Author name: Prasanna

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 1 India: Size And Location with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 1 India: Size And Location with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided India: Size And Location Class 9 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 1 Geography Objective Questions.

India: Size And Location Class 9 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 9 Exams can download MCQ on India: Size And Location Class 9 with Answers from here. By practicing Class 9 Geography Chapter 1 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 9 SST Geography Chapter 1 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
The area of India is about-
(a) 3.82 million sq. kilometres
(b) 3.28 million sq. kilometres
(c) 3.16 million sq. kilometres
(d) 3.61 million sq. kilometres

Answer

Answer: (b) 3.28 million sq. kilometres
The landmass of India has an area of 3.28 million square km.


Question 2.
India has a land boundary of about-
(a) 15,860 km.
(b) 15,250 km.
(c) 15,680 km.
(d) 15,200 km.

Answer

Answer: (d) 15,200 km.
India has a land boundary of about 15,200 km.


Question 3.
How much times is India bigger than France?
(a) 6 times
(b) 16 times
(c) 4 times
(d) 9 times

Answer

Answer: (a) 6 times
India is 6 times bigger than France.


Question 4.
Standard Meridian of India passes through-
(a) Uttaranchal
(b) Punjab
(c) Mirzapur
(d) Alipur

Answer

Answer: (c) Mirzapur
The standard Meridian of India (82°30′ E) passes through Mirzapur in U.P.


Question 5.
India has …………. Union Territories-
(a) 28
(b) 7
(c) 6
(d) 14

Answer

Answer: (b) 7
India has 7 Union Territories and 28 states.


Question 6.
…………. ocean will have to be crossed by a ship going from Singapore to Mogadishu?
(a) Indian Ocean
(b) Passific Ocean
(c) Arctic Ocean
(d) Antarctic Ocean

Answer

Answer: (a) Indian Ocean
Indian Ocean will have to be crossed by a ship going from Singapore to Mogadishu.


Question 7.
Which of these countries is located towards the east of India?
(a) Nepal
(b) Sri Lanka
(c) Bangladesh
(d) China

Answer

Answer: (c) Bangladesh
Bangladesh is located towards the east of India.


Question 8.
The longitudinal extent of India is …………. km.
(a) 3000
(b) 3200
(c) 3020
(d) 3060

Answer

Answer: (a) 3000
The longitudinal extent of India is 3,000 km.


Question 9.
The Tropic of Cancer does not pass through-
(a) Rajasthan
(b) Chhattisgarh
(c) Orissa
(d) Tripura

Answer

Answer: (c) Orissa
The Tropic of Cancer divides the country into almost equal parts. Orissa lies above these states.


Question 10.
The capital of Mizoram is-
(a) Imphal
(b) Kohima
(c) Agartala
(d) Aizwal

Answer

Answer: (d) Aizwal
Aizwal is the capital of Mizoram.


Question 11.
The easternmost longitude of India is-
(a) 97° 25’ E
(b) 68° 7’ E
(c) 77° 6’ E
(d) 82° 32’ E

Answer

Answer: (a) 97° 25’ E
The easternmost longitude is 97°25’ E and westernmost longitude is 68°7’ E.


Question 12.
Uttaranchal, Uttar Pradesh, Bihar, West Bengal and Sikkim have common frontiers with-
(a) China
(b) Bhutan
(c) Nepal
(d) Myanmar

Answer

Answer: (b) Bhutan
Bhutan is surrounded by Uttaranchal, Uttar Pradesh, Bihar, West Bengal and Sikkim.


Question 13.
If you intend to visit the Island Kavaratti during your Summer Vacations, which one of the following Union Territory of India will you be going to-
(a) Pondicherry
(b) Lakshadweep
(c) Andaman and Nicobar
(d) Diu and Daman

Answer

Answer: (c) Andaman and Nicobar
Kavaratti is situated in Andaman and Nicobar Islands. It is the capital of this Union Territory.


Question 14.
My pen friend hails from a country which does not share land boundary with India, identify the country-
(a) Bhutan
(b) Tajikistan
(c) Myanmar
(d) Nepal

Answer

Answer: (b) Tajikistan
Tajikistan does not share land boundary with India. All the other countries share boundary with India.


Question 15.
Which one of the following is the smallest state in Indian
(a) Sikkim
(b) Tripura
(c) Goa
(d) Uttaranchal

Answer

Answer: (c) Goa
Goa is the smallest state in India.


Question 16.
Which of these got submerged in the sea water in 2004?
(a) Kanyakumari
(b) Bhuj
(c) Indira point
(d) Bhavnagar

Answer

Answer: (c) Indira point
Indira point was the smallest state in India. It got submerged in the sea water in 2004.


Write true (T) or false (F)

1. The largest country of the world is China.

Answer

Answer: False


2. About 8,000 km is reduced between Europe and India due to Suez Canal.

Answer

Answer: False


3. Kanyakumari, in India is situated on three seas.

Answer

Answer: True


4. The sketch of India from West to East is 2,933 km.

Answer

Answer: True


5. The total length of coastline of India including Andaman and Nicobar and Lakshadweep Island is 7,516.6 km.

Answer

Answer: True


6. The Arabian Sea is on the eastern side of India.

Answer

Answer: False


7. The Bay of Bengal is on the western side of India.

Answer

Answer: False


8. Palk strait separates India and Sri Lanka.

Answer

Answer: True


9. The country of the northern side of India is Nepal.

Answer

Answer: True


10. The southernmost point of the main land of India is Indira Point.

Answer

Answer: False


11. In India there are 27 states.

Answer

Answer: False


12. India occupies an important strategic position in South Asia.

Answer

Answer: True


13. No other country has a long coastline on the Indian Ocean as India has.

Answer

Answer: True


14. From Gujarat to Arunachal Pradesh there is a line lag of three hours.

Answer

Answer: False


15. India is a southward extension of the Asian continent.

Answer

Answer: True


16. India is bounded by the old fold mountains in the northeast, north and northeast.

Answer

Answer: False


17. The latitudinal extent influences the duration of the day and night.

Answer

Answer: True


18. India has strong geographical and historical links with her neighbours.

Answer

Answer: True


19. India shares its land boundaries with Pakistan and Afghanistan in the northeast.

Answer

Answer: False


20. India shares its land boundaries with Nepal and Bhutan in the north.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column AColumn B
(a) Indian mainland extends1. 6807’ E and 97°25’ E
(b) Indian longitudinal extends2. 3.28 million sq. km
(c) The land area of India is3. lies on 82° 30’E
(d) India has a land boundary4. between 8°4’ N and 37°6’ N
(e) The standard Meridian of India5. of about 15,200km
Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) Indian mainland extends4. between 8°4’ N and 37°6’ N
(b) Indian longitudinal extends1. 6807’ E and 97°25’ E
(c) The land area of India is2. 3.28 million sq. km
(d) India has a land boundary5. of about 15,200km
(e) The standard Meridian of India3. lies on 82° 30’E

2.

Column AColumn B
(a) PeninsularA. a piece of land surrounded by water on all sided
(b) IslandB. Time determined by the mid-day Sun
(c) Local TimeC. Time taken for the whole country
(d) Standard TimeE. a narrow stretch of sea linking two large area
(e) StrentD. a piece of land surrouned by water on three sides
Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) PeninsularE. a narrow stretch of sea linking two large area
(b) IslandA. a piece of land surrounded by water on all sided
(c) Local TimeB. Time determined by the mid-day Sun
(d) Standard TimeC. Time taken for the whole country
(e) StrentD. a piece of land surrouned by water on three sides

3.

Column IColumn IIColumn III
(1) The Tropic of Cancer divides(a) there is timeA. into two equal parts
(2) From Gujarat to Arunachal Pradesh(b) Pakistan and AfghanistanB. India
(3) India shares its land boundaries with(c) north ofC. India
(4) Nepal and Bhutan is on the(d) the countryD. in the north-west
(5) Myanmar and Bangladesh is(e) on the east ofE. lag of two hours
Answer

Answer:

Column IColumn IIColumn III
(1) The Tropic of Cancer divides(d) the countryA. into two equal parts
(2) From Gujarat to Arunachal Pradesh(a) there is timeE. lag of two hours
(3) India shares its land boundaries with(b) Pakistan and AfghanistanD. in the north-west
(4) Nepal and Bhutan is on the(c) north ofB. India
(5) Myanmar and Bangladesh is(e) on the east ofC. India

Fill in the blanks

1. India has ……………. states and ……………. Union Territories.

Answer

Answer: 28-7


2. The ……………. extent influences the duration of day and night.

Answer

Answer: latitudinal


3. Suez Canal was opened in …………….

Answer

Answer: 1869


4. India lies entirely in the ……………. hemisphere.

Answer

Answer: northern


5. The east-west extent appears to be ……………. than the north-south extent.

Answer

Answer: smaller


6. India is a ……………. extension of the Asian Continent.

Answer

Answer: southward


7. The ……………. Peninsula protrudes into the Indian Ocean.

Answer

Answer: Deccan


8. The spices, ……………. and other merchandise were taken from India to different countries.

Answer

Answer: muslin


9. Before 1947, there were two types of states in India—the provinces and the ……………. states.

Answer

Answer: princely


10. India has strong ……………. and historical links with her neighbours.

Answer

Answer: geographical


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 1 India: Size And Location with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of India: Size And Location Class 9 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 1 India: Size And Location with Answers Read More »

Who I Am Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 6

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 6 Who I Am with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Who I Am Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Who I Am Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 6 Who I Am with Answers

Enhance your subject knowledge through Who I Am MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Who I Am provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th Who I Am MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

(1)

NASIR : When I grow up, I want to become a seed collector. We have cotton fields in our village and every year, my father spends a lot of money on buying new seeds to grow our cotton plants. My grandfather told me that many years ago, he could collect the seeds from his own plants which could be sown to grow new plants during the next year. But today that doesn’t work so we have to spend money to buy new seeds every single year. I want to find out why that is so. I want, to learn how to preserve seeds so that we can use them again and not spend money on this every year.

Question 1.
What does Nasir want to become?
(a) A seed collector
(b) A woodcutter
(c) A farmer
(d) Cotton merchant

Answer

Answer: (a) A seed collector


Question 2.
On which does his father spend a lot of money?
(a) Buying manures
(b) Buying ploughs
(c) Buying seeds
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Buying seeds


Question 3.
What does he want to learn?
(a) How to grow new plants
(b) How to preserve seeds
(c) How to work on the fields
(d) None of these

Answer

Answer: (b) How to preserve seeds


Question 4.
Give the meaning of ‘preserve’.
(a) to keep cool
(b) to keep safe
(c) to keep in refrigerator
(d) to keep warm

Answer

Answer: (b) to keep safe


Question 5.
Give the noun form of ‘grow’.
(a)Growing
(b) Growth
(c) Grew
(d) Growth

Answer

Answer: (d) Growth


(2)

SERBJIT : What makes me very angry is when people don’t believe me when I am telling the truth. For example, if I tell my teacher that I couldn’t do my homework because Ravi borrowed my book and forgot to return it. Or I tell my parents that it wasn’t me but my little brother who started the fight. Or if I tell my teacher that I really did study for the test even if I have got bad marks. They all look at me as if they think I am telling lies. The look on their faces really angers me. Sometimes I have to look down at my shoes and count to ten so that I do not show that I am angry

Question 1.
Name the lesson.
(a) Fair Play
(b) A Game of Chance
(c) Who I Am
(d) Taro’s Reward

Answer

Answer: (c) Who I Am


Question 2.
What makes Serbjit angry?
(а) When people do not co-operate with him
(b) When people do not believe him
(c) When people do not understand him
(d) None of these

Answer

Answer: (b) When people do not believe him


Question 3.
Who are the people who disbelieve his story?
(a) His parents
(b) His teachers
(c) Both (a) and (b)
(d) His friends

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 4.
Why does he look down at his shoes?
(a) Does not want to face anybody
(b) Does not like other’s faces
(c) Does not want to see anyone
(d) Not to show anger

Answer

Answer: (d) Not to show anger


Question 5.
Give the opposite of ‘believe’.
(a) disbelieve
(b) belief
(c) misbelieve
(d) believed

Answer

Answer: (a) disbelieve


(3)

PETER : My favourite day is the second Sunday of every month. On this day our whole family always goes to the cinema hall to see a film. My father gets the tickets in advance and all of us—my grandmother, my parents, my two brothers and I take the bus there. In the interval my father buys us peanuts and I love to sit in the darkness of the hall eating and watching the film. Afterwards we always stop to eat ice cream. Everyone is in a good mood and we all feel very lucky that we are such a happy family.

Question 1.
Name the lesson.
(a) Fair Play
(b) A Game of Chance
(c) Who I Am
(d) Taro’s Reward

Answer

Answer: (c) Who I Am


Question 2.
Which is the favourite day of Peter?
(a) Second Sunday
(b) Second Saturday
(c) Monday
(d) Tuesday

Answer

Answer: (a) Second Sunday


Question 3.
What does he do on that day?
(a) Go to see a film
(b) Go to play a match
(c) Go to the market
(d) Go to the club

Answer

Answer: (a) Go to see a film


Question 4.
What does his father buy for him?
(a) Popcorn
(b) Walnuts
(c) Peanuts
(d) Nuts

Answer

Answer: (c) Peanuts


Question 5.
How many members are there in Peter’s family?
(a) Three
(b) Four
(c) Five
(d) Six

Answer

Answer: (d) Six


(4)

DOLMA : When I grow up, I am going to be the Prime Minister of India. People always laugh when I say that, but I am sure that I will do it. Everyone in my class asks me what to do when they have a problem, and my teacher always trusts me when something needs to be done in school. I want to make things better for everyone. I-want us to have good hospitals and roads and schools. I want to make sure that there are many good scientists in India who will invent cures for diseases and send a spaceship to Mars.

Question 1.
What does Dolma wish to become?
(a) To be the President of India
(b) To be the Prime Minister of India
(c) To be a good citizen of India
(d) To be an’intelligent student

Answer

Answer: (b) To be the Prime Minister of India


Question 2.
Who takes help from Dolma when in need?
(a) Her parents
(b) Her brother
(c) Her classmates
(d) Her sister

Answer

Answer: (c) Her classmates


Question 3.
What does she want to have in his country?
(a) Good hospitals
(b) Good schools
(c) Good roads
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 4.
Why does she want to have more scientists in the country?
(a) To invent new technologies
(b) To invent cure for diseases
(c) To invent new ideas
(d) To invent new software

Answer

Answer: (a) To invent new technologies


Question 5.
Give the noun form of ‘invent’.
(a) inventing
(b) invented
(c) invention
(d) inventure

Answer

Answer: (c) invention


(5)

ROHIT: If I had a huge amount of money I would travel and travel. I want to see the mountains of New Zealand because they looked beautiful in a magazine picture. I wish I could sail down the Amazon river in South America on a raft. I want ta liye on the beaches of Lakshadweep and dive down to see coral. I suppose I should goto the Konark temple in Orissa or the old city in Beijing in China and the Pyramids in Egypt too, but what I actually enjoy is seeing nature more than old buildings.

Question 1.
What is Rohit’s dream of life?
(a) To travel a lot
(b) To read a lot
(c) To study a lot
(d) To earn a lot

Answer

Answer: (a) To travel a lot


Question 2.
Which places does he wish to visit?
(a) Mountains of New Zealand
(b) Beaches of Lakshadweep
(c) Go to Egypt to see Pyramids
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 3.
Konark Temple is dedicated to
(a) Sun God
(b) India Devta
(c) Moon God
(d) Goddess Durga

Answer

Answer: (a) Sun God


Question 4.
What does he give preference to?
(a) To see old buildings
(b) To see magazines
(c) To see nature
(d) To go to temple

Answer

Answer: (c) To see nature


Question 5.
Give the opposite of ‘huge’.
(a) big
(b) small
(c) very big
(d) a lot

Answer

Answer: (b) small


(6)

RADHA : My favourite activity is climbing trees. Just outside our house, there is a guava tree, which I love to go up. Its branches spread out, so it is simple to climb up the tree and I can sit comfortably in the fork of two branches.
My mother tells me it is not sensible for girls to climb trees, but one afternoon she climbed up too, and both of us sat there talking and eating raw mangoes. When I am high up in the tree, I feel like I can rule the whole world.

Question 1.
What does Radha love to do?
(a) To climb trees
(b) To climb the roof
(c) To climb mountains
(d) To sit on trees

Answer

Answer: (a) To climb trees


Question 2.
On which tree she loves to climb?
(a) Pineapple
(b) Coconut
(c) Guava
(d) Papaya

Answer

Answer: (c) Guava


Question 3.
What does her mother say?
(a) Not good to eat mangoes
(b) Not good for girls to climb
(c) It is not good to climb trees
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Not good for girls to climb


Question 4.
‘Both of us sat there’, for whom ‘both’ is used?
(a) Mother and father
(b) Radha and her father
(c) Radha and her friend
(d) Radha and mother

Answer

Answer: (d) Radha and mother


Question 5.
Give the opposite of ‘simple’.
(a) unsimple
(b) complex
(c) nervous
(d) common

Answer

Answer: (b) complex


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 6 Who I Am with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English Who I Am MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Who I Am Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 6 Read More »

Fair Play Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 7

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 7 Fair Play with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Fair Play Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Fair Play Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 7 Fair Play with Answers

Enhance your subject knowledge through Fair Play MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Fair Play provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th Fair Play MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

(1)

Jumman had an old aunt who had some property. This she transferred to him,on the understanding that she would stay with him and he would look after her. The arrangement worked well for a couple of years. Then the situation changed. Jumman and his family were tired of the old relative. Jumman became as indifferent to her as his wife, who grudged even the little food that the old lady wanted every day. She swallowed these insults along with her food for a few months. But patience has its limits.

Question 1.
Name the lesson.
(a) FairPlay
(b) A Game of Chance
(c) Who I Am
(d) Taro’s Reward

Answer

Answer: (a) FairPlay


Question 2.
Who had an old aunt?
(a) Juman’s wife
(b) Jumman
(c) Algu
(d) Samjhu

Answer

Answer: (b) Jumman


Question 3.
Between whom was the arrangement done?
(a) Jumman and his wife
(b) Jumman’s wife and her aunt
(c) Jumman’s wife and his aunt
(d) Jumman and his aunt

Answer

Answer: (d) Jumman and his aunt


Question 4.
How did Jumman and his wife harass the old aunt?
(a) By taking all her money
(b) By beating her
(c) By insulting her
(d) By throwing her out of the house

Answer

Answer: (c) By insulting her


Question 5.
What is the meaning of ‘swallowed’ here?
(a) gulped
(b) fought
(c) took in
(d) tolerated

Answer

Answer: (d) tolerated


(2)

For many days, the old lady was seen talking to the villagers explaining her case and seeking their support. Some sympathised with her, others laughed at her and a few others advised her to make it up with her nephew and his wife. At last she came to Algu Chowdhry and spoke to him.

Question 1.
Name the lesson.
(a) Fair Play
(b) A Game of Chance
(c) Who I Am
(d) Taro’s Reward

Answer

Answer: (a) Fair Play


Question 2.
Who is the old lady referred to here?
(a) Jumman’s mother
(b) Algu’s mother
(c) Jumman’s aunt
(d) Algu’s aunt

Answer

Answer: (c) Jumman’s aunt


Question 3.
What was the reaction of the village with the old lady about her case?
(a) Some sympathised with her
(b) Some laughed at her
(c) Some advised her to adjust
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 4.
To whom did she go for help?
(a) Jumman’s wife
(b) Algu Chowdhary
(c) To a relative
(d) To neighbourhood

Answer

Answer: (b) Algu Chowdhary


Question 5.
Give the opposite of ‘laughed’.
(a) cried
(B) said
(c) smiled
(d) asked

Answer

Answer: (a) cried


(3)

Jumman was cross-examined by Algu and others. Then Algu announced, “We have gone into the matter carefully. In our opinion, Jumman must pay his aunt a monthly allowance, or else the property goes back to her.”
Now, the two friends were seldom seen together. The bond of friendship between them was broken. In fact, Jumman was Algu’s enemy and wanted his revenge.

Question 1.
Who cross-examined Jumman?
(a) Algu and others
(b) Panch members
(c) Algu
(d) Aunt

Answer

Answer: (a) Algu and others


Question 2.
What was the decision taken by the Panchs?
(a) To give aunt her property
(b) To give aunt a separate kitchen
(c) To give aunt a monthly allowance
(d) Jumman from Algu

Answer

Answer: (c) To give aunt a monthly allowance


Question 3.
What happened to their friendship?
(a) Became more strong
(b) Their friendship broke
(c) They did not care for each other
(d) They became friends again

Answer

Answer: (b) Their friendship broke


Question 4.
Who wanted to take revenge from whom?
(a) Jumman from aunt
(b) Algu from jummam
(c) Aunt from Algu
(d) Jumman from Algu

Answer

Answer: (b) Their friendship broke


Question 5.
Give the meaning of ‘seldom
(a) rarely
(b) never
(c) sometimes
(d) never the less

Answer

Answer: (b) never


(4)

Days passed and, as ill luck would have it, Algu Chowdhry found himself in a tight spot. One of his fine pair of bullocks died, and he sold the other to Samjhu Sahu, a cart driver of the village. The understanding was that Sahu would pay the price of the bullock in a month’s time. It so happened that the bullock died within a month.

Question 1.
Name the lesson.
(a) A Game of Chance
(b) The Banyan Tree
(c) Fair Play
(d) Who I Am

Answer

Answer: (c) Fair Play


Question 2.
What happened to Algu’s bullocks?
(a) One bullock died
(b) One died and other was sold to Samjhu
(c) Pair was sold to Samjhu
(d) None of these

Answer

Answer: (b) One died and other was sold to Samjhu


Question 3.
Who had purchased Algu’s bullock?
a) Jumman
(b) Aunt
(c) Samjhu
(d) Panch member

Answer

Answer: (c) Samjhu


Question 4.
What happened to the second bullock?
(a) The bullock ran away
(b) The bullock died within a year
(c) The bullock died within a week
(d)The bullock died within a month

Answer

Answer: (d)The bullock died within a month


Question 5.
Give the meaning of ‘tight spot’.
(a) difficult situation
(b) easy situation
(c) tight
(d) not normal

Answer

Answer: (a) difficult situation


(5)

Soon after, Jumman came to Algu, embraced him and said, “Since the last Panchayat, 1 had become your enemy. Today I realised what it meant to be a Panch. A Panch has no friend nor enemy. He knows only justice. Let no one deviate from the path of justice and truth for friendship or enmity.” Algu embraced his friend and wept. And his tears washed away all the dirt of misunderstanding between them.

Question 1.
Name the lesson.
(a) A Game of Chance
(b) Fair Play
(c) Who I Am
(d) The Banyan Tree

Answer

Answer: (b) Fair Play


Question 2.
Today I realised what it meant to be a Panch.’ Who said this to whom?
(a) Jumman to Algu
(b) Samjhu to Algu
(c) Algu to Jumman
(d) Algu to Samjhu

Answer

Answer: (a) Jumman to Algu


Question 3.
What did Jumman realise?
(a) Responsibility of a friend
(b) Responsibility of a judge
(c) Responsibility of
(d) none of these

Answer

Answer: (b) Responsibility of a judge


Question 4.
Who embraced his friend?
(a) Samjhu
(b) The author
(c) A member of Panch
(d) Algu

Answer

Answer: (d) Algu


Question 5.
Give the meaning of ‘deviate’.
(a) move away from
(b) deviate
(c) violate
(d) hate

Answer

Answer: (a) move away from


(6)

Sahu saw his chance and proposed the name of Jumman. Algu’s heart sank and he turned pale. But what could he do? – The moment Jumman became headPanch he realised his responsibility as judge and the dignity of his office. Could he, seated in that high place, have his revenge now? He thought and thought. No, he must not allow his personal feelings to come in the way of speaking the truth” and doing justice.

Question 1.
Whose name did Sahu suggest as head Panch?
(a) Jumipan
(b) A Panch member
(c) Algu
(d) Jumman’s friend

Answer

Answer: (a) Jumipan


Question 2.
What made Algu nervous?
(a) That Jumman will not help him
(b) That he would be punished by Panchayat
(c) That he would not get justice
(d) None of these

Answer

Answer: (c) That he would not get justice


Question 3.
What did Jumman realise?
Taking revenge from Algu
(b)Dignity of his post
(c) The feeling of friendship
(d) The feeling of enmity

Answer

Answer: (b)Dignity of his post


Question 4.
What did he decided to do?
(a) To take revenge from Algu
(b) To punish Algu
(c) To take advice from his fiiend
(d) To do justice

Answer

Answer: (d) To do justice


Question 5.
Give the meaning of ‘dignity’.
(a) justice
(b) dignified
(c) honour
(d) Responsibility

Answer

Answer: (c) honour


(7)

The Panchayat was held the same evening under an old banyan tree. Jumman stood up and said, “The voice of the Panch is the voice of God. Let my aunt nominate the head Panch. I will abide by her decision.”
“The Panch knows neither friend nor enemy. What do you say to Algu Chowdhry?” The old lady announced.
“Fine,” replied Jumman hiding his joy over the unexpected piece of luck.

Question 1.
On whose request was the first panchayat called?
(a) On aunt’s request
(b) On jumman’s request
(c) On Algu’s request
(d) On jumman’s wife’s request

Answer

Answer: (a) On aunt’s request


Question 2.
Who said “the voice of the panchayat is the voice of god”?
(a) Algu
(b) Jumman
(c) Aunt
(d) Jumman’s wife

Answer

Answer: (b) Jumman


Question 3.
Where was the panchayat held?
(a) Under a shed
(b) In the temple
(c) Under an old banyan tree
(d) Under a tree

Answer

Answer: (c) Under an old banyan tree


Question 4.
Who knows neither friend nor enemy?
(a) Panch
(b) Aunt
(c) Algu
(d) jumman

Answer

Answer: (a) Panch


Question 5.
Which word in the passage means ‘accept’?
(a) nominate
(b) announced
(c) unexpected
(d) abide by

Answer

Answer: (d) abide by


(8)

One day she spoke to Jumman, “My son, it is now obvious that I am not wanted in your house. Kindly give me a monthly allowance so that I can set up a separate, kitchen.” “My wife knows best how to run the house. Be patient,” said Jumman shamelessly. This made his aunt very angry and she decided to take her case to the village panchayat.

Question 1.
Who is she in the above lines?
(a) Jumman’s wife
(b) An old lady
(c) Jumman’s aunt
(d) Jumman’s aunt’s daughter

Answer

Answer: (c) Jumman’s aunt


Question 2.
What did she want from Jumman?
(a) Daily allowance
(b) Proper food
(c) Proper care
(d) Monthly allowance

Answer

Answer: (d) Monthly allowance


Question 3.
What did Jumman say to his aunt?
(a) Go out of the house
(b) To have patience
(c) Not to give her anything
(d) To Jumman’s friend

Answer

Answer: (b) To a relative


Question 4.
What did the aunt do to get justice?
(a) To go Panchayat
(b) To a relative
(c) Neighbourhood
(d) To Jumman’s friend

Answer

Answer: (a) To go Panchayat


Question 5.
Give the opposite of ‘patient’.
(a) patience
(b) unpatient
(c) bear
(d) impatient

Answer

Answer: (d) impatient


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 7 Fair Play with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English Fair Play MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Fair Play Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 7 Read More »

The Shepherds Treasure Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 3

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 3 The Shepherds Treasure with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering The Shepherds Treasure Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the The Shepherds Treasure Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 3 The Shepherds Treasure with Answers

Enhance your subject knowledge through The Shepherds Treasure MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on The Shepherds Treasure provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th The Shepherds Treasure MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

Question 1.
The king was greatly impressed by shepherd’s …………..
(a) intelligence
(b) hospitality
(c) cleverness
(d) sympathy

Answer

Answer: (b) hospitality


Question 2.
Who was considered a fair and wise governor?
(a) shepherd
(b) governor
(c) lawyer
(d) head panch

Answer

Answer: (a) shepherd


Question 3.
What did the new governor carry with him always?
(a) an iron chest
(b) an eagle
(c) a sword
(d) a book

Answer

Answer: (a) an iron chest


Question 4.
What was there in the iron chest?
(a) gold
(b) money
(c) old blanket
(d) ornaments

Answer

Answer: (c) old blanket


Question 5.
Whom did the shepherd call his best friend?
(a) the minister
(b) the old priest
(c) the old-king
(d) the old blanket

Answer

Answer: (d) the old blanket


Question 6.
Who was considered the humblest and wisest man in the land?
(a) king
(b) senapati
(c) shepherd
(d) treasurer

Answer

Answer: (c) shepherd


Question 7.
Where did the poor shepherd live?
(a) India
(b) Iraq
(c) Iran
(d) Pakistan

Answer

Answer: (c) Iran


Question 8.
What was not the quality of the shepherd?
(a) honest
(b) friendly
(c) wise
(d) arrogant

Answer

Answer: (d) arrogant


Question 9.
The shepherd boy became famous for his …………..
(a) wealth
(b) wisdom
(c) helping nature
(d) dishonesty

Answer

Answer: (b) wisdom


Question 10.
The king went to the shepherd in the disguise of a ……………
(a) minister
(b) shepherd
(c) sepoy
(d) common man

Answer

Answer: (b) shepherd


Question 11.
What did the shepherd boy do for the king?
(a) took him inside the cave
(b) gave him water to drink
(c) shared his meal with him
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 3 The Shepherds Treasure with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English The Shepherds Treasure MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

The Shepherds Treasure Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 3 Read More »

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 4 Climate with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 4 Climate with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Climate Class 9 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 4 Geography Objective Questions.

Climate Class 9 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 9 Exams can download MCQ on Climate Class 9 with Answers from here. By practicing Class 9 Geography Chapter 4 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 9 SST Geography Chapter 4 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
What factors affect the climate of a place in India?
(i) Location (ii) Surface winds (iii) Relief features (iv) Upper air circulation
(a) (i) and (iv)
(b) (i) and (iii)
(c) (i) and (ii)
(d) (i), (ii), (iii) and (iv)

Answer

Answer: (d) (i), (ii), (iii) and (iv)
Because climate of a place in India is central by above mention all factors.


Question 2.
The word ‘Monsoon’ has been derived from the Arabic word ‘Mausam’ which means:
(a) Climatic changes
(b) Seasons
(c) Weather condition
(d) Climatic variation

Answer

Answer: (b) Seasons
Others are irrelevant.


Question 3.
What is the average temperature of Chennai during wrinter?
(a) Between 24° – 25°C
(b) Between 10° – 15°C
(c) Between 20° – 25°C
(d) Between 25° – 30°C

Answer

Answer: (a) Between 24° – 25°C
Because the temperature of a place is always circulated influenced by its geographical location.


Question 4.
Which of the following state affected by Kal-Baisakhi:
(i) Assam (ii) West Bengal (iii) Chennai (iv) Orissa
(a) (i) and (iii)
(b) (i) and (iv)
(c) (i) and (ii)
(d) All states (i), (ii, (iii) and (iv)

Answer

Answer: (c) (i) and (ii)
Is correct.


Question 5.
Which of the following seasons are recognised in India.
(i) Cold Weather Season (ii) Hot Weather Season (iii) Advancing Monsoon Season (iv) Retreating Monsoon Season
(a) Only (iv)
(b) Only (iii)
(c) Expect (iv), (i), (ii) and (iii)
(d) All season mention in option (i), (ii), (iii) & (iv)

Answer

Answer: (d) All season mention in option (i), (ii), (iii) & (iv)
These season are experiences in India, due to its unique geographical location.


Question 6.
What is climate?
(a) Sum of total weather conditions and variation over a large area of a long time.
(b) Sum of total weather condition over a particular area.
(c) Temperature condition of a particular region.
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Sum of total weather conditions and variation over a large area of a long time.
Because it is the defination of climate other are not clear concepts.


Question 7.
Which of the following place receive highest rainfall in India as well as in the world?
(a) Silchar
(b) Cherrapunji
(c) Mawsynram
(d) Guwahati

Answer

Answer: (c) Mawsynram
Because it is surrounded on all sides by mountains. Once the monsoon winds enters here they can not move forward and causes heavy rainfall here.


Question 8.
The wind blowing in the northern plains in summer is called …………….
(a) Loo
(b) Trade winds
(c) Kaal Baisakhi
(d) All a, b and c.

Answer

Answer: (a) Loo
Other winds bands c have unique geographical features.


Question 9.
Which of the following causes rainfall during winter in the north-western part of India.
(a) Cyclonic depression
(b) Western disturbance
(c) Retreating monsoon
(d) South west monsoon

Answer

Answer: (b) Western disturbance
Other are irrelevants.


Question 10.
Monsoon arrives in India approximately in ……………. :
(a) Early May
(b) Early June
(c) Early July
(d) Early August

Answer

Answer: (b) Early June
It is the time of arriving monsoon in India. May and June are hottest months, July and August are rainiest months in India.


Question 11.
The most important characteristics of cold weather season in India is:
(a) Warm days and warm nights
(b) Warm days and Cold nights
(c) Cold days and cold nights
(d) Cold days and warm nights

Answer

Answer: (c) Cold days and cold nights
Is the correct feature.


Write true (T) or false (F)

1. The average temperature of Chennai during winter is between 24° – 25° Celsius.

Answer

Answer: True


2. The Coastal area of India receive tropical type of climate.

Answer

Answer: False


3. One of the states affected by Kal-Baisakhi is West Bengal.

Answer

Answer: True


4. Delhi and Kanpur have an extreme climate.

Answer

Answer: False


5. The retreating south-west monsoon season in India begin in November.

Answer

Answer: False


6. On a winter night, temperature at Drass may be as low as minus 45°C.

Answer

Answer: True


7. Most parts of the country receive rainfall from June to September.

Answer

Answer: False


8. Due to the curvation of the earth, the amount of solar energy received varies according to altitude.

Answer

Answer: False


9. The pressure and wind system of any area depends on the latitude and altitude of the place.

Answer

Answer: True


10. The Tropic of Cancer passes through the middle of the country from the Rann of Kachchh on the west to Mizoram in the east.

Answer

Answer: True


11. The sea exerts a moderating influence on climate.

Answer

Answer: True


12. Ocean currents along with onshore winds affect the climate of the desert areas.

Answer

Answer: False


13. The Himalaya prevent the cold winds from Central Asia from entering the subcontinent.

Answer

Answer: True


14. India lies in the region of south easterly winds.

Answer

Answer: False


15. The pressure and wind conditions over India are unique.

Answer

Answer: True


16. The jet-stream are located appropriately over 27°-30° north latitudes.

Answer

Answer: True


17. The climate of India is not influenced by monsoon winds.

Answer

Answer: False


18. A stricking feature of the hot weather season is the ‘loo’.

Answer

Answer: True


19. Pe-monsoon showers are common especially in Kerala and Maharashtra.

Answer

Answer: False


20. By early June, the low pressure condition over the northern plains intensifies.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column AColumn B
(a) Monsoon1. Periodic change in the wind direction
(b) Monsoon winds2. Perodic change in pressure condition
(c) Souther, Oscillation3. Fast blowing winds of a steady velocity
(d) Jet Stream4. Periodic development of a warm ocean current
(e) EL Nino5. Seasonal reversal in the wind direction
Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) Monsoon5. Seasonal reversal in the wind direction
(b) Monsoon winds1. Periodic change in the wind direction
(c) Souther, Oscillation2. Perodic change in pressure condition
(d) Jet Stream3. Fast blowing winds of a steady velocity
(e) EL Nino4. Periodic development of a warm ocean current

2.

Column IColumn IIColumn III
1. A hot, strong, gasty wind belong(a) Frequency stunk by(A) is called ‘Loo’
2. The Godavari, Krishna and Kavery are(b) 60 cm of 400 cm of(B) water
3. Parts of western receive over(c) during the day(C) rainfall
4. Rajasthan receives about(d) over the north(D) cyclone
5. The monsoon winds bind the whole(e) country by providing(E) rainfall
Answer

Answer:

Column IColumn IIColumn III
1. A hot, strong, gasty wind belong(d) over the north(A) is called ‘Loo’
2. The Godavari, Krishna and Kavery are(a) Frequency stunk by(D) cyclone
3. Parts of western receive over(c) during the day(E) rainfall
4. Rajasthan receives about(b) 60 cm of 400 cm of(C) rainfall
5. The monsoon winds bind the whole(e) country by providing(B) water

Fill in the blanks

1. ……………. refers to the sum total of weather condition over a long period of time.

Answer

Answer: Climate


2. ……………. refer to the slab of the atmosphere over an area at any point of time.

Answer

Answer: Weather


3. The world is divided into a number of ……………. region.

Answer

Answer: Climatic


4. On a winter right, the temperature at Tiruvananthapuram may be …………….

Answer

Answer: 22°C


5. ……………. coast get most of the rainfall during October and November.

Answer

Answer: Tamil Nadu


6. India has mountain in the …………….

Answer

Answer: north


7. North ……………. winds originate from the subtropical high pressure belt of the northern hemisphere.

Answer

Answer: easterly


8. The ……………. and wind conditions over India are unique.

Answer

Answer: pressure


9. Over India, the jet stream blow ……………. of the Himalayan.

Answer

Answer: south


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 4 Climate with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Climate Class 9 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

 

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 4 Climate with Answers Read More »

The Old-Clock Shop Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 4

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 4 The Old-Clock Shop with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering The Old-Clock Shop Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the The Old-Clock Shop Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 4 The Old-Clock Shop with Answers

Enhance your subject knowledge through The Old-Clock Shop MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on The Old-Clock Shop provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th The Old-Clock Shop MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

Question 1.
“Be still” whose inner voice said so?
(a) customer at counter
(b) man at the door
(c) Ray himself
(d) none of these

Answer

Answer: (c) Ray himself


Question 2.
What did the old man want from Ray?
(a) some money
(b) some clothes
(c) some food
(d) nothing

Answer

Answer: (a) some money


Question 3.
What did Ray accept from the man in exchange for money?
(a) an old piano
(b) an old watch
(c) an old scooter
(d) an old book

Answer

Answer: (b) an old watch


Question 4.
How much money did Ray give the man in exchange of his watch?
(a) thirty dollars
(b) forty dollars
(c) fifty dollars
(d) sixty dollars

Answer

Answer: (c) fifty dollars


Question 5.
The timeless message of “Peace on Earth, Goodwill towards all” was felt by the three men in the shop. Who were those three men?
(a) Customer at Counter
(b) Man at the door
(c) Ray himself
(d) All of them

Answer

Answer: (d) All of them


Question 6.
Who was the owner of old clock shop?
(a) Smith
(b) Thompson
(c) Ray
(d) William

Answer

Answer: (c) Ray


Question 7.
Which eve is described here?
(a) Id
(b) Christmas
(c) Diwali
(d) New Year

Answer

Answer: (b) Christmas


Question 8.
Who was the last minute shopper at the shop?
(a) two girls
(b) two young men
(c) two ladies
(d) two men

Answer

Answer: (d) two men


Question 9.
Why did Ray push a notepad and a pencil across the counter?
(a) he was deaf
(b) the customer was dumb
(c) it was a silent zone
(d) none of these

Answer

Answer: (a) he was deaf


Question 10.
Whose unfriendly face did Ray smile at?
(a) customer at the door
(b) customer at the counter
(c) a momento on the wall
(d) none of these

Answer

Answer: (b) customer at the counter


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 4 The Old-Clock Shop with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English The Old-Clock Shop MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

The Old-Clock Shop Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 4 Read More »

error: Content is protected !!