Author name: Prasanna

NCERT Solutions for Class 8 Social Science History Chapter 7 Weavers, Iron Smelters and Factory Owners

Weavers, Iron Smelters and Factory Owners Class 8 Questions and Answers Provided helps you to answer complex Questions too easily. You can use them while preparing for board exams and all of them are given by subject experts. Reading NCERT Solutions for Class 8 Social Science History Chapter 7 Weavers, Iron Smelters and Factory Owners familiarizes you with the kind of questions appearing in the board exams. Students are advised to read these solutions on a regular basis to score well.

Weavers, Iron Smelters and Factory Owners Class 8 Questions and Answers History Chapter 7

Make your learning experience enjoyable by preparing from the quick links available on this page. Use the Class 8 SST History Chapter 7 NCERT Solutions and get to know different concepts involved. All the Solutions are covered as per the latest syllabus guidelines. Knowing the NCERT Class 8 History Chapter 7 Questions and Answers helps students to attempt the exam with confidence.

History Class 8 Chapter 7 NCERT Textbook Questions and Answers

Let’s Recall
Question 1.
What kinds of cloth had a large market in Europe?
Answer:
The clothes that had a large market in Europe were chintz, cossaes or Khassa and bandanna.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science History Chapter 7 Weavers, Iron Smelters and Factory Owners

Question 2.
What is jamdani?
Answer:
Jamdani a fine muslin cloth which is woven with decorative motifs on the looms in grey and white.

Question 3.
What is bandanna?
Answer:
Printed clothes are bandana. The word refers to brightly coloured and printed scarf for the neck or head. The term is derived from Hindi word bandhna.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science History Chapter 7 Weavers, Iron Smelters and Factory Owners

Question 4.
Who are the Agaria?
Answer:
The people who were known as Agarias were the group of men and women carrying basket loads of iron ore.

Question 5.
Fill in the blanks.
(a) The word chintz from the word
(b) Tipu’s sword was made of steel.
(c) India’s textile exports declined in the century.
Answer:
(a) Chhint
(b) wootz
(c) 19th

Let’s Discuss

Question 6.
How do the names of different textiles tell us about their histories?
Answer:
Different textiles have different names and their names tells us their histories:

(i) Muslin: Finely woven clothes.
History: Europeans encountered first time cotton cloth from India which was carried by Arab merchants in Mosul in present day Iraq. So, this cloth was referred to as Muslin.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science History Chapter 7 Weavers, Iron Smelters and Factory Owners

(ii) Calico: Derived from Calicut.
History: When Portuguese first came to India in search of spices they landed in Calicut of Kerala coast in South-west India. The cotton textiles which they took back to Europe, along with spices, came to be called as Calico. Subsequently, Calico became the general name for all cotton textiles.

(iii) Then the other categories of textiles came like printed cotton clothes called chintz, cossaes (or Khassa) and bandanna.
The printed Indian cotton textiles in England and Europe were liked mainly for their exquisite floral designs, fine texture and relatively cheaper rate. Rich people of England even the Queen herself wore clothes of Indian fabric.

Question 7.
Why did the wool and silk producers in England protest against the import of Indian textiles in the early eighteenth century?
Answer:
By the 18th century, the popularity of Indian textiles in England worried the wool and silk makers in England. And they began protesting against the import of Indian cotton textiles as they were unable to compete with the Indian textiles because the industry of England had just begun to develop. So there was a threat amongst English producers and they wanted to secure market within the country by preventing the entry of Indian textiles.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science History Chapter 7 Weavers, Iron Smelters and Factory Owners

Question 8.
How did the development of cotton industries in Britain affect textile producers in India? Answer:With the development of the cotton industries in Britain:
Answer:

  • The India textiles started experiencing a great competition in European market and American markets.
  • Exporting textiles to England also became increasingly difficult since very high duties were imposed on Indian textiles imported to Britain.

Question 9.
Why did the Indian iron smelting industry decline in the nineteenth century?
Answer:
The reasons behind the Indian iron smelting industry decline in 19th century were as follows:

  • The new forest laws imposed by the queen restricted entry to the reserved forests, so it was really difficult to get Charcoal without wood.
  • Many craftsmen gave up their crafts and looked for other means of livelihood.
  • In 19th century iron and steel were being imported from Britain.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science History Chapter 7 Weavers, Iron Smelters and Factory Owners

Question 10.
What problems did the Indian textile industry face in the early years of its development?
Answer:
In the early years of development of Indian textiles industry, the industry found it difficult to compete with the cheap textiles imported from Britain. Indian textiles was imposed with very high duties on imports eliminating the competition for the other country with Indian textiles. These were the challenges that the Indian textiles industry faced in the early years.

Question 11.
What helped TISCO expand steel production during the First World War?
Answer:
When TISCO was set up the situation was changing in favour as in 1914 with the break out of First World War. The steel produced in British now had to meet demands of war in Europe. This led to decline of British steel into India and that created a scenario in which Indian Railways turned to TISCO for the supply of Rails.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science History Chapter 7 Weavers, Iron Smelters and Factory Owners

As the war dragged on for several years, TISCO had to produce shells and carriage wheels for the war. By 1919 the colonial government was buying 90% of the steel manufactured by TISCO. Over time TISCO became the biggest steel industry within the British.

Hope the data shared above regarding the NCERT Class 8 Social Science History Chapter 7 Weavers, Iron Smelters and Factory Owners PDF has aided in your exam preparation. If you ever need any assistance you can always reach us and our team will guide you at the soonest possibility.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science History Chapter 7 Weavers, Iron Smelters and Factory Owners Read More »

NCERT Solutions for Class 8 Social Science History Chapter 6 Colonialism and the City

Colonialism and the City Class 8 Questions and Answers Provided helps you to answer complex Questions too easily. You can use them while preparing for board exams and all of them are given by subject experts. Reading NCERT Solutions for Class 8 Social Science History Chapter 6 Colonialism and the City familiarizes you with the kind of questions appearing in the board exams. Students are advised to read these solutions on a regular basis to score well.

Colonialism and the City Class 8 Questions and Answers History Chapter 6

Make your learning experience enjoyable by preparing from the quick links available on this page. Use the Class 8 SST History Chapter 6 NCERT Solutions and get to know different concepts involved. All the Solutions are covered as per the latest syllabus guidelines. Knowing the NCERT Class 8 History Chapter 6 Questions and Answers helps students to attempt the exam with confidence.

History Class 8 Chapter 6 NCERT Textbook Questions and Answers

Let’s Recall
Question 1.
State whether true or false.
(a) In the Western world, modern cities grew with industrialisation.
(b) Surat and Machlipatnam developed in the nineteenth century.
(c) In the twentieth century, the majority of Indians lived in cities. ‘
(d) After 1857 no worship was allowed in the Jama Masjid for five years.
(e) More money was spent on cleaning Old Delhi than New Delhi.
Answer:
(a) True
(b) False
(c) False
(d) True

NCERT Solutions for Class 8 Social Science History Chapter 6 Colonialism and the City

Question 2.
Fill in the blanks.
(а) The first structure to successfully use the dome was called the ………………
(b) The two architects who designed New Delhi and Shahjahanabad were ………………
(c) The British saw overcrowded spaces as ……………….
(d) In 1888 an extension scheme called the was devised……………….
Answer:
(a) Central dome.
(b) Edward Lutyens, Herbert Baker
(c) Unhygenic
(d) Lahore Gate Improvement Scheme

Question 3.
Identify three differences in the city design of New Delhi and Shahjahanabad.
Answer:
The three differences in city design of New Delhi and Shahjahanabad were:
(i) Shahjahanabad was crowded and was constructed as a walled city with gates adjoining a fort- palace complex, with the River Jamuna flowing nearby it. On the other hand Delhi was unwalled, constructed on Raisina Hill, situated on the south of Shahjahanabad or Old Delhi.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science History Chapter 6 Colonialism and the City

(ii) Shahjahanabad had mazes of narrrow and winding lanes and bylanes and quiet cul-de-sacs but New Delhi has broad and straight streets.

(iii) Shahjahanabad was consisted of crowded and congested mohallas but Delhi had sprawling mansions set in the middle of large compounds.

Question 4.
Who lived in the “white” areas in cities such as Madras?
Answer:
In colonial cities such as Madras, Bombay and Calcutta, the living spaces of Indians and the British were sharply separated. Indians lived in the “black” areas, while the British lived in well-laid out “White” areas.

Let Discuss

Question 5.
What is meant by De-urbanisation?
Answer:
De-urbanisation is the process in which a city declines and more and more people begin to live in villages or rural areas.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science History Chapter 6 Colonialism and the City

Question 6.
Why did the British choose to hold a grand Durbar in Delhi although it was not the capital?
Answer:
During the Revolt of 1857, the British understood the symbolic importance of Delhi for the Indians. Hence, they chosen to hold a grand Durbar in Delhi although it was not the capital.

Question 7.
How did the old city of Delhi change under British rule?
Answer:
The old city of Delhi was as a walled city with 14 gates, adjoining a fort-palace complex with the river Jamuna flowing near it. The city was characterised by mosques, havelis, crowded mohallas, narrow and winding lanes and by-lanes and water channels. The British gained control of Delhi in 1803. Before the Revolt of 1857, the British adjusted themselves to the Mughal culture of the old city by living in the walled city, enjoying Urdu/Persian culture and poetry and participating in local festivals. The Delhi College was established in 1792, which led to a great intellectual flowering in the sciences as well as the humanities.

However, after the revolt, they embarked on a mission to rid the city of its Mughal past. They razed several palaces, closed down gardens and built barracks for troops in their place. For security reasons, the area around the Red Fort was completely cleared of gardens, pavilions and mosques. Mosques in particular were either destroyed or put to other uses.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science History Chapter 6 Colonialism and the City

No worship was allowed in the Jama Masjid for five years. One third of the city was demolished, and its canals were filled up. In the 1870’s the western walls of Shahjahanabad were broken to establish the railway and to allow the city to expand beyond the walls.

The sprawling Civil Lines area came up in the north of the city. This was the place where the British began living. The Delhi College was turned into a school, and shut down in 1877. The British constructed a new city known as New Delhi, South of the old city. Built as a complete contrast to the old city, New Delhi became the centre of power. The old city, meanwhile was pushed into neglect.

Question 8.
How did the Partition affect life in Delhi?
Answer:
In 1947, due to the Partition, there was massive transfer of population on both sides of the new border. As a result, the population of Delhi swelled (nearly 500,000 people were added to Delhi’s population). Delhi became a city of refugees with people living in camps, schools, military barracks and gardens. The riots accompanying the partition led to the killing of thousands of people, and the looting and burning of their houses. Over two-third of the Delhi Muslims migrated and almost 44,000 homes were abandoned.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science History Chapter 6 Colonialism and the City

Their places were taken over by Sikh and Hindu refugees from Pakistan. These refugees were mostly rural landlords, lawyers, teachers, traders and shopkeepers. After partition, their lives changed as they took up new jobs as hawkers, vendors, carpenters and iron smiths. The influx of Sikh and Hindu refu¬gee population and the outflow of the Muslim population changed the social environment of Delhi. An urban culture largely based on Urdu was overshadowed by new tastes and sensibilities, in food, dress and the arts.

Hope the data shared above regarding the NCERT Class 8 Social Science History Chapter 6 Colonialism and the City PDF has aided in your exam preparation. If you ever need any assistance you can always reach us and our team will guide you at the soonest possibility.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science History Chapter 6 Colonialism and the City Read More »

NCERT Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 1 Tracing Changes Through a Thousand Years

Tracing Changes Through a Thousand Years Class 7 Questions and Answers Provided helps you to answer complex Questions too easily. You can use them while preparing for board exams and all of them are given by subject experts. Reading NCERT Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 1 Tracing Changes Through a Thousand Years familiarizes you with the kind of questions appearing in the board exams. Students are advised to read these solutions on a regular basis to score well.

Tracing Changes Through a Thousand Years Class 7 Questions and Answers History Chapter 1

Make your learning experience enjoyable by preparing from the quick links available on this page. Use the Class 7 SST History Chapter 1 NCERT Solutions and get to know different concepts involved. All the Solutions are covered as per the latest syllabus guidelines. Knowing the NCERT Class 7 History Chapter 1 Questions and Answers helps students to attempt the exam with confidence.

Class 7 History Chapter 1 NCERT Textbook Questions and Answers

Let’s Recall

Question 1.
Who was considered a “foreigner” in the past?
Answer:
In the medieval period ‘foreigner’ was considered as a person who was not a part of any particular soci­ety or culture. In this sense a forest-dweller was a foreigner for a city-dweller. Later, the word ‘foreigner’ was considered as a person who is not a resident of a country.

NCERT Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 1 Tracing Changes Through a Thousand Years

Question 2.
State whether true or false.
(а) We do not find inscriptions for the period after 700.
(b) The Marathas asserted their political importance during this period.
(c) Forest-dwellers were sometimes pushed out of their lands with the spread of agricultural settlements.
(d) Sultan Ghiyasuddin Balban controlled Assam, Manipur and Kashmir.

Answer:
(a) False
(b) False
(c) True
(d) False

Question 3.
Fill in the blanks.
(a) Archives are places were________ are kept.
(b) _______________ was a fourteenth-century chronicler.
(c) ______ ,_______ ,______ ,_______ and_______ were some of the new crops introduced into the subcontinent during this period.

Answer:
(a) Manuscripts
(b) Ziyaudding Barani
(c) Potatoes, corn, chillies, tea, coffee.

Question 4.
List some of the technological changes associated with this period.
Answer:
Technological changes associated with this period were as follows:

  1. Persian wheel in irrigation
  2. Spinning wheel in weaving
  3. Firearms in combat.

NCERT Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 1 Tracing Changes Through a Thousand Years

Question 5.
What were some of the major religious developments during this period?
Answer:
During this period, important changes occurred in Hinduism along with the emergence of Islam. Hinduism included the worship of new deities, the construction of temples by royalty and the growing importance of Brahmans, the priests, as dominant groups in society. One of the major developments of this period was the emergence of the idea of Bhakti.

In 7th century, merchants brought teachings of Islam as well as Quran. Muslims regard the Quran as holy book and accept the sovereignty of the God. Many rulers were patrons of Islam.

Let’s Understand

Question 6.
In what ways has the meaning of the term “Hindustan” changed over the centuries?

Answer:
First of all, the term Hindustan was used by Minhaj-i-Siraj in 13th century, a Persian chronicler. He meant the areas of Punjab, Haryana and the lands between the Ganga and Yamuna. He used the term in a political sense for lands that were a part of the dominions of the Delhi Sultan but term never included south India.

Babur used Hindustan to describe the geography, the fauna and the culture of the inhabitants of the subcontinent.

In the 14th century poet Amir Khusrau used the word “Hind”. Hindustan did not carry the political and national meanings which we associate with it today.

Question 7.
How were the affairs of jatis regulated?

Answer:
As society became more differentiated, people were grouped into jatis or sub-castes and ranked on the basis of their backgrounds and their occupations. Ranks of jatis were not fixed permanently and varied according to the power, influence and resources controlled by members of the jati. The status of the same jati could vary from area to area. Jatis framed their own rules and regulations to manage the conduct of their members.

Question 8.
What does the term pan-regional empire mean?

Answer:
The term pan-regional means spanning or covering diverse regions. There was considerable conflict between the states. Occasionally dynasties like the Cholas, Khaljis, Tughluqs and Mughals were able to build an empire that was pan-regional.

Let’s Discuss

Question 9.
What are the difficulties historians face in using manuscripts?

Answer:
In using manuscripts, the main difficulty faced by historians is non-similarity in the manuscripts written even after a small gap. In the absence of printing press, scribes copied manuscripts by hand. They also introduced small changes-a word, a sentence. These small differences grew over centuries of copying until manuscripts of the same text became substantially different from one another.

NCERT Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 1 Tracing Changes Through a Thousand Years

Question 10.
How do historians divide the past into periods? Do they face any problems in doing so?

Answer:
Historians divide the past into periods on the basis of shared characteristics. The difficulties they faced are that mostly the divisions cannot be taken into account all significant developments in the economy, society or culture.

Let’s Do

Question 11.
Compare either Map 1 or Map 2 with the present-day map of the subcontinent, listing as many similarities and differences as you can find.
NCERT Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 1 Tracing Changes Through a Thousand Years

Hope the data shared above regarding the NCERT Class 7 Social Science History Chapter 1 Tracing Changes Through a Thousand Years PDF has aided in your exam preparation. If you ever need any assistance you can always reach us and our team will guide you at the soonest possibility.

NCERT Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 1 Tracing Changes Through a Thousand Years Read More »

NCERT Solutions for Class 8 Social Science History Chapter 5 When People Rebel

When People Rebel Class 8 Questions and Answers Provided helps you to answer complex Questions too easily. You can use them while preparing for board exams and all of them are given by subject experts. Reading NCERT Solutions for Class 8 Social Science History Chapter 5 When People Rebel familiarizes you with the kind of questions appearing in the board exams. Students are advised to read these solutions on a regular basis to score well.

When People Rebel Class 8 Questions and Answers History Chapter 5

Make your learning experience enjoyable by preparing from the quick links available on this page. Use the Class 8 SST History Chapter 5 NCERT Solutions and get to know different concepts involved. All the Solutions are covered as per the latest syllabus guidelines. Knowing the NCERT Class 8 History Chapter 5 Questions and Answers helps students to attempt the exam with confidence.

History Class 8 Chapter 5 NCERT Textbook Questions and Answers

Let’s Recall

Question 1.
What was the demand of Rani Lakshmibai of Jhansi that was refused by the British?
Answer:
The Rani of Jhansi demanded the Company to recognise her adopted son as the heir of the kingdom after the death of her husband and the British were so confident of their superiority and military powers that they refused Rani Lakshmibai’s plea.

Question 2.
What did the British do to protect the interests of those who converted to Christianity?
Answer:
After the Company allowed the Christian missionaries to propagate freely in India after 1830, the new law was passed in 1850 for making conversions in Christianity easier, and allowed Indians or we can say converted Christian Indians to inherit the property of their ancestors.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science History Chapter 5 When People Rebel

Question 3.
What objections did the sepoys have to the new cartridges that they were asked to use?
Answer:
Objections that sepoys had were started with some of sepoys of regiment at Meerut refused to take part in drill using the new cartridges suspected of being greased or coated with the fat of cows and pigs as using that would have hurt their religious sentiments.

Question 4.
How did the last Mughal emperor live the last years of his life?
Answer:
Life of the last Mughal emperor turned miserable after Delhi was recaptured by the British from the rebels in September 1857. Bahadur Shah Zafar, the last Mughal emperor was tried in court and sentenced to life imprisonment. Along with his wife Begum Zinat Mahal, he was sent to Rangoon in October 1858. Bahadur Shah died in jail in November 1862.

Let’s Discuss

Question 5.
What could be the reasons for the confidence of the British rulers about their position in India before May 1857?
Answer:
The reasons for the confidence of the British rulers about their position in India before may 1857 were:

  • Nawabs and Rajas started losing their powers, authority and honour.
  • Residents were stationed in courts, freedom of rulers was reduced and armed forces of rulers were disbanded.
  • Revenues and territories of rulers were taken away by the British.
  • All these steps done with policies implemented by the British made them confident about their position in India before May 1857.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science History Chapter 5 When People Rebel

Question 6.
What impact did Bahadur Shah Zafar’s support to the rebellion have on the people and the ruling families?
Answer:
With Bahadur Shah Zafar’s support to the rebellion, the revolt took a whole new face. As Mughal dynasty ruled over large part of the country, therefore, the small rulers and chieftains who controlled different territories on the behalf of the Mughal ruler felt and developed sense that they could regain their rule under the authority of Mughal. With the blessing of Bahadur Shah people and ruling family felt inspired and enthusiased and hands of Bahadur Shah behind them gave them courage, hope and confidence to act.

  • People who become rebels started railing around local leaders, chiefs, Nawabs to prepare them to establish their rule back.
  • Many jumped into rebellion from the categories of rulers as for example Nana Saheb, Biijis Qadr, Rani Lakshmibai, Tantia Tope, Rani Avanti Bai etc.

Question 7.
How did the British succeed in securing the submission of the rebel landowners of Awadh?
Answer:
The British suceeded in securing the submission of rebel land owners of Awadh by providing the inheritence right over their lands and they were taken into confidence by British when they were assured that they would definitely get their traditional rights over their lands back. Even the British assured the landowners that freed lands would never be annexed again.

Question 8.
In what ways did the British change their policies as a result of the rebellion of 1857?
Answer:
After the British regained control, after 1857 Revolt, they changed their policies in the following ways.
(i) Transfer of powers from the East India Company to crown of the British. This was done to ensure a more responsible management of Indian affairs.

(ii) Governor General of India was given the title of Viceroy of India that would be the personal representative of the crown.

(iii) The British government accepted the direct responsibility for ruling India.

(iv) Ruling chiefs of country were assumed that their territory would never be annexed in future for any reason.

(v) Rulers were acknowledged about the sovereign paramountcy of the British.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science History Chapter 5 When People Rebel

(vi) Proportion of Indian soldiers was to be reduced. So it was decided that rather than recruiting soldiers from Awadh, Bihar, Central India and South India, the soldiers would be recruited from among the Gurkhas, Sikhs and Pathans.

(vii) It was decided by the British to respect the customary religious and social practices of the people of India.

(viii) Policies were made to protect landlords and zamindars and to give them security of right over their lands.

Hope the data shared above regarding the NCERT Class 8 Social Science History Chapter 5 When People Rebel PDF has aided in your exam preparation. If you ever need any assistance you can always reach us and our team will guide you at the soonest possibility.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science History Chapter 5 When People Rebel Read More »

NCERT Solutions for Class 8 Social Science History Chapter 4 Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age

Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age Class 8 Questions and Answers Provided helps you to answer complex Questions too easily. You can use them while preparing for board exams and all of them are given by subject experts. Reading NCERT Solutions for Class 8 Social Science History Chapter 4 Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age familiarizes you with the kind of questions appearing in the board exams. Students are advised to read these solutions on a regular basis to score well.

Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age Class 8 Questions and Answers History Chapter 4

Make your learning experience enjoyable by preparing from the quick links available on this page. Use the Class 8 SST History Chapter 4 NCERT Solutions and get to know different concepts involved. All the Solutions are covered as per the latest syllabus guidelines. Knowing the NCERT Class 8 History Chapter 4 Questions and Answers helps students to attempt the exam with confidence.

History Class 8 Chapter 4 NCERT Textbook Questions and Answers

Let’s Recall
Question 1.
Fill in the blanks.
(a) The British describe the tribal people as ……………….
(b) The method of sowing seeds in jhum cultivation is known as ……………….
(c) The tribal chiefs got ………………. titles in Central India under the British land settlements.
(d) Tribals went to work in the of Assam and the ………………. in Bihar.
Answer:
(a) savage
(b) broadcast
(c) land
(d) tea plantation, coal mines.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science History Chapter 4 Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age

Question 2.
State whether True of False.
(a) Jhum cultivators plough the land and sow seeds.
(b) Cocoons were bought from the Santhals and sold by the traders at five times the purchase price.
(c) Birsa urged his followers to purify themselves, give up drinking liquor and stop believing in witchcraft and sorcery.
(d) The British wanted to preserve the tribal way of life.
Answer:
(a) False (b) True (c) True (d) False

Question 3.
What problems did shifting cultivators face under the British rule?
Answer:
The British wanted to settle shifting cultivators to make them peasant cultivators and to earn revenue from them But this effort by the British was not successful to much extent. Because life of tribals connected directly to the forest and forest laws by the British had considerable effect on their lives.

The British made them bound and consolidated by extending their control over all forest and declaring the forests as state property. In forest shifting cultivators were not allowed to move freely at all. This made them migrate in search of work. These problems had been faced by shifting cultivators under the British rule.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science History Chapter 4 Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age

Question 4.
How did the powers of tribal chiefs change under colonial rule?
Answer:
Life of tribal chiefs before the arrival of the British was considered very important.

  • They enjoyed certain economic power and rights to administer and control their territories.
  • They also had their own police and managed local rules of land and forest.

But under colonial rule:

  • Functions and powers of chiefs changed considerably.
  • They were allowed to keep their land titles over a cluster of village and rent out lands but had lost much of their administrative powers.
  • They were forced of follow laws by the British officials in India.
  • Also made to pay tribute to the British and discipline the tribals groups on behalf of the British.
  • Finally they had lost authority enjoyed by them earlier amongst their people and were unable to fulfil their traditional functions.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science History Chapter 4 Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age

Question 5.
What accounts for the anger of the tribals against the Dikus?
Answer:

  • The Dikus were the outsiders for the tribals. The outsiders included – missionaries, moneylendors, Hindu landlords and governments as they saw them as their source of misery.
  • The boundation imposed by the British laws to use the forest and surrounding by the tribals was destroying their traditional land systems.
  • Moneylenders providing them loans were taking huge interest from them due to which they were unable to live life freely and without debt.
  • Missionaries which were appointed by the Britishers to spread Christianity were harming the religions beliefs of the tribals.

Question 6.
What was Birsa’s vision of a golden age? Why do you think such a vision appealed to the people of the region?
Answer:
Birsa was born in the mid 1870’s. Forced by poverty, as an adolescent Birsa heard tales of Munda uprisings of the past and saw the Sirdars (leaders) of the community urging people to revolt.

  • They talked of golden ages at time when the Mundas has been free of the oppression of Dikus, and said there would be a time when the ancestral right of the community would be restored.
  • Birsa aimed at reforming the society of tribals.
  • Birsa wanted to restore the glorious past.
  • This mission appealed to the people of the region because they wanted to live honestly and wanted their lands back to settle down and cultivate their lands.

Hope the data shared above regarding the NCERT Class 8 Social Science History Chapter 4 Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age PDF has aided in your exam preparation. If you ever need any assistance you can always reach us and our team will guide you at the soonest possibility.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science History Chapter 4 Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age Read More »

NCERT Solutions for Class 7 Social Science Geography Chapter 10 Life in the Deserts

Life in the Deserts Class 7 Questions and Answers Provided helps you to answer complex Questions too easily. You can use them while preparing for board exams and all of them are given by subject experts. Reading NCERT Solutions for Class 7 Social Science Geography Chapter 10 Life in the Deserts familiarizes you with the kind of questions appearing in the board exams. Students are advised to read these solutions on a regular basis to score well.

Life in the Deserts Class 7 Questions and Answers Geography Chapter 10

Make your learning experience enjoyable by preparing from the quick links available on this page. Use the Class 7 SST Geography Chapter 10 NCERT Solutions and get to know different concepts involved. All the Solutions are covered as per the latest syllabus guidelines. Knowing the NCERT Class 7 Geography Chapter 10 Questions and Answers helps students to attempt the exam with confidence.

Class 7 Geography Chapter 10 NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
Answer the following questions.
(i) What are the two types of deserts found in the world?
(ii) In which continent is the Sahara desert located?
(iii) What are the climatic conditions of the Ladakh desert?
(iv) What mainly attracts tourists to Ladakh?
(v) What type of clothes the people of the Sahara desert wear?
(vi) Name the trees that grow in Ladakh.

Answer:
(i) These are hot and cold deserts.
(ii) Sahara desert is located in Africa.
(iii) Ladakh is a cold desert. Due to its high altitude, the climate is extremely cold and dry. The day temperatures in summer are just above 0°C and the night temperatures well below to -30°C. There is little rainfall, as low as 10 cm every year.
(iv) Tourists are attracted in Ladakh mainly to see the meadows and glaciers.
(v) They wear heavy robes as protection against dust storms and hot winds.
(vi) Groves of Willows and poplars are found in the Ladakh. Fruit trees such as apples, apricots and walnuts are also found during the summers.

NCERT Solutions for Class 7 Social Science Geography Chapter 10 Life in the Deserts

Question 2.
Tick the correct answer.
(i) In which part of Africa Sahara is located?
(a) eastern
(b) northern
(c) western
Answer:
(b) northern

(ii) What type of desert Sahara is?
(a) cold
(b) hot
(c) mild
Answer:
(b) hot

(iii) The Ladakh desert is mainly inhabited by:
(а) Christians and Muslims
(b) Buddhists and Muslims
(c) Christians and Buddhists
Answer:
(b) Buddhists and Muslims

(iv) Deserts are characterized by:
(a) scanty vegetation
(b) heavy precipitation
(c) low evaporation
Answer:
(a) scanty vegetation

(v) Hemis in the Ladakh is a famous:
(a) temple
(b) church
(c) monastery
Answer:
(c) monastery

(vi) Egypt is famous for growing:
(a) wheat
(b) maize
(c) cotton
Answer:
(c) cotton

Question 3.
Match the following.

Column IColumn II
1. Oasis(a) Libya
2. Bedouins(b) Monastery
3. Oil(c) Glacier
4. Gangri(d) Depressions with water
5. Lamayuru(e) Cold desert
(f) Sahara

Answer:
1. (d)
2. (f)
3. (a)
4. (c)
5. (b)

NCERT Solutions for Class 7 Social Science Geography Chapter 10 Life in the Deserts

Question 4.
Give reasons.
(i) There is scanty vegetation in the deserts.
(ii) People of the Sahara desert wear heavy robes.
Answer:
(i) The vegetation of a place is dependent on the weather conditions, particularly temperature and rain. These both factors play role in the formation of fertility of earth. In both the desert whether it is hot or cold desert, the vegetation is found scanty because of a very high or very low temperature. Both, very high and very low temperature are not favourable for the vegetation and hence there is scanty vegetation found in the deserts.

(ii) In order to protect themselves from the dust storms and hot winds, people of the Sahara desert wear heavy robes.

Question 5.
Map skills.
(i) On the outline map of Africa, mark the Sahara desert and any four countries around it.
(ii) On the outline map of India, mark the Karakoram Range, Zanskar Range, Ladakh and Zoji La pass.
Answer:
(i)
NCERT Solutions for Class 7 Social Science Geography Chapter 10 Life in the Deserts 1NCERT Solutions for Class 7 Social Science Geography Chapter 10 Life in the Deserts 2

Hope the data shared above regarding the NCERT Class 7 Social Science Geography Chapter 10 Life in the Deserts PDF has aided in your exam preparation. If you ever need any assistance you can always reach us and our team will guide you at the soonest possibility.

NCERT Solutions for Class 7 Social Science Geography Chapter 10 Life in the Deserts Read More »

error: Content is protected !!