Author name: Prasanna

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 4 Forest Society and Colonialism with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 History Chapter 4 Forest Society and Colonialism with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Forest Society and Colonialism Class 9 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 4 History Objective Questions.

Forest Society and Colonialism Class 9 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 9 Exams can download MCQ on Forest Society and Colonialism Class 9 with Answers from here. By practicing Class 9 History Chapter 4 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 9 SST History Chapter 4 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Where was first Imperial Forest Research Institute set tip?
(a) At Dehradun
(b) At Shillong
(c) At Shimla
(d) At Uttarakhand

Answer

Answer: (a) At Dehradun
The first Imperial Forest Research Institute was set up at Dehradun.


Question 2.
Which of the following is not the name of shifting or swidden agriculture/cultivation?
(a) Milpa
(b) Chitemene or Tavy
(c) Podu/Penda
(d) Taungya

Answer

Answer: (d) Taungya
Taungya. While others are names of shifting agriculture.


Question 3.
Where is Bastar located?
(a) In Andhra Pradesh
(b) In Orissa
(c) In Southernmost parts of Chhattisgarh
(d) In Madhya Pradesh.

Answer

Answer: (c) In Southernmost parts of Chhattisgarh
Bastar is located in the southernmost parts of Chattisgarh.


Question 4.
In which country the similar situation prevailed as in the forest of Bastar?
(a) In Somalia
(b) In Indonesia
(c) In Malaysia
(d) In Sri Lanka

Answer

Answer: (b) In Indonesia
In Indonesia a similar situation prevailed as in the forest of Bastar.


Question 5.
Which of the following is the causes of Forest Act enacted in 1865 ?
(a) Forests were divided into four categories.
(b) Forests were divided into three categories.
(c) Villagers could take nothing from ” these forests.
(d) Villagers could take anything from these forests.

Answer

Answer: (d) Villagers could take anything from these forests.
In the beginning, villagers took everything from the forests. This led to enactation of Forest Act in 1865.


Question 6.
Between 1700 to 1995, how much area of forest cover in the world cleared for industrial use ?
(a) 9.3%
(b) 8.3%
(c) 3.9%
(d) 8.5%

Answer

Answer: (a) 9.3%
About 9.3% of forest cover in the world was cleared for industrial use between 1700 is 1995.


Question 7.
Which of the following community or tribe live in Bastar?
(a) Maria
(b) Gaddis
(c) Gonds
(d) Halbas

Answer

Answer: (b) Gaddis
The Gaddin live in Bastar. White others live in different regions.


Question 8.
Who were Kalangs?
(a) Community of skilled labourers
(b) Community of skilled craftpersons
(c) Community of skilled forest cutters and shifting cultivator
(d) Skilled laboures and craftpersons who lived in central Java.

Answer

Answer: (c) Community of skilled forest cutters and shifting cultivator
Kalangs were a community of skilled forest cutters and shifting cultivators.


Question 9.
Dutch began their scientific forestry in.
(a) Sumatra
(b) Java
(c) Kalimantan
(d) West Irian

Answer

Answer: (b) Java
In Java the Dutch began their scientific forestry.


Question 10.
Sacred Groves are known as:
(i) Sarnas (ii) Devarakudu (iii) Kan (iv) Rac
(a) (i) and (iv)
(b) (iii) and (iv)
(c) only (iv) is correct
(d) All are correct.

Answer

Answer: (d) All are correct.
All the four are sacred groves.


Question 11.
India’s landmass under cultivation in 1600 AD was:
(a) About 1/6th of the India’s landmass
(b) About 1/8th of the India’s landmass
(c) About 1/4th of the India’s landmass
(d) About 1/3rd of the India’s landmass

Answer

Answer: (a) About 1/6th of the India’s landmass
In 1600 AD, India’s landmass under cultivation was about 1/6th of the land mass.


Question 12.
India forest service was set up in:
(a) 1764
(b) 1794
(c) 1864
(d) 1866

Answer

Answer: (c) 1864
In 1864 the Indian forest service was set up by the Britishers when they realised the importance of forests.


Question 13.
When was Indian Forest Act implemented?
(a) In 1795
(b) In 1865
(c) In 1845
(d) In 1885

Answer

Answer: (b) In 1865
In 1865, the Indian Forest Act was implemented.


Question 14.
What was the total length of railway tracks in 1890 ?
(a) 765000 km
(b) 66500 km
(c) 25500 km
(d) 45500 km

Answer

Answer: (c) 25500 km
By 1890 the total length of railway tracks in India was 25500 km.


Question 15.
How many trees were alone cut down annually in Madras Presidency in the early 1850s to build sleepers ?
(a) About 30800 trees
(b) About 35000 trees
(c) About 40000 trees
(d) About 40500 trees

Answer

Answer: (b) About 35000 trees
The British needed sleepers to build railway tracks. Thus about 35000 trees were cut down annually in Madras Presidency in the early 1850s to build sleepers.


Question 16.
Each mile of railway track required between and sleepers.
(a) 1760,2000
(b) 1800,2040
(c) 2000,2040
(d) 2000,2060

Answer

Answer: (a) 1760,2000
About 1760, 2000 sleepers were required for each mile of railway track.


Question 17.
Large areas of natural forests were cleared to make way for:
(a) Tea Plantation
(b) Coffee Plantation
(c) Rubber Plantation
(d) Rice, Millet and Cotton growing

Answer

Answer: (c) Rubber Plantation
During that time rubber plantation was encouraged. Thus, large areas of natural forests were cleared to make way for rubber plantation.


Question 18.
Who was Dietrich Brandis?
(a) The first Inspector General of Police in India.
(b) The first Inspector General of Forest in India.
(c) The first Viceroy of Forest conservation committee
(d) The first President of Forest Survey Commission

Answer

Answer: (b) The first Inspector General of Forest in India.
To implement strick orders in forests and to introduce new measures, Dietrich Brandis was made the first Inspector General of Forest in India.


Question 19.
When was Forest Act amended after its implementation in 1865?
(a) In 1878 and in 1927
(b) In 1876 and in 1907
(c) In 1878 and in 1907
(d) In 1876 and in 1917.

Answer

Answer: (a) In 1878 and in 1927
The Forest Act was implemented in 1865. However, it was amended twice in 1878 and in 1927.


Question 20.
According to Forest Act 1878, forests were divided in three categories, these are:
(a) Reserved, Protected and Community forest.
(b) Open, Registered and Village Forest.
(c) Natural forests, Reserved and Protected forest.
(d) Reserved, Protected and Village forests.

Answer

Answer: (d) Reserved, Protected and Village forests.
According to the Forest Act of 1878, forests were divided into three categories, namely reserved, protected and village forests.


Write true (T) or false (F)

1. About 1800 to 3000 sleepers were required for each mile of railway track.

Answer

Answer: False


2. About one-sixth of India’s landmass was under cultivation in 1600 A.D.

Answer

Answer: True


3. The reserved and protected forests were considered as best forests.

Answer

Answer: False


4. The Imperial Forest Research Institute was set up in 1907 at Dehradun.

Answer

Answer: False


5. Bastar is located at the southern most part of Chattisgarh.

Answer

Answer: True


6. Dietrich Brandis was a German expert who was made the first- inspector General of forest in India.

Answer

Answer: True


7. The wages of the tea workers was low and condition of work was very bad.

Answer

Answer: True


8. The central part of Bastar is on a plateau.

Answer

Answer: True


9. Every village did not contribute smoothly to the rebellion expenses.

Answer

Answer: False


10. The Dutch started forest management in Java.

Answer

Answer: True


11. In 1600, the population of Java was an estimated 2.4 million.

Answer

Answer: False


12. The Kalangs of Java were a community of skilled forest cutters and shifting cultivators.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column AColumn B
(a) The period of industrialisation occurred betweenA. 1600
(b) One-sixth of Indias landmass was under cultivation byB. 1890
(c) About 25,000 km. of track was laid byC. 1865
(d) The Forest Act was enacted inD. 1770
(e) The Kalangs attacked Dutch inE. 1770 and 1995
Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) The period of industrialisation occurred betweenE. 1770 and 1995
(b) One-sixth of Indias landmass was under cultivation byA. 1600
(c) About 25,000 km. of track was laid byB. 1890
(d) The Forest Act was enacted inC. 1865
(e) The Kalangs attacked Dutch inD. 1770

2.

Column IColumn IIColumn III
1. The Maharaja Sarguja killed(a) a Britisher killedA. 1957
2. George Yule(b) inB. in plantation
3. Gonds from Chattisgarh was recruited(c) inC. 1865
4. Forest Act enacted(d) to workD. 1878
5. Forest Act amended(e) 1, 157 tigers uptoE. 400 tigers
Answer

Answer:

Column IColumn IIColumn III
1. The Maharaja Sarguja killed(e) 1, 157 tigers uptoA. 1957
2. George Yule(a) a Britisher killedE. 400 tigers
3. Gonds from Chattisgarh was recruited(d) to workB. in plantation
4. Forest Act enacted(b) inC. 1865
5. Forest Act amended(c) inD. 1878

Fill in the blanks

1. In the Western Ghats, it is possible to find as many as ……………. different plant species in one forest patch.

Answer

Answer: 500


2. The absence of cultivation in a place does not mean the land was ……………. .

Answer

Answer: Uninhabited


3. Between 1880 and 1920, cultivated area rose by ……………. million hectares.

Answer

Answer: 6-7


4. As early as the 1850s, in the ……………. Presidency alone, 35000 trees were being cut annually.

Answer

Answer: Madras


5. Large area of ……………. forests were cleared to make way for tea, coffee and rubber plantation.

Answer

Answer: Natural,


6. The ……………. Act divided forests into three categories : reserved, protected and village forests.

Answer

Answer: 1878


7. The Forest Act meant severe hardship for ……………. across the country.

Answer

Answer: Villagers


8. ……………. cultivation was a system in which local farmers were allowed to cultivate temporarily within a plantation.

Answer

Answer: Shifting


9. The river ……………. winds across Bastar east to west.

Answer

Answer: Taungya


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 9 History Chapter 4 Forest Society and Colonialism with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Forest Society and Colonialism Class 9 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 4 Forest Society and Colonialism with Answers Read More »

Active and Passive Voice MCQ Questions with Answers Class 8 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 8 English Grammar Active and Passive Voice Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 8 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Active and Passive Voice Class 8 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Active and Passive Voice Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

Students can also visit the most accurate and elaborate NCERT Solutions for Class 8 English. Every question of the textbook has been answered here.

MCQ Questions for Class 8 English Grammar Active and Passive Voice with Answers

Enhance your subject knowledge through Active and Passive Voice MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Active and Passive Voice provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 8th Active and Passive Voice MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following sentences and rewrite them into passive voice. Choose the right answer from the given alternatives:

Question 1.
The choir will sing a song.
(a) A song will sing the choir.
(b) A song will be sung by a choir.
(c) A song will being sung by a choir.
(d) Sing a song will be by the choir.

Answer

Answer: (b) A song will be sung by a choir.


Question 2.
She drives a car.
(a) A car drives her.
(b) A car has driven by her.
(c) A car is driven by her.
(d) A car is being driven by her.

Answer

Answer: (c) A car is driven by her.


Question 3.
Who has broken the window pane?
(a) By whom has the window pane been broken?
(b) Who has been broken the window pane?
(c) Who has been broken by the window pane?
(d) By whom has been broken the window pane?

Answer

Answer: (a) By whom has the window pane been broken?


Question 4.
They declared him a culprit.
(a) A culprit was declared him by them.
(b) He was declared a culprit by them.
(c) He was declared by them a culprit.
(d) A culprit was declared by them.

Answer

Answer: (b) He was declared a culprit by them.


Question 5.
Who teaches you English?
(a) Who is taught English by you?
(b) Who is being taught by you English?
(c) By whom are you taught English?
(d) By whom is taught you English?

Answer

Answer: (c) By whom are you taught English?


Question 6.
I am writing a book.
(a) A book is written by me.
(b) A book is wrote by me.
(c) A book is being written by me.
(d) A book is be written by me.

Answer

Answer: (c) A book is being written by me.


Question 7.
I wrote a letter.
(a) A letter is written by me.
(b) A letter was written by me.
(c) A letter by me is written.
(d) A letter was being written by me.

Answer

Answer: (b) A letter was written by me.


Question 8.
A terrible cyclone destroyed the village.
(a) The village was destroyed by a terrible cyclone.
(b) The village is destroyed by a terrible cyclone.
(c) The village was being destroyed by a terrible cyclone.
(d) A terrible cyclone was destroyed the village.

Answer

Answer: (a) The village was destroyed by a terrible cyclone.


Question 9.
They have saved the trees.
(a) The trees have saved by them.
(b) The trees have been by them saved.
(c) The trees by them have saved.
(d) The trees have been saved by them.

Answer

Answer: (d) The trees have been saved by them.


Question 10.
He finished his breakfast quickly.
(a) His breakfast is finished quickly.
(b ) Quickly is finished his breakfast.
(c) His breakfast was finished by him quickly.
(d) His breakfast was being finished by him quickly.

Answer

Answer: (c) His breakfast was finished by him quickly.


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 English Grammar Active and Passive Voice Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 8 English Grammar Active and Passive Voice MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Active and Passive Voice MCQ Questions with Answers Class 8 English Read More »

Who Did Patrick’s Homework? Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 1

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 1 Who Did Patrick’s Homework? with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Who Did Patrick’s Homework? Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Who Did Patrick’s Homework? Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 1 Who Did Patrick’s Homework? with Answers

Enhance your subject knowledge through Who Did Patrick’s Homework? MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Who Did Patrick’s Homework? provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th Who Did Patrick’s Homework? MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following passages carefully and answer the questions that follow by choosing the correct alternative:

(1)

Then one day he found his cat playing with a little doll and he grabbed it away. To his surprise it wasn’t a doll at all, but a man of the tiniest size. He had a little wool shirt with old fashioned britches and a high tall hat much like a witch’s. He yelled, “Save me! Don’t give me back to that cat. I’ll grant you a wish, I promise you that.” Patrick couldn’t believe how lucky he was! Here was the answer to all of his problems. So he said, “Only if you do all my homework till the end of the semester, that’s 35 days. If you do a good enough job, I could even get A’s.”

Question 1.
What was the cat playing with?
(a) with a doll
(b) with Patrick
(c) with a ball
(d) with a little doll

Answer

Answer: (d) with a little doll


Question 2.
What did Patrick discover after seeing the doll?
(a) A robot
(b) A man of the tiniest size
(c) A puppet
(d) none of these

Answer

Answer: (b) A man of the tiniest size


Question 3.
What did the little man say to Patrick?
(a) To save him from dog
(b) To save him from a rat
(c) To save him from cold
(d) To save him from cat

Answer

Answer: (d) To save him from cat


Question 4.
What did Patrick ask the elf to do?
(a) To play with him
(b) To do his homework
(c) To go with him
(d) None of these

Answer

Answer: (b) To do his homework


Question 5.
Which word in the passage mean ‘shouted’?
(a) yelled
(b) britches
(c) grabbed
(d) grant

Answer

Answer: (a) yelled


(2)

Patrick never did his homework. “Too boring,” he said. He played hockey and basketball and Nintendo instead. His teachers told him, “Patrick! Do your homework or you won’t learn a thing” And it’s true, sometimes he did feel like an ignoramus. But what could he do? He hated homework.

Question 1.
What was Patrick’s attitude to his studies?
(a) Learnt a lot
(b) No interest
(c) Worked hard
(d) Felt good

Answer

Answer: (b) No interest


Question 2.
What did he like to do instead?
(a) Wandering
(b) Watching T.V.
(c) Playing games
(d) Nothing

Answer

Answer: (c) Playing games


Question 3.
What advice did his teacher give him?
(a) To do the homework
(b) To play games
(c) To work hard
(d) None of these

Answer

Answer: (a) To do the homework


Question 4.
What did he feel sometimes?
(a) that he was intelligent
(b) that he was a fool
(c) that he was clever
(d) none of these

Answer

Answer: (b) that he was a fool


Question 5.
Give the meaning of ‘ignoramus’.
(a) well-educated
(b) intelligent
(c) uneducated
(d) anonymus

Answer

Answer: (c) uneducated


(3)

When it came to maths, Patrick was out of luck. “What are times tables?” the elf shrieked. “We elves never need that. And addition and subtraction and division and fractions? Here, sit down beside me, you simply must guide me.” Elves know nothing of human history, to them it’s a mystery. So the little elf, already a shouter, just got louder. “Go to the library, I need books. More and more books. And you can help me read them too.”

Question 1.
What job was the elf doing?
(a) Playing with Patrick
(b) Going to school
(c) Doing Patrick’s homework
(d) Doing nothing

Answer

Answer: (c) Doing Patrick’s homework


Question 2.
How did the elf ask Patrick to help him in maths?
(a) To do the sums
(b) By reading books for him
(c) By bringing, books
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 3.
Patrick was out of luck in …………….
(a) English
(b) Maths
(c) Hindi
(d) Science

Answer

Answer: (b) Maths


Question 4.
Why was elf doing homework for Patrick?
(a) Because Patrick once saved the elf from a cat
(b) Because Patrick scolded him
(c) Because elf was interested in doing it
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Because Patrick once saved the elf from a cat


Question 5.
Give the meaning of ‘shrieked’.
(a) cracked
(b) laughed
(c) cried out
(d) worked

Answer

Answer: (c) cried out


(4)

The little man’s face wrinkled like a dishcloth thrown in the hamper. He kicked his legs and doubled his fists and he grimaced and scowled and pursed his lips, “Oh, am I cursed! But I’ll do it.” And true to his word, that little elf began to, do Patrick’s homework. Except there was one glitch. The elf didn’t always know what to do and he needed help. “Help me! Help me!” he’d say. And Patrick would have to help in whatever way.

Question 1.
Why did the little man distort his face in anger?
(a) For helping Patrick
(b) For doing homework
(c) For playing games
(d) For going to school

Answer

Answer: (b) For doing homework


Question 2.
“I’ll do it.” What did he agree to do?
(a) To do homework
(b) To go to the school
(c) To play with Patrick
(d) None of these

Answer

Answer: (a) To do homework


Question 3.
What did the little man’s problem?
(a) He could not read
(b) He could not understand the subjects
(c) He could not write
(d) He could not talk

Answer

Answer: (b) He could not understand the subjects


Question 4.
What did he ask Patrick?
(a) To play with him
(b) To help him
(c) To write for him
(d) None of these

Answer

Answer: (b) To help him


Question 5.
Give the meaning of ‘scowled’
(a) shrank
(b) howled
(c) shivered
(d) frowned

Answer

Answer: (d) frowned


(5)

Patrick got his A’s; his classmates were amazed; his teachers smiled and were full of praise. And his parents? They wondered what had happened to Patrick. He was now the model kid. Cleaned his room, did his chores, was cheerful, never rude, like he had developed a whole new attitude. You see in the end Patrick still thought he’d made that tiny man do all his homework. But I’ll share a secret, just between you and me. It wasn’t the elf; Patrick had done it himself!

Question 1.
What is meant by A’s?
(a) Top grading
(b) Average grading
(c) Low grading
(d) Letter of alphabet

Answer

Answer: (a) Top grading


Question 2.
Who smiled and praised Patrick?
(a) Patrick’s Mends
(b) Patrick’s parents
(c) Patrick’s teachers
(d) The elf

Answer

Answer: (c) Patrick’s teachers


Question 3.
What changes in habits made Patrick an ideal boy?
(a) He became cheerful
(b) He became regular
(c) He became hard working
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 4.
Who had done the homework ultimately?
(a) Elf
(b) Patrick
(c) Monitor
(d) Teacher

Answer

Answer: (b) Patrick


Question 5.
Give the meaning of ‘amazed’.
(a) surprised
(b) happened
(c) smiled
(d) enjoyed

Answer

Answer: (a) surprised


(6)

As a matter of fact, every day in every way that little elf was a nag! Patrick was working harder than ever and was it a drag! He has staying up nights, had never felt so weary, was going to school with his eyes puffed and bleary. Finally, the last day of school arrived and the elf was free to go. As for homework, there was no more, so he quietly and slyly slipped out the back door.

Question 1.
Why was the little elf a nag?
(a) Elf was lazy
(b) Elf did not want to do work
(c) Elf was a shirker
(d) Elf was asking for help again and again

Answer

Answer: (d) Elf was asking for help again and again


Question 2.
How did the elf’s demands affect Patrick?
(a) Stayed up nights
(b) Grew tired
(c) Worked harder
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 3.
Who quietly slipped out the back door?
(a) Elf
(b) Patrick
(c) Teacher
(d) Servant

Answer

Answer: (a) Elf


Question 4.
Who do you think really did the homework?
(a) Elf
(b) Patrick
(c) Teacher
(d) Patrick’s friend

Answer

Answer: (b) Patrick


Question 5.
Which word in the passage means ‘tired’?
(a) slyly
(b) puffed
(c) weary
(d) bleary

Answer

Answer: (c) weary


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 1 Who Did Patrick’s Homework? with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English Who Did Patrick’s Homework? MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Who Did Patrick’s Homework? Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 1 Read More »

Prepositions MCQ Questions with Answers Class 8 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 8 English Grammar Prepositions Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 8 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Prepositions Class 8 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Prepositions Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

Students can also visit the most accurate and elaborate NCERT Solutions for Class 8 English. Every question of the textbook has been answered here.

MCQ Questions for Class 8 English Grammar Prepositions with Answers

Enhance your subject knowledge through Prepositions MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on the Prepositions provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 8th Prepositions MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Tick the correct preposition from the given:

Question 1.
He beat him ………………….. a stick.
(a) for
(b) with
(c) by
(d) to

Answer

Answer: (b) with


Question 2.
He fell ……………… the horse.
(a) of
(b) at
(c) against
(d) off

Answer

Answer: (d) off


Question 3.
You are prepared …………………. the test.
(a) to
(b) with
(c) for
(d) at

Answer

Answer: (c) for


Question 4.
We are engaged …………………. our work.
(a) into
(b) in
(c) at
(d) on

Answer

Answer: (b) in


Question 5.
I am glad …………………… your success.
(a) at
(b) with
(c) to
(d) for

Answer

Answer: (a) at


Question 6.
He wrote a letter …………….. his father.
(a) with
(b) to
(c) from
(d) near

Answer

Answer: (b) to


Question 7.
He jumped ………………… the pond.
(a) in
(b) at
(c) on
(d) into

Answer

Answer: (d) into


Question 8.
Sunita went ………………. the stairs.
(a) in
(b) on
(c) up
(d) by

Answer

Answer: (c) up


Question 9.
The apples are ………………. the basket.
(a) in
(b) on
(c) into
(d) at

Answer

Answer: (a) in


Question 10.
She is sitting …………………. the floor.
(a) in
(b) at
(c) on
(d) under

Answer

Answer: (c) on


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 English Grammar Prepositions Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 8 English Grammar Prepositions MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Prepositions MCQ Questions with Answers Class 8 English Read More »

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 5 Pastoralists in the Modern World with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 History Chapter 5 Pastoralists in the Modern World with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Pastoralists in the Modern World Class 9 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 5 History Objective Questions.

Pastoralists in the Modern World Class 9 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 9 Exams can download MCQ on Pastoralists in the Modern World Class 9 with Answers from here. By practicing Class 9 History Chapter 5 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 9 SST History Chapter 5 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
In Karnataka and Andhra Pradesh the dry plateau was covered with stone and grass inhabited by:
(a) Cattle herders
(b) Goat herders
(c) Sheep herders
(d) Camel herders

Answer

Answer: (c) Sheep herders
The sheep herders inhabited the dry plateau in Karnataka and Andhra Pradesh.


Question 2.
Who were Gollas?
(a) Cattle herded tribe of dry central plateau region.
(b) Sheep herded tribe of dry central plateau region.
(c) Camel herded tribe of dry central plateau region.
(d) Goat herded tribe of dry central plateau region.

Answer

Answer: (a) Cattle herded tribe of dry central plateau region.
Gollas were cattle herded tribe of dry central plateau region.


Question 3.
Banjaras are well-known groups of graziers and found in the villages of:
(i) Madhya Pradesh (ii) Punjab (iii) Rajasthan (iv) Uttar Pradesh (v) Maharashtra (vi) Haryana
(a) (i), (v), (vi)
(b) (ii), (v), (vi)
(c) (i), (ii), (iii), (v)
(d) (iv), (v), (vi)

Answer

Answer: (c) (i), (ii), (iii), (v)
Banjaras were well known groups of graziers and found in the villages of all the above.


Question 4.
Which of the following is the immediate impact of the colonial rule on the life of the pastoralists?
(a) Their grazing ground increased
(b) They were paid rent free land
(c) Their agriculture stock increased
(d) Their grazing ground shrunked and their agricultural stock, trade and crafts were adversley affected.

Answer

Answer: (d) Their grazing ground shrunked and their agricultural stock, trade and crafts were adversley affected.
By the colonial rule the life of the pastoralists were adversely affected. Their grazing ground shrunked and agricultural stock, trade and crafts were affected.


Question 5.
The colonial Government in India in 1871 enacted an Act. Name it.
(a) Forest Conservation Act
(b) The Criminal Tribal Act
(c) The Scientific Forestry
(d) The Tribal Act

Answer

Answer: (b) The Criminal Tribal Act
In 1871, the colonial government enacted an act called ‘The Criminal Tribal Act’. Other Acts were introduced in different years.


Question 6.
Nomads are the people:
(a) who do not live at one place but move from one to another to earn their living.
(b) who temporary shift from one place to another.
(c) who live at one place and move from place to place to earn their living.
(d) who are very brave.

Answer

Answer: (a) who do not live at one place but move from one to another to earn their living.
People who move from one place to another to earn their livings are called nomads.


Question 7.
Which tribe did not evolve pastoral activity in South Africa?
(a) Massai
(b) Gonds
(c) Boran
(d) Turkene

Answer

Answer: (b) Gonds
Gonds did not evolve pastoral activity in South Africa. They were an Indian tribe.


Question 8.
Which tribe combined cultivators with pastoralism in India?
(a) Raikas
(b) Maru
(c) Gujjars
(d) Gaddi

Answer

Answer: (a) Raikas
Raikas combined cultivators with pastoralism in India.


Question 9.
What is referred as Bhabar?
(a) A wet forest area below the foothills of Garhwal and Kumaun.
(b) A moderate area having plenty of vegetation.
(c) A dry area which is sparsely populated.
(d) A dry forest area below the foothills of Garhwal and Kamaun.

Answer

Answer: (d) A dry forest area below the foothills of Garhwal and Kamaun.
A dry forest area below the foothills of Garhwal and Kamaun was known as Bhabar.


Question 10.
Gaddi Shepherds came down from the high meadow in:
(a) September
(b) February
(c) October
(d) Mid of October.

Answer

Answer: (a) September
During the month of September Gaddi Shepherds came down from the high meadows.


Question 11.
For what Maru tribe is well known?
(a) For plantation agriculture
(b) For sheep rearing
(c) For camel herding
(d) For cyclic seasonal movement

Answer

Answer: (c) For camel herding
Maru tribe is well known for camel herding.


Question 12.
The population of Dhangars pastoral community in Maharashtra is about:
(a) 467500
(b) 476500
(c) 476500
(d) 467000

Answer

Answer: (d) 467000
The population of Dhangars pastoral community in Maharashtra is about 467000.


Write true (T) or false (F)

1. Gujjar Bakarwals of Jammu and Kashmir are great herders of goat and sheep.

Answer

Answer: True


2. The Gaddi shepherds of Punjab had a similar cycle of seasonal movement of the Gujjars.

Answer

Answer: False


3. Bhabar is a dry forested area below the foothills of Garhwal and Kumaun.

Answer

Answer: True


4. Dhangars were an important pastoral community of Himachal Pradesh.

Answer

Answer: False


5. After the Kharif harvest was cut at this time, the fields had to be fertilised and made ready for rabi harvest.

Answer

Answer: True


6. Banjaras were as a well-known group of graziers.

Answer

Answer: True


7. The Raikas lived in the deserts of Rajasthan.

Answer

Answer: True


8. One group of Raikas – known as the Maru Raikas – herded sheep and goal.

Answer

Answer: False


9. In 1881, the colonial government in India passed the Criminal Tribes Act.

Answer

Answer: False


10. Between 1850s and 1880s, the right to collect the tax was auctioned out to contractors.

Answer

Answer: True


11. The nomadic pastoralists grazed their animals in one area and moved to another area.

Answer

Answer: True


12. After 1947, the camel and sheep herding Raikas, could move into Sindh and graze their camels on the banks of the Indus.

Answer

Answer: False


13. Over 22 million African, ever today, depend on some form of pastoral activity for their livelihood.

Answer

Answer: True


14. Most of pastoral population in Africa, live in the arid grasslands or deserts where rainfed agriculture is difficult.

Answer

Answer: False


Match the following

1.

Column AColumn B
(a) Gujjar Bakarwals1. Himachal Pradesh
(b) Gaddi shepherds2. Rajasthan
(c) Dhangars3. Africa
(d) Raikas4. Maharashtra
(e) Bedoguins5. Jammu and Kashmir
Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) Gujjar Bakarwals5. Jammu and Kashmir
(b) Gaddi shepherds1. Himachal Pradesh
(c) Dhangars4. Maharashtra
(d) Raikas2. Rajasthan
(e) Bedoguins3. Africa

Fill in the blanks

1. By April, the Gujjar shepherds moved north and spent the summer in Lahul and …………….

Answer

Answer: Spilts


2. ……………. and vast meadows in the high mountains.

Answer

Answer: Bugyal


3. The ……………. could not tolerate the wet monsoon conditions.

Answer

Answer: Sheep


4. In the deserts of Rajasthan lived the ……………. .

Answer

Answer: Raikas


5. The colonial state wanted to transform all ……………. lands into cultivated land.

Answer

Answer: Grazing


6. ……………. could no longer remain in an area if the storage was available, and the undergrowth in the forest was ample.

Answer

Answer: Pastoralists


7. To expand them revenue, the colonial government looked for every possible source of …………….

Answer

Answer: Taxtation


8. As ……………. disappeared under the plotigh, the existing animal stock had to feed on whatever grazing land remained.

Answer

Answer: Pasture land


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 9 History Chapter 5 Pastoralists in the Modern World with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Pastoralists in the Modern World Class 9 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 5 Pastoralists in the Modern World with Answers Read More »

Modals MCQ Questions with Answers Class 8 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 8 English Grammar Modals Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 8 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Modals Class 8 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Modals Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 8 English Grammar Modals with Answers

Enhance your subject knowledge through Modals MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Modals provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 8th Modals MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Fill in the blanks using suitable modal. Choose the best answer from the given alternatives:

Question 1.
You …………………. not go to Mumbai, the meeting is cancelled,
(a) can
(b) will
(c) need
(d) may

Answer

Answer: (c) need


Question 2.
………………. you like to have a cup of tea?
(a) Can
(b) May
(c) Should
(d) Would

Answer

Answer: (d) Would


Question 3.
She …………………. serve her old mother-in-law.
(a) can
(b) must
(c) should
(d) will

Answer

Answer: (b) must


Question 4.
she ……………… swim well when she was 12 years old.
(a) could
(b) would
(c) can
(d) may

Answer

Answer: (a) could


Question 5.
A judge …………… be just.
(a) can
(b) should
(c) could
(d) must

Answer

Answer: (d) must


Question 6.
…………………… that I were a king!
(a) would
(b) will
(c) may
(d) could

Answer

Answer: (a) would


Question 7.
I ………….. punish you for your rudeness.
(a) can
(b) shall
(c) will
(d) would

Answer

Answer: (c) will


Question 8.
Walk fast lest you ……………………… miss the train.
(a) would
(b) should
(e) will
(d) may

Answer

Answer: (b) should


Question 9.
I ………………………. speak English fluently.
(a) will
(b) should
(c) may
(d) can

Answer

Answer: (d) can


Question 10.
You ………………………. run fast to catch the train.
(a) must
(b) should
(c) can
(d) will

Answer

Answer: (a) must


Question 11.
We ………………………. to respect our elders.
(a) should
(b) need
(c) ought
(d) could

Answer

Answer: (c) ought


Question 12.
How ……………………. you disobey me.
(a) can
(b) will
(c) should
(d) dare

Answer

Answer: (d) dare


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 English Grammar Modals Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 8 English Grammar Modals MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Modals MCQ Questions with Answers Class 8 English Read More »

error: Content is protected !!