Author name: Prasanna

MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 6 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Ratio and Proportion Class 6 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion Objective Questions.

Ratio and Proportion Class 6 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve Ratio and Proportion Multiple Choice Questions of Class 6 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Ratio and Proportion Class 6 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Ratio and Proportion Class 6 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
If the cost of 1 dozen apples is Rs. 36 then the cost of 36 apples is :
(a) Rs. 102
(b) Rs. 104
(c) Rs. 108
(d) Rs. 110

Answer

Answer: (c) Rs. 108


Question 2.
The mean proportion of 4 and 16 is
(a) 5
(b) 4
(c) 8
(d) 6

Answer

Answer: (c) 8


Question 3.
In a class, there are 20 boys and 40 girls. What is the ratio of the number of boys to the number of girls?
(a) it is 2:1
(b) it is 1:3
(c) it is 3:1
(d) it is 1:2

Answer

Answer: (d) it is 1:2


Question 4.
Ratio of 200 ml to 4 1 is :
(a) 1 : 25
(b) 1 : 20
(c) 20 : 1
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 1 : 20


Question 5.
There are 45 persons working in an office. If the number of females is 25 and the remaining are males, find the ratio of the number of females to number of males.
(a) it is 1:5
(b) it is 1:4
(c) it is 4:5
(d) it is 5:4

Answer

Answer: (d) it is 5:4


Question 6.
7 : 12 is equivalent to :
(a) 28 : 40
(b) 42 : 71
(c) 72 : 42
(d) 42 : 72

Answer

Answer: (d) 42 : 72


Question 7.
The length and width of a tape are 2 m and 28 cm. What is their ratio?
(a) 100:14
(b) 7:50
(c) 50:7
(d) 1:8

Answer

Answer: (c) 50:7


Question 8.
Ratio of 1.6 kg to 200 gm is :
(a) 7 : 1
(b) 9 : 1
(c) 8:1
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 8:1


Question 9.
What is the simplest form of the ratio 144:28?
(a) 28:4
(b) 36: 7
(c) 7:36
(d) 1:2

Answer

Answer: (b) 36: 7


Question 10.
Ratio of 50 g to 4 kg is :
(a) 1 : 40
(b) 1 : 80
(c) 80 : 1
(d) 40 : 1

Answer

Answer: (b) 1 : 80


Question 11.
It 3, 18, x, 42 are in proportion then the value of x is :
(a) 6
(b) 1
(c) 8
(d) 9

Answer

Answer: (b) 1


Question 12.
Ratio of 1.2 m to 20 cm is :
(a) 7:1
(b) 7:2
(c) 6:1
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 6:1


Question 13.
Fill in the box so that the three numbers,32 and 64 are in proportion.
(a) 36
(b) 18
(c) 16
(d) 15

Answer

Answer: (c) 16


Question 14.
Find the mean proportion of 25:10::10:4.
(a) 25
(b) 10
(c) 4
(d) 100

Answer

Answer: (a) 25


Question 15.
Cost of 11 mangoes is Rs. 55 then the cost of 5 mangoes is :
(a) Rs. 20
(b) Rs. 25
(c) Rs. 30
(d) Rs. 35

Answer

Answer: (b) Rs. 25


Question 16.
If 12, 14, 9 and x are in proportion then find the value of x.
(a) 21
(b) 9
(c) 10.5
(d) 105

Answer

Answer: (c) 10.5


Question 17.
12, 21, 72, 126 are in proportion then :
(а) 12 x 21 = 72 x 126
(б) 12 x 72 = 21 x 126
(c) 12 x 126 = 21 x 72
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 12 x 126 = 21 x 72


Question 18.
The first, second and the third terms of a proportion are 5, 120 and 40. What is the fourth term?
(a) 89
(b) 480
(c) 960
(d) 98

Answer

Answer: (c) 960


Question 19.
Ratio of 1 hour to 300 seconds is :
(a) 1 : 12
(b) 12 : 1
(c) 1 : 5
(d) 5 : 1

Answer

Answer: (b) 12 : 1


Question 20.
Length of a room is 30 m and its breadth is 20 m. Find the ratio of length of the room to the breadth of the room.
(a) it is 2:3
(b) it is 3:2
(c) it is 1:3
(d) it is 1:2

Answer

Answer: (b) it is 3:2


Question 21.
In a cricket coaching camp, 1200 children are trained out of which 900 are selected for various matches. What is the ratio of non-selected children to the total number of children?
(a) 300:120
(b) 4:1
(c) 1:4
(d) 120:300

Answer

Answer: (c) 1:4


Question 22.
The ratio 35 : 84 in the simplest form is :
(a) 5:7
(b) 7 : 12
(c) 5 : 12
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 5 : 12


Question 23.
If the cost of 6 cans of juice is Rs 210, then what will be the cost of 4 cans of juice?
(a) Rs 140
(b) Rs 280
(c) Rs 70
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Rs 140


Question 24.
In 4:7::16:28, 7 and 16 are called :
(а) Extreme terms
(b) Middle terms
(c) Middle & extreme terms
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Middle terms


Question 25.
If x : y : : y : z, identify the correct statement from among the following.
(a) xy = yz
(b) y2 = xz
(c) xyz = x
(d) zy = x

Answer

Answer: (b) y2 = xz


Question 26.
In a class there are 25 boys and 35 girls. The ratio of boys to girls is :
(a) 5:7
(b) 7:5
(c) 6:7
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 5:7


Question 27.
If 8, 18, 18 are x in proportion then find the value of x.
(a) 40.5
(b) 18
(c) 405
(d) 81

Answer

Answer: (a) 40.5


Question 28.
6 : 4 is equivalent ratio of ______.
(a) it is 3:2
(b) it is 2:3
(c) it is 1:2
(d) None of these

Answer

Answer: (a) it is 3:2


Question 29.
Find the ratio of 81 to 108.
(a) it is 1:4
(b) it is 4:3
(c) it is 3:4
(d) None of these

Answer

Answer: (c) it is 3:4


Question 30.
If a pack of 10 pens costs Rs. 25 then the cost of 36 pens is :
(a) Rs. 80
(b) Rs. 70
(c) Rs. 90
(d) Rs. 100

Answer

Answer: (c) Rs. 90


Question 31.
If 49, 35, x and 25 are in proportion then find the value of x.
(a) 25
(b) 15
(c) 12
(d) 35

Answer

Answer: (d) 35


Question 32.
Ratio of one hour to 60 minutes is :
(a) 2:1
(b) 1:2
(c) 1 : 1
(d) 2:3

Answer

Answer: (c) 1 : 1


Question 33.
Which of the following is a proportion?
(a) 3,27,9,9
(b) 5,11,15,44
(c) 3,5,15,25
(d) 4,3,36,18

Answer

Answer: (c) 3,5,15,25


Question 34.
Ratio of 32 to 60 is :
(a) 3 : 4
(b) 4:7
(c) 8 : 15
(d) 15 : 8

Answer

Answer: (c) 8 : 15


Question 35.
If 4, 5, 8, x are in proportion then the value of x is :
(a) 4
(b) 5
(c) 10
(d) 7

Answer

Answer: (c) 10


Question 36.
The mean proportion of 9 and 16 is
(a) 16
(b) 9
(c) 12
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 12


Question 37.
Ratio of 5 minutes to 40 seconds is :
(a) 15 : 1
(b) 2 : 15
(c) 15 : 2
(d) 1 : 15

Answer

Answer: (c) 15 : 2


Question 38.
If 5, 30, 3 and x are in proportion then find the value of x.
(a) 24
(b) 6
(c) 18
(d) 15

Answer

Answer: (c) 18


Question 39.
What is the value of x if 6, 12, x are in proportion?
(a) 22
(b) 23
(c) 24
(d) 26

Answer

Answer: (c) 24


Question 40.
Identify the ratio of 4 seconds and \(\frac { 1 }{ 4 }\) minute from the following.
(a) 4:15
(b) 1:4
(c) 15:4
(d) 1:16

Answer

Answer: (a) 4:15


Question 41.
What are the extremes of the proportion 9:3::36:12?
(a) 9, 3
(b) 36, 12
(c) 3, 36
(d) 9, 12

Answer

Answer: (d) 9, 12


Question 42.
Divide 20 pens between Sheela and Sangeeta in the ratio of 3:2.
(a) Sheela = 15 pens, Sangita = 5 pens
(b) Sheela = 8 pens, Sangita = 12 pens
(c) Sheela = 12 pens, Sangita = 8 pens
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Sheela = 12 pens, Sangita = 8 pens


Question 43.
If x, 24, 30 and 16 are in proportion then find the value of x.
(a) 30
(b) 45
(c) 15
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 45


Question 44.
If 5 : 4 : : 35 : x then value of x is :
(a) 26
(b) 28
(c) 30
(d) 32

Answer

Answer: (b) 28


Fill in the blanks.

1. 15 : ………… = 150 : 250.

Answer

Answer: 25


2. Rs. 17.75 : Rs. 20 : 15 =…………..

Answer

Answer: 355 : 403


3. If the cost of 5 pens is Rs. 15 then the cost of 3 pens is ……………

Answer

Answer: Rs. 9


4. 2:8 = …………… : 28.

Answer

Answer: 7


5. 4 : ……….. = 8 : 10.

Answer

Answer: 5


6. Ratio of 30 sec to 12 min is …………..

Answer

Answer: 1 : 24


7. Are 1, 2, 3, 4 in proportion? ……………

Answer

Answer: No


8. ………….. : 60 = 12 : 15.

Answer

Answer: 48


9. What is the unit of a ratio? …………….

Answer

Answer: nothing


10. 75 paise to Rs. 3 is …………

Answer

Answer: 1 : 4


11. Can we find the ratio of 35 cm to 10 kg ……………

Answer

Answer: No


12. 6 weeks : 2 days =……………..

Answer

Answer: 21 : 1


13. If 2, 3, x, 6 are in proportion then the value of x is ………………

Answer

Answer: 4


14. 20 : 35 = 12 : ………….

Answer

Answer: 21


15. Are 2 : 3 and 4 : 6 equal? ……………..

Answer

Answer: Yes


16. 5 m 25 cm : 75 cm = ……………

Answer

Answer: 7 : 1


17. \(\frac{5}{6}\) = \(\frac { 20 }{ ………. }\)

Answer

Answer: 24


18. 6 kg : 3 kg 500 g = …………

Answer

Answer: 10 : 7


19. 3 : 5 = 18 : ……………….

Answer

Answer: 30


20. Value of x if 4 : 8 : : x : 16 is ……………

Answer

Answer: 8


Match the following

1.

(a)  45 : 60(i) 12 : 1
(b)  32 : 64(ii) 3 : 5
(c)  2 hours : 80 minutes(iii) 1 : 5
(d)  6kg : 500 gm(iv) 6 : 12
(e)  1 week : 35 days(v) 3 : 4
(f)  12 : 20(vi) 12 : 40
(g)  9 : 17(vii) 10 : 18
(h)  3 : 10(viii) 3 : 2
(i)  5 : 9(ix) 18 : 34
Answer

Answer:

(a)  45 : 60(v) 3 : 4
(b)  32 : 64(iv) 6 : 12
(c)  2 hours : 80 minutes(viii) 3 : 2
(d)  6kg : 500 gm(i) 12 : 1
(e)  1 week : 35 days(iii) 1 : 5
(f)  12 : 20(ii) 3 : 5
(g)  9 : 17(ix) 18 : 34
(h)  3 : 10(vi) 12 : 40
(i)  5 : 9(vii) 10 : 18

We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 6 Ratio and Proportion MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 12 Ratio and Proportion with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 13 Symmetry with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 13 Symmetry Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 6 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Symmetry Class 6 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 6 Maths Chapter 13 Symmetry Objective Questions.

Symmetry Class 6 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve Symmetry Multiple Choice Questions of Class 6 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Symmetry Class 6 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Symmetry Class 6 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
Letter ‘E’ of the English alphabet have reflectional symmetry (i.e., symmetry related to mirror reflection) about.
(a) a horizontal mirror
(b) a vertical mirror
(c) both
(d) None of these

Answer

Answer: (a) a horizontal mirror


Question 2.
Which letters have no lines of symmetry J, A, H, N.
(a) J, A
(b) A, H
(c) H, N
(d) J, N

Answer

Answer: (d) J, N


Question 3.
Which of the following letters of the English alphabet has a vertical line of symmetry?
(a) F
(b) T
(c) E
(d) G

Answer

Answer: (b) T


Question 4.
An equilateral triangle has :
(a) 1 line of symmetry
(b) 2 lines of symmetry
(c) 3 lines of symmetry
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 3 lines of symmetry


Question 5.
How many lines of symmetry an Indian flag have:
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (a) 1


Question 6.
How many lines of symmetry of a rectangle has :
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (b) 2


Question 7.
Which of the following alphabets has many lines of symmetry?
(a) A
(b) O
(c) Q
(d) B

Answer

Answer: (b) O


Question 8.
How many lines of symmetries are there in rectangle?
(a) 4
(b) 0
(c) 1
(d) None of these

Answer

Answer: (d) None of these


Question 9.
A rhombus is symmetrical about
(a) the line joining the midpoints of its adjacent sides.
(b) each of its diagonals.
(c) perpendicular bisector of each of its sides.
(d) its sides.

Answer

Answer: (b) each of its diagonals.


Question 10.
A circle has :
(a) one line of symmetry
(b) 2 lines of symmetry
(c) 3 lines of symmetry
(d) infinite number of lines of symmetry

Answer

Answer: (d) infinite number of lines of symmetry


Question 11.
Which of the following has 5 lines of symmetry?
(a) A circle.
(b) A regular pentagon.
(c) A triangle.
(d) A quadrilateral.

Answer

Answer: (b) A regular pentagon.


Question 12.
How many lines of symmetry does a circle have?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Many

Answer

Answer: (d) Many


Question 13.
How many lines of symmetry of a parallelogram has :
(a) 1
(b) 2
(c) Zero
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Zero


Question 14.
Letter ‘H’ of the English alphabet have reflectional symmetry (i.e., symmetry related to mirror reflection) about.
(a) Neither horizontal nor vertical
(b) Both horizontal nor vertical
(c) a horizontal mirror
(d) a vertical mirror

Answer

Answer: (b) Both horizontal nor vertical


Question 15.
How many lines of symmetry of a human face has :
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (a) 1


Question 16.
Which of the following alphabets has no line of symmetry?
(a) A
(b) B
(c) Q
(d) O

Answer

Answer: (c) Q


Question 17.
Letter ‘B’ of the English alphabet have reflectional symmetry (i.e., symmetry related to mirror reflection) about.
(a) a horizontal mirror
(b) a vertical mirror
(c) both
(d) None of these

Answer

Answer: (a) a horizontal mirror


Question 18.
Which of the following letters have reflection line of symmetry about vertical mirror?
(a) C
(b) B
(c) V
(d) Q

Answer

Answer: (c) V


Question 19.
How many lines of symmetries are there in a rhombus?
(a) 1
(b) 4
(c) 3
(d) 2

Answer

Answer: (d) 2


Question 20.
Letter D has :
(a) 1 line of symmetry
(b) 2 lines of symmetry
(c) 3 lines of symmetry
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 1 line of symmetry


Question 21.
Letter ‘G’ of the English alphabet have reflectional symmetry (i.e., symmetry related to mirror reflection) about.
(a) a horizontal mirror both
(b) a vertical mirror
(c) both
(d) Neither horizontal nor vertical

Answer

Answer: (d) Neither horizontal nor vertical


Question 22.
How many lines of symmetry of a English alphabet O has :
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) Infinite number

Answer

Answer: (b) 2


Question 23.
The order of the rotational symmetry of the parallelogram about the centre is
(a) 1
(b) 0
(c) 3
(d) 2

Answer

Answer: (b) 0


Question 24.
The mirror image of ‘W’, when the mirror is placed vertically:
(a) U
(b) M
(c) V
(d) W

Answer

Answer: (d) W


Question 25.
How many lines of symmetries are there in a square?
(a) 1
(b) 2
(c) 4
(d) 3

Answer

Answer: (c) 4


Question 26.
A scalene triangle has the number of symmetry :
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) No lines of symmetry

Answer

Answer: (d) No lines of symmetry


Question 27.
How many lines of symmetry of 9 scissors has :
(a) 1
(b) zero
(c) 2
(d) 4

Answer

Answer: (a) 1


Question 28.
A regular pentagon has :
(a) 1 line of symmetry
(b) 3 lines of symmetry
(c) 5 lines of symmetry
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 5 lines of symmetry


Question 29.
A parallelogram has ______ lines of symmetry:
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3

Answer

Answer: (a) 0


Question 30.
In a Δ ABC, AB = AC and AD⊥BC, BE⊥ AC and CF ⊥ AB. Then about which of the following is the triangle symmetrical?
(a) AD
(b) BE
(c) CF
(d) AC

Answer

Answer: (a) AD


Question 31.
How many lines of symmetry of a compass has :
(a) zero
(b) 1
(c) 2
(d) 3

Answer

Answer: (a) zero


Question 32.
How many lines of symmetry does a rectangle have?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Many

Answer

Answer: (b) Two


Question 33.
Letter ‘M’ of the English alphabet have reflectional symmetry (i.e., symmetry related to mirror reflection) about.
(a) a vertical mirror
(b) a horizontal mirror
(c) both
(d) None of these

Answer

Answer: (a) a vertical mirror


Question 34.
A letter A has:
(a) Horizontal line of symmetry
(b) Vertical line of symmetry
(c) Neither vertical nor horizontal
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Vertical line of symmetry


Question 35.
How many lines of symmetries are there in an isosceles triangle?
(a) 2
(b) 1
(c) 3
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 1


Question 36.
Letter ‘D’ of the English alphabet have reflectional symmetry (i.e., symmetry related to mirror reflection) about.
(a) a vertical mirror
(b) both
(c) a horizontal mirror
(d) None of these

Answer

Answer: (c) a horizontal mirror


Fill in the blanks.

1. Isosceles triangle has ……….. lines of symmetry.

Answer

Answer: one


2. Alphabet V has ……….. lines of symmetry.

Answer

Answer: one


3. Rhombus has ………….. lines of symmetry.

Answer

Answer: two


4. Egg has …………… lines of symmetry.

Answer

Answer: one


5. Scalene triangle has ………… lines of symmetry.

Answer

Answer: zero


6. The square has ……….. lines of symmetry.

Answer

Answer: four


7. Rectangle has …………. lines of symmetry.

Answer

Answer: two


8. Rectangular table top has ………… lines of symmetry.

Answer

Answer: two


Match the following:

1.

(a) Circle(i) two lines of symmetry
(b) Alphabet X(ii) one line of symmetry
(c) Alphabet B(iii) Infinite number of symmetry
(d) Equilateral triangle(iv) six lines of symmetry
(e) Regular hexagon(v) three lines of symmetry
Answer

Answer:

(a) Circle(iii) Infinite number of symmetry
(b) Alphabet X(i) two lines of symmetry
(c) Alphabet B(ii) one line of symmetry
(d) Equilateral triangle(v) three lines of symmetry
(e) Regular hexagon(iv) six lines of symmetry

We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 13 Symmetry with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 6 Symmetry MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 13 Symmetry with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 14 Practical Geometry with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 14 Practical Geometry Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 6 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Practical Geometry Class 6 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 6 Maths Chapter 14 Practical Geometry Objective Questions.

Practical Geometry Class 6 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve Practical Geometry Multiple Choice Questions of Class 6 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Practical Geometry Class 6 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Practical Geometry Class 6 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
Number of lines which can be drawn from one point.
(a) infinite
(b) 1
(c) 2
(d) None of these

Answer

Answer: (a) infinite


Question 2.
How many arcs are required to be drawn to construct an angle of 60°.
(a) one
(b) two
(c) three
(d) four

Answer

Answer: (b) two


Question 3.
Which geometrical instrument used to mark off equal lengths but not to measure them and draw arcs and circles?
(a) Compasses
(b) Set squares
(c) Divider
(d) Protractor

Answer

Answer: (a) Compasses


Question 4.
How do you draw a 90° angle?
(a) By drawing a perpendicular to a line from a point lying on it.
(b) By bisecting a 120° angle.
(c) By bisecting a 60° angle.
(d) By drawing multiples of 45° angle.

Answer

Answer: (a) By drawing a perpendicular to a line from a point lying on it.


Question 5.
What are minimum number of perpendiculars to be constructed to construct a square.
(a) one
(b) two
(c) three
(d) four

Answer

Answer: (b) two


Question 6.
If the diameter of a circle is 22 cm, then the radius of the circle is ____.
(a) 5.5 cm
(b) 11 cm
(c) 4.5 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 11 cm


Question 7.
How many arcs are to be drawn to construct an angle of 90°.
(a) one
(b) three
(c) five
(d) seven

Answer

Answer: (c) five


Question 8.
A _________ is a simple closed curve all of whose points are at the same distance from a fixed point.
(a) diameter
(b) radius
(c) triangle
(d) circle

Answer

Answer: (d) circle


Question 9.
The line segment forming a polygon is called _________________.
(a) angle
(b) side
(c) vertex
(d) None of these

Answer

Answer: (b) side


Question 10.
How many circles can be drawn through one given point.
(a) one
(b) two
(c) three
(d) Infinite number of circles

Answer

Answer: (d) Infinite number of circles


Question 11.
Number of circles passing through a given point are ____.
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) infinite

Answer

Answer: (d) infinite


Question 12.
Which instrument is used to draw arcs and circles.
(a) compass
(b) protractor
(c) scale
(d) set square

Answer

Answer: (a) compass


Question 13.
Name the geometrical instrument having a semi-circular device graduated into 180 degree-parts.
(a) Divider
(b) Compasses
(c) Set squares
(d) Protractor

Answer

Answer: (d) Protractor


Question 14.
How many perpendicular bisectors are required to be constructed to divide a line segment in four parts.
(a) one
(b) two
(c) three
(d) four

Answer

Answer: (c) three


Question 15.
Into what type of parts is a figure divided by bisecting it?
(a) Unequal
(b) Equal
(c) Triangular
(d) Perpendicular

Answer

Answer: (b) Equal


Question 16.
Name the geometrical instrument having a pair of pointers.
(a) Set squares
(b) Divider
(c) Protractor
(d) Compasses

Answer

Answer: (b) Divider


Question 17.
How many circles can be drawn through two given points.
(a) one
(b) two
(c) three
(d) four

Answer

Answer: (a) one


Question 18.
A few lines in a plane have a point in common. What type of lines can they be?
(a) Intersecting lines
(b) Parallel lines
(c) Concurrent lines
(d) Either (a) or (c)

Answer

Answer: (d) Either (a) or (c)


Question 19.
If the radius of a circle is 7 cm, then the diameter of the circle is ____.
(a) 10 cm
(b) 14 cm
(c) 3.5 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 14 cm


Question 20.
If the diameter of a circle is 20 cm, then the radius of the circle is ____.
(a) 10 cm
(b) 5 cm
(c) 2.5 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 10 cm


Question 21.
Which instrument is used to draw angles.
(a) Scale
(b) Compass
(c) protractor
(d) Divider

Answer

Answer: (c) protractor


Question 22.
If the radius of a circle is 3 cm, then the diameter of the circle is ____.
(a) 1.5 cm
(b) 3 cm
(c) 6 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 6 cm


Question 23.
If the radius of a circle is 7.5 cm, then the diameter of the circle is ____.
(a) 15 cm
(b) 7.5 cm
(c) 12 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 15 cm


Question 24.
What is the equal distance of a point from the its centre called.
(a) Diameter
(b) Radius
(c) Chord
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Diameter


Question 25.
What do you call two lines intersecting at a point?
(a) Perpendicular lines
(b) Parallel lines
(c) Bisectors lines
(d) Intersecting lines

Answer

Answer: (d) Intersecting lines


Question 26.
How many perpendicular bisectors are required to trisect a line segment.
(a) one
(b) two
(c) three
(d) None of these

Answer

Answer: (b) two


Question 27.
A maths teacher asked his students to draw a pair of parallel lines. Which instrument(s) are the students most likely to use?
(a) A ruler and a compass
(b) Two edges of a ruler
(c) A ruler and a setsquare
(d) Both (b) and (c)

Answer

Answer: (d) Both (b) and (c)


Question 28.
If the radius of a circle is 5 cm, then the diameter of the circle is ____.
(a) 10 cm
(b) 12 cm
(c) 2.5 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 10 cm


Question 29.
Which of the following is done to draw an angle of 150° using compasses and a ruler?
(a) Bisecting 120° and 180° angles.
(b) Bisecting 60° and 120° angles.
(c) Bisecting 0° and 60° angles.
(d) Bisecting a 360° angle.

Answer

Answer: (a) Bisecting 120° and 180° angles.


Question 30.
Which geometrical instrument used to compare lengths?
(a) Divider
(b) Protractor
(c) Compasses
(d) Set squares

Answer

Answer: (c) Compasses


Question 31.
For which of the following are the rails of a railway line an example?
(a) Parallel lines
(b) Intersecting lines
(c) Perpendicular lines
(d) Coplanar lines

Answer

Answer: (a) Parallel lines


Question 32.
Two lines are said to be perpendicular to each other when they meet at ____angle.
(a) 180°
(b) 90°
(c) 60°
(d) 360°

Answer

Answer: (b) 90°


Question 33.
Which geometrical instrument used to draw line segments and to measure their lengths?
(a) Divider
(b) Compasses
(c) Set squares
(d) Ruler

Answer

Answer: (d) Ruler


Question 34.
If the diameter of a circle is 14 cm, then the radius of the circle is ____.
(a) 7 cm
(b) 4.5 cm
(c) 3.5 cm
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 7 cm


Question 35.
Name the geometrical instrument having two triangular pieces.
(a) Compasses
(b) Set squares
(c) Protractor
(d) Divider

Answer

Answer: (b) Set squares


Fill in the blanks:

1. Instrument used to draw circles is called …………….

Answer

Answer: compass


2. ……………. perpendicular bisectors are required to trisect a line segment.

Answer

Answer: two


3. Instrument used to measure an angle is known as …………..

Answer

Answer: protractor


4. A line segment is bounded by ………….. end points.

Answer

Answer: two


5. ………….. circles can be drawn through three non-collinear points

Answer

Answer: one


6. ……………………circles can be drawn from four scattered points

Answer

Answer: no circle


7. ……………. circles can be drawn from one given point

Answer

Answer: infinite


8. Instrument used to compare lengths is called ……………….

Answer

Answer: divider


9. Angle bisector of an angle divides the angle in ……………. equal parts.

Answer

Answer: two


Match the following:

1.

(a) Measurement of length(i) One circle can be drawn
(b) Measure an angle(ii) Infinite no. of circles can be drawn.
(c) From one given point(iii) Set squares
(d) From two given points(iv) Scale
(e) From three collinear points(v) protractor
(f) Two drawn perpendicular and(vi) No cirlces can be drawn
Answer

Answer:

(a) Measurement of length(iv) Scale
(b) Measure an angle(v) protractor
(c) From one given point(ii) Infinite no. of circles can be drawn.
(d) From two given points(i) One circle can be drawn
(e) From three collinear points(vi) No cirlces can be drawn
(f) Two drawn perpendicular and(iii) Set squares

We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 14 Practical Geometry with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 6 Practical Geometry MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 14 Practical Geometry with Answers Read More »

Three Questions Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 1

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Chapter 1 Three Questions with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Three Questions Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Three Questions Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Chapter 1 Three Questions with Answers

Enhance your subject knowledge through Three Questions MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Three Questions provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th Three Questions MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following passages carefully and answer the questions that follow. Tick the correct answer from the given alternatives:

(1)

In reply to the first question, some said that the king must follow a timetable, and then follow it strictly. Only in this way, they said, could he do everything at its proper time. Others said that it was impossible to decide in advance the right time for doing something. The king should notice all that was going on, avoid foolish pleasures, and always do whatever seemed necessary at that time. Yet others said the king needed a council of wise men who would help him act at the proper time. This was because one man would find it impossible to decide correctly, without help from others, the right time for every action.

Question 1.
From which lesson these lines been taken?
(a) Quality
(b) A Gift of Chappals
(c) Three Questions
(d) Expert Detectives

Answer

Answer: (c) Three Questions


Question 2.
Who asked the questions?
(a) The queen
(b) The minister
(c) The king
(d) The wise man

Answer

Answer: (c) The king


Question 3.
Some wise people suggested to the king.
(a) to take help from the minister
(b) to follow the timetable
(c) to take decision himself
(d) to do everything properly

Answer

Answer: (b) to follow the timetable


Question 4.
Give the meaning of ‘strictly’.
(a) firmly
(b) in advance
(c) clearly
(d) foolishly

Answer

Answer: (a) firmly


Question 5.
Give the opposite of ‘impossible’.
(a) truth
(b) possible
(c) false
(d) possibility

Answer

Answer: (b) possible


(2)

The thought came to a certain king that he would never fail if he knew three things. These three things were What is the right time to begin something? Which people should he listen to? What is the most important thing for him to do? The king, therefore, sent messages throughout his kingdom promising a large sum of money to anyone who would answer these questions. Many wise men came to the king, but they all answered his questions differently.

Question 1.
Why did the king want to know the answer to these questions?
(a) To become a wise man
(b) To avoid failure in life
(c) To get the victory
(d) None of these

Answer

Answer: (b) To avoid failure in life


Question 2.
Which was the first question?
(a) What is the right time to begin something?
(b) Which people should be listen to?
(c) What is the most important thing to do?
(d) None of the above.

Answer

Answer: (a) What is the right time to begin something?


Question 3.
What efforts did the king make to get the answers?
(a) Announced a reward
(b) Called his ministers
(c) Went to a saint
(d) Went to his father

Answer

Answer: (a) Announced a reward


Question 4.
Who came to the king to answer the questions?
(a) Ministers
(b) Many wise men
(c) Guards
(d) Women

Answer

Answer: (b) Many wise men


Question 5.
The meaning of wise is:
(a) cunning
(b) foolish
(c) intelligent
(d) clever

Answer

Answer: (c) intelligent


(3)

The king turned round and saw a bearded man running towards them. His hands were pressed against his stomach, from which blood was flowing. When he reached the king he fainted and fell to the ground. The king and the hermit removed the man’s clothing and found a large wound in his stomach. The king washed and covered it with his handkerchief, but the blood would not stop flowing. The king re-dressed the wound until at last the bleeding stopped.

Question 1.
Name the lesson.
(a) Quality
(b) Expert Detectives
(c) Three Questions
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Three Questions


Question 2.
Whom did the king see?
(a) The soldiers
(b) A lion running towards them
(c) The ministers
(d) A bearded man coming towards them

Answer

Answer: (d) A bearded man coming towards them


Question 3.
Here ‘them’ is used for:
(a) the king and the hermit
(b) the king and the bearded man
(c) the king and the soldiers
(d) the soldiers

Answer

Answer: (a) the king and the hermit


Question 4.
What did the king and hermit find?
(a) A sword in the hand of a bearded man.
(b) A large wound in the stomach of a bearded man
(c) An arrow in the hand of a bearded man
(d) None of these

Answer

Answer: (b) A large wound in the stomach of a bearded man


Question 5.
Give the meaning of ‘fainted’.
(a) slept
(b) painted a wall
(c) walked
(d) unconscious

Answer

Answer: (d) unconscious


(4)

As the answers to his questions were so different, the king was not satisfied and gave no reward. Instead, he decided to ask a hermit who was widely famous for his wisdom, for advice. The hermit lived in a wood which he never left. He met no one but simple people, and so the king put on ordinary clothes. Before he reached the hermit’s hut the king left his horse with his bodyguard and went on alone.

Question 1.
Name the lesson.
(a) Quality
(b) Three Questions
(c) Expert Detectives
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Three Questions


Question 2.
Who answered the questions?
(a) The priest
(b) Some wise men
(c) The servants
(d) The minister

Answer

Answer: (b) Some wise men


Question 3.
Where did the hermit live?
(a) In a hut
(b) In a wood
(c) In a cave
(d) In a temple

Answer

Answer: (b) In a wood


Question 4.
Whom did the hermit use to meet?
(a) Simple people
(b) Saints only
(c) King only
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Simple people


Question 5.
Give the opposite of ‘satisfied’.
(a) insatisfied
(b) unsatisfied
(c) dissatisfied
(d) satisfaction

Answer

Answer: (c) dissatisfied


(5)

“Remember then, there is only one time that is important and that time is ‘Now’. It is the most important time because it is the only time we have any power to act.” “The most necessary person is the person you are with at a particular moment, for no one knows what will happen in the future and whether we will meet anyone else. The most important business is to do that person good because we were sent into this world for that purpose alone.”

Question 1.
Who gave the above advice?
(a) The servants
(b) The hermit
(c) The saint
(d) The minister

Answer

Answer: (b) The hermit


Question 2.
Which is the most important time for us?
(a) Present
(b) Future
(c) Past
(d) Anytime

Answer

Answer: (a) Present


Question 3.
Who is the most necessary person for anyone?
(a) The king
(b) The person with whom you are at a particular moment
(c) The hermit
(d) Your friend

Answer

Answer: (b) The person with whom you are at a particular moment


Question 4.
Which is the most important Work?
(a) To do good
(b) To go to play
(c) To study
(d) To eat

Answer

Answer: (a) To do good


Question 5.
Make the noun of ‘necessary’.
(a) unnecessary
(b) necessity
(c) unnecessary
(d) necessarily

Answer

Answer: (b) necessity


(6)

The king was very happy to have made peace with his enemy so easily and to win him over as a friend. He not only forgave him but said he would send his servants and his own doctor to look after him and he promised to give him back the man his property.

Question 1.
Name the lesson.
(a) Three Questions
(b) Expert Detectives
(c) A Gift of Chappals
(d) Quality

Answer

Answer: (a) Three Questions


Question 2.
Why was the king happy?
(a) Because he had killed his enemy
(b) Because he got answers of all his questions
(c) He had made peace with his enemy so easily
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) He had made peace with his enemy so easily


Question 3.
For whom the pronoun ‘him’ is used?
(a) The hermit
(b) The bearded man
(c) The king
(d) The soldier

Answer

Answer: (b) The bearded man


Question 4.
What did the king promise?
(a) To put him in prison
(b) To look after him well
(c) To give back the man his property
(d) Both (b) and (c)

Answer

Answer: (d) Both (b) and (c)


Question 5.
Give the opposite of ‘forgive’.
(a) forgave
(b) punish
(c) help
(d) scold

Answer

Answer: (b) punish


(7)

Leaving the wounded man, the king went out of the hut and looked around for the hermit. Before going away he wished once more to get answers to his questions. The hermit was on his knees sowing seeds in the beds that had been dug the day before. The king went up to the hermit and said, “For the last time I beg you to answer my questions, wise man.”

Question 1.
Where did the king go?
(a) To look for the ministers
(b) To look for the hermit
(c) To look for the bearded man
(d) To look for the soldiers

Answer

Answer: (b) To look for the hermit


Question 2.
What was the hermit doing?
(a) Sowing the seeds
(b) Helping the bearded man
(c) Taking his food
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Sowing the seeds


Question 3.
Why was the king looking for the hermit?
(a) To know the answers to his questions
(b) To kill the hermit
(c) To take help from him
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) To know the answers to his questions


Question 4.
Give the meaning of ‘hermit’.
(a) saint
(b) king
(c) enemy
(d) soldiers

Answer

Answer: (a) saint


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Chapter 1 Three Questions with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English Three Questions MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Three Questions Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 1 Read More »

The Trees Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 8

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 8 The Trees with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 10 English with Answersduring preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering A The Trees Class 10 English MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the The Trees Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 8 The Trees with Answers

Enhance your subject knowledge through The Trees MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on The Trees provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 10th The Trees MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the extract given below and answer the questions that follow by choosing the most appropriate alternative from those given below:

(1)

I sit inside, doors open to the veranda
writing long letters
in which I scarcely mention to departure
of the forest from the house.

Question 1.
Who composed these lines ?
(a) Walt Whitman
(b) Ogden Nash
(c) Adrienne Rich
(d) Robert Frost

Answer

(c) Adrienne Rich


Question 2.
The poet is writing long letters sitting
(a) in a garden
(b) on ther of
(c) outside
(d) inside

Answer

(d) inside


Question 3.
He does not mention about the departure of
(a) forest
(b) tree
(c) animal
(d) beloved

Answer

(a) forest


Question 4.
The word ‘scarcely’ means
(a) any
(b) hardly
(c) noting
(d) rarely

Answer

(b) hardly


(2)

All night the roots work
disengage themselves from the cracks
in the veranda floor

Question 1.
Who composed these lines ?
(a) Robert Frost
(b) Carolyn Wells
(c) Ogden Nash
(d) Adrienne Rich

Answer

(d) Adrienne Rich


Question 2.
The roots are entangled in the
(a) earth
(b) pot
(c) cracks
(d) stone

Answer

(c) cracks


Question 3.
The cracks have appeared on
(a) the ceiling
(b) the flower pots
(c) the roof
(d) the veranda floor

Answer

(d) the veranda floor


Question 4.
The word ‘disengage’ means
(a) combine
(b) separate
(c) join
(d) refuse

Answer

(b) separate


(3)

The night is fresh, he whole moon shines
in a sky still open
the smell of leaves and lichen
still reaches like a voice into the rooms.
My head is full of whispers
which tomorrow will be silent.

Question 1.
Who composed these lines ?
(a) Ogdcn Nash
(b) Adrienne Rich
(c) W.B. Yeats
(d) Robert Frost

Answer

(b) Adrienne Rich


Question 2.
What shines in the night?
(a) halogen light
(b) full sun
(c) full moon
(d) night bulb

Answer

(c) full moon


Question 3.
The poet’s head is full of
(a) whispers
(b) worries
(c) ideas
(d) malice

Answer

(a) whispers


Question 4.
The word ‘whispers’ means
(a) emotions
(b) feelings
(c) low hard voices
(d) low soft voices

Answer

(d) low soft voices


(4)

All night the roots work
w disengage themselves from the cracks
in the veranda floor
The leaves strain towards the glass
small twigs surf with exertion
long-cramped boughs shuffling under the roof
like newly discharged patients
half-dazed, moving
to the clinic doors.

Question 1.
Who composed the above lines ?
(a) Robert Frost
(b) Robin Klein
(c) Adrienne Rich
(d) W.B. Yeats

Answer

(c) Adrienne Rich


Question 2.
The trees have moved out into
(a) the forest
(b) the house
(c) the window
(d) the frame

Answer

(a) the forest


Question 3.
In the line ‘like newly discharged patients’ figure of speech used is
(a) metaphor
(b) simile
(c) personification
(d) none

Answer

(b) simile


Question 4.
The word ‘boughs’ means
(a) seeds
(b) fruits
(c) roots
(d) branches

Answer

(d) branches


(5)

The trees inside are moving our into the fo rest,
the fore st that was empty all these days
where no bird could sit
no insect hide
no sum bury its feet in shadow
the fore st that was empty all these nights
will be full of trees by morning.

Question 1.
The forest was empty all these days because
(a) the animals have eaten it
(b) it was full of trees
(c) it was devoid of trees
(d) there was none of the animals

Answer

(c) it was devoid of trees


Question 2.
Who composed these lines ?
(a) Adrienne Rich
(b) Robin Klein
(c) W.B. Yeats
(d) Robert Frost

Answer

(a) Adrienne Rich


Question 3.
The forest will be full of trees
(a) in the morning
(b) in the noon
(c) in the afternoon
(d) at night

Answer

(a) in the morning


Question 4.
The word ‘bury’ here means
(a) before the eyes
(b) hide from view
(c) behind the focus
(d) none of the above

Answer

(b) hide from view


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 8 The Trees with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 10 English Poem The Trees MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

The Trees Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 8 Read More »

Fog Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 9

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 9 Fog with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 10 English with Answersduring preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering A Fog Class 10 English MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Fog Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 9 Fog with Answers

Enhance your subject knowledge through Fog MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Fog provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 10th Fog MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the extract given below and answer the questions that follow by choosing the most appropriate alternative from those given below:

(1)

The fog comes
on little cat feet.
It sits looking
over harbour and city
on silent haunches
and then moves on.

Question 1.
Who composed these lines ?
(a) Robin Klein
(b) Carl Sandburg
(c) W.B. Yeats
(d) Adrienne Rich

Answer

(b) Carl Sandburg


Question 2.
What is used as a metaphor for fog ?
(a) metaphor of mist
(b) metaphor of tree
(c) metaphor of cat
(d) metaphor of rat

Answer

(c) metaphor of cat


Question 3.
The fog is sitting like a cat with
(a) paws open
(b) legs apart
(c) head down
(d) knees bent

Answer

(d) knees bent


Question 4.
The word ‘harbour’ means
(a) a port for ships
(b) a port for animals
(c) a port for beings
(d) none of the above

Answer

(a) a port for ships


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 9 Fog with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 10 English Poem Fog MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Fog Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 9 Read More »

error: Content is protected !!