Author name: Prasanna

Reported Speech MCQ Questions with Answers Class 7 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Reported Speech Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Reported Speech Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Reported Speech Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Grammar Reported Speech with Answers

Enhance your subject knowledge through Reported Speech MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Reported Speech provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th Reported Speech MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following sentences in direct speech and change them into indirect speech. Choose the best alternative from the given options:

Question 1.
The father said to his son, “Health is wealth.”
(a) The father told his son that health was wealth.
(b) The father told his son that health is wealth.
(c) The father asked his son if the health was wealth.
(d) The father told his son that health will he wealth.

Answer

Answer: (b) The father told his son that health is wealth.


Question 2.
She said to me, “I can’t help you in this matter.”
(a) She asked me if she can’t help me in that matter.
(b) She told me that I can’t help herein that matter.
(c) She told me that she could not help me in that matter.
(d) She told me that she could help me in this matter.

Answer

Answer: (c) She told me that she could not help me in that matter.


Question 3.
Mary said, “I will go to the library tomorrow.”
(a) Mary told that she would go to the library tomorrow.
(b) Mary says that she will go to the library tomorrow.
(c) Mary said that she would go to the library the next day.
(d) Mary said that I will go to the library the next day.

Answer

Answer: (c) Mary said that she would go to the library the next day.


Question 4.
He said to Sita, “Can you help me?”
(a) He told Sita if she could help him.
(b) He asked Sita if she could help him.
(c) He asked Sita that I could help you.
(d) He asked Sita if she can help him.

Answer

Answer: (b) He asked Sita if she could help him.


Question 5.
I said to her, “Where do you live?”
(a) I asked her if where he lived.
(b) I told her where he lived.
(c) I asked her where she lived.
(d) I said to her where she lived

Answer

Answer: (c) I asked her where she lived.


Question 6.
The driver said, “The car is doing well.”
(a) The driver said that the car is doing well.
(b) The driver said that the car was doing well.
(c) The driver says that the car is doing well.
(d) The driver said that the car will be doing well.

Answer

Answer: (a) The driver said that the car is doing well.


Question 7.
She said to me, “You are an intelligent boy.”
(a) She told me that I was an intelligent boy.
(b) She said to me that I was an intelligent boy.
(c) She told me that she was an intelligent boy.
(d) She said that she is an intelligent boy.

Answer

Answer: (a) She told me that I was an intelligent boy.


Question 8.
I said to her, “Will you dine with me tonight?”
(a) I told her that he would dine with me that night.
(b) I told her will she dine with me tonight.
(c) I asked her if she will dine with me that night.
(d) I asked her if she would dine with me that night.

Answer

Answer: (d) I asked her if she would dine with me that night.


Question 9.
I said, “I wrote a letter yesterday.”
(a) I said that I had written a letter the previous day.
(b) I said that I wrote a letter the previous day.
(c) I told that I had written a letter the previous day.
(d) I said that I will write a letter yesterday.

Answer

Answer: (a) I said that I had written a letter the previous day.


Question 10.
She says, “I do my work regularly.”
(a) She says that I do her work regularly.
(b) She tells that she does her work regularly.
(c) She says that she will do her work regularly.
(d) She says that she does her work regularly.

Answer

Answer: (d) She says that she does her work regularly.


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Reported Speech Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English Grammar Reported Speech MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Reported Speech MCQ Questions with Answers Class 7 English Read More »

Active and Passive Voice MCQ Questions with Answers Class 7 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Active and Passive Voice Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Active and Passive Voice Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Active and Passive Voice Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Grammar Active and Passive Voice with Answers

Enhance your subject knowledge through Active and Passive Voice MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Active and Passive Voice provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th Active and Passive Voice MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Choose the passive voice of the following sentences from the options given below:

Question 1.
My mother was driving a car.
(a) A car was being driven by my mother.
(b) A car was driven by my mother.
(c) A car was being driven by my mother.
(d) A car will be driven by my mother.

Answer

Answer: (a) A car was being driven by my mother.


Question 2.
She made a beautiful dog.
(a) A beautiful dog was made for her.
(b) A beautiful dog was made by she.
(c) A beautiful dog was made by her.
(d) A beautiful dog is made by her.

Answer

Answer: (c) A beautiful dog was made by her.


Question 3.
I will surely help you.
(a) You will be helped by me.
(b) You will not be helped by me.
(c) You would surely be helped by me.
(d) You will surely be helped by me.

Answer

Answer: (d) You will surely be helped by me.


Question 4.
They had played a match.
(a) A match had played by them.
(b) A match had been played to them.
(c) A match had been played by them.
(d) Them will be played a match.

Answer

Answer: (c) A match had been played by them.


Question 5.
She will have taken her lunch.
(a) Her lunch will be taken by her.
(b) Her lunch will have took by her.
(c) The lunch will has taken by her.
(d) Her lunch will have been taken by her.

Answer

Answer: (d) Her lunch will have been taken by her.


Question 6.
I have done my work.
(a) My work have been done by me.
(b) My work has been done by me.
(c) The work will be done by me.
(d) My work has not been done by me.

Answer

Answer: (b) My work has been done by me.


Question 7.
He is knocking at the door.
(a) The door is knocked by him.
(b) The door is not being knocked at by him.
(c) The door is being knocked at by him.
(d) The door is being knocked at him.

Answer

Answer: (c) The door is being knocked at by him.


Question 8.
I saw a Him yesterday.
(a) A film was seen by me yesterday.
(b) A film is seen by me yesterday.
(c) Yesterday was seen a film by me.
(d) A film will seen by me yesterday.

Answer

Answer: (a) A film was seen by me yesterday.


Question 9.
Ram has finished his work.
(a) His work has finished Ram.
(b) Ram has not finished by his work.
(c) His work has not been finished by Ram.
(d) Ram’s work has been finished by him.

Answer

Answer: (d) Ram’s work has been finished by him.


Question 10.
I see a film.
(a) A film was seen by me.
(b) A film is seen by me.
(c) A film was seen to me.
(d) A film will be seen by me.

Answer

Answer: (b) A film is seen by me.


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Active and Passive Voice Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English Grammar Active and Passive Voice MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Active and Passive Voice MCQ Questions with Answers Class 7 English Read More »

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 5 Natural Vegetation with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 5 Natural Vegetation with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Natural Vegetation Class 9 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 5 Geography Objective Questions.

Natural Vegetation Class 9 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 9 Exams can download MCQ on Natural Vegetation Class 9 with Answers from here. By practicing Class 9 Geography Chapter 5 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 9 SST Geography Chapter 5 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
The first biosphere of India is:
(a) Nilgiri
(b) Manas
(c) Nanda Devi
(d) Sunderban

Answer

Answer: (a) Nilgiri
Nilgiri biosphere was first setup in India, b and c setup later on.


Question 2.
Alpine and Tundra vegetation is found at the height of:
(a) 6000 metres
(b) 9000 metres
(c) 4500 metres
(d) 4000 metres

Answer

Answer: (c) 4500 metres
These are the typical geographical conditions to survive this type of vegetation.


Question 3.
Number of species founded in our country are:
(a) 1200
(b) 1500
(c) 800
(d) 600

Answer

Answer: (a) 1200
a is correct.


Question 4.
The bio-reserve in not included in the world network of biosphere.
(a) Dihang-Dibang
(b) Manas
(c) Nanda Devi
(d) Gulf of Mannar

Answer

Answer: (a) Dihang-Dibang
a is not included in the world network of bioreserve others are included.


Question 5.
India has rich heritage of flora and fauna because of:
(i) Different types of soil (ii) Temperature variation (iii) Varying ammonate of Rainfall (iv) Terrain (v) Land forms
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (v)
(c) Expect (v) all are correct
(d) All options are correct.

Answer

Answer: (d) All options are correct.
Because all these factors add to rich heritage of flora and fauna in India.


Question 6.
Name the natrual habitat of Indian lions:
(a) Gir forests
(b) Tundra Region
(c) Thorny bushes and scrubs
(d) Evergreen forest

Answer

Answer: (a) Gir forests
Other are not he region where lion are found.


Question 7.
When was India’s first bio-reserve set up?
(a) In 1985
(b) In 1986
(c) In 2001
(d) In 1880

Answer

Answer: (b) In 1986
Others as distractor.


Question 8.
What is the place of India in the world in terms of plant diversity?
(a) 10th
(b) 8th
(c) 9th
(d) 6th

Answer

Answer: (a) 10th
10th is correct, according to Geographical Survey.


Question 9.
Rubber belongs to which type of given below vegetation:
(a) Himalayan
(b) Tundra
(c) Tidal
(d) Tropical Evergreen

Answer

Answer: (d) Tropical Evergreen
Other are irrelevant and suitable for other types of vegetation.


Question 10.
How many national parks are there in India:
(a) 86
(b) 106
(c) 96
(d) 74

Answer

Answer: (a) 86
Others are not the number of national parks situated (established) in India.


Question 11.
Which type of the natural vegetation is found in areas of receiving rainfall between 70 cms to 200 cms.
(a) Tropical deciduous Forest
(b) Tundra vegetation
(c) Himalayan vegetation and forest
(d) Thorny forest

Answer

Answer: (a) Tropical deciduous Forest
Other require different climatic condition to grow up.


Question 12.
How many species of animals are found in India:
(a) 36000
(b) 89000
(c) 47000
(d) 74000

Answer

Answer: (b) 89000
Because data is hold true according to forest department’s estimation.


Question 13.
How many tiger reserves are there in India:
(a) 16
(b) 12
(c) 86
(d) 98

Answer

Answer: (a) 16
Factual based question.


Question 14.
The number of biosphere sat up in India are:
(a) 12
(b) 16
(c) 17
(d) 36

Answer

Answer: (a) 12
Factual based question.


Write true (T) or false (F)

1. The term fauna is used to denote parts of a particular area.

Answer

Answer: False


2. Different types of soils provide basis for different types of vegetables.

Answer

Answer: True


3. the sandy soils of the desert.

Answer

Answer: True


4. Due to longer duration of sunlight, trees grew slower in summer.

Answer

Answer: False


5. Forests are renewable resources and play a major role in exchange the quality of environment.

Answer

Answer: True


6. Plants occur in distint groups of commounities in areas having different climatic condition.

Answer

Answer: False


7. All the plants and animal in an area are interdependent and interrelated to each other in their physical environment.

Answer

Answer: True


8. Human beings are not an integral part of the ecosystem.

Answer

Answer: False


9. The most widespread forests of India are tropical deciduous founds.

Answer

Answer: True


10. In regions with less than 100 cm of rainfall the nationed vegetation consists of thory trees and bushes.

Answer

Answer: False


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 5 Natural Vegetation with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Natural Vegetation Class 9 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 5 Natural Vegetation with Answers Read More »

Antonyms MCQ Questions with Answers Class 7 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Antonyms Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Antonyms Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Antonyms Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Grammar Antonyms with Answers

Enhance your subject knowledge through Antonyms MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Antonyms provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th Antonyms MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Choose the antonym of the following words from the alternatives given below:

Question 1.
Cruel:
(a) kindness
(b) cruelty
(c) kind
(d) good

Answer

Answer: (c) kind


Question 2.
Day:
(a) evening
(b) night
(c) dawn
(d) morning

Answer

Answer: (b) night


Question 3.
Dull:
(a) bright
(b) light
(c) dark
(d) ugly

Answer

Answer: (a) bright


Question 4.
Beautiful:
(a) dull
(b) light
(c) ugly
(d) beauty

Answer

Answer: (c) ugly


Question 5.
Long:
(a) high
(b) small
(c) thin
(d) short

Answer

Answer: (d) short


Question 6.
Brave:
(a) unbrave
(b) coward
(c) bravery
(d) foolish

Answer

Answer: (b) coward


Question 7.
Easy:
(a) not easy
(b) difficult
(c) easier
(d) sharp

Answer

Answer: (b) difficult


Question 8.
Big:
(a) small
(b) bigger
(c) short
(d) thin

Answer

Answer: (a) small


Question 9.
Young:
(a) youth
(b) younger
(c) aged
(d) old

Answer

Answer: (d) old


Question 10.
Poor:
(a) healthy
(b) poverty
(c) rich
(d) fit

Answer

Answer: (c) rich


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Antonyms Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English Grammar Antonyms MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Antonyms MCQ Questions with Answers Class 7 English Read More »

Tansen Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 5

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 5 Tansen with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Tansen Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Tansen Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 5 Tansen with Answers

Enhance your subject knowledge through Tansen MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Tansen provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th Tansen MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

Question 1.
What was the name of Tansen’s wife?
(a) Zaheera
(b) Zubeda
(c) Hussaini
(d) Rupvati

Answer

Answer: (c) Hussaini


Question 2.
How many children did Tansen have?
(a) four
(b) five
(c) six
(d) seven

Answer

Answer: (b) five


Question 3.
When did Tansen go to Akbar’s court?
(a) 1556
(b) 1546
(c) 1256
(d) 1558

Answer

Answer: (a) 1556


Question 4.
Who insisted Tansen to sing Raga Deepak before Akbar?
(a) Azam Khan
(b) Shokat Ali
(c) Liyakat Ali
(d) Shaukat Mian

Answer

Answer: (d) Shaukat Mian


Question 5.
What was the name of Tansen’s daughter?
(a) Hussaini
(b) Saraswati
(c) Rupvati
(d) Ragini

Answer

Answer: (b) Saraswati


Question 6.
Who sang Raga Megh to save Tansen’s life?
(a) Saraswati and Rupvati
(b) Saraswati and Husssaini
(c) Hussaini and Rupvati
(d) none of these

Answer

Answer: (a) Saraswati and Rupvati


Question 7.
What was the affect of Raga Deepak?
(a) leaves dried up
(b) birds fell dead
(c) water began to boil
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 8.
When did Tansen breathe his last?
(a) 1556
(b) 1585
(c) 1595
(d) 1565

Answer

Answer: (b) 1585


Question 9.
Where is Tansen’s Tomb?
(a) Gwalior
(b) Udaipur
(c) Lucknow
(d) Jaipur

Answer

Answer: (a) Gwalior


Question 10.
Who was Tansen?
(a) the greatest musician
(b) a minister
(c) the great magician
(d) a guard

Answer

Answer: (a) the greatest musician


Question 11.
What was Tansen’s father’s occupation?
(a) a lawyer
(b) a singer
(c) a sepoy
(d) an army man

Answer

Answer: (b) a singer


Question 12.
Where did Tansen and his family live?
(a) Patna
(b) Gwalior
(c) Lucknow
(d) Udaipur

Answer

Answer: (c) Lucknow


Question 13.
Whom did Tansen meet in the jungle?
(a) Swami Ramdas
(b) Swami Das
(c) Swami Haridas
(d) Swami Rishidas

Answer

Answer: (d) Swami Rishidas


Question 14.
How old was Tansen when he went away with Swami Haridas?
(a) Eight
(b) Nine
(c) Ten
(d) Twelve

Answer

Answer: (c) Ten


Question 15.
For how many years did Tansen live with Swami Haridas?
(a) Nine
(b) Eleven
(c) Ten
(d) Twelve

Answer

Answer: (b) Eleven


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 5 Tansen with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English Tansen MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Tansen Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 5 Read More »

Jumbled Sentences MCQ Questions with Answers Class 7 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Jumbled Sentences Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Jumbled Sentences Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Jumbled Sentences Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Grammar Jumbled Sentences with Answers

Enhance your subject knowledge through Jumbled Sentences MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Jumbled Sentences provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th Jumbled Sentences MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Choose the correct sentence made from the jumbled words from the alternatives given below:

Question 1.
school / teaches / English / Mr. Sharma / in.
(a) Mr. Sharma in a school teaches English.
(b) Mr. Sharma teaches in a school English.
(c) English teaches Mr. Sharma in a school.
(d) Mr. Sharma teaches English in school.

Answer

Answer: (d) Mr. Sharma teaches English in school.


Question 2.
missed / school / I / my / bus.
(a) My school bus missed I.
(b) I missed my school bus.
(c) I my school bus missed.
(d) I missed school bus.

Answer

Answer: (b) I missed my school bus.


Question 3.
seventh / she / class / in / reads.
(a) In seventh class she reads.
(b) She reads in class.
(c) She reads class in seventh.
(d) She reads in seventh class.

Answer

Answer: (d) She reads in seventh class.


Question 4.
rooms / school / my / are / fifty / there / in.
(a) Are there fifty rooms in my school.
(b) There are fifty rooms in my school.
(c) Fifty rooms are there in my school.
(d) There are my fifty rooms in school.

Answer

Answer: (b) There are fifty rooms in my school.


Question 5.
photographer / is / my / a uncle.
(a) A photographer is my uncle.
(b) Is my uncle a photographer.
(c) My uncle is a photographer.
(d) My photographer is a uncle.

Answer

Answer: (c) My uncle is a photographer.


Question 6.
playing / they / in / are / ground / the / cricket.
(a) The cricket are playing they in the ground.
(b) They are playing cricket in the ground.
(c) They are in the ground playing cricket.
(d) They are playing in the ground cricket.

Answer

Answer: (b) They are playing cricket in the ground.


Question 7.
have / a / kitten / pet /I.
(a) I have a pet kitten.
(b) I have a kitten pet.
(c) A kitten pet I have.
(d) I kitten have a pet.

Answer

Answer: (a) I have a pet kitten.


Question 8.
in / east / the sun / the / rises.
(a) The east rises in the sun.
(b) The sun in the rises east.
(c) The sun rises in the east.
(d) The sun in the east rises.

Answer

Answer: (c) The sun rises in the east.


Question 9.
Pitampura / lives / at / he.
(a) He lives Pitampura at.
(b) At Pitampura he lives.
(c) He at Pitampura lives.
(d) He lives at Pitampura.

Answer

Answer: (d) He lives at Pitampura.


Question 10.
friend / Ravi / best / is / my.
(a) Ravi is my best friend.
(b) My friend is best Ravi.
(c) Ravi my friend.
(d) Best Ravi is my friend.

Answer

Answer: (a) Ravi is my best friend.


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Jumbled Sentences Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English Grammar Jumbled Sentences MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Jumbled Sentences MCQ Questions with Answers Class 7 English Read More »

error: Content is protected !!