Author name: Prasanna

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 2 An Elementary School Classroom in a Slum

The NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 2 An Elementary School Classroom in a Slum Consists Of All The Answers From This pdf. You Can Download The Pdf For NCERT Solutions for Class 12 English Free And Refer To The Answers To Get A Better Understanding Of The Chapter. https://mcq-questions.com/ncert-solutions-for-class-12-english-flamingo-poem-2-an-elementary-school-classroom-in-a-slum/

An Elementary School Classroom in a Slum NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 2

An Elementary School Classroom in a Slum NCERT Text Book Questions and Answers

An Elementary School Classroom in a Slum Think it out

An Elementary School Classroom In A Slum Questions And Answers Class 12 Question 1.
Tick the item which best answers the following.

(a) The tall girl with her head weighed down means The girl
(i) is ill and exhausted
(ii) has her head bent with shame
(iii) has untidy hair

(b) The paper-seeming boy with rat’s eyes means The boy is
(i) sly and secretive
(ii) thin, hungry and weak
(iii) unpleasant looking

(c) The stunted, unlucky heir of twisted hones means The boy
(i) has an inherited disability
(ii) was short and bony

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 2 An Elementary School Classroom in a Slum

(d) His eyes live in a dream, A squirrel’s game, in the tree room, other than this means The boy is
(i) full of hope in the future
(ii) mentally ill
(iii) distracted from the lesson

(e) The children’s faces are compared to ‘rootless weeds’ This means they
(i) are insecure
(ii) are ill-fed
(iii) are wasters
Answer:
(a) (i) is ill and exhausted
(b) (ii) thin, hungry and weak
(c) (i) has an inherited disability
(d) (iii) distracted from the lesson
(e) (ii) are ill-fed

An Elementary School Classroom In A Slum Ncert Solutions Class 12 Question 2.
What do you think is the colour of ‘sour cream’? Why do you think the poet has used this expression to describe the classroom walls?
Answer:
The poet has used the expression ‘sour cream’ to describe the dull and pale walls of the classroom in order to bring forth the prevalent neglect of these slum classrooms. ‘Sour-cream’ is of an off-white or yellowish colour. It expresses the sick and repulsively morbid atmosphere of the classroom. It echoes the grim situation of the students in the class and the hopelessness engulfing them.

An Elementary School Classroom In A Slum Solutions Class 12 Question 3.
The walls of the classroom are decorated with the pictures of‘Shakespeare’, ‘buildings with domes’, ‘world-maps’ and ‘beautiful valley’. How do these contrast with the world of these children?
Answer:
‘Shakespeare’ symbolises the study of classical literature, wealth and power, symbolised by ‘building with domes’, the world away from the reach of the children of the slums, symbolised by ‘world-maps’ and the ‘beautiful valleys’ are symbolic of beauty of nature and landscapes.

All these things are far removed from the lives of the slum children. Surely, education has failed to open ‘doors’ or ‘windows’ to the other worlds for these children. It has also failed to liberate them from their physically cramped malnourished existence. In contrast to the highly intellectual embellishments on the walls of the classroom, the impoverished exasperated condition of the schools in the slums has not anyhow improved.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 2 An Elementary School Classroom in a Slum

Elementary School Classroom In A Slum Ncert Solutions Class 12 Question 4.
What does the poet want for the children of the slums? How can their lives be made to change?
Answer:
The poet wants the children of the slum to get rid of the dull and morbid state of affairs of the school. They should be provided with basic civic amenities, proper educational infrastructure, and opportunities to explore the world outside along with its gifts and bounties. He appeals to the people in power to rescue these slum dwellers from this vicious circle of poverty and oppression. He also encourages them to liberate themselves and be able to run on ‘gold sand’ and create history, so that they too can become part of the mainstream.

An Elementary School Classroom in a Slum Extra Questions and Answers

An Elementary School Classroom in a Slum Short Answer Questions

Class 12 English Poem 2 Question Answers Question 1.
How does the poet describe the classroom walls?
Answer:
According to the poet, the walls of the classroom are discoloured and have a faded look which looks like sour cream. The poet compares the faded walls to that of the faces of the children who look pale.

Ncert Solutions Of An Elementary School Classroom In A Slum Class 12 Question 2.
“So blot their maps with slums as big as doom,” says Stephen Spender. What does the poet want to convey?
Answer:
The poet is requesting to provide a clean atmosphere. The world maps create just an illusion. He is telling that the teachers and rulers must take these children out in the open green fields and golden beaches.

Class 12 English Poem 2 Ncert Solutions Question 3.
What does the poet want for the children of the slums?
OR
What does Stephen Spender want to be done for the children of the school in a slum?
Answer:
The poet wants the children of the slum to get rid of the dull and morbid state of affairs of the school. They should be provided with basic civic amenities, proper educational infrastructure, and great accessible opportunities to explore the world outside with its gifts and bounties. The poet wishes good education for the children of the slums as he thinks that it is only education that can free these children from the shackles of poverty.

Ncert Solutions Of Elementary School Classroom In A Slum Class 12 Question 4.
In spite of despair and disease pervading the lives of the slum children, they are not devoid of hope. How far do you agree?
Answer:
The burden of poverty and disease crushes the slum children physically. They are denied basic amenities of food, shelter and education. Despite living in deprivation, these children fight the battle of life courageously. They still dream and hope for a better future.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 2 An Elementary School Classroom in a Slum

Ncert Solutions Class 12 An Elementary School Classroom In A Slum  Question 5.
The poet says, ‘And yet, for these children, these windows, not this map, their world…’ Which world do these children belong to? Which world is inaccessible to them?
Answer:
In these words, the poet wants to convey that the slum children have never gone out of the slum, so the world map was meaningless in the classroom. It was only through the open window of the classroom, that they could see the world outside. So he wants the window to be made bigger and the children should be able to come out and see the outside world for themselves.

Ncert Solution Of An Elementary School Classroom In A Slum Class 12 Question 6.
What is the theme of the poem, ‘An Elementary School Classroom in a Slum’?
Answer:
The poem, ‘An Elementary School Classroom in a Slum’ highlights the theme of social injustice and class inequalities in the society. The meaninglessness of having such schools in the slums is brought out. The poet wants meaningful education for the slum children which will liberate their minds and pave a way for them for a better future.

Ncert Solutions An Elementary School Classroom In A Slum Class 12 Question 7.
What is the irony in ‘run azure on gold sands?’
Answer:
Gold sands refer to the sand of deserts while azure is the colour of the nature in spring season. Nothing grows in the desert. The world of the poor children is also like the desert sand. The irony in the expression is the impossibility of spring in the desert land.

An Elementary School Classroom In A Slum Questions And Answers Ncert Class 12 Question 8.
Explain; ‘From fog to endless night.’
Answer:
It describes the miserable life of the slum children. From morning till night, these children make desperate attempts to live life despite all odds. Their life is full of misery, hopelessness and suffering.

Class 12 Elementary School Ncert Solutions Question 9.
What is the message that Stephen Spender wants to convey through this poem?
OR
What message does Stephen Spender convey through the poem, ‘An Elementary School Classroom in a Slum’?
Answer:
The need is to free these children, liberate them and bring them into the mainstream by bringing meaningful changes to improve the standard of life and education in the slums. The poet deals with the theme of social injustice and class inequalities. There are two different worlds. Art, culture and literature have no relevance to the slum children. They live in dark, narrow, cramped holes and lanes. Unless the gap between the two worlds is abridged, there can’t be any real progress or development. The children will have to be made mentally and physically free to lead happy lives.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 2 An Elementary School Classroom in a Slum

An Elementary School Classroom In A Slum Question Answer Class 12 Question 10.
How does the poem, ‘An Elementary School Classroom in a Slum’ portray the children?
Answer:
The slum children in an elementary school look pathetic. They are undernourished and diseased. Their unkempt and dull hair has been compared to rootless weeds. One of the girls is apparently burdened with the miseries of poverty. Another boy has inherited his father’s diseases and has stunted growth.

Class 12 English An Elementary School Classroom In A Slum Ncert Solutions Question 11.
How is ‘Shakespeare wicked and the map a bad example’ for the children of the school in a slum?
Answer:
Both represent a beautiful world and high values which the slum children will have never experienced. Since the slum children cannot relate to these things, there was no point in giving such examples.

Question 12.
What does Stephen Spender want for the children of the slums?
Answer:
Stephen Spender wants that slum children should be taken care of by providing them facilities to make their survival fit and to gift them the fruits of literacy. He urges people to help these slum children come out of poverty and oppression of the power.

 

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 2 An Elementary School Classroom in a Slum Read More »

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 1 My Mother at Sixty-six

The NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 1 My Mother at Sixty-six Consists Of All The Answers From This Chapter. You Can Download The Pdf For NCERT Solutions for Class 12 English Free And Refer To The Answers To Get A Better Understanding Of The Chapter. https://mcq-questions.com/ncert-solutions-for-class-12-english-flamingo-poem-1-my-mother-at-sixty-six/

My Mother at Sixty-six NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 1

My Mother at Sixty-six NCERT Text Book Questions and Answers

My Mother at Sixty-six Think it out

My Mother At Sixty Six NCERT Solutions Question 1.
What is the kind of pain and ache that the poet feels?
Answer:
The childhood fear of separation and the sadness associated with the thought of losing her mother is what the poet feels. While leaving her native place, the poet feels the guilt of not being able to take good care of her mother in her old age and hence, she is sad and pained. The mother’s aged, weak and pale frame is of great concern for the daughter and the nagging fear of her old mother departing in her absence ravages her mind.

Ncert Solutions Class 12 English Flamingo Poem 1 Question 2.
Why are the young trees described as ‘sprinting’?
Answer:
The young trees are quite opposite to the poet’s old mother who is pale and aged. A tree symbolises youth and is full of life. Trees seem to be sprinting while her mother is in the last stage of her life.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 1 My Mother at Sixty-six

My Mother At Sixty Six Ncert Solutions Question 3.
Why has the poet brought in the image of the merry children ‘spilling out of their homes’?
Answer:
The poet, while returning from her native place, sees the joyous children rushing out of their homes, into the open, to play. These young children, full of energy and life are a sharp contrast to the ashen visage of her mother who is weak, dull and lifeless at the age of sixty-six. The enthusiasm and vitality of the children brings home, more emphatically, the painful realisation that her mother may breathe her last any day in the near future.

Class 12 English Poem 1 NCERT Solutions Question 4.
Why has the mother been compared to the ‘late winter’s moon’?
Answer:
The dull, weak, pale and aged visage of the mother is compared to a late winter’s moon which looks hazy, obscure and lacks shine and strength. Hence, the comparison is quite appropriate and the simile used is apt and effective. The mother has also lost the glow, vigour and vitality of her youth as she is sixty-six years old now.

Question 5.
What do the parting words of the poet and her smile signify?
Answer:
The poet had to leave her mother and her native place to go to her own home. She felt guilty to leave her mother, all by herself, alone, at this ripe age. Her mother needed love, respect, affection and togetherness, which the poet is unable to give her in plenty. Hence, to cover up her agony and pain of separation and loss, she puts on a long and cheerful smile on her face. She puts on a brave front to hide her fear behind a smile.

Before leaving, she says to her mother, ‘see you soon, Amma’ which definitely brought a faint ray of hope in the mother that she would survive long enough for the two to meet again. The smile, even if it was a hollow one, must have comforted both the mother and the daughter.

My Mother at Sixty-six Extra Questions and Answers

My Mother at Sixty-six Short Answer Questions

Question 1.
What were Kamala Das’ fears as a child? Why do the fears surface when she is going to the airport?
Answer:
Kamala Das fears that her mother would leave her alone and go away. These fears surface now as she looks at her old mother doze with her mouth open in the car.

Question 2.
How can suspension of activities help?
Answer:
The poet wants to prove that there can be life under apparent stillness. The poet invokes the earth as a living symbol to prove his point. The earth never attains total inactivity. Nature remains at work even under apparent stillness.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 1 My Mother at Sixty-six

Question 3.
How does the poet describe her mother?
Answer:
Kamala Das describes her mother as old, pale and senile. As she was asleep, the poet noticed that her mother looked as pale and colourless as a dead body. She seemed to have lost the vitality of life.

Question 4.
Explain ‘pale as a late winter’s moon.’
Answer:
This is an example of a simile. The poet has compared her mother’s face to a winter’s moon. Winter symbolises death and a waning moon symbolises decay. Just like winter loses its magnificence and beauty when covered with fog and mist, similarly the poet’s mother has lost her youth and vitality, and has become inactive and withered.

Question 5.
Why did the poet promise her mother of a meeting in the near future?
Answer:
The poet was doubtful of seeing her mother again. She knew that the mother was also aware of the same. Yet, to encourage her mother, to leave a hope in her mind, to make herself strong, the poet promised a futile reunion in the future.

Question 6.
The poet’s repeated smile seems out of the place in a way. In which way is that appropriate?
Answer:
The poet had no reason to smile at the time of separation from her aged mother. She was deeply distressed and pained to separate from her mother when she was so old. Yet, to make the mother feel ‘there is nothing to worry,’ the poet attempted to be glad, cheerful and reassured her by her extended smile.

Question 7.
Why does the poet look at her mother again?
Answer:
The poet looks at her mother again for the last time to reassure herself that her mother is well. She drove away her thoughts of pain and fear which had surfaced on seeing her mother. It was a look of reassurance to meet her again.

Question 8.
What different images does the poet use to convey the idea of her mother’s old age?
Answer:
Late winter’s moon. Her pale, bloodless and wrinkled face resembles that of a corpse. She has no vigour and energy left in her. She looks wan and pale. The sprinting trees and merry children are happy and young. They present a contrast to the mother’s pain and old age and the poet’s worry and fear. They symbolise youth, vigour and spring, whereas the mother is old, decaying and frail.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 1 My Mother at Sixty-six

Question 9.
What kind of pain does Kamala Das feel in ‘My Mother at Sixty-six’?
Answer:
Kamala Das has a childhood fear of her mother ageing and while going to the airport, she sees her ageing mother looking like a corpse as she slept open mouthed and pale.

Question 10.
Why are the youngsters described as springing?
Answer:
The youngsters are described as springing as they are full of life. Merry children were joyfully coming out in numbers from their houses and were a contrast to her ageing mother beside her in the car.

Question 11.
Having looked at her mother, why does Kamala Das look at the young children?
Answer:
After having looked at her mother, Kamala Das was in pain. She had a fear of separation from her mother. The children outside were symbolic of dynamism, joy and life. Hence, she wanted to divert her thoughts of her ageing mother.

Question 12.
In the last line of the poem, ‘My Mother at Sixty-six’, why does the poet use the word ‘smile’ repeatedly?
Answer:
Kamala Das wanted to make her mother feel that everything was fine. She wanted her to believe that they would meet soon. She also wanted to hide her fears about not meeting her next time. In fact, she wanted to put a brave front.

Question 13.
Why does the poet look at ‘young tree’ and ‘merry children’?
Answer:
The poet looks at ‘young trees’ and ‘merry children’ to divert her attention from the
gloomy thoughts of losing her mother. Looking at them was a ray of hope distracting her mind from the negative thoughts.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 1 My Mother at Sixty-six

Question 14.
What does the poet’s smile in the poem, ‘My Mother at Sixty-six’ show?
Answer:
The smile on the poet’s face was an attempt to reassure her mother. She was masking the fear of separation. She was also trying to hide her concerns regarding the possibility of her mother’s demise. Besides, she was also trying to hide her guilt and sorrow for having to leave her mother at a time in her life when she needs the poet the most.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 1 My Mother at Sixty-six Read More »

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 6 Poets and Pancakes

The NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 6 Poets and Pancakes Consists Of All The Answers From This pdf. You Can Download The Pdf For NCERT Solutions for Class 12 English Free And Refer To The Answers To Get A Better Understanding Of The Chapter. https://mcq-questions.com/ncert-solutions-for-class-12-english-flamingo-chapter-6-poets-and-pancakes/

Poets and Pancakes NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 6

Poets and Pancakes NCERT Text Book Questions and Answers

Poets and Pancakes Think as you read

Chapter 6 Poets And Pancakes Question Answer Question 1.
What does the writer mean by ‘the fiery misery’ of those subjected to make-up?
Answer:
The make-up room had incandescent lights at all angles. These lights gave fiery heat. Sitting in the make-up room with these lights was sitting near furnace. It was a fiery misery the boys and girls had to endure.

Question 2.
What is the example of national integration that the author refers to?
Answer:
The make-up department included people from all parts of India. Initially a Bengali headed it. He was succeeded by a Maharashtrian who was assisted by a Dharwar Kannadiga, an Andhra, Madras Indian Christian, an Anglo-Burmese and the local Tamils. So it presented a picture of national integration.

Question 3.
What work did the ‘office boy’ do in the Gemini Studios? Why did he join the studios? Why was he disappointed?
Answer:
The office boy painted the faces of the actors who acted for crowd. He had joined the studios years ago with the hope of becoming a star actor or a top screenplay writer, director or lyricist. However, he was disappointed as he felt his great literary talent was being wasted.

Question 4.
Why did the author appear to be doing nothing at the studios?
Answer:
The writer used to sit at his desk and cut newspapers clippings. So everyone thought that he was doing nothing.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 6 Poets and Pancakes

Question 5.
Why was the office boy frustrated? Who did he show his anger on?
Answer:
The office boy had the belief that he possessed a great literary talent. He was frustrated as his talent had not been recognised and he was given work fit only for barbers and perverts. He showed his anger on Kothamangalam Subbu who was No. 2 at Gemini Studios. The office boy thought that Subbu was responsible for this neglect.

Question 6.
Who was Subbu’s principal?
Answer:
The producer was Subbu’s principal.

Question 7.
Subbu is described as a many-sided genius. List four of his special abilities.
Answer:

  • Subbu had the ability to keep cheerful every time.
  • He was tailor-made for films.
  • He could completely identify himself with his principal.
  • He possessed a great poetic talent.

Question 8.
Why was the legal adviser referred to as the opposite by others?
Answer:
Others referred to him as ‘illegal adviser’ as he did not help others. On the contrary, he created legal hurdles for others.

Question 9.
What made the lawyer stand out from the others at Gemini Studios?
Answer:
Every member of the story department where the lawyer worked wore khadi dhoti and an oversized khadi kurta. However, the lawyer wore pants and a tie. Sometimes, he even wore a coat. Thus, he looked different from others.

Question 10.
Did the people at Gemini Studios have any particular political affiliations?
Answer:
They did not have any particular political affiliations. However, they were averse to communism.

Question 11.
Why was the Moral Rearmament Army welcomed at the Studios?
Answer:
The Moral Rearmament Army was welcomed as they presented two plays in the most professional manner. The staff of the Gemini Studios used to have a nice time hosting two hundred people of at least twenty nationalities.

Question 12.
Give one example to show that Gemini Studios was influenced by the plays staged by MRA.
Answer:
The MRA depicted beautiful scenes of sunrise and sunset in their play, ‘Jotham Valley”. The studios were greatly impressed by these scenes, and imitated it for years to come.

Question 13.
Who was the boss of Gemini Studios?
Answer:
Mr. Vasan was the boss of Gemini Studios.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 6 Poets and Pancakes

Question 14.
What caused the lack of communication between the Englishman and the people at Gemini Studios?
Answer:
The audience at Gemini Studios did not understand what the Englishman talked about as his accent was different.

Question 15.
Why is the Englishman’s visit referred to as unexplained mystery?
Answer:
The Englishman had been a poet. It became quite difficult to understand as to why he had come in a film studio that made Tamil films for simple people. They could have no taste for English poetry. The author even thinks that the Englishman too was baffled by this incongruity.

Question 16.
Who was the English visitor to the studios?
Answer:
The English visitor to the studios was a poet called Stephen Spender.

Question 17.
How did the author discover who the English visitor to the studios was?
Answer:
A notice came out in the Hindu announcing a short story contest organised by a British periodical named The Encounter. The writer wanted to join the contest. As he had no idea of the periodical, he went to the British Council Library. There he located The Encounter. Its editor was Stephen Spender. Immediately, he realised that Stephen Spender was the poet who had visited Gemini Studios.

Question 18.
What does ‘The God that Failed’ refer to?
Answer:
“The God that Failed” is a collection of six essays by separate men of letters. They portray about the writers’ visits into Communism and their disillusioned return.

Poets and Pancakes Understanding the Text:

Question 1.
The author has used gentle humour to point out human foibles. Pick out instances of this to show how this serves to make the piece interesting.
Answer:
The office boy depicts an example of a man who had been in the studios for years, but did not rise. However, all the time he dreamt of becoming a star actor or director or lyrics writer. This was not a mere dream. His talent seemed to be all rolled in one. He thought himself to be a poet who could write long poems and pestered the author by reciting his boring poems to him. He often used to complain that his talent went waste in the make-up department as it was fit for only barbers and perverts. The author only prayed that shooting went on all the time so the office boy was busy and did not have time to recite his poems to him. Oddly enough he held Subbu responsible for his neglect. In reality, he was frustrated and required someone to direct his anger to.

Question 2.
Why was Kothamangalam Subbu considered No. 2 in Gemini Studios?
Answer:
Though Kothamangalam Subbu had been a member of the story department, he had always been seen with the boss. The boss gave him prominence as he was a talented person. Subbu’s opinion was taken on every problem. Subbu was always ready with suitable suggestions and with Subbu film making was not a problem.

Question 3.
How does the author describe the incongruity of an English poet addressing the audience at Gemini Studios?
Answer:
The Gemini Studios’ films were for simple folks in Tamil. These movie-goers were not expected to develop a taste for English poetry. The author did not understand what an English poet was doing in Gemini Studios. Further surprise was that even the boss knew very little about the Englishman as his speech was mostly in general terms.

Englishman’s speech baffled everybody as his accent made it difficult for them to understand what he said. Even the Englishman perhaps felt baffled by the incongruity of his presence among the simple members of Gemini family. The purpose behind his visit to the studios was an unexplained mystery.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 6 Poets and Pancakes

Question 4.
What do you understand about the author’s literary inclinations from the account?
Answer:
This story tells that the author had the capability of writing in gentle satire. His job had +been to cut newspaper clippings on wide variety of subjects. It gave him an opportunity to read a lot and know a lot. He had been a prose writer and sent his articles and stories to several newspapers. He even sent a short story to The Encounter to take part in the contest. Being a good reader, he did not give up his habit even after he had retired. He saw a low-priced book The God that Failed and purchased a copy to read immediately.

Poets and Pancakes Talking about the Text

Discuss in small groups taking off from points in the text.

Question 1.
Film-production today has come a long way from the early days of the Gemini Studios.
Answer:
Nowadays, film production is more technical than before. Earlier, only five per cent of the shooting was done outdoors, but nowadays outdoor shooting is no more limited to such a negligible percentage. The cameras and other equipment are more advanced. This makes the presentation more varied and accurate. Even the quality of make-up has improved a lot from the days of the Gemini Studios, where only pancake was used. Nowadays, the people involved in various departments are experts in their specialised work, be it the director, producer scriptwriter, lyricist or the actors.

Question 2.
Poetry and films
Answer:
In India, poetry and films are intricately linked. The people at Gemini Studios claimed to have the talents of a poet because it was their monotonous and leisurely life at the studios. However, they were not knowledgeable or educated to be poets. Films can be enjoyed by people with little resources, unlike poetry.

Question 3.
Humour and criticism
Answer:
The story is interspersed with instances dipped in subtle humour. The humorous instances, however, make interesting and relevant comments on the behaviour of general people. A humorous story has more readers, a humorous film has more viewers. This is because they provide entertainment and a respite from the tedious existence. Criticism by means of humour is more effective, hence writers and film-makers often use humorous elements in their works and make sarcastic comments and criticism.

Poets and Pancakes Extra Questions and Answers

Poets and Pancakes Short Answer Questions

Question 1.
Describe the make-up room of Gemini Studios.
Answer:
The make-up room of Gemini Studios looked more like a hair-cutting salon with incandescent lights at all angles and half a dozen large mirrors. The lights made the room so hot that those subjected to make-up had to put up with its ‘fiery misery’.

Question 2.
How was strict hierarchy maintained in the make-up room?
Answer:
Each make-up man was allotted his task according to his designation. The chief make¬up man put make-up on the chief actors and actresses, his senior assistant attended to the “second” hero and heroine, the junior assistant the main comedian. The actors who played the crowd were the responsibility of the office boy.

Question 3.
Why did the office boy go to the author? Why was the author praying for crowd s*hooting?
Answer:
The author worked in a cubicle, apparently with nothing to do. The office boy, frequently barged in to enlighten him on how Gemini Studios was allowing his great literary talent to go waste in a department fit for barbers and perverts. The author’s only hope of reprieve was to pray that make-up for crowd shooting would call him away.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 6 Poets and Pancakes

Question 4.
What advantage did the office boy think Subbu had?
Answer:
The office boy believed that Subbu’s advantage was by virtue of being born a Brahmin. This would have given him greater exposure to a more affluent society, greater opportunities and better openings.

Question 5.
What were Subbu’s literary achievements?
Answer:
Subbu was an accomplished poet who addressed his poetry to the masses, in spite of being talented enough to write higher forms of poetry. His works included several ‘story poems’, and a full length novel, ‘Thilana Mohanambal’.

Question 6.
Who was Subbu’s enemy? Why?
Answer:
Subbu’s success and his undisputed position as No. 2 of Gemini Studios made the office boy his enemy. He firmly believed that Subbu was responsible for all his woes, humiliating neglect, and ignominy.

Question 7.
Subbu was charitable and generous. Why did he have enemies?
Answer:
Subbu’s closeness to the Boss and his desire to please him, made him appear to be a sychophant. His readiness to say nice things about everyone was misconstrued as cunning. So Subbu had enemies like the office boy who wished the direct things for him.

Question 8.
How did the legal advisor ruin an actress’ career?
Answer:
When an extremely talented but temperamental actress lost her temper and blew up the producer on the sets, the lawyer quietly recorded the outburst. He then played back the recording. Utterly shocked and dumbfounded, this actress was unable to deal with the shock and terror she experienced, and her career ended.

Question 9.
How did the lawyer lose his job?
Answer:
The lawyer lost his job when the story department of Gemini Studios was closed down. This was the first time in human history that a lawyer lost his job because the poets were asked to go home.

Question 10.
What did the khadi clad poets believe about Communism?
Answer:
Though none of them had any abiding political ideology, they worshipped Gandhiji and were averse to Communism. To them, a Communist was a man with no filial or conjugal love, could easily kill his parents and children, and was always out to spread unrest and violence.

Question 11.
What role does the MRA play in the narrative?
Answer:
Frank Buchman’s Moral Rearmament army was a kind of counter-movement to international Communism. They presented two plays in the Gemini Studios, with simple and homely messages, in an effort to counter the spread of communism in southern India.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 6 Poets and Pancakes

Question 12.
Why was the English poet who visited Gemini Studios as baffled as his audience?
Answer:
The poet was baffled to address an audience that was utterly dazed and silent. No one understood his accent or the content of his speech. The audience was baffled as they had no idea why an English poet had been invited to a film studio that made Tamil films for the simplest sort of people.

Question 13.
Why did Stephen Spender visit Gemini Studios?
Answer:
Stephen Spender was a disillusioned communist. He had been invited to talk on his journey into Communism and his disillusioned return to the people of Gemini Studios who too were anti-communism.

Question 14.
Why does Asokamitran say that prose writing is not the true pursuit of a genius?
Answer:
Asokamitran feels that prose writing requires a lot of patience and perseverance.The prose writer’s mind should be so shrunken that no rejection can disappoint him. Nothing breaks his resolve to keep making fresh copies of his prose writings to send to one editor after, another.

Question 15.
The boss of Gemini Studios had nothing to do with Spender’s poetry but not with his ‘God that failed’. Explain.
Answer:
Years later, the mystery of Stephen Spender’s visit to Gemini Studios became clear to the author when he chanced upon the book,‘The God That Failed’, and read Spender’s essay. He realised that the Boss, S.S.Vasan, had deliberately brought the English poet to Gemini Studios to destroy all illusions about Communism among its simple inmates.

Question 16.
What does the author refer to as Pancake? Name the actresses who must have used it.
Answer:
Pancake was the brand name of a make-up material. Truckloads of this material were used by Gemini Studios. Greta Garbo, Miss Gohar and Vyajayantimala might have used it. But Rati Agnihotri might not have even heard of it.

Question 17.
Where was the make-up department of the Gemini Studios? Does the author think the building was what it was believed to be?
Answer:
The make-up department was located in the upstairs of a building that was believed to have been Robert Clive’s stables. But the author does not think it was actually so. There were many buildings in the city supposed to have been Clive’s residences.

Question 18.
In what sense was Subbu loyal to the boss?
Answer:
Subbu was totally loyal to the boss. He fully identified himself with him. He put all his creativity to the benefit of his boss. He felt inspired whenever commanded. He could suggest to the boss a number of ways to deal with a difficult scene or situation in a film.

Question 19.
In what way was Subbu better than the office boy?
Answer:
Subbu was No. 2 at Gemini Studios. However, in reality he was in no better position than the office boy. He had to face more difficulties. But Subbu had more affluent exposure and many abilities.

Question 20.
What was the poet’s preconceived idea about a Communist?
Answer:
The poet’s thought that a Communist was a godless person. He loved neither his children nor his wife. He was a terrorist, always prepared to cause violence and unrest among innocent and ignorant people.

Poets and Pancakes Long Answer Questions

Question 1.
Describe the make-up department of the Gemini Studios. How did it prepare the players for a movie?
Answer:
The make-up department of the Gemini Studios was located in the upstairs of Robert Clive’s stables. They bought and lavishly used truckloads of a make-up material called Pancake. The make-up room contained large mirrors and bright lights set at various angles. It looked like a hair-cutting salon. It was a terrible experience for an actor or actress to undergo the make-up.

The lights generated intense heat. The members of the make-up department represented different parts of India. It symbolised national integration. Ninety-five per cent of the shooting of a film during those days was done on the sets. It demanded that every pore of the actors’ faces should be closed. Thus, they were painted, and looked ugly. A strict hierarchy was maintained. The chief make-up man made the hero and the heroine ugly. The office boy painted the crowd players ugly.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 6 Poets and Pancakes

Question 2.
What was Moral Rearmament Army? Describe their visit to the Gemini Studios.
Answer:
Frank Buchman’s Moral Rearmament Army visited the Gemini Studios in 1952. It was a
drama company. In reality, it was a counter movement to international communism. It had two-hundred players and was called an international circus. The players belonged to twenty different nationalities.

They presented two plays in the most professional manner. The plays represented simple homilies and the costumes and sets were superb. Their play, ‘Jotham Valley” impressed the Tamil theatre. They imitated the sunrise and sunset scenes in their manner for years. The scenes were played on a bare stage with a white background and a tune played on the flute.Though the MRA was anti-communist and the anti-communist feeling existed at the Studios, the coming of the MRA had no impact on the attitude of the bosses; their enterprises went on as usual.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 6 Poets and Pancakes Read More »

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 8 Going Places

The NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 8 Going Places Consists Of All The Answers From This Chapter. You Can Download The Pdf For NCERT Solutions for Class 12 English Free And Refer To The Answers To Get A Better Understanding Of The Chapter. https://mcq-questions.com/ncert-solutions-for-class-12-english-flamingo-chapter-8-going-places/

Going Places NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 8

Going Places NCERT Text Book Questions and Answers

Going Places Think as you read

Going Places Question Answers Class 12 NCERT Solutions Question 1.
Where was it most likely that the two girls would find work after school?
Answer:
Sophie and Jansie belonged to lower middle class families. Though Sophie dreamt of big and beautiful things, Jansie was more practical and realistic. It was most likely that the two girls would find work in a biscuit factory.

Going Places Ncert Solutions Class 12 Question 2.
What were the options that Sophie was dreaming of? Why does Jansie discourage her from having such dreams?
Answer:
Sophie had dreamt of having a boutique in the city. She dreamt of becoming a manager, a fashion designer or an actress. Jansie discouraged her from having such dreams as Sophie’s dreams were wild and impossible. She had neither the means nor the skills to achieve them.

Going Places Class 12 Questions And Answers NCERT Solutions Question 3.
Why did Sophie wriggle when Geoff told her father that she had met Danny Casey?
Answer:
Sophie had told Geoff not to tell about the meeting with Danny Casey to her father. She believed that her father would not believe it. He would rather scold her for telling such wild stories.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 8 Going Places

Question 4.
Does Geoff believe what Sophie says about her meeting with Danny Casey?
Answer:
Geoff finds it hard to believe when Sophie tells him about the meeting with Danny Casey. But he does not appear to disbelieve her either. If he did not believe her, he would not have told about it to his father and Jansie’s brother Frank.

Question 5.
Does her father believe her story?
Answer:
Her father does not believe her story at all. He knows her habit of indulging in fantasy. He thinks it to be another of her wild stories.

Question 6.
How does Sophie include her brother Geoff in her fantasy of her future?
Answer:
She does not know where her brother Geoff goes. But unknown world and people fascinate her. She wishes to be closer to Geoff. She hopes that someday he would take her there. She imagines herself in a yellow dress riding behind Geoff, and the world rising to greet them with an applause.

Question 7.
Which country did Danny Casey play for?
Answer:
Danny Casey played for United Kingdom.

Question 8.
Why didn’t Sophie want Jansie to know about her story with Danny?
Answer:
Sophie thought that Jansie was a stupid girl as she would not be able to keep a secret. She would tell the whole neighbourhood. People would come to Sophie and ask her what it was all about. Her father would be angry with her and there would be a row in their family.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 8 Going Places

Question 9.
Did Sophie really meet Danny Casey?
Answer:
Sophie had not met Casey. It was only her fantasy. She imagined having met him as she desired to meet him. She never meets him in reality.

Question 10.
Which was the only occasion when she got to see Danny Casey in person?
Answer:
The only occasion when she could have seen Danny Casey in person was on Saturday. The whole family went to watch the United Team play. She saw him in person in the stadium.

Going Places Understanding the Text

Question 1.
Sophie and Jansie were classmates and friends. What were the differences between them that show up in the story?
Answer:
Both Sophie and Jansie were classmates and friends belonging to middle class families. However, Sophie was much more ambitious than Jansie. Sophie tells Jansie that she wants to own a boutique. Jansie, who is more practical, advises Sophie that a lot of money is needed for a boutique. Sophie says that she would earn the money.

Then Jansie tells her that it takes a long time to save that much money. So Sophie says that initially, she would be a manager till she gets enough money. Jansie tries to explain to Sophie that they would not make Sophie a manager right away. Sophie still believes that she would have the most wonderful shop in the city. So Sophie, besides being impractical, had a wavering mind also.

Jansie felt sad thinking that both of them were likely to work in the biscuit factory after school. Jansie also tries to make Sophie understand that she should be sensible as they , do not pay well for the shop work. Sophie however, thought that she would become an actress and have a boutique. Besides that, she said that she might even be a fashion designer. So we see Sophie as an overambitious, impractical daydreamer. On the other hand, Jansie is more practical and has a firm mind.

Question 2.
How would you describe the character and temperament of Sophie’s father?
Answer:
Sophie’s father was an authoritarian, short-tempered person and a sports lover. He seemed to be a fun-loving person, as whenever the United team won, he went to the pub to celebrate. He had a plump face. When Geoff told his father that Sophie met Danny Casey, he looked at her with an expression of contempt. Later, he started discussing about the young, talented Irish, Danny Casey.

When Sophie told him that Danny Casey was going to buy a shop, he made an ugly face to show disgust. He told Sophie that it was another of her wild stories. He did not believe at all that Sophie might have met Danny. Sophie seems to be scared of her father. Sophie told Jansie that there would be a “right old row” if her father gets to hear about it. She even told Jansie about her father‘you know what a miser he is’.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 8 Going Places

Question 3.
Why did Sophie like her brother Geoff more than any other person? From her perspective, whalt did he symbolise?
Answer:
Sophie was quite fond of her elder brother, Geoff, who was an apprentice mechanic. He had to travel each day to the far side of the city for his work. He was almost grown up though he had left school only three years ago. Geoff did not speak much. Sophie felt that when he was not speaking, he was away somewhere out there in the world in those places she had never been to.

These places had a special fascination for Sophie as they were unknown to her and remained out of her reach. She believed that there were even exotic and interesting people, of whom Geoff never spoke. She longed to know about them. She wished that her brother some day might take her there. So from Sophie’s point of view, her brother symbolised a person, who could acquaint her with “the vast world out there”, which was totally unknown to her. Her love for her brother is evident from the fact that she told Geoff only about her meeting with Danny Casey.

Question 4.
What socio-economic background did Sophie belong to? What are the indicators of her family’s financial status?
Answer:
From the story ‘Going Places’, we realise that Sophie belonged to a poor socio-economic background. But she aspired to have a boutique, though she had no means or money to fulfil her dreams. After school, she was likely to work in a biscuit factory.
When she said that if ever she has money, she will buy a boutique. To this, her father says that if she ever has money, she would better buy them a decent house to live in. This showed that their house was in a shabby condition.

The small room of their house was steamy from the stove and dirty washing was piled up in the corner. Her brother Geoff had been an apprentice mechanic who travelled to his work each day to far side of the city. Her father had a bicycle as Sophie saw it propped against the wall of the pub. So Sophie belonged to a poor family. Their social life seemed to be confined to watching the matches played by the United team.

Going Places Extra Questions and Answers

Going Places Short Answer Questions

Question 1.
Why did Sophie wish to become an actress?
Answer:
Sophie was interested in a boutique. For this, she needed money. So, she thought that she should become an actress as there was real money in that. Then she could have a boutique too.

Question 2.
What was Geoff doing and how did he go to his work?
Answer:
Geoff was Sophie’s elder brother. He had been out of school for three years and was almost grown up. He was an apprentice mechanic. He used to travel to his work each day to the far side of the city on his motor bike.

Question 3.
“And she was jealous of his silence.” Why was Sophie jealous of Geoff’s silence?
Answer:
Sophie’s brother Geoff spoke very less. She was jealous of him as she thought that when he was not speaking it was as though he was away somewhere out there in the world in those places she had never been to.

Question 4.
What was the special fascination of the teenager Sophie?
Answer:
The unknown outlying districts of her city, unknown places beyond her country, and the world of places where she had never been were great fascination for Sophie. She wished to know about exotic places. She hoped to go there with her brother Geoff.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 8 Going Places

Question 5.
What did Geoff mean by saying, ‘Casey must have strings of girls’?
Answer:
Sophie wanted Geoff to promise not to tell daddy about her meeting with Danny Casey. He would get angry at her badly. Then Geoff told that Casey must be having a large number of girls in his contact, and she was still a schoolgirl. But Sophie pointed out that Casey was quiet. He did not have strings of girls.

Question 6.
What was the autograph riddle? Could it be solved?
Answer:
On first meeting, Danny Casey at Royce’s window, Sophie asked his autograph for little Derek. But neither had a paper nor a pen. In the second real meeting at the Royce’s, the same riddle stood unsolved—the autograph couldn’t be given neither had a pen.

Question 7.
What was Jansie’s attitude towards Sophie on hearing about her meeting Danny Casey?
Answer:
Geoff told Frank that Sophie met Danny Casey. Frank’s sister Jansie was nosey. She asked Sophie about the meeting. It surprised Sophie because she had termed it a secret. She felt at ease when she realised that Geoff had not let her down.

Question 8.
Write a character sketch of Jansie.
Answer:
Jansie belonged to a middle class family. Though she was sensible and practical, she was nosey. She loved to gossip. She did not have high ambitions in life like Sophie. She knew that she was earmarked to work in a biscuit factory.

Question 9.
What was going on in Sophie’s mind about people and places unknown to her?
OR
What were Sophie’s views about the vast world around?
Answer:
The unknown far off places even beyond the surrounding country had a great attraction in Sophie’s mind. She wanted to see, meet exotic and interesting people of whom Geoff never spoke. She was impatient to know them. She thought the world was waiting to welcome her.

Question 10.
What did Sophie tell Geoff about Danny Casey?
Answer:
Danny Casey was a young Irish player of the United first squad. Sophie told Geoff of the meeting Danny Casey at Royce’s window. It surprised him and he wanted to know the truth. She told about Danny Casey’s gentle green eyes. She told him that she talked with him first and also asked for an autograph. But they had neither pen nor paper. So he promised to do it next week, if she cared.

Question 11.
Why did Sophie like Danny Casey?
Answer:
The young Irish Danny Casey was a sports icon. He was gentle and calm. He was handsome and always impressively dressed. He was tall and handsome with a strong dark face. She imagined him to be fit for her love.

Question 12.
What did Sophie imagine about her meeting with Danny Casey?
OR
Write Sophie’s description about her first meeting with Danny Casey.
Answer:
Sophie told that she met Danny Casey at the Royce’s window. She was looking at her clothes there. He came and stood beside her. She spoke to him first and asked if he was Danny Casey. He confirmed, she asked for an autograph but neither had paper nor a pen. They talked a bit. He assured her of an autograph next week, if she cared.

Question 13.
What was the weekly pilgrimage in the story, ‘Going Places’?
Answer:
Their weekly pilgrimage on Saturday was to watch the United match. Actually she got interested in Danny Casey and wanted to see his game and watch him playing at the United on Saturday. Sophie with her lather and litde Derek sat near the goal, and Geoff went up with his friends. They boost up Danny’s morale and got thrilled at his scoring goal.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 8 Going Places

Question 14.
What did Sophie tell Jansie about her meeting with Danny Casey?
Answer:
Next week when Jansie met Sophie, she asked her about meeting Danny Casey. Though Sophie got surprised and damned her brother Geoff, yet she called it something special between them. Something secret but not a Jansie type. Jansie promised to keep it a secret. Sophie told it was a litde thing, she asked for an autograph but neither had a pen.

Question 15.
‘It was a perfect place, she had always thought so.’ Which is the place described and what made it so perfect?
Answer:
For the fancy date, Sophie walked by the canal in the evening. She used to play there in her childhood. She reached the wooden bench beneath the solitary elm tree. She sat and waited there for Danny Casey. It was a perfect place for the lovers, who wished not to be observed.

Question 16.
What was Sophie’s ambition in life? How did she hope to achieve that?
Answer:
Sophie wanted to be a manager, like Mary Quaint and have the most amazing shop, or an actress, or have a boutique or a fashion designer. She wanted to make money and fulfil her sophisticated wish.

Question 17.
Sophie was dreaming of so many things in her life. What were they?
Answer:
Sophie was a dreamer as she wanted to be a manager till she had enough money to have a boutique or an actress as there was real money in it, or fashion designer, something a bit sophisticated.

Question 18.
Why did Jansie discourage Sophie from having dreams?
Answer:
Jansie discouraged Sophie from having dreams because the latter was unrealistic and had unattainable visions. Jansie knew that they were earmarked for the biscuit factory as she was practical, and she thought reasonably how tough and challenging life could be.

Question 19.
What did Sophie imagine about her brother, Geoff?
Answer:
Sophie imagined that when her brother Geoff is silent, his mind goes to all the new places that beyond the surrounding country. He meets new people, who are exotic and interesting.

Question 20.
What did Sophie tell Geoff about her ‘meeting’ with Danny Casey?
Answer:
Sophie told Geoff that she met Danny Casey while she was staring at the clothes in Royce’s window. She started the conversation and then asked for an autograph. But neither of them had any paper or pen, so Danny Casey asked Sophie if she would meet him again for an autograph.

Question 21.
Why did Sophie not want Jansie to know about her meeting with Danny?
Answer:
Sophie did not want Jansie to know anything about her meeting with Danny Casey because she knew that Jansie would spread the news to the whole neighbourhood. Sophie did not want to be ridiculed before others.

Going Places Long Answer Questions

Question 1.
How did Geoff and Sophie’s father react when they came to know that Sophie had met Danny Casey?
Answer:
Sophie’s father and her brother, Geoff were very much fascinated with Danny Casey, whom they regarded a great player. When Sophie told Geoff that she had met Danny Casey, he did not seem to believe her. That is why, he inquired of her what Danny Casey looked like. She told him in detail how she happened to meet Danny Casey in the arcade. She even told him that Danny Casey’s eyes were green and gentle, and he was not so tall.

Perhaps that is why, Geoff told his father that Sophie had met Danny Casey and it was true.But when Geoff told his father about Sophie having met Danny Casey, he gave an expression of contempt. Her father did not believe it to be true. He told Sophie that it was another of her “wild stories”.

Question 2.
Compare and contrast Sophie and Jansie, highlighting their temperaments and aspirations.
Answer:
Sophie and Jansie are classmates. They belong to lower middle class families. Both of them are earmarked for biscuit factory. Jansie’s feet are firmly planted on the ground. But Sophie is totally blind to the harsh realities of life. She dreams of big and beautiful things. She wants to have a boutique. She thinks of becoming an actress as there is a lot of money in this profession. If need be, she can also be a fashion designer. In short, she loves to be grand and sophisticated.

All her dreams are beyond her reach and resources. Jansie advises her to be sensible, but she remains a romantic dreamer. Sophie and Jansie differ in thinking and temperament. Sophie is lost in her dream world. She shares her secret with only one person. It is her elder brother, Geoff. Jansie is ‘nosey’. She takes interest in learning new things about others.

She can spread the story in the whole neighbourhood; so Sophie does not want to share secrets with her. Sophie is an incurable dreamer and escapist. She adores young Irish footballer Danny Casey. She develops a fascination for him. She becomes sad and helpless, but she doesn’t become wiser. She remains a dreamer. Jansie is practical and a realist. She has no such unrealistic dreams.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 8 Going Places

Question 3.
Do you think Sophie is overambitious and Jansie is more practical? Discuss.
Answer:
Sophie and Jansie are class fellows and friends. They belong to lower middle class families. Jansie understands her limitations well. She knows that both of them are earmarked for the biscuit factory. But Sophie is totally blind to the harsh realities of life. She dreams of big and beautiful things. She wants to have a boutique. She also entertains the idea of becoming an actress. She loves to be nice, grand and sophisticated. All her dreams are beyond her reach and resources. Though Jansie advises her, Sophie refuses to be sensible. She is nothing more than a romantic dreamer and is in awe of the footballer Danny Casey. Sophie and Jansie are poles apart in their thinking and temperament. Sophie is all lost to herself and her dreamy world. She is an incurable escapist. She adores the young Irish footballer Danny Casey. She remains what she always is a dreamer.

Question 4.
Sophie lives in a world full of dreams which she does not know she cannot realise.Comment.
OR
Attempt a character sketch of Sophie as a woman who lives in her dreams.
Answer:
Sophie is a young girl of a lower middle class family. Though she has been earmarked to work in the biscuit factory, she dreams of opening a boutique and also becoming an actress or a fashion designer or a manager. She dreams of coming out of her economic situation. She is an incurable dreamer and an escapist. All her dreams and disappointments are figments of her own imagination. Although she is warned against such dreams by her friend, Jansie and her father, but she ignores them. As no one believes her, she shares her dreams only with her brother, Geoff who is an introvert. She also worships the football player, Danny Casey. She fantasises about meeting Danny at the market place and later near the canal.

Question 5.
It is not unusual for a lower middle class girl to dream big. How unrealistic were Sophie’s dreams?
Answer:
Sophie is a young girl of a lower middle class family. She wants to open a boutique and also become an actress or a fashion designer or a manager. She is an incurable dreamer and an escapist. Although she was warned against such dreams by her friend, Jansie and her father but she ignores them.

Dreams are very important to go ahead in life. If there were no dreams, there would not be any progress anywhere. But being a mere dreamer is not enough. One should be realistic and practical as well. If our imagination has only wings, it will not take us anywhere unless and until we are firmly grounded also. Sophie’s dreams were just imagination, a flight of fancy which took her nowhere. She derived momentary delight from her dreams and that was all.

Question 6.
Do you think the title of the story ‘Going Places’ by A.R. Barton is appropriate? Discuss.
OR
In the story ‘Going Places’, the author A.R. Burton has successfully taken the readers to places. Elaborate.
Answer:
The author A.R. Burton has taken the readers to places through his female character Sophie. She was a very sweet and beautiful teenager, who loved fantasising. In the first phase of the journey, she took the readers in search of work. She wanted to have a superb boutique of her own or become a shop manager. She wanted to become an actress to have real money. If not that, she wanted to become a fashion designer though it was a little sophisticated. Her such thinking made her friend Jansie sad as she knew that both of them were earmarked for the biscuit factory.

In the second phase of the journey, she suspected the areas of Geoff’s life about which she knew nothing. Geoff never spoke much. When Geoff kept silent, she thought him to be away somewhere out there in the world in those places she had never seen; the adjacent areas of the neighbouring country, its people and thus, she had developed a great fascination for them. Riding behind Geoff, she took us to the world that one can easily praise.

In the final phase, from the Royce’s window to Danny Casey, the United’s first squad player. In her excitement and dreaming, Sophie waited under the elm tree near the canal. She pictured Danny Casey outside Royce’s arcade again. But here, she really could not take an autograph because neither of them had a pen. Thus, throughout the story, the reader goes on from place to place, but there is no solid result. So the title ‘Going Places’ is appropriate.

Question 7.
“Sophie’s dream world clashes with the world of her family and friends”. Bring out the stark difference between the two worlds.
Answer:
Sophie belonged to a mediocre or rather poor socio-economic background. But she aspired to have a boutique, though she had no means or money to fulfil her dreams. After school, she was likely to work in a biscuit factory.
When she told her father that she wishes to buy a boutique if she ever has money, he asks her to be practical and to rather build a decent house to live in with that money. This showed that their house was in a shabby condition. Her friend Jansie was very much aware about their financial conditions and family background. She knew that both were earmarked for the biscuit and tries to make Sophie understand the same. ‘‘However, Sophie refused to understand and remained an impractical daydreamer.

Question 8.
Teachers always advise their students to dream big. Yet, the same teachers in your classrooms find fault with Sophie when she dreams. What is wrong with Sophie’s dreams?
Answer:
It is good to dream but one needs to be practical too. Sophie belonged to a mediocre family. She aspired to own a boutique, though she had no means or money to fulfil her dreams. After school she was likely to work in a biscuit factory. Her dreams are unrealistic. She loves to indulge herself without even thinking of how to achieve it. In her heart of hearts, she knows that her dreams have little possibility of coming true and are only a product of adult fantasising. She also dream dates Danny Casey, an Irish football player.

She gets so pulled into her date story told to her brother Geoff that she was supposed to meet Danny. Irrespective of all this, Sophie fantasises about her hero, unperturbed. Dreaming within limits is good. Unless one is impossibly ambitious, hardworking, and have loads of patience and perseverance, such dreams are best kept under lock and key, unless one likes to be disappointed.

Question 9.
Every teenager has a hero/heroine to admire. So many times they become role models for them. What is wrong if Sophie fantasises about Danny Casey and is ambitious in life?
Answer:
Teenager is the phase of life which constitutes major changes in the life of an individual. During this phase, a person learns many things, sets his career goals, and deals with poor pressure and the reprimands, demands and expectations of the adults. Hence, it is natural for the teenagers to fantasise and love in a world of dreams.

It would be wrong to ridicule dreaming and fantasising, it is based on realistic goals and the world around provides them the means of opportunities to achieve these aspirations and dreams. Desiring to move ahead in life and working towards this instills confidence, positivity and optimism. However, if there is a disparity between the goal, dream and one’s capabilities, the effect could be harmful and painful. Failure could lead to disappointment, depression and a complete drop in confidence.

In short, dreaming or fantasising is not wrong, and therefore, Sophie was perfectly entitled to fantasise about her future or about her favourite footballer Danny Casey. The only problem or worry is that one should be realistic, sensible and prepared to face consequences whether good or bad with elegance.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 8 Going Places

Question 10.
Unrealistic dreams often lead to a great deal of unhappiness. Justify the statement on the basis of the story, ‘Going Places’.
Answer:
Unrealistic dreams lead to unhappiness. It is true as the world of dreams takes us away from reality. Dreams which are far away from reality put the person in difficult situation. In the story, Sophie always lived in a dream world, dreaming impossible things. She is not ready to accept the reality and always takes an imaginary flight. Only constructive dreams are like a guiding light.

They make us work harder. When dream becomes a fantasy, it does more harm than good. Just forgetting reality in the pursuit of dreams is harmful. Sophie, the protagonist in the story has been nurturing her dreams since childhood. She has taken a fancy for Danny Casey, the footballer as her hero. She refuses to accept that it is her fantasy. She is so lost in her dreams that she even imagines herself waiting for him by the canal. She goes to the extent and puts herself into load of troubles which leads to unhappiness.

Question 11.
In one’s approach to life one should be practical and not live in a world of dreams, flow is Jansie’s attitude different from that of Sophie?
Answer:
Sophie and Jansie were classmates and very good friends. Both of them belonged to a very poor socio-economic background. However, Sophie was very ambitious and had great plans of setting up a boutique of her own or be a manager in one. She would also speak of becoming an actress and would earn the requisite money to fulfil her dreams, whenever Jansie cautioned her.

According to her, working in the biscuit factory was absolutely not where she saw herself in the future. Jansie, on the other hand, was a very practical person. She advises her friend to come back to reality and out of her world of dreams. The down to earth and firm-minded Jansie knew that the castles Sophie built would only remain in the air. The attitude of the two friends very clearly shows that they were totally different in the approach to life.

Question 12.
What impression do you form of Sophie and Jansie after reading the story, ‘Going Places’?
Answer:
Sophie and Jansie, neighbours and schoolmates have opposite temperament while Sophie is imaginative, Jansie is practical. Sophie is a daydreamer and impractical. She wants to be in a glamorous career. She is an attention-seeker. She lives in a fantasy world and is always far from realty. She creates a story of her meeting Danny Casey to arouse everyone’s interest. Sophie is an escapist and gregarious, whereas Jansie’s views are grounded. She is individualistic and self-contained. She is contented, whereas Sophie is dissatisfied at her being a victim of lower middle class. She never accepts the reality that they are meant for biscuit factory.

Question 13.
In what way was Sophie’s hero worship and fantasising at odds with her socioeconomic background? Was she justified in dreaming the ‘impossible’?
Answer:
In many respects Sophie’s dreams were unrealistic. She wanted to buy a boutique, be a manager, an actress or a fashion designer. She hailed from a weak socio-economic background and did not even have a decent house. It seemed as Jansie said, that they were not made to work in a biscuit factory. Glamorous dreams about Danny Casey, the Irish soccer player and all her fantasies. Yet these dreams are justified perhaps because they take Sophie away, for some time, from the bitter reality that she cannot accept.

Question 14.
Maintaining a balance between one’s fantasies and the real world is the key to the survival. Give your opinion on Sophie’s character in the light of the above statement.
Answer:
Fantasy always takes one away from the real world. It is temporary refuge. Sophie an adolescent/teenager belongs to the poor socio-economic background. Her real world forces her to remain in the fantasy world. She always takes imaginary flight where she wants to remain. Her world is full of glamour and sophistication. Though this is a temporary refuge, but she is unable to balance both real and fantasy world. For her brother Geoff, she desires to be in his world, the places where he goes, the people he meets.

Not only this, she fantasises the famous footballer prodigy Danny Casey and tries to prove her meeting with him a real one. No one believes her but she suffers badly as it only gives her disappointments. So for survival, it is must for one to maintain balance between a fantasy and reality.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 8 Going Places Read More »

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 4 The Rattrap

The NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 4 The Rattrap Consists Of All The Answers From This pdf. You Can Download The Pdf For NCERT Solutions for Class 12 English Free And Refer To The Answers To Get A Better Understanding Of The Chapter. https://mcq-questions.com/ncert-solutions-for-class-12-english-flamingo-chapter-4-the-rattrap/

The Rattrap NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 4

The Rattrap NCERT Text Book Questions and Answers

The Rattrap Think as you read

The Rattrap Questions And Answers Class 12 NCERT Solutions  Question 1.
From-where did the peddler get the idea of the world being a rattrap?
Answer:
The peddler once got lost in the woods, and thought of his rattraps, when the idea of the world being a rattrap struck him.

The Rattrap Question Answers Class 12 NCERT Solutions  Question 2.
Why was he amused by this idea?
Answer:
The peddler believed that the world with all its riches and joys, food and shelter appears as a rattrap to tempt people. He was amused to think of many other people he knew, who were already caught in the trap, and some others who were circling around the bait.

The Rattrap Question Answer Class 12 NCERT Solutions Question 3.
Did the peddler expect the kind of hospitality that he received from the crofter?
Answer:
The peddler did not expect to receive the kind of hospitality he received from the crofter. He usually used to meet sour faces and was turned away without even a word of kindness.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 4 The Rattrap

Rattrap Question Answers Class 12 NCERT Solutions Question 4.
Why was the crofter so talkative and friendly with the peddler?
Answer:
The crofter was so talkative and friendly with the peddler because he always lived alone and he needed company. He wanted to share his feelings with somebody. The peddler had sufficient time and he had to pass the night, so he listened peacefully.

The Rattrap Ncert Solutions Class 12  Question 5.
Why did he show the thirty kronors to the peddler?
Answer:
The crofter felt proud of the cow that gave him enough milk to support him. So he told the peddler that he had got thirty kronors from the creamery as the payment of previous month’s supply. However, he felt that the peddler did not believe him. Thus, he showed the money to convince him.

Rattrap Class 12 Questions And Answers NCERT Solutions Question 6.
Did the peddler respect the confidence reposed in him by the crofter?
Answer:
The peddler had no respect for the crofter’s confidence reposed in him. In fact, he came back, smashed the windowpane, and stole the money.

The Rattrap Class 12 Ncert Solutions Question 7.
What made the peddler think that he had indeed fallen into a rattrap?
Answer:
After stealing the crofter’s money, the peddler believed that it was not safe to walk along the public highway. So he went into the woods. He walked there but could not get out of it. So he thought that he had fallen into a rattrap. The forest with its trunks, branches and under growths appeared to him like an impenetrable prison.

Rattrap Ncert Solutions Class 12 Question 8.
Why did the iron master speak kindly to the peddler and invite him home?
Answer:
The iron master considered the peddler as an old regimental comrade, who had fallen on evil days. So he invited the peddler to come home with him.

The Rattrap Solutions Class 12 NCERT Solutions Question 9.
Why did the peddler decline the invitation?
Answer:
The peddler was afraid as he was carrying stolen money with him. The peddler knew that the ironmaster had mistaken him for an old regimental comrade and feared that the ironmaster would send him to the police. He felt it was like walking into a lion’s den.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 4 The Rattrap

Rattrap Class 12 Ncert Solutions Question 10.
What made the peddler accept Edla Willmansson’s invitation?
Answer:
The peddler accepted her invitation as she spoke kindly to him. She realised that he was afraid. Thus, she assured him that no harm would come to him and he was at liberty to leave whenever he wanted.

The Rattrap Class 12 Question Answer NCERT Solutions Question 11.
What doubts did Edla have about the peddler?
Answer:
Edla was kind, trusting and compassionate. She had promised joy and festivities to
the peddler on Christmas eve. Therefore, she entertains the peddler even after she knew the truth about him. Edla thought that the peddler had stolen something or had escaped from jail. She did not believe him to be educated, thus, she did not think of him as her father’s old regimental comrade.

Rattrap Questions And Answers Class 12 NCERT Solutions Question 12.
When did the ironmaster realise his mistake?
Answer:
The ironmaster had seen the peddler in the dim light of the furnace. When the peddler came well-groomed in the broad daylight, the ironmaster realised that he was mistaken.

Class 12 English The Rattrap Ncert Solutions Question 13.
What did the peddler say in his defence when it was clear that he was not the person ‘the ironmaster had thought he was?
Answer:
The peddler told that he never pretended to be what he was not. He only desired to be permitted to sleep in the forge for the night. He had declined the ironmaster’s invitation, again and again. He even wanted to put on his rags again, and go away.

The Rattrap Question And Answer Class 12 NCERT Solutions Question 14.
Why did Edla entertain the peddler even after she knew the truth about him?
Answer:
Edla served him not as her father’s old comrade. She always thought him to be a homeless poor tramp. She wanted to feed supper to the poor man on Christmas eve. Thus, she let him stay.

Class 12 English Chapter 4 Question Answer NCERT Solutions Question 15.
Why was Edla happy to see the gift left by the peddler?
Answer:
Edla was the daughter of the ironmaster. She had invited the peddler to her house, but when she was in church, she came to know that the peddler had stolen the money from the crofter’s house. She was worried that he might have stolen things from her house too. But later, she was overjoyed to see the gift and all things untouched.

English Class 12 Chapter 4 Question Answers NCERT Solutions Question 16.
Why did the peddler sign himself as Captain von Stahle?
Answer:
The ironmaster had been mistaken when he took the peddler for his old comrade. In reality, he felt he was Captain von Stahle, and signed his name on the letter as that. All this was due to Edla’s behaviour, who made him feel like a real captain.

The Rattrap Understanding the Text

Class 12 Rattrap Ncert Solutions Question 1.
How does the peddler interpret the acts of kindness and hospitality shown by the crofter, the ironmaster and his daughter?
Answer:
The peddler had been a man selling small rattraps made of wire. All around, he led a sad and monotonous life of a vagabond. He knocked at the door of the house of the crofter, who was an old man without wife and children. He showed kindness and hospitality unexpected by the peddler. Still the rattrap peddler stole his thirty kronors. So he betrayed the confidence reposed in him by the crofter. Later, the ironmaster thinking him to be an old acquaintance, invited him to his house. The peddler went to his house thinking that ironmaster might give him a couple of kronors. He did not reveal his true identity.

Edla Willmansson, the ironmaster’s daughter asked him to come to her home in a very compassionate and friendly manner. He agreed to go to their home. But while he was riding to the manor house, he had “evil forebodings”. He felt guilty for stealing the crofter’s money. The ironmaster, after realising that he was not the captain, told him to go out of the house immediately. However, the insistence of Edla allowed him to spend the Christmas evening in their house. The peddler wondered about it. However, he interpreted it to be her nobleness, kindness and generosity.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 4 The Rattrap

Class 12 The Rattrap Question Answer NCERT Solutions Question 2.
What are the instances in the story that show that the character of the ironmaster is different from that of his daughter in many ways?
Answer:
There are several instances in the story to prove that ironmaster’s character is different from his daughter’s in many ways. The ironmaster mistook the peddler to be an old acquaintance. So he invited him to his house to spend Christmas evening. The peddler however, declined his invitation. So the ironmaster sent his daughter with the hope that she would have better ways of persuasion. The compassionate manner of the daughter won the confidence of the peddler, who agreed to go to her home.

However, as the valet bathed the peddler, cut his hair and shaved him and dressed him in a good-looking suit, the ironmaster had the realisation that he was someone else. The ironmaster, who could be called impulsive, told him to get out of his house immediately. However, his daughter said that he should stay with them that day, for Christmas.She felt sympathetic towards ‘the poor hungry wretch’. She believed that he could have a day of peace with them just one in the whole year. She even told him to take his father’s suit as a Christmas gift. Her attitude changed the peddler who left with her the money he had stolen.

Question Answer Of The Rattrap Class 12 NCERT Solutions Question 3.
The story has many instances of unexpected reactions from the characters to others’ behaviour. Pick out instances of these surprises.
Answer:
In ‘The Rattrap’, there are instances of unexpected reactions from the characters to others’ behaviour. Walking along the road one evening, the peddler saw a light grey cottage by the roadside. He sought shelter for the night. Usually, he was met by ‘sour faces’. However, unexpectedly the house owner, the crofter, an old man without wife or children, greeted him. He showed hospitality by serving food and taking care of him. Then the peddler was entrapped in the forest. Over there, he sought shelter at the Ramsjo Ironworks. However, he met the ironmaster who insisted that he spends the Christmas evening at his home.

The ironmaster mistook him for an old regimental comrade. When the peddler declined the offer, Edla, the ironmaster’s daughter, went there to persuade him to come to their house. Later, the ironmaster realised that he had mistaken the stranger’s identity and told him to leave his house immediately. But Edla unexpectedly convinced her father to let him stay for Christmas in the house. The most surprising reaction, however was the transformation of the peddler that was a result of the behaviour of Edla towards him.

Rattrap Question And Answer Class 12 NCERT Solutions Question 4.
What made the peddler finally change his ways?
Answer:
The peddler, in addition to selling small rattraps of wire was even a petty thief. From the house of the crofter, he stole thirty kronors. This was inspite of the fact that the crofter sheltered him in his house for a night and gave him the best possible hospitality. However, the kind and generous behaviour of Edla Willmansson, the ironmaster’s daughter, finally changed him.

The ironmaster invited him to his house, mistaking him for an old regimental comrade. But realising that the peddler was not his old acquaintance but someone else, he told him to leave his house immediately. However, Edla showed pity on him and persuaded her father to permit him to spend the Christmas with them. Her behaviour changed his conscience and while giving her gift of a rattrap, she requested him to return the thirty kronors of the crofter which he had stolen. A complete transformation takes place in the peddler due to Edla.

The Rattrap Class 12 Questions And Answers NCERT Solutions Question 5.
How does the metaphor of the rattrap serve to highlight the human predicament?
Answer:
In the story, ‘The Rattrap’, the peddler sells small rattraps of wire. Thinking of his rattraps, he was suddenly struck by the idea that the whole world around him lands and seas, its cities and villages—was a big rattrap. He believed that the world existed for no other purpose but to set baits for people. The world was full of riches and joys, shelter and food and clothing, just as the rattrap offered food. When anyone was tempted to touch the bait, it trapped him, and it brought everything to an end. Thus, the metaphor of the rattrap serves to highlight the human predicament. The more we are allured by the wordly things, the more we are entrapped by them. There is no way out.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 4 The Rattrap

Question 6.
The peddler comes out as a person with a subtle sense of humour. How does this serve in lightening the seriousness of the theme of the story and also endear him to us?
Answer:
The peddler had a great sense of humour. He contrasts the whole world with a rattrap. It sets bait for people. Since the world was never kind to him, he got ‘unwanted joy’ to think ill of it this way. His pastime was to think about people he knew who had been caught in the dangerous web, and of others who were waiting to be caught in the bait. It depicts his sense of humour. With stolen money of the crofter, he felt “quite pleased with his smartness”. Entrapped in the forest, he thought about the world and the rattrap. He believed that ‘his own turn had come’. It shows his sense of humour. He believed that he had been fooled by a bait and had been caught.

He did not tell his real identity to the ironmaster as he thought that thinking him as an old acquaintance, ironmaster may ‘throw him a couple of kronors’. Going to the manor house, he believed that he was sitting in the trap and would never get out of it. As the ironmaster came to know that he was not his old acquaintance and threatened to call the sheriff, he replied that the whole world was nothing but a big rattrap and the ironmaster began to laugh. His sense of humour serves in lightening the seriousness of the theme of the story. It also evokes our sympathy for him.

The Rattrap Talking about the Text

Discuss the following in groups of four. Each group can deal with one topic. Present the views of your group to the whole class.

Question 1.
The reader’s sympathy is with the peddler right from the beginning of the story. Why is this so? Is the sympathy justified?
Answer:
The rattrap seller has been shown as a victim of his situation and not as an evil character from the beginning of the chapter. The peddler’s business was not profitable enough to make both ends meet, so he had to resort to beggary and stealing. Moreover, he had no friends to guide him to the right path. The sympathy is justified because the peddler is capable of appreciating genuine goodness and hospitality. When he is treated with respect and kindness, he reciprocates the same in the best way he can, as shown in the end of the chapter.

Question 2.
The story also focuses on human loneliness and the need to bond with others?
Answer:
The chapter deals with the issues of loneliness and companionship. Not only the peddler, but also other characters like the crofter, the ironmaster and Edla are lonely. The peddler had been lonely for a long time, but Edla’s kindness and hospitality changed him. On the other hand, the crofter was also a lonely old man whose craving for a companionship leads him to give a shelter to the peddler, and he ends up getting robbed.

The other two characters in the chapter the ironmaster and his daughter also suffer from loneliness. They crave company on Christmas Eve and are excited when they get the opportunity to serve a guest.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 4 The Rattrap

Question 3.
Have you known/heard of an episode where a good deed or an act of kindness has changed a person’s view of the world?
Answer:
(Answers may vary.)

Question 4.
The story is both entertaining and philosophical.
Answer:
The story provides us with the glimpses of human nature and the reactions of people in various situations. The actions of the peddler after stealing thirty kronors are quite Amusing. The change in the ironmaster’s attitude towards the stranger reveals how selfish and ignorant human beings can be, and the reactions of the blacksmith to the tramp’s request for shelter show how casual and indifferent human beings can be. The ironmaster mistakes the vagabond for his old regimental comrade and asks him to spend Christmas with them at their home.

When the peddler refuses, he sends his daughter to convince with her persuasive power, she makes him follow her to the house. When the ironmaster sees the strange in broad daylight, he is annoyed. Instead of realising his own mistake, he puts blame on the peddler. The metaphor of the world being a rattrap saves the situation for the tramp, but the ironmaster wants to turn him out. But the daughter wants the tramp to enjoy a day and moreover, she does not want to chase away a person who they invited home. The ironmaster’s comments are quite entertaining and philosophical.

The Rattrap Extra Questions and Answers

The Rattrap Short Answer Questions

Question 1.
“Edla sat and hung her head even more dejectedly than usual.” Which two reasons forced her to behave in that manner?
Answer:
Edla was sad and upset as she had heard that a crofter of ironworks had been robbed. This led her to think that the peddler to whom she gave shelter was responsible for this misdeed. Her father also added to her doubts by saying that he had heard the peddler was a thief.

Question 2.
Why was the peddler surprised when he knocked at the door of the cottage?
Answer:
The peddler was surprised as he was not only welcomed at the night time but was also provided food and shelter. He was treated like a guest and not as a beggar. The crofter was a lonely man, he also needed company.

Question 3.
What made the peddler finally change his ways?
Answer:
The peddler changed his way of living because of the love and hospitality shown by Edla, daughter of the ironmaster. He lived a pathetic life, but when he was respected and cared, he changed his way of life. He began to live with dignity and respect.

Question 4.
Why did the peddler keep to the woods after leaving the crofter’s cottage? How did he feel?
Answer:
The peddler kept to the woods after leaving the crofter’s cottage because he wanted to avoid police. He was afraid as he had stolen the crofter’s money. If he took to the road, he might be caught or seen by policemen or the crofter.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 4 The Rattrap

Question 5.
Who was the owner of Ramsjo iron mill? Why did he visit the mill at night?
Answer:
The owner of that mill was a very prominent ironmaster. His greatest ambition was to ship out good iron to the market. He insisted on quality and kept a watch on the work round the clock. He came to the forge on one of his night rounds of inspection.

Question 6.
How did the ironmaster react on seeing the stranger lying close to the furnace?
Answer:
The ironmaster adjusted his hat to see the stranger very carefully. He seemed to him as one of his acquaintances, so he offered to take him home.

Question 7.
Why didn’t the stranger tell the ironmaster that he was not Nils Olof?
OR
How did the peddler react when he saw that the ironmaster had recognised him as Nils Olof, an old regimental comrade?
Answer:
The peddler was mistaken by the ironmaster to be an old acquaintance from the regiment. He assumed that the ironmaster would hand him a few kronors and therefore, made no attempts to deny the reference being made. He replies by saying that things had gone down hill for him. However, when the ironmaster said that he should not have resigned and suggested that “Nils Olof” should accompany him to the manor, he flatly refused to do so, for fear of being recognised.

Question 8.
Why did Edla invite the peddler to stay with her family?
Answer:
Edla was a kind and compassionate young lady. It was Christmas and she wanted the peddler to be a guest for the occasion and share all the goodies that were prepared for Christmas. She had also sensed his fear, but she wanted him to spend some time in her house without any fear and relax in comfortable security.

Question 9.
Why did the peddler think that the world was a rattrap?
Answer:
The peddler was a very poor man. He earned his living by selling rattraps made out of material bought by begging. Suddenly, he realised that the whole world was a rattrap. The riches and luxuries and comforts are the baits. Like rats, people allow themselves to be tempted by these baits. Once caught, everything is lost and even struggles would not let anyone escape.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 4 The Rattrap

Question 10.
What did the gift of the rattrap signify?
Answer:
In the story ‘The Rattrap’, the peddler leaves a small rattrap with thirty kronors and a note for Edla. He confesses his mistake and asks Edla to return the money to the crofter. He admits that he got caught in his own rattrap. He also thanks her for treating him as a real captain and for giving him another chance.

Life is one big rattrap, one gets trapped by his own deeds. The gift of the rattrap signified that the peddler was releasing himself from the trap he had very nearly got into. It was an expression of gratitude to Edla, for enabling him get out of it because of her behaviour towards him. It is important that everyone gets a second chance to improve oneself, and Edla had given him his chance.

Question 11.
Why was the peddler amused at the idea of the world being a rattrap?
Answer:
The peddler believed that the world with all its riches and joys, food and shelter appears as a rattrap to tempt people. He was amused to think of many other people he knew, who were already caught in the trap, and some others who were circling around the bait.

Question 12.
What hospitality did the peddler receive from the crofter?
Answer:
The peddler was surprised as he was not only welcomed at the night time but was also provided food and shelter. He was treated like a guest and not as a beggar. The crofter was a lonely man, he also needed company.

Question 13.
What do we learn about the crofter’s nature from the story, ‘The Rattrap’?
Answer:
he crofter was lonely and trusting. He was hospitable and gullible. Without any doubt on the peddler, he invites the peddler inside his house at night and shares not only his food but also the whereabouts of his hard-earned money. He was friendly and talkative. He felt proud of his cow that gave him enough milk to support him and talks a lot about it.

Question 14.
Why did the crofter show the thirty kronors to the peddler?
Answer:
The crofter felt proud of the cow that gave him enough milk to support him. So he told the peddler that he had got thirty kronors from the creamery as the payment of previous month’s supply. However, he felt that the peddler did not believe him. Thus, he showed the money to convince him.

Question 15.
Why did the ironmaster speak kindly to the peddler and invite him home?
Answer:
The ironmaster mistook the peddler to be “Nils olof ”, his old regimental comrade. He goes on to tell him that he would not have allowed him to resign if he had been in service. As if to make amends for what had happened, the ironmaster tells the peddler to accompany him to the manor, so that he can be received honourably like an old regimental comrade.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 4 The Rattrap

Question 16.
Why was Edla happy to see the gift left by the peddler?
Answer:
Edla was happy to see the gift as it was a Christmas Eve and her mother was dead and
brothers were abroad. On this festival, a stranger left a gift for her and shared the feelings of happiness and bonding as she was feeling lonely.

Question 17.
What was the content of the letter written to Edla by the peddler?
Answer:
The peddler had left a packet behind for Edla which contained a rattrap, as a Christmas gift. Inside the packet, there was a letter and thirty kronors. In the letter, he has thanked Edla for her kindness and hospitality towards a stranger. He also repented for his crimes in the letter.

Question 18.
What did Edla notice about the stranger?
Answer:
Edla noticed that the stranger was very scared. He seemed to be either a thief or a runaway from a prison. As per her observation, he did not seem to be educated to be a captain.

The Rattrap Long Answer Questions

Question 1.
Describe the events which led to the change in the peddler’s way of life.
Answer:
The peddler had been living a despicable life of poverty, despair and frustration. His only aim in life was to accomplish things in life. He did not care about the means he chose to acquire the material substances in life. Be it beggary, theft or cheating someone, he did not shy away from anything. His view towards the society was in fact shaped by the apathetic and indifferent attitude of the society towards him. He was never shown any understanding, respect or kindness by anyone. He did not have any respect for any one and viewed the whole world as a rattrap.

He felt that the riches and luxuries of life were baits to entice people into a vicious cycle of struggles, from which there was no escape. Neither the crofter’s hospitality nor the ironmaster’s invitation to his house brought about any change in him. It was only when he met the ironmaster’s daughter, Edla that his outlook towards life changed. Edla’s warmth, kindness, compassion and genuineness touched him. He left a rattrap as a Christmas gift for Edla and enclosed a letter thanking her for her kindness.

He also confessed to stealing money from the crofter and left the money to be restored to the owner. This way, he redeemed himself from his dishonest ways and emerged as an altogether transformed person. In this transformation process, he behaved like a real captain, the way Edla addressed him.

Question 2.
Do you think the title, ‘The Rattrap’ is appropriate? Give examples from the text in support of your view.
Answer:
Selma Lagerlof gives a very apt and logical title to the story. The metaphor of the rattrap is very effectively used. The whole world is nothing but a big rattrap. All riches, joys, food and shelter are just baits. These baits make people restless, helpless and powerless. The moment anyone touches the bait, the rattrap closes in on him. Then everything comes to an end.

The story revolves around the vagabond, who, though philosophises about the world being a rattrap, falls into its trap. Though the crofter shows him kindness by offering him food and shelter, he robs him. His greed for money makes him fall in the rattrap. Further, when the ironmaster mistakes him to be an old friend, he does not correct him. He decides to cheat him of his money. So even though the peddler tries hard not to fall into the rattrap or worldly riches and materialistic benefits, he ultimately falls into one.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 4 The Rattrap

Question 3.
Attempt a character sketch of the peddler in the story, ‘The Rattrap’.
OR
The peddler enjoys the sympathy of readers right from the beginning of the story. Draw a character sketch of the peddler, justifying the sympathy he generates among the readers.
Answer:
Selma Lagerlof draws the character of the peddler with all sympathy and understanding. Selma wants to give a definite message. The peddler represents some human weaknesses. He is in fact the product of circumstances. But he is never devoid of basic human goodness. Only it lies in hibernation for some time. The essential goodness in him is awakened through love and understanding of Miss Edla Willmansson.

The peddler is so many things, all rolled in one. He is a vagabond cum beggar cum etty thief. At moments, he can raise himself to a philosopher. He philosophises life and compares the world to a big rattrap. Finally, he transforms himself into a ‘gentleman’. The peddler is a pragmatist. He finds his business not quite profitable. He doesn’t mind resorting to both begging and petty thievery. Nor is he above temptations. He steals 30 kronors of his generous host, the old crofter.

The peddler raises himself above petty worldly temptations in the end. His essential human qualities raise him to heroic heights. He is witty and humorous. He knows how to deal with men and tricky situations. He thanks Miss Edla for her kindness and hospitality. She gives a little cry of joy when he decides to return 30 kronors to the rightful owner. She is requested to return the money to its rightful owner, the old crofter. The readers forgive him for his little human weaknesses. They develop sympathy and appreciation for him.

Question 4.
Describe the peddler’s meeting with the ironmaster. Why did he decline his invitation?
Answer:
It was by chance that the peddler found himself at the Ramsjo Ironworks. It was a dark evening before Christmas. The peddler opened the gate and stood close to the furnace. It was nothing unusual for poor vagabonds to have night shelter in the winter in front of the fire. The ironmaster noticed the peddler.

He walked close up to him and looked him over very carefully. He mistook him for Captain Stahle, an old comrade of his regiment. He felt sorry that he had resigned from the regiment long ago. The ironmaster invited the peddler home as their special guest on Christmas. The peddler was not amused. He didn’t want to be received by the owner like an old regimental comrade. He looked quite alarmed and declined the invitation.

Going to the manor house appeared like throwing himself voluntarily into the lion’s den. He didn’t want to go there. He only wanted to spend the night in the forge. He wanted to sneak away in the morning unnoticed. Then he thought of the thirty kronors. They were a bait and he couldn’t resist the temptation. Now again the bait had been thrown at him. He had to resist the temptation and decline the invitation. The ironmaster only assumed that the peddler felt embarrassed because of his miserable clothing.

Question 5.
Edla proved to be much more persuasive than her father while dealing with the peddler. Comment.
OR
The peddler declined the invitation of the ironmaster but accepted the one from Edla. Why?
Answer:
The peddler was afraid as he was carrying stolen money with him. The peddler knew that .the ironmaster had mistaken him for an old regimental comrade and feared that the ironmaster would send him to the police. He felt as if he were walking into a lion’s den. He didn’t want to go there. He only wanted to spend the night in the forge. He wanted to sneak away in the morning unnoticed. Then he thought of the thirty kronors.

They were a bait and he couldn’t resist the temptation. However, he accepted Edla’s invitation as she spoke kindly to him. She realised that he was afraid. Therefore, she assured him that no harm would come to him and he was at liberty to leave whenever he wanted. The compassionate manner of the daughter won the confidence of the peddler who agreed to go to her home.

Question 6.
Why did the crofter repose confidence in the peddler? How did the peddler betray that and with what consequences?
OR
How did the peddler betray the confidence reposed in him by the crofter in ‘The Rattrap’?
Answer:
The peddler did betray the confidence reposed in him by the crofter. He considered this world nothing but a big rattrap. It sets baits for people. The peddler unwillingly allowed himself to be tempted to touch the bait. Those thirty kronors which the crofter stuffed into the pouch proved to be bait. He stole the money. By doing so, he committed a breach of trust. It was nothing but simple moral degeneration. One dark evening, as he was walking along the road, he saw a gray cottage by the roadside. He knocked on the door to ask shelter for the night. He was well received there.

The owner was an old man (crofter) without wife or child. He was happy to find a man to talk to in his loneliness. The old crofter served him supper, gave him tobacco and played a game of cards with him. The old man went to the window and took down a leather pouch. He counted thirty kronors and put it into the pouch. It provided a big bait. The peddler was tempted to steal them. In this way, he betrayed the confidence that was reposed in him by the host.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 4 The Rattrap

Question 7.
The story ‘The Rattrap’ focuses on human loneliness and the need to bond with others. Explain.
OR
The story also focuses on human loneliness and the need to bond with others.
Answer:
In this story, the author tells us that as normal human beings, we always like to share something with others, be it joy or sorrow. It means that humans do not want to be lonely and they want company of others. In this story, first the peddler is lonely, and to overcome this, he sells rattraps. The crofter is lonely, so he welcomes the peddler to have a conversation with him. The ironmaster and his daughter are also lonely. They are rich and have a big house, but they do not have anybody to give them company. Hence, they request the peddler to spend Christmas eve with them. The author has very subtly focused on the loneliness of humans and how they strive hard to get a good companion.

Question 8.
How can we transform and clean an evil doing person? Give example from the story.
OR
Have you known/heard of an episode where a good deed or an act of kindness has changed a person’s view of the world?
Answer:
The writer has highlighted a universal theme in this story. It is that we can arouse the goodness in the life of a man by love, understanding, sympathy and respect. Once upon a time, there was a man who went around selling self-made small rattraps of wire. His condition was too miserable to beg and do petty thefts. He was in rags with sunken cheeks and hungry eyes.
One day, an idea flashed into his mind. He thought that the whole world around him was a big rattrap. It offered riches, joys, food, shelter, clothing like a bait offering cheese

and pork in a rattrap for the rats. Those who were tempted to touch the bait, fell. It closed on them bringing an end to everything. One dark evening, while staying at the crofter’s cottage, he was given food and lodging. But the next morning, the tramp stole his thirty kronors. He kept on walking the same path in the forest. On hearing the sound of hammer strokes, he reached the iron mill and lay near the furnace.

The ironmaster mistook him to be his old acquaintance and invited him for Christmas cheer but he refused. He sent his daughter Edla, who persuaded him to their house. After having him well dressed, the ironmaster found that he mistook him as Captain ‘Nils Olof.’ So he ordered him to get out at once. The young girl interceded for him and said that she wanted him to stay as they promised him Christmas cheer. He was treated like a real captain with food. In their absence, when they were at church, he left. In the church, they learnt that the rattrap seller had robbed the old crofter. So they became worried.

When they returned, the valet told that he had taken nothing with him and had rather left behind a Christmas gift for Miss Willmansson. She found a small rattrap, thirty kronors and a letter in it. The letter stated that she had taken him as if he were a captain, so he would be nice to her as a captain. It had given him power to cleanse himself.

Question 9.
Greed is the greatest evil force that has tempted man into doing a lot of misdeeds. It is greed that has led to so much corruption, violence and mayhem in the world. The peddler in ‘The Rattrap’ is not conscientious nor does he think twice before robbing a crofter. Bearing these thoughts in mind, write an article discussing the qualities that are required for overcoming the Evil of Greed.
Answer:
Value Points:

  • Greed is the greatest evil that paralyses the goodness of man.
  • It spreads like wildfire and makes a man immune to goodness and kindness.
  • Money, fame, power and property acquired by unfair means is like a vicious cycle never lets anyone rest in peace.
  • The consequences of greed are deep and never-ending.
  • Meditation, consultations, keeping the company of good and honest people can keep the bridle on such men.
  • It is most important that the desire to overcome greed should come from within.

Question 10.
The peddler thinks that the whole world is a rattrap. This view of life is true only of himself and of no one else in the story. Comment.
Answer:
The Swedish peddler is a victim of retrenchment that occurred with machines taking over man, in the second half of the 19th century. Industrialisation made him a travelling rattrap salesman. Even the crofter and the ironmaster of Ramsjo Ironworks are fellow sufferers, the peddler’s own experience, perhaps makes him conclude ‘the world with its lands and seas, its cities and villages-was nothing but a big rattrap’. It existed for no other reason than as baits for everybody.

‘It offered riches, joys, shelter and food, heat and clothing exactly as the rattrap offered cheese and fork, and as soon as anyone let himself be tempted to touch the bait, it closed in on him, and everything came to an end.’ The peddler was likewise trapped into stealing the thirty kronors; he gives into Edla and accepts the invitation for a stay and Christmas dinner, but he is able to save himself in the end by leaving the thirty kronors behind, along with a rattrap and a touching letter to Edla.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 4 The Rattrap

Question 11.
Very soon after stealing the crofter’s money, how did the peddler realise that he was himself caught in a rattrap?
Answer:
After stealing the crofter’s money, the peddler started walking towards the forest to stay safe. He tried to walk in a definite direction, but the paths were strangely twisted. He kept on walking without coming to the end of the woods. Finally, he realised that he had been walking around the same part of the forest. He then realised that the whole forest, with its trunks and branches, its thickest and fallen logs, closed in upon him like an impenetrable prison from which he could never escape. This time he was trapped in a rattrap.

Question 12.
Edla’s empathetic and compassionate behaviour changed the life of the rattrap seller. Do you think that an act of kindness can change a person’s view of the world?
Answer:
An act of kindness does change a person’s perspective and nature as well as his view of the world. The peddler had been living a despicable life of poverty, despair and frustration. Everywhere he was not welcomed and had the fear of being caught. No one was there in his life who would love him. Edla’s hospitality and kindness deeply touched him.

He never received such kind treatment being a stranger to Edla. It was her generosity which made Peddler to confess his mistake and he repaid for his wrong doings by behaving like a real captain. He left rattrap as a Christmas gift for her and wrote a letter of thanks leaving behind the stolen money. This way he redeemed himself from a thief to real captain and emerged altogether as a transformed person.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 4 The Rattrap Read More »

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 2 Lost Spring

The NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 2 Lost Spring Consists Of All The Answers From This pdf. You Can Download The Pdf For NCERT Solutions for Class 12 English Free And Refer To The Answers To Get A Better Understanding Of The Chapter. https://mcq-questions.com/ncert-solutions-for-class-12-english-flamingo-chapter-2-lost-spring/

Lost Spring NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 2

Lost Spring NCERT Text Book Questions and Answers

Lost Spring Think as you read

Lost Spring Ncert Solutions Class 12 Question 1.
What is Saheb looking for in the garbage dumps? Where is he and where has he come from?
Answer:
Saheb is looking for some silver coins or currency note. It is as valuable as gold for him. He is in Seemapuri (Delhi) and had come from Bangladesh.

Lost Spring Class 12 Ncert Solutions Question 2.
What explanation does the author offer for the children not wearing footwear?
Answer:
The author argues that the children are poor, so they could not afford to have any shoes.

Class 12 English Chapter 2 Lost Spring Question Answers Question 3.
Is Saheb happy working at the tea stall? How do you know?
Answer:
Saheb is not happy working at the tea stall. He is no longer his master and that relaxed look on his face is also lost. The steel canister seems heavier than the plastic bag that he would carry so lightly over his shoulder. It was because the bag was his and the canister belonged to the man who owned the tea stall. He had lost his independence and he was bound by time to lead a life of servility.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 2 Lost Spring

Lost Spring Solutions Class 12 NCERT Solutions Question 4.
What makes the city of Firozabad famous?
Answer:
Firozabad is the centre of India’s glass-blowing industry.

Class 12 English Chapter 2 Question Answers NCERT Solutions Question 5.
Mention the hazards of working in the glass bangle industry.
Answer:
There are a lot of hazards of working in a bangle factory. They are badly lit and have bad ventilation. It requires continuous bending over the furnace. All these lead to a lot of health issues. Men have to work in dingy cells without air and light. As a result, they lose the brightness of their eyes and go blind with the dust from polishing the glass bangles.

Class 12 English Flamingo Chapter 2 Question Answers Question 6.
How is Mukesh’s attitude to his situation different from that of his family?
Answer: Mukesh tries to break away from the family tradition of making bangles. This was more like a rebellion since no one had ever tried to move away from this trade. Mukesh wanted to carve a niche for himself. He wanted to be different. He wanted to become a car mechanic.

Lost Spring Understanding the Text

Ncert Solutions Of Lost Spring Class 12 Question 1.
What could be some of the reasons for the migration of people from villages to cities?
Answer:
Their fields and homes could have been swept away by frequent floods because of which they had nothing to eat. Thus, they had to leave their homes and come to the cities.

Lost Spring Class 12 Solutions NCERT Solutions Question 2.
Would you agree that promises made to poor children are rarely kept? Why do you think this happens in the incidents narrated in the text?
Answer:
Promises made to the poor are rarely kept. In the text, when the author meets Saheb, she encourages him to study and offers to open a school. Her unfulfilled promise disappoints Saheb.

Lost Spring Class 12 Question Answers NCERT Solutions Question 3.
What forces conspire to keep the workers in the bangle industry of Firozabad in poverty?
Answer:
They include sahukars, middlemen, policemen, bureaucrats and politicians who exploit them.

Lost Spring Talking about the text

Class 12 English Lost Spring Ncert Solutions Question 1.
How, in your opinion, can Mukesh realise his dream?
Answer:
Mukesh’s aim in life was to become a motor mechanic. Yes, it indeed was possible to realise his dreams through his hard work and determination. He walked all the way to a garage, far away from his house, to learn the nuances of being a motor mechanic. He can realise his dream by working at some garage and learning the job of a motor mechanic.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 2 Lost Spring

Class 12 Lost Spring Ncert Solutions Question 2.
Mention the hazards of working in the glass bangles industry.
Answer:
The glass bangles industry has many health hazards. It usually employs small children. It is illegal to employ very young children. They work in the glass furnaces with high temperatures. The dingy cells, where they work are without air and light. They weld pieces of coloured glass into circles of bangles. Their eyes are more adjusted to the dark. Therefore, they often end up losing their eyesight before they become adults.

The Lost Spring Ncert Solutions Class 12 Question 3.
Why should child labour be eliminated and how?
Answer:
Child labour is an inhuman practice. It should be eliminated by educating the children and banning it too. The parents who send their children for cheap labour, must be made aware of the fact that it is a crime to make little children work.

Lost Spring Extra Questions and Answers

Lost Spring Short Answer Questions

Question 1.
Why does the author say that the bangle-makers are caught in a vicious web?
Answer:
The author says that bangle-makers are caught in a vicious web because they are not able to form co-operative societies for their betterment and are forced to follow and obey sahukars and policemen.

Question 2.
Who is Mukesh? What is his dream?
Answer:
Mukesh is the son of a poor bangle-maker of Firozabad. He dreams of becoming a motor mechanic and a car driver. In fact, he insists on becoming his own master.

Question 3.
Why could the bangle-makers not organise themselves into a co-operative?
Answer:
Most of the young bangle-makers have fallen into the trap of the middlemen. They are also afraid of the police. They know that the police will haul them up, beat them and drag to jail for doing something illegal. There is no leader among them to help them see things differently.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 2 Lost Spring

Question 4.
What does the writer mean when she says, ‘Saheb is no longer his own master’?
Answer:
The writer meant that till Saheb was a ragpicker, he was a carefree boy, who would work, have time for himself and enjoy the work he was doing. But from the time he had started working in a stall with others supervising his work, he changed. He had to become responsible and could not be free like earlier. He was no longer his own master.

Question 5.
What does the title ‘Lost Spring’ convey?
Answer:
Spring is associated with childhood. Like spring, a child blooms in childhood. However, abject poverty and thoughtless traditions result in the loss of child-like innocence and much needed education. Millions of children like Saheb and Mukesh lose the spring in their lives because they are compelled to do hazardous work to provide a living for their family and themselves. Thus, the title brings out the dejected life of the child labourers and their deprivation of the blessings of childhood.

Question 6.
What is the condition of the children working in the glass furnaces of Firozabad?
Answer:
More than 20,000 children illegally work in the glass blowing factories in Firozabad. They work around furnaces in high temperature to weld glasses. They work in dingy cells without light and air. Their eyes are adjusted more to the dark than to the light outside. They work all day long. Many of them lose their eyesight before they become adults.

Question 7.
Why don’t the younger ones of the bangle-makers do anything else?
Answer:
The years of mind numbing and hard toil kill the desire of making new attempts to improve their condition and the ability to dream. In Firozabad, doing any other work needs rebellion, strong will and the determination of the bangle-makers to do something go along with the family tradition because of lack of awareness, education and opportunities.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 2 Lost Spring

Question 8.
What did garbage mean to the children of Seemapuri and to their parents?
Answer:
For elders of Seemapuri, since they are ragpickers, garbage is a means of survival. However, to the children of Seemapuri, garbage is wrapped in wonder. Sometimes, they expect to find a coin, which raises their hope of finding more.

Question 9.
What does Saheb look for in the garbage dumps?
Answer:
Saheb looks for some silver coins or currency note. It is as valuable as gold for him.

Question 10.
“It is his karam, his destiny”. What is Mukesh’s family’s attitude towards their situation?
Answer:
Mukesh’s grandmother regards it as their destiny. She says that they were born in the caste of bangle-makers and have seen nothing but bangles in their lives. Mukesh’s family had mutely accepted it as their destiny and had stopped taking any initiative to change their fate.

Question 11.
How is the bangle industry of Firozabad a curse for the bangle-makers?
Answer:
Men have to work in dingy cells without air and light. As a result, they lose the brightness of their eyes and go blind with the dust from polishing the glass bangles. They are also exploited by moneylenders, police, bureaucrats and politicians. They live in a state of intense poverty and have to go without food for days. Therefore, it is a curse for them.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 2 Lost Spring

Question 12.
Describe the irony in Saheb’s name.
Answer:
Saheb’s full name is Saheb-e-Alam which means ‘Lord of the Universe’. But in stark contrast to his name, Saheb is poverty-stricken, barefoot, homeless ragpicker who scrounges the garbage dumps of Delhi for his livelihood. His name is in total contrast to his very existence and is thus, ironical.

Question 13.
What does the reference to chappals in ‘Lost Spring’ tell us about the economic condition of the ragpickers?
Answer:
The ragpickers were extremely poor. They did not have any money to buy chappals. They were poor and impoverished. They lived a hand-to-mouth existence. They were exploited and had no other work to do. They did not have a house to live in too.

Question 14.
“Listening to them, I see two distinct worlds…” In the context of Mukesh, the bangle- maker’s son, which two worlds is Anees Jung referring to?
Answer:
The author, Anees Jung very distinctly sees the two worlds of the bangle-makers and the makers of the society. On one side exists the poverty-stricken families burdened by the stigma of caste, illiteracy, pall and gloom, while on the other side, there is the sahukars, middlemen, policemen, keepers of law and the bureaucrats, who ensure that these poor people continue to be entangled in the vicious circle of poverty. Both these worlds are in stark contrast to each other.

Question 15.
Why did Saheb’s parents leave Dhaka and migrate to India?
Answer:
Saheb’s parents belonged to Dhaka in Bangladesh, where they lived amidst green fields. They and the other ragpickers left their homes many years ago and migrated to India in search of a livelihood, as their homes and fields were destroyed in storms. This forced them to come to India, where they settled in the slums of Seemapuri.

Question 16.
What job did Saheb take up? Was he happy?
Answer:
Saheb took up work at a tea stall, where he had to perform several odd jobs, including
getting milk from the milk booth. He was not happy, as he had lost his independence. Though he earned ? 800 and got all his meals free, he was no longer his own master.

Question 17.
Whom does Anees Jung blame for the sorry plight of the bangle-makers?
Answer:
Anees Jung blames the middlemen, the policemen, the lawmakers, the bureaucrats and the politicians for the sorry plight of the bangle-makers. These people conspire and exploit the poor bangle-makers. They pay them meagre wages, do not let them form co-operatives, and compel their children to join the same trade at an early age.

Question 18.
What was Mukesh’s dream? In your opinion, did he achieve his dream?
Answer:
Mukesh’s dream was to become a motor-mechanic. It is no doubt difficult for Mukesh to achieve his dream, as he is torn between his desires and his family tradition, which he cannot escape. Besides, he has to face a number of obstacles in the form of sahukars, middlemen, bureaucrats, lawmakers, politicians, etc. However, his will to work hard, and his strong determination could make him achieve his dream.

Question 19.
In spite of despair and disease pervading the lives of the slum children, they are not devoid of hope. How far do you agree?
Answer:
In spite of growing up amidst despair and disease, children who live in the slum have the desire to achieve something big in life like Mukesh. This shows that they are not devoid of hope. Saheb, a ragpicker, is eager to go to a school and learn. Mukesh, who , works in dark, dingy cells, dreams of becoming a motor mechanic, which is very much against his family tradition.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 2 Lost Spring

Question 20.
Was Saheb happy working at the tea stall?
Answer:
No, Saheb was not happy working at the tea stall. He had lost his carefree look. He was less contented as he was burdened with responsibilities. The rag-picking plastic bag though heavy, seemed lighter than the steel canister.

Lost Spring Long Answer Questions

Question 1.
Grinding poverty and tradition condemn the children of ragpickers or bangle-makers to a life of exploitation. Such children are deprived of all opportunities in life. Mukesh, who opts out of the existing profession of his forefathers by resolving to start a new job of a motor mechanic symbolises the modem youth. What lesson do we learn from Mukesh’s example?
Answer:
It is not only the grinding poverty but also the tradition that condemns the children of ragpickers or bangle-makers to live a life of exploitation. On one side is the family, trapped in poverty and burdened by stigma of the caste they are born in, on the other side, they are trapped in the vicious circle of inhuman sahukars, the middlemen, the policemen, the so-called keepers of law, the bureaucrats and the politicians. All of them have created a situation from which there is no way out.

The trapped do not have the guts to break out of it. Mukesh, in fact, is like a ray of hope with his dreams of becoming a motor mechanic. He wants to opt out of the existing profession of his forefathers. He has resolved to start a new job as a motor mechanic. The long distance to the garage where he will learn the work of a motor mechanic does not deter him. He is prepared to walk. But he is firm. He symbolises the youth of his clan. If this persists, the day is not far when a new generation will bring brightness and hope to the dark and dingy homes of these poverty-ridden workers.

Question 2.
How is Mukesh more ambitious in life than Saheb? Give a reasoned answer.
OR
How is Mukesh’s attitude towards his situation different from that of Saheb? Why?
Answer:
Mukesh is definitely more ambitious than Saheb. Unlike most of his friends in Firozabad, Mukesh did not want to follow the profession of making bangles. No one else could dare to think of breaking the conventional style of living. Mukesh dreamt of becoming a motor mechanic. He had already decided to go to a garage and learn about cars. Though the garage was a long way from his home, he was prepared to walk that distance. He insisted on becoming his own master.

Saheb, on the other hand, had sacrificed his freedom as a ragpicker to take up a salaried job that would pay him 800 rupees and give him all his meals. Now, he was no longer his own master. He had lost his carefree look (which he had when he was a ragpicker). The can that he carried seemed heavier than the bag he carried as a ragpicker, for this job was not to his liking.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 2 Lost Spring

Question 3.
The barefoot ragpickers of Seemapuri live on the periphery of Delhi, yet metaphorically speaking, miles away from it. Comment
Answer:
The barefoot ragpickers of Seemapuri live on the periphery of Delhi, yet metaphorically speaking, miles away from it, sums up the true condition of the ragpickers of Seemapuri. Seemapuri is a slum area, which houses approximately 10,000 ragpickers. They live in mud houses with roofs of tin and tarpaulin. There is no sewage, drainage or running water. They came here from Bangladesh in 1971 and have been living here ever since without any identity of their own or permits, but they have ration cards and their names figure in the voter’s list.

Women wear tattered saris. Survival in Seemapuri means ragpicking. This is an example of the gross negligence and apathy of the Delhi Government. It has failed to do anything for them. Though Seemapuri is so close to Delhi, almost on its periphery, but the glitter and glamour advantages like education,proper facilities for living a clean and decent life are beyond the reach of these slum dwellers of Seemapuri, which is so close to Delhi, yet so far.

Question 4.
The bangle-makers of Firozabad make beautiful bangles and make everyone happy, but they live and die in squalor. Elaborate.
Answer:
The bangle-makers of Firozabad live in utter poverty, generation after generation. They believe that they are the people who are destined to work as glass bangle- makers. They make beautiful bangles for women, but they live in the dark. The workers have to look at the hot bright furnaces while polishing bangles. While welding pieces of coloured glass into bangles, they have no other option but are forced to sit near flickering lamps. Hence, they are forced to stay in dark room huts and their eyes are not in a position to see the daylight outside. They become blind quite early in life. They are in a vicious circle tossed around by moneylenders, middlemen and politicians. Instead of helping them, the law enforcing authorities only prey on them.

Question 5.
Give a brief account of the life and activities of people like Saheb-e-Alam settled in Seemapuri.
Answer:
Saheb is a poor boy belonging to a refugee family from Bangladesh. His family came to Delhi and settled in the trans-Yamuna area called Seemapuri. Here, they have no work to do. They pick garbage for their livelihood. Saheb also, like others, looks and searches the garbage dumps for some coins.

They leave their houses in the morning with a bag on their back to collect something from the garbage. They remain barefoot. It has become their habit not to wear any footwear. The families like Saheb’s left behind a life of abject poverty in flood-hit areas of Bangladesh and came to India. They move to big cities in the hope of getting some work. In the absence of work, they begin ragpicking.

Question 6.
‘Lost Spring’ explains the grinding poverty and traditions that condemn thousands of people to a life of abject poverty. Do you agree? Why/Why not?
Answer:
Yes, I fully agree that ‘Lost Spring’ explains abject poverty. Saheb-e-Alam came along with his family from Bangladesh to Delhi. His family settled on the banks of the Yamuna river. Here, they have no work to do and no house to live in. So they began the work of ragpicking. His family lives a hand-to-mouth existence. Thus, this lesson deals with the plight of street children like Saheb-e-Alam, and Mukesh of Firozabad working in a glass bangle factory. The children of such families are forced to labour early in life and denied the opportunities of going to school. These children are trapped in the vicious circle of social stigma, tradition, poverty and exploitation. Thus, the title of the story rightly explains and brings out the depravity of child labour in our country.

Question 7.
What contrast do you notice between the colour of the bangles and the atmosphere of the place where these bangles are made?
Answer:
The dusty streets of Firozabad, the bangle-making district, are overflowing with garbage and the stink is overwhelming. The hovels where the bangle-makers dwell have walls that are crumbling down, with unstable doors and no windows. The conditions are so terrible that families of humans and animals live together.

The drabness and lack of colour in the lives of these people contrast starkly with the colour of the bangles which lie everywhere “sunny gold, paddy green, royal blue, pink, purple, every colour born out of the seven colours of the rainbow”. The unhappiness and tedium in the lives of the bangle-makers contrasts the joy and merriment that their bangles will bring to the women who will buy and wear them.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 2 Lost Spring

Question 8.
What did the writer see when Mukesh took her to his home?
Answer:
The writer realised that it was a slum area. The lanes were stinking and were choked with garbage. The homes looked like hovels. Their walls were crumbling. The doors were wobbly, with no windows. The homes were crowded with humans and animals living together. Mukesh’s home looked like a half-built shack. In one of its parts, a firewood stove had a large vessel on it.

A frail young woman cooked the evening meal. She was the wife of Mukesh’s elder brother. As Mukesh’s father came in, she brought her veil closer to her face. The old man was a poor bangle-maker. Even after long years of hard labour, he had been unable to renovate his house. He was unable to send his two sons to school. Mukesh’s grandmother was also there. Her husband had become blind with dust from the polishing of glass bangles.

Question 9.
Describe the difficulties the bangle-makers of Firozabad have to face in their lives.
OR
Describe the circumstances which keep the workers in the bangle industry in poverty.
Answer:
The bangle-makers of Firozabad live in utter poverty generation after generation. They believe that they are the people who are destined to work as glass bangle-makers. They make beautiful bangles for women but they live in dark. The workers have to look at the hot bright furnaces while polishing bangles. While welding pieces of coloured glass into bangles, they have no other option but are forced to sit near flickering lamps. Hence, they are forced to stay in a dark room and their eyes are not in a position to see the daylight outside. They become blind even before they become adults. Their life is embroiled in a web that is created by the moneylenders, middlemen and politicians. Instead of helping them, the law enforcing authorities only prey upon their misfortunes.

Question 10.
In the lesson ‘Lost Spring’, Saheb and Mukesh are deprived of their childhood pleasures and education. Nobel Peace prize winners Kailash Satyarthi and Malala Yousafzai have been fighting for the rights of the children. Motivated by these activists, you write an article on the topic, ‘Evils of child labour and denial of education’. You are Mahesh/Malvika. Write your article in about 125-150 words.
Answer:
Evils Of Child Labour and Denial Of Education
By Malvika
Child labour has been a major problem not only in India but also in all the developing countries. It is a great social problem. We often find children working in dhabas, factories, tea stalls, fields and homes. They often become ragpickers and street performers. All this deprives children of a normal, carefree childhood. Schooling becomes a distant dream, and a perpetual state of poverty becomes a reality. Dreams become a mirage.

Child labour is often borne out of the need for survival. Often the reason is to increase the income of a poor family. Industries often employ children under 14, in the hope of reducing the labour cost in their organisation.
In a developed society, where every citizen counts and all citizens have to have proper education, health care support, games and entertainment, a child with less or absolutely . no education finds it hard to survive.

Taking up a small job as a domestic help or in a restaurant for a nominal salary of ₹ 750-1800 per month, does not leave a child with enough time for primary and secondary education. All this renders a child completely illiterate, unskilled and perhaps unhealthy. Free education should be provided to poor children to motivate their parents to send them to school.

The government should come forward with schemes for upliftment of the poor and unemployed. This will take away the burden of earning their livelihood from the tender shoulders of poor children. Hence, no child should be engaged as labourers, both from a legal point of view as well in the interest of the child’s future.

Question 11.
“Butpromises like mine abound… in their bleak world.” Saheb and others like him spend their life on unfulfilled promises. One role that the youth can play to improve their conditions is by volunteering in programmes like, ‘Each one Teach one’. You are Vibha Raghunathan, the Head Girl of Bal Vidyalaya, Rohtak. You and some other students of the school are touched by the plight of the slum kids, who would love to be educated but can’t because of their poor economic conditions. You and your friends wish to make a difference by teaching these kids. Draft a notice, in not more than 50 words, making an appeal for generous help and inviting other students for the same purpose.
Answer:
Bal Vidyalaya, Rohtak
Notice
11 May 20XX
Eact One Teach One
A school trip is being planned to the nearby slums on every Sunday. The purpose of this trip is to teach the slum children. Those who are interested in being a part of this noble cause can attend a meeting at 4:00 p.m. on Tuesday, 2 June 20XX at the school auditorium.
Vibha Raghunathan
Head Girl

Question 12.
Garbage to them is gold. How do ragpickers of Seemapuri survive?
Answer:
Seemapuri is on the outskirts of Delhi. It is comprised of migrants from Bangladesh who survived through ragpicking. These refugees are provided with no amenities of sewage, drainage or running water and is unlike the life of glitter and glamour in Delhi. Poverty prevails here from corner to corner. Ragpicking meant survival for them. It assumed proportions of fine art.

For the children of course it proves to be fun. They scrounge through the garbage to discover valuables in them. Saheb, the main character has resigned to this life. The ragpickers who came here way back in 1971, live in mud houses, with roofs of tin and tarpaulin. For all these years, they have had no identity, ho permits yet possess ration cards and have their names in the voter’s list. All of them know that garbage would ensure their daily bread and a roof above their heads.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 2 Lost Spring

Question 13.
For the children it is wrapped in wonder, for the elders it is a means of survival.” What kind of life do the ragpickers of Seemapuri lead?
Answer:
Seemapuri is on the outskirts of Delhi, comprising migrants from Bangladesh, who survived by way of ragpicking. These refugees, who settled down here in 1971 have no amenities of sewage, drainage or running water and is unlike the life of glitter and glamour in Delhi. Poverty prevails here from corner to corner. Ragpicking is the only means of survival for them and at times it assumes proportions of fine art. For the children of course it proves to be fun and they scrounge through the garbage to discover valuables in them.

Saheb, the main character has resigned to this life. The dwellers here live in mud houses, with roofs of tin and tarpaulin. For all these years, they have had no identity, no permits yet possess ration cards and have their names in the voter’s list. All of them know that garbage would ensure their daily bread and a roof above their head.

Question 14.
What change do you find in Saheb’s life when he stops ragpicking and starts working at a tea stall?
Answer:
When Saheb started working at the tea stall, his face lost the carefree look which he used to have when he was a rag picker. He was no longer his own master now. He had to do what the owner of the tea stall asked him to do. He carried heavy metal canisters, instead of light plastic bags and these canisters were not even his own. The plastic bags were his own. He was not happy working at the tea stall as he had lost his freedom.

Question 15.
Do the poor have the right to dream? Why then does the author call Mukesh’s dream ‘a mirage’?
Answer:
Dream comes naturally, and everybody has a right to it whether rich or poor. It is true that Mukesh had challenges in life, but he was very optimistic though the dream was like a mirage for him. He belonged to a family that was in the marginalised category of the society. He disliked his profession of bangle-making that blinded children at an early age and gave no proper food or shelter.

He wanted to become a motor mechanic even though he had been working for years in the bangle-making factory. He knew about the vicious circle of politicians and middlemen, yet he had a dream to fulfil one day.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 2 Lost Spring Read More »

error: Content is protected !!