Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 11 Work and Energy with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 9 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Work and Energy Class 9 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.
Work and Energy Class 9 MCQs Questions with Answers
Solving the Work and Energy Multiple Choice Questions of Class 9 Science Chapter 11 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Work and Energy Class 9 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 11 Science Class 9 and cross-check your answers during preparation.
Multiple Choice Questions
Question 1.
 When a body falls freely towards the earth, then its total energy:
 (a) increases
 (b) decreases
 (c) remains constant
 (d) first increases and then decreases
Answer
Answer: (c) remains constant
Question 2.
 In case of negative work, the angle between the force and displacement is:
 (a) 0°
 (b) 45°
 (c) 90°
 (d) 180°
Answer
Answer: (d) 180°
Kinetic Energy Calculator calculates the kinetic energy as well as mass and velocity of an object.
Question 3.
 Water stored in a dam possesses:
 (a) no energy
 (b) electrical energy
 (c) kinetic energy
 (d) potential energy
Answer
Answer: (d) potential energy
Question 4.
 Which one of the following is not the unit of energy?
 (a) Joule
 (b) Newton meter
 (c) Kilowatt
 (d) Kilowatt hour
Answer
Answer: (c) Kilowatt
Question 5.
 A body is falling from a height h, After it has fallen a height \(\frac{h}{2}\), it will possess:
 (a) only potential energy
 (b) only kinetic energy
 (c) half potential and half kinetic energy
 (d) more kinetic and less potential energy
Answer
Answer: (c) half potential and half kinetic energy
Question 6.
The capacity of a body to perform work is called:
 (a) Energy
 (b) Work
 (c) Power
 (d) Heat
Answer
Answer: (a) Energy
Question 7.
 The rate of work done is called:
 (a) Energy
 (b) Power
 (c) Capacity
 (d) All of these
Answer
Answer: (b) Power
Question 8.
 The capacity to perform work is obtained from :
 (a) Food
 (b) Energy
 (c) Power
 (d) All of these
Answer
Answer: (b) Energy
Question 9.
 An object of mass, m moving with velocity v has a kinetic energy of:
 (a) \(\frac{1}{2} m v^{2}\)
 (b) mgh
 (c) \(\frac{2 m}{v^{2}}\)
 (d) 2mv2
Answer
Answer: (a) \(\frac{1}{2} m v^{2}\)
Question 10.
 The gravitational potential energy of an object of mass, m raised through a height, h from the earth’s surface is given by:
 (a) \(\frac{1}{2}\) mv2
 (b) mgh
 (c) \(\frac{1}{2}\) mgh
 (d) 2mgh
Answer
Answer: (b) mgh
Question 11.
 If the displacement of the object is zero then the work done on an object by a force would be:
 (a) 1 Joule
 (b) 0.1 Joule
 (c) 3.6 × 106 Joule
 (d) zero
Answer
Answer: (d) zero
Question 12.
 What is the energy possessed by an object due to its motion?
 (a) Potential energy
 (b) Electrical energy
 (c) Kinetic energy
 (d) None of them
Answer
Answer: (c) Kinetic energy
Fill in the Blanks.
Question 13.
 1 kJ equals ______
Answer
Answer: 1000 J
Question 14.
 _______ formulated a law for the heating effect of electric current.
Answer
Answer: James Prescott Joule
Question 15.
 The kinetic energy of an object ______ with its speed.
Answer
Answer: increases
Question 16.
 An object in motion possesses what is known as the ________ of the object.
Answer
Answer: kinetic energy
Question 17.
 The S.I. unit of power is ________
Answer
Answer: Watt
Question 18.
 The energy total of every system always remains _________
Answer
Answer: constant
Question 19.
 The energy stored in the water-filled in the dam is _________
Answer
Answer: potential energy
Question 20.
 The S.I. unit of kinetic energy is ________
Answer
Answer: Joule
Question 21.
 The S.I. unit of work is ________
Answer
Answer: Joule
Question 22.
 The rate of work done is called _______
Answer
Answer: power
True/False.
Question 23.
 The energy used in one hour at the rate of 1 kW is called 1 kWh.
Answer
Answer: True
Question 24.
 James Prescott Joule is best known for his research in electricity and thermodynamics.
Answer
Answer: True
Question 25.
 Any object that does not possess energy can do work.
Answer
Answer: False
Question 26.
 The unit of energy is, the same as that of work.
Answer
Answer: True
Question 27.
 Work = Force × Displacement along the direction of the force.
Answer
Answer: True
Question 28.
 The formula of kinetic energy is EK = mgh.
Answer
Answer: False
Question 29.
 Work is a vector quantity.
Answer
Answer: False
Question 30.
 The unit of energy in the C.G.S. system is erg.
Answer
Answer: True
Question 31.
 The palm gets warmed while rubbing due to performing work.
Answer
Answer: True
Question 32.
 Work has only magnitude and no direction.
Answer
Answer: True
Match the Column.
Question 33.
| A | B | 
| 1. 1 Joule | (i) Scalar quantity | 
| 2. Work | (ii) 746 Watt | 
| 3. Power | (iii) Force × Displacement | 
| 4. 1 horsepower | (iv) 1 Newton × 1 meter | 
| 5. Energy | (v) Work/Time | 
Answer
Answer:
| A | B | 
| 1. 1 Joule | (iv) 1 Newton × 1 meter | 
| 2. Work | (iii) Force × Displacement | 
| 3. Power | (v) Work/Time | 
| 4. 1 horsepower | (ii) 746 Watt | 
| 5. Energy | (i) Scalar quantity | 
Answer in one Word/Sentence.
Question 34.
 Is work done or energy a scalar or a vector quantity?
Answer
Answer: Scalar
Question 35.
 Is power is a scalar or a vector quantity?
Answer
Answer: Scalar
Question 36.
 Who verified experimentally the law of conservation of energy and discovered the value of the mechanical equivalent of heat?
Answer
Answer: James Prescott Joule
Question 37.
 Write an expression for the kinetic energy of an object.
Answer
Answer: Kinetic energy, EK = \(\frac{1}{2}\) mv2
Question 38.
 What is called the sum of the kinetic and potential energies of an object?
Answer
Answer: Mechanical energy
Question 39.
 Write the S.I. unit of power.
Answer
Answer: Watt
Question 40.
 What is defined as the capacity of doing work?
Answer
Answer: Energy
Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 11 Work and Energy with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 9 Science Work and Energy MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.