Author name: Prasanna

MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 8 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Practical Geometry Class 8 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry Objective Questions.

Practical Geometry Class 8 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Practical Geometry Multiple Choice Questions of Class 8 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Practical Geometry Class 8 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Practical Geometry Class 8 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
Sum of all interior angles of a polygon with (n) sides is given by
(a) (n – 2) × 180°
(b) n – 2 × 180°
(c) (n + 2) × 180°
(d) (n + 2) × 180°

Answer

Answer: (a) (n – 2) × 180°


Question 2.
Polygons that have no portions of their diagonals in their exteriors are called
(a) triangles
(b) convex
(c) concave
(d) squares

Answer

Answer: (b) convex


Question 3.
What is the number of sides in Hexagon ?
(a) 4
(b) 7
(c) 6
(d) 5

Answer

Answer: (c) 6


Question 4.
A parallelogram must be a rectangle if its diagonals
(a) bisect the angles to which they are drawn
(b) are perpendicular to each other
(c) bisect each other
(d) are congruent

Answer

Answer: (d) are congruent


Question 5.
Diagonals of a rectangle:
(a) equal to each other
(b) not equal
(c) one is double of the other
(d) none of these

Answer

Answer: (a) equal to each other


Question 6.
A simple closed curve made up of only _____________ is called a polygon .
(a) lines
(b) curves
(c) closed curves
(d) line segments

Answer

Answer: (d) line segments


Question 7.
To construct a quadrilateral uniquely, it is necessary to know at least_________ of its parts.
(a) 5
(b) 4
(c) 3
(d) 2

Answer

Answer: (a) 5


Question 8.
All the angles of a regular polygon are of ________________.
(a) 90°
(b) 60°
(c) equal length
(d) equal measure

Answer

Answer: (d) equal measure


Question 9.
The diagonals of a square bisect each other at _________ angle.
(a) acute
(b) right
(c) obtuse
(d) reflex

Answer

Answer: (b) right


Question 10.
The quadrilateral whose diagonals are equal and bisect each other at right angle is ________.
(a) Triangle
(b) Square
(c) Rhombus
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Square


Question 11.
A parallelogram whose all sides are equal is called ________.
(a) triangle
(b) trapezium
(c) square
(d) rectangle

Answer

Answer: (c) square


Question 12.
A quadrilateral can be constructed uniquely if its _____ sides and two included angles are given.
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 3


Question 13.
The ratio of two adjacent sides of a parallelogram is 4:5. If its perimeter is 72 cm, find its adjacent sides.
(a) 18 cm and 25 cm
(b) 16 cm and 25 cm
(c) 18 cm and 20 cm
(d) 16 cm and 20 cm

Answer

Answer: (d) 16 cm and 20 cm


Question 14.
What do we require to construct a quadrilateral if measures of three angles are given?
(a) Length of one side
(b) Two adjacent sides
(c) Length of one diagonal
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Two adjacent sides


Question 15.
A parallelogram each of whose angles measures 90° is _____________.
(a) rectangle
(b) rhombus
(c) kite
(d) trapezium

Answer

Answer: (a) rectangle


Question 16.
The measure of each interior angle of a regular polygon is 140o, then number of sides that regular polygon has ___
(a) 15
(b) 12
(c) 9
(d) 10

Answer

Answer: (c) 9


Question 17.
A quadrilateral can be constructed uniquely if the lengths of its ______ sides and a diagonal are given.
(a) 3
(b) 1
(c) 2
(d) 4

Answer

Answer: (d) 4


Question 18.
A quadrilateral can be constructed uniquely if the lengths of its four sides and ____ diagonal are given.
(a) 3
(b) 2
(c) 1
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 1


Question 19.
What do we require to construct a quadrilateral if measures of two adjacent angles are given?
(a) Lengths of three sides
(b) Length of one side
(c) Lengths of two sides
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Lengths of three sides


Question 20.
What do we require to construct a square?
(a) Length of one side
(b) Lengths of three sides
(c) Lengths of two sides
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Length of one side


Question 21.
A polygon with minimum number of sides is
(a) Pentagon
(b) Square
(c) triangle
(d) angle

Answer

Answer: (c) triangle


Question 22.
What do we require to construct a quadrilateral if lengths of four sides are given?
(a) One of the angle
(b) Length of a diagonal
(c) Length of two diagonals
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Length of a diagonal


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 8 Maths Practical Geometry MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 8 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Data Handling Class 8 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling Objective Questions.

Data Handling Class 8 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Data Handling Multiple Choice Questions of Class 8 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Data Handling Class 8 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Data Handling Class 8 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
Numbers 1 to 10 are written on ten separates slips (one number on one slip), kept in a box and mixed well. One slip is chosen from the box without looking in to it. What is the probability of getting a number greater than 6?
(a) 1
(b) 0
(c) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 10 }\)

Answer

Answer: (d) \(\frac { 1 }{ 10 }\)


Question 2.
There are 2 Red, 3 Blue and 5 Black balls in a bag. A ball is drawn from the bag without looking in to the bag. What is the probability of getting a non-blue ball?
(a) \(\frac { 7 }{ 10 }\)
(b) \(\frac { 3 }{ 5 }\)
(c) \(\frac { 2 }{ 5 }\)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) \(\frac { 7 }{ 10 }\)


Question 3.
A coin is tossed. Which of the following is the probability of getting a head or tail?
(a) 0
(b) 1
(c) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 1


Question 4.
There are 2 Red, 3 Blue and 5 Black balls in a bag. A ball is drawn from the bag without looking in to the bag. What is the probability of getting a non-red ball?
(a) \(\frac { 3 }{ 5 }\)
(b) \(\frac { 4 }{ 5 }\)
(c) \(\frac { 2 }{ 5 }\)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) \(\frac { 4 }{ 5 }\)


Question 5.
The central total angle in a pie chart is
(a) 180°
(b) 210°
(c) 360°
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 360°


Question 6.
There are 2 Red, 3 Blue and 5 Black balls in a bag. A ball is drawn from the bag without looking in to the bag. What is the probability of getting a blue ball?
(a) \(\frac { 3 }{ 5 }\)
(b) \(\frac { 2 }{ 5 }\)
(c) \(\frac { 3 }{ 10 }\)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) \(\frac { 3 }{ 10 }\)


Question 7.
18 out of 36 people love reading, so reading in the pie chart will be represented by
(a) 36 degree sector
(b) quarter sector
(c) semi circular sector
(d) None of these

Answer

Answer: (c) semi circular sector


Question 8.
When a die is thrown, total number of possible outcomes is ______.
(a) 6
(b) 36
(c) 2
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 6


Question 9.
The pie-chart is divided into
(a) circles
(b) squares
(c) sectors
(d) segments

Answer

Answer: (c) sectors


Question 10.
The class mark of 95-100 is
(a) 95.5
(b) 97.5
(c) 95
(d) 100

Answer

Answer: (b) 97.5


Question 11.
In the class- interval 70-80, 80 is the
(a) upper limit
(b) frequency
(c) range
(d) lower limit

Answer

Answer: (a) upper limit


Question 12.
When a coin is thrown, total number of possible outcomes is ______.
(a) 2
(b) 5
(c) 6
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 2


Question 13.
Numbers 1 to 10 are written on ten separates slips (one number on one slip), kept in a box and mixed well. One slip is chosen from the box without looking in to it. What is the probability of getting a 1-digit number ?
(a) 1
(b) 0
(c) \(\frac { 1 }{ 10 }\)
(d) \(\frac { 9 }{ 10 }\)

Answer

Answer: (d) \(\frac { 9 }{ 10 }\)


Question 14.
There are 2 Red, 3 Blue and 5 Black balls in a bag. A ball is drawn from the bag without looking in to the bag. What is the probability of getting a black ball?
(a) \(\frac { 3 }{ 5 }\)
(b) \(\frac { 2 }{ 5 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) \(\frac { 1 }{ 2 }\)


Question 15.
Numbers 1 to 10 are written on ten separates slips (one number on one slip), kept in a box and mixed well. One slip is chosen from the box without looking in to it .What is the probability of getting a number 6?
(a) 1
(b) 0
(c) \(\frac { 1 }{ 10 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 2 }\)

Answer

Answer: (c) \(\frac { 1 }{ 10 }\)


Question 16.
There are 2 Red, 3 Blue and 5 Black balls in a bag. A ball is drawn from the bag without looking in to the bag. What is the probability of getting a non-black ball?
(a) \(\frac { 3 }{ 5 }\)
(b) \(\frac { 2 }{ 5 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) \(\frac { 1 }{ 2 }\)


Question 17.
Two dice are thrown, find and number of outcomes.
(a) 36
(b) 6
(c) 12
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 36


Question 18.
Which of the following is the probability of an impossible event?
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 0


Question 19.
There are 2 Red, 3 Blue and 5 Black balls in a bag. A ball is drawn from the bag without looking in to the bag. What is the probability of getting a red ball?
(a) \(\frac { 2 }{ 5 }\)
(b) \(\frac { 3 }{ 5 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 5 }\)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) \(\frac { 1 }{ 5 }\)


Question 20.
Numbers 1 to 10 are written on ten separates slips (one number on one slip), kept in a box and mixed well. One slip is chosen from the box without looking in to it. What is the probability of getting a number less than 6?
(a) 1
(b) 0
(c) \(\frac { 1 }{ 10 }\)
(d) \(\frac { 1 }{ 2 }\)

Answer

Answer: (d) \(\frac { 1 }{ 2 }\)


Question 21.
The number of times an observation occurs in a data is called its
(a) Range
(b) Interval
(c) Frequency
(d) Raw data

Answer

Answer: (c) Frequency


Question 22.
If a coin is flipped in the air, what is the probability of getting a tail?
(a) 0
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) 1
(d) 2

Answer

Answer: (b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 8 Maths Data Handling MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 6 Squares and Square Roots with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 6 Squares and Square Roots with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 8 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Squares and Square Roots Class 8 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 8 Maths Chapter 6 Squares and Square Roots Objective Questions.

Squares and Square Roots Class 8 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Squares and Square Roots Multiple Choice Questions of Class 8 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Squares and Square Roots Class 8 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Squares and Square Roots Class 8 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
The square root of 169 is
(a) 13
(b) 1.3
(c) -1.3
(d) \(\frac { 13 }{ 10 }\)

Answer

Answer: (a) 13


Question 2.
What could be the possible “one’s digit” of the square root of 625?
(a) 5
(b) 0
(c) 4
(d) 8

Answer

Answer: (a) 5


Question 3.
Sum of squares of two numbers is 145. If square root of one number is 3, find the other number.
(a) 136
(b) 9
(c) 64
(d) 8

Answer

Answer: (d) 8


Question 4.
The square root of 1.21 is
(a) 1.1
(b) 11
(c) 21
(d) 2.1

Answer

Answer: (a) 1.1


Question 5.
How many numbers lie between square of 12 and 13
(a) 22
(b) 23
(c) 24
(d) 25

Answer

Answer: (c) 24


Question 6.
Which is the greatest three-digit perfect square?
(a) 999
(b) 961
(c) 962
(d) 970

Answer

Answer: (b) 961


Question 7.
How many natural numbers lie between 92 and 102?
(a) 15
(b) 19
(c) 18
(d) 17

Answer

Answer: (c) 18


Question 8.
The largest perfect square between 4 and 50 is
(a) 25
(b) 36
(c) 49
(d) 45

Answer

Answer: (c) 49


Question 9.
Sum of squares of two numbers is 145. If square root of one number is 3, find the other number.
(a) 136
(b) 8
(c) 9
(d) 64

Answer

Answer: (b) 8


Question 10.
Find the square of 39.
(a) 1500
(b) 78
(c) 1521
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 1521


Question 11.
Find the least number that must be subtracted from 5607 so as to get a perfect square.
(a) 130
(b) 135
(c) 131
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 131


Question 12.
What is smallest number with which 5400 may be multiplied so that the product is perfect cube?
(a) 5
(b) 3
(c) 4
(d) 6

Answer

Answer: (a) 5


Question 13.
What is the length of the side of a square whose area is 441 cm2 ?
(a) 21
(b) 22
(c) 20
(d) 12

Answer

Answer: (a) 21


Question 14.
Which of the following are the factors of ac+ ab + bc + ca
(a) (a – c)(a – b)
(b) (a + c)(a + b)
(c) (a – c)(a + b)
(d) (a + c)(a – b)

Answer

Answer: (b) (a + c)(a + b)


Question 15.
Find the greatest 4-digit number which is a perfect square.
(a) 9990
(b) 9801
(c) 9999
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 9801


Question 16.
Without doing any calculation, find the numbers which are surely perfect squares.
(a) 441
(b) 408
(c) 153
(d) 257

Answer

Answer: (a) 441


Question 17.
Find the perfect square numbers between 30 and 40.
(a) 936
(b) 49
(c) 25
(d) none of these

Answer

Answer: (a) 936


Question 18.
Without adding,find the sum of 1+3+5+7+9+11+13+15+17+19
(a) 100
(b) 64
(c) 49
(d) 81

Answer

Answer: (a) 100


Question 19.
What will be the number of digits in the square root of 1296?
(a) 2
(b) 3
(c) 1
(d) 4

Answer

Answer: (a) 2


Question 20.
If a number has 1 or 9 in the unit’s place, then it’s square ends in ________.
(a) 3
(b) 9
(c) 1
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 1


Question 21.
The square of 23 is :
(a) 529
(b) 526
(c) 461
(d) 429

Answer

Answer: (a) 529


Question 22.
Which of the following would end with digit 1?
(a) 1232
(b) 1612
(c) 772
(d) 822

Answer

Answer: (b) 1612


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 6 Squares and Square Roots with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 8 Maths Squares and Square Roots MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 6 Squares and Square Roots with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Roots with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 8 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Cubes and Cube Roots Class 8 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots Objective Questions.

Cubes and Cube Roots Class 8 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Cubes and Cube Roots Multiple Choice Questions of Class 8 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Cubes and Cube Roots Class 8 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Cubes and Cube Roots Class 8 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
How many digits will be there in the cube root of 46656?
(a) 2
(b) 1
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (a) 2


Question 2.
Ones digit of cube of a number depends on the ________ of the number.
(a) tens digit
(b) ones digit
(c) hundred digit
(d) none of these

Answer

Answer: (b) ones digit


Question 3.
What will be the unit digit of the cube root of a number ends with 8?
(a) 2
(b) 8
(c) 4
(d) 6

Answer

Answer: (a) 2


Question 4.
The symbol for cube root is __________.
(a) √3
(b) ∛
(c) 2√3
(d) 3√3

Answer

Answer: (b) ∛


Question 5.
The smallest natural number by which 704 must be divided to obtain a perfect cube is
(a) 22
(b) 12
(c) 11
(d) 13

Answer

Answer: (c) 11


Question 6.
The numbers 1, 8, 27… are ______.
(a) negative numbers
(b) cube numbers
(c) square numbers
(d) none of these

Answer

Answer: (b) cube numbers


Question 7.
If volume of cube is 4913cm³ then length of side of cube is
(a) 16 cm
(b) 17 cm
(c) 18 cm
(d) 19 cm

Answer

Answer: (b) 17 cm


Question 8.
The square of a natural number subtracts from its cube comes 100. The number is __________.
(a) 2
(b) 3
(c) 5
(d) 1

Answer

Answer: (c) 5


Question 9.
The value of 53 is __________.
(a) 125
(b) 15
(c) 10
(d) 75

Answer

Answer: (a) 125


Question 10.
If (2744)\(\frac { 1 }{ 3 }\) = 2p+2, then the value of P is
(a) 3
(b) 6
(c) 2
(d) 8

Answer

Answer: (b) 6


Question 11.
Ones place digit in the cube of 5832 is ______.
(a) 5
(b) 7
(c) 2
(d) 8

Answer

Answer: (d) 8


Question 12.
Find the cube root of 0.001331.
(a) 0.111
(b) 0.101
(c) 0.11
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 0.11


Question 13.
If (504 + p) is a perfect cube number, whose cube root is p, then p = ______.
(a) 6
(b) 4
(c) 2
(d) 8

Answer

Answer: (d) 8


Question 14.
The cube root of the 216 × (−32) × 54 is ________
(a) -36
(b) -72
(c) -48
(d) none of these

Answer

Answer: (b) -72


Question 15.
The cube of an odd number is always __________.
(a) odd number
(b) even number
(c) prime number
(d) none of these

Answer

Answer: (a) odd number


Question 16.
Express 63 as the sum of odd numbers.
(a) 31 + 33 + 35 + 37 + 39 + 41 + 43
(b) 31 + 33 + 35 + 37 + 39 + 41
(c) 31 + 33 + 35 + 37 + 39 + 41 + 43 + 45
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 31 + 33 + 35 + 37 + 39 + 41


Question 17.
The cube of 23 is ___________
(a) 2304
(b) 23
(c) 12167
(d) 529

Answer

Answer: (c) 12167


Question 18.
What will be the unit digit of the cube of a number ending with 6?
(a) 4
(b) 6
(c) 2
(d) 8

Answer

Answer: (b) 6


Question 19.
The expansion of a3 is ___________.
(a) 3 × a
(b) a + a + a
(c) 3 × 3 × 3
(d) a × a × a

Answer

Answer: (d) a × a × a


Question 20.
A natural number is said to be a perfect cube, if it is the cube of some _________.
(a) natural number
(b) square number
(c) cube number
(d) cuboid number

Answer

Answer: (a) natural number


Question 21.
Each prime factor appears _________ times in its cube?
(a) 2
(b) 3
(c) 1
(d) 4

Answer

Answer: (b) 3


Question 22.
What is the cube of double of ‘a’?
(a) 16a3
(b) 2a
(c) 8a3
(d) 4a2

Answer

Answer: (c) 8a3


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 8 Maths Cubes and Cube Roots MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 7 Cubes and Cube Roots with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 8 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Comparing Quantities Class 8 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities Objective Questions.

Comparing Quantities Class 8 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Comparing Quantities Multiple Choice Questions of Class 8 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Comparing Quantities Class 8 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Comparing Quantities Class 8 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
A shopkeeper purchased 300 bulbs for Rs 10 each. However 10 bulbs were fused and had to be thrown away. The remaining were sold at Rs 12 each. Find the gain or loss %.
(a) 15%
(b) 13%
(c) 16%
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 16%


Question 2.
Find the ratio of 5 m to 10 km.
(a) It is 1:3
(b) It is 3000:1
(c) It is 2000:1
(d) It is 1:2000

Answer

Answer: (d) It is 1:2000


Question 3.
Rohan bought a second hand refrigerator for Rs 2,500, then spent Rs 500 on its repairs and sold it for Rs 3,300. Find his loss or gain per cent.
(a) Loss 15% 2a
(b) Loss 10%
(c) Profit 10%
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Profit 10%


Question 4.
The sale price of a shirt is Rs.176. If a discount of 20% is allowed on its marked price, what is the marked price of the shirt?
(a) Rs.160
(b) Rs.180
(c) Rs. 200
(d) Rs. 220

Answer

Answer: (d) Rs. 220


Question 5.
Find selling price (SP) if a profit of 5% is made on a cycle of Rs 700 with Rs 50 as overhead charges.
(a) Rs 600
(b) Rs 787.50
(c) Rs 780
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Rs 787.50


Question 6.
Sohan bought a washing machine for Rs 40,000, then spent Rs 5,000 on its repairs and sold it for Rs 50,000. Find his loss or gain per cent.
(a) Loss 10%
(b) Loss 20%
(c) Profit 11%
(d) none of these

Answer

Answer: (c) Profit 11%


Question 7.
Find the ratio of speed of a cycle 20 km per hour to the speed of scooter 30 km per hour.
(a) It is 3:1
(b) It is 2:1
(c) It is 2:3
(d) It is 1:3

Answer

Answer: (c) It is 2:3


Question 8.
A shopkeeper purchased 500 pieces for Rs 20 each. However 50 pieces were spoiled in the way and had to be thrown away. The remaining were sold at Rs 25 each. Find the gain or loss %.
(a) 18%
(b) 15%
(c) 12.5%
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 12.5%


Question 9.
A picnic is being planned in a school. Girls are 60% of the total number of students and are 300 in number. Find the ratio of the number of girls to the number of boys in the class.
(a) It is 3:2
(b) It is 3:1
(c) It is 2:3
(d) It is 2:1

Answer

Answer: (a) It is 3:2


Question 10.
An item marked at Rs 840 is sold for Rs 714. What is the discount %?
(a) 20%
(b) 10%
(c) 15%
(d) none of these

Answer

Answer: (c) 15%


Question 11.
The price of a house was Rs 34,00,000 last year. It has increased by 20% this year. What is the price now?
(a) Rs 40,40,000
(b) Rs 40,80,000
(c) Rs 30,40,000
(d) Rs 30,80,000

Answer

Answer: (b) Rs 40,80,000


Question 12.
Find the ratio of speed of a cycle 15 km per hour to the speed of scooter 30 km per hour.
(a) It is 1:2
(b) It is 1:3
(c) It is 2:1
(d) It is 3:1

Answer

Answer: (a) It is 1:2


Question 13.
In what time will Rs.1000 amount to Rs.1331 at 10% p.a. compounded annually?
(a) 4 years
(b) 3 years
(c) 2 years
(d) 1 year

Answer

Answer: (b) 3 years


Question 14.
A sum of money, at compound interest, yields Rs. 200 and Rs. 220 at the end of first and second years respectively. What is the rate percent?
(a) 20%
(b) 15%
(c) 10%
(d) 5%

Answer

Answer: (c) 10%


Question 15.
The value of an article which was purchased 2 years ago, depreciates at 12% per annum. If its present value is Rs.9680, what is the price at which it was purchased?
(a) Rs.10000
(b) Rs.12500
(c) Rs.14575
(d) Rs.16250

Answer

Answer: (b) Rs.12500


Question 16.
The difference in S.I. and C.I. on a certain sum of money in 2 years at 15% p.a. is Rs.144. Find the sum.
(a) Rs. 6000
(b) Rs. 6200
(c) Rs. 6300
(d) Rs. 6400

Answer

Answer: (d) Rs. 6400


Question 17.
Find the ratio of speed of a car 50 km per hour to the speed of scooter 40 km per hour.
(a) It is 4:5
(b) It is 4:1
(c) It is 5:4
(d) It is 1:5

Answer

Answer: (c) It is 5:4


Question 18.
________ means comparing two quantities.
(a) Ratio
(b) Proportion
(c) Percent
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Ratio


Question 19.
The population of a city was 20,000 in the year 1997. It increased at the rate of 5% p.a. Find the population at the end of the year 2000.
(a) 25153
(b) 24153
(c) 23153
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 23153


Question 20.
The present population of a town is 25000. It grows at 4%, 5% and 8% during first year, second year and third year respectively. Find the population after 3 years.
(a) 29484
(b) 28696
(c) 24576
(d) 30184

Answer

Answer: (a) 29484


Question 21.
The price of a scooter was Rs 34,000 last year. It has increased by 20% this year. What is the price now?
(a) Rs 30,800
(b) Rs 30,400
(c) Rs 40,800
(d) Rs 40,400

Answer

Answer: (c) Rs 40,800


Question 22.
A sum of money, at compound interest, yields Rs. 200 and Rs. 220 at the end of first and second years respectively. What is the rate percent?
(a) 20%
(b) 15%
(c) 10%
(d) 5%

Answer

Answer: (c) 10%


Question 23.
Calculate compound interest on Rs 10,800 for 3 years at 12.5% per annum compounded annually.
(a) 13,377.34
(b) 4577.34
(c) 14,377.34
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 4577.34


Question 24.
The ratio of 10m to 10 km is:
(a) \(\frac { 1 }{ 10 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 100 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 1000 }\)
(d) 1000

Answer

Answer: (c) \(\frac { 1 }{ 1000 }\)


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 8 Maths Comparing Quantities MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 8 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Algebraic Expressions and Identities Class 8 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 8 Maths Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities Objective Questions.

Algebraic Expressions and Identities Class 8 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Algebraic Expressions and Identities Multiple Choice Questions of Class 8 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Algebraic Expressions and Identities Class 8 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Algebraic Expressions and Identities Class 8 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
When numbers/literals are added or subtracted, they are called _________.
(a) identities
(b) expressions
(c) variables
(d) terms

Answer

Answer: (d) terms


Question 2.
The expression 7xy has the factors
(a) 7,x,y
(b) x,y
(c) 7,x
(d) 7,y

Answer

Answer: (a) 7,x,y


Question 3.
Which of the following is like term as 7xy?
(a) 9
(b) 9x
(c) 9y
(d) 9xy

Answer

Answer: (d) 9xy


Question 4.
The like terms of the following are
(a) x, 3x
(b) x, 2y
(c) 2y, 6xy
(d) 3x, 2y

Answer

Answer: (a) x, 3x


Question 5.
The coefficient in the term -5x is
(a) 5
(b) -5
(c) 1
(d) 2

Answer

Answer: (b) -5


Question 6.
How many terms are there in the expression 5xy + 9yz + 3zx + 5x – 4y ?
(a) 1
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer

Answer: (d) 5


Question 7.
Which of the following is a monomial?
(a) 4x2
(b) a + 6
(c) a + 6 + c
(d) a + b + c + d

Answer

Answer: (a) 4x2


Question 8.
Add: 7xy + 5yz – 3zx, 4yz + 9zx – 4y, –3xz + 5x – 2xy.
(a) 5xy + 3zx + 5x – 4y
(b) 5xy + 9yz +2zx + 5x – 4y
(c) 5xy + 9yz +3zx + 5x – 4y
(d) 5xy + 9yz +3zx + 4y

Answer

Answer: (c) 5xy + 9yz +3zx + 5x – 4y


Question 9.
Like terms in the expression 7x, 5x2, 7y, -5yx, -9x2, are
(a) 7x, -5yx
(b) 5x2, -5yx
(c) 5x2, -9x2
(d) 7x, 7y

Answer

Answer: (c) 5x2, -9x2


Question 10.
The coefficient of x in the expression -7x +5 is
(a) 5
(b) -7
(c) 7
(d) 0

Answer

Answer: (b) -7


Question 11.
Expressions consists of _____________ and _______________.
(a) variables, constants
(b) identities
(c) expressions
(d) none of these

Answer

Answer: (a) variables, constants


Question 12.
The volume of rectangular box whose length, breadth and height is 2p,4q.8r respectively is
(a) 14pqr
(b) 2p+4q+8r
(c) 64pqr
(d) 64

Answer

Answer: (c) 64pqr


Question 13.
Which of the following is a binomial?
(a) 4x + y + 2
(b) 2x + 7
(c) 3x + 4y – 6
(d) 3x

Answer

Answer: (b) 2x + 7


Question 14.
The area of triangle is’ xy’ where’ x’ is length and ‘y’ is breadth. If the length of rectangle is increased by 5 units and breadth is decreased by 3 units, the new area of rectangle will be
(a) (x-y)(x+3)
(b) (xy+15)
(c) (x+5)(y-3)
(d) (xy+5-3)

Answer

Answer: (c) (x+5)(y-3)


Question 15.
Value of expression ‘a(a2+a +1)+5’ for ‘ a’ = 0 is
(a) a+5
(b) 1
(c) 6
(d) 5

Answer

Answer: (d) 5


Question 16.
n (4 + m) = 4n + ___
(a) 4m
(b) 4n
(c) 4mn
(d) nm

Answer

Answer: (d) nm


Question 17.
If x = 3 is solution of x2 + kx + 15, value of k is
(a) k = -8, x = 3
(b) k = 8, x = 5
(c) k = 6, x = 5
(d) None of above

Answer

Answer: (a) k = -8, x = 3


Question 18.
How many terms are there in the expression 5 – 3xy ?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 5

Answer

Answer: (b) 2


Question 19.
The expression x + y + z is in
(a) one variable
(b) no variable
(c) three variables
(d) two variables

Answer

Answer: (c) three variables


Question 20.
Terms are added to form ___________.
(a) expressions
(b) terms
(c) identities
(d) none of these

Answer

Answer: (a) expressions


Question 21.
The number of terms in the expression 2x2+3x+5 is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 5

Answer

Answer: (c) 3


Question 22.
Which of the following is an expression?
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) 3
(c) 3x-2
(d) 2

Answer

Answer: (c) 3x-2


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 8 Maths Algebraic Expressions and Identities MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities with Answers Read More »

error: Content is protected !!