Author name: Prasanna

MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualising Solid Shapes with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualising Solid Shapes with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 8 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Visualising Solid Shapes Class 8 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 8 Maths Chapter 10 Visualising Solid Shapes Objective Questions.

Visualising Solid Shapes Class 8 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Visualising Solid Shapes Multiple Choice Questions of Class 8 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Visualising Solid Shapes Class 8 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Visualising Solid Shapes Class 8 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
Which of the following statements is false?
(a) A sphere has one flat surface.
(b) A cone has one flat face.
(c) A cylinder has two circular faces.
(d) A sphere has one curved face.

Answer

Answer: (a) A sphere has one flat surface.


Question 2.
Which of the following can be other name of a cylinder?
(a) A triangular prism
(b) A rectangular prism
(c) A vertical prism
(d) A circular prism

Answer

Answer: (d) A circular prism


Question 3.
A three dimensional shape is _________ object.
(a) solid
(b) 2d
(c) plane
(d) None of these

Answer

Answer: (a) solid


Question 4.
How many circular bases does a cylinder have?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 1

Answer

Answer: (a) 2


Question 5.
The top-view of a cube looks like a:
(a) Circle
(b) Square
(c) Rectangle
(d) Triangle

Answer

Answer: (b) Square


Question 6.
How many vertices does a cone have?
(a) 2
(b) 1
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (b) 1


Question 7.
What is the difference between a rectangle and a cube?
(a) A rectangle is 3-dimensional and a cube is 2-dimensional.
(b) A rectangle and a cube are both 2-dimensional.
(c) A rectangle is 2-dimensional and a cube is 3-dimensional.
(d) A rectangle and a cube are both 3-dimensional.

Answer

Answer: (c) A rectangle is 2-dimensional and a cube is 3-dimensional.


Question 8.
How many triangles would you find in a net that folds into a square pyramid?
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6

Answer

Answer: (b) 4


Question 9.
How many vertices does a triangular pyramid have ?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (d) 4


Question 10.
A square pyramid always has ___.
(a) Four lateral faces, which are parallel to each other.
(b) Four lateral faces, which are congruent equilateral triangles and a rectangular base.
(c) Two bases which are congruent and parallel.
(d) Four lateral faces, which are congruent isosceles triangles and a square base.

Answer

Answer: (d) Four lateral faces, which are congruent isosceles triangles and a square base.


Question 11.
Which is the three-dimensional figure formed by rotating a triangle?
(a) Cone
(b) Quadrilateral
(c) Prism
(d) Square

Answer

Answer: (a) Cone


Question 12.
The faces of a cube consist of
(a) 8 squares
(b) 4 squares and 2 rectangles
(c) 2 squares and 4 rectangle
(d) 6 squares

Answer

Answer: (d) 6 squares


Question 13.
Which is/are three dimensional shapes?
(a) Sphere
(b) Cylinder
(c) Cone
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 14.
What do you call solid figures with line segments as their edges?
(a) Polygons
(b) Squares
(c) Cylinders
(d) Polyhedrons

Answer

Answer: (d) Polyhedrons


Question 15.
The faces of a triangular pyramid consist of
(a) 1 square and 3 triangles
(b) 2 triangles and 3 rectangles
(c) 4 triangles
(d) 2 rectangles and 3 triangles

Answer

Answer: (c) 4 triangles


Question 16.
The top-view of a cuboid looks like a:
(a) Circle
(b) Square
(c) Rectangle
(d) Triangle

Answer

Answer: (c) Rectangle


Question 17.
For a polyhedron, if ‘F’ stands for number of faces, V stands for number of vertices and E stands for number of edges, then which of the following relationships is named as Euler’s formula ?
(a) F + V = E + 2
(b) F + E = V + 2
(c) V + E = F + 2
(d) F+ V = E – 2

Answer

Answer: (a) F + V = E + 2


Question 18.
Which of the following statements is true?
(a) The lateral faces of a square prism are triangles.
(b) The lateral faces of a triangular prism can be squares or rectangles.
(c) The lateral faces of a square pyramid can be squares.
(d) The lateral faces of a triangular pyramid can be squares or rectangles.

Answer

Answer: (b) The lateral faces of a triangular prism can be squares or rectangles.


Question 19.
Identify the statement that is false for a prism.
(a) A right prism has rectangular lateral faces.
(b) A right prism has two bases.
(c) A right prism has triangular lateral faces.

Answer

Answer: (c) A right prism has triangular lateral faces.


Question 20.
The lateral faces of a pyramid are____.
(a) triangles
(b) pentagons
(c) rectangles
(d) None of these

Answer

Answer: (a) triangles


Question 21.
How many circular bases does a cylinder have?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (b) 2


Question 22.
How many congruent edges does a cube have?
(a) 12
(b) 6
(c) 8
(d) none of these

Answer

Answer: (a) 12


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualising Solid Shapes with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 8 Maths Visualising Solid Shapes MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 10 Visualising Solid Shapes with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 8 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Mensuration Class 8 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Objective Questions.

Mensuration Class 8 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Mensuration Multiple Choice Questions of Class 8 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Mensuration Class 8 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Mensuration Class 8 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
The formula for lateral surface area of cuboid is
(a) 2h (l + b)
(b) 2l (h + b)
(c) 2b (l + h)
(d) 2 (lb + bh + hl)

Answer

Answer: (a) 2h (l + b)


Question 2.
The cost of papering the wall of a room, 12 m long, at the rate of Rs. 1.35 per square meter is Rs. 340.20. The cost of matting the floor at Re. 0.85 per square metre is Rs. 91.80. Find the height of the room.
(a) 12 m
(b) 8 m
(c) 6 m
(d) 10 m

Answer

Answer: (c) 6 m


Question 3.
Surface area of a cuboid = __________
(a) 2 h (l + b)
(b) 2lbh
(c) 2(lb + bh + hl)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 2(lb + bh + hl)


Question 4.
The length of parallel sides of trapezium is 14 cm and 6 cm and its height is 5 cm. Its area will be
(a) 50 cm2
(b) 100 cm2
(c) 210 cm2
(d) 10 cm2

Answer

Answer: (a) 50 cm2


Question 5.
Two dimensional figure is a
(a) solid figure
(b) plane figure
(c) cylinder figure
(d) None of these

Answer

Answer: (b) plane figure


Question 6.
A rectangular paper of width 7 cm is rolled along its width and a cylinder of radius 20 cm is formed. Find the volume of the cylinder.
(a) 8800 cm3
(b) 8800 cm
(c) 8800 cm2
(d) none of these

Answer

Answer: (a) 8800 cm3


Question 7.
The formula for finding lateral surface area of cylinder is
(a) 2πrh
(b) πr2
(c) 2πr(r+h)
(d) 2πr

Answer

Answer: (a) 2πrh


Question 8.
Which of the following is an example of two dimensions
(a) cuboid
(b) cone
(c) sphere
(d) circle

Answer

Answer: (d) circle


Question 9.
Find the volume of a cuboid whose length is 8 cm, breadth 6 cm and height 3.5 cm.
(a) 168 cm2
(b) 168 cm3
(c) 215 cm3
(d) 150 cm3

Answer

Answer: (b) 168 cm3


Question 10.
In a quadrilateral, half of the product of the sum of the lengths of parallel sides and the parallel distance between them gives the area of
(a) rectangle
(b) parallelogram
(c) triangle
(d) trapezium

Answer

Answer: (d) trapezium


Question 11.
Diagonals of rhombus are
(a) equal
(b) half of one diagonal
(c) of different length
(d) none of above

Answer

Answer: (c) of different length


Question 12.
The area of four walls of the room is
(a) 2 (lb + bh + hl)
(b) 2l (h + b)
(c) 2 (lb × bh × hl)
(d) 2h (l + b)

Answer

Answer: (d) 2h (l + b)


Question 13.
Find the height of cuboid whose volume is 490 cm3 and base area is 35 cm3.
(a) 12 cm
(b) 14 cm
(c) 10 cm
(d) 16 cm

Answer

Answer: (b) 14 cm


Question 14.
The amount of space occupied by a three dimensional objects is called its
(a) area
(b) surface area
(c) volume
(d) lateral surface area

Answer

Answer: (c) volume


Question 15.
A cylindrical tank has a capacity of 5632 m3. If the diameter of its base is 16 m, find its depth.
(a) 66m
(b) 30 m
(c) 26 m
(d) 28 m

Answer

Answer: (d) 28 m


Question 16.
Find the total surface area of a cube whose volume is 343 cm3.
(a) 350 cm2
(b) 294 cm2
(c) 494 cm2
(d) 200 cm2

Answer

Answer: (b) 294 cm2


Question 17.
Solid figures are
(a) 2 D
(b) 3 D
(c) 1 D
(d) 4 D

Answer

Answer: (b) 3 D


Question 18.
The area of a trapezium is
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\) (sum of parallel sides) × h
(b) 2 (sum of parallel sides) × h
(c) (sum of parallel sides) × h
(d) \(\frac { 1 }{ 2 }\) (sum of parallel sides) + h

Answer

Answer: (a) \(\frac { 1 }{ 2 }\) (sum of parallel sides) × h


Question 19.
The formula for finding total surface area of cuboid is
(a) 2 (lb × bh × hl)
(b) 2 (lb + bh + hl)
(c) 2h (l + b)
(d) 2 lb (bh + hl)

Answer

Answer: (b) 2 (lb + bh + hl)


Question 20.
Find the volume of a cuboid whose length is 8 cm, breadth 6 cm and height 3.5 cm.
(a) 215 cm3
(b) 172 cm3
(c) 150 cm3
(d) 168 cm3

Answer

Answer: (d) 168 cm3


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 8 Maths Mensuration MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 8 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Exponents and Powers Class 8 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Objective Questions.

Exponents and Powers Class 8 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Exponents and Powers Multiple Choice Questions of Class 8 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Exponents and Powers Class 8 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Exponents and Powers Class 8 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
The value of 72 is
(a) 7
(b) 49
(c) 2
(d) 14

Answer

Answer: (b) 49


Question 2.
16 is the multiplicative inverse of
(a) 2-4
(b) 28
(c) 82
(d) 24

Answer

Answer: (a) 2-4


Question 3.
In 102 the base is
(a) 1
(b) 0
(c) 10
(d) 100

Answer

Answer: (c) 10


Question 4.
Charge of an electron is 0.000,000,000,000,000,000,16 coulomb and in exponential form it can be written as
(a) 16 × 10-18 coulomb
(b) 1.6 × 10-21 coulomb
(c) 1.6 × 10-19 coulomb
(d) 16 × 10-21 coulomb

Answer

Answer: (c) 1.6 × 10-19 coulomb


Question 5.
Evaluate the exponential expression (−n)4× (−n)2, for n = 5.
(a) 25
(b) 15625
(c) 3125
(d) 625

Answer

Answer: (b) 15625


Question 6.
Value of (30 + 20) × 50 is
(a) 1
(b) 25
(c) 2
(d) 0

Answer

Answer: (c) 2


Question 7.
When we have to add numbers in standard form, we convert them into numbers with the ________ exponents.
(a) same
(b) different
(c) not equal
(d) None of these

Answer

Answer: (a) same


Question 8.
Fill in the blank am × an = a …….. where m and n are natural numbers:-
(a) mn
(b) m + n
(c) m – n
(d) \(\frac { m }{ n }\)

Answer

Answer: (b) m + n


Question 9.
Very small numbers can be expressed in standard form using __________ exponents.
(a) equal
(b) negative
(c) positive
(d) none of these

Answer

Answer: (b) negative


Question 10.
Multiplicative inverse of 7-2 is _________
(a) 49
(b) 5
(c) 7
(d) -14

Answer

Answer: (a) 49


Question 11.
The value of 10000 is
(a) 0
(b) 1000
(c) 1
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 1


Question 12.
The standard form of 9030000000 is given by
(a) 9.03 × 109
(b) 90.3 × 107
(c) 903 × 106
(d) 9.03 × 10-9

Answer

Answer: (a) 9.03 × 109


Question 13.
The multiplicative inverse of 2-3 is
(a) 2
(b) 3
(c) 3
(d) 23

Answer

Answer: (d) 23


Question 14.
Find the value of the expression a2 for a = 10.
(a) 100
(b) 1
(c) 10
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 100


Question 15.
Evaluate exponential expression − 25.
(a) 15
(b) -32
(c) 16
(d) none of these

Answer

Answer: (b) -32


Question 16.
In exponential form 149,600,000,000 m is given by :
(a) 1.496 × 1011 m
(b) 1.496 × 108 m
(c) 14.96 × 108 m
(d) 14.96 × 1011 m

Answer

Answer: (a) 1.496 × 1011 m


Question 17.
The value of 30 is ________.
(a) 0
(b) 3
(c) 1
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 1


Question 18.
The value of (\(\frac { 1 }{ 3 }\))-2 is equal to
(a) 9
(b) 1
(c) -6
(d) 1/3

Answer

Answer: (a) 9


Question 19.
The Base in the expression 1024 is __________.
(a) 1
(b) 10
(c) 0
(d) 24

Answer

Answer: (b) 10


Question 20.
(am)n is equal to
(a) am+n
(b) am-n
(c) amn
(d) an-m

Answer

Answer: (c) amn


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 8 Maths Exponents and Powers MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Indirect Proportions with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Indirect Proportions with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 8 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Direct and Indirect Proportions Class 8 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Indirect Proportions Objective Questions.

Direct and Indirect Proportions Class 8 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Direct and Indirect Proportions Multiple Choice Questions of Class 8 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Direct and Indirect Proportions Class 8 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Direct and Indirect Proportions Class 8 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
A mixture of paint is prepared by mixing 1 part of red pigments with 8 parts of base. How many parts of base will be used in mixture by mixing 7 part of red pigment?
(a) 70
(b) 56
(c) 63
(d) 49

Answer

Answer: (b) 56


Question 2.
If 3 men or 6 women can do a piece of work in 16 days, in how many days can 12 men and 8 women do the same piece of work?
(a) 4 days
(b) 5 days
(c) 3 days
(d) 2 days

Answer

Answer: (c) 3 days


Question 3.
If the cost of 27 bags of paddy is Rs.9450, what is the cost of 36 bags of paddy?
(a) Rs.12000
(b) Rs.12600
(c) Rs.16200
(d) Rs.10620

Answer

Answer: (b) Rs.12600


Question 4.
Raju earns Rs 1440, if he works for 12 days. If he works for 30 days, he will earn
(a) Rs 2400
(b) Rs 3600
(c) Rs 4800
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Rs 3600


Question 5.
The scale of a map is 1:3×107 Two cities are 5 cm apart on the map. Find the actual distance between them in kilometres.
(a) 1500 km
(b) 1000 km
(c) 1100 km
(d) 2000 km

Answer

Answer: (a) 1500 km


Question 6.
An electric pole, 14 metres high, casts a shadow of 10 metres. Find the height of a tree that casts a shadow of 15 metres under similar conditions.
(a) 21 metres
(b) 30 metres
(c) 25 metres
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 21 metres


Question 7.
A boy runs 1 km in 10 minutes. How long will he take to ran 600 m ?
(a) 2 minutes
(b) 3 minutes
(c) 4 minutes
(d) 6 minutes

Answer

Answer: (d) 6 minutes


Question 8.
A van covers 432 km with 36 litres of diesel. How much distance would it cover with 25 litres of diesel?
(a) 200 km
(b) 300 km
(c) 100 km
(d) 350 km

Answer

Answer: (b) 300 km


Question 9.
The price of 357 mangoes is Rs.1517.25. What will be the approximate price of 49 dozens of such mangoes?
(a) Rs.3000
(b) Rs.3500
(c) Rs.4000
(d) Rs.2500

Answer

Answer: (a) Rs.3000


Question 10.
72 books are packed in 4 cartons of the same size. How many cartons are required for 360 books?
(a) 22
(b) 18
(c) 20
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 20


Question 11.
A garrison of 500 persons had provisions for 27 days. After 3 days a reinforcement of 300 persons arrived. For how many more days will the remaining food last now?
(a) 12 days
(b) 14 days
(c) 16 days
(d) 15 days

Answer

Answer: (d) 15 days


Question 12.
Two quantities x and y are said to be in ___________ if they increase (decrease) together in such a manner that the ratio of their corresponding values remains constant.
(a) inverse proportion
(b) mix proportion
(c) direct proportion
(d) None of these

Answer

Answer: (c) direct proportion


Question 13.
There is enough food to last for 40 people for 10 days. If 10 more people join them, the food will last for
(a) 10 days
(b) 12 days
(c) 8 days
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 8 days


Question 14.
36 men can complete a piece of work in 18 days. In how many days will 27 men complete the same work ?
(a) 24 days
(b) 28 days
(c) 34 days
(d) 35 days

Answer

Answer: (a) 24 days


Question 15.
x varies inversely as square of y. Given that y = 3 for x = 1.find the value of x for y = 4.
(a) 3
(b) 9
(c) \(\frac { 1 }{ 3 }\)
(d) \(\frac { 9 }{ 16 }\)

Answer

Answer: (d) \(\frac { 9 }{ 16 }\)


Question 16.
A journey by bus takes 45 minutes at 40 km/hour. How fast must a car go to undertake the same journey in 25 minutes?
(a) 36 km/h
(b) 48 km/h
(c) 72 km/h
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 72 km/h


Question 17.
A can do a certain work in the same time in which B and C together can do it. If A and B together could do it in 10 days and C alone in 50 days, then B alone could do it in:
(a) 15 days
(b) 20 days
(c) 25 days
(d) 30 days

Answer

Answer: (c) 25 days


Question 18.
The cost of 5 metres of a particular quality of cloth is Rs 210. Find the cost of 2 metres of cloth of the same type.
(a) Rs 100
(b) Rs 84
(c) Rs 90
(d) Rs 60

Answer

Answer: (b) Rs 84


Question 19.
120 copies of a book cost Rs 600. What will 400 copies cost ?
(a) Rs 1000
(b) Rs 2000
(c) Rs 3000
(d) Rs 2400

Answer

Answer: (b) Rs 2000


Question 20.
6 pipes are required to fill a tank in 1 hour 20 minutes. How long will it take if only 5 pipes of the same type are used?
(a) 56 minutes
(b) 72 minutes
(c) 96 minutes
(d) 80 minutes

Answer

Answer: (c) 96 minutes


Question 21.
8 g of sandal wood cost Rs 40. What will 10 g cost ?
(a) Rs 30
(b) Rs 36
(c) Rs 48
(d) Rs 50

Answer

Answer: (d) Rs 50


Question 22.
When one quantity is increased, the other quantity is also increased. This proportion is called _______
(a) Kally proportion
(b) Direct proportion
(c) Inverse proportion
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Direct proportion


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Indirect Proportions with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 8 Maths Direct and Indirect Proportions MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Indirect Proportions with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 8 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Factorisation Class 8 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation Objective Questions.

Factorisation Class 8 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Factorisation Multiple Choice Questions of Class 8 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Factorisation Class 8 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Factorisation Class 8 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
Factorise: 4y2 −12y + 9
(a) (7y− 5)2
(b) (5y− 3)2
(c) (2y− 5)2
(d) (2y− 3)2

Answer

Answer: (d) (2y− 3)2


Question 2.
Factorise 6xy – 4y + 6 – 9x.
(a) (3x – 2) (2y – 3)
(b) (3x – 2)
(c) (2y – 3)
(d) (2x – 3) (3y – 2)

Answer

Answer: (a) (3x – 2) (2y – 3)


Question 3.
Which of the following is quotient obtained on dividing –18 xyz2 by –3 xz?
(a) 6 yz
(b) –6 yz
(c) 6 xy2
(d) 6 xy

Answer

Answer: (a) 6 yz


Question 4.
Factorize x2 + 8x + 12
(a) (x + 2)(x + 6)
(b) (x + 3)(x + 4)
(c) 3x + 12
(d) 3x – 12

Answer

Answer: (a) (x + 2)(x + 6)


Question 5.
Factorise: x2+xy+ 8x+ 8y
(a) (x + 8) (x + y)
(b) (x + y)
(c) (x + 8)
(d) (x + 9) (x – y)

Answer

Answer: (a) (x + 8) (x + y)


Question 6.
Find and correct the errors in the following mathematical statements. x (3x + 2) = 3x2 + 2
(a) x (3x + 2) = 3x2 + 2x
(b) x (3x + 2) = 3x2
(c) x(3x + 2) = 5x2+ 2x
(d) none of these

Answer

Answer: (a) x (3x + 2) = 3x2 + 2x


Question 7.
Find the common factors of 2y, 22xy.
(a) 2y
(b) 2
(c) 22
(d) y

Answer

Answer: (a) 2y


Question 8.
Divide as directed: 5 (2x + 1) (3x + 5) ÷ (2x + 1)
(a) 5 (3x + 5)
(b) (3x + 5)
(c) 5
(d) none of these

Answer

Answer: (a) 5 (3x + 5)


Question 9.
The common factor of a2m4 and a4m2 is
(a) a4m4
(b) a2m2
(c) a2m4
(d) a4m2

Answer

Answer: (b) a2m2


Question 10.
Amrit and Pankaj expanded (x−5)2. Amrit’s answer is x2−25 and Pankaj’s answer is x2−10x+25. Which of the following statements is correct?
(a) Amrit’s answer is correct.
(b) Pankaj’s answer is wrong.
(c) Both got correct answer.
(d) Pankaj’s answer is correct.

Answer

Answer: (d) Pankaj’s answer is correct.


Question 11.
When we factorise an expression, we write it as a ________ of factors.
(a) product
(b) difference
(c) sum
(d) none of these

Answer

Answer: (a) product


Question 12.
Divide the given polynomial by the given monomial: (5x2− 6x) ÷ 3x
(a) (5x – 6)
(b) \(\frac { 1 }{ 3 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 3 }\)(5x – 6)
(d) none of these

Answer

Answer: (c) \(\frac { 1 }{ 3 }\)(5x – 6)


Question 13.
How many factors does (x9−x) have?
(a) 5
(b) 4
(c) 2
(d) 9

Answer

Answer: (a) 5


Question 14.
What are the factors of x2+xy−2xz−2yz?
(a) (x−y) and (x+2z)
(b) (x+y) and (x−2z)
(c) (x−y)and (x−2z)
(d) (x+y) and (x+2z)

Answer

Answer: (b) (x+y) and (x−2z)


Question 15.
Divide as directed: 52pqr (p + q) (q + r) (r + p) ÷104pq (q + r) (r + p)
(a) r(p+q)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\) r(p+q)
(c) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) \(\frac { 1 }{ 2 }\) r(p+q)


Question 16.
Choose the factors of 15x2−26x+8 from the following.
(a) (3x−4),(5x+2)
(b) (3x−4),(5x−2)
(c) (3x+4),(5x−2)
(d) (3x+4),(5x+2)

Answer

Answer: (b) (3x−4),(5x−2)


Question 17.
Solve: –20(x)4 ÷ 10(x)2
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)x
(b) x
(c) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(d) -2x2

Answer

Answer: (d) -2x2


Question 18.
Divide as directed: 26xy (x + 5) (y – 4) ÷ 13x (y – 4)
(a) 2y (x + 5)
(b) (x + 5)
(c) 2y
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 2y (x + 5)


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 8 Maths Factorisation MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 15 Introduction to Graphs with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 15 Introduction to Graphs with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 8 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Introduction to Graphs Class 8 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 8 Maths Chapter 15 Introduction to Graphs Objective Questions.

Introduction to Graphs Class 8 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Introduction to Graphs Multiple Choice Questions of Class 8 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Introduction to Graphs Class 8 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Introduction to Graphs Class 8 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
Find the coordinates of the point A from the graph.
(a) (-4, 5)
(b) (-4, 0)
(c) (0, -4)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) (-4, 0)


Question 2.
Which of the following statements is true?
(a) The X-axis is a vertical line.
(b) The Y-axis is a horizontal line.
(c) The scale on both the axes must be the same in a Cartesian plane.
(d) The point of intersection between the X-axis and Y-axis is called the origin.

Answer

Answer: (d) The point of intersection between the X-axis and Y-axis is called the origin.


Question 3.
The line graph shows the yearly sales figure for a manufacturing company. From the graph, what were the sales in 2006?
(a) Rs 8 millions
(b) Rs 4 millions
(c) Rs 3 millions
(d) Rs 5 millions

Answer

Answer: (a) Rs 8 millions


Question 4.
In which quadrant does the point Q (-2, -6) lie?
(a) I
(b) II
(c) IV
(d) III

Answer

Answer: (d) III


Question 5.
Which of the points given is a point on the X-axis?
(a) (5,0)
(b) (0,5)
(c) (5,3)
(d) (3,5)

Answer

Answer: (a) (5,0)


Question 6.
Find the distance covered in 2 seconds.
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 15 Introduction to Graphs with Answers 1
(a) 15 m
(b) 20 m
(c) 25 m
(d) 10 m

Answer

Answer: (d) 10 m


Question 7.
Find the coordinates of the point E from the graph.
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 15 Introduction to Graphs with Answers 2
(a) (1, -1)
(b) (-4, 5)
(c) (0, -4)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) (1, -1)


Question 8.
Find the distance covered in 6 seconds.
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 15 Introduction to Graphs with Answers 3
(a) 30 m
(b) 35 m
(c) 25 m
(d) none of these

Answer

Answer: (a) 30 m


Question 9.
Find the distance covered in 7 seconds.
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 15 Introduction to Graphs with Answers 4
(a) 30 m
(b) 25 m
(c) 35 m
(d) 20 m

Answer

Answer: (c) 35 m


Question 10.
Find the time taken by a body to cover 5 metres.
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 15 Introduction to Graphs with Answers 5
(a) 3 seconds
(b) 4 seconds
(c) 5 seconds
(d) 1 second

Answer

Answer: (d) 1 second


Question 11.
The line graph shows the yearly sales figure for a manufacturing company. From the graph, what were the sales in 2004?
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 15 Introduction to Graphs with Answers 6
(a) Rs 5 millions
(b) Rs 3 millions
(c) Rs 4 millions
(d) Rs 6 millions

Answer

Answer: (d) Rs 6 millions


Question 12.
On which axis does the point (-1, 0) lie?
(a) x-axis
(b) origin
(c) y-axis
(d) None of these

Answer

Answer: (a) x-axis


Question 13.
Find the coordinates of the point C from the graph.
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 15 Introduction to Graphs with Answers 7
(a) (1, 3)
(b) (-4, 5)
(c) (0, -4)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) (1, 3)


Question 14.
On which axis does the point (0, 5) lie?
(a) origin
(b) x-axis
(c) y-axis
(d) None of these

Answer

Answer: (c) y-axis


Question 15.
Find the coordinates of the point F from the graph.
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 15 Introduction to Graphs with Answers 8
(a) (-4, 5)
(b) (-2, -1)
(c) (0, -4)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) (-2, -1)


Question 16.
Find the distance covered in 5 seconds.
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 15 Introduction to Graphs with Answers 9
(a) 25 m
(b) 10 m
(c) 20 m
(d) none of these

Answer

Answer: (a) 25 m


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 15 Introduction to Graphs with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 8 Maths Introduction to Graphs MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 15 Introduction to Graphs with Answers Read More »

error: Content is protected !!