Author name: Prasanna

Use of Prefix MCQ Questions with Answers Class 7 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Use of Prefix Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Use of Prefix Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Use of Prefix Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Grammar Use of Prefix with Answers

Enhance your subject knowledge through Use of Prefix MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Use of Prefix provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th Use of Prefix MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Choose the opposite of the following adjectives from the given alternatives using a suitable prefix:

Question 1.
Discipline:
(a) indiscipline
(b) non-discipline
(c) undiscipline
(d) indiscipline

Answer

Answer: (d) indiscipline


Question 2.
Wealthy:
(a) inwealthy
(b) unwealthy
(c) wealthiness
(d) non-wealthy

Answer

Answer: (b) unwealthy


Question 3.
Active:
(a) unactive
(b) inactive
(c) deactive
(d) inactive

Answer

Answer: (d) inactive


Question 4.
Possible:
(a) impossible
(b) unpossible
(c) impossible
(d) possibility

Answer

Answer: (a) impossible


Question 5.
Educated:
(a) uneducated
(b) well-educated
(c) uneducated
(d) education

Answer

Answer: (c) uneducated


Question 6.
pleasant:
(a) inpleasant
(b) unpleasant
(c) impleasant
(d) pleasantly

Answer

Answer: (b) unpleasant


Question 7.
Visible:
(a) unvisible
(b) non-visible
(c) devisible
(d) invisible

Answer

Answer: (d) invisible


Question 8.
Decent:
(a) indecent
(b) undecent
(c) imdecent
(d) decency

Answer

Answer: (a) indecent


Question 9.
Important:
(a) importance
(b) inimportant
(c) unimportant
(d) importantly

Answer

Answer: (c) unimportant


Question 10.
Due:
(a) indue
(b) undue
(c) redue
(d) duel

Answer

Answer: (b) undue


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Use of Prefix Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English Grammar Use of Prefix MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Use of Prefix MCQ Questions with Answers Class 7 English Read More »

MCQ Questions for Class 8 History Chapter 4 Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 4 Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age Class 8 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 4 History Objective Questions.

Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age Class 8 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 8 Exams can download MCQ on Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age Class 8 with Answers from here. By practicing Class 8 History Chapter 4 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 8 SST History Chapter 4 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Tribals who saw themselves as people of forest and could only live on the produce of forest:
(a) Baigas
(b) Van Gujjars
(c) Khonds
(d) Palash

Answer

Answer: (a) Baigas


Question 2.
The tribals who reared goats and from Kashmir:
(a) Gaddis
(b) Van Gujjars
(c) Baigas
(d) Bakarwals

Answer

Answer: (d) Bakarwals


Question 3.
The Khonds community used Sal and Mahua seeds for:
(a) Prepare hair oil
(b) Making garlands
(c) Obtaining food
(d) For preparing food

Answer

Answer: (d) For preparing food


Question 4.
The man seen roaming the forests and villages of Chottanagpur in Jharkhand in 1895 was:
(a) Birsa
(b) Dikus
(c) Santhal
(d) Chiefs

Answer

Answer: (a) Birsa


Question 5.
Outsiders were being referred to as:
(a) Gonds
(b) Krishra
(c) Palash
(d) Dikus

Answer

Answer: (d) Dikus


Question 6.
The cultivators who practised shifting cultivation were:
(a) Khonds
(b) Khanda
(c) Jhum
(d) Mundas

Answer

Answer: (c) Jhum


Question 7.
For what purpose Kusum and Palash flowers are used?
(a) Extracting oil from the seeds
(b) Coloring clothes and leather
(c) Cooking and making food
(d) All of them

Answer

Answer: (b) Coloring clothes and leather
The local weavers and leather workers turned to the Khonds when they needed supplies of kusum and palash flowers to colour their clothes and leather.


Question 8.
Who was Baigas from central India?
a) Were reluctant to work for others
b) Considered themselves as the people of the forest
c) Was below their dignity to work as labor
(d) All of them

Answer

Answer: (d) All of them
The Baigas of central India were reluctant to do work for others. The Baigas saw themselves as people of the forest, who could only live on the produce of the forest.


Question 9.
What were the Santhals of Hazaribagh?
(a) Cultivated small patches of land
(b) Reared silkworm
(c) Herders of village
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Reared silkworm
Hazaribagh, in present-day Jharkhand, was an area where the Santhals reared cocoons. The traders dealing in silk sent in their agents who gave loans to the tribal people and collected the cocoons.


Question 10.
Most tribal like Khonds of Orissa?
(a) Practiced shifting cultivation
(b) Practiced subsistence farming
(c) Collected and sold forest products
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Collected and sold forest products
The Khonds were such a community living in the forests of Orissa. They regularly went out on collective hunts and then divided the meat amongst themselves.


Question 11.
Bewar is used for which purpose in Madhya Pradesh?
(a) Shepherds
(b) Cattle herders
(c) Shifting cultivation
(d) Traders and money lenders

Answer

Answer: (c) Shifting cultivation
Bewar is a term used in Madhya Pradesh for shifting cultivation. In Magh, shifts were made to new bewars and hunting-gathering was the main subsistence activity.


Question 12.
What do you mean by the term Mahua?
(a) Animal
(b) Plant
(c) Flower
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Flower
Mahua is a flower that is eaten or used to make alcohol.


Question 13.
Name the four geographic regions where adivasis predominantly live?
(a) North-eastern states
(b) Central India
(c) South India
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these
The adivasis predominantly live in foot hills of Himalayan, North-eastern states, Central India and the South India.


Question 14.
Who was the leader of Ullgulan movement?
(a) Mahatma gandhi
(b) Subhash Chandra bose
(c) Birsa Munda
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Birsa Munda
Ullgulan movement was led by Birsa Munda.


Question 15.
What do you mean by the term fallow Land?
(a) Cultivated land
(b) Field left uncultivated
(c) Land for sale
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Field left uncultivated
Fallow Land is a field (A piece of land) left uncultivated for a while so that the soil can recover.


Question 16.
Who were Tribals?
(a) Original inhabitants of vast forests
(b) Original inhabitants of kingdom
(c) Original inhabitants of British empire
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Original inhabitants of vast forests
Tribals known as adivasis or aboriginals were the original inhabitants of vast forests in western, central, southern, eastern and north-eastern parts of the country.


Write true (T) or false (F)

1. Tribal chiefs were given excessive power and controls under the laws made by the British.

Answer

Answer: False


2. The British effort to settle Jhum cultivators was not very successful.

Answer

Answer: True


3. The Santhals of Hazaribagh reared cocoons.

Answer

Answer: True


4. Van Gujjars of Punjab hills reared goats.

Answer

Answer: False


5. The Baigas community was from South India.

Answer

Answer: False


6. Mahua is a flower used for making alcohol.

Answer

Answer: True


Fill in the blanks

1. Birsa urged his followers to recover their ……………………… .

Answer

Answer: glorious past


2. Tribals were recruited to work for tea plantations of Assam and coal mines of ……………………… .

Answer

Answer: Jharkhand


3. ……………………… in present day Jharkhand was an area where the Santhals reared cocoons.

Answer

Answer: Hazaribagh


4. Revolt of Sangram Sangma too place in ……………………… in Assam.

Answer

Answer: 1906


5. The Gaddis of ……………………… were Shepherds.

Answer

Answer: Kulu


Map Skills

On an outline map of India represent the following:
(i) Gaddis (ii) Santhal (iii) Khasi (iv) Naga

Answer

Answer: MCQ Questions for Class 8 History Chapter 4


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 4 Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age Class 8 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 8 History Chapter 4 Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age with Answers Read More »

What Happened to the Reptiles Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 9

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 9 What Happened to the Reptiles with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering What Happened to the Reptiles Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the What Happened to the Reptiles Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 9 What Happened to the Reptiles with Answers

Enhance your subject knowledge through What Happened to the Reptiles MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on What Happened to the Reptiles provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th What Happened to the Reptiles MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

Question 1.
Who used to live in forests of Pambupatti?
(a) cats
(b) dogs
(c) reptiles
(d) tigers

Answer

Answer: (c) reptiles


Question 2.
Who was the leader of all the reptiles?
(a) Cobra
(b) Makara
(c) Ahistay
(d) none of these

Answer

Answer: (b) Makara


Question 3.
Which creatures were asked to leave the forest as a first attempt?
(a) tortoises
(b) snakes
(c) lizards
(d) rats

Answer

Answer: (a) tortoises


Question 4.
“How dare they!” Who were ‘they’?
(a) snakes
(b) crocodiles
(c) lizards
(d) none of these

Answer

Answer: (b) crocodiles


Question 5.
Who is said to carry their houses on their back?
(a) snakes
(b) lizards
(c) tortoises
(d) crocodiles

Answer

Answer: (c) tortoises


Question 6.
“Would you ever carry a tree on your back?” Who are ‘ you’?
(a) snakes
(b) lizards
(c) tortoises
(d) crocodiles

Answer

Answer: (b) lizards


Question 7.
“Who wants such weird creatures around?” Which ‘weird creatures’?
(a) snakes
(b) lizards
(c) tortoises
(d) crocodiles

Answer

Answer: (a) snakes


Question 8.
Who faced the unforeseen problems in the absence of theii • fellow reptiles?
(a) tortoises
(b) crocodiles
(c) snakes
(d) rats

Answer

Answer: (b) crocodiles


Question 9.
What did the crocodiles do then?
(a) they also left the place
(b) they all died
(c) they called all other reptiles back
(d) none of these

Answer

Answer: (c) they called all other reptiles back


Question 10.
What did you learn from this story?
(a) Do Good, have good
(b) each of us has an important place
(c) All is well that ends well
(d) none of these

Answer

Answer: (b) each of us has an important place


Question 11.
For which is Pambupatti famous for?
(a) crime
(b) peace
(c) arrogant people
(d) its beautiful places

Answer

Answer: (b) peace


Question 12.
Who is the narrator of this story?
(a) Prem
(b) the old man
(c) Ram
(d) crocodile

Answer

Answer: (a) Prem


Question 13.
What happened in Prem’s village?
(a) war broke
(b) flood
(c) burnt to fire
(d) draught

Answer

Answer: (c) burnt to fire


Question 14.
Which belongings did Prem grab before he left the village?
(a) a few clothes
(b) some coins
(c) Ganesh statue
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 15.
Where did Prem reach after escaping from his village?
(a) cave
(b) jungle
(c) Pambupatti
(d) village

Answer

Answer: (c) Pambupatti


Question 16.
Where did the villagers gather in the village?
(a) near a temple
(b) near a house
(c) near a well
(d) near a mound

Answer

Answer: (c) near a well


Question 17.
Whom did Prem call ‘grandfather’?
(a) the old woman
(b) the old man
(c) the minister
(d) none of these

Answer

Answer: (b) the old man


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 9 What Happened to the Reptiles with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English What Happened to the Reptiles MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

What Happened to the Reptiles Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 9 Read More »

Conjunctions MCQ Questions with Answers Class 7 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Conjunctions Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Conjunctions Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Conjunctions Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

Students can also visit the most accurate and elaborate NCERT Solutions for Class 7 English. Every question of the textbook has been answered here.

MCQ Questions for Class 7 English Grammar Conjunctions with Answers

Enhance your subject knowledge through Conjunctions MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Conjunctions provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th Conjunctions MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Combine the following sentences by choosing the most appropriate conjunction from the given alternatives:

Question 1.
He is weak ……………….. old.
(a) but
(b) so
(c) since
(d) and

Answer

Answer: (d) and


Question 2.
He is absent ………………. he is sick.
(a) because
(b) and
(c) therefore
(d) so

Answer

Answer: (a) because


Question 3.
He is poor …………….. happy.
(a) therefore
(b) and
(c) but
(d) so

Answer

Answer: (c) but


Question 4.
Mohan is more intelligent ……………….. Sohan.
(a) than
(b) and
(c) then
(d) but

Answer

Answer: (a) than


Question 5.
I know ………………. he is an intelligent boy.
(a) this
(b) when
(c) that
(d) and

Answer

Answer: (c) that


Question 6.
I am stronger ……………….. he is.
(a) but
(b) than
(c) and
(d) so

Answer

Answer: (b) than


Question 7.
It was raining ………….. I used a raincoat.
(a) so
(b) because
(c) while
(d) then

Answer

Answer: (a) so


Question 8.
You are old ………………… you run fast.
(a) and
(b) so
(c) but
(d) therefore

Answer

Answer: (c) but


Question 9.
We eat ………………….. we may alive.
(a) and
(b) while
(c) but
(d) so that

Answer

Answer: (d) so that


Question 10.
Nobody likes her ………………… she is talkative.
(a) therefore
(b) and
(c) as
(d) then

Answer

Answer: (c) as


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Conjunctions Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English Grammar Conjunctions MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Conjunctions MCQ Questions with Answers Class 7 English Read More »

A Strange Wrestling Match Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 10

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 10 A Strange Wrestling Match with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering A Strange Wrestling Match Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the A Strange Wrestling Match Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 10 A Strange Wrestling Match with Answers

Enhance your subject knowledge through A Strange Wrestling Match MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on A Strange Wrestling Match provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th A Strange Wrestling Match MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

Question 1.
What was the name of the ghost?
(a) Mukandi
(b) Narayan
(c) Natwar
(d) Natwai Lal

Answer

Answer: (c) Natwar


Question 2.
What did Vijay Singh ask the ghost?
(a) to leave him
(b) to have pity on him
(c) to go to another place
(d) that he wanted to fight with him

Answer

Answer: (d) that he wanted to fight with him


Question 3.
What did Vijay Singh ask the ghost to do?
(a) to break the rock
(b) to break the egg
(c) to break the lump of salt
(d) none of these

Answer

Answer: (a) to break the rock


Question 4.
What did Vijay Singh do with the egg?
(a) he gave it to the ghost
(b) he kept It in a safe place
(c) he crushed the egg
(d) none of these

Answer

Answer: (c) he crushed the egg


Question 5.
The ghost accepted his
(a) folly
(b) defeat
(c) arrogance
(d) fault

Answer

Answer: (b) defeat


Question 6.
What did the ghost ask Vijay Singh?
(a) to go from there
(b) to be his guest that night
(c) to forgive him
(d) none of these

Answer

Answer: (b) to be his guest that night


Question 7.
How did the ghost welcome him?
(a) gave him dry fruits
(b) a lot of milk
(c) a luxurious bed
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 8.
What did the ghost do with Vijay Singh?
(a) shot him dead
(b) killed him with a stone
(c) hit the bolster on Vijay Singh
(d) let him go

Answer

Answer: (c) hit the bolster on Vijay Singh


Question 9.
Who was defeated at the end?
(a) ghost
(b) Vijay Singh
(c) nobody
(d) none of these

Answer

Answer: (a) ghost


Question 10.
Who was Vijay Singh?
(a) a famous writer
(b) a famous wrestler
(c) a famous player
(d) a famous musician

Answer

Answer: (a) a famous writer


Question 11.
What type of man was Vijay Singh?
(a) honest
(b) boastful
(c) amiable
(d) arrogant

Answer

Answer: (b) boastful


Question 12.
Where could a ghost be found in the village?
(a) Haunted Haweli
(b) Haunted School
(c) Haunted House
(d) Haunted Desert

Answer

Answer: (d) Haunted Desert


Question 13.
Where is the Haunted Desert situated at?
(a) Near Jaipur
(b) Near Jaisalmar
(c) Near Jodhpur
(d) Near Ajmer

Answer

Answer: (b) Near Jaisalmar


Question 14.
Who thrust a small packet into Vijay Singh’s hands?
(a) village sarpanch
(b) his friends
(c) an old woman
(d) his mother

Answer

Answer: (c) an old woman


Question 15.
What was there in the woman’s packet?
(a) a lump of salt
(b) some eatables
(c) an egg
(d) both (a) and (c)

Answer

Answer: (d) both (a) and (c)


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 10 A Strange Wrestling Match with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English A Strange Wrestling Match MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

A Strange Wrestling Match Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 10 Read More »

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Microorganisms: Friend and Foe Class 8 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Microorganisms: Friend and Foe Class 8 MCQs Questions with Answers

Solving the Microorganisms: Friend and Foe Multiple Choice Questions of Class 8 Science Chapter 2 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Microorganisms: Friend and Foe Class 8 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 2 Science Class 8 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
The host for malaria causing protozoan is:
(a) anapheles mosquito
(b) the cow
(c) the earthworm
(d) the tapeworm

Answer

(a) anapheles mosquito
Anopheles mosquito is the host for malaria causing protozoan


Question 2.
The bread or dosa dough rises because of the action of:
(a) heat
(b) grinding
(c) growth of yeast cells
(d) none of these

Answer

(c) growth of yeast cells
Due to growth of yeast cells, the breads or dosa dough rises


Question 3.
Malaria is spread by:
(a) plasmodium
(b) female anapheles mosquito
(c) male anapheles mosquito
(d) none of these

Answer

(b) female anapheles mosquito
Malaria is spread by female anapheles mosquito.


Question 4.
Protozoan shaped like a slipper is:
(a) amoeba
(b) paramecium
(c) euglena
(d) entamoeba

Answer

(b) paramecium
Potozoan shaped like a slipper is paramecium.


Question 5.
The bacterium that turns milk into curd is:
(a) lactobacillus
(b) acetobacter
(c) rhizobium
(d) none of these

Answer

(a) lactobacillus
Lactobacillus turns milk into curd.


Question 6.
The bacteria was first observed by:
(a) Louis Pasteur
(b) Antony Von Leuwen Hook
(c) Robert Hooke
(d) Robert Koch

Answer

(b) Antony Von Leuwen Hook
The bacteria was first observed by Antony Von Leuwen Hook.


Question 7.
Virus reproduce:
(a) only outside the cells of the host organisms
(b) only inside the cells of the host organisms
(c) both inside and outside the cells of the host organisms
(d) none of these

Answer

(b) only inside the cells of the host organisms
Virus reproduce only inside the cells of the host organisms.


Question 8.
Which of the following lives alone:
(a) amoeba
(b) fungi
(c) bacteria
(d) all of these

Answer

(a) amoeba
Amoeba lives alone whereas fungi and bacteria live in colonies.


Question 9.
The process of conversion of sugar into alcohol is known as:
(a) pasteurisation
(b) fermentation
(c) decomposition
(d) none of these

Answer

(b) fermentation
Fermentation is the process of conversion of sugar into alcohol.


Question 10.
In Pasteurisation the milk is heated to about:
(a) 100°C
(b) 50°C
(c) 70°C
(d) 110°C

Answer

(c) 70°C
In pasteurisation the milk is heated to about 70°C for 15 to 30 seconds and then suddenly chilled and stored.


Question 12.
The bacterium living in the root nodules of leguminous plants is:
(a) lactobacillus
(b) acetobactor
(c) rhizobium
(d) none of these

Answer

(c) rhizobium
The bacterium living in the root nodules of leguminous plants is Rhizobium.


Question 13.
Atmospheric nitrogen ¡s used for the synthesis of:
(a) plant proteins
(b) animal proteins
(c) plant carbohydrates
(d) none of these

Answer

(a) plant proteins
Atmospheric nitrogen is used for the synthesis of plant proteins


Question 14.
The percentage of nitogen in the atmosphere:
(a) increases during day time
(b) decreases during day time
(c) remains more or less constant
(d) can’t say

Answer

(c) remains more or less constant
The percentage of nitrogen in the atmosphere remains more or less constant.


Question 15.
Which of the folidwing is a preservative:
(a) sodium benzoate
(b) common salt
(c) vinegar
(d) all of these

Answer

(d) all of these
Sodium benzoate, common salt and vinegar are all preservatives.


Question 16.
Hepatitis-A is transmitted through:
(a) water
(b) air
(c) food
(d) contact

Answer

(a) water
Hepatitis-A is transmitted through water.


Question 17.
Communicable diseases are spread from an infected person to a healthy person through:
(a) air
(b) water
(c) food
(d) all of these

Answer

(b) water
Communicable diseases are spread from an infected person to a healthy person through air, water, food and physical contact.


Question 18.
A group of micro organisms that have the characters of both living and non-living are:
(a) bacteria
(b) protozoa
(c) virus
(d) fungi

Answer

(c) virus
Virus have the characters of both living and non-living.


Question 19.
is the process by which alcohol and Co2 are produced by yeast cells.
(a) respiration
(b) digestion
(c) evaporation
(d) fermentation

Answer

(a) respiration
Respiration is the process by which alcohol and Co2 are produced by yeast cells.


Question 20.
Cause of malaria is:
(a) fungi
(b) bacteria
(c) protozoa
(d) virus

Answer

(c) protozoa
Protozoa called plasmodium is the cause of malaria.


Question 21.
The algae commonly used as fertilisers are called:
(a) chlorellin
(b) blue-green algae
(c) spirogyra
(d) none of these

Answer

(b) blue-green algae
Blue-green algae are used as fertilisers because they can fix atmospheric nitrogen to usable compounds which help in crop growth and improves the water holding capacity of soil.


Question 22.
Which of the following drug is an antibiotic?
(a) alcohol
(c) streptomycin
(b) insulin
(d) none of these

Answer

(c) streptomycin
Streptomycin drug is an antibiotic


Question 23.
Leprosy is caused by:
(a) bacteria
(c) virus
(b) protozoa
(d) fungi

Answer

(a) bacteria
Bacteria causes leprosy.


Question 24.
The cause of whooping cough is
(a) bacteria
(c) virus
(b) fungi
(d) algae

Answer

(a) bacteria
Bacteria is cause of whooping cough.


Question 25.
Virus is.
(a) non-living
(c) living as well as non-living
(b) living
(d) none of these

Answer

(c) living as well as non-living
Virus is living as well as non-living.


Question 26.
Tuberculosis is a disease caused by:
(a) bacterium
(b) protozoan
(c) virus
(d) malnutrition

Answer

(a) bacterium
Tuberculosis is causes by bacterium.


Question 27.
BCG vaccine is used to curb:
(a) cholera
(b) tuberculosis
(c) polio
(d) typhoid

Answer

(b) tuberculosis
BCG vaccine is used to curb tuberculosis.


Question 28.
Cholera is due to:
(a) virus
(b) fungus
(c) protozoan
(d) bacterium

Answer

(d) bacterium
Bacteriun causes cholera.


Question 29.
Which of the following is air-borne disease:
(a) typhoid
(b) tuberculosis
(c) cholera
(d) polio

Answer

(c) cholera
Tuberculosis is an air-borne disease.


Question 30.
Breathing in polluted air causes:
(a) kidney trouble
(b) heart problem
(c) respiratory diseases
(d) none of these

Answer

(c) respiratory diseases
Breathing in polluted air causes respiratory diseases.


Question 31.
Yeast helps in the production of:
(a) sugar
(b) alcohol
(c) oxygen
(d) none of these

Answer

(b) alcohol
Yeast helps in the production of alcohol.


Match the Column-A with Column-B:

Question 1.

Column-AColumn-B
(a) Dysentery(i) Bacteria
(b) Chicken pox(ii) Protozoa
(c) Tuberculosis(iii) Fungi
(d) Athlete’s foot(iv) Virus
Answer
Column-AColumn-B
(a) Dysentery(ii) Protozoa
(b) Chicken pox(iv) Virus
(c) Tuberculosis(i) Bacteria
(d) Athlete’s foot(iii) Fungi

Question 2.

Column-AColumn-B
(a) Citrus canker(i) Virus
(b) Rust of wheat(ii) Bacteria
(c) Yellow vein mosaic of bhindi(iii) Fungi
Answer
Column-AColumn-B
(a) Citrus canker(ii) Bacteria
(b) Rust of wheat(iii) Fungi
(c) Yellow vein mosaic of bhindi (i) Virus

Question 3.

Column-AColumn-B
(a) Yeast(i) produces antibiotics
(b) Blue green algae(ii) making of cheese
(c) Fungi(iii) production of alcohol
(d) Bacteria(iv) increases soil fertility
Answer
Column-AColumn-B
(a) Yeast(iii) production of alcohol
(b) Blue green algae(iv) increases soil fertility
(c) Fungi(i) produces antibiotics
(d) Bacteria(ii) making of cheese

State whether the following statements are True or False:

Question 1.
Viruses reproduce only inside the cells of the host organism.

Answer

True


Question 2.
Typhoid is caused by protozoa.

Answer

False


Question 3.
Polio is caused by viruses.

Answer

True


Question 4.
All the micro organisms can be seen with the unaided eye.

Answer

False


Question 5.
Vegetable peels, remains of animals are organic wastes.

Answer

True


Question 2.
Bacterium Rhizobium promotes the formation of curd.

Answer

False


Question 3.
The process of conversion of sugar into alcohol is known as fermentation.

Answer

True


Question 4.
Cholera, common cold, chicken pox are communicable diseases.

Answer

True


Question 5.
Some of the micro organisms growing on our food causes food poisoning.

Answer

True


Question 6.
All micro organisms are unicellular.

Answer

False


Question 7.
Sodium bicarbonate is an antibiotic.

Answer

False


Question 8.
Carrier of malaria-causing protozoan is housefly.

Answer

False


Question 9.
The bread or idle dough rises because of growth of yeast cells.

Answer

True


Question 10.
Yeast is used in the production of hydrochloric acid.

Answer

False


Question 11.
Jams, jellies and squashes are preserved by sugar.

Answer

True


Fill in the blanks:

Question 1.
Our atmosphere has …………………… nitrogen gas.

Answer

78%


Question 2.
Micro organisms are organisms that cannot be seen by …………………… eye.

Answer

unaided


Question 3.
…………………… discovered penicillium.

Answer

Dr. Alexender Fleming


Question 4.
When a disease-carrying microbe enters our body, the body produces …………………… to fight the invader.

Answer

antibodies


Question 5.
Medicines called …………………… kill or stop the growth of the disease causing micro organisms.

Answer

antibiotics


Question 6.
…………………… is mode of transmission of disease citrus canker.

Answer

Air


Question 7.
…………………… is used to preserve meat and fish.

Answer

Common salt


Question 8.
Microbial diseases that can spread from an infected person to a healthy person through air, water or physical contact are called ……………………

Answer

communicable diseases


Question 9.
…………………… mosquito acts as carries of dengue virus.

Answer

Female Aedes


Question 10.

Disease causing micro organisms are called ……………………

Answer

pathogens


Question 11.
Penicillium is an example of ……………………

Answer

fungi


Question 12.
…………………… promotes the formation of curd.

Answer

Lactobacillus


Question 13.
…………………… discovered the vaccine for small pox.

Answer

Edward Jennner


Question 14.
AIDS is caused by virus called …………………… virus.

Answer

HIV


Question 15.
Blue green tilgae fix …………………… directly from air to enhance fertility of soil.

Answer

nitrogen


Question 16.
Micro-oganisrn decompose the organic waste and dead plants and animals into …………………… substances and clean up the environment.

Answer

simple


Question 17.
Micro-organism can be seen with the help of a ……………………

Answer

Answer: (a)


Microscope
Question 18.
Microbes are of five kinds (a) ………………. (b) ………………. (c) …………………. (d) …………………… (e) ………………….

Answer

(a) Bacteria
(b) Alage
(c) Fungi
(d) Protozoa
(e) Viruses


Question 19.
Pasteurisation prevents the growth of …………………… in milk.

Answer

microbes


Question 20.
Mode of transmission of disease ‘Yellow vein mosaic of bhindi is ……………………

Answer

insect


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 8 Science Microorganisms: Friend and Foe MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe Read More »

error: Content is protected !!