Author name: Prasanna

On the Grasshopper and Cricket Class 8 MCQ Questions with Answers English Poem 8

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 8 On the Grasshopper and Cricket with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 8 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering On the Grasshopper and Cricket Class 8 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the On the Grasshopper and Cricket Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 8 On the Grasshopper and Cricket with Answers

Enhance your subject knowledge through On the Grasshopper and Cricket MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on On the Grasshopper and Cricket provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 8th On the Grasshopper and Cricket MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the stanzas carefully and answer the questions that follow. Tick the correct alternative:

(1)

The poetry of earth is ceasing never:
On a lone winter evening when the frost
Has wrought a silence, from the stone there shrills
The cricket’s song, in warmth, increasing ever,
And seems to one in drowsiness half lost;
The grasshopper’s among some grassy hills.

Question 1.
Name the poet of the poem ‘The Grasshopper and the Cricket’.
(a) John Keats
(b) William Blake
(c) T.S. Eliot
(d) Rabindranath Tagore

Answer

Answer: (a) John Keats


Question 2.
What happens to the grasshopper during the winter?
(a) Feels sulky
(b) Hides in grassy hills
(c) Sings and gay
(d) Behaves unpleasantly

Answer

Answer: (b) Hides in grassy hills


Question 3.
Who sings on a frosty winter day?
(a) Ant
(b) Cricket
(c) Grasshopper
(d) Pigeon

Answer

Answer: (b) Cricket


Question 4.
Give meaning of ‘drowsiness’.
(a) dizziness
(b) unconscious
(c) sleepy
(d) awake

Answer

Answer: (c) sleepy


(2)

The poetry of earth is never dead:
When all the birds are faint with the hot sun.
And hide in cooling trees, a voice will run
From hedge to hedge about the new-mown mead,
This is the grasshopper’ she takes the lead
In summer luxury—he has never done
With his delights, for when tired out with fun
He rests at ease beneath some pleasant weed.

Question 1.
Name the poem.
(a) The Ant and the Cricket
(b) The Grasshopper and the Cricket
(c) Geography Lesson
(d) The last bargain

Answer

Answer: (b) The Grasshopper and the Cricket


Question 2.
Who symbolises the poetry of earth?
(a) Grasshopper and cricket
(b) Cricket
(c) Grasshopper
(d) Ant

Answer

Answer: (a) Grasshopper and cricket


Question 3.
How do the birds feel during extreme summer?
(a) Faint
(b) Pleasant
(c) Gay
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Faint


Question 4.
Which voice runs from hedge to hedge?
(a) Ant’s
(b) Grasshopper’s
(c) Cricket’s
(d) Parrot’s

Answer

Answer: (c) Cricket’s


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Poem 8 On the Grasshopper and Cricket with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 8 English Poem On the Grasshopper and Cricket MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

On the Grasshopper and Cricket Class 8 MCQ Questions with Answers English Poem 8 Read More »

How to Tell Wild Animals Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 4

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 4 How to Tell Wild Animals with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 10 English with Answersduring preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering A How to Tell Wild Animals Class 10 English MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the How to Tell Wild Animals Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 4 How to Tell Wild Animals with Answers

Enhance your subject knowledge through How to Tell Wild Animals MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on How to Tell Wild Animals provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 10th How to Tell Wild Animals MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the extract given below and answer the questions that follow by choosing the most appropriate alternative from those given below:

(1)

If when you ‘re walking round your yard
You meet a creature there,
Who hugs you very, very hard,
Be sure iris a Bear
you have any doubts, I guess
He ‘it give you just are more caress.

Question 1.
From which poem has this stanza been taken?
(a) Dust of Snow
(b) The Ball Poem
(c) Amanda
(d) How to Tell Wild Animals

Answer

(d) How to Tell Wild Animals


Question 2.
A creature who hugs you is
(a) Lion
(b) Bear
(c) Tiger
(d) Leopard

Answer

(b) Bear


Question 3.
The poet makes a guess that the beast will give you
(a) a merry laugh
(b) a good roar
(c) a loving touch
(d) a pleasant smile

Answer

(c) a loving touch


Question 4.
The word ‘hugs’ means
(a) embraces
(b) loves
(c) hates
(d) ignores

Answer

(a) embraces


(2)

If some time when roaming round,
A noble wild beast greets you,
With black stripes on a yellow ground,
Just notice f he eats you.
This simple rule may help you learn
The Bengal tiger to discern.

Question 1.
Who composed these lines ?
(a) Robert Frost
(b) Robin Klein
(c) W.B. Yeats
(d) Carolyn Wells

Answer

(d) Carolyn Wells


Question 2.
A noble wild beast’ here refers to
(a) Asian Lion
(b) Bengal Tiger
(c) Afghani Ass
(d) African Elephant

Answer

(b) Bengal Tiger


Question 3.
One characteristic of Bengal Tiger is
(a) yellow-black stripes
(b) white-black spot
(c) yellow-green stripes
(d) green-black spots

Answer

(a) yellow-black stripes


Question 4.
The word ‘discern’ means
(a) take care
(b) make up
(c) identify
(d) refuge

Answer

(c) identify


(3)

The true chameleon is small,
A lizard sort of thing ;
He has not any ears at all
And not a single wing.
If there is nothing on the tree,
‘it is the chameleon you see.

Question 1.
The chameleon has been compared to
(a) a rabbit
(b) a lizard
(c) a mouse
(d) a snake

Answer

(b) a lizard


Question 2.
Who composed these lines ?
(a) Carl Sandburg
(b) Ogden Nash
(c) W.B. Yeats
(d) Carolyn Wells

Answer

(d) Carolyn Wells


Question 3.
The chameleon does not even have a
(a) single foot
(b) single beak
(c) single wing
(d) single paw

Answer

(c) single wing


Question 4.
A chameleon is known for
(a) changing colours
(b) changing trees
(c) changing caps
(d) changing actions

Answer

(a) changing colours


(4)

If strolling forth, a beast you view
Whose hide with spots is peppered
As soon as he has lept on you,
You ‘it know itis the Leopard.
‘Twill do no good to roar with pain,
He ‘it only lep and lep again.

Question 1.
Who composed these lines ?
(a) Carolyn Wells
(b) John Berryman
(c) Leslie Norris
(d) Ogden Nash

Answer

(a) Carolyn Wells


Question 2.
While wandering on foot we see
(a) a tamed cow
(b) a faithful dog
(c) a pet donkey
(d) a wild animal

Answer

(d) a wild animal


Question 3.
The skin of the wild animal is covered with
(a) stripes
(b) spots
(c) circles
(d) triangles

Answer

(a) stripes


Question 4.
The word ‘peppered’ means
(a) argued with
(b) covered with
(c) taken with
(d) fused with

Answer

(b) covered with


(5)

If ever you should go by chance
To jungles in the east:
And f there should to you advance
A large and tawny beast,
If he roars at you as you’re dyin’
You ‘il know it is the Asian Lion.

Question 1.
Who composed these lines ?
(a) W.B. Yeats
(b) Carolyn Wells
(c) Robin Klein
(d) Robert Frost

Answer

(b) Carolyn Wells


Question 2.
‘A large and tawny beast’ refers to
(a) Asian Lion
(b) African Elephant
(c) Asian Tiger
(d) African Tiger

Answer

(a) Asian Lion


Question 3.
Which jungles are the poet referring to ?
(a) Jungles of the west
(b) Jungles of the east
(c) Jungles of the north
(d) Jungles of the south

Answer

(b) Jungles of the east


Question 4.
The word ‘tawny’ means
(a) reddish
(b) brownish
(c) whitish
(d) greenish

Answer

(b) brownish


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 4 How to Tell Wild Animals with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 10 English Poem How to Tell Wild Animals MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

How to Tell Wild Animals Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 4 Read More »

How the Camel Got His Hump Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 1

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 8 English It So Happened Chapter 1 How the Camel Got His Hump with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 8 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering How the Camel Got His Hump Class 8 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the How the Camel Got His Hump Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 8 English It So Happened Chapter 1 How the Camel Got His Hump with Answers

Enhance your subject knowledge through How the Camel Got His Hump MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on How the Camel Got His Hump provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 8th How the Camel Got His Hump MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the right answer from the given alternatives:

Question 1.
What was the camel doing?
(a) Eating
(b) Working
(c) Looking his reflection in a pool of water.
(d) Sleeping

Answer

Answer: (c) Looking his reflection in a pool of water.


Question 2.
Who complained about the idleness of the camel?
(a) Man
(b) Dijnn
(c) Animals
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Animals


Question 3.
Who was the lord of all deserts?
(a) Man
(b) Djinn
(c) Magicean
(d) Camel

Answer

Answer: (b) Djinn


Question 4.
What was the dog taking in his hand?
(a) Bread
(b) A stick
(c) A piece of cloth
(d) A bone

Answer

Answer: (b) A stick


Question 5.
What did the camel eat?
(a) Sticks
(b) Prickles
(c) Thorns
(d) All of them

Answer

Answer: (d) All of them


Question 6.
The camel had not worked since:
(a) Monday
(b) Tuesday
(c) Wednesday
(d) Thursday

Answer

Answer: (a) Monday


Question 7.
How much work did the animals have to do?
(a) Single time
(b) Double time
(c) Triple time
(d) No work

Answer

Answer: (b) Double time


Question 8.
Where did the camel live all alone?
(a) On a hill
(b) In the middle of the desert
(c) In a nalley
(d) In a cave

Answer

Answer: (b) In the middle of the desert


Question 9.
Only one animal refused to work, who was it?
(a) Dog
(b) Ox
(c) Camel
(d) Horse

Answer

Answer: (c) Camel


Question 10.
Who came to the camel, first of all?
(a) Dog
(b) Ox
(c) Horse
(d) Tiger

Answer

Answer: (c) Horse


Question 11.
Where did the camel live?
(a) A Big Desert
(b) Howland Desert
(c) A Howling Desert
(d) Howled Desert

Answer

Answer: (c) A Howling Desert


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 English It So Happened Chapter 1 How the Camel Got His Hump with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 8 English How the Camel Got His Hump MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

How the Camel Got His Hump Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 1 Read More »

Children at Work Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 2

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 8 English It So Happened Chapter 2 Children at Work with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 8 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Children at Work Class 8 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Children at Work Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 8 English It So Happened Chapter 2 Children at Work with Answers

Enhance your subject knowledge through Children at Work MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Children at Work provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 8th Children at Work MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the right answer from the given alternatives:

Question 1.
What was the first food served to Velu by Jaya?
(a) An orange
(b) A banana
(c) An apple
(d) A cucumber

Answer

Answer: (b) A banana


Question 2.
Jaya’s hut was built-out of:
(a) metal sheet
(b) tires
(c) bricks
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them


Question 3.
Where did the girl lead Velu to?
(a) To a hotel
(b) To a big garbage bin
(c) To a house
(d) To a shop

Answer

Answer: (b) To a big garbage bin


Question 4.
Which language could Velu read on the signboards?
(a) Only Tamil
(b) Tamil & English
(c) Only English
(d) He was illiterate

Answer

Answer: (a) Only Tamil


Question 5.
The girl was:
(a) a ticket checker
(b) a ragpicker
(c) a teacher
(d) from his village

Answer

Answer: (b) a ragpicker


Question 6.
What did he take with him?
(a) A shirt
(b) A comb
(c) A towel
(d) All of them

Answer

Answer: (d) All of them


Question 7.
Why did Velu run away from his house?
(a) His mother disliked him
(b) His brother irritated him
(c) His father beat him
(d) His friends made fun of him

Answer

Answer: (c) His father beat him


Question 8.
What did Jaya give to Velu at her home?
(a) A pair of old shoes
(b) An empty sack
(c) A stick
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 9.
Where did the ragpickers sell the rubbish?
(a) To a market
(b) To Jam Bazaar Jaggu
(c) To Jaggu
(d) To a shop

Answer

Answer: (b) To Jam Bazaar Jaggu


Question 10.
What was the name of the girl?
(a) Maya
(b) Kaya
(c) Jaya
(d) Saya

Answer

Answer: (c) Jaya


Question 11.
‘Velu was soaked with sweat.’ It shows that the weather was very
(a) hot
(b) rainy
(c) average
(d) Cool

Answer

Answer: (a) hot


Question 12.
Where was the girl stuffing rags?
(a) Into her sack
(b) Into a bag
(c) Into a polythene
(d) Into a box

Answer

Answer: (a) Into her sack


Question 13.
Who met Velu on his way?
(a) A girl
(b) His brother
(c) A friend
(d) His mother

Answer

Answer: (a) A girl


Question 14.
When did Velu leave his house?
(a) Two days ago
(b) Three days ago
(c) Four days ago
(d) Five days ago

Answer

Answer: (a) Two days ago


Question 15.
How old was Velu?
(a) 10-year old
(b) 11-year old
(c) 12-year old
(d) 13-year old

Answer

Answer: (b) 11-year old


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 English It So Happened Chapter 2 Children at Work with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 8 English Children at Work MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Children at Work Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 2 Read More »

The Selfish Giant Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 3

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 8 English It So Happened Chapter 3 The Selfish Giant with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 8 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering The Selfish Giant Class 8 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the The Selfish Giant Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 8 English It So Happened Chapter 3 The Selfish Giant with Answers

Enhance your subject knowledge through The Selfish Giant MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on The Selfish Giant provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 8th The Selfish Giant MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the right answer from the given alternatives:

Question 1.
Who stood under the tree in one corner of the garden?
(a) A giant’s son
(b) A little boy
(c) A huge monkey
(d) A little bud

Answer

Answer: (b) A little boy


Question 2.
What did the giant say to the children?
(a) ‘Go out of my garden’, he said
(b) He scolded them
(c) He said, “it’s now your garden.”
(d) He said nothing.

Answer

Answer: (c) He said, “it’s now your garden.”


Question 3.
How did the children enter the garden?
(a) Through the gate
(b) Through a tunnel
(c) Through a hole
(d) Through a ladder.

Answer

Answer: (c) Through a hole


Question 4.
Who played in the giant’s garden when the children were away?
(a) Snow
(b) Frost
(c) North wind
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 5.
Who built a wall around the garden?
(a) A contractor
(b) A landlord
(c) A giant
(d) Some army men

Answer

Answer: (c) A giant


Question 6.
How much time did he spend with his friend?
(a) Five years
(b) Six years
(c) Seven years
(d) Eight years

Answer

Answer: (c) Seven years


Question 7.
The giant’s garden was:
(a) very big
(b) small
(c) beautiful
(d) far away from the school

Answer

Answer: (c) beautiful


Question 8.
When the children came to play, what did they see?
(a) They found the giant dead
(b) They found him asleep
(c) They found a bird dead
(d) They found a little boy playing.

Answer

Answer: (a) They found the giant dead


Question 9.
How did the giant knock the wall down?
(a) With his fist
(b) With his axe
(c) With his mighty stick
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) With his axe


Question 10.
When the children entered the garden, also came with them.
(a) spring
(b) snow
(c) frost
(d) north wind

Answer

Answer: (a) spring


Question 11.
Which bird was singing outside the giant’s garden?
(a) A parrot
(b) A linnet
(c) A pigeon
(d) A cuckoo

Answer

Answer: (b) A linnet


Question 12.
Why could the children not play on the road?
(a) The road was dusty
(b) The road was full of hard stones
(c) They did not like playing on the road
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 13.
The giant was very:
(a) honest
(b) cruel
(c) quiet
(d) selfish

Answer

Answer: (d) selfish


Question 14.
Where did the giant go?
(a) To a fungle
(b) To meet his friend
(c) To antoher garden
(d) To a cane

Answer

Answer: (b) To meet his friend


Question 15.
The children used to play in the:
(a) giant’s garden
(b) a garden
(c) a big ground
(d) park

Answer

Answer: (a) giant’s garden


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 English It So Happened Chapter 3 The Selfish Giant with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 8 English The Selfish Giant MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

The Selfish Giant Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 3 Read More »

The Treasure Within Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 4

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 8 English It So Happened Chapter 4 The Treasure Within with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 8 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering The Treasure Within Class 8 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the The Treasure Within Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 8 English It So Happened Chapter 4 The Treasure Within with Answers

Enhance your subject knowledge through The Treasure Within MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on The Treasure Within provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 8th The Treasure Within MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the right answer from the given alternatives:

Question 1.
Who had a conversation with Hafeez contractor?
(a) Bela Bose
(b) Bela Raja
(c) Bela Rani
(d) Bela Ram

Answer

Answer: (b) Bela Raja


Question 2.
Who advised Hafeez to drop everything and join architecture?
(a) Cousin’s husband
(b) Maternal uncle
(c) Father’s brother
(d) Brother’s daughter

Answer

Answer: (a) Cousin’s husband


Question 3.
What ‘distraction’ did Hafeez create one day at school?
(a) Played violin
(b) Played chor-police
(c) Played badminton
(d) Played jokes

Answer

Answer: (b) Played chor-police


Question 4.
How much marks did Hafeez get in SSC exam?
(a) 30 percent
(b) 40 percent
(c) 50 percent
(d) 60 percent

Answer

Answer: (c) 50 percent


Question 5.
Who changed Hafeez life?
(a) His Principal
(b) His mother
(c) His teacher
(d) His father

Answer

Answer: (a) His Principal


Question 6.
Who was Hafeez contractor when he was a child?
(a) Unhappy school boy
(b) An innocent student
(c) Happy school boy
(d) A school boy

Answer

Answer: (d) A school boy


Question 7.
Accroding to Hafeez, what is the definition of mathematics?
(a) Putting designs
(b) Putting psychology
(c) Putting constructions
(d) All of these together to make a sketch

Answer

Answer: (d) All of these together to make a sketch


Question 8.
Which grade did Hafeez get in entrance exam?
(a) A
(b) A ++
(c) A+
(d) B +

Answer

Answer: (c) A+


Question 9.
To which college did Hafeez get admission?
(a) Jaihind College in Bombay
(b) Jainhind College in Delhi
(c) Raihind College in Bombay
(d) Raichand College in Rai.

Answer

Answer: (a) Jaihind College in Bombay


Question 10.
What was the name of Hafeez’s school friend?
(a) Behram Divecha
(b) Behram Khan
(c) Behram Lodhi
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Behram Divecha


Question 11.
How did Hafeez pass the exams?
(a) By studying hard
(b) By copying
(c) By praying to God
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) By copying


Question 12.
Which subject did he hate the most?
(a) Architecture
(b) English
(c) Mathematics
(d) Drawing

Answer

Answer: (c) Mathematics


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 English It So Happened Chapter 4 The Treasure Within with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 8 English The Treasure Within MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

The Treasure Within Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 4 Read More »

error: Content is protected !!