Author name: Prasanna

The Monkey and the Crocodile Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 6

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 6 The Monkey and the Crocodile with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering The Monkey and the Crocodile Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the The Monkey and the Crocodile Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 6 The Monkey and the Crocodile with Answers

Enhance your subject knowledge through The Monkey and the Crocodile MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on The Monkey and the Crocodile provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th The Monkey and the Crocodile MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

Question 1.
What did the crocodile’s wife ask him to bring?
(a) to bring fruits for her
(b) to bring flesh for her
(c) to bring monkey’s heart
(d) none of these

Answer

Answer: (c) to bring monkey’s heart


Question 2.
How did the monkey go to the crocodile’s home?
(a) dived in the water
(b) travelled in a boat
(c) rode on crocodile’s back
(d) none of these

Answer

Answer: (c) rode on crocodile’s back


Question 3.
When did the crocodile tell the truth to monkey?
(a) at the beginning
(b) in the middle of river
(c) after reaching home
(d) at the end of the river

Answer

Answer: (b) in the middle of river


Question 4.
The monkey was ……………
(a) clever
(b) active
(c) foolish
(d) sensible

Answer

Answer: (d) sensible


Question 5.
What did the monkey tell his friend, he had forgotten to bring?
(a) a fruit
(b) his heart
(c) some vegetables
(d) a gift

Answer

Answer: (b) his heart


Question 6.
What did the monkey give to the crocodile for his wife?
(a) some stones
(b) something in a box
(c) some fruits
(d) nothing

Answer

Answer: (c) some fruits


Question 7.
The story ‘The Monkey and the Crocodile’ is taken from ……………
(a) The panchatantra
(b) Dada Dadi Ki Kahania
(c) 101 stories
(d) Bal Katha

Answer

Answer: (a) The panchatantra


Question 8.
Where did the monkey live?
(a) on a tree
(b) in a forest
(c) on a fruit tree
(d) near a pond

Answer

Answer: (c) on a fruit tree


Question 9.
What did the monkey see one day?
(a) a rabbit
(b) a crocodile
(c) a tiger
(d) a fish

Answer

Answer: (b) a crocodile


Question 10.
What did the monkey and the crocodile talk About?
(a) about birds and animals
(b) about the villager nearby
(c) about the difficulties of villagers
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 11.
Why was the crocodile’s wife annoyed with him?
(a) He did not help her
(b) He did not come home in time
(c) He could not bring gifts
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) He did not come home in time


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 6 The Monkey and the Crocodile with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English The Monkey and the Crocodile MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

The Monkey and the Crocodile Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 6 Read More »

MCQ Questions for Class 8 History Chapter 2 From Trade to Territory with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 2 From Trade to Territory with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided From Trade to Territory Class 8 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 2 History Objective Questions.

From Trade to Territory Class 8 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 8 Exams can download MCQ on From Trade to Territory Class 8 with Answers from here. By practicing Class 8 History Chapter 2 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 8 SST History Chapter 2 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Name of Sirajuddaulah’s commander who cheated him at the Battle of Plassey?
(a) Mir Qasim
(b) Mir Jafar
(c) Murshid Quli Khan
(d) Alivardhi Khan

Answer

Answer: (b) Mir Jafar


Question 2.
Who replaced Mir Jafar as the Nawab after his protest against the Company.
(a) Mir Qasim
(b) Bahadur Shah
(c) Aurangzeb
(d) Alivardhi Khan

Answer

Answer: (a) Mir Qasim


Question 3.
Who led the British army at the time of Battle of Plassey?
(a) Vasco-da-Gama
(b) Warren Hastings
(c) Lord Wellesley
(d) Robert Clive

Answer

Answer: (d) Robert Clive


Question 4.
Name the Governor – General under whom there was the maximum annexation.
(a) Lord Dalhousie
(b) Warren Hastings
(c) Robert Clive
(d) Lord Hastings

Answer

Answer: (a) Lord Dalhousie


Question 5.
Who among the following states was annexed on the argument of misgovernment?
(a) Satara(1848)
(b) Sambhalpur (1850)
(c) Udaipur (1852)
(d) Awadh (1856)

Answer

Answer: (d) Awadh (1856)


Question 6.
Name the powerful Mughal ruler who established his control over a very large area now known as India.
(a) Bahadur Shah
(b) Mir Jafar
(c) Aurangzeb
(d) Mir Qasim

Answer

Answer: (c) Aurangzeb


Question 7.
Who among the Mughal rulers led the Battle of 1857?
(a) Bahadur Shah
(b) Aurangzeb
(c) Sirajuddaulah
(d) Mir Jafar

Answer

Answer: (a) Bahadur Shah


Question 8.
Name of the Portugese explorer and discoverer of Sea route to India in 1498.
(a) Robert Clive
(b) Warren Hastings
(c) Wellesley
(d) Vasco-da-Gama

Answer

Answer: (d) Vasco-da-Gama


Question 9.
1st English factory on the Banks of river Hugli was setuped in?
(a) 1651
(b) 1764
(c) 1761
(d) 1696

Answer

Answer: (a) 1651


Question 10.
After the death of Arivardi Khan in 1756, who became the Nawab of Bengal?
(a) Murshid Quli Khan
(b) Mir Qasim
(c) Sirajuddaulah
(d) Mir Jafar

Answer

Answer: (c) Sirajuddaulah


Question 11.
What do you mean by Mercantile?
(a) Freedom fighter
(b) Mughal Emperor
(c) Business enterprises
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Business enterprises
Mercantile is a business enterprise that makes profit primarily through trade, buying goods cheap and selling them at higher prices.


Question 12.
Which new power was emerging on the political horizon by the 2nd half of the 18th century?
(a) East India Company
(b) Indian Company
(c) French Company
(d) None of these

Answer

Answer: (a) East India Company
The British East India Company emerged as a new political power. In 1600, the East India Company acquired a charter from the ruler of England.


Question 13.
Who were the three powerful Nawabs of Bengal?
(a) Siraj-ud-Daulah
(b) Murshid Quli Khan
(c) Ali Vardi Khan
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these
The Bengal nawabs asserted their power and autonomy, as other regional powers were doing at that time. Murshid Quli Khan was followed by Alivardi Khan and then Sirajuddaulah as the Nawab of Bengal.


Question 14.
The Maratha chiefs were held together in a confederacy under the Peshwa, Who were the members?
(a) Scindia
(b) Holkar
(c) Bhonsle and Gaikwad
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these
They were divided into many states under different chiefs (sardars ) belonging to dynasties such as Sindhia, Holkar, Gaikwad and Bhonsle. These chiefs were held together in a confederacy under a Peshwa (Principal Minister).


Question 15.
What was required by the British army for fighting with Burma, Afghanistan, Egypt?
(a) Muskets
(b) Matchlocks
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
The British Empire was fighting in Burma, Afghanistan and Egypt where soldiers were armed with muskets and matchlocks. Musket is a heavy gun used by infantry soldiers and Matchlock is an early type of gun in which the powder was ignited by a match.


Question 16.
What do you mean by the term ‘puppet’?
(a) Person who is controlled by someone else
(b) Person who control someone else
(c) Person Who disrespect other
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Person who is controlled by someone else
The term puppet is used disapprovingly to refer to a person who is controlled by someone else. A toy that can move with strings, the term is used disapprovingly to refer to a person who is controlled by someone else.


Question 17.
Where did East India Company set up its trading factory?
(a) Son
(b) Ganga
(c) Hugli
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Hugli
East India Company set up its first trading company in 1651 on the bank of the river Hugli. This was the base from the Company’s traders, known at that time as “factors” operated.


Question 18.
Which company was first to set up its trading factory in India?
(a) French Company
(b) East India Company
(c) Indian Company
(d) None of these

Answer

Answer: (b) East India Company
The English or British East India Company was first to set up its trading factory in India. The British East India Company emerged as a new political power.


Question 19.
What do you mean by Privy Council?
(a) King’s council
(b) King’s Mansion
(c) king’s kingdom
(d) None of these

Answer

Answer: (a) King’s council
Privy Council is the king’s council based in London.


Question 20.
Which Indian things were in a great demand in Europe?
(a) Cotton
(b) Pepper
(c) Cloves
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these
Cotton Textile, pepper, cloves, cardamom and cinnamon were in a great demand in Europe.


Question 21.
Who introduced Doctrine of Lapse?
(a) Lord Dalhousie
(b) Lord Warren Hastings
(c) Maharaja Ranjit Singh
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Lord Dalhousie
The final wave of annexations occurred under Lord Dalhousie was the Governor-General from 1848 to 1856.


Question 22.
Who was Hyder Ali?
(a) Ruler of Hyderabad
(b) Ruler of Mysore
(c) Ruler of Delhi
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Ruler of Mysore
Hyder Ali was the ruler of the state of Mysore. Mysore had grown in strength under the leadership of powerful rulers like Haidar Ali and his famous son Tipu Sultan.


Question 23.
Which treaty gave the Divani to British?
(a) Treaty of Bengal
(b) Treaty of Bombay
(c) Treaty of Allahabad
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Treaty of Allahabad
Treaty of Allahabad was signed in 1764. This treaty gave the Divani of Bengal, Bihar and Orissa to British.


Question 24.
When was Battle of Plessey fought?
(a) 1757
(b) 1745
(c) 1796
(d) 1723

Answer

Answer: (a) 1757
The Battle of Plessey was fought on 23 June 1757. After the Battle of Plassey the actual nawabs of Bengal were forced to give land and vast sums of money as personal gifts to Company officials.


Question 25.
Who was Ali Vardi Khan?
(a) Nawab of Gujarat
(b) Nawab of Bihar
(c) Nawab of Bengal
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Nawab of Bengal
He was the nawab of Bengal and he died in 1756. He was a strong ruler. He refused to grant the Company concessions, demanded large tributes for the Company’s right to trade, and denied it any right to mint coins.


Write true (T) or false (F)

1. Only in the last Battle of Seringapatam the Company got victory over Tipu Sultan.

Answer

Answer: True


2. Whenever the Company saw a threat to its political or economic intersect, it resorted to direct military confrontation.

Answer

Answer: True


3. New policy of Paramountcy was initiated undre Governor-General Dalhousie.

Answer

Answer: False


4. The British originally came to India to establish colonial supremacy.

Answer

Answer: False


5. Appointment of the Company as Diwan of Bengal in 1765 was done by Nawab of Bengal.

Answer

Answer: True


6. After the death of Aurangzeb Bengal Nawabs refused to grant concession to the British The Company.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Awadh(a) Lord Hastings
2. Supreme Court in Calcutta(b) Regulating Act of 1773
3. Haidar Ali(c) Kitoor (Karnataka today)
4. Rani Channamma(d) Mysore
5. Doctrine of Lapse(e) Lord Dalhousie
6. Paramountcy(f) Misgovernment
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Awadh(f) Misgovernment
2. Supreme Court in Calcutta(b) Regulating Act of 1773
3. Haidar Ali(d) Mysore
4. Rani Channamma(c) Kitoor (Karnataka today)
5. Doctrine of Lapse(e) Lord Dalhousie
6. Paramountcy(a) Lord Hastings

Fill in the blanks

1. ……………………… policy was deviced by Lord Dalhousie.

Answer

Answer: Doctrine of Lapse


2. Satara was annexed in the year ……………………… under the ……………………… policy.

Answer

Answer: 1848, Doctrine of Lapse


3. ……………………… was the reason behind the Awadh Annexation.

Answer

Answer: Misgovernment


4. ……………………… the 1st governor-general introduced several administrative reforms in sphere of justice.

Answer

Answer: Warren Hastings


5. Under the Regulating Act of ……………………… a new Supreme Court was established.

Answer

Answer: 1773


6. In 1600, the East India Company acquired the royal charter from ……………………… the Queen of England.

Answer

Answer: Queen Elizebeth I


7. Vasco da-Gama discovered the sea route to India in ……………………… .

Answer

Answer: 1498


8. The first English factory was set up on the banks of ……………………… river.

Answer

Answer: Hugli


9. In 1785, ……………………… stopped the exported of sandalwood, pepper and cardamom from the ports of Mysore.

Answer

Answer: Tipu Sultan


10. Tipu was defeated in the last Battle of ……………………… by the Company.

Answer

Answer: Srirangapatna


Picture Based Questions

MCQ Questions for Class 8 History Chapter 2
1. Describe briefly about the picture given above.

Answer

Answer: The picture does represents ‘toy tiger’ of Tipu Sultan the great warriors. The picture is kept in the Victoria and Albert museum in London. The Britishers had took it away. When Tipu Sultan died while defending his capital Sheringpatnam on 4th May 1798.


Map Skills

On the outline map of India represent the following under British rule.
(i) Lahore (ii) Lucknow (iii) Benaras (iv) Calcutta (v) Madras (vi) Mysore

Answer

Answer: MCQ Questions for Class 8 History Chapter 2


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 2 From Trade to Territory with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of From Trade to Territory Class 8 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 8 History Chapter 2 From Trade to Territory with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 6 Population with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 6 Population with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Population Class 9 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 6 Geography Objective Questions.

Population Class 9 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 9 Exams can download MCQ on Population Class 9 with Answers from here. By practicing Class 9 Geography Chapter 6 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 9 SST Geography Chapter 6 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Which India state has lowest density of population:
(a) Punjab
(b) Chennai
(c) West Bengal
(d) Arunachal Pradesh

Answer

Answer: (d) Arunachal Pradesh
Due to difficult terrian/relief feature i.e., uneven land suface.


Question 2.
……………. has the highest literacy rate:
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Bangalore
(d) Uttar Pradesh

Answer

Answer: (a) Kerala
According of census 2001.


Question 3.
How much portion of population is engaged in secondary activities?
(a) 12%
(b) 10%
(c) 18%
(d) 16%

Answer

Answer: (a) 12%
a is correct.


Question 4.
What is the literacy rate in Gujarat according to Censes 2001?
(a) 68.24%
(b) 69.97%
(c) 63.25%
(d) 65.93%

Answer

Answer: (b) 69.97%
According to census data available to us (2001)


Question 5.
The greatest literacy rate, among the four given states is of:
(a) Jharkhand
(b) Orissa
(c) Chattisgarh
(d) Uttar Pradesh

Answer

Answer: (c) Chattisgarh
c is correct.


Question 6.
Country’s human resources are called?
(a) Density
(b) Man-power
(c) Census
(d) Age composition

Answer

Answer: (b) Man-power
Is the definition of Human Resources of a country.


Question 7.
India is the ……………. most populated country in the world.
(a) Fifth
(b) First
(c) Second
(d) Third

Answer

Answer: (c) Second
Because China is most populous country in the world.


Question 8.
……………. is the state where the density of the population is 100 to 200 persons per sq. km.
(a) Madhya Pradesh
(b) Rajasthan
(c) West Bengal
(d) Uttar Pradesh

Answer

Answer: (a) Madhya Pradesh
According to census.w


Question 9.
Name the union territory which has highest population density:
(a) Delhi
(b) Chandigarh
(c) Punjab
(d) Port Blair

Answer

Answer: (a) Delhi
It is due to national capital and more carrier facilites available here


Question 10.
Which Indian state has highest density of population:
(a) Rajasthan
(b) Madhya Pradesh
(c) West Bengal
(d) Haryana

Answer

Answer: (c) West Bengal
According to census of India conducted in 2001.


Question 11.
What was India’s population in 1951?
(a) 361 million
(b) 265 million
(c) 295 million
(d) 461 million

Answer

Answer: (a) 361 million
According to census conducted in this year.


Question 12.
What is the literacy rate in India?
(a) 94%
(b) 40%
(c) Nearly 100%
(d) 64-84%

Answer

Answer: (d) 64-84%
d is correct.


Question 13.
A large proportion of children in a poulation is result of:
(a) High birth rate
(b) High life expectancy
(c) High death rate
(d) More married couple

Answer

Answer: (a) High birth rate
Because high birth rate adds to number of people in population.


Question 14.
According to census 2001, a literate person is one who:
(a) Can read and write his/her name
(b) Can write his/her name
(c) is 7 years old and can read, and write any language with understanding
(d) Knows the 3 ‘Rs’.

Answer

Answer: (c) is 7 years old and can read, and write any language with understanding
According to Serve Siksha Abhiyan programme immplements by government.


Question 15.
The magnitude of population refers to:
(a) The total population of an area
(b) The number of person added each year
(c) The rate at which the population increases
(d) The number of females per thousand males

Answer

Answer: (b) The number of person added each year
Others are definition of population density, population growth rate and sex ratio.


Question 16.
Which of the followings is not the component of population growth:
(a) Birth Rate
(b) Death rate
(c) Migration
(d) Sex Ratio

Answer

Answer: (d) Sex Ratio
Because it refers to the number of female per thousand, other are the growth rate of population.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 6 Population with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Population Class 9 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 6 Population with Answers Read More »

Punctuation MCQ Questions with Answers Class 7 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Punctuation Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Punctuation Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Punctuation Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Grammar Punctuation with Answers

Enhance your subject knowledge through Punctuation MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Punctuation provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th Punctuation MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Punctuate the following sentences. Choose the correct one from the following options:

Question 1.
rachna is a pretty girl.
(a) rachna is a pretty girl.
(b) Rachna is a pretty Girl.
(c) Rachna is a pretty girl
(d) Rachna is a pretty girl.

Answer

Answer: (d) Rachna is a pretty girl.


Question 2.
bombay is bigger than Chennai.
(a) Bombay is bigger than Chennai.
(b) bombay is bigger than Chennai.
(c) Bombay is bigger than chennai.
(d) bombay is bigger than Chennai.

Answer

Answer: (a) Bombay is bigger than Chennai.


Question 3.
i ve done my work.
(a) I have done my work.
(b) I’ve done my work.
(c) i’ve done my Work.
(d) I’ve done My work.

Answer

Answer: (b) I’ve done my work.


Question 4.
ram is a hardworking boy.
(a) ram is a Hardworking boy.
(b) Ram is a hardworking boy.
(c) Ram is a Hardworking boy.
(d) Ram is a hardworking Boy.

Answer

Answer: (b) Ram is a hardworking boy.


Question 5.
delhi is the capital of India.
(a) delhi is the capital of India.
(b) Delhi is the capital of india.
(c) Delhi is the capital of India.
(d) Delhi is the Capital of India.

Answer

Answer: (c) Delhi is the capital of India.


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Punctuation Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English Grammar Punctuation MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Punctuation MCQ Questions with Answers Class 7 English Read More »

The Wonder Called Sleep Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 7

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 7 The Wonder Called Sleep with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering The Wonder Called Sleep Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the The Wonder Called Sleep Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 7 The Wonder Called Sleep with Answers

Enhance your subject knowledge through The Wonder Called Sleep MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on The Wonder Called Sleep provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th The Wonder Called Sleep MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

Question 1.
What happens when we wake up?
(а) our temperature becomes normal
(b) breathing and heartbeat become normal
(c) blood pressure rises to normal
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 2.
Dream can not tell the ……………
(a) past
(b) future
(c) present
(d) nothing

Answer

Answer: (b) future


Question 3.
What happens to our everactive brain while we sleep?
(a) works fast
(b) does not work
(c) slows down
(d) none of these

Answer

Answer: (c) slows down


Question 4.
Why has sleep been called a wonder?
(a) we recover from tiredness
(b) we become free from doing any work
(c) we can rest properly
(d) we recover from illness

Answer

Answer: (a) we recover from tiredness


Question 5.
When does our body recover from fatigue?
(a) after a good sleep
(b) after some work
(c) after a game of hockey
(d) none of these

Answer

Answer: (a) after a good sleep


Question 6.
What several things happen to our body while we sleep?
(a) muscles relax
(b) blood pressure goes down
(c) heart beat becomes slower
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 7.
The activity of mind, when we sleep, is called …………….
(a) sleeping mind
(b) dream
(c) active mind
(d) wonder

Answer

Answer: (b) dream


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 7 The Wonder Called Sleep with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English The Wonder Called Sleep MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

The Wonder Called Sleep Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 7 Read More »

A Pact with the Sun Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 8

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 8 A Pact with the Sun with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering A Pact with the Sun Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the A Pact with the Sun Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 8 A Pact with the Sun with Answers

Enhance your subject knowledge through A Pact with the Sun MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on A Pact with the Sun provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th A Pact with the Sun MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

Question 1.
What happened one day?
(a) sky was overcast with clouds
(b) a heavy rainfall
(c) sky was clean
(d) winds blew

Answer

Answer: (a) sky was overcast with clouds


Question 2.
What was Saeeda playing with one day?
(a) with her friends
(b) with her toys
(c) with her doll
(d) with her mother

Answer

Answer: (c) with her doll


Question 3.
Dearest Sister, do come tomorrow with lots of warmth and brightness.” For whom ‘sister’ is used?
(a) clouds
(b) sunlight
(c) rain
(d) summer

Answer

Answer: (b) sunlight


Question 4.
‘My mother is ill and needs your help.’ Whose help?
(a) doctor’s
(b) sunray’s
(c) relative’s
(d) friend’s

Answer

Answer: (b) sunray’s


Question 5.
Who is called the father of ‘sunrays’?
(a) sun
(b) clouds
(c) wind
(d) air

Answer

Answer: (a) sun


Question 6.
Which object blocked the way to earth the other day?
(a) a giant
(b) thick clouds
(c) a storm
(d) a hail storm

Answer

Answer: (b) thick clouds


Question 7.
Saeeda’s mother was given doctor’s advice, which she still follows. Which advice was
(a) an hour of sunlight
(b) fresh air
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (c) both (a) and (b)


Question 8.
What was Saeeda’s mother ailing of?
(a) fever
(b) cough
(c) body ache
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 9.
She was deprived of
(a) sunshine
(b) good food
(c) fresh air
(d) all of these

Answer

Answer: (a) sunshine


Question 10.
When was she advised to consult a specialist?
(a) when she was sick
(b) when she became critical
(c) when she became obese
(d) when she became mentally sick

Answer

Answer: (a) when she was sick


Question 11.
What is precious than money?
(a) wife
(b) life
(c) relatives
(d) food

Answer

Answer: (b) life


Question 12.
According to doctor, what were essentials for the mother?
(a) sunshine
(b) fresh air
(c) medicines
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 13.
“I’ll carry out his instructions to the letter.” Who is I in this sentence?
(a) Saeeda’s mother
(b) Saeeda’s father
(c) Saeeda’s sister
(d) Saeeda

Answer

Answer: (a) Saeeda’s mother


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 8 A Pact with the Sun with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English A Pact with the Sun MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

A Pact with the Sun Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 8 Read More »

error: Content is protected !!