Author name: Prasanna

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 6 This is Jody’s Fawn

NCERT Solutions for Class 8 English

This is Jody’s Fawn NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 6

This is Jody’s Fawn NCERT Text Book Questions and Answers

This is Jody’s Fawn Comprehension check-I

Question 1.
What had happened to Jody s father?
Answer:
Jody’s father had been bitten by a rattlesnake.

Question 2.
How did the doe save Penny’s life?
Answer:
The doe’s liver was used to take out the poison in Penny’s body. In this way, it was the doe that saves Penny’s life.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 6 This is Jody’s Fawn

Question 3.
Why does Jody want to bring the fawn home?
Answer:
Jody wants to bring the fawn home because he thought that it must have been scared and hungry as it was away from his mother. He felt responsible for the fawn as they had killed its mother.

Question 4.
How does Jody know that the fawn is a male?
Answer:
Jody knows that the fawn is a male because its spots were all in a line.

This is Jody’s Fawn Comprehension check-II

Question 1.
Jody didn’t want Mill-wheel with him for two reasons. What were they?
Answer:
Jody didn’t want Mill-wheel with him because he did not want him to see the disappointment on Jody’s face if the fawn was not there. If it was still there, Jody expected the meeting to be emotionally overwhelming, and so did not want Mill-wheel to see him vulnerable.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 6 This is Jody’s Fawn

Question 2.
Why was Mill-wheel afraid to leave Jody alone?
Answer:
Mill-wheel was afraid to leave Jody alone because Jody wanted to get down at the same spot where Penny had been bitten by a snake.

This is Jody’s Fawn Comprehension check-III

Question 1.
How did Jody bring the fawn back home?
Answer:
Jody hoisted the fawn up in his arms. Then he carried it with him in his arms. He stopped to rest in between and let it follow him for small distances before carrying it again.

Question 2.
Jody was filled with emotion after he found the fawn. Can you find at least three words or phrases which show how he felt?
Answer:
When Jody laid his hand on the fawn’s neck, the touch made him delirious. Its acceptance of Jody made his heart thump. He felt light-headed when the fawn sought him and followed him.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 6 This is Jody’s Fawn

Question 3.
How did the deer drink milk from the gourd?
Answer:
Jody poured milk into a small gourd and held it out to the fawn. It butted it suddenly, smelling the milk. He saved it precariously from spilling over the floor. It could make nothing of the milk in the gourd. He dipped his fingers in the milk and thrust them into the fawn’s soft wet mouth.

It sucked greedily. When he withdrew them, it bleated frantically and butted him. He dipped his fingers again and as the fawn sucked, he lowered them slowly, into the milk. The fawn blew and sucked and snorted the milk.

Question 4.
Why didn’t the fawn follow Jody up the steps as he had thought it would?
Answer:
The fawn did not follow Jody up the steps as he had thought it would because he did not know what to do. He was accustomed to a life in the forest, and had never encountered something like that.

This is Jody’s Fawn Working with the text

Question 1.
Why did Penny Baxter allow Jody to go find the fawn and raise it?
Answer:
Penny Baxter allowed Jody to go find the fawn and raise it because he knew that its mother had saved his life. He thought that it was his responsibility to do something for the fawn now that it did not have a mother. He did not want to be ungrateful to leave it to starve alone.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 6 This is Jody’s Fawn

Question 2.
What did Doc Wilson mean when he said, “Nothing in the world ever comes quite free ”?
Answer:
Doctor Wilson meant that since the Baxter family had taken away the fawn’s mother’s life, they ought to help the fawn. They needed to take care of and save it from starvation.

Question 3.
How did Jody look after the fawn, after he accepted the responsibility for doing this?
Answer:
Jody acted like a parent to the fawn. He looked after the fawn, and gave him milk in a gourd. When it did not drink the milk in this way, Jody dipped his fingers in milk and gave it to the fawn. It is hinted in the chapter that Jody offers to forgo his share of milk to make her mother agree to have the fawn in their house.

Question 4.
How does Jody s mother react when she hears that he is going to bring the fawn home? Why does she react in this way?
Answer:
Jody’s mother does not want to keep the fawn at her home. She is reluctant to the idea. She reacts in this way because she had no idea how they were going to feed it, as there wouldn’t be enough milk for it at her home.

This is Jody’s Fawn Working with language

Question 1.
Here are some questions in direct speech. Put them into reported speech.

i. Penny said, “Do you really want it son? ”
Answer:
Penny asked his son if he really wanted it.

ii. Mill-wheel said, “Will he ride back with me? ”
Answer:
Mill-wheel asked if he would ride back with him.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 6 This is Jody’s Fawn

iii. He said to Mill-wheel, “Do you think the fawn is still there? ”
Answer:
He asked Mill-wheel if he thought that the fawn was still there.

iv. He asked Mill-wheel, “Will you help me find him?”
Answer:
He asked Mill-wheel if he would help Mil-wheel find him.

v. He said, “Was it up here that Pa got bitten by the snake?”
Answer:
He asked if it was up there that Pa got bitten by the snake.

Question 2.
Say whether the verb in each sentence below transitive or intransitive.

i. Jody then went to the kitchen.
intransitive

ii. The fawn wobbled after him.
intransitive

iii. You found him.
intransitive

iv. He picked it up.
transitive

v. He dipped his fingers in the milk.
transitive

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 6 This is Jody’s Fawn

vi. It bleated frantically and butted him.
intransitive

vii. The fawn sucked his fingers.
transitive

viii. He lowered his fingers slowly into the milk.
transitive

ix. It stamped its small hoofs impatiently.
transitive

x. He held his fingers below the level of the milk.
transitive

xi. The fawn followed him.
transitive

xii. He walked all day.
intransitive

xiii. He stroked its sides.
transitive

xiv. The fawn lifted its nose.
transitive

xv. Its legs hung limply.
intransitive

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 6 This is Jody’s Fawn

Question 3.
Here are some words from the lesson. Working in groups, arrange them in the order in which they would appear in the dictionary. Write down some idioms and phrasal verbs connected to these words. Use the dictionary for more idioms and phrasal verbs.
Answer:
The words should be arranged as follows:
clearing
close
draw light
make
parted
pick
scrawny
sweet
wonder

Some idioms and phrases that we can make from these words are:

at/in close quarters; close by; close to; close up; close to the bone; too close for comfort; draw someone’s fire; draw stumps; quick on the draw; draw back; draw something down; bring to light; in the light of; light at the end of tunnel; the light of one’s life; see the light of day; pick someone’s brain; pick something clean; pick and choose; pick on; be like a kid in a sweet shop; in one’s own sweet way

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 6 This is Jody’s Fawn

This is Jody’s Fawn Speaking
(Encourage the students to use their creativity and formulate their own answers.)

Question 1.
Do you think it is right to kill an animal to save a human life? Give reasons for your answer.
Answer:
No, I do not think that it is right to kill an animal to save a human life. This is so because animals are also living beings and they also have as much right to live on the planet as every other human being. Would we kill one human being to save an animal, or another human being? If not so, we should not do the same towards animals. If we cannot give life, we have no right to take it away as well.

Question 2.
Imagine you wake up one morning and find a tiny animal on your doorstep. You want to keep it as a pet but your parents are not too happy about it. How would you persuade them to let you keep it? Discuss it in groups and present your arguments to the class.
Answer:
I would persuade my parents by telling them that I would take care of the pet, and that they would not have to do anything. I would tell them how much it means to me to have a constant companion, and not having to feel lonely.

I would also focus on how growing up with animals makes one sympathetic and kind. I am sure they will agree with me when I tell them that animals are more loving and affectionate.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 6 This is Jody’s Fawn

This is Jody’s Fawn Writing

Question 1.
Imagine you have a new pet that keeps you busy. Write a paragraph describing your pet, the things it does, and the way it makes you feel.
Answer:
I have a pet dog, and we call him Lucky. He is the most energetic and playful dog I have ever come across. He is more like a son to me than a dog. He is a black Labrador, and has a very soft coat. He has hazel eyes and has long ears, probably because his mother was a cocker spaniel.

We take him for a walk two times every day, once in the morning and once in the evening. He has to be taken on a leash, and this pains me. So, I let him on a loose leash in the morning when there’s hardly anyone on the roads.

Coming home to him is the best part of my day. He jumps and leaps on me when I reach home, as if he is seeing me after months. He greets me by wagging his tail so vigorously. He is a great companion, but is not at all obedient. He dirties the bed almost every other day. In reality, I like sleeping next to my warm, fuzzy friend.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 6 This is Jody’s Fawn

Question 2.
Human life is dependent on nature (that’s why we call her Mother Nature). We take everything from nature to live our lives. Do we give back anything to nature?
i. Write down some examples of the natural resources that we use.
ii. Write a paragraph expressing your point of view regarding our relationship with nature.
Answer:
i. We use water from the rivers, ponds and lakes. We harness the energy provided by the air and sun and use it to get wind and solar energy respectively.

ii. Our relationship with nature is the most important part of our lives. Being in nature helps us feel at ease with ourselves. It is to nature that we turn when we want to find peace. A connect with nature calms our mind and helps us function better in life.

Nature offers us many gifts. This is why we often call it the Mother Nature. It sustains us, and provides us resources like shelter, air, sun, water and fossil fuels. We need nature to survive and thrive. But at the same time, nature is fragile. We should not harm it by our inconsiderate actions.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 6 This is Jody’s Fawn

Question 3.
In This is Jody’s Fawn, Jody s father uses a ‘home remedy ’for a snake bite. What should a person now do if he or she is bitten by a snake? Are all snakes poisonous? With the help of your teacher and others, find out answers to such questions. Then write a short paragraph on — what to do if a snake chooses to bite you.
Answer:
If a person is bitten by a snake, they must be immediately taken to the hospital. No, not all snakes are poisonous. Most of them are harmless.

If a snake bites a person, the most important thing to do is not to panic. The victim should not be moved and should be immobilized. His/Her heart rate should not be allowed to rise as it would make the venom spread faster in the body. The affected area should be bandaged firmly with a sprint.

The patient should be kept warm. He or she should not be given any food to eat, or anything else to drink. The bite area should be gently cleaned with antiseptic. The only remedy for venomous snakebite is the anti-venom serum, which is available at most government hospitals and public health centres.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 6 This is Jody’s Fawn Read More »

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses Part 2

NCERT Solutions for Class 10 English

The Hundred Dresses Part 2 NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 6

The Hundred Dresses Part 2 NCERT Text Book Questions and Answers

The Hundred Dresses Part 2 Oral Comprehension Check

Question 1.
What did Mr Petronski’s letter say?
Answer:
Mr Petronski’s letter said that his daughter Wanda would not come to school as they were shifting to another city. He expressed his bitterness towards the funny comments about the name of his daughter Wanda.

Question 2.
Is Miss Mason angry with the class, or is she unhappy and upset?
Or
What was Miss Mason’s reaction after reading Mr Petronski’s letter?
Answer:
Ms. Mason was unhappy and upset as she was disturbed by the ill treatment to Wanda by the students of her class. She did not approve of the humiliation of a child just because of her strange name, dress or house.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses Part 2

Question 3.
How does Maddie feel after listening to the note from Wanda’s father?
Answer:
Maddie felt guilty after listening to the note from Wanda’s father. She was not able to concentrate on her work.

Question 4.
What does Maddie want to do?
Answer:
Maddie wanted to fell Wanda that she did not want to hurt her feelings.

Question 5.
What excuses does Peggy think up for her behaviour? Why?
Answer:
Peggy thought that she was satisfied that she did not make fun of Wanda’s name. She realised her mistake of thinking that Wanda was not bright enough to understand her insulting remarks.

Question 6.
What are Maddie’s thoughts as they go to Boggins Heights?
Answer:
As Maddie reached Boggins Heights, she felt like confessing to Wanda that she was wrong in being with the girls who made fun of her name. She even wanted to tell her that everyone appreciated Wanda for her nice nature. She wanted to urge her not to leave the school because of her misbehaviour.

Question 7.
Why does Wanda’s house remind Maddie of Wanda’s blue dress?
Answer:
Wanda’s house reminded Maddie of Wanda’s blue dress which was shabby but clean like the little white house.

Question 8.
What does Maddie think hard about? What important decision does she come to?
Answer:
Maddie thought about the contest which was won by Wanda. She came to an important decision that she was instrumental in Wanda’s getting the prize as she kept on asking about her dresses which gave her ideas to paint those beautiful dresses.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses Part 2

Question 9.
What did the girls write to Wanda?
Answer:
The girls wrote a letter to Wanda telling her about the contest. They appreciated her for the fine paintings and the hundred beautiful dresses. They wanted to apologise for their misbehaviour. They expressed their love for Wanda in the letter.

Question 10.
Did they get a reply? Who was more anxious for a reply, Peggy or Maddie? How do you know?
Answer:
They got a reply to their letter. Maddie was more anxious than Peggy. Maddie was not able to sleep comfortably. She would think about Wanda before sleeping.

Question 11.
How did the girls know that Wanda liked them even though they had teased her?
Answer:
The girls came to know that Wanda liked them even more though they had teased her, through her letter. Wanda had written that she missed them all.

The Hundred Dresses Part 2 Thinking about the Text

Question 1.
Why do you think Wanda’s family moved to a different city? Do you think life there was going to be different for their family?
Answer:
Wanda’s family moved to a different city because her father felt bad about the mean behaviour of the girls towards Wanda. Perhaps he got a better job in the city where he would be able to take better care of his children.Yes, life was going to be different because in the big cities people do not seem to be bothered about the petty things like the names of the people and their dresses.

Question 2.
Maddie thought her silence was as bad as Peggy’s teasing. Was she right?
Answer:
Maddie thought that her silence was as bad as Peggy’s teasing because her silence encouraged Peggy to tease Wanda. She should have protested against Peggy.

Question 3.
Peggy says, “I never thought she had the sense to know we were making of fun of her anyway. I thought she was too dumb. And gee, look how she can draw!” What led Peggy to believe that Wanda was dumb? Did she change her opinion later?
Answer:
Peggy was a well-to-do girl who often played pranks on Wanda who never returned the insult to the girls whom she considered her friends. This made her think that Wanda was dumb. But when Peggy came to know that she was a good artist, she realised that Wanda was very creative and intelligent. She changed her opinion about Wanda when she saw the hundred beautiful dresses and a letter.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses Part 2

Question 4.
What important decision did Maddie make? Why did she have to think hard to do so?
Answer:
Maddie was an emotional and kind girl. She decided to speak up in protest of picking on and teasing. She was ready to forego the friendship of Peggy for taking such a bold decision. She had kept quiet whenever Peggy made fun of Wanda, but now she realised her mistake of giving company to Peggy in this insulting game.

Question 5.
Why do you think Wanda gave Maddie and Peggy the drawings of the dresses? Why are they surprised?
Answer:
Maddie and Peggy always made fun of Wanda’s hundred dresses. They believed her to be a liar. Wanda gave her beautiful designs to them to make them realise that the dresses were there in her imagination though they might not be there in her closet. They were surprised to see the designs.

Question 6.
Do you think Wanda really thought the girls were teasing her? Why or Why not?
Answer:
Yes, Wanda knew that the girls, Maddie and Peggy, were teasing her. Whenever they asked her about her dresses and shoes, she always told them a lie that she had one hundred dresses and sixty pairs of shoes. Her decision of leaving the school showed that she was aware of the fact that she was teased by them.

The Hundred Dresses Part 2 Extra Questions and Answers

The Hundred Dresses Part 2 Reference-to-Context Questions

Read the following extract carefully and answer the questions that follow.

Question 1.
A deep silence met the reading of this letter. Miss Mason took off her glasses, blew on them and wiped them on her soft white handkerchief. Then she put them on again and looked at the class. When she spoke her voice was very low.“I am sure that none of the boys and girls in Room Thirteen would purposely and deliberately hurt anyone’s feelings because his or her name happened to be a long, unfamiliar one. I prefer to think that what was said was said in thoughtlessness. I know that all of you feel the way I do, that this is a very unfortunate thing to have happened—unfortunate and sad, both. And I want you all to think about it.”

(a) Miss Mason was reading the letter about Wanda’s leaving the school.
Answer:
sad

(b) Miss Mason expected that none of the students would of anybody’s name.
Answer:
make fun

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses Part 2

(c) The unfortunate thing that had happened was that the girls had ridiculed Wanda. (True/False)
Answer:
True

(d) Find the meaning of the word “deliberately”.
Answer:
knowingly

Question 2.
The first period was a study period. Maddie tried to prepare her lessons, but she could not put her mind on her work. She had a very sick feeling in the bottom of her stomach. True, she had not enjoyed listening to Peggy ask Wanda how many dresses she had in her closet, but she had said nothing.

(a) Maddie could not concentrate on her studies as she was about Wanda.
Answer:
worried

(b) Maddie was because Wanda had left the school.
Answer:
upset

(c) Maddie liked Peggy’s ill-treatment of Wanda. (True/False)
Answer:
False

(d) Find the meaning of the word “closet”.
Answer:
Cupboard or almirah for storing dresses.

Question 3.
She’had stood by silently and that was just as bad as what Peggy had done. Worse. She was a coward. At least Peggy hadn’t considered they were being mean but she, Maddie, had thought they were doing wrong. She could put herself in Wanda’s shoes.

(a) Maddie felt that she was a …………..
Answer:
coward

(b) Maddie thought that Peggy was doing to Wanda.
Answer:
wrong

(c) Maddie put herself in Wanda’s shoes. (True/False)
Answer:
False

(d) Find the antonym of ‘brave’ from the extract.
Answer:
‘coward’

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses Part 2

Question 4.
Maddie could say nothing. All she hoped was that they would find Wanda. She wanted to tell her that they were sorry they had picked on her and how wonderful the whole school thought she was and please, not to move away and everybody would be nice. She and Peggy would fight anybody who was not nice.

(a) Peggy and Maddie were to find Wanda.
Answer:
desperate

(b) Maddie and Peggy would anybody who was not nice.
Answer:
fight

(c) Peggy and Maddie were sorry because they picked on Wanda. (TVue/False)
Answer:
True

(d) Find the meaning of the phrase “picked on”.
Answer:
criticise

Question 5.
“Well, anyway,” said Peggy, “she’s gone now, so what can we do? Besides, when I was asking her about all her dresses, she probably was getting good ideas for her drawings. She might not even have . won the contest otherwise.”

(a) When Peggy was asking her about all her dresses, she was getting for her drawings.
Answer:
good ideas

(b) Peggy felt that it was good that Wanda had left the town
Answer:
for good

(c) Peggy’s words encouraged Wanda to do well in drawings. (True/False)
Answer:
False

(d) Find the meaning of the word “perhaps” from the extract.
Answer:
probably

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses Part 2

Question 6.
And before Wanda could press her lips together in a tight line, the way she did before answering, Maddie would cry out, “Stop!” Then everybody would feel ashamed the way she used to feel.

(a) Wanda used to press before answering the question.
Answer:
her lips together

(b) The way everybody ill-treated and Wanda made them ashamed of.
Answer:
teased

(c) In her sleep, Maddie’s conscious mind made her cry out to stop teasing. (True/False)
Answer:
False

(d) Find the meaning of the word “press”.
Answer:
squeeze

Question 7.
“Boy!” said Peggy, “this shows she really likes us. It shows she got our letter and this is her way of saying that everything’s all right. And that’s that.”

(a) According to Peggie, the content of the letter reveals that Wanda
Answer:
liked

(b) ‘She’ is the extract refers to
Answer:
Wanda

(c) Peggy’s statement shows that she was surprised, understanding the response of Wanda. (True/False)
Answer:
True

(d) Find a synonym of ‘admire’ from the extract.
Answer:
likes

Question 8.
Tears blurred her eyes and she gazed for a long time at the picture. Then hastily she rubbed her eyes and studied it intently. The colours in the dress were so vivid that she had scarcely noticed the face and head of the drawing. But it looked like her, Maddie! It really looked like her own mouth. Why does it really look like her own self! Wanda had really drawn this for her. Excitedly, she ran over to Peggy’s.

(a) Maddie realized that Wanda had been to her.
Answer:
nice

(b) Maddie was eager to know whether Wanda had painted Peggy’s also.
Answer:
picture

(c) The colours in the dress were really vivid. (True/False)
Answer:
True

(d) Find a synonym of ‘purposely’ from the extract.
Answer:
intently

The Hundred Dresses Part 2 Short Answer Questions

Question 1.
Why had Wanda’s father written a letter to Miss Mason?
Answer:
Wanda’s father was pained to know that his daughter was teased in the school for her strange name so he wanted to inform the teacher that his daughter would not attend the school where the students made fun of her name. They were shifting to a bigger city where people did not make fun of strange names.

Question 2.
Why was there a silence when the teacher read the letter from Wanda’s father?
Answer:
The students realised their mistake. They now felt sorry for Wanda and were sad at her departure from the school. They also felt vilely for thinking that ‘name’ of a person is more important than anything else in life. So there was a silence when the teacher read the letter from Wanda’s father.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses Part 2

Question 3.
Why was Maddie upset after listening to the teacher’s views on teasing the fellow students?
Answer:
Maddie was a conscientious student who did not enjoy hurting others but she had been a mute spectator when Peggy was making fun of Wanda’s hundred dresses. Now she realised that she had been a party to all the insults and humiliations which Wanda suffered quietly. So she was disturbed after listening to the teacher’s views on teasing the fellow student.

Question 4.
Why was Maddie sad about Wanda?
Answer:
Maddie was sad about Wanda because she had realised her mistake that she should not have made . fun of her.

Question 5.
Why did Peggy and Maddie decide to go to Boggins Heights?
Answer:
Peggy and Maddie decided to go to Boggins Heights because they felt sorry to know that they were misbehaving with an innocent girl and were teasing her for her poverty. Now they realised their mistake and wanted to say sorry to Wanda.

Question 6.
What is the comparison between Wanda’s house and her dress?
Answer:
The comparison between Wanda’s house and her dress is that both of them look shabby but are clean.

Question 7.
How did the memories of Wanda haunt Maddie?
Answer:
The memories about Wanda haunt Maddie because she realised her mistake that she should not have kept quiet when Peggy was making fun of Wanda. Now she felt that it was very cruel of her to be a party to insulting an innocent girl who was like her.

Question 8.
How did Maddie decide to compensate for making fun of Wanda?
Answer:
Maddie decided to compensate for making fun of Wanda by becoming strong enough to oppose such harassment faced by a student. She decided not to be quiet when somebody was teased for his/her funny name or dress.

Question 9.
Why did Maddie write a letter to Wanda?
Answer:
Maddie wrote a letter to Wanda to congratulate her on her success telling her that she had won the contest. She also wanted to appreciate the designs of hundred dresses. In fact, Maddie and Peggy, in their letter wanted to convey that they were sorry for insulting her by making fun of her hundred dresses.

Question 10.
Why did Maddie and Peggy not get the reply to the letter written to Wanda?
Answer:
Maddie and Peggy did not get the reply to the letter written to Wanda because they did not know her address and they had written it at the address Boggins Heights from where it was to be forwarded to her new address, which took some time but they felt that she did not reply because she was angry.

Question 11.
What was the Christmas gift to Peggy and Maddie from Wanda?
Answer:
Wanda offered a drawing of the green dress with the red trimming to Peggy and for Maddie she gave the drawing of blue dress as a Christmas gift.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses Part 2

Question 12.
How did the children decorate Room Thirteen?
Answer:
The children decorated the room with great love and care. They decorated it with Christmas bells and a small tree.

The Hundred Dresses Part 2 Long Answer Questions

Question 1.
Peggy realised her fault in making fun of Wanda. What excuses did she think up for her behaviour with Wanda? What does it show about her character?
Answer:
Peggy said that she had never called Wanda a foreigner and made fun of her name. She thought Wanda did not have sense to know that she was making fun of her, she thought her to be too dumb. Maddie was sorry for her behaviour and how wonderful the whole school thought she was. Both wanted to request her not to move from there. Peggy and Maddie would fight anyone who wouldn’t be nice to her. Peggy realised her fault. It shows that she was not a bad human being. She never realised that her innocent fun would hurt Wanda to such an extent. She had a soft corner for her by the end of the story.

Question 2.
How is Wanda different from other girls?
Answer:
Wanda Petronski was a young Polish girl. She studied in a school with some American children. She was an introvert girl who rarely spoke to anybody in the school. She was different from other students in the school. She did not have good clothes. She always wore faded clothes. She had a funny name. She lived in Boggins Heights. She did not have friends. She usually occupied the seat next to the last seat in the row in the corner where only rough boys sat.

Question 3.
Maddie was full of sympathy and compassion for Wanda but she never stopped Peggy from making fun of Wanda. Why? What does it show about Maddie? Do you think it was her self-interest and lack of courage which stopped her from helping Wanda?
Answer:
Maddie and Peggy were good friends. Peggy was a pretty and rich girl. Maddie was not so rich. She- knew that Peggy was making fun of Wanda but she never stopped her. She did not want to lose Peggy as a friend. She had compassion and sympathy for Wanda. She did not appreciate Peggy’s act of making fun of Wanda but never opposed her. It shows Maddie was not a bold girl. She did not have courage to say right things right. She was selfish to some extent. Yes, in my opinion it was her self-interest and lack of courage that stopped her from helping Wanda.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses Part 2

Question 4.
Who is a better human being-Maddie or Peggy? What attributes in the personality of Maddie make her different from Peggy?
Answer:
Peggy and Maddie both were good friends. They studied in the same school and the same class. They were American girls. Peggy was a rich, pretty girl with blonde hair. Maddie was also a pretty girl but she was not as rich as Peggy. Both, Maddie and Peggy used to make fun of Wanda. Peggy never missed any opportunity of teasing Wanda. Maddie belonged to a poor family.

She was always with Peggy but she had sympathy for Wanda too. She did not like Peggy making fun of Wanda. She wanted to stop Peggy but could never muster the courage for the same. Maddie had a different temperament than Peggy. In the end when they came to know that Wanda was leaving the school, Maddie was affected the most. She came out as a better human being by the end of the story.

Question 5.
How did Wanda win the hearts of her classmates towards the end of the story? What is more important, money or talent? How did Wanda prove that beauty and wealth do not pay in the long run, it is the talent that helps?
Answer:
Wanda was a poor Polish girl who studied in an American school with the American students. They used to make fun of her name. Maddie and Peggy, two American girls, used Jo tease her by asking her about the dresses she had. Wanda decided to leave the school forever. But before leaving the school she wanted to prove herself and show her talent. She participated in a drawing competition in the school. She made hundred paintings showing hundred different dresses.

Wanda wrote a letter to Ms Mason telling her that the girls could keep those hundred dresses as a Christmas gift from her. She gifted two special paintings to Maddie and Peggy. She won the hearts of everyone by her gesture. It shows that to win other’s money is not everything. Talent, plays a very important role in one’s life. In long run money and beauty do not pay, it is the skill and talent which help us.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses Part 2

Question 6.
We should behave well with all the students in our class specially with the weak and poor students. We should not make fun of them. Do you agree? What would have you done if you had been Peggy or Maddie?
Answer:
We should behave well with all the students in our class especially with the weak and poor students. We should not make fun of them. It was very unfortunate that Wanda had to leave her school because other girls made fun of her name and dress. We should always respect our friends and class fellows.

If someone is weaker, ugly or poor, it is not his/her fault. We all are the creation of God and should have respect for his creation. We should never hurt feelings of others. If I had been in place of Maddie I would have stopped all the girls from making fun of Wanda. I would have recognised her talent and had supported her in continuation of her education with dignity and self respect in the same school.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses Part 2 Read More »

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 5 The School Boy

NCERT Solutions for Class 8 English

The School Boy NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 5

The School Boy NCERT Text Book Questions and Answers

The School Boy Working with the poem

Question 1.
Find three or four words/phrases in stanza 1 that reflect the child’s happiness and joy.
Answer:
The words/phrases in stanza 1 that reflect the child’s happiness and joy are ‘love to rise in a summer mom’, ‘the skylark sings with me’ and ‘O! what sweet company’.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 5 The School Boy

Question 2.
In stanza 2, the mood changes. Which words/phrases reflect the changed mood?
Answer:
The words/phrases that reflect the changed mood are ‘O! it drives all joy away’, ‘Under a cruel eye outworn,’ and ‘The little ones spend the day, In sighing and dismay’.

Question 3.
A cruel eye outworn ’ (stanza 2) refers to
i. the classroom which is shabby/noisy.
ii. the lessons which are difficult/uninteresting.
iii. the dull/uninspiring life at school with lots of work and no play.
Mark the answer that you consider right.
iii. the dull/uninspiring life at school with lots of work and no play.

Question 4.
‘Nor sit in learning’s bower
worn thro ’with the dreary shower ’
Which of the following is a close paraphrase of the lines above?
i. Nor can I sit in a roofless classroom when it is raining.
ii. Nor can I learn anything at school though teachers go on lecturing and explaining.
iii. Nor can I sit in the school garden for fear of getting wet in the rain.
Answer:
ii. Nor can I learn anything at school though teachers go on lecturing and explaining.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 5 The School Boy

Read the following poem and compare it with The School Boy.

The One Furrow
When I was young, I went to school
With pencil and footrule
Sponge and slate,
And sat on a tall stool
At learning’s gate.
When I was older, the gate swung wide;
Clever and keen-eyed
In I pressed,
But found in the mind’s pride
No peace, no rest.
Then who was it taught me back to go
To cattle and barrow,
Field and plough:
To keep to the one furrow,
As I do now?

The poem The School Boy is about a school boy who does not like to go to school. He wants to enjoy the summer morning listening to the sweet birds. He finds school dull and uninteresting. He feels like a bird in a cage, listening to the boring school lessons. He thinks that he is not getting a chance to blossom, and is being nipped in the bud because of all the sorrow he gets by going to school.

On the other hand, the poem ‘The One Furrow’ is about a small boy who seems to like attending school. He would carry his ruler, pencil and slate under his arm and make way for school readily.

But as he grew up, he was unable to find the same peace of mind at school that he used to. This is why he went back to farming and to nature. It is in his farm that he found peace and rest.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 5 The School Boy Read More »

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 4 The Last Bargain

NCERT Solutions for Class 8 English

The Last Bargain NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 4

The Last Bargain NCERT Text Book Questions and Answers

The Last Bargain Working with the poem

Question 1.
Who is the speaker in the poem?
Answer:
The speaker in the poem is a man looking for work. He wants to be hired by someone.

Question 2.
“The king, sword in hand” suggests
i. wealth
ii. power
iii. more power than wealth.
Mark the appropriate item in the context of stanza 1.
ii: power

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 4 The Last Bargain

Question 3.
The old man offered the speaker a lot of money. Why did he turn down the offer?
Answer:
He turned down the offer on seeing how the old man was counting his money so carefully. This means that the poet realizes that it is not money that he is seeking. It is not his desire. The money would soon be finished, and he would have to look for another job again. So, he chooses not to work for money.

Question 4.
Find in the poem, lines that match the following. Read both one after another.

i. I have nothing to give you
except goodwill and cheer.

i. “I hire you with nothing.”

ii. Her happiness was no more than sorrow in disguise.
Answer:
Her smile paled and melted into tears, and she went back alone into the dark.

iii. The king s might was not worth much.
Answer:
But his power counted for naught, and he went away in his chariot.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 4 The Last Bargain

Question 5.
How did the speaker feel after talking to the child on the beach?
Answer:
The speaker felt free and happy after talking to the child on the beach. The child had hired the man for nothing, but his cheerfulness and happiness. The man did not make a bargain for power, wealth or beauty. He made the last bargain for his happiness.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 4 The Last Bargain Read More »

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 3 Macavity : The Mystery Cat

NCERT Solutions for Class 8 English

Macavity : The Mystery Cat NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 3

Macavity : The Mystery Cat NCERT Text Book Questions and Answers

Macavity : The Mystery Cat Working with the poem

Question 1.
Read the first stanza and think.

i. Is Macavity a cat really?
Answer:
Yes, Macavity is a mysterious ginger cat.

ii. If not, who can Macavity be?
Answer:
If not, Macavity could be a fictional character created by the poet.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 3 Macavity : The Mystery Cat

Question 2.
Complete the following sentences.
Solved

  • A master criminal is one who can defy the law.
  • The Scotland Yard is baffled because when they reach the scene of crime. Macavity is not present.
  • No one can catch Macavitv because Macavity moves much faster than them.

Question 3.
“A cat, I am sure, could walk on a cloud without coming through (Jules Verne)
Answer:
Which law is Macavity breaking in the light of the comment above?
Macavity is breaking the law of gravity.

Question 4.
Read stanza 3, and then, describe Macavity in two or three sentences of your own.
Answer:
Macavity is a tall and thin ginger cat. He is always lost in thought and has deep, sunken eyes. He has lines on his forehead because of all the thinking, and his head is shaped like a dome. This shows that he is very intelligent.

Lost in thought, he has no time for the practical things in life like combing his coat. So, his coat is dusty and uncombed. He moves stealthily like a snake from side to side. And even when he seems to be sleeping, he is wide awake, and is completely aware of what is happening around him.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 3 Macavity : The Mystery Cat

Question 5.
Say ‘False’or ‘True for each of the following statements.

  1. Macavity is not an ordinary cat. True
  2. Macavity cannot do what a fakir can easily do. False
  3. Macavity has supernatural powers. True
  4. Macavity is well-dressed, smart and bright. False
  5. Macavity is a spy, a trickster and a criminal, all rolled in one. True

Question 6.
Having read the poem, try to guess whether the poet is fond of cats. If so, why does he call Macavity a fiend and monster?
Answer:
Yes, the poet is fond of cats. He talks about Macavity in an endearing manner. He gives a depth of character to an ordinary ginger cat and makes it seem like an extraordinary one. He calls it a fiend and monster to make us believe that the cat has supernatural powers and is not an ordinary cat.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 3 Macavity : The Mystery Cat

Question 7.
Has the poet used exaggeration for special effect? Find a few examples of it and read those lines aloud.
Answer:
Yes, the poet has used exaggeration for special effect. Following are some examples of this exaggeration:

  • He’s the bafflement of Scotland Yard, the Flying Squad’s despair:
  • He’s broken every human law, he breaks the law of gravity.
  • His powers of levitation would make a fakir stare,
  • For he’s a fiend in feline shape, a monster of depravity

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 3 Macavity : The Mystery Cat Read More »

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 2 Geography Lesson

NCERT Solutions for Class 8 English

Geography Lesson NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 2

Geography Lesson NCERT Text Book Questions and Answers

Geography Lesson Working with the poem

Question 1.
Find three or four phrases in stanzas one and two which are likely to occur in a geography lesson.
Answer:
Some phrases in stanzas one and two which are likely to occur in a geography lesson are:

  • The city had developed the way it had,
  • It scaled six inches to the mile.
  • It was clear why the country
  • Had cities where the rivers ran
  • And why the valleys were populated.
  • That land and water attracted man

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 2 Geography Lesson

Question 2.
Seen from the window of an aeroplane, the city appears
i. as haphazard as on ground.
ii. as neat as a map.
iii. as developed as necessary.
Mark the right answer.
ii. as neat as a map.

Question 3.
Which of the following statements are examples of “the logic of geography ”?
i. There are cities where there are rivers.
ii. Cities appear as they are not from six miles above the ground.
iii. It is easy to understand why valleys are populated.
iv. It is difficult to understand why humans hate and kill one another.
v. The earth is round, and it has more sea than land.
Answer:
i. There are cities where there are rivers.
iii. It is easy to understand why valleys are populated.
v. The earth is round, and it has more sea than land.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 2 Geography Lesson

Question 4.
Mention two things that are
i. clear from the height.
ii. not clear from the height.
Answer:
i. clear from the height: why valleys were populated; why cities were developed near water resources
ii. not clear from the height: why men fight and kill each other; why we build walls around us and hate each other

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Poem 2 Geography Lesson Read More »

error: Content is protected !!