Author name: Prasanna

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Garbage In, Garbage Out

These NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Garbage In, Garbage Out Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts to help students while preparing for their exams.

Garbage In, Garbage Out NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 16

Class 6 Science Chapter 16 Garbage In, Garbage Out Textbook Exercise Questions and Answers

Question 1.
a.Which kind of garbage is not converted into compost by the red worms?
b. Have you seen any other organism besides redworms, in your pit? If yes, try to find out their names. Draw pictures of these.
Answer:
a. The garbage which consists of cloth, broken glass, aluminium wrappers, polythene bags, nails, broken toys and old shoes cannot be converted into compost by red worms,

b. Yes, a pit might contain other soil microbes such as bacteria, other species of earthworms such as brandling worm and red wiggler worm.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Garbage In, Garbage Out 1

Question 2.
Discuss:
a. Is garbage disposal the responsibility only of the government?
b. Is it possible to reduce the problems relating to disposal of garbage?
Answer:
a. Proper disposal of garbage should be a concern of every citizen, and not just of the government. Each and every individual must reduce activities that pollute the environment. A lot of waste is generated from homes, offices, schools, hospitals, etc. It includes food waste, paper, plastic, glass, metal, etc. Therefore, it is required that every individual must reduce the production of wastes and must help in the proper disposal of these wastes.

b. Yes, it is possible. Here are some steps that can be observed by every individual to reduce the problem of garbage disposal:

  • Avoid using plastic bags. Encourage shopkeepers to use paper bags or always carry a cloth or jute bag while shopping
  • Save paper. Use both sides of paper to write.
  • Use separate bins for recyclable and non-recyclable waste.
  • Kitchen waste that includes fruit and vegetable peels, waste food, tea leaves, etc., can be used to make manure.
  • Encourage your family, friends, and others to follow proper disposal practices.

Question 3.
a. What do you do with the leftover food at home?
b. If you and your friends are given the choice of eating in a plastic plate or a banana leaf platter at a party, which one would you prefer and why?
Answer:
a. Leftover food at home along with other kitchen waste like vegetable peel, paper are dumped into compost pit to convert them into manure. Later on manure is used to grow plants.

b. We will select banana leaf platter because it can be easily converted into manure by composting. Plastic plate can be recycled but in this process it gives out harmful gases which pollute the environment. Plastic items cannot be converted into manure by composting.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Garbage In, Garbage Out

Question 4.
a. Collect pieces of different kinds of paper. Find out which of these can be recycled.
b. With the help of a lens, look at the pieces of paper you collected for the above question. Do you see any difference in the material of recycled paper and a new sheet of paper?
Answer:
a. Most of the papers available in market are recyclable, i.e., newspapers, notebooks, magazines, paper sheets, envelopes, etc.
b. The difference between new sheet and recycled paper is that the surface of new sheet is smooth whereas that of recycled paper is rough.

Question 5.
a. Collect different kinds of packaging material. What was the purpose for which each one was used? Discuss in groups.
b. Give an example in which packaging could have been reduced?
c. Write a story on how packaging increases the amount of garbage.
Answer:
a. Packaging materials like thermocol, foam sheets, paper cuttings, cardboard and jute are used to protect the articles. Cardboard boxes, plastic containers and tin containers are used to facilitate transportation of the packed materials.

b. Packaging of toys, clothes, shoes, chocolates can be reduced.

c. We use packaging materials to protect the articles and also to make package good-looking. For example, to give a gift on birthday, the gift is packed and wrapped in a shiny paper or plastic-coated paper. After use the packing material is thrown in dustbin. Similarly, plastic bags, cans, aluminium foils, plastic or aluminium cans and other packaging materials are used and thrown out after use. Many things such as ghee, refined oil, soaps, detergents and most of eatable goods are sold in small packets. All of this increases the garbage due to packing.

Question 6.
Do you think it is better to use compost instead of chemical fertilisers? Why?
Answer:
Yes, compost is better than chemical fertilisers because:

  • Compost is eco-friendly and does not pollute the environment. Fertility and texture of the soil is maintained while using compost.
  • The natural composition of the soil is affected while using fertilizers and some of them are even toxic in nature at higher quantities.
  • Compost is easy to make and cheap whereas fertilisers are costly and also harmful.
  • Compost is easier to prepare.

NCERT Extended Learning Activities And Projects

Question 1.
Collect old and discarded objects and materials like glass bottles, plastic bottles, coconut husk, wool, bedsheets, greeting cards and any other thing.
Can you make something useful out of these, instead of throwing them? Try.
Hint.
Do it yourself.

Question 2.
Prepare a detailed project report on compost making activity you did in school.
Hint.
Do it yourself.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Garbage In, Garbage Out

Class 6 Science Chapter 16 Garbage In, Garbage Out Additional Important Questions and Answers

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What is vermicomposting?
Answer:
Vermicomposting is a method of composting where compost is made from biodegradable waste with the help of redworms.

Question 2.
What is redworm?
Answer:
It is a type of earthworm used for composting.

Question 3.
Which organisms other than earthworm is involved in composting?
Answer:
Microorganisms such as bacteria, fungi etc., are involved in composting.

Question 4.
Suggest some packaging material which can be recycled or reused.
Answer:
Glass bottles, recycling polythene and jute bags.

Question 5.
List a few things we use that are made of plastics?
Answer:
Toys, shoes, bags, pens, combs, toothbrushes, buckets, bottles, water pipes, etc.

Question 6.
What are the uses of green-coloured bins?
Answer:
The green bins are for collecting kitchen and other plant or animal wastes.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Garbage In, Garbage Out

Question 7.
When is rotting of garbage said to be completed?
Answer:
A black colour and no foul smell indicate that rotting of garbage is complete.

Question 8.
For what purpose are blue-coloured bins used?
Answer:
The blue bins are used for collecting waste materials that can be used again, such as plastics, metals and glass.

Question 9.
What is composting?
Answer:
The rotting and conversion of some materials into manure is called ‘composting’.

Question 10.
What is a landfill?
Answer:
Landfill is an area where the garbage collected from a city or town is dumped. The area is later converted into a park.

Question 11.
What kind of waste materials rot completely when buried in the soil?
Answer:
Waste materials such as kitchen, plants and animal waste rot completely when buried in the soil.

Question 12.
What does kitchen waste mainly consist of?
Answer:
Kitchen waste mainly consists of fruits and vegetable peels, eggshells, waste food and tea leaves.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Garbage In, Garbage Out

Question 13.
Which items should not be included for making compost?
Answer:
Pieces of cloth, polythene bags, broken glass, aluminium wrappers, nails, old shoes, broken toys, etc.

Short Answer Type Questions

Question 1.
What should we do with the left-over food at home?
Answer:
We should do the following to the left-over food:

  • Preserve food properly for reuse.
  • Use it in preparation of some other food item and consume it.

Question 2.
Polythene bags should not be used for garbage disposal. Why?
Answer:
Plastics thrown carelessly get into drains and sewages which often results in blockage and causes water-logging. So polythene bags should not be used for garbage disposal.

Question 3.
What are the uses of plastics?
Answer:
Cleaning solution and soap containers, food and drink storage, shopping bags, freezer bags, pipes, insulation, bottle caps, vehicle fuel tanks, protective helmets, etc. are all made from plastics.

Question 4.
Why do polythene bags create a big problem in garbage disposal?
Answer:
Some kind of plastics can be recycled, but not all of them. Polythene bags and some plastics do not rot. Thus, polythene bags create a big problem in garbage disposal.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Garbage In, Garbage Out

Question 5.
Why plastic should not be burnt?
Answer:
All kind of plastics give out harmful gases, upon heating or burning. These gases may cause many health problems, including cancer in humans. Thus, plastic should not be burnt.

Question 6.
Why is burning of husk, dried leaves and part of crop plants considered as bad practice? What could be a better alternative?
Answer:
Burning of these produces smoke and gases that are harmful to our health. We should try to stop such practices. These wastes could be converted into useful compost.

Question 7.
Why should we not use wastes that may contain salt, pickles, oil, vinegar, meat and milk preparations as food for redworms?
Answer:
We should not use wastes that may contain salt, pickles, oil. vinegar, meat and milk preparations as food for redworms because if you put these things in the pit, disease-causing small organisms start growing in the pit.

Question 8.
Suggest some handicrafts which can be prepared using waste materials.
Answer:
Files from old charts, greeting cards decorated with flowers made from pencil shavings, mats from old clothes, baskets from used old polythene bags and diary from invitation cards are some of the items which can be prepared using waste materials.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Garbage In, Garbage Out

Question 9.
Rag pickers always suffer from diseases. Give reason.
Answer:

  • Garbage dumps have flies, cockroaches and mosquitoes, which later turn into breeding grounds for micro-organisms that may cause several diseases.
  • While picking through waste, the rag pickers put themselves at a great risk and are always prone to disease as the waste that they search through can be infected.

Question 10.
What are the effects of throwing garbage in open place?
Answer:
Effects of throwing garbage in open place are as follows:

  • Garbage will start decaying and as a result of this, bad smell spreads in the nearby areas.
  • It will become a breeding ground for mosquitoes and flies.
  • It causes air and land pollution and thus causes many health problems.
  • It destroys the aesthetic look of a place.

Question 11.
What is the role of a junk dealer? Do you think junk dealers help in waste management?
Answer:
The role of a junk dealer is collection of wastes from various sources. Yes, junk dealers help in waste management by segregating the wastes as recyclable and non-recyclable materials.

Question 12.
State one difference between composting and vermicomposting.
Answer:
Composting is a method in which biodegradable wastes such as vegetable peels, waste food, leaves, etc., can be recycled and converted into manure by burying them in compost pits. The method of making compost from kitchen wastes (or kitchen garbage) by using red worms is called vermicomposting. The compost made by using red worms is called vermicompost.

Long Answer Type Questions

Question 1.
What are the merits and demerits of using plastic?
Answer:
Merits of plastic:

  • It is durable.
  • It is low at cost.
  • It is water resistant.
  • It is lightweight.
  • It is unbreakable.

Demerits of plastic:

  • It gives out harmful gases upon heating or burning.
  • It is non-biodegradable.
  • If it is thrown carelessly on roads or other places, it gets into drains and sewer system and chokes them.

Question 2.
What can we do to minimise overuse of plastics and deal with garbage?
Answer:
We can do the following to minimise overuse of plastics and deal with garbage:

  • We can make a minimum use of plastic bags. We can reuse the bags whenever it is possible to do so.
  • We can insist shopkeepers to use paper bags. We can carry a cloth or a jute bag when we go out for shopping.
  • We should not use plastic bags to store eatables.
  • We should not throw plastic bags here and there, after use.
  • We should never bum plastic bags and other plastic items.
  • We should do not put garbage in plastic bags and throw it away.
  • We should use vermicomposting at home and deal with our kitchen waste usefully.
  • We can recycle paper.
  • We should use both sides of the paper to write. We can use a slate for rough work. We can use blank sheets of paper left in our notebooks for rough work.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Garbage In, Garbage Out

Question 3.
How can we make handmade paper?
Answer:
Steps to make handmade paper:

  • Tear the paper into small pieces. Put them in a tub or a bucket and pour water in it.
  • Let the pieces of paper remain submerged in water for a day. Make a thick paste of paper by pounding it.
  • Now, spread the wet paste on the wire mesh fixed to the frame. Pat it gently to make the thickness of layer of the paste as uniform as possible.
  • Wait till water drains off. Now, carefully remove the layer of paste from the frame, spread it on a sheet of newspaper in the sun.
  • Keep the corners of the newspaper sheet pressed by putting some weights so that these do not curl up.
  • Add food colour, pieces of dry leaves or flower petals or pieces of coloured paper in the paste before spreading it so as to get a recycled paper with beautiful patterns on it.

Question 4.
Distinguish between bio-degradable and non-biodegradable wastes.
Answer:
Biodegradable wastes:

  1. The substances which get degraded to simpler and harmless substances over a period of time are known as biodegradable.
  2. They are not harmful to animals and plants, e.g., cow dung, leaves, paper, etc.

Non-biodegradable wastes:

  1. The substances which do not get degraded to simpler and harmless substances over a period of time are known as non-biodegradable.
  2. They are harmful to plants and animals, e.g., DDT, plastic, polythene, etc.

Question 5.
What suggestions you will give to the members of your locality to solve the problem of waste materials?
Answer:
We will suggest the members of my locality to use biodegradable waste in preparing compost. To take people in confidence, we should make efforts to show the path for preparing compost:

  • You should select a comer of your locality.
  • Dig a pit at open place and ask all the residents to throw their kitchen waste in this pit. Cover the biodegradable waste in the pit with layers of soil.
  • Cover the pit with the mixture of soil and dung.
  • After 5-6 weeks, open the pit and show it to the residents of your colony. Also explain that their disposed off materials have been converted into compost manure.
  • You can convince RWA (Resident Welfare Association) to use this manure for colony parks and also in plant pots kept in individual houses for beautification.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Garbage In, Garbage Out

Question 6.
List the steps for preparing vermicompost.
Answer:

  • Dig a pit about 30 cm deep or select a wooden box.
  • Spread a net or chicken mesh at the bottom of pit or box. You can also spread 1 to 2 cm thick layer of sand.
  • Spread some vegetable wastes including peels of fruits over the sand layer. You can use green leaves, husk or pieces of newspaper, dried stalks of plants and dried animal dung.
  • Sprinkle some water to make the layer wet. Do not use excess of water. Press layer of leaves or waste so that it has sufficient air and moisture.
  • Now, buy some redworms and put them in the pit.
  • Cover them loosely with a gummy bag or an old sheet of cloth or a layer of grass.
  • Redworms need food. So you can provide them as food- vegetable and fruit peels, coffee and tea remains and weeds from the field or garden. Bury this food about 2-3 cm inside the pit.
  • Do not put salt, pickles, oil, vinegar, meat and milk preparations. This may cause growth of disease-causing organisms. Redworms do not survive in very hot or very cold surroundings.
  • After 3-4 weeks, put some w^aste food in one corner of the pit. Most of the worms will shift towards newly added food.
  • Remove the compost from the vacated part and dry it in the sun for a few hours. The vermicompost becomes ready for use.

Picture-Based Questions

Question 1.
Observe the given figures and answer the following questions.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Garbage In, Garbage Out 2
a. Which of the above bins is used to dispose biodegradable waste?
b. Which of the above bins is used to dispose non-biodegradable waste?
Answer:
a. Green dustbin
b. Blue dustbin

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Garbage In, Garbage Out

Question 2.
a. Identify the organisms shown below.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Garbage In, Garbage Out 3
b. What are these organisms used for?
Answer:
a. Redworms (earthworms),
b. These are used for making vermicompost.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Garbage In, Garbage Out Read More »

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us

These NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts to help students while preparing for their exams.

Air Around Us NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15

Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us Textbook Exercise Questions and Answers

Question 1.
What is the composition of air?
Answer:
Air is mixture of nitrogen, oxygen, carbon dioxide, water vapour and a few other gases. Some dust particles may also be present in it. Air is a mixture of gases, mainly containing nitrogen (about 78% by volume) and oxygen (about 21% by volume). The remaining 1% is made up gases, such as argon (about 0.9%), carbon dioxide (0.03%) and small amounts of other gases. Varying quantities of dust, smoke and water vapour are also present. The amount of these in the air varies from place to place and from time to time.

Question 2.
Which gas in the atmosphere is essential for respiration?
Answer:
Oxygen gas in the atmosphere is essential for respiration.

Question 3.
How will you show that air supports burning?
Answer:
Fix two burning candles of same size in the middle of two troughs. Fill the troughs with equal amounts of water. The water level should be below the height of candles. Light the candles and cover one of them with a bigger jar and the other one with a smaller jar. Observe carefully what happens to the burning candles and the water level. Note the time after which both the candles go off. You will observe that the candle covered with smaller glass jar extinguishes first and then the one covered with the bigger jar. Water level rises up in both the jars. This shows that air is required for buming/combustion. Bigger glass jar had more air inside it, so the candle kept burning for a longer time. Oxygen in the jar is consumed due to burning. Hence, water level rises up to fill the empty space in the jar.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us 1

Question 4.
How will you show that air is dissolved in water?
Answer:
Take some water in a glass vessel or beaker. Heat it slowly on a tripod stand. Before the water begins to boil, look carefully at the inner surface of the vessel. You will see tiny bubbles on the inside. On heating, air dissolved in water escapes in the form of these bubbles. This shows that air is dissolved in water.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us 2

Question 5.
Why does a lump of cotton wool shrink in water?
Answer:
Cotton lump contains air in it. There are various spaces in which air is filled. When cotton lump is put into water, air present in the vacant space dissolves in water and cotton lump shrinks.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us

Question 6.
The layer of air around the earth is known as ……………
Answer:
Atmosphere.

Question 7.
The component of air used by green plants to make their food is …………….
Answer:
Carbon dioxide.

Question 8.
List five activities that are possible due to presence of air.
Answer:
The activities that are possible due to the presence of air are:

  1. Rotation of windmills
  2. Movement of sailing yachts
  3. Flying of aeroplane, birds, etc.
  4. Dispersal of seeds
  5. Water cycle

Question 9.
How do plants and animals help each other in exchange of gases in the atmosphere?
Answer:
Animals and plants use oxygen from air during respiration and release carbon dioxide gas in air. But green plants release oxygen gas by using carbon dioxide during photosynthesis. Thus, we can say that animals and plants help each other in exchange of gases.

NCERT Extended Learning Activities And Projects

Question 1.
On a clear glass window facing towards an open area, fix a small rectangular strip of paper. Remove the strip after a few days. Do you notice a difference between the rectangular section that was left covered with paper and the rest of the glass window? By repeating this exercise every month, you can have an idea about the amount of dust present in air around you at different times of the year.
Hint:
Do it yourself.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us

Question 2.
Observe the leaves of trees, shrubs or bushes planted by the roadside. Note whether their leaves have some dust or soot deposited over them. Take similar observations with the leaves of trees in the school compound or in a garden. Is there any difference in deposition of soot on leaves of trees near the roadside? What could be the possible reasons for this difference? Take a map of your city or town and try to identify regions in the map where you have noticed very thick layer of soot on the plants by the roadside. Compare with results obtained by other classmates and mark these areas on the map. Perhaps the results from all the students could be summarised and reported in newspapers.
Hint:
Do it yourself.

Activity 1

Objective: To show the presence of air.
Materials required: Wind vane mounted on a stick.
Procedure

  • Take a firki mounted on a stick.
  • Hold it by its stick and move it in different directions in an open area.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us 3
Observation: The firki starts rotating.
Conclusion: The firki moves when the air strikes its blades. This shows that air is present around us.

  • We all breathe in air. Breathing is an essential part of respiration. We breathe in oxygen rich air and breathe out carbon dioxide rich air.
  • Components of Air: Air contains mostly nitrogen and oxygen. Nitrogen occupies 78% of the air. Oxygen occupies 21% of the air. 1% of the air is made up of carbon dioxide, other gases, water vapour, dust particles, etc.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us 4
i. Nitrogen

  • It is the lightest, colourless, odourless gas. It is used to control combustion.
  • It is used by plants and animals to synthesise proteins in the body.
  • It cannot be directly used by plants or animals. It has to be fixed into its nitrate or nitrite forms. This is done by bacteria living in root nodules of legumes.
  • It is used to manufacture fertilisers to increase soil fertility.
  • It is used to manufacture ammonia used in many industries.
  • Nitrogen prevents oxidation of stored food in packets.

ii. Oxygen

  • It is a chemical element in the form of gas. Mostly it is diatomic, made up of two atoms. O2 is the molecular oxygen.
  • It is taken directly from the air by organisms living on land.
  • It helps in oxidising the food eaten by organisms to release energy.
  • Aquatic organisms take in oxygen dissolved in water.
  • Oxygen is required for combustion.
  • Oxygen in the form of ozone helps in the protection of living organisms from dangerous UV rays coming out from the sun.
  • It is used as a fuel in rockets.
  • It is stored in the cylinders and is used to artificial respiration to patients in the hospitals.

iii. Carbon dioxide

  • It is the gas which is made up of one carbon atom combining with two atoms of oxygen (CO2).
  • It is used by plants in synthesising their food by the process of photosynthesis.
  • It is used in fire extinguishers.
  • It is used in storing soft drinks.

iv. Inert gases

  • These are also called as noble gases. They occupy a negligible percentage in air.
  • Argon is used to fill the bulbs to prevent their filament.
  • Helium is used in providing low temperatures.
  • Neon is used to fill special bulbs called as neon signs.
  • Radon is used in treating cancer patients.

v. Water vapour

  • It is a gaseous form of water present as gas in the air.
  • Amount of water vapour in the air varies with sun’s heat.
  • Hot sun can evaporate more amount of water and convert it into water vapour.
  • It helps in the formation of clouds which later can come down as rain.

vi. Dust and smoke

  • Air contains some amount of dust and smoke in it.
  • Dust and smoke are contributed by vehicles and industries releasing them.
  • These are harmful to human beings and can cause many respiratory diseases.

Activity 2

Objective: To show the presence of dust particles in air.
Materials Required: Black chart papers and black curtain.
Procedure:

  • Close all the doors and windows with curtains pulled down to make the room dark.
  • Now, open the door or a window facing the sun, just a little, in such a way that it allows sunlight to enter the room only through a slit.
  • Look carefully at the incoming beam of sunlight.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us 5
Observation: We see a large number of tiny- shining particles moving in the beam of sunlight. These are the dust particles
Conclusion: Air contains dust particles.

Oxygen-Carbon dioxide Levels:
Oxygen and carbon dioxide levels in the air are maintained by different processes like respiration and photosynthesis.

Respiration involves utilisation of oxygen from air by living organisms and releasing carbon dioxide into it. It occurs in all living organisms. Photosynthesis involves utilisation of carbon dioxide from the air and release of oxygen into the air.

Hence, carbon dioxide is replenished by the process of respiration and oxygen is replenished by the process of photosynthesis.

Properties of Air

  • Air is transparent.
  • It is colourless. It is not visible.
  • It can be felt when it moves. Moving air is called as wind.
  • Air occupies space. Air is present everywhere.
  • It can be displaced by water.
  • Air exerts pressure.
  • It can be compressed and filled into a container.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us

Activity 3

Objective: To show that a gas bottle which appears to be empty to us is actually filled with air.
Materials Required: An empty bottle and a bucket with water.

  • Take an empty glass bottle. Turn it, upside down in a vessel of water.
  • Now, dip the open mouth of the bottle into the bucket filled with water as shown in the figure (a) above. Observe the bottle.
  • Now tilt the bottle slightly and observe again.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us 6
Observation: The water does not enter into the glass bottle because the bottle is filled with air. On tilting the bottle held in water, air present in the bottle goes out in the form of air bubbles. As the air from the bottle escapes, water starts entering the glass bottle.
Conclusion: A glass bottle appears to be empty to us in actually filled with air.

Other Uses of Air:

  • Air is used to rotate wind mills, which can lift water.
  • Wind energy is a renewable form of energy.
  • It is also used to rotate wind mills which can generate electrical energy by aerogenerators.
  • It is used in sail boats.
  • It helps to scatter the seeds and pollens of flowers.
  • It is used to inflate the tyres of vehicles.
  • Nitrogen of air is used to manufacture fertilizers.
  • Air is also used for winnowing.
  • Birds, insects and bats can fly due to the presence of air.
  • Air present in water supports aquatic life of various plants and animals. Similarly, air present in soil supports the survival of several organisms living in it.

Activity 4

Objective: To prove that fresh water contains dissolved air.
Materials Required: A glass beaker, a tripod stand and water.
Procedure:

  • Take some water in a glass vessel or beaker.
  • Heat it slowly on tripod stand.
  • Well before the water begins to boil, look carefully at the inner surface of the vessel. Do you see tiny bubbles on the inside?
  • These bubbles come from the air dissolved in water. When you heat the water, the air dissolved in it escapes. As you continue heating, the water itself turns into vapour and finally begins to boil.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us 7
Observation: We see the bubbles of air rising up in water.
Conclusions: The air dissolves slowly in fresh water. When the water is warmed, the solubility of air decreases and it comes out of water in the form of bubbles. Hence, water contains dissolved air.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us

Activity 5

Objective: To show that soil contains trapped air.
Materials Required: Glass beaker, a sample of soil.
Procedure:

  • Take a lump of dry soil in a beaker or a glass.
  • Add water to it and note what happens.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us 8
Observation:
When the water is poured on the lump of soil, it displaces the air which is seen in the form of bubbles.
Conclusion: Soil contains air trapped between its particles.

Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us Additional Important Questions and Answers

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What is the source of carbon dioxide in the air?
Answer:
Respiration by animals and plants and burning of fuels.

Question 2.
Mention one necessary condition for the combustion to take place.
Answer:
Presence of air.

Question 3.
Why is air considered as a mixture?
Answer:
Air contains oxygen and nitrogen as its major constituents of air. These gases retain their properties in air. So the air is called a mixture.

Question 4.
Name the major gas present in the (a) inhaled air (b) exhaled air.
Answer:
a. Oxygen
b. Carbon dioxide.

Question 5.
Name the major component of air.
Answer:
Nitrogen gas.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us

Question 6.
What is the source of oxygen gas in air?
Answer:
Photosynthesis by green plants is the source of oxygen gas in air.

Question 7.
What is the percentage of nitrogen in air?
Answer:
78.1%.

Question 8.
What is the percentage of oxygen in air?
Answer:
20.9%.

Question 9.
Name a device which uses wind energy to generate electricity.
Answer:
Windmills use the wind energy to convert wind energy into electrical energy.

Question 10.
Carbon dioxide is present to the extent of only 0.03% by volume in air. Why then is it considered to be so important?
Answer:
Air contains very little carbon dioxide – only 0.03%. However, it is a very crucial component of air as it is required by plants to make their food.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us

Question 11.
What is humidity?
Answer:
The amount of water vapour present in the air is known as humidity.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Write four properties of air.
Answer:
Properties of air:

  • Air is invisible.
  • Air occupies space.
  • Air is transparent and colourless.
  • Air exerts pressure.

Question 2.
During an incident of fire, one is advised to wrap a woollen blanket over a burning object. Explain why?
Answer:
During an incident of fire, one is advised to wrap a woollen blanket over a burning object because air gaps in woollen blanket act as an insulating medium which cuts the supply of oxygen to the object that is burning, thereby prevent it from further burning.

Question 3.
What is wind energy? Write its two advantages.
Answer:
Wind energy is a form of renewable energy produced through machines that use movement of wind as their power source.

Two advantages:

  1. Wind is a free and infinite resource.
  2. Wind is a clean energy source.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us

Question 4.
What are the activities which can be possible only in the presence of air?
Answer:
Activities which can be possible only in the presence of air are:

  • Photosynthesis
  • Burning
  • Respiration
  • Generation of electricity by windmills
  • Sailing of ship
  • Seed dispersal

Question 5.
What happens if the percentage of carbon-dioxide increases in the air?
Answer:
The increased percentage of carbon- dioxide will cause green house effect, i.e., it will not allow the hot rays of sun to escape from the atmosphere, after reflection, once they enter. It will lead to global warming.

Question 6.
Why do we see the sky and air clear and clean after rainfall?
Answer:
This is because the dust particles which remain suspended in air get loaded and come down on the ground due to rainfall. This is the reason that the sky and the air look clean and clear after rainfall.

Question 7.
Explain why mountaineers carry oxygen cylinders with them?
Answer:
As you go up above the sea-level, the atmospheric pressure goes on decreasing and the amount of oxygen also decreases at higher altitude.

Question 8.
What is the importance of the ozone layer in the atmosphere?
Answer:
The upper atmosphere contains a layer of gas called ozone. It prevents harmful rays of the sun from reaching the earth. These rays, called ultraviolet rays, can cause eye problems and skin cancer.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us

Question 9.
How do fish breathe?
Answer:
Fishes breath in oxygen dissolved in water. Fishes have organs called gills that help to use oxygen dissolved in the water.

Question 10.
How is nitrogen obtained by plants?
Answer:
Nitrogen is required by plants for their growth. But plants are not able to absorb the nitrogen directly from the air. Nitrogen in the air is brought to the earth in the form of nitric acid through lightning and rain. Microbes in soil change it to nitrate compounds which are absorbed by the plants. Also, nitrogen in the air is used by us to manufacture fertilisers. These fertilisers again provide the essential nitrogen to plants.

Long Answer Type Questions

Question 1.
How do you prove that air occupies space?
Answer:
The following activity proves that air occupies space.
Take an empty glass bottle. Turn it upside down. Now, dip the open mouth of the bottle into the bucket filled with water. Water does not enter the bottle. Now tilt the bottle slightly. Now water enters the bottle and we see bubbles coming out of the bottle.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us 9
The bottle was not empty at all. In fact, it was filled completely with air even when we turned it upside down. That is why water does not enter the bottle when it is in an inverted position, as there was no space for air to escape. When the bottle was tilted, the air was able to come out in the form of bubbles and water filled up the empty space that the air has occupied.

Question 2.
How does the atmosphere help to maintain the right temperature on the earth?
Answer:
The atmosphere helps to maintain the right temperature on the earth. The heat and light of the sun fall on the earth’s atmosphere. Some of it is absorbed by the atmosphere, while the rest is reflected back. This prevents the earth from becoming very hot during the day. At night, the trapped heat in the atmosphere prevents the earth from cooling down too much. The atmosphere, thus, acts like a blanket around the earth and helps to keep the earth’s surface at the right temperature for life to exist.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us

Question 3.
Define pollution. How does air get polluted?
Answer:
The addition of unwanted substances in the environment in quantities that are harmful to living beings is called pollution. Air is getting polluted day by day because of various human activities as given below:
a. Burning of fuels like coal and petroleum. Excessive burning of fuels like wood, smoke, etc.
b. Harmful gases released from industries.
c. Smoke released by vehicles and machines releasing gases are the major causes of air pollution. These gases spread and mix in the air and spoil the quality if air, thereby making it impure.

Question 4.
List the uses of air.
Question
Besides breathing, air is useful to us in many other ways.

  • The wind makes windmills rotate. The windmills are used to draw water from tube wells and run flour mills. They are now being widely used to generate electricity.
  • Aeroplanes, helicopters, balloons, parachutes and yachts work because of air.
  • Birds, insects and bats are able to fly because of the presence of air.
  • Air helps in the dispersal of seeds.
  • Air helps in pollination of several flowers.
  • Air plays an important role in the water cycle.

Question 5.
Demonstrate through a simple experiment that the air mainly contains nitrogen and oxygen in the volume ratio of 4 : 1.
Answer:
Aim of experiment: To show that air contains nitrogen and oxygen in the ratio 4 : 1 by volume:
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us 10
Procedure: Take a glass container and fix a candle at its centre. Put some quantity of water in the container. Place an empty, dry gas jar over it. Mark five marks above water surface on the jar at equal distances.

The candle is lightened and is covered with the gas jar. After some time, the candle is extinguished and the water level is raised in gas jar. The raised level in water is 1/5 of the volume of air in the gas jar. This proves that one part of the air of the jar is a gas which supports combustion, i.e., oxygen. Hence, 1/5 by volume is oxygen in air. Rest in mainly nitrogen.

Picture-Based Questions

Question 1.
a. What does the following pie chart represent?
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us 11
b. Which gas forms the major part of the chart?
Answer:
a. It represents the composition of air.
b. Nitrogen gas (78%).

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us

Question 2.
Observe the figure and answer the following questions.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us 12
a. What does it represent?
b. In which case is air escaping out from bottle?
Answer:
a. It represents that air occupies space.
b. In case II.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us Read More »

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water

These NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts to help students while preparing for their exams.

Water NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14

Class 6 Science Chapter 14 Water Textbook Exercise Questions and Answers

Question 1.
Fill up the blanks in the following:
a. The process of changing of water into its vapour is called ……………..
b. The process of changing water vapour into water is called ……………..
c. No rainfall for a year or more may lead to …………….. in that region.
d. Excessive rains may cause ……………..
Answer:
a. evaporation or vaporisation
b. condensation
c. drought
d. flood

Question 2.
State for each of the following due to evaporation or condensation:
a. Water drops are formed on the outer surface of the bottle or any container containing cold water.
b. Formation of steam from wet clothes while they are ironed.
c. Appearance of fog on a cold winter morning.
d. Wiping of blackboard dries it up.
e. Steam rising from a hot girdle when water is sprinkled on it.
Answer:
a. Condensation
b. Evaporation
c. Condensation
d. Evaporation
e. Evaporation

Question 3.
Which of the following statements are “true”?
a. Only during the monsoon season, the water vapour is present in the air.
b. Water vapourises into steam only from oceans, lakes and rivers but not from the soil.
c. The process of converting water into its vapour is called evaporation.
d. The process of evaporation takes place only in sunlight.
e. The water vapour condenses to form tiny droplets of water in the upper layers of air where it is cooler.
Answer:
a. False
b. False
c. True
d. False
e. True

Question 4.
Suppose you want to dry your school uniform quickly. Would spreading it near an angithi or heater help? If yes, how?
Answer:
Yes, in order to dry the uniform faster, the uniform is spread near a heater since the rate of evaporation is faster at higher temperatures. The rate of evaporation is directly proportional to temperature. So, the uniform will be dried up quickly.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water

Question 5.
Take out a cooled bottle of water from refrigerator and place it on a table. After some time, you will notice a puddle of water around the bottle on the table. Why?
Answer:
Since the water bottle is at a very low temperature, the surface exposed is also very cold. As the cool surface is exposed, condensation of water vapour present in the air occurs. Now, the condensed water molecules spread around the bottle. So a puddle of water is noticed after some time.

Question 6.
To clean our spectacles, we often breathe out hot air on glasses to make them wet. Explain why the glasses become wet?
Answer:
The air we blow out contains water vapour. The water vapour condenses on the spectacles forming moisture and the glass is coated with a layer of minute water droplets. With the addition of small amount of water, we can easily clean the spectacles.

Question 7.
How are clouds formed?
Answer:
The water present on the earth’s surface evaporates due to heat radiated by the sun. The water vapour present in the air condenses to form tiny droplets of water at high altitudes which in large quantity looks as clouds. Thus, clouds are formed by the condensation of water vapours available in the air at high altitudes.

Question 8.
When does a drought occur?
Answer:
When there is no rainfall for many years over a long period of time then there will arise a scarcity of water in that locality or region. This leads to drought.

NCERT Extended Learning Activities and Projects

Question 1.
List three activities in which you can save water. For each activity describe how you would do it.
Hint:
We can save water by rainwater harvesting, using pre-used water for watering plants and preventing water pollution in rivers, lakes, etc.

Question 2.
Collect pictures relating to floods or droughts from old magazines or newspapers. Paste them in your notebook and write about the problems that people would have faced.
Hint:
Do it yourself.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water

Question 3.
Prepare a poster on ways of saving water and display it on your school notice board.
Hint:
Do it yourself.

Question 4.
Write a few slogans of your own on the topic ‘Save Water’.
Hint:
Do it yourself.

Question 5.
Can the interlinking of rivers be a solution for mitigation of flood? Discuss.
Hint:
Yes, it can help in mitigation of flood as the excess water will distribute over a larger area leading to better maintenance of water levels during heavy rainfalls.

Activity 1

Objective: To estimate how much water do we need for our daily activities.
Procedure:

  • List all the activities for which you use water in a day.
  • Measure the amount of water used for each activity by all the members of your family in a day.

Observations: Estimation of the amount of water used by a family in a day:
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water 1
Conclusion: A family of four requires about 502 litres of water per day.

Sources of Water: Ponds, wells, streams, lakes and rivers are the different sources of drinking water. Drinking water is called as potable water. Oceans and seas supply water to other water bodies through water cycle.

States of Water: Water exists in three different states.
i. Water can occur in the solid state. Solid state can be represented by ice, snow or hail.
ii. Water can occur in the liquid state. Liquid state of water can be represented by river, rain or sea.
iii. Water can occur in the gaseous state. Gaseous state of water can be represented by water vapour.

Three states of water are inter-convertible
i. Solid form of water can be converted into liquid form by heating. This is called melting.
ii. Liquid form of water can be converted into gaseous form by heating. This is called vapourisation or evaporation.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water 2
iii. Gaseous form can be converted into liquid form by cooling and the process is called condensation.
iv. Liquid form can be converted into solid form by freezing.

Water cycle: The cyclic movement of water from the atmosphere to the Earth and back to the atmosphere through various processes is called as water cycle. Different steps of water cycle include evaporation, transpiration, condensation, precipitation and surface run-off.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water 3
i. Evaporation: The water present on the surface of oceans evaporates by the sun’s heat. This process of conversion of water from liquid state to vapour state is called evaporation. Evaporation also takes place from wet clothes, fields, ponds, lakes and rivers.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water

Activity 2

Objective: To show that evaporation of water occurs in sunshine as well as in shade but it is faster in sunshine.
Materials required: Two similar plates and water.
Procedure:

  • Take two similar plates.
  • Place one of the plates in sunlight and keep the other under shade.
  • Now, pour equal amount of water in each of the plates. You can use a cap of a bottle to measure water.
  • Make sure that water does not spill over.
  • Observe the two plates after every 15 minutes.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water 4

Observations: Water kept in sunlight evaporates faster than that kept in shade.
Conclusion: In sunlight, evaporation takes place faster because sunlight produces a higher temperature. In shade, evaporation takes place slower because of lower temperature in shade. Evaporation takes place continuously from all the open surfaces of water at all temperatures.

ii. Transpiration: Plants take in water from the soil to prepare their own food and also for other life processes. They release excess water into air through leaves in the form of water vapour by the process of transpiration.

iii. Condensation: The evaporated water is carried away by warm air. As the warm air moves higher from the surface of the Earth, it starts to cool down. This water vapour condenses to form tiny water droplets which float in air to form clouds or fog.

iv. Precipitation: When droplets of water present in clouds unite to form large sized drops of water, being heavy, they begin to fall. This falling of water drops from clouds is called precipitation. Precipitation may occur in the form of:

  • Rain: If water droplets fall in form of liquid on the surface of the earth, it is called rain.
  • Hail or snow: Precipitation may be in the form of frozen or solid form. If the size of frozen water drops is large, the precipitation is called as hail. If precipitation is in the form of light flakes, it is called snow.
  • Dew: Water droplets, especially during winter nights, formed by water vapour present in the air, are called as dew.

Activity 3

Objective: To study how are clouds formed.
Materials Required: Glass and ice cubes.
Procedure:

  • Take a glass half filled with water.
  • Wipe the glass from the outside with a clean piece of cloth.
  • Add some ice into the water. Wait for one or two minutes.
  • Observe the changes that take place on the outer surface of the glass.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water 5a
Drops of water appear on outer surface of the glass containing water with ice
Observations: The puff of air around the glass becomes hazy/cloudy. This is the cloud formed.
Conclusion: The cold surface of the glass containing ice water cools the air around it, and the water vapour of the air condenses on the surface of the glass.

v. Surface run-off: Some amount of rainwater is absorbed by the soil and settles down as groundwater. Most of the rainwater flows down the hills and mountains to collect into rivers, lakes or streams. Rain also washes away the topmost layer of the soil into water bodies.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water 6

Importance of water cycle in nature

  • Water cycle makes fresh water available in the form of rains.
  • Water cycle keeps the amount of water on the earth’s surface constant. This is because the water removed from the earth during evaporation is put back to earth during rain and snowfall.
  • Water cycle plays an important role in regulating weather.

Groundwater: The water that seeps into the ground and gets accumulated there is known as groundwater. Groundwater is the source of water in wells and lakes. Groundwater is withdrawn through hand pumps and tube wells.

Flood: Floods are caused by rise in the water level in ponds and lakes due to heavy rainfall. The excess rain water flows on to the land causing floods. Floods make the soil water-logged. Floods affect normal life by disturbing everything which comes in its way. Floods wash out the living beings such as plants, fish, other animals, etc. Floods cause heavy loss to human life. Floods cause uprooting of trees. They wash away the crops. They result in shortage of food supply.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water 7
Droughts: Droughts are the conditions which involve abnormally long period of insufficient or no rainfall. Droughts are caused due to lack of rains. Drought condition results in drying up of wells, lakes, ponds and thereby creating water scarcity. Droughts result in the evaporation of water from the soil leaving the soil dry and patchy.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water 8

Effects of droughts

  • Droughts result in mass death of plants and animals due to dehydration.
  • It affects agriculture and lessen food production.
  • It results in the death of animals and birds which provide us animal products like milk, meat and eggs. This scarcity of food results in the famine.
  • Droughts result in forest fires caused by enormous amount of heat from scorching sun.

Water Conservation: Water is an essential natural resource. There exists no life without water. Water is so precious that it has to be conserved. Avoiding water wastage is also a kind of water conservation. Conservation programmes can be successful, if all people follow them faithfully.

How to Conserve Water: Excess rainwater running in the rivers is stored in huge and special structure called as dams. Dams are huge structures built on rivers to hold back excess water. Dams prevent areas from flooding by storing large amount of water. Dams provide water for irrigating fields, domestic use and also drinking water for some areas.

Drinking water should not be wasted to water the plants. Water bodies should not be polluted in order to get pure water. Water should not be wasted during irrigation of fields. Modem methods like spraying, sprinkling or drip irrigation should be used. Water should be used judiciously to avoid wastage. Destruction of trees should be controlled to increase the rainfall.

Rainwater harvesting: Rainwater harvesting includes collection and storing of rainwater from the roofs of houses and huge constructions. This is also called as rooftop rainwater harvesting. Constant use of freshwater from the ground results in water scarcity. Rainwater harvesting increases the level of underground water.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water 9

Technique involved in rainwater harvesting:

  • Rainwater is collected at the rooftop.
  • It is allowed to flow into pipes.
  • It is filtered through wire mesh.
  • It is allowed to pour into an underground tank setup to store rainwater. These tanks contain layers of sand, gravel, charcoal that will filter the dirt and other impurities from rainwater. This water seeps back into the ground slowly to increase the level of groundwater table.
  • Second technique of rain water harvesting is to allow rainwater to go into the ground directly from the roadside drains.

Class 6 Science Chapter 14 Water Additional Important Questions and Answers

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Name two processes which are responsible for the formation of clouds.
Answer:
Evaporation and transpiration.

Question 2.
What happens to plants when they are not watered?
Answer:
If plants are not watered, they would wither. The seeds would not germinate and plants would not grow well.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water

Question 3.
Explain what you mean by evaporation.
Answer:
The process of changing water (liquid form) into water vapour (gaseous form) is called evaporation.

Question 4.
What happens to the potted trees when they are over watered? Why?
Answer:
Water logging takes place and the plant may die as roots are unable to take oxygen from the soil.

Question 5.
What would have been the consequence if the water was not recycled in nature by the water cycle?
Answer:
There would be no water available for use. Most of the natural phenomenon would be affected.

Question 6.
Why we rarely notice water vapour from a bucket full of water?
Answer:
We rarely notice water vapour from a bucket full of water because evaporation of water is a very slow process.

Question 7.
Why does a mist of tiny water droplets form when we breathe out on a window in winter?
Answer:
When our warm breath touches a cold window, it condenses and forms a mist of tiny water droplets.

Question 8.
In which forms does water exist on the earth?
Answer:
Water exists on the earth in all the three physical forms: ice (solid), water (liquid) and water vapour (gas).

Question 9.
How is snow or hail formed?
Answer:
When water droplets freeze in the air and begin to fall, it is called hail or snow.

Question 10.
What is precipitation?
Answer:
When water drops come together in the air and become heavy, they begin to fall. This falling of water drops is called precipitation.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water

Question 11.
What is the importance of convertibility of water from one state to another state?
Answer:
The easy convertibility of water from one state to another state makes its availability in all parts of the earth and throughout the year.

Short Answer Type Questions

Question 1.
What are the two main functions of water for living organisms?
Answer:
The two main functions of water for living organisms are:

  1. Water is very essential for the growth of plants, germination of seeds and in photosynthesis process.
  2. Water is also very essential for the transportation of goods and people.

Question 2.
Why is sea water not used for domestic use?
Answer:
Sea and ocean water contains huge amounts of different types of salts. Because of the presence of these salts, the ocean water is salty and cannot be used for any domestic purpose such as drinking, washing and for irrigation purposes. So, only water from lakes, rivers, ponds and rainwater harvesting are used for domestic purposes.

Question 3.
Why does the water which is spilt on the floor disappear after a period of time?
Answer:
Due to the process of evaporation, the water spilt on the floor is converted into water vapour. So it disappears after a period of time.

Question 4.
How does heavy rain affect us?
Answer:
Heavy rains may cause:

  • rise of water level in reservoirs, rivers, pond, lakes, etc.,
  • water logging in household areas,
  • floods causing drastic damage to crops, property and animals.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water

Question 5.
How does the failure of rainfall affect people on the earth?
Answer:
The failure of rainfall can cause the following:

  • The soil in that region becomes dry and may lead to drought.
  • Water level in rivers, lakes, dams, etc., may fall below the minimum level, ponds and canals may even dry up. This results in people of that region having no access to water for even their basic needs.
  • The ground water level will also fall.

Question 6.
There are 4 containers A, B, C and D with the same quantity of water in each of them. Answer the following questions based on these figures.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water 10
a. Identify in which container does the water evaporates faster than the rest?
b. Identify in which container the water evaporates at the slowest rate. Justify your answer.
Answer:
a. C – More the exposed surface area, more will be the rate of evaporation,
b. B – Since it is closed, evaporation will not take place.

Question 7.
Why do we see more fog in areas where there are a lot of trees during winter season?
Answer:
Due to the presence of a lot of trees, air at that region will have more water vapour than compared to cities or other regions. These water vapours tend to condense on smoke or dust particles which leads to the formation of thick fog.

Question 8.
What is the difference between fog and clouds?
Answer:
Clouds can form at many different altitudes. They can be as high as 12 miles above sea level or as low as the ground. Fog is a kind of cloud that touches the ground. Fog forms when the air near the ground cools enough to turn its water vapour into liquid water or ice.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water

Question 9.
What happens when there is a lot of rainfall?
Answer:
When it rains excessively, water gets collected here and there, causing disruption of normal life. The water levels of rivers, lakes and ponds rise. When it exceeds a certain maximum level, the water reservoirs cause floods. Crops, fields, villages and low-lying areas get submerged underwater. During floods, many animals living in water get trapped on land and die when the flood water recedes. Heavy rains also kill the animals living in soil because such animals do not get air to breathe when all the soil gets covered with floodwater.

Long Answer Type Questions

Question 1.
What ¡s meant by rainwater harvesting? Explain the different methods involved in rainwater harvesting.
Answer:
Rainwater harvesting is the process of collecting the rainwater and storing it in tanks, ponds, lakes, etc. In this process, rainwater in collected from the rooftops of houses or buildings with the help of pipes into a tank for storage purpose and can be used at a later point of time.

Methods involved in rainwater harvesting:

  • Rooftop rainwater harvesting: In this structure, the rainwater from the rooftop is collected into a storage tank, employing pipes to collect and transfer.
  • In another method, a huge pit is dug at close proximity to the house for collecting the rainwater. This pit is stuffed with different layers of coarse gravels, bricks and granite or sand pieces to filter rainwater.

Question 2.
What ¡s a water cycle? Describe the water cycle in nature. Also, draw a labelled sketch to show the water cycle in nature.
Answer:
Water keeps on circulating in nature.
Although we use water for different activities, the amount of water remains the same on the earth’s crust. This is maintained by the water cycle. The cyclic pattern in which water keeps moving from the oceans and seas to the sky as water vapour, from the sky to the land as rain or snow and from land to the oceans and seas is known as the water cycle.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water 11

Question 3.
Write down the advantages and disadvantages of dams.
Answer:
Advantages:

  1. It stores water and provides water for irrigation.
  2. It leads to prevention of flooding because the water does not enter in the rivers in large quantities.
  3. It is used to generate electricity. The electricity generated by water in dams is called hydroelectricity.

Disadvantages:

  1. They can be constructed on limited sites.
  2. It affects aquatic life, plants and animals.
  3. The building of dams requires relocating population living in that area.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water

Question 4.
What are the problems faced by the people living in areas having drought conditions?
Answer:
Some of the problems faced by the people because of drought in an area are as follows:

  • In drought conditions, the soil does not have sufficient moisture to grow crops well. Since the crop plants do not grow well, drought leads to severe shortage of food for the people in that region.
  • In drought conditions, the vegetation such as grass and other fodder does not grow well and leads to shortage of fodder for the domestic animals like cows and buffaloes.
  • Due to shortage of food and fodder, many people living in drought affected areas even migrate to other places along with their domestic animals in search of food and fodder. Some people and domestic animals may even die of starvation.

Question 5.
Explain the formation of (a) fog and (b) dew.
Answer:
a. Formation of fog: During winter, sometimes, condensation of water vapours starts near the surface of earth. These clouds of condensed vapour do not become water drops and do not rain. In fact these appear near the earth’s surface as fog.

b. Formation of dew: During winter nights, when air becomes very cool, the vapours present near earth’s surface condense and water droplets are formed. These appear as dew. This dew could be observed on railings, leaves and flowers in the winter mornings.

Picture-Based Questions

Question 1.
a. Identify the following states of water.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water 12
b. By which process can B be converted to A?
c. By which process can C be converted to A?
Answer:
a. A – Liquid water; B – Solid ice; C – Water vapour.
b. Melting
c. Condensation.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water

Question 2.
a. Name the process shown below.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water 13
b. What does the above image depict?
Answer:
a. Evaporation
b. Evaporation takes place faster in sunlight than in shade.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water Read More »

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets

These NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts to help students while preparing for their exams.

Fun with Magnets NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13

Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets Textbook Exercise Questions and Answers

Question 1.
Fill in the blanks in the following:
a. Artificial magnets are made in different shapes such as ……………., …………… and …………….
b. The materials which are attracted towards a magnet are called ……………..
c. Paper is not a …………….. material.
d. In olden days, sailors used to find direction by suspending a piece of ……………..
e. A magnet always has …………….. poles.
Answer:
a. bar magnet, horse-shoe magnet and cylindrical magnet
b. magnetic materials
c. magnetic
d. lodestone
e. two

Question 2.
State whether the following statements are true or false:
a. A cylindrical magnet has only one pole.
b. Natural magnets were discovered in Greece.
c. Similar poles of a magnet repel each other.
d. Maximum iron fillings stick in the middle of a bar magnet when it is brought near them.
e. Bar magnets always point towards North-South direction when suspended freely in air.
f. A compass can be used to find East-West direction at any place.
g. Rubber is a magnetic material.
Answer:
a. False
b. True
c. True
d. False
e. True
f. True

Question 3.
It was observed that a pencil sharpener gets attracted by both the poles of a magnet although its body is made of plastic. Name a material that might have been used to make some part of it.
Answer:
The blade of a pencil sharpener is made of iron. Since iron is a magnetic material, hence pencil sharpener is attracted towards a magnet.

Question 4.
Column I shows different positions in which one pole of a magnet is placed near that of the other. Column II indicates the resulting action between them for each situation. Fill in the blanks.

Column IColumn II
N-N
N- ………….Attraction
S-N
……………. SRepulsion

Answer:

Column IColumn II
N-NRepulsion
N-SAttraction
S-NAttraction
S-SRepulsion

Question 5.
Write any two properties of a magnet.
Answer:
Two properties of magnet are as follows:

  1. A magnet always points in north-south direction, if suspended freely.
  2. A magnet always has two poles.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets

Question 6.
Where are poles of a bar magnet located?
Answer:
At the two ends.

Question 7.
A bar magnet has no markings to indicate its poles. How would you find out near which end is its north pole located?
Answer:
For this, we need to take following steps:

  • Tie the bar magnet with a string and suspend it with a horizontal support.
  • Allow the magnet to come to rest.
  • Mark the end which points to the north, as north pole.
  • Repeat the above steps two more times to confirm.

Question 8.
You are given an iron strip. How will you make it into a magnet?
Answer:
For this, you need to place the iron strip on a flat surface. Now take a bar magnet and place one of its poles near the edge of the strip of iron. Without lifting it, move it along the length of the iron strip till you reach the other end. Now lift the magnet and bring the pole to the same point of strip from where you began. Repeat this process about 30-40 times. Bring some iron fillings near the strip and observe that the strip attracts the filings. This indicates that the iron strip has become a magnet.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets 1
Remember that the pole of magnet and direction of its movement should not be changed.

Question 9.
How is a compass used to find directions?
Answer:
The working of a compass is based on the property of a magnet to stay in north-south direction. This is a small glass case containing a magnetised needle pivoted on a nail. The needle can rotate freely. Whenever it is kept, its needle always rests in north-south direction.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets 2
Normally the north pole of the needle is painted red or some other indication is given to identity north and south poles. So using this needle, north and south directions can be identified.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets

Question 10.
A magnet was brought from different directions towards a toy boat that has been floating in water in a tub. Effect observed in each case is stated in Column I. Possible reasons for the observed effects are mentioned in Column FI. Match the statements given in Column 1 with those in Column II.

Column IColumn II
1. Boat gets attracted towards the magnet(a) Boat is fitted with a magnet with north pole towards its head
2. Boat is not affected by the magnet(b) Boat is fitted with a magnet with south pole towards its head
3. Boat moves towards the magnet if north pole of the magnet is brought near its head(c) Boat has a small magnet fixed along its length
4. Boat moves away from the magnet when north pole is brought near its head(d) Boat is made of magnetic material
5. Boat floats without changing its direction(e) Boat is made up non-magnetic material

Answer:
1. (d),
2. (e),
3. (b),
4. (a),
5. (c).

NCERT Extended Learning Activities and Projects

Question 1.
Using a compass, find the direction in which windows and entrance to your house or classroom open.
Hint:
Do it yourself.

Question 2.
Try to place two equal sized bar magnets one above the other such that their north poles are on the same side. Note what happens and write your observations in your notebook.
Hint:
Do it yourself.

Question 3.
Few iron nails and screws got mixed with the wooden shavings while a carpenter was working with them. How can you help him in getting the nails and screws back from the scrap without wasting his time in searching with his hands?
Hint:
We can suspend and rotate a magnet inside the mixture. All the iron nails and screws will get stick to it and separate from the mixture.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets

Question 4.
You can make an intelligent doll, which picks up the things it likes (Fig. 13.17 on NCERT). Take a doll and attach a small magnet in one of its hands. Cover this hand with small gloves so that the magnet is not visible. Now, your intelligent doll is ready. Ask your friends to bring different objects near the doll’s hand. Knowing the material of the object you can tell in advance whether the doll would catch it or not.
Hint:
Do it yourself.

Activity 1

Aim: To identify the materials which are attracted by magnet and not attracted by the magnet.
Materials Required: A small bar magnet and waste materials from your house or school.
Procedure:

  • Fix a small bar magnet to a wooden stick.
  • Move this magnet stick over the dry wastes from different places such as office, home, etc., and record your observations.

Observations:

Waste materials

Materials that get attracted to the magnet

Materials that do not get attracted to magnet

1. Wastes from schoolPins, bladesPaper, pencil, eraser
2. Wastes from homeIron scrap, bladeBroken plastic items, empty toothpaste tube, paper scrap, plastic bag

Conclusion

  • Iron, steel, cobalt, nickel and their alloys are magnetic substances which are attracted by a magnet.
  • Aluminium, copper, brass, stainless steel, wood, leather and plastic are non-magnetic substances which are not attracted by a magnet.

Poles of a Magnet: A magnet has two poles, viz, North Pole and South Pole. The magnetic power is concentrated on the poles of a magnet. When a bar magnet is suspended to move freely, it always points in the north-south direction. The north pole of the magnet points towards the geographical north and the south pole of the magnet points towards the geographical south.

Activity 2

Aim: To show that a magnet always comes to rest in a fixed direction.
Materials Required: Bar magnet and wooden stand.
Procedure:

  • Mark one end of a magnet for identification.
  • Hang it from a wooden stand with the help of a thread.
  • Allow it to come to rest.
  • Mark the direction in which the magnet comes to rest on the ground.
  • Now rotate the magnet and observe the direction in which it comes to rest again.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets 3
Observations: The magnet always comes to rest in the same direction. The direction is found to be north-south direction.
Conclusion: A freely suspended bar magnet always comes to rest in a particular direction, which is the North-South direction.

Interaction between poles of Magnet
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets 4
i. Like poles repel each other: This means when north pole of a magnet is brought near the north pole of another magnet, both repel each other. The same holds true for the south poles of two magnets.
ii. Unlike poles attract each other: This means when north pole of a magnet is brought near the south pole of another magnet, both attract each other.

Lodestone: The magnetic stone indicating directions used by sailors in olden days to identify directions is called lodestone.
Strength of a magnet
i. The strength of a magnet is maximum at its poles.
ii. The strength of magnet decreases as we go towards the mid-point of a magnet.
iii. The strength of a magnet is very less or zero at the mid-point of a magnet. It is called neutral point.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets

Activity 3

Aim: To show that magnetic force is maximum at the ends of a magnet.
Materials Required: Bar magnets and iron filings.
Procedure:

  • Hold a bar magnet and try to stick iron filings across its length and then at its poles.
  • Observe the number of iron filings which stick to the magnet as we go from centre towards its poles.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets 5
Observations: More number of iron filings stick to the ends of the magnet than at its centre.
Conclusion: The magnetic force is maximum at the ends or poles of the magnet.

  • Temporary magnets: They retain their magnetic properties only for a short time. They are usually made up of iron, nickel and cobalt. These materials behave like magnets only when they are brought closer to another strong magnet.
  • Permanent magnets: They retain their magnetic properties for a very long period of time. They are usually made up of an alloy containing one or more of the three elements: iron, nickel and cobalt.
  • Demagnetisation: The process of destroying the magnetic properties of a magnet is called demagnetisation.
  • SeIf-demagnetisation: When two poles of a magnet are left free, the magnet loses its magnetism slowly. This is called self demagnetisation.
  • Care of magnets: To avoid self demagnetisation, magnets are kept in such a way that their opposite poles are joined. This is done by placing soft iron pieces (called keepers) across both the ends. A wooden piece may be kept in between the two bar magnets.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets 6
Compass: The small glass case containing a magnetised needle pivoted on a nail in it is called compass. The needle rotates freely and stops in north-south direction. It is used to find directions.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets 7

Activity 4

Aim: To make a simple magnetic compass.
Materials Required: A sticker showing all directions, cork and a magnetised needle.
Procedure:

  • Pass the magnetised needle through the cork.
  • Float it in a trough filled with water, such that the needle is above water.
  • Mark the positions (N and S) when it comes to rest.
  • Stick the sticker with N and S on it exactly at the place where N and S are marked on the cork. Magnet compass is ready to use.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets 8
Observations: This is a simple magnetic compass that always points in north-south direction.

Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets Additional Important Questions and Answers

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What is a magnet?
Answer:
A magnet is an object which attracts things made of iron, steel, nickel and cobalt.

Question 2.
What happens when N-pole of a magnet is brought near the N-pole of a suspended magnet?
Answer:
There is repulsion between these two magnets as there is repulsion between like poles.

Question 3.
At which place on a magnet, its magnetic force is maximum?
Answer:
At poles.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets

Question 4.
In which direction does a suspended magnet come to rest?
Answer:
Magnet comes to rest in N-S (north-south) direction.

Question 5.
Name the compound of iron contained in lodestone.
Answer:
The compound of iron is iron oxide or magnetite.

Question 6.
Name the shepherd after which magnet was named.
Answer:
Magnes.

Question 7.
How can you separate a magnetic substance from a mixture?
Answer:
By using a bar magnet, the magnetic substance can be separated from a mixture.

Question 8.
Name a natural material which acts like a magnet.
Answer:
Magnetite.

Question 9.
Can we have an isolated north or South Pole?
Answer:
We cannot have an isolated north pole or south pole. They always exist in pairs.

Question 10.
What are magnetic materials?
Answer:
Materials that get attracted to a magnet are called magnetic materials.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets

Question 11.
What are non-magnetic materials?
Answer:
Materials that do not get attracted to magnets are called non-magnetic materials.

Question 12.
Define magnetic poles.
Answer:
The regions of a magnet where the force of magnet is the strongest are called poles of the magnet.

Question 13.
What type of magnet is used in an electric bell?
Answer:
U-shaped magnet is used in electric bell.

Question 14.
Name an instrument which is used to find directions.
Answer:
Magnetic Compass.

Short Answer Type Questions

Question 1.
How can a magnet be demagnetised?
Answer:
A magnet can be demagnetised by heating, hammering or dropping from some height.

Question 2.
How can you tell whether a particular substance is magnetic or non-magnetic?
Answer:
If a particular substance is attracted towards a magnet, then it is a magnetic substance and if it is not attracted towards a magnet, then it is a non-magnetic substance.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets

Question 3.
Why should we not keep magnets near mobiles, television, computers and CDs?
Answer:
Devices such as mobiles, television, computers and CDs are made up of magnetic materials and have magnets in them. If we keep magnets near them, magnet may spoil these devices.

Question 4.
Why is a magnet called a ‘magnetic dipole’?
Answer:
Even a smallest piece of a magnet has north and south poles and we cannot separate the two poles. Therefore, poles always exist in pairs. That is why a magnet is called a “magnetic dipole”.

Question 5.
What are electromagnets?
Answer:
Electromagnet is a magnet made by passing electric current through a soft metal surrounded by a coil. The magnetic field disappears when the current is turned off. It is hence, a temporary magnet.

Question 6.
If a bar magnet broke into pieces, then where will its north and south poles occur?
Answer:
Each piece has a north and south pole. Or, we can say, that the end that was pointing south will be the south pole and its opposite end will be the new north pole.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets 9

Question 7.
It is said that repulsion is a sure test for magnetism. Why is it so?
Answer:
To identify the magnet, repulsion (like poles of two magnets repel) is the only test which will let you know whether the given material is a magnet or not. This is because both poles of a magnet can attract a magnetic object but only two magnets can repel each other.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets

Question 8.
You are given two rods. Out of these, one is an iron rod and the other one is a magnet, how will you identify these rods?
Answer:
Take both the rods and suspend them separately. Bring one end of a bar magnet close to both the ends of the suspended rod. If it shows attraction at both the ends then it is an iron rod. If it shows attraction at one end and repulsion at the other end, then it is a bar magnet.

Question 9.
Write main properties of a magnet.
Answer:

  • Magnet has two poles—South Pole and North Pole.
  • Poles of a magnet cannot be isolated.
  • Like poles repel each other and unlike poles attract each other.

Long Answer Type Questions

Question 1.
Name and describe the instrument that uses a magnet to find direction.
Answer:
The instrument that uses a magnet to find direction is a magnetic compass. This magnet consists of a magnetised needle pivoted at a point so that it can move freely. We have to rotate it till the north of the needle matches the north of the scale.

Question 2.
List any three uses of a magnet.
Answer:
The three uses of magnet are:

  1. In credit cards and ATM cards where information is stored in a magnetic strip.
  2. In audio and video tapes and computer hard disks to store information.
  3. In refrigerator door stickers, closing mechanism of refrigerator doors, bulletin boards and toys.
  4. Fridge magnets.

Question 3.
Given a bar magnet, how will you find west direction?
Answer:
To find west direction with a bar magnet, we will tie the magnet and leave it freely as a freely suspended magnet aligns itself in north-south direction. As it is free and is tied using a copper wire stirrup, slowly its north pole will itself move towards the geographical north and we can locate the west.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets

Question 4.
A bar magnet has no markings to indicate its poles. How would you find out near which end is its north pole located?
Answer:
Take the bar magnet and suspend it freely with the help of a thread. The end that points towards north pole will be regarded as north end of the magnet. Take a bar magnet with known/marked poles on it. Let the north pole of the magnet be brought closer to the suspended magnet at the end that is pointing towards north, if it shows repulsion, then it is confirmed as north pole.

Question 5.
Why does a compass needle get deflected when brought near a bar magnet?
Answer:
The compass needle is a tiny, pivoted magnet which can turn freely in the horizontal plane. The compass needle has a north pole and a south pole just like any other magnet. A compass needle gets deflected when brought near a bar magnet because the bar magnet exerts a magnetic force on the compass needle.

Picture-Based Questions

Question 1.
a. Identify the device shown below.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets 10
b. In which direction does it point?
Answer:
a. Magnetic compass.
b. North-south direction.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets

Question 2.
Observe the given picture and answer the following questions.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets 11
a. What is happening in this image?
b. What type of material is used for this purpose.
Answer:
a. An iron strip is being magnetised by rubbing over a magnet.
b. Magnetic materials such as iron, nickel and cobalt are used for this purpose.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets Read More »

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits

These NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts to help students while preparing for their exams.

Electricity and Circuits NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12

Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits Textbook Exercise Questions and Answers

Question 1.
Fill in the blanks:
a. A device that is used to break an electric circuit is called ………………….
b. An electric cell has …………………. terminals.
Answer:
a. switch
b. two

Question 2.
Mark ‘True’ or ‘False’ for the following statements:
a. Electric current can flow through metals.
b. Instead of metal wires, a jute string can be used to make a circuit.
c. Electric current can pass through a sheet of thermocol.
Answer:
a. True
b. False
c. False

Question 3.
Explain why the bulb would not glow in the arrangement shown in the given figure.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits 1
Answer:
The bulb would not glow because one end of the tester/screwdriver is made up of plastic which does not allow the electric current to flow through it.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits

Question 4.
Complete the drawing shown in figure to indicate where the free ends of the two wires should be joined to make the bulb glow.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits 2
Answer:
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits 3

Question 5.
What is the purpose of using an electric switch? Name some electrical gadgets that have switches built into them.
Answer:
An electrical switch is used to open the circuit or to close the circuit due to which electrical gadgets start or stop. Electrical switch is used in many electrical gadgets such as: television, washing machine, electrical mixer, toaster, heater, etc.

Question 6.
Would the bulb glow after completing the circuit shown in figure of Question 4, if instead of safety pin we use an eraser?
Answer:
No, since eraser is an insulator so it does not allow the current to pass through it. Hence, the bulb will not glow.

Question 7.
Would the bulb glow in the circuit shown in the given figure?
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits 4
Answer:
No, the electric bulb has two terminals and both the wires are connected to one terminal of the bulb. Current will not flow from the bulb and it will not glow. To make it glow, we have to connect one wire to each terminal of the bulb.

Question 8.
Using the “conduction tester” on an object it was found that the bulb begins to glow. Is that object a conductor or an insulator? Explain.
Answer:
If the object is a good conductor of electricity, then current will pass through conduction tester and the bulb will glow. Hence, the object will be a conductor of electricity.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits

Question 9.
Why should an electrician use rubber gloves while repairing an electric switch at your home? Explain.
Answer:
Our body is a good conductor of electricity and rubber is an insulator. During repairing work, if the body comes in contact with current carrying wire then there will not be any accident as rubber does not allow the passage of current through it. Hence, electrician should use rubber gloves while repairing an electric switch.

Question 10.
The handles of the tools like screwdrivers and pliers used by electricians for repair work usually have plastic or rubber covers on them. Can you explain why?
Answer:
Plastic or rubber is an insulator which does not allow electric current to pass through it. The handles of the tools like screwdrivers and pliers used by electricians for repair have covering of plastic or rubber so that electric current may not pass through these tools to the body of the electrician to harm him.

NCERT Extended Learning Activities And Projects

Question 1.
Imagine there were no electric supply for a month. How would that affect your day-to-day activities and others in your family? Present your imagination in the form of a story or a play. If possible stage the play written by you or your friends in school.
Hint:
Do it yourself.

Question 2.
For your friends, you may set up a game “How steady is your hand?”. You will need a cell, an electric bulb, a metal key, two iron nails (about 5 cm in length), about one and a half metre long thick metal wire (with its plastic insulation scraped off) and few pieces of connecting wires. Fix two nails nearly one metre apart on a wooden board so that these can be used as a hook. Fix the wire between the nails after inserting it through the loop of the key. Connect one end of this wire to a bulb and a cell. Connect the other terminal of the cell to the key with a wire. Ask your friend to move the loop along the straight wire without touching it. Glowing of the bulb would indicate that the loop of the key has touched the wire.
Hint:
Do it yourself.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits

Question 3.
Read and find out about Alessandro Volta who invented the electric cell. You may also find out about Thomas Alva Edison who invented the electric bulb.
Hint:
Do it yourself.

Activity 1

Objective: To make an electric bulb light up
using an electric cell.
Materials Required: Bulb, cell and connecting wire.
Procedure:

  • Take four lengths of electric wire with differently coloured plastic coverings.
  • Remove a little of the plastic covering from each length of wire at the ends. This would expose the metal wires at the ends of each length.
  • Fix the exposed parts of the wires to the cell and the bulb as shown in figure below.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits 5

  • You can stick the wires to the bulb with the tape used by electricians. Use rubber bands or tape to fix the wires to the cell.
  • Now, connect the wires fixed to the bulb with those attached to the cell in six different ways as has been shown below. For each arrangement, find out whether the bulb glows or not.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits 6

Observations: You connected one terminal of the electric cell to the other terminal through wires passing to and from the electric bulb. Note that in the arrangements shown in Fig. (a) and (f), the two terminals of the electric cell were connected to the two terminals of the bulb. Such an arrangement is an example of a closed electric circuit.

Conclusion: The electric circuit provides a complete path for electricity to pass (current to flow) between the two terminals of the electric cell. The bulb glows only when current flows through the circuit.

  • Electric bulb: Electric bulb is the electrical device which converts electrical energy into light and heat energy.
  • Filament: Filament is a thin wire in the bulb which is made up of tungsten metal and is used to emit light in the bulb. The Filament gets heated due to electric current. This heat is then converted into light.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits

Activity 2

Objective: To study the structure of a torch bulb.
Material Required: A torch bulb.
Procedure:

  • Take out the bulb from a torch.
  • Observe the bulb from outside and also from inside with a magnifying glass.
  • List the various parts you could see.

Observations: The torch bulb consists of the following parts:

  • Metal casing having grooves in the lower part.
  • A small spiral of thin wire called filament is present.
  • Two slightly thicker wires in the upper ends of the wires support the filament.
  • The lower end of the one of the thicker wire is connected to the metal casing and that of the other wire to the metal tip at the bottom of the bulb.
  • The metal tip and the metal casing are fixed in such a way that they do not touch each other.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits 7

Electric switch: Electric switch is a device by which an electric circuit can be easily completed or broken. The switch is ‘ON’ in a closed circuit and ‘OFF’ in an open circuit.

Activity 3

Objective: To make a simple and easy switch to use in our circuit.
Materials Required: Two drawing pins, a safety pin (or a paper clip), two wires and a small sheet of thermocol or a wooden board.
Procedure:

  • Insert a drawing pin into the ring at one end of the safety pin and fix it on the thermocol sheet as shown in the figure.
  • Make sure that the safety pin can be rotated freely.
  • Now, fix the other drawing pin on the thermocol sheet in a way that the free end of the safety pin can touch it.
  • The safety pin fixed in this way would be your switch in this activity.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits 8

  • Now, make a circuit by connecting an electric cell and a bulb with this switch as shown. Rotate the safety pin so that its free end touches the other drawing pin and observe.
  • Now, move the safety pin away and observe again.

Observations:

  • The safety pin covered the gap between the drawing pins when you made it touch the two of them. In this position the switch is said to be ‘on’. Since the material of the safety pin allows the current to pass through it, the circuit was complete. Hence, the bulb glows.
  • On the other hand, the bulb did not glow when the safety pin was not in touch with the other drawing pin. The circuit was not complete as there was a gap between the two drawing pins. In this position, the switch is said to be ‘off’.

Conductors: Conductors are the materials which allow the electric current to pass through them. Mostly metals are good conductors of electricity.
Insulators: Insulators are the materials which do not allow the electric current to pass through them. Rubber and wood are insulators.

Activity 4

Objective: To find out which object is a conductor and which is an insulator.
Materials Required: Three pieces of wire, a small torch bulb, a thick sheet of cardboard or wood, sticky tape, pencil cell and objects such as metal spoon, eraser, peel of wood, etc. Procedure:

  • Connect a pencil cell to the socket which holds a small torch bulb.
  • Attach clips to the bare ends of both wires.
  • Hold various objects between the two clips.
  • Observe if the bulb glows or not. Record your observations.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits 9
Observations:

  • The bulb does not glow when the free ends of the wires are in contact with some of the materials you have tested. This means that these materials do not allow the electric current to pass through them.
  • On the other hand, some materials allow electric current to pass through them, which is indicated by the glowing bulb.

Conclusion:
Materials which allow electric current to pass through them are conductors of electricity. Insulators do not allow electric current to pass through them.

Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits Additional Important Questions and Answers

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
How much voltage is given by a single dry cell?
Answer:
1.5 volts.

Question 2.
Name the two types of circuits.
Answer:
Open circuit and closed circuit are the two types of circuits.

Question 3.
Name two terminals that all electric cells contain.
Answer:
Positive terminal and negative terminal.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits

Question 4.
What is the work of an electric cell?
Answer:
An electric cell converts chemical energy into electrical energy.

Question 5.
Define battery.
Answer:
The combination of two or more than two cells is called a battery.

Question 6.
What is the work of a filament in a bulb?
Answer:
A filament gets heated and emits light in the bulb.

Question 7.
What is a solar cell?
Answer:
A solar cell is a device which converts solar energy into electrical energy.

Question 8.
Write one use of insulators.
Answer:
Insulators are used in making switchboards, handles of testers, screwdrivers, etc.

Question 9.
Name a device which is used to ‘open’ or ‘close’ a circuit.
Answer:
Switch.

Question 10.
How does an electric cell produce electricity?
Answer:
An electric cell produces electricity from chemicals stored inside it.

Question 11.
Is electricity pollution free and a useful form of energy?
Answer:
Yes.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits

Question 12.
Which terminal of the cell does have a metal cap?
Answer:
Positive terminal.

Question 13.
In a cell, the carbon rod is surrounded by which mixture?
Answer:
Manganese dioxide and powdered charcoal.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Write two advantages of a dry cell.
Answer:
Two advantages of a dry cell are:

  1. It converts chemical energy into electrical energy.
  2. It is light in weight and small in

Question 2.
What is the difference between a conductor and an insulator?
Answer:
A conductor allows the passage of current through it whereas an insulator does not allow the passage of current through it.

Question 3.
How does a bulb start glowing with an electric cell?
Answer:
When the electric cell is connected with conducting wire and the wire ends are connected to the bulb, the bulb glows immediately.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits

Question 4.
If you touch an electric wire carrying current you get a shock, but if on the same wire, the birds sit they do not get any shock/current. Give reason.
Answer:
When we hold the wire carrying current then the circuit is closed and the current flows from our body and enters the earth but the birds sitting on the same wire do not get any current as the circuit is not complete. If the bird touches the earth wire, it will die due to electric shock.

Question 5.
What is a switch? When we switch on an electrical appliance, what changes are we making to the circuit?
Answer:
The switch is a simple device which is used to open or close a circuit. When the switch is turned on, the gap in the circuit is closed and a complete circuit is made. Due to complete circuit, electricity starts flowing in the circuit and electrical appliance will now start working.

Question 6.
Draw a diagram showing a bulb connected to a dry cell making a closed circuit.
Answer:
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits 10

Question 7.
Describe the positive and negative terminals of a cell.
Answer:
The metal cap of the cell is considered as positive terminal. It is indicated by sign (+). The metal disc or the container of the cell is the negative terminal. It is indicated by sign (-).

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits

Question 8.
What is a fused bulb? Why it does not glow?
Answer:
Bulb has a small filament inside it. If the filament of a bulb is broken, then such a bulb with broken filament is called fused bulb. The broken filament cannot complete the circuit. As a result, current cannot flow through the filament and fused bulb does not glow.

Question 9.
What are the essential components or elements of an electric circuit?
Answer:
The essential components or elements of an electric circuit are:

  • Electric sources (cell, battery).
  • Electric appliances (a device for using the electric current).
  • Conductor (for providing a path for the flow of current).
  • Switch or key (for opening and closing the circuit).

Long Answer Type Questions

Question 1.
What is an electric circuit? Describe the various types of electric circuits with the help of diagrams.
Answer:
The path along which electricity flows is called an electric circuit. There are two different types of electric circuits:
a. Closed circuit: The circuit in which electric current flows from one terminal of a cell or battery to the other is called a closed circuit.
b. Open circuit: The circuit in which electrical contact at any point is broken is called an open circuit. No current flows in an open circuit.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits 11

Question 2.
What is a torch? How does it work?
Answer:
A torch is a portable electric lamp which uses two or more cells to light a small bulb. A torch contains a simple electric circuit. In a torch, two (or more) cells are connected to a torch bulb through a sliding switch. When the torch is needed to provide light, we close the sliding switch by pushing it forward so that the circuit is completed and the bulb lights up.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits

Question 3.
What are the differences between conductors and insulators?
Answer:

ConductorsInsulators
1. Those substances through which electricity can flow are called conductors.1. Those substances through which electricity cannot flow are called insulators.
2. Electrical resistance of conductors is very low.2. Electrical resistance of insulators is very high.
3. They contain large number of free electrons.3. They do no contain free electrons.
4. Generally metals are conductors. E.g., silver, copper, aluminium.4. Generally non-metals are insulators. E.g., wood, rubber, plastic.

Question 4.
Define the following terms: (a) Dry cell and (b) Secondary cell.
Answer:
a. Dry cell: An electric cell is used to operate objects like calculators and phones. It is a small source of electricity or electric current. It is also known as a pencil cell or dry cell. A dry cell has two terminals. One side that has a small circular metal cap is the positive terminal. It is marked with positive (+) sign. The other side has a flat metal plate behaves like the negative terminal and is marked with a negative (-) sign.

There are some chemicals inside a cell. These chemicals react to produce electricity. When the chemicals get used up, the cell stops producing electricity and the appliance stops functioning. These electric cells then . have to be replaced by new cells.

b. Secondary cell: Secondary cells are the cells that provide electrical energy to the gadget as a result of chemical reactions taking place in them. In these cells, electrical energy can be stored in the form of chemical energy and the stored chemical energy can be reconverted into electrical energy. Such cells are also called rechargeable cells. Lead accumulator and nickel- iron accumulators are two examples of secondary cells. They are mainly used in mobile phones, laptops and car batteries.

Question 5.
What is the importance of electricity in our life?
Answer:
We use a variety of things in our day-to-day life that run on electricity such as fans, lights, televisions, radio, refrigerator and computer. Electricity makes it possible to light our homes, roads, offices, markets and factories even after sunset. This helps us to continue working at night. In the field of communication, electricity is also used as a medium for the transmission of signals. The different fields of our life which depend on electricity are rather wide.

Question 6.
Mention the precautions that are advised while handling electric appliances.
Answer:
While handling electric appliances, the following precautions need to be taken.

  • Do not operate an electric appliance or switch with wet hands.
  • While using electric appliances, always wear rubber soled footwear. Rubber being a bad conductor of electricity prevents current from passing through our body.
  • In case of a fire caused by electric spark, make sure that we should not throw water on electric appliances. Always use an extinguisher to put out electrical fires.

Picture-Based Questions

Question 1.
Observe the given circuits and tell in which of them will the bulb glow?
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits 12
Answer:
Bulb will glow in case (a) and (d).

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits

Question 2.
a. Identify the objects A and B.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits 13
b. Which of them will conduct electricity?
c. Which of them is an insulator?
Answer:
a. A-Rubber; B-Metal key.
b. Metal Key
c. Rubber.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits Read More »

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Light, Shadows and Reflections

These NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Light, Shadows and Reflections Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts to help students while preparing for their exams.

Light, Shadows and Reflections NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 11

Class 6 Science Chapter 11 Light, Shadows and Reflections Textbook Exercise Questions and Answers

Question 1.
Rearrange the boxes given below to make a sentence that helps us understand opaque objects.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Light, Shadows and Reflections 1
Answer:
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Light, Shadows and Reflections 2

Question 2.
Classify the objects or materials given below as opaque, transparent or translucent and luminous or non-luminous:
Air, water, a piece of rock, a sheet of aluminium, a mirror, a wooden board, a sheet of polythene, a CD, smoke, a sheet of plane glass, fog, a piece of red hot iron, an umbrella, a lighted fluorescent tube, a wall, a sheet of carbon paper, the flame of a gas burner, a sheet of cardboard, a lighted torch, a sheet of cellophane, a wire mesh, kerosene stove, sun, firefly, moon.
Answer:
a. Opaque: A piece of rock, a sheet of aluminium, a minor, a wooden board, a wall, a sheet of cardboard.
b. Transparent: Air, water, a sheet of plain glass.
c. Translucent: A sheet of polythene, a CD, smoke, fog, a sheet of carbon paper, a sheet of cellophane.
d. Luminous objects: A piece of red hot iron, a lighted florescent tube, the flame of a gas burner, a lighted torch, sun, firefly, moon.
e. Non-luminous objects: An umbrella, a wire mesh, kerosene stove.

Question 3.
Can you think of creating a shape that would give a circular shadow if held in one way and a rectangular shadow if held in another way?
Answer:
Yes, there are many things which give a circular shadow if held in one way and a rectangular shadow if held in another way. For example, a cylinder, a circular disc, etc.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Light, Shadows and Reflections 3

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Light, Shadows and Reflections

Question 4.
In a completely dark room, if you hold up a mirror in front of you, will you see a right left inverted image of yourself in the mirror?
Answer:
In a completely dark room, there is no source of light so, we cannot see our right left inverted image and we can see only our image in the mirror, when light is reflected from the mirror.

NCERT Extended Learning Activities And Projects

Question 1.
Make a row of your friends – A, B, C and D, standing in a line. Let one friend stand in front facing them and holding out a mirror towards them (Fig. 11.10 of NCERT).
Now, each person can tell who they are able to see in the Mirror. A, B, C, or D.
If, A is able to see B in the mirror then, can B also see A in the mirror? Similarly, for any two pairs amongst A, B, C, or D?
If A is not able to see B in the mirror, then, is B able to see A in the mirror?
Similarly, for any two pairs amongst A, B, C, or D?
This activity tells us something about the way light travels and gets reflected from mirrors. You will learn more about this in higher classes.
Hint:
Do it yourself.

Question 2.
Daavan-Baayan – Take a comb in your right hand and bring it up to your hair and look at yourself in the mirror. There is your familiar face, grinning at you. Wait, try and find out which is the hand holding the comb, in your mirror reflection. Is it the right hand or the left? You were holding it in your right hand, isn’t it?
While a pinhole camera seems to be giving us upside down images, a mirror seems to be turning right hand into left hand and the left into right hand. We will learn more about this in the higher classes.
Hint:
Do it yourself.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Light, Shadows and Reflections

Question 3.
Magic Device – In the chapter on symmetry in your Mathematics textbook, you might have made an interesting device kaleidoscope, that uses reflections. Now, let us make another device, a periscope, that uses reflections to see around corners! Ask one of your friends to stand in the corridor just out side the entrance to the classroom with a mirror in hand. Ask another friend also holding a mirror, to stand in the middle of classroom in front of the entrance. Now ask your friends to adjust their mirrors in such a way that the image of object on the other side of the corridor becomes visible to you while you are standing inside the class (Fig. 11.11 of NCERT).
You can make a simple periscope by placing two mirrors in a ‘Z’ shaped box as shown in Fig. 11.12 of NCERT.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Light, Shadows and Reflections 4

Activity 1

Objective: To show that light travels in a straight line path.
Materials Required: A lighted candle and a rubber tube.
Procedure:

  • Fix a lighted candle on a table.
  • Now, stretch the rubber tube and look through it at the flame of the candle with one eye (keep the other eye closed).
    You can see the candle light through it.
  • Now, bend the rubber tube a little bit and look through it at the candle flame.
  • You cannot see the candle flame this time.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Light, Shadows and Reflections 5
Observations: When the rubber tube is straight, candle flame can be seen but when it is bent, the candle flame cannot be seen.
Conclusion: Light travels in a straight line.

  • Obstacle: Obstacle is the object which comes in the way of light.
  • Luminous objects: Luminous objects are the objects which produce their own light. For example, sun, stars, firefly, etc.
  • Non-luminous objects: Non-luminous are the objects which do not produce their own light. For example, table, bag, book, etc.
  • Transparent objects: Transparent objects are the objects which allow light to pass through them easily and we can see through them clearly. Example, air, water, etc.
  • Translucent objects: Translucent objects are the objects which allow the light pass through them partially and we cannot see clearly through them. Example, wax paper, butter paper, etc.
  • Opaque objects: Opaque objects are the objects which do not allow light to pass through them and we cannot see at all through them. Example, wood, stone, etc.
  • Shadow: Shadow is the dark patch which is formed on the other side of the objects, i. e., opposite to the light source.

Activity 2

Objective: To show the various shadows of a hand.
Material Required: A torch.
Procedure:

  • Light a torch in a dark room.
  • Make the light of the torch fall on the wall of the room.
  • Now fold your hands in different gestures and between the torch and the wall.
  • Observe the wall.

Observations: You will see the different animals shapes on the wall.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Light, Shadows and Reflections 6
Conclusion: Shadows can mislead about the shape of the objects. We have created shadow which do not match with the objects.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Light, Shadows and Reflections

Activity 3

Objective: To show the formations of a shadow.
Materials Required: A torch, white cardboard and a ball.
Procedure:

  • Light a torch in a dark room.
  • Keep the sheet of the white cardboard vertically in front of the torch at some distance.
  • Put the ball in front of the torch, close to the cardboard.

Observations: A shadow of the ball is formed on the cardboard screen.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Light, Shadows and Reflections 7
Conclusion: The ball acts as an obstacle in the path of light of the torch. Because of this, rays from the torch light do not go behind the ball. So, the part of the cardboard screen behind the ball does not get any light and remains dark. This dark region on the screen is the shadow of the ball.

  • Umbra: Umbra is the darkest part of the shadow which occurs in the centre and where light does not reach.
  • Penumbra: Penumbra is the region which surrounds the umbra where some light reaches.

Pinhole Camera: Take two boxes (one large and the other small) so that one of them can slide into the other without any gap in between them. Cut open one side of each box. Make a small hole in the middle on the opposite face of the larger box. Cut out a square shape of about 5 to 6 cm in the middle of the opposite face of the smaller box. Cover this square with a tracing paper Slide the smaller box inside the larger one in such a way that the side with the tracing paper is inside. Your pinhole camera it is ready for use. Hold the pinhole camera and look through the open face of the smaller box. Use a piece of black cloth to cover your head while looking through the pinhole camera. Now look at the object that you want to capture in the camera. Make sure that the object is in bright sunlight. Move the smaller box forward or backward till you get a sharp image on the tracing paper. A pinhole camera forms an inverted image of the object on the screen. It is used to view images of objects, such as buildings and trees and for viewing solar eclipses.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Light, Shadows and Reflections 8
Reflection of light: It is the phenomenon in which a ray of light falls on a smooth polished surface and bounces back in the same medium.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Light, Shadows and Reflections 9
Mirror: Mirror is a smooth, highly polished reflecting surface that reflects the light falling on it. Incident may is the ray that falls on the mirror and reflected ray is the ray which bounces back.

Class 6 Science Chapter 11 Light, Shadows and Reflections Additional Important Questions and Answers

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Name the energy which enables us to see.
Answer:
Light.

Question 2.
Which objects allow the light to pass through them?
Answer:
Transparent.

Question 3.
Whether the moon is a luminous or a non-luminous body?
Answer:
Non-luminous.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Light, Shadows and Reflections

Question 4.
What is a shadow?
Answer:
The dark patch formed on the other side of the object, opposite to the light source, is called shadow.

Question 5.
Define umbra.
Answer:
The darker part of the shadow, which always occurs in the centre, is called the umbra.

Question 6.
Define penumbra.
Answer:
The partial dark region which surrounds the umbra is called the penumbra.

Question 7.
What is the principle that a pinhole camera is based on?
Answer:
Light travels in a straight line.

Question 8.
What is reflected ray of light?
Answer:
The ray of light that comes back after suffering reflection from a mirror is called reflected ray of light.

Question 9.
Name one natural source of light.
Answer:
Sun.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Light, Shadows and Reflections

Question 10.
What is the essential condition for the formation of shadow?
Answer:
A shadow is formed only when there is a surface/screen behind the opaque object.

Question 11.
Does sun change its position from morning to evening?
Answer:
Yes.

Question 12.
Does the shadow of flying bird reach the earth?
Answer:
No.

Question 13.
What happens when the pinhole of the camera is turned towards a bright object?
Answer:
A real inverted image of the object is formed on the screen.

Question 14.
What is a mirror?
Answer:
A smooth, highly polished reflecting surface is called mirror.

Question 15.
Name a device which can be used to see things on the other side of a high wall.
Answer:
Periscope.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Light, Shadows and Reflections

Question 16.
Are the edges of a shadow sharp and distinct?
Answer:
Yes.

Short Answer Type Questions

Question 1.
What is light? What is the main source of light on the earth?
Answer:
Light is a form of energy which enables us to see the objects around us. The main source of light on the earth is the sun.

Question 2.
What is the difference between a luminous and a non-luminous body?
Answer:
Luminous bodies emit light on their own. Example, sun, stars, burning candle etc. Non-luminous bodies do not emit light on their own. Example, moon, earth, blackboard, etc.

Question 3.
What is a pinhole camera? How does it work?
Answer:
The device which forms a photograph like image of a bright object on a screen is called pinhole camera. When the pinhole of the camera is turned towards a bright object a real inverted image of the object is formed on the screen.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Light, Shadows and Reflections 10

Question 4.
Explain the structure of plane mirror.
Answer:
Plane mirror is the most common type of mirror. It is a thin, flat and a smooth sheet of glass having a shiny coating of silver metal on one side. The silver coating is protected by a layer of red paint.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Light, Shadows and Reflections

Question 5.
Give two important differences between the pinhole image and the shadows.
Answer:
The important differences between the pinhole images and the shadows are:

  1. The pinhole image of an object is inverted whereas the shadow of an object is erect.
  2. The pinhole image of an object is of the same colour as the object but the shadow of an object is always black.

Question 6.
What are the essential conditions for the formation of shadow?
Answer:
The essential conditions for the formation of shadow are:

  • There should be an opaque material in the path of light.
  • There should be a source of light and screen.
  • The object must be placed in the path of light.

Question 7.
Why can we clearly see a burning candle through a sheet of clear glass?
Answer:
If we look at a burning candle through a sheet of clear glass, we can see the candle and its flame clearly. This is because glass is a transparent material which allows all the light coming from the candle and its flame to pass through it.

Question 8.
How will you convert a glass sheet into a translucent sheet?
Answer:
There are following two methods to convert glass sheet into a translucent sheet:

  • By smearing a thin layer of oil on the glass sheet.
  • By covering a side of sheet by butter paper.

Question 9.
Though we cannot see the sun through clouds on a cloudy day but still there is some sunlight all around. Give reason.
Answer:
This is because being translucent, clouds allow some of the sunlight to pass through them due to which there is light on earth even in a cloudy day.

Long Answer Type Questions

Question 1.
On the basis of the passing of light through the object, what are the different type of objects? Explain them.
Answer:
Transparent objects: The objects which allow the light to pass through them easily and through which we can see clearly are known as transparent objects. Air, water, glass, etc., are transparent objects.

Translucent objects: The objects which allow the light to pass through them partially and we cannot see clearly through them are called translucent objects. Thin paper, oily paper etc., are translucent objects.

Opaque objects: The objects which do not allow the light to pass through them at all are called opaque objects. Walls, books, etc., are opaque objects.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Light, Shadows and Reflections

Question 2.
What is a shadow? Write the characteristics of a shadow.
Answer:
The dark patch formed on the other side of objects, opposite to the light source, is called a shadow. The characteristics of a shadow are:

  • The shadow of an object is formed on the opposite side of the light source.
  • The position of the shadow changes with the position of the light source. This may be seen that as the position of the sun changes from morning to evening, the length and direction of the shadow also changes.
  • The position of the shadow changes with the movement of the object.

Question 3.
What are the advantages and disadvantages of a pinhole camera?
Answer:
Advantages:

  • In pinhole camera not focusing is required.
  • There is no lens in pinhole camera. Therefore, the image is free from spherical and chromatic aberrations.

Disadvantages:

  • The image formed does not give any details.
  • Image is obtained on the screen so no permanent record of the image can be obtained.

Question 4.
Explain real images and virtual images with examples.
Answer:
The image which can be obtained on a screen is called a real image. In a cinema hall, we see the images of actors on the screen. So, the images formed on a cinema screen are an example of real image. Real images are formed when light rays from an object actually meet at a point after reflection from a mirror.

The image which cannot be obtained on a screen is called a virtual image. A virtual image can be seen only by looking into a mirror. The image of our face formed by a plane mirror cannot be obtained on a screen. It can be seen only- looking into the mirror. So, the image of our face in a plane mirror is an example of a virtual image.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Light, Shadows and Reflections

Picture-Based Questions

Question 1.
a. Identify the device shown below.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Light, Shadows and Reflections 11
b. What type of image is formed in in it?
Answer:
a. It is a pinhole camera.
b. Real and inverted imaged.

Question 2.
a. Name the device shown here.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Light, Shadows and Reflections 12
b. Is the image formed here inverted or erect?
c. Give one use of this device.
Answer:
a. Periscope.
b. Erect image.
c. It is used in submarines to see things above water surface.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Light, Shadows and Reflections Read More »

error: Content is protected !!