Author name: Prasanna

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes InText Questions

These NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes InText Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes InText Questions

NCERT Intext Question Page No. 153
Question 1.
Match the following: (First one is done for you)
Answer:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes InText Questions 1
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes InText Questions 2

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes InText Questions

Question 2.
Match the following pictures (objects) with their shapes:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes InText Questions 3
Answer:
(i) A triangular field adjoining a square field.
(ii) A cone taken out of a cylinder.
(iii) A hemisphere surmounted on a cone.
(iv) A circular path around a circular ground.
(v) Two rectangular cross paths inside a rectangular park.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes InText Questions

NCERT Intext Question Page No. 165
Question 1.
Tabulate the number of faces, edges and vertices for the following polyhedrons: (Here ‘V’ stands for number of vertices, ‘F’ stands for number of faces and ‘E’ stands for number of edges).
Answer:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes InText Questions 4

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes InText Questions Read More »

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes Ex 10.3

These NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes Ex 10.3 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes Exercise 10.3

Question 1.
Can a polyhedron have for its faces.
(i) 3 triangles
(ii) 4 triangles
(iii) a square and four triangles?
Answer:
(i) No, it is not possible
(ii) Yes, four triangles can be the faces of a polyhedron.
(iii) Yes, a square and four triangles can be the faces.

Question 2.
Is it possible to have a polyhedron with any given number of faces?
(Hint: Think of a pyramid)
Answer:
Possible only if the number of faces is greater than or equal to 4.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes Ex 10.3

Question 3.
Which are prisms among the following?
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes Ex 10.3 1
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes Ex 10.3 2
(i) A nail
(ii) Unsharpened pencil
Answer:
(i) No, a nail is not a prism.
(ii) Yes, unsharpened pencil is a prism.
(iii) No, table weight is not a prism.
(iv) Yes, box is a prism.

Question 4.
(i) How are prisms and cylinders alike?
(ii) How are pyramids and cones alike?
Answer:
(i) A prism becomes a cylinder as the number of sides of its base becomes larger and larger.
(ii) A pyramid becomes a cone as the number of sides of its base becomes larger and larger.

Question 5.
Is a square prism same as a cube?
Explain:
Answer:
No, it can be a cuboid also.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes Ex 10.3

Question 6.
Verify Euler’s formula for these solids.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes Ex 10.3 3
Answer:
In the given figure,
F = 7, V = 10 and E = 15
F + V – E = 7 + 10 – 15 = 17 – 15
F + V – E = 2
Thus, Euler’s formula is verified.

(ii) In the given figure,
F = 9, V = 9 and E = 16
F + V- E = 9 + 9 – 16 = 18 – 16
Thus, Euler’s formula is verified.

Question 7.
Using Euler’s formula find the unknown.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes Ex 10.3 4
Answer:
(i) Here V = 6 and E = 12
F + V – E = 2
F + 6 – 12 = 2
F – 6 = 2
F = 6 + 2 = 8

(ii) F = 5, E = 9
F + V – E = 2
5 + V – 9 = 2
V – 4 = 2
V = 2 + 4 = 6

(iii) Here F = 20 V = 12
F + V – E = 2
20 + 12 – E = 2
32 – E = 2
32 – 2 = E
30 = E

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes Ex 10.3

Question 8.
Can a polyhedron have 10 faces, 20 edges and 15 vertices?
Answer:
Here, F = 10, E = 20, V = 15
We know that F + V – E = 2
Here, F + V – E =10 + 15 – 20
= 25 – 20
= 15 ≠ 2
∴ Such a polyhedron is not possible.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes Ex 10.3 Read More »

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorization Ex 14.2

These NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorization Ex 14.2 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorization Exercise 14.2

Question 1.
Factorise the following expressions.
(i) a2 + 8a + 16
(ii) p2 – lOp + 25
(iii) 25m2 + 30m+ 9
(iv) 49y2 + 84yz + 36z2
(v) 4x2 – 8x + 4
(vi) 121b2 – 88bc + 16c2
(vii) (1 + m)2 – 4lm
(viii) a4 + 2a2b2 + b4
(Hint: Expand (1 + m)2 first)
Answer:
(i) a2 + 8a + 16
= a2 + 2 x a x 4 + 42
= (a + 4)2
= (a + 4) (a + 4)
(ii) p2 – 10p + 25
= p2 – 2 x 5p + 52– (p – 5)2
= (p – 5) (p – 5)

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorization Ex 14.2

(iii) 25m2 + 30m + 9
= (5m)2 + 2 x 5m x 3 + 32
= (5m + 3)2
= (5m + 3) (5m +3)

(iv) 49y2 + 84yz + 36z2
= (7y)2+ 2 x 7y x 6z + (6z)2
= (7y + 6z)2 = (7y + 6z) (7y + 6z)

(v) 4x2 – 8x + 4
= (2x)2 – 2 x 2x x 2 + 22
= (2x – 2)2 = 22 (x – 1)2
= 4 (x – 1) (x – 1)

(vi) 12lb2 – 88bc + 16c2
= (11b)2 – 2 x 11b x 4c + (4c)2
= (11b – 4c)2
= (11b – 4c) (11b – 4c)

(vii) (l + m)2 – 4lm
= l2 + 2lm + m2 – 4lm
= l2 + (21m – 41m) + m2
= 1 – 21m + m2
= (1 – m)2 = (1 – m) (1 – m)

(viii) a4 + 2a2 b2 + b4
= (a2)2 + 2 x a2 x b2 + (b2)2
= (a2 + b2)2
= (a2 + b2) (a2 + b2)

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorization Ex 14.2

Question 2.
Factorise
(i) 4p2 – 9q2
(ii) 63a2 – 112b2
(iii) 49x2 – 36
(iv) 16x5 – 144x3
(v) (l + m)2 – (l – m)2
(vi) 9x2y2 – 16
(vii) (x2 – 2xy + y2) – z2
(viii) 25a2 – 4b2 + 28bc – 49c2
Answer:
(i) 4p2 – 9q2
= (2p)2 – (3q)2
= (2p + 3q) (2p – 3q)
[a2 – b2 = (a + b) (a – b)]

(ii) 63a2-112b2
= 7 x (9a2 – 16b2)
= 7[(3a)2 – (4b)2 ]
= 7 (3a + 4b) (3a – 4b)
[a2 – b2 = (a + b) (a – b)]

(iii) 49x2 – 36
= (7x)2 – 62 = (7x + 6) (7x – 6)
[Using a2 – b2 = (a + b) (a – b)]

(iv) 16x3 – 144x3
= x3 [16×2 – 144]
= x3 x 16 [x2 – 9]
= 16x3 [x2 – 32]
= 16x3 (x + 3) (x – 3)

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorization Ex 14.2

(v) (l + m)2 – (l – m)2
= (l + m + l – m) [l + m – (l – m)]
= 2l [l + m – l + m]
= 2l x 2m = 4lm

(vi) 9x2y2 – 16
= (3xy)2 – 42
= (3xy + 4) (3xy – 4)

(vii) (x2 – 2xy + y2) – z2
= [x2 – 2xy + y2] – z2
= (x – y)2 – z2
= (x – y + z) (x – y – z)

(viii) 25a2 – 4b2 + 28bc – 49c2
= 25a2 – [4b2 – 28bc + 49c2 ]
= (5a)2 – [(2b)2 – 2 x 2b x 7c + (7c)2]
= (5a)2 – (2b – 7c)2
= (5a + 2b – 7c) [5a – (2b – 7c)]
= (5a + 2b – 7c)(5a – 2b + 7c)

Question 3.
Factorise the expressions.
(i) ax2 + bx
(ii) 7p2 + 21q2
(iii) 2x3 + 2xy2 + 2xz2
(iv) am2 + bm2 + bn2 + an2
(v) (lm + 1) + m + 1
(vi) y (y + z) + 9 (y + z)
(vii) 5y2 – 20y – 8z + 2yz
(viii) 10ab + 4a + 5b + 2
(ix) 6xy – 4y + 6 – 9x
Answer:
(i) ax2 + bx
= a x x x x + b x x
= x (ax + b)

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorization Ex 14.2

(ii) 7p2 + 21q2
= 7 x p x p + 3 x 7 x q x q – 7 (p2 + 3q2)

(iii) 2x3 + 2xy2 + 2xz2
= 2 x x x x x x + 2 x x x y x y + 2 x x x z x z
= 2x(x xx + yxy + zxz)
= 2x (x2 + y2 + z2)

(iv) am2 + bm2 + bn2 + an2
= m2 (a + b) + n2 (b + a)
= m2 (a + b) + n2 (a + b)
= (a + b) (m2 + n2)

(v) (lm + l) + m + l
= l(m + l) + l(m + l)
= (m + l) (l + l)

(vi) y (y + z) + 9 (y + z)
= (y + z) (y + 9)
[(y + z) is common for both terms)]

(vii) 5y2 – 20y – 8z + 2yz
= 5y x y – 4 x 5y – 2 x 2 x 2 x z + 2 x y x z
= 5y (y – 4) + 2z (- 4 + y)
= 5y (y – 4) + 2z (y – 4)
= (y – 4) (5y + 2z)

(viii) 10ab + 4a + 5b + 2
= 2 x 5 x a x b + 2 x 2 x a + 5 x b + 2
= 2a (5b + 2) + 1 (5b + 2)
= (5b + 2) (2a + 1)

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorization Ex 14.2

(ix) 6xy – 4y + 6 – 9x
= 2 x 3 x x x y – 2 x 2 x y + 2 x 3 – 3 x 3 x x
= 2y (3x – 2) + 3 (2 – 3x)
= 2y (3x – 2) – 3 (3x – 2)
= (3x – 2) (2y – 3)

Question 4.
Factorise
(i) a4 – b4
(ii) p4 – 81
(iii) x4 – (y + z)4
(iv) x24 – (x – z)
(v) a4 – 2a2b2 + b4
Answer:
(i) a4 – b4
= (a2)2 – (b2)2
[(using a2 – b2 = (a + b) (a – b)]
= (a2 + b2) (a2 – b2)
= (a2 + b2) (a + b) (a – b)

(ii) p4 – 81
= (p2)2 – 92
[Using a2 – b2 = (a + b) (a – b)]
= (p2 + 9) (p2 – 9)
= (P2 + 9) [p2 – 32 ]
= (p2 + 9) (p + 3) (p – 3)

(iii) x2 – (y + z)4
= (x2)2 – [(y + z)2]2
[using a2 – b2 = (a + b) (a – b)
= [x2 + (y + z)2] [x2 – (y + z)2]
= [x2 + (y + z2)] (x + y + z) [x – (y + z)
= [x2 + (y + z)2] [x + y + z) (x – y – z)

(iv) x4 – (x – z)4
= (x2)2 – [(x-z)2]2
= [x2 + (x – z)2] [x2 – (x – z)2]
[Using a2 – b2 = (a + b) (a – b)]
= [x2 + (x – z)2 ] [(x + x – z) (x – x + z)]
= [x2 + (x – z)2] (2x – z) (z)
= (x2 + x2 + z2 – 2xz) (2x – z) (z)
= (2x2 + z2 – 2xz) (2x – z) (z)
= z (2x – z) (2x2 + z2 – 2xz)

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorization Ex 14.2

(v) a4 – 2a2 b2 + b4
= (a2)2 – 2 x a2 x b2 + (b2)2 = (a2 – b2 )2
= (a2 – b2) x (a2 – b2)
= (a + b) (a – b) (a + b) (a – b)
= (a + b)2 (a – b)2

Question 5.
Factorise the following expressions.
(i) p2 + 6p + 8
(ii) q2 – lOq + 21
(iii) p2 + 6p – 16
Answer:
(i) p2 + 6p + 8
= p2 + 4p + 2p + 8
[8 = 2 x 4 and 2 + 4 = 6]
= p (p + 4) + 2 (p + 4)
= (p + 4) (p + 2)

(ii) q2 – 10q + 21
= q2 – 7q – 3q + 21
[21 = – 7 x – 3 and – 10 = – 7 – 3]
= q(q – 7) – 3(q – 7)
= (q – 7) (q – 3)

(iii) p2 + 6p – 16
= p2 + 8p – 2p – 16
[-16 = 8 x – 2 and 8 – 2 = 6]
= p(p + 8) – 2 (p + 8)
= (p + 8) (p – 2)2

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorization Ex 14.2 Read More »

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes Ex 10.2

These NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes Ex 10.2 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes Exercise 10.2

Question 1.
Look at the given map on a city.
Answer the following.
(a) Colour the map as follows: Blue-water, red-fire station, orange-library, yellow- school. Green-park, Pink-college, Purple-Hospital, Brown-Cemetery.
(b) Mark a green ‘X’ at the intersection of Road ‘C’ and Nehru Road, Green ‘Y’ at the intersection of Gandhi Road and Road A.
(c) In red, draw a short street route from library to the bus depot.
(d) Which is further east, the city park or the market?
(e) Which is further south, the primary school or the Sr. Secondary School?
Answer:
The shaded (coloured) map according to the required direction is given in part (a). Here various colours are as under
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes Ex 10.2 1
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes Ex 10.2 2
(a) Do as directed
(b) Do as directed
(c) Do as directed
(d) City park
(e) Senior Secondary School

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes Ex 10.2

Question 2.
Draw a map of your class using proper scale and symbols for different objects.
Answer:
It is an activity, so do it yourself.

Question 3.
Draw a map of your school compound using proper scale and symbols for various features like play ground, main building, garden, etc.
Answer:
It is an activity. Please do it yourself.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes Ex 10.2

Question 4.
Draw a map giving instructions to your friend so that she could reach your house without any difficulty.
Answer:
It is an activity. Please do it yourself.

Faces, Edges and Vertices
Note:
I. A polygon is a 2-D shape made of line segments only.
II. A polyhedron is a 3-D shape made of plane faces.
III. Plural of polyhedron is polyhedra.
IV. A cube, cuboid, pyramid, prism, etc. are polyhedra whereas spheres, cones and cylinders are not polyhydra.

A cuboid has 6 faces, 12 edges and 8 vertices.

Convex polyhedrons: You will recall the concept of convex polygons. The idea of convex polyhedron is similar.

Regular Polyhedron: A convex polyhedron is said to be regular if its faces are made up of regular polygons and the same number of faces meet at each vertex.

Prism: Prism are polyhedra whose lateral base and top are congruent polygons and the other faces are parallelograms.

Pyramids: Pyramids are polyhedra whose base is a polygon and whose lateral faces are in the shape of triangles at a common vertex.

Note: The prisms or a pyramids is named after its bases.

Euler’s Formula: It is a relation between the faces, edges and vertices of a polyhedra. It is given by
F + V = E + 2
is F + V – E = 2
where, F → Number of faces
V → Number of vertices
E → Number of edges.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes Ex 10.2 Read More »

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorization Ex 14.1

These NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorization Ex 14.1 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorization Exercise 14.1

Question 1.
Find the common factors of the given terms.
(i) 12x, 36
(ii) 2y, 22xy
(iii) 14pq, 28p2q2
(iv) 2x, 3x2, 4
(v) 6 abc, 24ab2, 12 a2b
(vi) 16x3, – 4x2, 32x
(vii) 10 pq, 20 qr, 30rp
(viii) 3x2y3, 10x3, 6x2y2z
Answer:
(i) 12x = 2 x 2 x 3 x x
36 = 2 x 2 x 3 x 3
∴ The common factor = 2 x 2 x 3 = 12

(ii) 2y = 2 x y
22y = 2 x 11 x y
∴ The common factor = 2 x y = 2y

(iii) 14pq = 2 x 7 x p x q
28 p2q2 = 2 x 2 x 7 x p x p x q x q
∴ The common factor
= 2 x 7 x p x q = 14pq

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorization Ex 14.1

(iv) 2x = 2 x x
3x2 = 3 x x x x
4 = 2 x 2
∴ Common factor = 1
(1 is a factor of every term)

(v) 6abc = 2 x 3 x a x b x c
24ab2 = 2 x 2 x 2 x 3 x a x b x b
12a2b = 2 x 2 x 3 x a x a x b
∴ The common factor
= 2 x 3 x a x b = 6ab

(vi) 16x3 = 2 x 2 x 2x 2 x x x x x x
-4x2 = -1 x 2 x 2 x x x x
32x = 2 x 2 x 2 x 2 x 2 x x
∴ The common factor = 2 x 2 x x = 4x

(vii) 10pq = 2 x 5 x p x q
20qr = 2 x 2 x 5x q x r
30rp = 2 x 3 x 5 x r x p
∴  The common factor = 2 x 5 = 10

(viii) 3x2y3 = 3 x x x x x y x y x y
10x3y2 = 2 x 5 x x x x x x x y x y
6x2y2z = 2 x 3 x x x x x y x y x z
∴  The common factor = x x x x y x y
= x2y2

Question 2.
Factorise the following expressions.
(i) 7x – 42
(ii) 6p – 12q
(iii) 7a2 + 14a
(iv) – 16 z + 20 z3
(v) 20 l2 m + 30 alm
(vi) 5x2y – 15xy2
(vii) 10a2 + 15 b2 + 20c2
(viii) – 4a2 + 4ab – 4ca
(ix) x2yz + xyz2 xy2z xyz2
(x) ax2y + bxy2 + cxyz
Answer:
(i) 7x – 42
=7 x x – 2 x 3 x 7
= 7 (x – 2 x 3)
= 7 (x – 6)

(ii) 6p – 12q
= 2 x 3p – 2 x 2 x 3 x q
= 2 x 3 [p – 2 x q]
= 6 (p – 2q)

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorization Ex 14.1

(iii) 7a2 + 14a
=7 x a x a + 2 x 7 x a
= 7a (a + 2)

(iv) – 16z + 20 z3
= -2 x 2 x 2 x 2 x z + 2 x 2 x 5 x z x z x z
= 2 x 2 x z [-2x2 + 5 x z x z]
= 4z (-4 + 5z2)

(v) 20 l2m + 30 alm
= 2 x 2 x 5 x l x l x m + 2 x 3 x 5 x a x l x m
= 2 x 5 x l x m[2 x l + 3a]
= 10lm (2l + 3a)

(vi) 5x2y-15xy2
=5 x x x x x y – 3 x 5 x x x y x x
= 5xy (x – 3y)

(vii) 10a2 – 15b2 + 20c2
= 2 x 5 x a x a – 3 x 5 x b x b + 2 x 2 x 5 x c x c
= 5[2 x a x a – 3 x b x b + 2 x 2 x c x c]
= 5 (2a2 – 3b2 + 4c2)

(viii) -4a2 + 4ab – 4ca
= -2 x 2 x a x a + 2 x 2 x a x b – 2 x 2 x c x a
= 2 x 2 x a (-a + b – c)
= 4a (-a + b – c)

(ix) x2yz + xy2z + xyz2
= x x x x y x z + x x y x y x z + x x y x z x z
= x x y x z[x + y + z]
= xyz (x + y + z)

(x) ax2y + bxy2 + cxyz
= a x x x x x y + b x x x y x y + c x x x y x z
= x x y[a x x + b x y + c x z]
= xy (ax + by + cz)

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorization Ex 14.1

Question 3.
Factorise
(i) x2 + xy + 8x + 8y
(ii) 15xy – 6x + 5y – 2
(iii) ax + bx – ay – by
(iv) 15pq + 15 + 9q – 25p
(v) z – 7 + 7xy – xyz
Answer:
(i) x2 + xy + 8x + 8y
= x(x + y) + 8 (x + y)
= (x + y) (x + 8)

(ii) 15xy – 6x + 5y – 2
= 3x (5y – 2) + 1 (5y – 2)
= (5y – 2) (3x + 1)

(iii) ax + bx – ay – by
= x (a + b) – y (a + b)
= (a + b) (x – y)

(iv) 15pq + 15 + 9q + 25p
= 15pq + 25p + 9q + 15
= 5p (3q + 5) + 3 (3q + 5)
(Re-arranging the terms)
= (3q + 5) (5p + 3)

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorization Ex 14.1

(v) z – 7 + 7xy – xyz
= z – xyz + 7xy – 7
= z( 1 – xy) + (7 (xy – 1)
(Re-arranging the terms)
= z (1 – xy) – 7 (1 – xy)
= (1 – xy) (z- 7)

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorization Ex 14.1 Read More »

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes Ex 10.1

These NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes Ex 10.1 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes Exercise 10.1

Question 1.
For each of the given solid, the two views are given. Match for each solid the corresponding top and front views. The first one is done for you.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes Ex 10.1 1
Answer:
(a) (iii) → (iv)
(b) (i) → (v)
(c) (iv) → (ii)
(d) (v) → (iii)
(e) (ii) → (i)

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes Ex 10.1

Question 2.
For each of the given solid, the three views are given. Identify for each solid the corresponding top, front and side views.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes Ex 10.1 2
(a) (i) Front (ii) Side (iii) Top
(b) (i) Side (ii) Front (iii) Top
(c) (i) Front (ii) Side (iii) Top
(d) (i) Front (ii) Side (iii) Top

Question 3.
For each given solid, identify the top view, front view and side view.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes Ex 10.1 3
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes Ex 10.1 4
Answer:
(a) (i) Top (ii) Front (iii) Side
(b) (i) Side (ii) Front (iii) Top
(c) (i) Top (ii) Side (iii) Front
(d) (i) Side (ii) Front (iii) Top
(e) (i) Front (ii) Top (iii) Side

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes Ex 10.1

Question 4.
Draw the front view, side view and top view of the given objects.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes Ex 10.1 5
Answer:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes Ex 10.1 6

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes Ex 10.1 Read More »

error: Content is protected !!