Author name: Prasanna

MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 3 Democracy and Diversity with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 3 Democracy and Diversity with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Democracy and Diversity Class 10 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 3 Civics Objective Questions.

Democracy and Diversity Class 10 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 10 Exams can download MCQ on Democracy and Diversity Class 10 with Answers from here. By practicing Class 10 Civics Chapter 3 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 10 SST Civics Chapter 3 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Cross-cutting social differences are easier to:
(a) fulfill
(b) accommodate
(c) commit
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) commit
Cross-cutting social differences are easier to accommodate.


Question 2.
A society that has similar kinds of people, especially where there are no significant ethnic differences is called:
(а) homogeneous society
(b) heterogeneous society
(c) mixed society
(d) none of the above

Answer

Answer: (а) homogeneous society
It is called a homogenous society.


Question 3.
Democracy involves competition among various:
(a) parties
(b) political parties
(c) groups
(d) castes

Answer

Answer: (b) political parties
Democracy involves competition among various political parties.


Question 4.
The population of United Kingdom is divided into two major sects of:
(a) Christians and Muslims
(b) Christians and Hindus
(c) Christians and Protestants
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) Christians and Protestants
It is divided into Christians and Protestants.


Question 5.
Political competitions along religions and ethnic lines led to the disintegration of Yugoslavia into:
(a) five independent countries
(b) six independent countries
(c) seven independent countries
(d) eight independent countries

Answer

Answer: (b) six independent countries
It led to the disintegration of Yugoslavia into six independent countries.


Question 6.
Social divisions affect:
(a) political parties
(b) population of a country
(c) voting in most countries
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) voting in most countries
Social divisions affect voting in most countries.


Question 7.
People from one community tend t0:
(a) prefer other parties
(b) prefer one or two parties
(c) prefer some party more than other
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) prefer some party more than other
People from one community tend to prefer a particular party more than others.


Question 8.
In many countries there are parties:
(o) that focus all communities
(b) that focus only on one community
(c) that focus only one religion
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) that focus only on one community
In many countries there are parties which focus only on one community.


Question 9.
The factors deciding the outcome of politics of social divisions are:
(a) how people perceive their identities
(b) how political leaders raise the demands of any community
(c) how the government reacts to demands of different groups
(d) (a) and (b)
(e) (b) and (c)
(f) all the above

Answer

Answer: (f) all the above
All the above factors determine the outcome of politics of social divisions.


Question 10.
In a democracy political expression of social divisions is very:
(a) abnormal and cannot be healthy
(b) normal and can be healthy
(c) important for proper functioning
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) normal and can be healthy
It is very normal and can also be healthy.


Question 11.
The black-gloved and raised clenched fists were meant to symbolise:
(a) black poverty
(b) black people
(c) black power
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) black power
The black-gloved and raised clenched fists were meant to symbolise Black-Power.


Question 12.
The International Olympic Association held Carlos and Smith guilty of violating the Olympic spirit by:
(а) making a public issue
(b) making a public statement
(c) making a political issue
(d) making a political statement

Answer

Answer: (d) making a political statement
The International Olympic Association held Carlos and Smith guilty of violating the Olympic Spirit by making a political statement.


Question 13.
When Norman died at 2006, Smith and Carlos:
(а) did not attend his funeral
(b) attended his funeral
(c) were pallbearers at his funeral
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) were pallbearers at his funeral
Both Smith and Carlos were pallbearers at Norman’s funeral.


Question 14.
Most social divisions are based on:
(a) accident of birth
(b) accident of community
(c) accident of trade
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) accident of birth
Actually most social divisions are based on the accident of birth.


Question 15.
People who are atheists:
(a) believe in God or any religion
(b) don’t believe in God or any religion
(c) believe in God only
(d) believe in religion only

Answer

Answer: (b) don’t believe in God or any religion
Atheists do not believe in God or any religion.


Question16.
Rich and poor persons from the same family often do not keep close relations with each other for they feel:
(а) they are same
(b) they are very different
(c) they are out caste
(d) none of he above

Answer

Answer: (b) they are very different
Rich and poor feel they are different.


Question 17.
Social division takes place when some social difference:
(a) overlaps with other differences
(b) do not overlaps with other differences
(c) when there is clash of ideas
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) do not overlaps with other differences
Social division takes place when some social differences do not over laps with other differences.


Question 18.
The difference between the Blacks and Whites became a social division in the US because:
(a) the Whites tend to be poor and discriminated against
(b) the Blacks tends to be poor and discriminated against
(c) Both were poor and discriminated
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) the Blacks tends to
be poor and discriminated against
Because the Blacks tend to be poor and discriminated against.


Question 19.
In our country the people who tend to be poor are the :
(а) landless people
(b) rich people
(c) dalits
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) dalits
It is the dalits who tend to be poor in our country.


Question 20.
Both Northern Ireland and the Netherlands are predominantly Christian but divided into:
(a) men and women
(b) rich and poor
(c) Catholics and Protestants
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) Catholics and Protestants
Both are divided into Catholics and Protestants.


Write true (T) or false (F)

1. The silver medalist of the 200 metres race in the 1968 Olympics was Peter Norman.

Answer

Answer: True


2. The 1968 Olympic was held in Moscow city.

Answer

Answer: False


3. The medals of both Carlos and Smith were taken back.

Answer

Answer: True


4. Social diversity cannot take different forms in different societies.

Answer

Answer: False


5. Some of the social differences are based on our choices.

Answer

Answer: True


6. Every social division does not lead to social division.

Answer

Answer: True


7. Social differences divide similar people from one another, but they do not divide different people.

Answer

Answer: False


8. It is possible for people from different religions to have the same caste and feel close to each other.

Answer

Answer: True


9. We have different identities in different contexts.

Answer

Answer: True


10. In our country landless farmers tend to be poor.

Answer

Answer: False


11. Groups that share a common interest on one issue are likely to be in different sides on a different issue.

Answer

Answer: True


12. If you a protestant, you are more likely to be poor, and may have suffered a history of discrimination.

Answer

Answer: False


13. Catholics and Protestants are about equally likely to be poor or rich.

Answer

Answer: True


14. Overlapping social differences do not create possibilities of deep social divisions and tensions.

Answer

Answer: False


15. Cross-cutting social differences are easier to accommodate.

Answer

Answer: True


16. Social divisions of one kind or another exist in most countries.

Answer

Answer: True


17. Belgium is a large country with many communities.

Answer

Answer: False


18. Migrants bring with them their own culture and tend to form a different social community.

Answer

Answer: True


19. Most countries of the world are multi-cultural.

Answer

Answer: True


20. The population of United Kingdom is divided into three major sects- Christians, Protestants and Muslims.

Answer

Answer: False


21. The Protestants were represented by Unionists who wanted to remain with the UK, which is predominantly protestant.

Answer

Answer: True


22. In 1996, the UK government and the Nationalists reached a peace treaty.

Answer

Answer: False


23. If social divisions do exist in a country, they must never be expressed in politics.

Answer

Answer: True


24. Social divisions do not affect voting in many countries.

Answer

Answer: False


25. In many countries there are parties that focus only on one community.

Answer

Answer: True


26. The outcomes of politics does not depend on how people perceive their identities.

Answer

Answer: False


27. It is much easier if the people see that their identities are multiple and are complementary with the national identity.

Answer

Answer: True


28. The outcomes of politics depends on how political leaders raise the demands of any community.

Answer

Answer: True


29. It is not easier to accommodate demands that are within the constitutional framework and are not at the cost of another community.

Answer

Answer: False


30. The outcomes of politics depends on how the government reacts to demands of different groups.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column-IColumn-IIColumn-III
1. Social differences are mostly(a) to socialA. accident by birth
2. Every social division does not lead(b) on ourB. in most countries
3. Some of the social differences are based(c) are easierC. choices
4. Cross-cutting social differences(d) based onD. division
5. Social division of one kind or another(e) existE. to accommodate
Answer

Answer:

Column-IColumn-IIColumn-III
1. Social differences are mostly(d) based onA. accident by birth
2. Every social division does not lead(a) to socialD. division
3. Some of the social differences are based(b) on ourC. choices
4. Cross-cutting social differences(c) are easierE. to accommodate
5. Social division of one kind or another(e) existB. in most countries

2.

Column-AColumn-B
1. African-American(a) A militant anti-racist-movement in US.
2. Black Power(b) A society that has similar kinds of people.
3. Migrant(c) A set of reforms movement aimed at abolishing legal racial discrimination.
4. Homogenous society(d) Anybody who shifts from one region to another region.
5. Civil Rights Movement(e) Black American.
Answer

Answer:

Column-AColumn-B
1. African-American(e) Black American.
2. Black Power(a) A militant anti-racist-movement in US.
3. Migrant(d) Anybody who shifts from one region to another region.
4. Homogenous society(b) A society that has similar kinds of people.
5. Civil Rights Movement(c) A set of reforms movement aimed at abolishing legal racial discrimination.

3.

Column-AColumn-B
1. The 1968 Olympics was held(a) 2006
2. Norman died in(b) 1998
3. Dalits(c) African-Americans
4. A peace treaty was signed by UK government and Nationals(d) poor and landless
5. Carlos and Smith(e) in Mexico city
Answer

Answer:

Column-AColumn-B
1. The 1968 Olympics was held(e) in Mexico city
2. Norman died in(a) 2006
3. Dalits(d) poor and landless
4. A peace treaty was signed by UK government and Nationals(b) 1998
5. Carlos and Smith(c) African-Americans

Fill in the blanks

1. ……………………… too suffered for his action and was not included in the Australian team for the next Olympic.

Answer

Answer: Norman


2. When Norman died in 2006, Smith and Carlos were ……………………… at his funeral.

Answer

Answer: pallbearers


3. In ………………………, there is linguistic as well as religious differences.

Answer

Answer: Sri Lanka


4. Social ……………………… can take different forms in different societies.

Answer

Answer: diversity


5. Atheists do not believe in ……………………… or any religion.

Answer

Answer: God


6. Every ……………………… difference does not lead to social division.

Answer

Answer: social


7. We have different identities in different ……………………… .

Answer

Answer: contexts


8. Social division takes place when some social difference ……………………… with other differences.

Answer

Answer: overlaps


9. In our country ……………………… tend to be poor and landless.

Answer

Answer: dalits


10. Catholics and ……………………… are about equally likely to be poor or rich.

Answer

Answer: Protestants


11. Cross-cutting social differences are easier to ……………………… .

Answer

Answer: accommodate


12. Political ……………………… along religious and ethnic lines led to the disintegration of Yugoslavia into six independent countries.

Answer

Answer: competition


13. ……………………… is easier to accommodate demands that are within the-framework and are not at the cost of another community.

Answer

Answer: Constitutional


14. The ……………………… of social diversities in a country need not be seen as a source of danger.

Answer

Answer: assertion


15. People who feel ………………………, deprived and discriminated have to fight against the injustices.

Answer

Answer: marginalised.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 3 Democracy and Diversity with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Democracy and Diversity Class 10 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 3 Democracy and Diversity with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 4 Gender Religion and Caste with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 4 Gender Religion and Caste with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Gender Religion and Caste Class 10 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 4 Civics Objective Questions.

Gender Religion and Caste Class 10 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 10 Exams can download MCQ on Gender Religion and Caste Class 10 with Answers from here. By practicing Class 10 Civics Chapter 4 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 10 SST Civics Chapter 4 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
A communal mind often leads to a quest for political dominance of one’s:
(a) Own religious society
(b) Own religious community
(c) Own religious ideas
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Own religious
community
A communal mind often leads to a quest for political dominance of one’s own religious community.


Question 2.
Our constitution:
(a) Gives a special status to one religion
(b) Does not give a special status to any religion
(c) Favours two religions
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Does not give a special status to any religion
Our constitution does not give a special status to any religion.


Question 3.
The constitution:
(a) Does not prohibits discrimination on grounds of religion
(b) Prohibits discrimination on grounds of religion
(c) Allows only one religion
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Prohibits discrimination on grounds of religion
The constitution prohibits discrimination on grounds of religion.


Question 4.
All societies have some kind of social inequality:
(a) And some form of division of labour
(b) And different castes
(c) And similar castes
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) And some form of division of labour
All societies have some kind of social inequality and some form of division of labour.


Question 5.
Caste’s and caste system in modern India:
(a) Not undergone many changes
(b) Have undergone some changes
(c) Have undergone great changes
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Have undergone great changes
Caste’s and caste system in modern India have undergone great changes.


Question 6.
Some of the older aspects of caste:
(a) Do not persist
(b) Still persist
(c) Do not exist
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Still persist
Some of the oldest aspects of caste still persist.


Question 7.
There is a disproportionately large presence of:
(а) ‘Middle caste’ among the urban middle classes in our country
(b) ‘Lower caste’ among the rural lower classes in our country
(c) ‘Upper caste’ among the urban middle classes in our country
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) ‘Upper caste’ among the urban middle classes in our country
There is a disproportionately large presence of ‘upper caste’ among the urban middle classes in our country.


Question 8.
In the case of communalism, casteism is rooted in the belief that:
(a) Caste is the sole basis of social community
(b) Religion is the sole basis of social community
(c) Modern education is necessary
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Caste is the sole basis of social community
Casteism is rooted in the belief that caste is the sole basis of social community.


Question 9.
A ladder like formation in which all the caste groups are placed from the ‘highest’ to the lowest castes is known as:
(a) Caste ladder
(b) Occupational mobility
(c) Caste hierarchy
(d) All the above

Answer

Answer: (c) Caste hierarchy
It refers to caste hierarchy.


Question 10.
Universal adult franchise refers to:
(a) All the adult citizens of India
(b) One – person – one – vote
(c) Two – person – two – votes
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) One – person – one – vote
It refers to one – person – one – vote.


Question 11.
No parliamentary constituency in the country:
(a) Has a clear majority of one single vote
(b) Can win an election
(c) Can contest an election
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Has a clear majority of one single vote
No parliamentary constituency in the country has a clear majority of one single vote.


Question 12.
When people say that a caste is a ‘vote bank’ of one party, it means:
(a) A small proportion of the voters from that caste vote for that party
(b) A large proportion of the voters from that caste do not vote for that party
(c) A large proportion of the voters from that caste vote for that party
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) A large proportion of the voters from that caste vote for that party
It means a large proportion of the voters from that caste vote for that party.


Question 13.
Some voters have more than one candidate from their caste:
(a) While some voters have no candidate from their caste
(b) While many voters have many candidates from their caste
(c) While many voters have no candidate from their caste
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) While many voters have no candidate from their caste
Some voters have more than one candidate from their caste while many voters have no candidate from their caste.


Question 14.
Gender division is not based on biology but on:
(a) Social expectations and stereotypes
(b) Hierarchical social division
(c) Can be both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Social expectations and stereotypes
Gender division is actually, based on social expectations and stereo types and not on biology.


Question 15.
Boys and girls are brought up to believe that the main work of women is:
(a) Working outside
(b) To do housework
(c) To do housework and bringing up children
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) To do housework and bringing up children
They are made to believe that the main work of women is to do housework and rear children.


Question 16.
Feminist movements aimed at:
(a) Equal status for women
(b) Equal status for men
(c) Equality in personal and family life for women
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Equality in personal and family life for women
Feminist movement aimed at equality in the personal and family life of women.


Question 17.
The participation of women in public life is very high in countries like:
(а) India, Pakistan and Sri Lanka
(b) USA, Russia and UK
(c) Sweden, Norway and Finland
(d) Australia, New Zealand and China

Answer

Answer: (c) Sweden, Norway and Finland
In Sweden, Norway and Finland the participation of women in public life is very high.


Question 18.
Our country is a:
(а) Male – dominated
(b) Women – dominated
(c) Can be both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer

Answer: (а) Male – dominated
Our country is a male-dominated country.


Question 19.
The literacy rate among women is only:
(a) 50 percent compared with 70 percent among men
(b) 52 percent compared with 72 percent among men
(c) 54 percent compared with 76 percent among men
(d) 60 percent compared with 80 percent among men

Answer

Answer: (c) 54 percent
compared with 76 percent among men
The literacy rate among women is only 54 percent compared with 76 percent among men.


Question 20.
The percentage of elected women members in Lok Sabha has never reached even:
(a) 5 percent of its total strength
(b) 10 percent of its total strength
(c) 15 percent of its total strength
(d) 20 percent of its total strength

Answer

Answer: (b) 10 percent of its total strength
The percentage of elected women members in Lok Sabha has never reached even 10 percent of its total strength.


Question 21.
The share of women in the state assemblies is less than:
(a) 20 percent
(b) 15 percent
(c) 10 percent
(d) 5 percent

Answer

Answer: (d) 5 percent
The share of the women in the state assemblies is less than 5 percent.


Question 22.
Human rights groups in our country have argued that most of the victims of communal riot in our country are:
(a) People from minorities
(b) People from majorities
(c) People from religious minorities
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) People from religious minorities
Most of the victims of communal riots in our country are people from religious minorities.


Question 23.
Ideals and values drawn from different religions can and perhaps should play a role in:
(a) Education
(b) Politics
(c) Health
(d) Running a government

Answer

Answer: (b) Politics
Ideas, ideals and values drawn from different religions can play a vital role in politics.


Question 24.
Communal politics refers to:
(a) Beliefs of one religion are presented to those of other religions
(b) Demands of one religious group are formed in opposition to another
(c) When state power be used to establish domination of one religious group over the rest
(d) All the above factors

Answer

Answer: (d) All the above factors
Communal politics refers to all the above factors.


Question 25.
Communal politics is based on the idea:
(а) That religion is the principal basis of social community
(b) That religion is not the principal basis of social community
(c) That ideas and views are the principal basis of social community
(d) All the above factors

Answer

Answer: (а) That religion is the
principal basis of social community
In communal politics religion is the principal basis of social community.


Write true (T) or false (F)

1. Gender division is a form of hierarchical social division seen every where, but is rarely recognised in the study of politics.

Answer

Answer: True


2. In urban areas, poor women work as domestic helper in middle class homes, while upper class women work in offices.

Answer

Answer: False


3. Majority of women do some sort of paid work in addition to domestic labour.

Answer

Answer: True


4. Earlier, only women were allowed to participate in public affairs, vote and contest tor public offices.

Answer

Answer: False


5. Women in different parts of the world organised and agitated for equal rights.

Answer

Answer: True


6. Most radical women’s movements aimed at equality in personal and family life as well.

Answer

Answer: True


7. In our country, women work side – side with men.

Answer

Answer: False


8. Now-a-days women do not disadvantage, discrimination oppression.

Answer

Answer: False


9. The literacy rate among women in our country is only 54 per cent compared with 76 percent among men.

Answer

Answer: True


10. The Equal Wages Act provides that equal wages should be paid for equal work.

Answer

Answer: True


11. Sex-selection abortion does not lead to decline in child sex ratio.

Answer

Answer: False


12. In India, the proportion of women in legislature has been very low.

Answer

Answer: True


13. India is behind the averages, in women participation in national parliaments, for several developing countries of Africa and Latin America.

Answer

Answer: True


14. One – third of seats in local government bodies in panchayats and municipalities are now reserved for men.

Answer

Answer: False


15. There are more than 10 lakh electee women representatives in rural and urban local bodies.

Answer

Answer: True


16. Gender division is an example that some form of social division needs to be expressed in politics.

Answer

Answer: True


17. Human rights groups have demanded that the government take special steps to promote religious minorities.

Answer

Answer: True


18. People are able to express in politics their needs interests and demands as a member of a religious community.

Answer

Answer: False


19. Communal politics is not based on the idea that religion is the principal basis of social community.

Answer

Answer: False


20. The followers of a particular religion must belong to one community.

Answer

Answer: True


21. People who follow different religions cannot belong to the same social community.

Answer

Answer: True


22. People of one religion have the same interests and aspirations in every context.

Answer

Answer: False


23. Any attempt to bring all followers of one religion together in context other than religion is bound to suppress many voices within that community.

Answer

Answer: True


24. The most common expression of communalism is in everyday beliefs.

Answer

Answer: True


25. A communal mind does not lead to a quest for political dominance of one’s own religious community.

Answer

Answer: False


26. Political mobilisation on religious lines is another frequent form of communalism.

Answer

Answer: True


27. Communalism does not take the ugly form of communal violence, riots and massacre.

Answer

Answer: False


28. The post – Independence period also seen large scale communal violence.

Answer

Answer: True


29. There is an official religion for the Indian state.

Answer

Answer: False


30. The constitution prohibits discrimination on grounds of religion.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column-IColumn-IIColumn-III
1. Family laws of religions(a) everyA. against women
2. There are many voices inside(b) specialB. everyday beliefs
3.The most common expression of(c) economicC. status
4. Caste division is(d) communalism is inD. to India
5. Caste continues to be closely linked to(e) discriminateE. community
Answer

Answer:

Column-IColumn-IIColumn-III
1. Family laws of religions(e) discriminateA. against women
2. There are many voices inside(a) everyE. community
3.The most common expression of(d) communalism is inB. everyday beliefs
4. Caste division is(b) specialD. to India
5. Caste continues to be closely linked to(c) economicC. status

2.

Column-AColumn-B
1. Feminist(а) shift of population from rural to urban areas
2. Patriarchy(b) shift one occupation from another
3. Family laws(c) a system that values men more than women
4. Urbanisation(d) laws that deal with family related matters
5. Occupational mobility(e) one who believes in equal rights and opportunities for women and men
Answer

Answer:

Column-AColumn-B
1. Feminist(e) one who believes in equal rights and opportunities for women and men
2. Patriarchy(c) a system that values men more than women
3. Family laws(d) laws that deal with family related matters
4. Urbanisation(а) shift of population from rural to urban areas
5. Occupational mobility(b) shift one occupation from another

Fill in the blanks

1. On an average an Indian woman works ……………………… hour more than an average man every day.

Answer

Answer: one


2. Urban areas have become particularly unsafe for ……………………… .

Answer

Answer: women


3. Women’s organisations and activists have been demanding a reservation of at least ……………………… of seats in the Lok Sabha and State Assemblies for women.

Answer

Answer: one-third


4. ……………………… division is an example that some form of social division needs to be expressed in politics.

Answer

Answer: Gender


5. Political acts are not wrong as long as they treat every ……………………… equally.

Answer

Answer: religion


6. ……………………… politics is based on the idea that religion is the principal basis of social community.

Answer

Answer: Communal


7. People who follow different religions cannot belong to the same ……………………… community.

Answer

Answer: social


8. People of one religion do not have the same interests and aspirations in every ………………………

Answer

Answer: context


9. The most common expression of communalism is in everyday ………………………

Answer

Answer: beliefs


10. Communalism was and continues to be one of the major challenges to ……………………… in our country.

Answer

Answer: democracy


11. There is no official ……………………… for the Indian state.

Answer

Answer: religion


12. Caste has not disappeared from ……………………… India.

Answer

Answer: contemporary


13. Political parties and ……………………… in elections make appeals to caste sentiment to muster support.

Answer

Answer: candidates


14. No ……………………… constituency in the country has a clear majority of one single caste.

Answer

Answer: parliamentary


15. People within the same caste or community have different interests depending on ……………………… their condition

Answer

Answer: economic.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 4 Gender Religion and Caste with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Gender Religion and Caste Class 10 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 4 Gender Religion and Caste with Answers Read More »

A Bicycle in Good Repair Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 9

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Chapter 9 A Bicycle in Good Repair with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering A Bicycle in Good Repair Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the A Bicycle in Good Repair Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Chapter 9 A Bicycle in Good Repair with Answers

Enhance your subject knowledge through A Bicycle in Good Repair MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on A Bicycle in Good Repair provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th A Bicycle in Good Repair MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following passages carefully and answer the questions that follow. Tick the correct answer from the given alternatives:

(1)

He said, “This front wheel wobbles.” I said, “It doesn’t if you don’t wobble it.” It didn’t wobble, as a matter of fact— nothing worth calling a wobble. He said, “This is dangerous; have you got a hammer?” I ought to have been firm, but I thought that perhaps he really did know something about the business. When I came back, he was sitting on the ground with the front wheel between his legs. He was playing with it, twiddling it round between his fingers; the remanent of the machine was lying on the gravel path beside him.

Question 1.
Which wheel of the bicycle wobbles according to his friend?
(a) Front
(b) Back
(c) Both
(d) None

Answer

Answer: (a) Front


Question 2.
Who is ‘he’ in the above lines?
(a) The writer
(b) The writer’s father
(c) The writer’s friend
(d) None of these

Answer

Answer: (c) The writer’s friend


Question 3.
Who is ‘I’ in the above lines?
(a) The writer
(b) The writer’s father
(c) The writer’s friend
(d) None of these

Answer

Answer: (a) The writer


Question 4.
What did the writer’s friend do?
(a) Taking tea and waiting for his friend
(b) Took the cycle with him
(c) Took the wheel out of the fork
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Took the wheel out of the fork


(2)

A man I knew proposed one evening we should go for a long bicycle ride together on the following day, and I agreed. I got up early; for me; I made an effort and was pleased with myself. He came half an hour late; I was waiting for him in the garden. It was a lovely day. He said, “That’s a good-looking machine of yours. How does it run?” “Oh, like most of them!” I answered; “easily enough in the morning; goes a little stiffly after lunch.”

Question 1.
Who is ‘I’ in the above lines?
(a) The narrator
(b) The narrator’s friend
(c) The narrator’s father
(d) None of these

Answer

Answer: (a) The narrator


Question 2.
The narrator was:
(a) an early rises
(b) a late riser
(c) he used to get up whenever he wanted
(d) when his mother went to wake him up

Answer

Answer: (b) a late riser


Question 3.
The bicycle ran smoothly in the.
(a) afternoon
(b) morning
(c) evening
(d) night

Answer

Answer: (b) morning


Question 4.
Give the meaning of ‘stiffly’.
(a) firm
(b) light
(c) soft
(d) hard

Answer

Answer: (d) hard


(3)

Common sense continued to whisper to me: ‘Stop him before he does any more mischief. You have a right to protect your own property from the ravages of a lunatic. Take him by the scruff of the neck, and kick him out of the gate!’ But I am weak when it comes, to hurting other people’s feelings, and I let him muddle on.

Question 1.
Who does ‘he’ refer to?
(a) The writer
(b) The writer’s father
(c) The writer’s friend
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) The writer’s friend


Question 2.
What mischief was he doing?
(a) He was dismantling the bicycle
(b) He was playing with marbles
(c) He was disturbing the passers-by
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) He was dismantling the bicycle


Question 3.
What did the writer feel?
(a) To scold his friend
(b) To kick the mischief-maker out of the gate
(c) To help his friend
(d) Not to say anything to his friend who has spoilt the bicycle

Answer

Answer: (b) To kick the mischief-maker out of the gate


Question 4.
Why could the writer not protect his property from a lunatic?
(a) Because he did not want to have his cycle back safely
(b) Because he was sure that his friend would mend the cycle
(c) Because he did not want to hurt other man’s feelings
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Because he did not want to hurt other man’s feelings


Question 5.
Write the meaning of ‘lunatic’.
(a) mad fellow
(b) sincere
(c) intelligent
(d) clever

Answer

Answer: (a) mad fellow


(4)

Before I could stop him he had unscrewed something somewhere and out rolled all over the path some dozen or so little balls. “Catch ’em!” he shouted; “catch ‘em! We mustn’t lose any of them.” He was quite excited about them. We groveled around for half an hour and found sixteen. He said he hoped we had got them all, because, if not, it would make a serious difference to the machine. I put them for safety in my hat. It was not a sensible thing to do, I admit.

Question 1.
Who is ‘I’ is the above lines?
(a) The writer’s friend
(b) The writer
(c) The writer’s mother
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) The writer


Question 2.
We must not lose any of them’. What does ‘them’ refer to?
(a) Ball bearings
(b) Screws
(c) Pins
(d) Handles

Answer

Answer: (a) Ball bearings


Question 3.
How many balls did they find?
(a) Twenty
(b) Four
(c) Ten
(d) Sixteen

Answer

Answer: (d) Sixteen


Question 4.
Where did the writer put the balls safely?
(a) In his pocket
(b) In his hat
(c) In a box
(b) In a tray

Answer

Answer: (b) In his hat


Question 5.
Write the meaning of ‘unscrewed’.
(a) served
(b) tightened
(c) loosened
(d) unsecurity

Answer

Answer: (c) loosened


(5)

Thus encouraged, he set to work to refix the gear-case. He stood the bicycle against the house and worked from the offside. Then he stood it against a tree and worked from the on the side. Then I held it for him, while he lay on the ground with his head between the wheels and worked at it from below, and dropped oil upon himself. Then he took it away from me and doubled himself across it till he lost his balance and slid over onto his head.

Question 1.
Name the lesson.
(a) Fire: Friend and Foe
(b) A Bicycle in Good Repair
(c) Three Questions
(d) Expert Detectives

Answer

Answer: (b) A Bicycle in Good Repair


Question 2.
Who is ‘he’ in the above lines?
(a) The writer
(b) The writer’s father
(c) The writer’s friend
(d) None of these

Answer

Answer: (c) The writer’s friend


Question 3.
What did the writer’s friend decide to do?
(a) To repair the cycle
(b) To repair the gearbox
(c) To repair the chain of the cycle
(d) To repair the front wheel

Answer

Answer: (b) To repair the gearbox


Question 4.
What did he drop upon himself?
(a) Water
(b) Tea
(c) Oil
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Oil


Question 5.
Give the opposite of ‘encouraged’.
(a) courage
(b) courageous
(c) discouraged
(d) brave

Answer

Answer: (c) discouraged


(6)

He gave up looking for the rest of the screws. He said screws had a knack of turning up when you least expected them, and that now he would see to the chain. He tightened it till it would not move; next, he loosened it until it was twice as loose as it was before. Then he said we had better think about getting the front wheel back into its place again.

Question 1.
Name the lesson.
(a) Three Questions
(b) Expert Detectives
(c) A Bicycle in Good Repair
(d) Fire: Friend and foe

Answer

Answer: (c) A Bicycle in Good Repair


Question 2.
Who is ‘He’ in the above lines?
(a) The writer
(b) The writer’s friend
(c) The mechanic
(d) The writer’s father

Answer

Answer: (b) The writer’s friend


Question 3.
What did the writer’s friend decide to do?
(a) To mend the cycle
(b) To give up finding the screws
(c) To find the screws
(d) To go to home

Answer

Answer: (b) To give up finding the screws


Question 4.
For what is ‘it’ used here?
(a) For the brakes
(b) For the wheel
(c) For the chain
(d) For the cycle

Answer

Answer: (c) For the chain


(7)

He was of A cheerful disposition. He said, “Well, we must put back all we can find, and trust to providence.” We found eleven. We fixed six on one side and five on the other, and half an hour later the wheel was in its place again. It need hardly be added that it really did wobble now; a child might have noticed it. He said it would do for the present.

Question 1.
Who does ‘he’ refer to?
(a) The writer
(b) The mechanic
(c) The writer’s friend
(d) The writer’s father

Answer

Answer: (c) The writer’s friend


Question 2.
How many balls could they find finally?
(a) Ten
(b) Nine
(c) Sight
(d) Seven

Answer

Answer: (d) Seven


Question 3.
Did the front wheel start wobble?
(a) Yes
(b) It started wobbling even more
(c) No
(d) Can’t say

Answer

Answer: (b) It started wobbling even more


Question 4.
How much time did he take to put the wheel in its place?
(a) One hour
(b) Half an hour
(c) Two hours
(d) Fifteen minutes

Answer

Answer: (b) Half an hour


Question 5.
Give the meaning of ‘disposition’.
(a) God
(b) Deposits
(c) Nature
(d) Position

Answer

Answer: (c) Nature


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Chapter 9 A Bicycle in Good Repair with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English A Bicycle in Good Repair MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

A Bicycle in Good Repair Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 9 Read More »

The Story of Cricket Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 10

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Chapter 10 A Bicycle in Good Repair with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering A Bicycle in Good Repair Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the A Bicycle in Good Repair Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Chapter 10 A Bicycle in Good Repair with Answers

Enhance your subject knowledge through A Bicycle in Good Repair MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on A Bicycle in Good Repair provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th A Bicycle in Good Repair MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following passages carefully and answer the questions that follow. Tick the correct answer from the given alternatives:

(1)

India entered the world of Test cricket in 1932, a decade and a half before it became an independent nation. This was possible because Test cricket from its origins in 1877 was organised as a contest between different parts of the British empire, not sovereign nations. The first Test was played between England and Australia when Australia was still a white-settler colony. Similarly, the small countries of the Caribbean that together make up the West Indies team were British colonies till well after the Second World War.

Question 1.
When did India enter the world of Test cricket?
(a) In 1930
(b) in 1932
(c) In 1950
(d) in 1920

Answer

Answer: (b) in 1932


Question 2.
The first test was played between
(a) England and West Indies
(b) Australia and West Indies
(c) England and Australia
(d) India and England

Answer

Answer: (c) England and Australia


Question 3.
‘Decade’ means a period of
(a) ten years
(b) ten months
(c) ten days
(d) a century

Answer

Answer: (a) ten years


(2)

Another curious characteristic of cricket is that the length of the pitch is specified— 22 yards—but the size or shape of the ground is not. Most other team sports such as hockey and football lay down the dimensions of the playing area. Cricket does not. Grounds can be oval like the Adelaide Oval or nearly circular, like Chepauk in Chennai. A six at the Melbourne Cricket Ground needs to “clear much more ground than it does at Feroz Shah Kotla in Delhi.

Question 1.
The length of the cricket pitch is.
(a) 20 yards
(b) 21 yards
(c) 22 yards
(d) 23 yards

Answer

Answer: (c) 22 yards


Question 2.
Which sports does not lay down the dimensions of the playing area?
(a) Cricket
(b) Football
(c) Hockey
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Cricket


Question 3.
The cricket ground can be.
(a) round
(b) oval
(c) either oval or round
(d) none of these

Answer

Answer: (c) either oval or round


Question 4.
Write the meaning of ‘oval’.
(a) round
(b) shaped like an egg
(c) rectangular
(d) square

Answer

Answer: (b) shaped like an egg


(3)

The technology of satellite television and the world-wide reach of multi-national television companies created a global market for cricket. Matches in Sydney could now be watched live in Surat. Since India had the largest viewership for the game amongst the cricket-playing nations and the largest market in the cricketing world, the game’s centre of gravity shifted to South Asia. This shift was symbolised by the shifting of the ICC headquarters from London to tax-free Dubai.

Question 1.
Who created a global market for cricket?
(a) Multinational companies
(b) Technology of satellite television
(c) Foreign companies
(d) National companies

Answer

Answer: (b) Technology of satellite television


Question 2.
Which country has the largest viewership for the game of cricket?
(a) Australia
(b) China
(c) India
(d) Pakistan

Answer

Answer: (c) India


Question 3.
The ICC Headquarters shifted from London to.
(a) Dubai
(b) China
(c) Surat.
(d) Sydney

Answer

Answer: (a) Dubai


Question 4.
The game’s centre of gravity has shifted to
(a) Africa
(b) North India
(c) South Korea
(d) South Asia

Answer

Answer: (d) South Asia


(4)

The origins of Indian cricket are to be found in Bombay and the first Indian community to start playing the game was the small community of Zoroastrians the Parsis. Brought into close contact with the British because of their interest in trade and the first Indian community to westernize, the Parsis founded the first Indian Cricket Club, the Oriental Cricket Club, in Bombay in 1848. Parsis clubs were funded and sponsored by Parsi businessmen like the Tatas and the Wadias. The white cricket elite in India offered on help to the enthusiastic Parsis.

Question 1.
Name the lesson.
(a) The Story of Cricket
(b) Fire: Friend and Foe
(c) Three Questions
(d) Expert Detectives

Answer

Answer: (a) The Story of Cricket


Question 2.
Where are the origins of Indian cricket found?
(a) Bombay
(b) Delhi
(c) Calcutta
(d) Madras

Answer

Answer: (a) Bombay


Question 3.
Name the first Indian cricket club.
(a) National Cricket Club
(b) Bombay Cricket Club
(c) Parsi Cricket Club
(d) Oriental Cricket Club

Answer

Answer: (d) Oriental Cricket Club


Question 4.
Name some Parsi businessmen mentioned in this paragraph.
(a) The Ambanis
(b) Tatas and Wadias
(c) The Birlas
(d) The Sahara Group

Answer

Answer: (b) Tatas and Wadias


Question 5.
Give the meaning of ‘enthusiastic’.
(a) dull
(b) zealous %
(c) excited
(d) happy

Answer

Answer: (c) excited


(5)

One hundred and fifty years ago the first Indian cricketers, the Parsis, had to struggle to find an open space to play in. Today, the global market-place has made Indian players the best-paid, most famous cricketers in the game, men for whom the world is a stage. This transformation was made up of many smaller changes: the replacement of the gentlemanly amateur by the paid professional, the triumph of the one-day game as it overshadowed Test cricket in terms of popularity, and the remarkable changes in global commerce and technology.

Question 1.
Who had to struggle hard to find open space to play in?
(a) The Australians
(b) The Indians
(c) The Parsis
(d) The Asians

Answer

Answer: (c) The Parsis


Question 2.
Which type of matches are mostly liked by viewers?
(a) International Test Matches
(b) One-day Matches
(c) Twenty-Twenty Matches
(d) Test Matches

Answer

Answer: (b) One-day Matches


Question 3.
These days, the Indian cricketers are paid.
(a) the maximum
(b) average
(c) the least
(d) sometimes

Answer

Answer: (a) the maximum


Question 4.
Give the opposite of ‘triumph’.
(a) victory
(b) defeat
(c) fighting
(d) destroy

Answer

Answer: (b) defeat


Question 5.
Give the meaning of ‘overshadowed’.
(a) under the shadow
(b) destroyed
(c) dominated
(d) overworked

Answer

Answer: (c) dominated


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Chapter 10 A Bicycle in Good Repair with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English A Bicycle in Good Repair MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

The Story of Cricket Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 10 Read More »

The Tiny Teacher Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 1

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 1 The Tiny Teacher with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering The Tiny Teacher Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the The Tiny Teacher Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 1 The Tiny Teacher with Answers

Enhance your subject knowledge through The Tiny Teacher MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on The Tiny Teacher provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th The Tiny Teacher MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

Question 1.
Who is treated as cow in the ants colony ?
(a) Black insect
(b) White fly
(c) Greenfly
(d) Grey fly

Answer

Answer: (c) Greenfly


Question 2.
The grubs are guarded by
(a) soldier ant
(b) king ant
(c) worker ant
(d) queen ant

Answer

Answer: (a) soldier ant


Question 3.
Who spend most of their time searching for food ?
(a) Soldier ant
(b) Queen ant
(c) King ant
(d) Worker ant

Answer

Answer: (d) Worker ant


Question 4.
Who lays the eggs ?
(a) The worker ant
(b) The queen ant
(c) Male ant
(d) Grubs

Answer

Answer: (b) The queen ant


Question 5.
Which is the commonest kind of ants ?
(a) Black
(b) Yellow
(c) Green
(d) White

Answer

Answer: (a) Black


Question 6.
Which is the smallest, wisest and cleverest insect ?
(a) Fly
(b) Mosquito
(c) Worm
(d) Ant

Answer

Answer: (d) Ant


Question 7.
How does one ant greet the other ant coming from the opposite direction?
(a) Touching face
(b) Touching body
(c) Touching feelers
(d) Speaking good morning

Answer

Answer: (c) Touching feelers


Question 8.
Where do the ants live ?
(a) Anthills
(b) Jungles
(c) Stable
(d) Trees

Answer

Answer: (a) Anthills


Question 9.
What are the young ones of ants called ?
(a) Eggs
(b) Grubs
(c) Cocoons
(d) Ant

Answer

Answer: (b) Grubs


Question 10.
Who is called the mother of entire population of the colony ?
(a) Queen ant
(b) Soldier ant
(c) Worker ant
(d) Ant

Answer

Answer: (a) Queen ant


Question 11.
Where is mating between male and female ant done ?
(a) in the nest
(b) on the tree
(c) in the air
(d) under water

Answer

Answer: (c) in the air


Question 12.
The human beings may learn from tiny ants.
(a) discipline
(b) to shirk from work
(c) carelessness
(d) nothing

Answer

Answer: (a) discipline


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 1 The Tiny Teacher with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English The Tiny Teacher MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

The Tiny Teacher Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 1 Read More »

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 1 The French Revolution with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 History Chapter 1 The French Revolution with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided The French Revolution Class 9 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 1 History Objective Questions.

Students can also visit the most accurate and elaborate NCERT Solutions for Class 9 History Chapter 1 The French Revolution. Every question of the textbook has been answered here.

The French Revolution Class 9 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 9 Exams can download MCQ on The French Revolution Class 9 with Answers from here. By practicing Class 9 History Chapter 1 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 9 SST History Chapter 1 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Which of the following state of French society paid all the taxes?
(a) 1st estate
(b) 2nd estate
(c) 3rd estate
(d) All a, b and c

Answer

Answer: (c) 3rd estate
3rd Estate consisted of all the poor people and thus, they were forced to pay all the taxes.


Question 2.
The tax that was charged by the church from the peasants :
(a) Tithes
(b) Taille
(c) Indirect tax
(d) Irrigation tax

Answer

Answer: (a) Tithes
The church charged taxes for the peasants known as tithes.


Question 3.
What did Rousseau preach?
(a) There should not be social contract between the state and the monarch.
(b) There should be no relation between the state and the dictator.
(c) There is a social contract between the people and the monarch.
(d) The state should be divided between legislature and legislative for administrative purposes.

Answer

Answer: (c) There is a social contract between the people and the monarch.
Rousseau preached that there should be a social contract between the people and the monarch.


Question 4.
What did Montesquieu propose?
(a) He purposed the division of separation of power.
(b) He opposed the theory of separation of power.
(c) He argued that legislature, legislative and judiciary should be depended on each other.
(d) He purposed a division of power between judiciary, executive and legislature.

Answer

Answer: (d) He purposed a division of power between judiciary, executive and legislature.
Montesquieu wanted a division of power between judiciary, executive and legislative.


Question 5.
Which one of the following is the author of ‘The Social Contract’?
(a) Rosseau
(b) Voltaire
(c) Montesquieu
(d) Mirabeau

Answer

Answer: (a) Rosseau
Rousseau wrote the book titled. ‘The Social Contract’. He said that there is a social contract between the people and the monarch.


Question 6.
Which of the following were the two leaders of National Assembly of France?
(a) Mirabeau and Voltaire
(b) Mirabeau and Rousseau
(c) Mirabeau and Montesquieu
(d) Mirabeau and Abbesieyes

Answer

Answer: (d) Mirabeau and Abbesieyes
Mirabeau and Abbe-Sieyes were the two leaders of National Assembly of France. While others were philosophers.


Question 7.
Name the French Revolutionary who edited the paper ‘L’ Ami due peuple.
(a) Jean-Paul Marat
(b) Voltaire
(c) Abbe-Sieyes
(d) Montesquieu

Answer

Answer: (a) Jean-Paul Marat
Jean Paul Marat was a French Revolutionary who edited the paper ‘L’ Arni due peuple. Others wrote different books.


Question 8.
Which period is referred to as the ‘Reign of Terror?
(a) The period from 1793 to 1794
(b) The period from 1789 to 1794
(c) The period from 1789 to 1785
(d) The period from 1789 to 1799

Answer

Answer: (a) The period from 1793 to 1794
Between the period 1793 to 1794 many cruel incidents took place. Thus, the period is called ‘Reign of Terror’.


Question 9.
What is Directory?
(a) It was executive made up from 3rd estate of French society
(b) It was executive made up from the members of French parliament.
(c) It was executive made up of five members.
(d) It was an elected body by the French Citizen.

Answer

Answer: (c) It was executive made up of five members.
An executive organ made up of five members was known as a Directory.


Question 10.
When was a legislative, to free all the slaves in the French overseas possession passed?
(a) In 1783
(b) In 1793
(c) In 1795
(d) In 1794

Answer

Answer: (d) In 1794
In 1794 a legislative was passed to free all the slaves in the French overseas possession.


Question 11.
The French Revolution started in:
(a) 1789
(b) 1688
(c) 1709
(d) 1749

Answer

Answer: (a) 1789
Is correct, because Chinese Revolution broke out in 1709 and 1749 respectively and Glorious Revolution occurred in 1688.


Question 12.
Louis XVII became the king of France in :
(a) 1784
(b) 1764
(c) 1774
(d) 1789

Answer

Answer: (c) 1774
In 1774 Louis XVII became the king of France, historical fact.


Question 13.
The term subsistence stands for:
(a) An extreme condition where basic condition for survival is fulfilled.
(b) A social division of society.
(c) A group of French army.
(d) An extreme situation where the basic means of livelihood are endangered.

Answer

Answer: (d) An extreme situation where the basic means of livelihood are endangered
a, b and c have different meaning.


Question 14.
The spirit of laws was written by:
(a) Montesquieu
(b) Rousseau
(c) Voltaire
(d) Locke

Answer

Answer: (a) Montesquieu
Montesquieu. This book gave us the clear picture of the blemishes of the monarchial system and gave justice of divine right.


Question 15.
Name the French philosopher who said that the people are real masters of the rule and king rules with their consent.
(a) Voltaire
(b) Rousseau
(c) Locke
(d) Montesquieu

Answer

Answer: (b) Rousseau
In his book ‘The Social Contract’


Question 16.
Which of the following tax was paid by the peasants of France :
(i) Taille (ii) Tithe (iii) Indirect taxes (iv) No tax was given
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (iv)
(d) (i), (ii) and (iii)

Answer

Answer: (d) (i), (ii) and (iii)
The peasant had to pay all the taxes.


Question 17.
What happened in the month of July?
(a) The city of Paris was in state of alarm.
(b) The city of Paris was set on fire.
(c) The city of Paris became free.
(d) Louis XVII became the king of Paris.

Answer

Answer: (a) The city of Paris was in state of alarm.
On the month of July 1789, the city of Paris was in a state of alarm.


Question 18.
The fortress-prison in France is known as:
(a) Central Jail of France
(b) Revolutionary Jail of France
(c) Central Jail of Revolutionary
(d) Bastille

Answer

Answer: (d) Bastille
Is correct, a, b, c are false because no such prison was in France at that time.


Question 19.
The events which are important in the making of the modern world :
(i) French Revolution (ii) Russian Revolution (iii) Rise of Nazism (iv) Chinese Revolution
(a) (i) and (iv)
(b) (i) and (iii)
(c) (i), (ii) and (iii)
(d) (iii) and (iv)

Answer

Answer: (b) (i) and (iii)
The ideas of liberty, freedom and equality were given by French Revolution but Russian Revolution paved the way for the modem world.


Question 20.
Which event gave the idea of liberty, freedom and equality ?
(a) Glorious Revolution of 1688
(b) The French Revolution
(c) The Russian Revolution
(d) The American War of Independence

Answer

Answer: (b) The French Revolution
The ideas of liberty, freedom and equality were given by French Revolution but Russian Revolution paved the way for the modem world.


Question 21.
Name the philosopher who sought to repute the doctrine of divine and absolute right of monarch in France.
(a) John Locke
(b) Rousseau
(c) Voltaire
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) John Locke
John Locke. Both Roussea and Voltaire sought other purposes.


Write true (T) or false (F)

1. On the morning of 14 July, 1789, the city of Paris was in a state of alarm.

Answer

Answer: True


2. In 1774, Louis XVII of the Bourbon family of kings ascended the throne of France.

Answer

Answer: False


3. The society of estates was part of the feudal system that dated back to the ancient ages.

Answer

Answer: False


4. A unit of currency called livre, was discontinued in 1794, in France.

Answer

Answer: True


5. The burden of financing activities of the state through taxes was borne by the second estate only.

Answer

Answer: False


6. The population of France rose from about 23 million in 1715 to 28 million in 1789.

Answer

Answer: True


7. The eighteenth century witnessed the emergence of social groups, termed the first class.

Answer

Answer: False


8. Montesquieu proposed a division of power within the government between the legislative, the executive and the judiciary.

Answer

Answer: True


9. The revolutionary wars brought losses and economic difficulties to the people.

Answer

Answer: True


10. The members of the Jacobin club belonged mainly to the more prosperous section of society.

Answer

Answer: False


11. In the summer of 1792 the Jacobins planned an insurrection of a large number of Parisians who were angered by the short supplies and high prices of food.

Answer

Answer: True


12. The newly elected assembly was called the convention.

Answer

Answer: True


13. On 21 September, 1892 it abolished the monarchy and declared France a republic.

Answer

Answer: False


14. Louis XVI was sentenced to death by a court in the charge of betrayal.

Answer

Answer: True


15. The period form 1793 to 1794 is referred to as the Reign of Prosperity.

Answer

Answer: False


16. Robespierre followed a policy of severe control and punishment.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column AColumn B
(a) Louis XVI becomes king of FranceA. 1792-93
(b) France becomes a republicB. 1815
(c) Napoleon becomes EmperorC. 1792
(d) Napoleon defeated at WaterlooD. 1804
(e) National Assembly voted in AprilE. 1774
Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) Louis XVI becomes king of FranceE. 1774
(b) France becomes a republicA. 1792-93
(c) Napoleon becomes EmperorD. 1804
(d) Napoleon defeated at WaterlooB. 1815
(e) National Assembly voted in AprilC. 1792

2.

Column IColumn IIColumn III
1. Sceptre was a(a) a court inA. royal power
2. The winged woman was a symbol(b) in France inB. 1804
3. Robespierre was convicted by(c) of France inC. of the law
4. Slavery was finally abolished(d) of personificationD. 1848
5. Napoleon was crowned Emperor(e) Symbol ofE. 1794
Answer

Answer:

Column IColumn IIColumn III
1. Sceptre was a(e) Symbol ofA. royal power
2. The winged woman was a symbol(d) of personificationC. of the law
3. Robespierre was convicted by(a) a court inE. 1794
4. Slavery was finally abolished(b) in France inD. 1848
5. Napoleon was crowned Emperor(c) of France inB. 1804

Fill in the blanks

1. One important law that came into effect soon after the storming of the Bastille in the summer of 1789 was the abolition of ……………. .

Answer

Answer: Censorship


2. ……………. is born free and remains equal to man in rights.

Answer

Answer: Women


3. ……………. was one of the most important of the politically active women in revolutionary France.

Answer

Answer: Olympe de Gourges


4. During the Reign of ……………., the new government issued laws ordering closure of women’s clubs.

Answer

Answer: Terror


5. ‘Blue-White-Red’ colour denotes the natural colours of ……………. .

Answer

Answer: France


6. ……………. is an executive made up of five members.

Answer

Answer: Directory


7. Napoleon was defeated at ……………. in 1815.

Answer

Answer: Waterloo


8. Port cities like ……………. and ……………. owed their economic prosperity to the flourishing slave trade.

Answer

Answer: Bordeoux, Wantes


9. The ideas of ……………. and democratic rights were the most important legacy of the French Revolution.

Answer

Answer: 9. Liberty


10. Tipu Sultan and ……………. are two examples of individuals who responded to the ideas coming from revolutionary France.

Answer

Answer: Rammohan Roy.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 9 History Chapter 1 The French Revolution with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of The French Revolution Class 9 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 1 The French Revolution with Answers Read More »

error: Content is protected !!