Author name: Prasanna

A Tale of Two Birds Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 1

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 1 A Tale of Two Birds with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering A Tale of Two Birds Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the A Tale of Two Birds Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 1 A Tale of Two Birds with Answers

Enhance your subject knowledge through A Tale of Two Birds MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on A Tale of Two Birds provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th A Tale of Two Birds MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

Question 1.
Where did the bird and her new born babies live?
(a) in a house
(b) in a farm
(c) in a forest
(d) in a burrow

Answer

Answer: (c) in a forest


Question 2.
Who killed the mother bird?
(a) a hunter
(b) a storm
(c) a peasant
(d) a parasite

Answer

Answer: (b) a storm


Question 3.
What for did the king come to the forest?
(a) hunting
(b) amusement
(c) resting
(d) none of these

Answer

Answer: (a) hunting


Question 4.
What did the king see in the forest?
(a) a tiger
(b) a deer
(c) a lion
(d) a rabbit

Answer

Answer: (b) a deer


Question 5.
Why did the king lose his way in the forest?
(a) he was not known to the place
(b) his horse put him on the wrong
(c) he had gone deep into the forest
(d) none of these

Answer

Answer: (c) he had gone deep into the forest


Question 6.
Where did the king go?
(a) to a house
(b) to a temple
(c) to a palace
(d) to a cave

Answer

Answer: (d) to a cave


Question 7.
Whom did he see there?
(a) a brown bird
(b) a guard
(c) a wicked man
(d) a holy man

Answer

Answer: (a) a brown bird


Question 8.
Who said this, “Quick! Hurry up! Come and take his jewels and his horse.”
(a) the wicked man
(b) the guard
(c) the wicked brown bird
(d) none of these

Answer

Answer: (c) the wicked brown bird


Question 9.
What did the king do then?
(a) stole the jewels
(b) stole the horse
(c) went into the cave
(d) rode away

Answer

Answer: (d) rode away


Question 10.
Where did the king go next?
(a) to a house
(b) to a palace
(c) to an ashram
(d) to a temple

Answer

Answer: (c) to an ashram


Question 11.
“Welcome to the ashram”. Who greeted the king?
(a) the rishi
(b) the guard
(c) the wicked bird
(d) the bird

Answer

Answer: (d) the bird


Question 12.
Who asked the king to share his food?
(a) the rishi
(b) the guard
(c) the bird
(d) the dacoits

Answer

Answer: (a) the rishi


Question 13.
Who told the story of two birds to the king?
(a) the bird
(b) a common man
(c) the dacoits
(d) the rishi

Answer

Answer: (d) the rishi


Question 14.
Who said this, “A man is known by the company he keeps.”
(a) the holy man
(b) the king
(c) the bird
(d) none of these

Answer

Answer: (a) the holy man


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 1 A Tale of Two Birds with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English A Tale of Two Birds MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

A Tale of Two Birds Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 1 Read More »

Tenses MCQ Questions with Answers Class 7 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Tenses Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Tenses Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Tenses Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Grammar Tenses with Answers

Enhance your subject knowledge through Tenses MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Tenses provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th Tenses MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following sentences carefully and fill in the correct form of verb:

Question 1.
My friends ……………… the prime minister yesterday. (see)
(a) saw
(b) sees
(c) have seen
(d) are seeing

Answer

Answer: (a) saw


Question 2.
I ……………………. in this school since 1975. (study)
(a) will study
(b) have been studying
(c) study
(d) studied

Answer

Answer: (b) have been studying


Question 3.
The lamp has ………………… out. (go)
(a) gone
(b) going
(c) went
(d) will go

Answer

Answer: (a) gone


Question 4.
I …………………. him here yesterday. (expect)
(a) is expecting
(b) expected
(c) am expecting
(d) will expect

Answer

Answer: (b) expected


Question 5.
My brother ……………… the B.A. examination this year. (pass)
(a) has passed
(b) will pass
(c) passes
(d) passed

Answer

Answer: (a) has passed


Question 6.
Pt. Nehru …………………… born on 14th november. (b)
(a) is
(b) was
(c) will be
(d) has

Answer

Answer: (b) was


Question 7.
My father ……………… to me every week. (write)
(a) is writing
(b) wrote
(c) writes
(d) will be writing

Answer

Answer: (c) writes


Question 8.
As soon as I ……………….. the lion, I ran away. (see)
(a) will see
(b) seen
(c) see
(d) saw

Answer

Answer: (d) saw


Question 9.
If Seema works hard, she ………………… (pass)
(a) passes
(b) has passed
(c) will
(d) passed

Answer

Answer: (c) will


Question 10.
Do they ………………….. Diwali every year? (celebrate)
(a) celebrate
(b) celebrated
(c) will celebrate
(d) celebrating

Answer

Answer: (a) celebrate


Question 11.
The earth …………….. round the sun. (move)
(a) will move
(b) has moved
(c) moved
(d) moves

Answer

Answer: (d) moves


Question 12.
He …………………. a novel now a days. (write)
(a) is writing
(b) wrote
(c) will write
(d) has written

Answer

Answer: (a) is writing


Question 13.
I …………………. this film several times. (see)
(a) saw
(b) have seen
(c) am seeing
(d) has seen

Answer

Answer: (b) have seen


Question 14.
I ………………. my work before he came. (finish)
(a) will finish
(b) finished
(c) had finished
(d) finishes

Answer

Answer: (c) had finished


Question 15.
He ………………… to see me yesterday. (come)
(a) will come
(b) is coming
(c) came
(d) has come

Answer

Answer: (c) came


Question 16.
The hen …………………. four eggs daily. (lay)
(a) is laying
(b) lays
(c) will lay
(d) lay

Answer

Answer: (b) lays


Question 17.
I always ………………. the truth. (speak)
(a) speak
(b) speaks
(c) will speak
(d) spoke

Answer

Answer: (a) speak


Question 18.
He ………………… tea now. (take)
(a) will take
(b) is taking
(c) takes
(d) took

Answer

Answer: (b) is taking


Question 19.
When I reached his house he ……………….. (sleep)
(a) was sleeping
(b) had been slept
(c) will sleep
(d) sleeps

Answer

Answer: (a) was sleeping


Question 20.
Did you ……………….. this colour. (choose)
(a) chose
(b) choose
(c) chooses
(d) will choose

Answer

Answer: (b) choose


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Tenses Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English Grammar Tenses MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Tenses MCQ Questions with Answers Class 7 English Read More »

MCQ Questions for Class 8 History Chapter 1 How, When and Where with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 1 How, When and Where with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided How, When and Where Class 8 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 1 History Objective Questions.

How, When and Where Class 8 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 8 Exams can download MCQ on How, When and Where Class 8 with Answers from here. By practicing Class 8 History Chapter 1 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 8 SST History Chapter 1 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Who was the Scottish economist and political philosopher during 1817?
(a) Wellesley
(b) James Princep
(c) Canning
(d) James Mill

Answer

Answer: (d) James Mill


Question 2.
Other the keeping Records, the practice which became common in colonial administration:
(a) Editing
(b) Reading
(c) Surveying
(d) Competing

Answer

Answer: (c) Surveying


Question 3.
The National Archives of India came up in:
(a) 1920
(6) 1910
(c) 1935
(d) 1915

Answer

Answer: (a) 1920


Question 4.
Those who are specialised in art of beautiful writing:
(a) Literate
(b) Caligraphists
(c) Artists
(d) Novelists

Answer

Answer: (b) Caligraphists


Question 5.
Who was the last Viceroy of India?
(a) Lord Irwin
(b) Lord Canning
(c) Lord Harding
(d) Lord Mountbatten

Answer

Answer: (d) Lord Mountbatten
The histories began with the rule of the first Governor-General, Warren Hastings, and ended with the last Viceroy, Lord Mountbatten.


Question 6.
How did many historians refer British period in India as?
(a) Modern
(b) Colonial
(c) Political subjugation
(d) None of these
Match the following

Answer

Answer: (b) Colonial
Many historians refer to this period as ‘colonial’. They established control over the economy and society, collected revenue to meet all their expenses, bought the goods they wanted at low prices.


Question 7.
At present about what Historians do not write?
(a) How people earned their livelihood
(b) What was produced
(c) How markets came up
(d) Kings and battles

Answer

Answer: (c) How markets came up
Historian looks at how people earned their livelihood, what they produced and ate how cities developed and not about markets came up, how kingdoms were formed and new ideas spread, and how cultures and society changed.


Question 8.
What do you mean by Colonisation?
(a) Conquest of one country by another.
(b) Subjugation of two country by another country.
(c) Subjugation of one country by another
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Subjugation of one country by another
Colonisation means Subjugation of one country by another, leading to political, social and economic changes.


Question 9.
Who produced first map of India?
(a) James Mill
(b) James Rennel
(c) William
(d) None of these

Answer

Answer: (b) James Rennel
James Rennel was asked by Robert Clive to produce maps of Hindustan. An enthusiastic supporter of British conquest of India, Rennel saw preparation of maps as essential to the process of domination.


Question 10.
Where was National Archives in India located?
(a) Mumbai
(b) Madras
(c) Delhi
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Delhi
The National Archives in India came up in 1920s and it is located in Delhi. The National Museum and the National Archives were both located close to the Vice regal Palace.


Question 11.
Who was Warren Hastings?
(a) Last Governor General
(b) First Governor General
(c) First Indian Governor General
(d) None of these

Answer

Answer: (b) First Governor General
Warren hasting was the first Governor General of India. These histories began with the rule of the first Governor-General, Warren Hastings and ended with the last Viceroy, Lord Mountbatten.


Question 12.
What are the sources of information of the periods?
(a) Primary sources
(b) Secondary sources
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
The sources of information of periods are Primary sources and Secondary sources. Time does not have to be always precisely dated in terms of a particular year or a month.


Question 13.
Who was James Mill?
(a) Indian economist
(b) Scottish economist
(c) British economist
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Scottish economist
James Mill was a Scottish economist and a political philosopher who published a massive three volume, work.


Question 14.
What do you mean by contemporary?
(a) The term refers to the future period.
(b) The term refers to the present period.
(c) The term refers to the past period.
(d) None of these

Answer

Answer: (b) The term refers to the present period.
Contemporary means the term refers to the present or modern period or belonging to the present time.


Question 15.
What do you mean by Survey?
(a) A study of Animals
(b) A study or investigation of important facts
(c) A study of birds
(d) None of these

Answer

Answer: (b) A study or investigation of important facts
Survey means a study or investigation of important facts and figures regarding a particular subject, topic or a country for acquiring additional and specific information for further study or investigation.


Question 16.
When did the National Archives came up in India?
(a) 1875
(b) 1956
(c) 1920
(d) 1985

Answer

Answer: (c) 1920
The National Archives of India came up in the 1920s. When New Delhi was built, the National Museum and the National Archives were both located close to the Vice regal Palace.


Question 17.
In which year James Mill published ‘A History of British India’?
(a) 1817
(b) 1896
(c) 1853
(d) 1800

Answer

Answer: (a) 1817
In 1817, James Mill, a Scottish economist and political philosopher, published a massive three-volume work ‘A History of British India’.


Question 18.
What is Renaissance?
(a) Re-marriage
(b) Re-birth
(c) Re-appointment
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Re-birth
It means re-birth and refers to European history from 14th to 16th century when there was revival of art, learning and culture.


Question 19.
What is a Directory?
(a) Gave the right to speak to the citizens
(b) Gave the right to vote to the citizens
(c) Gave the right to freedom to the citizens
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Gave the right to vote to the citizens
Directory was an executive council in frame which was set up under the new constitution in 1795. It gave the right to vote to the citizens.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Battle of 1857(a) Prince Arthur
2. Warren Hastings(b) Map of Hindustan
3. Duke of Connaught(c) Sepoy Mutiny
4. James Rennel(d) 1773
5. James Mill(e) 1817
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Battle of 1857(c) Sepoy Mutiny
2. Warren Hastings(d) 1773
3. Duke of Connaught(a) Prince Arthur
4. James Rennel(b) Map of Hindustan
5. James Mill(e) 1817

Fill in the blanks

1. Britannia was the symbol of ……………………… .

Answer

Answer: Power


2. Warren Hastings became the first Governor General of India in ……………………… .

Answer

Answer: 1773


3. Last ……………………… of India was Lord Mountbatten.

Answer

Answer: Viceory


Picture Based Questions

MCQ Questions for Class 8 History Chapter 1
1. What does the picture describes?
2. When was the building made?
3. How is it related to British Rule.

Answer

Answer:
1. The picture is a building called ‘National Archives in India’.
2. The Building was made in 1920’s.
3. The Building reflects the importance of this institution in relation to British.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 1 How, When and Where with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of How, When and Where Class 8 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 8 History Chapter 1 How, When and Where with Answers Read More »

The Friendly Mongoose Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 2

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 2 The Friendly Mongoose with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering The Friendly Mongoose Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the The Friendly Mongoose Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 2 The Friendly Mongoose with Answers

Enhance your subject knowledge through The Friendly Mongoose MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on The Friendly Mongoose provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th The Friendly Mongoose MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

Question 1.
Where did the farmer go?
(a) to the temple
(b) to the market
(c) to a shop
(d) to his fields

Answer

Answer: (d) to his fields


Question 2.
What did the farmer’s wife bring from the market?
(a) basket full of groceries
(b) basket full of fruits
(c) basket full of vegetables
(d) none of these

Answer

Answer: (a) basket full of groceries


Question 3.
What did the farmer’s wife see?
(а) her son lying in a pool of blood
(b) mongoose face was smeared with blood
(c) the farmer fighting with mongoose
(d) none of these

Answer

Answer: (b) mongoose face was smeared with blood


Question 4.
Whose face and paws were smeared with blood?
(a) mongoose
(b) snake
(c) neighbour
(d) none of these

Answer

Answer: (a) mongoose


Question 5.
What did the farmer’s wife see inside the house?
(a) a mongoose
(b) a black snake
(c) a neighbour
(d) the farmer

Answer

Answer: (b) a black snake


Question 6.
Who saved her son from the deadly snake?
(a) neighbour
(b) farmer
(c) mongoose
(d) farmers’s wife

Answer

Answer: (c) mongoose


Question 7.
The story is taken from …………
(a) The Grandpa’s Tales
(b) The panchatantra
(c) Dada-Dadi Ki Kahaniya
(d) none of these

Answer

Answer: (b) The panchatantra


Question 8.
Where did the farmer and his family live?
(a) in a village
(b) in a palace
(c) in a town
(d) in a city

Answer

Answer: (a) in a village


Question 9.
What kind of pet did the farmer bring home?
(a) a little puppy
(b) a little kitten
(c) a little mongoose
(d) a little hare

Answer

Answer: (c) a little mongoose


Question 10.
In how many months had the mongoose grown to its full size?
(a) in two or three months
(b) three or four months
(c) in four or five months
(d) in five or six months

Answer

Answer: (d) in five or six months


Question 11.
Where did the farmer’s wife want to go?
(a) to the temple
(b) to the market
(c) to her neighbour’s house
(d) nowhere

Answer

Answer: (b) to the market


Question 12.
Who was afraid of leaving the baby alone with the pet.
(a) farmer
(b) farmer’s brother
(c) farmer’s wife
(d) farmer’s cousin

Answer

Answer: (c) farmer’s wife


Question 13.
Who said, “The mongoose is a friendly animal”?
(a) farmer’s wife
(b) farmer
(c) farmer’s friend
(d) the shopkeeper

Answer

Answer: (b) farmer


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 2 The Friendly Mongoose with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English The Friendly Mongoose MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

The Friendly Mongoose Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 2 Read More »

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 7 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Congruence of Triangles Class 7 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles Objective Questions.

Congruence of Triangles Class 7 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve Congruence of Triangles Multiple Choice Questions of Class 7 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Congruence of Triangles Class 7 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Congruence of Triangles Class 7 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
An angle is of 50° then its congruent angle is of:
(a) 40°
(b) 60°
(c) 50°
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 50°
Two congruent angles are same in measurement.


Question 2.
Given two triangles are congruent then we can write :
D:\New folder\MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers
(a) ΔABC ≡ ΔPQR
(b) ΔABC ≡ ΔRPQ
(c) ΔABC ≡ ΔQRP
(d) none of these

Answer

Answer: (b) ΔABC ≡ ΔRPQ
These figures show that the three sides of one triangle are equal to the three sides of the other triangle. So by SSS congruency rule, the two triangles are congruent. It can easily seen that
A <-> R, B <-> P and C <-> Q.


Question 3.
In the given figure, lengths of the sides of the triangles are given. Which pair of triangle are congruent ?
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers
(a) ΔABC ≡ ΔPQR
(b) ΔBCA ≡ ΔPQR
(c) ΔABC ≡ ΔQRP
(d) none of these

Answer

Answer: (a) ΔABC ≡ ΔPQR
By SSS congruency rule


Question 4.
Are the following triangles congruent ?
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers 2
(a) yes
(b) no
(c) none of these

Answer

Answer: (b) no
By SSS congruency two triangles are not congruent.


Question 5.
Are the following triangles congruent ?
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers 3
(a) yes
(b) no
(c) none of these

Answer

Answer: (b) no
By SAS congruency two triangles are congruent.


Question 6.
In the given figure, say congruency of two triangles.
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers 4
(a) ΔAOC ∪ ΔBOD
(b) ΔAOC ≠ ΔBOD
(c) ΔAOC ∪ ΔOBD
(d) none of these

Answer

Answer: (a) ΔAOC ∪ ΔBOD
∠AOC = ∠BOD = 30°. Vertically opposite angles. .’. according to ASA congruency two triangles are congruent.


Question 7.
Given triangles are congruent, then what is the measurement of x ?
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers 5
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 5
By SSS congruency all the three sides of a triangle are equal.


Question 8.
Given below are measurements of some parts of two triangles. Write the result in symbolic form.
In ΔABC, ∠B = 90°, AC 8 cm AB = 3 cm and
ΔPQR ,∠P = 90°, PR = 3 cm QR = 8 cm
(a) ΔABC ≡ ΔRPQ
(b) ΔABC ≡ ΔPQR
(c) ΔABC ≡ ΔRPQ
(d) none of these

Answer

Answer: (a) ΔABC ≡ ΔRPQ
By RHS congruency two triangles are congruent and according to their corresponding parts.


Question 9.
Given below are measurements of some parts of two triangles. Write the result in symbolic form if they are congruent.
In ΔABC,
∠A = 90°, AC = 5 cm, BC = 9 cm
In APQR,
∠P = 90°, PR = 3 cm QR = 8 cm
(a) are congruent
(b) are not congruent

Answer

Answer: (b) are not congruent
Are not congruent as hypotenuses are not equal.


Question 10.
ΔABC and ΔPQR are congruent under the correspondence: ABC ↔ RPQ, then the part of ΔABC that correspond to PQ is
(a) AC
(b) AB
(c) BC
(d) None of These

Answer

Answer: (c) BC


Question 11.
ΔABC is right triangle in which ∠A = 90° and AB = AC. The values of ∠B and ∠C will be
(a) ∠B = ∠C = 30°
(b) ∠B = ∠C = 50°
(c) ∠B = ∠C = 45°
(d) ∠B = ∠C = 60°

Answer

Answer: (c) ∠B = ∠C = 45°


Question 12.
Two students drew a line segment each. What is the condition for them to be congruent?
(a) They should be drawn with a scale.
(b) They should be drawn on the same sheet of paper.
(c) They should have different lengths.
(d) They should have the same length.

Answer

Answer: (d) They should have the same length.


Question 13.
In the quadrilateral ABCD, AC = AD and AB bisect ∠A and ΔABC ≅ ΔABD. The relation between BC and BD is
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers 1
(a) BC < BD
(b) BC > BD
(c) BC = BD
(d) None of these

Answer

Answer: (c) BC = BD


Question 14.
A triangle in which all three sides are of equal lengths is called _________.
(a) Isosceles
(b) Equilateral
(c) Scalene
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Equilateral


Question 15.
In ΔABC and ΔPQR, AB = 4 cm, BC = 5 cm, AC = 6 cm and PQ = 4 cm. QR = 5 cm. PR = 6 cm. then which of the following is true?
(a) ΔABC ≅ ΔQRP
(b) ΔABC ≅ ΔPQR
(c) ΔABC ≅ ΔRQP
(d) None of these

Answer

Answer: (b) ΔABC ≅ ΔPQR


Question 16.
If the vertical angle of an isosceles triangle is 40°, then measure of other two angles will be
(a) 60°, 60°
(b) 80°, 80°
(c) 70°, 70°
(d) 45°, 45°

Answer

Answer: (c) 70°, 70°


Question 17.
What is the side included between the angles A and B in ΔABC?
(a) AC
(b) BC
(c) AB
(d) None of these

Answer

Answer: (c) AB


Question 18.
What comes next in the sequence: 2, 4, 10, 28, ___ ?
(a) 64
(b) 70
(c) 76
(d) 82

Answer

Answer: (d) 82


Question 19.
What is the angle included between the sides PN and PM of ΔMNP?
(a) ∠M
(b) ∠N
(c) ∠P
(d) None of these

Answer

Answer: (c) ∠P


Question 20.
Which of the following examines the congruence of plane figures?
(a) Trial and error method
(b) Superposition method
(c) Substitution method
(d) Transposition method

Answer

Answer: (b) Superposition method


Question 21.
The measure of each angle of an equilateral triangle is:
(a) 50°
(b) 70°
(c) 60°
(d) 100°

Answer

Answer: (c) 60°


Question 22.
If ΔDEF ≅ ΔBCA, then the part of ΔBCA that correspond to ∠E is
(a) ∠B
(b) ∠C
(c) ∠A
(d) None of these

Answer

Answer: (b) ∠C


Question 23.
Which angle is included between the sides DE and EF of △DEF?
(a) ∠F
(b) ∠D
(c) ∠E
(d) None of these

Answer

Answer: (c) ∠E


Question 24.
In ΔABC and ΔDEF, AC = DF,AB = DE and BC=EF. By which property are ΔABC and ΔDEF congruent?
(a) R.H.S. property
(b) S.S.S. property
(c) S.A.S. property
(d) A.S.A. property

Answer

Answer: (b) S.S.S. property


Question 25.
Two triangles, A PQR and ADEF are of the same size and shape. What can we conclude about them?
(a) ΔPQR is smaller than ΔDFE.
(b) ΔPQR is larger than ΔDFE.
(c) ΔPQR is congruent to ΔDFE.
(d) ΔPQR is not congruent to ΔDFE.

Answer

Answer: (c) ΔPQR is congruent to ΔDFE.


Question 26.
ΔABC and ΔPQR are congruent under the correspondence: ABC ↔ RQP, then the part of ΔABC that correspond to ∠P is
(a) ∠A
(b) ∠C
(c) ∠B
(d) None of these

Answer

Answer: (b) ∠C


Question 27.
Two angles are congruent if they have
(a) Same name
(b) unequal measures
(c) equal measures
(d) none of these

Answer

Answer: (c) equal measures


Match the following:

Question 1.

1. Shaving blades of the same companya. Not congruent
2. Sheets of different letter padb. Congruent
3. Toys made of the same mouldc. Not congruent
4. Biscuits in the different packetsd. Congruent
Answer

Answer:

1. Shaving blades of the same companyd. Congruent
2. Sheets of different letter pada. Not congruent
3. Toys made of the same mouldb. Congruent
4. Biscuits in the different packetsc. Not congruent

Question 2.

1. Two angles are congruenta. Having same length
2. Two lengths are congruentb. Having same measurement
3. Two triangles are congruentc. Triangles are not congruent
4. All angles are equalsd. Have all sides equal
Answer

Answer:

1. Two angles are congruentb. Having same measurement
2. Two lengths are congruenta. Having same length
3. Two triangles are congruentd. Have all sides equal
4. All angles are equalsc. Triangles are not congruent

State true or false:

Given triangles are congruent:

Question 1.
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers 6

Answer

Answer: false


Question 2.
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers 7

Answer

Answer: true


Question 3.
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers 8

Answer

Answer: true


Question 4.
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers 9

Answer

Answer: false


Fill in the blanks:

1. If two line segments have the same ……….. they are congruent.

Answer

Answer: length


2. If two angles have the same …………. they are congruent.

Answer

Answer: measure


3. Among two congruent angles, one has a measure of 70°; the measures of the other angle is …………….

Answer

Answer: 70°


4. When we write ∠A = ∠B, we actually mean ……………

Answer

Answer: m∠A = m∠B


5. Two triangles are congruent if they are …………… of each other and when ……………
(copies, superposed)

Answer

Answer: copies, superposed


6. If under a given correspondence, the three sides of one triangle are equal to the three corresponding sides of another triangle, then the triangles are………….

Answer

Answer: congruent


7. If under a correspondence two sides and the angle included between them of a triangle are equal to two corresponding sides and the angle included between them of another triangle, the triangles are ………….

Answer

Answer: congruent


8. If under a correspondence two angles and the included side of a triangle are equal to two corresponding angles and the included side of another triangle, then the triangles are …………

Answer

Answer: congruent


9. If under a correspondence the hypotenuse and one side of a right-angled triangle are respectively equal to the hypotenuse and one-side of another right angled triangle, then the triangles are ……………

Answer

Answer: congruent


10. There is no such thing as AAA of two triangles.

Answer

Answer: congruence


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 7 Maths Congruence of Triangles MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 7 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Comparing Quantities Class 7 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Objective Questions.

Comparing Quantities Class 7 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve Comparing Quantities Multiple Choice Questions of Class 7 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Comparing Quantities Class 7 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Comparing Quantities Class 7 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
Convert 0.09 into per cent.
(a) 9%
(b) 8%
(c) 10%
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 9%
Given number is multiplied by 100 and then divided by 100.


Question 2.
Convert 0.2 into per cent.
(a) 200%
(b) 2%
(c) 20%
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 20%
Given number is multiplied by 100 and then divided by 100.


Question 3.
If 65% of students in a class have bicycle, what per cent of the students do not have bicycles ?
(a) 35%
(b) 25%
(c) 45%
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 35%
Given number is subtracted from 100.


Question 4.
What per cent of the adjoining figure is shaded ?
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers 1
(a) 50%
(b) 40%
(c) 100%
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 50%
As half of the given figure is shaded.


Question 5.
What per cent of the given figure is shaded ?
MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers 2
(a) 75%
(b) 50%
(c) 25%
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 75%
As 3 parts out of 4 are shaded.


Question 6.
A survey of 40 children showed that 25% liked playing football. How many children liked playing football ?
(a) 10
(b) 20
(c) 30
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 10
Total number of children are 40 out of these 25% means — no. of children like playing football, i.e., 10 out of 40.


Question 7.
Find 50% of 164.
(a) 72
(b) 62
(c) 82
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 82
50% means half of the 164 or 50 is divided by 100 and by the result 164 is divided.


Question 8.
Rahul has saved Rs. 20 when a discount of 25% was given. What was the price of the sweater before the discount ?
(a) 70
(b) 60
(c) 80
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 80
Rahul has saved Rs. 20 when price of sweater is reduced by 25%. This means that 25% reduction in price is the amount saved by Rahul. P = 4 x 20 = 80.


Question 9.
Convert the given fractional numbers \(\frac{1}{8}\) into percentage.
(a) 12.5%
(b) 13.5%
(c) 14.5%
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 12.5%
Given number is multiplied by 100 then solved.


Question 10.
Convert the given decimal fractions to per cent
(a) 6.5%
(b) 0.065%
(c) 65%
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 65%
First decimal is removed and then multiplied by 100.


Question 11.
Find 75% of 1 kg.
(a) 750 g
(b) 75 g
(c) .750 g
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 750 g
1 kg is converted into grams then multiplied by 75 and then divided by 100.


Question 12.
Find the whole quantity if 5% of it is 600.
(a) 1200
(b) 120
(c) 12000
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 12000
Six is multiplied by 100 and the product is divided by 5.


Question 13.
Gardening shares are bought for Rs. 250 and sold for Rs. 325. What is the profit ?
(a) Rs. 75
(b) Rs. 50
(c) Rs. 25
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Rs. 75
Profit = S.P. – C.P.


Question 14.
Find loss if CP is 250 and SP is Rs. 150.
(a) Rs. 50
(b) Rs. 100
(c) Rs. 15
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Rs. 100
Loss = C.P. – S.P.


Question 15.
Find interest if Principal = Rs. 1200, rate of interest = 12% p.a. and Time 1 year.
(a) Rs. 144
(b) Rs. 244
(c) Rs. 344
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Rs. 144
Interest = \(\frac{P × T × R}{100}\)


Question 16.
If Meena gives an interest of Rs. 45 for one year at 9% rate p.a. What is the sum she has borrowed ?
(a) Rs. 400
(b) Rs. 300
(c) Rs. 500
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Rs. 500
Principal = \(\frac{I × 100}{R × T}\)


Question 17.
To compare two quantities the units must be :
(a) same
(b) different
(c) None of these

Answer

Answer: (a) same
Comparision can be done of only same quantities.


Question 18.
Find the ratio of 3 km to 300 m.
(a) 1 : 100
(b) 10 : 1
(c) 1:1
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 10 : 1
First convert both distances to the same unit. Then compare them.


Question 19.
Are the ratio 1 : 2 and 2 : 3 equivalent ?
(a) Equivalent
(b) Not equivalent
(c) None of these

Answer

Answer: (b) Not equivalent
After making the denominator equal the numerators are different.


Question 20.
6 bowls cost Rs. 90. What would be the cost of 10 such bowls ?
(a) Rs. 100
(b) Rs. 200
(c) Rs. 150
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Rs. 200
By unit method cost of 10 bowls is calculated.


Question 21.
The car that I own can go 150 km with 25 litres of petrol. How far can it go with 30 litres of petrol ?
(a) 180 km
(b) 200 km
(c) 150 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 180 km
By unit method distance is calculated.


Question 22.
Find the ratio of Rs. 5 to 50 Paise.
(a) 10 : 1
(b) 100 : 1
(c) 1:1
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 10 : 1
Rs. 5 means 500 paise, so 500 paise ratio to 50 paise is 10 : 1.


Question 23.
Find the ratio of 15 kg. to 210 g.
(a) 50 : 7
(b) 5 : 7
(c) 500 : 7
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 500 : 7
15 kg in grams are 15000 grams. Ratio of 15000 grams to 210
grams is 500 : 7.


Question 24.
Find the ratio of 9 m to 27 cm.
(a) 10 : 3
(b) 100 : 3
(c) 1000 : 3
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 100 : 3
9 metre in cms are 900 cm, ratio of 900 cm to 27 is 100 : 3.


Question 25.
Find the ratio of 30 days to 36 hrs.
(a) 20 : 1
(b) 200 : 1
(c) 2 : 1
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 20 : 1
There are 720 hours in 30 days. Therefore ratio of 720 hr. and 36 hr. becomes 20 : 1.


Question 26.
Which is better for comparison in the atmosphere : 1 g of air contains :
(a) 0.78 g nitrogen
(b) 0.21 g oxygen
(c) 0.01 g other gases
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 0.78g nitrogen
As in one gram of air, nitrogen is maximum.


Question 27.
Write \(\frac{1}{3}\)% as per cent
(a) 33\(\frac{1}{3}\)%
(b) 30\(\frac{1}{3}\)%
(c) 3\(\frac{1}{3}\)%
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 33\(\frac{1}{3}\)%
Number is mulitplied by 100 and then converted into proper fraction.


Question 28.
Out of 25 children in a class, 15 are girls. What is the percentage of girls?
(a) 50%
(b) 40%
(c) 60%
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 60%
15 is multiplied by 100 and product is divided by 25.


Question 29.
Convert \(\frac{5}{4}\) to per cent.
(a) 125%
(b) 120%
(c) 100%
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 125%
5 is multiplied by 100 and product is divided by 4. .


Question 30.
Convert 0.75 into per cent.
(a) 75%
(b) 65%
(c) 55%
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 75%
Given number is multiplied by 100 and then divided by 100.


Question 31.
There are 25 radios, 16 of them are out of order. What percent of radios are out of order?
(a) 64%
(b) 75%
(c) 50%
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 64%


Question 32.
A school team won 6 games this year against 4 games won last year. What is the percent increase?
(a) 10%
(b) 25%
(c) 75%
(d) 50%

Answer

Answer: (d) 50%


Question 33.
Which is the greatest?
(a) \(\frac { -5 }{ 11 }\)
(b) \(\frac { 5 }{ -12 }\)
(c) \(\frac { -5 }{ 17 }\)
(d) \(\frac { -5 }{ 13 }\)

Answer

Answer: (c) \(\frac { -5 }{ 17 }\)


Question 34.
What will be 5% to fractions in simplest form?
(a) \(\frac { 1 }{ 30 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 10 }\)
(c) \(\frac { 2 }{ 15 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 20 }\)

Answer

Answer: (d) \(\frac { 1 }{ 20 }\)


Question 35.
Rahul bought a sweater and saved Rs 20 when a discount of 25% was given. What was the price of the sweater before the discount?
(a) Rs 80
(b) Rs 40
(c) Rs 60
(d) Rs 100

Answer

Answer: (a) Rs 80


Question 36.
Find the ratio of 15 kg to 210 g
(a) 750:11
(b) 500:7
(c) 7:500
(d) 9:250

Answer

Answer: (b) 500:7


Question 37.
Out of 32 students, 8 are absent. What percent of the students are present?
(a) 50%
(b) 10%
(c) 25%
(d) 75%

Answer

Answer: (d) 75%


Question 38.
The ratio of 90 cm to 1.5 m is
(a) It is 5:3
(b) It is 3:2
(c) It is 3:5
(d) None of these

Answer

Answer: (c) It is 3:5


Question 39.
The ratio of 6 kg to 400 g is
(a) 10 : 1
(b) 15 : 1
(c) 12 : 1
(d) 6 : 1

Answer

Answer: (b) 15 : 1


Question 40.
What is the difference between the greatest and least numbers of \(\frac { 5 }{ 9 }\), \(\frac { 1 }{ 9 }\) and \(\frac { 11 }{ 9 }\)?
(a) \(\frac { 2 }{ 9 }\)
(b) \(\frac { 4 }{ 9 }\)
(c) \(\frac { 10 }{ 9 }\)
(d) \(\frac { 2 }{ 3 }\)

Answer

Answer: (c) \(\frac { 10 }{ 9 }\)


Question 41.
What type of a number is \(\frac { -3 }{ 0 }\)?
(a) A positive rational number.
(b) A negative rational number.
(c) Either a positive or a negative rational number.
(d) Neither a positive nor a negative rational number.

Answer

Answer: (d) Neither a positive nor a negative rational number.


Question 42.
Find the ratio of Speed of a cycle 15 km per hour to the speed of scooter 30 km per hour.
(a) It is 2:1
(b) It is 1:3
(c) It is 1:2
(d) It is 3:1

Answer

Answer: (c) It is 1:2


Question 43.
A picnic is being planned in a school for Class VII. Girls are 60% of the total number of students and are 18 in number. The ratio of the number of girls to the number of boys in the class is
(a) It is 2:3
(b) It is 3:1
(c) It is 3:2
(d) None of these

Answer

Answer: (c) It is 3:2


Question 44.
The car that I own can go 150 km with 25 litres of petrol. How far can it go with 30 litres of petrol?
(a) 180 km
(b) 200 km
(c) 210 km
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 180 km


Question 45.
Convert \(\frac { 1 }{ 8 }\) to percent
(a) 125%
(b) 12.5%
(c) 7.5%
(d) 28%

Answer

Answer: (b) 12.5%


Question 46.
Find the ratio of 3 km to 300 m.
(a) It is 10:1
(b) It is 1:5
(c) It is 1:10
(d) None of these

Answer

Answer: (a) It is 10:1


Question 47.
A survey of 40 children showed that 25% liked playing football. How many children not liked playing football?
(a) 10
(b) 30
(c) 5
(d) 20

Answer

Answer: (b) 30


Match the following:

Question 1.

1. 1%a. 21%
2. 0.21b. 125%
3. \(\frac{5}{4}\)c. 9%
4. .09d. .01
Answer

Answer:

1. 1%d. .01
2. 0.21a. 21%
3. \(\frac{5}{4}\)b. 125%
4. .09c. 9%

Question 2.

1. 1%a. \(\frac{1}{10}\)
2. 10%b. \(\frac{1}{4}\)
3. 25%c. \(\frac{1}{2}\)
4. 50%d. \(\frac{1}{100}\)
Answer

Answer:

1. 1%d. \(\frac{1}{100}\)
2. 10%a. \(\frac{1}{10}\)
3. 25%b. \(\frac{1}{4}\)
4. 50%c. \(\frac{1}{2}\)

Question 3.

1. MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers 3a. 25%
2. MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers 4b. 50%
3. MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers 5c. 75%
4. MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers 6d. 100%
Answer

Answer:

1. MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers 3b. 50%
2. MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers 4a. 25%
3. MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers 5d. 100%
4. MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers 6c. 75%

Fill in the blanks:

1. To compare two quantities, the units must be the ………….

Answer

Answer: same


2. In the ratio a : b, the quantities a and b are called ………….

Answer

Answer: terms


3. An equality of 2 ratios is called ………………

Answer

Answer: proportion


4. More the number of articles, more is the ………….

Answer

Answer: value


5. …………….. the number of articles, less is the value.

Answer

Answer: less


6. Per cent (%) means out of ……………

Answer

Answer: hundred


7. The money paid to buy an item is called its …………..

Answer

Answer: cost price


8. The money received by someone on selling an article is called …………. price

Answer

Answer: selling


9. When S.P. > C.P. then there is ………….

Answer

Answer: profit


10. When C.P. > S.P. then there is …………..

Answer

Answer: loss


11. The money borrowed or lend is called ……………

Answer

Answer: principal


12. The additional money paid by the borrower to the lender after a specific period of time is called …………

Answer

Answer: interest


13. The interest paid yearly or per annum on every Rs. 100 is called the per cent per anuum ……………

Answer

Answer: rate


14. Profit or loss are calculated on the basis of the ……………..

Answer

Answer: cost price


15. An equality of 2 ratios is called ……………

Answer

Answer: proportion


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 7 Maths Comparing Quantities MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers Read More »

error: Content is protected !!