Author name: Prasanna

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 6 Lines and Angles with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 6 Lines and Angles with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 9 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Lines and Angles Class 9 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 9 Maths Chapter 6 Lines and Angles Objective Questions.

Lines and Angles Class 9 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Lines and Angles Multiple Choice Questions of Class 9 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Lines and Angles Class 9 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Lines and Angles Class 9 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
In a right-angled triangle where angle A = 90° and AB = AC. What are the values of angle B?
(a) 45°
(b) 35°
(c) 75°
(d) 65°

Answer

Answer: (a) 45°


Question 2.
In a triangle ABC if ∠A = 53° and ∠C = 44° then the value of ∠B is:
(a) 46°
(b) 83°
(c) 93°
(d) 73°

Answer

Answer: (b) 83°


Question 3.
Given four points such that no three of them are collinear, then the number of lines that can be drawn through them are:
(a) 4 lines
(b) 8 lines
(c) 6 lines
(d) 2 lines

Answer

Answer: (c) 6 lines


Question 4.
If one angle of triangle is equal to the sum of the other two angles then triangle is :
(a) Acute triangle
(b) Obtuse triangle
(c) Right triangle
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Right triangle


Question 5.
How many degrees are there in an angle which equals one-fifth of its supplement?
(a) 15°
(b) 30°
(c) 75°
(d) 150°

Answer

Answer: (b) 30°


Question 6.
Sum of the measure of an angle and its vertically opposite angle is always.
(a) Zero
(b) Thrice the measure of the original angle
(c) Double the measure of the original angle
(d) Equal to the measure of the original angle

Answer

Answer: (c) Double the measure of the original angle


Question 7.
If two parallel lines are cut by a transversal, then the pairs of corresponding angles are congruent.
(a) Equal
(b) Complementary
(c) Supplementary
(d) corresponding

Answer

Answer: (d) corresponding


Question 8.
The bisectors of the base angles of an isosceles triangle ABC, with AB = AC, meet at O. If ∠B = ∠C = 50°. What is the measure of angle O?
(a) 120°
(b) 130°
(c) 80°
(d) 150°

Answer

Answer: (b) 130°


Question 9.
The angles of a triangle are in the ratio 2 : 3 : 4. The angles, in order, are :​
(a) 80°, 40°, 60°
(b) 20°, 60°, 80°
(c) 40°, 60°, 80°
(d) 60°, 40°, 80°

Answer

Answer: (c) 40°, 60°, 80°


Question 10.
An acute angle is:
(a) More than 90 degrees
(b) Less than 90 degrees
(c) Equal to 90 degrees
(d) Equal to 180 degrees

Answer

Answer: (b) Less than 90 degrees


Question 11.
Two parallel lines intersect at:
(a) One point
(b) Two points
(c) Three points
(d) Null

Answer

Answer: (d) Null


Question 12.
The angle between the bisectors of two adjacent supplementary angles is :
(a) Acute angle
(b) Right angle
(c) Obtuse angle
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Right angle


Question 13.
Which of the following statements is false?
(a) A line can be produced to any desired length.
(b) Through a given point, only one straight line can be drawn.
(c) Through two given points, it is possible to draw one and only one straight line
(d) Two straight lines can intersect in only one point

Answer

Answer: (b) Through a given point, only one straight line can be drawn.


Question 14.
Two parallel lines have:
(a) A common point
(b) Two common points
(c) No common point
(d) Infinite common points

Answer

Answer: (c) No common point


Question 15.
If a side of a triangle is produced, then the exterior angle so formed is equal to the sum of the ____ interior opposite angles.
(a) Two
(b) Four
(c) One
(d) Three

Answer

Answer: (a) Two


Question 16.
If two straight lines are perpendicular to a line l, then they are.
(a) The lines intersect each other when extended
(b) Parallel to each other
(c) The angle between the two lines is 180°
(d) Perpendicular to each other

Answer

Answer: (b) Parallel to each other


Question 17.
Two angles whose measures are a & b are such that 2a – 3b = 60° then 5b = ?, if they form a linear pair:
(a) 120°
(b) 300°
(c) 60°
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 300°


Question 18.
An angle is 14° more than its complementary angle, then angle is :
(a) 38°
(b) 52°
(c) 50°
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 52°


Question 19.
Find the measure of the angle which is complement of itself.
(a) 30°
(b) 90°
(c) 45°
(d) 180°

Answer

Answer: (c) 45°


Question 20.
X lies in the interior of ∠BAC. If ∠BAC = 70° and ∠BAX = 42° then ∠XAC =?
(a) 28°
(b) 29°
(c) 27°
(d) 30°

Answer

Answer: (a) 28°


Question 21.
Two lines are parallel to each other, only when
(a) They do not intersect each other when extended on either side
(b) The lines lie on the same plane
(c) They are parallel to the plane in which they lie
(d) Their point of intersection is a unique point

Answer

Answer: (a) They do not intersect each other when extended on either side


Question 22.
If two lines intersect each other, then the vertically opposite angles are:
(a) Equal
(b) Unequal
(c) Cannot be determined
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Equal


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 6 Lines and Angles with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 9 Maths Lines and Angles MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 6 Lines and Angles with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 7 Triangles with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 7 Triangles with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 9 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Triangles Class 9 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 9 Maths Chapter 7 Triangles Objective Questions.

Triangles Class 9 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Triangles Multiple Choice Questions of Class 9 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Triangles Class 9 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Triangles Class 9 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
△ABC = △PQR, then which of the following is true?
(a) CB = QP
(b) CA = RP
(c) AC = RQ
(d) AB = RP

Answer

Answer: (b) CA = RP


Question 2.
In △ABC and △DEF, AB = DE and ∠A = ∠D.Then two triangles will be congruent by SA axiom if:
(a) BC = EF
(b) AC = EF
(c) AC = DE
(d) BC = DE

Answer

Answer: (c) AC = DE


Question 3.
In a right triangle, the longest side is:
(a) Perpendicular
(b) Hypotenuse
(c) Base
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Hypotenuse


Question 4.
In △ABC, if ∠A = 45° and ∠B = 70°, then the shortest and the longest sides of the triangle are respectively,
(a) BC,AB
(a) AB,AC
(c) AB,BC
(d) BC,AC

Answer

Answer: (d) BC,AC


Question 5.
If the altitudes from vertices of a triangle to the opposite sides are equal, then the triangles is
(a) Scalene
(b) Isosceles
(c) Equilateral
(d) Right-angled

Answer

Answer: (b) Isosceles


Question 6.
D is a Point on the Side BC of a △ABC such that AD bisects ∠BAC then:
(a) BD = CD
(b) CD > CA
(c) BD > BA
(d) BA > BD

Answer

Answer: (d) BA > BD


Question 7.
If ΔABC ≅ ΔPQR then which of the following is true:
(a) CA = RP
(b) AB = RP
(c) AC = RQ
(d) CB = QP

Answer

Answer: (a) CA = RP


Question 8.
If two triangles ABC and PQR are congruent under the correspondence A ↔ P, B ↔ Q, and C ↔ R, then symbolically, it is expressed as
(a) ΔABC ≅ ΔPQR
(b) ΔABC = ΔPQR
(c) ΔABC and ΔPQR are scalene triangles
(d) ΔABC and ΔPQR are isosceles triangles

Answer

Answer: (a) ΔABC ≅ ΔPQR


Question 9.
If the bisector of the angle A of an △ABC is perpendicular to the base BC of the triangle then the triangle ABC is :
(a) Obtuse Angled
(b) Isosceles
(c) Scalene
(d) Equilateral

Answer

Answer: (b) Isosceles


Question 10.
If AB = QR, BC=RP and CA = QP, then which of the following holds?
(a) △BCA ≅ △PQR
(b) △ABC ≅ △PQR
(c) △CBA ≅ △PQR
(d) △CAB ≅ △PQR

Answer

Answer: (d) △CAB ≅ △PQR


Question 11.
ABC is an isosceles triangle in which altitudes BE and CF are drawn to equal sides AC and AB respectively. Then:
(a) BE > CF
(b) BE < CF
(c) BE = CF
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) BE = CF


Question 12.
Which of the following is not a criterion for congruence of triangles?
(a) SSS
(b) SSA
(c) ASA
(d) SAS

Answer

Answer: (b) SSA


Question 13.
In △ABC, if ∠B = 30° and ∠C = 70°, then which of the following is the longest side?
(a) AB
(b) BC
(c) AC
(d) AB or AC

Answer

Answer: (b) BC


Question 14.
The angles opposite to equal sides of a triangle are:
(a) Equal
(b) Unequal
(c) supplementary angles
(d) Complementary angles

Answer

Answer: (a) Equal


Question 15.
If ABC is an equilateral triangle, then each angle equals to:
(a) 90°
(b)180°
(c) 120°
(d) 60°

Answer

Answer: (d) 60°


Question 16.
ABC ≅ △PQR. If AB=5 cm, and then which of the following is true?
(a) QR = 5 CM, ∠R= 60°
(b) QP = 5 cm, ∠P= 60°
(c) QP = 5cm, ∠R = 60°
(d) QR = 5 CM, ∠Q = 60°

Answer

Answer: (b) QP = 5 cm, ∠P= 60°


Question 17.
O is any point in the interior of △ABC.Then which of the following is true?
(a) (OA+OB+OC) < \(\frac { 1 }{ 2 }\) (AB+BC+CA)
(b) (OA+OB+OC) > (AB+BC+CA)
(c) (OA+OB+OC) > \(\frac { 1 }{ 2 }\) (AB+BC+CA)
(d) None of the Above

Answer

Answer: (c) (OA+OB+OC) > \(\frac { 1 }{ 2 }\) (AB+BC+CA)


Question 18.
It is not possible to construct a triangle when its sides are:
(a) 6 cm, 7 cm, 7 cm
(b) 5.4 cm, 2.3 cm, 3 cm
(c) 8.3 cm, 3.4 cm, 6.1 cm
(d) 3 cm, 5 cm, 5 cm

Answer

Answer: (b) 5.4 cm, 2.3 cm, 3 cm


Question 19.
Two equilateral triangles are congruent when:
(a) Their areas are proportional
(b) Their sides are equal
(c) Their sides are proportional
(d) Their angles are equal

Answer

Answer: (b) Their sides are equal


Question 20.
It is not possible to construct a triangle when the lengths of its sides are
(a) 4 cm, 6 cm, 6 cm
(b) 9.3 cm, 5.2 cm, 7.4 cm
(c) 6 cm, 7 cm, 8 cm
(d) 5.3 cm, 2.2 cm, 3.1 cm

Answer

Answer: (d) 5.3 cm, 2.2 cm, 3.1 cm


Question 21.
Which of the following statements is incorrect?
(a) Two squares having the same side length are congruent
(b) Two rectangles having the same area are congruent
(c) Two circles having the same radius are congruent
(d) Two lines having same length are congruent

Answer

Answer: (b) Two rectangles having the same area are congruent


Question 22.
ABCD is a parallelogram, if the two diagonals are equal, then by what criterion are the triangles ABD and ABC congruent
MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 7 Triangles with Answers 1
(a) AAS
(b) SSS
(c) SAS
(d) RHS

Answer

Answer: (b) SSS


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 7 Triangles with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 9 Maths Triangles MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 7 Triangles with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 8 Quadrilaterals with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 8 Quadrilaterals with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 9 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Quadrilaterals Class 9 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 9 Maths Chapter 8 Quadrilaterals Objective Questions.

Quadrilaterals Class 9 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Quadrilaterals Multiple Choice Questions of Class 9 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Quadrilaterals Class 9 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Quadrilaterals Class 9 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
A diagonal of a Rectangle is inclines to one side of the rectangle at an angle of 25°. The Acute Angle between the diagonals is :
(a) 115°
(b) 50°
(c) 40°
(d) 25°

Answer

Answer: (b) 50°


Question 2.
The diagonals of a rectangle PQRS intersects at O. If ∠QOR = 44°, ∠OPS =?
(a) 82°
(b) 52°
(c) 68°
(d) 75°

Answer

Answer: (c) 68°


Question 3.
If angles A, B, C and D of the quadrilateral ABCD, taken in order, are in the ratio 3:7:6:4, then ABCD is
(a) rhombus
(b) parallelogram
(c) trapezium
(d) kite

Answer

Answer: (c) trapezium


Question 4.
All the angles of a convex quadrilateral are congruent. However, not all its sides are congruent. What type of quadrilateral is it?
(a) Parallelogram
(b) Square
(c) Rectangle
(d) Trapezium

Answer

Answer: (c) Rectangle


Question 5.
In a Quadrilateral ABCD, AB = BC and CD = DA, then the quadrilateral is a
(a) Triangle
(b) Kite
(c) Rhombus
(d) Rectangle

Answer

Answer: (b) Kite


Question 6.
The angles of a quadrilateral are (5x)°, (3x + 10)°, (6x – 20)° and (x + 25)°. Now, the measure of each angle of the quadrilateral will be
(a) 115°, 79°, 118°, 48°
(b) 100° 79°, 118°, 63°
(c) 110°, 84°, 106°, 60°
(d) 75°, 89°, 128°, 68°

Answer

Answer: (a) 115°, 79°, 118°, 48°


Question 7.
The diagonals of rhombus are 12 cm and 16 cm. The length of the side of rhombus is:
(a) 12 cm
(b) 16 cm
(c) 8 cm
(d) 10 cm

Answer

Answer: (d) 10 cm


Question 8.
In quadrilateral PQRS, if ∠P = 60° and ∠Q : ∠R : ∠S = 2 : 3 : 7, then ∠S =
(a) 175°
(b) 210°
(c) 150°
(d) 135°

Answer

Answer: (a) 175°


Question 9.
In parallelogram ABCD, if ∠A = 2x + 15°, ∠B = 3x – 25°, then value of x is:
(a) 91°
(b) 89°
(c) 34°
(d) 38°

Answer

Answer: (d) 38°


Question 10.
If ABCD is a trapezium in which AB || CD and AD = BC, then:
(a) ∠A = ∠B
(b) ∠A > ∠B
(c) ∠A < ∠B
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) ∠A = ∠B


Question 11.
The diagonals of a parallelogram:
(a) Equal
(b) Unequal
(c) Bisect each other
(d) Have no relation

Answer

Answer: (c) Bisect each other


Question 12.
The sum of all the angles of a quadrilateral is equal to:
(a) 180°
(b) 270°
(c) 360°
(d) 90°

Answer

Answer: (c) 360°


Question 13.
If an angle of a parallelogram is two-third of its adjacent angle, the smallest angle of the parallelogram is:
(a) 81°
(b) 54°
(c) 108°
(d) 72°

Answer

Answer: (d) 72°


Question 14.
In a parallelogram ABCD, if ∠A = 75°, then ∠B = ?
(a) 95°
(b) 80°
(c) 105°
(d) 15°

Answer

Answer: (c) 105°


Question 15.
Angles of a quadrilateral are in the ratio 3 : 6 : 8: 13. The largest angle is :
(a) 178°
(b) 156°
(c) 90°​
(d) 36°​

Answer

Answer: (b) 156°


Question 16.
Perimeter of a parallelogram is 22 cm. If the longer side, measures 6.5 cm, the measure of the shorter side will be
(a) 4.5 cm
(b) 6.5 cm
(c) 2.5 cm
(d) 3.0 cm

Answer

Answer: (a) 4.5 cm


Question 17.
If ABCD is a Parallelogram with 2 Adjacent angles ∠A =∠B, then the parallelogram is a
(a) Rhombus
(b) Triangle
(c) Rectangle
(d) Square

Answer

Answer: (c) Rectangle


Question 18.
Which of the following is not a parallelogram?
(a) Rectangle
(b) Rhombus
(c) Square
(d) Trapezium

Answer

Answer: (d) Trapezium


Question 19.
In a parallelogram the sum of two consecutive angles is
(a) 360°
(b) 100°
(c) 180°
(d) 90°

Answer

Answer: (c) 180°


Question 20.
Two angles of a quadrilateral are 50° and 80° and other two angles are in the ratio 8 : 15. Find the measure of the remaining two angles.​
(a) 100°, 130°
(b) 140°, 90°
(c) 80°, 150°
(d) 70°, 160°

Answer

Answer: (c) 80°, 150°


Question 21.
he opposite angles of a parallelogram are (3x – 2)° and (50 – x)° the measure of these angles is ______.​
(a) 140°, 140°
(b) 20°, 160°
(c) 37°, 143°
(d) 37°, 37°

Answer

Answer: (d) 37°, 37°


Question 22.
The diagonals AC and BD of a parallelogram ABCD intersect each other at the point O. If ∠DAC = 32°, ∠AOB = 70°, then ∠DBC is equal to:
(a) 32°
(b) 88°
(c) 24°
(d) 38°

Answer

Answer: (d) 38°


Question 23.
Each angle of rectangle is:
(a) More than 90°
(b) Less than 90°
(c) Equal to 90°
(d) Equal to 45°

Answer

Answer: (c) Equal to 90°


Question 24.
A diagonal of a parallelogram divides it into two congruent:
(a) Square
(b) Parallelogram
(c) Triangles
(d) Rectangle

Answer

Answer: (c) Triangles


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 8 Quadrilaterals with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 9 Maths Quadrilaterals MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 8 Quadrilaterals with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 9 Areas of Parallelograms and Triangles with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 9 Areas of Parallelograms and Triangles with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 9 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Areas of Parallelograms and Triangles Class 9 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 9 Maths Chapter 9 Areas of Parallelograms and Triangles Objective Questions.

Areas of Parallelograms and Triangles Class 9 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Areas of Parallelograms and Triangles Multiple Choice Questions of Class 9 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Areas of Parallelograms and Triangles Class 9 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Areas of Parallelograms and Triangles Class 9 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
What is the area of a parallelogram?
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\) × Base × Altitude
(b) Base × Altitude
(c) \(\frac { 1 }{ 4 }\) × Base × Median
(d) Base × Base

Answer

Answer: (b) Base × Altitude


Question 2.
AE is a median to side BC of triangle ABC. If area(ΔABC) = 24 cm, then area(ΔABE) =
(a) 8 cm
(b) 12 cm
(c) 16 cm
(d) 18 cm

Answer

Answer: (b) 12 cm


Question 3.
In the figure, ∠PQR = 90°, PS = RS, QP = 12 cm and QS = 6.5 cm. The area of ΔPQR is
MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 9 Areas of Parallelograms and Triangles with Answers 1
(a) 30 cm2
(b) 20 cm2
(c) 39 cm2
(d) 60 cm2

Answer

Answer: (a) 30 cm2


Question 4.
BCD is quadrilateral whose diagonal AC divides it into two parts, equal in area, then ABCD
ABCD is quadrilateral whose diagonal AC divides it into two parts, equal in area, then ABCD
(a) is a rectangles
(b) is a parallelogram
(c) is a rhombus
(d) need not be any of (a), (b) or (c).

Answer

Answer: (d) need not be any of (a), (b) or (c).


Question 5.
In ΔPQR, if D and E are points on PQ and PR respectively such that DE || QR, then ar (PQE) is equal to
MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 9 Areas of Parallelograms and Triangles with Answers 2
(a) ar (PRD)
(b) ar (DQM)
(c) ar (PED)
(d) ar (DQR)

Answer

Answer: (a) ar (PRD)


Question 6.
If Diagonals AC and BD of a trapezium ABCD with AB || DC intersect each other at O. Then,
(a) ar (AOD) = ar (BOC)
(b) ar (AOD) > ar (BOC)
(c) ar (AOD) < ar (BOC)
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) ar (AOD) = ar (BOC)


Question 7.
For two figures to be on the same base and between the same parallels, one of the lines must be.
(a) Making an acute angle to the common base
(b) The line containing the common base
(c) Perpendicular to the common base
(d) Making an obtuse angle to the common base

Answer

Answer: (b) The line containing the common base


Question 8.
Two parallelograms are on equal bases and between the same parallels. The ratio of their areas is:
(a) 1 : 3
(b) 1 : 2
(c) 2 : 1
(d) 1 : 1

Answer

Answer: (d) 1 : 1


Question 9.
If P and Q are any two points lying on the sides DC and AD respectively of a parallelogram ABCD, then:
(a) ar(APB) > ar(BQC)
(b) ar(APB) < ar(BQC)
(c) ar(APB) = ar(BQC)
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) ar(APB) = ar(BQC)


Question 10.
A triangle and a rhombus are on the same base and between the same parallels. Then the ratio of area of triangle to that rhombus is:
(a) 1 : 3
(b) 1 : 2
(c) 1 : 1
(d) 1 : 4

Answer

Answer: (b) 1 : 2


Question 11.
Two parallelograms are on equal bases and between the same parallels. The ratio of their areas is
(a) it is 1 : 1.
(b) it is 1 : 2.
(c) it is 3 : 1.
(d) it is 2 : 1.

Answer

Answer: (a) it is 1 : 1.


Question 12.
or two figures to be on the same base and between the same parallels ,they must have a common base and.
(a) One common vertex
(b) The vertices(or the vertex) opposite to the common base lying on a line parallel to the base
(c) The vertices(or the vertex) opposite to the common base lying on a line making an acute angle to the base
(d) Two common vertices

Answer

Answer: (b) The vertices(or the vertex) opposite to the common base lying on a line parallel to the base


Question 13.
The median of a triangle divides it into two
(a) congruent triangles.
(b) isosceles triangles.
(c) right angles.
(d) triangles of equal areas

Answer

Answer: (d) triangles of equal areas


Question 14.
If a triangle and a parallelogram are on the same base and between the same parallels, then the ratio of the area of the triangle to the area of the parallelogram is
(a) it is 1 : 4.
(b) it is 3 : 1.
(c) it is 1 : 2.
(d) it is 1 : 4.

Answer

Answer: (c) it is 1 : 2.


Question 15.
The area of a right triangle is 30 sq cm. If the base is 5 cm, then the hypotenuse must be
(a) 12 cm
(b) 18 cm
(c) 13 cm
(d) 20 cm

Answer

Answer: (c) 13 cm


Question 16.
D,E,F are mid points of the sides BC, CA & AB respectively of ΔABC, then area of BDEF is equal to
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)ar (ΔABC)
(b) \(\frac { 1 }{ 4 }\)ar (ΔABC)
(c) \(\frac { 1 }{ 3 }\)ar (ΔABC)
(c) \(\frac { 1 }{ 6 }\)ar (ΔABC)

Answer

Answer: (a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)ar (ΔABC)


Question 17.
Area of a trapezium, whose parallel sides are 9 cm and 6 cm respectively and the distance between these sides is 8 cm, is​
(a) 80 cm2
(b) 30 cm2
(c) 120 cm2
(d) 60 cm2

Answer

Answer: (d) 60 cm2


Question 18.
A median of a triangle divides it into two
(a) Congruent triangles
(b) Isosceles triangles
(c) Right triangles
(d) Equal area triangles

Answer

Answer: (d) Equal area triangles


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 9 Areas of Parallelograms and Triangles with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 9 Maths Areas of Parallelograms and Triangles MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 9 Areas of Parallelograms and Triangles with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 10 Circles with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 10 Circles with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 9 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Circles Class 9 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 9 Maths Chapter 10 Circles Objective Questions.

Circles Class 9 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Circles Multiple Choice Questions of Class 9 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Circles Class 9 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Circles Class 9 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
If there are two separate circles drawn apart from each other, then the maximum number of common points they have:
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3

Answer

Answer: (a) 0


Question 2.
D is diameter of a circle and AB is a chord. If AD = 50 cm, AB = 48 cm, then the distance of AB from the centre of the circle is
(a) 6 cm
(b) 8 cm
(c) 5 cm
(d) 7 cm

Answer

Answer: (d) 7 cm


Question 3.
In a circle with center O and a chord BC, points D and E lie on the same side of BC. Then, if∠BDC=80°, then ∠BEC =
(a) 80°
(b) 20°
(c) 160°
(d) 40°

Answer

Answer: (a) 80°


Question 4.
The center of the circle lies in______ of the circle.
(a) Interior
(b) Exterior
(c) Circumference
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Interior


Question 5.
If chords AB and CD of congruent circles subtend equal angles at their centres, then:
(a) AB = CD
(b) AB > CD
(c) AB < AD
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) AB = CD


Question 6.
Segment of a circle is the region between an arc and ………..of the circle.
(a) perpendicular
(b) radius
(c) chord
(d) secant

Answer

Answer: (c) chord


Question 7.
In the figure, triangle ABC is an isosceles triangle with AB = AC and measure of angle ABC = 50°. Then the measure of angle BDC and angle BEC will be
MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 10 Circles with Answers 1
(a) 60°, 100°
(b) 80°, 100°
(c) 50°, 100°
(d) 40°, 120°

Answer

Answer: (b) 80°, 100°


Question 8.
The region between chord and either of the arc is called
(a) a sector
(b) a semicircle
(c) a segment
(d) a quarter circle

Answer

Answer: (c) a segment


Question 9.
The region between an arc and the two radii joining the centre of the end points of the arc is called a:
(a) Segment
(b) Semi circle
(c) Minor arc
(d) Sector

Answer

Answer: (d) Sector


Question 10.
If a line intersects two concentric circles with centre O at A, B, C and D, then:
(a) AB = CD
(b) AB > CD
(c) AB < CD
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) AB = CD


Question 11.
A chord of a circle which is twice as long as its radius is a ____ of the circle
(a) Diameter
(b) perpendicular
(c) arc
(d) secant

Answer

Answer: (a) Diameter


Question 12.
A regular octagon is inscribed in a circle. The angle that each side of the octagon subtends at the centre is
(a) 45°
(b) 75°
(c) 90°
(d) 60°

Answer

Answer: (a) 45°


Question 13.
Equal _____ of the congruent circles subtend equal angles at the centers.
(a) Segments
(b) Radii
(c) Arcs
(d) Chords

Answer

Answer: (d) Chords


Question 14.
The angle subtended by the diameter of a semi-circle is:
(a) 90
(b) 45
(c) 180
(d) 60

Answer

Answer: (c) 180


Question 15.
The degree measure of a semicircle is
(a) 0°
(b) 90°
(c) 360°
(d) 180°

Answer

Answer: (d) 180°


Question 16.
In the given figure if OA = 5 cm, AB = 8 cm and OD is perpendicular to AB, then CD is equal to
MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 10 Circles with Answers 2
(a) 4 cm
(b) 3 cm
(c) 5 cm
(d) 2 cm

Answer

Answer:


Question 17.
AB is a chord of a circle with radius ‘r’. If P is any point on the circle such that ∠APB is a right angle , then AB is equal to
(a) 3r
(b) r
(c) 2r
(d) r2

Answer

Answer: (c) 2r


Question 18.
In a circle with center O and a chord BC, the point D lies on the same side BC as O. If ∠ BOC = 50°,then ∠ BDC =
(a) 25°
(b) 100°
(c) 75°
(d) 150°

Answer

Answer: (a) 25°


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 10 Circles with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 9 Maths Circles MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 10 Circles with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 11 Constructions with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 11 Constructions with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 9 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Constructions Class 9 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 9 Maths Chapter 11 Constructions Objective Questions.

Constructions Class 9 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Constructions Multiple Choice Questions of Class 9 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Constructions Class 9 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Constructions Class 9 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
Two radii of the same circle are always:
(a) may inchired at any angle
(b) parallel
(c) parallel and may inchired at any angle
(d) perpendicular

Answer

Answer: (c) parallel and may inchired at any angle


Question 2.
In Δ ABC, which of the following information is needed to construct it if it is known that measure of ∠B = 60 and BC = 6 cm :
(a) AB + BC
(b) CA + AB
(c) BC + CA
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 3.
With the help of a ruler and a compass, it is possible to construct an angle of
(a) 40°
(b) 37.5°
(c) 47.5°
(d) 35°

Answer

Answer: (b) 37.5°


Question 4.
The construction of △ABC, given that BC = 5 cm, ∠B = 600 is not possible when the difference of AB and AC is equal to
(a) 4.2 cm
(b) 5.9 cm.
(c) 4 cm.
(d) 3 cm.

Answer

Answer: (b) 5.9 cm.


Question 5.
Which of the following angles can be constructed using ruler and compass?
(a) 35°
(b) 40°
(c) 90°
(d) 50°

Answer

Answer: (c) 90°


Question 6.
Two radii of same circle are always :
(a) may inchired at any angle
(b) perpendicular
(c) parallel
(d) parallel and may inchired at any angle

Answer

Answer: (d) parallel and may inchired at any angle


Question 7.
If two circles touches internally then distance between their centres is equal to
(a) sum of radii
(b) difference of radii
(c) not possible to determine
(d) none

Answer

Answer: (b) difference of radii


Question 8.
On a ray AB with initial point A, Taking A as centre and some radius, draw an arc of a circle, which intersects AB, say at a point D. Taking D as centre and with the same radius as before, draw an arc intersecting the previously drawn arc, say at a point E. Draw the ray AC passing through E. Then, the measure of ∠CAB is
(a) 30°
(b) 60°
(c) 45°
(d) 15°

Answer

Answer: (b) 60°


Question 9.
An angle whose measure is more than 180° and less than 360° is called a
(a) Reflex angle
(b) Acute angle
(c) Straight angle
(d) Complete angle

Answer

Answer: (a) Reflex angle


Question 10.
With the help of a ruler and compass, it is possible to construct an angle of
(a) 40°
(b) 37.5°
(c) 65°
(d) 50°

Answer

Answer: (b) 37.5°


Question 11.
Which of the following angles can be constructed using ruler and compasses?
(a) 35°
(b) 45°
(c) 95°
(d) 55°

Answer

Answer: (b) 45°


Question 12.
In Δ ABC if ∠B = ∠C = 300, which of the following is the longest side?
(a) BC
(b) AC
(c) AB
(d) none

Answer

Answer: (a) BC


Question 13.
An external bisector of an angle measuring 70° will divide the angle into two angles measuring
(a) 35°
(b) 55°
(c) 70°
(d) 110°

Answer

Answer: (b) 55°


Question 14.
The point of concurrence of the three angle bisectors of a triangle, is called
(a) Centroid
(b) Incentre
(c) Circumcentre
(d) Orthocentre

Answer

Answer: (b) Incentre


Question 15.
The construction of a triangle ABC with AB = 4 cm and ∠A = 60° is not possible when difference of BC and AC is equal to
(a) 3.5 cm
(b) 4.5 cm
(c) 2.5 cm
(d) 3 cm

Answer

Answer: (b) 4.5 cm


Question 16.
On a ray AB with initial point A, Taking A as centre and some radius, draw an arc of a circle, which intersects AB, say at a point D. Taking D as centre and with the same radius as before, draw an arc intersecting the previously drawn arc, say at a point E. Draw the ray AC passing through E. Then, the measure of ∠CAB is
(a) 15°
(b) 30°
(c) 45°
(d) 60°

Answer

Answer: (d) 60°


Question 17.
Which of these angles cannot be constructed using ruler and compasses?
(a) 120°
(b) 60°
(c) 140°
(d) 135°

Answer

Answer: (c) 140°


Question 18.
The internal and external bisectors of an angle form a
(a) Acute angle
(b) Straight angle
(c) Right angle
(d) Reflex angle

Answer

Answer: (c) Right angle


Question 19.
The bisector of an angle lies in its
(a) Interior
(b) On the arms of the angle
(c) Any where in the plane
(d) Exterior

Answer

Answer: (a) Interior


Question 20.
If two circles touches internally then distance between their centres is equal to
(a) difference of radil
(b) not possible to determine
(c) sum of radil
(d) none

Answer

Answer: (a) difference of radil


Question 21.
To construct a ΔABC in which BC = 10 cm and ∠B= 60 degrees and AB + AC = 14 cm, then the length of BD used for construction.
(a) 7 cm
(b) 14 cm
(c) 20 cm
(d) 10 cm

Answer

Answer: (b) 14 cm


Question 22.
With the help of a rular and compass, it is not possible to construct an angle of
(a) 35°
(b) 67.5°
(c) 82.5°
(d) 7.5°

Answer

Answer: (a) 35°


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 11 Constructions with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 9 Maths Constructions MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 11 Constructions with Answers Read More »

error: Content is protected !!