Author name: Prasanna

The Summit Within Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 5

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 5 The Summit Within with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 8 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering The Summit Within Class 8 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the The Summit Within Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 5 The Summit Within with Answers

Enhance your subject knowledge through The Summit Within MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on The Summit Within provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 8th The Summit Within MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the given passages carefully and answer the questions that follow by choosing the correct alternative:

(1)

All these thoughts led me to question myself as to why people climb mountains. It is not easy to answer the question. The simplest answer would be, as others have said, “Because it is there.” It presents great difficulties. Man takes delight in overcoming obstacles. The obstacles in climbing a mountain are physical. A climb to a summit means endurance, persistence and will power. The demonstration of these physical qualities is no doubt exhilarating, as it was for me also.

Question 1.
Name the lesson.
(a) This is Jody’s Fawn
(b) The Summit Within
(c) A Visit to Cambridge
(d) The Tsunami

Answer

Answer: (b) The Summit Within


Question 2.
What gives man happiness?
(a) Having money
(b) Having friends
(c) Overcoming obstacles
(d) Having relatives

Answer

Answer: (c) Overcoming obstacles


Question 3.
How has the author defined ‘a climb to a summit’?
(a) Patience
(b) Willpower
(c) Courage
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 4.
For whom ‘me’ is used here.
(a) the organiser.
(b) Major H.P.S. Ahluwalia
(c) the climber
(d) the editor

Answer

Answer: (b) Major H.P.S. Ahluwalia


Question 5.
Give the meaning of ‘obstacles’.
(a) hindrances
(b) spectacles
(c) situation
(d) conditions

Answer

Answer: (a) hindrances


(2)

Of all the emotions which surged through me as I stood on the summit of Everest, looking over miles of panorama below us, the dominant one I think was humility. The physical in me seemed to say, ‘Thank God, it’s all over!” However, instead of being jubilant, there was a tinge of sadness. Was it because I had already done the ‘ultimate’ in climbing and there would be nothing higher to climb and all roads hereafter would lead down?

Question 1.
Who is the narrator?
(a) Major H.P.S. Ahluwalia
(b) Bepin Choudhury’s
(c) Commander-in-Chief
(d) An editor

Answer

Answer: (a) Major H.P.S. Ahluwalia


Question 2.
What has been the narrator’s glorious achievement?
(a) Conquest of Mount Kailash
(b) Conquest of Mount Everest
(c) Conquest of Mount K2
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Conquest of Mount Everest


Question 3.
How did he feel while standing on the Mount Everest?
(a) Proud
(b) Sad
(c) Humble
(d) Tired

Answer

Answer: (c) Humble


Question 4.
For what did he thank God?
(a) For helping him
(b) For this beautiful earth
(c) For giving him the opportunity
(d) The climbing was over

Answer

Answer: (d) The climbing was over


Question 5.
Give the verb form of ‘humality’
(a) humble
(b) humiliation
(c) humiliate
(d) humiliating

Answer

Answer: (c) humiliate


(3)

Breathing is difficult. You curse yourself for having let yourself in for this. You wonder why you ever undertook the ascent. There are moments when you feel like going back. It would be sheer relief to go down, instead of up. But almost at once you snap out of that mood. There is something in you that does not let you give up the struggle. And you go on. Your companion keeps up with you.

Question 1.
Where did the author find breathing difficult?
(a) On the hills
(b) On the great height
(c) On the mountains
(d) None of these

Answer

Answer: (b) On the great height


Question 2.
For what did he curse himself?
(a) For joining the expedition
(b) For climbing the everest
(c) For not joining the expedition
(d) None of these

Answer

Answer: (a) For joining the expedition


Question 3.
Who gives support at this time?
(a) One’s companion
(b) The Commander
(c) The guide
(d) The Sherpa

Answer

Answer: (a) One’s companion


Question 4.
Give the opposite of ‘relief’.
(a) painless
(b) belief
(c) relieve
(d) pain

Answer

Answer: (d) pain


Question 5.
What is the main quality that played a major role in the author’s climb?
(a) Physical power
(b) Strong muscles
(c) Will power
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Will power


(4)

Once having granted this, the question remains : Why Everest? Because it is the highest, the mightiest and has defied many previous attempts. It takes the last ounce of one’s energy. It is a brutal struggle with rock and ice. Once taken up, it cannot be given up halfway even when one’s life is at stake. The passage back is as difficult as the passage onwards. And then, when the summit is climbed, there is the exhilaration, the joy of having done something, the sense of a battle fought and won. There is a feeling of victory and of happiness.

Question 1.
Name the lesson.
(a) The Tsunami
(b) The Great Stone Face-I
(c) A Visit to Cambridge
(d) The Summit Within

Answer

Answer: (d) The Summit Within


Question 2.
What has been the narrator’s glorious achievement?
(a) To climb the mountain
(b) To achieve success in life
(c) To climb the Everest
(d) None of these

Answer

Answer: (c) To climb the Everest


Question 3.
Mount Everest is the and peak in the world.
(a) highest, mightiest
(b) highest, oldest
(c) mightiest and oldest
(d) snowy, smallest

Answer

Answer: (a) highest, mightiest


Question 4.
How did the narrator feel after climbing the Everest?
(a) Victorious
(b) Victorious and very happy
(c) Proudly
(d) Energetic

Answer

Answer: (b) Victorious and very happy


Question 5.
Give the meaning of ‘exhilaration’.
(a) excitement
(b) achievement
(c) exertion
(d) exhilarating

Answer

Answer: (a) excitement


(5)

There is another summit. It is within yourself. It is in your own mind. Each man carries within himself his own mountain peak. He must climb it to reach to a fuller knowledge of himself. It is fearful and unscalable. It cannot be climbed by anyone else. You yourself have to do it. The physical act of climbing to the summit of a mountain outside is akin to the act of climbing the mountain within. The effects of both the climbs are the same. Whether the mountain you climb is physical or emotional or spiritual, the climb will certainly change you. It teaches you much about the world and about yourself.

Question 1.
Which another summit the author is talking about?
(a) Mount K2
(b) Summit in one’s own mind
(c) Mount Kailash
(d) Disturbances of life

Answer

Answer: (b) Summit in one’s own mind


Question 2.
Why is it necessary to climb the summit in one’s own mind?
(a) To know others completely
(b) To gain something
(c) To know oneself completely
(d) To have name and fame

Answer

Answer: (c) To know oneself completely


Question 3.
The effects of both the climbs are the same. What are those effects?
(a) Both are necessary for life
(b) Both change the climber
(c) Both change the mind
(d) Both bring name and fame

Answer

Answer: (b) Both change the climber


Question 4.
Which type of climbing changes the climber?
(a) Physical
(b) Spiritual
(c) Emotional
(d) All of them

Answer

Answer: (d) All of them


Question 5.
Give the opposite of ‘knowledge’.
(a) ignorance
(b) knowing
(c) knowledgeable
(d) not knowing

Answer

Answer: (a) ignorance


(6)

Looking around from the summit you tell yourself that it was worthwhile. Other silvery peaks appear through the clouds. If you are lucky the sun may be on them. The surrounding peaks look like a jewelled necklace around the neck of your summit. Below, you see vast valleys sloping into the distance. It is an ennobling, enriching experience to just look down from the summit of a mountain. You bow down and make your obeisance to whichever God you worship.

Question 1.
Who is the narrator?
(a) The Commander
(b) Major H.P.S. Ahluwalia
(c) The Sherpa
(d) A companion of Ahluwalia

Answer

Answer: (b) Major H.P.S. Ahluwalia


Question 2.
What achievement has the narrator achieved?
(a) Conquest of Mount Kailash
(b) Conquest of K2
(c) Conquest of Mount Everest
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Conquest of Mount Everest


Question 3.
How do the peaks look?
(a) Like a jewelled necklace
(b) Snowy
(c) Like ice-balls
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Like a jewelled necklace


Question 4.
What did the narrator see in the valley?
(a) Some vegetation
(b) Ice
(c) Sloping into the distance
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Sloping into the distance


Question 5.
Give the meaning of ‘obeisance’.
(a) show your love
(b) show your hatred
(c) show your respect
(d) disobedience

Answer

Answer: (c) show your respect


(7)

I left on Everest a picture of Guru Nanak. Rawat left a picture of Goddess Durga. Phu Dorji left a relic of the Buddha. Edmund Hillary had buried a cross under a cairn (a heap of rocks and stones) in the snow. These are not symbols of conquest but of reverence. The experience of having climbed to the summit changes you completely.

Question 1.
Who is ‘I’ here?
(a) Major H.P.S. Ahluwalia
(b) The Sherpa
(c) Major Rawat
(d) Phu Dorji

Answer

Answer: (a) Major H.P.S. Ahluwalia


Question 2.
What has the narrator left on ‘Mount Everest’ as a symbol of reverence?
(a) A picture of Durga
(b) A cross
(c) A picture of Guru Nanak
(d) A relic of Buddha

Answer

Answer: (c) A picture of Guru Nanak


Question 3.
Who was Rawat?
(a) Narrator’s brother
(b) The Sherpa
(c) Narrator’s companion
(d) The chief leader

Answer

Answer: (c) Narrator’s companion


Question 4.
What did Rawat leave on Mount Everest?
(a) A picture of Guru Nanak
(b) A picture of Goddess Durga
(c) A picture of God Ganesha
(d) A cross

Answer

Answer: (b) A picture of Goddess Durga


Question 5.
Which word in the passage means ‘to show respect’.
(a) cross
(b) experience
(c) conquest
(d) reverence

Answer

Answer: (d) reverence


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 5 The Summit Within with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 8 English The Summit Within MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

The Summit Within Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 5 Read More »

This is Jody’s Fawn Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 6

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 6 This is Jody’s Fawn with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 8 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering This is Jody’s Fawn Class 8 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the This is Jody’s Fawn Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 6 This is Jody’s Fawn with Answers

Enhance your subject knowledge through This is Jody’s Fawn MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on This is Jody’s Fawn provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 8th This is Jody’s Fawn MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the given passages carefully and answer the questions that follow by choosing the correct alternative:

(1)

He waited for the sound of the hooves to end, then cut to the right. The scrub was still. Only his own crackling of twigs sounded across the silence. He wondered for an instant is he had mistaken his direction. Then a buzzard rose in front of him and flapped into the air. He came into the clearing under the oaks. Buzzards sat in a circle around the carcass of the doe. They turned their heads on their long scrawny necks and hissed at him. He threw his bough at them and they flew into an adjacent tree. The sand showed large cat prints but the big cats killed fresh, and they had left the doe to the carrion birds.

Question 1.
Name the lesson.
(a) The Summit Within
(b) This is Jody’s Fawn
(c) A Visit to Cambridge
(d) The Great Stone Face-I

Answer

Answer: (b) This is Jody’s Fawn


Question 2.
Who is ‘He’ here?
(a) The fawn
(b) Jody’s father
(c) Jody
(d) Jody’s friend

Answer

Answer: (c) Jody


Question 3.
What was the buzzards doing?
(a) Sitting around the carcass
(b) Sitting around the carcass of a bird
(c) Flying here and there
(d) Sitting around the carcass of doe

Answer

Answer: (d) Sitting around the carcass of doe


Question 4.
What did they do on seeing Jody?
(a) They ran after him
(b) They went away
(c) They hissed at him
(d) None of these

Answer

Answer: (c) They hissed at him


Question 5.
What is a ‘buzzard’?
(a) A large bird like vulture
(b) An insect
(c) An animal
(d) A bird

Answer

Answer: (a) A large bird like vulture


(2)

Jody allowed his thoughts to drift back to the fawn. He could not keep it out of his mind. He had held it, in his dreams, in his arms. He slipped from the table and went to his father’s bedside. Penny lay at rest. His eyes were open and clear, but the pupils were still dark and dilated.
Jody said, “How are you feeling, Pa?”
“Just fine, son. Old Death has gone thieving elsewhere. But wasn’t it a close shave !”
“I agree.”

Question 1.
Name the lesson.
(a) The Summit Within
(b) This is Jody’s Fawn
(c) A Visit to Cambridge
(d) A Short Monsoon Diary

Answer

Answer: (b) This is Jody’s Fawn


Question 2.
What could he not do?
(a) Help the fawn
(b) Help his father
(c) Keep the fawn out of mind
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Keep the fawn out of mind


Question 3.
Where did he go?
(a) To the fawn
(b) To his father’s bedside
(c) To the garden
(d) To his house

Answer

Answer: (b) To his father’s bedside


Question 4.
What had happened to Jody’s father?
(a) Had fever
(b) Bitten by an insect
(c) Had headache
(d) Bitten by a rattlesnake

Answer

Answer: (d) Bitten by a rattlesnake


Question 5.
Who was Penny?
(a) Jody’s brother
(b) Jody’s friend
(c) Jody’s father
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Jody’s father


(3)

Movement directly in front of him startled him so that he tumbled backward. The fawn lifted its face to his. It turned its head with a wide, wondering motion and shook him through with the stare of its liquid eyes. It was quivering. It made no effort to rise or run. Jody could not trust himself to move.

Question 1.
Name the lesson.
(a) The Summit Within
(b) This is Jody’s Fawn
(c) The Tsunami
(d) The Great Stone Face-I

Answer

Answer: (b) This is Jody’s Fawn


Question 2.
Why was Jody startled?
(a) To see the rattlesnake
(b) To see the doe
(c) To see the fawn
(d) None of these

Answer

Answer: (c) To see the fawn


Question 3.
Who lifted its face?
(a) Jody
(b) The snake
(c) Jody’s father
(d) The fawn

Answer

Answer: (d) The fawn


Question 4.
Why did the fawn make no efforts to rise?
(a) Because it was weak
(b) Because it was very small
(c) Because it was unwell
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Because it was weak


Question 5.
What did Jody do?
(a) Left the fawn
(b) Picked the fawn in his arms
(c) Went away from there
(d) Gave the fawn some ford.

Answer

Answer: (b) Picked the fawn in his arms


(4)

He dipped his fingers in the milk and thrust them into the fawn’s soft wet mouth. It sucked greedily. When he withdrew them, it bleated frantically and butted him. He dipped his fingers again and as the fawn sucked, he lowered them slowly into the milk. The fawn blew and sucked and snorted. It stamped its small hoofs impatiently. As long as he held his fingers below the level of the milk, the fawn was content. It closed its eyes dreamily. It was ecstasy to feel its tongue against his hand. Its small tail flicked back and forth. The last of the milk vanished in a swirl of foam and gurgling.

Question 1.
Who is ‘He’ in the above lines?
(a) Jody’s father
(b) Jody
(c) Jody’s brother
(d) Jody’s friend

Answer

Answer: (b) Jody


Question 2.
Why did Jody dip his fingers in milk?
(a) To taste it
(b) To check whether hot or cold
(c) To feed the fawn
(d) None of these

Answer

Answer: (c) To feed the fawn


Question 3.
Why was the fawn flicking its tail?
(a) To show its excitement
(b) To show love
(c) To show its anger
(d) To shrew hatred

Answer

Answer: (a) To show its excitement


Question 4.
Did the fawn drink the whole milk?
(a) Yes
(b) No
(c) Can’t say
(d) Left some

Answer

Answer: (a) Yes


Question 5.
Which word in the passage means ’disappeared’.
(a) frantically
(b) ecstasy
(c) content
(d) vanished

Answer

Answer: (d) vanished


(5)

He remembered his father saying that a fawn would follow if it had first been carried. He started away slowly. The fawn stared after him. He came back to it and stroked it and walked away again. It took a few wobbling steps toward him and cried piteously. It was willing to follow him. It belonged to him. It was his own. He was light-headed with his joy. He wanted to fondle it, to run and romp with it, to call to it to come to him. He dared not alarm it. He picked it up and carried it in front of him over his two arms. It seemed to him that he walked without effort.

Question 1.
Name the lesson.
(a) The Summit Within
(b) A Visit to Cambridge
(c) The Tsunami
(d) This is Jody’s Fawn

Answer

Answer: (d) This is Jody’s Fawn


Question 2.
Why did the fawn not follow Jody as he was expecting?
(a) The fawn was ill
(b) The fawn was weak and could not move
(c) The fawn ran away to jungle
(d) None of these

Answer

Answer: (b) The fawn was weak and could not move


Question 3.
What did Jody want to do with the fawn?
(a) Wanted to fondle it
(b) Wanted to kill it
(c) Wanted to imprison it
(d) Wanted to take revenge

Answer

Answer: (a) Wanted to fondle it


Question 4.
What did Jody do at last?
(a) Left the fawn into jungle
(b) Killed the fawn
(c) Went away from there
(d) Picked up the fawn in his arms

Answer

Answer: (d) Picked up the fawn in his arms


Question 5.
Give the meaning of ‘wobbling’.
(a) rocking
(b) limping
(c) running
(d) walking

Answer

Answer: (a) rocking


(6)

Jody then went to the kitchen. The fawn wobbled after him. A pan of morning’s milk stood in the kitchen safe. The cream had risen on it. He skimmed the cream into a jug. He poured milk into a small gourd. He held it out to the fawn. It butted it suddenly, smelling the milk. He saved it precariously from spilling over the floor. It could make nothing of the milk in the gourd.

Question 1.
Name the lesson.
(a) This is Jody’s Fawn
(b) A Visit to Cambridge
(c) The Summit Within
(d) The Great Stone Face-II

Answer

Answer: (a) This is Jody’s Fawn


Question 2.
Where did Jody go?
(a) To the jungle
(b) To the kitchen
(c) To the shop
(d) To the ground

Answer

Answer: (b) To the kitchen


Question 3.
What was there in the kitchen?
(a) Bread
(b) Chapati
(c) Milk
(d) Butter

Answer

Answer: (c) Milk


Question 4.
In which did Jody pour the milk?
(a) Into a bowl
(b) Into a glass
(c) Into a gourd
(d) Into a bottle

Answer

Answer: (c) Into a gourd


Question 5.
For whom was Jody taking milk?
(a) For the snake
(b) For the fawn
(c) For the doe
(d) For himself

Answer

Answer: (b) For the fawn


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 6 This is Jody’s Fawn with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 8 English This is Jody’s Fawn MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

This is Jody’s Fawn Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 6 Read More »

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 8 Novels, Society and History with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 10 History Chapter 8 Novels, Society and History with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Novels, Society and History Class 10 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 8 History Objective Questions.

Novels, Society and History Class 10 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 10 Exams can download MCQ on Novels, Society and History Class 10 with Answers from here. By practicing Class 10 History Chapter 8 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 10 SST History Chapter 8 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Novels bring together many:
(a) Languages
(b) People
(c) Cultures
(d) Drawings

Answer

Answer: (c) Cultures
Like the nation, the novel brings together many cultures.


Question 2.
The most exciting element of the novel was the involvement of:
(a) Men
(b) Women
(c) Both (a) and (b)
(d) Animals

Answer

Answer: (b) Women
The most exciting element of the novel was the involvement of women in the eighteenth century.


Question 3.
The novels of Jane Austen give us a glimpse of the world of women in rural society in:
(a) Early seventeenth century
(b) Early eighteenth century
(c) Early nineteenth century
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Early nineteenth century
In the early nineteenth century.


Question 4.
Pride and prejudice was written by:
(a) Charles Dicken
(b) Jane Austen
(c) Walter Scott
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Jane Austen
Jane Austen wrote Pride and Prejudice.


Question 5.
Jane Eyre was written by:
(а) Charles Dicken
(б) Jane Austen
(c) Walter Scott
(d) Charlotte Bronte

Answer

Answer: (d) Charlotte Bronte
Charlotte Bronte wrote Jane Eyre.


Question 6.
George Eliot was the pen-name of:
(a) Charles Dicken
(b) Jane Eyre
(c) Jane Austen
(d) Mary Ann Evans

Answer

Answer: (d) Mary Ann Evans
Mary Ann Evans pen-name was George Eliot.


Question 7.
Treasure Island was written in 1883 by:
(a) Charles Dicken
(b) Rudyard Kipling
(c) R.L. Stevenson
(d) Jane Austen

Answer

Answer: (c) R.L. Stevenson
R.L. Stevenson wrote Treasure Island.


Question 8.
Jungle book was written in 1894 by:
(a) Charles Dicken
(b) Rudyard Kipling
(c) R.L. Stevenson
(d) Jane Austen

Answer

Answer: (b) Rudyard Kipling
Rudyard Kipling wrote Jungle Book.


Question 9.
G.A. Henty’s historical adventure novels was for:
(a) Girls
(b) Boys
(c) Women
(d) Soldiers

Answer

Answer: (b) Boys
G.A. Henty’s historical adventure novel was for boys.


Question 10.
The novel Ramona was written by:
(a) Jane Austen
(b) G.A. Henty
(c) Helen Hunt Jackson
(d) Sarah C. Woolsey

Answer

Answer: (c) Helen Hunt Jackson
Helen Hunt Jackson wrote Ramona which was a love story about adolescent girls.


Question 11.
‘What Katy did’ was written by:
(a) Jane Austen
(b) G.A. Henty
(c) Helen Hunt Jackson
(d) Sarah C. Woolsey

Answer

Answer: (d) Sarah C. Woolsey
Sarah C. Woolsey wrote ‘What Katy Did’.


Question 12.
The pen-name of Sarah Chauncey Woolsey was:
(a) Susan Coolidge
(b) George Eliot
(c) Susan Watt
(d) Helen H. Jackson

Answer

Answer: (a) Susan Coolidge
Susan Coolidge was the pen-name of Sarah C. Woolsey.


Question 13.
Henrietta Temple was translated into Malayalam by:
(a) Chander Menon
(b) Benjamin Disraeli
(c) Ravi Verma
(d) Satyendranath Bisht

Answer

Answer: (a) Chander Menon
Chandu Menon translated Henrietta Temple into Malayalam.


Question 14.
The first modern novel in Malayalam was:
(a) Hanrietta Temple
(b) Indukush
(c) Indujana
(d) Indulekha

Answer

Answer: (d) Indulekha
Indulekha was the first modern novel in Malayalam.


Question 15.
Pariksha-Guru was written by:
(a) Chandu Menon
(b) Srinivas Das
(c) Satyendranath Bisht
(d) Ravi Varma

Answer

Answer: (b) Srinivas Das
Srinivas Das wrote Pariksha-Guru. This book cautioned young men against the dangerous influences of bad company and consequent loose morals.


Question 16.
Novel is born from print which is a:
(a) Scientific invention
(b) Modem invention
(c) Mechanical invention
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Mechanical invention
Novel was born from print which no doubt was a mechanical invention.


Question 17.
The novel first took firm root in England and:
(a) Russia
(b) USA
(c) India
(d) France

Answer

Answer: (d) France
The novel first took firm root in England and France.


Question 18.
The novel which used the private and personal form of letters to tell its story was called:
(a) Epistolary novel
(b) Classic novel
(c) Ballad
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Epistolary novel
The epistolary novel used the private and personal form of letters to tell its story.


Question 19.
The novel Pamela was written by:
(а) Henry Fielding
(b) Walter Scott
(c) Samuel Richardson
(d) Tom James

Answer

Answer: (c) Samuel Richardson
Pamela was written by Samuel Richardson which was a story through an exchange of letters between two lovers.


Question 20.
The novel Tom Jones was written by:
(а) Henry Fielding
(b) Walter Scott
(c) Samuel Richardson
(d) None of the above

Answer

Answer: (а) Henry Fielding
Tom Jones was written by Henry Fielding in 1749.


Question 21.
In France publishers found that they could make super profits by:
(a) Selling the novels
(b) Hiring out novels for a week
(c) Hiring out novels for a day
(d) Hiring out novels by the hour

Answer

Answer: (d) hiring out novels by the hour
In France, publishers found that they would make super profits by hiring out novels by the hour.


Question 22.
Pickwick Papers was written by:
(а) Henry Fielding
(b) Walter Scott
(c) Charles Dickens
(d) Samuel Richardson

Answer

Answer: (c) Charles Dickens
Charles Dickens wrote Pickwick Papers which was serialised in a magazine.


Question 23.
Leo Tolstoy wrote extensively on:
(a) Modern life and community
(b) Rural life and community
(c) Urban life and community
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) rural life and community
Leo Tolstoy wrote extensively on rural life and community.


Question 24.
The novel Hard Times was written by:
(а) Charles Dicken
(b) Walter Scott
(c) Samuel Richardson
(d) None of the above

Answer

Answer: (а) Charles Dicken
Hard Times was written by Charles Dickens.


Question 25.
Oliver Twist is the tale of a:
(a) A rich boy who lived in a world of fantasy
(b) Poor boy who lived in a world of petty criminals
(c) Poor orphan who lived in a world of petty criminals
(d) Middle class family who lived with his parents

Answer

Answer: (c) poor orphan who lived
in a world of petty criminals
Oliver Twist is a tale of an orphan boy who lived in the world of petty criminals.


Question 26.
Germinal a novel was written by:
(a) Emile Zola
(b) Charles Dickens
(c) Emile Scott
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Emile Zola
Emile Zola’s Germinal is the life of a young miner in France and explaining the grim condition’s of miner’s life.


Question 27.
The vast majority of readers of the novel:
(a) Lived in villages
(b) Lived in towns
(c) Lived in the city
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) lived in the city
Novels could be bought by people who could afford them. Thus the vast majority of readers of the novels lived in cities.


Question 28.
The novelist who wrote about traditional rural communities of England that were fast vanishing was:
(а) Charles Dickens
(b) Henry Scott
(c) Leo Tolstoy
(d) Thomas Hardy

Answer

Answer: (d) Thomas Hardy
Thomas Hardy. At that time the old rural culture with its independent farmers was dying out.


Question 29.
The Mayor of Casterbridge was written in:
(a) 1880
(b) 1884
(c) 1886
(d) 1888

Answer

Answer: (c) 1886
The Major of Casterbridge was written by Hardy in 1886.


Question 30.
Novels also draw from different:
(a) Styles of writing
(b) Styles of languages
(c) Styles of pictures
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Styles of languages
Novels also draw from different styles of languages.


Write true (T) or false (F)

1. The first proper modern novel was written by Srinivas Das of Delhi.

Answer

Answer: True


2. Pariksha-Guru was published in 1884.

Answer

Answer: False


3. The world of colonial modernity seems to be both brightening and irresistible to the characters.

Answer

Answer: True


4. The old world urged one to cultivate the ‘healthy habit’ of reading the newspapers.

Answer

Answer: False


5. The writings of Devaki Nandan Khatri created a novel-reading public in Marathi.

Answer

Answer: False


6. It was with the writing of Prem Chand that the Hind novel achieved excellence.

Answer

Answer: True


7. Prem Chand started writing in Hindi and then shifted to Urdu.

Answer

Answer: False


8. The novel Sewasadan deals mainly with the poor condition of women in society.

Answer

Answer: True


9. In the nineteenth century, the early Bengali novels lived in three worlds.

Answer

Answer: False


10. The first novels in Assam were written by missionaries.

Answer

Answer: True


11. The most popular historical novelist in Tamil was R. Krishnamurthy.

Answer

Answer: True


12. Chandu Menon portrayed Indulekha as a rural woman.

Answer

Answer: False


13. Madhavan, the villain of the novel Indulekha was presented in ideal colours.

Answer

Answer: False


14. The heroes and heroines in most of the novels were people who lived in the modem world.

Answer

Answer: True


15. Under colonial rule, many of the English-educated class found new Western ways of living and thinking attractive.

Answer

Answer: True


16. Within the new culture of print, novels soon became immensely popular.

Answer

Answer: True


17. Detective and mystery novels often had to be printed again and again to meet the demand of readers.

Answer

Answer: True


18. The novel also assisted in the spread of silent reading.

Answer

Answer: True


19. Reading a novel, during that time, was wastage of time.

Answer

Answer: False


20. Kathanjali started publication in 1939 and published short stories regularly.

Answer

Answer: False


21. Some parents kept novels in the lofts in their houses, out of their children’s reach.

Answer

Answer: True


22. Rokeya Hossein started a girl’s school in Calcutta.

Answer

Answer: True


23. Jane Austen wro e a satiric fantasy in English ca’iied Si itana’i Dream.

Answer

Answer: False


24. The novel Padmarag showed the need for women to reform their condition by their own actions:

Answer

Answer: True


25. In the twentieth century, Sailabala Ghosh Jay a could no write novels because her husband was against this.

Answer

Answer: False


26. Indirabai and Indulekha were written by members of the upper castes, and were primarily about upper caste characters.

Answer

Answer: True


27. Pothevi Kunjamba a writer from Kerala, wrote a novel called Saraswativijayam in 1894.

Answer

Answer: False


28. Advaila Malla Burman’s Titash Ekti Nadir Naam is an epic about the Mallas.

Answer

Answer: True


29. Vaikhom Muhammad Basheer was one of the early Muslim writers to gain wide re-known as a novelist in Hindi.

Answer

Answer: False


30. Basheer’s short novels and stories were written in the ordinary language on conversation.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column-IColumn-IIColumn-III
1. Henry Fielding’s Tom Jones was(a) serialised(A) six volumes
2. Charles Dicken’s Pickwick Papers was(b) novels were(B) young miner
3. Emile Zola’s Germinal was on the(c) life of a(C) women
4. The novels of Jane Austen give a glimers(d) issued in(D) about boys
5. G.A. Hent/s historical adventure(e) of the world of(E) in a magazine
Answer

Answer:

Column-IColumn-IIColumn-III
1. Henry Fielding’s Tom Jones was(d) issued in(A) six volumes
2. Charles Dicken’s Pickwick Papers was(a) serialised(E) in a magazine
3. Emile Zola’s Germinal was on the(c) life of a(B) young miner
4. The novels of Jane Austen give a glimers(e) of the world of(C) women
5. G.A. Hent/s historical adventure(b) novels were(D) about boys

2.

Column-AColumn-B
1. Bhudeb Mukhopadhyay(a) Chemmeen
2. Thakazhi Sivasankara Pillai(b) Rangbhoomi
3. Bankim(c) The gift of cow
4. Prem Chand(d) Anandamath
5. Godan(e) Anguriya Binimoy
Answer

Answer:

Column-AColumn-B
1. Bhudeb Mukhopadhyay(e) Anguriya Binimoy
2. Thakazhi Sivasankara Pillai(a) Chemmeen
3. Bankim(d) Anandamath
4. Prem Chand(b) Rangbhoomi
5. Godan(c) The gift of cow

3.

Column-AColumn-B
1. Epistolary(a) a format in which the story is published in instalments.
2. Serialised(b) a form of representation through writing, drawing, painting, etc.
3. Vernacular(c) people of noble birth and high social position
4. Satire(d) the normal literary form of language
5. Gentlemanly classes(e) written in the form of a series of letters
Answer

Answer:

Column-AColumn-B
1. Epistolary(e) written in the form of a series of letters
2. Serialised(a) a format in which the story is published in instalments.
3. Vernacular(d) the normal literary form of language
4. Satire(b) a form of representation through writing, drawing, painting, etc.
5. Gentlemanly classes(c) people of noble birth and high social position

Fill in the blanks

1. ……………………… novelists did not simply popularise the domestic role of women.

Answer

Answer: Women


2. Love stories written for ……………………… girls also first became popular during that period.

Answer

Answer: adolescent


3. In the twentieth century writers like Joseph Conrad wrote novels that showed the darker side of ……………………… occupation.

Answer

Answer: colonial


4. Banabhatta’s Kadambari was written in ……………………… .

Answer

Answer: Sanskrit


5. The earliest novel in ……………………… was Baba Padmangi’s Yamuna Paryatan.

Answer

Answer: Marathi


6. Leading novelists of the ……………………… century wrote for a cause.

Answer

Answer: nineteenth


7. Novels began appearing in ……………………… Indian languages during the period of colonial rule.

Answer

Answer: south


8. The novel Indulekha was published in ……………………… .

Answer

Answer: 1889


9. Srinivas Das’s novel, published in ……………………… was titled Pariksha-Guru.

Answer

Answer: 1882


10. Pariksha-Guru reflects the inner and outer world of the newly emerging ……………………… middle classes.

Answer

Answer: middle


11. The writings of Devaki Nandan Khatri created a novel reading public in ……………………… .

Answer

Answer: Hindi


12. It was in the writing of ……………………… that the Hindi novel achieved excellence.

Answer

Answer: Prem Chand


13. In the nineteenth century, the early ……………………… novels lived in two worlds.

Answer

Answer: Bengali


14. The old merchant elite of ……………………… patronised public forms of entertainment such as Kabirlarai.

Answer

Answer: Calcutta


15. Calcutta ……………………… also helped in establishing a relationship with the past.

Answer

Answer: Novels.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 10 History Chapter 8 Novels, Society and History with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Novels, Society and History Class 10 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 10 History Chapter 8 Novels, Society and History with Answers Read More »

A Visit to Cambridge Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 7

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 7 A Visit to Cambridge with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 8 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering A Visit to Cambridge Class 8 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the A Visit to Cambridge Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 7 A Visit to Cambridge with Answers

Enhance your subject knowledge through A Visit to Cambridge MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on A Visit to Cambridge provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 8th A Visit to Cambridge MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the given passages carefully and answer the questions that follow by choosing the correct alternative:

(1)

And suddenly I felt weak all over. Growing up disabled, you get fed up with people asking you to be brave, as if you have a courage account on which you are loo lazy to draw a cheque. The only thing that makes you stronger is seeing somebody like you, achieving something huge. Then you know how much is possible and you reach out further than you ever thought you could.

Question 1.
Who is the speaker?
(a) Stephen Hawking
(b) Firdaus Kanga
(c) Mr. Brown
(d) The guide

Answer

Answer: (b) Firdaus Kanga


Question 2.
Where is he at this moment?
(a) Cambridge
(b) Canada
(c) London
(d) U.S.A.

Answer

Answer: (a) Cambridge


Question 3.
With whom was the speaker going to meet?
(a) Mr. Brown
(b) A scientist
(c) A philosopher
(d) Stephen Hawking—a scientist

Answer

Answer: (d) Stephen Hawking—a scientist


Question 4.
When does the speaker feel inspired to do better?
(a) When he meets some dignitories
(b) When he sees other disabled celebrities
(d) When he is given a good opportunity
(c) When someone praises him

Answer

Answer: (b) When he sees other disabled celebrities


Question 5.
Give the meaning of ‘fed up with’.
(a) aware of
(b) wellbeing
(c) not feeling
(d) sick of

Answer

Answer: (d) sick of


(2)

“Is there any advice you can give disabled people, something that might help make life better ?”
“They should concentrate on what they are good at; I think things like the disabled Olympics are a waste of time.”

Question 1.
What is common between the speaker and the person he is talking to?
(a) Both are politicians
(b) Both are Indians
(c) Both are handicapped
(d) Both are Cambridge graduate

Answer

Answer: (c) Both are handicapped


Question 2.
Whom did the speaker go to see?
(a) Mr. Brown—a politician
(b) Mr. Hawking—a lawyer
(c) Stephen Hawking—a famous scientist
(d) Stephen—a doctor

Answer

Answer: (c) Stephen Hawking—a famous scientist


Question 3.
What question did the speaker ask?
(a) To give message to all
(b) To give message to the handicapped
(c) To give something to his friend
(d) None of these

Answer

Answer: (b) To give message to the handicapped


Question 4.
What was a waste of time according to Stephen Hawking?
(a) Organizing Olympic games for the disabled
(b) Not organising Olympic games for the disabled
(c) Organizing Olympic games for all
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Organizing Olympic games for the disabled


Question 5.
Write the verb of ‘advice’.
(a) advised
(b) to take care
(c) suggest
(d) advise

Answer

Answer: (d) advise


(3)

Every time I shifted in my chair or turned my wrist to watch the time—I wanted to make every one of our thirty minutes count—1 felt a huge relief and exhilaration in the possibilities of my body. How little it mattered then that I would never walk, or even stand. I told him how he had been an inspiration beyond cliche for me, and surely, for others—did that thought help him?

Question 1.
Who is the speaker?
(a) Firdaus Kanga
(b) Mr. Brown
(c) Stephen Hawking
(d) A guide

Answer

Answer: (a) Firdaus Kanga


Question 2.
Who is he interviewing?
(a) Mr. Brown—a politician
(b) Stephen Hawking—a scientist
(c) A Philosopher
(d) A doctor

Answer

Answer: (b) Stephen Hawking—a scientist


Question 3.
What gave him relief?
(a) He was more intelligent
(b) He was less paralysed than the scientist
(c) He could write well
(d) None of these

Answer

Answer: (b) He was less paralysed than the scientist


Question 4.
Why was the speaker watching the time?
(a) He had to go somewhere
(b) He had to meet the doctor
(c) He had to conclude the interview within the allotted time
(d) He was feeling bored

Answer

Answer: (c) He had to conclude the interview within the allotted time


Question 5.
Give the opposite of ‘huge’
(a) big
(b) vast
(c) high
(d) small

Answer

Answer: (d) small


(4)

An hour later, we were ready to leave. I didn’t know what to do. I could not kiss him or cry. I touched his shoulder and wheeled out into the summer evening. I looked back; and I knew he was waving, though he wasn’t. Watching him, an embodiment of my bravest self, the one I was moving towards, the one I had believed in for so many years, alone, I knew that my journey was over. For now.

Question 1.
Name the lesson.
(a) The Summit Within
(b) A Visit to Cambridge
(c) This is Jody’s Fawn
(d) The Great Stone Face-I

Answer

Answer: (b) A Visit to Cambridge


Question 2.
Who is ‘I’ in the above lesson?
(a) Stephen Hawking
(b) Firdaus Kanga
(c) Mr. Brown
(d) Mr. R. Stephen

Answer

Answer: (c) Mr. Brown


Question 3.
What were the author’s feelings when he had to leave?
(a) He wanted to leave
(b) He wanted to talk to Stephen Hawking
(c) He felt veiy attached to Stephen Hawking
(d) None of these

Answer

Answer: (d) None of these


Question 4.
How did he bid him good bye?
(a) By shaking hand with him
(b) By waving his hand
(c) By touching his hand
(d) By touching on his shoulder

Answer

Answer: (c) By touching his hand


Question 5.
What did he feel when he looked back?
(a) Stephen Hawking shook hand with him
(b) Stephen Hawking touched his shoulders
(c) Stephen Hawking was also bidding him goodbye
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Stephen Hawking shook hand with him


Question 6.
Which word in the passage means ‘symbol’.
(a) embodiment
(b) wheeled
(c) bravest
(d) waving

Answer

Answer: (a) embodiment


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 7 A Visit to Cambridge with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 8 English A Visit to Cambridge MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

A Visit to Cambridge Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 7 Read More »

NCERT Solutions for Class 9 Hindi Kshitij Chapter 3 उपभोक्तावाद की संस्कृति

NCERT Solutions for Class 9 Hindi Kshitij Chapter 3 उपभोक्तावाद की संस्कृति

NCERT Solutions for Class 9 Hindi Kshitij Chapter 3 उपभोक्तावाद की संस्कृति

These Solutions are part of NCERT Solutions for Class 9 Hindi. Here we have given NCERT Solutions for Class 9 Hindi Kshitij Chapter 3 उपभोक्तावाद की संस्कृति.

प्रश्न-अभ्यास

(पाठ्यपुस्तक से)

प्रश्न 1.
लेखक के अनुसार जीवन में ‘सुख’ से क्या अभिप्राय है? ।
उत्तर:
आजकल लोग सुख का अभिप्राय केवल वस्तुओं तथा साधनों के उपभोग से मिलने वाली सुविधाएँ समझते हैं परंतु लेखक का मानना है कि ‘उपभोग सुख’ ही सुख नहीं है। सुख की सीमा में ही शारीरिक, मानसिक और अन्य प्रकार के सूक्ष्म आराम भी आते हैं।

प्रश्न 2.
आज की उपभोक्तावादी संस्कृति हमारे दैनिक जीवन को किस प्रकार प्रभावित कर रही है?
उत्तर:
आज की उपभोक्तावादी संस्कृति हमारे दैनिक जीवन को पूरी तरह प्रभावित कर रही है। हम वही खाते-पीते और पहनते-ओढ़ते हैं जो आज के विज्ञापन कहते हैं। उपभोक्तावादी संस्कृति के कारण हम धीरे-धीरे उपभोगों के दास बनते जा रहे हैं। हम अपनी जरूरतों को अनावश्यक रूप से बढ़ाते जा रहे हैं। कई लोग तो केवल दिखावे के लिए महँगी घड़ियाँ, कंप्यूटर आदि खरीद रहे हैं।

प्रतिष्ठा के नाम पर हम पाँच सितारा संस्कृति के गुलाम होते जा रहे हैं। इस संस्कृति का सबसे बुरा प्रभाव हमारे सामाजिक सरोकारों पर पड़ रहा है। हमारे सामाजिक संबंध घटते जा रहे हैं। मन में अशांति और आक्रोश बढ़ रहे हैं। विकास का लक्ष्य दूर होता जा रहा है। हम जीवन के विशाल लक्ष्य से भटक रहे हैं। सारी मर्यादाएँ और नैतिकताएँ टूट रही हैं। मनुष्य स्वार्थ-केंद्रित होता जा रहा है।

प्रश्न 3.
लेखक ने उपभोक्ता संस्कृति को हमारे समाज के लिए चुनौती क्यों कहा है?
उत्तर:
लेखक ने उपभोक्ता संस्कृति को हमारे समाज के लिए चुनौती इसलिए कहा है
क्योंकि पहले के लोग सादा जीवन, उच्च विचार का पालन करते थे तथा सामाजिकता एवं नैतिकता के पक्षधर थे। आज उपभोक्तावादी संस्कृति भारतीय संस्कृति की नींव हिला रही थी। इससे हमारी एकता और अखंडता प्रभावित होती है। इसके अलावा यह संस्कृति भोग को बढ़ावा देती है तथा वर्ग-भेद को बढ़ावा देती है। इससे सामाजिक ताना-बाना नष्ट होने का खतरा है।

प्रश्न 4.
आशय स्पष्ट कीजिए
(क) जाने-अनजाने आज के माहौल में आपका चरित्र भी बदल रहा है और आप उत्पाद को समर्पित होते जा रहे हैं।
(ख) प्रतिष्ठा के अनेक रूप होते हैं, चाहे वे हास्यास्पद ही क्यों न हो।
उत्तर:
(क) उपभोक्तावादी संस्कृति का प्रभाव अत्यंत सूक्ष्म है। इसके प्रभाव में आकर हमारा चरित्र बदलता जा रहा है। हम उत्पादों का उपभोग करते-करते उनके गुलाम होते जा रहे हैं। यहाँ तक कि हम जीवन का लक्ष्य ही उपभोग करना मान बैठे हैं। हम उत्पादों का उपभोग नहीं कर रहे, बल्कि उत्पाद हमारे जीवन का भोग कर रहे हैं।

(ख) सामाजिक प्रतिष्ठा अनेक प्रकार की होती है। प्रतिष्ठा के कई रूप तो बिल्कुल विचित्र होते हैं। उनके कारण हम हँसी के पात्र बन जाते हैं। जैसे, अमरीका में लोग मरने से पहले अपनी समाधि का प्रबंध करने लगे हैं। वे धन देकर यह सुनिश्चित करते हैं उनकी समाधि के आसपास सदा हरियाली रहेगी और मनमोहक संगीत बजता रहेगा।

रचना और अभिव्यक्ति

प्रश्न 5.
कोई वस्तु हमारे लिए उपयोगी हो या न हो, लेकिन टी.वी. पर विज्ञापन देखकर हम उसे खरीदने के लिए अवश्य लालायित होते हैं। क्यों?
उत्तर:
टी.वी. पर विज्ञापन देखकर हम उसे खरीदने के लिए लालायित हो उठते हैं; क्योंकि

  1. टी.वी. पर दिखाए गए विज्ञापनों में वस्तुओं के गुणों का बढ़ा-चढ़ाकर बखान किया जाता है।
  2. इन विज्ञापनों का प्रभाव हमारे मस्तिष्क पर अत्यंत गहरा पड़ता है।
  3.  विज्ञापनों में वस्तुओं को ऐसी समृद्ध जीवन शैली के साथ जोड़कर दिखाया जाता है कि हमारा मन उसी समृद्ध शैली में जीने की इच्छा करके विज्ञापित वस्तु खरीद लेते हैं।
  4.  प्रसिद्ध व्यक्तियों द्वारा उस वस्तु की खूबियाँ बताया जाना हमें उक्त वस्तु को खरीदने के लिए भी बाध्य कर देता है।
  5. कभी छोटे बच्चे तो कभी घर में किसी प्रिय के दबाव में आकर भी हम विज्ञापित वस्तुओं को खरीद लेते हैं।
  6.  विज्ञापन वस्तुओं के साथ मुफ्त या छूट को लोभ हमें वह सामान खरीदने के लिए प्रेरित करता है।

प्रश्न 6.
आपके अनुसार वस्तुओं को खरीदने का आधार वस्तु की गुणवत्ता होना चाहिए या उसका विज्ञापन? तर्क देकर स्पष्ट करें।
उत्तर:
वस्तुओं को खरीदने का एक ही आधार होना चाहिए-वस्तु की गुणवत्ता। विज्ञापन हमें गुणवत्ता वाली वस्तुओं का परिचय करा सकते हैं। परंतु अधिकतर विज्ञापन भी भ्रम पैदा करते हैं। वे आकर्षक दृश्य दिखाकर गुणहीन वस्तुओं का प्रचार करते हैं। उदाहरणतया, चाय की पत्ती के विज्ञापन में लड़कियों के नाच का कोई काम नहीं। परंतु अधिकतर लोग नाच से इतने प्रभावित होते हैं कि दुकान पर खड़े होकर वही चायपत्ती खरीद लेते हैं, जिसका ताज़गी से कोई संबंध नहीं। हमें ‘वाह ताज!’ जैसे शब्दों के मोह में न पड़कर चाय की कड़क और स्वाद पर ध्यान देना चाहिए। वही हमारे काम की चीज़ है।

प्रश्न 7.
पाठ के आधार पर आज के उपभोक्तावादी युग में पनप रही ‘दिखावे की संस्कृति पर विचार व्यक्त कीजिए।
उत्तर:
आज दिखावे की संस्कृति का असर है कि बाजार तरह-तरह की वस्तुओं से भरे पड़े हैं। विज्ञापनों द्वारा उनका इस तरह प्रचार एवं प्रसार किया जाता है कि व्यक्ति उन्हें खरीदकर हर सुख पा लेना चाहता है। ऐसा करके हम संभ्रांत व्यक्तियों की श्रेणी में आ जाना चाहते हैं। दिखावे की यह प्रवृत्ति पहले महिलाओं में ही होती थी पर आजकल पुरुष वर्ग भी पीछे नहीं रहा। परिधान हो या महँगी वस्तुएँ, उन्हें खरीदकर व्यक्ति समाज में अपनी हैसियत का प्रदर्शन करना चाहता है।
दिखावे की यह संस्कृति समाज में वर्ग-भेद उत्पन्न कर रही है। मनुष्य, मनुष्य से दूर हो रहा है। उसमें व्यक्ति केंद्रिकता बढ़ रही है। आक्रोश और तनाव बढ़ रहा है। सामाजिकता की नींव हिल रही है। यह किसी भी दृष्टि से उचित नहीं है।

प्रश्न 8.
आज की उपभोक्ता संस्कृति हमारे रीति-रिवाजों और त्योहारों को किस प्रकार प्रभावित कर रही है? अपने अनुभव के आधार पर एक अनुच्छेद लिखिए।
उत्तर:
आज की उपभोक्तावादी संस्कृति हमारे रीति-रिवाजों और त्योहारों को भी प्रभावित कर रही है। हमारे त्योहार और रीति-रिवाज बड़े समझ-बूझ के परिणाम थे। उनके कारण हमारी समाज-रचना उत्तम रीति से चल रही थी। परंतु उपभोक्तावादी संस्कृति ने वहाँ आकर भी अपने पाँव फैला लिए हैं। परिणामस्वरूप त्योहार अपने लक्ष्य से भटक गए हैं।

दीपावली में साफ-सफाई और घी के दीपकों का अपना महत्त्व है। इस बहाने वर्षा-ऋतु के बाद पैदा होने वाली गंदगी और कीटाणु नष्ट होते हैं। घर के लोग अपने हाथ से दिए सजाते हैं, उनमें तेल भरते हैं, फिर उन्हें जलाए रखने का प्रयास करते हैं। इस बहाने वे त्योहार में लीन होते हैं। वे समाज की परंपराओं के साथ समरस होते हैं।

परंतु आज, उपभोक्तावादी संस्कृति ने बिजली के कृत्रिम बल्बों की लड़ियाँ पैदा कर दी हैं। अब जो कुछ करना है, बिजली-कर्मचारी करेगा। आपको केवल पैसा खर्च करना है।

पहले शादी-ब्याह में सब रिश्तेदारों की अपनी भूमिका होती थी। लड़की वाले अपने हाथों से काम करते थे और बरात का जमकर स्वागत करते थे। परंतु आज, सारा काम बैंक्वेट हाल या होटल के कर्मचारी कर देते हैं। शादी का उत्साह एक रस्म में बदल चुका है। कुछ करने–धरने को नहीं रहा। इससे जीवन में वैसी खुशी और ताजगी भी नहीं रही। सचमुच उपभोक्तावादी संस्कृति ने हमारे जीवन-रस को सोख लिया है।

भाषा-अध्ययन

प्रश्न 9.
धीरे-धीरे सब कुछ बदल रहा है।
उत्तर:
इस वाक्य में बदल रहा है’ क्रिया है। यह क्रिया कैसे हो रही है-धीरे-धीरे। अतः यहाँ ‘धीरे-धीरे’ क्रियाविशेषण है। जो शब्द क्रिया की विशेषता बताते हैं, क्रियाविशेषण कहलाते हैं। जहाँ वाक्य में हमें पता चलता है क्रिया कैसे, कब, कितनी और कहाँ हो रही है, वहाँ वह शब्द क्रियाविशेषण कहलाता है।
(क) ऊपर दिए गए उदाहरण को ध्यान में रखते हुए क्रियाविशेषण से युक्त पाँच वाक्य पाठ में से छाँटकर लिखिए।
(ख) धीरे-धीरे, जोर से, लगातार, हमेशा, आजकल, कम, ज्यादा, यहाँ, उधर, बाहर-इन क्रियाविशेषण शब्दों का प्रयोग करते हुए वाक्य बनाइए।
(ग) नीचे दिए गए वाक्यों में से क्रियाविशेषण और विशेषण शब्द छाँटकर अलग लिखिएवाक्य

वाक्य क्रियाविशेषण विशेषण

  1.  कल रात से निरंतर बारिश हो रही है।
  2. पेड़ पर लगे पके आम देखकर बच्चों के मुँह में पानी आ गया।
  3. रसोईघर से आती पुलाव की हलकी खुशबू से मुझे ज़ोरों की भूख लग आई।
  4. उतना ही खाओ जितनी भूख है।
  5. विलासिता की वस्तुओं से आजकल बाजार भरा पड़ा है।

उत्तर:
(क)

  1. उत्पादन बढ़ाने पर चारों ओर जोर दिया जा रहा है। (चारों ओर-स्थानवाचक क्रियाविशेषण)
  2.  चाहें तो वहाँ फव्वारे होंगे और मंद ध्वनि में निरंतर संगीत भी। | (निरंतर-रीतिवाचक क्रियाविशेषण)
  3.  पेरिस से परफ्यूम मॅगाइए, इतना ही और खर्च हो जाएगा। (इतना ही-परिमाणवाचक क्रियाविशेषण)
  4. कोई बात नहीं आप उसे ठीक तरह चला भी न सकें। (ठीक तरह-रीतिवाचक क्रियाविशेषण)
  5.  सामंती संस्कृति के तत्व भारत में पहले भी रहे हैं। (पहले-कालवाचक क्रियाविशेषण)

2

(ग)
3

Hope given NCERT Solutions for Class 9 Hindi Kshitij Chapter 3 are helpful to complete your homework.

NCERT Solutions for Class 9 Hindi Kshitij Chapter 3 उपभोक्तावाद की संस्कृति Read More »

NCERT Solutions for Class 9 Hindi Kshitij Chapter 8 एक कुत्ता और एक मैना

NCERT Solutions for Class 9 Hindi Kshitij Chapter 8 एक कुत्ता और एक मैना

NCERT Solutions for Class 9 Hindi Kshitij Chapter 8 एक कुत्ता और एक मैना

These Solutions are part of NCERT Solutions for Class 9 Hindi. Here we have given NCERT Solutions for Class 9 Hindi Kshitij Chapter 8 एक कुत्ता और एक मैना

प्रश्न-अभ्यास

(पाठ्यपुस्तक से)

प्रश्न 1.
गुरुदेव ने शांतिनिकेतन को छोड़ कहीं और रहने का मन क्यों बनाया?
उत्तर:
गुरुदेव ने शांतिनिकेतन को छोड़कर अन्यत्र रहने का मन इसलिए बनाया क्योंकि

  1. वे कुछ दिनों से अस्वस्थ चल रहे थे।
  2. वे असमय मिलने-जुलने आने वालों से परेशान थे।
  3. वे आराम, शांति और एकांत की आवश्यकता महसूस कर रहे थे।

प्रश्न 2.
मूक प्राणी मनुष्य से कम संवेदनशील नहीं होते। पाठ के आधार पर स्पष्ट कीजिए।
उत्तर:
‘एक कुता और एक मैना’ पाठ से स्पष्ट है कि मूक प्राणी भी कम संवेदनशील नहीं होते। इस दृष्टि से कुत्ते का व्यवहार दर्शनीय है। वह अपने स्वामी के प्रति पूरी भक्ति से समर्पित है। जब गुरुदेव उसे शांतिनिकेतन में छोड़कर श्रीनिकेतन में चले आते हैं तो कुत्ता ढूंढते-ढूंढते वहाँ जा पहुँचता है। वह गुरुदेव का स्पर्श पाते ही आनंद से उमंगित हो उठता है।

गुरुदेव की मृत्यु पर उसकी संवेदनशीलता देखने योग्य थी। वह अन्य शोक-पीड़ित समाज के साथ-साथ चलता रहा तथा उनकी चिताभस्म के कलश के पास उदास होकर बैठा रहा। मानो वह भी मृत्यु की उदासी में सम्मिलित था। इससे पता चला कि ये मूक प्राणी भी मानव की तरह संवेदनशील होते हैं।

प्रश्न 3.
गुरुदेव द्वारा मैना को लक्ष्य करके लिखी कविता के मर्म को लेखक कब समझ पाया?
उत्तर:
गुरुदेव द्वारा मैना को लक्ष्य करके लिखी गई कविता का मर्म लेखक तब समझ पाया जब उसने गुरुदेव की लिखी इस आशय की कविता पढ़ी कि मैना कीड़ों को चुनकर गिरे पत्ते पर उछल-कूद रही है जबकि अन्य मैनाएँ शिरीषवृक्ष पर बैठी बक-झक कर रही हैं।
यही मैना जब उड़कर कहीं चली जाती है तब लेखक ने समझा कि अन्य मैनाओं के साथ न मिलने के कारण वह उड़ गई। उसका यूँ गायब होना बहुत करुण लगा।

प्रश्न 4.
प्रस्तुत पाठ एक निबंध है। निबंध गद्य-साहित्य की उत्कृष्ट विधा है, जिसमें लेखक अपने भावों और विचारों को कलात्मक और लालित्यपूर्ण शैली में अभिव्यक्त करता है। इस निबंध में उपर्युक्त विशेषताएँ कहाँ झलकती हैं? किन्हीं चार का उल्लेख कीजिए।
उत्तर:
यह एक ललित निबंध है। इसमें लेखक अपने भावों को, विचारों को, रुचियों-अरुचियों को व्यक्त करता है। हजारी प्रसाद द्विवेदी ने भी अपने निजी भावों और विचारों को कल्पना और कला द्वारा प्रकट किया है।

  • ‘मैं’ शैली का प्रयोग-
    इसमें लेखक ने आत्मकथन शैली अर्थात् ‘मैं’ शैली का प्रयोग किया है। उदाहरणतया-‘अस्तु, मैं मय बाल-बच्चों के एक दिन श्रीनिकेतन जा पहुंचा। कई दिनों से उन्हें देखा नहीं था।’
  • कल्पनाशीलता-
    इस निबंध में लेखक ने विभिन्न कल्पनाओं का सहारा लिया है। उदाहरणतया, मैना-दंपती का संवाद अत्यंत रोचक बन पड़ा है। मैना को एकांत में अकेले विहार करते देख उसे विधुर पति या विधवा पत्नी के रूप में देखना मनोरंजक कल्पनाएँ हैं।
  • सरस व्यंग्य-
    द्विवेदी जी ने कौओं को याद करते-करते आधुनिक साहित्यकारों पर भी सरस टीका-टिप्पणी की है। यह टिप्पणी मनोरंजक बन पड़ी है।
  • मानवीकरण शैली-
    पूरे निबंध में सरलता और रोचकता है। निबंधकार ने मैना और कुत्ते को भी सजीव मानव के समान प्रस्तुत किया है।

प्रश्न 5.
आशय स्पष्ट कीजिए| इस प्रकार कवि की मर्मभेदी दृष्टि ने इस भाषाहीन प्राणी की करुण दृष्टि के भीतर उस विशाल मानव-सत्य को देखा है, जो मनुष्य, मनुष्य के अंदर भी नहीं देख पाता।
उत्तर:
आशय-अपने पास बैठे कुत्ते की पीठ पर गुरुदेव ने हाथ फेरा तो कुत्ते का रोम-रोम उनके स्नेह का अनुभव करने लगा। कुत्ते के पास इसे बताने के लिए वाणी नहीं है। पर कवि (गुरुदेव) की दृष्टि उसके मर्म को समझ जाती है। प्रेम को अनुभव विशाल मानव-सत्य है। साधारण मनुष्य इस भावना का अनुभव नहीं कर पाते हैं। कवि की दृष्टि ने उस प्राणी के भीतर भी इसे अनुभव कर लिया।

रचना और अभिव्यक्ति

प्रश्न 6.
पशु-पक्षियों से प्रेम इस पाठ की मूल संवेदना है। अपने अनुभव के आधार पर ऐसे किसी प्रसंग से जुड़ी रोचक घटना को कलात्मक शैली में लिखिए।
उत्तर:
परीक्षोपयोगी नहीं। भाषा-अध्ययन

भाषा-अध्ययन

प्रश्न 7.
गुरुदेव ज़रा मुस्करा दिए।
मैं जब यह कविता पढ़ता हूँ।
ऊपर दिए गए वाक्यों में एक वाक्य में अकर्मक क्रिया है और दूसरे में सकर्मक। इस पाठ को ध्यान से पढ़कर सकर्मक और अकर्मक क्रिया वाले चार-चार वाक्य छाँटिए।
उत्तर:
पाठ से सकर्मक और अकर्मक क्रिया वाले चार-चार वाक्य सकर्मक क्रिया वाले वाक्य

  1. हम लोग उस कुत्ते के आनंद को देखने लगे।
  2. गुरुदेव ने इस भाव की एक कविता लिखी थी।
  3. बच्चों से जरा छेड़छाड़ की, कुशल-क्षेम पूछे।
  4.  इतनी सी स्वीकृति पाकर ही उसके अंग-अंग में आनंद का प्रवाह बह उठता है।

अकर्मक क्रिया वाले वाक्य

  1.  दूसरी बार मैं सवेरे गुरुदेव के पास उपस्थित था।
  2. उस समय एक लँगड़ी मैना फुदक रही थी।
  3. हम लोगों को देखकर मुस्कराए।
  4. ऐसे दर्शनार्थियों से गुरुदेव कुछ भीत-भीत से रहते थे।

प्रश्न 8.
निम्नलिखित वाक्यों में कर्म के आधार पर क्रिया-भेद बताइए
(क) मीना कहानी सुनाती है।
(ख) अभिनव सो रहा है।
(ग) गाय घास खाती है।
(घ) मोहन ने भाई को गेंद दी।
(ङ) लड़कियाँ रोने लगीं।

6

प्रश्न 9.
नीचे पाठ में से शब्द-युग्म के कुछ उदाहरण दिए गए हैं; जैसे समय-असमय, अवस्था-अनवस्था इन शब्दों में ‘अ’ उपसर्ग लगाकर नया शब्द बनाया गया है। पाठ में से कुछ शब्द चुनिए और उसमें ‘अ’ एवं अन्’ उपसर्ग लगाकर नए शब्द बनाइए।
उत्तर:
‘अ’ उपसर्ग लगाने से बने शब्द
7

Hope given NCERT Solutions for Class 9 Hindi Kshitij Chapter 8 are helpful to complete your homework.

NCERT Solutions for Class 9 Hindi Kshitij Chapter 8 एक कुत्ता और एक मैना Read More »

error: Content is protected !!