Author name: Prasanna

NCERT Solutions for Class 7 Social Science Civics Chapter 10 Struggle for Equality

Struggle for Equality Class 7 Questions and Answers Provided helps you to answer complex Questions too easily. You can use them while preparing for board exams and all of them are given by subject experts. Reading NCERT Solutions for Class 7 Social Science Civics Chapter 10 Struggle for Equality familiarizes you with the kind of questions appearing in the board exams. Students are advised to read these solutions on a regular basis to score well.

Struggle for Equality Class 7 Questions and Answers Civics Chapter 10

Make your learning experience enjoyable by preparing from the quick links available on this page. Use the Class 7 SST Civics Chapter 10 NCERT Solutions and get to know different concepts involved. All the Solutions are covered as per the latest syllabus guidelines. Knowing the NCERT Class 7 Civics Chapter 10 Questions and Answers helps students to attempt the exam with confidence.

Class 7 Civics Chapter 10 NCERT Textbook Questions and Answers

Let’s Recall

Question 1.
Match the following.

Column IColumn II
1. Subadar(a) A revenue farmer
2. Faujdar(6) A high noble
3. Ijaradar(c) Provincial governor
4. Misl(d) Maratha peasant warriors
5. Chauth(e) A Mughal military commander
6. Kunbis(f) A band of Sikh warriors
7. Umara(g) Tax levied by the Marathas

Answer:
1. (c)
2. (e)
3. (a)
4. (f)
5. (g)
6. (d)
7. (b)

NCERT Solutions for Class 7 Social Science Civics Chapter 10 Struggle for Equality

Question 2.
Fill in the blanks.
(a) Aurangzeb fought a protracted war in the___________ .
(b) Umara and jagirdars constituted powerful sections of the Mughal__________
(c) Asaf Jah founded the Hyderabad state in____________ .
(d) The founder of the Awadh state was____________ .

Answer:
(a) Deccan
(b) administration
(c) 1724
(d) Sa’adat Khan

Question 3.
State whether true or false.
(a) Nadir Shah invaded Bengal.
(b) Sawai Raja Jai Singh was the ruler of Indore.
(c) Guru Gobind Singh was the tenth Guru of the Sikhs.
(d) Poona became the capital of the Marathas in the eighteenth century.

Answer:
(a) False
(b) False
(c) True
(d) True

Question 4.
What were the offices held by Sa’adat Khan?
Answer:
Sa’adat Khan held the combined offices of subadari, diwani and faujdari.

Let’s Discuss

Question 5.
Why did the Nawabs of Awadh and Bengal try to do away with the jagirdari system?
Answer:
The Nawabs of Awadh and Bengal try to do away with the jagirdari system because they wanted to decrease Mughal influence in their respective provinces.

Question 6.
How were the Sikhs organized in the eighteenth century?
Answer:
(i) In the 18th century, the Sikhs organized themselves into a number of bands called jathas and later on misls;

  • Their forces were combined and called as the ‘dal Khalsa’ (grand army);
  • They held meetings at Amritsar during Baisakhi and Diwali to take decisions which were called ‘resolutions of the guru’;
  • Offering protection to cultivation on the payment of tax of 20% of produce called ‘Rakhi’.

Question 7.
Why did the Marathas want to expand beyond the Deccan?
Answer:
The Marathas wanted to expand beyond the Deccan to get enormous resources and to decrease the Mughal’s influence.

NCERT Solutions for Class 7 Social Science Civics Chapter 10 Struggle for Equality

Question 8.
What were the policies adopted by Asaf Jah to strengthen his position?
Answer:
Asaf Jah, after becoming the actual ruler of the Deccan began to adopt some policies in order to strengthen his position. He appointed skilled soldiers and administrators from northern India and also mansabdars by granting them jagirs.

Question 9.
Do you think merchants and bankers today have the kind of influence they had in the eighteenth century?
Answer:
No, the merchants and bankers today do not have the kind to influence which they had in 18th century.

Question 10.
Did any of the kingdoms mentioned in this chapter develop in your state? If so, in what ways do you think life in the state would have been different in the eighteenth century from what it is in the twenty-first century?
Answer:
Students discuss with the teacher and write the answer.

Let’s Do

Question 11.
Find out more about the architecture and culture associated with the new courts of any of the following Awadh, Bengal or Hyderabad.
Answer:
Students discuss with the teacher and write the answer.

NCERT Solutions for Class 7 Social Science Civics Chapter 10 Struggle for Equality

Question 12.
Collect popular tales about-rulers from any one of the following groups of people: the Rajputs, Jats, Sikhs or Marathas.
Answer:
Students discuss with the teacher and write the answer.

Hope the data shared above regarding the NCERT Class 7 Social Science Civics Chapter 10 Struggle for Equality PDF has aided in your exam preparation. If you ever need any assistance you can always reach us and our team will guide you at the soonest possibility.

NCERT Solutions for Class 7 Social Science Civics Chapter 10 Struggle for Equality Read More »

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 10 Law and Social Justice

Law and Social Justice Class 8 Questions and Answers Provided helps you to answer complex Questions too easily. You can use them while preparing for board exams and all of them are given by subject experts. Reading NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 10 Law and Social Justice familiarizes you with the kind of questions appearing in the board exams. Students are advised to read these solutions on a regular basis to score well.

Law and Social Justice Class 8 Questions and Answers Civics Chapter 10

Make your learning experience enjoyable by preparing from the quick links available on this page. Use the Class 8 SST Civics Chapter 10 NCERT Solutions and get to know different concepts involved. All the Solutions are covered as per the latest syllabus guidelines. Knowing the NCERT Class 8 Civics Chapter 10 Questions and Answers helps students to attempt the exam with confidence.

Civics Class 8 Chapter 10 NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
Talk to two workers (For example, construction workers, farm workers, factory workers, workers at any shop) to find out if they are receiving the minimum wages laid down by law.
Answer:
Do it by yourself

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 10 Law and Social Justice

Question 2.
What are the advantages to foreign companies in setting up production in India?
Answer:
The advantages to foreign companies in setting up production in India are:

  • Cheap availability of labour.
  • Maximum number of human labour due to easy availability of man power and over population.

Question 3.
Do you think the victims of the Bhopal gas tragedy got justice? Discuss.
Answer:
No they did not got any justice as the people are still fighting for justice: for safe drinking water, for health care facilities and jobs for the people poisoned by Union Carbide (U.C.). The people also demand that Anderson, the U.C. Chairman who faces criminal charges, be prosecuted.

Question 4.
What do we mean when we speak of law enforcement? Who is responsible for enforcement? Why is enforcement so important?
Answer:
Law enforcement in any system by which some members of society act in an organised manner to enforce the law by discovering, deterring, rehabilitating, or punishing people who violate the rules and norms.
The government is responsible for enforcement.
The enforcement becomes even more important when the law seeks to protect the weak from the strong.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 10 Law and Social Justice

Question 5.
How can laws ensure that markets work in a manner that is fair? Give two examples to support your answer.
Answer:
Laws can ensure that markets work in fair manner. Frequently upgraded minimum wage law ensures that workers are not exploited and over worked by companies that hire them. Also, a law keeping check on the quality of production makes sure that the sub-standard goods do never enter the market.

Question 6.
Imagine yourself to be a worker working in a chemical factory, which has received orders from the government to move to a different site 100 kms away from the present location. Write about how your life would change? Read out your responses in the classroom.
Answer:
Being a worker of a chemical factory I am sad to hear that my factory has to be moved to a different site 100 km away from the present location. Seeing for the society it is a great step but on an individual basis, I, being a worker had to suffer a lot as I have to shift to a whole new place for my better conveyance to the factory. My children have to leave the school they have been studying from their childhood. The family has to suffer a lot due to new area as they will not be comfortable to that locality and don’t know the minds of the people there.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 10 Law and Social Justice

Question 7.
Write a paragraph on the various roles of the government that you have read about in this unit.
Answer:
The various roles of the government is:

  • To protect people from any exploitation done in the market.
  • The government has to ensure the implementation of the laws.
  • Through making laws, government ensures enforcing and upholding of the laws.
  • It is also the duty of the government to ensure that the Right to Life guaranteed under Article 21 of the Constitution is not violated.
  • The government has the job of introducing new laws on the environment.
  • The government is responsible for setting up laws and procedures that can check pollution, clean riv-ers and introduce heavy fines for those who pollute.
  • Major role of the government is to control the activities of private companies by making, enforcing and upholding laws in order to prevent unfair practices and ensure social justice.

Question 8.
What are the sources of environmental pollution in your area? Discuss with respect to
(a) air
(b) water and
(c) soil. What are the steps being taken to reduce the pollution? Can you suggest some other measures?
Answer:
(a) Air: A chemical factory is emitting the chemically polluted air.
Steps taken:
Government is on its way to shift it 100 km away from our residential area.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 10 Law and Social Justice

(b) Water: There is river flowing nearby our area which has been polluted by the chemical waste.
Steps taken:
The chemical factory should be removed from there.

(c) Soil: Farmers in my area are overusing fertilizers due to which soil is getting polluted and chemical factory waste is also put on an open land which is making soil polluted.
Step taken:
Same as for air and water. In case of farmers they have to be motivated to use less fertilizers in manner to maintain the fertility of these soil.

Question 9.
How was environment treated earlier? What has been the change in perception? Discuss.
Answer:
Earlier the environment was never considered a thing that should be taken seriously. Any industry could be established in any area without any rules and norms. There was no check on how the pollution can be controlled in an environment.

Now the perception has been completely changed and people have understand about the long term benefits of a good environment. There is awareness in the minds that the clean environment is a type of public facility. Now the environment has been given first preference in governments plannings.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 10 Law and Social Justice

Question 10.
What do you think the famous cartoonist R.K. Laxman is trying to convey in this cartoon? How does it relate to the 2006 law that you read about on page 123?
Answer:
The famous cartoonist is trying to convey how the childrens irrespective of their age and ability are given hard to harder work when they are in need of money and the child is younger than 14 years of age.

  • This is related to 2006 law in a manner that is banning children under 14 years of age from working as domestic servant or as workers in dhabas, restaurants, etc.

Question 11.
You have read about the Bhopal gas tragedy and the on-going struggle. Students from countries across the world have come together to support this struggle for justice. From protest marches to awareness campaigns, you can read about their activities on the website www.studentsforbhopal.com. The website also has resources such as photos, posters, documentaries, victims’ statements, etc.
Use this and other sources to make a wallpaper/exhibition on the Bhopal gas tragedy for your classroom. Invite the whole school to see and talk about it.
Answer:
Students are required to do this by themselves.

Class 8 Civics Chapter 10 NCERT Intext Activity Questions and Answers

(Page No.-121)
Question 1.
Why do we need a law on minimum wages?
Find out:
(а) What is the minimum wage for a construction worker in your state?
(b) Do you think the minimum wage for a construction worker is adequate, low or high?
(c) Who sets the minimum wages?
Answer:
Minimum wage law is needed for any society for the small labours. As some people do not care about the labours at all and pay them whatever they think suitable for them. Therefore it is much necessary to have minimum wages law.
Answer for (a), (b) & (c) discuss your teacher and write the answers.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 10 Law and Social Justice

(Page No.-127)

Question 2.
Why do you think enforcement of safety laws is important in any factory?
Answer:
Enforcement of safety laws is important in any factory because only this law can prevent any sudden disaster caused and can prevent the life of many.

(Page No.-128)

Question 3.
A ‘clean environment is a public facility.’ Can you explain this statement?
Answer:
A clean environment is a public facility as it provides the best living condition to everyone living in it. Therefore, it’s a public facility as it is available to all public.

Question 4.
Why do we need new laws?
Answer:
We need new laws in order to prevent environment from any new type of pollution created by human beings.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 10 Law and Social Justice

Question 5.
Why are companies and contractors able to violate environmental laws?
Answer:
The company and contractors are able to violate laws because laws are only made not strictly enforced. .

Hope the data shared above regarding the NCERT Class 8 Social Science Civics Chapter 10 Law and Social Justice PDF has aided in your exam preparation. If you ever need any assistance you can always reach us and our team will guide you at the soonest possibility.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 10 Law and Social Justice Read More »

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 9 Public Facilities

Public Facilities Class 8 Questions and Answers Provided helps you to answer complex Questions too easily. You can use them while preparing for board exams and all of them are given by subject experts. Reading NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 9 Public Facilities familiarizes you with the kind of questions appearing in the board exams. Students are advised to read these solutions on a regular basis to score well.

Public Facilities Class 8 Questions and Answers Civics Chapter 9

Make your learning experience enjoyable by preparing from the quick links available on this page. Use the Class 8 SST Civics Chapter 9 NCERT Solutions and get to know different concepts involved. All the Solutions are covered as per the latest syllabus guidelines. Knowing the NCERT Class 8 Civics Chapter 9 Questions and Answers helps students to attempt the exam with confidence.

Civics Class 8 Chapter 9 NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
Why do you think there so few cases of private water supply in the world?
Answer:
There are so few cases of private water supply in the world. It is because the private water supply will aim at earning profit rather than social welfare and if a life necessity thing like water will not be affordable for all and available for all how can one think of surviving on this earth.

Question 2.
Do you think was in Chennai is available and affordable Discuss.
Answer:
No, water in Chennai is not available or affordable by all.

  • Because municipal supply is not available to all areas.
  • Due to less availability of water the water is becoming costly.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 9 Public Facilities

Question 3.
How is the sale of water by timers to water dealers in Chennai affecting the local people? Do you think local people can object to such exploitation of ground water? Can the government do anything regard?
Answer:
The sale of water by farmers to the water dealers in Chennai is affecting the local people in various ways:
(i) The water that is taken away by the dealer is for the purpose of agriculture and this will lead to exploitation of agriculture. Because of this agriculture will suffer at last.

(ii) This water is also for general supply and drinking purpose of the villages.

(iii) Due to heavy exploitation of water, the ground water levels dropped drastically in the agricultural areas.

(iv) The locals can definitely object to such heavy exploitation of ground water since it’s a public facility or nature’s gift on which everybody and everyone has equal rights.

(v) Being part of Right of Life, the government must take it in view that these rights are protected so that everyone can lead a decent life.

Question 4.
Why are most of the private hospitals and private schools located in major cities and not in towns or rural areas?
Answer:
Private hospitals and private schools are located only in the major cities as the services they offer are costly and the people of major cities can afford it easily.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 9 Public Facilities

Question 5.
Do you think the distribution of public facilities in our country is adequate and fair? Give an example of your own to explain.
Answer:
No, the distribution of public facilities in our country is not adequate and fair.
For eg. electricity in many villages of Bihar is still unavailable to the people whereas in some villages of Maharashtra electricity is available almost at all time.

Question 6.
Take some of the public facilities in your area, such as water, electricity, etc. Is there scope to improve these in your opinion should be done? Complete the table.
Answer:

Is it available?How can it be improved?
Water
Electricity
Roads
Public

Transport

Answer:

Is it available?How can it be improved?
WaterYesThe availability of water should also be at evening time.
ElectricityYesIn this regard people should be loyal to pay their bills on time and companies should arrange much more proper machineries to prevent load shedding types of problems.
RoadsYesSimilar to the main roads government should take responsibility of the streets too.
Public

Transport

YesMetro fair which has been hiked recently is very costly for some group of people and it should be cut.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 9 Public Facilities

Question 7.
Are the above public facilities shared equally by all the people in your area? Elaborate.
Answer:
Yes, the public facilities mentioned above are shared equally by all as all the people of my area get equal access to everything. There is no discrimination in public facilities.

Question 8.
Data on some of the public facilities are collected as part of the Census. Discuss with your teacher when and how the Census is conducted.
Answer:
Do it by yourself

Question 9.
Private educational institutions – schools, colleges, universities, technical and vocational training institutes are coming up in our country in a big way. On the other hand, educational institutes run by the government are becoming relatively less important. What do you think would be the impact of this? Discuss.
Answer:
The impact of this will be that the country’s students are studying for quantitative rather that qualitative education.

Class 8 Civics Chapter 9 NCERT Intext Activity Questions and Answers

(Page No.-108)

Question 1.
You have seen the four situations illustrated above. Based on these, what impression do you get of the water situation in Chennai?
Answer:
The water situation in Chennai is not affecting the rich people who can afford water at any cost. Rather it is affecting the ones who are not able to afford their basic necessities properly and had to pay a lot for water due to crisis.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 9 Public Facilities

(Page No.-111)

Question 2.
Whose point of view do you agree with?
Answer:
I agree with Amu’s point of view.

(Page No.-114)

Question 3.
Discuss: Do you think this would be a right step? What do you think would happen if the government withdraws from the task of supplying water?
Answer:
No, this would not be a right step as private companies have the aim of profit maximisation. If the government withdraws from the task of supplying water then people with poor background will loose their availability to water and will be the worst sufferer of water crisis as private companies will decide only to make profit out of all.

(Page NO.-115)

Question 4.
Discuss the main ideas in the above section. What do you think can be done to improve water supply?
Answer:

  • Price of water should be regulated properly by the government if given in the hands of private companies.
  • Government should keep in mind to make water available to all without any discrimination.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 9 Public Facilities

Question 5.
Do you think it is also important to conserve resources like water and electricity, and to use more public transport?
Answer:
Yes, it is important to conserve resources like water and electricity and also to use more public transport.

Hope the data shared above regarding the NCERT Class 8 Social Science Civics Chapter 9 Public Facilities PDF has aided in your exam preparation. If you ever need any assistance you can always reach us and our team will guide you at the soonest possibility.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 9 Public Facilities Read More »

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 8 Confronting Marginalisation

Confronting Marginalisation Class 8 Questions and Answers Provided helps you to answer complex Questions too easily. You can use them while preparing for board exams and all of them are given by subject experts. Reading NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 8 Confronting Marginalisation familiarizes you with the kind of questions appearing in the board exams. Students are advised to read these solutions on a regular basis to score well.

Confronting Marginalisation Class 8 Questions and Answers Civics Chapter 8

Make your learning experience enjoyable by preparing from the quick links available on this page. Use the Class 8 SST Civics Chapter 8 NCERT Solutions and get to know different concepts involved. All the Solutions are covered as per the latest syllabus guidelines. Knowing the NCERT Class 8 Civics Chapter 8 Questions and Answers helps students to attempt the exam with confidence.

Civics Class 8 Chapter 8 NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
List two Fundamental Rights in the Constitution that Dalits can draw upon to insist that they be treated with dignity and as equals. Re-read the Fundamental Rights listed on page 14 to help you answer this question.
Answer:
The two Fundamental Rights that Dalits can draw upon to insist that they be treated with dignity and equals are:

  • Right to Equality
  • Right to Freedom

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 8 Confronting Marginalisation

Question 2.
Re-read the story on Rathnam as well as the provisions of the 1989 Scheduled Castes and Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act. Now list one reason why you think he used this law to file a complaint.
Answer:
The 1989 Act was in response to the demands made by Dalits and others. The Government was to take them seriously as per the demand. The Government has to protect them against the ill treatment and humiliation faced by the Dalits and tribal groups in every day life.

Rathnamam was tortured and punished by burning of his hut and was forced to leave the village along with his mother and other members of his family and many more things happened to him.
So Rathnam used the above law to file a complaint to protest against the domination and violence of the powerful castes in his village.

Question 3.
Why do Adivasi activists, including C.K. Janu, believe that Adivasis can also use this 1989
Act to fight against dispossession? Is there anything specific in the provisions of the Act that allows her to believe this?
Answer:
The Adivasi activist including C.K. Janu believe that Adivasis can also use this 1989 Act to fight against dispossession because the Act guarantees the tribals not to be disposed from the land resources forcefully.

They pointed specifically that this Act merely confirms what has already been promised to the tribal people in the Constitution that their land cannot be sold to or bought by non-tribal people. In cases where this had happened, the Constitution also guarantees the right of the tribal people to repossess their lands.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 8 Confronting Marginalisation

Question 4.
The poems and the song in this Unit allow you to see the range of ways in which individuals and communities express their opinions, their anger and their sorrow. In class, do the following two exercises:
(а) Bring to class a poem that discusses a social issue. Share this with your classmates. Work in small groups with two or more poems to discuss their meaning as well as what the poet is trying to communicate.
(b) Identify a marginalised community in your locality. Write a poem, or song, or draw a poster etc to express your feelings as a member of this community.
Answer:
(a) To be done in classroom.
(b) To be done by yourself.

Class 8 Civics Chapter 8 NCERT Intext Activity Questions and Answers

(Page No.-97)

Question 1.
State one reason why you think reservations plays an important role in providing social justice to Dalits and Adivasis?
Answer:
In society like ours, where for centuries sections of the populations have been denied opportunities to learn to work in order to develop new skills or vocation and to make the denied sections of society equivalent to all, reservation plays an important role in providing social justice to Dalits and Adivasis.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 8 Confronting Marginalisation

(Page No.-99)

Question 2.
In your opinion does the force put on Rathnam to perform this ritual violate his Fundamental Rights?
Answer:
Yes, the force put on Rathnam to perform that ritual violates his Fundamental Rights. This was an act of dominance and violence of the powerful castes in his village. It violates the Fundamental Right against Exploitation.

Question 3.
Why do you think the Dalit families were afraid of angering the powerful castes?
Answer:
The Dalit families were afraid of angering the powerful castes because many of them worked on their fields as daily wage laboures. If the dominant castes decided to not call them then it would stop their earnings.

(Page No.-100)

Question 4.
Can you list two different provisions in the 1989 Act?
Answer:
The two provisions in 1989 Act are:
The Act distinguishes several levels of crimes.

  • Firstly, it lists modes of humiliation that are both physically horrific and morally reprehensible.
  • It list actions that dispossess Dalits and Adivasis of their meagre resources or which force them into performing slave labour.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 8 Confronting Marginalisation

Question 5.
Look up the glossary and write in your own words what you understand by the term ‘morally reprehensible’.
Answer:
Mortally reprehensible means when one thinks that a type of behaviour or an idea is very bad and morally wrong. One can say that it is reprehensible.

(Page No.-101)

Question 6.
What do you understand by manual scavenging?
Answer:
Manual Scavenging refers to the practice of manually cleaning, carrying, disposing, or handling in any manner, human excreta from dry laterines. It often involves using the most basic of tools such as buckets, brooms and baskets.

Question 7.
Re-read the list of Fundamental Rights provided on page 14 and list two rights that this practice violates?
Answer:

  • Right to Equality.
  • Right Against Exploitation.

These two rights are violated with the practice of manual scavenging.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 8 Confronting Marginalisation

Question 8.
Why did the Safai Karamchari Andolan file a PIL in 2003? What did they complain about in their petition?
Answer:
In 2003, the Safai Karamchari Andolan filed a PIL. In 2003, the government passed the Employment of Manual Scavengers and Construction of Dry Laterine (Prohibition) Act. This law prohibits the employment of manual scavengers as well as the construction of dry latrines. The petitioners complained that manual scavenging still existed and it continued in government undertakings like the railways. The petitioners sought enforcement of their Fundamental Rights.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 8 Confronting Marginalisation

Question 9.
What did the Supreme Court do on hearing their case in 2005?
Answer:
The Supreme Court of India in it’s hearing observed that the number of manual scavengers in India had increased since the 1993 law. So, the court directed every department/ ministry of the union government and State government to verify the facts within 6 months. If manual scavenging was found to exist, then the government department has to actively take up a time-bound programme for their liberation and rehabilitation.

Hope the data shared above regarding the NCERT Class 8 Social Science Civics Chapter 8 Confronting Marginalisation PDF has aided in your exam preparation. If you ever need any assistance you can always reach us and our team will guide you at the soonest possibility.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 8 Confronting Marginalisation Read More »

NCERT Solutions for Class 7 Social Science Civics Chapter 4 Growing up as Boys and Girls

Growing up as Boys and Girls Class 7 Questions and Answers Provided helps you to answer complex Questions too easily. You can use them while preparing for board exams and all of them are given by subject experts. Reading NCERT Solutions for Class 7 Social Science Civics Chapter 4 Growing up as Boys and Girls familiarizes you with the kind of questions appearing in the board exams. Students are advised to read these solutions on a regular basis to score well.

Growing up as Boys and Girls Class 7 Questions and Answers Civics Chapter 4

Make your learning experience enjoyable by preparing from the quick links available on this page. Use the Class 7 SST Civics Chapter 4 NCERT Solutions and get to know different concepts involved. All the Solutions are covered as per the latest syllabus guidelines. Knowing the NCERT Class 7 Civics Chapter 4 Questions and Answers helps students to attempt the exam with confidence.

Class 7 Civics Chapter 4 NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
Are the statements given alongside true or false? Support you answer with the use of an ex­ample
(a) All societies do not think similarly about the roles that boys and girls play.
(b) Our society does not make distinctions between boys and girls when they are growing up.
(c) Women who stay at home do not work.
(d) The work that women do is less valued than that of men.

Answer:
(a) True. In some societies, women are encouraged to work especially these days.
(b) False: This society make distinctions between boys and girls when they are growing up. First of all the playing toys are provided according to the sex of the children. If, there is girl dolls are provided and if there is toy gun, car etc., are provided by the family members. The works are divided by the family when they become teenagers. Kitchen work, nursing of kids, cleaning and washing etc., works are allotted to the girls, while the works related to the outside to the boys.

All men and women have equal rights to progress, equal rights to show their talent and to get equal opportunity. Therefore, it is false to say that women stay at home and do not work.

(d) The statement is false. Most of the women in the country are housewives and they very efficiently run the house. House may be recognized as the most peaceful place where every person of the family whether working or non-working feels relaxed and comfortable. The house is made such type of place by a house-women. Thus this is false to say that women works or her contribution is less valued than that of men.

NCERT Solutions for Class 7 Social Science Civics Chapter 4 Growing up as Boys and Girls

Question 2.
Housework is invisible and unpaid work.
Housework is physically demanding.
Housework is time-consuming.

Write in your own words what is meant by the terms ‘invisible’, ‘physically demanding, and ‘time consuming’ Give one example of each based on the household tasks undertaken by women in your home.

Answer:

  1. Invisible: There are two types of work-visible and invisible. Invisible are those work which cannot be seen. House works are care giving task which are taken for granted.
  2. Physically demanding: It means hard wok done by body.

Question 3.
Make a list of toys and games that boys typically play and another for girls. If there is a difference between the two lists, can you think of some reasons why this is so? Does this have any relationship to the roles children have to play as adults?

Answer:
Students discuss with teacher and write the answer.

NCERT Solutions for Class 7 Social Science Civics Chapter 4 Growing up as Boys and Girls

Question 4.
If you have someone working as a domestic help in your house or locality talk to her and find out a little bit more about her life-Who are her family members? Where is her home? How many hours does she work? How much does she get paid? Write a small story based on these details.

Answer:
Students discuss with teacher and can write the answer.

Hope the data shared above regarding the NCERT Class 7 Social Science Civics Chapter 4 Growing up as Boys and Girls PDF has aided in your exam preparation. If you ever need any assistance you can always reach us and our team will guide you at the soonest possibility.

NCERT Solutions for Class 7 Social Science Civics Chapter 4 Growing up as Boys and Girls Read More »

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 7 Understanding Marginalisation

Understanding Marginalisation Class 8 Questions and Answers Provided helps you to answer complex Questions too easily. You can use them while preparing for board exams and all of them are given by subject experts. Reading NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 7 Understanding Marginalisation familiarizes you with the kind of questions appearing in the board exams. Students are advised to read these solutions on a regular basis to score well.

Understanding Marginalisation Class 8 Questions and Answers Civics Chapter 7

Make your learning experience enjoyable by preparing from the quick links available on this page. Use the Class 8 SST Civics Chapter 7 NCERT Solutions and get to know different concepts involved. All the Solutions are covered as per the latest syllabus guidelines. Knowing the NCERT Class 8 Civics Chapter 1 Questions and Answers helps students to attempt the exam with confidence.

Civics Class 8 Chapter 7 NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
Write in your own words two or more sentences of what you understand by the word ‘marginalisation’.
Answer:
Marginalisation can be done with any group or individual in small or large way. It is basically a situation in which these groups with differences from the majority are sidelined and in many cases they are ill- treated.

Question 2.
List two reasons why Adivasis are becoming increasingly marginalised.
Answer:
Adivasi are getting marginalised because:

  • They still have beliefs in their old rituals and they are still orthodox in their behaviour.
  • They are used to the place where they had been from the very past. So, they do not want to leave the forest and all.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 7 Understanding Marginalisation

Question 3.
Write one reason why you think the Constitution’s safeguards to protect minority communities are very important?
Answer:
Constitution provides safeguards because there is an insecurity in the minority community and Constitution is committed to protecting India’s cultural diversity and promoting equality as well as justice.

Question 4.
Re-read the section on Minorities and Marginalisation. What do you understand by the term ‘ minority?
Answer:
Minority refers to communities that are usually numerically very small or small in numbers in compari-son to other communities of the society.

Question 5.
You are participating in a debate where you have to provide reasons to support the following Statement: ‘Muslims are a marginalised community. Using the data provided in this chapter, list two reasons that you would give.
Answer:
The Muslims are a marginalised community because:

  • Muslims lack in basic amenities.
  • Muslims have the lowest literacy rates.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 7 Understanding Marginalisation

Question 6.
Imagine that you are watching the Republic Day parade on TV with a friend and she re¬marks, “Look at these tribals. They look so exotic. And they seem to be dancing all the time”. List three things that you would tell her about the lives of Adivasis in India.
Answer:
The lives of Adivasis in India can be summarised as:

  • The unique style of dressing which they had opted from the past.
  • They are the original caretakers of the forests.
  • Indian history can still be in some of their lifestyles.

Question 7.
In the storyboard you read about how Helen hopes to make a movie on the Adivasi story. Can you help her by developing a short story on Adivasis?
Answer:
Do it yourself. Students are requested to frame the best story on their own.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 7 Understanding Marginalisation

Question 8.
Would you agree with the Statement that economic marginalisation and social marginalisation are interlinked? Why?
Answer:
Yes, economic and social marginalisation are interlinked because:

  • When in any case, a group is socially marginalised they will not be having equal access to education and other resources and this will lead to their improper economic development and concluding in economic marginalisation.

Class 8 Civics Chapter 7 NCERT Intext Activity Questions and Answers

(Page No.-83)

Question 1.
Explain at least three different reasons why groups may be marginalised.
Answer:
The 3 different reasons why the groups may be marginalised are as follows:

  • The people of that group might be the speaker of a different language.
  • They follow different customs or belong to a different religious groups from majority community,
  • One reason can also be Stated that they might be poor, considered to be of ‘low’ social status and viewed with hostility and fear.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 7 Understanding Marginalisation

Question 2.
Why was Dadu forced to leave his village in Orissa?
Answer:
Dadu was forced to leave his village in Orissa because the company wallah came to the place he stayed and said that there was iron ore under Dadu’s land and they wanted to mine it. So they forced Dadu out and when Dadu did not agree to leave even after the several promises laid down by the company wallahs.

Question 3.
In your own city or village, who would you think are the marginalised groups? Discuss.
Answer:
Do it by yourself.

Question 4.
Can you name some Adivasi communities that live in your State?
Answer:
Do it by yourself.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 7 Understanding Marginalisation

Question 5.
What languages do they speak?
Answer:
Do it by yourself.

Question 6.
Do they live close to the forest?
Answer:
Do it by yourself.

Question 7.
Do they migrate to other regions looking for work?
Answer:
Yes, they are mostly forced to migrate from forests.

Question 8.
What metals are important in present-day India? Why? Where do they come from? Are there Adivasi populations there?
Answer:
Metals ore like iron and copper are important in India.
They all come from forests. Yes, Adivari’s depend heavily on forest.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 7 Understanding Marginalisation

Question 9.
List five products that you use at home that come from the forest.
Answer:

  • Rubber
  • Copper
  • Honey
  • Paper
  • Wood

Question 10.
By whom were the following demands being made on forest land?
(a) timber for construction of houses and railways
(b) forest land for mining. Forest land for agriculture by non-tribal people
(c) reserved by government as wildlife parks
Answer:
These all demands were being made on forest land from the people who belongs to the particular forest lands as they were the original care taker of all these from the very beginning and it would be unjust not to ask them before taking away their land.

Question 11.
In what ways would this affect tribal people?
Answer:
The following mentioned demands will make the tribal people lose their originality and in some case it may also lead to displace them from their actual place.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 7 Understanding Marginalisation

Question 12.
What do you think this poem is trying to convey?
Answer:
This poem reflects the hopes of migrants and the reality they faced in Assam.

(Page No.-87)

Question 13.
In your opinion, why is it important that Adivasis should have a say in how their forests and forest lands are used?
Answer:
It is important that Adivasis should have a say in how their forests and forests lands are used because they were the original care taker of those lands from the very past and they lived in the lap of that land and had an emotional relation with them.

(Page N0.-88)

Question 14.
Why do we need safeguards for minorities?
Answer:
In order to make possible the security of minority and stop the dominance that is created from the majority, it is important to provide safeguards for minorities.

(Page No.-89)

Question 15.
Read the data related to schooling provided by the Sachar Committee Report:
• 25 per cent of Muslim children in the 6-14 year age group have either never been enrolled in school or have dropped out. This percentage is much higher than that of any other socio-religious community.
Do you think special measures are required to address this situation?
Answer:
Yes, special measures are required to address the situation as it is still less percent 25 percent only.

Hope the data shared above regarding the NCERT Class 8 Social Science Civics Chapter 7 Understanding Marginalisation
PDF has aided in your exam preparation. If you ever need any assistance you can always reach us and our team will guide you at the soonest possibility.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 7 Understanding Marginalisation Read More »

error: Content is protected !!