Author name: Prasanna

The Invention of Vita Wonk Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 7

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Chapter 7 The Invention of Vita Wonk with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering The Invention of Vita Wonk Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the The Invention of Vita Wonk Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Chapter 7 The Invention of Vita Wonk with Answers

Enhance your subject knowledge through The Invention of Vita Wonk MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on The Invention of Vita Wonk provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th The Invention of Vita Wonk MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following passages carefully and answer the questions that follow. Tick the correct answer from the given alternatives:

(1)

“It was fantastic!” cried Mr. Wonka. “The moment he swallowed it, he began wrinkling and shriveling up all over and his hair started dropping off and his teeth started falling out and, before I knew it, he had suddenly become an old fellow of seventy-five! And thus, my dear Charlie, was Vita-Wonk invented!”

Question 1.
Who is ‘he’ referred to here?
(a) A volunteer
(b) A monkey
(c) Mr. Wonka
(d) A dog

Answer

Answer: (a) A volunteer


Question 2.
What did he swallow?
(a) Some food
(b) Some liquid
(c) Some tablets
(d) Vita-Wonk

Answer

Answer: (d) Vita-Wonk


Question 3.
What was his age earlier?
(a) Forty years
(b) Twenty years
(c) Three years
(d) Fifty years

Answer

Answer: (b) Twenty years


Question 4.
What age did he turn to?
(a) Eighty years
(b) Thirty years
(c) Seventy five
(d) Forty years

Answer

Answer: (c) Seventy five


(2)

Mr. Wonka said, “So once again I rolled up my sleeves and set to work. Once again I squeezed my brain, searching for the new recipe…I had to create age…to make people old… old, older, oldest… ‘ha-ha!* I cried, for new ideas were beginning to come. ‘What is the oldest living thing in the world? What lives longer than anything else?”

Question 1.
What was the full name of Mr. Wonka?
(a) Mr. Willy Wonka
(b) Mr. Wonk Wonka
(c) Mr. V. Wonka
(d) Mr. William Wonka

Answer

Answer: (a) Mr. Willy Wonka


Question 2.
Who was Mr. Wonka?
(a) A professor
(b) A librarian
(c) A scientist
(d) A teacher

Answer

Answer: (c) A scientist


Question 3.
What did he want to make?
(a) He wanted a recipe to make people younger
(b) He wanted a recipe to make people old, older, oldest
(c) He wanted to make people fit and fine
(d) None of these

Answer

Answer: (b) He wanted a recipe to make people old, older, oldest


Question 4.
What idea came into Wonka’s mind?
(a) What is the oldest living thing?
(b) What is more lovely?
(c) What thing is the youngest living thing?
(d) None of these

Answer

Answer: (a) What is the oldest living thing?


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Chapter 7 The Invention of Vita Wonk with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English The Invention of Vita Wonk MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

The Invention of Vita Wonk Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 7 Read More »

The Tsunami Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 2

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 2 The Tsunami with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 8 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering The Tsunami Class 8 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the The Tsunami Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 2 The Tsunami with Answers

Enhance your subject knowledge through The Tsunami MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on The Tsunami provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 8th The Tsunami MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the passages given below and answer the questions that follow by choosing the right alternative:

(1)

When the tremors stopped, they saw the sea rising. In the chaos and confusion, two of his children caught hold of the hands of their mother’s father and mother’s brother and rushed in the opposite direction. He never saw them again. His wife was also swept away only the three other children who come with him were saved.

Question 1.
Which incident is talked about here?
(a) The earthquake
(b) The Tsunami
(c) The drought
(d) The flood

Answer

Answer: (b) The Tsunami


Question 2.
When did Tsunami hit South-India?
(a) Dec. 26, 2004
(b) Dec. 26, 2005
(c) Dec. 25, 2004
(d) Dec. 25, 2006

Answer

Answer: (a) Dec. 26, 2004


Question 3.
Whose family is being described here?
(a) Ignesious’s
(b) Tilly’s
(c) Alma’s
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Ignesious’s


Question 4.
Who were killed in the incident?
(a) His two children
(b) Children’s mother
(c) Mother’s brother
(d) All of them

Answer

Answer: (d) All of them


Question 5.
Who were saved?
(a) All his children
(b) Only Ignesious
(c) His wife
(d) Only Ignesious and his three children

Answer

Answer: (d) Only Ignesious and his three children


(2)

Ignesious was manager of a cooperative society in Katchal. His wife woke him up at 6 a.m,because she felt an earthquake. Ignesious carefully took his television set off its table and put it down on the ground so that it would not fall and break. Then the family rushed out of the house.

Question 1.
Name the lesson.
(a) The Last Bargain
(b) The Tsunami
(c) The Summit Within
(d) The School Boy

Answer

Answer: (b) The Tsunami


Question 2.
Who was Ignesious?
(a) Manager of a co-operative society
(b) Teacher
(c) Officer
(d) Philosopher

Answer

Answer: (a) Manager of a co-operative society


Question 3.
Why did his wife woke him up?
(a) Because she was going to somewhere
(b) Because she was not feeling well
(c) Because she felt an earthquake
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Because she felt an earthquake


Question 4.
Why did he put the television down on the ground?
(a) So that it would not fall
(b) So that it would not break
(c) So that they could take it out safely
(d) So that it would not fall and break

Answer

Answer: (d) So that it would not fall and break


Question 5.
What did he and his family do?
(a) They stayed in the house
(b) They began to cry
(c) They all hugged together Answers
(d) They rushed out of the house

Answer

Answer: (d) They rushed out of the house


(3)

(D) Almas’s mother and aunts stood clinging to the leaves of a coconut tree, calling out to her. A wave uprooted the tree, and they too were washed away. Almas saw a log of wood floating. She climbed on to it. Then she fainted. When she woke up. She was in a hospital in Kamorta. From there she was brought to Port Blair. The little girl does not want to talk about the incident with anyone. She is still traumatised.

Question 1.
Which incident is being talked about?
(a) The earthquake
(b) The Tsunami
(c) The draught
(d) The flood

Answer

Answer: (b) The Tsunami


Question 2.
Whose family is being described here?
(a) Ignesious
(b) Meghna’s
(c) Almas’s
(d) Tilly’s

Answer

Answer: (c) Almas’s


Question 3.
Who were killed in the incident?
(a) Alma
(b) Almas’s mother
(c) Almas’s aunts
(d) Both her mother and aunts

Answer

Answer: (d) Both her mother and aunts


Question 4.
How did Alma save her life?
(a) By swimming.
(b) By a boat
(c) By climbing on a log of wood
(d) With the help of army men

Answer

Answer: (d) With the help of army men


Question 5.
In which hospital was she admitted?
(a) A hospital in Kamorta
(b) A hospital in Kambi
(c) A hospital in Kerala
(d) A hospital in Karnatka

Answer

Answer: (a) A hospital in Kamorta


(4)

Tilly saw the sea slowly rise, and start to foam, bubble and form whirlpools. She remembered that she had seen this in class in a video of a Tsunami that had hit the Hawaiian Islands in 1946. Her geography teacher had shown her class the video, and told them that Tsunamis can be caused by earthquakes, volcanoes and landslides.

Question 1.
Which incident is being talked about?
(a) Earthquake
(b) Tsunami
(c) Flood
(d) Draught

Answer

Answer: (b) Tsunami


Question 2.
Who saw the sea slowly rise and start to foam?
(a) Megha
(b) Alma
(c) Tilly
(d) Almas’s friend

Answer

Answer: (c) Tilly


Question 3.
Where had she studied about Tsunami?
(a) Geography lesson
(b) English lesson
(c) History lesson
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Geography lesson


Question 4.
Tilly’s Geography teacher told her that Tsunami can be caused by:
(a) earthquakes
(b) volcanoes
(c) land slide
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them


Question 5.
What happened in 1946?
(a) A draught hit the Hawaiian Islands
(b) A tsunami had hit the Hawaiian Islands
(c) An earthquake hit Gujrat
(d) None of these

Answer

Answer: (b) A tsunami had hit the Hawaiian Islands


(5)

Many people believe that animals possess a sixth sense and know when the earth is going to shake. Some experts believe that animals’ more acute hearing helps them to hear or feel the earth’s vibration. They can sense an approaching disaster long before humans realise what’s going on.

Question 1.
What is the belief about animals?
(a) They possess a sixth sense
(b) They are fast
(c) They are active
(d) None of these

Answer

Answer: (a) They possess a sixth sense


Question 2.
What do some experts believe about animals?
(a) They are active
(b) They are cruel
(c) That they have a more acute hearing power
(d) They can run fast

Answer

Answer: (c) That they have a more acute hearing power


Question 3.
Who realised the approaching danger fast?
(a) Human beings
(b) Animals
(c) Birds
(d) All of them

Answer

Answer: (b) Animals


Question 4.
Give the meaning of ‘approaching’.
(a) going far
(b) helping
(c) taking care
(d) coming near

Answer

Answer: (d) coming near


Question 5.
Give the opposite of ‘believe’.
(a) misbelieve
(b) disbelieve
(c) not believing
(d) trust

Answer

Answer: (b) disbelieve


(6)

Before the giant waves slammed into the coast in India and Sri Lanka, wild and domestic animals seemed to know what was about to happen. They fled to safety. According to eyewitness accounts, elephants screamed and ran for higher ground; dogs refused to go outdoors; flamingoes abandoned their low-lying breeding areas, and zoo animals rushed into their shelters and could not be enticed to come back out.

Question 1.
Which parts of India did the Tsunami hit?
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu and Kamatka
(c) Andaman-Nicobar Islands and Coastal areas of Tamil Nadu
(d) Kamatka and Sri Lanka

Answer

Answer: (c) Andaman-Nicobar Islands and Coastal areas of Tamil Nadu


Question 2.
Who realised the approaching danger first?
(a) Animals
(b) Birds
(c) Human beings
(d) Insects

Answer

Answer: (a) Animals


Question 3.
What did they do?
(a) They remained indoors
(b) They were hit by Tsunami
(c) They started crying
(d) They fled safety

Answer

Answer: (d) They fled safety


Question 4.
Why do the dogs refuse to go on outing that day?
(a) They were inactive
(b) They were ill
(c) They smelt Tsunami
(d) They were ill, fed

Answer

Answer: (c) They smelt Tsunami


Question 5.
Give the meaning of ‘fled’.
(a) come back
(b) ran away
(c) walked slowly
(d) hit

Answer

Answer: (b) ran away


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 2 The Tsunami with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 8 English The Tsunami MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

The Tsunami Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 2 Read More »

Glimpses of the Past Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 3

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 3 Glimpses of the Past with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 8 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Glimpses of the Past Class 8 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Glimpses of the Past Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 3 Glimpses of the Past with Answers

Enhance your subject knowledge through Glimpses of the Past MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Glimpses of the Past provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 8th Glimpses of the Past MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Question 1.
What was the source of discontent that was brewing in the East India Company’s army?
(a) Mansions for the English
(b) Slow promotions
(c) Pittance
(d) All of the Above

Answer

Answer: (d) All of the Above


Question 2.
Which language did the Britishers want to change the Education to?
(a) Sanskrit
(b) English
(c) Perisan
(d) Hindi

Answer

Answer: (b) English


Question 3.
Who said the lines “The bones of cotton weavers are bleaching the plains of India”?
(a) Macaulay
(b) Governor General Bentinck
(c) Tipu
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Governor General Bentinck


Question 4.
What was Regulation III that was passed by the Britisher?
(a) New land rules
(b) Imprisoning any Indian without a trial in court
(c) Both a and b
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Imprisoning any Indian without a trial in court


Question 5.
What was Raja Ram Mohan Roy fascinated by?
(a) Science
(b) Hindi
(c) History
(d) People

Answer

Answer: (a) Science


Question 6.
Who tried to end superstitions in India?
(a) Tipu Sultan
(b) Raja Ram Mohan Roy
(c) Subhash Chandra Bose
(d) All of the above

Answer

Answer: (b) Raja Ram Mohan Roy


Question 7.
What were the social practices that were being preached by the religious leader?
(a) Child Marriage
(b) Untouchability
(c) Inferiority towards women
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 8.
A far-seeing ruler like the brave __________ of Mysore fought the British till he died fighting!
(a) Raja Ram Mohan Roy
(b) Subhash Chandra Bose
(c) Pandit Jawaharlal Nehru
(d) Tipu

Answer

Answer: (d) Tipu


Question 9.
Who all are present in Picture-1?
(a) Indira Gandhi
(b) Pandit Jawaharlal Nehru
(c) Lal Bahadur Shastri Ji
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 10.
Glimpses of the past is written by __________.
(a) Satyajit
(b) S. D Sawant
(c) Satyajit Ray
(d) Amitav Ghosh

Answer

Answer: (b) S. D Sawant


Question 11.
Who was told that the grease on the bullet they have to bite is made from the fat of cows and pigs?
(a) Brahmin soldiers
(b) Sepoys in Bengal
(c) Tipu
(d) All of the above

Answer

Answer: (a) Brahmin soldiers


Question 12.
By __________, the British had conquered the whole of India.
(a) 1854
(b) 1856
(c) 1858
(d) 1852

Answer

Answer: (b) 1856


Question 13.
Education in India was in which language?
(a) Sanskrit
(b) Persian
(c) Both A and B
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both A and B


Question 14.
What was the situation of Indian cotton weavers?
(a) Miserable
(b) Good
(c) Flamboyant
(d) Not known

Answer

Answer: (a) Miserable


Question 15.
Who started the newspapers that were stopped by the Britishers in 1823?
(a) Raja Ram Mohan Roy
(b) Tipu
(c) Subhash Chandra Bose
(d) None of the Above

Answer

Answer: (a) Raja Ram Mohan Roy


Question 16.
What did he mean by “Cows are of different colours, but the colour of their milk is the same”.
(a) Every religion is different
(b) Teachings of every religion are different
(c) Teachings of every religion are same
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Teachings of every religion are same


Question 17.
Which other methods did the Britishers invent to increase their profits?
(a) No import duty on goods imported from England
(b) No export duty on goods exported to England
(c) Both a and b
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) No import duty on goods imported from England


Question 18.
How did the Indians react to these conquests?
(a) They thought peace would prevail now
(b) God had sent the Britishers
(c) That they have become slaves to the Englishmen
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 19.
With its superior weapons, the _____________ was extending its power in 18th century India.
(a) British East India Company
(b) British West India Company
(c) British North India Company
(d) British India Company

Answer

Answer: (a) British East India Company


Question 20.
Who is the singer singing in Picture-1?
(a) Asha Bhosle
(b) Lata Mangeshkar
(c) Sunidhi Chauhan
(d) Kanika Kapoor

Answer

Answer: (b) Lata Mangeshkar


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 3 Glimpses of the Past with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 8 English Glimpses of the Past MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Glimpses of the Past Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 3 Read More »

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 6 Work, Life and Leisure with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 10 History Chapter 6 Work, Life and Leisure with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Work, Life and Leisure Class 10 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 6 History Objective Questions.

Work, Life and Leisure Class 10 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 10 Exams can download MCQ on Work, Life and Leisure Class 10 with Answers from here. By practicing Class 10 History Chapter 6 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 10 SST History Chapter 6 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Bombay was the major outlet for cotton textiles from:
(а) Surat
(b) Gujarat
(c) Rajasthan
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) Gujarat
Bombay was the major outlet for cotton textiles from Gujarat.


Question 2.
Bombay became the capital of the Bombay Presidency in:
(a) 1819
(b) 1820
(c) 1821
(d) 1822

Answer

Answer: (a) 1819
In 1819, Bombay became the capital of the Bombay Presidency.


Question 3.
By 1921, there were 85 cotton mills with about:
(а) 1,45,000 workers
(b) 1,46,000 workers
(c) 1,47,000 workers
(d) 1,48,000 workers

Answer

Answer: (b) 1,46,000 workers
By 1921, there were 85 cotton mills with about 1,46,000 workers.


Question 4.
While every Londoner in the 1840s enjoyed an average 155 square yards, Bombay had a mere ………… square yards.
(a) 8.5
(b) 9.5
(c) 10.5
(d) 11.5

Answer

Answer: (b) 9.5
Since Bombay was not developed, and congested, it had only 9.5 square yards for each person.


Question 5.
More than 70 percent of the working people lived in the thickly populated ………………. of Bombay.
(a) Rural
(b) Urban
(c) Roadsides
(d) Chawls

Answer

Answer: (d) Chawls
Chawls were multi-storeyed structures owned by landlords, merchants, etc. These were given on rent to the poor people. Thus more than 70 percent of the working people lived in chawls.


Question 6.
The city of Bombay Improvement Trust was established in :
(a) 1896
(b) 1897
(c) 1898
(d) 1899

Answer

Answer: (c) 1898
In 1898, the city of Bombay Improvement Trust was established.


Question 7.
The building of the great sea wall which prevented the flooding of the low-lying areas of Bombay was approved by the Bombay Governor:
(а) Henry Hornby
(b) Thomas Atlee
(c) William Hornby
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) William Hornby
William Herby was the Governor of Bombay at that time.


Question 8.
In 1864, the Back Bay Reclamation Company won the right to reclaim the western foreshore from the tip of Malabar Hill to the end of:
(a) Marine
(b) Santa Cruz
(c) Colaba
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Colaba
It extended from Malabar Hill, to the end of Colaba.


Question 9.
Marine Drive was built on land reclaimed for the sea in the:
(а) Eighteenth century
(b) Nineteenth century
(c) Twentieth century
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Twentieth century
Marine Drive was built on land reclaimed from the sea in the twentieth century.


Question 10.
Raja Harishchandra was made in:
(a) 1913
(b) 1914
(c) 1915
(d) 1916

Answer

Answer: (a) 1913
The film Raja Harishchandra was made in 1913.


Question 11.
The amount of money invested in about 50 Indian film in 1947 was:
(а) Rs. 700 million
(b) Rs. 750 million
(c) Rs. 756 million
(d) Rs. 759 million

Answer

Answer: (c) Rs. 756 million
The amount of money invested in about 50 Indian films was Rs. 756 million.


Question 12.
Two famous writers associated with Hindi cinema during that time were:
(a) Ismat Singh and Saadat Hassan Khan
(b) Ismat Chughtai and Saadat Hassan Pathan
(c) Ismat Chughtai and Saadat Hassan Manto
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) Ismat Chughtai and
Saadat Hassan Manto
Ismat Chughtai and Saadat Hassan Manto were the two famous writers associated with Hindi films during that time.


Question 13.
An IntLan city that had a long history of air pollution is:
(a) Mumbai
(b) Kolkata
(c) Chennai
(d) Delhi

Answer

Answer: (b) Kolkata
Kolkata is the city of India to have a long history of air pollution.


Question 14.
In 1920, the rice mills of Tollygunge, instead of coal, began to burn:
(a) Petrol
(b) Wheat husk
(c) Rice husk
(d) All the above

Answer

Answer: (c) Rice husk
In 1920, to prevent air pollution, the rice mills of Tollygunge, burnt rice husks instead of coal.


Question 15.
A large, densely populated city of a country or state, often the capital of the region was called:
(a) Capital
(b) Urbanisation
(c) Metropolis
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Metropolis
Often the capital of a region with a large, densely population was called as metropolis.


Question 16.
By 1750, London was a colossal city with a population of about:
(a) 7,75,000
(b) 6,75,000
(c) 8,75,000
(d) 9,75,000

Answer

Answer: (b) 6,75,000
By 1750s, most of the people lived in London. It was a colossal city with a population of about 6,75,000.


Question 17.
In the 1870s, about ………………………… criminals were living in London:
(a) 10,000
(b) 15,000
(c) 20,000
(d) 25,000

Answer

Answer: (c) 20,000
As London grew, crime also flourished. It was estimated that about 20,000 criminals were living in London in the 1870s.


Question 18.
Children were kept out of industrial work after the passage of the Compulsory Elementary Education Act in:
(a) 1840
(b) 1850
(c) 1860
(d) 1870

Answer

Answer: (d) 1870
After the passage of the Compulsory Elementary Education Act in 1870, children were kept out of industrial work.


Question 19.
Worker’s-mass housing schemes were planned to prevent the London poor from turning:
(a) Poorer
(b) Richer
(c) Rebellious
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Rebellious
Worker’s mass housing schemes were planned to prevent the London poor from turning rebellious.


Question 20.
Charles Booth, a Liverpool shipowner, conducted the first social survey of low-skilled London workers in:
(a) 1867
(6) 1877
(c) 1887
(d) 1897

Answer

Answer: (c) 1887
In 1887.


Question 21.
The principle of the Garden city was planned by:
(a) Ebenezer Scrooge
(b) Ebenezer Howard
(c) Robert Atlee
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Ebenezer Howard
Ebenezer Howard planned the Garden City.


Question 22.
The first section of the Under-ground in the world was opened on 10 January, 1863 between:
(а) Paddington street and Farrington street
(b) Paddington street and London street
(c) Farrington street and London street
(d) None of the above

Answer

Answer: (а) Paddington street and Farrington street
The first section of the underground in the world opened on 10 Jan, 1863 between Paddington and Farrington street in London.


Question 23.
By 1880, the expanded train service was carrying:
(a) 10 million passengers a year
(b) 20 million passengers a year
(c) 30 million passengers a year
(d) 40 million passengers a year

Answer

Answer: (d) 40 million passengers a year.
By 1880, the expanded train service was carrying 40 million passengers a year.


Question 24.
The London tube railway led to a massive:
(а) Displacement of the London rich
(b) Displacement of the London poor
(c) Movement of passengers
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Displacement of the London poor.
To make two miles of railways 900 houses had to be destroyed. Thus the London tube railway led to a massive displacement of the London poor.


Question 25.
Women of the upper and middle classes in Britain faced increasingly:
(a) Higher levels of education
(b) Higher levels of isolation
(c) High levels of enjoyment
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Higher levels of isolation
Women of the upper and middle classes in Britain faced increasingly higher levels of isolation.


Question 26.
The Chartist Movement meant:
(a) A movement demanding the right to vote for all adult females
(b) A movement demanding the right to vote for all adult members
(c) A movement demanding the right to vote for all adult males
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) A movement demanding the right to vote for all adult males.
The Chartist Movement demanded the vote for all adult males.


Question 27.
Over 1 million British people went to the seaside at Black pool is:
(a) 1853
(b) 1863
(c) 1873
(d) 1883

Answer

Answer: (d) 1883
Over 1 million British people went to the seaside at Blackpool in 1883.


Question 28.
In November 1887, a riot that was brutally suppressed by the police came to be known as:
(a) Bloody Monday
(b) Bloody Tuesday
(c) Bloody Saturday
(d) Bloody Sunday

Answer

Answer: (d) Bloody Sunday
On a Sunday in November 1887, a riot was brutally suppressed by the police. This riot came to be known as the Bloody Sunday.


Question 29.
In the early twentieth century, no more than …………………… percent of Indians were living in cities.
(a) 9
(b) 10
(c) 11
(d) 12

Answer

Answer: (c) 11
In the early twentieth century, no more than 11 percent of Indians were living in cities.


Question 30.
In the seventeenth century, Bombay was a group of seven islands under the control of:
(a) French
(b) Dutch
(c) Portuguese
(d) British

Answer

Answer: (c) Portuguese
In the seventeenth century, Bombay was a group of seven islands under the control of the Portuguese.


Write true (T) or false (F)

1. The city of Calcutta in the nineteenth century was brimming with opportunities for trade and commerce, education, jobs, etc.

Answer

Answer: True


2. Industrialisation did not change the form of urbanisation in the modern period.

Answer

Answer: False


3. By 1750, one out of every nine people of England and Wales lived in London.

Answer

Answer: True


4. The city of London was a powerful magnet for migrant populations because of having large factories.

Answer

Answer: False


5. Philanthropists were anxious about public morality, and industrialists wanted a hard-working and orderly labour force.

Answer

Answer: True


6. The 1861 census recorded a quarter of a million domestic servants is London.

Answer

Answer: True


7. Large number of children started working during that time, often against the wishes of the parents.

Answer

Answer: False


8. Older cities like London did not change inspite of people pouring in after the Industrial Revolution.

Answer

Answer: False


9. Although poverty was not unknown in the countryside, it was more concentrated and starkly visible in the city.

Answer

Answer: True


10. A variety of steps were taken to clean up London.

Answer

Answer: True


11. The congestion in the nineteenth- century industrial cities led to a yearning for clean country air.

Answer

Answer: True


12. Between the two World Wars the responsibility for housing the working classes was accepted by the landlords and rich people.

Answer

Answer: False


13. At the start of the underground railway system people were afraid to travel.

Answer

Answer: False


14. Women who worked for wages did not have control over their lives.

Answer

Answer: False


15. The public space became increasingly a male preserve, and the domestic sphere was seen as the proper place for women.

Answer

Answer: True


16. By the twentieth century, the family consisted of much smaller units.

Answer

Answer: True


17. For wealthy Britishers also there was no annual ‘London Season’.

Answer

Answer: False


18. In the nineteenth century, libraries, art galleries and museums were established to provide people with a sense of history and pride in the achievement of the British.

Answer

Answer: True


19. The Bloody Sunday of November occurred on 1865.

Answer

Answer: False


20. In the nineteenth century, Indian cities, mushroomed.

Answer

Answer: False


21. The East-India Company shifted its base from Surat to Bombay.

Answer

Answer: True


22. Bombay became the capital of the Bombay Presidency in 1819, after the Maratha Victory in the Anglo-Maratha war.

Answer

Answer: False


23. The first cotton textile mill was established in 1854.

Answer

Answer: True


24. The arrival of the textile mills increased the pressure of Bombay’s housing.

Answer

Answer: True


25. Many families could not reside at a time in a tenement.

Answer

Answer: False


26. During that time, streets of Bombay were also used for different types of leisure activities.

Answer

Answer: True


27. Caste and family groups in the mill neighbourhoods were headed by someone who was similar to a village headman.

Answer

Answer: True


28. By 1918, Trust schemes had deprived 60,000 people of their homes, but only 40,000 were rehoused.

Answer

Answer: False


29. The need for additional commercial space in the mid-nineteenth century led to the formulation of several plans, both by the government and private companies.

Answer

Answer: True


30. By the 1870s, the city of Bombay had expanded to about 22 square miles.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column-AColumn-B
1. Metropolis(а) A theory promoting liberty, rights of a person
2. Philanthropist(b) Suffocation due to lack of oxygen.
3. Tenement(c) One working for social upliftment and charity.
4. Asphyxiation(d) A capital of the region, usually densely populated.
5. Individualism(e) Over-crowded apartment house.
Answer

Answer:

Column-AColumn-B
1. Metropolis(d) A capital of the region, usually densely populated.
2. Philanthropist(c) One working for social upliftment and charity.
3. Tenement(e) Over-crowded apartment house.
4. Asphyxiation(b) Suffocation due to lack of oxygen.
5. Individualism(а) A theory promoting liberty, rights of a person

2.

Column-IColumn-IIColumn-III
1. 20,000 criminals were living in(a) carrying 40 million passengers by(A) 1870s
2. One out of every nine people of England and Wales lived in(b) November(B) 1750
3. The expanded train service was(c) London by(C) 1880
4. The Bloody Sunday took place in(d) London in the(D) 1819
5. Bombay became the capital of(e) Bombay Presidency(E) 1887
Answer

Answer:

Column-IColumn-IIColumn-III
1. 20,000 criminals were living in(d) London in the(A) 1870s
2. One out of every nine people of England and Wales lived in(c) London by(B) 1750
3. The expanded train service was(a) carrying 40 million passengers by(C) 1880
4. The Bloody Sunday took place in(b) November(E) 1887
5. Bombay became the capital of(e) Bombay Presidency(D) 1819

3.

Column-AColumn-B
1. The Bitter Cry of Outcast London(A) 1917
 2. A Liverpool Shipowner(B) Charles Dickens
3. Russian Revolution(C) 1863
4. First Underground opened in(D) Andrew Mearns
5. Dombey and Son(E) Charles Booth
Answer

Answer:

Column-AColumn-B
1. The Bitter Cry of Outcast London(D) Andrew Mearns
 2. A Liverpool Shipowner(E) Charles Booth
3. Russian Revolution(A) 1917
4. First Underground opened in(C) 1863
5. Dombey and Son(B) Charles Dickens

Fill in the blanks

1. ……………………… changed the form of urbanisation in the modern period.

Answer

Answer: Industrialisation


2. The city of ……………………… was a powerful magnet for migrant populations.

Answer

Answer: London


3. Factories employed large number of ……………………… in the late eighteenth and early nineteenth centuries.

Answer

Answer: women


4. The ……………………… in the nineteenth-century industrial city also led to a yearning for clean country air.

Answer

Answer: congestion


5. Demands were made for new ‘………………………’ for the city.

Answer

Answer: lungs


6. To make two miles of railway, ……………………… homes had to be destroyed.

Answer

Answer: 900


7. The city encouraged a new spirit of ……………………… among both men and women.

Answer

Answer: individualism


8. A large city population was both a ……………………… and an opportunity.

Answer

Answer: threat


9. The establishment of ……………………… mills led to a fresh surge in migration.

Answer

Answer: textile


10. The first cotton textile mill in ……………………… was established in 1854.

Answer

Answer: Bombay


11. The arrival of the textile mills only increased the pressure on Bombay’s ……………………… .

Answer

Answer: housing


12. One of the ways the city of Bombay has developed is through massive ……………………… projects.

Answer

Answer: reclamation


13. Most of the people in the ……………………… industry were themselves migrants.

Answer

Answer: film


14. ……………………… became the first Indian city to get smoke nuisance legislation.

Answer

Answer: Calcutta


15. In 1920, the ……………………… mills of Tollygunge began to burn rice husk instead of coal.

Answer

Answer: rice.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 10 History Chapter 6 Work, Life and Leisure with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Work, Life and Leisure Class 10 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 6 Work, Life and Leisure with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 7 Print Culture and the Modern World with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 10 History Chapter 7 Print Culture and the Modern World with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Print Culture and the Modern World Class 10 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 7 History Objective Questions.

Print Culture and the Modern World Class 10 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 10 Exams can download MCQ on Print Culture and the Modern World Class 10 with Answers from here. By practicing Class 10 History Chapter 7 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 10 SST History Chapter 7 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Penny magazines were especially meant for:
(a) Children
(b) Adults
(c) Men
(d) Women

Answer

Answer: (d) Women
Penny magazines were especially meant for women.


Question 2.
Leading libraries in England became instruments for educating:
(a) White-collar workers and artisans
(b) Artisans and lower-middle class people
(c) While-collar workers
(d) White-collar workers artisans and lower-middle class people

Answer

Answer: (d) White-collar workers artisans and lower-middle class people
Leading libraries in England became instruments for educating white-collar workers, artisans and lower-middle class people.


Question 3.
By the late eighteenth century the press came to made up of:
(a) Paper
(b) Stone
(c) Metal
(d) Wood

Answer

Answer: (c) Metal
By the late eighteenth century the press came to be made up of metal.


Question 4.
The power-driven cylindrical press was capable of:
(a) Printing 6,000 sheets per hour
(b) Printing 7,000 sheets per hour
(c) Printing 8,000 sheets per hour
(d) Printing 9,000 sheets per hour

Answer

Answer: (c) Printing 8,000 sheets per hour
It was capable of printing 8,000 sheets per hour.


Question 5.
In the 1920s in England, popular works were sold in cheap series, called the:
(a) Dollar series
(b) Pound Series
(c) Shilling Series
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Shilling Series
In the 1920s in England, popular works were sold in cheap series called the shilling series.


Question 6.
India had a very rich and old tradition of hand-written manuscripts in:
(a) Sanskrit, Arabic and various vernacular languages
(b) Arabic, Persian and various vernacular languages
(c) Sanskrit, Arabic and Persian
(d) Sanskrit, Arabic, Persian and various vernacular languages

Answer

Answer: (d) Sanskrit, Arabic, Persian and various vernacular languages
In India most of the manuscripts were written in Sanskrit, Arabic, Persian and various vernacular languages.


Question 7.
Manuscripts were highly:
(а) Expensive and fragile
(b) Decorated and fragile
(c) Expensive
(d) None of the above

Answer

Answer: (а) Expensive and fragile
Since manuscripts were written by hand, they were expensive and fragile.


Question 8.
The printing press first came to Goa with Portuguese missionaries in the:
(а) Mid-fourteenth century
(b) Mid-sixteenth century
(c) Mid-seventeenth century
(d) Mid-eighteenth century

Answer

Answer: (b) Mid-sixteenth century
In the mid-sixteenth century.


Question 9.
Catholic priests printed the first Tamil book in ……………. at Cochin.
(a) 1549
(b) 1559
(c) 1569
(d) 1579

Answer

Answer: (d) 1579
In 1579, Catholic priests printed the first Tamil book at Cochin.


Question 10.
The Deoband Seminary was founded in:
(a) 1857
(b) 1867
(c) 1877
(d) 1887

Answer

Answer: (b) 1867
In 1867.


Question 11.
Amar Jiban was the autobiography of:
(а) Rashsundari Debi
(b) Kalpana Debi
(c) Mahasundari Debi
(d) none of the above

Answer

Answer: (а) Rashsundari Debi
Amar Jiban was the autobiography of Rashsundari Debi.


Question 12.
Istri Dharm Vichar was published by:
(a) Shyam Chaddha
(b) Sohan Chaddha
(c) Mohan Chaddha
(d) Ram Chaddha

Answer

Answer: (d) Ram Chaddha
Ram Chaddha published Istri Dharma Vichar to teach women how to be obedient wives.


Question 13.
Chhote Aur Bade Ka Sawal was written and published by:
(a) Kashi baba
(b) Kali baba
(c) Sohan baba
(d) Mohan baba

Answer

Answer: (a) Kashi baba
Kashi Baba, a Kanpur mill worker, wrote and published Chotte Aur Bade Ka Sawal in 1938.


Question 14.
Kesari was owned by:
(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Mahatma Gandhi
(d) All the above

Answer

Answer: (a) Bal Gangadhar Tilak
Kesari, a newspaper was owned by Bal Gangadhar Tilak.


Question 15.
Bal Gangadhar was imprisoned in:
(a) 1908
(b) 1909
(c) 1910
(d) 1911

Answer

Answer: (a) 1908
When Bal Gangadhar Tilak wrote about the Punjab revolutionaries he was imprisoned in 1908.


Question 16.
The earliest kind of print technology was developed in:
(a) China, Japan and India
(b) China, Japan and Russia
(c) China, Japan and Korea
(d) None of the above.

Answer

Answer: (c) China, Japan and Korea
The earliest system of hand-printing was developed in China, Japan and Korea.


Question 17.
The major producer of printed material was:
(a) China
(b) Japan
(c) Korea
(d) India

Answer

Answer: (a) China
China possessed a huge bureaucratic system which recruited its personnel through civil service examination. Thus the major producer of print material was China.


Question 18.
Buddhist Missionaries from China introduced hand-printing technology into Japan around:
(a) AD 769-779
(b) AD 768-770
(c) AD 777-870
(d) AD 758-760

Answer

Answer: (b) AD 768-770
Buddhist missionaries from China introduced hand-printing technology into Japan around AD 768-770.


Question 19.
The earlier name of Tokyo was:
(a) Ido
(b) Ado
(c) Edo
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Edo
The earlier name of Tokyo was Edo.


Question 20.
Marco Polo returned to Italy after many years of exploration in:
(a) 1285
(b) 1275
(c) 1295
(d) 1765

Answer

Answer: (c) 1295
In 1295, Marco Polo returned to Italy after many years of exploration in China.


Question 21.
Johann Gutenberg developed the first known printing press in the:
(a) 1420s
(b) 1430s
(c) 1440s
(d) 1450s

Answer

Answer: (b) 1430s
The first printing press was developed by Johann Gutenberg in the 1430s.


Question 22.
The first printed book was the:
(a) Bible
(b) Ramayana
(c) Mahabharata
(d) All the above

Answer

Answer: (a) Bible
Bible was the first printed book.


Question 23.
The shift from hand-printing to mechanical printing led to the:
(a) Book revolution
(b) Print revolution
(c) Mechanical revolution
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Print revolution
The shift from hand-printing to mechanical printing led to the print revolution.


Question 24.
A historical account or folk tale in verse, usually sung or recited is called a:
(a) Travern
(b) Ballad
(c) Verse
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Ballad
A ballad is a historical account or folk tale in verse, usually sung or recited.


Question 25.
Ninety Five Theses criticising many of the practices or rituals of the Roman Catholic Church was written by:
(a) Martin Luther
(b) Mark Twain
(c) Mark Henry
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Martin Luther
Martin Luther wrote the Ninety Five Theses critising many of the practices of rituals of the Roman Catholic Church.


Question 26.
A Roman Catholic court for identifying and punishing heretics was called:
(a) Heretical
(b) Inquisition
(c) Seditious
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Inquisition
Inquisition was a former Roman Catholic Court for identifying and punishing heretics.


Question 27.
By the seventeenth and eighteenth centuries literacy rates:
(a) Went down in most parts of Europe
(b) Remained same in most parts of Europe
(c) Went up in most parts of Europe
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Remained same in most parts of Europe
In most parts of Europe, literacy rates went up by the seventeenth and eighteenth centuries.


Question 28.
The ritual calenders were called:
(a) Almanacs
(b) Holy calenders
(c) Chap books
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Almanacs
Almanacs were the ritual calendars.


Question 29.
Pocket size books that were sold by travelling pedlars were called:
(а) Almanacs
(b) Story books
(c) Chap books
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Chap books
Chapbooks were the pocket size books sold by travelling pedlars.


Question 30.
A children’s press, devoted to literature for children alone, was set up in France in:
(a) 1837
(b) 1847
(c) 1857
(d) 1867

Answer

Answer: (c) 1857
It was set-up in 1857 to promote children education.


Write true (T) or false (F)

1. Production of handwritten manuscripts was also organised in new ways to meet the expanded demand.

Answer

Answer: True


2. The production of handwritten manuscripts could satisfy the ever-increasing demand for books.

Answer

Answer: False


3. Gutenberg was the son of a merchant and grew up on a large agricultural estate.

Answer

Answer: True


4. About 190 copies of the Bible were printed and it took three years to produce them.

Answer

Answer: False


5. Printed books at first did not resemble the written manuscripts in appearance and layout.

Answer

Answer: False


6. Between 1450 and 1550, printing presses were set up in most countries of Europe.

Answer

Answer: True


7. Access to books created a new culture of reading.

Answer

Answer: True


8. Print created the possibility of wide circulation of ideas, and introduced a new world of debate and discussion.

Answer

Answer: True


9. Skilled craftsmen could duplicate, with remarkable accuracy, the beauty of Calligraphy.

Answer

Answer: True


10. Japan, possessed a huge bureaucratic system which recruited its personnel through civil service examinations.

Answer

Answer: False


11. Wives of scholar-officials published their works and courtesans wrote about their lives.

Answer

Answer: True


12. Western printing techniques and mechanical presses were imported in the late eighteenth century.

Answer

Answer: False


13. Shanghai became the hub of the new print culture, catering to the Western-style schools.

Answer

Answer: True


14. The oldest Japanese book, printed in AD 868, was the Buddhist Diamond Sutra.

Answer

Answer: True


15. In 1295, Marco Polo returned to Italy after many years of exploration in Japan.

Answer

Answer: False


16. Many people believed that books could change the world, liberate society from despotism and tyranny.

Answer

Answer: True


17. Many historians have argued that print culture created the conditions due to which the Russian Revolution occurred.

Answer

Answer: False


18. By the 1780s there was an outpouring of literature that mocked the royalty and criticised their morality.

Answer

Answer: True


19. Cartoons and caricatures typically suggested that the monarchy remained absorbed only in sensual pleasures.

Answer

Answer: True


20. Print directly shaped the minds of the people and opened up the possibility of thinking differently.

Answer

Answer: False


21. Production of schools textbooks became critical for the publishing industry.

Answer

Answer: True


22. Penny magazines were especially meant for children, giving them knowledge about the environment.

Answer

Answer: False


23. Leading libraries have been in existence from the seventeenth century onwards.

Answer

Answer: True


24. In 1517, Martin Luther wrote Ninety Five Theses criticising many of the practices and rituals of the Roman Catholic Church.

Answer

Answer: True


25. In the seventeenth century, Manocchio began to read books that were available in his locality.

Answer

Answer: False


26. The Roman Church began to maintain an Index of Prohibited Books from 1558.

Answer

Answer: True


27. Through the eighteenth and nineteenth centuries literacy rates went up in most parts of Europe.

Answer

Answer: False


28. In England, penny chap books were carried by petty pedlars known as chapmen.

Answer

Answer: True


29. The periodical press developed from the early eighteenth century, combining information about current affairs and politics.

Answer

Answer: False


30. The writings of thinkers such as Thomas Paine, Voltaire, etc. were widely printed and read.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column-AColumn-B
1. Calligraphy(a) beliefs which did not follow the teachings of the church
2. Vellum(b) the state of being fully satisfied
3. Taverns(c) a speech, opposing the government
4. Protestant Reformation(d) Legal scholars of Islam
5. Heretical(e) a legal pronouncement on Islamic law
6. Satiety(f) a movement to reform the Catholic Church
7. Seditious(g) a place where people gathered to drink
8. Ulema(h) a parchment made from the skin of a animals
9. Fatwa(i) the art of beautiful and stylised writing
Answer

Answer:

Column-AColumn-B
1. Calligraphy(i) the art of beautiful and stylised writing
2. Vellum(h) a parchment made from the skin of a animals
3. Taverns(g) a place where people gathered to drink
4. Protestant Reformation(f) a movement to reform the Catholic Church
5. Heretical(a) beliefs which did not follow the teachings of the church
6. Satiety(b) the state of being fully satisfied
7. Seditious(c) a speech, opposing the government
8. Ulema(d) Legal scholars of Islam
9. Fatwa(e) a legal pronouncement on Islamic law

2.

Column-IColumn-IIColumn-III
1. A children’s press was set-up in(a) readers as well(A) in 1857
2. Women became important as(b) England(B) 1930S
3. Shilling Series were sold in(c) in the(C) J.A. Hickey
 4. The Great Depression occurred(d) France(D) in the 1920s
5. Bengal Gazette was edited(e) by(E) as writers
Answer

Answer:

Column-IColumn-IIColumn-III
1. A children’s press was set-up in(d) France(A) in 1857
2. Women became important as(a) readers as well(E) as writers
3. Shilling Series were sold in(b) England(D) in the 1920s
 4. The Great Depression occurred(c) in the(B) 1930S
5. Bengal Gazette was edited(e) by(C) J.A. Hickey

3.

Column-AColumn-B
1. Oldest Japanese Book(a) 1430s
2. Kitagawa Utamaro(b) ballad
3. The first printing press(c) galley
4. A historical accent or folk tale(d) Diamond Sutra
5. Metal frame in which types are laid(e) born in Eolo
Answer

Answer:

Column-AColumn-B
1. Oldest Japanese Book(d) Diamond Sutra
2. Kitagawa Utamaro(e) born in Edo
3. The first printing press(a) 1430s
4. A historical accent or folk tale(b) ballad
5. Metal frame in which types are laid(c) galley

Fill in the blanks

1. Ram Mohan Roy published the Sambad Kaumudi from ……………………… .

Answer

Answer: 1821


2. From 1822, two Persian newspapers were published, Jan-i-Jahan and ……………………… .

Answer

Answer: Shamsul Akhbar


3. In north India, the ……………………… were deeply anxious about the collapse of Muslim dynasties.

Answer

Answer: Ulema


4. The Deoband Seminary published thousands upon thousands of ……………………… telling Muslim readers how to conduct themselves in their everyday lives.

Answer

Answer: fatwas


5. Among ……………………… print encouraged the readings of religious texts, especially in the vernacular languages.

Answer

Answer: Hindu


6. Some social reforms and novels had already created a great interest in ……………………… lives and emotion.

Answer

Answer: women’s


7. In ……………………… a folk literature was widely printed from the early twentieth century.

Answer

Answer: Punjab


8. The Vernacular Press Act was passed in ……………………… .

Answer

Answer: 1878.


9. The self-educated working class people wrote ……………………… tracts and auto-biographies in large numbers.

Answer

Answer: political


10. The ……………………… press was capable of printing 8000 sheets per hour.

Answer

Answer: cylindrical


11. The ……………………… of several individual mechanical improvements transferred the appearance of printed texts.

Answer

Answer: accumulation


12. Printers and ……………………… continuously developed new strategies to sell their products.

Answer

Answer: publishers


13. ……………………… had a very rich and old tradition of hand-written manuscripts.

Answer

Answer: India


14. From 1780, James Augustus Hickey began to edit the ……………………… .

Answer

Answer: Bengal Gazette


15. Printed tracts and ……………………… not only spread the new ideas, but they shaped the nature of the debate.

Answer

Answer: newspaper


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 10 History Chapter 7 Print Culture and the Modern World with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Print Culture and the Modern World Class 10 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 7 Print Culture and the Modern World with Answers Read More »

Bepin Choudhury’s Lapse of Memory Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 4

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 4 Bepin Choudhury’s Lapse of Memory with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 8 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Bepin Choudhury’s Lapse of Memory Class 8 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Bepin Choudhury’s Lapse of Memory Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 4 Bepin Choudhury’s Lapse of Memory with Answers

Enhance your subject knowledge through Bepin Choudhury’s Lapse of Memory MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Bepin Choudhury’s Lapse of Memory provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 8th Bepin Choudhury’s Lapse of Memory MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the given passages carefully and answer the questions that follow by choosing the correct alternative:

(1)

Now Bepin Babu realised that it was not he but this man who was making a mistake. Bepin babu had never been to Ranchi. He had been at the point of going several times, but never made it. He smiled and said, “Do you know who I am?” The man raised his eyebrows, bit his tongue and said, “Do I know you? Who doesn’t know Bepin Choudhury?” Bepin Babu now turned towards the bookshelves and said, “Still you’re making a mistake. One often does. I’ve never been to Ranchi.” The man laughed aloud.

Question 1.
Who was ‘this man’?
(a) Parimal Ghose
(b) Shopkeeper
(c) Chetan Babu
(d) Chunni Lal

Answer

Answer: (a) Parimal Ghose


Question 2.
Bepin Babu had never been to
(a) Kanpur
(b) Lucknow
(c) Ranchi
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Ranchi


Question 3.
“Do you know who I am?” For whom ‘I’ is used here?
(a) Parimal Ghose
(b) Bepin Choudhury
(c) Chetan Babu
(d) ChunniLal

Answer

Answer: (b) Bepin Choudhury


Question 4.
Give the meaning of ‘several’.
(a) various
(b) severe
(c) limited
(d) many

Answer

Answer: (d) many


Question 5.
Give the opposite of ‘aloud’.
(a) loudly
(b) fast
(c) slow
(d) sharp

Answer

Answer: (c) slow


(2)

Every Monday, on his way back from work, Bepin Choudhury would drop in at Kalicharan’s in New Market to buy books. Crime stories, ghost stories, and thrillers. He had to buy at least five at a time to last him through the week. He lived alone, was not a good mixer, had few friends, and didn’t like spending time in idle chat. Today, at Kalicharan’s, Bepin Babu had the feeling that someone was observing him from close quarters. He turned around and found himself looking at a round-faced, meek-looking man who now broke into a smile.

Question 1.
Name the lesson.
(a) The Summit Within
(b) Bepin Choudhury’s Lapse of Memory
(c) The School Boy
(d) A Short Mansoon Dairy

Answer

Answer: (b) Bepin Choudhury’s Lapse of Memory


Question 2.
What was Bepin Babu’s routine?
(a) To go out for a walk
(b) To exercise
(c) To collect novels for a week
(d) None of these

Answer

Answer: (c) To collect novels for a week


Question 3.
Who met Bepin Babu at New Market?
(a) ChunniLal
(b) Sita Ram
(c) Parimal Ghose
(d) Kalicharan

Answer

Answer: (c) Parimal Ghose


Question 4.
What was the man doing?
(a) Staring at Bepin Babu
(b) Reading books
(c) Buying books
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Staring at Bepin Babu


Question 5.
What kind of man was Bepin Babu?
(a) A lonely man
(b) Had a few friends
(c) Not a good mixer
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


(3)

And yet the man knew a great deal about him. How? He even seemed to know some intimate details. The bag of books, wife’s death, brother’s insanity… The only mistake was about his having gone to Ranchi. Not a mistake; a deliberate lie. In ’58, during the Pujas, he was in Kanpur at his friend Haridas Bagchi’s place. All Bepin Babu had to do was write to—no, there was no way of writing to Haridas. Bepin Babu suddenly remembered that Haridas had left with his wife for Japan some weeks ago, and he didn’t have his address.

Question 1.
For whom ‘The man’ word is used here?
(a) Bepin Choudhury
(b) Parimal Ghose
(c) Chetan Babu
(d) Chunni Lai

Answer

Answer: (b) Parimal Ghose


Question 2.
What intimate details are talked about in the passage?
(a) Bag of books
(b) Wife’s death
(c) Brother’s insanity
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 3.
What was the only mistake?
(a) About having gone to Lucknow
(b) About having gone to Ranchi
(c) About having gone to Kanpur
(d) None of these

Answer

Answer: (b) About having gone to Ranchi


Question 4.
Where was Bepin in ’58 during Puja holidays?
(a) Hapur
(b) Lucknow
(c) Kanpur
(d) Dimapur

Answer

Answer: (c) Kanpur


Question 5.
Who was Haridas Bagchi?
(a) Bepin’s brother
(b) Bepin’s friend
(c) Bepin’s father
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Bepin’s friend


(4)

Bepin Babu’s car was safely parked in Bertram Street by the Lighthouse Cinema. He told the driver as he got into the car, “Just drive by the Ganga, will you, Sitaram.” Driving up the Strand Road, Bepin Babu regretted having paid so much attention to the intruder. He had never been to Ranchi—no question about it. It was inconceivable that he should forget such an incident which took place only six or seven years ago. He had an excellent memory. Unless—Bepin Babu’s head reeled.

Question 1.
Name the lesson.
(a) The Summit Within
(b) Bepin Choudhury’s Lapse of Memory
(c) The Tsunami
(d) A Visit to Cambridge

Answer

Answer: (b) Bepin Choudhury’s Lapse of Memory


Question 2.
Where was Bepin Babu’s car parked?
(a) In Bertram Street
(b) In Bertram State
(c) In Bhartiya Street
(d) In Bertram City

Answer

Answer: (a) In Bertram Street


Question 3.
What was the name of the driver?
(a) Ramu
(b) Ramphal
(c) Raja
(d) Sita Rani

Answer

Answer: (d) Sita Rani


Question 4.
For ‘whom’ the word ‘intruder’ is used?
(a) Parimal Ghose
(b) ChunniLal
(c) Chetan Babu
(d) Bepin Babu

Answer

Answer: (a) Parimal Ghose


Question 5.
Give the meaning of ‘reeled’.
(a) realised
(b) revealed
(c) confused
(d) railed

Answer

Answer: (c) confused


(5)

“As far as I can make out,” said Dr. Chanda, “And I think you’re of the same opinion—you must have been to Ranchi, but due to some unknown reason, the entire episode has slipped out of your mind. What I suggest is that you go to Ranchi once again. The sight of the place may remind you of your trip. This is not impossible. More than that I cannot do at the moment. I’ve prescribed a nerve tonic and a tranquilliser. Sleep is essential, or the symptoms will get more pronounced.”

Question 1.
What was Dr. Chanda talking about Bepin Babu?
(a) Lapse of memory
(b) Lapse of snorting
(c) Lapse of writing
(d) Lapse of sleep

Answer

Answer: (a) Lapse of memory


Question 2.
What did he suggest?
(a) To visit Lucknow
(b) To visit Ranchi once again
(c) To visit Kanpur
(d) None of these

Answer

Answer: (b) To visit Ranchi once again


Question 3.
What treatment did he give to Bepin Babu?
(a) A tablet
(b) A tranquilliser
(c) A nerve tonic
(d) Both (b) and (c)

Answer

Answer: (d) Both (b) and (c)


Question 4.
Give the meaning of ‘essential’.
(a) not necessary
(b) common
(c) necessary
(d) special

Answer

Answer: (c) necessary


Question 5.
Give the opposite of ‘impossible’
(a) not possible
(b) possible
(c) possibility
(d) happen

Answer

Answer: (b) possible


(6)

“Wait just a minute ’58…..just let me check in my dairy.” For a minute there was silence.
Bepin Babu could feel that his heartbeat had gone up. He was sweating a little.
“Hello.”
“Yes.”
“I’ve got it. I’d been out twice.”
“Where?”
“Once in February—nearby—to Krishnanagar to a nephew’s wedding. And then……but you’d know about this one. The trip to Ranchi. You were there too. That’s all. But what’s all this sleuthing about?”

Question 1.
Name the lesson.
(a) The Summit Within
(b) Bepin Choudhury’s Lapse of Memory
(c) A Short Monsoon Diary
(d) This is Jody’s Fawn

Answer

Answer: (b) Bepin Choudhury’s Lapse of Memory


Question 2.
Who was the speaker of first line?
(a) Dinesh Mukerjee
(b) Bepin Choudhury
(c) Chetan Babu
(d) ChunniLal

Answer

Answer: (a) Dinesh Mukerjee


Question 3.
He was talking to
(a) Chetan Babu
(b) The driver
(c) Bepin Babu
(d) ChunniLal

Answer

Answer: (c) Bepin Babu


Question 4.
Where did the speaker go in ’58?
(a) Krishnanagar
(b) Ranchi
(c) Both (a) and (b)
(d) Lucknow

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 5.
Give the meaning of ‘sleuthing’.
(a) to leave
(b) to help
(c) to know
(d) to investigate

Answer

Answer: (d) to investigate


(7)

Next morning, Bepin Babu was back in Culcutta. He realised that there was truly no hope for him. Soon he would lose everything: his will to work, his confidence, his ability, his balance of mind. Was he going to end up in the asylum at….? Bepin Babu couldn’t think any more. Back home, he rang up Dr. Chanda and asked him to come over. Then, after a shower, he got into bed with an ice-bag clamped on his head. Just then he servant brought him a letter which someone had left in the letter box. A greenish envelope with his name in red ink on it.

Question 1.
What did Bepin Babu realise?
(a) That he is forgetting something
(b) He can’t think more
(c) That he is suffering from ‘Lapse of Memory ‘
(d) None of these

Answer

Answer: (c) That he is suffering from ‘Lapse of Memory ‘


Question 2.
Whom did he ring up?
(a) Dr. Chanda
(b) Dr. Chadha
(c) Dr. Mukerjee
(d) Dr. Chandra

Answer

Answer: (b) Dr. Chadha


Question 3.
What did Bepin do then?
(a) He began to study
(b) He started writing
(c) He took a cup of tea
(d) He got into bed

Answer

Answer: (d) He got into bed


Question 4.
What did the servant bring for him?
(a) A cup of tea
(b) A book
(c) A letter
(d) A newspaper

Answer

Answer: (c) A letter


Question 5.
‘Asylum’ is a place :
(a) to keep sick people
(b) to keep mad people
(c) to keep needy people
(d) none of these

Answer

Answer: (b) to keep mad people


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 4 Bepin Choudhury’s Lapse of Memory with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 8 English Bepin Choudhury’s Lapse of Memory MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Bepin Choudhury’s Lapse of Memory Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 4 Read More »

error: Content is protected !!