Author name: Prasanna

A Short Monsoon Diary Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 8

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 8 A Short Monsoon Diary with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 8 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering A Short Monsoon Diary Class 8 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the A Short Monsoon Diary Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 8 A Short Monsoon Diary with Answers

Enhance your subject knowledge through A Short Monsoon Diary MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on A Short Monsoon Diary provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 8th A Short Monsoon Diary MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the given passages carefully and answer the questions that follow by choosing the correct alternative:

(1)

The rains have heralded the arrival of some seasonal visitors—a leopard, and several thousand leeches. Yesterday afternoon the leopard lifted a dog from near the servant,s quarter below the school. In the evening it attacked one of Bijju’s cows but fled at the approach of Bijju’s mother, who came screaming imprecations. As for the leeches, I shall soon get used to a little bloodletting every day.

Question 1.
Name the lesson.
(a) A Visit to Cambridge
(b) The Tsunami
(c) A Short Monsoon Diary
(d) The Great Stone Face-II

Answer

Answer: (c) A Short Monsoon Diary


Question 2.
What news does the rain bring?
(a) The spring is about to come
(b) About the arrival of some seasonal visitors
(c) About the animal of diseases
(d) None of these

Answer

Answer: (b) About the arrival of some seasonal visitors


Question 3.
What did the leopard do yesterday afternoon?
(a) Lifted a parrot
(b) Lifted a cat
(c) Lifted a pony
(d) Lifted a dog

Answer

Answer: (d) Lifted a dog


Question 4.
Who did the leopard attack in the evening?
(a) A dog
(b) One of Bijju’s cows
(c) A cat
(d) A parrot

Answer

Answer: (b) One of Bijju’s cows


Question 5.
Which word in the passage means ‘curses’.
(a) imprecations
(b) fled
(c) heralded
(d) approach

Answer

Answer: (a) imprecations


(2)

The first day of monsoon mist. And it’s strange how all the birds fall silent as the mist comes climbing up the hill. Perhaps that’s what makes the mist so melancholy; not only does it conceal the hills, it blankets them in silence too. Only an hour ago the trees were ringing with bird song. And now the forest is deathly still as though it were midnight. Through the mist, Bijju is calling to his sister. I can hear him running about on the hillside but I cannot see him.

Question 1.
Name the lesson.
(a) The Summit Within
(b) A Short Monsson Diary
(c) The Tsunami
(d) The Great Stone Face-I

Answer

Answer: (b) A Short Monsson Diary


Question 2.
What happened on the first day of monsoon?
(a) There was a lot of rain
(b) There was snow everywhere
(c) Mist had covered the hills
(d) A cold wind was blowing

Answer

Answer: (c) Mist had covered the hills


Question 3.
What change took place in the forest?
(a) The forest was deathly still
(b) The forest was covered with water
(c) The trees got uprooted
(d) None of these

Answer

Answer: (a) The forest was deathly still


Question 4.
What had happened to the birds ?
(a) They started singing
(b) They started chirping
(c) They went to their nests
(d) The stopped singing and were silent

Answer

Answer: (d) The stopped singing and were silent


Question 5.
To Whom is Bijju calling through the mist?
(a) The author
(b) His master
(c) His sister
(d) His father

Answer

Answer: (c) His sister


(3)

All night the rain has been drumming on the corrugated tin roof. There has been no storm, no thunder, just the steady swish of a tropical downpour. It helps me to lie awake; at the same time, it doesn’t keep me from sleeping. It is a good sound to read by—the rain outside, the quiet within—and, although tin roofs are given to springing unaccountable leaks, there is a feeling of being untouched by, and yet in touch with, the rain.

Question 1.
Name the lesson.
(a) A Visit to Cambridge
(b) The Tsunami
(c) A Short Monsoon Diary
(d) This is Jody’s Fawn

Answer

Answer: (c) A Short Monsoon Diary


Question 2.
Why couldn’t the author sleep at night?
(a) Due to heavy rain
(b) Due to noise
(c) Due to sound of raindrops on the corrugated tin roof
(d) Due to sound of birds on tin roof

Answer

Answer: (c) Due to sound of raindrops on the corrugated tin roof


Question 3.
How is the author untouched by the rain?
(a) The rain is not directly pouring on him
(b) He is in the house
(c) The rain has stopped
(d) None of these

Answer

Answer: (a) The rain is not directly pouring on him


Question 4.
How is the writer in touch with the rain?
(a) He is walking in the rain
(b) He has no umbrella with him
(c) He is feeling the drops over his body on tin-roof.
(d) He is listening to the sound of raindrops

Answer

Answer: (d) He is listening to the sound of raindrops


Question 5.
Which word in the passage means ‘falling noisily’.
(a) steady
(b) dramming
(c) springing
(d) sleeping

Answer

Answer: (b) dramming


(4)

Other new arrivals are the scarlet minivets (the females are yellow), flitting silently among the leaves like brilliant jewels. No matter how leafy the trees, these brightly colored birds cannot conceal themselves, although, by remaining absolutely silent, they sometimes contrive to go unnoticed. Along come a pair of drongos, unnecessarily aggressive, chasing the minivets away.

Question 1.
Which were the new animals during monsoon?
(a) Scarlet minivets
(b) New crops
(c) New fruits
(d) Some insects

Answer

Answer: (a) Scarlet minivets


Question 2.
Why couldn’t the birds hide themselves?
(a) They were very naughty
(b) They were very bright
(c) They were making a lot of noise
(d) None of these

Answer

Answer: (b) They were very bright


Question 3.
Who came along with the minivets?
(a) A pair of drongos
(b) Some birds Some
(c) Insects
(d) butterflies

Answer

Answer: (a) A pair of drongos


Question 4.
Who are scarlet minivets?
(a) An insects that is seen during rainy season
(b) A kind of butterfly
(c) A kind of bird
(d) Bright red bird like a cuckoo

Answer

Answer: (d) Bright red bird like a cuckoo


Question 5.
Which word in the passage means ‘to hide’.
(a) conceal
(b) silent
(c) contrive
(d) unnoticed

Answer

Answer: (a) conceal


(5)

In a few days the ferns will start turning yellow, but right now they are still firm, green and upright. Ground orchids, mauve lady’s slipper and the white butterfly orchids put on a fashion display on the grassy slopes of Landour. Wild dahlias, red, yellow and magenta, rear their heads from the rocky crevices where they have taken hold. Snakes and rodents, flooded out of their holes and burrows, take shelter in roofs, attics and godowns. A shrew, weak of eyesight, blunders about the rooms, much to the amusement of the children.

Question 1.
Name the lesson.
(a) A Vist to Cambridge
(b) A Short Monsoon Diary
(c) The Great Stone Face-I
(d) The Tsunami

Answer

Answer: (b) A Short Monsoon Diary


Question 2.
Which animals take shelter in roofs, attics etc?
(a) Rodents
(b) Snakes
(c) Both (a) and (b)
(d) Insects

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 3.
Who blunders in the rooms in rainy season?
(a) Rat
(b) Snake
(c) Chuchunder
(d) Insect

Answer

Answer: (a) Rat


Question 4.
Which all flowers were displayed on hills?
(a) Ground orchids
(b) Magenta dahlias
(c) Wild dahlias
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 5.
The rodents live in:
(a) dens
(b) nests
(c) burrows
(d) stables

Answer

Answer: (c) burrows


(6)

August 3:
The rain stops. The clouds begin to break up, the sun strikes the hill on my left. A woman is chopping up sticks. I hear the tinkle of cowbells. In the oak tree, a crow shakes the raindrops from his feathers and caws disconsolately. Water drips from a leaking drainpipe. And suddenly, clean and pure, the song of the whistling thrush emerges like a dark sweet secret from the depths of the ravine.

Question 1.
Name the lesson.
(a) A Visit to Cambridge
(b) The Great Stone Face-I
(c) The Summit Within
(d) A Short Monsoon Diary

Answer

Answer: (d) A Short Monsoon Diary


Question 2.
When does the rain stop?
(a) On Aug. 1
(b) On Aug. 2
(c) On Aug. 3
(d) On Aug. 4

Answer

Answer: (c) On Aug. 3


Question 3.
What does the sun strike on the left of the writer?
(a) The hill
(b) The valley
(c) The mountain
(d) None of these

Answer

Answer: (a) The hill


Question 4.
What happens to the clouds?
(a) The clouds began to roar
(b) The clouds began to break up
(c) The clouds brought rain
(d) None of these

Answer

Answer: (b) The clouds began to break up


Question 5.
What is a woman doing?
(a) Chopping up sticks
(b) Cooking food
(c) Washing clothes
(d) Warming herself near the fire

Answer

Answer: (a) Chopping up sticks


(7)

August 12:
Endless rain, and a permanent mist. We haven’t seen the sun for eight or nine days. Everything damp and soggy. Nowhere to go. Pace the room, look out of the window at a few bobbing umbrellas. At least it isn’t cold rain. The hillsides are lush at late-monsoon flowers begin to appear—wild balsam, dahlias, begonias and ground orchids.

Question 1.
Who is the writer of the lesson ‘A Short Monsoon Diary’?
(a) Chetan Bhagat
(b) John Wright
(c) William Wordsworth
(d) Ruskin Bond

Answer

Answer: (d) Ruskin Bond


Question 2.
How was the weather?
(a) Rainy
(b) Endless rain and permanent mist
(c) Summer
(d) Winter

Answer

Answer: (b) Endless rain and permanent mist


Question 3.
For how long did it rain without stopping?
(a) For 2-3 days
(b) For 4-5 days
(c) For 8-9 days
(d) For so many days

Answer

Answer: (c) For 8-9 days


Question 4.
What are the hillsides lush with :
(a) fruits
(b) monsoon flowers
(c) seasonal vegetables
(d) beautiful leaves

Answer

Answer: (b) monsoon flowers


Question 5.
Which are monsoon flowers?
(a) Wild balsam
(b) Begonias
(c) Dahlias
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 8 A Short Monsoon Diary with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 8 English A Short Monsoon Diary MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

A Short Monsoon Diary Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 8 Read More »

The Great Stone Face 1 Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 9

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 9 The Great Stone Face 1 with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 8 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering The Great Stone Face 1 Class 8 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the The Great Stone Face 1 Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 9 The Great Stone Face 1 with Answers

Enhance your subject knowledge through The Great Stone Face 1 MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on The Great Stone Face 1 provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 8th The Great Stone Face 1 MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the given passages carefully and answer the questions that follow by choosing the correct alternative:

(1)

So his mother told him a story that her own mother had told her, when she was younger than Ernest; that at some future day, a little child should be born near here, who was destined to become the greatest and noblest person of his time and whose face, in manhood, should bear an exact resemblance to the Great Stone Face. Many still had faith in this old prophecy. But others took it to be nothing but idle talk. At all events the great man of the prophecy had not yet appeared.

Question 1.
Name the lesson.
(a) A Visit to Cambridge
(b) The Summit Within
(c) A Short Monsoon Diary
(d) The Great Stone Face-I

Answer

Answer: (d) The Great Stone Face-I


Question 2.
“His mother told him a story”. Whose mother?
(a) Poet’s
(b) Ernest’s
(c) Shopkeeper’s
(d) General’s

Answer

Answer: (b) Ernest’s


Question 3.
Who would resemble the Great Stone Face?
(a) The greatest and noblest man
(b) The poet
(c) The kind man
(d) The healthy man

Answer

Answer: (a) The greatest and noblest man


Question 4.
“Many people believed in this old prophecy”. For what ’this’ is used here?
(a) That the stone face would be alive
(b) That a face like Great Stone Face should be born
(c) That Ernest will look like stone face
(d) None of these

Answer

Answer: (b) That a face like Great Stone Face should be born


Question 5.
Give the meaning of ‘prophecy’.
(a) prophet
(b) advice
(c) prediction
(d) suggestion

Answer

Answer: (c) prediction


(2)

The Great Stone Face was a work of nature, formed on the perpendicular side of a mountain by some immense rocks, which had been thrown together so that, when viewed at a proper distance, they resembled the features of a human face. If the spectator approached too near, he lost the outline of the enormous face and could see only a heap of gigantic rocks, piled one upon another. But seen from a distance, the clouds clustering about it, The Great Stone Face seemed positively to be alive.

Question 1.
Name the lesson.
(a) The Great Stone Face-I
(b) The Great Stone Face-II
(c) A Visit to Cambridge
(d) A Short Monsoon Diary

Answer

Answer: (a) The Great Stone Face-I


Question 2.
What was the Great Stone Face?
(a) A reflection
(b) A work of nature
(c) An artificial creation
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) A work of nature


Question 3.
When did the rocks give the impression of a human face?
(a) On reaching near
(b) Through a hole
(c) With the help of camera
(d) From a distance

Answer

Answer: (a) On reaching near


Question 4.
Why does the author call the face ‘alive’?
(a) It was alive
(b) It exactly looked like a human face
(c) It resembled a human being
(d) None of these

Answer

Answer: (b) It exactly looked like a human face


Question 5.
Which word in the passage means ‘looked like’.
(a) resembled
(b) features
(c) immense
(d) positively

Answer

Answer: (a) resembled


(3)

About this time there went a rumour throughout the valley that the great man, who was to bear a resemblance to the Great Stone Face, had appeared at last. It seems that, many years before, a young man had left the valley and settled at a distant seaport. Gather gold, which was his name, had set up as a shopkeeper and, being sharp in business matters, had become so very rich that it would have taken him a hundred years only to count his wealth. In time he thought of his native valley, and decided to go back there, and end his days where he had been born.

Question 1.
What was the name of the man (shopkeeper)?
(a) Rotherfield
(b) Gathergold
(c) Gatherfield
(d) Goldfinch

Answer

Answer: (b) Gathergold


Question 2.
Where had the man (shopkeeper) settled after leaving the valley?
(a) At a company’s godown
(b) At a distant seaport
(c) In a museum
(d) On the hillslopes

Answer

Answer: (b) At a distant seaport


Question 3.
The man, Gathergold, was very :
(a) rich
(b) cruel
(c) polite
(d) shrewd

Answer

Answer: (a) rich


Question 4.
Who was called the resemblance of ‘Great Stone Face’?
(a) The poet
(b) Ernest
(c) The General
(d) Gathergold-the shopkeeper

Answer

Answer: (d) Gathergold-the shopkeeper


Question 5.
Which word in the passage means ‘far off’.
(a) rumour
(b) resemblance
(c) distant
(d) sharp

Answer

Answer: (c) distant


(4)

And Ernest never forgot the story that his mother told him. It was always in his mind whenever he looked upon the Great Stone Face. He spent his childhood in the log-cottage where he was born, was dutiful to his mother and helpful to her in many things, assisting her much with his little hands, and more with his loving heart. In this manner, from a happy yet often pensive child, he grew up to be a mild and quiet youth.

Question 1.
Who told the story of ‘Great Stone Face’ to Ernest?
(a) His teacher
(b) His mother
(c) His grandfather
(d) His father

Answer

Answer: (b) His mother


Question 2.
What was the story?
(a) That Ernest would see Great Stone Face alive
(b) That the Great Stone Face would speak
(c) That a child would be born like Great Stone Face
(d) None of these

Answer

Answer: (c) That a child would be born like Great Stone Face


Question 3.
Where did he spend his childhood?
(a) In a garden
(b) In the log-cottage
(c) In a school
(d) In the hut

Answer

Answer: (b) In the log-cottage


Question 4.
Ernest grew up into a ________ youth.
(a) quiet
(b) handsome
(c) naughty
(d) disobedient

Answer

Answer: (a) quiet


Question 5.
Which word in the passage means ‘thoughtful’.
(a) dutiful
(b) helpful
(c) assisting
(d) pensive

Answer

Answer: (d) pensive


(5)

Ernest last could see the general’s face; and in the same glance, to the side, he could also see the Great Stone Face. If there was such a likeness as the crowd proclaimed, Ernest could not recognise it.
“Fear not, Ernest,” said his heart, as if the Great Stone Face was whispering to him, “fear not, Ernest; he will come.”

Question 1.
Who was the General?
(a) A rich man
(b) A native of that valley
(c) A nobleman
(d) A native of the nearby valley

Answer

Answer: (b) A native of that valley


Question 2.
Why was he accorded a warm welcome?
(a) People believed that he looked like Stone Face
(b) He was a general
(c) He was very rich
(d) None of these

Answer

Answer: (a) People believed that he looked like Stone Face


Question 3.
Why did Ernest not believe that he looked like Great Stone Face?
(a) He thought himself so
(b) He did not believe in the story
(c) He was proud
(d) He found no resemblance between the two faces.

Answer

Answer: (d) He found no resemblance between the two faces.


Question 4.
Which word in the passage means ‘to speak in low voice’.
(a) recognise
(b) proclaimed
(c) whisper
(d) likeness

Answer

Answer: (c) whisper


Question 5.
“Fear not, Ernest; he will come”, who spoke these words?
(a) The poet
(b) The preacher
(c) The commander
(d) Stone Face

Answer

Answer: (d) Stone Face


(6)

Ernest had been deeply stirred by the idea that the great man, the nobleman, the man of prophecy, after so many ages of delay, was at length to be seen in his native valley. While the boy was still gazing up the valley one day and imagining that the Great Stone Face returned his gaze, the noise of wheels was heard, and a crowd of people cried. “Here comes the great Mr. Gathergold.”

Question 1.
Who was Ernest?
(a) A native of the valley
(b) A General
(c) A poet
(d) A businessman

Answer

Answer: (a) A native of the valley


Question 2.
Who was he waiting for?
(a) The poet
(b) The General
(c) Gathergold
(d) The Great Stone Face

Answer

Answer: (c) Gathergold


Question 3.
Why was he waiting for Gathergold?
(a) He wanted to meet him
(b) He was told that Gathergold resembled Great Stone Face.
(c) He wanted to talk to him
(d) None of these

Answer

Answer: (b) He was told that Gathergold resembled Great Stone Face.


Question 4.
Whose noise was head?
(a) The noise of birds
(b) The noise of drums
(c) The noise of people
(d) The noise of wheels

Answer

Answer: (d) The noise of wheels


Question 5.
Which word in the passage means ‘looking’.
(a) gazing
(b) imagining
(c) stirred
(d) native

Answer

Answer: (a) gazing


(7)

On the day of the general’s arrival, Ernest and all the other people of the valley left their work, and proceeded to the spot where a great banquet had been prepared. Soldiers stood on guard, flags waved and the crowd roared. Ernest was standing too far back to see Blood-and-Thunder’s face. However, he could hear several voices.

Question 1.
Name the lesson.
(a) A Visit to Cambridge
(b) A Short Monsoon Diary
(c) The Great Stone Face-1
(d) The Summit Within

Answer

Answer: (c) The Great Stone Face-1


Question 2.
Why did the people of valley leave their work?
(a) To see the Great Stone Face
(b) To see the general
(c) To see the poet
(d) None of these

Answer

Answer: (b) To see the general


Question 3.
What was prepared for the general?
(a) A play
(b) Some dishes
(c) A song
(d) A feast

Answer

Answer: (d) A feast


Question 4.
Why was Ernest not able to see the face of General?
(a) Ernest was standing too far
(b) He did not want to meet him
(c) He was disturbed by the people
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Ernest was standing too far


Question 5.
What was the name of the General?
(a) Gathergold
(b) Blood-and-Rain
(c) Blood-and-Thunder
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Blood-and-Thunder


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 9 The Great Stone Face 1 with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 8 English The Great Stone Face 1 MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

The Great Stone Face 1 Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 9 Read More »

The Great Stone Face 2 Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 10

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 10 The Great Stone Face 2 with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 8 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering The Great Stone Face 2 Class 8 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the The Great Stone Face 2 Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 10 The Great Stone Face 2 with Answers

Enhance your subject knowledge through The Great Stone Face 2 MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on The Great Stone Face 2 provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 8th The Great Stone Face 2 MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the given passages carefully and answer the questions that follow by choosing the correct alternative:

(1)

While Ernest had been growing old, God had granted a new poet to this earth. He, too, was a native of the valley but had spent the greater part of his life in distant cities, pouring out his sweet music everywhere. Neither was the Great Stone Face forgotten, for the poet had celebrated it in a poem. The songs of this poet found their way to Ernest. He read them after his customary toil, seated on the bench before his cottage door. As he read he lifted his eyes to the mountain.

Question 1.
Who had come to see Ernest in the valley?
(a) A correspondent
(b) A poet
(c) A critic
(d) None of these

Answer

Answer: (b) A poet


Question 2.
Who was the poet?
(a) A native of the valley
(b) Ernest’s father
(c) Ernest’s friend
(d) Ernest’s brother

Answer

Answer: (a) A native of the valley


Question 3.
Where was he sitting?
(a) In the park
(b) On a bench
(c) In the garden
(d) On a bed

Answer

Answer: (b) On a bench


Question 4.
When he was reading, he lifted his eyes to :
(a) the hills
(b) to the Great Stone Face
(c) the mountain
(d) the sky

Answer

Answer: (c) the mountain


Question 5.
Which word in the passage means ‘usual work’.
(a) pouring
(b) growing
(c) granted
(d) customary

Answer

Answer: (d) customary


(2)

The years hurried on, and brought white hairs upon the head of Ernest, and made wrinkles across his forehead and furrows in his cheeks. He was an old man. But not in vain had he grown old; more numerous than the white hairs on his head were the wise thoughts in his mind. And Ernest had ceased to be obscure. Unsought for, undesired, had come the fame which so many seek. He had become famous beyond the limits of the valley. College professors, and even the active men of cities, came from far to see and converse with Ernest, and he received them with gentle sincerity, and spoke freely with them of whatever came uppermost, or lay deepest in his heart or their own. While they talked together, his face would brighten, unawares, and shine upon them, as with a mild evening light.

Question 1.
Name the lesson.
(a) A Visit to Cambridge
(b) The Great Stone Face-II
(c) This is Jody’s Fawn
(d) A Short Monsoon Diary

Answer

Answer: (b) The Great Stone Face-II


Question 2.
Who was Ernest?
(a) A native of the valley
(b) A poet
(c) A General
(d) A businessman

Answer

Answer: (a) A native of the valley


Question 3.
What kind of a man was Ernest?
(a) A rich man
(b) An old man
(c) A kind old man
(d) None of these

Answer

Answer: (c) A kind old man


Question 4.
Why did the people want to talk to them?
(a) He was rich
(b) He helped the poor
(c) He attended all
(d) He received all with gentle sincerity

Answer

Answer: (d) He received all with gentle sincerity


Question 5.
Find word in the passage which means the same as ‘to talk with’.
(a) unsought
(b) brighten
(c) to converse
(d) mild

Answer

Answer: (c) to converse


(3)

The poet sat down beside him and he had Ernest talked together. Never before had the poet talked with a man like Ernest, so wise and gentle and kind Ernest, on the other hand, was moved by the living images flung out of the poet’s mind. As Ernest listened to the poet, he imagined that the Great Stone Face was bending forward to listen too. He gazed into the poet’s eyes.

Question 1.
“The poet sat beside him”. For whom ‘him’ is used here
(a) General
(b) Ernest
(c) Shopkeeper
(d) Ernest’s friend

Answer

Answer: (b) Ernest


Question 2.
Ernest was very :
(a) wise
(b) gentle
(c) kind
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 3.
Ernest thought that the poet was like :
(a) Great Stone Face
(b) a priest
(c) a sage
(d) none of these

Answer

Answer: (a) Great Stone Face


Question 4.
Which word in the passage means ‘looked into’.
(a) beside
(b) gazed
(c) flung
(d) gifted

Answer

Answer: (b) gazed


Question 5.
Give the opposite of ‘forward’.
(a) towards
(b) move ahead
(c) backward
(d) transfer

Answer

Answer: (c) backward


(4)

Now it happened that the poet, through he lived so far away, had not only heard of Ernest but had thought much about his character and wished to meet this man whose wisdom walked hand in hand with the noble simplicity of his life. One summer day, therefore, he arrived at Ernest’s door, where he found the good old man holding a book in his hand, which he read and, then, with a finger between the leaves, looked lovingly at the Great Stone Face.

Question 1.
Name the lesson.
(a) A Visit to Cambridge
(b) The Great Stone
(c) The Summit Within
(d) The Tsunami

Answer

Answer: (b) The Great Stone


Question 2.
Whom did the poet wish to meet?
(a) Commander
(b) General
(c) Ernest
(d) The author

Answer

Answer: (c) Ernest


Question 3.
Ernest was well known for his :
(a) simplicity
(b) boldness
(c) wealth
(d) cowardice

Answer

Answer: (a) simplicity


Question 4.
When the poet went to meet Ernest, what was he doing?
(a) Taking tea
(b) Praying to God
(c) Writing something
(d) Reading a book

Answer

Answer: (d) Reading a book


Question 5.
Which word in the passage means ‘intelligence”.
(a) happened
(b) wished
(c) wisdom
(d) lovingly

Answer

Answer: (c) wisdom


(5)

“Behold ! Behold ! Ernest is himself the likeness of Great Stone Face !”
Then all the people looked, and saw that what the poet said was true. The prophecy was fulfilled. But Ernest having finished what he had to say, took the poet’s arm and walked slowly homeward, still hoping that some wiser and better man than himself would by and by appear, bearing a resemblance to the Great Stone Face.

Question 1.
Name the lesson.
(a) A Short Monsoon Diary
(b) The Great Stone Face-II
(c) This is Jody’s Fawn
(d) A Visit to Cambridge

Answer

Answer: (b) The Great Stone Face-II


Question 2.
Who drew the attention of the people to Ernest’s greatness?
(a) Poet
(b) General
(c) Village sarpanch
(d) Commander

Answer

Answer: (a) Poet


Question 3.
What did the people accept as true about Ernest?
(a) That he looked like Great Stone Face
(b) That he was very rich
(c) That he loved people
(d) None of these

Answer

Answer: (a) That he looked like Great Stone Face


Question 4.
Had an old prophecy come true?
(a) No
(b) Yes
(c) Can’t say
(d) Some people believe it

Answer

Answer: (b) Yes


Question 5.
What is the noun form of ‘appear’.
(a) disappear
(b) to show
(c) appearance
(d) to hide

Answer

Answer: (c) appearance


(6)

“You hoped,” answered the poet, faintly smiling, “to find in me the likeness of the Great Stone Face. I am not worthy to be its likeness.”
“And why not ?” asked Ernest. He pointed to the book. “Are not those thoughts worthy?” “You can hear in them the distant voice of a heavenly song. But my life, dear Ernest, has not corresponded with my thoughts. I have had grand dreams, but they have been only dreams. Sometimes I lack faith in my own thoughts. Why, then, pure seeker of the good and true, should you hope to find the face or the mountain?”

Question 1.
Name the lesson.
(a) A Visit to Cambridge
(b) The Great Stone Face-11
(c) A Short Monsoon Diary
(d) This is Jody’s Fawn

Answer

Answer: (b) The Great Stone Face-11


Question 2.
“You hoped,” answered the poet. For whom ‘you’ is used here?
(a) The poet
(b) The general
(c) Ernest
(d) The shopkeeper

Answer

Answer: (c) Ernest


Question 3.
Ernest admire the poet for his _________
(a) great thoughts
(b) hospitality
(c) good writing
(d) none of these

Answer

Answer: (a) great thoughts


Question 4.
How did the poet describe Ernest?
(a) A pure seeker of the good and true
(b) A great soul
(c) A noble soul
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 5.
Give the meaning of ‘seeker’.
(a) founder
(b) writer
(c) discover
(d) leader

Answer

Answer: (c) discover


(7)

Ernest threw a look of familiar kindness around upon his audience. He began to speak to the people what was in his heart and mind. His words had power, because they agreed with his thoughts; and his thoughts had reality and depth, because they harmonised with the life which he had always live. It was not mere breath that the preacher uttered; they were the words of life. A life of good deeds and selfless love was melted into them. The poet, as he listened, felt that the life and character of Ernest were a nobler strain of poetry than he had ever written. His eyes filled with tears and he said to himself that never was there so worthy a sage as that mild, sweet, thoughtful face, with the glory of white hair diffused about it.

Question 1.
What was Ernest’s image in the valley?
(a) Kind
(b) Kind and noble
(c) Rich
(d) Noble

Answer

Answer: (b) Kind and noble


Question 2.
“His thoughts, had reality and depth,” whose thoughts?
(a) Ernest’s
(b) General’s
(c) Poet’s
(d) Shopkeeper’s

Answer

Answer: (a) Ernest’s


Question 3.
How did his speech affect the poet?
(a) The poet did not listen to him
(b) The poet thanked him
(c) The poet clapped for him
(d) The poet was greatly moved

Answer

Answer: (d) The poet was greatly moved


Question 4.
Which word in the passage means ‘spoke.’
(a) uttered
(b) harmonized
(c) kindness
(d) diffused

Answer

Answer: (a) uttered


Question 5.
Give the opposite of ‘agree’.
(a) not agree
(b) disagree
(c) agreed
(d) consent

Answer

Answer: (b) disagree


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 10 The Great Stone Face 2 with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 8 English The Great Stone Face 2 MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

The Great Stone Face 2 Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 10 Read More »

The Ant and the Cricket Class 8 MCQ Questions with Answers English Poem 1

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 1 The Ant and the Cricket with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 8 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering The Ant and the Cricket Class 8 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the The Ant and the Cricket Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 1 The Ant and the Cricket with Answers

Enhance your subject knowledge through The Ant and the Cricket MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on The Ant and the Cricket provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 8th The Ant and the Cricket MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the stanzas carefully and answer the questions that follow. Tick the correct alternative:

(1)

Says the ant to the cricket, “I’m your servant and friend,
But we ants never borrow, we ants never lend.
But tell me, dear cricket, did you lay nothing by
When the weather was warm?” Quoth the cricket, “Not” !
My heart, was so light.
That I sang day and night,
For all nature looked gay.”
“You sang, Sir, you say?
Go then”, says the ant, “and dance winter away.”

Question 1.
I’m your servant and friend. What does ‘I’ refer to?
(a) Cricket
(b) Ant
(c) Rain
(d) Poet

Answer

Answer: (b) Ant


Question 2.
What did the ant say to the cricket?
(a) They never borrow
(b) They never lend
(c) They neither borrow nor lend
(d) None of these

Answer

Answer: (c) They neither borrow nor lend


Question 3.
‘Dance the winter away’, who said to whom?
(a) Cricket to Ant
(b) Poet to cricket
(c) Ant to cricket
(d) Poet to ant

Answer

Answer: (c) Ant to cricket


Question 4.
What is the meaning of ‘quoth’.
(a) told
(b) asked
(c) quoted
(d) said

Answer

Answer: (d) said


(2)

A silly young cricket, accustomed to sing,
Through the warm, sunny months of gay summer and spring,
Began to complain when he found that, at home,
His cupboard was empty, and winter was come.
Not a crumb to be found On the snow-covered ground;
Not a flower could he see,
Not a leaf on a tree.
“Oh! what will become,” says the cricket, “of me?”

Question 1.
Name the poem.
(а) Geography Lesson
(b) The Ant and the Cricket
(c) Macavity: The Mystery Cat
(d) The Last Bargain

Answer

Answer: (b) The Ant and the Cricket


Question 2.
Why was the young cricket called silly?
(a) He was lazy
(b) He was always sleepy
(c) He did not think for winters
(d) None of these

Answer

Answer: (c) He did not think for winters


Question 3.
What did he do during the summer and spring?
(а) He sang during summer
(b) He sang during summer and spring
(c) He sang during spring
(d) He sang during summer and worked during spring

Answer

Answer: (b) He sang during summer and spring


Question 4.
‘Oh! What will become of me?” Who said this?
(a) Ant
(b) Cricket
(c) Poet
(d) Tree

Answer

Answer: (b) Cricket


(3)

At last by starvation and famine made bold,
All dripping with wet, and all trembling with cold,
Away he set off to a miserly ant,
To see if, to keep him alive, he would grant
Him shelter from rain,
And a mouthful of grain.
He wished only to borrow;
He’d repay it tomorrow;
If not, he must die of starvation and sorrow.

Question 1.
What happened to the cricket?
(a) He suffered from illness
(b) He suffered from famine
(c) He suffered from starvation and famine
(d) None of these

Answer

Answer: (c) He suffered from starvation and famine


Question 2.
To whom did he go?
(a) Ant
(ib) Bee
(c) Cricket
(d) Rain

Answer

Answer: (a) Ant


Question 3.
What did the cricket want to ask the ant?
(a) He wanted some grains
(b) He wanted shelter and some grain for himself
(c) He wanted his shelter
(d) None of these

Answer

Answer: (b) He wanted shelter and some grain for himself


Question 4.
Which word in the passage means ‘suffering from hunger’.
(a) dripping
(b) trembling
(c) sorrow
(d) starvation

Answer

Answer: (d) starvation


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 1 The Ant and the Cricket with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 8 English Poem The Ant and the Cricket MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

The Ant and the Cricket Class 8 MCQ Questions with Answers English Poem 1 Read More »

Geography Lesson Class 8 MCQ Questions with Answers English Poem 2

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 2 Geography Lesson with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 8 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Geography Lesson Class 8 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Geography Lesson Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 2 Geography Lesson with Answers

Enhance your subject knowledge through Geography Lesson MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Geography Lesson provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 8th Geography Lesson MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the stanzas carefully and answer the questions that follow. Tick the correct alternative:

(1)

When the jet rose six miles high,
it was clear the earth was round
and that it had more sea than land.
But it was difficult to understand
that the men on the earth found
causes to hate each other, to build
walls across cities and to kill.
From the height, it was not clear why.

Question 1.
How high has the jet-reached?
(a) Four miles
(b) Three miles
(c) Five miles
(d) Six miles

Answer

Answer: (d) Six miles


Question 2.
What did the poet fail to understand?
(a) Why the children do not like studies
(b) Why men on earth hate each other
(c) Why men are after earning more and more money
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Why men on earth hate each other


Question 3.
How did they show hatred with each other?
(a) By building walls across cities
(b) By killing each other
(c) Both (a) and (c)
(d) None of these.

Answer

Answer: (c) Both (a) and (c)


Question 4.
Give the opposite of ‘difficult’.
(a) uneasy
(b) easy
(c) more difficult
(d) not easy

Answer

Answer: (b) easy


(2)

When the jet sprang into the sky,
it was clear why the city
had developed the way it had,
seeing it scaled six inches to the mile.
There seemed an inevitability
about what on ground had looked haphazard,
unplanned and without style
when the jet sprang into the sky.

Question 1.
Name the poem.
(a) Geography Lesson
(b) The Last Bargain
(c) Macavity: The Mystery Cat
(d) The Ant and the Cricket

Answer

Answer: (a) Geography Lesson


Question 2.
How high was the jet when the poet saw the land?
(a) Two feet to mile
(b) Six inches to mile
(c) Three feet to kilometer
(d) Three kilometers to mile

Answer

Answer: (b) Six inches to mile


Question 3.
What looked interpretable?
(a) The city looked haphazard
(b) The city looked unplanned
(c) The city looked without style
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 4.
Give the opposite of ‘developed’.
(a) undeveloped
(b) development
(c) underdeveloped
(d) developing

Answer

Answer: (a) undeveloped


(3)

When the jet reached ten thousand feet,
it was clear why the country
had cities where the rivers ran
and why the valley were populated.
The logic of geography—
that land and water attracted man—
was clearly delineated
When the jet reached ten thousand feet.

Question 1.
Name the lesson.
(a) Macavity: The Mystery Cat
(b) Geography Lesson
(c) The Duck and the Kangaroo
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Geography Lesson


Question 2.
How high has the jet reached?
(a) One thousand feet
(b) Two thousand feet
(c) Ten thousand feet
(d) Twenty thousand feet

Answer

Answer: (c) Ten thousand feet


Question 3.
Where have the cities been developed?
(a) On shallow land
(b) Near river banks
(c) On platform above land
(d) Under water

Answer

Answer: (b) Near river banks


Question 4.
What was the logic of geography?
(a) Land and water attracted man
(b) Open sky attracted man
(c) Sand and land attracted man
(d) None of the above.

Answer

Answer: (a) Land and water attracted man


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 2 Geography Lesson with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 8 English Poem Geography Lesson MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Geography Lesson Class 8 MCQ Questions with Answers English Poem 2 Read More »

Macavity: The Mystery Cat Class 8 MCQ Questions with Answers English Poem 3

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 3 Macavity: The Mystery Cat with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 8 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Macavity: The Mystery Cat Class 8 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Macavity: The Mystery Cat Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 3 Macavity: The Mystery Cat with Answers

Enhance your subject knowledge through Macavity: The Mystery Cat MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Macavity: The Mystery Cat provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 8th Macavity: The Mystery Cat MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the stanzas carefully and answer the questions that follow. Tick the correct alternative:

(1)

Macavity, Maeavity, there’s no one like Macavity,
He’s broken every human law, he breaks the law of gravity.
His powers of levitation would make a fakir stare,
And when you reach the scene of crime—Macavity’s not there!
You may seek him in the basement, you may look up in the air—
But I tell you once and once again, Macavity’s not there!

Question 1.
Name the poem.
(a) Geography Lesson
(b) The Ant and the Cricket
(c) Macavity: The Mystery
(d) The Last Bargain

Answer

Answer: (c) Macavity: The Mystery


Question 2.
Name the poet.
(a) John Keats
(b) Rabindranath Tagore
(c) Williaim Blake
(d) T.S. Eliot

Answer

Answer: (d) T.S. Eliot


Question 3.
Who breaks the law?
(a) Poet
(b) Macavity
(c) Scotland Yard
(d) Flying Squad

Answer

Answer: (b) Macavity


Question 4.
Where can Macavity be found?
(a) In the basement
(b) In the air
(c) In the garden
(d) Nowhere

Answer

Answer: (d) Nowhere


(2)

Macavity, Macavity, there’s no one like Macavity,
For he’s a fiend in feline shape, a monster of depravity.
You may meet him in a by-street, you may see him in the square—
But when a crime’s discovered, then Macavity’s not there!

Question 1.
Name the poem.
(a) Geography Lesson
(b) Macavity: The Mystery Cat
(c) The Last Bargain
(d) The Ant and the Cricket

Answer

Answer: (b) Macavity: The Mystery Cat


Question 2.
Who is being described here?
(a) The flying squad
(b) The poet
(c) Macavity
(d) The flying treasure

Answer

Answer: (c) Macavity


Question 3.
Macavity belongs to family.
(a) feline
(b) bee
(c) insect
(d) birds

Answer

Answer: (a) feline


Question 4.
Give the meaning of ‘fiend’?
(a) friend
(b) devil
(c) enemy
(d) destroyer

Answer

Answer: (b) devil


(3)

Macavity’s a Mystery Cat: he’s called the Hidden Paw—
For he’s the master criminal who can defy the Law.
He’s the bafflement of Scotland Yard, the Flying Squad’s despair:
For when they reach the scene of crime — Macavity’s not there!

Question 1.
What is the other name of the Mystery Cat?
(a) The Hidden Treasure
(b) The Hidden Paw
(c) The Hidden Socks
(d) The Hidden Face

Answer

Answer: (b) The Hidden Paw


Question 2.
Whose despair is Macavity?
(a) Scotland Yard
(b) Fly Squad
(c) Baker’s Yard
(d) Poet

Answer

Answer: (b) Fly Squad


Question 3.
Who reaches the crime scene?
(a) Squad Fly
(b) Fly March
(c) Flying Squad
(d) Poet

Answer

Answer: (c) Flying Squad


Question 4.
What is the meaning of ‘bafflement’?
(a) feeling easy
(b) feeling uneasy
(c) feeling good
(d) hopeless

Answer

Answer: (b) feeling uneasy


(4)

Macavity’s a ginger cat, he’s very tall and thin;
You would know him if saw him, for his eyes are sunken in.
His brow is deeply lined with thought, his head a highly domed;
His coat is dusty from neglect, his whiskers are uncombed.
He sways his head from side to side, with movements like a snake;
And when you think he’s half asleep, he’s always wide awake.

Question 1.
Describe Macavity’s physique.
(a) Macavity is very tall and thin
(b) Has deeply lined eye-brows.
(c) Has sunken eyes
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 2.
Macavity sways his head like a:
(a) Lizard
(b) Pigeon
(c) Snake
(d) Cat

Answer

Answer: (c) Snake


Question 3.
What colour is his coat?
(a) Rusty
(b) Pinkish
(c) Wheatish
(d) Dusty

Answer

Answer: (d) Dusty


Question 4.
What is strange about his sleeps?
(a) He sleeps soundly
(b) He is always wide awake.
(c) He does not sleep the whole day
(d) None of these

Answer

Answer: (b) He is always wide awake.


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 3 Macavity: The Mystery Cat with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 8 English Poem Macavity: The Mystery Cat MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Macavity: The Mystery Cat Class 8 MCQ Questions with Answers English Poem 3 Read More »

error: Content is protected !!