Author name: Prasanna

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 9 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Surface Areas and Volumes Class 9 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 9 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes Objective Questions.

Surface Areas and Volumes Class 9 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Surface Areas and Volumes Multiple Choice Questions of Class 9 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Surface Areas and Volumes Class 9 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Surface Areas and Volumes Class 9 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
If a spherical balloon grows to twice its radius when inflated, then the ratio of the volume of the inflated balloon to the original balloon is
(a) it is 8 : 1
(b) it is 4 : 1
(c) it is 5 : 1
(d) it is 6 : 1

Answer

Answer: (a) it is 8 : 1


Question 2.
The length of the longest rod that can fit in a cubical vessel of side 10 cm, is
(a) 10 cm
(b) 10√2 cm
(c) 10√3 cm
(d) 20 cm

Answer

Answer: (c) 10√3 cm


Question 3.
A right circular cone has an altitude of 40 cm and a diameter of 60 cm. The slant height of the cone is
(a) 25 cm
(b) 100 cm
(c) 75 cm
(d) 50 cm

Answer

Answer: (d) 50 cm


Question 4.
If the diameter of the base of a cylindrical pillar is 4 m and its height is 21 m, then the cost of construction of the pillar at Rs. 1.50 per cubic metre is:
(a) Rs. 396
(b) Rs. 400
(c) Rs. 410
(d) Rs. 420

Answer

Answer: (a) Rs. 396


Question 5.
The height of a right circular cone of radius 5 cm and slant height 13 cm is
(a) 8 cm
(b) 14 cm
(c) 6 cm
(d) 12 cm

Answer

Answer: (d) 12 cm


Question 6.
The curved surface area of a right circular cone whose slant height is 14 cm and base radius is 21 cm is​
(a) 308 cm2
(b) 924 cm2
(c) 232 cm2
(d) 446 cm2

Answer

Answer: (b) 924 cm2


Question 7.
The perimeter of one face of a cube is 40 cm. The volume of the cube (in cm3) is :
(a) 1600
(b) 1000
(c) 800
(d) 160

Answer

Answer: (b) 1000


Question 8.
The volume of the cylinder whose height is 14 cm and diameter of base 4 cm is:
(a) 176 cm3
(b) 196 cm3
(c) 276 cm3
(d) 352 cm3

Answer

Answer: (a) 176 cm3


Question 9.
A beam 9 m long, 40 cm wide and 20 cm deep is made up of iron which weighs 50 kg per cubic metre. The weight of the beam is :
(a) 27 kg
(b) 36 kg
(c) 48 kg
(d) 56 kg

Answer

Answer: (b) 36 kg


Question 10.
The area surrounded by a conical tent is 4526 m2. If the cost of canvas is Rs. 17 per square meter, then find the total cost of canvas.​
(a) ₹52100
(b) ₹76942
(c) ₹65000
(d) ₹85246

Answer

Answer: (b) ₹76942


Question 11.
The surface area of cuboid-shaped box having length=80 cm, breadth=40cm and height=20cm is:
(a) 11200 sq.cm
(b) 13000 sq.cm
(c) 13400 sq.cm
(d) 12000 sq.cm

Answer

Answer: (a) 11200 sq.cm


Question 12.
The volume of a sphere is 38808 cu.cm. The curved surface area of the sphere (in cm2) is :
(a) 5544
(b) 1386
(c) 8316
(d) 4158

Answer

Answer: (a) 5544


Question 13.
The height of a right circular cone of radius 3.5 cm and volume 77 cm3 is​
(a) 9 cm
(b) 11 cm
(c) 4 cm
(d) 6 cm

Answer

Answer: (d) 6 cm


Question 14.
he ratio of the radii of two spheres whose volumes are in the ratio 64 : 27 is
(a) it is 8 : 3.
(b) it is 16 : 9.
(c) it is 10 : 7.
(d) it is 4 : 3.

Answer

Answer: (d) it is 4 : 3.


Question 15.
If the diameter of a cylinder is 28 cm and its height is 20 cm, then total surface area (in cm2) is :
(a) 2993
(b) 2992
(c) 2292
(d) 2229

Answer

Answer: (b) 2992


Question 16.
The radius of two similar right circular cones are 2 cm and 6 cm. The ratio of their volumes is
(a) 1 : 3
(b) 1 : 9
(c) 9 : 1
(d) 1 : 27

Answer

Answer: (d) 1 : 27


Question 17.
A rectangular sand box is 5 m wide and 2 m long. How many cubic metres of sand are needed to fill the box upto a depth of 10 cm ?
(a) 1
(b) 10
(c) 100
(d) 1000

Answer

Answer: (a) 1


Question 18.
The cost of cementing the inner curved surface of a 14 m deep well of radius 2 m at the rate of ₹2 per m2 is
(a) ₹352.
(b) ₹176.
(c) ₹56.
(d) ₹112.

Answer

Answer: (a) ₹352.


Question 19.
The slant height of a cone with radius 15 cm and height 20 cm is
(a) 21 cm
(b) 20 cm
(c) 25 cm
(d) 15 cm

Answer

Answer: (c) 25 cm


Question 20.
A hemispherical bowl is made of steel 0.25 cm thick. If the inner radius of the bowl is 3.25 cm, then the outer curved surface area of the bowl is
(a) 154 cm2.
(b) 77 cm2.
(c) 115.5 cm2.
(d) 38.5 cm2.

Answer

Answer: (b) 77 cm2.


Question 21.
A conical tent is 15 m high and the radius of its base is 20 m. The cost of the canvas required to make the tent at the rate of ₹7 per m2 is​
(a) ₹10000
(b) ₹12000
(c) ₹11000
(d) ₹9000

Answer

Answer: (c) ₹11000


Question 22.
The curved surface area of a right circular cylinder of height 14 cm is 88 cm2. The diameter of the base is:
(a) 2 cm
(b) 3 cm
(c) 4 cm
(d) 6 cm

Answer

Answer: (a) 2 cm


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 9 Maths Surface Areas and Volumes MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 14 Statistics with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 14 Statistics with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 9 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Statistics Class 9 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 9 Maths Chapter 14 Statistics Objective Questions.

Statistics Class 9 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Statistics Multiple Choice Questions of Class 9 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Statistics Class 9 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Statistics Class 9 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
The minimum value o a data is 82 and range is 38, then the maximum value is
(a) 60
(b) 76
(c) 82
(d) 120

Answer

Answer: (d) 120


Question 2.
In a grouped frequency distribution, the class intervals are 0-10, 10-20, 20-30, .., then the class width is
(a) 10
(b) 15
(c) 20
(d) 30

Answer

Answer: (a) 10


Question 3.
Which of the following variables are discrete?

  1. Size of shoes
  2. Number of pages in a book
  3. Distance travelled by a train
  4. Time

(a) 1 and 2
(b) 1 and 4
(c) 1 and 3
(d) 2 and 4

Answer

Answer: (a) 1 and 2


Question 4.
Class mark of a class interval U-L is
(a) U+\(\frac { L }{ 2 }\)
(b) U-\(\frac { L }{ 2 }\)
(c) U-L
(d) 2(U+L)

Answer

Answer: (a) U+\(\frac { L }{ 2 }\)


Question 5.
Which of the following is not a measure of central tendency?
(a) Standard deviation
(b) Mean
(c) Median
(d) Mode

Answer

Answer: (a) Standard deviation


Question 6.
The mode of the given data: 4, 6, 5, 9, 3, 2, 7, 7, 6, 5, 4, 9, 10, 10, 3, 4, 7, 6, 9, 9 is;
(a) 7
(b) 9
(c) 10
(d) 6

Answer

Answer: (b) 9


Question 7.
Given the class intervals 1-10, 11-20, 21-30, ___, then 20 is considered in class
(a) 11-30
(b) 11-20
(c) 21-30
(d) 15-25

Answer

Answer: (b) 11-20


Question 8.
A student collects information about the number of school going children in a locality consisting of a hundred households. The data collected by him is
(a) Arrayed data
(b) Primary data
(c) Secondary data
(d) Grouped data

Answer

Answer: (b) Primary data


Question 9.
One of the sides of a frequency polygon is
(a) either of the coordinate axes
(b) the x-axis
(c) neither of the coordinate axes
(d) the y-axis

Answer

Answer: (b) the x-axis


Question 10.
In order to draw a frequency polygon by using a histogram, which of the following statements is incorrect?
(a) Obtain the mid-points of three class- intervals of highest frequency on Y-axis, one adjacent to the first on its right and one adjacent to the last, on its left.
(b) Obtain the frequency distribution and draw a histogram representing it.
(c) Join these mid-points of the adjacent rectangles of the histogram by dotted line
(d) Obtain the mid points of the upper horizontal side of each rectangle.

Answer

Answer: (a) Obtain the mid-points of three class- intervals of highest frequency on Y-axis, one adjacent to the first on its right and one adjacent to the last, on its left.


Question 11.
The mean of five observations is 15. If the mean of first three observations is 14 and that of last three is 17, then the third observation is
(a) 29
(b) 31
(c) 32
(d) 18

Answer

Answer: (d) 18


Question 12.
Mode of a set of observations is the value which
(a) is the sum of the observations
(b) occurs most frequently
(c) is the mean of the middle two observations
(d) divides the observations into two equal parts

Answer

Answer: (b) occurs most frequently


Question 13.
The mean for counting numbers through 100 is
(a) 47.5
(b) 51
(c) 50.5
(d) 49.5

Answer

Answer: (c) 50.5


Question 14.
The maximum frequency 10 is for the observation 4. Hence the mode of the data is
(a) 2
(b) 10
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d) 4


Question 15.
The collection of information, collected for a purpose is called:
(a) Mean
(b) Median
(c) Mode
(d) Data

Answer

Answer: (d) Data


Question 16.
Find median of following data: 83, 37, 70, 29, 45, 63, 41, 70, 34, 54
(a) 51
(b) 25
(c) 49.5
(d) 47

Answer

Answer: (c) 49.5


Question 17.
Class size for the following distribution: 0 – 0.25, 0.25 – 0.50, 0.50 – 0.75 is​
(a) 10
(b) 0. 25
(c) 50
(d) 2.5

Answer

Answer: (b) 0. 25


Question 18.
In an examination, ten students scored the following marks: 60, 58, 90, 51, 47, 81, 70, 95, 87, 99. The range of this data is
(a) 52
(b) 51
(c) 81
(d) 60

Answer

Answer: (a) 52


Question 19.
Out of sixteen observations arranged in ascending order, the 8th and 9th observations are 25 and 27. Then, the median is
(a) 26
(b) 27
(c) 25
(d) 26.5

Answer

Answer: (a) 26


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 14 Statistics with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 9 Maths Statistics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 14 Statistics with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 15 Probability with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 15 Probability with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 9 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Probability Class 9 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 9 Maths Chapter 15 Probability Objective Questions.

Probability Class 9 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Probability Multiple Choice Questions of Class 9 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Probability Class 9 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Probability Class 9 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
A card is selected at random from a deck of 52 cards. The probability of its being a red face card is
(a) \(\frac { 3 }{ 13 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 2 }{ 13 }\)
(d) \(\frac { 3 }{ 26 }\)

Answer

Answer: (d) \(\frac { 3 }{ 26 }\)


Question 2.
An unbiased dice is thrown. What is the probability of getting an even number or a multiple of 3?
(a) \(\frac { 3 }{ 2 }\)
(b) \(\frac { 2 }{ 3 }\)
(c) \(\frac { 5 }{ 4 }\)
(d) \(\frac { 4 }{ 3 }\)

Answer

Answer: (a) \(\frac { 3 }{ 2 }\)


Question 3.
What is the probability that a leap year has 53 Sundays?
(a) \(\frac { 7 }{ 8 }\)
(b) \(\frac { 4 }{ 5 }\)
(c) \(\frac { 2 }{ 3 }\)
(d) \(\frac { 2 }{ 7 }\)

Answer

Answer: (d) \(\frac { 2 }{ 7 }\)


Question 4.
Probability of boy that he will get married with his girlfriend is \(\frac { 2 }{ 7 }\) then probability that he will not get married will be:
(a) \(\frac { 5 }{ 7 }\)
(b) \(\frac { 7 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 2 }{ 7 }\)
(d) \(\frac { 7 }{ 10 }\)

Answer

Answer: (a) \(\frac { 5 }{ 7 }\)


Question 5.
In a football match, a player hits 8 goals out of 60 balls. Find the probability that the player did not hit the goal.
(a) \(\frac { 11 }{ 15 }\)
(b) \(\frac { 4 }{ 5 }\)
(c) \(\frac { 8 }{ 15 }\)
(d) \(\frac { 13 }{ 15 }\)

Answer

Answer: (d) \(\frac { 13 }{ 15 }\)


Question 6.
The probability of an event of a trial is always
(a) more than 1
(b) between 0 and 1 (both inclusive)
(c) 1
(d) 0

Answer

Answer: (b) between 0 and 1 (both inclusive)


Question 7.
A standard deck of 52 cards is shuffled. One card is drawn at random. The probability that the card is red or an ace is
(a) \(\frac { 7 }{ 13 }\)
(b) \(\frac { 5 }{ 15 }\)
(c) \(\frac { 13 }{ 17 }\)
(d) \(\frac { 2 }{ 13 }\)

Answer

Answer: (a) \(\frac { 7 }{ 13 }\)


Question 8.
Gugu throws a die once. The probability that she shows a number less than 5 is :
(a) \(\frac { 2 }{ 3 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 3 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 6 }\)
(d) \(\frac { 5 }{ 3 }\)

Answer

Answer: (a) \(\frac { 2 }{ 3 }\)


Question 9.
The maximum probability of an event of a trial is:
(a) 0
(b) 1
(c) Lies between 0 and 1.
(d) -1

Answer

Answer: (b) 1


Question 10.
A and B throw a pair of dice. If A throws 9, then B’s chance of throwing a higher number is
(a) \(\frac { 1 }{ 6 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 9 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 3 }\)
(d) \(\frac { 2 }{ 9 }\)

Answer

Answer: (a) \(\frac { 1 }{ 6 }\)


Question 11.
The probability of an impossible event is
(a) more than 1
(b) less than 1
(c) 1
(d) 0

Answer

Answer: (d) 0


Question 12.
Three unbiased coins are tossed together. The probability of getting at least two heads is
(a) \(\frac { 3 }{ 8 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 8 }\)
(d) 1

Answer

Answer: (b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)


Question 13.
The probability of getting 53 Sundays in a leap year is
(a) \(\frac { 2 }{ 7 }\)
(b) \(\frac { 3 }{ 7 }\)
(c) \(\frac { 7 }{ 3 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 7 }\)

Answer

Answer: (a) \(\frac { 2 }{ 7 }\)


Question 14.
In a simultaneous throw of a pair of dice, the probability of getting a sum more than 7 will be
(a) \(\frac { 5 }{ 12 }\)
(b) \(\frac { 13 }{ 12 }\)
(c) \(\frac { 7 }{ 12 }\)
(d) \(\frac { 9 }{ 12 }\)

Answer

Answer: (a) \(\frac { 5 }{ 12 }\)


Question 15.
Three unbiased coins are tossed. What is the probability of getting at most two heads?
(a) \(\frac { 7 }{ 8 }\)
(b) \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(c) \(\frac { 5 }{ 6 }\)
(d) \(\frac { 3 }{ 2 }\)

Answer

Answer: (a) \(\frac { 7 }{ 8 }\)


Question 16.
Which one of the following cannot be the probability of an event?
(a) \(\frac { 2 }{ 3 }\)
(b) \(\frac { -1 }{ 6 }\)
(c) 0
(d) 1

Answer

Answer: (b) \(\frac { -1 }{ 6 }\)


Question 17.
Two unbiased coins are tossed. What is probability of getting at most one tail?
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 3 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(d) \(\frac { 3 }{ 4 }\)

Answer

Answer: (d) \(\frac { 3 }{ 4 }\)


Question 18.
Two unbiased coins are tossed simultaneously. The probability of getting at most one head is
(a) \(\frac { 5 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(d) \(\frac { 2 }{ 3 }\)

Answer

Answer: (c) \(\frac { 3 }{ 4 }\)


Question 19.
A die is thrown 300 times and odd numbers are obtained 153 times. Then, the probability of getting an even number is
(a) \(\frac { 174 }{ 300 }\)
(b) \(\frac { 147 }{ 300 }\)
(c) \(\frac { 147 }{ 153 }\)
(d) \(\frac { 153 }{ 300 }\)

Answer

Answer: (b) \(\frac { 147 }{ 300 }\)


Question 20.
The sum of the probabilities of All events of a trial is
(a) 1
(b) between 0 and 1
(c) less than 1
(d) greater than 1

Answer

Answer: (b) between 0 and 1


Question 21.
One card is drawn at random from a pack of 52 cards. What is the probability that the card drawn is either a red card or a king?
(a) \(\frac { 6 }{ 13 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 7 }{ 13 }\)
(d) \(\frac { 27 }{ 52 }\)

Answer

Answer: (c) \(\frac { 7 }{ 13 }\)


Question 22.
In a series of 6 cricket matches, the number of runs scored by the captain of a team are 54, 32, 48, 55, 29, 35. So in the next match, the probability that he will cross the half century is
(a) 0.33
(b) 0.24
(c) 0.35
(d) 0.48

Answer

Answer: (a) 0.33


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 15 Probability with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 9 Maths Probability MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 15 Probability with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 1 Rational Numbers with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 1 Rational Numbers with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 8 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Rational Numbers Class 8 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 8 Maths Chapter 1 Rational Numbers Objective Questions.

Rational Numbers Class 8 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Rational Numbers Multiple Choice Questions of Class 8 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Rational Numbers Class 8 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Rational Numbers Class 8 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
Which of the following forms a pair of equivalent rational numbers?
(a) \(\frac { 24 }{ 40 }\) and \(\frac { 35 }{ 50 }\)
(b) \(\frac { -25 }{ 35 }\) and \(\frac { 55 }{ -77 }\)
(c) \(\frac { -8 }{ 15 }\) and \(\frac { -24 }{ 48 }\)
(d) \(\frac { 9 }{ 72 }\) and \(\frac { -3 }{ 21 }\)

Answer

Answer: (b) \(\frac { -25 }{ 35 }\) and \(\frac { 55 }{ -77 }\)


Question 2.
Which number is in the middle if \(\frac { -1 }{ 6 }\), \(\frac { 4 }{ 9 }\), \(\frac { 6 }{ -7 }\), \(\frac { 2 }{ 5 }\) and \(\frac { -3 }{ 4 }\) arranged in descending order?
(a) \(\frac { 2 }{ 5 }\)
(b) \(\frac { 4 }{ 9 }\)
(c) \(\frac { -1 }{ 6 }\)
(d) \(\frac { -6 }{ 7 }\)

Answer

Answer: (c) \(\frac { -1 }{ 6 }\)


Question 3.
Find the multiplicative inverse of -13.
(a) 13
(b) -13
(c) \(\frac { -1 }{ 13 }\)
(d) 12

Answer

Answer: (c) \(\frac { -1 }{ 13 }\)


Question 4.
Which of the following statements is true?
(a) Every fraction is a rational number.
(b) Every rational number is a fraction.
(c) Every integer is a rational number.
(d) Both (a) and (c).

Answer

Answer: (d) Both (a) and (c).


Question 5.
Which of the following is the identity element under addition?
(a) 1
(b) -1
(c) 0
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 0


Question 6.
What is the additive inverse of \(\frac { -2 }{ 3 }\)?
(a) 0
(b) 1
(c) \(\frac { 2 }{ 3 }\)
(d) \(\frac { -2 }{ 3 }\)

Answer

Answer: (c) \(\frac { 2 }{ 3 }\)


Question 7.
Write the additive inverse of \(\frac { 4 }{ 5 }\).
(a) 1
(b) \(\frac {-4 }{ 5 }\)
(c) \(\frac { 4 }{ 5 }\)
(d) 0

Answer

Answer: (b) \(\frac {-4 }{ 5 }\)


Question 8.
Which among the following is a rational number equivalent to \(\frac { -5 }{ -3 }\) ?
(a) \(\frac { -25 }{ 15 }\)
(b) \(\frac { 25 }{ -15 }\)
(c) \(\frac { 25 }{ 15 }\)
(d) \(\frac { -25 }{ 30 }\)

Answer

Answer: (c) \(\frac { 25 }{ 15 }\)


Question 9.
Which of the following is the reciprocal of the reciprocal of a rational number?
(a) -1
(b) 1
(c) 0
(d) The number itself

Answer

Answer: (d) The number itself


Question 10.
How is \(\frac { -28 }{ 84 }\) expressed as a rational number with numerator 4?
(a) \(\frac { 4 }{ 7 }\)
(b) \(\frac { -4 }{ 12 }\)
(c) \(\frac { 4 }{ 12 }\)
(d) \(\frac { 4 }{ -7 }\)

Answer

Answer: (b) \(\frac { -4 }{ 12 }\)


Question 11.
The value of \(\frac { 1 }{ 2 }\) × \(\frac { 3 }{ 5 }\) is equal to:
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) \(\frac { 3 }{ 10 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 5 }\)
(d) \(\frac { 2 }{ 5 }\)

Answer

Answer: (b) \(\frac { 3 }{ 10 }\)


Question 12.
What should be subtracted from \(\frac { -7 }{ 11 }\) to get −2?
(a) \(\frac { 15 }{ 11 }\)
(b) \(\frac { -15 }{ 11 }\)
(c) \(\frac { 29 }{ 11 }\)
(d) \(\frac { -29 }{ 11 }\)

Answer

Answer: (a) \(\frac { 15 }{ 11 }\)


Question 13.
Which of the following is the Multiplicative identity for rational numbers?
(a) 1
(b) -1
(c) 0
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 1


Question 14.
________ is not associative for rational numbers.
(a) Subtraction or Division
(b) Addition or Multiplication
(c) Addition or Division
(d) Multiplication or Division

Answer

Answer: (a) Subtraction or Division


Question 15.
Which of the following is the Multiplicative identity for rational numbers?
(a) 1
(b) -1
(c) 0
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 1


Question 16.
A number which can be written in the form, p/q where p and q are integers and _____ is called a rational number.
(a) q = 0
(b) q ≠ 0
(c) q = 1
(d) none of these

Answer

Answer: (b) q ≠ 0


Question 17.
The value of \(\frac { 1 }{ 2 }\) + \(\frac { 1 }{ 4 }\) is equal to:
(a) \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(b) \(\frac { 3 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 2 }{ 3 }\)
(d) 1

Answer

Answer: (a) \(\frac { 3 }{ 4 }\)


Question 18.
Find the multiplicative inverse of \(\frac { 1 }{ 4 }\).
(a) 4
(b) \(\frac { -1 }{ 4 }\)
(c) -4
(d) \(\frac { 1 }{ 4 }\)

Answer

Answer: (a) 4


Question 19.
Which of the following is the reciprocal of a rational number?
(a) -1
(b) 1
(c) 2
(d) Both a and b

Answer

Answer: (d) Both a and b


Question 20.
What is the sum of the additive inverse and multiplicative inverse of 2?
(a) \(\frac { 3 }{ 2 }\)
(b) \(\frac { -3 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(d) \(\frac { -1 }{ 2 }\)

Answer

Answer: (b) \(\frac { -3 }{ 2 }\)


Question 21.
Which of the following statements is true?
(a) Every fraction is a rational number.
(b) Every rational number is a fraction.
(c) Every integer is a rational number.
(d) Both (a) and (c).

Answer

Answer: (d) Both (a) and (c).


Question 22.
Find the reciprocal of -2.
(a) 2
(b) -2
(c) \(\frac { -1 }{ 2 }\)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) \(\frac { -1 }{ 2 }\)


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 1 Rational Numbers with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 8 Maths Rational Numbers MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 1 Rational Numbers with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 8 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Linear Equations in One Variable Class 8 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable Objective Questions.

Linear Equations in One Variable Class 8 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Linear Equations in One Variable Multiple Choice Questions of Class 8 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Linear Equations in One Variable Class 8 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Linear Equations in One Variable Class 8 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
Solve: 3x = 12
(a) 15
(b) 4
(c) 9
(d) 3

Answer

Answer: (b) 4


Question 2.
Sum of two numbers is 95. If one exceeds the other by 15, find the numbers.
(a) 40 and 60
(b) 50 and 55
(c) 50 and 60
(d) 40 and 55

Answer

Answer: (d) 40 and 55


Question 3.
The sum of two digit number and the number formed by interchanging its digit is 110. If ten is subtracted from the first number, the new number is 4 more than 5 times of the sum of the digits in the first number. Find the first number.
(a) 46
(b) 48
(c) 64
(d) 84

Answer

Answer: (c) 64


Question 4.
Solve: 7x = 21
(a) 3
(b) 2
(c) 14
(d) none of these

Answer

Answer: (a) 3


Question 5.
The digits of a two-digit number differ by 3. If the digits are interchanged, and the resulting number is added to the original number, we get 143. What can be the original number?
(a) 85
(b) 58
(c) 36
(d) 76

Answer

Answer: (a) 85


Question 6.
The difference between two whole numbers is 66. The ratio of the two numbers is 2 : 5. What are the two numbers?
(a) 22 and 88
(b) 44 and 66
(c) 44 and 110
(d) 33 and 99

Answer

Answer: (c) 44 and 110


Question 7.
Solve: 5x−2(2x−7)=(3x−1)+\(\frac { 7 }{ 2 }\)
(a) 2
(b) 3
(c) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(d) \(\frac { 23 }{ 4 }\)

Answer

Answer: (d) \(\frac { 23 }{ 4 }\)


Question 8.
Amina thinks of a number and subtracts \(\frac { 5 }{ 2 }\) from it. She multiplies the result by 8. The result now obtained is 3 times the same number she thought of. What is the number?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 4


Question 9.
Solve 2x − 3 = x + 2
(a) 4
(b) 5
(c) 3
(d) 0

Answer

Answer: (b) 5


Question 10.
Find the solution of 2x – 3 = 7
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 5


Question 11.
David cuts a bread into two equal pieces and cuts one half into smaller pieces of equal size. Each of the small pieces is twenty grams in weight. If he has seven pieces of the bread all with him, how heavy is the original cake.
(a) 120 gm
(b) 180 gm
(c) 300 gm
(d) 240 gm

Answer

Answer: (d) 240 gm


Question 12.
What will be the solution of these equations ax+by = a-b, bx-ay = a+b
(a) x = 1, y = 2
(b) x = 2,y = -1
(c) x = -2, y = -2
(d) x = 1, y = -1

Answer

Answer: (d) x = 1, y = -1


Question 13.
Solve: y + 3 = 10
(a) 13
(b) 7
(c) -7
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 7


Question 14.
Aruna cut a cake into two halves and cuts one half into smaller pieces of equal size. Each of the small pieces is twenty grams in weight. If she has seven pieces of the cake in all with her, how heavy was the original cake ?
(a) 120 gm
(b) 180 gm
(c) 300 gm
(d) 240 gm

Answer

Answer: (d) 240 gm


Question 15.
An MNC company employed 25 men to do the official work in 32 days. After 16 days, it employed 5 more men and work was finished one day earlier. If it had not employed additional men, it would have been behind by how many days?
(a) 1 day
(b) 2 days
(c) 3 days
(d) 2.5 days

Answer

Answer: (b) 2 days


Question 16.
Solve 2y + 9 = 4.
(a) \(\frac { -5 }{ 2 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) 2
(d) none of these

Answer

Answer: (a) \(\frac { -5 }{ 2 }\)


Question 17.
In an equation the values of the expressions on the LHS and RHS are _______.
(a) different
(b) not equal
(c) equal
(d) none of these

Answer

Answer: (c) equal


Question 18.
The distance between two mile stones is 230 km and two cars start simultaneously from the milestones in opposite directions and the distance between them after three hours is 20 km. If the speed of one car is less than that of other by 10 km/h, find the speed of each car.
(a) 25 km/h, 40 km/h
(b) 40 km/h, 50 km/h
(c) 20 km/h, 40 km/h
(d) 30 km/h, 40 km/h

Answer

Answer: (d) 30 km/h, 40 km/h


Question 19.
The sum of three consecutive multiples of 7 is 357. Find the smallest multiple.
(a) 112
(b) 126
(c) 119
(d) 116

Answer

Answer: (a) 112


Question 20.
In the following number sequence, how many such even numbers are there which are exactly divisible by its immediate preceding number but not exactly divisible by its immediate following number?
3 8 4 1 5 7 2 8 3 4 8 9 3 9 4 2 1 5 8 2
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four

Answer

Answer: (b) Two


Question 21.
The numerator of a fraction is 4 less than the denominator. If the numerator is decreased by 2 and denominator is increased by 1, then the denominator is eight times the numerator. Find the fraction.
(a) \(\frac { 4 }{ 12 }\)
(b) \(\frac { 3 }{ 13 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 7 }\)
(d) \(\frac { 11 }{ 7 }\)

Answer

Answer: (c) \(\frac { 3 }{ 7 }\)


Question 22.
Mary was counting down from 34 and Thomas was counting upwards simultaneously, the number starting from 1 and he was calling out only the odd numbers. Which common number will they call out at the same time if they were calling out at the same speed?
(a) 20
(b) 21
(c) 22
(d) 23

Answer

Answer: (d) 23


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 8 Maths Linear Equations in One Variable MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 8 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Understanding Quadrilaterals Class 8 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals Objective Questions.

Understanding Quadrilaterals Class 8 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Understanding Quadrilaterals Multiple Choice Questions of Class 8 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Understanding Quadrilaterals Class 8 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Understanding Quadrilaterals Class 8 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
The opposite sides of a parallelogram are of ________ length.
(a) not equal
(b) different
(c) equal
(d) none of these

Answer

Answer: (c) equal


Question 2.
In the quadrilateral ABCD, the diagonals AC and BD are equal and perpendicular to each other. What type of a quadrilateral is ABCD?
(a) A square
(b) A parallelogram
(c) A rhombus
(d) A trapezium

Answer

Answer: (a) A square


Question 3.
If ABCD is an isosceles trapezium, what is the measure of ∠C?
(a) ∠B
(b) ∠A
(c) ∠D
(d) 90°

Answer

Answer: (c) ∠D


Question 4.
Which of the following is true for the adjacent angles of a parallelogram?
(a) they are equal to each other
(b) they are complementary angles
(c) they are supplementary angles
(d) none of these.

Answer

Answer: (c) they are supplementary angles


Question 5.
State the name of a regular polygon of 6 sides.
(a) pentagon
(b) hexagon
(c) heptagon
(d) none of these

Answer

Answer: (b) hexagon


Question 6.
The diagonal of a rectangle is 10 cm and its breadth is 6 cm. What is its length?
(a) 6 cm
(b) 5cm
(c) 8cm
(d) 4cm

Answer

Answer: (c) 8cm


Question 7.
The perimeter of a parallelogram is 180 cm. If one side exceeds the other by 10 cm, what are the sides of the parallelogram?
(a) 40 cm, 50 cm
(b) 45 cm each
(c) 50 cm each
(d) 45 cm, 50 cm

Answer

Answer: (a) 40 cm, 50 cm


Question 8.
A _______ is both ‘equiangular’ and ‘equilateral’.
(a) regular polygon
(b) triangle
(c) quadrilateral
(d) none of these

Answer

Answer: (a) regular polygon


Question 9.
Which of the following quadrilaterals has two pairs of adjacent sides equal and diagonals intersecting at right angles?
(a) square
(b) rhombus
(c) kite
(d) rectangle

Answer

Answer: (b) rhombus


Question 10.
Which one of the following is a regular quadrilateral?
(a) Square
(b) Trapezium
(c) Kite
(d) Rectangle

Answer

Answer: (a) Square


Question 11.
What do you call a parallelogram which has equal diagonals?
(a) A trapezium
(b) A rectangle
(c) A rhombus
(d) A kite

Answer

Answer: (b) A rectangle


Question 12.
The sides of a pentagon are produced in order. Which of the following is the sum of its exterior angles?
(a) 540°
(b) 180°
(c) 720°
(d) 360°

Answer

Answer: (d) 360°


Question 13.
In a square ABCD, the diagonals bisect at O. What type of a triangle is AOB?
(a) An equilateral triangle.
(b) An isosceles but not a right angled triangle.
(c) A right angled but not an isosceles triangle.
(d) An isosceles right angled triangle.

Answer

Answer: (d) An isosceles right angled triangle.


Question 14.
Which of the parallelograms has all sides equal and diagonals bisect each other at right angle?
(a) square
(b) rectangle
(c) rhombus
(d) trapezium.

Answer

Answer: (c) rhombus


Question 15.
A diagonal of a rectangle is inclined to one side of the rectangle at 25°. What is the measure of the acute angle between the diagonals?
(a) 25°
(b) 40°
(c) 50°
(d) 55°

Answer

Answer: (c) 50°


Question 16.
The ________ of a rhombus are perpendicular bisectors of one another.
(a) angles
(b) sides
(c) diagonals
(d) none of these

Answer

Answer: (c) diagonals


Question 17.
ABCD is a parallelogram. The angle bisectors of ∠A and ∠D meet at O. What is the measure of ∠AOD?
(a) 45°
(b) 90°
(c) 75°
(d) 180°

Answer

Answer: (b) 90°


Question 18.
he sum of the measures of the three angles of a triangle is ______.
(a) 360°
(b) 210°
(c) 180°
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 180°


Question 19.
How many diagonals does a rectangle have?
(a) 2
(b) 1
(c) 0
(d) none of these

Answer

Answer: (a) 2


Question 20.
Which of the following quadilaterals has two pairs of adjacent sides equal and diagonals intersecting at right angles?
(a) square
(b) rhombus
(c) kite
(d) rectangle

Answer

Answer: (c) kite


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 8 Maths Understanding Quadrilaterals MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals with Answers Read More »

error: Content is protected !!