Author name: Prasanna

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 6 Who I Am

NCERT Solutions for Class 6 English

Who I Am NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 6

Who I Am NCERT Text Book Questions and Answers

Who I Am Working with the text

A. Answer the following questions.

Question 1.
Peter’s favourite day of the week is Sunday because …
Answer:
on this day, his whole family goes to the cinema hall to see a film.

Question 2.
Nasir wants to learn …………….
Answer:
how to collect seeds from their cotton plants.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 1 The Best Christmas Present in the World

Question 3.
Dolma believes that she can make a good Prime Minister because …
Answer:
she wants to make things better for everyone else.

B. Write True or False against each of the following statements.

  1. Peter is an only child. False
  2. When Serbjit gets angry he shouts at people. False
  3. Nasir lives in the city. False
  4. Radha’s mother enjoys doing things with her. True

Multiple Intelligences

Who I Am  Working with the text

Fill in the blanks to name the different kinds of intelligence.

  1. When I enjoy dancing or physical activity, I use my bodily intelligence.
  2. When I enjoy looking at maps and examining pictures I use my visual intelligence.
  3. When I enjoy working with numbers and solving math problems I use my mathematical intelligence.
  4. When I enjoy telling a story or arguing, I use my verbal intelligence.

Who I Am Working with the language

Match the job on the left with its description on the right.

  1. Navigator (c) Finds and monitors the route to get to a place, or the direction of travel.
  2. Architect (e) Plans the design of a building, town, or city.
  3. Politician (b) Works in politics, usually by standing for election.
  4. Engineer (h) Designs and builds things like roads, bridges, or engines.
  5. Computer programmer (j) Designs the system by which a computer runs or gives information.
  6. Athlete (g) Works in sports or activities such as running, jumping, etc.
  7. Disc jockey (f) Controls and puts together a programme of music.
  8. Composer i. Makes up notes to create music.
  9. Counsellor (a) Advises people what to do about jobs, personal problems, etc.
  10. Journalist (d) Reports on recent news for newspaper, radio, or TV.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 1 The Best Christmas Present in the World

Who I Am Writing

Write a paragraph about yourself so that people who read it will get to know you better.
(Encourage the students to use their creativity and formulate their own answers.)
Answer:
My name is Kabir. I am nine years old, and live in New Delhi with my parents. I love drawing and painting. I want to become an artist when I grow up. I am very obersvant about colours, patterns, and designs. My parents say that I have a photographic memory because I often create mental images to remember things. I am fond of watching old photographs that are black and white. My parents have many of those.

I can spend hours looking at them. They fascinate me to no end. I often wonder about how to make things even more beautiful than they already are. My elder brother, Ashwin, says that I look at the world differently. I am not sure what he means by that. In my free time, you will often find me solving puzzles, sketching or ‘fixing’ objects. I am really keen to grow up and become an artist.

Who I Am Speaking

A. Why does Radha s mother tell her that it is not suitable for girls to climb trees? Find points to agree with Radha or her mother.
Plan what you will say by making notes like this:
Girls should be able to climb trees if they wish.

  1. Girls are just as strong as boys.
  2. No human being should be denied the freedom to do what they want, if it’s not harming others.
  3. Climbing tress is a fun activity, and everyone should try it.

Girls should not be allowed to climb trees.

  1. Radha just wants her daughter to be safe. She is not as strong as she thinks she is.
  2. Even my mother did not allow me to climb trees, though I always wanted to. My mother could not have been wrong.
  3. The neighbours will be amused to see a girl climb a tree. Isn’t that what a boy would do?

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 1 The Best Christmas Present in the World

B. (Encourage the students to come up with their individual answers.)
Some examples:

  1. What makes me very angry is when people litter the roads and public places.
  2. What makes me very angry is when there’s so much homework that I do not get free time to play.
  3. What makes me angry is when my mom asks me to do household chores.
  4. What makes me very angry is when other children throw stones at dogs, or act cruelly towards them or other animals.
  5. What makes me very angry is when I have to go to school even when I don’t want to.
  6. What makes me very angry is when I get picked in a team last when we are out to play.

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 6 Who I Am Read More »

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 7 Glimpses of India

NCERT Solutions for Class 10 English

Glimpses of India NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 7

Glimpses of India NCERT Text Book Questions and Answers

I. A Baker from Goa

Glimpses of India Part 1 Oral Comprehension Check

Question 1.
What are the elders in Goa nostalgic about?
Answer:
The elders in Goa are nostalgic about the good old Portuguese days, the Portuguese and their famous loaves of bread.

Question 2.
Is bread-making still popular in Goa? How do you know?
Answer:
Yes, bread-making is still popular in Goa. It still exists as family profession there.

Question 3.
What is the baker called?
Answer:
The baker is called ‘pader’ in Goa.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 7 Glimpses of India

Question 4.
When would the baker come every day? Why did the children run to meet him?
Answer:
The baker used to come at least twice a day. Once when he set out in the morning on his selling round and again when he returned. The children ran to meet him for bread-bangles which they chose carefully.

Question 5.
Match the following. What is a must
(i) as marriage gifts? — cakes and bolinhas
(ii) for a party or a feast? — sweet bread called bol
(iii) for a daughter’s engagement? — bread
(iv) for Christmas? — sandwiches
Answer:
(i) as marriage gifts — sweet bread called ‘bol’
(ii) for a party or a feast — bread
(iii) for a daughter’s engagement — sandwiches
(iv) for Christmas — cakes and bolinhas

Question 6.
What did the bakers wear:
(i) in the Portuguese days?
(ii) when the author was young?
Answer:
(i) The baker had a peculiar dress known as the ‘kabai’—a single piece long frock reaching down to the knees.
(ii) When the author was young, he had seen bakers wearing a shirt and trousers which were shorter than half pants.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 7 Glimpses of India

Question 7.
Who invites the comment—‘he is dressed like a pader’? Why?
Answer:
Anyone who wears half pants which reaches just below the knees invites the comment that he is dressed like a pader because it was the baker who used to dress like that in the author’s childhood days.

Question 8.
Where were the monthly accounts of the baker recorded?
Answer:
The baker’s monthly accounts used to be recorded on some wall in pencil.

Question 9.
What does a ‘jackfruit-like appearance’ mean?
Answer:
A ‘jackfruit-like appearance’ refers to a plump physique.

II. Coorg

Glimpses of India Part 2 Thinking about the Text

Question 1.
Where is Coorg?
Answer:
Coorg is midway between Mysore and the coastal town of Mangalore.

Question 2.
What is the story about the Kodavu people’s descent?
Answer:
The people of Coorg are possibly of Greek or Arabic descent. As one story goes, a part of Alexander’s army moved south along the coast, married amongst the locals and settled there.

Question 3.
What are some of the things you now know about
(i) the people of Coorg?
(ii) the main crop of Coorg?
(iii) the sports it offers to tourists?
(iv) the animals you are likely to see in Coorg?
(v) its distance from Bengaluru, and how to get there?
Answer:
(i) People — The people of Coorg are fiercely independent. They are of Greek or Arabic descent.
Their traditions and religious rites are distinct from the Hindu mainstream. Known as Kodagu, they are the only people in India permitted to carry firearms without a license. It’s a proved race of martial men and beautiful women.
(ii) Crop — The main crop of Coorg is coffee.
(iii) Sports — Coorg offers sports like river rafting, canoeing, rappelling, rock climbing and mountain biking to a tourist.
(iv) Animals — Birds, bees, butterflies, macaques, squirrels, fish, langurs and wild elephants are . likely to be seen in Coorg.
(v) Distance — Coorg is 250-260 km from Bengaluru. One can get there by rail or road from Bengaluru or Mangalore. The nearest airports are Mangalore (135 km) and Bengaluru (260 km).

Glimpses of India Extra Questions and Answers

I. A Baker from Goa

Glimpses of India Part 1 Reference-to-Context Questions

Read the following extracts carefully and answer the questions that follow.

Question 1.
Our elders are often heard reminiscing nostalgically about those good old Portuguese days, the Portuguese and their famous loaves of bread. Those eaters of loaves might have vanished but the makers are still there. We still have amongst us the mixers, the moulders and those who bake the loaves. Those age-old, time-tested furnaces still exist. The fire in the furnaces has not yet been extinguished.

(a) The elders are often heard reminiscing ………… about the good old Portuguese days.
Answer:
nostalgically

(b) The different stages of baking are mixing, moulding and ………….
Answer:
baking

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 7 Glimpses of India

(c) The eaters of loaves might have vanished but the makers are still there. (True/False)
Answer:
True

(d) Find the meaning of the word ‘disappeared’ from the extract.
Answer:
vanished

Question 2.
The thud and jingle of the traditional baker’s bamboo, heralding his arrival in the morning, can still be heard in some places. Maybe the father is not alive but the son still carries on the family profession. These bakers are, even today, known as pader in Goa.

(a) The baker heralds his arrival by the ……… of his bamboo staff.
Answer:
thud and jingle

(b) Maybe the father is not ………….. , but the son still carries on the family profession.
Answer:
alive

(c) The baker are, even today, known as pader in Goa. (iVue/False)
Answer:
True

(d) Find the meaning of the word, “announcing” from the extract.
Answer:
heralding

Question 3.
During our childhood in Goa, the baker used to be our friend, companion and guide. He used to come at least twice a day. Once, when he set out in the morning on his selling round, and then again, when he returned after emptying his huge basket. The jingling thud of his bamboo woke us up from sleep and we ran to meet and greet him. Why was it so? Was it for the love of the loaf? Not at all. The loaves were bought by some Paskine or Bastine, the maid-servant of the house! What we longed for were those bread-bangles which we chose carefully. Sometimes it was sweet bread of special make.

(a) The children regarded the baker as a friend, companion and
Answer:
guide

(b) The children longed for
Answer:
bread-bangles

(c) The loaves were bought by some Paskine or Bastine, the maid-servant of the house. (True/False)
Answer:
True

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 7 Glimpses of India

(d) Find a word in the extract which means the same as bvished for’.
Answer:
longed.

Question 4.
Thus, the presence of the baker’s furnace in the village is absolutely essential. The baker or bread-seller of those days had a peculiar dress known as the ‘kabai’. It was a single-piece long frock reaching down to the knees. In our childhood we saw bakers wearing a shirt and trousers which were shorter than full-length ones and longer than half pants.

(a) The presence of the baker’s ………… in the village is absolutely essential.
Answer:
furnace

(b) The bakers of those days in Goa had a peculiar dress known as
Answer:
Kabai

(c) Kabai was a double-piece short frock reaching down to the knees. (True/False)
Answer:
False

(d) Find the meaning of the word “strange” from the extract.
Answer:
peculiar

Question 5.
Even today, anyone who wears a half pant which reaches just below the knees invites the comment that he is dressed like a pader!
The baker usually collected his bills at the end of the month. Monthly accounts used to be recorded on some wall in pencil. Baking was indeed a profitable profession in the old days.

(a) Anyone who wears a half pant that reaches just below the knees is dressed like a
Answer:
Pader

(b) Baking was indeed a profession in the old days in Goa.
Answer:
profitable

(c) The baker usually collected his bills at the end of the year. (True/False)
Answer:
False

(d) Pick out a word from the extract that is the opposite of ‘distributed’.
Answer:
collected

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 7 Glimpses of India

Glimpses of India Part 1 Short Answer Questions

Question  1.
Who are Paders and how did they herald their arrival?
Answer:
The bakers of Goa are known as ‘Paders’. The thud and jingle of the traditional baker’s bamboo are the signal of their arrival in the morning. When the writer was a child, the jingling thud of baker’s bamboo used to wake him up.

Question 2.
What role did the baker play in the childhood of the narrator?
Answer:
The baker played a very important role in the childhood of the narrator. He used to be a companion, friend and a guide for the narrator. Every day the narrator was woken up by him. He used to get sweet bread and delicious loaves from the baker.

Question 3.
How was the arrival of the baker special?
Answer:
The arrival of the baker was very special. He made his musical entry with the ‘Jhang jhang’ sound of his specially made bamboo stick. One hand supported the basket on his head and the other banged the bamboo on the ground. He wore a peculiar dress called ‘Kabai’. They also wore a shirt and trousers which were shorter than full length and longer than half pants.

Question 4.
What justification does the narrator give for not brushing his teeth?
Answer:
The narrator as a child did not brush his teeth or wash his face or mouth properly. He did not think it necessary. He justified his action by saying that a tiger never brushed his teeth. Hot tea could wash and clean up everything nicely. So, there was no need for washing mouth or brushing teeth.

Question 5.
How did the baker attract the children?
Answer:
The jingling thud of bakers’ bamboo used to attract the children. They were fond of sweet bread bangles which were specially made for them. The typical fragrance of the sweet bread and cakes attracted the children and they never missed them.

Question 6.
What is the role of bread on the occasion of marriage?
Answer:
On the occasion of marriage, gifts are exchanged. Marriage gifts are meaningless without the sweet bread known as the ‘bol’. Every mother in the family prepares bread, cake and loaves on the occasion of her-daughter’s engagement.

Question 7.
What is the role of a baker in a Goan village?
Answer:
A baker played a very important role in the lives of people of Goa. They are essential for a village. No function, no festival, no party was possible in the absence of a baker. The baker supplied loaves and cakes on these occasions. Some special breads and cakes are also prepared by them for some special occasion.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 7 Glimpses of India

Question 8.
Describe ‘kabai’. What is its importance for a baker?
Answer:
‘Kabai’ is a unique peculiar dress of a baker. It is a single-piece long frock reaching down to the knees. It is the ‘kabai’ which distinguishes a baker from others.

Question 9.
How did the bakers maintain their accounts?
Answer:
The bakers used to collect their bills at the end of the month. Monthly accounts were recorded on some wall in pencil.

Question 10.
Why is a jackfruit-like physical appearance compared to a baker?
Answer:
Baking was a profitable business. Most of the bakers were prosperous. Their servants and family members were healthy and happy. Their plump physique was an open testimony to their prosperity. They looked like a jack-fruit.

Question 11.
What do the elders in Goa still love to remember?
Answer:
The elders in Goa still love to remember about the good old Portuguese days, the Portuguese and their famous loaves of bread. The Portuguese might have left but their art of baking is still carried as a tradition.

Glimpses of India Part 1 Long Answer Questions

Question 1.
‘During our childhood in Goa, the baker used to be our friend, companion and guide’. What does this statement tell you about the character of the narrator? Are there some traits of the character of the narrator which need to be developed in you?
Answer:
The narrator Lucio Rodrigues becomes nostalgic as he talked about a traditional Goan village baker who occupied a special place in the society. He referred to the baker as his friend, companion and guide. It shows that the people of Goa are rich in human values. The narrator himself has respect for all the professions. He never looks down upon anybody. The baker with his disciplined routine and the most sought after loaves of bread teaches the children the value of being punctual. Certain, social values like love, compassion, empathy and a sense of cooperation are there that need to be developed. These qualities make a person a useful member of the society. Moreover, no profession should be looked down upon.

Question 2.
The Portuguese still remember their good old days, the traditional bakers and their loaves of breads. This fact reflected the deep-rooted love for their culture and traditions. What lesson do you learn from their life?
Answer:
The author enjoys listening to the stories of his elders about the Portuguese baker and their delicious loaves of bread. Time has changed now. Bakers are still remembered but metaphorically. If any person is seen wearing a half pant that reaches just below the knees or has a plump physique, he is called a baker. This reflects the Goan’s love and respect for their tradition and culture. Their life teaches us a valuable lesson to be connected to our roots. It helps us in maintaining our identity all over the world. We should not be influenced by Western culture. Indian tradition is well known for its unity in diversity. We have a rich legacy of culture and values. It is our duty to preserve our heritage and have love and respect for age-old traditions.

Question 3.
Why is the presence of baker’s furnace in the village absolutely necessary? What does this tell you about the social and family life of the Portuguese explaining the in content with the value system of the society.
Answer:
The presence of a baker’s furnace in the village is absolutely necessary.The baker with his fragrant and sweet loaves holds a special place in the lives of the Goans. Though the old bakers have died but their offsprings still continue the family profession. The sweet loaves of bread are very popular. Even in the marriage gift, it is of utmost importance to include the sweet bread, sandwiches, bolinhas and other bakery items.

These items are prepared in furnaces that still exist. It throws light on the family and social life of the people. The society has a rich value system. We must also live together with love and follow the rituals passed on to us through generations. Modernity must not be at the cost of forgetting our own traditions. The elders have a wisdom to enrich the younger generations’ radical views. There must be a balance between the traditional and social ethos and modern views.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 7 Glimpses of India

Question 4.
India is known for its old traditions. There is unity in diversity. It is all because we the Indians never forget our culture and tradition. We always cherish the traditional practices. Do you agree? Give your views with reference to the lesson ‘A Baker from Goa’ where the author is nostalgic about the bakers and the traditional cakes of Goa.
Answer:
The author of ‘A Baker from Goa’ cherishes the traditional practices in Goa. He recalls his encounter with the traditional bakers of Goa. It is true that we, Indians, never forget our cultures and traditions. We are known for our traditional food. This keeps us rooted to our motherland. It gives us a sense of pride when we think about our practices. The baker in the story represents the class of traditional professionals who are still keeping the old practices alive. Lucio Rodrigues tells us that when he was . a child, he had a good companionship with a baker. He tells that the bread was baked in the furnace.

The bakers were called the paders. In Portuguese time, there were eaters of loaves who cherished . traditional bread making. The author does not live in Goa but he still remembers the old days. He might have forgotten so many things but he still remembers everything about the traditions of Goa.

II. Coorg

Glimpses of India Part 2 Reference-to-Context Questions

Read the following extracts carefully and answer the questions that follow.

Question 1.
Midway between Mysore and the coastal town of Mangalore sits a piece of heaven that must have drifted from the kingdom of God. This land of rolling hills is inhabited by a proud race of martial men, beautiful women and wild creatures.

(a) Coorg is inhabited by a proud race of men, beautiful women and wild creatures.
Answer:
martial

(b) Coorg is located between Mysore and the of Mangalore.
Answer:
coastal town

(c) Coorg is like a piece of heaven that must have drifted from the kingdom of God. (True/False)
Answer:
True

(d) Find the meaning of the word “warlike or connected with war” from the extract.
Answer:
martial

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 7 Glimpses of India

Question 2.
Coorg, or Kodagu, the smallest district of Karnataka, is home to evergreen rainforests, spices and coffee plantations. Evergreen rainforests cover thirty per cent of this district. During the monsoons, it pours enough to keep many visitors away. The season of joy commences from September and continues till March.

(a) Coorg is the smallest district of Karnataka, home to forests, spices and coffee plantation.
Answer:
evergreen

(b) Evergreen rainforests of Coorg cover of the land of the district.
Answer:
thirty per cent

(c) The monsoon is the season of joy that commences from September and continues till March. (True/False)
Answer:
True

(d) Find the meaning of the words “rains heavily” from the extract.
Answer:
pours.

Question 3.
The weather is perfect, with some showers thrown in for good measure. The air breathes of invigorating coffee. Coffee estates and colonial bungalows stand tucked under tree canopies in prime comers.

(a) The weather is …………. , with some showers thrown in for good measure.
Answer:
perfect

(b) Coffee estates and colonial bungalows stand tucked under tree in prime corners.
Answer:
canopies

(c) The weather is not perfect as there was no showers thrown in for good measure. (True/False)
Answer:
False

(d) Find the meaning of the word “intensifying” from the extract.
Answer:
invigorating

Question 4.
Coorgi homes have a tradition of hospitality, and they are more than willing to recount numerous tales of valour related to their sons and fathers. The Coorg Regiment is one of the most decorated in the Indian Army, and the first Chief of the Indian Army, General Cariappa, was a Coorgi. Even now, Kodavus are the only people in India permitted to carry firearms without a licence.

(a) Coorgi homes have a tradition of
Answer:
hospitality

(b) The Coorg Regiment is one of the most Regiment in the Indian Army.
Answer:
decorated

(c) Kodavus are the only people in India permitted to carry firearms without a licence. (True/False)
Answer:
True

(d) Find the meaning of the words “courage and bravery in war” from the extract.
Answer:
Velour

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 7 Glimpses of India

Question 5.
The most laidback individuals become converts to the life of high-energy adventure with river rafting, canoeing, rappelling, rock climbing and mountain biking. Numerous walking trails in this region are a favourite with trekkers.

(a) The most laidback individuals become to the life of high-energy adventure with river rafting, canoeing and mountain biking.
Answer:
converts

(b) Numerous walking trails in Coorg are a favourite with
Answer:
trekkers

(c) The sports that are open for the visitors in Coorg are rock climbing rappelling, canoeing and mountain biking. (True/False)
Answer:
True

(d) Find the meaning of the words “calm and relaxed” from the extract.
Answer:
laidback.

Question 6.
Birds, bees and butterflies are there to give you company. Macaques, Malabar squirrels, langurs and slender loris keep a watchful eye from the tree canopy. I do, however, prefer to step aside for wild elephants.

(a) Birds, bees and butterflies give the a good company.
Answer:
visitors

(b) From the tree canopy, macaques, Malabar squirrels, langurs and slender loris keep a
Answer:
watchful eye

(c) The narrator prefers to step aside for wild elephants. fitue/False)
Answer:
True

(d) Find the opposite of ‘domestic’ from the extract.
Answer:
Wild

Glimpses of India Part 2 Short Answer Questions

Question 1.
Where is Coorg located? Why is Coorg called the land of the rolling hills?
Answer:
Coorg is the smallest district of Karnataka. It is situated midway between Mysore and the coastal town of Mangalore. It is a land of rolling hills and picturesque landscape. Coorg is a coffee country famous for its hills, rainforests and spices. It is surrounded by hills and covered with rainforests. Because of numerous hills, the city is also called the land of rolling hills.

Question 2.
What is Kodagu? Why is it famous?
Answer:
odagu is another name of Coorg, the smallest district of Karnataka. It is famous for its coffee gardens, spices and rainforests. It is also famous for its brave people and culture.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 7 Glimpses of India

Question 3.
What is the most suitable weather for the visitors to visit Coorg? Why?
Answer:
The most suitable weather for the visitors begins in the month of September and continues till March. Coorg is covered with rainforests which keep the visitors away during the monsoon. The weather is perfect during the months of September to May.

Question 4.
What is the origin of the people of Coorg?
Answer:
According to one story, the people of Coorg are the descent of Greek. The army of Alexander settled here and expanded their families by marrying the locals. According to other belief, the people of Coorg are the descent of the Arabs as their dress resembles the Kuffia worn by the Arabs.

Question 5.
What is the story regarding the Greek origin of the people of Coorg?
Answer:
According to one story, a part of Alexander’s army moved south along the coast and settled here when return became impractical. These people married amongst the locals and expanded their family. Hence, it is believed that the people of Coorg are possibly of Greek descent.

Question 6.
What is Kuppia? How does it make the Kodavus close to the Arabs?
Answer:
‘Kuppia’ is a long, black coat with embroidered waist belt worn by the people of Coorg. It is very similar to Kuffia worn by the Arabs.

Question 7.
What are the two contradictory traits of the character of the Kodavus?
Answer:
The people of Coorg are peace-loving people. They are known for their hospitality and tradition. On the other hand, they are also known for their bravery. They are the only people in India who are permitted to carry firearms without a licence.

Question 8.
Why are the Kodavus permitted to carry firearms without a licence?
Answer:
Kodavus, the people of Coorg, are known for their loyalty and bravery. The Coorg regiment is one of the most celebrated regiments in the Indian Army. The people of Coorg are the only one in India who are allowed to carry firearms without licence.

Glimpses of India Part 2 Long Answer Questions

Question 1.
The Coorgis are known for their hospitality. They are friendly and caring. Which of their qualities one must inculcate in one’s life? What makes them so loveable?
Answer:
Coorgis are well known for their courage, bravery and hospitality. They are very warm people who entertain and look after their guests as family members. They are always willing to recount numerous tales of valour when in the company of their guests. It shows that they want their guests to feel at home by sharing the tales from their lives. We learn to be friendly, caring and sensitive to the need of others. They follow the age-old Indian tradition of ‘Athithi Devo Bhav’. Guests are not considered as burden. They provide them with all the comforts, and make them feel at home. The warmth in their behaviour makes them loveable.

Question 2.
The Coorgis are happy because they are true lovers of nature. They have a great environmental sense. They never interfere with nature. What can we learn from them about the environmental issues?
Answer:
It is a fact that Coorgis live in harmony with nature. All kinds of aquatic as well as land animals and birds like fish, kingfisher, squirrels, langur, elephant, bees and butterflies, and many other arboreal animals live here fearlessly in the dense forests. It shows that Coorgis have a great environmental sense. They care for their surroundings and never interfere with nature resulting in the serene and lush green atmosphere. We should also protect nature by planting more and more trees. Cities are especially getting more and more polluted. In such a scenario, it is our foremost duty to take a step in the direction of preserving our flora and fauna. We can learn from them how to live in harmony with nature.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 7 Glimpses of India

Question 3.
The Coorgis are religious and have deep faith in God. Justify the fact taking examples from the text. Give your opinion also on the importance of having faith in the Supreme Power.
Answer:
The world’s largest Tibetan settlement is situated in Coorg. The monks, in red, ochre and yellow – robes are described as being among many other surprises that await us. The monastery is considered to be the heart and soul of India. It is clearly revealed that Coorgis are highly religious people and have deep faith in the Supreme Power.

It is of utmost importance to perform all our duties with uninterrupted dedication without cribbing over results. Always have faith in God and think positively. Moulding our thoughts in the right direction does miracles and can bring about the desired change in the way we think or act. Always remember that there is a supreme power who controls the whole universe. We should also have faith in all the religions and not behave like a fanatic.

Question 4.
The Coorgis are said to be descendants of Greek Arabs. They have settled here and there but they have never given up their values and culture. Today many Indians have settled abroad but they are still Indians by heart. They still believe in Indian culture and keeping it alive. Do you think that when we settle abroad we must change our culture to adopt the culture of the country where we, settle? Does it help us?
Answer:
There is no doubt one is known by one’s culture. The Coorgis are the descendants of the Greeks or Arabs and scattered here and there but they have not lost their identity. They still have all the traditional values of their clan. The same is true in the case of Indians settled abroad. They are still Indians by heart. They still believe in Indian culture and keeping it alive.

We should never forget our traditions and customs. We should not forget our roots. Our culture gives us recognition. We should never change our values or culture when we are abroad. If we do this, we lose our originality and identity. The Coorgis give us a lesson that we should be proud of our traditions and should never give them up. If we stick to our culture, we always get recognition. It helps us.

III. Tea From Assam

Glimpses of India Part 3 Reference-to-Context Questions

Read the following extracts carefully and answer the questions that follow.

Question 1.
They sipped the steaming hot liquid. Almost everyone in their compartment was drinking tea too.
“Do you know that over eighty crore cups of tea are drunk every day throughout the world?” Rajvir said.
“Whew!” exclaimed Pranjol. “Tea really is very popular.”
The train pulled out of the station. Pranjol buried his nose in his detective book again.

(a) Rajvir and Pranjol sipped the ………….. hot liquid.
Answer:
steaming

(b) Pranjol that tea was very popular.
Answer:
exclaimed

(c) Over eighty crore cups of tea are drunk every day. (True/False)
Answer:
True

(d) Find a word from the extract similar in meaning to ‘drank very small quantity at a time’.
Answer:
sipped

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 7 Glimpses of India

Question 2.
The train pulled out of the station. Pranjol buried his nose in his detective book again, Rajvir too was an ardent fan of detective stories, but at the moment he was keener on looking at the beautiful scenery.
It was green, green everywhere. Rajvir had never seen so much greenery before. Then the soft green paddy fields gave way to tea bushes.

(a) Rajvir was keener on looking at the beautiful of the tea estates in Assam.
Answer:
scenery

(b) Pranjol was reading a ………… book again.
Answer:
detective

(c) The soft green paddy fields gave way to tea bushes. (True/False)
Answer:
True

(d) Find the meaning of the word “enthusiastic” from the extract.
Answer:
ardent

Question 3.
It was a magnificent view. Against the backdrop of densely wooded hills a sea of tea bushes stretched as far as the eye could see. Dwarfing the tiny tea plants were tall sturdy shade-trees and amidst the orderly rows of bushes busily moved doll-like figures. In the distance was an ugly building with smoke billowing out of tall chimneys.

(a) The greenery, wooded hills and tea-gardens made the outside scene
Answer:
magnificent

(b) Dwarfing the tiny tea plants were tall stardy
Answer:
shade trees

(c) The tea pluckers were all doll-like figures. (True/False)
Answer:
True

(d) Find the meaning of the words “extremely attractive” from the extract.
Answer:
‘magnificent’.

Question 4.
“Hey, a tea-garden!” Rajvir cried excitedly.
Pranjol, who had been born and brought up on a plantation, didn’t share Rajvir’s excitement.
“Oh, this is tea country now,” he said. “Assam has the largest concentration of plantations in the world. You will see enough gardens to last you a lifetime!”

(a) Assam has the largest ……….. of plantations in the world.
Answer:
concentration

(b) Pranjol was born and brought up on a ………..
Answer:
plantation

(c) Rajvir was excited to see a paddy field for the first time. (True/False)
Answer:
False

(d) Find the meaning of the words “a lot of something in one place” from the extract.
Answer:
concentration

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 7 Glimpses of India

Question 5.
“Well, there’s the one about the Chinese emperor who always boiled water before drinking it. One day a few leaves of the twigs burning under the pot fell into the water giving it a delicious flavour. It is said they were tea leaves.”
“Tell me another!” scoffed Pranjol.

(a) There are many ………. about the discovery of tea.
Answer:
legends

(b) One of the legends is the legend about tea.
Answer:
Chinese

(c) One day a few leaves of the twigs burning under the pot fell into the water giving it a delicious flavour. (True/False)
Answer:
True

(d) Find the meaning of the word “having a very pleasant taste” from the extract.
Answer:
delicious

Question 6.
“We have an Indian legend too. Bodhidharma, an ancient Buddhist ascetic, cut off his eyelids because – he felt sleepy during meditations. Ten tea plants grew out of the eyelids. The leaves of these plants
when put in hot water and drunk vanished sleep.

(a) Bodhidharma cut his ………….. because he felt sleepy during meditation.
Answer:
eyelids

(b) Bodhidharma was an ancient Buddhist
Answer:
ascetic

(c) Twelve tea plants grew out of the eyelids. (True/False)
Answer:
False

(d) Find the meaning of the word “disappeared” from the extract.
Answer:
Vanished

Question 7.
The train clattered into Mariani junction. The boys collected their luggage and pushed their way to the crowded platform.

(a) The train clattered into junction.
Answer:
Mariani

(b) The boys were going to
Answer:
Assam

(c) The boys lost their luggages and were running through the crowd. (True/False)
Answer:
False

(d) Find the meaning of the word “entered” from the extract.
Answer:
clattered

Question 8.
Pranjol’s parents were waiting for them.
Soon they were driving towards Dhekiabari, the tea-garden managed by Pranjol’s father. An hour later the car veered sharply off the main road. They crossed a cattle-bridge and entered Dhekiabari Tea Estate.

(a) Dhekiabari is the Managed by Panjol’s father.
Answer:
tea-garden

(b) Pranjol and Rajvir crossed a and entered Dhekiabari.
Answer:
cattle bridge

(c) Pranjol and Rajvir lost the way to the Dhekiabari Tea Estate. (True/False)
Answer:
False

(d) Find the meaning of the word “turned”.
Answer:
veered

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 7 Glimpses of India

Question 9.
On both sides of the gravel-road were acre upon acre of tea-bushes, all neatly pruned to the same height. Groups of tea-pluckers, with bamboo baskets on their backs, wearing plastic aprons, were plucking the newly sprouted leaves.

(a) On both sides of the gravel road tea-bushes were neatly …………. to the same height.
Answer:
pruned

(b) The women were plucking the newly ………….. leaves.
Answer:
sprouted

(c) The women tea-pluckers had mango baskets on their back. (True/False)
Answer:
False

(d) Find the meaning of the word “clothes” from the extract.
Answer:
aprons

Glimpses of India Part 3 Short Answer Questions

Question 1.
What excited Rajvir? Why did Pranjol not share his excitement?
Answer: The sight of the vast sea of lush green tea bushes coupled with tall sturdy trees excited Rajvir. Pranjol
did not share Rajvir’s excitement as he had been born and brought up on a tea plantation.

Question 2.
What legends are associated with the origin of tea? [Delhi 2016]
Answer:
(a) There was one Chinese emperor who always boiled water before drinking it. One day a few leaves of the twigs burning under the pot fell into the water, which gave it a delicious flavour. It is said that they were tree leaves.
(b) Bodhidharma, an ancient ‘Budhist ascetic, cut off his eyelids because he felt sleepy during ‘ meditations. Ten tea plants grew out of the eyelids. The leaves of these plants when put in hot water drunk vanished sleep.

Question 3.
Why did Rajvir feel that the view outside the window was magnificent? –
Answer:
Rajvir had never seen such beautiful greenery in his life. He was fascinated to see the tea gardens and the wooded hills so he called it a magnificent view. The tea pluckers looked like dolls to him.

Question 4.
Why does Rajvir call the workers doll-like figures?
Answer:
The tea pluckers were the local women. They had covered themselves with clothes from top to bottom. They looked like moving dolls. Rajvir called them doll-like figures. They really looked very pretty.

Question 5.
Why was Pranjol not excited on seeing the tea garden?
Answer:
Pranjol was born and brought up in Assam. He had been watching the tea gardens since his childhood. There was nothing new for him. So he was not excited on seeing the tea gardens.

Question 6.
What is the Chinese legend about the discovery of tea?
Answer:
According to the Chinese legend, a Chinese emperor discovered tea accidentally. He used to boil water before drinking it. One day a few leaves of some twigs burning under the pot fell into the water giving it a delicious flavour. It is said that they were tea leaves.

Question 7.
What is the Indian legend about the discovery of tea?
Answer:
According to Indian legend, Bodhidharma, an ancient Buddhist ascetic, cut off his eyelids because he -felt very sleepy during meditation. Ten tea plants grew out of the eyelids. The leaves of these plants when put into hot water and drunk vanished sleep.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 7 Glimpses of India

Question 8.
How are tea pluckers different from other farmers or labourers on the farms?
Answer:
The tea pluckers were different from other workers on the farm. They had bamboo baskets on their back. They were wearing plastic clothes. They looked like moving dolls.

Question 9.
Which tea is considered the best tea? Why?
Answer:
The tea prepared from the second flush on sprouting period which begins in the month of May and lasts till the end of July is considered the best tea. It is the best one because it is prepared from the new leaves.

Glimpses of India Part 3 Long Answer Questions

Question 1.
Rajvir felt too excited on reaching Assam while Pranjol showed least interest in his excitement. What could be the reason behind this? Do you think it is appropriate on PranjoPs part to react like this? Justify your answer with reason.
Answer:
Pranjol invited his friend Rajvir to spend some days with him in his hometown Assam. On reaching there, Rajvir was stunned to see the beauty of tea plantations. It was an entirely new experience for him while for Pranjol, these were a common sight so he showed least interest in Rajvir’s excitement. I think it is not appropriate on Pranjol’s part to react thus. No doubt his indifference was natural but it might dampen Rajvir’s spirit. Sometimes we have to act according to the wishes of the person opposite us, especially when the person is very close to us. A true friend is one who understands the feelings of his friend and tries to make him happier. Although Pranjol and Rajvir were very close yet one should always try to strengthen the bond of friendship.

Question 2.
Pranjol invited Rajvir to his home in Assam during summer vacation. Express your views on the deep bond that they both shared. Do you also believe in the compatibility of two individuals? Why/ Why not?
Answer:
Rajvir and Pranjol both were good friends to the extent that they spent time with each other at their homes too. This is apparent from the fact that Rajvir was going to spend his summer vacation with Pranjol in Assam. They both indeed shared a deep bond. Their likes and dislikes were almost similar.

They both liked to read detective books. They enjoyed sipping hot steaming tea. True friendship is one in which a friend is always eager to listen to the other. The same is clearly seen when Pranjol listened to the legends associated with tea patiently as told by Rajvir. Compatibility and perseverance are the pillars that support true friendship. Yes, I also believe in the compatibility of two individuals for the relationship to sustain longer.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 7 Glimpses of India

Question 3.
Does the statement – ‘Dwarfing the tiny tea plants were tall sturdy shade-trees….’ remind you of an elder in the family who protects the younger ones with love and care? How should you behave with the elders of the family who do so much for you?
Answer:
The view outside the train was magnificent. The sentence ‘Dwarfing the tiny tea plants were tall sturdy shade trees.’ indicates to the nature’s way of protecting its off springs. The tall sturdy shady trees provide shade to the tiny tea plants which may otherwise get withered away in the heat of the sun. In the same manner, elders of a family protect the younger ones and take a great care of them with love and compassion. Particularly in Indian society, family plays a protective role in nurturing the children and taking care of all their needs.

It is the duty of the children also to listen to the elders and respect them. Nowadays family values are fast disappearing. Such a trend is very harmful to the society as well as the individual. Love, empathy, respect for each other, understanding, a sense of individual duties are the qualities that cement the relationships in a family.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 7 Glimpses of India Read More »

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Poem 5 Where Do All the Teachers Go

NCERT Solutions for Class 6 English

Where Do All the Teachers Go NCERT Solutions for Class 6 Honeysuckle Poem 5

Where Do All the Teachers Go NCERT Text Book Questions and Answers

Where Do All the Teachers Go Working with the poem

Question 1.
Answer these questions.

i. Why does the poet want to know where the teachers go at four o ’clock?
Answer:
The poet wants to know where the teachers go at four o’clock because he is curious about them, and wants to know if they are similar to the ordinary mortals that walk on earth. He considers the teachers quite special.

ii. What are the things normal people do that the poet talks about?
Answer:
The things that normal people do are wear pajamas and watch TV; pick their noses; and wash socks.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 1 The Best Christmas Present in the World

iii. What does he imagine about
a. where teachers live?
b. what they do at home?
c. the people with whom they live?
d. their activities when they were children in school?
Answer:
a. in houses
b. wash socks; watch TV
c. their parents
d. spelling words incorrectly; making mistakes; getting punished; losing their hymn books; not eating vegetables; scribbling on desk tops

iv. Why does the poet wonder if teachers also do things that other people do?
Answer:
The poet wonders if teachers also do things that other people do because they are usually strict and forbid others to do most things.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 1 The Best Christmas Present in the World

v. How does the poet plan to find out? What will he do once he finds out?
Answer:
The poet plans to find out what the teachers do after they reach home. He will write a poem about them once he finds out.

Question 2.
What do you think these phrases from the poem mean?
i. punished in the corner
ii. leave their greens
Answer:
i. punished in the comer: asking to be stood in a comer of the class as a form of punishment
ii. leave their greens: not eating vegetables

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Poem 5 Where Do All the Teachers Go Read More »

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 1 The Best Christmas Present in the World

NCERT Solutions for Class 8 English

The Best Christmas Present in the World NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 1

The Best Christmas Present in the World NCERT Text Book Questions and Answers

The Best Christmas Present in the World Comprehension check-I

Question 1.
What did the author find in a junk shop?
Answer:
The author found an old roll-top desk in a junk shop. The shopkeeper claimed that it belonged to the early nineteenth century, and was made of oak. It was in a bad condition, and had scorch marks all down one side.

Question 2.
What did he find in a secret drawer? Who do you think had put it in there?
Answer:
He found a small black tin box in the secret drawer. A woman by the name of Mrs Jim Macpherson might have put it in there.

The Best Christmas Present in the World Comprehension check-II

Question 1.
Who had written the letter, to whom, and when?
Answer:
A soldier called Jim Macpherson had written the letter to his wife, Connie on December 26, 1914, that is, during the First World War.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 1 The Best Christmas Present in the World

Question 2.
Why was the letter written—what was the wonderful thing that had happened?
Answer:
The letter was written to share the soldier’s feelings about a truce that happens in the midst of the war between the British and German soldiers.

Question 3.
What jobs did Hans Wolf and Jim Macpherson have when they were not soldiers?
Answer:
Hans Wolf was a cellist who used to play the cello in the orchestra and Jim Macpherson was a school teacher from Dorset in the west of England.

Question 4.
Had Hans Wolf ever been to Dorset? Why did he say he knew it?
Answer:
No, Hans Wolf had never been to Dorset. He had learned all he knew of England from school, and from reading books in English.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 1 The Best Christmas Present in the World

Question 5.
Do you think Jim Macpherson came back from the war? How do you know this?
Answer:
No, Jim Macpherson never came back from the war. We know this because his wife had secured the letter in a small tin box with a note sello-taped on top of it, which read: “Jim’s last letter, received January 25, 1915: To be buried with me when the time comes.”

The Best Christmas Present in the World Comprehension check-III

Question 1.
Why did the author go to Bridport?
Answer:
The author went to Bridport to meet Mrs Macpherson, and deliver the letter written by her late husband.

Question 2.
How old was Mrs Macpherson now? Where was she?
Answer:
Mrs Macpherson was a hundred and one years old now. She was living in a nursing home called Burlington House, on the Dorchester road.

The Best Christmas Present in the World Comprehension check-IV

Question 1.
Who did Connie Macpherson think her visitor was?
Answer:
Connie Macpherson thought that her visitor was her dead husband whom she had lost in the war.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 1 The Best Christmas Present in the World

Question 2.
Which sentence in the text shows that the visitor did not try to hide his identity?
Answer:
The sentence in the text that shows that the visitor did not try to hide his identity is:
I explained about the desk, about how I had found it, but I don’t think she was listening.

The Best Christmas Present in the World Working with the text

Question 1.
For how long do you think Connie had kept Jim s letter? Give reasons for your answer.
Answer:
Connie had kept Jim’s letter from January 1915 till the time that her house caught fire. She had secured the letter carefully in a small old tin box inside a roll-top desk. The author buys it at a garage sale. He can see the bum marks on its top. When he visits Bridpost, he discovers that Connie has been shifted to a nursing home because her house had caught fire.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 1 The Best Christmas Present in the World

Question 2.
Why do you think the desk had been sold, and when?
Answer:
The desk had been sold because of a fire that had occurred in Connie’s home. It might have been sold shortly after the fire at her house.

Question 3.
Why do Jim and Hans think that games or sports are good ways of resolving conflicts? Do you agree?
Answer:
Jim and Hans think that games or sports are good ways of resolving conflicts because they are harmless ways of doing so. Playing sports and games will not lead to orphan children or bereaved widows. It will help stop all the killings that happen in a war and destroy families. Yes, I completely agree with them. We need to find a peaceful way of resolving conflicts, and sports can help us do so.

Question 4.
Do you think the soldiers of the two armies are like each other, or different from each other? Find evidence from the story to support your answer.
Answer:
Yes, the soldiers of the two armies are like each other. Most of them are not even soldiers and have enlisted in the army because of the war. They both wanted to celebrate Christmas, and might have felt homesick on the Christmas Eve. All of them sang Christmas carols, although in different languages. All soldiers had families that were waiting for them at home. Moreover, the soldiers on both sides wanted peace. Hans tells Jim so.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 1 The Best Christmas Present in the World

Question 5.
Mention the various ways in which the British and the German soldiers become friends and find things in common at Christmas.
Answer:
Both the British and the German soldiers become friends through their desire to celebrate Christmas peacefully. Soldiers on both sides are fond of reading, playing sports and wish to live peacefully with their families back home. All of them sat together on Christmas Eve smoking, laughing, talking, drinking, eating and singing carols.

Question 6.
What is Connie’s Christmas present? Why is it “the best Christmas present in the world”?
Answer:
Connie’s Christmas present is her illusion that Jim, her husband, has returned from war at last. She is extremely happy to receive the letter that he had written to her before his death. Connie had deep love for her husband, and seeing him again after all these years and receiving his letter is “the best Christmas present in the world”.

Question 7.
Do you think the title of this story is suitable for it? Can you think of any other title(s)?
(Encourage the students to use their creativity and formulate their own answers.)
Answer:
Yes, I think the title of this story is suitable because Connie had been waiting for Jim for the longest time. She receives his letter on Christmas and thinks that Jim himself has returned from the war. Although this is an illusion, it is the best present that she could have ever received. Another title that could be equally suitable is ‘The Last Letter’.

The Best Christmas Present in the World Working with language

Question 1.
i. Read the passage below and underline the verbs in the past tense. Solved
A man got on the train and sat down. The compartment was empty except for one lady. She took her gloves off. A few hours later the police arrested the man. They held him for 24 hours and then freed him.

ii. Fill in the blanks using the correct form of the verbs in brackets. Solved
My little sister is very naughty. When she came back from school yesterday, she had torn her dress.
We asked her how it had happened. She said she had quarrelled with a boy. She had beaten him in a race and he had tried to push her. She had told the teacher and so he had chased her, and she had fallen down and had torn her dress.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 1 The Best Christmas Present in the World

iii. Underline the verbs and arrange them in two columns, Past and Earlier past. Solved
a. My friends set out to see the caves in the next town, but I stayed at home, because I had seen them already.
b. When they arrived at the station, their train had left. They came back home, but by that time I had gone out to see a movie!
c. So they sat outside and ate the lunch I had packed for them.
d. By the time I returned, they had fallen asleep!

PastEarlier past
a. stayedhad seen
b. arrived; camehad left; had gone
c. sat; atehad packed
d. returnedhad fallen

Question 2.
Find these phrasal verbs in the story.

bum outlight uplook onrun outkeep out

Write down the sentences in which they occur. Consult a dictionary and write down the meaning that you think matches the meaning of the phrasal verb in the sentence.
Answer:
i. bum out: House number 12 turned out to be nothing but a burned-out shell, the roof gaping, the windows boarded-up.
Meaning: destroyed completely by fire so that only the outer frame remained

ii. light up: That was the moment her eyes lit up with recognition and her face became suffused with a sudden glow of happiness.
Meaning: showed happiness or excitement

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 1 The Best Christmas Present in the World

iii. look on: Hans Wolf and I looked on and cheered, clapping our hands and stamping our feet, to keep out the cold as much as anything.
Meaning: watched something without becoming involved in it yourself

iv. run out: The time came, and all too soon, when the game was finished, the schnapps and the rum and the sausage had long since run out, and we knew it was all over.
Meaning: used up or finished

v. keep out: Hans Wolf and I looked on and cheered, clapping our hands and stamping our feet, to keep out the cold as much as anything.
Meaning: to prevent

Question 4.
The table below contains a list of nouns and some adjectives. Use as many adjectives as you Can to describe each noun. You might come up with some funny descriptions!
(Encourage the students to use their creativity and formulate their own answers.)
Answer:

  • wild, enormous, blue elephant; cheerful, enormous, chubby, multicoloured elephant
  • cheerful, circular, medium-sized face; round, chubby, large face
  • red, medium-sized building; blue, enormous building
  • cold water

The Best Christmas Present in the World Speaking

Question 1.
In groups, discuss whether wars are a good way to end conflicts between countries. Then present your arguments to the whole class. (Encourage the students to use their creativity and formulate their own answers.)
Answer:
Sample answer: I do not believe that wars are a good way to end conflicts between countries. Wars do not affect the politicians and leaders who start them. It affects the soldiers and the civilians. What we often do not realize is that wars are highly unnecessary, and result in so much destruction and violence. In its wake, it turns children into orphans, and causes the loss of human lives. The loss caused by a war is irreparable. Wars are the most profane way of insulting mankind. We need to bring peace in the world by keeping our negative feelings in check. Peace is the only way forward.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 1 The Best Christmas Present in the World

Question 2.
What kind of presents do you like and why? What are the things you keep in mind when you buy presents for others? Discuss with your partner. (For example, you might buy a book because it can be read and re-read over a period of time.) (Encourage the students to use their creativity and formulate their own answers.)
Answer:
Sample answer: I like presents that are useful and practical because I cannot wrap my head around presents that are impractical like teddy bears and flowers. When I buy a present for others, I ensure that it has some value for the other person. I keep in mind their likes and dislikes before choosing a present for them. For example, if one of my friends is fond of reading, I would buy a book for him/her. However, if they are fond of going out and shopping, I would take them on a visit to the mall or a fancy restaurant.

The Best Christmas Present in the World Writing

Question 1.
Imagine that you are Jim. You have returned to your town after the war. In your diary record how you feel about the changes you see and the events that occur in your town. (Encourage the students to use their creativity and formulate their own answers.)
Answer:
Sample answer
25 December, 1919
Its Christmas today, but the town looks desolate and forsaken. There’s no joy on people’s faces, but rather fear seems to have made a permanent home on their faces. The town itself looks different. Many of the old restaurants and churches have been destroyed by the bombings. The whole town is in mourning. Every house has lost someone. I miss the old town with happy faces.

I wonder whether we will ever be able to get over this feeling of sadness and shock. No doubt, it has brought people together, but it has taken away so much that it is impossible for things to be the same again. I feel sad and depressed all the time. The faces of dead soldiers haunt me every night as I drift into sleep. I wish I could go back in time and change all this. I would not let war hamper our happiness. I would not let this happen. I just wish ………
0R
Suppose you are the visitor. You are in a dilemma. You don’t know whether to disclose your identity and disappoint the old lady or let her believe that her dear Jim has come back. Write a letter to a friend highlighting your anxiety, fears andfeelings. (Encourage the students to use their creativity and formulate their own answers.)

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 1 The Best Christmas Present in the World

Question 2.
Given below is the outline of a story. Construct the story using the outline.
Answer:
Those were the times of India’s freedom struggle. Things were not the same as they are today. In such hard times there was loss of life, separation and heartbreak at every comer. My grandmother used to tell me this one particular story. It is the story of a young couple. There was a young, newly married doctor. He was well-respected in the society. One day, a strange case came to him. A wounded, semi-conscious man was brought to his clinic. He was bleeding all over. The doctor asked the reason for such injuries. It looked like the man had been beaten up very badly.

Upon interrogation, he found that he was one of the servants of the Vice-Chancellor, who was a British. He was beaten him up so badly because he had . held the Vice-Chancellor’s hand accidently to prevent himself from falling down. This was enough to send the Chancellor into a flying rage. He beat the man unconscious. When the doctor heard about this, he decided to participate in the freedom struggle

The doctor joined hands with one of the parties seeking complete independence from the British. It did not fare well with the authorities, and the doctor was soon captured and sent off to the Cellular Jail in the Andamans. The doctor’s wife was distraught. She loved her husband a lot, and could not bear the separation. She wrote him countless letters, but all of them remained unanswered.

One day, there was news that there was a major revolt by the jail inmates because they were being tortured. They were thrashed and made to work for more than twelve hours a day. They were not given proper food and clean water. Soon, another unfortunate news came. The doctor was hanged mercilessly. The wife lost all her sanity after this. She said that her husband would come back. She never believed that he was dead. She turned 92 last month, and is still waiting for her husband to return. This is what hope does. It keeps you going.

 

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 1 The Best Christmas Present in the World Read More »

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance

NCERT Solutions for Class 6 English

A Game of Chance NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8

A Game of Chance NCERT Text Book Questions and Answers

A Game of Chance Working with the text

A. Complete the following sentences from memory choosing a phrase from those given in brackets.
With answers

  1. A big fair was held at the time of the Eid festival.
  2. Tradesmen came to the village with all kinds of goods to sell.
  3. Uncle told me not to buy anything while he was away.
  4. The owner of the Lucky Shop wanted everybody present to try their luck.
  5. The first time I took a chance I got two pencils.
  6. Uncle told me that the shopkeeper had made a fool of me.

B. Answer the following questions.

Question 1.
Why do you think Rasheeds uncle asked him not to buy anything in his absence?
Answer:
Rasheed’s uncle asked him not to buy anything in his absence because he was only a child who could be easily cheated of his money.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 1 The Best Christmas Present in the World

Question 2.
Why was the shop called ‘Lucky Shop ’?
Answer:
The shop was called ‘Lucky Shop’ because the shopkeeper wanted everyone to try their luck at the shop.

Question 3.
An old man won a clock and sold it back to the shopkeeper. How much money did he make?
Answer:
The old man made a profit of 15 rupees.

Question 4.
How many prizes did the boy win? What were they?
Answer:
The boy won four items. They were a comb, a fountain pen, a wrist watch and a table lamp.

Question 5.
Why was Rasheed upset?
Answer:
Rasheed was upset because he did not win anything significant, but lost all the money his Uncle had given him.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 1 The Best Christmas Present in the World

Question 6.
In what way did the shopkeeper make a fool of Rasheed?
Answer:
The shopkeeper arranged with his friends to lure Rasheed into the game and made a fool of him by cheating him of the money.

A Game of Chance Working with language

A. The words given against the sentences below can be used both as nouns and verbs.
Use them appropriately to fill in the blanks.

Question 1.
i. The two teams have played three matches already.
ii. The last day s play was excellent.

Question 2.
i. She has a lovely face.
ii. India faces a number of problems these days.

Question 3.
i. He made his mark in essay-writing.
ii. Articles marked as ‘sold’are reserved.

Question 4.
i. The police are combing the area to catch the burglars.
ii. An ordinary plastic comb costs five rupees.

Question 5.
i. He gave a smile in answer to my question.
ii. We also smiled to see him smile.

Question 6.
i. He said he hoped to be invited to the party.
ii. We gave up hope of his joining the party.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 1 The Best Christmas Present in the World

Question 7.
i. The boys put up a good athletic show.
ii. The soldiers showed great courage in saving people from floods.

Question 8.
i. You deserve a pat on the back for your good performance.
ii. The teacher patted the child on the cheek to encourage her.

B. Rewrite the following sentences using ‘there’ in the beginning.
Answers

  1. There are beautiful roses in this park.
  2. There is no fun in your story.
  3. There are no secrets between us.
  4. There are two primary schools in my village.
  5. There are two ways to solve this problem.

C. Fill in the blanks in the paragraph below with words from the box.
There was a huge Eid fair in our village. We could buy anything from a tiny toy to a big camel. I went to the fair on its last day with Uncle and Bhaiya. We went to the Lucky Shop. It was very interesting. I tried my luck but did not win any prize. Later, Uncle told me that I was more foolish than unlucky.

A Game of Chance Speaking and reading aloud

A.  Question 1.
Suppose you are Rasheed. Describe in your own words your visit to the fair. Do not refer to the Lucky Shop.
Answer:
There was a huge fair in our village on the occasion of Eid. It happens every year, and I usually go there with my family and friends. This time also I went to the fair with my Uncle and Bhaiya on the last day. It was so interesting. There were all kinds of toys there and hundreds of tradesmen had come to sell their wares.

Eventually, Uncle had to leave with his friends, and so, Bhaiya and I carried on roaming around the fair. I was so delighted to see so much excitement around me. Even though I did not buy anything, I had a great time at the fair.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 1 The Best Christmas Present in the World

Question 2.
Read aloud the two paragraphs that describe the boy and the old man at the Lucky Shop.
(Encourage the students to read aloud the two paragraphs that describe the boy and the old man at the Lucky Shop.)

Question 3.
Listen to these children. What are they talking about?
Answer:
One of the children is politely asking the preference of the other child for tea or coffee. The other are talking about their choices and preferences by using the phrase,
‘I prefer …’.

B. Work in pairs. One of you is an agent and the other is a client looking for accommodation in a hotel. Talk to each other.
Answer:

  • I’d prefer a double room with an air conditioning.
  • I’d like my own room. I don’t think I’d like to share a room with strangers. It would make me very uncomfortable.
  • Yes, I do want a television in the room.
  • No, thanks. I don’t need a car. I have brought my own car. No, I’d prefer the services of a tour guide instead.
  • I’d like to stay in a location that is close to the city, preferably the centre of the city.
  • Yes, I must have geyser in the room for hot water. It is quite cold there
  • Yes, give me a senior citizen discount on the tarriff.
  • No, no other requirements.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 1 The Best Christmas Present in the World

A Game of Chance Dictation

Question 1.
Some words are given below. Listen carefully to\he word from the list the teacher speaks, and write against it another word that has the same pronunciation but different spelling.

  1. buy : bye
  2. one : won
  3. which : witch
  4. two : too
  5. no : know
  6. here : hare/hair
  7. see : sea
  8. there : their
  9. hare : hair
  10. nun : none

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance Read More »

NCERT Solutions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 2 बचपन

These NCERT Solutions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 2 बचपन Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

बचपन NCERT Solutions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 2

Class 6 Hindi Chapter 2 बचपन Textbook Questions and Answers

संस्मरण से

प्रश्न 1.
उम्र बढ़ने के साथ-साथ लेखिका में क्या-क्या बदलाव हुए हैं? पाठ से मालूम करके लिखो।
उत्तर:
उम्र के साथ-साथ लेखिका के पहनावे में जमीन आसमान का अंतर आ गया है। बचपन में लेखिका रंग-बिरंगे कपड़े पहनती थी। उन्होंने पिछले दशकों में क्रमशः अनेक प्रकार के पहनावे बदले हैं। लेखिका पहले फ्रॉक उसके बाद निकर-वॉकर, स्कर्ट, लहँगे, गरारे और अब चूड़ीदार पजामी और ऊपर से घेरेदार कुर्ता पहनती हैं।

प्रश्न 2.
लेखिका बचपन में इतवार की सुबह क्या-क्या काम करती थीं?
उत्तर:
लेखिका इतवार की सुबह अपने जूते पॉलिश करके चमकाती थी। लेखिका को जूते पॉलिश करके ब्रश या कपड़े से चमकाना अच्छा लगता था।

प्रश्न 3.
‘तुम्हें बताऊँगी कि हमारे समय और तुम्हारे समय में कितनी दूरी हो चुकी है।’ यह कहकर लेखिका क्या-क्या बताती है?
उत्तर:
लेखिका यह कहकर अपने और आज के युग के अंतर को स्पष्ट करती है। लेखिका के बचपन में कुछ घरों में ग्रामोफोन होता था तब रेडियो और टेलीविज़न नहीं थे। पहले कुलफ़ी होती थी अब आइसक्रीम हो गई। कचौड़ी-समोसा पैटीज़ में बदल गया है। फाल्से और खसखस के शरबत का स्थान कोक और पेप्सी जैसे शीतल पेयों ने ले लिया है। लेखिका के बचपन में कोक और पेप्सी के स्थान पर लैम्नेड, विमटो मिलती थी। चॉकलेट उस समय भी थी। तब चने और अनारदाने को बड़े चाव से खाया जाता था।

प्रश्न 4.
पाठ से पता करके लिखो कि लेखिका के चश्मा लगाने पर उनका चचेरा भाई उन्हें क्यों छेड़ता था?
उत्तर:
लेखिका चिढ़ती थी इसलिए उनका चचेरा भाई उसे चिढ़ाने के लिए और अधिक छेड़ता था। वह उस पर कविता बनाकर उसे लंगूर जैसी शक्ल की बताकर चिढ़ाता था।

प्रश्न 5.
लेखिका बचपन में कौन-कौन सी चीजें मजा ले-ले कर खाती थी?
उत्तर:
लेखिका बचपन में चॉकलेट को बड़े मजे ले-ले कर खाती थी। उनको सप्ताह में एक बार चॉकलेट खरीदने की छूट थी। लेखिका चॉकलेट को साइडबोर्ड पर रख देती थी फिर बिस्तर में लेटकर मजे से खाती थी।

NCERT Solutions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 2 बचपन

संस्मरण से आगे

प्रश्न 1.
लेखिका की तरह तुम्हारी उम्र बढ़ने से तुम्हारे पहनने-ओढ़ने में क्या-क्या बदलाव आए हैं? उन्हें याद करके लिखो।
उत्तर:
छात्र स्वयं करें ।

प्रश्न 2.
लेखिका के बचपन में ग्रामोफोन, घुड़सवारी, शोरूम में शिमला-कालका ट्रेन का मॉडल और हवाई जहाज की आवाजें ही आश्चर्यजनक आधुनिक चीजें थीं। आज क्या-क्या आश्चर्यजनक आधुनिक चीजें तुम्हें आकर्षित करती हैं? उनके नाम लिखो।
उत्तर:
पहले की अपेक्षा आज और अधिक आश्चर्यजनक चीजें हैं जिनके नाम इस प्रकार हैं-टेप रिकार्डर, सी.डी. प्लेयर, मोबाइल फोन, कम्प्यूटर, इंटरनेट आदि।

प्रश्न 3.
अपने बचपन की किसी मनमोहक घटना के बारे में लिखो?
उत्तर:
मेरे बचपन की मनमोहक घटना यह है कि जब मेरा कम्प्यूटर आया उस समय मैं पाँचवीं कक्षा में था। मेरा उस दिन अंतिम पेपर था। जब मैं घर पहुँचा तो मैंने देखा कि कम्प्यूटर आया रखा है। दरअसल मेरा कम्प्यूटर तो दस दिन पहले ही तैयार हो चुका था परन्तु मेरे पिताजी ने मुझे इसलिए बताया नहीं था कि मैं कभी पढ़ाई में ध्यान न दूँ। कम्प्यूटर आने पर मुझे इतना अच्छा लगा कि मैं शब्दों में बयान नहीं कर सकता। रात को मुझे ठीक से नींद भी नहीं आई।

अनुमान और कल्पना

प्रश्न 1.
कल्पना करो कि तुम अपने माता-पिता के समान बड़े हो गए हो तो अनुमान करके बताओ कि तुम्हारे पहनने-ओढ़ने में क्या-क्या बदलाव हो सकता है और क्यों? इसे अपने दोस्तों को सुनाओ।
उत्तर:
छात्र स्वयं करें।

प्रश्न 2.
इस संस्मरण में लेखिका ने अपने बचपन की घटनाओं, यादों और क्रिया-कलापों को बताने की कोशिश की है। तुम बड़े होकर क्या-क्या कर सकते हो? अनुमान के आधार पर बताओ।
उत्तर:
मैं बड़ा होकर वैज्ञानिक बन सकता हूँ। उसके लिए मुझे बड़ा परिश्रम करना पड़ेगा। परिश्रम ही सफलता की कुंजी है यह मैं जानता हूँ। मेरा स्वप्न हवाई जहाज का पायलट बनना भी है समय आने पर देखा जाएगा क्या होता है। अभी तो कर्म करने हैं।

प्रश्न 3.
लेखिका ने इस संस्मरण में सरवर के माध्यम से अपनी बात बताने की कोशिश की है, लेकिन सरवर का कोई परिचय नहीं दिया गया है। अनुमान करके बताओ कि सरवर कौन हो सकता है।
उत्तर:
सरवर कोई इण्टरव्यू (साक्षात्कार) लेने वाला हो सकता है। या कोई उनका मित्र या रिश्तेदार।

NCERT Solutions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 2 बचपन

भाषा की बात

प्रश्न 1.
क्रियाओं से भी भाववाचक संज्ञाएँ बनती हैं। जैसे मारना से मार, काटना से काट, हारना से हार, सीखना से सीख, पलटना से पलट और हड़पना से हड़प आदि भाववाचक संज्ञाएँ बनी हैं। तुम भी इस संस्मरण से कुछ क्रियाओं को छाँट कर लिखो और उनसे भाववाचक संज्ञा बनाओ।
उत्तर:
क्रियाएँ – भाववाचक संज्ञाएँ
चलन – चाल
उभरना – उभार
दौड़ना – दौड़
दोहराना – दोहराव

प्रश्न 2.
संस्मरण में आए अंग्रेजी के शब्दों को छाँटकर लिखो और उनके हिन्दी अर्थ जानो।
उत्तर:
NCERT Solutions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 2 बचपन 1

प्रश्न 3.
चार दिन, कुछ व्यक्ति, एक लीटर दूध आदि शब्दों के प्रयोग पर ध्यान दो तो पता चलेगा कि इसमें चार, कुछ और एक लीटर शब्द से संख्या या परिमाण का आभास होता है, क्योंकि ये संख्यावाचक विशेषण हैं। इसमें भी चार दिन से निश्चित संख्या का बोध होता है, इसलिए इसको निश्चित संख्यावाचक विशेषण कहते हैं और कुछ व्यक्ति से अनिश्चित संख्या का बोध होने से इसे अनिश्चित संख्यावाचक विशेषण कहते हैं। इसी प्रकार एक लीटर दूध से परिमाण का बोध होता है इसलिए इसे परिमाणवाचक विशेषण कहते हैं। अब तुम नीचे लिखे वाक्यों को पढ़ो और उनके सामने विशेषण के भेदों को लिखो-
(क) मुझे दो दर्जन केले चाहिए।
(ख) दो किलो अनाज दे दो।
(ग) कुछ बच्चे आ रहे हैं।
(घ) तुम्हारा सारा प्रयत्न बेकार रहा।
(ङ) सभी लोग हँस रहे थे।
(च) तुम्हारा नाम बहुत सुंदर है।
उत्तर:
(क) निश्चित संख्यावाचक विशेषण
(ख) परिमाणवाचक विशेषण
(ग) अनिश्चित संख्यावाचक विशेषण
(घ) परिमाणवाचक विशेषण
(ङ) अनिश्चित संख्यावाचक विशेषण
(च) (सुंदर) गुणवाचक विशेषण है जबकि बहुत प्रविशेषण है।

प्रश्न 4.
कपड़ों में मेरी दिलचस्पियाँ मेरी मौसी जानती थीं।
इस वाक्य में रेखांकित शब्द ‘दिलचस्पियाँ’ और ‘मौसी’ संज्ञाओं की विशेषता बता रहे हैं, इसलिए ये सार्वनामिक विशेषण हैं। सर्वनाम कभी-कभी विशेषण का काम भी करते हैं। पाठ में से ऐसे पाँच उदाहरण छाँटकर लिखो।
उत्तर:
सार्वनामिक विशेषण के उदाहरण इस प्रकार हैं :

  1. हम बच्चे इतवार की सुबह इसी में लगाते।
  2. उन दिनों कुछ घरों में ग्रामोफोन थे।
  3. हमारा घर माल से ज्यादा दूर नहीं था।
  4. जब वह चाय पीकर चले गए।
  5. याद आ गया वह टोपा – काले फ्रेम का चश्मा और लंगूर की सूरत!

NCERT Solutions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 2 बचपन

कुछ करने को

प्रश्न 1.
क्या तुम अपनी पोशाक से खुश हो? अगर तुम्हें अपनी पोशाक बनाने को कहा जाए तो कैसी पोशाक बनाओगे और पोशाक बनाते समय किन बातों का ध्यान रखोगे? अपनी कल्पना से पोशाक का डिज़ाइन बनाओ।
उत्तर:
छात्र स्वयं करें।

प्रश्न 2.
तीन-तीन के समूह में अपने साथियों के साथ कपड़ों के नमूने इकट्ठा करके कक्षा में बताओ। इन नमूनों को छूकर देखो और अंतर महसूस करो। यह भी पता करो कि कौन-सा कपड़ा किस मौसम में पहनने के लिए अनुकूल है।
उत्तर:
छात्र स्वयं करें।

प्रश्न 3.
हथकरघा और मिल के कपड़े बनाने के तरीके के बारे में आसपास के बड़ों से पता करो। संभव हो तो किसी कपड़े के कारखाने में जाकर भी जानकारी इकट्ठी करो।
उत्तर:
छात्र स्वयं करें।

प्रश्न 4.
भारत विविधताओं का देश है। यहाँ अलग-अलग प्रांतों में अलग-अलग भाषाएँ बोली जाती हैं, तरह-तरह के भोजन खाए जाते हैं, तरह-तरह की पोशाकें पहनी जाती हैं। कक्षा के बच्चे और शिक्षक अपने-अपने इलाकों की वेशभूषा के बारे में बातचीत करें। बच्चे इस काम में परिवार की भी मदद लें।
उत्तर:
छात्र स्वयं करें।

महत्त्वपूर्ण गद्यांशों की सप्रसंग व्याख्या

1. हाँ, मैं इन ………………. घेरदार कुर्ते।

प्रसंग- प्रस्तुत गद्यांश हमारी पाठ्य-पुस्तक ‘वसंत भाग-1’ में संकलित पाठ ‘बचपन’ से लिया गया है। इस पाठ की लेखिका ‘कृष्णा सोबती’ जी हैं। लेखिका ने यहाँ अपनी आत्मकथा के कुछ अंशों को उद्धृत किया है।

व्याख्या- लेखिका कहती है कि अब मैं उम्र में बहुत बड़ी हो गई हूँ। मैं पिछली शताब्दी में पैदा हुई थी। लेखिका का जन्म 1925 में गुजरात पाकिस्तान में हुआ था। बचपन से लेकर अब तक उनका पहनावा बहुत बदल चुका है। कुछ समय के अनुसार, तो कुछ उम्र के अनुसार। पहले लेखिका रंग-बिरंगे कपड़े पहना करती थी। उन्हें अपने लिए नीला, जामुनी, ग्रे, काला और चाकलेटी रंग बहुत पसंद था परन्तु अब समय बदल गया है। उम्र के साथ-साथ पहनावा भी बदल गया अब तो केवल सफेद रंग ही पहनने को मन करता है। अब मन को गहरे रंगों के स्थान पर हल्के रंग ही भाते हैं। पिछले दशकों में लेखिका ने विभिन्न प्रकार के कपड़े पहने। सबसे पहले वह फ्रॉक पहनती थी उसके बाद निकर-वॉकर फिर स्कर्ट एवं बाद में गरारे व लहंगे भी पहने, परन्तु अब वह जमाना बहुत पीछे छूट गया। अब तो चूड़ीदार पजामी और घेरेदार कुर्ता ही पहना जाता है।

2. चने ज़ोर …………. आता था।

प्रसंग- प्रस्तुत गद्यांश हमारी पाठ्य-पुस्तक ‘वसंत भाग-1’ में संकलित पाठ ‘बचपन’ से लिया गया है। यह पाठ प्रसिद्ध लेखिका ‘कृष्णा सोबती’ की आत्मकथा का अंश है। लेखिका ने यहाँ अपने बचपन की मधुर स्मृतियों को पुनः जगाया है।

व्याख्या- लेखिका अपने बचपन की मधुर स्मृतियों को ताजा करती हुई कहती है कि चना जोर गरम और अनारदाने का चूर्ण तब भी बिकता था और अब भी बिकता है। पुराने कागजों से चने की पुड़िया बनाने का ढंग ही निराला था। कागज को नीचे से तिरछा लपेटा जाता था। वह शंकु के आकार में ऊपर से चौड़ा होता चला जाता था। उसमें से चने आसानी से निकल आते थे। लगभग उन्हीं दिनों फिल्म का यह गाना कि “चना जोर गरम बाबू मैं लाया मज़ेदार” बहुत हिट हुआ था। यह गाना उन दिनों स्कूल के बच्चे-बच्चे की जबान पर होता था।

3. पिछली सदी ……………… अंग्रेज़ थे।

प्रसंग- प्रस्तुत गद्यांश हमारी पाठ्य-पुस्तक ‘वसंत भाग-1’ में संकलित पाठ ‘बचपन’ से ली गई हैं। लेखिका ‘कृष्णा सोबती’ ने अपने बचपन के दिनों को याद करते हुए तब की प्रसिद्ध रेलगाड़ी और हवाई जहाज के बारे में बताया है।

व्याख्या- लेखिका कालका मेल गाड़ी के बारे में बताती है कि उन दिनों यह गाड़ी ही तेज़ रफ्तार की गाड़ी थी। उस समय हवाई जहाज भी आकाश में कभी-कभी दिखाई देते थे । जब आकाश में हवाई जहाज उड़ता था तो बच्चे उत्सुक होकर देखने के लिए घरों से बाहर निकल आते थे। जहाज आकाश में उड़ते हुए ऐसा लगता था जैसे कोई बड़े-बड़े पंखों वाला कोई विशाल पक्षी उड़ा जा रहा है। पलक झपकते ही अपनी तेज़ रफ्तार के कारण वह आँखों से दूर हो जाता था। जहाँ कालका मेल गाड़ी का मॉडल बना हुआ था लेखिका के मन में उसके पास वाली दुकान भी सदा से ही बसी है कारण यह कि इस दुकान पर ही इनका सबसे पहला चश्मा बना था। एक अंग्रेज डॉक्टर ने ही उनकी आँखें टेस्ट करके पहली बार चश्मा बनाया था।

NCERT Solutions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 2 बचपन

बचपन Summary

कविता का सार

लेखिका बच्चों को सम्बोधित करते हुए कहती है कि मैं अब तुम्हारी दादी-नानी की उम्र की हूँ। मैं अब उम्र में काफी बड़ी हो गई हूँ। मेरे ओढ़ने पहनने में काफी बदलाव आ चुका है। पहले में रंग-बिरंगे कपड़े पहनती थी जिनमें फ्रॉक, निकर-वॉकर, स्कर्ट और लहंगे थे अब मैं चूड़ीदार पजामी और घेरदार कुर्ते पहनती हूँ। मुझे अपने बचपन की फ्रॉक अभी तक याद हैं। उन दिनों फ्रॉक की जेब में रुमाल और सिर पर रंग-बिरंगे रिबन का चलन था। बचपन में हमें अपने मोजे खुद धोने पड़ते थे हम एतवार को अपने जूते पालिश किया करते थे। पहले जूते अब की तरह आरामदायक नहीं थे। तब तो नए जूतों के साथ पैरों में छाले पड़ जाते थे। कहीं जाते समय जूतों में लगाने के लिए रूई भी रखते थे जिससे छाले न पड़ें। हर शनिवार को हमें जैतून या अरंडी का तेल पीना पड़ता था। सुबह से ही नाक में इसकी गंध आने लगती थी। उन दिनों घरों में ग्रामोफोन हुआ करते थे। आज की तरह रेडियो या टेलीविज़न नहीं थे। हम बचपन में कुलफी, कचौड़ी और शहतूत या फाल्से का शरबत पिया करते थे। आज इनकी जगह समोसा, पैटीज, शर्बत की जगह कोक-पेप्सी आ गए हैं। शिमला और दिल्ली में बड़े हुए बच्चों को बैंगर्स और डेबिको रेस्तराँ की चाकलेट और पेस्ट्री मजा देने वाली होती है। लेखिका अपने भाई बहिनों के साथ शिमला माल से ब्राउन ब्रैड लाती थी। वहाँ की चॉकलेट भी खूब मनभावनी थी। हफ्ते में एक बार चाकलेट खरीदने की छूट थी। लेखिका बड़े आनंद और धैर्य के साथ चाकलेट खाया करती थी। लेखिका को शिमला के कई फल याद आते हैं। लेखिका के बचपन के दिनों में “चना जोर गरम बाबू मैं लाया मजेदार” गाना बहुत हिट हुआ था। गर्म-गर्म मसालेदार चने बड़े चाव से खाए जाते थे। बचपन में लेखिका ने शिमला रिज पर घोड़ों की सवारी करते हुए बहुत मजे किए हैं। सामने ही जाखू का पहाड़ और एक चर्च था। चर्च की घंटियों के बजने से लगता था मानो भगवान ईशू हमसे कुछ कह रहे हैं। शाम के समय सूर्यास्त का दृश्य बहुत ही मनमोहक होता था। बत्तियों के जलने पर रिज की रौनक और माल की दुकानों की चमक के क्या कहने? स्कैंडल प्वाइंट के सामने एक दुकान पर कालका शिमला ट्रेन का मॉडल बना होता था। पिछली सदी की तेज रफ्तार वाली गाड़ी वही थी। उस समय आकाश में उड़ते जहाज को देखने की बड़ी उत्सुकता होती थी। मॉडल वाली दुकान के पास ही वह दुकान थी जिस पर मैंने पहली बार चश्मा बनवाया था। आँखों के डॉक्टर अंग्रेज थे। शुरू-शुरू में चश्मा लगा तो मुझे बहुत अटपटा लगा। छोटे-बड़े मुझे चश्मा लगाए देखकर कुछ न कुछ कहते थे कि यह करो वह करो। डॉक्टर साहब ने मुझे पूरा आश्वासन दिया था कि कुछ दिनों के बाद चश्मा हट जाएगा परन्तु कभी नहीं हटा।

मेरा चचेरा भाई मुझे चश्मा लगाए देख मुझे बहुत चिढ़ाया करता था। वह मुझे लंगूर जैसी कहकर मेरा मज़ाक बनाता था। मैंने आइने में अपनी शक्ल देखी थी कि कहीं में सचमुच ही लंगूर जैसी तो नहीं दिखती। अब चश्मा चेहरे के साथ घुल-मिल गया है। अभी भी काले फ्रेम का चश्मा और लंगूर की सूरत वाली बात अब भी याद आ जाती है। मैं सिर पर काली टोपी लगाना पसंद करती हूँ। मैंने कई रंगों की जमा कर ली हैं। अब कहाँ दुपट्टों का ओढ़ना और कहाँ सरल सहज सुभीते वाली हिमाचली टोपियाँ।

शब्दार्थ:
सयाना – बड़ी उम्र का/अनुभवी
ऑलिव आयल – जैतून का तेल
खुराक – मात्रा
मितली – उल्टी होना/जी मिचलाना
बुरकना – चूर्ण जैसी वस्तु का छिड़काव करना
रिज – वह क्षेत्र जिसको शहर के आसपास वन के रूप में विकसित किया हो

फ्रिल – झालर
कैस्टर आयल – अरंडी का तेल
गंध – खुशबू
स्टॉक – संग्रह
छुटपन – बचपन
कमतर – छोटा
हृष्ट-पुष्ट – हट्टा-कट्टा तगड़ा
कोलाहल – शोर
खीजना-झुंझलाना/गुस्सा होना
गहराना – अँधेरा छाना
आश्वासन – भरोसा
सहल – आसान/आरामदायक

NCERT Solutions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 2 बचपन Read More »

error: Content is protected !!