Author name: Prasanna

NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 15 Improvement in Food Resources (Hindi Medium)

NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 15 Improvement in Food Resources (Hindi Medium)

NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 15 Improvement in Food Resources (Hindi Medium)

These Solutions are part of NCERT Solutions for Class 9 Science in Hindi Medium. Here we have given NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 15 Improvement in Food Resources.

पाठगत हल प्रश्न (NCERT IN-TEXT QUESTIONS SOLVED)

NCERT पाठ्यपुस्तक (पृष्ठ संख्या 229)

प्र० 1. अनाज, दाल, फल तथा सब्ज़ियों से हमें क्या प्राप्त होता है?
उत्तर- अनाज से कार्बोहाइड्रेट प्राप्त होता है जो हमें ऊर्जा प्रदान करता है। दालों से प्रोटीन प्राप्त होता है। फलों तथा सब्जियों से विटामिन तथा खनिज लवण प्राप्त होते हैं, कुछ मात्रा में प्रोटीन, वसा और कार्बोहाइड्रेट भी प्राप्त होते हैं।

NCERT पाठ्यपुस्तक (पृष्ठ संख्या 230)

प्र० 1. जैविक तथा अजैविक कारक किस प्रकार फसल उत्पादन को प्रभावित करते हैं?
उत्तर- जैविक (रोग, कीट तथा निमेटोड) तथा अजैविक (सूखा, क्षारता, जलाक्रांति, गरमी, ठंडा तथा पाला) परिस्थितियों के कारण फसल उत्पादन कम हो सकता है और फसल नष्ट हो सकती है। इन दोनों कारकों के संयुक्त प्रभाव निम्न हो सकते हैं

  • कीटों का संक्रमण।
  • अनाज के भार में कमी।
  • खराब अंकुरण क्षमता।
  • गुणवत्ता में कमी।
  • बदरंग (Discolouration) हो जाना।
  • बाजार मूल्य में ह्रास (कमी) हो जाना।

प्र० 2. फसल सुधार के लिए ऐच्छिक सस्य विज्ञान गुण क्या हैं?
उत्तर- ऐच्छिक सस्य विज्ञान गुण-चारे वाली फ़सलों के लिए लंबी तथा सघन शाखाएँ ऐच्छिक गुण हैं। अनाज के लिए बौने पौधे उपयुक्त हैं ताकि इन फसलों को उगाने के लिए कम पोषकों की आवश्यकता हो। इस प्रकार सस्य विज्ञान वाली किस्में अधिक उत्पादन प्राप्त करने में सहायक होती हैं।

NCERT पाठ्यपुस्तक ( पृष्ठ संख्या 231)

प्र० 1. वृहत् पोषक क्या हैं और इन्हें वृहत्-पोषक क्यों कहते हैं?
उत्तर- पौधों को अनेक पोषक पदार्थ मिट्टी से प्राप्त होते हैं। इन पोषकों में से कुछ पोषक तत्त्व नाइट्रोजन, फ़ॉस्फोरस, पोटैशियम, कैल्सियम, मैगनीशियम, सल्फर को वृहत् पोषक कहा जाता है। चूंकि इनकी आवश्यकता अधिक मात्रा में पड़ती है इसलिए इन्हें वृहत् पोषक कहा जाता है।

प्र० 2. पौधे अपना पोषक कैसे प्राप्त करते हैं?
उत्तर- पौधे अपना पोषक हवा, पानी तथा मिट्टी से प्राप्त करते हैं।
हवा से – कार्बन, ऑक्सीजन
पानी से – हाइड्रोजन, ऑक्सीजन
तथा मिट्टी से अन्य पोषक पदार्थ प्राप्त होते हैं। मिट्टी में पाए जाने वाले पोषक पदार्थ जल में घुलनशील होते हैं जो जड़ों द्वारा अवशोषित कर लिए जाते हैं तथा जाइलम ऊतक के द्वारा पौधों के विभिन्न भागों तक पहुँचाए जाते हैं।

NCERT पाठ्यपुस्तक (पृष्ठ संख्या 232)

प्र० 1. मिट्टी की उर्वरता को बनाए रखने के लिए खाद तथा उर्वरक के उपयोग की तुलना कीजिए।
उत्तर- खाद की उपयोगिता:

  • खाद मिट्टी को पोषक तथा कार्बनिक पदार्थों से परिपूर्ण करती है और मिट्टी की उर्वरता को बढ़ाती है।
  • यह मिट्टी की संरचना में सुधार लाती है।
  • इसके कारण रेतीली मिट्टी में पानी को रखने की क्षमता बढ़ जाती है।
  • चिकनी मिट्टी में कार्बनिक पदार्थों की अधिक मात्रा पानी को निकालने में सहायता करती है। जिससे पानी एकत्रित नहीं हो पाती है।
  • मृदा अपरदन में कमी आती है।
  • खाद-मिट्टी को ह्यूमस (Humus) प्रदान करती
  • सूक्ष्मजीवों एवं भूमिगत जीवों के लिए भोजन प्रदान करती है।

उर्वरक का उपयोग

  • इनके उपयोग से अच्छी कायिक वृद्धि (पत्तियाँ, शाखाएँ तथा फूल) होती है और स्वस्थ पौधों की प्राप्ति होती है।
  • अधिक उत्पादन के लिए उर्वरक का उपयोग किया जाता है, परंतु ये आर्थिक दृष्टि से महँगे होते हैं।
  • उर्वरकों के उपयोग द्वारा कम समय में अधिक उत्पादन होता है, परंतु यह मृदा की उर्वरता को कुछ समय बाद हानि पहुँचाते हैं।
  • उर्वरकों के लगातार प्रयोग से मिट्टी की उर्वरता घटती है क्योंकि कार्बनिक पदार्थ की पुनः पूर्ति नहीं हो पाती है तथा सूक्ष्मजीवों एवं भूमिगत जीवों का जीवन-चक्र अवरुद्ध होता है।
  • मिट्टी अम्लीय या क्षारीय हो जाती है जिससे मिट्टी सूखी, चूर्ण की तरह (Powdery) होने से मृदा अपरदन बढ़ती है।

NCERT पाठ्यपुस्तक (पृष्ठ संख्या 235)

प्र० 1. निम्नलिखित में से कौन-सी परिस्थिति में सबसे अधिक लाभ होगा? क्यों?
(a) किसान उच्चकोटि के बीज का उपयोग करें, सिंचाई ना करें अथवा उर्वरक का उपयोग न करें।
(b) किसान सामान्य बीजों का उपयोग करें, सिंचाई | करें तथा उर्वरक का उपयोग करें।
(c) किसान अच्छी किस्म के बीज का प्रयोग करें, सिंचाई करें, उर्वरक का उपयोग करें तथा फसल सुरक्षा की विधियाँ अपनाएँ।
उत्तर- (c) किसान अच्छी किस्म के बीज का प्रयोग करें, सिंचाई करें, उर्वरक का उपयोग करें तथा फसल सुरक्षा की विधियाँ अपनाएँ। केवल इसी परिस्थिति में अधिक लाभ होगा क्योंकि उच्च कोटि के बीज होने पर भी जब तक सही तरीकों से सिंचाई, उर्वरकों का प्रयोग और फसल की सुरक्षा नहीं की जाए तो उत्पादकता में कमी आती है।

NCERT पाठ्यपुस्तक पृष्ठ संख्या 235)

प्र० 1. फसल की सुरक्षा के लिए निरोधक विधियाँ तथा जैव नियंत्रण क्यों अच्छा समझा जाता है?
उत्तर- पीड़कों पर नियंत्रण के लिए प्रतिरोधक क्षमता वाली किस्मों का उपयोग तथा ग्रीष्मकाल में हल से जुताई की जाती है। गहराई तक जुताई करने से खरपतवार तथा पीक नष्ट हो जाते हैं। यह एक प्रकार की निरोधक विधि है। जैव नियंत्रण विधि में जानबूझकर कीटों या अन्य जीवों का उपयोग किया जाता है जो खर-पतवार को खासकर नष्ट कर देता है। जैसे-प्रिंकले पियर कैक्टस (Prinkly-pear Cactus)
उपर्युक्त विधियाँ अच्छी इसलिए हैं क्योंकि:

  • पर्यावरण प्रदूषण नहीं होता है।
  • किसी अन्य पौधों और जानवरों को हानि नहीं पहुँचती है।
  • यह सस्ता एवं सरल तरीका है तथा मिट्टी की गुणवत्ता प्रभावित नहीं होती है।

प्र० 2. भंडारण की प्रक्रिया में कौन-से कारक अनाज की हानि के लिए उत्तरदायी हैं?
उत्तर- जैविक कारक-कीट, कुंतक, कवक, चिंचड़ी तथा जीवाणु। अजैविक कारक-भंडारण के स्थान पर उपयुक्त नमी व ताप का अभाव होना। ये कारक उत्पादन की गुणवत्ता को खराब करते हैं। वजन कम कर देते हैं। अंकुरण की क्षमता कम कर देते हैं। उत्पादन को बदरंग कर देते हैं। ये सब लक्षण बाज़ार में उत्पादन की कीमत को कम कर देते हैं।

NCERT पाठ्यपुस्तक (पृष्ठ संख्या 236)

प्र० 1. पशुओं की नस्ल सुधार के लिए प्राय: कौन-सी विधि का उपयोग किया जाता है और क्यों?
उत्तर- पशुओं की नस्ल सुधार के लिए प्रायः विदेशी नस्लों और देशी नस्लों में संकरण (Cross breeding) कराया जाता है। विदेशी नस्लों; जैसे-जर्सी, ब्रॉउन स्विस में दुग्ध स्रवण काल लंबा (Prolonged Period of Lactation) होता है जबकि देशी नस्लों; जैसे-रेडसिंधी, साहीवाल में रोग प्रतिरोधक क्षमता बहुत अधिक होती है। अत: इनके संकरण से एक नई संतति प्राप्त होती है जिसमें दोनों प्रकार के ऐच्छिक गुण (रोग प्रतिरोधक क्षमता व लंबा दुग्धस्रवण काल) होंगे।

NCERT पाठ्यपुस्तक (पृष्ठ संख्या 237)

प्र० 1. निम्नलिखित कथन की विवेचना कीजिए “यह रुचिकर है कि भारत में कुक्कुट, अल्प रेशे के खाद्य पदार्थों को उच्च पोषकता वाले पशु प्रोटीन आहार में परिवर्तन करने के लिए सबसे अधिक सक्षम हैं। अल्प रेशे के खाद्य पदार्थ मनुष्यों के लिए उपयुक्त नहीं होते हैं।”
उत्तर- पाल्ट्री फार्म में कुक्कुट ऐसे कृषि उत्पादों को आहार के रूप में प्रयोग करते हैं जो मनुष्यों के लिए उपयुक्त नहीं होता है; जैसे – चावल के दाने, ज्वार, बाजरा आदि के दले हुए दाने। कुक्कुट इन्हें खाकर अंडों और मांस में संश्लेषण कर देते हैं जो उच्च कोटि के पशु प्रोटीन होते हैं।

NCERT पाठ्यपुस्तक (पृष्ठ संख्या 238)

प्र० 1. पशुपालन तथा कुक्कुट पालन के प्रबंधन प्रणाली में क्यो समानता है?
उत्तर- पशुपालन तथा कुक्कुट पालन के प्रबंधन प्रणाली में निम्नलिखित समानताएँ हैं

  • उचित सफाई तथा आवास की व्यवस्था होनी चाहिए। उनका आवास छतदार एवं रोशनदानयुक्त होना चाहिए। आवास का फ़र्श ढलवाँ होना चाहिए जिससे कि वह साफ और सूखा रहे।
  • उचित आहार की व्यवस्था होनी चाहिए।
  • संक्रामक रोगों से बचाने के लिए टीका लगवाना चाहिए ताकि वायरस, बैक्टीरिया, कवक से होने वाली बीमारियों से सुरक्षा हो सके।
  • तापमान नियंत्रण की व्यवस्था होनी चाहिए।
  • रोगों तथा पीड़कों पर नियंत्रण तथा उनसे बचाव तथा रोगाणुनाशी पदार्थों का छिड़काव करना चाहिए।

प्र० 2. ब्रौलर तथा अंडे देने वाली लेयर में क्या अंतर है? इनके प्रबंधन के अंतर को भी स्पष्ट करें।
उत्तर-
NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 15 (Hindi Medium) 1
NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 15 (Hindi Medium) 2

NCERT पाठ्यपुस्तक (पृष्ठ संख्या 239)

प्र० 1. मछलियाँ कैसे प्राप्त करते हैं?
उत्तर- मछलियाँ दो तरीके से प्राप्त की जाती हैं

  • प्राकृतिक स्रोत (जिसे मछली पकड़ना कहते हैं) मछलियाँ के जल-स्रोत समुद्री जल तथा ताज़ा जल (अलवणीय जल) हैं। अलवणीय जल नदियों, नहरों तथा तालाबों में होता है।
  • मछली पालन (या मछली संवर्धन)
    अतः मछली पकड़ना तथा मछली संवर्धन समुद्र तथा ताजे जल पारिस्थितिक तंत्रों में किया जा सकता है।

प्र० 2. मिश्रित मछली संवर्धन के क्या लाभ हैं?
उत्तर- मिश्रित मछली संवर्धन से निम्नलिखित लाभ हैं

  • इस प्रक्रिया में देशी तथा आयातित प्रकार की मछलियाँ एक साथ रहती हैं।
  • एक ही तंत्र में एक ही तालाब में 5 अथवा 6 मछलियों की स्पीशीज का प्रयोग किया जाता है।
  • ऐसी मछलियों को चुना जाता है जिनमें आहार के लिए प्रतिस्पर्धा न हो अथवा उनके आहार भिन्न-भिन्न हों।
  • तालाब के प्रत्येक भाग में उपलब्ध आहार का प्रयोग हो जाता है; जैसे-कटला-जल की सत से, रेहु-तालाब के मध्य क्षेत्र से, मृगल तथा कॉमन कार्प-तालाब की तली से भोजन लेती हैं। ग्रास कार्प खर-पतवार खाती हैं।
  • अतः ये मछलियाँ साथ-साथ रहते हुए भी बिना स्पर्धा के अपना-अपना आहार लेती हैं। इससे तालाब से मछली के उत्पादन में वृद्धि होती है।

NCERT पाठ्यपुस्तक (पृष्ठ संख्या 240)

प्र० 1. मधु उत्पादन के लिए प्रयुक्त मधुमक्खी में कौन-से ऐच्छिक गुण होने चाहिए?
उत्तर- मधु उत्पादन के लिए प्रयुक्त मधुमक्खी में निम्नलिखित गुण होने चाहिए

  • इनमें मधु एकत्र करने की क्षमता अधिक हो।
  • वे डंक कम मारें।
  • वे निर्धारित छत्ते में काफी समय तक रहें और प्रजनन तीव्रता से करें।

प्र० 2. चरागाह क्या है और ये मधु उत्पादन से कैसे संबंधित है?
उत्तर- चरागाह वे स्थान हैं जहाँ बहुत सारे फूलों की क्यारियाँ होती हैं जिनसे मधुमक्खियाँ फूलों से मकरंद तथा पराग एकत्र करती हैं। चरागाह की पर्याप्त उपलब्धता मधुमक्खियों को अधिक मात्रा में शहद देती है तथा फूलों की किस्में मधु की गुणवत्ता एवं स्वाद को निर्धारित करती हैं। इसलिए जितने अधिक प्रकार के फूल होंगे, उतनी ही किस्में मधु के स्वाद की भी होंगी। अतः मधु उत्पादन का चरागाह से संबंध है।

पाठ्यपुस्तक से हल प्रश्न (NCERT TEXTBOOK QUESTIONS SOLVED)

प्र० 1. सल उत्पादन की एक विधि का वर्णन करो जिससे अधिक पैदावार प्राप्त हो सके।
उत्तर- अधिक पैदावार प्राप्त करने की एक विधि फसल चक्र (Crop Rotation) है। इस विधि में क्रमवार पूर्व नियोजित कार्यक्रम के अनुसार किसी खेत में विभिन्न प्रकार की फसलें उगाई जाती हैं। परिपक्वन काल के आधार पर विभिन्न फसल सम्मिश्रण (Crop Combinations) के लिए फसल चक्र अपनाया जाता है। एक कटाई के बाद दूसरी कौन-सी फसल उगाई जाए, यह नमी तथा सिंचाई की उपलब्धता पर निर्भर करता है। यदि फसल चक्र उचित ढंग से अपनाया जाए तो वर्ष में दो या तीन फसलों से अच्छा उत्पादन प्राप्त किया जा सकता है। यह विधि इस सिद्धान्त पर आधारित है. कि यदि लगातार एक ही खेत में एक ही फसल उगाई जाए तो उसमें एक विशेष प्रकार के खनिज की कमी हो जाती है तथा अनेक रोग तथा पीड़क फसल को नष्ट कर देते हैं; जैसे-मक्का , सरसों, धान, गेहूं आदि।

प्र० 2. खेतों में खाद तथा उर्वरक का उपयोग क्यों करते हैं?
उत्तर- खेतों में खाद तथा उर्वरक का उपयोग करने पर मिट्टी की उर्वरता बढ़ जाती है, फसल की उत्पादकता में वृद्धि होती है क्योंकि पोषकों की कमी के कारण पौधों की शारीरिक प्रक्रियाओं सहित जनन, वृद्धि तथा रोगों के प्रति प्रवृत्ति पर प्रभाव पड़ता है। अतः खाद तथा उर्वरक का उपयोग करने पर मिट्टी में वांछित पोषकों की पूर्ति हो जाती है तथा उत्पादन अधिक होता है।

प्र० 3. अंतराफसलीकरण तथा फसल चक्र के क्या लाभ हैं?
उत्तर- अंतराफसलीकरण से लाभ (Advantages of using intercropping):

  • मिट्टी की उर्वरता बरकरार रहती है।
  • इस विधि द्वारा पीड़क व रोगों को एक प्रकार की फसल के सभी पौधों में फैलने से रोका जा सकता है।
  • दो भिन्न प्रकार की फसल आसानी से बोई तथा काटी जा सकती हैं।
  • प्रति इकाई क्षेत्रफल में उत्पादन अधिक होता है क्योंकि मिट्टी की उर्वरता बढ़ती है।
  • दो भिन्न प्रकार की फसलों को पोषक तत्त्वों की आवश्यकताएँ भिन्न-भिन्न होने के कारण पोषकों का अधिकतम उपयोग होता है।
  • प्राकृतिक संसाधनों-सूर्य का प्रकाश, भूमि तथा जल का अच्छा उपयोग होता है।
  • श्रम तथा समय की बचत होती है।
  • मृदा अपरदन नहीं होता है।

‘फसल चक्र से लाभ (Advantages of Using Crop Rotation) :

  • इससे मिट्टी की उर्वरता बढ़ती है।
  • मिट्टी में किसी खास प्रकार के पोषक तत्त्व की कमी नहीं होती है।
  • दलहनी फसलें बोने से मिट्टी में नाइट्रोजन की वृद्धि होती है।
  • फसल चक्र खर-पतवार को नियंत्रित करने में सहायक होते हैं।
  • फसलों में रोग वृद्धि तथा पीड़कों से संक्रमण में कमी आती है।
  • फसल की उर्वरता बढ़ने पर उत्पादन अच्छा होता है।

प्र० 4. आनुवांशिक फेरबदल क्या हैं? कृषि प्रणालियों में ये कैसे उपयोगी हैं?
उत्तर- वह फसल जिसे वांछित लक्षण प्राप्त करने के लिए किसी दूसरे स्रोत से प्राप्त जीन को प्रवेश कराकर विकसित किया गया हो, आनुवंशिक रूपांतरित (फेरबदल) (Genetic Manipulation) फसल कहलाती है। कृषि प्रणाली में यह निम्नलिखित कारणों से उपयोगी है

  • उच्च उत्पादकता।
  • उन्नत किस्में।
  • जैविक तथा अजैविक प्रतिरोधी होती है।
  • फसल में व्यापक अनुकूलता होती है।
  • इसके परिपक्वन काल में परिवर्तन किया जा सकता है। फसल उगाने से कटाई तक कम से कम समय लगना आर्थिक दृष्टि से अच्छा है।
  • फसल में ऐच्छिक सस्य विज्ञान गुण लाने से उत्पादन अधिक होता है; जैसे-अनाज के लिए बौने पौधे उपयुक्त हैं।

प्र० 5. भंडार गृहों (गोदामों) में अनाज की हानि कैसे होती है?
उत्तर- भंडार गृहों (गोदामों) में अनाज की हानि मुख्यतः दो कारकों से होती है

  • अजैविक कारक : अनाज में उपयुक्त नमी का अभाव होना, भंडारण के स्थान पर उपयुक्त नमी और तापमान का अभाव होना, वायु में आर्द्रत अधिक होना।
  • जैविक कारक : इसके अंतर्गत कीट, कुंतक (Rodents), कवक, चिंचड़ी (Mites) तथा जीवाणु (Bacteria) आते हैं।

प्र० 6. किसानों के लिए पशुपालन प्रणालियाँ कैसे लाभदायक हैं?
उत्तर- किसानों के लिए पशुपालन प्रणालियाँ निम्न कारणों से लाभदायक हैं

  • पशुपालन से दूध, मांस, अंडा आदि के उत्पादन में वृद्धि होती है जिससे उनकी आर्थिक स्थिति सुदृढ़ होती है।
  • विदेशी नस्लों तथा देशी नस्लों में संकरण द्वारा ऐच्छिक गुण वाली नस्लें प्राप्त की जाती हैं जो रोग प्रतिरोधक क्षमता, लंबे जीवनकाल वाली व लंबा दुग्ध स्रवण काल वाली होती हैं। परिणामस्वरूप दुग्ध उत्पादन में वृद्धि होती है।
  • पालतू पशुओं के रहने के स्थान, भोजन, रोगों से सुरक्षा के लिए उपाय एवं साफ़-सफ़ाई का ध्यान रखा जाता है।

प्र० 7. पशुपालन के क्या लाभ हैं?
उत्तर- पशुपालन से निम्नलिखित लाभ हैं

  • इनसे दूध के साथ-साथ कृषि कार्य (हल चलाना, सिंचाई तथा बोझा ढोने) में मदद मिलती है।
  • इन्हीं पालतू पशुओं के अपशिष्ट से खाद बनाई जाती है।
  • नस्लों में सुधार होने के कारण दुग्ध उत्पादन में वृद्धि होती है।
  • अच्छे गुणवत्ता वाले मांस, रेशे, चमड़े इत्यादि प्राप्त किए जाते हैं।
  • मधुमक्खी से मधु तथा मोम मिलता है।
  • भेड़-बकरियों से हमें ऊन मिलता है जो सर्दियों में हमें ठंड से बचाता है।

प्र० 8. उत्पादन बढ़ाने के लिए कुक्कुट पालन, मत्स्य पालन तथा मधुमक्खी पालन में क्या समानताएँ हैं?
उत्तर-

  • वैज्ञानिक तरीके से देखरेख तथा प्रबंधन करना।
  • सर्वोत्तम नस्लों का उपयोग करना ताकि उत्पादन अधिक हो तथा उनमें रोग प्रतिरोधक क्षमता भी हो।

प्र० 9. प्रग्रहण मत्स्यन, मेरीकल्चर तथा जल संवर्धन में क्या अंतर है?
उत्तर- (i) प्रग्रहण मत्स्यन (Capture Fishing) : ताज़ा जल (अलवणीय जल) तथा समुद्री जल जैसे प्राकृतिक स्रोतों से मछली पकड़ना प्रग्रहण मत्स्यने कहलाता है। इस प्रकार के जल स्रोत हैं-तालाब, नदी, पोखर, लैगून, झील, समुद्र, महासागर इत्यादि।

(ii) मेरीकल्चर (Mariculture) : कुछ आर्थिक महत्त्व वाली समुद्री मछलियों का समुद्री जल में संवर्धन किया जाता है, जिसे मेरीकल्चर कहते हैं। इनमें प्रमुख हैं-मुलेट, भेटकी तथा पर्लस्पॉट (पखयुक्त मछलियाँ), कवचीय मछलियाँ; जैसे-झींगा (Prawn), मस्सल तथा ऑएस्टर एवं साथ ही समुद्री खर-पतवार।।

(iii) जल-संवर्धन (Aquaculture) : यह ताज़ा जल (Fresh water) तथा समुद्री जल (लवणीय जल) दोनों में किया जा सकता है। मेरीकल्चर, जल संवर्धन (Aquaculture) का ही एक प्रकार है।

Hope given NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 15 are helpful to complete your homework.

NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 15 Improvement in Food Resources (Hindi Medium) Read More »

NCERT Solutions for Class 8 English It So Happened Chapter 2 Children at Work

NCERT Solutions for Class 8 English

Children at Work NCERT Solutions for Class 8 English It So Happened Chapter 2

Children at Work NCERT Text Book Questions and Answers

Children at Work Comprehension check

Question 1.
Velu stood on the platform but he felt “as if he was still on a moving train Why?
Answer:
Velu’s legs were wobbly because of walking from his village to Kanur. Also, he was in a daze to see so many people at the station. Everyone was moving past him hurriedly, and he did not feel at ease. He was trying to take it all in, and was also quite tired from his journey. He must also have been very nervous as he was just eleven years old and had run away from his home.

Question 2.
What made him feel miserable?
Answer:
Velu was exhausted and had not eaten much since the past two days. With nowhere to go in a completely new place, he felt miserable. At the same time, the noise around him made him feel even more anxious and unhappy.

NCERT Solutions for Class 8 English It So Happened Chapter 2 Children at Work

Question 3.
i. Velu travelled without a ticket. Why?
Answer:
Velu had run away from home, and had no money with him. So, he travelled without a ticket.

ii. How did he escape the ticket collector’s attention?
Answer:
Velu slept in the unreserved compartment and fortunately, the ticket collector never came to check the tickets there. This is how Velu escaped the ticket collector’s attention.

Question 4.
Why had Velu run away from home?
Answer:
Velu ran away from home to escape from his father who had a habit of beating him up. His father would snatch away all the money Velu and his sisters earned and spend it on drinks. Velu did not like this, and decided to run away.

Question 5.
Why did he decide to follow the ‘strange ’girl?
Answer:
He decided to follow the ‘strange’ girl because he was hungry and the girl had told him that she could arrange for some food for him. Besides, he had no idea what else to do than follow her.

Children at Work Comprehension check

Question 1.
Can Velu read Tamil and English? How do you know?
Answer:
Velu can read Tamil, but not English. We know this because he is able to read the sign ‘Central Jail’ in Tamil, but is not able to read the huge signboards in the city that are in English.

NCERT Solutions for Class 8 English It So Happened Chapter 2 Children at Work

Question 2.
If you are not careful, you will soon be counting bars there, ” the girl said.
i. What is she referring to?
Answer:
She is referring to the bars of a prison cell in the Central Jail.

ii.  What does she mean when she says “If you are not careful… ”? (She says something a little later which means the same. Find that sentence.)
Answer:
She means that Velu will have to go unnoticed and not attract any attention towards him. Another sentence that has a similar meaning is: “Just don’t get caught, that’s all.”

Question 3.
i. Where did the girl lead Velu to?
Answer:
The girl led Velu in front of a big building where a wedding was taking place.

ii. What did they get to eat?
Answer:
Velu got to eat a vada and a squashy banana, while Jaya ate a banana.

Question 4.
What work did she do? Think of a one-word answer.
Answer:
She collected plastic bottles and cups. She was a rag picker.

Children at Work Comprehension check

Question 1.
i. What material are the ‘strange ’ huts made out of?
Answer:
The ‘strange’ huts are made out of all sorts of things—metal sheets, tyres, bricks, wood and plastic. They stood crookedly and looked as if they would fall any moment.

NCERT Solutions for Class 8 English It So Happened Chapter 2 Children at Work

ii. Why does Velu find them strange?
Answer:
Velu found them strange because in his village, the huts were made of mud and palm leaves.

Question 2.
What sort of things did Jaya and children like her collect and what did they do with those things?
Answer:
Jaya and children like her collected rubbish such as paper, plastic and glass from the streets. They sold it to a man called Jam Bazaar Jaggu, who sold it to the factories.

Question 3.
Is Velu happy or unhappy to find work? Give a reason for your answer.
Answer:
Velu was unhappy to find work because he had never done this kind of work. In his village, the only work he had ever done was on the landowner’s farm, weeding and taking cows out to graze.He thought that he hadn’t run away and come to this new place to dig through garbage bins. He stood lost in thought when Jaya poked him with a stick. It was with a sigh that he accepted this job. He then decided that he will do this job till he found a new one.

Children at Work Exercise Questions and Answers

Discuss the following questions in small groups. Write their answers afterwards.

Encourage the students to discuss the given questions in groups.

Question 1.
Is Velu a smart boy? Which instances in the text show that he is or isn’t?
Answer:
Yes, Velu is a smart boy. He takes a stand against his father and runs away from home instead of getting beaten every day. He travels in a train without a ticket and knows that the ticket collector would not check tickets in the unreserved compartment. He travels from his village to a city for two days, and is able to reach safely. He also carries some essentials with him. When he reaches the new place, he manages to befriend Jaya, who not only helps him find food but also a job. Instead of going back to his father, he decides to become a rag picker, and keep doing this till he finds a new job.

NCERT Solutions for Class 8 English It So Happened Chapter 2 Children at Work

Question 2.
Do you think Jaya is brave and sensitive child with a sense of humour? Find instances of her courage, kind nature and humour in the text?
Answer:
Yes, Jaya is a brave and sensitive child. She finds a complete stranger on the platform, and helps him find a steady ground in a new city. She is a typical city child who knows how the world works. She guesses that Velu has run away from home, and helps him find food. She does not give him any false hopes that food will be served on a platter. She makes him walk

for an hour and then leads him to a wedding venue. When Velu asks her if this is where they will get food, she jokingly shakes her thumb under her nose to tell him not to hope for something like that.

She knows the city in and out. She is brave enough to navigate a city that has enough traffic to scare any other child. She shares her experience of living in the city with Velu. She tells him that he needs to be very careful if he does not want to end up counting bars in a prison cell. She is kind enough to help Velu find a job in the city and does everything she can to help him settle down on his own.

Question 3.
What one throws away as waste may be valuable to others. Do you find this sentence meaningful in the context of this story? How?
Answer:
Yes, it is true that what one throws away as waste may be valuable to others. The story is about a child who works as a rag picker. She goes around the city collecting waste such as plastic cups, glass and paper. She makes her living in this way. The story takes us through a day in the life of a rag picker, showing us that the waste we throw away helps sustain many.

NCERT Solutions for Class 8 English It So Happened Chapter 2 Children at Work

For instance, Jaya goes to a wedding venue and looks for food in the dustbin. She finds a banana there and eats it. In our country, there is no proper way to dispose of huge amounts of food waste. Unfortunately, the truth is that many people do not think twice before wasting food, especially during weddings. The same can be used to feed the poor. This is the point that the story is trying to make.

NCERT Solutions for Class 8 English It So Happened Chapter 2 Children at Work Read More »

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 4 A Truly Beautiful Mind

NCERT Solutions for Class 9 English

A Truly Beautiful Mind NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 4

A Truly Beautiful Mind NCERT Text Book Questions and Answers


A Truly Beautiful Mind Thinking About the Text

Question 1.
Here are some headings for paragraphs in the text. Write the number(s) of the paragraph(s) each title against the heading. The first one is done for you.
(i) Einstein’s equation
(ii) Einstein meets his future wife
(iii) The making of a violinist
(iv) Mileva and Einstein’s mother
(v) A letter that launched the arms race
(vi) A desk drawer full of ideas
(vii) Marriage and divorce
Answer:
(i) 9
(ii) 7
(iii) 3
(iv) 10
(v) 15
(vi) 8
(vii) 11

Question 2.
Who had these opinions about Einstein?
(i) He was boring.
(ii) He was stupid and would never succeed in life.
(iii) He was a freak.
Answer:
(i) Einstein’s playmates thought that he was boring.
(ii) Einstein’s headmaster thought that he was stupid and would never succeed at anything in life.
(iii) Einstein’s mother thought that he was a freak.

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 4 A Truly Beautiful Mind

Question 3.
Explain what the reasons for the following are.
(i) Einstein leaving the school in Munich for good.
(ii) Einstein wanting to study in Switzerland rather than in Munich.
(iii) Einstein seeing in Mileva an ally.
(iv) What do these tell you about Einstein?
Answer:
(i) Einstein left the school in Munich for good because he hated the school’s regimentation.
(ii) Einstein wanted to study in Switzerland rather than in Munich because it was a more liberal city.
(iii) Einstein found in Mileva an ally because she disapproved of the “philistines” or the people who did not like art, literature or music.
(iv) These told about Einstein that he loved freedom. He was liberal and cultured person.

Question 4.
What did Einstein call his desk drawer at the patent office? Why?
Answer:
Einstein called his desk drawer at the patent office the “bureau of theoretical physics”. He used to store his secretly developed ideas in the drawer.

Question 5.
Why did Einstein write a letter to Franklin Roosevelt?
Answer:
Einstein wrote a letter to Franklin Roosevelt to warn about bomb effect and also wanted to encourage them to make a bomb to utilize its destruction potential.

Question 6.
How did Einstein react to the bombing of Hiroshima and Nagasaki?
Answer:
Einstein was deeply shaken by the disaster in Hiroshima and Nagasaki. He wrote a public missive to the United Nations. He proposed the formation of a world government to stop the nuclear weapons.

Question 7.
Why does the world remember Einstein as a “world citizen”?
Answer:
Einstein is remembered as a “world citizen” as much as a genius scientist because of his efforts towards world peace and democracy, and for his crusade against the use of arms.

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 4 A Truly Beautiful Mind

Question 8.
Here are some facts from Einstein’s life. Arrange them in chronological order.
(1) Einstein publishes his special theory of relativity.
(2) He is awarded the Nobel Prize in Physics.
(3) Einstein writes a letter to US President, Franklin D. Roosevelt, and warns against Germany’s building of an atomic bomb.
(4) Einstein attends a high school in Munich. %
(5) Einstein’s family moves to Milan.
(6) Einstein is born in the German city of Ulm.
(7) Einstein joins a university in Zurich, where he meets Mileva.
(8) Einstein dies.
(9) He provides a new interpretation of gravity.
(10) Tired of the school’s regimentation, Einstein withdraws from school.
(11) He works in a patent office as a technical expert.
(12) When Hitler comes to power, Einstein leaves Germany for the United States.
Answer:
(1) Einstein is born in the German city of Ulm.
(2) Einstein attends a high school in Munich.
(3) Einstein’s family moves to Milan.
(4) Tired of the school’s regimentation, Einstein withdraws from school.
(5) Einstein joins a university in Zurich, where he meets Mileva.
(6) He works in a patent office as a technical expert.
(7) Einstein publishes his special theory of relativity.
(8) He provides a new interpretation of gravity.
(9) He is awarded the Nobel Prize in Physics.
(10) When Hitler comes to power, Einstein leaves Germany for the United States.
(11) Einstein writes a letter to US President, Franklin D. Roosevelt, and warns against Germany’s building of an atomic bomb.
(12) Einstein dies.

A Truly Beautiful Mind Thinking about Language

I. Here are some sentences from the story. Choose the word from brackets which can be substituted for the italicised words in the sentences.
1. A few years later, the marriage faltered, (failed, broke, became weak)
2. Einstein was constantly at odds with people at the university, (on bad terms, in disagreement, unhappy)
3. The newspapers proclaimed his work as “a scientific revolution.” (declared, praised, showed)
4. Einstein got ever more involved in politics, agitating for an end to the arms buildup (campaigning, fighting, supporting)
5. At the age of 15, Einstein felt so stifled that he left the school for good (permanently, for his benefit, for a short time)
6. Five years later, the discovery of nuclear fission in Berlin had American physicists in an uproar.  (in a state of commotion, full of criticism, in a desperate state)
7. Science wasn’t the only thing that appealed to the dashing young man with the walrus moustache, (interested, challenged, worried)
Answer:
1. became weak
2. in disagreement
3. declared
4. campaigning
5. permanently
6. in a state of commotion
7. interested

II. Study the following sentences.

  • Einstein became a gifted amateur violinist, maintaining this skill throughout his life.
  • Letters survive in which they put their affection into words, mixing science with tenderness.

The parts in italics in the above sentences begin withing verbs, and are called participial phrases. Participial phrases say something more about the person or thing talked about or the idea expressed by the sentence as a whole. For example:
Einstein became a gifted amateur violinist. He maintained this skill throughout his life.

Question 1.
Complete the sentences below by filling in the blanks with suitable participial clauses. The information that has to be used in the phrases is provided as a sentence in brackets.

1. ………….the firefighters finally put out the fire. (They worked round the clock.)
2. She watched the sunset above the mountain, ……………… (She noticed the colours blending softly into one another.)
3. The excited horse pawed the ground rapidly, ……………… (While it neighed ontinually.)
4. I found myself in Bangalore. instead of Benaras. (I had taken the wrong train.)
5. I was desperate to get to the bathroom. (I had not bathed for two days)
6. The slone steps…………………… needed to be replaced. (They were worn down).
7. The actor received hundreds of letters from his fans ……………(They asked him to send them his photograph.)
Answer:
1. Working round the clock, the fire fighters finally put out the fire.
2. She watched the sunset above the mountain, noticing the colours blending softly into one another.
3. The excited horse pawed the ground rapidly, neighing continually.
4. Having taken the wrong train, I found myself in Bangalore, instead of Benaras.
5. Having not bathed for two days, I was desperate to get to the bathroom.
6. The stone steps, being worn down, needed to be replaced.
7. The actor received hundreds of letters from his fans, asking him to send them his photograph.

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 4 A Truly Beautiful Mind

A Truly Beautiful Mind NCERT Workbook Questions

Question 1.
Read the paragraphs mentioned against each explanation and find out the words in that paragraph which best match the explanation given. Refer to the chapter ‘A TVuly Beautiful Mind’ given in your textbook, Beehive.
(a) A word used disapprovingly to talk about a person who is unusual and doesn’t behave like others. ………… (paragraph 1)
(b) Taking part in an activity for pleasure, not as a job………….. (paragraph3)
(c) Respecting and allowing many different types of beliefs or behaviour…………… (paragraph 5)
(d) A person who is lacking in or hostile or smugly indifferent to cultural values, intellectual pursuits, etc. …………(paragraph 7)
(e) Relating to work that needs special training or education. (paragraph 8)
Answer:
(a) Freak
(b) Amateur
(c) Liberal
(d) Ally
(e) Expert

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 4 A Truly Beautiful Mind Read More »

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 11 The Proposal

NCERT Solutions for Class 10 English

The Proposal NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 10

The Proposal NCERT Text Book Questions and Answers

The Proposal Thinking about the Text

Question 1.
What does Chubukov at first suspect that Lomov has come for? Is he sincere when he later says “And I’ve always loved you, my angel, as if you were my own son?” Find reasons for your answer from the play.
Answer:
Chubukov suspected that Lomov has come for borrowing money from him. No, he was not sincere because he was relaxed only to know that he had got a son-in-law. He had always wanted to see his daughter Natalya get married to Lomov. So he, at once changed his tactics.

Question 2.
Natalya: “ as if she won’t consent! She’s in love; egad she’s like a lovesick cat ” Would you agree? Find reasons for your answer.
Answer:
Yes, Natalya is in love with Lomov. Because when she comes to know that Lomov has come to propose her, she realises her mistake and requests her father to call Lomov back. She becomes restless and wants to accept the proposal of Lomov.

The Proposal Extra Questions and Answers

The Proposal Reference-to-Context Questions

Read the following extract carefully and answer the questions that follow.

Question 1.
“Now, you know, you should not forget all about your neighbours, my darling. My dear fellow, why are you so formal in your get-up! Evening dress, gloves, and so on. Can you be going anywhere, my treasure?”

(a) Chubukov asked Lomov why he was so in his get-up.
Answer:
formal

(b) Lomov should not forget all about his
Answer:
neighbours

(c) Lomov was Chubukov’s most valuable treasure. (True/False)
Answer:
True

(d) Find the same meaning of ‘official’ in the extract.
Answer:
Formal

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 11 The Proposal

Question 2.
“I’ve been hoping for it for a long time. It’s been my continual desire, [sheds a tear] and I’ve always loved you, my angel, as if you were my own son.”

(a) Chubukov has been hoping for Lomov’s marriage for his daughter Natalya.
Answer:
proposal

(b) Chubukov loved Lomov like his own
Answer:
son

(c) Chubukov’s continual desire was to get his daughter married with Ivan Lomov. (True/False)
Answer:
True

(d) Find the antonym of ‘devil’ in the extract.
Answer:
angel

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 11 The Proposal

Question 3.
‘And it’s impossible for me not to marry. In the first place, I’m already 35—a critical age, so to speak. In the second place, I ought to lead a quiet and regular life.’

(a) Lomov is years old.
Answer:
35

(b) Lomov thinks that it is impossible for him to marry because he has reached a ………… age.
Answer:
critical

(c) Lomov ought to lead a quiet and regular life. (True/False)
Answer:
True.

(d) Find the antonym of ‘possible’ in the extract.
Answer:
impossible

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 11 The Proposal

Question 4.
“But you can see from the documents, honoured Natalya Stepanovna. Oxen Meadows, it’s true, were once the subject of dispute, but now everybody knows that they are mine. There’s nothing to argue about.”

(a) Oxen Meadows were once the subject of …………..
Answer:
dispute

(b) Lomov told Natalya that everybody know about the of Oxen Meadows.
Answer:
ownership

(c) According to Lomov, the documents say that Natalya cannot be the owner of the Oxen Meadows. (True/False)
Answer:
True

(d) Find the same meaning of ‘to plead’ in the extract.
Answer:
to argue.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 11 The Proposal

Question 5.
“I can make you a present of them myself, because they’re mine! your behaviour, Ivan Vassilevitch, is strange, to say the least!”

(a) Natalya can make a present of to the Lomovs.
Answer:
Oxen Meadows

(b) Ivan Vassilevitch Lomov’s behaviour is
Answer:
strange

(c) Natalya claims that Oxen Meadows are hers. (True/False)
Answer:
True

(d) Find the same meaning of ‘peculiar’ in the extract.
Answer:
strange.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 11 The Proposal

Question 6.
“If it wasn’t, madam, for this awful excruciating palpitation, if my whole inside wasn’t upset, I’d talk to you in a different way! [Yells] Oxen Meadows are mine.”

(a) Lomov told Natalya that his whole inside was ……………..
Answer:
upset

(b) Lomov had an awful, …………….. palpitation.
Answer:
excruciating.

(c) Lomov yelled that Oxen Meadows were not his. [True/False]
Answer:
False

(d) Find the antonym of ‘pleasant’ in the extract.
Answer:
Awful.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 11 The Proposal

Question 7.
‘But, please, Stephen Stepanovitch, how can they be yours? Do be a reasonable man! My aunt’s grandmother gave the Meadows for the temporary and free use of your grandmother’s peasants. The peasants used the land for forty years and got accustomed to it as if it was their own, when it happened that

(a) Lomov’s aunt’s grandmother gave the ……………… for the temporary and free use of Chubukov’s grandfather’s peasants.
Answer:
Meadows

(b) The peasants had used the land for years.
Answer:
40

(c) Lomov wanted Stephen Stepanovitch Chubukov to be a reasonable man. (True/False)
Answer:
True.

(d) Find the same meaning of ‘used to’ in the extracts.
Answer:
accustomed to.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 11 The Proposal

Question 8.
Chubukov : And that blind hen, yes, that turnip-ghost has the confounded cheek to make a proposal, and so on! What? A proposal!
Natalya : What proposal?
Chubukov : Why, he came here to propose to you.

(a) Lomov was called the ……….. hen.
Answer:
blind

(b) Lomov made a ………….. to Chubukov for marrying his daughter Natalya.
Answer:
proposal

(c) Lomov was called the blind dog. (True/False)
Answer:
False.

(d) Find the same meaning of ‘confused’ in the extract.
Answer:
confounded

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 11 The Proposal

Question 9.
Chubukov : (Yells) He’s coming. I tell you. ‘Oh, what a burden, Lord, to be the father of a grown-up daughter! I’ll cut my throat I will, indeed! We cursed him, abused him, drove him out; and it’s all you…. you!

(a) Chubukov ……………… when he saw Lomov come to his house.
Answer:
yelled

(b) As a father of a grown-up daughter, his duty is to find a ………… match.
Answer:
perfect

(c) Chubukov was right to drive Lomov out of the house. (True/False)
Answer:
False

(d) Find the antonym of ‘praised’ in the extract.
Answer:
abused

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 11 The Proposal

Question 10.
Natalya – Papa gave 85 roubles for his Squeezer, and Squeezer is heaps better than Guess!
Lomov – Squeezer better than Guess? What an idea! [laughs] Squeezer better than Guess!
Natalya – Of course he’s better! Of course, Squeezer is young, he may develop a bit, but on
points and pedigree he’s better than anything that even Volchanetsky has got.

(a) Natalya and Guess are fighting over the of their dogs.
Answer:
supremacy.

(b) Natalya thought that her dog, Squeezer was better than Lomov’s dog
Answer:
Guess

(c) Squeezer costs 85 roubles. (True/False)
Answer:
True.

(d) Find the same meaning of ‘ancestry’ in the extract.
Answer:
pedigree.

Question 11.
“Natalya – There’s some demon of contradiction in you today, Ivan Vassilevitch. First you, pretend that the Meadows are yours; now, that Guess is better than Squeezer. I don’t like people who don’t say what they mean becuase you know perfectly well that Squeezer is a hundred times better than your silly Guess.”

(a) Ivan Vassilevitch is …………..
Answer:
Lomov

(b) Natalya says that her dog Squeezer is a better than Guess.
Answer:
hundred times

(c) There is some demon of contradiction in Lomov. (True/False)
Answer:
True.

(d) Find the same meaning of “opposing ideas.”
Answer:
demon of contradiction

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 11 The Proposal

Question 12.
Lomov : Excuse me, my heart…. Let’s take the facts. You will remember that on the Marusinsky hunt my Guess ran neck-and-neck with the count’s dog, while your Squeezer was left a whole verst behind.
Chubukov : He got left behind because the Count’s whipper-in hit him with his whip.

(a) On the Marusinsky hunt, Lomov’s Guess ran with the count’s dog.
Answer:
neck-and-neck.

(b) ‘Marusinsky hunt’ is a famous dog ……………. in Russia.
Answer:
race

(c) Chubukov’s dog Squeezer got behind becuase count’s whipper-in hit him with an iron rod. (True/False)
Answer:
False.

(d) Find the same meaning of ‘equal’ in the extract.
Answer:
neck-and-neck.

Question 13.
Chubukov : Yes really, what sort of a hunter are you, anyway? You ought to sit at home with your palpitation, and not go tracking animals. You could go hunting, but you only go to argue with people and interfere with their dogs and so on. Let’s change the subject in case I lose my temper. You’re not a hunter at all, anyway!

(a) Lomov’s habit was to …………. with people and interfere with their dogs.
Answer:
argue

(b) Chubukov wanted to change the subject of his discussion as he was getting ……….. with Lomov.
Answer:
irritated

(c) Lomov was very brave as he was a good hunter. ( True/False)
Answer:
False.

(d) Find the same meaning of ‘heart beating’ in the extract.
Answer:
palpitation

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 11 The Proposal

Question 14.
“Chubukov : Who’s dead? [Looks at Lomov] So he is! My word! Water! A doctor! [Lifts a tumbler to Lomov’s mouth] Drink this! No, he doesn’t drink. It means he’s dead, and all that. I’m the most unhappy of men! Why don’t I put a bullet into my brain?

(a) Lomov ……….. to be dead.
Answer:
pretends

(b) Chubukov feels that he is the most of men as his would-be-son-in-law Lomov was found unconscious.
Answer:
unhappy

(c) A doctor was called for to examine Lomov whether he was dead. (True/False)
Answer:
True.

(d) Find the antonym of ‘happy’ in the extract.
Answer:
unhappy.

Question 15.
Chubukov : Kiss each other!
Lomov : Eh? Kiss whom? [They kiss] Very nice, too. Excuse me, what’s it all about? Oh,
now I understand my heart stars I’m happy. Natalya Stepanovna…. [Kisses
her hand] My foot’s gone to sleep.

(a) Chubukov feels that Lomov is the right for his daughter.
Answer:
choice

(b) Lomov was happy, as he wanted to marry
Answer:
Natalya

(c) Natalya was not happy to marry Lomov as she did not love him deeply. (True/False)
Ans.
False

(d) Find the antonym of ‘misunderstand’ in the extract.
Answer:
understand

The Proposal Short Answer Questions

Question 1.
Who is Lomov? Why does he visit Chubukov?
Answer:
Value Points

  • Lomov is a wealthy youngman.
  • Visits Chubukov to seek the hand of his wealthy daughter.

Question 2.
What makes Chubukov misunderstand the purpose of Lomov’s visit?
Answer:

  • Chubukov – misunderstands that Lomov had come to borrow money
  • Lomov – had come to trouble him with a request for help
    – he didn’t reveal his purpose of coming directly.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 11 The Proposal

Question 3.
Why does Natalya quarrel with Lomov? What is the result?
Answer:
Lomov fought with Natalya for a piece of land. Both of them wanted to have a claim for the same piece of land, i.e., Oxen Meadows. The second time they fought for their dogs to establish the supe-riority of one over the other. Lomov and Natalya are not able to decide whose dog is superior as Natalya is proud of her dog, Squeezer who is young and belongs to a pedigree, whereas Lomov considers it to be uppershot and boasts of his pet ‘Guess’ who he thinks is a first rate dog. But Natalya considers ‘Guess’ to be old and as ugly as a worn out cab horse.
Or
Value Points

  • Chubukov’s strange remarks
  • His behaviour towards Lomov
  • His reaction at the dress of Lomov
  • His eccentric behaviour
  • Sudden change in the behaviour

Question 4.
Why is Chubukov surprised at Lomov’s wearing of a formal evening dress when Lomov comes to meet him?
Answer:
Chubukov is surprised at Lomov’s wearing of a formal evening dress as there was no formal occasion known to him. He asked Lomov if he was going somewhere in such a nice dress. Lomov told him that he had come to his house to propose Natalya.

Question 5.
Chubukov says to Lomov, “And I’ve always loved you, my angel, as if you were my own son.” Is he sincere in saying so? Give reasons.
Answer:
Chubukov says to Lomov, “And I’ve always loved you, my angel, as if you were my own son.” No, he is not sincere in saying so. He didn’t have a good opinion about him. He thought that he had come there to ask for some money. He changed his stand only when he came to know that Lomov wanted to marry Natalya, his daughter. It was something that Chubukov always wanted.

Question 6.
What was Lomov’s opinion about Squeezer?
Answer:
Lomov’s opinion about Squeezer was not positive. He considered Squeezer a bad hunter. Lomov was sure that dog’s lower jaw was shorter than the upper one. He thought it to be of inferior quality.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 11 The Proposal

Question 7.
With what request does Lomov come to Chubukov? What is his state of mind at that time?
Answer:
Lomov came to Chubukov to request him to allow him to propose to his daughter Natalya. At that time he was suffering from weakness. His limbs became numb. Whenever he was excited, his heart started palpitating. His foot often became numb and he was unable to bear the shock in life.

Question 8.
Why did Chubukov thank Lomov for proposing to his daughter?
Answer:
Chubukov was overjoyed to know that Lomov wanted to propose to his daughter Natalya. He thanked him for taking this decision. He was happy as Natalya had passed the marriage age.

Question 9.
Why was Chubukov sure that Natalya would give her consent for the proposal?
Answer:
Chubukov was sure that Natalya would give her consent for the proposal because Natalya was in love with Lomov. Therefore, she would give her consent for the marriage proposal. Moreover, she wanted to get married.

Question 10.
What is the ailment that Lomov is suffering from?
Answer:
Lomov is suffering from weakness or depression. His limbs become numb. Whenever he is excited his heart starts palpitating. His foot often becomes numb and he is unable to bear the shock in life.

Question 11.
Whose dog turns out to be superior? How?
Answer:
Lomov and Natalya are not able to decide whose dog is superior as Natalya is proud of her dog, Squeezer who is young and belongs to a pedigree, whereas Lomov considers it to be uppershot and boasts of his pet ‘Guess’ who he thinks is a first-rate dog. But Natalya considers ‘Guess’ to be old and as ugly as a worn out cab horse.

Question 12.
How does Chubukov appreciate ‘Squeezer’?
Answer:
In order to quieten the boastful arguments of Lomov regarding his pet dog ‘Guess’. Chubukov appreciates Squeezer saying that he is pure-breed, firm on his feet and has well sprung ribs.

The Proposal Long Answer Questions

Question 1.
Chubukov was thinking of refusing Lomov’s proposal without even knowing of later’s intentions.When he came to know that Lomov had come to ask for the hand of his daughter, he showered love and blessings on Lomov. Was he really sincere or was it just an example of his dual personality? Do you like such kind of people? Give your opinion in 120-150 words.
Answer:
Chubukov is a very diplomatic person. Thinking that Lomov had come to borrow some money, he posed himself to be very sweet and wanted to refuse him somehow. But when Lomov disclosed his real intention of marrying his daughter, he changed colours and started showing exaggerated love.

He was not sincere. In fact he possesses a dual personality. I don’t like such selfish persons. They can do anything to fulfil their interests. In fact, we can say that they are opportunists. These persons can even go to the extent of harming others in their self-interest. Most often they become successful in deceiving others but they end up being hated by all.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 11 The Proposal

Question 2.
Natalya and her father both accused Lomov of telling a lie regarding the Oxen-Meadows but when Natalya came to know that Lomov had come to propose her, she at once wanted him back. This shows her selfishness. What traits of Natalya’s character are revealed here? Do you like her?
Answer:
Both Chubukov and her daughter Natalya have a dual personality. Natalya welcomed him warmly and talked with him pleasantly. But when Lomov referred to the Oxen Meadows, a disputed piece of land, as ‘My Oxen Meadows, she objected strongly saying that the land belonged to them. The argument went on for some time. When she came to know that Lomov wanted to marry her, she at once changed her tactics and hysterically told her father to bring Lomov back.

Like her father, she also turned out to be very selfish. As she was about to pass the marriage age, she was desperate to get married. In spite of the differences in their thought and opinions, she agreed to marry him. I don’t like Natalya as she is too self-centered, short tempered and eccentric. Just to settle down in her life, she agreed to marry Lomov, with whom she had much differences. One should always be honest in one’s behaviour. Never compromise on your values.

Question 3.
Throughout the play, the characters tried to overpower each other by insulting and abusing. They were angered very easily. Do you think it is very necessary to learn how to manage our anger? What are the harms of being too ill-tempered? Suggest some ways to keep your calm in even the worst of the situations.
Answer:
Throughout the play, the characters are seen arguing and hurling abuses at each other over petty issues. They are angered very easily and never hesitate to blame the other person for nothing. The important thing to learn here is how to control our anger. Some people get easily excited and lose control. But anger has many ill-effects too. The person who gets angry easily is prone to many diseases like high blood pressure, nervous breakdown, heart attack, etc. So it is of utmost importance to maintain one’s calm even in the worst of the situation.
Follow these simple rules to manage your anger.

  • Take deep breaths to keep stress at bay.
  • Count till 10 to minimise your angry feelings.
  • Have a glass of cold water to calm your nerves.
  • More importantly, avoid retaliating at once.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 11 The Proposal

Question 4.
Forgiveness is the foundation of cordial relationship. Do you agree? How is this message conveyed in the play The Proposal? How can forgiveness be inculcated in the students in the schools?
Answer:
Yes it is true that forgiveness is the foundation of all the cordial relationships in our society. Most of the time enmity is developed due to communication gap or misunderstanding. Lack of tolerance and mismanagement of anger lead to enmity. Whenever there is any disagreement or difference of opinion, one must sit together and sort out the issue amicably. One must forgive another. We make fences and spoil relationships. Anton Chekov has conveyed this message in the play ‘The Proposal’. Lomov and Chubukov are neighbours. They have a controversy on the issue of ownership of the Oxen Meadows.

They also have a difference of opinion on the superiority of the breed of their dogs. Lomov wants to resolve the issue and visits Chubukov with a purpose to propose Natalya. On the other hand, when Chukubov sees Lomov, he suspects that he must have come for borrowing money. It is only the lack of forgiveness that creates unnecessary misunderstandings and leads to quarrel on petty issues. The matter is not sorted out until they forgive each other. Forgiveness should be inculcated amongst the students in our schools through examples from real life and literature.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 11 The Proposal Read More »

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 9 The Bond of Love

NCERT Solutions for Class 9 English

The Bond of Love NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 9

The Bond of Love NCERT Text Book Questions and Answers

The Bond of Love Thinking About the Text

I.
Given in the box are some headings. Find the relevant paragraphs in the text to match the headings.

An Orphaned Cub; Bruno’s Food-chart; An Accidental Case of Poisoning; Playful Baba; Pain of Separation; Joy of Reunion; A Request to the Zoo; An Island in the Courtyard
Answer:
An Orphaned Cub – para 3
Bruno’s food-chart – para 6
An accidental Case of Poisoning – para 8
Playful baba – para 12
Pain of separation – para 14
Joy of reunion – para 16
A request to the zoo – para 18
An island in the courtyard – para 21

II. Answer the following questions.

Question 1.
“I got him for her by accident. ”
(i) Who says this?
Answer:
narrator said this.

(ii) Who do ‘him’ and ‘her’ refer to?
Answer:
Here, ‘him’ refers to the sloth bear and ‘her’ refers to the narrator’s wife.

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 9 The Bond of Love

(iii) What is the incident referred to here?
Answer:
About two years ago the narrator and his companions were passing through the sugar cane fields near Mysore. Suddenly, they saw a black sloth bear. One of the narrator’s companions shot it on the spot. As they saw the fallen animal, they were surprised to see that the black fur on its back moved. Then they saw that it was a baby bear that had been riding on its mother’s back. The narrator ran up to it and attempted to capture it. He finally succeeded in grabbing it and gifted it to his wife. This incident is referred to in the above statement

Question 2.
“He stood on his head in delight. ”

(i) Who does ‘he’ refer to?
Ans.
‘He’ refers to the bear, Bruno.

(ii) Why was he delighted?
Answer:
Bruno was delighted to see the narrator’s wife after three months of separation.

Question 3.
“We all missed him greatly: but in a sense we were relieved. ”
(i) Who does Sve all’ stand for?
Answer:
‘We all’ stands for the narrator, his wife and his son.

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 9 The Bond of Love

(ii) Who did they miss?
Answer:
They missed Bruno (Baba).

(iii) Why did they nevertheless feel relieved?
Answer:
They felt relieved because Baba was getting too big to be kept at home. That is why they had sent him off to a zoo.

III. Answer the following questions in 30 to 40 words each.

Question 1.
On two occasions Bruno ate/drank somethingThat should not be eaten/ drunk. What happened to him on these occasions?
Answer:
On the first occasion, Bruno ate barium carbonate which was kept in the kitchen to kill rats. He was paralysed and had to be taken to a vet. On the second occasion, he drank engine oil. However, the engine oil did not have any ill effect on him.

Question 2.
Was Bruno a loving and playful pet? Why, then, did he have to be sent away?
Answer:
Yes, Bruno was a loving and playful pet. He entertained everyone by his tricks. But he had grown in size and was getting too big to be kept at home. He could be dangerous for children. He was always kept in chains. So it was decided that he should be sent to the zoo.

Question 3.
How was the problem of what to do with Bruno finally solved?
Answer:
Bruno had grown in size. It was too difficult to keep him in the house. So it was decided that Bruno would be sent away to the zoo at Mysore. A letter was written to the curator who agreed to the proposal. Thus, Bruno was finally sent to Mysore.

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 9 The Bond of Love

The Bond of Love Thinking About Language

Question 1.
1. Find these words in the lesson. They all have ie or ei in them.
NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 9 The Bond of Love
Answer:
field, ingredients, height, mischievous, friends, eighty-seven, relieved, piece

Question 2.
Now here are some more words. Complete them with ei or Consult a dictionary if necessary.
NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 9 The Bond of Love 1
(There is a popular rule of spelling: ‘i’ before ‘e’ except after ‘c\ Check if this rule is true by looking at the words above.)
Answer:
believe, receive, weird, leisure, seize, weight, reign, feign, grief, pierce

II. Here are some words with silent letters. Learn their spelling. Your teacher will dictate these words to you. Write them down and underline the silent letters.

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 9 The Bond of Love 2
Answer:
NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 9 The Bond of Love 3

IV.
Question  1.
The Narrative Present
Notice the incomplete sentences in the following paragraphs. Here the writer is using incomplete- sentences in the narration to make the incident more dramatic or immediate. Can you rewrite the paragraph in complete sentences?
(You can begin: The vet and I made a dash back to the car. Bruno was still floundering …)

(i) A dash back to the car. Bruno still floundering about on his stumps, but clearly weakening rapidly; some vomiting, heavy breathing, with heaving flanks and gaping mouth.
Hold him, everybody! In goes the hypodermic—Bruno squeals — 10 c.c. of the antidote enters his system without a drop being wasted. Ten minutes later: condition unchanged! Another 10 c.c injected! Ten minutes later: breathing less stertorous — Bruno can move his arms and legs a little although he cannot stand yet. Thirty minutes later: Bruno gets up and has a great feed! He looks at us disdainfully, as much as to say, ‘What’s barium carbonate to a big black bear like me?’ Bruno is still eating.
Answer:
The vet and I made a dash back to the car. Bruno was still floundering about on his stumps, but clearly he was weakening rapidly. There was some vomiting and heavy breathing. His flanks were heaving and his mouth was gaping. Everybody was asked to hold him. The hypodermic medicine went into Bruno, who Squealed. 10 c.c. of anecdote entered his system without a drop being wasted. Even ten minutes later, the condition was unchanged. Another 10 c.c. was injected into him. Ten minutes later, his breathing became less stertorous. Bruno could move his arms and legs a little although he could not stand yet. Thirty minutes later, Bruno got up and had a great feed. He looked at us disdainfully, as much as to say, ‘What’s barium carbonate to a big black bear like me?’ Bruno was still eating.

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 9 The Bond of Love

(ii) In the paragraphs above from the story the verbs are in the present tense (e.g. hold, goes, etc.). This gives the reader an impression of immediacy. The present tense is often used when we give a commentary on a game (cricket, football, etc.), or tell a story as if it is happening now. It is, therefore, called the narrative present. You will read more about the present tense in Unit 10.
Answer:
We thought that everything was over when suddenly a black sloth bear came out panting in the hot sun. Now I will not shoot a sloth-bear want only but, unfortunately for the poor beast, one of my companions did not feel that way about it, and promptly shot the bear on the spot.

Question 2.
Adverbs
Find the adverbs in the passage below. ( You’ve read about adverbs in Unit 1.) We thought that everything was over when suddenly a black sloth bear came out panting in the hot sun. Now I will not shoot a sloth-bear wantonly but, unfortunately for the poor beast, one of my companions did not feel that way about it, and promptly shot the bear on the spot.
(i) Complete the following sentences, using a suitable adverb ending in -ly.
(a) Rana does her homework …………….
(b) It rains …………… in Mumbai in June.
(c) He does his work
(d) The dog serves his master
Answer:
(a) timely
(b) heavily
(c) properly
(d) faithfully

(ii) Choose the most suitable adverbs or adverbial phrases and complete the following sentences.
(a) We should ……………. get down from a moving train, (never, sometimes,often)
I was ………………… in need of support after my poor performance, (badly,
occasionally, sometimes)
(c) Rita met with an accident. The doctor examined her ……………… seriously, immediately)
Answer:
(a) never
(b) badly
(c) immediately

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 9 The Bond of Love

Question 3.
Take down the following scrambled version of a story, that your teacher will dictate to you, with appropriate punctuation marks. Then, read the scrambled story carefully and try to rewrite it rearranging the incidents.
Answer:
A grasshopper, who was very hungry, saw her and said, “When did you get the corn? I am dying of hunger.” She wanted to dry them. It was a cold winter’s day, and an ant was bringing out some grains of corn from her home. She had gathered the corn in summer. “I was singing all day,” answered the grasshopper. “If you sang all summer,” said the ant, “you can dance all winter.” “What were you doing?” asked the ant again. The grasshopper replied, “I was too busy.” “I collected it in summer,” said the ant. “What were you doing in summer? Why did you not store some corn?”
or
It was a cold winter’s day, and an ant was bringing out some grains of corn from her home. She had gathered the corn in summer. She wanted to dry them. A grasshopper, who was very hungry, saw her and said, “When did you get the corn? I am dying of hunger.” “I collected it in summer,” said the ant. “What were you doing in summer? Why did you not store some corn?” The grasshopper replied, “I was too busy.” “What were you doing?” asked the ant again. “I was singing all day,” answered the grasshopper. “If you sang all summer,” said the ant, “you can dance all winter.”

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 9 The Bond of Love Read More »

NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 3 Atoms and Molecules (Hindi Medium)

NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 3 Atoms and Molecules (Hindi Medium)

NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 3 Atoms and Molecules (Hindi Medium)

These Solutions are part of NCERT Solutions for Class 9 Science in Hindi Medium. Here we have given NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 3 Atoms and Molecules.

पाठगत हल प्रश्न (NCERT IN-TEXT QUESTIONS SOLVED)

NCERT पाठ्यपुस्तक (पृष्ठ संख्या 36)

प्र० 1. एक अभिक्रिया में 5.3g सोडियम कार्बोनेट एवं 6.0 g एसीटिक अम्ल अभिकृत होते हैं। 2.2g कार्बन डाइऑक्साइड 8.2 g सोडियम एसीटेट एवं 0.9 g जल उत्पाद के रूप में प्राप्त होते हैं। इस अभिक्रिया द्वारा दिखाइए कि यह परीक्षण द्रव्यमान संरक्षण के नियम के अनुरूप है।
सोडियम कार्बोनेट + एसीटिक अम्ल → सोडियम एसीटेट + कार्बन डाइऑक्साइड + जल
उत्तर- अभिकारकों का द्रव्यमान = सोडियम कार्बोनेट का द्रव्यमान + एसीटिक अम्ल का द्रव्यमान
= 5.3 g + 6.0 g = 11.3 g …(i)
उत्पादों का द्रव्यमान = सोडियम एसीटेट + कार्बन डाइऑक्साइड + जल
= 8.2 g + 2.2 g + 0.9 g = 11.3 g …(ii)
समीकरण (i) तथा (ii) से स्पष्ट हो जाता है कि
अभिकारकों का द्रव्यमान = उत्पादों का द्रव्यमानं
अतः परीक्षण द्रव्यमान संरक्षण के नियम के अनुरूप है।

प्र० 2. हाइड्रोजन एवं ऑक्सीजन द्रव्यमान के अनुसार 1 : 8 के अनुपात में संयोग करके जल निर्मित करते हैं। 3 g हाइड्रोजन गैस के साथ पूर्णरूप से संयोग करने के लिए कितने ऑक्सीजन गैस के द्रव्यमान की आवश्यकता होगी?
उत्तर- दिया है-हाइड्रोजन : ऑक्सीजन = 1 : 8
चूँकि 1 g हाइड्रोजन 8 g ऑक्सीजन से संयोग करती है।
इसलिए, 3 g हाइड्रोजन (8 x 3) g= 24 g ऑक्सीजन से संयोग करेगी।
NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 3 (Hindi Medium) 1

प्र० 3. डाल्टन के परमाणु सिद्धांत का कौन-सा अभिग्रहीत द्रव्यमान के संरक्षण के नियम का परिणाम है?
उत्तर- डाल्टन के सिद्धांत का दूसरा अभिग्रहीत द्रव्यमान के संरक्षण नियम का परिणाम है, जो इस प्रकार हैपरमाणु अविभाज्य सूक्ष्मतम कण होते हैं जो रासायनिक अभिक्रिया में न तो सृजित होते हैं, न ही उनका विनाश होता है।

प्र० 4. डाल्टन के परमाणु सिद्धांत का कौन-सा अभिग्रहीत निश्चित अनुपात के नियम की व्याख्या करता है?
उत्तर- डाल्टन के परमाणु सिद्धांत का अभिग्रहीत (VI) निश्चित अनुपात के नियम की व्याख्या करता है, जो इस प्रकार है”किसी भी यौगिक में परमाणुओं की सापेक्ष संख्या एवं प्रकार निश्चित होते हैं।”

NCERT पाठ्यपुस्तक (पृष्ठ संख्या 40)

प्र० 1. परमाणु द्रव्यमान इकाई को परिभाषित कीजिए।
उत्तर- परमाणु द्रव्यमान इकाई (Atomic Mass Unit) कार्बन -12 समस्थानिक के एक परमाणु के द्रव्यमान के \(\frac { 1 }{ 12 }\) वें भाग के बराबर होती है।

प्र० 2. एक परमाणु को आँखों द्वारा देखना क्यों संभव नहीं होता है?
उत्तर- एक परमाणु को आँखों द्वारा देखना संभव इसलिए नहीं है क्योंकि इसका साइज अत्यंत छोटा होता है। इसे नैनोमीटर में मापा जाता है। 1nm = 10-9 m
अतः इसे खुली आँखों से देखना संभव नहीं है।

NCERT पाठ्यपुस्तक (पृष्ठ संख्या 44)

प्र० 1. निम्न के सूत्र लिखिए
(i) सोडियम ऑक्साइड
(ii) ऐलुमिनियम क्लोराइड
(iii) सोडियम सल्फाइड
(iv) मैग्नीशियम हाइड्रॉक्साइड।
उत्तर-
NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 3 (Hindi Medium) 2
NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 3 (Hindi Medium) 3

प्र० 2. निम्नलिखित सूत्रों द्वारा प्रदर्शित यौगिकों के नाम लिखिए
(i) Al2(SO4)3
(ii) CaCl2
(iii) K2SO4
(iv) KNO3
(v) CaCO3
उत्तर-
(i) Al2(SO4)3 = ऐलुमिनियम सल्फेट
(ii) CaCl2 = कैल्सियम क्लोराइड
(iii) K2SO4 = पोटैशियम सल्फेट
(iv) KNO3 = पोटैशियम नाइट्रेट
(v) CaCO3 = कैल्सियम कार्बोनेट

प्र० 3. रासायनिक सूत्र को क्या तात्पर्य है?
उत्तर- किसी यौगिक का रासायनिक सूत्र उसके संघटक का प्रतीकात्मक निरूपण होता है; जैसे-कार्बन डाइऑक्साइड का रासायनिक सूत्र CO2 है। रासायनिक सूत्र को अणु सूत्र भी कहते हैं।

प्र० 4. निम्न में कितने परमाणु विद्यमान हैं?
(i) H2S अणु एवं
(ii) \({ PO }_{ 4 }^{ 3- }\) आयन?
उत्तर-
(i) H2S के अणु में 2 हाइड्रोजन परमाणु तथा 1 सल्फर का परमाणु विद्यमान है। अतः इसमें परमाणुओं की कुल संख्या = 3 है।
(ii) \({ PO }_{ 4 }^{ 3- }\) आयन में फास्फोरस का 1 परमाणु तथा ऑक्सीजन के 4 परमाणु हैं।
अतः इसमें परमाणुओं की कुल संख्या = 5 है।

NCERT पाठ्यपुस्तक (पृष्ठ संख्या 46)

प्र० 1. निम्न यौगिकों के आण्विक द्रव्यमान का परिकलन कीजिए H2, O2, Cl2, CO2, CH4, C2H6, C2H4, NH3 एवं CH3OH
उत्तर- दिए गए तत्त्वों के परमाणु द्रव्यमान :
NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 3 (Hindi Medium) 4

प्र० 2. निम्न यौगिकों के सूत्र इकाई द्रव्यमान का परिकलन कीजिए|
ZnO, Na2O एवं K2CO3
दिया गया है: Zn का परमाणु द्रव्यमान = 65u, Na का परमाणु द्रव्यमान = 23u, K का परमाणु द्रव्यमान = 39u, C का परमाणु द्रव्यमान = 12u एवं O का परमाणु द्रव्यमान = 16u है।
उत्तर- (i) ZnO का सूत्र इकाई द्रव्यमान = Zn का परमाणु द्रव्यमान + O का परमाणु द्रव्यमान = (1 x 65 +1 x 16)u = (65 + 16)u = 81u
(ii) Na2O का सूत्र इकाई द्रव्यमान = (2 सोडियम की परमाणु द्रव्यमान) + (1 ऑक्सीजन का परमाणु द्रव्यमान)
= (2 x 23 + 1 x 16)u = (46 + 16)u = 62u
(iii) K2CO3 का सूत्र इकाई द्रव्यमान = (2 K का परमाणु द्रव्यमान) + (1 C का परमाणु द्रव्यमान) + (3 O का परमाणु द्रव्यमान)
= (2 x 39 + 1 x 12 + 3 x 16)u
= (78 + 12 + 48)u = 138u

NCERT पाठ्यपुस्तक (पृष्ठ संख्या 48 )

प्र० 1. यदि कार्बन परमाणुओं के एक मोल का द्रव्यमान 12 g है तो कार्बन के एक परमाणु का द्रव्यमान क्या होगा?
उत्तर- कार्बन परमाणुओं के 1 मोल का द्रव्यमान = 12 g
1 मोल कार्बन परमाणु = 6.022 x 1023 परमाणु
अतः 1 मोल कार्बन परमाणु = 6.022 x 1023 परमाणु = 12 g
6.022 x 1023 कार्बन परमाणुओं का द्रव्यमान = 12 g है।
NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 3 (Hindi Medium) 5

प्र० 2. किसमें अधिक परमाणु होंगेः 100 g सोडियम अथवा 100 g लोहा (Fe) ? (Na का परमाणु द्रव्यमान = 23u, Fe का परमाणु द्रव्यमान = 56 u)
उत्तर- सोडियम के लिए दिया गया द्रव्यमान (m) = 100 g
Na का मोलर द्रव्यमान (M) = 23 g
NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 3 (Hindi Medium) 6

पाठ्यपुस्तक से हल प्रश्न (NCERT TEXTBOOK QUESTIONS SOLVED)

प्र० 1. 0.24 g ऑक्सीजन एवं बोरॉन युक्त यौगिक के नमूने में विश्लेषण द्वारा यह पाया गया कि उसमें 0.096 बोरॉन एवं 0.144 g ऑक्सीजन है। उस यौगिक के प्रतिशत संघटन का भारात्मक रूप में परिकलन कीजिए।
उत्तर-
NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 3 (Hindi Medium) 7

प्र० 2. 3.0 g कार्बन 8.00 g ऑक्सीजन में जलकर 11.00 g कार्बन डाइऑक्साइड निर्मित करता है। जब 3.00 g कार्बन को 50.00 gऑक्सीजन में जलाएँगे तो कितने ग्राम कार्बन डाइऑक्साइड का निर्माण होगा? आपका उत्तर रासायनिक संयोजन के किस नियम पर आधारित होगा?
उत्तर- 3 g कार्बन को 50 g ऑक्सीजन में जलाने पर भी उतनी ही कार्बन डाइऑक्साइड प्राप्त होगा। अर्थात् 11 g, CO2 प्राप्त होगा क्योंकि कार्बन और ऑक्सीजन एक निश्चित अनुपात (3 : 8) में ही संयोग करते हैं। अतः 8 g ऑक्सीजन ही 3 g कार्बन से संयोग करेगी और 50 – 8 = 42 g ऑक्सीजन बच जाएगी जो प्रतिक्रिया नहीं करेगी। यह उत्तर, स्थिर अनुपात के नियम (Law of Constant Proportion) पर आधारित है।

प्र० 3. बहुपरमाणुक आयन क्या होते हैं? उदाहरण दीजिए।
उत्तर- परमाणुओं के समूह जिन पर नेट आवेश विद्यमान होता है, बहुपरमाणुक आयन कहलाता है। उदाहरण: सल्फेट (\({ SO }_{ 4 }^{ 2- }\)) बहुपरमाणुक आयन सल्फर (S) और ऑक्सीजन (O) दो प्रकार के परमाणुओं से मिलकर बना है। इसी प्रकार, \({ NH }_{ 4 }^{ + }\), OH-, \({ CO }_{ 3 }^{ 2- }\) इत्यादि।

प्र० 4. निम्नलिखित के रासायनिक सूत्र लिखिए
(a) मैग्नीशियम क्लोराइड
(b) कैल्सियम क्लोराइड
(c) कॉपर नाइट्रेट
(d) ऐलुमिनियम क्लोराइड
(e) कैल्सियम कार्बोनेट
उत्तर-
NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 3 (Hindi Medium) 8
NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 3 (Hindi Medium) 9

प्र० 5. निम्नलिखित यौगिकों में विद्यमान तत्त्वों का नाम दीजिए-
(a) बुझा हुआ चूना (Quick lime)
(b) हाइड्रोजन ब्रोमाइड
(c) बेकिंग पाउडर (खाने वाला सोडा)
(d) पोटैशियम सल्फेट
उत्तर-
(a) बुझा हुआ चूना (Quick lime) (CaO) – इसमें कैल्सियम (Ca) तथा ऑक्सीजन (O) विद्यमान हैं।
(b) हाइड्रोजन ब्रोमाइड (HBr) – इसमें हाइड्रोजन (H) तथा ब्रोमीन (Br) विद्यमान हैं।
(c) बेकिंग पाउडर (NaHCO3) – इसमें सोडियम (Na, हाइड्रोजन (H), कार्बन (C) तथा ऑक्सीजन (O) विद्यमान हैं।
(d) पोटेशियम सल्फेट (K2SO4) – इसमें पोटैशियम (K), सल्फर (S) तथा ऑक्सीजन (O) विद्यमान हैं।

प्र० 6. निम्नलिखित पदार्थों के मोलर द्रव्यमान का परिकलन कीजिए
(a) एथाइन, C2H2
(b) सल्फर अणु, Si
(c) फॉस्फोरस अणु, P4 (फॉस्फोरस का परमाणु द्रव्यमान = 31)
(d) हाइड्रोक्लोरिक अम्ल, HCl
(e) नाइट्रिक अम्ल, HNO3
उत्तर-
(a) एथाइन, C2H2
मोलर द्रव्यमान = 2 x 12 + 1 x 2 = 24 + 2 = 26 g
मोलर द्रव्यमान का परिकलन आण्विक द्रव्यमान की तरह ही किया जाता है। अंतर सिर्फ इतना है कि इकाई u को बदलकर g कर देते हैं।
(b) सल्फर अणु, S8
मोलर द्रव्यमान = 8 x 32 = 256 g
(c) फॉस्फोरस अणु, P4
मोलर द्रव्यमान = 4 x 31 = 124g
(d) हाइड्रोक्लोरिक अम्ल, HCl
मोलर द्रव्यमान = 1 + 35.5 = 36.5 g
(e) नाइट्रिक अम्ल, HNO3
मोलर द्रव्यमान = (H का परमाणु द्रव्यमान) + (N का परमाणु द्रव्यमान) + (3 ऑक्सीजन का परमाणु द्रव्यमान)
= [1 + 14 + 3 x 16] g = (1 + 14 + 48) g = 63 gm
NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 3 (Hindi Medium) 10

प्र० 7. निम्न का द्रव्यमान क्या होगा|
(a) 1 मोल नाइट्रोजन परमाणु?
(b) 4 मोल ऐलुमिनियम परमाणु (ऐलुमिनियम का परमाणु द्रव्यमान = 27)?
(c) 10 मोल सोडियम सल्फाइट (Na2SO3)?
उत्तर- हमें ज्ञात है
NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 3 (Hindi Medium) 11

प्र० 8. मोल में परिवर्तित कीजिए
(a) 12 g ऑक्सीजन गैस |
(b) 20 g जल
(c) 22 g कार्बन डाइऑक्साइड
उत्तर- (a) ऑक्सीजन 1 मोल 0, का द्रव्यमान = मोलर द्रव्यमान, M = 2 x 16 = 32 g
दिया गया द्रव्यमान, m = 12 g
NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 3 (Hindi Medium) 12
NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 3 (Hindi Medium) 13

प्र० 9. निम्न का द्रव्यमान क्या होगाः
(a) 0.2 मोल ऑक्सीजन परमाणु?
(b) 0.5 मोल जल अणु?
उत्तर- (a) ऑक्सीजन (O) का परमाणु द्रव्यमान = 16u
ऑक्सीजन (O) का मोलर द्रव्यमान, M = 16 g
मोलों की संख्या, n = 0.5
m = M x n = 16 x 0.2 = 3.2 g
0.2 मोल ऑक्सीजन परमाणु का द्रव्यमान = 3.2 g
(b) जल के अणु H2O का आण्विक द्रव्यमान = 1 x 2 + 16 = 18u
जल के 1 मोल का द्रव्यमान = मोलर द्रव्यमान, M = 18 g
n = 0.5 (दिया है)।
m = M x n = 18 x 0.5 = 9 g
0.5 मोल जल अणु का द्रव्यमान = 9 g

प्र० 10. 16 g ठोस सल्फर में सल्फर (S8) के अणुओं की संख्या का परिकलन कीजिए।
उत्तर- S8 का आण्विक द्रव्यमान = 8 (सल्फर का परमाणु द्रव्यमान) = 8 x 32 = 256u
S8 को मोलर द्रव्यमान (अर्थात् 1 मोल Sa का द्रव्यमान दिया गया द्रव्यमान, m = 16 g)
M = 256 g
NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 3 (Hindi Medium) 14
NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 3 (Hindi Medium) 15

प्र० 11. 0.051 g ऐलुमिनियम ऑक्साइड (Al2O3) में ऐलुमिनियम आयन की संख्या का परिकलन कीजिए।
(संकेत – किसी आयन का द्रव्यमान उतना ही होता है, जितना कि उसी तत्त्व के परमाणु का द्रव्यमान होता है। ऐलुमिनियम का परमाणु द्रव्यमान = 274u है।)
उत्तर-
NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 3 (Hindi Medium) 16
NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 3 (Hindi Medium) 17

Hope given NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 3 are helpful to complete your homework.

NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 3 Atoms and Molecules (Hindi Medium) Read More »

error: Content is protected !!