Author name: Prasanna

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2

These NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts. https://mcq-questions.com/ncert-solutions-for-class-12-maths-chapter-7-ex-7-2/

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Exercise 7.2

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2

Class 12 Maths Ex7.2 Question 1.
\(\frac { 2x }{ 1+{ x }^{ 2 } }\)
Solution:
Let 1 + x² = t
⇒ 2xdx = dt
∴ ∫\(\frac { 2x }{ 1+{ x }^{ 2 } }\) dx
= ∫\(\frac { dt }{ t }\)
= log t + C
= log(1 + x²) + C

Question 2.
\(\frac { { \left( logx \right) }^{ 2 } }{ x } \)
Solution:
Let logx = t
⇒ \(\frac { 1 }{ x }dx=dt\)
\(\int \frac{(\log x)^{2}}{x} d x=\int t^{2} d t=\frac{t^{3}}{3}+\mathrm{C}\)
= \(\frac{1}{3}(\log x)^{3}+\mathrm{C}\)

Question 3.
\(\frac { 1 }{ x+xlogx }\)
Solution:
Put 1 + logx = t
∴ \(\frac { 1 }{ x }\)dx = dt
\(\int { \frac { 1 }{ x(1+logx) } dx } =\int { \frac { 1 }{ t } dt } =log|t| + C \)
= log|1+logx| + C

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2

Question 4.
sinx sin(cosx)
Solution:
∫sinx sin(cosx)dx = ∫sin t dt
= – (-cos t) + C
= – cost + C
= cos(cos x) + C

Question 5.
sin(ax+b) cos(ax+b)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2 1
Another method:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2 2

Question 6.
\(\sqrt { ax+b }\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2 3

Question 7.
x\(\sqrt { x+2 }\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2 4

Question 8.
x\(\sqrt { 1+{ 2x }^{ 2 } }\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2 5

Question 9.
(4x+2)\(\sqrt { { x }^{ 2 }+ x + 1 } \)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2 6

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2

Question 10.
\(\frac { 1 }{ x-\sqrt { x } } \)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2 7

Question 11.
\(\frac { x }{ \sqrt { x+4 } }\) , x > 0
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2 8

Question 12.
\({ { (x }^{ 3 }-1) }^{ \frac { 1 }{ 3 } }.{ x }^{ 5 }\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2 9

Question 13.
\(\frac { { x }^{ 2 } }{ { { (2+3x }^{ 3 }) }^{ 3 } } \)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2 10

Question 14.
\(\frac { 1 }{ x(logx)^{ m } }\), x > 0
Solution:
Put log x = t, \(\frac { dt }{ dx }\) = \(\frac { 1 }{ x }\) ⇒ dt = \(\frac { 1 }{ x }\)dx
\(\int \frac{1}{x(\log x)^{m}} d x=\int \frac{d t}{t^{m}}=\int t^{-m} d t=\frac{t^{-m+1}}{-m+1}+\mathrm{C}\)
\(=\frac { { (logx) }^{ 1-m } }{ 1-m }\) + C

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2

Question 15.
\(\frac { x }{ 9-4{ x }^{ 2 } } \)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2 11

Question 16.
\({ e }^{ 2x+3 }\)
Solution:
put 2x + 3 = t
so that 2dx = dt
\(\int { { e }^{ 2x+3 } } dx\quad =\frac { 1 }{ 2 } \int { { e }^{ t }dt } \quad =\frac { 1 }{ 2 } { e }^{ t }+c\quad =\frac { 1 }{ 2 } { e }^{ 2x+3 }\) + C

Question 17.
\(\frac { x }{ { e }^{ { x }^{ 2 } } } \)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2 12

Question 18.
\(\frac { { e }^{ { tan }^{ -1 }x } }{ 1+{ x }^{ 2 } } \)
Solution:
let \(\quad { tan }^{ -1 }x=t\Rightarrow \frac { 1 }{ 1+{ x }^{ 2 } } dx=dt\)
∴ \(\frac { { e }^{ { tan }^{ -1 }x } }{ 1+{ x }^{ 2 } } \)dx
= ∫et dt
= et+C
= etan-1 + C

Question 19.
\(\frac { { e }^{ 2x }-1 }{ { e }^{ 2x }+1 } \)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2 13
Another method
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2 14

Question 20.
\(\frac { { e }^{ 2x }-{ e }^{ 2x } }{ { e }^{ 2x }+{ e }^{ -2x } } \)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2 15

Question 21.
tan²(2x – 3)
Solution:
∫tan²(2x – 3)dx = ∫[sec²(2x – 3) – 1]dx = I
put 2x – 3 = t
so that 2dx = dt
I = \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∫sec²t dt – x + C
= \(\frac { 1 }{ 2 }\)t – x + C
= \(\frac { 1 }{ 2 }\)tan(2x -3 ) – x + C

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2

Question 22.
sec²(7 – 4x)
Solution:
∫sec²(7 – 4x)dx
= \(\frac { tan(7-4x) }{ -4 }\) + C

Question 23.
\(\frac { { sin }^{ -1 }x }{ \sqrt { 1-{ x }^{ 2 } } } \)
Solution:
Let \(\quad { sin }^{ -1 }x=t\quad\Rightarrow\frac { 1dx }{ \sqrt { 1-{ x }^{ 2 } } }\) = dt
\(\int { \frac { { sin }^{ -1 }x }{ \sqrt { 1-{ x }^{ 2 } } } dx } =\int { t\quad dt } =\frac { 1 }{ 2 } { t }^{ 2 }+c=\frac { 1 }{ 2 } { { (sin }^{ -1 }x) }^{ 2 }+c\)

Question 24.
\(\frac { 2cosx-3sinx }{ 6cosx+4sinx }\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2 16

Question 25.
\(\frac { 1 }{ { cos }^{ 2 }x{ (1-tanx) }^{ 2 } } \)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2 16a

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2

Question 26.
\(\frac { cos\sqrt { x } }{ \sqrt { x } } \)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2 17

Question 27.
\(\sqrt { sin2x } cos2x\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2 18

Question 28.
\(\frac { cosx }{ \sqrt { 1+sinx } } \)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2 18a

Question 29.
cotx log sinx
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2 20

Question 30.
\(\frac { sinx }{ 1+cosx }\)
Solution:
put 1 + cosx = t
⇒ – sinx dx = dt
∫\(\frac { sinx }{ 1+cosx }\)dx
= – \(\frac { dt }{ t }\)
= – log|t| + c
= – log|1 + cosx| + C
= \(\log \left|\frac{1}{1+\cos x}\right|+\mathrm{C}\)

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2

Question 31.
\(\frac { sinx }{ { (1+cosx) }^{ 2 } } \)
Solution:
put 1 + cosx = t
so that – sinx dx = dt
∫\(\frac { sinx }{ { (1+cosx) }^{ 2 } } \) = – \(\int \frac{d t}{t^{2}}=\frac{1}{t}+C\)
= \(\frac { 1 }{ t }\) + C
= \(\frac { 1 }{ 1 + cosx }\) + C

Question 32.
\(\frac { 1 }{ 1 + cotx }\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2 21

Question 33.
\(\frac { 1 }{ 1-tanx }\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2 22

Question 34.
\(\frac { \sqrt { tanx } }{ sinxcosx } \)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2 23

Question 35.
\(\frac { { (1+logx) }^{ 2 } }{ x } \)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2 24

Question 36.
\(\frac { (x+1){ (x+logx) }^{ 2 } }{ x } \)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2 24a

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2

Question 37.
\(\frac { { x }^{ 3 }sin({ tan }^{ -1 }{ x }^{ 4 }) }{ 1+{ x }^{ 8 } } dx \)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2 24b

Question 38.
\(\int { \frac { { 10x }^{ 9 }+{ 10 }^{ x }log{ e }^{ 10 } }{ { x }^{ 10 }+{ 10 }^{ x } } dx } \) equals
(a) 10x – x10 + C
(b) 10x + x10 + C
(c) (10x – x10) + C
(d) log (10x + x10) + C
Solution:
(d) log (10x + x10) + C
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2 25

Question 39.
\(\int { \frac { dx }{ { sin }^{ 2 }x{ \quad cos }^{ 2 }x } = } \)
(a) tan x + cot x + c
(b) tan x – cot x + c
(c) tan x cot x + c
(d) tan x – cot 2 x + c
Solution:
(b) tan x – cot x + c
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2 26

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.2 Read More »

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.3

These NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.3 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts. https://mcq-questions.com/ncert-solutions-for-class-12-maths-chapter-7-ex-7-3/

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Exercise 7.3

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.3

Ncert Solutions Class 12 Maths Chapter 7 Exercise 7.3 Question 1.
sin²(2x+5)
Solution:
∫sin²(2x+5)dx
= \(\frac { 1 }{ 2 }\)∫[1-cos2(2x+5)]dx
= \(\frac { 1 }{ 2 }\)∫[1-cos(4x+10)]dx
= \(\frac { 1 }{ 2 } \left[ x-\frac { sin(4x+10) }{ 4 } \right]\) + C

Question 2.
sin3x cos4x
Solution:
∫sin3x cos4x
= \(\frac { 1 }{ 2 }\)∫[sin(3x+4x)+cos(3x-4x)]dx
= \(\frac { 1 }{ 2 }\)∫[sin7x+sin(-x)]dx
= \(-\frac { 1 }{ 14 } cos7x+\frac { 1 }{ 2 } cosx\) + C

Question 3.
cos 2x cos 4x cos 6x dx
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.3 1

Question 4.
sin³(2x + 1)dx
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.3 2

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.3

Question 5.
sin3 x cos3 x
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.3 3

Question 6.
sin x sin 2x sin 3x
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.3 4

Question 7.
sin 4x sin 8x
Solution:
∫sin 4x sin 8x dx = \(\frac { 1 }{ 2 }\)∫sin 4x sin 8xdx
= \(\frac { 1 }{ 2 }\)∫(cos 4x – cos 12x)dx
= \(\frac { 1 }{ 2 } \left[ \frac { sin4x }{ 4 } -\frac { sin12x }{ 12 } \right] \) + C

Question 8.
\(\frac { 1-cosx }{ 1+cosx }\)
Solution:
\(\int { \frac { 1-cosx }{ 1+cosx } dx } \)
\(\int { \frac { { 2sin }^{ 2 }\frac { x }{ 2 } }{ { 2cos }^{ 2 }\frac { x }{ 2 } } dx } =\int { { tan }^{ 2 }\frac { x }{ 2 } dx } \)
\(=\int { \left[ { sec }^{ 2 }\frac { x }{ 2 } -1 \right] } dx\quad =2tan\frac { x }{ 2 } \) – x + C

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.3

Question 9.
\(\frac { cosx }{ 1+cosx }\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.3 5

Question 10.
∫sinx4 dx
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.3 6

Question 11.
cos4 2x
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.3 7

Question 12.
\(\frac { { sin }^{ 2 }x }{ 1+cosx } \)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.3 8

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.3

Question 13.
\(\frac { cos2x-cos2\alpha }{ cosx-cos\alpha } \)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.3 9

Question 14.
\(\frac { cosx-sinx }{ 1+sin2x }\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.3 10

Question 15.
tan³ 2x sec 2x
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.3 11

Question 16.
tan4x
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.3 12

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.3

Question 17.
\(\frac { { sin }^{ 3 }x+{ cos }^{ 3 }x }{ { sin }^{ 2 }x{ cos }^{ 2 }x } \)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.3 13

Question 18.
\(\frac { cos2x+{ 2sin }^{ 2 }x }{ { cos }^{ 2 }x } \)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.3 14

Question 19.
\(\frac { 1 }{ sinx{ cos }^{ 3 }x } \)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.3 15

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.3

Question 20.
\(\frac { cos2x }{ { (cosx+sinx) }^{ 2 } } \)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.3 16

Question 21.
sin-1 (cos x)
Solution:
\(\int \sin ^{-1}(\cos x) d x=\int \sin ^{-1}\left[\sin \left(\frac{\pi}{2}-x\right)\right] \) dx
\(\int\left(\frac{\pi}{2}-x\right) d x=\frac{\pi}{2} x-\frac{x^{2}}{2}\) + C

Question 22.
\(\int { \frac { 1 }{ cos(x-a)cos(x-b) } dx } \)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.3 17

Question 23.
\(\int { \frac { { sin }^{ 2 }x-{ cos }^{ 2 }x }{ { sin }^{ 2 }x{ cos }^{ 2 }x } } dx\quad is\quad equal\quad to\)
(a) tan x + cot x + C
(b) tan x + cosec x + C
(c) -tan x + cot x +C
(d) tan x  + sec x + C
Solution:
(a) \(\int { \frac { { sin }^{ 2 }x-{ cos }^{ 2 }x }{ { sin }^{ 2 }x{ cos }^{ 2 }x } } \) dx
= \(\int \frac{\sin ^{2} x}{\sin ^{2} x \cos ^{2} x} d x-\int \frac{\cos ^{2} x}{\sin ^{2} x \cos ^{2} x} d x\)
= ∫(sec² x dx ∫cosec² x dx
= tan x + cot x + C

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.3

Question 24.
\(\int { \frac { e^{ x }(1+x) }{ cos^{ 2 }({ e }^{ x }.{ x }) } } dx\quad is\quad equal\quad to\)
(a) – cot(e.xx) + C
(b) tan(xex) + C
(c) tan(ex) + C
(d) cot ex + C
Solution:
(b) \(\int { \frac { e^{ x }(1+x) }{ cos^{ 2 }({ e }^{ x }.{ x }) } } dx\)
= ∫sec²t dt
= tan t+c = tan(xex) + C

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.3 Read More »

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.3

These NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.3 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts. https://mcq-questions.com/ncert-solutions-for-class-12-maths-chapter-6-ex-6-3/

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Exercise 6.3

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.3

Ex 6.3 Class 12 Question 1.
Find the slope of the tangent to the curve y = 3x4 – 4x at x = 4.
Solution:
y = 3x4 – 4x
Differentiating w.r.t. x,
∴ \(\frac { dy }{ dx }\) = 12x3 – 4
∴ Req. slope = \({ \left( \frac { dy }{ dx } \right) }_{ x=4 }\)
= 12(43) – 4 = 764.

Exercise 6.3 Class 12 Question 2.
Find the slope of the tangent to the curve y = \(\frac { x-1 }{ x-2 }\), x ≠ 2 at x = 10.
Solution:
y = \(\frac { x-1 }{ x-2 }\), x ≠ 2
Differentiating w.r.t. x,
Ex 6.3 Class 12

6.3 Class 12 Question 3.
Find the slope of the tangent to curve y = x3 – x + 1 at the point whose x-coordinate is 2.
Solution:
The curve is y = x3 – x + 1
Differentiating w.r.t. x,
\(\frac { dy }{ dx }\) = 3x² – 1
∴ slope of tangent = \(\frac { dy }{ dx }\)
= 3x² – 1
= 3 x 2² – 1
= 11

Ex6.3 Class 12 Question 4.
Find the slope of the tangent to the curve y = x3 – 3x + 2 at the point whose x-coordinate is 3.
Solution:
The curve is y = x3 – 3x + 2
\(\frac { dy }{ dx }\) = 3x² – 3
∴ slope of tangent = \(\frac { dy }{ dx }\)
= 3x² – 3
= 3 x 3² – 3
= 24

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.3

Ex 6.3 Class 12 Maths Ncert Solutions Question 5.
Find the slope of the normal to the curve x = a cos3 θ, y = a sin3 θ at θ = \(\frac { \pi }{ 4 } \).
Solution:
y = a sin3θ and x = a cos3θ
Differentiating w.r.t. x,
Exercise 6.3 Class 12

Exercise 6.3 Class 12 Maths Question 6.
Find the slope of the normal to the curve x = 1 – a sin θ, y = b cos² θ at θ = \(\frac { \pi }{ 2 } \)
Solution:
x = 1 – a sin θ and y = b cos² θ
Differentiating w.r.t. x,
6.3 Class 12

6.3 Maths Class 12 Question 7.
Find points at which the tangent to the curve y = x3 – 3x2 – 9x + 7 is parallel to the x-axis.
Solution:
y = x3 – 3x2 – 9x + 7
Differentiating w.r.t. x,
\(\frac { dy }{ dx }\) = 3(x – 3)(x + 1)
Tangent is parallel to x-axis if the slope of tangent = 0
or \(\frac { dy }{ dx }=0\)
⇒ 3(x + 3)(x + 1) = 0
⇒ x = – 1, 3
when x = – 1, y = 12 & When x = 3, y = – 20
Hence the tangent to the given curve are parallel to x-axis at the points (- 1, – 12), (3, – 20)

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.3

Exercise 6.3 Class 12 Maths Ncert Solutions Question 8.
Find a point on the curve y = (x – 2)² at which the tangent is parallel to the chord joining the points (2,0) and (4,4).
Solution:
The equation of the curve is y = (x – 2)²
Differentiating w.r.t x
\(\frac { dy }{ dx }\) = 2(x – 2 )
The point A and B are (2,0) and (4,4) respectively.
Ex6.3 Class 12
Slope of AB = \(\frac { { y }_{ 2 }-{ y }_{ 1 } }{ { x }_{ 2 }-{ x }_{ 1 } }\)
= \(\frac { 4-0 }{ 4-2 } =\frac { 4 }{ 2 } \) = 2 … (i)
Slope of the tangent = 2 (x – 2) ….(ii)
from (i) & (ii) 2 (x – 2) = 2
∴ x – 2 = 1 or x = 3
when x = 3,y = (3 – 2)² = 1
∴ The tangent is parallel to the chord AB at (3, 1)

6.3 Class 12 Maths Question 9.
Find the point on the curve y = x3 – 11x + 5 at which the tangent is y = x – 11.
Solution:
Here, y = x3 – 11x + 5
⇒ \(\frac { dy }{ dx }\) = 3x² – 11
The slope of tangent line y = x – 11 is 1
∴ 3x² – 11 = 1
⇒ 3x² = 12
⇒ x² = 4, x = ±2
When x = 2, y = – 9 & when x = -2,y = -13
But (-2, -13) does not lie on the curve
∴ y = x – 11 is the tangent at (2, -9)

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.3

Ncert Class 12 Maths Exercise 6.3 Solutions Question 10.
Find the equation of all lines having slope -1 that are tangents to the curve y = \(\frac { 1 }{ x-1 }\), x ≠ 1
Solution:
y = \(\frac { 1 }{ x-1 }\), x ≠ 1
Differentiating w.r.t x
\(\frac { dy }{ dx }\) = \(\frac{-1}{(x-1)^{2}}\)
Since the tangent have slope – 1,
\(\frac { dy }{ dx }\) = – 1 ⇒ \(\frac{-1}{(x-1)^{2}}\) = – 1
⇒ (x – 1)² = 1 ⇒ x – 1 = ± 1
⇒ x = 2 or x = 0
When x = 0, y = \(\frac { 1 }{ 0 – 1 }\) = – 1
When x = 2, y = \(\frac { 1 }{ 2 – 1 }\) = 1
∴ The required points are (0, – 1) and (2, 1)
Equation of the tangent at (0, – 1) is
y – 1 = – 1 (x – 0) ⇒ x + y + 1 = 0
Equation of the tangent at (2, 1) is
y – 1 = – 1(x – 2) ⇒ x + y – 3 = 0

Class 12 Ex 6.3 Question 11.
Find the equation of ail lines having slope 2 which are tangents to the curve y = \(\frac { 1 }{ x-3 }\), x ≠ 3.
Solution:
Here y = \(\frac { 1 }{ x-3 }\)
\(\frac { dy }{ dx } ={ (-1)(x-3) }^{ -2 }=\frac { -1 }{ { (x-3) }^{ 2 } } \)
∵ slope of tangent = 2
\(\frac { -1 }{ { (x-3) }^{ 2 } } =2\Rightarrow { (x-3) }^{ 2 }=-\frac { 1 }{ 2 } \)
Which is not possible as (x – 3)² > 0
Thus, no tangent to y = \(\frac { 1 }{ x-3 }\)
Hence there is no tangent to the curve with slope 2.

Class 12 Maths Ex 6.3 Question 12.
Find the equations of all lines having slope 0 which are tangent to the curve y = \(\frac { 1 }{ { x }^{ 2 }-2x+3 }\)
Solution:
y = \(\frac { 1 }{ { x }^{ 2 }-2x+3 }\)
Differentiating w.r.t x
∴ \(\frac { dy }{ dx }\) = \(\frac{-(2 x-2)}{\left(x^{2}-2 x+3\right)^{2}}\)
Since the slope of the tangent is zero,
\(\frac { dy }{ dx }\) = 0
Ex 6.3 Class 12 Maths Ncert Solutions

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.3

Class 12 Maths Chapter 6 Exercise 6.3 Question 13.
Find points on the curve \(\frac { { x }^{ 2 } }{ 9 } + \frac { { y }^{ 2 } }{ 16 } \) = 1 at which the tangents are
i. parallel to x-axis
ii. parallel to y-axis
Solution:
The equation of the curve is \(\frac { { x }^{ 2 } }{ 9 } +\frac { { y }^{ 2 } }{ 16 }\) = 1 … (i)
Differentiating both sides w.r.t x
\(\frac { 2 }{ 9 }\)x + \(\frac { 2y }{ 16 }\)\(\frac { dy }{ dx }\) = 0
∴ \(\frac { dy }{ dx }\) = \(\frac { -16x }{ 9y }\)

i. Since the tangent is parallel to x axis,
\(\frac { dy }{ dx }\) = 0 ⇒ \(\frac{-16x}{9y}\)
Hence x = 0
When x = 0, we get \(\frac{0}{9}\) + \(\frac { { y }^{ 2 } }{ 16 }\) = 1
⇒ y² = 16 ⇒ y = ±4
∴ (0,4) and (0, – 4) are the points at which the tangents are parallel to the x axis

ii. Since the tangent is parallel to y axis, its slope is not defined, then the normal is parallel to x-axis whose slope is zero.
Exercise 6.3 Class 12 Maths
∴ (3, 0) and (- 3, 0) are the points at which the tangents are parallel to they axis.

Class 12 Ch 6 Ex 6.3 Question 14.
Find the equations of the tangent and normal to the given curves at the indicated points:
(i) y = x4 – 6x3 + 13x2 – 10x + 5 at (0,5)
(ii) y = x4 – 6x3 + 13x2 – 10x + 5 at (1,3)
(iii) y = x3 at (1, 1)
(iv) y = x2 at (0,0)
(v) x = cos t, y = sin t at t = \(\frac { \pi }{ 4 } \)
Solution:
(i) y = x4 – 6x3 + 13x2 – 10x + 5
Differentiating w.r.t x
6.3 Maths Class 12
Equation of the tangent at (0, 5) is
(y- 5) = – 10(x- 0)
i.e., 10x+y-5 = 0
Equation of the normal at (0, 5) is
(y – 5) = – 10(x – 0)
i.e., x – 10y + 50 = 0

(ii) y = x4 – 6x3 + 13x2 – 10x + 5
Differentiating w.r.t. x,
\(\frac { dy }{ dx }\) = 4x3 – 18x2 + 26x – 10
\(\frac { dy }{ dx }\)(1, 3) = 4(1) – 18(1) + 26(1) – 10 = 2
At (1, 3), the slope of the tangent = 2
At (1, 3), the slope of the normal = \(\frac { – 1 }{ 2 }\)
Equation of the tangent at (1, 3) is y – 3 = 2( x – 1)
i.e., y = 2x + 1
Equation of the normal at (1, 3) is
y – 3 = y(x – 1)
i.e., x + 2y – 7 = 0

(iii) y = x3
Differentiating w.r.t. x,
\(\frac { dy }{ dx }\) = 3x2
At(1, 1), \(\frac { dy }{ dx }\) = 3 x 1² = 3
At (1, 1), the slope of the tangent = 3
Equation of the tangent at(1, 1) is
y – 1 = 3(x – 1)
i.e., y = 3x – 2
At (1, 1), the slope o fthe normal = \(\frac { -1 }{ 3 }\)
Equation of the normal at (1, 1) is
y – 1 = \(\frac { -1 }{ 3 }\) (x – 1)
i.e., x + 3y – 4 = 0

(iv) y = x2
Differentiating w.r.t. x,
\(\frac { dy }{ dx }\) = 2x
[ \(\frac { dy }{ dx }\) ](0, 0) = 0
At (0, 0), the slope of the tangent = 0
Equation of the tangent at (0, 0) is
y – 0 = 0(x – 0)
i.e., y = 0 or the x axis
Since the tangent is the x axis, the normal is parallel to y axis.
∴ The equation of the normal at (0, 0) is x = 0, since the normal passes through (0,0)

(v) y = sin t and x = cos t
Differentiating w.r.t. t, we get \(\frac { dy }{ dt }\) = cos t
Exercise 6.3 Class 12 Maths Ncert Solutions

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.3

Ncert Solutions For Class 12 Maths Chapter 6 Exercise 6.3 Question 15.
Find the equation of the tangent line to the curve y = x2 – 2x + 7 which is
(i) parallel to the line 2x – y + 9 = 0
(ii) perpendicular to the line 5y – 15x = 13.
Solution:
y = x2 – 2x + 7
Differentiating w.r.t. x,
\(\frac { dy }{ dx }\) = 2x – 2
\(\frac { dy }{ dx }\) = 2(x – 1) … (1)
(i) Slope of the line 2x – y + 9 = 0 is 2
Since the tangent to the curve is parallel to the line 2x – y + 9 = 0, we get
\(\frac { dy }{ dx }\) = 2
From (1), we get 2(x – 1) = 2 ⇒ x = 2
When x = 2, y = 2² – 2 x 2 + 7 = 7
∴ At (2, 7) the tangent is parallel to 2x – y + 9 = 0
The equation of the tangent to the given curve at (2, 7) is y – 7 = 2(x – 2)
i.e., 2x – y + 3 = 0 or y – 2x – 3 = 0
Slope of the line – 15x = 13 is 3

(ii) Since the tangent to the curve is perpendicular to the line 5y – 15x = 13,
\(\frac { dy }{ dx }\) = \(\frac { -1 }{ 3 }\)
From (1), we get 2(x – 1) = \(\frac { -1 }{ 3 }\)
6.3 Class 12 Maths
The tangent is perpendicular to the line 5y – 15x = 13
The equation of the tangent to the given
Ncert Class 12 Maths Exercise 6.3 Solutions

Question 16.
Show that the tangents to the curve y = 7x3 + 11 at the points where x = 2 and x = – 2 are parallel.
Solution:
Here, y = 7x3 + 11
⇒ x \(\frac { dy }{ dx }\) = 21 x²
Now m1 = slope at x = 2 is
\({ \left( \frac { dy }{ dx } \right) }_{ x=2 }\)
= 21 x 2² = 84
and m2 = slope at x = -2 is
\({ \left( \frac { dy }{ dx } \right) }_{ x=-2 }\)
= 21 x (- 2)² = 84
Hence, m1 = m2 Thus, the tangents to the given curve at the points where x = 2 and x = – 2 are parallel

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.3

Question 17.
Find the points on the curve y = x³ at which the slope of the tangent is equal to the y-coordinate of the point
Solution:
y = x³
Differentiating w.r.t. x,
\(\frac { dy }{ dx }\) = 3x²
The slope of the tangent = 3x²
Since slope of the tangent = y coordinate,
3x² = y or 3x² = x³
= 3x² – x³ = 0 = x²(3 – x) = 0
⇒ x = 3 or x = 0
When x = 0, y = (0)³ = O
When x = 3, y= (3)³ = 27
∴ (0, 0) and (3, 27) are the points at which the slope of the tangent is equal to the y coordinate of the point.

Question 18.
For the curve y = 4x3 – 2x5, find all the points at which the tangent passes through the origin.
Solution:
Let, (h, k) be the point at which the tangent passes through the origin.
y = 4x³ – 2x5
Differentiating w.r.t. x,
\(\frac { dy }{ dx }\) = 12x² – 10x4
At (h, k) the slope of the tangent = \(\frac { dy }{ dx }\)(h,k) = 12h² – 10h4
Equation of the tangent at (h, k) is
y – k = (12h² – 10h4) (x – h)
Since the tangent passes through the origin,
(0 – k) = (12h² – 10h4) (0 – h)
⇒ k = 12h³ – 10h5 … (1)
(h, k) is a point on the curve y = 4x³ – 2x5
∴ k = 4h³ – 2h5 … (2)
From (1) & (2) we get
12h³ – 10h5 = 4h³ – 2h5
⇒ 8h³ – 8h5 = 0
⇒ 8h³ (1 – h²) = 0
⇒ 8h³ (1 – h) (1 +h) = 0
⇒ h = 0 or h= 1 or h = – 1
When h = 0, k = 0
When h = 1, k = 2
When h = – 1, k = – 2
∴ (0, 0), (1, 2) and (- 1, – 2) are the points at which the tangent passes through the origin.

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.3

Question 19.
Find the points on the curve x2 + y2 – 2x – 3 = 0 at which the tangents are parallel to the x-axis.
Solution:
Here, x2 + y2 – 2x – 3 = 0
⇒ \(\frac { dy }{ dx } =\frac { 1-x }{ y }\)
Tangent is parallel to x-axis, if \(\frac { dy }{ dx }\) = 0 i.e.
if 1 – x = 0
⇒ x = 1
Putting x = 1 in (i)
⇒ y = ±2
Hence, the required points are (1,2), (1, -2) i.e. (1, ±2).

Question 20.
Find the equation of the normal at the point (am², am³ ) for the curve ay² = x³ .
Solution:
ay² = x³
Differentiating w.r.t. x,
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.3 11

Question 21.
Find the equation of the normal’s to the curve y = x3 + 2x + 6 which are parallel to the line x + 14y + 4 = 0.
Solution:
y = x3 + 2x + 6
Differentiating w.r.t. x,
\(\frac { dy }{ dx }\) = 3x² + 2
Slope of the normal = \(\frac{-1}{3 x^{2}+2}\)
Slope of the line x + 14y + 4 = 0 is \(\frac { -1 }{ 14 }\)
Since the normal is parallel to x + 14y + 4 = 0
\(\frac{-1}{3 x^{2}+2}\) = \(\frac { -1 }{ 14 }\) ⇒ 3x² + 2 = 14
⇒ 3x² = 12 ⇒ x² = 4 ⇒ x = ± 2
When x = 2, y = 18 and when x = – 2, y = – 6
∴ At (2, 18) and (- 2, – 6), the normals are parallel to x + 14y + 4 = 0.
Slope of the normal = \(\frac { -1 }{ 14 }\)
Equation of the normal at (2, 18) is
y – 8 = \(\frac { -1 }{ 14 }\)(x – 2)
i.e., x + 14y – 254 = 0
Equation of the normal at ( -2, -6) is
y + 6 = \(\frac { -1 }{ 14 }\) (x + 2) i.e., x + 14y + 86 = 0

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.3

Question 22.
Find the equations of the tangent and normal to the parabola y² = 4ax at the point (at²,2at).
Solution:
y² = 4ax
Differentiating w.r.t. x,
2y\(\frac { dy }{ dx }\) = 4a
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.3 12
Equation of the tangent at (at², 2at) is
y – 2at = \(\frac { 1 }{ t }\)(x – at²)
yt – 2at² = x – at²
x – yt + at² = 0 or ty = x + at²
Slope of the normal at (at², 2at) is – t.
Equation of the normal at (at², 2at) is
y – 2at = – t(x – at²)
xt + y = at³ + 2at
y = – tx + 2at + at³

Question 23.
Prove that the curves x = y² and xy = k cut at right angles if 8k² = 1.
Solution:
The curve are
x = y² … (1)
xy = k … (2)
Let P be the point of intersection
Substituting x = y² in (2),
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.3 14
Since the two curves cut at right angles at P, the product of their slopes at P is – 1.
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.3 15
Taking the cubes we get k² = \(\frac { 1 }{ 8 }\) or 8k² = I

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.3

Question 24.
Find the equations of the tangent and normal to the hyperbola \(\frac { { x }^{ 2 } }{ { a }^{ 2 } } -\frac { { y }^{ 2 } }{ { b }^{ 2 } }\) = 1 at the point (x0, y0).
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.3 13

Question 25.
Find the equation of the tangent to the curve y = \(\sqrt { 3x – 2 } \) which is parallel to the line 4x – 2y + 5 = 0.
Solution:
y = \(\sqrt { 3x – 2 } \)
Differentiating w.r.t. x,
\(\frac { dy }{ dx }\) = \(\frac{3}{2 \sqrt{3 x-2}}\)
Slope of the tangent = \(\frac{3}{2 \sqrt{3 x-2}}\)
Slope of the line 4x – 2y + 5 = 0 is 2
Since the tangent is parallel to the line dy
4x – 2y + 5 = 0, we get \(\frac { dy }{ dx }\) = 2
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.3 16
∴ At(\(\frac { 41 }{ 48 }\), \(\frac { 3 }{ 4 }\)), the tangent is parallel to the line 4x – 2y + 5 = 0
Equation of the tangent at (\(\frac { 41 }{ 48 }\), \(\frac { 3 }{ 4 }\)) is
y – \(\frac { 3 }{ 4 }\) = 2(x – \(\frac { 41 }{ 48 }\)
24y – 18 = 48x – 41
i.e., 48x – 24y = 23

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.3

Question 26.
The slope of the normal to the curve y = 2x² + 3 sin x at x = 0 is
(a) 3
(b) \(\frac { 1 }{ 3 }\)
(c) -3
(d) \(-\frac { 1 }{ 3 }\)
Solution:
(d) ∵ y = 2x² + 3sinx
∴ \(\frac { dy }{ dx }\) = 4x+3cosx
at
x = 0, \(\frac { dy }{ dx }\) = 3
∴ slope = 3
⇒ slope of normal is = \(\frac { 1 }{ 3 }\)

Question 27.
The line y = x + 1 is a tangent to the curve y² = 4x at the point
(a) (1,2)
(b) (2,1)
(c) (1,-2)
(d) (-1,2)
Solution:
(a) The curve is y² = 4x,
∴ \(\frac { dy }{ dx } =\frac { 4 }{ 2y } =\frac { 2 }{ y } \)
Slope of the given line y = x + 1 is 1
∴ \(\frac { 2 }{ y }\) = 1
y = 2 Putting y = 2 in
⇒ y² = 4x
⇒ 2² = 4x
⇒ x = 1
∴ The Point of contact is (1, 2)

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.3 Read More »

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5

These NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts. https://mcq-questions.com/ncert-solutions-for-class-12-maths-chapter-6-ex-6-5/

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Exercise 6.5

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5

Ex 6.5 Class 12 Question 1.
Find the maximum and minimum values, if any, of the following functions given by
(i) f(x) = (2x – 1)² + 3
(ii) f(x) = 9x² + 12x + 2
(iii) f(x) = – (x – 1)² + 10
(iv) g(x) = x3 + 1
Solution:
Method I:
(i) f(x) = (2x – 1)² + 3
∴ f(x) ≥ 3 since (2x – 1)² ≥ 0 for x ∈ R
Hence the minimum value of f is 3, when
2x – 1 or x = \(\frac { 1 }{ 2 }\)
There is no maximum value since
f(x) → ∞ as x → ∞ and x → – ∞

Method II:
f(x) = (2x – 1)² + 3
Then f'(x) = 2(2x – 1)
∴ f'(x) = 0 ⇒ 2(2x – 1) = 0 ⇒ \(\frac { 1 }{ 2 }\)
Sign of f'(x) = 2(2x – 1)
f'(x) = 0 ⇒ 6(3x + 2) = 0 ⇒ x = \(\frac { – 2 }{ 3 }\)
Sign of f'(x) = 6(3x + 2)
Ex 6.5 Class 12
f has no maximum value

Method III
f(x) – 9x² + 12x + 2
f'(x) = 18x + 12 and f”'(x) = 18
f'(x) = 0 ⇒ 18x + 12 = 0
⇒ 6(3x + 2) = 0
⇒ x = \(\frac { – 2 }{ 3 }\)
Exercise 6.5 Class 12
f has no maximum value

iii.
Method I
f(x) = – (x – 1)² + 10 = 10 – (x – 1)²
∴ f'(x) ≤ 10 since (x – 1)² ≥ 0 for all x ∈ R
The maximum value of is 10, when x – 1 = 0
of x = 1
f has no minimum value as f(x) → – ∞ as x → ∞ and x → – ∞.

Method II
f(x) = – (x – 1)² + 10, f'(x) = – 2(x – 1)
6.5 Class 12
There is no maximum value

Method III (Second derivative test)
Ex6.5 Class 12
There is no maximum value

ii.
Method I
f(x) = 9x² + 12x + 2 = (3x + 2)² – 2
f(x) ≥ – 2 since (3x + 2)² ≥ 0 for all x ∈ R
The minimum value of f is – 2, when
(3x + 2) = 0 or when x = \(\frac { – 2 }{ 3 }\)
f has no maximum value as f(x) → ∞ as x → ∞ and x → ∞

Method II
f(x) = 9x² + 12x + 2
f'(x) = 18x + 12 = 6(3x + 2)
f'(x) = 0 ⇒ – 2(x – 1) = 0 ⇒ x = 1
Sign of f'(x) = – 2(x – 1)
Ex 6.5 Class 12 Maths Ncert Solutions
∴ f has a maximum at x – 1 and the maxi-mum value = f(1) = -(1 – 1)² + 10 = 10
There is no minimum value

Method III
f(x) = – (x – 1)² + 10
f'(x) = – 2 (x – 1) and f”(x) = – 2
f'(x) = 0 ⇒ – 2 (x – 1) = 0 ⇒ x = 1
f”(1) = – 2, is negative
∴ f has a maximum value at x = 1
The maximum value = f(1) = – (1 – 1)² + 10 = 10
f has no minimum value

iv. Method I
g(x) = x³ + 1
When x → ∞, g(x) → ∞ and
When x → – ∞, g(x) → – ∞
∴ g does not attain a maximum value or a minimum value.

Method II
g(x) = x³ + 1 g'(x) = 3x²
g'(x) = 0 ⇒ 3x² = 0 ⇒ x = 0
Sign of g'(x) = 3x²
Exercise 6.5 Class 12 Maths
g does not attain a maximum value or a minimum value

Method III
g(x) = x³ + 1
g'(x) = 3x² and g”(x) = 6x
g'(x) = 0 ⇒ 3x² = 0 ⇒ x = 0
g'(0) = 6(0) = b
Hence the second derivative test fails.
So use the first derivative test (Method II).

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5

Exercise 6.5 Class 12 Question 2.
Find the maximum and minimum values, if any, of the following functions given by
(i) f(x) = |x + 2| – 1
(ii) g(x) = -|x + 1| + 3
(iii) h (x) = sin 2x + 5
(iv) f(x) = |sin(4x + 3)|
(v) h(x) = x + 1, x ∈ (- 1, 1)
Solution:
(i) We have : f(x) = |x + 2 |-1 ∀x∈R
Now |x + 2|≥0∀x ∈ R
|x + 2| – 1 ≥ – 1 ∀x ∈ R ,
So -1 is the min. value of f(x)
now f(x) = – 1
⇒ |x + 2|- 1
⇒ |x + 2| = 0
⇒ x = – 2

(ii) We have g(x) = – |x + 1| + 3 ∀x ∈ R
Now | x + 1| ≥ 0 ∀x ∈ R
-|x + 1| + 3 ≤3 ∀x ∈ R
So 3 is the minimum value of f(x).
Now f(x) = 3
⇒ -|x + 1| + 3
⇒ |x + 1| = 0
⇒ x = – 1.

(iii) Thus maximum value of f(x) is 6 and minimum value is 4.

(iv) Let f(x) = |sin 4x + 3|
Maximum value of sin 4x is 1
∴ Maximum value of |sin(4x+3)| is |1+3| = 4
Minimum value of sin 4x is -1
∴ Minimum value of f(x) is |-1+3| = |2|= 2

(v) h(x) = x + 1 x ∈ (- 1, 1)
i.e., – 1 < x < 1
∴ – 1 + 1 < x + 1 < 2
i.e., 0 < x + 1 < 2
i.e., 0 < h(x) < 2
Hence h(x) does not attain a maximum value or a minimum value
Another Method
h(x) = x + 1
∴ h'(x) = 1
h'(x) ≠ 0 for x ∈ (- 1, 1)
∴ h(x) does not attain a maximum value or a minimum value in ( – 1, 1)

6.5 Class 12 Question 3.
Find the local maxima and local minima, if any, of the following functions. Find also the local maximum and the local minimum values, as the case may be:
(i) f(x) = x2
(ii) g(x) = x3 – 3x
(iii) h(x) = sinx + cosx, 0 < x < \(\frac { \pi }{ 2 }\)
(iv) f(x) = sin x – cos x, 0 < x < 2π
(v) f(x) = x – 6x2 + 9x + 15
(vi) g(x) = \(\frac { x }{ 2 } +\frac { 2 }{ x }\), x > 0
(vii) g(x) = \(\frac { 1 }{ { x }^{ 2 }+2 }\)
(viii) f(x) = \(x\sqrt { 1-x } \), x < 1
Solution:
(i) f(x) = x2
Now f'(x) = 0 ⇒ 2x = 0 i.e., x = 0
At x = 0; When x is slightly < 0, f’ (x) is -ve When x is slightly > 0, f(x) is +ve
∴ f(x) changes sign from -ve to +ve as x increases through 0.
⇒ f’ (x) has a local minimum at x = 0 local minimum value f(0) = 0.

(ii) g(x) = x3 – 3x
g'(x) = 3x² – 3 = 3(x² – 1)
g'(x) = 0 ⇒ 3(x² – 1) = 0
⇒ 3(x + 1) (x – 1) = 0
⇒ x = – 1 or x = 1
g”(x) = 6x
g”(-1) = 6(- 1) = – 6 < 0 g”(1) = 6(1) = 6 > 0
∴ By the second derivative test,
x = – 1 is a point of local maximum,
x = 1 is a point of local minimum
The local maximum value = g(-1)
= (-1)3 – 3(- 1) = 2
The local minimum value = g(1)
= (1)3 – 3(1) = – 2

(iii) h(x) = sinx + cosx, 0 < x < \(\frac { \pi }{ 2 }\)
h(x) = cos x – sin x
h(x) = 0 ⇒ cos x – sin x = 0
Ex 6.5 Class 12 Maths
Therefore, by second derivative test, x = \(\frac { \pi }{ 4 }\)
is a local maximum point
The local maximum value = h\(\frac { \pi }{ 4 }\)
= \(\sin \frac{\pi}{4}+\cos \frac{\pi}{4}\)
= \(=\frac{1}{\sqrt{2}}+\frac{1}{\sqrt{2}}=\frac{2}{\sqrt{2}}=\sqrt{2}\)

(iv) f(x) = sin x – cos x, 0 < x < 2π
f'(x) = cosx + sinx
f”(x) = – sinx + cosx
f'(x) = 0 ⇒ cosx + sinx 0
⇒ sinx = – cosx
Class 12 Ex 6.5

(v) f(x) = x – 6x2 + 9x + 15
f'(x) = 3x² – 12x + 9 = 3(x² – 4x + 3)
f”(x) = 6x – 12
f'(x) = 0 ⇒ 3(x² – 4x + 3) = 0
⇒ 3(x – 1) (x – 3) = 0
⇒ x = 1 or x = 3
At x = 1, f”(x) = 6(1) – 12 = 6 – 12 < 0 At x = 3, f”(x) = 6(3) – 12 = 18 – 12 >0
f has a local maxima at x = 1 and a local minima at x = 3
The local maximum value = f(1)
= (1)³ – 6 (1)² + 9(1) + 15 = 19
The local minimum value = f(3)
= (3)³ – 6(3)² + 9(3) +15 = 15

(vi) g(x) = \(\frac { x }{ 2 } +\frac { 2 }{ x }\), x > 0
6.5 Maths Class 12

(vii) g(x) = \(\frac { 1 }{ { x }^{ 2 }+2 }\)
Class 12 Maths Ex 6.5

(viii) f(x) = \(x\sqrt { 1-x } \), x < 1
6.5 Class 12 Maths

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5

Ex6.5 Class 12 Question 4.
Prove that the following functions do not have maxima or minima:
(i) f(x) = ex
(ii) f(x) = log x
(iii) h(x) = x3 + x2 + x + 1
Solution:
(i) f'(x) = ex;
Since f’ (x) ≠ 0 for any value of x.
So f(x) = ex does not have a max. or min.

(ii) f’ (x) = \(\frac { 1 }{ x }\); Clearly f’ (x) ≠ 0 for any value of x.
So, f’ (x) = log x does not have a maximum or a minimum.

(iii) We have f(x) = x3 + x2 + x + 1
⇒ f’ (x) = 3x2 + 2x + 1
Now, f’ (x) = 0 = > 3x2 + 2x + 1 = 0
\(x=\frac { -2\pm \sqrt { 4-12 } }{ 6 } =\frac { -1+\sqrt { -2 } }{ 3 } \)
i.e. f'(x) = 0 at imaginary points
i.e. f'(x) ≠ 0 for any real value of x
Hence, there is neither max. nor min.

Ex 6.5 Class 12 Maths Ncert Solutions Question 5.
Find the absolute maximum value and the absolute minimum value of the following functions in the given intervals:
(i) f(x) = x3, x ∈ [- 2, 2]
(ii) f(x) = sin x + cos x, x ∈ [0, π]
(iii) f(x) = \(4x-\frac { 1 }{ 2 } { x }^{ 2 },x\in \left[ -2,\frac { 9 }{ 2 } \right] \)
(iv) f(x) = \({ (x-1) }^{ 2 }+3,x\in \left[ -3,1 \right] \)
Solution:
(i) We have f'(x) = x3 in [ – 2, 2]
∴ f'(x) = 3x²; Now, f’ (x) = 0 at x = 0, f(0) = 0
Now, f(- 2) = (- 2)3 = – 8;
f(0) = (0)³ = 0
and f(0) = (2) = 8
Hence, the absolute maximum value of f (x) is 8 which it attained at x = 2 and absolute minimum value of f(x) = – 8 which is attained at x = -2.

(ii)
Class 12 Maths Ncert Solutions Chapter 6 Exercise 6.5

(iii) f(x) = \(4x-\frac { 1 }{ 2 } { x }^{ 2 },x\in \left[ -2,\frac { 9 }{ 2 } \right] \)
f'(x) = 4 – x
f'(x) = 0 ⇒ 4 – x = 0 ⇒ x = 4
f(- 2) = 4(-2) – \(\frac { 1 }{ 2 }\)(-2)² = – 8 – 2 = – 10
f(4) = 4(4) – \(\frac { 1 }{ 2 }\)(4)² = 16 – 8 = 8
Exercise 6.5 Class 12 Ncert Solutions

(iv) f(x) = \({ (x-1) }^{ 2 }+3,x\in \left[ -3,1 \right] \)
f'(x) = 2(x – 1)
f'(x) = 0 ⇒ 2(x – 1) = 0 ⇒ x = 1
f(- 3) = (- 3 – 1)² + 3 = 16 + 3 = 19
f(1) = (1 – 1)² + 3 = 0 + 3 = 3
∴ Absolute minimum value = Min{19, 3} = 3
Absolute maximum value = Max{19, 3} = 19

Exercise 6.5 Class 12 Maths Question 6.
Find the maximum profit that a company can make, if the profit function is given by p(x) = 41 – 24x – 18x²
Solution:
Profit function in p(x) = 41 – 24x – 18x²
∴ p'(x) = – 24 – 36x = – 12(2 + 3x)
for maxima and minima, p'(x) = 0
Now, p'(x) = 0
⇒ – 12(2 + 3x) = 0
⇒ x = \(-\frac { 2 }{ 3 }\),
p'(x) changes sign from +ve to -ve.
⇒ p (x) has maximum value at x = \(-\frac { 2 }{ 3 }\)
Maximum Profit = 41 + 16 – 8 = ₹ 49.

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5

Ex 6.5 Class 12 Maths Question 7.
Find both the maximum value and the minimum value of 3x4 – 8x3 + 12x2 – 48x + 25 on the interval [0,3].
Solution:
Let f(x) = 3x4 – 8x3 + 12x2 – 48x + 25
∴ f'(x) = 12x3 – 24x2 + 24x – 48
= 12(x2 + 2)(x – 2)
For maxima and minima, f'(x) = 0
⇒ 12(x2 + 2)(x – 2) = 0
⇒ x = 2
Now, we find f (x) at x = 0,2 and 3, f (0) = 25,
f (2) = 3 (24) – 8 (23) + 12 (22) – 48 (2) + 25 = – 39
and f (3) = (34) – 8 (33) + 12 (32) – 48 (3) + 25
= 243 – 216 + 108 – 144 + 25 = 16
Hence at x = 0, Maximum value = 25
at x = 2, Minimum value = – 39.

Class 12 Ex 6.5 Question 8.
At what points in the interval [0, 2π], does the function sin 2x attain its maximum value?
Solution:
We have f (x) = sin 2x in [0, 2π], f'(x) = 2 cos 2 x
For maxima and minima f’ (x) = 0 ⇒ cos 2 x = 0
Ncert Solutions For Class 12 Maths Chapter 6 Exercise 6.5
Maximum value of f =
Max{1, – 1, 1, – 1, 0} = 1
∴ sin 2x attains the maximum value at x = \(\frac { π }{ 4 }\), x = \(\frac { 5π }{ 4 }\)

6.5 Maths Class 12 Question 9.
What is the maximum value of the function sin x + cos x?
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5 15
∴ The maximum value of f(x) is \(\sqrt{2}\)

Class 12 Maths Ex 6.5 Question 10.
Find the maximum value of 2x3 – 24x + 107 in the interval [1, 3]. Find the maximum value of the same function in [-3, -1].
Solution:
∵ f(x) = 2x3 – 24x + 107
∴ f(x) = 6x2 – 24 ,
For maxima and minima f'(x) = 0;
⇒ x = ±2
For the interval [1, 3], we find the values of f(x)
at x = 1,2,3; f(1) = 85, f(2) = 75, f(3) = 89
Hence, maximum f (x) = 89 at x = 3
For the interval [-3, -1], we find the values of f(x) at x = – 3, – 2, – 1;
f(-3) = 125;
f(-2) = 139
f(-1) = 129
∴ max.f(x) = 139 at x = – 2.

6.5 Class 12 Maths Question 11.
It is given that at x = 1, the function x4 – 62x2 + ax + 9 attains its maximum value, on the interval [0,2]. Find the value of a.
Solution:
∵ f(x) = x4 – 62x2 + ax + 9, x ∈ [0, 2]
∴ f'(x) = 4x3 – 124x + a
Now f’ (x) = 0 at x = 1
⇒ 4 – 124 + a = 0
⇒ a = 120
Now f” (x) = 12x2 – 124:
At x = 1 f” (1) = 12 – 124 = – 112 < 0
⇒ f(x) has a maximum at x = 1 when a = 120.

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5

Class 12 Maths Ncert Solutions Chapter 6 Exercise 6.5 Question 12.
Find the maximum and minimum values of x + sin 2x on [0, 2π]
Solution:
∴ f(x) = x + sin2x ∈ [0, 2π]
∴ f’ (x) = 1 + 2 cos2x
For maxima and minima f'(x) = 0
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5 16

Exercise 6.5 Class 12 Ncert Solutions Question 13.
Find two numbers whose sum is 24 and whose product is as large as possible.
Solution:
Let the required numbers hex and (24 – x)
∴ Their product, p = x(24 – x) = 24x – x²
Now \(\frac { dp }{ dx }\) = 0 ⇒24 – 2x = 0 ⇒ x = 12
Also \(\frac { { d }^{ 2 }p }{ { dx }^{ 2 } } \) = – 2 < 0:
⇒ p is max at x = 12
Hence, the required numbers are 12 and (24 – 12) i.e. 12.

Ncert Solutions For Class 12 Maths Chapter 6 Exercise 6.5 Question 14.
Find two positive numbers x and y such that x + y = 60 and xy³ is maximum.
Solution:
i. x + y = 60
y = 60 – x
z = xy³
∴ z = x(60 – x)³

ii. Differentiating z with respect to x, dz
\(\frac { dz }{ dx }\) = x(3(60 – x)²(- 1)) + (60 – x)³
= (60 – x)²(- 3x + 60 – x)
\(\frac { dz }{ dx }\) = (60 – x)²(60 – 4x)
\(\frac{d^{2} z}{d x^{2}}\) = (60 – x)² (- 4) + (60 – 4x)(2(60 – x)(-1))
= -[4(60 – x)² + 2(60 – x)(60 – 4x)]
For maxima, \(\frac { dz }{ dx }\) = 0 dx
(60 – x)²(60 – 4x) = 0
∴ x = 60 or x = 15
When x = 60, y = 0
When x = 15, y = 45
At x = 60,
\(\frac{d^{2} z}{d x^{2}}\) = – [4(60 – 60)² + 2(60 – 60)(60 – 240)] = 0
At x = 15,
\(\frac{d^{2} z}{d x^{2}}\) = – [4(60 – 15)² + 2(60 – 15)(60 – 60)]
= – [4(45)²] < 0
∴ z is maximum at x = 15
Hence the numbers are 15 and 45.

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5

Ex 6.5 Class 12 Ncert Solutions Question 15.
Find two positive numbers x and y such that their sum is 35 and the product x2 y5 is a maximum.
Solution:
Given x + y = 35
∴ y = 35 – x
Let P = x²y5
P = x²(35 – x)5
Differentiating w.r.t. x,
\(\frac { dP }{ dx }\) = x²(35 – x)4(- 1) + (35 – x)5 2x
= x (35 – x)4[- 5x + 70 – 2x]
\(\frac { dP }{ dx }\) = x(35 – x)4 (70 – 7x)
\(\frac{d^{2} P}{d x^{2}}\) = x(35 – x)4(- 7) + x(70 – 7x)4(35 – x)³(-1) dx + (35 – x)4(70 – 7x)(1)
For maxima, \(\frac { dP }{ dx }\) = 0
⇒ x(70 – 7x) (35 – x)4 = 0
⇒ x = 0, x = 10, x = 35
x = 0 and x = 35 are not possible
∴ x = 10
When x = 10, y = 35 – 10 = 25
At x = 10, \(\frac{d^{2} P}{d x^{2}}\) < 0
∴ P is maximum at x = 10
Hence the x²y is maximum when x = 10
and y = 25

Ncert Maths Class 12 Exercise 6.5 Solutions Question 16.
Find two positive numbers whose sum is 16 and the sum of whose cubes is minimum.
Solution:
Let two numbers be x and 16 – x
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5 17
Hence, the required numbers are 8 and (16 – 8) i.e. 8 and 8.

Class 12 Maths Chapter 6 Exercise 6.5 Question 17.
A square piece of tin of side 18 cm is to be made into a box without top, by cutting a square from each corner and folding up the flaps to form the box. What should be the side of the square to be cut off so that the volume of the box is the maximum possible.
Solution:
Let each side of the square to be cut off be x cm.
∴ for the box length = 18 – 2x: breadth = 18 – 2x and height = x
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5 18
x² – 12 x + 27 = 0 ⇒ (x – 9)(x – 3) = 0
x = 9 or x = 3,
but x = 9 is not possible.
∴ x = 3
When x = 3, \(\frac{d^{2} V}{d x^{2}}\) = 4[6(3) – 36] < 0
∴ Volume is maximum when x = 3
∴ Side of the square to be cut off = 3 cm.

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5

Question 18.
A rectangular sheet of tin 45 cm by 24 cm is to be made into a box without top, by cutting off square from each comer and folding up the flaps. What should be the side of the square to be cut off so that the volume of the box is maximum?
Solution:
Let x be the side of the square cut off and
V be the volume of the box.
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5 19
Length of the box = 45 – 2x
Breadth of the box = 24 – 2x
Height of the box = x
Volume V = (45 – 2x) (24 – 2x)x
= (1080 – 90x – 48x + 4x²)x
V = 4x³ – 138x² + 1080x
\(\frac { dV }{ dx }\) = 12x² – 276x + 1080
\(\frac{d^{2} V}{d x^{2}}\) = 24x – 276 dx
For maxima, \(\frac { dV }{ dx }\) = 0
⇒ 12x² – 276x + 1080 = 0
⇒ x² – 23x + 90 = 0
(x – 18)(x – 5) = 0
x = 18 or x = 5 But x = 18 is not possible
∴ x = 5
At x = 5, \(\frac{d^{2} V}{d x^{2}}\) = 24(5) – 276
= 120 – 276 < 0
By second derivative test, V is maximum when x = 5.
Hence the volume of the box will be maxi¬mum when 5 cm is cut off from the side of the square.

Question 19.
Show that of all the rectangles inscribed in a given fixed circle, the square has the maximum area.
Solution:
Let x and y be the length and breadth of the rectangle inscribed in a circle of radius r.
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5 20
∴ x² + y² = (2a)² ⇒ x² + y² = 4a² … (i)
∴ Perimeter = 2 (x + y)
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5 21
∴ The area is maximum when the rectangle is a square.

Question 20.
Show that the right circular cylinder of given surface and maximum volume is such that its height is equal to the diameter of the base.
Solution:
Let x be the radius, y be the height, S be the surface area and V be the volume of the right circular cylinder.
S = 2πxy + 2πx² … (1)
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5 22
∴ y = 2x
i.e., height = 2x i.e., radius = diameter
∴ Volume is maximum, when height of the cylinder is equal to the diameter of the cylinder.

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5

Question 21.
Of all the closed cylindrical cans (right circular), of a given volume of 100 cubic centimetres, find the dimensions of the can which has the minimum surface area?
Solution:
Let r be the radius and h be the height of cylindrical can.
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5 23

Question 22.
A wire of length 28 m is to be cut into two pieces. One of the pieces is to be made into a square and the other into a circle. What should be the length of the two pieces so that the combined area of the square and the circle is minimum ?
Solution:
Let one part be of length x, then the other part = 28 – x
Let the part of the length x be converted into a circle of radius r.
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5 24
Let r be the radius of the circle
Circumference of the circle is 28 – x
∴ 28 – x = 2πr,
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5 25
Total area of the square and circle is given by
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5 26
Thus A is minimum
Length of the square piece is \(\frac { 112 }{ π+4 }\) the circular piece = 28 – \(\frac { 112 }{ π+4 }\) = \(\frac { 28 }{ π+4 }\)

Question 23.
Prove that the volume of the largest cone that can be inscribed in a sphere of radius R is \(\frac { 8 }{ 27 }\) of the volume of the sphere.
Solution:
Let h, r be the height and base radius of the inscirbed cone with volume V.
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5 27
From the figure, (h – R)² + r² = R²
h² – 2RA + R² + r² = R²
r² = 2Rh – h² … (i)
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5 28
For maxima V’ = 0
V’ = 0 ⇒ \(\frac { 1 }{ 3 }\)π(4Rh – 3h²) = 0
i.e., h (4R – 3h) = 0
⇒ h = 0 or h = \(\frac { 4R }{ 3 }\)
Since h ≠ 0, h = \(\frac { 4R }{ 3 }\)
When h = \(\frac { 4R }{ 3 }\) , V” = \(\frac { -4πR }{ 3 }\) < 0
V is maximum when h = \(\frac { 4R }{ 3 }\)
From (ii), Maximum volume
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5 29
∴ Volume of the largest cone = \(\frac { 8 }{ 27 }\) of the volume of the sphere.

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5

Question 24.
Show that die right circular cone of least curved surface and given volume has an altitude equal to \(\sqrt{2}\) time the radius of the base.
Solution:
Let r and h be the radius and height of the cone
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5 30
Hence h = \(\sqrt{2}\)
The curved surface area of the cone is minimum when altitude equals to \(\sqrt{2}\) times the radius of the base.

Question 25.
Show that the semi-vertical angle of the cone of the maximum volume and of given slant height is tan-1\(\sqrt{2}\).
Solution:
Let v be the volume, l be the slant height and 0 be the semi vertical angle of a cone.
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5 31
Let h, l, r be the height, slant height and radius of the cone and a be the semivertical angle. Given l is a constant.
From the figure, r² = l² – h²
Volume, v = \(\frac { 1 }{ 3 }\)πr²h
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5 32

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5

Question 26.
Show that semi-vertical angle of right circular cone of given surface area and maximum volume is \({ sin }^{ -1 }\left( \frac { 1 }{ 3 } \right) \)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5 33
Let r be the radius, h be the altitude, l be the slant height, V be the volume and S be the surface area and 0 be the semi -vertical angle of a right circular cone.
S = πr² + πrl = constant
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5 34
∴ θ = \({ sin }^{ -1 }\left( \frac { 1 }{ 3 } \right) \)
i.e., For a given surface area, the volume of a right circular cone is maximum when the semi-vertical angle is \({ sin }^{ -1 }\left( \frac { 1 }{ 3 } \right) \)

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5

Question 27.
The point on die curve x² = 2y which is nearest to the point (0, 5) is
(a) (2 \(\sqrt{2}\), 4)
(b) (2 \(\sqrt{2}\), 0)
(c) (0, 0)
(d) (2, 2)
Solution:
(a) Let P (x, y) be a point on the curve The other point is A (0,5)
Z = PA² = x² + y² + 25 – 10y [∵ x² = 2y]
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5 35

Question 28.
For all real values of x, the minimum value of \(\frac { 1-x+{ x }^{ 2 } }{ 1+x+{ x }^{ 2 } } \)
(a) 0
(b) 1
(c) 3
(d) \(\frac { 1 }{ 3 }\)
Solution:
(d) Let \(y=\frac { 1-x+{ x }^{ 2 } }{ 1+x+{ x }^{ 2 } } \)
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5 36

Question 29.
The maximum value of \({ \left[ x\left( x-1 \right) +1 \right] }^{ \frac { 1 }{ 3 } },0\le x\le 1\) is
(a) \({ \left( \frac { 1 }{ 3 } \right) }^{ \frac { 1 }{ 3 } } \)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 } \)
(c) 1
(d) 0
Solution:
(c) Let y = \({ \left[ x\left( x-1 \right) +1 \right] }^{ \frac { 1 }{ 3 } },0\le x\le 1\)
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5 37

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.5 Read More »

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.4

These NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.4 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts. https://mcq-questions.com/ncert-solutions-for-class-12-maths-chapter-6-ex-6-4/

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Exercise 6.4

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.4

Ex 6.4 Class 12 NCERT Solutions Question 1.
Using differentials, find the approximate value of each of the following up to 3 places of decimal.
i. \(\sqrt { 25.3 } \)
ii. \(\sqrt { 49.5 } \)
iii. \(\sqrt { 0.6 } \)
iv. \({ \left( 0.009 \right) }^{ \frac { 1 }{ 3 } }\)
v. \({ \left( 0.999 \right) }^{ \frac { 1 }{ 10 } }\)
vi. \({ \left( 15 \right) }^{ \frac { 1 }{ 4 } }\)
vii. \({ \left( 26 \right) }^{ \frac { 1 }{ 3 } }\)
viii. \({ \left( 255 \right) }^{ \frac { 1 }{ 4 } }\)
ix. \({ \left( 82 \right) }^{ \frac { 1 }{ 4 } }\)
x. \({ \left( 401 \right) }^{ \frac { 1 }{ 2 } }\)
xi. \({ \left( 0.0037 \right) }^{ \frac { 1 }{ 2 } }\)
xii. \({ \left( 26.57 \right) }^{ \frac { 1 }{ 3 } }\)
xiii. \({ \left( 81.5 \right) }^{ \frac { 1 }{ 4 } }\)
xiv. \({ \left( 3.968 \right) }^{ \frac { 3 }{ 2 } }\)
xv. \({ \left( 32.15 \right) }^{ \frac { 1 }{ 5 } }\)
Solution:
Ex 6.4 Class 12 NCERT Solutions

iv. \({ \left( 0.009 \right) }^{ \frac { 1 }{ 3 } }\)
Exercise 6.4 Class 12 NCERT Solutions

v. \({ \left( 0.999 \right) }^{ \frac { 1 }{ 10 } }\)
6.4 Class 12 NCERT Solutions
∆y is approximately equal to dy
∴ (1) ⇒ \({ \left( 0.999 \right) }^{ \frac { 1 }{ 10 } }\) ≈ 1 – 0.0001 ≈ 0.9999
i.e., \({ \left( 0.999 \right) }^{ \frac { 1 }{ 10 } }\) ≈ 0.9999

vi. \({ \left( 15 \right) }^{ \frac { 1 }{ 4 } }\)
Exercise 6.4 Class 12 Maths

vii. \({ \left( 26 \right) }^{ \frac { 1 }{ 3 } }\)
Class 12 Maths Ex 6.4 Solutions

viii. \({ \left( 255 \right) }^{ \frac { 1 }{ 4 } }\)
Class 12 Ex 6.4 NCERT Solutions

ix. \({ \left( 82 \right) }^{ \frac { 1 }{ 4 } }\)
Ex 6.4 Class 12 Maths Ncert Solutions

x. \({ \left( 401 \right) }^{ \frac { 1 }{ 2 } }\)
Ex6.4 Class 12 NCERT Solutions

xi. \({ \left( 0.0037 \right) }^{ \frac { 1 }{ 2 } }\)
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.4 9

xii. \({ \left( 26.57 \right) }^{ \frac { 1 }{ 3 } }\)
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.4 10

xiii. \({ \left( 81.5 \right) }^{ \frac { 1 }{ 4 } }\)
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.4 11

xv. \({ \left( 32.15 \right) }^{ \frac { 1 }{ 5 } }\)
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.4 12

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.4

Exercise 6.4 Class 12 NCERT Solutions Question 2.
Find the approximate value of f (2.01), where f (x) = 4x² + 5x + 2
Solution:
f(x+∆x) = f(2.01), f(x) = f (2) = 4.2² + 5.2 + 2 = 28,
f’ (x) = 8x + 5 Now, f(x + ∆x) = f(x) + ∆f(x)
= f(x) + f’ (x) . ∆x = 28 + (8x + 5) ∆x
= 28 + (16 + 5) x 0.01
= 28 + 21 x 0.01
= 28 + 0.21
Hence, f(2.01) ≈ 28 x 21.

6.4 Class 12 NCERT Solutions Question 3.
Find the approximate value of f (5.001), where f(x) = x3 – 7x2 +15.
Solution:
Let x + ∆x = 5.001, x = 5 and ∆x = 0.001,
f(x) = f(5) = – 35
f(x + ∆x) = f(x) + ∆f(x) = f(x) + f'(x).∆x
= (x3 – 7x² + 15) + (3x² – 14x) × ∆x
f(5.001) = – 35 + (3 × 5² – 14 × 5) × 0.001
⇒ f (5.001) = – 35 + 0.005
= – 34.995.

Exercise 6.4 Class 12 Maths Question 4.
Find the approximate change in the volume V of a cube of side x metres caused by increasing the side by 1%.
Solution:
The side of the cube = x meters.
Increase in side = 1% = 0.01 × x = 0.01 x
Volume of cube V = x3
∴ ∆v = \(\frac { dv }{ dx }\) × ∆x
= 3x² × 0.01 x
= 0.03 x3 m3

Class 12 Maths Ex 6.4 Solutions Question 5.
Find the approximate change in the surface area of a cube of side x metres caused by decreasing the side by 1%.
Solution:
The side of the cube = x m;
Decrease in side = 1% = 0.01 x
Increase in side = ∆x = – 0.01 x
Surface area of cube = 6x² m² = S
∴ \(\frac { ds }{ dx }\) × ∆x = 12x × (- 0.01 x)
= – 0.12 x² m².

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.4

Ex 6.4 Class 12 Maths Ncert Solutions Question 6.
If the radius of a sphere is measured as 7m with an error of 0.02 m, then find the approximate error in calculating its volume.
Solution:
Radius of the sphere = 7m : ∆r = 0.02 m.
Volume of the sphere V = \(\frac { 4 }{ 3 } \pi { r }^{ 3 }\)
\(\Delta V=\frac { dV }{ dr } \times \Delta r=\frac { 4 }{ 3 } .\pi .3{ r }^{ 2 }\times \Delta r\)
= 4π × 7² × 0.02
= 3.92 πm³

Ex6.4 Class 12 NCERT Solutions Question 7.
If the radius of a sphere is measured as 9 m with an error of 0.03 m, then find the approximate error in calculating its surface area.
Solution:
Radius of the sphere = 9 m: ∆r = 0.03m
Surface area of sphere S = 4πr²
∆s = \(\frac { ds }{ dr }\) × ∆r
= 8πr × ∆r
= 8π × 9 × 0.03
= 2.16 πm².

Question 8.
If f (x) = 3x² + 15x + 5, then the approximate value of f (3.02) is
(a) 47.66
(b) 57.66
(c) 67.66
(d) 77.66
Solution:
(d) x + ∆x = 3.02, where x = 30, ∆x = 0.2,
∆f(x) = f(x + ∆x) – f(x)
⇒ f(x + ∆x) = f(x) + ∆f(x) = f(x) + f'(x) ∆x
Now f(x) = 3×2 + 15x + 5; f(3) = 77, f’ (x) = 6x + 15
f’ (3) = 33
∴ f (3.02) = 87 + 33 x 0.02 = 77.66

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.4

Question 9.
The approximate change in the volume of a cube of side x metres caused by increasing the side by 3% is
(a) 0.06 x³ m³
(b) 0.6 x³ m³
(c) 0.09 x³ m³
(d) 0.9 x³ m³
Solution:
(c) Side of a cube = x meters
Volume of cube = x³,
for ∆x ⇒ 3% of x = 0.03 x
Let ∆v be the change in v0l. ∆v = \(\frac { dv }{ dx }\) x ∆x = 3x² × ∆x
But, ∆x = 0.03 x
⇒ ∆v = 3x² x 0.03 x
= 0.09 x³m³

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 6 Application of Derivatives Ex 6.4 Read More »

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.6

These NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.6 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts. https://mcq-questions.com/ncert-solutions-for-class-12-maths-chapter-7-ex-7-6/

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Exercise 7.6

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.6

Question 1.
x sinx
Solution:
By part integration
∫x sinx dx = x(-cosx) – ∫1(-cosx)dx
= – x cosx + ∫cosxdx
= – x cosx + sinx + c

Question 2.
x sin 3x
Solution:
∫xsin 3x dx = x ∫sin 3 dx – ∫(\(\frac { d }{ dx }\)(x) ∫sin 3x dx)dx
= \(=x\left(\frac{-\cos 3 x}{3}\right)-\int 1\left(\frac{-\cos 3 x}{3}\right) d x\)
= \(\frac{-1}{3} x \cos 3 x+\frac{1}{9} \sin 3 x+C\)

Question 3.
\({ x }^{ 2 }{ e }^{ x }\)
Solution:
\(\int { { x }^{ 2 }{ e }^{ x } } dx={ x }^{ 2 }{ e }^{ x }-2{ x }{ e }^{ x }+2{ e }^{ x }+c\)
\(={ e }^{ x }\left( { x }^{ 2 }-2x+2 \right) +c\)

Question 4.
x logx
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.6 1

Question 5.
x log 2x
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.6 2

Question 6.
\({ x }^{ 2 }logx\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.6 3

Question 7.
x sin-1 x
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.6 4

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.6

Question 8.
x tan-1 x
Solution:
\(I=x\quad { tan}^{ -1 }x.\left( \frac { { x }^{ 2 } }{ 2 } \right) -\int { \frac { 1 }{ \sqrt { 1+{ x }^{ 2 } } } } .\frac { { x }^{ 2 } }{ 2 } dx\)
\(=\frac { { x }^{ 2 } }{ 2 } { tan }^{ -1 }x-\frac { 1 }{ 2 } \int { \left( 1-\frac { 1 }{ 1+{ x }^{ 2 } } \right) dx } \)
\(=\frac { { x }^{ 2 } }{ 2 } { tan }^{ -1 }x-\frac { 1 }{ 2 } x+\frac { 1 }{ 2 } { tan }^{ -1 }\)

Question 9.
x cos-1 x
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.6 5

Question 10.
(sin-1 x)²
Solution:
Method I
Take 1 as the second function and integrate, w.r.t. x
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.6 6

Method II
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.6 7

Method III
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.6 8

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.6

Question 11.
\(\frac{x \cos ^{-1} x}{\sqrt{1-x^{2}}}\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.6 9

Question 12.
x sec²x
Solution:
∫x sec²x dx
= \(x \int \sec ^{2} x d x-\int\left(\frac{d}{d x}(x) \int \sec ^{2} x d x\right) d x\)
= x tan x -∫tan x dx
= x tan x – log |sec x| + C
= x tan x + log |cos x| + C

Question 13.
tan-1 x
Solution:
\(\int { { tan }^{ -1 }xdx } =x{ tan }^{ -1 }x-\frac { 1 }{ 2 } \int { \frac { 2x }{ 1+{ x }^{ 2 } } dx } \)
\(=x{ tan }^{ -1 }x-\frac { 1 }{ 2 } log|1+{ x }^{ 2 }|+C \)

Question 14.
x(logx)²
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.6 10

Question 15.
(x² + 1) log x
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.6 11

Question 16.
\({ e }^{ x }(sinx+cosx)\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.6 12

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.6

Question 17.
\(\frac { { xe }^{ x } }{ { (1+x) }^{ 2 } } \)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.6 13

Question 18.
\(\frac { { e }^{ x }(1+sinx) }{ 1+cosx } \)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.6 14

Question 19.
\({ e }^{ x }\left( \frac { 1 }{ x } -\frac { 1 }{ { x }^{ 2 } } \right) \)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.6 15

Question 20.
\(\frac { { (x-2)e }^{ x } }{ { (x-1) }^{ 3 } } \)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.6 16

Question 21.
\({ e }^{ 2x }sinx\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.6 17

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.6

Question 22.
\(\sin ^{-1}\left(\frac{2 x}{1+x^{2}}\right)\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.6 18

Question 23.
\(\int { { x }^{ 2 }{ e }^{ { x }^{ 3 } } } dx\quad equals\)
(a) \(\frac { 1 }{ 3 } { e }^{ { x }^{ 3 } }+C\)
(b) \(\frac { 1 }{ 3 } +{ e }^{ { x }^{ 2 } }+C\)
(c) \(\frac { 1 }{ 2 } { e }^{ { x }^{ 3 } }+C\)
(d) \(\frac { 1 }{ 2 } { e }^{ { x }^{ 2 } }+C\)
Solution:
(a) \(\frac { 1 }{ 3 } { e }^{ { x }^{ 3 } }+C\)
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.6 19

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.6

Question 24.
\(\int { { e }^{ x }secx(1+tanx) } dx\quad equals\)
(a) \({ e }^{ x }cosx+C\)
(b) \({ e }^{ x }secx+C\)
(c) \({ e }^{ x }sinx+C\)
(d) \({ e }^{ x }tanx+C\)
Solution:
(b) \({ e }^{ x }secx+c\)
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.6 20

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.6 Read More »

error: Content is protected !!