Author name: Prasanna

For Anne Gregory Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 11

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 11 For Anne Gregory with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 10 English with Answersduring preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering A For Anne Gregory Class 10 English MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the For Anne Gregory Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 11 For Anne Gregory with Answers

Enhance your subject knowledge through For Anne Gregory MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on For Anne Gregory provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 10th For Anne Gregory MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the extract given below and answer the questions that follow by choosing the most appropriate alternative from those given below:

(1)

“But I can get a hair-dye
And set such colour there
Brown, or black, or carrot,
That young men in despair
May love me for myself alone
And not my yellow hair

Question 1.
‘me’ here stands for
(a) child
(b) elderly woman
(c) young man
(d) young woman

Answer

(d) young woman


Question 2.
She needs a hair-dye to change
(a) the colour of her skin
(b) the colour of her hair
(c) the colour of eyelids
(d) the colour of her bag

Answer

(b) the colour of her hair


Question 3.
Who composed these lines ?
(a) W.B. Yeats
(b) Carolyn Wells
(c) Ogden Nash
(d) Robert Frost

Answer

(a) W.B. Yeats


Question 4.
The word ‘despair’ means
(a) helpless
(b) needless
(c) clueless
(d) hopeless

Answer

(d) hopeless


(2)

“I heard an old religious man
But yeser night declare
That he had found a text to prove
That only God, my dear,
Could love you for yourself alone
And not your yellow hair.”

Question 1.
Who is the speaker of these lines ?
(a) religious man
(b) young man
(c) young woman
(d) old lady

Answer

(b) young man


Question 2.
Who composed these lines ?
(a) Ogden Nash
(b) Robin Klein
(c) W.B. Yeats
(d) Robert Frost

Answer

(c) W.B. Yeats


Question 3.
The old man declared that only god could love her
(a) for himself alone
(b) for herself alone
(c) for the humanity
(d) none of the above

Answer

(b) for herself alone


Question 4.
The word ‘declared’ means
(a) announced
(b) asked
(c) inquired
(d) required

Answer

(a) announced


(4)

“Never shall a young man
Thrown into despair
By those great honey-coloured
Ramparts at your ear
Love you for yourself alone
And not your yellow hair.”

Question 1.
Who composed these lines?
(a) Robert Frost
(b) W.B Yeats
(c) Carolyn Well
(d) Adrienne Rich

Answer

(b) W.B Yeats


Question 2.
Who is the speaker of these lines ?
(a) young man
(b) young woman
(c) old man
(d) lame man

Answer

(a) young man


Question 3.
Her ears are compared with
(a) fans
(b) fangs
(c) leaves
(d) ramparts

Answer

(d) ramparts


Question 4.
The colour of her hair is
(a) white
(b) black
(c) yellow
(d) brown

Answer

(c) yellow


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 11 For Anne Gregory with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 10 English Poem For Anne Gregory MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

For Anne Gregory Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 11 Read More »

A Gift of Chappals Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 2

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Chapter 2 A Gift of Chappals with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering A Gift of Chappals Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the A Gift of Chappals Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Chapter 2 A Gift of Chappals with Answers

Enhance your subject knowledge through A Gift of Chappals MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on A Gift of Chappals provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th A Gift of Chappals MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following passages carefully and answer the questions that follow. Tick the correct answer from the given alternatives:

(1)

Mahendran looked up, alarmed. He had just been sharpening his claws on the edge of the coconut shell. But worse than Ravi’s awful whoop EEK was a ‘Kreech ….!’ from the window. What a weird sound! If Mridu was startled, M.P. Poonai was frightened out of his wits. Hair standing on end, he bounced up and scurried towards a bamboo tray of red chillies that had been set out to dry. Trying to hide beneath it, he tipped a few chillies over himself. “Mi-a-aw!” he howled miserably.

Question 1.
Who looked up, alarmed?
(a) Mahendran
(b) Mridu
(c) Lalli
(d) Gopu Mama

Answer

Answer: (a) Mahendran


Question 2.
What was ‘Kreech….’ coming from the window?
(a) Sound of kitten
(b) Sound of violin
(c) Sound of puppy
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Sound of violin


Question 3.
Where did Mahendran run to hide itself?
(a) to the kitchen
(b) under the bed
(c) towards the tray of red chillies
(d) to the ground

Answer

Answer: (c) towards the tray of red chillies


Question 4.
Give the meaning of ‘startled’.
(a) laughed
(b) looked
(c) amazed
(d) frightened

Answer

Answer: (c) amazed


(2)

Mridu did not have much time to wonder about whose slippers they were, because Ravi dragged her to the backyard, behind a thick bitter-berry bush. There, inside a torn football lined with sacking and filled with sand, lay a small kitten lapping up milk from a coconut half-shell.

Question 1.
Mridu didn’t have much time to wonder about.
(a) overcoat
(b) slippers
(c) books
(d) none of these

Answer

Answer: (b) slippers


Question 2.
What was behind the thick berry bush?
(a) A football
(b) A coin
(c) A pen
(d) A stone

Answer

Answer: (a) A football


Question 3.
What was inside the torn football?
(a) A kitten
(b) A puppy
(c) A rat
(d) A stone

Answer

Answer: (a) A kitten


Question 4.
From where was the kitten taking milk?
(a) From a bottle
(b) From a glass
(c) From the bowl
(d) From a coconut half-shell

Answer

Answer: (d) From a coconut half-shell


Question 5.
Kitten is the young one of:
(a) bear
(b) cat
(c) dog
(d) cock

Answer

Answer: (b) cat


(3)

“I’ll go, I’ll go!” he said wearily. “Only let me have a rest here under this tree. The sun is so hot, the tar has melted on the road. My feet are already blistered.” He stretched out his feet to show large, pink, peeling blisters on the soles of his bare feet.

Question 1.
Name the lesson.
(a) Three Questions
(b) A Gift of Chappals
(c) Expert Detectives
(d) Quality

Answer

Answer: (b) A Gift of Chappals


Question 2.
Who is ‘I’ in these lines?
(a) The beggar
(b) Ravi
(c) Music master
(d) Mridu

Answer

Answer: (a) The beggar


Question 3.
Where did he want to take rest?
(a) In the garden
(b) On a bench
(c) In the house
(d) Under the tree

Answer

Answer: (d) Under the tree


Question 4.
Why did he want to take rest?
(a) He was hungry
(b) It was very hot outside
(c) He was tired
(d) None of these

Answer

Answer: (b) It was very hot outside


Question 5.
Give the meaning of ‘blistered’.
(a) shone
(b) dimmed
(c) wounded
(d) stared

Answer

Answer: (c) wounded


(4)

He played a few notes. Lalli stumbled behind him on her violin, which looked quite helpless and unhappy in her hands. What a difference! The music-master’s notes seemed to float up and settle perfectly into the invisible tracks of the melody. It was like the wheels of a trained fitting smoothly into the rails and whizzing along, as Ravi said. Mridu stared at that huge, beringed hand moving effortlessly up the violin’s stem, making lovely music.

Question 1.
Who is ‘he’ in the above lines?
(a) Ravi
(b) Mridu
(c) Meena
(d) Music master

Answer

Answer: (d) Music master


Question 2.
What looked helpless and unhappy?
(a) The violin
(b) Lalh
(c) Meena
(d) Mridu

Answer

Answer: (a) The violin


Question 3.
How were the notes played by music-master?
(a) Like the wheels of the train
(b) Like the sound of a kitten
(c) Like the horn of the bus
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Like the wheels of the train


Question 4.
Give the opposite of ‘huge’.
(a) small
(b) big
(c) short
(d) tiny

Answer

Answer: (d) tiny


(5)

She hurried indoors and brought out Gopu Mama’s hardly worn, new chappals. “These should fit you, Sir. Please put these on. I am so sorry. My son has been very naughty.” The music-master’s eyes lit up. He put them on, trying not to look too happy. “Well, I suppose these will have to do These days children have no respect for elders, what to do? A Hanuman Incarnate … only Rama can save such a naughty fellow!” Rukku Manni’s eyes flashed.

Question 1.
Who is ‘she’ in the above lines?
(a) Mridu
(b) Rukku Manni
(c) Meena
(d) Lalli

Answer

Answer: (b) Rukku Manni


Question 2.
To whom did she give Gopu Mama’s chappals?
(a) Beggar
(b) Ravi
(c) Music master
(d) Mridu

Answer

Answer: (c) Music master


Question 3.
Who said these words: “These days children have no respect for elders”?
(a) Gopu mama
(b) Music master
(c) Ravi
(d) Rukku Manni

Answer

Answer: (b) Music master


Question 4.
Who said ‘A Hanuman Incarnate’?
(a) Music master
(b) Rukku Manni
(c) Gopu mama
(d) Mridu

Answer

Answer: (b) Rukku Manni


(6)

“Lalli!” he called, after a few moments. She hurried up to him. “Have you seen my chappals, my dear? I remember having kept them here!” Ravi, Mridu, and Meena silently watched Lalli and the music-master search ever corner of the verandah. He scurried around, looked over the railing and crouching near the flower pots to look between them. “Brand new, they were! I went all the way to Mount Road to buy them!” he went on saying. “They cost a whole month’s fees, do you know?”

Question 1.
Name the lesson.
(a) Three Questions
(b) A Gift of Chappals
(c) The Ashes That Made the Trees Bloom
(d) Expert Detectives

Answer

Answer: (b) A Gift of Chappals


Question 2.
Who is ‘he’ in the above lines?
(a) Lalli
(b) Ravi
(c) Music master
(d) Mridu

Answer

Answer: (c) Music master


Question 3.
What was he looking for?
(a) A pair of glasses
(b) His violin
(c) His pen
(d) A pair of chappals

Answer

Answer: (d) A pair of chappals


Question 4.
From where did he buy them?
(a) Mount Road
(b) Link Road
(c) H. Mount Road
(d) Mount. G. Road

Answer

Answer: (a) Mount Road


Question 5.
Give the meaning of ‘scurried’.
(a) to come out
(b) to run away
(c) scared
(d) hurried

Answer

Answer: (b) to run away


(7)

Rukku Manni caught sight of Ravi, Mridu, and Meena sitting under the tree. “Have you children….” she began, and then, seeing they were curiously quiet, went on more slowly, “seen anyone lurking around the verandah?” A sharp V- shaped line had formed between her eyebrows. Another straight, tighter one appeared in place of her usually soft, pleasant mouth. Rukku Manni was angry! thought Mridu with a shiver. She wouldn’t be so upset if she knew about the poor beggar with sores on his feet, she tried to tell herself.

Question 1.
Who was sitting under the tree?
(a) Ravi
(b) Meena
(c) Mridu
(d) All the three

Answer

Answer: (d) All the three


Question 2.
Who caught sight of them?
(a) Beggar
(b) Music master
(c) Rukku Manni
(d) Mridu

Answer

Answer: (c) Rukku Manni


Question 3.
What was she (Rukku Manni) looking for?
(a) A pair of chappals
(b) A pair of glasses
(c) A pair of cups
(d) A water bottle

Answer

Answer: (a) A pair of chappals


Question 4.
Whom did they give chappals to?
(a) Music master
(b) The beggar
(c) The labourer
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) The beggar


Question 5.
Give the meaning of ‘lurking’ ________
(a) shouting
(b) doing
(c) hiding
(d) washing

Answer

Answer: (c) hiding


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Chapter 2 A Gift of Chappals with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English A Gift of Chappals MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

A Gift of Chappals Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 2 Read More »

Gopal and the Hilsa-Fish Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 3

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Chapter 3 Gopal and the Hilsa-Fish with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Gopal and the Hilsa-Fish Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Gopal and the Hilsa-Fish Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Chapter 3 Gopal and the Hilsa-Fish with Answers

Enhance your subject knowledge through Gopal and the Hilsa-Fish MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Gopal and the Hilsa-Fish provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th Gopal and the Hilsa-Fish MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Tick the correct answer from the given alternatives:

Question 1.
“Why is your face half-shaven?” Who asked whom?
(a) Gopal’s wife to Gopal
(b) Gopal’s friend to Gopal
(c) Emperor to Gopal
(d) Senapati to Gopal

Answer

Answer: (a) Gopal’s wife to Gopal


Question 2.
“Oh, I think I could, Your Majesty.” Who spoke these words?
(a) Emperor
(b) An official
(c) Gatekeeper
(d) Gopal

Answer

Answer: (d) Gopal


Question 3.
“Are you a courtier or a fisherman ?” Who spoke so?
(a) Gopal
(b) A courtier
(c) Emperor
(d) Senapati

Answer

Answer: (c) Emperor


Question 4.
Who had achieved the impossible at the end?
(a) Emperor
(b) Courtier
(c) Gopal’s wife
(d) Gopal

Answer

Answer: (d) Gopal


Question 5.
“It’s happened to him ~ He’s gone mad.” Who was ‘he’ here?
(a) Emperor
(b) Gopal
(c) Gatekeeper
(d) A neighbor

Answer

Answer: (b) Gopal


Question 6.
Who lost his temper easily?
(a) Gopal
(b) Emperor
(c) A courtier
(d) Gatekeeper

Answer

Answer: (b) Emperor


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Chapter 3 Gopal and the Hilsa-Fish with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English Gopal and the Hilsa-Fish MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Gopal and the Hilsa-Fish Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 3 Read More »

The Ashes that Made Trees Bloom Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 4

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Chapter 4 The Ashes that Made Trees Bloom with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering The Ashes that Made Trees Bloom Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the The Ashes that Made Trees Bloom Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Chapter 4 The Ashes that Made Trees Bloom with Answers

Enhance your subject knowledge through The Ashes that Made Trees Bloom MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on The Ashes that Made Trees Bloom provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th The Ashes that Made Trees Bloom MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following passages carefully and answer the questions that follow. Tick the correct answer from the given alternatives:

(1)

Hearing of their neighbours’ good luck, they coaxed the dog into their garden and set before him bits of fish and other dainties, hoping he would find treasure for them. But the dog, being afraid of the cruel pair, would neither eat nor move.

Question 1.
Who are ‘they’ in the above lines?
(a) The old man and his wife
(b) The wicked old man and his wife
(c) The wicked old man
(d) The old lady

Answer

Answer: (b) The wicked old man and his wife


Question 2.
What did they do?
(a) Took the dog to the garden
(b) Went to the neighbours’ house
(c) Took a spade to dig
(d) Lit the fire

Answer

Answer: (a) Took the dog to the garden


Question 3.
What did they do with the dog?
(a) Gave him fish
(b) Patted his back
(c) Scolded him
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Gave him fish


Question 4.
Give the meaning of ‘coaxed’.
(a) argued
(b) persuaded
(c) welcomed
(d) released

Answer

Answer: (b) persuaded


(2)

The old man, being a rice farmer, went daily with the hoe or spade into the fields, working hard from morning until O Tento Sama (as the sun is called) had gone down behind the hills. Every day the dog followed him to work, never once harming the white heron that walked in the footsteps of the old man to pick up the worms. For the old fellow was patient and kind to everything that had life and often turned up sod on purpose to give food to the birds.

Question 1.
Which crop the old man used to sow in his fields?
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Maize
(d) Barley

Answer

Answer: (a) Rice


Question 2.
What did the farmer take with him to the fields?
(a) Spade
(b) Some papers
(c) Some labourers
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Spade


Question 3.
Who used to follow him?
(a) His dog
(b) A cow
(c) A pet cat
(d) His pet parrots

Answer

Answer: (a) His dog


Question 4.
What was the dog’s name?
(a) Tommy
(b) Muko
(c) Micky
(d) Cuckoo

Answer

Answer: (b) Muko


(3)

So the old man chopped down the tree and cut out of the middle of the trunk a section about two feet long. With great labour, partly by fire, partly by the chisel, he scraped out a hollow place as. big as a small bowl. He then made a long-handled hammer of wood, such as is used for pounding rice.

Question 1.
Why did the old man chop down the tree?
(a) Because the spirit of the dog asked him to do so
(b) Because he wanted to treasure
(c) Because he did not like the tree
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Because the spirit of the dog asked him to do so


Question 2.
What did he do with the trunk of the tree?
(a) Put the wood to fire
(b) Made a small bowl
(c) Made wooden toys
(d) Threw it in the ground

Answer

Answer: (b) Made a small bowl


Question 3.
What was the hammer used for?
(a) For cutting the tree
(b) For chopping wood
(c) Pounding rice
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Pounding rice


Question 4.
Give the meaning of ‘pounding’.
(a) crushing
(b) cutting
(c) tearing
(d) to go near the pond

Answer

Answer: (a) crushing


(4)

Then they dragged him out of doors, taking spade and hoe with them. No sooner had the dog got near a pine tree growing in the garden then he began to paw and scratch the ground as if a mighty pleasure lay beneath.

Question 1.
What did the wicked old couple do?
(a) Dragged the dog to the garden
(b) Cooked meat
(c) Went to neighbour’s house
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Dragged the dog to the garden


Question 2.
Where did the dog stop?
(a) Near a pine tree
(b) Near the old man’s house
(c) Near a lake
(d) Near the temple

Answer

Answer: (a) Near a pine tree


Question 3.
What was the wicked couple looking for?
(a) Seeds
(b) Food
(c) Treasure
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Treasure


Question 4.
Give the meaning of ‘dragged’.
(a) took
(b) pulled
(c) hit
(d) pushed

Answer

Answer: (b) pulled


(5)

When the daimyo himself was almost directly under him, he threw a handful of ashes over the tree, which did not change a particle. The wind blew the fine dust in the noses and eyes to the daimyo and his wife. Such sneezing and choking! It spoiled all the pomp and dignity of the procession.

Question 1.
Name the lesson
(a) Three Questions
(b) Expert Detectives
(c) Quality
(d) The Ashes That Made The Trees Bloom

Answer

Answer: (d) The Ashes That Made The Trees Bloom


Question 2.
Who is ‘he’ here?
(a) The old man
(b) The wicked old man
(c) The wicked old lady
(d) The old lady

Answer

Answer: (b) The wicked old man


Question 3.
Why did the man throw the ashes over the tree?
(a) To change the tree into a blossoming one
(b) To spoil it
(c) To grow it rapidly
(d) None of these

Answer

Answer: (a) To change the tree into a blossoming one


Question 4.
What were the effects of ashes?
(a) the tree blossomed
(b) the daimyo and his wife started sneezing
(c) the way turned smoky
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) the daimyo and his wife started sneezing


(6)

The old man awoke and went at once to his wicked neighbour’s house, where he found the miserable old pair sitting at the edge of their square fireplace, in the middle of the floor, smoking and spinning. From time to time they warmed their hands and feet with the blaze from some bits of the mill, while behind them lay a pile of the broken pieces.

Question 1.
What did the old man do?
(a) Went to his wicked neighbour’s house
(b) Went to the garden
(c) Went to the temple
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Went to his wicked neighbour’s house


Question 2.
Who is ‘the old pair’ here?
(a) The old man and his wife
(b) The wicked old man and his wife
(c) The two ladies
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) The wicked old man and his wife


Question 3.
What was the wicked old couple doing?
(a) Taking their meal
(b) Warming their hands from the fire
(c) Sleeping
(d) Waiting for someone

Answer

Answer: (b) Warming their hands from the fire


Question 4.
The meaning of ‘wicked’ is:
(a) honest
(b) cruel
(c) powerful
(d) cunning

Answer

Answer: (d) cunning


(7)

Suddenly the leader of the van caught sight of the aged man up in the tree. He was about to call out to him in an angry tone, but, seeing he was such an old fellow, he pretended not to notice him and passed him by. So, when the daimyo’s palanquin drew near, the old man, taking a pinch of ashes from his basket, scattered it over the tree. In a moment it burst into blossom.

Question 1.
What did the leader of van see?
(a) The old man sitting on the tree
(b) The dead dog
(c) The wicked old couple
(d) The men working

Answer

Answer: (a) The old man sitting on the tree


Question 2.
Why did he retort call out for the old man?
(a) Because he thought that the man was old
(b) Because he was not in a mood to do so
(c) Because he could not speak
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Because he thought that the man was old


Question 3.
What did the old man do when daimyo’s palanquin drew near?
(a) He made a noise
(b) He threw some stones
(c) He scattered pinch of ashes on the tree
(d) None of these

Answer

Answer: (c) He scattered pinch of ashes on the tree


Question 4.
Give the opposite of ‘angry’.
(a) disagree
(b) unhappy
(c) happy
(d) None of these

Answer

Answer: (c) happy


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Chapter 4 The Ashes that Made Trees Bloom with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English The Ashes that Made Trees Bloom MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

The Ashes that Made Trees Bloom Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 4 Read More »

Quality Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 5

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Chapter 5 Quality with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Quality Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Quality Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Chapter 5 Quality with Answers

Enhance your subject knowledge through Quality MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Quality provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th Quality MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following passages carefully and answer the questions that follow. Tick the correct answer from the given alternatives:

(1)

The tone was not one of anger, not of sorrow, not even of contempt, but there was in it something quiet that froze the blood. He put his hand down and pressed a finger on the place on the left boot, endeavoring to be fashionable, was not quite comfortable.

Question 1.
Who is ‘he’ in the above lines?
(a) The writer
(b) Mr. Gessler
(c) The writer’s father
(d) Gessler’s elder brother

Answer

Answer: (b) Mr. Gessler


Question 2.
What did Gessler do?
(a) Pressed a finger on the left boot.
(b) Asked the writer to take out his boot
(c) Went to the shop
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Pressed a finger on the left boot.


Question 3.
Choose a word which means ‘hate’.
(a) love
(b) anger
(c) contempt
(d) sorrow

Answer

Answer: (c) contempt


(2)

I knew him from the days of my extreme youth because he made my father’s boots. He lived with his elder brother in his shop, which was in a small by street in a fashionable part of London.

Question 1.
Who is ‘I’ in the above lines?
(a) The writer
(b) Gessler, the shoemaker
(b) The shoemaker
(d) None of these

Answer

Answer: (a) The writer


Question 2.
With whom did Gessler live?
(a) With his elder brother
(b) With the writer Alone
(c) With his sister
(d) Alone

Answer

Answer: (a) With his elder brother


Question 3.
Where was his shop located?
(a) London
(b) India
(c) U.S.A.
(d) Japan

Answer

Answer: (a) London


Question 4.
Mr. Gessler was a _________.
(a) Indian Shoemaker
(b) German shoemaker
(c) American shoemaker
(d) None of these

Answer

Answer: (c) American shoemaker


(3)

I had given those boots up when one evening they came. One by one I tried them on. In shape and fit, in finish and quality of leather, they were the best he had ever made. I flew downstairs, wrote a cheque, and posted it at once with my own hand. A week later, passing the little street, I thought I would go in and tell him how splendidly the new boots fitted. But when I came to where his ship had been, his name was gone.

Question 1.
Name the lesson.
(a) Three Questions
(b) Quality
(c) A Gift of Chappals
(d) Expert Detectives

Answer

Answer: (b) Quality


Question 2.
The quality of the leather was ________.
(a) the best
(b) bad
(c) good
(d) worst

Answer

Answer: (a) the best


Question 3.
What did the author do?
(a) Went to the shop
(b) Went to a hotel
(c) Wrote a cheque
(d) Put the shoes in the rack

Answer

Answer: (c) Wrote a cheque


Question 4.
For whom the pronoun ‘him’ had been used?
(a) The author
(b) Gessler
(c) Gessler’s brother
(d) The workman

Answer

Answer: (b) Gessler


Question 5.
Whose name was gone?
(a) The American’s name
(b) Gessler’s brother’s name
(c) The author’s name
(d) Gessler’s name

Answer

Answer: (d) Gessler’s name


(4)

“Yes,” he answered, “he was a good man, he made a good book. But he is dead.” And he touched the top of his head, where the hair had suddenly gone as thin as it had been on that of his poor brother, to indicate. I suppose, the cause of his death. “Do you wand any books?” And he held up the leather in his hand. “Id’s a beautiful piece.”

Question 1.
Name the lesson.
(a) Expert Detectives
(b) Quality
(c) Three Questions
(d) The Story of Cricket

Answer

Answer: (b) Quality


Question 2.
Who is ‘he’ in the above lines?
(a) Gessler
(b) The author
(c) Gessler’s brother
(d) Gessler’s friend

Answer

Answer: (a) Gessler


Question 3.
‘He was a good man. He made a good boot.’ Who was ‘he’ here?
(a) Gessler
(b) Workman
(c) Author
(d) Gessler’s brother

Answer

Answer: (d) Gessler’s brother


Question 4.
What was in his hands?
(a) A hammer
(b) A cup of tea
(c) A piece of leather
(d) None of these

Answer

Answer: (c) A piece of leather


Question 5.
What did he ask the author?
(a) If he would take some tea
(b) If he needed some boots
(c) If he needed some money
(d) None of these

Answer

Answer: (b) If he needed some boots


(5)

“Ah!” he said, “poor old man starved himself. Slow starvation, the doctor called it! You see he went to work in such a way! Would keep the shop on; wouldn’t have a soul touch his boots except himself. When he got an order, it took him such a time. People won’t wait. He lost everybody. And there he’d sit, going on and on. I will say that for him—not a man in London made a better boot. But look at the competition! He never advertised! Would have the best leather too, and do it all himself. Well, there it is. What could you expect with his ideas?”

Question 1.
Who is ‘he’ is the above lines?
(a) The Writer
(b) Gessler
(c) The new owner of the slop
(d) A customer

Answer

Answer: (c) The new owner of the slop


Question 2.
What had happened to Mr. Gessler?
(a) He had shifted to a new shop
(b) He died of starvation
(c) He had taken a leave
(d) He did not want to attend the writer

Answer

Answer: (b) He died of starvation


Question 3.
‘Everybody’ here means:
(a) his workers
(b) his customers
(c) his relatives
(d) his friends

Answer

Answer: (b) his customers


Question 4.
‘He never advertised’. For whom have these lines been said?
(a) Gessler’s older brother
(b) Gessler
(c) Shoemaker
(d) Writer

Answer

Answer: (b) Gessler


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Chapter 5 Quality with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English Quality MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Quality Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 5 Read More »

Expert Detectives Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 6

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Chapter 6 Expert Detectives with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Expert Detectives Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Expert Detectives Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Chapter 6 Expert Detectives with Answers

Enhance your subject knowledge through Expert Detectives MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Expert Detectives provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th Expert Detectives MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following passages carefully and answer the questions that follow. Tick the correct answer from the given alternatives:

(1)

Seven looked pleased. “Ramesh told me that he takes two meals for Mr. Nath every morning and evening, and two cups of tea, one in the morning and one in the afternoon. Ramesh says he’s not very particular about what he eats, it’s always the same food — two chapattis, some dal, and a vegetable. Mr. Nath pays cash and tips well.

Question 1.
From which lesson have these lines been taken?
(a) Quality
(b) Expert Detectives
(c) Three Questions
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Expert Detectives


Question 2.
Who brings meals for Mr. Nath?
(a) Maya
(b) Nishad’s mother
(c) Nishad
(d) Ramesh

Answer

Answer: (d) Ramesh


Question 3.
Who is ‘he’ here?
(a) Maya
(b) Nishad
(c) Mr. Nath
(d) Ramesh

Answer

Answer: (c) Mr. Nath


Question 4.
How is Ramesh paid for food?
(a) In cash
(b) Ramesh is not paid any money
(c) Shares meals with Mr. Nath
(d) None of these

Answer

Answer: (a) In cash


(2)

As we walked back towards the clinic Seven said, “He doesn’t look anything like a monster, Maya. But did you see how thin he is? Maybe he’s very poor and can’t afford to eat.” “He can’t be poor if he’s a crook on the run,” I told him. “He’s probably got millions of rupees stashed away somewhere in that room.” “Do you really think he’s a criminal, Maya? He doesn’t look like one,” Nishad looked doubtful.

Question 1.
Name the lesson.
(a) Three Questions
(b) Expert Detectives
(c) A Gift of Chappals
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Expert Detectives


Question 2.
Who are ‘we’ in the above lines?
(a) Nishad and Ramesh
(b) Nishad and his friends
(c) Nishad and Maya
(d) Maya and his friends

Answer

Answer: (c) Nishad and Maya


Question 3.
Who feels that Mr. Nath is poor?
(a) Ramesh
(b) Maya
(c) Both Nishad and Maya
(d) Nishad

Answer

Answer: (d) Nishad


Question 4.
Who feels that Mr. Nath is a crook?
(a) Ramesh
(b) Maya
(c) Nishad
(d) All the three

Answer

Answer: (b) Maya


(3)

“Criminals can look quite ordinary, smarty,” I retorted. “Did you see the picture of the Hyderabadi housebreaker in the papers yesterday? He looked like any man on the street.” Nishad looked doubtful.

Question 1.
Who is ‘I’ here?
(a) Maya
(b) Nishad
(b) Mr. Nath
(d) Ramesh

Answer

Answer: (a) Maya


Question 2.
Who is ‘I’ talking about?
(a) Mr. Nath
(b) Maya
(c) Nishad
(d) Ramesh

Answer

Answer: (a) Mr. Nath


Question 3.
For whom has ‘He’ been used here?
(a) The criminal
(b) Nishad
(c) Ramesh
(d) Mr. Nath

Answer

Answer: (a) The criminal


Question 4.
Give the opposite of ‘ordinary’.
(a) new
(b) Special
(c) indordinary
(d) common

Answer

Answer: (b) Special


(4)

A brilliant thought occurred to me just then. “That man must be Mr. Nath’s accomplice in crime,” I said. “Maybe he keeps all the loot and he comes now and then to give part of it to his partner, Mr. Nath, for expenses. That’s it! I’m sure I’m right.”

Question 1.
Name the lesson.
(a) Expert Detectives
(b) A Bicycle in Good Repair
(c) Quality
(d) A Gift of Chappals

Answer

Answer: (a) Expert Detectives


Question 2.
For whom has the pronoun ‘me’ been used?
(a) Maya
(b) Ramesh
(c) Nishad
(d) Mr. Nath

Answer

Answer: (a) Maya


Question 3.
Who is ‘he’ in the above lines?
(a) Nishad
(b) Ramesh
(c) Mr. Nath
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Mr. Nath


Question 4.
Choose a word which means ‘partner’.
(a) accomplice
(b) brilliant
(c) expenses
(d) loot

Answer

Answer: (a) accomplice


(5)

“Friends with a crook! Ha! You’re crazy, Seven,” I said. “The cops will take you to jail with him. Do you want that to happen, you idiot ?” Nishad merely glared at me and quietly walked out of the room. My theories seemed to have made no impression on him at all.

Question 1.
Name the lesson.
(a) Expert Detectives
(b) Three Questions.
(c) Quality
(d) The Ashes That Made Trees Bloom

Answer

Answer: (a) Expert Detectives


Question 2.
Who is ‘I’ in the above lines?
(a) Nishad
(b) Ramesh
(c) Maya
(d) Mr. Nath

Answer

Answer: (c) Maya


Question 3.
What did Maya say to Nishad?
(a) Not to be friends with Mr. Nath
(b) Come and take his food
(c) Not to go to jail
(d) She said nothing to Nishad

Answer

Answer: (a) Not to be friends with Mr. Nath


Question 4.
‘The cops will take you to jail with him.’ For whom has the pronoun ‘him’ been used?
(a) Maya
(b) Mr. Nath
(c) Nishad
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Mr. Nath


(6)

“If you insist on calling him a criminal, I don’t think I want to discuss anything with you, Maya,” said Nishad angrily. “He can’t be such a bad man if he gives Ramesh such generous tips.” “Ramesh probably knows something about his past, so Mr. Nath must be bribing him to keep quiet,” I said.

Question 1.
Who is ‘You’ in the above lines?
(a) Nishad
(b) Maya
(c) Ramesh
(d) Nishad’s mother

Answer

Answer: (b) Maya


Question 2.
Why was Nishad angry?
(a) Because Maya did not give her money
(b) Because Maya was calling Mr. Nath a crook
(c) Because Maya said Mr. Nath was a kind man
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Because Maya was calling Mr. Nath a crook


Question 3.
What did Maya say about Ramesh?
(a) Ramesh must be given a bribe
(b) Ramesh must be given good food
(c) Ramesh is a good man
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Ramesh must be given a bribe


Question 4.
Write the meaning of ‘generous’.
(a) sharp
(b) cruel
(c) kind
(d) talkative

Answer

Answer: (c) kind


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Chapter 6 Expert Detectives with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English Expert Detectives MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Expert Detectives Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 6 Read More »

error: Content is protected !!