Author name: Prasanna

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 7 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Rational Numbers Class 7 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Objective Questions.

Rational Numbers Class 7 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve Rational Numbers Multiple Choice Questions of Class 7 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Rational Numbers Class 7 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Rational Numbers Class 7 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
Write denominator of given rational number : 5
(a) 1
(b) 0
(c) 3
(d) none of these

Answer

Answer: (a) 1
If there is no denominator then 1 is always the denominator.


Question 2.
Reduce to standard form : \(\frac{-3}{-15}\)
(a) \(\frac{1}{5}\)
(b) \(\frac{- 1}{5}\)
(c) \(\frac{- 1}{- 5}\)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) \(\frac{1}{5}\)
HCF of numerator and denominator is 3 and both have negative sign so result is positive. Standard form is obtained by dividing by 3.


Question 3.
The numbers used for counting objects are called :
(a) Natural numbers
(b) Whole numbers
(c) Integers
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Natural numbers
Counting objects are always positive and more than zero.


Question 4.
Reduce to standard form \(\frac{-36}{24}\)
(a) \(\frac{6}{4}\)
(b) \(\frac{- 3}{2}\)
(c) \(\frac{4}{6}\)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) \(\frac{- 3}{2}\)
HCF of numerator and denominator is 12. Standard form is obtained by divided 12.


Question 5.
Fractions are in the form of:
(a) \(\frac{numerator}{0}\)
(b) \(\frac{numerator}{denominator}\)
(c) \(\frac{denominator}{numerator}\)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) \(\frac{numerator}{denominator}\)
Definition of a fraction.


Question 6.
Rational number between -2 and -1.
(a) \(\frac{3}{2}\)
(b) 3
(c) \(\frac{- 3}{2}\)
(d) none of these

Answer

Answer: (c) \(\frac{- 3}{2}\)
Sum of two given numbers is divided by 2.


Question 7.
Give equivalent number to \(\frac{- 2}{7}\)
(a) \(\frac{- 4}{14}\)
(b) \(\frac{4}{14}\)
(c) \(\frac{- 4}{- 14}\)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) \(\frac{x}{y}\)
Both numerator and denominator is multiplied by same number.


Question 8.
Rewrite the number \(\frac{25}{45}\) in the simplest form :
(a) \(\frac{5}{45}\)
(b) \(\frac{5}{9}\)
(c) \(\frac{9}{5}\)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) \(\frac{5}{9}\)
HCF of numerator and denominator is 5. Simplest form is detained by dividing both by 5.


Question 9.
Write correct symbol \(\frac{- 5}{7}\) ▢ \(\frac{2}{3}\)
(a) < (b) >
(c) =
(d) none of these

Answer

Answer: (a) <
Positive number is always greater than negative.


Question 10.
Write correct symbol \(\frac{- 5}{11}\) ▢ \(\frac{- 5}{11}\)
(a) =
(b) >
(c) <
(d) none of these

Answer

Answer: (a) =
Both have same sign, numerator and denominator.


Question 11.
Write correct symbol 0 ▢ \(\frac{-7}{6}\)
(a) < (b) = (c) >
(d) none of these

Answer

Answer: (c) >
Zero is greater than negative rational numbers.


Question 12.
Additive inverse of \(\frac{4}{7}\) is :
(a) \(\frac{- 4}{7}\)
(b) \(\frac{- 4}{- 7}\)
(c) \(\frac{7}{4}\)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) \(\frac{- 4}{7}\)
Number which when added the result becomes zero.


Question 13.
Find the product \(\frac{3}{11}\) x \(\frac{2}{5}\)
(a) \(\frac{6}{55}\)
(b) \(\frac{5}{55}\)
(c) \(\frac{- 6}{55}\)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) \(\frac{6}{55}\)
Numerator is multiplied by numerator and denominator is multipled by denominator.


Question 14.
The value of \(\frac{- 1}{8}\) ÷ \(\frac{3}{4}\)is
(a) \(\frac{- 1}{6}\)
(b) \(\frac{1}{6}\)
(c) \(\frac{6}{1}\)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) \(\frac{- 1}{6}\)
First number is multiplied by reciprocal of another.


Question 15.
Find the product \(\frac{9}{2}\) x \(\frac{- 7}{4}\)
(a) \(\frac{63}{8}\)
(b) \(\frac{8}{63}\)
(c) \(\frac{- 63}{8}\)
(d) none of these

Answer

Answer: (c) \(\frac{- 63}{8}\)
Numerator is multiplied by numerator and denominator is multiplied by denominator. Result has negative sign.


Question 16.
Reciprocal of 1.
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) none of these

Answer

Answer: (c) -1
Reciprocal of 1 is 1.


Question 17.
\(\frac{4}{5}\) is a rational number of the form \(\frac{p}{q}\) where p and q are :
(a) p = 4,q = 5
(b) p = 5, q = 4
(c) none of these

Answer

Answer: (a) p = 4,q = 5
In a rational number numerator is denoted by p and denominator
by q


Question 18.
\(\frac{2}{3}\) is
(a) Positive rational number
(b) Negative rational number
(c) None of these

Answer

Answer: (a) Positive rational number
Both numerator and denominator are positive.


Question 19.
\(\frac{- 5}{7}\) is :
(a) Positive rational number
(b) Negative rational number
(c) None of these

Answer

Answer: (b) Negative rational number
Numerator is positive and denominator is negative.


Question 20.
\(\frac{- 2}{- 5}\) is :
(a) Positive rational number
(b) Negative rational number
(c) None of these

Answer

Answer: (a) Positive rational number
Numerator and denominator both are negative.


Question 21.
0 is :
(a) Positive rational number
(b) Negative rational number
(c) neither positive nor negative rational number
(d) None of these

Answer

Answer: (c) neither positive nor negative rational number
As 0 lies in the centre of a number line.


Question 22.
Next number of given pattern is \(\frac{- 1}{3}\), \(\frac{- 2}{6}\), \(\frac{- 3}{9}\)
(a) \(\frac{- 4}{12}\)
(b) \(\frac{- 5}{12}\)
(c) \(\frac{- 6}{12}\)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) \(\frac{- 4}{12}\)
Numerator and denominator of 1st rational number—is multiplied by 4.


Question 23.
Ascending order of \(\frac{- 3}{5}\), \(\frac{- 2}{5}\), \(\frac{- 1}{5}\)
(a) \(\frac{- 1}{5}\), \(\frac{- 2}{5}\), \(\frac{- 3}{5}\)
(b) \(\frac{- 3}{5}\), \(\frac{- 2}{5}\), \(\frac{- 1}{5}\)
(c) none of these

Answer

Answer: (b) \(\frac{- 3}{5}\), \(\frac{- 2}{5}\), \(\frac{- 1}{5}\)
Denominator of each rational number is same. All rational numbers are negative so according to positive on number line ascending order is written


Question 24.
What number should be added to (\(\frac { 7 }{ 12 }\)) to get (\(\frac { 5 }{ 15 }\)) ?
(a) \(\frac { -19 }{ 60 }\)
(b) -19
(c) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) \(\frac { -19 }{ 60 }\)


Question 25.
Reduce \(\frac { -63 }{ 99 }\) to the standard form.
(a) \(\frac { 11 }{ 17 }\)
(b) \(\frac { -7 }{ 11 }\)
(c) ​\(\frac { 7 }{ 11 }\)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) \(\frac { -7 }{ 11 }\)


Question 26.
________ is the identity for the addition of rational numbers.
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 0


Question 27.
Which of the rational number is positive?
(a) \(\frac { 3 }{ 7 }\)
(b) \(\frac { -5 }{ 7 }\)
(c) \(\frac { -4 }{ 7 }\)
(d) \(\frac { -3 }{ 7 }\)

Answer

Answer: (a) \(\frac { 3 }{ 7 }\)


Question 28.
The product of two rational numbers is always a _____.
(a) integer
(b) rational number
(c) natural number
(d) whole number

Answer

Answer: (b) rational number


Question 29.
The numbers ________ and ________ are their own reciprocals.
(a) -1 and 0
(b) 1 and 0
(c) 1 and -1
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 1 and -1


Question 30.
Which of the following pairs represent the same rational number?
(a) \(\frac { -7 }{ 21 }\) and \(\frac { 1 }{ 3 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 3 }\) and \(\frac { -1 }{ 9 }\)
(c) \(\frac { -5 }{ -9 }\) and \(\frac { 5 }{ -9 }\)
(d) \(\frac { 8 }{ -5 }\) and \(\frac { -24 }{ 15 }\)

Answer

Answer: (d) \(\frac { 8 }{ -5 }\) and \(\frac { -24 }{ 15 }\)


Question 31.
The product of two numbers is \(\frac { -20 }{ 9 }\). If one of the numbers is 4, find the other.
(a) \(\frac { -5 }{ 9 }\)
(b) \(\frac { 3 }{ 11 }\)
(c) \(\frac { 12 }{ 39 }\)
(d) \(\frac { -9 }{ 11 }\)

Answer

Answer: (a) \(\frac { -5 }{ 9 }\)


Question 32.
Rewrite \(\frac { -44 }{ 72 }\) in the simplest form.
(a) \(\frac { -18 }{ 11 }\)
(b) \(\frac { -11 }{ 18 }\)
(c) \(\frac { -11 }{ 19 }\)
(d) \(\frac { =11 }{ 20 }\)

Answer

Answer: (c) \(\frac { -11 }{ 19 }\)


Question 33.
What is the average of the two middle rational numbers if \(\frac { 4 }{ 7 }\), \(\frac { 1 }{ 3 }\), \(\frac { 2 }{ 5 }\) and \(\frac { 5 }{ 9 }\) are arranged in ascending order?
(a) \(\frac { 80 }{ 90 }\)
(b) \(\frac { 86 }{ 45 }\)
(c) \(\frac { 43 }{ 45 }\)
(d) \(\frac { 43 }{ 90 }\)

Answer

Answer: (d) \(\frac { 43 }{ 90 }\)


Question 34.
If \(\frac { -4 }{ 7 }\) = \(\frac { -32 }{ x }\), what is the value of x?
(a) 56
(b) −56
(c) ​46
(d) −46

Answer

Answer: (a) 56


Question 35.
The rational number \(\frac { 9 }{ 1 }\) in integer is _____.
(a) 0
(b) 9
(c) -9
(d) 1

Answer

Answer: (b) 9


Question 36.
What is the result of 2 − \(\frac { 11 }{ 39 }\) + \(\frac { 5 }{ 26 }\)?
(a) \(\frac { 149 }{ 39 }\)
(b) \(\frac { 149 }{ 78 }\)
(c) \(\frac { 149 }{ 76 }\)
(d) \(\frac { 149 }{ 98 }\)

Answer

Answer: (b) \(\frac { 149 }{ 78 }\)


Question 37.
Associative property is not followed in _____
(a) integers
(b) whole numbers
(c) rational numbers
(d) natural numbers

Answer

Answer: (d) natural numbers


Question 38.
Which is the correct descending order of −2, \(\frac { 4 }{ -5 }\), \(\frac { -11 }{ 20 }\), \(\frac { 3 }{ 4 }\)?
(a) \(\frac { 3 }{ 4 }\) > −2 > \(\frac { -11 }{ 20 }\) > \(\frac { 4 }{ -5 }\)
(b) \(\frac { 3 }{ 4 }\) > \(\frac { -11 }{ 20 }\) > \(\frac { 4 }{ -5 }\) > −2
(c) \(\frac { 3 }{ 4 }\) > \(\frac { 4 }{ -5 }\) > −2 > \(\frac { -11 }{ 20 }\)
(d) \(\frac { 3 }{ 4 }\) > \(\frac { 4 }{ -5 }\) > \(\frac { -11 }{ 20 }\) > −2

Answer

Answer: (b) \(\frac { 3 }{ 4 }\) > \(\frac { -11 }{ 20 }\) > \(\frac { 4 }{ -5 }\) > −2


Question 39.
Which of the following is not a rational number(s)?
(a) \(\frac { -2 }{ 9 }\)
(b) \(\frac { 4 }{ -7 }\)
(c) \(\frac { -3 }{ -17 }\)
(d) \(\frac { \sqrt { 2 } }{ 3 }\)

Answer

Answer: (d) \(\frac { \sqrt { 2 } }{ 3 }\)


Question 40.
Write the rational number whose numerator is 4 × (– 7) and denominator is (3 –7) × (15 – 11).
(a) \(\frac { 16 }{ 28 }\)
(b) \(\frac { 8 }{ 13 }\)
(c) \(\frac { 13 }{ 8 }\)
(d) \(\frac { 28 }{ 16 }\)

Answer

Answer: (d) \(\frac { 28 }{ 16 }\)


Question 41.
The reciprocal of – 5 is ________
(a) 5
(b) -5
(c) \(\frac { -1 }{ 5 }\)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) \(\frac { -1 }{ 5 }\)


Match the following:

Question 1.

1. \(\frac{- 45}{30}\)a. \(\frac{1}{2}\)
2. \(\frac{36}{- 24}\)b. \(\frac{- 3}{2}\)
3. \(\frac{- 3}{- 15}\)c. \(\frac{3}{- 2}\)
4. \(\frac{1}{2}\)d. \(\frac{1}{5}\)
Answer

Answer:

1. \(\frac{- 45}{30}\)b. \(\frac{- 3}{2}\)
2. \(\frac{36}{- 24}\)c. \(\frac{3}{- 2}\)
3. \(\frac{- 3}{- 15}\)d. \(\frac{1}{5}\)
4. \(\frac{1}{2}\)a. \(\frac{1}{2}\)

Question 2. Additive Inverse

1. \(\frac{- 4}{7}\)a. – 1
2. 1b. \(\frac{4}{7}\)
3. \(\frac{- 3}{- 5}\)c. \(\frac{- 3}{7}\)
4. \(\frac{3}{7}\)d. \(\frac{- 3}{5}\)
Answer

Answer:

1. \(\frac{- 4}{7}\)b. \(\frac{4}{7}\)
2. 1a. – 1
3. \(\frac{- 3}{- 5}\)d. \(\frac{- 3}{5}\)
4. \(\frac{3}{7}\)c. \(\frac{- 3}{7}\)

Say true or false:

Question 1.
0, 2, 3, 4 … by including 0 to natural numbers, we get whole number.

Answer

Answer: true


Question 2.
….-3, -2, -1, 0, 1, 2, 3 … integers.

Answer

Answer: true


Question 3.
\(\frac{p}{0}\) is a rational number.

Answer

Answer: false


Question 4.
The word ‘rational’ caries from the term ‘ratio’.

Answer

Answer: true


Question 5.
The number 0 is neither a positive nor a negative rational number.

Answer

Answer: true


Question 6.
A positive rational number is to the right of zero on number line.

Answer

Answer: true


Question 7.
A negative rational number is to the left of zero on the number line.

Answer

Answer: true


Question 8.
We can find limited number of rational numbers between any two numbers.

Answer

Answer: false


Question 9.
\(\frac{1}{3}\) and \(\frac{- 1}{9}\) represent the same rational numbers.

Answer

Answer: false


Question 10.
\(\frac{- 2}{9}\) is a negative rational number.

Answer

Answer: false


Fill in the blanks:

1. A ____________ is defined as a number that can be expressed in the form \(\frac{p}{q}\)

Answer

Answer: rational number


2. Rational numbers include _____________ and _____________

Answer

Answer: integers, fractions


3. A rational number is called a positive rational number if both ___________ and ___________ are positive.

Answer

Answer: numerator, denominator


4. A rational number is called a ____________ if either numerator or denominator is negative.

Answer

Answer: negative rational number


5. The number 0 is neither a ____________ nor a _____________. rational number.

Answer

Answer: positive, negative


6. If 1 is the only common factor between the numerator and denominator then rational number is called in the

Answer

Answer: standard form


7. To reduce the rational number to its standard form, we divide its numberator and denominator by their ………….

Answer

Answer: HCF


8. A negative rational number is to the _________ of zero whereas a positive rational number is to the __________ of zero on a number line.

Answer

Answer: left,right


9. We can find _________ number of rational numbers between any two rational numbers.

Answer

Answer: unlimited


fill in the box with correct symbol <,>,and =

10. \(\frac{- 5}{7}\) ▢ \(\frac{2}{3}\)

Answer

Answer: <


11. \(\frac{- 4}{5}\) ▢ \(\frac{- 5}{7}\)

Answer

Answer: <


12. \(\frac{- 7}{8}\) ▢ \(\frac{14}{- 16}\)

Answer

Answer: =


13. \(\frac{- 8}{5}\) ▢ \(\frac{- 7}{5}\)

Answer

Answer: <


14. \(\frac{1}{3}\) ▢ \(\frac{- 1}{4}\)

Answer

Answer: >


15. To multiply two rational numbers we multiply their ________ and ___________ separately.

Answer

Answer: numerator, denominator


16. To divide one rational number by the _________ other non zero-rational number, we multiply the rational number by the of the other.

Answer

Answer: reciprocal


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 7 Maths Rational Numbers MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 10 Practical Geometry with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 10 Practical Geometry Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 7 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Practical Geometry Class 7 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 7 Maths Chapter 10 Practical Geometry Objective Questions.

Practical Geometry Class 7 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve Practical Geometry Multiple Choice Questions of Class 7 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Practical Geometry Class 7 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Practical Geometry Class 7 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
How many lines can draw from a given point.
(a) 1
(b) 2
(c) Infinite
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Infinite


Question 2.
How many parallel lines can draw from a outside point of a given line ?
(a) 1
(b) 2
(c) Infinite
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 1


Question 3.
Which among the following is used to construct a triangle?
(a) The lengths of the three sides.
(b) The perimeter of the triangle.
(c) The measures of three angles.
(d) The names of three vertices.

Answer

Answer: (a) The lengths of the three sides.


Question 4.
How many parallel lines can be drawn passing through a point, not on the given line?
(a) 2
(b) 1
(c) 3
(d) 0

Answer

Answer: (b) 1


Question 5.
In which of the following cases is the construction of a triangle not possible?
(a) Measures of 3 sides are given.
(b) Measures of 2 sides and an included angle are given.
(c) Measures of 2 angles and a side are given.
(d) Measures of 3 angles are given.

Answer

Answer: (d) Measures of 3 angles are given.


Question 6.
dentify the true statement.
(a) A triangle with 3 equal sides is isosceles.
(b) A triangle with a 110o angle is right angled.
(c) A triangle with 3 acute angles is acute angled.
(d) A triangle with 2 equal sides is equilateral.

Answer

Answer: (c) A triangle with 3 acute angles is acute angled.


Question 7.
A Choose the correct option in which a triangle CANNOT be constructed with the given lengths of sides.
(a) 3 cm, 4 cm, 5 cm
(b) 7 cm, 6 cm, 5 cm
(c) 10 cm, 7 cm, 2 cm
(d) 12 cm, 8 cm, 6 cm

Answer

Answer: (c) 10 cm, 7 cm, 2 cm


Question 8.
Which is the longest side in the triangle ABC right angled at B?
(a) BC
(b) AC
(c) AB
(d) None of these

Answer

Answer: (b) AC


Question 9.
ΔPQR is a triangle right-angled at P. If PQ = 3 cm and PR = 4 cm, find QR.
(a) 3 cm
(b) 7 cm
(c) 5 cm
(d) 8 cm

Answer

Answer: (c) 5 cm


Question 10.
Which is the longest side in the triangle PQR right angled at P?
(a) PR
(b) PQ
(c) QR
(d) None of these

Answer

Answer: (c) QR


Question 11.
The sum of the lengths of any two sides of a triangle is _____________ the third side of the triangle.
(a) less than
(b) doubled
(c) greater than
(d) half

Answer

Answer: (c) greater than


Question 12.
A/an _____________ connect a vertex of a triangle to the mid-point of the opposite side.
(a) altitude
(b) vertex
(c) median
(d) None of these

Answer

Answer: (c) median


Question 13.
In the Pythagoras property, the triangle must be ___________ .
(a) acute-angled
(b) obtuse-angled
(c) right-angled
(d) None of these

Answer

Answer: (c) right-angled


Question 14.
Which is the longest side of a right triangle?
(a) Hypotenuse
(b) Base
(c) Perpendicular
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Hypotenuse


Question 15.
A triangle in which all three sides are of equal lengths is called _________.
(a) Equilateral
(b) Scalene
(c) Isosceles
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Equilateral


Question 16.
A triangle can be drawn if the hypotenuse and a _____ in the case of a right-angled triangle.
(a) base
(b) hypotenuse
(c) leg
(d) None of these

Answer

Answer: (c) leg


Question 17.
Sum of the lengths of any two sides of a triangle is greater than the length of the ____.
(a) first side
(b) second side
(c) third side
(d) none of these

Answer

Answer: (c) third side


Question 18.
A triangle can be drawn if ____ angles and one side given.
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 2


Question 19.
he exterior angle of a triangle is ______ in measure to the sum of interior opposite angles.
(a) equal
(b) unequal
(c) different
(d) None of these

Answer

Answer: (a) equal


Question 20.
ΔABC is right-angled at C. If AC = 5 cm and BC = 12 cm find the length of AB.
(a) 17 cm
(b) 7 cm
(c) 13 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 13 cm


Fill in the blanks:

1. The exterior angle of a triangle is equal in measure to the sum _____________ of opposite angles.

Answer

Answer: Interior


2. The total measure of the three angles of a triangle is __________.

Answer

Answer: 180°


3. Sum of the lengths of any two side of a triangle is _________ than the length of the third side.

Answer

Answer: greater


4. In any right angled triangle, the square of the length of hypotenuse is equal to the sum of the ________ of the lengths of the other two sides.

Answer

Answer: squares


To construct a triangle of following sets of measurement given.

5. _________ sides.

Answer

Answer: three


6. Two sides and the angle ________ them.

Answer

Answer: between


7. Two angles and the side _________ them.

Answer

Answer: between


8. The hypotenuse and a _______ in the case of a right-angle triangle.

Answer

Answer: legs


Below are given the maximum of certain sides and angles of triangles. Identify those can be constructed and these can not he constructed.

Question 1.
∆ABC m∠A = 85°,m∠B = 115, AB = 5cm

Answer

Answer: No


Question 2.
∆PQR m∠Q = 30,m∠R = 60, QR = 4.7cm

Answer

Answer: Yes


Question 3.
∆ABC m∠A = 70,m∠B = 50, AC = 3cm

Answer

Answer: Yes


Question 4.
∆LMN m∠L = 60, m∠N = 120,LM = 5cm

Answer

Answer: No


Question 5.
∆ABC BC = 2cm, AB = 4cm, AC = 2cm

Answer

Answer: No


Question 6.
∆PQR PQ = 3.5cm, QR = 4cm, PR = 3.5cm

Answer

Answer: Yes


Question 7.
∆XYZ XY = 3cm, YZ= 4cm, XZ = 5cm

Answer

Answer: Yes


Question 8.
∆DEF DE = 4.5cm, EF = 5.5cm, DF = 4cm

Answer

Answer: Yes


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 10 Practical Geometry with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 7 Maths Practical Geometry MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 10 Practical Geometry with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 7 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Perimeter and Area Class 7 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area Objective Questions.

Perimeter and Area Class 7 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve Perimeter and Area Multiple Choice Questions of Class 7 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Perimeter and Area Class 7 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Perimeter and Area Class 7 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
Find the area of a circle having radius 14 cm.
(a) 196 cm2
(b) 308 cm2
(c) 616 cm2
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 616 cm2
Area of a circle πr2 = \(\frac { 22 }{ 7 }\) × 14 × 14 = 616 cm2.


Question 2.
Find the breadth of a rectangular plot of land, if its area is 440 m2 and the length is 22 m.
(a) 20 m
(b) 5 m
(c) 15 m
(d) 10 m

Answer

Answer: (a) 20 m


Question 3.
One of the sides and the corresponding height of a parallelogram are 4 cm and 3 cm respectively. Find the area of the parallelogram.
(a) 12 cm2
(b) 7 cm2
(c) 6 cm2
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 12 cm2
Area of a parallelogram = side × height.


Question 4.
Find the area of a verandah 2.25 m wide constructed outside a room 5.5 m long and 4 m wide.
(a) 36sq.m
(b) 63sq.m
(c) 64sq.m
(d) 84sq.m

Answer

Answer: (b) 63sq.m


Question 5.
Find the cost of lamination in the above question at the rate of Rs. 2.00 per cm2.
(a) Rs. 1200
(b) Rs. 2200
(c) Rs. 2400
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Rs. 2400
For lamination, area of frame is considered and product of area and cost is found.


Question 6.
When the circumference and area of a circle are numerically equal, what is the diameter numerically equal to?
(a) Area
(b) Circumference
(c) 271
(d) 4

Answer

Answer: (d) 4


Question 7.
A gardener wants to fence a circular garden of diameter 14 m. Find the length of the rope he needs to purchase.
(a) 44 m
(b) 28 m
(c) 88 m
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 44 m
Fence means circumference of the circle. First calculate radius and then find circumference of the given circular garden.


Question 8.
If the area of a circle is 2464 m2, find its diameter,
(a) 56m
(b) 154m
(c) 176m
(d) 206m

Answer

Answer: (a) 56m


Question 9.
What is the circumference of a circle of radius 7 cm ?
(a) 44 cm
(b) 49 cm
(c) 14 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 44 cm
Circumference of a circle = 2πr, 2 × \(\frac { 22 }{ 7 }\) × r = 44 cm.


Question 10.
The height in the area of a triangle
(a) \(\frac { (2×area) }{ base }\)
(b) \(\frac { base }{ (2×area) }\)
(c) \(\frac { (2×area) }{ height }\)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) \(\frac { (2×area) }{ base }\)


Question 11.
Ayush made his picture on a rectangular sheet of length 60 cm and breadth 20 cm wide. Area of picture is :
(a) 1200 cm2
(b) 1250 cm2
(c) 1100 cm2
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 1200 cm2
Area of rectangular picture is length × breadth.


Question 12.
A rectangular garden is 65 cm long and 50 cm wide. Two cross paths each 2 m wide are to be constructed parallel to the sides. If these paths pass through the centre of the garden, find the cost of constructing the paths at the rate Rs. 69 per m2.
(a) Rs. 15000
(b) Rs. 15594
(c) Rs. 15500
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Rs. 15594


Question 13.
If a side of a square is 4 cm then its perimeter is :
(a) 16 cm
(b) 8 cm
(c) 12 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 16 cm
Perimetre of square is 4 × side


Question 14.
The area of triangle is
(a) (\(\frac { 1 }{ 2 }\)) × base × height
(b) (\(\frac { 1 }{ 2 }\)) × (base + height)
(c) base (d) height
(d) None of these

Answer

Answer: (a) (\(\frac { 1 }{ 2 }\)) × base × height


Question 15.
The length and the breadth of a rectangular piece of land are S00 m and 300 m. Find the cost of the land if 1 m2 of the land costs Rs. 10000.
(a) Rs. 15,00,00,00
(b) Rs. 1500,000
(c) Rs. 1500,00
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Rs. 15,00,00,00
Area of a rectangular piece is multiplied by cost of land.


Question 16.
A wire bent in the form of a circle of radius 42 cm is again bent in the form of a square. What is the ratio of the regions enclosed by the circle and the square?
(a) 11:12
(b) 21:33
(c) 22:33
(d) 14:11

Answer

Answer: (d) 14:11


Question 17.
Find the cost of frame in the above question at the rate of Rs. 3.00 per cm.
(a) Rs. 480
(b) Rs. 3600
(c) Rs. 240
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Rs. 480
For frame cost perimeter is multiplied by 3.


Question 18.
Find radius of a circle of diameter 9.8 m.
(a) 4.9 m
(b) 19.6 m
(c) 10 m
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 4.9 m
Radius of a circle is half of its diametre.


Question 19.
What is the circumference of a circle of diameter 10 cm?
(a) 35 cm
(b) 30 cm
(c) 31.4 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 31.4 cm


Question 20.
In the above questions, find the perimeter of the rectangular sheet.
(a) 80 cm
(b) 100 cm
(c) 90 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 90 cm
Perimeter = 2(length + breadth).


Question 21.
The length and breadth of a rectangular hall in a model are 0.4 m and 30 cmrespectively. What is the distance between the opposite corners of the wall in the model?
(a) 34.16m
(b) 50m
(c) 34.16 cm
(d) 50cm

Answer

Answer: (d) 50cm


Question 22.
The perimeter of a rectangular sheet is 100 cm. If the length is 35 cm, find its breadth.
(a) 35 cm
(b) \(\frac { 100 }{ 35 }\)
(c) 15 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 15 cm
2(l + b) = 100, 2l + 2b = 100, 2 × 35 + 2b = 100, 2b = 30 ÷ 2 = 15 cm.


Question 23.
Which figure encloses more area: a square of side 2 cm ; a rectangle of side 3 cm and 2 cm ;An equilateral triangle of side 4 cm?
(a) equilateral triangle
(b) square
(c) triangle
(d) None of these

Answer

Answer: (a) equilateral triangle


Question 24.
In the above question, what will be the perimeter of the picture frame ?
(a) 80 cm
(b) 160 cm
(c) 120 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 160 cm
Perimeter of a rectangular picture is 2(length + breadth).


Question 25.
Find the area of the following triangle :

(a) 6 cm2
(b) 4 cm2
(c) 16 cm2
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 4 cm2
Area of triangle ∑ = base × altitude.


Question 26.
If we cut a square along one of its diagonals, two triangles are obtained. Area of each triangle obtained = __________.
(a) (\(\frac { 1 }{ 2 }\))×Area of the square
(b) (\(\frac { 1 }{ 4 }\))×Area of the square
(c) Area of the square
(d) None of these

Answer

Answer: (a) (\(\frac { 1 }{ 2 }\))×Area of the square


Question 27.
Find the perimeter of a triangle with sides 4 cm, 6 cm and 10 cm
(a) 20 cm
(b) 24 cm
(c) 9 cm
(d) 18 cm

Answer

Answer: (a) 20 cm


Question 28.
The area of a rectangular sheet is 500 cm2. If the length of the sheet is 25 cm. What is its width ?
(a) 20 cm
(b) 25 cm
(c) 50 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 20 cm
Breadth of a rectangle is area ÷ length.


Question 29.
The base in the area of parallelogram is
(a) \(\frac { area }{ height }\)
(b) area × base
(c) \(\frac { area }{ base }\)
(d) area × height

Answer

Answer: (a) \(\frac { area }{ height }\)


Question 30.
Find the area of a square park whose perimeter is 320 cm ?
(a) 6400 m2
(b) 6000 m2
(c) 1280 m2
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 6400 m2
Side of square 320 ÷ 4 = 80, Area of square is 80 × 80 = 6400 m2.


Question 31.
The area of parallelogram is
(a) height × height
(b) base × height
(c) base + height
(d) base × base

Answer

Answer: (b) base × height


Question 32.
If a side of a square is 5 cm then its area is :
(a) 20 cm2
(b) 25 cm2
(c) 10 cm2
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 25 cm2
Area of square is side × side.


Question 33.
Find the area of a triangle with a base of 20 cm and a height of 30 cm
(a) 300
(b) 100
(c) 400
(d) 600

Answer

Answer: (a) 300


Question 34.
Find the height x, if the area of the parallelogram is 24 cm2 and the base is 4 cm.
(a) 4 cm
(b) 6 cm
(c) 5 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 6 cm
Height of a parallelogram = area ÷ side.


Question 35.
The area of a square whose perimeter is 4 m
(a) 2 m2
(b) 1 m2
(c) 3 m2
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 1 m2


Question 36.
Perimeter of a square field is 400 cm, find its one side.
(a) 300 cm
(b) 200 cm
(c) 100 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 100 cm
Side of square = perimeter ÷ four.


Question 37.
The length and the breadth of a rectangular piece of land are 400 m and 250 m respectively. What is the cost of the land at Rs. 1000 per square metre?
(a) Rs.10 lakhs
(b) Rs.1 crore
(c) Rs.10 crores
(d) Rs.10 thousands

Answer

Answer: (c) Rs.10 crores


Question 38.
Find x in the given figure :

(a) 4.5 cm
(b) 6 cm
(c) 2 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 4.5 cm
x(6 × 3) ÷ 4.


Match the following :

1. Perimeter of square(a) 2(l + b)
2. Area of square(b) 4 × side
3. Perimeter of rectangle(c) l × b
4. Area of a rectangle(d) a2
Answer

Answer:

1. Perimeter of square(b) 4 × side
2. Area of square(d) a2
3. Perimeter of rectangle(a) 2(l + b)
4. Area of a rectangle(c) l × b

Match the following :

1. Radius of circle(a) Base × Height
2. Area of triangle(b) πr2
3. Area of a ||gm(c) Half of its diametre
4. Area of circle(d) \(\frac { 1 }{ 2 }\) × Base × Altitude
Answer

Answer:

1. Radius of circle(c) Half of its diametre
2. Area of triangle(d) \(\frac { 1 }{ 2 }\) × Base × Altitude
3. Area of a ||gm(a) Base × Height
4. Area of circle(b) πr2

Match the following:

1. 1 cm(a) 100 cm
2. 1 m(b) 100 mm2
3. 1 cm2(c) 100,00 cm2
4. 1 m2(d) 10 mm
Answer

Answer:

1. 1 cm(d) 10 mm
2. 1 m(a) 100 cm
3. 1 cm2(b) 100 mm2
4. 1 m2(c) 100,00 cm2

State whether the given statements are True or False.

Question 1.
Radius is twice of diametre.

Answer

Answer: False


Question 2.
Perimeter of a square = a2.

Answer

Answer: False


Question 3.
Area of circle = πr2.

Answer

Answer: True


Question 4.
Perimeter of rectangle = 2(l + b)

Answer

Answer: True


Fill in the blanks.

1. The distance around a circular region is known as its …………. .

Answer

Answer: circumference


2. 1 hectare = …………..

Answer

Answer: 100,00 m2


3. Area of a circle = ……… × r2

Answer

Answer: π


4. Area of a rectangle = ……….. × Breadth

Answer

Answer: Length


5. ………… is the part of plane occupied by the closed figure.

Answer

Answer: Area


6. Perimetre of a rectangle = 2 (Length + ………)

Answer

Answer: Breadth


7. Area of a ||gm = Base × ………..

Answer

Answer: Height


8. ……….. is the distance around a closed figure.

Answer

Answer: Perimeter


9. Area of a square = Side × ………..

Answer

Answer: Side


10. Perimetre of a square = 4 × ………..

Answer

Answer: Side


11. Circumference of a circle = 2 × π × ……….

Answer

Answer: r


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 7 Maths Perimeter and Area MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 11 Perimeter and Area with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 7 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Exponents and Powers Class 7 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers Objective Questions.

Exponents and Powers Class 7 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve Exponents and Powers Multiple Choice Questions of Class 7 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Exponents and Powers Class 7 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Exponents and Powers Class 7 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
Multiplicative inverse of \(\frac { 1 }{ 7 }\) is
(a) 14
(b) 7
(c) 49
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 7


Question 2.
Simplify 2 × 103.
(a) 1000
(b) 2000
(c) 16000
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 2000
2 × 10 × 10 × 10 = 2000.


Question 3.
Find 73 ÷ 73.
(a) 76
(b) 79
(c) 70
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 70
73-3 = 70


Question 4.
The value of (−1)47 is
(a) -1
(b) 1
(c) 0
(d) None of these

Answer

Answer: (a) -1


Question 5.
Express 72 as a product of powers.
(a) 23 × 32
(b) 33 × 23
(c) 23 + 32
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 23 × 32
Prime factors of 72 = 2 × 2 × 2 × 3 × 3 = 23 × 32.


Question 6.
Find the number from the following expanded forms 3 × 104 + 7 × 102 + 5 × 100.
(a) 375
(b) 30705
(c) 3705
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 30705
30000 + 700 + 5 = 30705.


Question 7.
The short notation 104 stands for the product.
(a) 10 × 10 × 10 × 10
(b) 4 × 10
(c) 10 + 10 + 10 + 10
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 10 × 10 × 10 × 10
10 is multiplied four times.


Question 8.
Simplify 34 ÷ 34.
(a) 30
(b) 311
(c) 328
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 30
In division power.


Question 9.
The value of (−1)91 is
(a) 1
(b) 0
(c) -1
(d) None of these

Answer

Answer: (c) -1


Question 10.
The value of (−1)310 is
(a) 1
(b) -1
(c) 0
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 1


Question 11.
Express using exponential notation 343.
(a) 37
(b) 73
(c) 7
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 73
Prime factors of 343 = 7 × 7 × 7.


Question 12.
Express 729 as a power of 3.
(a) 93
(b) 34
(c) 36
(d) 32

Answer

Answer: (c) 36


Question 13.
In 104, 10 is called :
(a) Base
(b) Power
(c) Exponent
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Base


Question 14.
The number which is multiplied by (−8)-1 to obtain a product equal to 10-1 is ____.
(a) \(\frac { -4 }{ 5 }\)
(b) \(\frac { -3 }{ 5 }\)
(c) \(\frac {- 1 }{ 5 }\)
(d) \(\frac { -5 }{ 4 }\)

Answer

Answer: (a) \(\frac { -4 }{ 5 }\)


Question 15.
Express in exponential form 2 × 2 × a × a.
(a) 22. a2
(b) 22. 20
(c) 22 + a2
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 22. a2
2 is multiplied two times and also a is multiplied two times.


Question 16.
Simplify 52 ÷ 56.
(a) 5-4
(b) 54
(c) 58
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 5-4
As 52-6 = 5-4.


Question 17.
The value of (−1)500 is
(a) 1
(b) -1
(c) 0
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 1


Question 18.
Which is greater 23 or 32.
(a) 23
(b) 32
(c) Equal
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 32
23 = 2 × 2 × 2 = 8, 32 = 3 × 3 = 9.


Question 19.
Simplify 0 × 122.
(a) 1
(b) 20
(c) 0
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 0
0 is multiplied by any number gives result 0.


Question 20.
Find the value of \(\frac{3^{5}}{3^{5}}\)
(a) 1
(b) 0
(c) 3
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 1
35-5 = 30 = 1


Question 21.
The value of 110 is ________ .
(a) 3
(b) 11
(c) 1
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 1


Question 22.
The exponential form of 100000 is
(a) 103
(b) 104
(c) 105
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 105


Question 23.
(-1)3 find value.
(a) 1
(b) -1
(c) -3
(d) None of these

Answer

Answer: (b) -1
Negative sign has odd number exponent.


Question 24.
Simplify 23 × 5.
(a) 30
(b) 40
(c) 20
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 40
23 × 5 = 2 × 2 × 2 × 5 = 40.


Question 25.
Find the value of 20 + 30 + 40.
(a) 3
(b) 0
(c) 9
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 3
20 + 30 + 40 = 1 + 1 + 1 = 3.


Question 26.
Express 432 as a product of powers of prime factors.
(a) 23×33
(b) 8×27
(c) 16×27
(d) 24×33

Answer

Answer: (d) 24×33


Question 27.
Find the value of 112.
(a) 121
(b) 22
(c) 5.5
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 121
11 × 11 = 121.


Question 28.
Simplify a2 × a4.
(a) a8
(b) a6
(c) a2
(d) None of these

Answer

Answer: (b) a6
Powers are added as the base of both numbers is a.


Question 29.
Find the number from the following expanded forms
8 × 104 + 6 × 103 + 0 × 102 + 4 × 101 + 5 × 100.
(a) 86045
(b) 8645
(c) 86450
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 86045
8 × 104 + 6 × 103 + 0 × 102 + 4 × 101 + 5 × 100 = 80000 + 6000 + 0 + 40 + 5.


Question 30.
Multiplicative inverse of \(\frac { 1 }{ 5 }\) is
(a) 10
(b) 3
(c) 5
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 5


Question 31.
Solve 14.
(a) 1
(b) 4
(c) -1
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 1
1 is multiplied four times, i.e. 1 × 1 × 1 × 1.


Question 32.
Solve 22 × 23.
(a) 26
(b) 25
(c) 46
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 25
Powers are added if the base are same in case of multiplication.


Question 33.
Solve (30 + 20) × 50.
(a) 2
(b) 0
(c) 5
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 2
(1 + 1) x 1 = 2 × 1 = 2.


Question 34.
The value of 70 is ________ .
(a) 7
(b) 21
(c) 1
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 1


Question 35.
In 104, 4 is called :
(a) Base
(b) Power
(c) Exponent
(d) None of

Answer

Answer: (c) Exponent


Question 36.
Identify the greater number (i) 43 or 34.
(a) 43
(b) 34
(c) Both are equal
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 34
4 × 4 × 4 = 64, and 3 × 3 × 3 × 3 = 81.


Question 37.
512 can be written in exponential form as
(a) 23
(b) 24
(c) 29
(d) 21

Answer

Answer: (c) 29


Question 38.
Find the value of \(\left(2^{3}\right)^{2}\).
(a) 64
(b) 36
(c) 81
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 64
23 = 2 × 2 × 2 = 8 and 82 = 8 × 8 = 64.


Question 39.
Solve 20 × 30 × 40.
(a) 1
(b) 24
(c) 0
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 1
20 × 30 × 40 = 1 × 1 × 1 = 1.


Question 40.
The value of 28 is
(a) 1024
(b) 256
(c) 512
(d) 128

Answer

Answer: (b) 256


Question 41.
Simplify 0 × 102.
(a) 0
(b) 100
(c) 20
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 0
0 is multiplied by any number gives result 0.


Question 42.
Express in exponential form : (2 × 3)5
(a) 30 × 30
(b) 52 × 53
(c) 65
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 65
(a × b)x = (ab)x.


Question 43.
Express 432 as a product of powers.
(a) 42 × 33
(b) 24 × 33
(c) 24 + 34
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 24 × 33
Prime factor of 432 = 2 × 2 × 2 × 2 × 3 × 3 × 3.


Question 44.
Which is smaller 210 or 102 ?
(a) 210
(b) 102
(c) Both are equal
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 102
210 = 1024 and 102 = 100, so 102 is smaller than 210.


Question 45.
Expresses 256 as a power of 2.
(a) 28
(b) 2 × 8
(c) 2 multiplied 8 times
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 28
Prime factors of 256 = 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2.


Question 46.
The value of (−1)75 is
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) None of these

Answer

Answer: (c) -1


Question 47.
The value of (−1)400 is
(a) 1
(b) 0
(c) -1
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 1


State whether the given statements are True or False.

Question 1.
10 × 1011 = 10011

Answer

Answer: False


Question 2.
23 > 52

Answer

Answer: False


Question 3.
23 × 32 = 65

Answer

Answer: False


Question 4.
30 = (1000)0

Answer

Answer: True


Match the following :

1. 72(a) 24 × 33
2. 1000(b) 23 × 32
3. 432(c) 27 × 53
4. 16000(d) 23 × 53
Answer

Answer:

1. 72(b) 23 × 32
2. 1000(d) 23 × 53
3. 432(a) 24 × 33
4. 16000(c) 27 × 53

Match the following :

1. (2 × 3)5(a) (-4)3 × m3
2. (2a)4(b) 25 . 35
3. (-4m)3(c) 24 . a4
Answer

Answer:

1. (2 × 3)5(b) 25 . 35
2. (2a)4(c) 24 . a4
3. (-4m)3(a) (-4)3 × m3

Match the following :

1. 5985.3(a) 2.7 × 105
2. 65950(b) 5.9853 × 103
3. 3430,000(c) 6.595 × 104
4. 279404(d) 3.43 × 106
Answer

Answer:

1. 5985.3(b) 5.9853 × 103
2. 65950(c) 6.595 × 104
3. 3430,000(d) 3.43 × 106
4. 279404(a) 2.7 × 105

Fill in the blanks.

1. b2 × b3 = ………..

Answer

Answer: b5


2. am × bm = ………..

Answer

Answer: (ab)m


3. a0 = ………..

Answer

Answer: 1


4. The number 104 is read as ………. raised to the power of ………… .

Answer

Answer: 10, 4


5. (-1)even number = ………..

Answer

Answer: 1


6. c4 ÷ c5 = ………..

Answer

Answer: c-1


7. 104 is called the ………… of 10000.

Answer

Answer: exponential form


8. (-1)odd number = ………..

Answer

Answer: -1


9. c7 ÷ c7 = ………..

Answer

Answer: 1


10. Any number can be expressed as a decimal number between 1.0 and 10.0 including 1.0 multiplied by a power of 10. Such a form of a number is called its ……….. .

Answer

Answer: standard form


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 7 Maths Exponents and Powers MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 13 Exponents and Powers with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 7 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Symmetry Class 7 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Objective Questions.

Symmetry Class 7 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve Symmetry Multiple Choice Questions of Class 7 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Symmetry Class 7 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Symmetry Class 7 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
Letter ‘C’ of the English alphabet have reflectional symmetry (i.e., symmetry related to mirror reflection) about.
(a) a horizontal mirror
(b) a vertical mirror
(c) both
(d) None of these

Answer

Answer: (a) a horizontal mirror


Question 2.
State the number of lines of symmetry for a quadrilateral.
(a) 1
(b) 0
(c) 2
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 0
There is no line about which the figure may be folded.


Question 3.
How many lines of symmetries are there in an equilateral triangle?
(a) 2
(b) 3
(c) 0
(d) 1

Answer

Answer: (b) 3


Question 4.
Letter ‘G’ of the English alphabet have reflectional symmetry (i.e., symmetry related to mirror reflection) about.
(a) Neither horizontal nor vertical
(b) a horizontal mirror
(c) a vertical mirror
(d) both

Answer

Answer: (a) Neither horizontal nor vertical


Question 5.
State the number of lines of symmetry for a scalene triangle.
(a) 1
(b) 2
(c) 0
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 0
It is an irregular figure.


Question 6.
Which of these letters has only rotational symmetry?
(a) S
(b) E
(c) B
(d) P

Answer

Answer: (a) S


Question 7.
Which of the following triangles has no line of symmetry?
(a) An equilateral triangle
(b) An isosceles triangle
(c) A scalene triangle
(d) All of the above

Answer

Answer: (c) A scalene triangle


Question 8.
State the number of lines of symmetry for a parallelogram.
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 0
There is no line about which the figure may be folded.


Question 9.
Letter ‘H’ of the English alphabet have reflectional symmetry (i.e., symmetry related to mirror reflection) about.
(a) a vertical mirror
(b) Both horizontal and vertical
(c) a horizontal mirror
(d) Neither horizontal nor vertical

Answer

Answer: (b) Both horizontal and vertical


Question 10.
Number of lines of symmetry a triangle does not have:
(a) 3
(b) 1
(c) 0
(d) 2

Answer

Answer: (d) 2


Question 11. State the number of lines of symmetry a circle.
(a) Infinite
(b) 0
(c) 4
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Infinite
There are infinite number of lines about which the figure may be folded.


Question 12.
How many lines of symmetries are there in regular pentagon?
(a) 2
(b) 3
(c) 5
(d) 4

Answer

Answer: (c) 5


Question 13.
Which of the following has both horizontal as well as vertical line of symmetry?
(a) H
(b) S
(c) V
(d) A

Answer

Answer: (a) H


Question 14.
State the number of lines of symmetry for a rhombus.
(a) 5
(b) 3
(c) 2
(d) Noun of these

Answer

Answer: (c) 2
There are two lines about which the figure may be folded.


Question 15.
Which of the following alphabets has line symmetry?
(a) P
(b) Q
(c) Z
(d) A

Answer

Answer: (d) A


Question 16.
Which of the following letters have reflection line of symmetry about vertical mirror?
(a) C
(b) V
(c) B
(d) Q

Answer

Answer: (b) V


Question 17.
State the number of lines of symmetry for an isosceles triangle.
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 1
As there is only one face from where it is folded then makes angles of symmetry.


Question 18.
hat is the order of rotational symmetry of the English alphabet Z?
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3

Answer

Answer: (c) 2


Question 19.
State the number of lines of symmetry for an equilateral triangle.
(a) 3
(b) 0
(c) 1
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 3
As there are three vertex in a triangle.


Question 20.
How many lines of symmetries are there in a square?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 1

Answer

Answer: (c) 4


Question 21.
State the number of lines of symmetry for a square.
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 4
Square has a rotational symmetry of order 4.


Question 22.
Letter ‘D’ of the English alphabet have reflectional symmetry (i.e., symmetry related to mirror reflection) about.
(a) a vertical mirror
(b) a horizontal mirror
(c) both
(d) None of these

Answer

Answer: (a) a vertical mirror


Question 23.
How many lines of symmetries are there in rectangle?
(a) 2
(b) 1
(c) 0
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 2


Question 24. State the number of lines of symmetry a regular hexagon.
(a) 6
(b) 5
(c) 4
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 6
There are six lines about which the figure may be folded.


Question 25.
A In A XYZ, XY = XZ and XM⊥YZand ZP⊥XY. About which of the following is the triangle symmetrical?
(a) XM
(b) YN
(c) ZP
(d) XZ

Answer

Answer: (a) XM


Question 26.
Which of these quadrilaterals have both line and rotational symmetries of order more than 3?
(a) A triangle
(b) A square
(c) A kite
(d) A rectangle

Answer

Answer: (b) A square


Question 27.
State the number of lines of symmetry for a rectangle.
(a) 5
(b) 2
(c) 3
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 2
There are two lines about which the figure may be folded.


Question 28.
Which of the following alphabets has many lines of symmetry?
(a) I
(b) O
(c) P
(d) F

Answer

Answer: (b) O


Match the following :

Symmetry related to mirror reflection.

1. M(a) A vertical mirror
2. A(b) A horizontal mirror
3. B(c) Both horizontal and vertical mirror
4. 0(d) A vertical mirror
Answer

Answer:

1. M(d) A vertical mirror
2. A(a) A vertical mirror
3. B(b) A horizontal mirror
4. 0(c) Both horizontal and vertical mirror

Match the following :

Regular PolygonNumber of lines of symmetry
1. Hexagon(a) 5
2. Pentagon(b) 3
3. Square(c) 6
4. Equilateral triangle(d) 4
Answer

Answer:

Regular PolygonNumber of lines of symmetry
1. Hexagon(c) 6
2. Pentagon(a) 5
3. Square(d) 4
4. Equilateral triangle(b) 3

State whether the given statements are True or False.

Question 1.
If a figure has two or more fines of symmetry, should it have rotational symmetry of order more than 1.

Answer

Answer: True


Question 2.
A parallelogram has both fine and rotational symmetry of order more than 1.

Answer

Answer: False


Question 3.
We can have a rotational symmetry of order more than 1 whose angle of rotation is 45°.

Answer

Answer: True


Question 4.
We can have a rotational symmetry of order more than 1 whose angle of rotation is 17°.

Answer

Answer: False


Fill in the blanks.

1. If after a rotation, an object looks exactly the same we say that it has a ………… .

Answer

Answer: rotational symmetry


2. ………. have equal sides and equal angles.

Answer

Answer: regular polygon


3. A figure has ……….,, if there is a line about which the figure may be folded so that the two parts of the figure will coincide.

Answer

Answer: line symmetry


4. In a complete turn (of 360°) the number of times an object looks exactly the same is called the ………. .

Answer

Answer: order of rotational symmetry


5. Rotation turns an object about a fixed point. This fixed point is the ………. .
The angle by which the object rotates is the ……….. .

Answer

Answer: centre of rotation, angle of rotation


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 7 Maths Symmetry MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 7 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Visualising Solid Shapes Class 7 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes Objective Questions.

Visualising Solid Shapes Class 7 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve Visualising Solid Shapes Multiple Choice Questions of Class 7 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Visualising Solid Shapes Class 7 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Visualising Solid Shapes Class 7 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
The number of faces of a rectangular prism is _______.
(a) 4
(b) 6
(c) 3
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 6


Question 2. Opposite faces of at die always have a total of dots on them :
(a) 6
(b) 5
(c) 7
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 7
Observe a die and see.


Question 4.
The number of edges of a square pyramid is _______.
(a) 4
(b) 6
(c) 8
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 8


Question 5.
The number of faces of a triangular pyramid or tetrahedron is _______.
(a) 4
(b) 6
(c) 5
(d) 1024

Answer

Answer: (a) 4


Question 6. Three cubes each with 2 cm edge are placed side by side to form a cuboid. Its length will be :
(a) 4 cm
(b) 2 cm
(c) 6 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 6 cm
Each cube has one side 2 cm, therefore sum of three sides is 6 cm.


Question 7.
The number of triangular faces of a triangular prism is _______.
(a) 2
(b) 1
(c) 4
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 2


Question 8.
Which of the following is the number of vertices of sphere?
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 4

Answer

Answer: (a) 0


Question 9. There are ……….. edges in a cube.
(a) 8
(b) 12
(c) 4
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 12
There are 12 line segments that form the skelton of the cube.


Question 10.
A die is cut horizontally. What is the cross-section obtained?
(a) A triangle
(b) A rectangle
(c) A square
(d) A cube

Answer

Answer: (c) A square


Question 11.
The number of faces of a cube is _______.
(a) 4
(b) 6
(c) 8
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 6


Question 12. If two cubes of dimensions 2 cm by 2 cm are placed side by side, what would the dimensions of resulting cuboid be ?
(a) 4, 2, 2
(b) 2, 4, 2
(c) 2, 2, 4
(d) Noun of these

Answer

Answer: (a) 4, 2, 2
When two cubes are kept side by side the length is the only measurement which increases, it becomes 2 + 2 = 4 cm.
The breadth = 2, cm and the height = 2 cm.


Question 13.
The number of faces of a triangular prism is _______.
(a) 5
(b) 6
(c) 4
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 4


Question 14. There are ………… faces in a cube.
(a) 8
(b) 4
(c) 6
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 6
The six flat square surfaces that are the skin of the cube.


Question 15.
Cuboid is an example of
(a) Both
(b) 2-D shape
(c) 3-D shape
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 3-D shape


Question 16.
The vertical cut of a brick will show the cross section is
(a) circle
(b) pentagon
(c) rectangle
(d) hexagon

Answer

Answer: (c) rectangle


Question 17. There are ………. vertices in a cube.
(a) 8
(b) 6
(c) 4
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 8
There are 8 vertices of the cube.


Question 18.
The number of edges of a rectangular pyramid is _______.
(a) 21
(b) 8
(c) 7
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 8


Question 19.
The number of edges of a triangular pyramid is _______.
(a) 8
(b) 5
(c) 6
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 6


Question 20. Three dimensional shapes have :
(a) length, breadth, height
(b) length, breadth
(c) breadth height
(d) None of these

Answer

Answer: (a) length, breadth, height
Which occupy space and have three demensions.


Question 21.
A cuboid has ________ rectangular faces.
(a) 8
(b) 2
(c) 6
(d) 4

Answer

Answer: (c) 6


Question 22.
Identify the correct statement from the following.
(a) A triangle has 3 sides and 4 vertices.
(b) A cylinder has 3 faces.
(c) All sides of the rectangle are equal.
(d) A cuboid has 4 flat faces and 12 straight edges.

Answer

Answer: (b) A cylinder has 3 faces.


Question 23.
The number of faces of a square pyramid is _______.
(a) 4
(b) 7
(c) 5
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 5


Question 24.
Rakesh has 10 one rupee coins of similar kind. He puts them exactly one on the other. What shape will he get finally?
(a) Circle
(b) Cylinder
(c) Cube
(d) Cone

Answer

Answer: (b) Cylinder


Question 25.
The number of faces of a cylinder is _______.
(a) 2
(b) 1
(c) 3
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 2


Match the 2-dimensional figures with the names :

1. (a) Circle
2. (b) Rectangle
3. (c) Square
4. (d) Quadrilateral
5. (e) Triangle
Answer

Answer:

1. (b) Rectangle
2. (a) Circle
3. (e) Triangle
4. (c) Square
5. (d) Quadrilateral

Match the note with appropriate solids.

Answer

Answer:
1. (b)
2. (c)
3. (d)
4. (a)


Here are the shadows of some 3-D objects when seen under the lamp of an overhead projector. Identify the solid that match each shadow.

1. A circle(a) a cube
2. A square(b) a ball
3. A triangle(c) a cylindrical pipe
4. A rectangle(c) a cone
Answer

Answer:

1. A circle(b) a ball
2. A square(a) a cube
3. A triangle(d) a cone
4. A rectangle(c) a cylindrical pipe

State whether the given statements are True or False.

Question 1.
The cube can cast a shadow in the shape of a rectangle.

Answer

Answer: True


Question 2.
The cube can cast a shadow in the shape of a hexagon.

Answer

Answer: False


Fill in the blanks.

1. A net is a sort of skelton outline in 2-D, which when folded, results in a ………. .

Answer

Answer: 3D


2. The corners of a solid shapes are called its ……… .

Answer

Answer: vertices


3. Plane figures are of ………. dimensions and solid shapes are of ……… dimensions.

Answer

Answer: two, three


4. The line segment of a solid skelton are its ………. .

Answer

Answer: edges


5. The flat surfaces of solid are its ………. .

Answer

Answer: faces


6. The circle, the square the rectangle, the quadrilateral and the triangle are examples of ………. figures.

Answer

Answer: plane


7. Two types of sketches of a solid are possible.
(i) ……. (ii) …….. .

Answer

Answer: An delique, an isometric


8. The cube, the cuboid, the sphere, the cylinder, the cone and the pyramid are examples of ………. shapes.

Answer

Answer: solid


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 7 Maths Visualising Solid Shapes MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 15 Visualising Solid Shapes with Answers Read More »

error: Content is protected !!