Author name: Prasanna

The Comet 2 Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 10

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 8 English It So Happened Chapter 10 The Comet 2 with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 8 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering The Comet 2 Class 8 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the The Comet 2 Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 8 English It So Happened Chapter 10 The Comet 2 with Answers

Enhance your subject knowledge through The Comet 2 MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on The Comet 2 provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 8th The Comet 2 MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the right answer from the given alternatives:

Question 1.
Sibaji Babu was _________ brother of Manoj Dutta?
(a) elder
(b) twin
(c) younger
(d) cousin

Answer

Answer: (c) younger


Question 2.
“I am not buying any Christmas presents till Dec. 15. Who said this?
(a) Dr. James
(b) Sir John
(c) Indrani Debi
(d) Manoj Dutta

Answer

Answer: (b) Sir John


Question 3.
Why were underground bunkers not thought upon?
(a) They were costly
(b) They were more in number
(c) They were impracticable
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) They were impracticable


Question 4.
Who were invited to attend the conference?
(a) Astronomers
(b) Space technologists
(c) Computer scientists
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 5.
Comet Dutta was going to collide with:
(a) Earth
(b) Mars
(c) Moon
(d) Stars

Answer

Answer: (a) Earth


Question 6.
Who sent an urgent telex to Duttada?
(a) Dr. James
(b) Taylor
(c) Sir John
(d) An astronomer

Answer

Answer: (c) Sir John


Question 7.
Who organised a yajna in the absence of Manoj Dutta?
(a) Dr. James
(b) Indrani Debi
(c) The people
(d) The students brother of Manoj Dutta.

Answer

Answer: (b) Indrani Debi


Question 8.
What name was given to the project?
(a) Project Light Brigade
(b) Charge of Light Brigade
(c) Project Light Emision
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Project Light Brigade


Question 9.
For how long did the conference last?
(a) One week
(b) Two days
(c) Two weeks
(d) One day

Answer

Answer: (a) One week


Question 10.
When would the comet collide with earth?
(a) Nov. 15
(b) Aug. 15
(c) Dec. 15
(d) Jan. 15

Answer

Answer: (c) Dec. 15


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 English It So Happened Chapter 10 The Comet 2 with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 8 English The Comet 2 MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

The Comet 2 Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 10 Read More »

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 1 Number Systems with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 1 Number Systems with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 9 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Number Systems Class 9 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 9 Maths Chapter 1 Number Systems Objective Questions.

Number Systems Class 9 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Number Systems Multiple Choice Questions of Class 9 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Number Systems Class 9 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Number Systems Class 9 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
Which of the following is a rational number?
(a) π
(b) 0
(c) 1+√3
(d) 2√3

Answer

Answer: (b) 0


Question 2.
Which of the following is the product of \(\frac { 7 }{ 8 }\) and \(\frac { -4 }{ 21 }\)?
(a) \(\frac { -1 }{ 6 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 12 }\)
(c) \(\frac { -16 }{ 63 }\)
(d) \(\frac { -147 }{ 16 }\)

Answer

Answer: (a) \(\frac { -1 }{ 6 }\)


Question 3.
In between two rational number there is/are:
(a) Exactly one rational number
(b) Infinitely many rational number
(c) Many irrational numbers
(d) Only irrational numbers

Answer

Answer: (b) Infinitely many rational number


Question 4.
The product of a rational and an irrational numbers is:
(a) Always an integer
(b) Always a rational number
(c) Always an irrational number
(d) Sometimes rational and sometimes irrational

Answer

Answer: (c) Always an irrational number


Question 5.
If the HCF of 65 and 117 is expressible in the form 65m – 117, then the value of m is
(a) 4
(b) 2
(c) 1
(d) 3

Answer

Answer: (b) 2


Question 6.
The HCF and LCM of two numbers are 33 and 264 respectively. When the first number is completely divided by 2 the quotient is 33. The other number is:
(a) 66
(b) 130
(c) 132
(d) 196

Answer

Answer: (c) 132


Question 7.
The decimal fraction in which there are finite number of digits in its decimal part is called
(a) terminating decimal fraction
(b) non-terminating decimal fraction
(c) linear fraction
(d) quadratic fraction

Answer

Answer: (a) terminating decimal fraction


Question 8.
The product of a rational and an irrational numbers is:
(a) Always an integer
(b) Always a rational number
(c) Always an irrational number
(d) Sometimes rational and sometimes irrational

Answer

Answer: (c) Always an irrational number


Question 9.
Can we write 0 in the form of \(\frac { p }{ q }\)?
(a) Yes
(b) No
(c) Cannot be explained
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Yes


Question 10.
3√6 + 4√6 is equal to:
(a) 6√6
(b) 7√6
(c) 4√12
(d) 7√12

Answer

Answer: (b) 7√6


Question 11.
If x = 2+√3, then x + \(\frac { 1 }{ x }\) =
(a) 5
(b) 4
(c) -4
(d) -5

Answer

Answer: (b) 4


Question 12.
The three rational numbers between 3 and 4 are:
(a) \(\frac { 5 }{ 2 }\), \(\frac { 6 }{ 2 }\), \(\frac { 7 }{ 2 }\)
(b) \(\frac { 13 }{ 4 }\), \(\frac { 14 }{ 4 }\), \(\frac { 15 }{ 4 }\)
(c) \(\frac { 12 }{ 7 }\), \(\frac { 13 }{ 7 }\), \(\frac { 14 }{ 7 }\)
(d) \(\frac { 11 }{ 4 }\), \(\frac { 12 }{ 4 }\), \(\frac { 13 }{ 4 }\)

Answer

Answer: (b) \(\frac { 13 }{ 4 }\), \(\frac { 14 }{ 4 }\), \(\frac { 15 }{ 4 }\)


Question 13.
Decimal representation of a rational number cannot be
(a) terminating
(b) always terminating
(c) always non-terminating
(d) non terminating non repeating

Answer

Answer: (d) non terminating non repeating


Question 14.
All the integers are
(a) whole numbers
(b) rational numbers
(c) irrational numbers
(d) natural numbers

Answer

Answer: (b) rational numbers


Question 15.
Every real number is
(a) neither rational nor irrational
(b) irrational
(c) rational
(d) either rational or irrational

Answer

Answer: (d) either rational or irrational


Question 16.
How many zeros after the decimal point will be there in the decimal form of the number 10-n ?
(a) n
(b) n+1
(c) n-1
(d) \(\frac { n }{ 2 }\)

Answer

Answer: (c) n-1


Question 17.
A forester wants to plant 44 apples tree, 66 banana trees and 110 mango trees in equal rows (in terms of number of trees). Also, he wants to make distinct rows of tree (i.e. only one type of tree in one row). The number of rows (minimum) that required is:
(a) 2
(b) 3
(c) 10
(d) 11

Answer

Answer: (c) 10


Question 18.
The rational number between 1 and 2 is
(a) \(\frac { 3 }{ 2 }\)
(b) \(\frac { 7 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 5 }{ 2 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 2 }\)

Answer

Answer: (a) \(\frac { 3 }{ 2 }\)


Question 19.
Which of the following lies between 0 and -1?
(a) 0
(b) -3
(c) \(\frac { -2 }{ 3 }\)
(d) \(\frac { 4 }{ 3 }\)

Answer

Answer: (c) \(\frac { -2 }{ 3 }\)


Question 20.
Expression of 2.2323… in the form of \(\frac { a }{ b }\) is ________.
(a) \(\frac { 221 }{ 99 }\)
(b) \(\frac { 75 }{ 31 }\)
(c) \(\frac { 7 }{ 99 }\)
(d) \(\frac { 223 }{ 99 }\)

Answer

Answer: (a) \(\frac { 221 }{ 99 }\)


Question 21.
√6 × √27 is equal to:
(a) 9√2
(b) 3√3
(c) 2√2
(d) 9√3

Answer

Answer: (a) 9√2


Question 22.
In between any two numbers there are:
(a) Only one rational number
(b) Many rational numbers
(c) Infinite rational numbers
(d) No rational number

Answer

Answer: (c) Infinite rational numbers


Question 23.
Every rational number is:
(a) Whole number
(b) Natural number
(c) Integer
(d) Real number

Answer

Answer: (d) Real number


Question 24.
(64)\(\frac { -3 }{ 2 }\)
(a) \(\frac { -1 }{ 512 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 512 }\)
(c) 64
(d) \(\frac { 1 }{ 64 }\)

Answer

Answer: (a) \(\frac { -1 }{ 512 }\)


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 1 Number Systems with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 9 Maths Number Systems MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 1 Number Systems with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 2 Polynomials with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 2 Polynomials with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 9 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Polynomials Class 9 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 9 Maths Chapter 2 Polynomials Objective Questions.

Polynomials Class 9 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Polynomials Multiple Choice Questions of Class 9 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Polynomials Class 9 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Polynomials Class 9 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
For a polynomial p(x), x-2 is a factor, so p(2) is _______​
(a) -1
(b) 0
(c) -2
(d) 2

Answer

Answer: (b) 0


Question 2.
A polynomial with one degree is called:
(a) Linear polynomial
(b) Quadratic polynomial
(c) Monomial
(d) Binomial

Answer

Answer: (a) Linear polynomial


Question 3.
√3 is a polynomial of degree:
(a) 2
(b) 0
(c) 1
(d) \(\frac { 1 }{ 2 }\)

Answer

Answer: (b) 0


Question 4.
A polynomial of degree 5 in x has at most
(a) 5 terms
(b) 4 terms
(c) 6 terms
(d) 10 terms

Answer

Answer: (c) 6 terms


Question 5.
If x + 2 is a factor of x3 – 2ax2 + 16, then value of a is
(a) 3
(b) 1
(c) 4
(d) 2

Answer

Answer: (b) 1


Question 6.
If 3 + 5 – 8 = 0, then the value of (3)3 + (5)3 – (8)3 is
(a) 260
(b) –360
(c) –160
(d) 160

Answer

Answer: (b) –360


Question 7.
The value of k for which x – 1 is a factor of the polynomial 4x3+ 3x2 – 4x + k is :-
(a) 3
(b) 0
(c) 1
(d) – 3

Answer

Answer: (d) – 3


Question 8.
Evaluate (11)3
(a) 1313
(b) 1331
(c) 3131
(d) 3113

Answer

Answer: (b) 1331


Question 9.
Factoring 3x2-5x+2
(a) (3x-2)(x-1)
(b) (x+2)(3x-1)
(c) (3x+2)(x-1)
(d) (x-2)(3x+1)

Answer

Answer: (a) (3x-2)(x-1)


Question 10.
x-a is a factor of p(x) = ax2+bx+c. Which of the following is true?​
(a) p(a) = 2
(b) p(a) = 0
(c) p(2) = 1
(d) p(b) = 0

Answer

Answer: (b) p(a) = 0


Question 11.
A binomial of degree 20 in the following is:
(a) 20x + 1
(b) \(\frac { x }{ 20 }\) + 1
(c) x20 +1
(d) x2+20

Answer

Answer: (c) x20 +1


Question 12.
Degree of zero polynomial is:
(a) 1
(b) Any natural number
(c) 0
(d) Not defined

Answer

Answer: (d) Not defined


Question 13.
For a polynomial p(x), p(-1) and p(2) are both equal to zero .So, we can conclude that,
(a) (x2 + 2x – 1) is a factor
(b) (x2 – 2x + 1) is a factor
(c) (x2 – x – 2) is a factor
(d) (x2 – x + 2) is a factor

Answer

Answer: (c) (x2 – x – 2) is a factor


Question 14.
What is the degree of a zero polynomial?
(a) 0
(b) 1
(c) Any natural number
(d) Not defined

Answer

Answer: (d) Not defined


Question 15.
The zero of the polynomial f(x) = 2x+7 is
(a) \(\frac { 2 }{ 7 }\)
(b) \(\frac { -2 }{ 7 }\)
(c) \(\frac { 7 }{ 2 }\)
(d) \(\frac { -7 }{ 2 }\)

Answer

Answer: (d) \(\frac { -7 }{ 2 }\)


Question 16.
Find the value of a such that (x – 2) is the factor of the polynomial x4 + ax3 + 2x2– 3x
(a) a = \(\frac { -3 }{ 4 }\)
(b) a = \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(c) a = \(\frac { -9 }{ 4 }\)
(d) a = \(\frac { 9 }{ 4 }\)

Answer

Answer: (a) a = \(\frac { -3 }{ 4 }\)


Question 17.
If x + 2 is a factor of x3 – 2ax2 + 16, then value of a is
(a) 3
(b) 1
(c) 4
(d) 2

Answer

Answer: (b) 1


Question 18.
The value of p(t) = 2+t+2t2−t3 when t=0 is
(a) 2
(b) 1
(c) 4
(d) 0

Answer

Answer: (a) 2


Question 19.
1+3x is a _________ polynomial.
(a) Linear
(b) Quadratic
(c) Cubic
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Linear


Question 20.
The value of p for which x + p is a factor of x2+ px + 3 – p is:
(a) -3
(b) 3
(c) 1
(d) -1

Answer

Answer: (b) 3


Question 21.
Solution of a quadratic equation x2+ 5x – 6 = 0
(a) x = -1, x = 6
(b) x = 1, x = -6
(c) x = 1
(d) x = 6

Answer

Answer: (b) x = 1, x = -6


Question 22.
x2 – x is ________ polynomial.
(a) Linear
(b) Quadratic
(c) Cubic
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Quadratic


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 2 Polynomials with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 9 Maths Polynomials MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 2 Polynomials with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 3 Coordinate Geometry with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 3 Coordinate Geometry with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 9 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Coordinate Geometry Class 9 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 9 Maths Chapter 3 Coordinate Geometry Objective Questions.

Coordinate Geometry Class 9 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Coordinate Geometry Multiple Choice Questions of Class 9 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Coordinate Geometry Class 9 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Coordinate Geometry Class 9 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
Abscissa of a point is positive in:
(a) I and II quadrants
(b) I and IV quadrants
(c) I quadrant only
(d) II quadrant only

Answer

Answer: (b) I and IV quadrants


Question 2.
The points (a, a) (–a, a) and (– (√3) a, (√3)a) form the vertices of an :
(a) Scalene triangle
(b) Right angled triangle
(c) Isosceles Right angled triangle
(d) Equilateral triangle

Answer

Answer: (d) Equilateral triangle


Question 3.
The point (–2, 0) lies on :
(a) +ve x-axis
(b) +ve y-axis
(c) –ve x-axis
(d) –ve y-axis

Answer

Answer: (c) –ve x-axis


Question 4.
If the x-coordinate of a point is zero, then this point lies:
(a) In II quadrant
(b) In I quadrant
(c) On x-axis
(d) On y-axis

Answer

Answer: (d) On y-axis


Question 5.
Ordinate of all the points in the x-axis is:
(a) 0
(b) 1
(c) –1
(d) Any natural number

Answer

Answer: (a) 0


Question 6.
The name of vertical line in the cartesian plane which determines the position of a point is called:
(a) Origin
(b) X-axis
(c) Y-axis
(d) Quadrants

Answer

Answer: (c) Y-axis


Question 7.
The point (3, 0) lies on :
(a) +ve x-axis
(b) +ve y-axis
(c) –ve x-axis
(d) –ve y-axis

Answer

Answer: (a) +ve x-axis


Question 8.
Find the coordinates of the point equidistant from the points A(1, 2), B (3, –4) and C(5, –6).
(a) (12, 3)
(b) (11, 2)
(c) (10, 2)
(d) (11, 3)

Answer

Answer: (b) (11, 2)


Question 9.
The section formed by horizontal and vertical lines determining the position of point in a cartesian plane is called:
(a) Origin
(b) X-axis
(c) Y-axis
(d) Quadrants

Answer

Answer: (d) Quadrants


Question 10.
If the abscissa of a point is y and the ordinate is x then the coordinates of the point are _______
(a) (x, 0)
(b) (y, x)
(c) (x, y)
(d) (0, y)

Answer

Answer: (b) (y, x)


Question 11.
The point of intersection of X and Y axes is called :
(a) Origin
(b) Null point
(c) Common point
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Origin


Question 12.
If the coordinates of a point are (3, 0), then it lies in:
(a) X-axis
(b) Y-axis
(c) At origin
(d) Between x-axis and y-axis

Answer

Answer: (a) X-axis


Question 13.
The coordinates of any point on the y-axis are of the form (0, k), where |k| is the distance of the point from the:
(a) y-axis
(b) x-axis
(c) (0, 1)
(d) (1, 0)

Answer

Answer: (b) x-axis


Question 14.
Find the ratio in which the line joining the points (6, 4) and (1, –7) is divided by x-axis.
(a) 1 : 3
(b) 2 : 7
(c) 4 : 7
(d) 6 : 7

Answer

Answer: (c) 4 : 7


Question 15.
Abscissa of all points on the x-axis is
(a) -1
(b) 0
(c) any number
(d) 1

Answer

Answer: (c) any number


Question 16.
On plotting P (–3, 8), Q (7, –5), R (–3, –8) and T (–7, 9) are plotted on the graph paper, then point(s) in the third quadrant are:
(a) P and T
(b) Q and R
(c) Only R
(d) P and

Answer

Answer: (c) Only R


Question 17.
The point (0, 9) lies
(a) in quadrant IV
(b) on the positive direction of y-axis
(c) in quadrant III
(d) on the positive direction of x-axis

Answer

Answer: (b) on the positive direction of y-axis


Question 18.
If x coordinate of a point is zero, then the point lies on:
(a) First quadrant
(b) Second quadrant
(c) X-axis
(d) Y-axis

Answer

Answer: (d) Y-axis


Question 19.
The point (–2, –3) belongs to Quadrant :
(a) Q1
(b) Q2
(c) Q3
(d) Q4

Answer

Answer: (c) Q3


Question 20.
The abscissa or x-coordinate of any point on Y-axis is:
(a) Three
(b) Two
(c) One
(d) Zero

Answer

Answer: (d) Zero


Question 21.
The point which lies on y-axis at a distance of 6 units in the positive direction of y-axis is
(a) (-6, 0)
(b) (0, -6)
(c) (0, 6)
(d) (6, 0)

Answer

Answer: (c) (0, 6)


Question 22.
The point A(3, 4) lies in
(a) II Quadrant
(b) I Quadrant
(c) IV Quadrant
(d) III Quadrant

Answer

Answer: (b) I Quadrant


Question 23.
The name of horizontal line in the cartesian plane which determines the position of a point is called:
(a) Origin
(b) X-axis
(c) Y-axis
(d) Quadrants

Answer

Answer: (b) X-axis


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 3 Coordinate Geometry with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 9 Maths Coordinate Geometry MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 3 Coordinate Geometry with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 4 Linear Equations for Two Variables with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 4 Linear Equations for Two Variables with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 9 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Linear Equations for Two Variables Class 9 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 9 Maths Chapter 4 Linear Equations for Two Variables Objective Questions.

Linear Equations for Two Variables Class 9 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Linear Equations for Two Variables Multiple Choice Questions of Class 9 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Linear Equations for Two Variables Class 9 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Linear Equations for Two Variables Class 9 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
A linear equation in two variables has maximum :
(a) Only one solution
(b) Two solution
(c) Infinite solution
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Infinite solution


Question 2.
Solutions of the equation 2x + 5y = 0 is:
(a) 3,0
(b) -3,2
(c) 0,0
(d) 0,4

Answer

Answer: (c) 0,0


Question 3.
All linear equations in two variables have ————– .
(a) One solution
(b) Infinitely many solutions
(c) Three solutions
(d) Two solution

Answer

Answer: (b) Infinitely many solutions


Question 4.
The equation of a line parallel to x-axis and 3 units above the origin is
(a) x = -3
(b) x = 3
(c) y = -3
(d) y = 3

Answer

Answer: (d) y = 3


Question 5.
If (2, 0) is a solution of the linear equation 2x +3y = k, then the value of k is:
(a) 4
(b) 6
(c) 5
(d) 2

Answer

Answer: (a) 4


Question 6.
The graph of x = 3 is a line:
(a) Parallel to x-axis at a distance of 3 units from the origin
(b) Parallel to y-axis at a distance of 3 units from the origin
(c) Makes an intercept 3 on x-axis
(d) Makes an intercept 3 on y-axis

Answer

Answer: (b) Parallel to y-axis at a distance of 3 units from the origin


Question 7.
y = 0 is the equation of
(a) a line parallel to x-axis
(b) a line parallel to y-axis
(c) x-axis
(d) y-axis

Answer

Answer: (b) a line parallel to y-axis


Question 8.
The value of k if x = 2, y = 1 is a solution of equation 2x – k = – 3y is:
(a) 6
(b) 5
(c) 7
(d) -7

Answer

Answer: (c) 7


Question 9.
For two lines 2x + y = 1 and x – y = 2 if the x coordinate of the common point is 1 what is the y coordinate?
(a) -1
(b) 2
(c) -2
(d) 3

Answer

Answer: (a) -1


Question 10.
Five years ago, A was thrice as old as B and ten years later, A shall be twice as old as B. What is the present age of A.
(a) 20
(b) 50
(c) 60
(d) 40

Answer

Answer: (b) 50


Question 11.
Rozly can row downstream 20km in 2 hours, and the upstream 4km in 2 hours. What will be the speed of rowing in still water?
(a) 6 km/hr
(b) 4 km/hr
(c) 3 km/hr
(d) 7 km/hr

Answer

Answer: (b) 4 km/hr


Question 12.
The graph of linear equation x+2y = 2, cuts the y-axis at:
(a) (2,0)
(b) (0,2)
(c) (0,1)
(d) (1,1)

Answer

Answer: (c) (0,1)


Question 13.
If the line represented by the equation 3x + αy = 8 passes through the points (2,2), then the value of α is
(a) 0
(b) 4
(c) 3
(d) 1

Answer

Answer: (d) 1


Question 14.
If x = a, y = b is the solution of the pair of equation x-y = 2 and x+y = 4 then what will be value of a and b
(a) 2,1
(b) 3,1
(c) 4,6
(d) 1,2

Answer

Answer: (b) 3,1


Question 15.
The solution of the equation x + y = 3, 3x – 2y = 4 is :
(a) x = 2, y = 1
(b) x = 1, y = 2
(c) x = –2, y = 1
(d) x = –2, y = –1

Answer

Answer: (a) x = 2, y = 1


Question 16.
The value of k if x = 2, y = 1 is a solution of equation 2x – k = – 3y is
(a) 7
(b) -7
(c) 6
(d) 5

Answer

Answer: (a) 7


Question 17.
If x and y are both positive solutions of equation ax+by+c=0, always lie in:
(a) First quadrant
(b) Second quadrant
(c) Third quadrant
(d) Fourth quadrant

Answer

Answer: (a) First quadrant


Question 18.
The linear equation 4x – 10y = 14 has:
(a) A unique solution
(b) Two solutions
(c) Infinitely many solutions
(d) No solutions

Answer

Answer: (c) Infinitely many solutions


Question 19.
An equation of the type ————- represents a line passing through the origin.
(a) y = m + x + 1
(b) y = m + x
(c) y = mx
(d) x = m – y

Answer

Answer: (c) y = mx


Question 20.
The point lying on the equation 2x – y = 5 is:​
(a) (3, 4)
(b) (-3, 1)
(c) (6, 1)
(d) (2, -1)

Answer

Answer: (d) (2, -1)


Question 21.
The sum of two digits and the number formed by interchanging its digit is 110. If ten is subtracted from the first number, the new number is 4 more than 5 times of the sum of the digits in the first number. Find the first number.
(a) 46
(b) 48
(c) 64
(d) 84

Answer

Answer: (c) 64


Question 22.
For the equation 5x – 7y = 35, if y = 5, then the value of ‘x’ is
(a) -12
(b) -14
(b) 14
(d) 12

Answer

Answer: (b) 14


Question 23.
The straight line passing through the points (0, 0), (–1, 1) and (1, – 1) has the equation :
(a) 2 – x = 3y
(b) y = x
(c) 2x – y = 0
(d) x + y = 0

Answer

Answer: (d) x + y = 0


Question 24.
The value of k, if x = 1, y = 2 is a solution of the equation 2x + 3y = k.
(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) 8

Answer

Answer: (d) 8


Question 25.
The solution of equation x-2y = 4 is:
(a) (0,2)
(b) (2,0)
(c) (4,0)
(d) (1,1)

Answer

Answer: (c) (4,0)


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 4 Linear Equations for Two Variables with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 9 Maths Linear Equations for Two Variables MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 4 Linear Equations for Two Variables with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 5 Introduction to Euclid’s Geometry with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 5 Introduction to Euclid’s Geometry with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 9 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Introduction to Euclid’s Geometry Class 9 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 9 Maths Chapter 5 Introduction to Euclid’s Geometry Objective Questions.

Introduction to Euclid’s Geometry Class 9 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Introduction to Euclid’s Geometry Multiple Choice Questions of Class 9 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Introduction to Euclid’s Geometry Class 9 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Introduction to Euclid’s Geometry Class 9 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
If a > b and b > c, then,
(a) a = c
(b) a < c
(c) a > c
(d) a ≤ c

Answer

Answer: (c) a > c


Question 2.
‘Lines are parallel if they do not intersect’ – is stated in the form of:
(a) A postulate
(b) An axiom
(c) A definition
(d) A proof

Answer

Answer: (a) A postulate


Question 3.
If two circles are equal, then their radii are ……………..
(a) Equal
(b) Diminished
(c) Different
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Equal


Question 4.
The things which are double of same things are:
(a) halves of same thing
(b) double of the same thing
(c) Equal
(d) Unequal

Answer

Answer: (c) Equal


Question 5.
The edges of a surface are.
(a) Lines
(b) Points
(c) Rays
(d) Planes

Answer

Answer: (a) Lines


Question 6.
Euclid’s Axiom 5 is :
(a) The things which coincide with one another are equal to one another
(b) If equals are subtracted from equals, the remainder are equal
(c) The whole is greater than the part.
(d) None of these

Answer

Answer: (c) The whole is greater than the part.


Question 7.
Theorems are statements which are proved using definitions, _________, previously proved statements and deductive reasoning.
(a) Definitions
(b) Axioms
(c) Theorems
(d) Statements

Answer

Answer: (b) Axioms


Question 8.
The first known proof that ‘the circle is bisected by its diameter’ was given by:
(a) Pythagoras
(b) Thales
(c) Euclid
(d) Hypatia

Answer

Answer: (b) Thales


Question 9.
The base of a Pyramid is:
(a) Only a triangle
(b) Only a square
(c) Only a rectangle
(d) Any polygon

Answer

Answer: (b) Only a square


Question 10.
The line drawn from the center of the circle to any point on its circumference is called:
(a) Radius
(b) Diameter
(c) Sector
(d) Arc

Answer

Answer: (a) Radius


Question 11.
The shape of base of Pyramid is:
(a) Triangle
(b) Square
(c) Rectangle
(d) Any polygon

Answer

Answer: (d) Any polygon


Question 12.
The boundaries of solid are called:
(a) Surfaces
(b) Curves
(c) Lines
(d) Points

Answer

Answer: (a) Surfaces


Question 13.
Three or more lines are called concurrent lines if they pass through …………….. point.
(a) Two
(b) Three
(c) Same
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Same


Question 14.
Euclid stated that all right angles are equal to each other in the form of
(a) a postulate
(b) an axiom
(c) a definition
(d) none of these

Answer

Answer: (a) a postulate


Question 15.
Maximum numbers of points that can lie on a line are:
(a) Innumerable
(b) Two
(c) One
(d) Three

Answer

Answer: (a) Innumerable


Question 16.
How many points can be common in two distinct straight lines?
(a) one
(b) two
(c) three
(d) None

Answer

Answer: (a) one


Question 17.
Axiom and postulates are
(a) Conclusions
(b) Reasons
(c) Assumptions
(d) Questions

Answer

Answer: (c) Assumptions


Question 18.
Euclid’s Postulate 1 is :
(a) A straight line may be drawn from any point to any other point.
(b) A terminated line can be produced indefinitely
(c) All right angles are equal to one another
(d) None of these

Answer

Answer: (a) A straight line may be drawn from any point to any other point.


Question 19.
Two distinct lines :
(a) Always intersect
(b) Either intersect or parallel
(c) Always have two common points
(d) Always parallel

Answer

Answer: (b) Either intersect or parallel


Question 20.
The number of dimensions a solid has is:
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 0

Answer

Answer: (c) 3


Question 21.
In ancient India, the shapes of altars used for household rituals were:
(a) Squares and circles
(b) Triangles and rectangles
(c) Trapeziums and pyramids
(d) Rectangles and squares

Answer

Answer: (a) Squares and circles


Question 22.
Boundaries of solids are:
(a) Surfaces
(b) Curves
(c) Lines
(d) Points

Answer

Answer: (a) Surfaces


Question 23.
A solid has __________dimensions.
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Zero

Answer

Answer: (c) Three


Question 24.
The edges of the surface are :
(a) Points
(b) Curves
(c) Lines
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Lines


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 5 Introduction to Euclid’s Geometry with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 9 Maths Introduction to Euclid’s Geometry MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 5 Introduction to Euclid’s Geometry with Answers Read More »

error: Content is protected !!