Author name: Prasanna

Chandni Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 7

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 7 Chandni with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Chandni Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Chandni Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 7 Chandni with Answers

Enhance your subject knowledge through Chandni MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Chandni provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th Chandni MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

Question 1.
Who had the size of a big deer?
(a) Kalua
(b) Chandni
(c) Gujri
(d) Wolf

Answer

Answer: (a) Kalua


Question 2.
Abbu Khan pushed Chandni into a small hut. This shows that he :
(a) was cruel
(b) loved her and wanted to save her life
(c) was selfish
(d) none of these

Answer

Answer: (b) loved her and wanted to save her life


Question 3.
Whose eyes were shining like burning coals?
(a) Chandni’s
(b) Wolfs
(c) Wild goat’s
(d) Kalua’s

Answer

Answer: (b) Wolfs


Question 4.
“Who is the winner ?” Who spoke these words?
(a) A wise old bird
(b) Abbu
(c) A bird
(d) Wolf

Answer

Answer: (c) A bird


Question 5.
“Chandni is the winner”. Who spoke these words?
(a) A wise old bird
(b) Abbu
(c) A bird
(d) Wolf

Answer

Answer: (a) A wise old bird


Question 6.
Which animal was kept by Abbu Khan as pet?
(a) Cow
(b) Goat
(c) Buffalo
(d) Horse

Answer

Answer: (b) Goat


Question 7.
Who killed the runaway goats in the hills?
(a) Wolf
(b) Tiger
(c) Lion
(d) Farmer

Answer

Answer: (a) Wolf


Question 8.
What did Abbu Khan buy?
(a) A goat
(b) A lion
(c) A tiger
(d) A bear cub

Answer

Answer: (a) A goat


Question 9.
What name did the Abbu Khan give the young goat?
(a) Gauri
(b) Chandni
(c) Kalua
(d) Gujri

Answer

Answer: (b) Chandni


Question 10.
Where did Chandni want to go?
(a) To the jungle
(b) To the pond
(c) To the hills
(d) To the lake

Answer

Answer: (c) To the hills


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 7 Chandni with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English Chandni MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Chandni Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 7 Read More »

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 2 Socialism in Europe and the Russian Revolution with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 History Chapter 2 Socialism in Europe and the Russian Revolution with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 2 History Objective Questions.

Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 9 Exams can download MCQ on Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 with Answers from here. By practicing Class 9 History Chapter 2 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 9 SST History Chapter 2 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Who were Jadidist ?
(a) They were social reformers
(b) They were Revolutionary
(c) They were Christians
(d) The were Muslim reformers within Russian Empire.

Answer

Answer: (d) The were Muslim reformers within Russian Empire.
Some Muslim reformers existed with the Russian Empire who were known as Jadidist.


Question 2.
What was the slogan of the Bolshhvik Party which brought it into power in Russia ?
(a) All powers to the Soviets
(b) All powers to the Czar
(c) All powers to the Duma
(d) All powers enjoyed by middle class

Answer

Answer: (a) All powers to the Soviets
The Bolshevik Party wanted all powers to exist between the Soviets and thus, their slogan was ‘All powers to the Soviets.


Question 3.
Who were the Kulaks?
(a) Workers of Bolshevik Party
(b) Workers of Menshevik Party
(c) Group of army leader
(d) Well-to-do peasants

Answer

Answer: (d) Well-to-do peasants
Some well-to-do peasants existed during that time and were known as Kulaks.


Question 4.
When did Russian Czar, Nicholas II resign?
(a) On March 3, 1917
(b) On Feb. 2, 1917
(c) On March 2, 1917
(d) On Feb. 4, 1917

Answer

Answer: (c) On March 2, 1917
On March 2, 1917 due to pressure for the people the Russian Czar, Nicholas II, resigned.


Question 5.
Which of the following statements are true about Marfa Vasileva?
(i) She was a brave mill worker (ii) She was a milling machine operator (iii) She single handled organised a successful strike (iv) She was a typical Russian housewife.
(a) (i) and (ii)
(b) (i) and (iv)
(c) (i), (ii) and (iii)
(d) All are correct.

Answer

Answer: (c) (i), (ii) and (iii)
Marfa Vasiteva was a brave mill worker and a milling machine operator who single handled organised a successful strike.


Question 6.
Russia decided to withdraw from World War I because:
(i) People were demanding peace. (ii) A civil war was going on in Russia. (iii) Russia had lost lot of manpower. (iv) It was against imperialism.
(a) (i) and (iv)
(b) (i) and (iii)
(c) All (i), (ii), (iii) and (iv)
(d) All are not the correct reasons.

Answer

Answer: (c) All (i), (ii), (iii) and (iv)
Russia withdrew from World War I because it was demanding peace, had many casualties, was against imperialism and a civil war was taking place in Russia.


Question 7.
What was the status of Non- Russian nationalities before 1917 Russian Revolution.
(i) They had equal status (ii) They were treated as inferiors (iii) They were given equal rights (iv) They were not allowed to practise their own language and culture
(a) (i) and (ii)
(b) (iii) and (iv)
(c) (ii) and (iv)
(d) (i) and (iii)

Answer

Answer: (c) (ii) and (iv)
Before 1917 Russian Revolution, the status of Non-Russian nationalities were treated as inferiors and were not allowed to practice their own language and culture.


Question 8.
What are the features of the Communist International?
(i) It was formed to promote Socialist Revolution on an international scale. (ii) It was decided the policies to be pursued and laid them down for worldwide acceptance. (iii) The section of the socialist party which were more radical and progressive organised themselves into common interest (iv) It was formally ended in 1943
(a) (i) and (iv) are correct
(b) (i) and (iv) are correct
(c) (i) and (iii) are not correct
(d) All are correct

Answer

Answer: (d) All are correct
The Communist International had all the above features. They were also called as the third International or Comintern.


Question 9.
Who started collectivisation?
(a) Lenin
(b) Czar II
(c) Stalin
(d) Rusputin

Answer

Answer: (c) Stalin
Stalin, who headed the party after the death of Lenin, introduced collectivisation.


Question 10.
Who is the author of the book ‘The History of a Soviet Collective Farm’?
(a) Fedor Belov
(b) V.Sokalov
(c) S.D. Vidyalanker
(d) R.S. Avasthi

Answer

Answer: (a) Fedor Belov
‘The History of a Soviet Collective Farm’ was written by Fedor Belor.


Question 11.
Socialist Revolutionary party of Russia was formed in:
(a) 1905
(b) 1911
(c) 1907
(d) 1900

Answer

Answer: (d) 1900
In 1900 Socialist Revolutionary Party was formed in Russia, while in other date other events took place.


Question 12.
Which of the following is not an Industrial area of Russia?
(i) St. Petersburg (ii) Moscow (iii) East London (iv) Greenland
(a) (i) and (ii)
(b) (iii) and (iv)
(c) Only (i)
(d) Only (b)

Answer

Answer: (b) (iii) and (iv)
St. Petersburg and Moscow were two prominent industrial areas of Russia in the 1890s.


Question 13.
Bloody Sunday incident occured in:
(a) 1905
(b) 1907
(c) 1911
(d) 1917

Answer

Answer: (a) 1905
An incident known as Bloody Sunday, started a series of events that became known as the 1905 Revolution.


Question 14.
Why was the year 1904 bad for the Russian workers ?
(a) Industrial revolution replace manual work with machines.
(b) Price rose very high, it became very difficult for workers to make their both ends meet.
(c) Price fell down, as a result there was no shortage of food.
(d) Workers had to work for long time under harsh condition.

Answer

Answer: (b) Price rose very high, it became very difficult for workers to make their both ends meet.
In the year 1904, prices rose very high, it became difficult for workers to make their both ends meet. Thus, this year was bad for the Russian workers.


Question 15.
Which of the following country was not the part of central power?
(a) Russia
(b) Turkey
(c) Germany
(d) Austria

Answer

Answer: (a) Russia
During those days Turkey, Germany and Aus’ ia were supreme powers while Russia was not a part of central power.


Question 16.
Four countries a, b, c, d are given below, identify which was not the part of Allies ?
(a) Britain
(b) France
(c) Germany
(d) Russia

Answer

Answer: (c) Germany
Britain, France and Russia joined together to be a part of Allies to fight against Germany.


Question 17.
The First World War was fought in between:
(a) 1914-1917
(b) 1914-1918
(c) 1904-1917
(d) 1914-1919

Answer

Answer: (a) 1914-1917
1914- 1917.


Question 18.
What was Duma?
(a) The elected consultative Parliament
(b) The title given to Czar
(c) The cabinet of Czar
(d) The groups Russian Revolutionary

Answer

Answer: (a) The elected consultative Parliament
During the 1905 Revolution, the Tsar allowed the creation of an elected consultative Parliament or Duma.


Question 19.
How many Russian casualties were there by 1917 ?
(a) About 10 million
(b) About 9 million
(c) About 8 million
(d) About 7 million

Answer

Answer: (d) About 7 million
By 1917 there were about 7 million Russian casualties.


Question 20.
The civil war in Russia broke out in……….and lasted till ………….
(a) 1918 – 1920
(b) 1918 – 1919
(c) 1917 – 1918
(d) 1911 – 1914

Answer

Answer: (a) 1918 – 1920
Between 1918 – 1920 a civil war broke out in Russia.


Write true (T) or false (F)

1. The radicals wanted a nation in which government was based on the majority of a country’s population.

Answer

Answer: True


2. Conservatives were not opposed to radicals and liberals.

Answer

Answer: False


3. Industrialisation brought men, women and children to factories.

Answer

Answer: True


4. Opposed to the privileges the old aristocracy firmly believed in the value of individual effort, labour and enterprise.

Answer

Answer: True


5. In France, Italy, Germany and Russia, some nationalists became revolutionaries and worked to overthrow the existing dictatorship.

Answer

Answer: False


6. Socialists were against private property, and saw it as the root of all social ills of the time.

Answer

Answer: True


7. Robert Owen, a leading French manufacturer sought to build a cooperative community called New Harmony in Indiana.

Answer

Answer: False


8. Karl Marx argued that industrial society was capitalist.

Answer

Answer: True


9. Metalworkers considered them-selves aristocrats among other workers.

Answer

Answer: True


10. In France, peasants wanted the land of the nobles to be given to them.

Answer

Answer: False


11. All political parties were illegal in Russia before 1914.

Answer

Answer: True


12. Some Russian socialists felt that the Russian peasant custom of dividing land periodically made them natural socialists.

Answer

Answer: True


13. The Socialist Revolutionary Party was formed in 1905.

Answer

Answer: False


14. Vladimir Lenin thought that in a repressive society like Tsarist Russia the party should be disciplined and should control the number and quality of its members.

Answer

Answer: True


15. The year 1904 was particularly a bad one for Russian nobles.

Answer

Answer: False


16. A procession of workers led by Falter Gapon, when reached the Winter Palace was attacked by the police and the cossacks.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column AColumn B
(a) War broke out between two European alliances inA. 1916
(b) Railway lines began to breakdown byB. 25 Feb
(c) The government suspended the Duma onC. 1917
(d) Lenin returned to Russia from exile inD. 1919
(e) Formation of Comintern.E. 1914
Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) War broke out between two European alliances inE. 1914
(b) Railway lines began to breakdown byA. 1916
(c) The government suspended the Duma onB. 25 Feb
(d) Lenin returned to Russia from exile inC. 1917
(e) Formation of Comintern.D. 1919

2.

Column IColumn IIColumn III
1. Debates over Socialism(a) Democratic Workers PartyA. 1850s to1880s
2. Formation of the Russian(b) SundayB. 1917
3. The Bloody(c) 2nd MarchC. 24th October
4. Abdication of the Tsar(d) Petrograd onD. 1905
5. Bolshevik uprising in(e) in Russia were held inE. 1898
Answer

Answer:

Column IColumn IIColumn III
1. Debates over Socialism(e) in Russia were held inA. 1850s to1880s
2. Formation of the Russian(a) Democratic Workers PartyE. 1898
3. The Bloody(b) SundayD. 1905
4. Abdication of the Tsar(c) 2nd MarchB. 1917
5. Bolshevik uprising in(d) Petrograd onC. 24th October

Fill in the blanks

1. The ……………. Party was renamed as the Russian Communist Party

Answer

Answer: Bolsheviks


2. When the Bolsheviks ordered land redistribution, the ……………. army began to break up.

Answer

Answer: Russia,


3. During 1918 and 1919, the ……………. and ……………. controlled most of the Russian Empire.

Answer

Answer: ‘Green’, ‘White’


4. In ……………., Bolshevik colonists brutally massacred local nationalists in name of defending …………….. .

Answer

Answer: Khiva, Socialism


5. Centralised planning led to ……………. growth.

Answer

Answer: Economic


6. After the death of Lenin, ……………. introduced firm emergency measures.

Answer

Answer: Stalin


7. A bad harvest of 1930-33 killed about ……………. million people.

Answer

Answer: 4


8. Many ……………. from outside the USSR participated in conference of the Peoples of the East.

Answer

Answer: Non-Russian


9. Among those the Russian Revolution inspired were many ……………. .

Answer

Answer: Indian


10. Rabindranath Tagore wrote that ‘ ……………. appears much less clean than the other European Capitals’.

Answer

Answer: Moscow


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 9 History Chapter 2 Socialism in Europe and the Russian Revolution with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 2 Socialism in Europe and the Russian Revolution with Answers Read More »

Dad and the Cat and the Tree Class 7 MCQ Questions with Answers English Poem 7

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Poem 7 Dad and the Cat and the Tree with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Dad and the Cat and the Tree Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Dad and the Cat and the Tree Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Poem 7 Dad and the Cat and the Tree with Answers

Enhance your subject knowledge through Dad and the Cat and the Tree MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Dad and the Cat and the Tree provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th Dad and the Cat and the Tree MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following extract carefully and tick the correct answer for the questions given below:

(1)

He gave a great leap
And he landed flat
In the crook of the tree-trunk
Right on the cat!
The cat gave a yell
And sprang to the ground,
Pleased as Punch to be
Safe and sound.

Question 1.
Name the poem.
(a) The Shed
(b) Dad and the Cat and the Tree
(c) The Squirrel
(d) Trees

Answer

Answer: (b) Dad and the Cat and the Tree


Question 2.
Who is ‘He’ in the above lines?
(a) Dad
(b) The cat
(c) Mom
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Dad


Question 3.
From where did the father give a leap?
(a) From the ladder
(b) From the garden wall
(c) From the window
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) From the garden wall


Question 4.
How was the eat feeling when it was on the ground?
(a) Smiling
(b) Weeping
(c) Yelling
(d) Crying

Answer

Answer: (c) Yelling


Question 5.
Give the meaning of Yell’.
(a) Shout
(b) Weep
(c) Laugh
(d) Sleep

Answer

Answer: (a) Shout


(2)

So it’s smiling and smirking,
Smug as can be,
But poor old Dad’s
Still
Stuck
Up
The
Tree!

Question 1.
Name the poet of the poem ‘Dad and the Cat and the Tree’.
(a) Shirley Bauer
(b) M.B. Armstrong
(c) Kit Wright
(d) D.J. Enright

Answer

Answer: (c) Kit Wright


Question 2.
For whom has been it used here?
(a) Rat
(b) Monkey
(c) Cat
(d) Sparrow

Answer

Answer: (c) Cat


Question 3.
Where was dad?
(a) Came down
(b) Fell from the ladder
(c) He was stuck up on the tree
(d) On the garden wall

Answer

Answer: (c) He was stuck up on the tree


Question 4.
Why is Dad called ‘poor’?
(a) He fell from the ladder
(b) Because he got stuck on the tree
(c) He fell from the garden wall
(d) He had no money

Answer

Answer: (b) Because he got stuck on the tree


Question 5.
Give the meaning of ‘smirking’.
(a) smiling
(b) muttering
(c) squeaking
(d) laughing mockingly

Answer

Answer: (d) laughing mockingly


(3)

“We’ll try Plan B. Stand
Out of the way!”
Mum said, “Don’t fall
Again, O.K.?”
“Fall again ?” said Dad.
“Funny joke!”
Then he swung himself up
On a branch. It broke.

Question 1.
Name the poem from which these lines have been taken.
(a) Dad and the Cat and the Tree
(b) Trees
(c) The Squirrel
(d) The Shed

Answer

Answer: (a) Dad and the Cat and the Tree


Question 2.
Name the poet of the poem.
(a) M.B. Armstrong
(b) Maude Rubin
(c) D. J. Enright
(d) Kit Wright

Answer

Answer: (d) Kit Wright


Question 3.
What was plan ‘B’?
(a) To use a ladder
(b) To climb on the garden wall
(c) To swing up the branch of a tree
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) To swing up the branch of a tree


Question 4.
What happened in the end?
(a) he climbed up the tree
(b) the branch broke down
(c) he fell while climbing the tree
(d) he freed the cat

Answer

Answer: (b) the branch broke down


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Poem 7 Dad and the Cat and the Tree with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English Poem Dad and the Cat and the Tree MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Dad and the Cat and the Tree Class 7 MCQ Questions with Answers English Poem 7 Read More »

The Bear Story Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 8

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 8 The Bear Story with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering The Bear Story Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the The Bear Story Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 8 The Bear Story with Answers

Enhance your subject knowledge through The Bear Story MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on The Bear Story provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th The Bear Story MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

Question 1.
Which fruit did the bear like the most?
(a) Orange
(b) Pear
(c) Apple
(d) Cherry

Answer

Answer: (c) Apple


Question 2.
Which day was bear put on the chain in the week?
(a) On everyday
(b) Never
(c) On Sunday
(d) On Monday

Answer

Answer: (c) On Sunday


Question 3.
Who was the caretaker of the bear?
(a) A farmer
(b) A cook
(c) The lady
(d) An old woman

Answer

Answer: (b) A cook


Question 4.
What was bear promised on her (lady’s) return?
(a) An apple
(b) A bread
(c) An orange
(d) A walk on foot

Answer

Answer: (a) An apple


Question 5.
Whom did the lady meet on the way?
(a) Her pet bear
(b) A jungle bear
(c) A lion
(d) A tiger

Answer

Answer: (a) Her pet bear


Question 6.
Where did the old lady live in a forest?
(a) In a hut
(b) In a decent house
(c) In an old manor house
(d) In a cave

Answer

Answer: (c) In an old manor house


Question 7.
What did the lady have as a pet?
(a) House
(b) Bear
(c) Dog
(d) Sheep

Answer

Answer: (b) Bear


Question 8.
Where did the lady find the bear cub?
(a) In the forest
(b) In a hut
(c) In a cave
(d) Near the pond

Answer

Answer: (a) In the forest


Question 9.
The bear was very ………….
(a) cunning
(b) selfish
(c) cruel
(d) friendly

Answer

Answer: (d) friendly


Question 10.
How many dogs were the bear’s playmates?
(a) One
(b) Three
(c) Two
(d) Four

Answer

Answer: (b) Three


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 8 The Bear Story with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English The Bear Story MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

The Bear Story Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 8 Read More »

Garden Snake Class 7 MCQ Questions with Answers English Poem 9

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Poem 9 Garden Snake with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Garden Snake Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Garden Snake Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Poem 9 Garden Snake with Answers

Enhance your subject knowledge through Garden Snake MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Garden Snake provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th Garden Snake MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following extract carefully and tick the correct answer for the questions given below:

(1)

Some snakes are dangerous, they say;
But mother says that kind is good,
And eats up insects for his food.
So when he wiggles in the grass
I’ll stand aside and watch his pass,

Question 1.
Name the poem.
(a) Garden Snake
(b) Trees
(c) The Shed
(d) The Squirrel

Answer

Answer: (a) Garden Snake


Question 2.
Name the poet of the poem.
(a) M.B. Armstrong
(b) Shirley Bauer
(c) D.J. Enright
(d) Muriel L. Sonne

Answer

Answer: (d) Muriel L. Sonne


Question 3.
Who are ‘they’ here?
(a) The people
(b) Poet and his mother
(c) Some snakes
(d) Some children

Answer

Answer: (a) The people


Question 4.
Which snake is mother talking about?
(a) Garden snake
(b) Cobra
(c) Rattle snake
(d) Python

Answer

Answer: (a) Garden snake


Question 5.
Give the meaning of ‘wiggles’.
(a) twists
(b) folds
(c) talks
(d) giggles

Answer

Answer: (a) twists


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Poem 9 Garden Snake with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English Poem Garden Snake MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Garden Snake Class 7 MCQ Questions with Answers English Poem 9 Read More »

Meadow Surprises Class 7 MCQ Questions with Answers English Poem 8

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Poem 8 Meadow Surprises with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Meadow Surprises Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Meadow Surprises Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Poem 8 Meadow Surprises with Answers

Enhance your subject knowledge through Meadow Surprises MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Meadow Surprises provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th Meadow Surprises MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following extract carefully and tick the correct answer for the questions given below:

(1)

Explore the meadow houses,
The burrows in the ground,
A nest beneath tall grasses,
The ant’s amazing mound.
Oh! Meadows have surprises
And many things to tell;
You may discover these yourself,
If you look and listen well.

Question 1.
Name the poem.
(a) Trees
(b) Meadow Surprises
(c) The Shed
(d) Chivvy

Answer

Answer: (b) Meadow Surprises


Question 2.
Where are the burrows?
(a) In the ground
(b) In the houses
(c) On the trees
(d) None of these

Answer

Answer: (a) In the ground


Question 3.
Who lives in burrows?
(a) Mongoose
(b) Ants
(c) Shake
(d) Rabbits

Answer

Answer: (d) Rabbits


Question 4.
Who live in mounds.
(a) Mongoose
(b) Ants
(c) Snake
(d) Rabbits

Answer

Answer: (b) Ants


Question 5.
Give the meaning of ‘explore’.
(a) write
(b) play
(c) search
(d) god
Answers :

Answer

Answer: (c) search


(2)

Meadows have surprises,
You can find them if you look;
Walk softly through the velvet grass,
And listen by the brook.
You may see a butterfly
Rest upon a buttercup
And unfold its drinking straws
To sip the nectar up.

Question 1.
Name the poet of the poem ‘Meadow Surprises’.
(a) Shirley Bauer
(b) Lois Brandt Phillips
(c) Kit Wright
(d) Michael Rosen

Answer

Answer: (b) Lois Brandt Phillips


Question 2.
What kind of grass do the meadows have?
(a) Velvet grass
(b) Dry grass
(c) Wet grass
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Velvet grass


Question 3.
Where does a butterfly rest upon?
(a) A seed
(b) A root
(c) A blackberry
(d) A buttercup

Answer

Answer: (d) A buttercup


Question 4.
What do you mean by ‘a brook’?
(a) A small river
(b) A lake
(c) A sea
(d) A pond

Answer

Answer: (a) A small river


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Poem 8 Meadow Surprises with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English Poem Meadow Surprises MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Meadow Surprises Class 7 MCQ Questions with Answers English Poem 8 Read More »

error: Content is protected !!