Author name: Prasanna

NCERT Solutions for Class 12 English Vistas Chapter 4 The Enemy

The NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Vistas Chapter 4 The Enemy Consists Of All The Answers From This pdf. You Can Download The Pdf For NCERT Solutions for Class 12 English Free And Refer To The Answers To Get A Better Understanding Of The Chapter. https://mcq-questions.com/ncert-solutions-for-class-12-english-vistas-chapter-4-the-enemy/

The Enemy NCERT Solutions for Class 12 English Vistas Chapter 4

The Enemy NCERT Text Book Questions and Answers

The Enemy Read and Find out

Class 12 English Vistas Chapter 4 Question Answer NCERT Solutions  Question 1.
Who was Dr Sadao? Where was his house?
Answer:
Dr Sadao was a famous Japanese surgeon and a scientist. He was perfecting a discovery which would render wounds entirely clean. His house was located next to a narrow beach. The beach was outlined with bent pines. A little uninhabited island also existed near his house. In storm, it had been submerged. A mile or two on either side of the house was a fishing village, but near his house, there existed only the bare and lonely coast, dangerous with rocks. The water beyond the beach was spiked with rocks.

Vistas Chapter 4 Question Answer NCERT Solutions Question 2.
Will Dr Sadao be arrested on the charge of harbouring an enemy?
Answer:
Dr Sadao knew that if they sheltered a white man in their house, they would be arrested. The wounded white man was a prisoner of war. He had escaped with a bullet on his back. Since Japan and America were at war, he would become a traitor to Japan for harbouring an enemy. If anyone complained against Dr Sadao and accused him of harbouring an enemy, he could be arrested.

NCERT Solutions for Class 12 English Vistas Chapter 4 The Enemy

Class 12 English Vistas Chapter 4 The Enemy Question Answer Question 3.
Will Hana help the wounded man and wash him herself?
Answer:
Hana will help the wounded man and wash him herself. The wounded American was in a very bad state and needed to be washed before being operated on. Hana did not want Dr Sadao to clean the dirty and unconscious prisoner, and so asked their servant, Yumi, to do so. However, Yumi defied her master’s order and did not help. She thought she would be punished by law for being a traitor to her country. As a result, Hana had no other option but to wash him herself.

Question 4.
What did Dr Sadao and his wife do with the man?
Answer:
Dr Sadao operated the wounded man. The operation was successful. Dr Sadao knew that the wounded man would now be out of danger. So he and his wife decided to give him to the police as a prisoner of war. However, the man was very weak. Thus, they decided to keep him till he recovered, so that later they could decide, what to do with him.

Question 5.
Will Dr Sadao be arrested on the charge of harbouring an enemy?
Answer:
Dr Sadao will be arrested on the charge of harbouring an enemy, if somebody complains against him and discloses the secret. He, on humanitarian grounds as well as professional grounds, has tended a wounded near-prisoner which was officially a serious crime. However, he did not get punished for his offence as it was revealed to anyone, expect his wife, loyal but timid servants, and a General who was too self-obsessed with his own treatment. It was sure that he would never let the doctor leave him.

Question 6.
What will Dr Sadao do to get rid of the man?
Answer:
With the injured American’s health gradually improving, Dr Sadao and Hana were in a fix as to what should be done with him. However, finally Dr Sadao will succeed to get rid of him. Their loyal servants had left them. Keeping him in their house could pose a threat to their lives as well. As Hana’s impatience and distress grew, Dr Sadao revealed the matter to the General who decided to send assassins to kill the young American in his sleep. Keen on getting rid of the escaped war-prisoner, Dr Sadao agreed.

However, the matter could not be resolved because the assassins never came. Dr Sadao then planned another way to get rid of him which was overpowered with sympathy and a distant gratitude towards the people he had been linked to in America. He decided to save his patient one more time. He secretly sent him to an isolated island with food, bottled water, clothes, blanket and his own flashlight on a boat from where he boarded a Korean ship to freedom and safety.

The Enemy Reading with Insight

Question 1.
There are moments in life when we have to make hard choices between our roles as private individuals and as citizens with a sense of national loyalty. Discuss with reference to the story you have just read.
Answer:
On an evening, Dr Sadao, a prominent Japanese surgeon, was standing outside his house, situated on the beach. Suddenly, he saw a man flung up out of the ocean. He ran towards him. He found that the man was an enemy soldier and was badly wounded. Being a citizen with a sense of national loyalty, Sadao thought of throwing the man back into the sea.

But soon he realised his professional duty as a doctor, his sacred duty to save a dying man, if he could. He rose above his narrow prejudices and took the man into his house. In spite of open defiance from the domestic staff, he took care of the man. He knew the risk involved in harbouring an enemy, still he did not shirk away from his obligations as a doctor. Only when he felt that the man was out of danger, he told him to escape from the house.

NCERT Solutions for Class 12 English Vistas Chapter 4 The Enemy

Question 2.
Dr Sadao was compelled by his duty as a doctor to help the enemy soldier. What made Hank, his wife, sympathetic to him in the face of open defiance from the domestic staff?
Answer:
Dr Sadao and Hana both loved their country. They didn’t have any liking for the white people. They felt that Americans practiced racial prejudice. Both of them were happy that Japan was fighting against the white people. But Dr Sadao had been trained as a doctor, felt that it was his moral duty to save a dying enemy. Handing him over to the police would have meant throwing him into the jaws of death. Hence, he put aside all other considerations and respected the ethics of his profession. Hana was a woman

with a tender heart. She couldn’t bear the sight of a wounded and bleeding soldier. Hence, she herself helped Sadao to carry the wounded man into the house. Sadao . did not fail in his duty as a citizen either. When he had gone to visit the General, who was his patient, Sadao told him about the American in his house. The General, to prevent any problem happening to his doctor upon whom his life depended, displayed absolute unprofessional behaviour. He assumes to send goons to kill and dispose off the American. He did not have any national loyalty, despite being a General. Not reporting Sadao and the American to the authorities was a gross direction of duty.

Question 3.
How would you explain the reluctance of the soldier to leave the shelter of the doctor’s home even when he knew he couldn’t stay there without risk to the doctor and himself?
Answer:
When the American prisoner came to consciousness, he became aware that he was saved by a Japanese family. Since America and Japan were at war, he feared that he will soon be handed over to the army. The Japanese family, however, did not hand him over to the army. Instead, they took great care of him. He knew that although he was a threat to the doctor’s family, he was in safe hands. However, burdened with gratitude towards the family, he ultimately decides to comply with the escape plan of the doctor.

Question 4.
What explains the attitude of the General in the matter of the enemy soldier? Was it human consideration, lack of national loyalty, dereliction of duty or simply self-absorption?
Answer:
The General’s attitude was totally governed by selfish and personal interests. He was Dr Sadao’s patient and did not trust anyone except him, when it came to his health. He could not take the risk of living unprotected, if the doctor was executed for treachery. He had personal assassins, whom he promised to use for killing the injured soldier. But ironically, he ‘forgot’ his promise to help the doctor.

Question 5.
While hatred against a member of the enemy race is justifiable, especially during wartime, what makes a human being rise above narrow prejudices?
Answer:
War these days has become a way of life. The newspaper in fact is full of reports about wars between different countries, directly or indirectly. Hatred and enmity is now the way of life and sometimes, it feels that the world will soon come to an end. However, the success of humanity is that we rise above petty prejudices and show our love towards the civilisation as a whole. Dr Sadao did the same. He did whatever he could to save the life of a man who was a war prisoner. The moment he saw the injured man, he was filled with concern. Ignoring the fact that he was an enemy, he saved him.

Question 6.
Do you think the doctor’s final solution to the problem was the best possible one in the circumstances?
Answer:
The doctor tried his best to save the injured soldier as a part of his duty. But the ultimate question was what to do next. It cannot be said that he betrayed his country as he told the truth to the General. However, when he noticed that the soldier was to be killed not for the benefit of the country but only to save the doctor’s life, he decided to help him flee.

Dr Sadao’s final decision was the best possible solution in the present circumstances. The secret that he was sheltering an enemy in his house was already out. The loyal servants of the household had gone. They knew everything. Every moment was filled with tension. So, Dr Sadao thought of a plan and discussed it with the prisoner. It was a loyal escape plan.

NCERT Solutions for Class 12 English Vistas Chapter 4 The Enemy

Dr Sadao was to make a boat ready with all the things that the prisoner would require quilt, water, food, etc. and row to the nearby island from where a Korean fishing boat would take him. Only after sending the man in the boat, could Dr Sadao had a sound sleep.
Moreover, he had saved the man’s life. How could he give him back to be killed? As a good human being and a dutiful doctor, he saw to it that the man was alright and safe. Whether he was an enemy or not did not matter.

The Enemy Extra Questions and Answers

The Enemy Short Answer Questions

Question 1.
Why didn’t Sadao want to know anything about the white man?
Answer:
He didn’t want to know any details about the white man because he didn’t want to become emotionally involved with him. The less he knew about the white man, the better it would have been for both, him and the white man.

Question 2.
How is Hana’s perspective about the white man different from Yumi’s perspective?
Answer:
Hana sees the white man as a person who is in need of help and not as a nameless enemy who should be killed, as per Yumi. This point is central to the story because it talks about how all people are similar and that they should all be treated in a humane and respectful way.

Question 3.
The theme of racism is reflected in the story. Give examples.
Answer:
The theme of racism is reflected in the story in several ways:
Because of the stress of Sadao’s father on ‘purity of race’ and traditionalism, Sadao didn’t start a relationship with Hana until he was sure that she “had been pure in her race”.

Yumi refused to touch the American or wash him before the operation. Moreover, when he left, she “cleaned the guest room thoroughly … to get the white man’s smell out of it.” Sadao has strong feelings against white people. Both Sadao and Hana felt that Americans were racists.

Question 4.
What did Dr Sadao do to help Tom escape to freedom?
Answer:
Dr Sadao knew that the wounded American sailor, Tom could be arrested any time. So he decided to help him in escaping. He decided to give his private boat with food and clothes in it. He could row it to a little island not far from the coast. Nobody lived there. In this way, he could escape to freedom.

Question 5.
Why did Dr Sadao help in the escape of the American soldier? Was it an act of treachery? Can you justify his action?
Answer:
Dr Sadao had given the information about the wounded American to the General. In turn, the General had promised to send assassins to kill him and get rid of the body. Sadao did wait for the General’s people to arrive. In the back of his mind, he knew he was a doctor whose job was to save people. Therefore, when the authority failed, Sadao decided to help the American escape. It cannot be called an act of treachery because he had been an absolute doctor and a citizen, and more importantly, a good human being. He did not want the person, he had served, to be killed.

Question 6.
Why did the messenger come to Dr Sadao? What did Hana think about it?
Answer:
Dr Sadao had been summoned to the palace to treat the ailing General. This relieved Hana, since she expected it to be a punishment for helping and providing refuge to an enemy. As the General was ill, he could require an operation any moment. Hana got very anxious to think about the consequences her family might have to face for harbouring an enemy soldier. When an official in uniform knocked her door, she thought that he might have come to apprehend her husband.

Question 7.
In what context does Hana remember General Takima? What does she infer?
Answer:
While applying medicine to the young soldier, as Sadao operated on him, Hana wondered if the stories of torture of POWs were true. She then remembered how General Takima ruthlessly beat his wife. Hana deduced that if General Takima could be so cruel to his wife, he could as well be extremely cruel to a prisoner. The deep red scars on the white man’s neck, confirmed her apprehension.

Question 8.
How did Dr Sadao ensure that the American soldier left his house but he himself remained safe and secure?
Answer:
Dr Sadao was a Japanese surgeon. After treating the American war prisoner, he informed the General as a true Japanese about the soldier. But as a doctor, he saved his life by providing him right treatment and helped him escape in the darkness of the night.

Question 9.
Why did Hana wash the wounded soldier herself?
Answer:
Hana, wife of Dr Sadao, washed the wounds of the American prisoner of war herself because the domestic servants refused to do it as he was from an enemy country. They all left the doctor’s house.

Question 10.
How does the writer indicate that Dr Sadao’s father was a very traditional and conventional man?
Answer:
Dr Sadao’s father was a very traditional and conventional man. He believed that the islands in the distance were the stepping stones to Japan’s future. He was a quiet man. He never joked or played with his son. His father was stern but cared a lot for his future. He believed in traditional and arranged marriages. He was proud of his nation and never used foreign goods. Everything in his room was made in Japan. He did not sit on a chair or sleep on a bed and rather slept on a mat.

NCERT Solutions for Class 12 English Vistas Chapter 4 The Enemy

Question 11.
What help did Dr Sadao seek from Hana while operating the wounded white man?
Answer:
Dr Sadao asked Hana to fetch towels. He asked her to help him turn the wounded soldier. Sadao asked Hana to administer an anaesthetic to the wounded white man, if required. He also asked her to soak cotton with the anaesthetic and hold it near his nostrils.

Question 12.
What forced Dr Sadao to be impatient and irritable with his patient?
Answer:
Sadao heard Hana vomiting in the garden. The distress and inability to go out to her at once made him impatient and irritable with his patient. He was faced with the dilemma of whether he was doing the right thing in treating the patient who had caused so much inconvenience.

Question 13.
How did Hana react when she saw a messenger at the door in official uniform?
Answer:
The servants of the household had left in protest. Hana was working hard to do things at home, more because she was not used to working at home. When she saw the messenger in official uniform, her hands became weak and she could not breathe freely. She thought the servants must have already told the Japanese army about the enemy sheltered in their house. She felt helpless and afraid.

Question 14.
Was Dr Sadao arrested on the charge of harbouring an enemy?
Answer:
No, Dr Sadao was not arrested on the charge of harbouring an enemy, since the old General himself required the services of Dr Sadao. ft was the only reason for not sending Dr Sadao abroad with the troops.

Question 15.
Why does Dr Sadao mutter the words ‘My friend’ while treating the American prisoner of war? What is ironical about his words?
Answer:
Dr Sadao was trained to address patients as friends. Therefore, he utters the words ‘My friend’ while treating the American prisoner of war. However, it was ironical, since the patient was from an enemy nation.

Question 16.
What role did the American professor play in bringing Hana and Sadao together?
Answer:
The American professor and his wife were kind people. They were anxious to do something for their few foreign students. But their rooms were quite small, the food was very bad, the professor was a dull person and his wife was a silly talkative woman. At the professor’s house, he met Hana, fell in love with her and eventually married her.

Question 17.
What was Sadao’s father’s dream for him? How did Sadao realise it?
OR
What was his father’s chief concern about Dr Sadao?
Answer:
Sadao’s education was his father’s chief concern. Dr Sadao realised it when he was sent to America at the age of 22 to learn all he could of surgery and medicine. Finally, he became an eminent surgeon and scientist. His father wanted him to serve Japan.

Question 18.
“But Sadao searching the spot of black in the twilight sea that night, had his reward”. What was the reward?
Answer:
‘The reward’ was the escape of the enemy. Despite all moral dilemma, Dr Sadao listens to his heart every time and takes the right decision and his wife, Hana gently follows him. At last, the General forgets to keep his promise, which gives Sadao an opportunity ‘ to reconsider his decision. He gives the soldier a boat, food, bottled water and quilts, and asks him to wait for a Korean fishing boat to escape. Dr Sadao searched the spot of black in the twilight sea that night to see if the man was still there, but there was no light. Obviously the man had gone.

Question 19.
Why was Dr Sadao not sent abroad along with the troops?
Answer:
The General considered Dr Sadao indispensable. He felt that his life could be saved only by him as he was very skilled. He also does not trust anyone except Dr Sadao. So Dr Sadao was not sent with troops.

Question 20.
Where, when and how did Dr Sadao meet Hana?
Answer:
Dr Sadao met Hana in America at a party hosted by Professor Harley for foreign students.

NCERT Solutions for Class 12 English Vistas Chapter 4 The Enemy

Question 21.
In what condition did Dr Sadao find the American soldier at the seashore?
Answer:
While standing outside their house, Dr Sadao and his wife saw something crawl out of the sea. They rushed and found that he was a wounded prisoner of war. He was motionless with his face in the sand. He had suffered a gun wound on the right side of his lower back which had reopened.

Question 22.
Why did Dr Sadao take the man in and save him?
Answer:
Dr Sadao was a patriot to the core. The man, an American, was his enemy. Obviously, he did not want to save him. However, the man was wounded. Being a doctor, it was Sadao’s sacred duty to save his life, if he could. He was trained not to let a man die, if he could help him. Obviously, Dr Sadao had to choose between his role as a private individual and as a citizen with a sense of national commitment. Dr Sadao took the man in and operated on him. He took care of the man and kept him in his house till the prisoner was on the path of recovery.

Question 23.
Where had Dr Sadao first met his wife? What had been his initial reaction?
Answer:
Dr Sadao met his wife for the first time in America in professor Harley’s house. He waited to fall in love with her as he wanted to be sure whether she was a Japanese or not.

The Enemy Long Answer Questions

Question 1.
Dr Sadao was a patriotic Japanese as well as a dedicated surgeon. How could he honour both the values?
OR
What impression do you form about Dr Sadao as a man and as a surgeon on your reading the chapter, ‘The Enemy’?
Answer:
Dr Sadao was a true Japanese. He was obedient and loved the Japanese tradition and culture. He waited for his father’s approval for marrying Hana, a girl he loved. He loved his family a lot. Dr Sadao was an eminent surgeon as well as a scientist. He was the on-call doctor for the General. Sadao truly believed in his professional ethics and hence, harbours an injured prisoner of war. He faces a lot of difficulties at home from his wife and servants but still decides not to forgo his professional duties.

With great risk to his life and his position in the society, he nurses him and cares for him very well. He could not let personal prejudice override his duties as a doctor. However, out of patriotism, he tells the general about the American P.O.W. in his house. He could not destroy a human creation and therefore, asks for the General’s help. When the plan of the General did not materialise, he helped the prisoner escape.

Question 2.
The fog in the story, ‘The Enemy’ is symbolic. Elucidate.
Answer:
The fog which appears soon before the American soldier shows up, symbolises Sadao and Hana’s predicament and the lack of clarity concerning what they should do with the man on the beach. It might also symbolise secrecy. Considerations of safety compel them to keep the man’s presence in their home a secret. They’re faced with the dilemma of whether or not to save the man’s life. On the one hand, sheltering an enemy in their home, especially an enemy prisoner, could endanger the entire family. On the other . hand, they feel incapable of throwing a wounded man back into the sea, where he would certainly die. For the same reason, they hesitate to turn him over to the police.

Question 3.
How did Dr Sadao overcome the difficulty that came in his way to save the wounded soldier? How did Hana help her husband?
OR
Dr Sadao faced a dilemma. Should he use his surgical skills to save the life of a wounded person or hand an escaped American RO.W. over to the Japanese police? How did he resolve this clash of values? [CBSE (AI) 2015]
Answer:
Dr Sadao was an expert surgeon. He was living in a house near the beach with his family. He was very generous and loyal to his country. His wife was also a sympathetic, kind, obedient and loving woman. While standing outside their house, they saw something crawl on the beach. They rushed and found that he was a wounded prisoner of war. Initially, the couple contemplated throwing the prisoner of war back into sea. But both of them did not have the heart for it. Also the prisoner would have died, if he was handed over to the police. As a doctor, Sadao was trained to save a life, if he could. Seeing him badly wounded, the doctor and his wife brought him home for treatment.

It was a big risk. Even the servants were against them. Dr Sadao performed the operation and his wife stood by him and helped him every moment. There was a great risk of Dr Sadao being arrested for harbouring a prisoner of war. Being loyal to his nation, he declared everything to the General and was ready to face the consequences. The General assured to help him get rid of the man but forgot to send his men. At last, Dr Sadao arranged for a boat, food and clothing to send him to the nearby island. He suggested to the American to board a Korean fishing boat, and get away to safety.

NCERT Solutions for Class 12 English Vistas Chapter 4 The Enemy

Question 4.
What explains the attitude of the General in the matter of the enemy soldier? Was it human consideration, lack of national loyalty, dereliction of duty or simply self-absorption?
Answer:
Dr Sadao knew that the General needed his medical assistance as he was undergoing medical treatment. So Sadao thought of taking advantage of the situation. He told the General what had happened and how he saved the enemy. He tried to make the General understand that the General is not dependent on him as a doctor, if he needed services for his treatment. But the General trusted no one but Sadao to treat him. Thinking about his personal well-being, the General now assured Sadao that no one will know of . the incident about the enemy and he will arrange for the enemy to be killed in a way no one will know. But the General didn’t seem to send his men to Sadao’s house, so Sadao helped in the enemy’s escape.

Sadao now narrated everything that happened to the General, who apologised for having failed to keep up his promise. He explained Sadao that he had taken ill so badly that he could not think of anything else. But the General now assured Sadao that in case the authorities question him in connection with the enemy, he would stand in support of him, and his action would not be considered as lack of national loyalty or dereliction of duty but as human consideration.

Question 5.
Why did Sadao help the American soldier to escape? How did he do it?
Answer:
Dr Sadao was sheltering an enemy in his house. This was no more a secret. It was the cause of great deal of tension to his wife and him. Dr Sadao worked upon an idea to get rid of the man and discussed it with the prisoner. He decided to put his boat on shore that night, with food, bottled water and clothing plus two quilts. The man was to row to the little island not far from the coast.

The island was uninhabited. The man would be safe there till a Korean fishing boat passed by. In the night, the boat was pulled down with all the provisions in it, which he had secretly purchased during the day. He even gave him a flashlight along with some instructions. If his food ran out before catching a boat, he had to signal twice, at sunset. If everything was all right and he was still there, he was to signal once.
The man escaped and Sadao had a peaceful sleep.

Question 6.
Dr Sadao was compelled by his duty as a doctor to help the enemy soldier. What made Hana, his wife, sympathise with him in the face of open defiance from the domestic staff?
Answer:
Dr Sadao was a Japanese surgeon. One day, he found a wounded prisoner of war of . American origin on the seashore. He and his wife brought him home and tended his wounds. He came to his senses and recovered fully. But Dr Sadao faced problems and dilemma. If he treated him, he would be marked as a traitor who helped a P.O.W. who belonged to an enemy country.

The domestic staff refused to nurse the soldier. Therefore, Hana, wife of Sadao, being an obedient wife, helped her husband. She helped and sympathised with the soldier in the name of humanity. The attitude of maid servants was laced with anger and prejudice towards the enemy, but Dr Sadao and his wife’s attitude and feelings were of a very high level.

Question 7.
Draw a character sketch of the old General in the lesson, ‘The Enemy’.
Answer:
General Takima, being the head of the Japanese army, was more concerned about himself than the general people of his country. Dr Sadao was a surgeon. He could be a boon for the wounded soldiers during the world war. But the General asked him to stay back for himself only because he may require an operation any time. Thus, he was a selfish man. It was said that he used to hit his wife. But he was a kind man also. Though the General promised to get the P.O.W. killed, but he desisted from his plan. It is also hoped that he forgot to send the assassins to wipe out the American soldier or he was concerned with the security of the doctor and his family as the public knowledge of P.O.W. could harm them. For the General, it was very important that no harm comes to his surgeon.

Question 8.
Why did Sadao Hoki go to America? Narrate his experiences there.
Answer:
Sadao’s education was his father’s chief concern. So he had been sent at twenty-two to America to learn all that could be learnt of surgery and medicine. He studied there for eight years and returned to Japan at thirty. Before his father died, Sadao had become famous not only as a surgeon, but also as a scientist.

He had great difficulty in finding a place to live in America because he was a Japanese. The Americans were full of prejudice and it had been bitter to live in it, knowing himself to be superior than them. An ignorant and dirty old woman at last consented to house ftim in her miserable home. He found her repulsive to him even in her kindness. One of his American Professors and his wife were kind people. They were anxious to do something for their few foreign students. But their rooms were quite small, the food was very bad, the professor was a dull person and his wife was a silly talkative woman.

Question 9.
Good human values are far above any other value system. How did Dr Sadao succeed as a doctor as well as a patriot?
Answer:
Dr Sadao had a harmonious blending of his profession and patriotism in him though he suffered from a dilemma and acted more as a doctor, after he encountered Tom, the American prisoner of war. Nationalism was ingrained in Dr Sadao and that made him return home to serve his country and marry a Japanese as his father wished him to. His own experience in America had been unpleasant because of a racial bias. However, when he found the prisoner of war and waited for a couple of days for the General’s assassin to get rid of Tom, his profession had taught him to save his life and not to kill a patient.

Dr Sadao withstood the discomfiture at hoe when all his servants left him, regarding him as unpatriotic. He finally decided to put Tom on a boat, with food and clothing, to row to a little island nearby and wait patiently to board a Korean fishing boat to escape. Things happened as planned, leaving Dr Sadao in a state of bewilderment as to why he saved the life of an American enemy. Perhaps, it is the doctor who dominated the patriot in him.

Question 10.
In marriage one expects complete trust and cooperation between husband and wife. How did Hana help Dr Sadao when he was in trouble?
Answer:
Hana was an impeccable wife and stood by her husband in all his decisions. She helped Dr Sadao when he was operating upon the American. Even though she was repulsed by the wounds of the American, she stayed with her husband and played the role of a nurse. Afterwards, she nursed the American till he was healthier. They could not call for a nurse because keeping an American alive was against the law. When all the servants left them, she washed the prisoner herself.

Question 11.
Dr Sadao planned and helped the enemy soldier to escape. Comment.
Answer:
Dr Sadao told General about the American prisoner of war and he promised to send his assassins to kill him. Dr Sadao waited for three nights. When no one turned, then he decided to help him. He gave him his Japanese clothes, boat and food. He instructed him that he would row his boat to the little island. There he would have a Korean fishing boat. He arranged everything for the prisoner. He told him that if he ran short of food, he would flash two signals when the sun sets. If he was alright and was on the island, he would flash one. So, the white soldier safely boarded the Korean fishing boat. This way, Dr Sadao planned and helped the enemy soldier to escape safely.

NCERT Solutions for Class 12 English Vistas Chapter 4 The Enemy

Question 12.
The servants of Sadao and Hana reflect a particular mindset of the general public in society towards the thinking and broad-minded human beings. Elaborate with the help of the story, ‘The Enemy’.
Answer:
The servants of Sadao and Hana reflected a particular mindset of the general public in society towards the thinking and broad-minded human beings. They were openly defiant to the fact that Dr Sadao had decided to give shelter to an enemy. They suspected Dr Sadao as he lived in America so he might have sympathy for all Americans.

The servants, especially the gardener quoted that Dr Sadao had acted against the nature. ‘Idiey decided to quit, and leave. The cook too was most contemptuous of the fact that their master was so proud of his skills to save life that he could save any person’s life even though he was their enemy. They acted like any normal patriot and like the general public of the society.

NCERT Solutions for Class 12 English Vistas Chapter 4 The Enemy Read More »

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 6 Aunt Jennifer’s Tigers

The NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 6 Aunt Jennifer’s Tigers Consists Of All The Answers From This pdf. You Can Download The Pdf For NCERT Solutions for Class 12 English Free And Refer To The Answers To Get A Better Understanding Of The Chapter. https://mcq-questions.com/ncert-solutions-for-class-12-english-flamingo-poem-6-aunt-jennifers-tigers/

Aunt Jennifer’s Tigers NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 6

Aunt Jennifer’s Tigers NCERT Text Book Questions and Answers

Aunt Jennifer’s Tigers Think it out

Aunt Jennifer’s Tigers Ncert Solutions Class 12 Question 1.
How do ‘denizens’ and ‘chivalric’ add to our understanding of the tiger’s attitudes?
Answer:
Like all beasts of prey, the tigers are the denizens of forest. They live far away from human settlements. They are called ‘chivalric’. This indicates the majestic and honourable position that they occupy in the world of animals. So the use of the words, ‘denizens’ and ‘chivalric’ add to our understanding of the tiger’s attitudes.

Aunt Jennifer Tiger Ncert Solutions Class 12 Question 2.
Why do you think Aunt Jennifer’s hands are ‘fluttering through her wool’ in the second stanza? Why is she finding the needle so hard to pull?
Answer:
Aunt Jennifer’s hands are ‘fluttering through her wool’ because she is an old lady on whom age has taken its toll. The fluttering of Aunt Jennifer’s fingers also signifies her oppressed mental condition which makes it difficult for her to even pull an ivory needle . while embroidering.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 6 Aunt Jennifer’s Tigers

Question 3.
What is suggested by the image ‘massive weight of Uncle’s wedding band’?
Answer:
The ‘wedding band’ that the poet talks about is the wedding ring worn by Aunt Jennifer. The image ‘massive weight of Uncle’s wedding band’ suggests that she was overburdened with duties and responsibilities, post her marriage.

Question 4.
Of what or of whom is Aunt Jennifer terrified with in the third stanza?
Answer:
Even after death, Aunt carried her fear of her domineering husband as she would yet bear the burden of the wedding band on her finger. The ordeals faced by her in an oppressive marriage would continue to terrify her.

Question 5.
What are the ‘ordeals’ Aunt Jennifer is surrounded by? Why is it significant that the poet uses the word ‘ringed’? What are the meanings of the word ‘ringed’ in the poem?
Answer:
Aunt Jennifer has been living her life in accordance with the rules laid down by her husband. Her life lacks expression and is overburdened by the demands and duties of her married life. Although old and weak, she still has to face her husband’s oppression. These are the ordeals that the poet talks about.

The use of the word ‘ringed’ in the poem is significant and appropriate because it correctly represents the vicious cycle created by the norms of society, from which Aunt Jennifer is unable to free herself. The word ‘ringed’ not only indicates that she is wearing her wedding ring but also that she is bound by the responsibilities, fear and oppression of her marriage for entire life and probably, after it too.

Question 6.
Why do you think Aunt Jennifer created animals that are so different from her own character? What might the poet be suggesting, through this difference?
Answer:
The timid and fearful Aunt Jennifer creates an alternative world of free and fearless tigers to express her longing for freedom, a medium of escape from her grim marriage. The ironical contrast underscores a warning by the poet against acceptance of subjugation by women as it crushes their dreams, individuality and a full life.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 6 Aunt Jennifer’s Tigers

Question 7.
Interpret the symbols found in this poem.
Answer:
Wedding band: Symbol of oppression in an unhappy marriage. Marriage is social and legal binding, making women silently accept their subjugation and male domination, . especially in a patriarchal society. Its weight refers to the burden of gender expectations. Ringed means encircled or trapped, losing individuality and freedom.

Aunt Jennifer: A typical victim of male oppression in an unhappy marriage, who suffers loss of individuality, dignity and personal freedom silently. She becomes dependent, fearful and frail.

Tigers: Tigers symbolise untamed free spirit. Here, they are antithesis of their creator’s personality. The use of colours implies that Aunt Jennifer’s tigers and their land are more vital and enjoy a sense of freedom far greater than her. Yellow (bright topaz) connotes the sun and fierce energy, while green reminds of spring and vitality. The tigers pace and prance freely, proudly, fearless, confident and majestic in their bearing.

Embroidery: It is a symbol of creative expression. The artwork expresses the Aunt’s suppressed desires and helps her escape the oppressive reality of her life.

Aunt (last stanza): As opposed to Aunt Jennifer, it shows that she has lost her identity completely, thus, lost even her name.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 6 Aunt Jennifer’s Tigers

Question 8.
Do you sympathise with Aunt Jennifer? What is the attitude of the speaker towards Aunt Jennifer?
Answer:
Yes, the character of Aunt Jennifer wins our sympathy as readers. Her ordeals and sufferings move the reader. Even the speaker in the poem shows sympathy and pity towards her. The speaker says that even after Aunt Jennifer’s death, she will be terrified of her husband and the ordeals of her marriage.

Aunt Jennifer’s Tigers Extra Questions and Answers

Aunt Jennifer’s Tigers Short Answer Questions

Question 1.
What ideology does Aunt Jennifer’s poem propound?
Answer:
The poem, ‘Aunt Jennifer’s Tigers’ is critical of the male world. It criticises the male society for terrifying and oppressing women like ‘Aunt Jennifer’.

Question 2.
How has Aunt Jennifer created her tigers? What traits of tigers do they reveal?
Answer:
Aunt Jennifer has embroidered the tigers on a panel with an ivory needle and wool. The tigers that she has created are wild and free bright golden yellow denizens of the green forest. They are fearless and bold, jumping around with confidence, totally opposed to her own character.

Question 3.
What do you mean by the certainty that the tigers possess?
Answer:
The tigers used to fear the men. But once they were made by Aunt Jennifer, they learnt courage. In their new birth, these tigers feel at ease and confident. Now, they do not have to run away from anyone. They move slowly and run ferociously.

Question 4.
How does the poet describe Aunt Jennifer’s tigers?
Answer:
The poet describes Aunt Jennifer’s tigers as ‘bright topaz denizens of the green forest’. They are fearless. They pace in ‘sleek’ chivalry.

Question 5.
What will happen to Aunt Jennifer’s tigers when she is dead?
Answer:
The tigers created by Aunt Jennifer are eternal. They will keep on prancing even after her death. These tigers are born out of her imagination in response to the oppression she goes through in the patriarchal society.

Question 6.
What is the weight that lies heavy on Aunt Jennifer’s hand? How is it associated with her husband?
Answer:
Aunt Jennifer had a troubled married life with a domineering and oppressing husband. She tries to find refuge in art to fight these demons, but even here, there is no respite. This makes her hand quiver so much that she finds it hard to knit.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 6 Aunt Jennifer’s Tigers

Question 7.
How are the tigers different from her?
Answer:
The tigers of Aunt Jennifer are quite different from her. In fact, they are exactly opposite of her oppressed, submissive personality. The tigers are a symbol of strength, fierceness and beauty.

Question 8.
What picture of male chauvinism (tyranny) do we find in the poem, ‘Aunt Jennifer’s Tigers’?
Answer:
It shows constraints that a married woman experiences. Uncle’s wedding band on Aunt Jennifer’s hand symbolises oppressive band of patriarchal society. Aunt Jennifer is forced to live in accordance with the rules laid down by her husband. She does not have any freedom.

Question 9.
Aunt Jennifer’s efforts to get rid of her fear proved to be futile. Comment.
Answer:
Aunt Jennifer’s efforts to get rid of her fears proved futile. She embroiders tigers, a symbol of her desire of a free spirit. But her inner spirit has been jailed by the patriarchal society. The society did not show any concern for the Aunt’s suffering, or even her death. Her loss of freedom was her own loss.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 6 Aunt Jennifer’s Tigers

Question 10.
In the poem ‘Aunt Jennifer’s Tigers’, what is the contrast between the reality of Aunt’s life and her imagination?
Answer:
Aunt Jennifer is timid, nervous and living a fearful existence in a male dominated atmosphere, whereas her tigers are bold, proud, fearless masters, prancing freely in their

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 6 Aunt Jennifer’s Tigers Read More »

NCERT Solutions for Class 12 English Vistas Chapter 1 The Third Level

The NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Vistas Chapter 1 The Third Level Consists Of All The Answers From This pdf. You Can Download The Pdf For NCERT Solutions for Class 12 English Free And Refer To The Answers To Get A Better Understanding Of The Chapter. https://mcq-questions.com/ncert-solutions-for-class-12-english-vistas-chapter-1-the-third-level/

The Third Level NCERT Solutions for Class 12 English Vistas Chapter 1

The Third Level NCERT Text Book Questions and Answers

The Third Level Read and Find out

The Third Level Questions And Answers Class 12 Question 1.
What does the third level refer to?
Answer:
The third level refers to a medium of escape from present into past. One day, Charley wanders down into third level at Grand Central Station where there are only two, and finds himself in the year 1894.

The Third Level Question Answers Class 12  Question 2.
Would Charley go back to the ticket-counter on the third level and buy two tickets for him and his wife to Galesburg?
Answer:
In fact, there is no third level. Charley may continue his search for a while, but we don’t think he would ever be able to find the corridor that leads to the third level at Grand Central Station. So there is no possibility of his going back to the ticket-counter on the third level and buying two tickets for him and his wife to Galesburg.

The Third Level Reading with Insight

The Third Level Ncert Solutions Class 12 Question 1.
Do you think that the third level was a medium of escape for Charley? Why?
Answer:
Perhaps the third level was a medium of escape for Charley. When he got into a tunnel there, he came into the lobby of the Roosevelt Hotel. Later, he came up in an office building. And yet another time, he escaped into the past. He travelled back into time and found himself in 1894.

NCERT Solutions for Class 12 English Vistas Chapter 1 The Third Level

The Third Level Question Answer Class 12 Question 2.
What do you infer from Sam’s letter to Charley?
Answer:
Charley discovered Sam’s letter among his grandfather’s first-day covers. The envelope bore an old stamp. The envelope was genuine as it was received by Charley’s grandfather. However, the letter appears to be Charley’s escape into the past, like his visit to the third level.

The Third Level Class 12 Questions And Answers Question 3.
“The modem world is full of insecurity, fear, war, worry and stress.” What are the ways in which we attempt to overcome them?
Answer:
We attempt to escape into a world—real or imaginary. Here, we feel secure and safe. Many people read books, some write books, others take to painting. Quite a few find shelter in music, some people undertake a hobby to divert their mind from their present-day world.

The Third Level Question And Answer Class 12 Question 4.
Do you see an intersection of time and space in the story?
Answer:
There is no doubt about a definite intersection of time and space in the story. Charley goes to the third level. He travels back into time. Even though the place is the same, yet it appears as a different place. It is as it was in 1894. Likewise, Sam reaches Galesburg. But it is not modern Galesburg. But the Galesburg of 1894.

Class 12 English Vistas Chapter 1 Question Answer Question 5.
Apparent illogicality sometimes turns out to be a futuristic projection. Discuss.
Answer:
There is no doubt that whatever man has achieved began with an idea. In the beginning, the idea appeared to be a dreamer’s dream. However, later it becomes a reality. We hear about men travelling to other planets. It appears highly unrealistic. But today, it appears a possibility. It was only a flight of imagination to talk to any person anywhere in the world a few years ago. But today, it is reality. H.G. Wells gives an idea of Time Machine. It looks illogical. But it may be possible to travel in time at some stages in future.

NCERT Solutions for Class 12 English Vistas Chapter 1 The Third Level

The Third Level Class 12 Question Answers Question 6.
Philately helps keep the past alive. Discuss other ways in which this is done. What do you think of the human tendency to constantly move between the past, the present and the future?
Answer:
Past is kept alive by many ways. One way is photography. The photos showing past, or scenes of nature tell us how things were in the past. Old monuments have been preserved. In museums, we keep things that people used in past. Diaries and coins are preserved. There are several other ways in which past can be preserved.

The Third Level Extra Questions and Answers

The Third Level Short Answer Questions

The Third Level Class 12 Ncert Solutions Question 1.
Why did Charley meet a psychiatrist?
Answer:
Charley met a psychiatrist, since he was in a dilemma. He felt sure that he had been on the third level of the Grand Central Station, which everyone knows has only two levels. Even the Presidents of the railroads would swear on a stack of timetables that there were only two levels.

Third Level Question Answer Class 12 Question 2.
What was the psychiatrist’s diagnosis?
Answer:
The psychiatrist said that Charlie was unhappy. The modern world, full of insecurity, fear, war and worry oppressed him, and he just wanted to escape.

The Third Level Question Answers Ncert Class 12 Question 3.
What proof did the psychiatrist provide?
Answer:
Charley’s psychiatrist and his friends said that his stamp-collecting was an indication of his desire to seek “a temporary refuge from reality”, as was his collection of first-day covers.

Third Level Ncert Solutions Class 12 Question 4.
What was Charley’s argument when the psychiatrist told him that the stamp collection was a temporary refuge from reality?
Answer:
Charley argued that his grandfather lived in nice and peaceful times, yet he was the one . who had started the stamp collection. He did not need any “temporary refuge from reality”. He added that President Roosevelt collected stamps too.

Ncert Solutions For Class 12 English Vistas The Third Level Question 5.
How does Charley describe Galesburg, Illinois, 1894?
Answer:
Charley describes it as a wonderful town with a leisurely way of life with big old frame houses, huge lawns, tremendous trees and a peaceful and tranquil world. During summer evenings, people sat in their lawns, with men smoking cigars and women waving palm-leaf fans. The first World War was twenty years away and the second World War was forty years into the future.

NCERT Solutions for Class 12 English Vistas Chapter 1 The Third Level

Chapter 1 The Third Level Question Answer Class 12 Question 6.
What is a first-day cover?
Answer:
When a new stamp is issued, stamp collectors buy some and use them to mail envelopes to themselves on the very first day of sale and the postmark proves the date. The envelope is called a first-day cover. They are never opened. You just put a blank paper inside the envelope.

Third Level Class 12 Question Answers Question 7.
What role does the first-day cover play in the story?
Answer:
One night,while fussing with his stamp collection, Charley comes across a first-day cover that should not have been there. It had been mailed to his grandfather at his home in Galesburg in July 18, 1894. However, instead of a blank paper, it contained a letter for Charley from Sam. It urged him to come back to the third level with Louisa, and keep looking for it till he found it.

The Third Level Class 12 Pdf Question Answer Question 8.
What was the content of the note that Sam wrote to Charley?
Answer:
Sam said that he had found the third level, that he had already been there for two weeks, that life was peaceful, calm and tranquil. He urged Charley and Louisa to go back to the third level and keep looking for it till they found it.

Question Answer Of The Third Level Class 12 Question 9.
How was Charley often lost on the Grand Central Station?
Answer:
Cllarley had went to the Grand Central Station hundreds of times. However, at times, he was always lost in new doorways and corridors. Once, he entered a tunnel and came out in the lobby of a hotel. Another time, he reached in an office building.

Third Level Question Answers Class 12 Question 10.
How did Charley compare the Grand Central to a huge tree? Why?
Answer:
Charley always found new tunnels and staircase at the Grand Central. He began to suspect that Grand Central was like a huge tree. It used to push out new corridors and tunnels like the roots of a tree.

Question 11.
How did Charley reach the third level?
Answer:
Charley had been late to his office. He desired to reach home early. So he went to Grand Central to catch a suburban train. He was lost in a corridor. He thought it was the second level. But he had reached the third level.

NCERT Solutions for Class 12 English Vistas Chapter 1 The Third Level

Question 12.
How did Charley realise that he was on the third level?
Answer:
Charley realised this as there were fewer ticket windows; the information booth was of wood and old-looking. The lights were flickering as they were open-flame gaslights. There were brass spittoons on the floor. The locomotive had a funnel-shaped stack.

Question 13.
How did Charley make sure that he had actually travelled in the past?
Answer:
Charley went to a news stand. He saw the stack of newspapers. It was The World which was not published any longer. The lead story was about President Cleveland. Later, he discovered in the public library files that it was printed on June 11, 1894.

Question 14.
Why did Charley rush back from the third level?
Answer:
Charley wanted two tickets for Galesburg. But when he offered the fare, his money was different-looking from the money of those days. The clerk thought the money was fake. He threatened to get Charley arrested. Charley rushed back to escape.

Question 15.
How did Charley learn that his psychiatrist friend had reached Galesburg of 1894?
Answer:
One day, Charley discovered a first-day cover in his stamp collection. It was addressed
to his grandfather at his Galesburg address. In it, he found a letter of July 18, 1894 addressed to him by Sam. This proved that Sam had reached Galesburg of 1894.

Question 16.
What did Sam write to Charley from Galesburg?
Answer:
Sam had written to Charley that he had discovered the third level and reached Galesburg. He found Galesburg to be peaceful and friendly as Sam had described to him. He exhorted Charley to keep looking for the third level and reach Galesburg.

Question 17.
How do you find the ending of the story surprising?
Answer:
Sam was a psychiatrist. He got worried about Charley as he told Sam that he reached the third level. He firmly believed it did not exist. However, he himself was not only convinced but also escaped to Galesburg.

The Third Level Long Answer Questions

Question 1.
Discuss the importance of Sam’s letter to Charley.
Answer:
Charley, the protagonist of the story, gives up hope of ever finding the third level again and resumes his hobby of collecting stamps. It is then that he comes across the first- day cover which he had not seen before and should not have been there. It carried the stamp of July 18, 1894, and had been posted from Galesburg, Illinois. As he reads the content of the letter, a shocked Charley realises that it was from Sam, his psychiatrist friend. Though he had earlier hoped that the third level existed, now he had actually found it and been there for two weeks.

Very different from the modern world full of stress, worry and insecurities, Sam describes it as a peaceful place, full of warm and friendly people and an old-world charm. He urges Charley and Louisa not to stop their search and not give up, till they find the third level. Thus, Sam reaffirms Charley’s conviction about the existence of the third level.

NCERT Solutions for Class 12 English Vistas Chapter 1 The Third Level

Question 2.
‘The Third Level’ explores an intersection of time and space. Discuss.
Answer:
In ‘The Third Level’ Jack Finney gives ‘time travel’ a new dimension through his protagonist, Charley. The third level is the point where the past and the present meet. One evening, on his way back from work, Charlie finds himself in the third level of the Grand Central Station in New York. He discovers that things were different and realises that he is back in 1894.

It was the period that Charley would love to be in. An excited Charley wants to buy two tickets to Galesburg, a peaceful town in the pre-war period, which Sam, Charley’s psychiatrist friend, interprets as his desire to escape the stress of modern living. Later, Sam himself withdraws all his savings and exchanges it for 1894 currency. He thus, is able to cross time and reach a quiet and peaceful past where his services as a psychiatrist would not be required. Louisa believes that one can cross the time dimension only after Sam’s letter of affirmation. Thus, the happiness of all the three characters of the story revolve around the third level.

Question 3.
Charley wanted to go home quickly but he reached the third level. How did he get there?
Answer:
One summer night, Charley was late at the office. As he wanted to get home quickly, he decided to take the subway from Grand Central. He went into the Grand Central and went to the steps of the first level. Then he went down another flight of stairs to reach the second level. He found an arched doorway and was lost in the corridor where he was slanted downwards. He thought it to be wrong. But he continued walking. He found nobody on the way. From there, the tunnel took a sharp turn to the left.

He went down a short flight of stairs. For a moment he perceived, he had once again come back to the second level. However, everything there was different and old-fashioned. There were fewer ticket windows. The information booth in the centre was made of wood and looked very old. It was then he realised . suddenly that he had reached the third level.

Question 4.
What was the third level like? How did Charley know he had bumped into the past?
Answer:
There was no third level at the Grand Central. It was only Charley’s journey into the past. The third level appeared to be railway station of about a century ago. The rooms were smaller and ticket windows were few. The information booth in the centre was of wood and old-fashioned. The man in the booth wore sleeve protectors and a green eyeshade.

Lights were flickering as they were open-flame gaslights. Brass spittoons were found on the floor. Most people bore beards and side burns and fancy moustache. He saw a man had a gold watch. A woman wore a dress with leg-of-mutton sleeves and high buttoned shoes. The locomotive was small with a funnel-shaped stack. A newsboy had stack of The World. It was published on June 11, 1894. It made Charley sure that he had bumped into the past.

NCERT Solutions for Class 12 English Vistas Chapter 1 The Third Level Read More »

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 5 A Roadside Stand

The NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 5 A Roadside Stand Consists Of All The Answers From This pdf. You Can Download The Pdf For NCERT Solutions for Class 12 English Free And Refer To The Answers To Get A Better Understanding Of The Chapter. https://mcq-questions.com/ncert-solutions-for-class-12-english-flamingo-poem-5-a-roadside-stand/

A Roadside Stand NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 5

A Roadside Stand NCERT Text Book Questions and Answers

A Roadside Stand Think it out

Question 1.
The city folk who drove through the countryside hardly paid any heed to the roadside stand or to the people who ran it. If at all they did, it was to complain. Which lines bring this out? What was their complaint about?
Answer:
The city folk who drove through the countryside hardly paid any heed to the roadside stand. If at all they did, it was only to complain. The following lines bring this out. “then out of sorts. At having the landscape marred with the artless paint Of signs that with N turned wrong and S turned wrong”

Question 2.
What was the plea of the folk who had put up the roadside stand?
Answer:
Their complaint was that the artless and clumsy paint painted on the roadside stand spoiled the whole landscape. They were also irritated that even signs like N and S were turned wrong.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 5 A Roadside Stand

Question 3.
The government and other social service agencies appear to help the poor rural people, but actually do them no good. Pick out the words and phrases that the poet uses to show their double standards.
Answer:
The men who put up the roadside stand pleaded pathetically for some customers to come as they wanted to earn money from them. They desired that the city folk passing through the countryside would stop there to buy something from them. It was the intention with which the roadside stand was set up.The government and the party in power were quite indifferent to the welfare of the poor rural people. Even other social service agencies did not do any good to them. The following are the words and phrases that show their double standards:
“While greedy good-doers, beneficent beasts of prey
Swarm over their lives enforcing benefits
That are calculated to soothe them out of their wits,”

Question 4.
What is the ‘childish longing’ that the poet refers to? Why is it ‘vain’?
Answer:
The poet thinks that the people who are running the roadside stand suffer from a childish longing. They are always waiting for their prospective customers. They keep their windows open to attract them. But when no one turns up, they become sad. They are always waiting to hear the squeal of brakes—the sound of a stopping car. But everything goes in vain.

Question 5.
Which lines tell us about the insufferable pain that the poet feels at the thought of the plight of the rural poor?
Answer:
The poet feels that all the pains from which the poor rural people suffer must be removed at one stroke. The following two lines express his feelings:
“I can’t help owning the great relief it would be
To put these people at one stroke out of their pain.”

A Roadside Stand Extra Questions and Answers

A Roadside Stand Short Answer Questions

Question 1.
Why does the poet refer to the roadside stand as pathetic?
Answer:
The poet refers to the roadside stand as pathetic because it looked awkward and unattractive to the eye. Naturally, it failed to attract the sophisticated city people who drove past, without even a second glance.

Question 2.
Who do these pitiful kin refer to? Why will they be mercifully gathered in?
Answer:
These pitiful kin refers to the villagers who have been deprived of their home and land. They will be mercifully gathered in to live in villages near the theatre and the stores.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 5 A Roadside Stand

Question 3.
What is the party in power keeping from these rural poor?
Answer:
The government, and the civic authorities who appear to help them but actually end up harming them are relocating them to the vicinity of the towns near the theatre and the shops which is a great disservice to the people. They will be thus, robbed of their voices and their freedom and ability to find solutions to their problems.

Question 4.
What is the childish longing that the poet refers to? Why is it vain?
Answer:
Childish longing seems to emanate from the roadside shed, for a life that is described in ‘ the movies, a life so far removed from their life in the village. The thoughtless occupants of a car who stop at the shed to buy a gallon of gas, speaks of the disconnect that exists in the perceptions of town people with regard to the villagers.

Question 5.
What does the poet wish he could do for these people? Why does he change his mind?
Answer:
The poem is an expression of the rage that the poet feels on behalf of the farmers, with whom his sympathies lie. Enraged, the poet wishes he could put the farmers out of their pain at one stroke. However, he immediately checks himself and wonders how he would react if someone offered to do the same to him.

Question 6.
What kind of support do the country folks expect to receive from city dwellers?
Answer:
The country folks starved of cash, look for financial support and patronage from city dwellers. They feel that if they could have some cash with them, then they could lead a much better and prosperous life.

Question 7.
How does the poet criticise the city ways?
Answer:
According to the poet, the city folks are mean and selfish. They refuse to extend any kind of support to the rural poor. Although they are rich, yet they are very possessive about their money. The city folks are so carried by their lifestyle that they have no time to stand and appreciate the nature’s beauty. They show no compassion and concern for the poor villagers.

Question 8.
What empty promises are made to the country people?
Answer:
The people in power use the media to assure the country folks that they would be soon pulled out of their poverty. Such tall promises turn out to be false as they are never fulfilled.

Question 9.
Give examples of contrast and irony in the poem.
Answer:
The use of expressions ‘greedy good-doers’ and ‘beneficent beasts of prey’ bring out the use of irony and contrast by the poet.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 5 A Roadside Stand

Question 10.
What is the ‘open prayer’ made by the country folks?
Answer:
The people in the rural areas make an open appeal to the people of the city. The rural folks pray that they should not be so selfish. Instead, they should stop at the roadside stand and help them lead a better life.

Question 11.
State the reasons for which the cars from the city halt at the roadside stand.
Answer:
The people from the city halt their cars at times to plough the grass and use the yard to back and turn around. Sometimes, they stop to ask for the right way and path. At times, they stop to enquire about a gallon of gas.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 5 A Roadside Stand Read More »

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 3 Keeping Quiet

The NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 3 Keeping Quiet Consists Of All The Answers From This pdf. You Can Download The Pdf For NCERT Solutions for Class 12 English Free And Refer To The Answers To Get A Better Understanding Of The Chapter. https://mcq-questions.com/ncert-solutions-for-class-12-english-flamingo-poem-3-keeping-quiet/

Keeping Quiet NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 3

Keeping Quiet NCERT Text Book Questions and Answers

Keeping Quiet Think it out

Keeping Quiet Ncert Solutions Class 12 Question 1.
What will counting upto twelve and keeping still help us achieve?
Answer:
This exercise of counting upto twelve will help us to sit still, away from the humdrum of life, meditate, reflect and introspect in silence. It will help us achieve a sense of togetherness away from the mundane activities of life. It will also help us save the world from disasters and wars.

Keeping Quiet Questions And Answers Class 12 Question 2.
Do you think the poet, Pablo Neruda advocates total inactivity and death? Why/Why not?
Answer:
No, the poet Pablo Neruda does not advocate total inactivity or death. He wants inhuman and destructive activities, specially those which are involved in war, to be stopped. He wants the human race to live in peace and harmony, perserve nature and the environment.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 3 Keeping Quiet

Keeping Quiet Solutions Class 12 Question 3.
What is the ‘sadness’ that the poet refers to in the poem?
Answer:
The sadness that the poet refers to is the sadness of isolation, of which the modern man has become a victim. This sadness has made man selfish. Man forgets the needs of his fellow men.

Keeping Quiet Class 12 Ncert Solutions Question 4.
What symbol from Nature does the poet invoke to say that there can be life under apparent stillness?
Answer:
The earth has been personified as a teacher. Like a teacher, the earth teaches us the best lesson in silence. It sends us a strong message that when everything on earth seems silent and quiet, it nurtures so much life underneath. Life moves on, like an ongoing process, and the cycle of birth and death, decay and renewal continues.

Keeping Quiet Extra Questions and Answers

Keeping Quiet Short Answer Questions

Keeping Quiet Question Answer Class 12 Question 1.
In the poem ‘Keeping Quiet’, what is the appeal made by the poet?
Answer:
The poet appeals the people to keep quiet for a short time. This would help them take stock of their mindless activities and conduct self-analysis. All this will help save mankind from its imminent doom.

Class 12 English Keeping Quiet Ncert Solutions Question 2.
“Under the apparent stillness there is life.” Justify this statement giving an example from the poem, ‘Keeping Quiet’.
Answer:
The poet says that just as there will be life below the snow once it melts, similarly, there will be life even in the apparent stillness.

Class 12 Keeping Quiet Ncert Solutions Question 3.
What are the different kinds of wars mentioned in the poem? What is Neruda’s attitude towards these wars?
Answer:
Green wars – cutting the trees, war with environment; war with gas—chemical or nuclear; war with fire, and war with ammunition. Every type of war is useless and must be given up. Whenever there is victory after a war, there are no survivors. War is only destructive.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 3 Keeping Quiet

Ncert Solutions Of Keeping Quiet Class 12 Question 4.
When everything seems dead, what remains alive?
Answer:
When everything seems dead, only the earth remains alive.

Keeping Quiet Question Answers Class 12 Question 5.
What is ‘the fisherman’ symbolic of?
Answer:
The fisherman symbolises man’s indiscriminate exploitation of nature for his vested interests.

Keeping Quiet Question And Answer Class 12 Question 6.
How can suspension of activities help?
Answer:
The poet believes that suspension of activities will allow men to introspect, which can help them by solving many of the problems based on caste, religion and nationality.

Class 12 English Poem Keeping Quiet Ncert Solutions Question 7.
According to the poet, what is that human beings can learn from nature?
Answer:
Life under apparent stillness in attitude is important. Just like nature carries on its work even when there is stillness all around, similarly, stillness in attitude will help in retrospection.

Keeping Quiet Think It Out Class 12 Question 8.
‘Life is what it is all about; How is keeping quiet related to life?
Answer:
Keeping quiet helps people pursue their goals single-mindedly. They need to understand that silence is productive and stillness is progress.

Class 12 English Chapter Keeping Quiet Question Answers Question 9.
Why does one feel ‘a sudden strangeness’ on counting to twelve and keeping quiet?
Answer:
The absence of hustle and bustle of life would create feeling of peace and quietness, which would make us united in our natural commitment. It will create a strange feeling of universal brotherhood.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 3 Keeping Quiet

Ncert Solutions Class 12 English Keeping Quiet Question 10.
How will ‘keeping quiet’ protect our environment?
Answer:
Keeping quiet will stop man’s indiscriminate exploitation of nature for his vested interests. In this moment of inactivity, fishermen will not harm the whales.

Keeping Quiet Questions And Answers Ncert Class 12  Question 11.
How would keeping quiet affect life in and around the sea?
Answer:
Keeping quiet will prevent sea life from being harmed and the person collecting salt would look at his hurt hands. It will thus, help in maintaining an ecological balance and give everyone some time to introspect.

Solutions Of Keeping Quiet Class 12 Question 12.
How is the earth a source of life when all seems dead on it?
Answer:
The seeds that lie dormant throughout winter germinate or spring to life with the arrival of spring. It appears as if nature is celebrating life.

Class 12 English Poem Keeping Quiet Question Answers Question 13.
According to Pablo Neruda, how would keeping quiet be an exotic moment?
Answer:
According to Pablo Neruda, when everything comes to a standstill, it would be a rare moment. No one would rush, no engines running. No one would harm any other organism. All would be calm and quiet reflecting upon their lives and introspecting.

Ncert Solutions Keeping Quiet Class 12  Question 14.
What are green wars? Who wage them and with what result?
Answer:
Green wars mean war against environment or environmental degradation. It is waged by the people who exploit the nature for commercial use and the soldiers. It results in damage to the environment and ultimately harming humans.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 3 Keeping Quiet

Keeping Quiet Ncert Solution Class 12 Question 15.
According to Pablo Neruda, what do we not do when we keep quiet?
Answer:
When we keep quiet, we will not be in any rush, the people will not harm any other living organisms and will not harm the environment. When we keep quiet, we will not do anything.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 3 Keeping Quiet Read More »

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 4 A Thing of Beauty

The NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 4 A Thing of Beauty Consists Of All The Answers From This pdf. You Can Download The Pdf For NCERT Solutions for Class 12 English Free And Refer To The Answers To Get A Better Understanding Of The Chapter. https://mcq-questions.com/ncert-solutions-for-class-12-english-flamingo-poem-4-a-thing-of-beauty/

A Thing of Beauty NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 4

A Thing of Beauty NCERT Text Book Questions and Answers

A Thing of Beauty Think it out

A Thing Of Beauty Ncert Solutions Class 12 Question 1.
List the things of beauty mentioned in the poem.
Answer:
The things of beauty that Keats refers to in his poem are the sun, the moon, the trees, the innocence of the sheep, the blossoming of the daffodils in the meadows, the musk- roses blooming, the mass of ferns and the clear streams among mountains.

A Thing Of Beauty Class 12 Ncert Solutions Question 2.
List the things that cause suffering and pain.
Answer:
The things that cause suffering and pain are despondency, dearth of noble nature, gloomy days and overdarkened ways. The pain and suffering that Keats had experienced in his life made him realise that sadness, pain and suffering are present in everybody’s life. Hence, Keats could not remain indifferent to the pain and hopelessness on account of the inhuman dearth of noble nature on earth. Even the hostile and inhuman attitude makes our days gloomy and darkens our ways.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 4 A Thing of Beauty

Class 12 English A Thing Of Beauty Ncert Solutions Question 3.
What does the line, ‘Therefore are we wreathing a flowery band to bind us to earth’ suggest to you?
Answer:
Man has always shared a special bonding with all beautiful things. Though the world is a beautiful place to live in, there is a lot of pain and suffering too. This can be enjoyed by treasuring the happiness and joy that beautiful things give us. Man lives for beauty, seeks and experiences beauty. Keats believes that man and nature are woven into an unbroken bond. He believes that beautiful things present around us are like beautiful flowers and we should wreathe them into a flowery band that keeps us connected to the earth.

A Thing Of Beauty Solutions Class 12 Question 4.
What makes human beings love life in spite of having troubles and sufferings?
Answer:
Life is to be lived meaningfully. In spite of all the sufferings, we have to find something that will make our existence meaningful in this world. Something beautiful happens that removes all the gloom and darkness from our lives and fills it with beauty and happiness. The things of beauty bring love and happiness in life by removing sadness and troubles. As nature is the best healer, it helps man to bear the sorrows and strengthens the belief to continue living despite sufferings.

A Thing Of Beauty Question Answer Class 12 Question 5.
Why is ‘grandeur’ associated with the ‘mighty dead’?
Answer:
‘Grandeur’ is associated with the ‘mighty dead’ because certain tombs and other grand constructions are created in the memory of the dead.

Class 12 A Thing Of Beauty Ncert Solutions Question 6.
Do we experience things of beauty only for short moments or do they make a lasting impression on us?
Answer:
John Keats believes that beautiful things always have a lasting impression on the human mind. All beautiful objects are a source of joy forever. This beauty survives the trials and tribulations of time and exists continuously in our thoughts. A thing of beauty never ceases to be and never passes into nothingness.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 4 A Thing of Beauty

The Thing Of Beauty Ncert Solutions Class 12  Question 7.
What image does Keats use to describe the beautiful bounty of the Earth?
Answer:
The poet uses the expression ‘an endless fountain of immortal drink, pouring into us from the heaven’s brink’. Through these lines, the poet describes the earth and its beautiful bounties that cannot be replaced by anything.

A Thing of Beauty Extra Questions and Answers

A Thing of Beauty Short Answer Questions

Thing Of Beauty Ncert Solutions Class 12 Question 1.
What is the source of the endless fountain and what is its effect?
Answer:
“Endless fountain” refers to the unending beauty of nature. This is a gift from the creator. Our life is full of trials and tribulations, but the beautiful things of nature soothen our sorrows and give us the motivation to move on.

Class 12 English Chapter A Thing Of Beauty Question Answers Question 2.
What spreads the pall of despondence over our dark spirits? How is it removed?
Answer:
Trials and tribulations of life spread the pall of despondence over our dark spirits. Loss of faith and disappointment are the results of our own making. We can remove it by making life worthwhile with the beautiful things of life that lift the veil of gloom, paving way for optimism and hope.

Ncert Solutions Of A Thing Of Beauty Question 3.
What is the message of the poem,‘A Thing of Beauty’?
Answer:
The message of the poem is that a beautiful object is treasured in our mind because it provides us eternal and everlasting joy. Therefore, let us keep the natural beauty intact. Let us not destroy it.

A Thing Of Beauty Questions And Answers Class 12 Question 4.
How is a thing of beauty a joy forever?
Answer:
A thing of beauty is a joy forever because its loveliness increases. A beautiful thing is
perennial and constant. It sustains human spirit in all ages and stages. It never passes into nothingness. In fact, it moves away the pall from our dark spirits and makes life worth living.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 4 A Thing of Beauty

Class 12 English Poem A Thing Of Beauty Ncert Solutions Question 5.
Describe any three things of beauty mentioned in the poem, ‘A Thing of Beauty’.
OR
According to Keats, what moves the pain and suffering away from human life?
Answer:
Everything in nature is a thing of beauty and a source of pleasure. Some of them are the sun, the moon, old and young trees, daffodil flowers, small streams with clear water, the green pastures and the blooming musk-roses. All of them are things of beauty. They are the constant sources of joy and pleasure, and remove the gloom of life.

A Thing Of Beauty Poem Question Answers Class 12 Question 6.
What does Keats consider as an endless fountain of immortal drink and why does he call its drink immortal?
Answer:
God has created so much beauty around us; everywhere it is endless. In nature, there is divine beauty, a fountain of eternal joy. Keats considers the beauty of nature as an endless fountain of immortal drink. That immortal drink has to be poured into the heart and soul of man.

Ncert Solutions A Thing Of Beauty Class 12 Question 7.
What does a thing of beauty do for us?
Answer:
A thing of beauty brings joy and removes the gloom. It makes life worth living in spite of being despondent. Its loveliness keeps on increasing, providing a pleasant and quiet place for us.

A Thing Of Beauty Question Answers Class 12 Question 8.
Mention any four things of beauty that add joy to our life.
Answer:
‘The things of beauty that Keats refers to in his poem are the sun, the moon, the trees, the innocence of the sheep, the blossoming of the daffodils in the meadows, the musk-roses blooming, the mass of ferns and the clear streams among mountains.

Ncert Solutions Class 12 English A Thing Of Beauty Question 9.
Mention any two things which cause pain and suffering.
Answer:
The things that cause pain and suffering are despondency, dearth of noble natures, gloomy days and overdarkened ways.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 4 A Thing of Beauty

A Thing Of Beauty Answers Class 12 Question 10.
Which objects of nature does Keats mention as sources of joy in his poem, ‘A Thing of Beauty’?
Answer:
Everything of nature is a thing of beauty and a source of pleasure. Some of them are the sun, the moon, old and young trees, daffodil flowers, small streams with clear water, mass of fern and the blooming of musk-roses. All of them are things of beauty. They are the constant sources of joy and pleasure.

Question 11.
How can ‘mighty dead’ be things of beauty?
Answer:
The ‘mighty dead’ can be things of beauty as the inspirational deeds of martyrs are not only splendid but continue to live as guides, enhancing the quality of life.

Question 12.
In the hot season, how do man and beast get comfort?
Answer:
In the hot season, man and beast take shelter in the green world where clear rills a quiet bower, and the mid forest brake rich with springling of fair musk-roses blossom.’

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 4 A Thing of Beauty

Question 13.
What rich bounty has the heaven given us?
Answer:
Heaven has blessed us with unending beauty in nature that encircles and makes our life beautiful eternally whenever we think of it. Like an eternal fountain from the brink of heaven, beauty blesses us with joy forever.

Question 14.
How does Keats show his unhappiness with his fellow human beings?
Answer:
Keats shows his unhappiness by saying that there are only few people, who are noble in character and who rise above pretty differences by being magnanimous and generous. There is a dearth of such noble souls on our earth; as man is selfish and self-centred. Trials and tribulations of life spread the pall of despondence over our dark spirits. We can remove it by making life worthwhile by enjoying the beautiful things of life bestowed upon us by nature, but we are keen on destroying them.

Question 15.
How does Keats define a thing of beauty?
Answer:
Keats says that a thing of beauty is eternal and is forever. It does not fade with time, and our love for it enhances with time. He says that thing of beauty acts like a soothing, relaxing shade of trees that helps us sleep peacefully and enjoy good health.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 4 A Thing of Beauty

Question 16.
What troubles and sufferings do human beings face in life?
Answer:
In life, humans face adverse circumstances and gloomy days which cause suffering. Malice and disappointment dampen our spirits. Lack of noble qualities, death and bad health bring sadness in life.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 4 A Thing of Beauty Read More »

error: Content is protected !!