Author name: Prasanna

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.4

These NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.4 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Exercise 3.4

Question 1.
State whether True or False.
(a) All rectangles are squares.
(b) All rhombuses are parallelograms.
(c) All squares are rhombuses and also rectangles.
(d) All squares are not parallelograms.
(e) All kites are rhombuses.
(f) All rhombuses are kites.
(g) All parallelograms are trapeziums.
(h) All squares are trapeziums.
Solution:
(a) False
(b) True
(c) True
(d) False
(e) False
(f) True
(g) True
(h) True

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.4

Question 2.
Identify all the quadrilaterals that have
(a) four sides of equal length
(b) four right angles.
Solution:
(a) square, rhombus
(b) square, rectangle

Question 3.
Explain how a square is
(i) a quadrilateral
(ii) a parallelogram
(iii) a rhombus
(iv) a rectangle
Solution:
(i) A square is a 4-sided figure, so it is a quadrilateral.
(ii) The opposite sides of a square are parallel, so it is a parallelogram.
(iii) All the sides of a square are equal, so it is a rhombus.
(iv) Each angle of a square is a right-angle, so it is a rectangle.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.4

Question 4.
Name the quadrilaterals whose diagonals
(i) bisect each other
(ii) are perpendicular bisectors of each other
(iii) are equal
Solution:
(i) The diagonals of the following quadrilaterals bisect each other.
Square, rectangle, rhombus, and parallelogram
(ii) The diagonals are perpendicular bisectors of the following quadrilaterals.
Square and rhombus
(iii) The diagonals are equal in the case of square and rectangle.

Question 5.
Explain why a rectangle is a convex quadrilateral.
Solution:
A rectangle is a convex quadrilateral as both of its diagonals lies in its interior.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.4

Question 6.
ABC is a right-angled triangle and O is the mid-point of the side opposite to the right angle. Explain why O is equidistant from A, B, and C (The dotted lines are drawn additionally to help you)
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.4 Q6
Solution:
Construction: Produce B to D such that BO = OD.
Join AD and CD
Proof: AO = OC (As O is a midpoint of AC)
BO = DO (By construction)
∴ ABCD is a parallelogram.
(As diagonals bisect each other)
Also, ∠B = 90°
∴ ABCD is a rectangle
∴ Diagonal AC = BD
\(\frac{1}{2}\) AC = \(\frac{1}{2}\) BD
AO = OB
Also, AO = OC
∴ AO = OB = OC
∴ O is equidistant from A, B and C.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.4 Read More »

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.3

These NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.3 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Exercise 3.3

Question 1.
Given a parallelogram ABCD. Complete each statement along with the definition or property used.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.3 Q1
(i) AD = __________
(ii) ∠DCB = __________
(iii) OC = __________
(iv) m∠DAB + m∠CDA = __________
Solution:
(i) AD = BC (opposite sides are equal)
(ii) ∠DCB = ∠DAB (opposite angles are equal)
(iii) OC = OA (Diagonals bisect each other)
(iv) m∠DAB + m∠CDA = 180° (Adjacent angles are supplementary)

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.3

Question 2.
Consider the following parallelograms. Find the values of the unknown x, y, z.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.3 Q2

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.3 Q2.1

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.3 Q2.2
Solution:
(i) ∠y = 100° (opposite angles of a parallelogram are equal)
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.3 Q2.3
∠x + 100° = 180° (adjacent angles in a parallelogram)
∠x = 180° – 100° = 80°
∠z = ∠x = 80° (opposite angles of parallelogram are equal)
∴ ∠x = 80°, ∠y = 100°, ∠z = 80°

(ii) Opposite angles are equal.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.3 Q2.4
∠1 = 50° (opposite angles are equal)
∠1 + ∠z = 180° (Linear pair)
50 + ∠z = 180
∠z = 180° – 50°= 130°
x + ∠1 + y + 50° = 360°
⇒ x + 50° + y + 50° = 360°
⇒ x + y + 100° = 360°
⇒ x + y = 360° – 100°
⇒ x + y = 260°
∴ x = y (opposite angles of a parallelogram)
x = \(\frac{260^{\circ}}{2}\) = 130°
Thus x = 130°, y = 130° and z = 130°.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.3

(iii) x = 90° (vertically opposite angles are equal)
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.3 Q2.5
x + y + 30° = 180°
(sum of the angles of a triangle = 180°)
90° + y + 30° = 180°
y + 120° = 180°
∠y = 180° – 120° = 60°
In the parallelogram ABCD
AD || BC and BD is a transversal.
∴ y = z (alternate angles are equal)
z = y = 60°
Thus x = 90°, y = 60° and z = 60°

(iv) In the parallelogram ABCD
y = 80° (opposite angles are equal)
AD || BC and CD is a transversal equal)
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.3 Q2.6
∴ z = 80° (corresponding angles are equal)
x + 80° = 180° (sum of the adjacent angle is 180°)
x = 180° – 80° = 100°
Thus, x = 100°, y = 80° and z = 80°

(v) y = 112° (in a parallelogram, opposite angles are equal)
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.3 Q2.7
In ΔACD,
x + y + 40° = 180° (sum of the angles of a triangle is 180°)
⇒ x + 112° + 40° = 180°
⇒ x + 152°= 180°
⇒ x = 180° – 152° = 28°
∠C + ∠B = 180° (sum of the adjacent angles of a parallelogram is 180°)
⇒ 40° + z + 112° = 180°
⇒ z + 152° = 180°
⇒ z = 180° – 152° = 28°
Thus, x = 28°, y = 112° and z = 28°.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.3

Question 3.
Can a quadrilateral ABCD be a parallelogram if
(i) ∠D + ∠B = 180°?
(ii) AB = DC = 8 cm, AD = 4 cm and BC = 4.4 cm?
(iii) ∠A = 70° and ∠C = 65°?
Solution:
(i) In a quadrilateral ABCD
∠D + ∠B = 180° can be, but need not be
∴ The quadrilateral may be a parallelogram but not always

(ii) In a quadrilateral ABCD
AB = DC = 8 cm
AD = 4 cm
BC = 4.4 cm
∴ Opposite sides AD and BC are not equal.
∴ It cannot be a parallelogram.

(iii) In a quadrilateral ABCD
∠A = 70° and ∠C = 65°
∵ Opposite angles ∠A ≠ ∠C
∴ It cannot be a parallelogram.

Question 4.
Draw a rough figure of a quadrilateral that is not a parallelogram but has exactly two opposite angles of equal measure.
Solution:
In the adjoining figure, ABCD is not a parallelogram such that opposite angles ∠B and ∠D are equal. It is a kite.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.3 Q4

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.3

Question 5.
The measures of two adjacent angles of a parallelogram are in the ratio 3 : 2. Find the measure of each of the angles of the parallelogram.
Solution:
Let ABCD be a parallelogram in which adjacent angles ∠A and ∠B are 3x and 2x respectively.
Since adjacent angles are supplementary.
∴ ∠A + ∠B = 180°
⇒ 3x + 2x = 180°
⇒ 5x = 180°
⇒ x = \(\frac{180^{\circ}}{5}\) = 36°
∠A = 3 × 36° = 108°
and ∠B = 2 × 36° = 72°
Since opposite angles are equal.
∴ ∠D = ∠B = 72° and ∠C = ∠A = 108°
∴ ∠A = 108°, ∠B = 72°, ∠C = 108° and ∠D = 72°

Question 6.
Two adjacent angles of a parallelogram have equal measure. Find the measure of each of the angles of the parallelogram.
Solution:
Let ABCD be a parallelogram such that adjacent angles ∠A = ∠B
Since ∠A + ∠B = 180°
∠A = ∠B = \(\frac{180^{\circ}}{2}\) = 90°
Since opposite angles of a parallelogram are equal
∴ ∠A = ∠C = 90° and ∠B = ∠D = 90°
Thus, ∠A = 90°, ∠B = 90°, ∠C = 90° and ∠D = 90°

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.3

Question 7.
The adjacent figure HOPE is a parallelogram. Find the angle measures x, y and z. State the properties you use to find them.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.3 Q7
Solution:
y + z = 70°
(An exterior angles of a triangle is equal to the sum of the opposite interior angles)
∵ In ∆HOP
∠HOP = 180° – 70° = 110° (sum of the adjacent angle is 180°)
Now, x = ∠HOP = 110° (opposite angles of a parallelogram are equal)
EH || OP and PH is a transversal
∴ y = 40° (alternate angles are equal)
From (1),
y + z = 70°
⇒ 40° + z = 70°
⇒ z = 70° – 40° = 30°
Thus x = 110°, y = 40° and z = 30°

Question 8.
The following figures GUNS and RUNS are parallelograms. Find x and y. (Lengths are in cm)
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.3 Q8
Solution:
(i) GUNS is a parallelogram.
GS = NU (opposite sides are equal)
3x = 18
⇒ x = \(\frac{18}{3}\) = 6
In the parallelogram GUNS
GU = SN (opposite sides are equal)
⇒ 3y – 1 = 26
⇒ 3y = 26 + 1
⇒ 3y = 27
⇒ y = \(\frac{27}{3}\) = 9
Thus, x = 6 cm and y = 9 cm.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.3

(ii) RUNS is a parallelogram and the di-agonal RN and US bisect each other.
∴ y + 7 = 20
⇒ y = 20 – 7 = 13
x + y = 16
⇒ x + 13 = 16
⇒ x = 16 – 13 = 3
Thus, x = 3 cm and y = 13 cm

Question 9.
In the figure given below both RISK and CLUE are parallelograms. Find the value of x.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.3 Q9
Solution:
RISK is a parallelogram
∠R + ∠K = 180° (adjacent angles of a parallelogram are supplementary)
∴ ∠R + 120° = 180°
∠R = 180° – 120° = 60°
In the parallelogram RISK
∠R = ∠S (opposite angles are equal)
∠S = 60°
CLUE is also a parallelogram.
∠E = ∠L = 70° (opposite angle of a parallelogram)
∠E = 70°
Now, in triangle ESO
∠E + ∠S + x = 180°
⇒ 70° + 60° + x = 180°
⇒ 130° + x = 180°
⇒ x = 180° – 130°
⇒ x = 50°

Question 10.
Explain how this figure is a trapezium. Which of its two sides are parallel?
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.3 Q10
Solution:
∠KLM + ∠NML = 80° + 100° = 180°
∴ KL || NM (The sum of consecutive interior angles is 180°)
∴ The given figure KLMN is a trapezium.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.3

Question 11.
Find m∠C in the figure given below if AB || DC.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.3 Q11
Solution:
AB || DC and BC is a transversal,
∵ m∠B + m∠C = 180°
sum of interior angles is 180°
m∠C = 180° – m∠B
∴ m∠C = 180° – 120° = 60°

Question 12.
Find the measure of ∠P and ∠S if SP || QR in figure (if you find m∠R, is there more than one method to find m∠P)
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.3 Q12
Solution:
PQRS is a trapezium such that SP || RQ and PQ is a transversal.
∴ m∠P + m∠Q = 180° (Interior angles are supplementary)
m∠P + 130° = 180°
m∠P = 180° – 130° = 50°
Also, m∠S + m∠R = 180°
⇒ m∠S + 90° = 180°
⇒ m∠S = 180° – 90°
⇒ m∠S = 90°
m∠P + m∠Q + m∠R + m∠S = 360° (sum of the angles of a quadrilateral is 360°)
⇒ m∠P + 130° + 90° + 90° = 360°
⇒ m∠P + 130° + 90° + 90° = 360°
⇒ m∠P + 130° + 90° + 90° = 360°
⇒ m∠P + 310° = 360°
⇒ m∠P = 360° – 310°
⇒ m∠P = 50°
Hence, m∠P = 50° and m∠S = 90°

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.3 Read More »

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.3

These NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.3 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Exercise 12.3

Question 1.
If m – 2, find the value of:
(i) m – 2
(ii) 3m – 5
(iii) 9 – 5m
(iv) 3m2 – 2m – 7
(v) \(\frac { 5m }{ 2 }\) – 4
Answer:
(i) m- 2 = 2 – 2 (m = = 2)
= 0

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.3

(ii) 3m – 5 = 3 (2) – 5 (m = – 2)
= 6 – 5 = 1

(iii) 9 – 5m = 9 – 5(2) (m = = 2)
= 9- 10
= -1

(iv) 3m2 – 2m – 7
= 3 (2)2 – 2(2) – 7
(m = 2)
= 3 (4) – 4 – 7
= 12 – 4 – 7
= 12 – 11
= 1

(v) \(\frac { 5m }{ 2 }\) – 4 = \(\frac{5(2)}{2}\) – 4 (m = 2)
= 5 – 4
= 1

Question 2.
If p = -2, find the value of:
(i) 4p + 7
(ii) – 3p2 + 4p + 7
(iii) – 2p2 – 3p2 + 4p + 7
Answer:
(i) 4p + 7 = 4(-2) + 7
= – 8 + 7 = -1

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.3

(ii) -3p2 + 4p + 7
= – 3 (-2)2 + 4(-2) + 7
(when p = -2)
= – 3 (4) + (- 8) + 7
= -12 – 8 + 7
= -20 +7
= -13

(iii) -2p3 – 3p2 + 4p + 7 =
-2 (-2)3 – 3 (-2)2 + 4 (-2) + 7
(when p = -2)
= – 2(- 8) — 3 (4) + (— 8) + 7 = + 16 – 12 – 8 + 7 = 23 – 20 = 3

Question 3.
Find the value of the following expressions, when x = -1:
(i) 2x – 7
(ii) -x + 2
(iii) x2 + 2x + 1
(iv) 2x2 – x -2
Answer:
(i) 2x – 7 = 2(-1) – 7 (whenx = -1)
= -2 – 7 = -9

(ii) -x + 2 = -(-1) + 2 (When x = -1)
= 1 + 2 = 3

(iii) x2 + 2x + 1 = (-1)2 + 2 (-1) + 1
(When x = – 1)
= 1 – 2 + 1
= 2 – 2 = 0

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.3

(iv) 2x2 – x – 2 =2 (-1)2 – (-1) – 2
(When x = -1)
= 2 + 1 – 2
= 3 – 2 = 1

Question 4.
If a = 2, b = – 2, find the value of:
(i) a2 + b2
(ii) a2 + ab + b2
(iii) a2 – b2
Answer:
(i) a2 + b2 = (2)2 + (-2)2
(When a = 2, b = -2)
= 4 + 4 = 8

(ii) a2 + ab + b2
= (2)2 + 2(-2) + (-2)2
(When a = 2, b = – 2)
= 4 – 4 + 4
= 8 – 4 = 4

(iii) a2 – b2 = 22 – (-2)2
(When a = 2, b = -2) = 4-(4) = 4- 4 = 0

Question 5.
When a = 0, b = – 1, find the value of the given expressions:
(i) 2a + 2b
(ii) 2a2 + b2 + 1
(iii) 2a2b + 2ab2 + ab
(iv) a2 + ab + 2
Answer:
(i) 2a + 2b = 2 (0) + 2(—1)
(When a = 0, b = -1)
= 0 – 2 = -2

(ii) 2a2 + b2 +1
= 2 (0)2 + (-1)2 + 1
(When a = 0, b = -1)
= 0 + (1) + (1)
= 1 + 1 = 2

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.3

(iii) 2a2b + 2ab2 + ab
= 2(0)2 (-1) + 2(0) (-1)2 + (0) (-1)
(When a = 0, b = -1)
= 2(0) (-1) + 2(0) (1) + 0
= 0 + 0 + 0
= 0

(iv) a2 + ab + 2 = (0)2 + 0 (-1) + 2
(When a = 0, b = -1)
= 0 – 0 + 2 = 2

Question 6.
Simplify the expressions and find the value if x is equal to 2.
(i) x + 7 + 4 (x – 5)
(ii) 3 (x + 2) + 5x – 7
(iii) 6x + 5 (x – 2)
(iv) 4(2x – l) + 3x+ 11
Answer:
(i) x + 7 + 4 (x -5)
= x + 7 + 4x – 20
= x + 4x + 7 – 20
= 5x – 13 (When x = 2)
= 5 (2) – 13
= 10- 13
= -3

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.3

(ii) 3 (x + 2) + 5x – 7 = 3x + 6 + 5x – 7
= 3x + 5x + 6 – 7
= 8x – 1 (When x = 2)
= 16 – 1 = 15

(iii) 6x + 5 (x – 2) = 6x + 5x – 10
= 1 lx – 10 (When x = 2)
= 11 (2) – 10 = 22-
= 12

(iv) 4(2x – 1)+ 3x + 11
= 8x + 3x – 4 + 11
= 8x + 3x + 11 – 4
= 11x + 7 (When x = 2)
h = 11(2) + 7
= 22 + 7 = 29

Question 7.
Simplify these expressions and find their values if x = 3, a = -1, b = -2.
(i) 3x – 5 – x + 9
(ii) 2 – 8x + 4x + 4
(iii) 3a + 5 – 8a + 1
(iv) 10 – 3b – 4 – 5b
(v) 2a – 2b – 4 – 5 + a
Answer:
(i) 3x-5-x + 9
= 3x-x-5 + 9
= 2x + 4 (When x = 3)
= 2(3)+ 4
= 6 + 4
= 10

(ii) 2-8x + 4x + 4
= -8x + 4x + 4 + 2
= (- 8 + 4) x + 6
= – 4x + 6
(When x = 3)
= – 4(3) + 6
= -12+ 6 =-6

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.3

(iii) 3a + 5 – 8a + 1
= 3a – 8a + 5 + 1
= (3 – 8) a + 6
= -5a + 6
(When a = – 1)
= -5 (-1) + 6
= 5 + 6= 11

(iv) 10 – 3b – 4 – 5b = -3b -5b +10-4
= (-3 -5) b + 6 = – 8 b + 6
(When b = – 2) = – 8 (-2) + 6
= 16 + 6 = 22

(v) 2a – 2b – 4 – 5 + a =
2a + a – 2b – 4 -5 = 3a – 2b – 9
(When a = – 1 and b = -2) = 3 (-1) -2 (-2) -9 = -3 + 4 -9 = -12+ 4 =-8

Question 8.
(i) If z = 10, find the value of z3 – 3 (z – 10).
(ii) If p = – 10, find the value of p2 – 2p – 100
Answer:
(i) z3 – 3 [z – 10] = 102 – 3 [10- 10]
(When z = 10)
= 1000 – 3 (0)= 1000

(ii) p2 – 2p – 100
= (-10)2 – 2 (-10) – 100
(When p = -10)
= 100 + 20 – 100
= 120 – 100 = 20

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.3

Question 9.
What should be the value of a if the value of 2x2 + x – a equals to 5, when x = 0? Ans: 2x2+ x – a = 5 (Given: x = 0)
2(0)2 + 0 – a = 5
0 + 0 – a = 5
-a =5
a = – 5
The value of a = – 5

Question 10.
Simplify the expression and find its value when a = 5 and b = – 3.
2(a2 + ab) + 3 – ab
Answer:
2(a2 + ab) + 3 – ab
= 2 [52 + 5(-3)] + 3 -(5) (-3)
= 2 [25- 15] +3 + 15
= 2(10) + 18
= 20 + 18 = 38

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.3 Read More »

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 4 Simple Equations Ex 4.1

These NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 4 Simple Equations Ex 4.1 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 4 Simple Equations Exercise 4.1

Question 1.
Complete the last column of the table.
Answer:

EquationValueSay, whether the Equation is Satisfied, (Yes/No)
(i) x + 3 = 0x = 3No
(ii) x + 3 = 0x = 0No
(iii) x + 3 = 0x = -3yes
(iv) x – 7 = 1x = 7No
(v) x – 7 = 1x = 8yes
(vi) 5x = 25x = 0No
(vii) 5x = 25x = – 5No
(viii) \(\frac{m}{3}\) = 2m = -6No
(ix) \(\frac{m}{3}\) = 2m = 0No
(x) \(\frac{m}{3}\) = 2 m = 6yes

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 4 Simple Equations Ex 4.1

Question 2.
Check whether the value given in the brackets is a solution to the given equation or not:
(a) n + 5 = 19 (n = 1)
(b) 7n + 5 = 19 (n = – 2)
(c) 7n + 5 = 19 (n = 2)
(d) 4p – 3 = 13 (p = 1)
(e) 4p – 3 = 13 (p = – 4)
(f) 4p – 3 = 13 (p = 0)
Answer:
(a) n + 5 = 19
1 + 5 =19 (Putting n = 1)
6 ≠ 19
∴ n = 1 is not a solution.

(b) 7n + 5 =19
7(- 2) + 5 =19 (Put n = – 2)
-14 + 5 = 19
-9 ≠ 19
n = -2 is not a solution.

(c) 7n + 5 =19
7(2) + 5=19 (Put n = 2)
14 + 5 = 19
19 = 19
∴ n = 2 is a solution.

(d) 4p – 3 = 13
4(1) – 3 =13 (Put p = 1)
4 – 3 = 13
1 ≠ 13
∴ p = 1 is not a solution.

(e) 4p – 3 = 13
4(- 4) – 3 = 13 (Put p = – 4)
-16 -3 = 13
-19 ≠ 13
∴ p = – 4 is not a solution.

(f) 4p – 3 = 13
4(0) – 3 = 13 (Put p = 0)
0 – 3 = 13
-3 ≠ 13
p = 0 is not a solution.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 4 Simple Equations Ex 4.1

Question 3.
Solve the following equations by trial and error method:
(i) 5p + 2 = 17
(ii) 3m – 14 = 4
Answer:
(i) 5p + 2 = 17
Put p = 0
L.H.S = 5 (0) + 2
= 0 + 2
= 2 ≠ RHS

Put p = 1
L.H.S = 5(1)+ 2
= 5 + 2
= 7 ≠ RHS

Put p = -1
L.H.S = 5 (-1) + 2
= -5 + 2
= -3 ≠ RHS

Put p = 2
L.H.S = 5 (2) + 2
= 10 + 2
= 12 ≠ RHS

Put p = -2
L.H.S = 5 (-2) + 2
= -10 + 2
= -8 ≠ 17 RHS

Put p = 3
L.H.S = 5 (3) + 2
= 15 + 2
= 17 = RHS
p = 3 is the solution of 5P + 2 = 17

(ii) 3m – 14 =4
Put m = 0
L.H.S = 3m – 14
= 3 (0) – 14
= – 14
– 14 ≠ 4
L.H.S ≠ R.H.S

Put m = 1
L.H.S = 3m -14
= 3(1) – 14
= 3 – 14
= – 11 ≠ R.H.S
L.H.S ≠ R.H.S

Put m = 2
L.H.S = 3m – 14
= 3 (2) – 14
= 6 – 14
= – 8 ≠ R.H.S
L.H.S ≠ R.H.S

Put m = 3
L.H.S = 3(3) – 14
= 9 – 14
= – 5 ≠ R.H.S
L.H.S ≠ R.H.S

Put m = 4
L.H.S = 3(4) – 14
= 12 – 14
= – 2 ≠ R.H.S
L.H.S ≠ R.H.S

Put m = 5
L.H.S = 3(5) – 14
= 15 – 14
= 1 ≠ R.H.S
L.H.S ≠ R.H.S

Put m = 6
L.H.S = 3(6) – 14
= 18 – 14
= 4 = R.H.S
L.H.S = R.H.S
m = 6 is the solution to 3m – 14 = 4

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 4 Simple Equations Ex 4.1

Question 4.
Write equations for the following statements:
(i) The sum of numbers x and 4 is 9.
(ii) 2 subtracted from y is 8.
(iii) Ten times a is 70.
(iv) The number b divided by 5 gives 6.
(v) Three-fourth of t is 15.
(vi) Seven times m plus 7 gets you 77.
(vii) One-fourth of a number x minus 4 gives 4.
(viii) If you take away 6 from 6 times y, you get 60.
(ix) If you add 3 to one-third of z, you get 30.
Answer:
(i) x + 4 = 9
(ii) y – 2 = 8
(iii) 10 a = 70
(iv) \(\frac { b }{ 5 }\) = 6
(v) \(\frac { 3t }{ 4 }\) = 15
(vi) 7m + 7 = 77
(vii) \(\frac { x }{ 4 }\) x – 4 = 4
(viii) 6 y – 6 = 60
(ix) \(\frac { z }{ 3 }\) + 3 = 30

Question 5.
Write the following equations in statement forms:
(i) p + 4 = 15
(ii) m – 7 = 3
(iii) 2m = 7
(iv) \(\frac { m }{ 5 }\) = 3
(v) \(\frac { 3m }{ 5 }\) = 6
(vi) 3p + 4 = 25
(vii) 4p – 2 = 18
(viii) \(\frac { p }{ 2 }\) + 2 = 8
Answer:
(i) The sum of p and 4 is 15.
(ii) 7 subtracted from m is 3.
(hi) Twice a number m is 7.
(iv) One-fifth of a number m is 3.
(v) Three-fifth of a number m is 6.
(vi) Three times a number p when added to 4 gives 25.
(vii) 2 subtracted from four times a number p is 18.
(viii) 2 added to half of a number p is 8.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 4 Simple Equations Ex 4.1

Question 6.
Set up an equation in the following cases:
(i) Irfan says that he has 7 marbles more than live times the marbles Parmit has. Irfan has 37 marbles. (Take m to be the number of Parmit’s marbles.)

(ii) Laxmi’s father is 49 years old. He is 4 years older than three times Laxmi’s age. (Take Laxmi’s age to be y years.)

(iii) The teacher tells the class that the highest marks obtained by a student in her class is twice the lowest marks plus 7. The highest score is 87. (Take the lowest score to be 1.)

(iv) In an isosceles triangle, the verte x angle is twice either base angle. (Let the base angle be b in degrees. Remember that the sum of angles of a triangle is 180 degrees).
Answer:
(i) Let Parmit has m marbles.
Then, five time the marbles Parmit has = 5 m.
Irfan has 7 marbles more than five times the marbles parmit has
So, Irfan has (5m + 7) marbles
But it is given that Irfan has 37 marbles.
5m + 7 = 37

(ii) Let Laxmi’s age = y years
3 times Laxmi’s age = 3y years.
Age of Laxmi’s father = 3 times
Laxmi’s age + 4 years
= 3y + 4 years
But Laxmi’s father is 49 years old.
3y + 4 = 49

(iii) Let the lowest score (marks) = 1
Twice the lowest marks = 2 l
Since highest marks = (twice the lowest marks) + 7 = 2l + 7
But the highest marks = 87
2l + 7 = 87

(iv) Let the base angle be b degrees
The base angle of an isosceles triangle are equal.
The other base angle = b degrees
Since the vertex angle = Twice either base angle = 2b degrees.
Also, the sum of three angles of triangle = 180°
b + b + 2b = 180°
(OR)
4b = 180°

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 4 Simple Equations Ex 4.1 Read More »

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.2

These NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.2 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Exercise 12.2

Question 1.
Simplify combining like terms:
(i) 21b – 32 + 7b – 20b
(ii) – z2 + 13z2 – 5z + 7z3 – 15z
(iii) p – (p – q) – q – (q – p)
(iv) 3a – 2b – ab – (a – b + ab) + 3ab + b – a
(v) 5x2y – 5x2 + 3yx2 – 3y2 + x2 – y2 + 8xy2 – 3y2
(vi) (3y2 + 5y – 4) – (8y – y2 – 4)
Answer:
(i) 21b – 32 + 76 – 20b
Combining the like terms, we have
(21b + 7b – 20b) + (- 32) = (21 + 7 – 20) b + (- 32)
= 8b – 32

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.2

(ii) -z2 + 13z2 – 5z + 7z3 – 15z
Combining like terms, we get
= 7z3 + (-z2 + 13z2) + (-5z – 15z)
= 7z3 + (-1 + 13)z2 + (- 5 – 15)z
= 7z3 + 12z2 – 20z

(iii) p-(p-q)-q-(q-p) = p- p + q – q – q + p
Combining like terms, we get
= p – p + p + q – q – q
= (1 – 1 + 1) p + (1 – 1 – 1) q
= p + (-1)q
= p – q

(iv) 3a – 2b – ab – (a – b + ab) + 3ab + b – a
= 3a – 2b – ab – a + b – ab + 3ab + b -a
Combining like terms, we get
= 3a – a – a -2b + b + b – ab – ab + 3ab
= (3 – 1 – 1) a + (-2 + 1 + 1) b + (-1 -1 + 3)ab
= (3 – 2) a + (-2 + 2) b + (-2 + 3) ab
= (1) a + (0) b + (1) ab
= a + ab

(v) 5x2y – 5x2 + 3yx2 – 3y2 + x2 – y2 + 8xy2 – 3y2
Combining the like terms, we get
(5x2y + 3yx2) + 8xy2 + (-5x2 + x2 ) + (-3y2 – y2 – 3y2 )
(5 + 3) x2y + 8xy2 + (-5 + 1) x2 + (-3 – 1 – 3)y2
8x2y + 8xy2 + (- 4) x2 + (-7) y2
8x2y + 8xy2 – 4x2 – 7y2

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.2

(vi) (3y2 + 5y – 4)-(8y – y2 – 4)
= 3y2 + 5y – 4 – 8y + y2 + 4
Combining the like terms, we get
= 3y2 + y2 + 5y – 8y – 4 + 4
= (3 + 1)y2 + (5-8)y + (-4 + 4)
= 4y2 – 3y

Question 2.
Add:
(i) 3mn, – 5mn, 8mn, – 4mn
(ii) t – 8tz, 3tz – z, z – t
(iii) – 7mn + 5, 12mn + 2, 9mn – 8, – 2mn – 3
(iv) a + b-3, b-a + 3, a-b + 3
(v) 14x + lOy – 12xy – 13, 18 – 7x – 10y + 8xy, 4xy
(vi) 5m – 7n, 3n – 4m + 2, 2m – 3mn – 5
(vii) 4x2y, – 3xy2, – 5xy2, 5x2y
(viii) 3p2q2 – 4pq + 5, – 10p2q2, 15 + 9pq + 7p2q2
(ix) ab – 4a, 4b – ab, 4a – 4b
(x) x2 – y2 – 1, y2 -1 – x2, 1 – x2 – y2
Answer:
(i) 3mn, – 5mn, 8mn, – 4mn
3mn + (-5mn) + 8mn + (- 4mn)
= 3mn – 5mn + 8mn – 4mn
= (3 – 5 + 8 – 4) mn = 2mn

(ii) t – 8tz, 3tz – z; z -t
t – 8tz + 3tz + (-z) + z + (-t)
= t – 8tz + 3tz – z + z – t
Combining like terms, we get
= t – t-z + z – 8tz + 3tz
= (1 – 1) t + (- 1 + 1) z + (- 8 + 3) tz
= (0) t + (0) z + (-5) tz
= 0 + 0 – 5tz
= -5tz

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.2

(iii) -7mn + 5; 12mn + 2; 9mn – 8; – 2mn -3
-7mn + 5 + 12mn + 2 + 9mn – 8 + (-2mn – 3)
– 7mn + 5 + 12mn + 2 + 9mn – 8 -2mn – 3
Combining like terms, we get
– 7mn + 12mn + 9mn – 2mn + 5 + 2 – 8 – 3
= (-7 + 12 + 9-2) mn + (5 + 2 – 8 -3)
= (21-9) mn + (7 – 11)
= (12) mn + (- 4)
= 12mn – 4

(iv) a + b-3;b-a + 3;a-b + 3
a + b – 3 + b – a + 3 + a – b + 3
Combining like terms, we get
= (a – a + a) + (b + b – b) + (-3 + 3 + 3)
= (1 – 1 + 1) a + (1 + 1 – 1)b + (6 – 3)
= (2 – 1) a + (2 -1) b + 3
= a + b + 3

(v) 14x + 10y – 12xy – 13; 18 – 7x – lOy + 8xy, 4xy
14x + 10y – 12xy – 13 + 18 – 7x – 10y + 8xy + 4xy
Combining like terms, we get
= (14x – 7x) + (10y – 10y) + (-12xy + 8xy + 4xy)
= (14 – 7)x + (10 – 10) y + (-12 + 8 + 4) xy+ (-13 + 18)
= 7x + (0)y + (0)xy + (+5)
= 7x + 5

(vi) 5m – 7n, 3n – 4m + 2; 2m – 3mn – 5
5m – 7n + 3n – 4m + 2 + 2m – 3mn – 5
Combining like terms, we get
= (5m – 4m + 2m) + (-7n + 3n) + (-3mn) + (2 – 5)
= (5 – 4 + 2) m + (-7 + 3) n – 3mn + (-3)
= (7 – 4) m + (- 4) n – 3mn -3
= 3m – 4n – 3mn – 3

(vii) 4x2y; – 3xy2, – 5xy2; 5x2y
4x2y + (-3xy2) + (-5xy2) + 5x2y
= 4x2y – 3xy2 – 5xy2 + 5x2y
Combining like terms, we get
= 4x2y + 5x2y – 5xy2 – 5xy2
= (4 + 5) x2y + (- 3 – 5) xy2
= 9x2y + (- 8) xy2
= 9x2y – 8xy2

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.2

(viii) 3p2q2 – 4pq + 5; – 10p2q2; 15 + 9pq + 7p2q2
3p2q2 + (- 4pq) + 5 + (-10p2q2) + 15 + 9pq + 7p2q2
= 3p2q2 – 4pq + 5 – 10p2q2 + 15 + 9pq + 7p2q2
Combining like terms, we get
= 3p2q2 – 10p2q2 + 7p2q2 – 4pq + 9pq + 5 + 15
= (3 – 10 + 7) p2q2 + (- 4 + 9) pq + (5 + 15)
= (10 – 10) p2q2 + (5) pq + 20
= (0) p2q2 + 5pq + 20
= 5pq + 20

(ix) ab – 4a; 4b – ab; 4a – 4b
ab – 4a + 4b – ab + 4a – 4b = (ab – ab) + (- 4a + 4a) + (4b – 4b)
= (1 – 1) ab + (- 4 + 4) a + (4 – 4) b
= (0) ab + (0) a + (0) b
= 0 + 0 + 0
= 0

(x) x2 – y2 – 1; y2 – 1 – x2; 1 – x2 – y2
x2– y2 – 1 + y2 – 1 – x2 + 1 – x2 – y2
= (x2 – x2 – x2) + (- y2 + y2 – y2) + (-1 – 1 + 1)
= (1 – 1 – 1)x2 + (-2 + 1)y2 + (-1)
= (1 – 2) x2 + (-2 + 1)y2 + (-1)
= (- 1) x2 + (-1) y2 +(-1)
= – x2 – y2 – 1

Question 3.
Subtract:
(i) – 5y2 from y2
(ii) 6xy from -12xy
(iii) (a – b) from (a + b)
(iv) a (b – 5) from b (5 – a)
(v) -m2 + 5 mn from 4m2 – 3mn + 8
(vi) – x2 + 10x – 5 from 5x – 10
(vii) 5a2 – 7ab + 5b2 from 3ab – 2a2 – 2b2
(viii) 4pq – 5q2 – 3p2 from 5p2 + 3q2 – pq
Answer:
(i) Subtract – 5y2 from y2
y2 – (-5y2 ) = y2 + 5y2 – 12xy – (6xy) = 6y2

(ii) Subtract 6xy from – 12xy = – 12xy – 6xy
= (-12 – 6)xy = -18xy

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.2

(iii) Subtract (a – b) from (a + b)
(a + b)-(a-b) = a + b- a + b =a-a+b+b
= (1 – 1)a + (1 + 1)b
= (0)a + 2b
= 0 + 2b
= 2b

(iv) Subtract a (b – 5) from b (5 – a) b (5 – a) – a (b – 5)
= 5b – ab – ab + 5a
= 5b + 5a – ab – ab
= 5a + 5b + (-1 -1) ab
= 5a + 5b – 2ab

(v) Subtract -m2 + 5mn from 4m2 – 3mn + 8
4m2 – 3mn + 8 – (-m2 + 5mn)
= 4m2 – 3mn + 8 + m2 – 5mn
= 4m2 + m2 – 3mn – 5mn + 8
= (4 + 1) m2 + (-3 – 5) mn + 8 = 5m2 + (- 8) mn + 8
= 5m2 – 8mn + 8

(vi) Subtract -x2 + 10x – 5 from 5x – 10
5x – 10 – (-x2 + 10x – 5)
= 5x – 10 + x2 – 10x + 5
= x2 + 5x – 10x – 10 + 5
= x2 + (5 – 10) x + (-10 + 5)
= x2 + (-5) x + (-5)
= x2 – 5x – 5

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.2

(vii) Subtract 5a2 – 7ab + 5b2 from 3ab – 2a2 – 2b2
3ab – 2a2 – 2b2 – (5a2 – 7ab + 5b2)
= 3ab – 2a2 – 2b2 – 5a2 + 7ab – 5b2
= -2a2 – 5a2 – 2b2 – 5b2 + 3ab + 7ab
= (-2 -5) a2 + (-2 – 5) b2 + (3 + 7) ab
= -7a2 – 7b2 + 10ab (or) 10ab – 7a2 – 7b2

(viii) Subtract 4pq – 5q2 – 3p2 from 5p2 + 3q2 – pq
5p2 + 3q2 – pq – (4pq – 5q2 – 3p2)
= 5p2 + 3q2 – pq – 4pq + 5p2 + 3p2
= (5 + 3) p2 + (3 + 5)q2 – pq – 4pq
= 8p2 + 8q2 -5pq

Question 4.
(a) What should be added to x2 + xy + y2 to obtain 2x2 + 3xy?
(b) What should be subtracted from 2a + 8b + 10 to get – 3a + 7b + 16?
Answer:
(a) The required expression is
2x2 + 3xy – (x2 + xy + y2)
= 2x2 + 3xy – x2 – xy – y2
= (2x2 – x2) – y2 + 3xy – xy
= (2 – 1) x2 – y2 + (3 – 1) xy
= (1) x2 – y2 + (2) xy
= x2 + 2xy – y2

(b) The required expression is
(2a + 8b + 10) – (- 3a + 7b + 16)
= 2a + 8b + 10 + 3a – 7b – 16
= (2a + 3a) + (8b – 7b) + 10- 16
= (2 + 3) a + (8 – 7) b + (10 – 16)
= (5)a + (l)b + (-6)
= 5a + b – 6

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.2

Question 5.
What should be taken away from 3x2 – 4y2 + 5xy + 20 to obtain -x2 – y2 + 6xy + 20?
Answer:
The required expression is
3x2 – 4y2 + 5xy + 20 –
(-x2 – y2 + 6xy + 20)
= 3x2 – 4y2 + 5xy + 20 – (-x2 -y2 + 6xy + 20)
= 3x2 – 4y2 + 5xy + 20 + x2 + y2 – 6xy – 20)
= (3x2 + x2) + (- 4y2 + y2) +
(+ 5xy – 6xy) + (20 – 20) = (3 + 1) x2 + (- 4 + 1) y2 +
(+ 5 – 6) xy + (0)
= (4) x2 + (-3) y2 + (-1xy)
= 4x2 – 3y2 – xy

Question 6.
(a) From the sum of 3x – y + 11 and – y -11, subtract 3x – y – 11.
(b) From the sum of 4 + 3x and 5 – 4x + 2x2, subtract the sum of 3x2 – 5x and -x2 + 2x + 5.
Answer:
(a) The required expression is (3x-y+ 11) + (- y-11) –
(3x – y -11)
= 3x – y + 11 – y – 11 – 3x + y + 11
= (3x – 3x) + (-y – y + y) + (11 – 11 + 11)
= (3 – 3)x + (-1 -1 + 1) y + (11 – 11 + 11)
= (3 – 3)x + (-2 + 1)y + (22 – 11)
– (0) x + (-1) y + (11)
= 0 – y + 11 = -y + 11

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.2

(b) The required expression is
(4 + 3x) + (5 – 4x + 2x2) –
[(3x2 – 5x + (-x2 + 2x + 5)]
= 4 + 3x + 5 – 4x + 2x2 – [3x2 – 5x – x2 + 2x + 5]
= 4 + 3x + 5 – 4x + 2x2 – 3x2 +5x + x2 – 2x – 5
= (2x2 – 3x2 + x2) + (3x -4x + 5x- 2x) + (4 + 5 – 5)
= (2 – 3 + 1) x2 + (3 – 4 + 5 – 2) x + (9-5)
= (3 – 3) x2 + (8 – 6) x + 4
= (0)x2 + (2) x + 4
= 0 + 2x + 4
= 2x + 4

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Ex 12.2 Read More »

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.2

These NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.2 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Exercise 3.2

Question 1.
Find x in the following figures.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.2 Q1
Solution:
(a) Sum of all the exterior angles of a polygon = 360°
⇒ 125° + 125° + x° = 360°
⇒ 250° + x = 360°
⇒ x = 360° – 250°
⇒ x = 110°

(b) x + 90° + 60° + 90° + 70° = 360°
⇒ x + 310° = 360°
⇒ x = 360° – 310°
⇒ x = 50°

Question 2.
Find the measure of each exterior angle of a regular polygon of
(i) 9 sides
(ii) 15 sides
Solution:
(i) Number of sides (n) = 9
Number of exterior angles = 9
The given polygon is a regular polygon
All the exterior angles are equal
Measure of an exterior angle = \(\frac{360^{\circ}}{9}\) = 40°

(ii) Number of sides of regular polygon = 15
Number of equal exterior angles =15
The sum of all the exterior angles = 360°
The measure of each exterior angle = \(\frac{360^{\circ}}{15}\) = 24°

Question 3.
How many sides does a regular polygon have if the measure of an exterior angle is 24°?
Solution:
For a regular polygon, measure of each angle is equal
Sum of all the exterior angles = 360°
Measure of an exterior angle = 24°
Number of sides = \(\frac{360^{\circ}}{24^{\circ}}\) = 15
Thus, there are 15 sides of the regular polygon.

Question 4.
How many sides does a regular polygon have if each of its interior angles is 165°?
Solution:
The given polygon is a regular polygon.
Each interior angle = 165°
Each exterior angle =180° – 165° = 15°
Number of sides = \(\frac{360^{\circ}}{15^{\circ}}\) = 24
Thus, there are 24 sides of the polygon.

Question 5.
(a) Is it possible to have a regular polygon with measure of each exterior angle 22°?
(b) Can it be an interior angle of a regular polygon? Why?
Solution:
(a) Each exterior angle = 22°
∴ Number of sides = \(\frac{360^{\circ}}{22^{\circ}}=\frac{180^{\circ}}{11^{\circ}}\)
If it is a regular polygon, then its number of sides must be a whole number.
Here \(\frac{180^{\circ}}{11^{\circ}}\) is not a whole number.
∴ 22° cannot be an exterior angle of a regular polygon.

(b) If 22° is an interior angle, then
(180° – 22°) = 158° is an exterior angle.
∴ Number of sides = \(\frac{360^{\circ}}{158^{\circ}}=\frac{180^{\circ}}{79^{\circ}}\)
\(\frac{180^{\circ}}{79^{\circ}}\) is not a whole number
∴ 22° cannot be an interior angle of a regular polygon.

Question 6.
(a) What is the minimum interior angle possible for a regular polygon? Why?
(b) What is the maximum exterior angle possible for a regular polygon?
Solution:
(a) The minimum number of sides of a polygon = 3
The regular polygon of 3 sides is an equilateral triangle.
∴ Each interior angle of an equilateral triangle is 60°.

(b) The sum of an exterior angle and its corresponding interior angle is 180°.
Minimum interior angle of a regular polygon is 60°.
∴ The maximum exterior angle of a regular polygon = 180° – 60° = 120°

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Ex 3.2 Read More »

error: Content is protected !!