Author name: Prasanna

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 9 Differential Equations Ex 9.5

These NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 9 Differential Equations Ex 9.5 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts. https://mcq-questions.com/ncert-solutions-for-class-12-maths-chapter-9-ex-9-5/

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 9 Differential Equations Exercise 9.5

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 9 Differential Equations Ex 9.5

Question 1.
(x²+xy)dy = (x²+y²)dx
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 9 Differential Equations Ex 9.5 1

Question 2.
y’ = \(\frac { x+y }{ x }\)
Solution:
We have x.\(\frac { dy }{ dx }\) = x + y
LHS as \(\frac { dy }{ dx }\) and convert RHS as a function of \(\frac { y }{ x }\) a homogeneous differential equation substitute v for \(\frac { y }{ x }\) differential y w.r.t. x put the values of \(\frac { dy }{ dx }\) and \(\frac { y }{ x }\) in (1) variable separble equation of v and x Replace the value of v by \(\frac { y }{ x }\)
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 9 Differential Equations Ex 9.5 2
which the required general solution.

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 9 Differential Equations Ex 9.5

Question 3.
(x – y)dy – (x + y)dx = 0
Solution:
(x – y)dy – (x + y)dx = 0
i.e., (x – y)dy = (x + y)dx
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 9 Differential Equations Ex 9.5 3
is a homogeneous differential equation
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 9 Differential Equations Ex 9.5 4

Question 4.
(x² – y²)dx + 2xy dy = 0
Solution:
(x² – y²)dx + 2xy dy = 0
2xy dy = (x² – y²)dx
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 9 Differential Equations Ex 9.5 5
is a homogeneous differential equation
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 9 Differential Equations Ex 9.5 6
which the required general solution.

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 9 Differential Equations Ex 9.5

Question 5.
x²\(\frac { dy }{ dx }\) = x² – 2y² + xy
Solution:
\(\frac { dy }{ dx }\) = \(\frac{x^{2}-2 y^{2}+x y}{x^{2}}\)
\(\frac { dy }{ dx }\) = \(1-2\left(\frac{y}{x}\right)^{2}+\left(\frac{y}{x}\right)\) … (1)
is a homogeneous differential equation
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 9 Differential Equations Ex 9.5 7

Question 6.
\(xdy-ydx=\sqrt { { x }^{ 2 }+{ y }^{ 2 } } dx\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 9 Differential Equations Ex 9.5 8

Question 7.
\(\left\{ xcos\left( \frac { y }{ x } \right) +ysin\left( \frac { y }{ x } \right) \right\} ydx=\left\{ ysin\left( \frac { y }{ x } \right) -xcos\left( \frac { y }{ x } \right) \right\} xdy\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 9 Differential Equations Ex 9.5 9
is a function of \(\frac { y }{ x }\)
∴ The given differential equation is homogeneous.
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 9 Differential Equations Ex 9.5 10
is the general solution of the differential equation.

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 9 Differential Equations Ex 9.5

Question 8.
\(x\frac { dy }{ dx } -y+xsin\left( \frac { y }{ x } \right) =0\)
Solution:
\(x\frac { dy }{ dx } -y+xsin\left( \frac { y }{ x } \right) =0\)
i.e., x\(\frac { dy }{ dx }\) = y – xsin\(\frac { y }{ x }\)
\(\frac { dy }{ dx }\) = \(\frac { y }{ x }\) – sin(\(\frac { y }{ x }\)) is a homogeneous differential equation.
Put \(\frac { y }{ x }\) = v ⇒ y = vx and \(\frac { dy }{ dx }\) = v + x\(\frac { dv }{ dx }\)
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 9 Differential Equations Ex 9.5 11
is the general solution.

Question 9.
\(ydx+xlog\left( \frac { y }{ x } \right) dy-2xdy=0\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 9 Differential Equations Ex 9.5 12

Question 10.
\(\left( { 1+e }^{ \frac { x }{ y } } \right) dx+{ e }^{ \frac { x }{ y } }\left( 1-\frac { x }{ y } \right) dy=0\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 9 Differential Equations Ex 9.5 13
is a homogeneous differential equation.
Put v = \(\frac { x }{ y }\), ∴ x = vy
Differentiating w.r.t. y we get
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 9 Differential Equations Ex 9.5 14
\(x+y e^{\frac{x}{y}}=C\), is the general solution of the differential equation.

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 9 Differential Equations Ex 9.5

Question 11.
(x + y) dy+(x – y)dx = 0,y = 1 when x = 1
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 9 Differential Equations Ex 9.5 15

Question 12.
x²dy + (xy + y²)dx = 0, y = 1 when x = 1
Solution:
x²dy + (xy + y²)dx = 0
x²dy = – (xy + y²) dx
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 9 Differential Equations Ex 9.5 16

Question 13.
\(\left[x \sin ^{2}\left(\frac{y}{x}\right)-y\right] d x+x d y=0 ; y=\frac{\pi}{2}\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 9 Differential Equations Ex 9.5 17

Question 14.
\(\frac { dy }{ dx }\) – \(\frac { y }{ x }\) + cosec\(\frac { y }{ x }\) = 0; y = 0 when x = 1
Solution:
\(\frac { dy }{ dx }\) – \(\frac { y }{ x }\) + cosec\(\frac { y }{ x }\) = 0 is a homogeneous differential equation.
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 9 Differential Equations Ex 9.5 18

Question 15.
\(2xy+{ y }^{ 2 }-{ 2x }^{ 2 }\frac { dy }{ dx } =0,y=2,when\quad x=1\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 9 Differential Equations Ex 9.5 19

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 9 Differential Equations Ex 9.5

Question 16.
A homogeneous equation of the form \(\frac{d x}{d y}=h\left(\frac{x}{y}\right)\) can be solved by making the substitution,
(a) y = vx
(b) v = yx
(c) x = vy
(d) x = v
Solution:
\(\frac{d x}{d y}=h\left(\frac{x}{y}\right)\) is a homogeneous equation.
Hence the substitution is \(\frac { x }{ y }\) = v or x = vy

Question 17.
Which of the following is a homogeneous differential equation?
(a) (4x + 6y + 5)dy – (3y + 2x + 4)dx = 0
(b) \((x y) d x-\left(x^{3}+y^{3}\right) d y=0\)
(c) \(\left(x^{3}+2 y^{2}\right) d x+2 x y d y=0\)
(d) \(y^{2} d x+\left(x^{2}-x y-y^{2}\right) d y\)
Solution:
(d) \(y^{2} d x+\left(x^{2}-x y-y^{2}\right) d y\)
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 9 Differential Equations Ex 9.5 20
Hence it is a homogeneous differential equation.

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 9 Differential Equations Ex 9.5 Read More »

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise

These NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise

Class 12 Maths Chapter 7 Miscellaneous Exercise Solutions Question 1.
\(\frac{1}{x-x^{3}}\)
Solution:
\(\int \frac{1}{x-x^{3}} d x=\int \frac{1}{x\left(1-x^{2}\right)} d x=\int \frac{1}{x(1-x)(1+x)} d x\)
Let\(\frac{1}{x(1-x)(1+x)}=\frac{\mathrm{A}}{x}+\frac{\mathrm{B}}{1-x}+\frac{\mathrm{C}}{1+x}\)
1 = A(1 – x)(l + x) + Bx(l + x) + Cx(l – x) Put x = 0 in (1), we get A = 1
Put x = 1 in (1), we get 1 = 2B ∴ B = \(\frac { 1 }{ 2 }\)
Put x = – 1 in (1), we get 1 = – 2C ∴ C = \(\frac { – 1 }{ 2 }\)
Class 12 Maths Chapter 7 Miscellaneous Exercise Solutions

Miscellaneous Exercise Chapter 7 Class 12 Question 2.
\(\frac{1}{\sqrt{x+a}+\sqrt{x+b}}\)
Solution:
Miscellaneous Exercise Chapter 7 Class 12

Miscellaneous Chapter 7 Class 12 Question 3.
\(\frac{1}{x \sqrt{a x-x^{2}}}\)
Solution:
Miscellaneous Chapter 7 Class 12

Ncert Solutions For Class 12 Maths Chapter 7 Miscellaneous Exercise Question 4.
\(\frac{1}{x^{2}\left(x^{4}+1\right)^{\frac{3}{4}}}\)
Solution:
Ncert Solutions For Class 12 Maths Chapter 7 Miscellaneous Exercise

Miscellaneous Ch 7 Class 12 Question 5.
\(\frac{1}{x^{\frac{1}{2}}+x^{\frac{1}{3}}}\)
Solution:
Miscellaneous Ch 7 Class 12

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise

Miscellaneous Exercise Class 12 Chapter 7 Question 6.
\(\frac{5 x}{(x+1)\left(x^{2}+9\right)}\)
Solution:
Let \(\frac{5 x}{(x+1)\left(x^{2}+9\right)}\) = \(\frac{A}{x+1}+\frac{B x+C}{x^{2}+9}\)
⇒ 5x = A(x² + 9) + (Bx + C)(x + 1) … (1)
Put x = – 1 in (1), we get
– 5 = – 10
∴ A = \(\frac { -5 }{ 10 }\) = \(\frac { – 1 }{ 2 }\)
Equating the coefficients of x² and constant
term, we get A + B = 0, 9 A + C = 0
Miscellaneous Exercise Class 12 Chapter 7

Ch 7 Miscellaneous Class 12 Question 7.
\(\frac{\sin x}{\sin (x-a)}\)
Solution:
Ch 7 Miscellaneous Class 12
= sin a ∫cot dt + cos a ∫dt
= sin a log |sin t| + cos a (t) + C1
= sin a log |sin(x – a)| + cos a[x – 1] + C1
= sin a.logsin (x – a) + x cosa + C, where C = C1 – a cos a

Ncert Solutions Class 12 Maths Chapter 7 Miscellaneous Exercise Question 8.
\(\frac{e^{5 \log x}-e^{4 \log x}}{e^{3 \log x}-e^{2 \log x}}\)
Solution:
Ncert Solutions Class 12 Maths Chapter 7 Miscellaneous Exercise

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise

Miscellaneous Exercise On Chapter 7 Class 12 Question 9.
\(\frac{\cos x}{\sqrt{4-\sin ^{2} x}}\)
Solution:
Miscellaneous Exercise On Chapter 7 Class 12

Integration Miscellaneous Class 12 Question 10.
\(\frac{\sin ^{8} x-\cos ^{8} x}{1-2 \sin ^{2} x \cos ^{2} x}\)
Solution:
Let I = \(\frac{\sin ^{8} x-\cos ^{8} x}{1-2 \sin ^{2} x \cos ^{2} x}\)dx
sin8x – cos8x (sin4x – cos4x)(sin4x + cos4x)
= (sin²x – cos²x)(sin²x + cos²x)(sin4x + cos4x)
= (sn²x – cos²x(1)[(sin²x + cos²x) – 2sin²x cos²x]
= (sin²x – cos²x)( 1 – 2sin²x cos²x)
Integration Miscellaneous Class 12

Question 11.
\(\frac{1}{\cos (x+a) \cos (x+b)}\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 11

Question 12.
\(\frac{x^{3}}{\sqrt{1-x^{8}}}\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 12

Question 13.
\(\frac{e^{x}}{\left(1+e^{x}\right)\left(2+e^{x}\right)}\)
Solution:
Let I = \(\frac{e^{x}}{\left(1+e^{x}\right)\left(2+e^{x}\right)}\) dx
Put t = ex
\(\frac { dt }{ dx }\) = ex
dt = ex dx
= \(\int \frac{d t}{(1+t)(2+t)}\)
Let \(\frac{1}{(1+t)(2+t)}=\frac{\mathrm{A}}{(1+t)}+\frac{\mathrm{B}}{(2+t)}\)
∴ 1 = A(2 + t) + B(1 + t) … (1)
Put t = – 2 in (1), we get A = 1
Put t = – 2 in (1), we get 1 = – B ∴B = – 1
\(\frac{1}{(1+t)(2+t)}=\frac{1}{(1+t)}-\frac{1}{(2+t)}\)
I = \(\int \frac{1}{1+t} d t-\int \frac{1}{2+t} d t\)
= \(\log |1+t|-\log |2+t|+C\)
= \(\log \left|\frac{1+t}{2+t}\right|+\mathrm{C}=\log \left(\frac{1+e^{x}}{2+e^{x}}\right)+\mathrm{C}\)

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise

Question 14.
\(\frac{1}{\left(x^{2}+1\right)\left(x^{2}+4\right)}\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 13

Question 15.
\(\cos ^{3} x e^{\log \sin x}\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 14

Question 16.
\(e^{3 \log x}\left(x^{4}+1\right)^{-1}\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 15

Question 17.
\(f^{\prime}(a x+b)[f(a x+b)]^{n}\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 16

Question 18.
\(\frac{1}{\sqrt{\sin ^{3} x \sin (x+\alpha)}}\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 18

Question 19.
\(\frac{\sin ^{-1} \sqrt{x}-\cos ^{-1} \sqrt{x}}{\sin ^{-1} \sqrt{x}+\cos ^{-1} \sqrt{x}}, x \in[0,1]\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 19

Question 20.
\(\sqrt{\frac{1-\sqrt{x}}{1+\sqrt{x}}}\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 20

Question 21.
\(\frac{2+\sin 2 x}{1+\cos 2 x} e^{x}\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 21

Question 22.
\(\frac{x^{2}+x+1}{(x+1)^{2}(x+2)}\)
Solution:
Let \(\frac{x^{2}+x+1}{(x+1)^{2}(x+2)}=\frac{\mathrm{A}}{(x+1)}+\frac{\mathrm{B}}{(x+1)^{2}}+\frac{\mathrm{C}}{(x+2)}\)
⇒ x² + x + 1 = A(x + 1)(x + 2) + B(x + 2) + C(x + 1)² … (1)
Put x = – 1 in (1), we get B = 1
Put x = – 2 in (1), we get C = 3
Equating the coefficients of x2, we get
A + C = 1 ∴ A = – 2
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 22

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise

Question 23.
\(\tan ^{-1} \sqrt{\frac{1-x}{1+x}}\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 17

Question 24.
\(\frac{\sqrt{x^{2}+1}\left[\log \left(x^{2}+1\right)-2 \log x\right]}{x^{4}}\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 23

Question 25.
\(\int_{\frac{\pi}{2}}^{\pi} e^{x}\left(\frac{1-\sin x}{1-\cos x}\right) d x\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 24

Question 26.
\(\int_{0}^{\frac{\pi}{4}} \frac{\sin x \cos x}{\cos ^{4} x+\sin ^{4} x} d x\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 25

Question 27.
\(\int_{0}^{\frac{\pi}{2}} \frac{\cos ^{2} x d x}{\cos ^{2} x+4 \sin ^{2} x}\)
Solution:
Let I = \(\int_{0}^{\frac{\pi}{2}} \frac{\cos ^{2} x d x}{\cos ^{2} x+4 \sin ^{2} x}\)
Dividing the Nr. and Dr. by cos²x, we get
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 26
where t² = y
⇒ 1 = A(1 + 4y) + B(1 + y) … (1)
Put y = – 1 in (1), we get 1 = – 3A ∴ A = \(\frac { – 1 }{ 3 }\)
Equating the coefficients of y, we get
4A + B = 0
∴ B = \(\frac { 4 }{ 3 }\)
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 27

Question 28.
\(\int_{\frac{\pi}{6}}^{\frac{\pi}{3}} \frac{\sin x+\cos x}{\sqrt{\sin 2 x}} d x\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 28

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise

Question 29.
\(\int_{0}^{1} \frac{d x}{\sqrt{1+x}-\sqrt{x}}\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 29

Question 30.
\(\int_{0}^{\frac{\pi}{4}} \frac{\sin x+\cos x}{9+16 \sin 2 x} d x\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 30

Question 31.
\(\int_{0}^{\frac{\pi}{2}} \sin 2 x \tan ^{-1}(\sin x) d x\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 31

Question 32.
\(\int_{0}^{\pi} \frac{x \tan x}{\sec x+\tan x} d x\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 32

Question 33.
\(\left.\int_{1}^{4}|| x-1|+| x-2|+| x-3 \mid\right] d x\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 33

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise

Question 34.
\(\int_{1}^{3} \frac{d x}{x^{2}(x+1)}=\frac{2}{3}+\log \frac{2}{3}\)
Solution:
Let \(\frac{1}{x^{2}(x+1)}=\frac{A}{x}+\frac{B}{x^{2}}+\frac{C}{x+1}\)
1 = Ax(x + 1) + B(x + 1) + C(x²) … (1)
Put x = 0 in (1), we get B = 1
Put x = – 1 in (1), we get C = 1
Equating the coefficients of x², we get
A + C = 0 ∴ A = – 1
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 34

Question 35.
\(\int_{0}^{1} x e^{x} d x=1\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 35

Question 36.
\(\int_{-1}^{1} x^{17} \cos ^{4} x d x=0\)
Solution:
Let f(x) = x17cos4x
f(- x) = (- x)17cos< sup>4(-x)
∴ f(x) is an odd function.
∴ \(\int_{-1}^{1} x^{17} \cos ^{4} x \cdot d x=0\)
\(\int_{-a}^{a} f(x) d x=0, \text { if } f(x) \text { is odd }\)

Question 37.
\(\int_{0}^{\frac{\pi}{2}} \sin ^{3} x d x=\frac{2}{3}\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 36

Question 38.
\(\int_{0}^{\frac{\pi}{4}} 2 \tan ^{3} x d x=1-\log 2\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 37

Question 39.
\(\int_{0}^{1} \sin ^{-1} x d x=\frac{\pi}{2}-1\)
Solution
∫sin-1 x dx = x sin-1 x + \(\sqrt{1-x^{2}}\)
(Refer in-tegrals of inverse trigonometric functions)
∴ \(\int_{0}^{1} \sin ^{-1} x d x=\left[x \sin ^{-1} x+\sqrt{1-x^{2}}\right]_{0}^{1}\)
= \(\left(\frac{\pi}{2}+0\right)-(0+1)=\frac{\pi}{2}-1\)

Question 40.
Evaluate \(\int_{0}^{1} e^{2-3 x} d x\) as a limit of a sum.
Solution:
Let I = \(\int_{0}^{1} e^{2-3 x} d x\)
Here f(x) = e2-3x, a = 0, b = 1
nh = b – a = 1 – 0 = 1
f(0 + h) = f(h) = e2-3h
f(0 + 2h) = f(2h) = e2-6h
……………………………….
f(0 + (n – 1)h = f((n – 1)h) = e2-3(n-1)h
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 38

Question 41.
\(\int \frac{d x}{e^{x}+e^{-x}}\) is equal to
a. tan-1(ex) + C
b. tan-1(e-x) + C
c. log(ex – e-x) + C
d. log(ex + x-x) + C
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 39

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise

Question 42.
\(\int \frac{\cos 2 x}{(\sin x+\cos x)^{2}} d x\) is equal to
a. \(\frac{-1}{\sin x+\cos x}+\mathrm{C}\)
b. log|sin x + cos x| + C
c. log|sin x – cos x| + C
d. \(\frac{1}{(\sin x+\cos x)^{2}}\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 40

Question 43.
If \(f(a+b-x)=f(x), \text { then } \int_{a}^{b} x f(x) d x\) is equal to
a. \(\frac{a+b}{2} \int_{a}^{b} f(b-x) d x\)
b. \(\frac{a+b}{2} \int_{a}^{b} f(b+x) d x\)
c. \(\frac{b-a}{2} \int_{a}^{b} f(x) d x\)
d. \(\frac{a+b}{2} \int_{a}^{b} f(x) d x\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 41

Question 44.
The value of \(\int_{0}^{1} \tan ^{-1}\left(\frac{2 x-1}{1+x-x^{2}}\right) d x\) is
a. 1
b. 0
c. – 1
d. \(\frac{\pi}{4}\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise 42

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Miscellaneous Exercise Read More »

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.2

These NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.2 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts. https://mcq-questions.com/ncert-solutions-for-class-12-maths-chapter-8-ex-8-2/

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Exercise 8.2

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.2

Ex 8.2 Class 12 NCERT Solutions Question 1.
Find the area of the circle 4x² + 4y² = 9 which is interior to the parabola x² = 4y.
Solution:
Ex 8.2 Class 12 NCERT Solutions
4x² + 4y² = 9
∴ x² + y² = \(\frac { 9 }{ 4 }\) … (1) is a circle with
centre (0,0) and radius = \(\frac { 3 }{ 2 }\)
x² = 4y … (2)
Substituting (2) in (1), we get 4y + y²
⇒ 4y² + 16y – 9 = 0
⇒ 4y² – 2y + 18y – 9 = 0
⇒ 2y(2y – 1) + 9(2y – 1) = 0
⇒ (2y – 1)(2y + 9) = 0
⇒ y = \(\frac { 1 }{ 2 }\), y = \(\frac { – 9 }{ 2 }\)
∴ y = \(\frac { 1 }{ 2 }\)
Substitute y = \(\frac { 1 }{ 2 }\) in (2) we get x = ± \(\sqrt{2}\)
∴ The point of intersection of the curves are (- \(\sqrt{2}\), \(\frac { 1 }{ 2 }\)) and (\(\sqrt{2}\), \(\frac { 1 }{ 2 }\))
Since the shaded region is symmetric with respect to y-axis,
Required Area = 2[Area under the circle – Area under the parabola] lying in the first quadrant between the lines x = 0 and x = \(\sqrt{2}\)
Exercise 8.2 Class 12 NCERT Solutions

Exercise 8.2 Class 12 NCERT Solutions Question 2.
Find the area bounded by curves (x – 1)² + y² = 1 and x² + y² = 1.
Solution:
8.2 Class 12 NCERT Solutions
x² + y² = 1 is a circle with centre at origin and intersecting positive x-axis at (1, 0).
(x – 1)² + y = 1 is a circle with centre at the origin and passing through the origin.
Solving x² + y² = 1 and (x – 1)² + y² = 1,
we get x² – (x – 1)² = 0
(x – x + 1)(x + x – 1) = 0
2x – 1 = 0
∴ x = \(\frac { 1 }{ 2 }\)
When x = \(\frac { 1 }{ 2 }\), we get (\(\frac { 1 }{ 2 }\))² + y² = 1
y² = \(\frac { 3 }{ 4 }\)
∴ y = \(\frac{\pm \sqrt{3}}{2}\)
Hence the points of intersection of the two circles are (\(\frac { 1 }{ 2 }\), \(\frac{\pm \sqrt{3}}{2}\)) and (\(\frac { 1 }{ 2 }\), \(\frac{\pm \sqrt{- 3}}{2}\)).
The area bounded by the two curves is sym-metric w.r.t. x-axis.
∴ Required area = 2 x shaded area … (1)
Area of shaded region = Area under arc OA + Area under arc AC
Ex 8.2 Class 12 Maths Ncert Solutions

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.2

8.2 Class 12 NCERT Solutions Question 3.
Find the area of the region bounded by the curves y = x² + 2, y = x, x = 0 and x = 3.
Solution:
Equation of the parabola is y = x² + 2 or x² = (y – 2)
Its vertex is (0,2) axis is y-axis.
Boundary lines are y = x, x = 0, x = 3.
Graphs of the curve and lines have been shown in the figure.
Area of the region PQRO = Area of the region OAQR – Area of region OAP
Exercise 8.2 Class 12 Maths Ncert Solutions

Ex 8.2 Class 12 Maths Ncert Solutions Question 4.
Using integration find the area of region bounded by the triangle whose vertices are (-1, 0), (1, 3) and (3, 2).
Solution:
Let the vertices of the triangle are A(- 1, 0), B(1, 3) and C(3, 2).
Ex 8.2 Class12 NCERT Solutions
Equation of AB is y – 0 = \(\frac { 3 – 0 }{ 1+1 }\)(x+1)
i.e, y = \(\frac { 3 }{ 2 }\)(x + 1)
Equation of BC is y – 3 = \(\frac { 2 – 3 }{ 3 – 1 }\)(x – 1)
i.e, y – 3 = \(\frac { – 1 }{ 2 }\)(x – 1) ∴ y = \(\frac { 7 – x }{ 2 }\)
Equation of AC is y – 0 = \(\frac { 2 – 0 }{ 3 + 1 }\) (x + 1)
i.e., y = \(\frac { 1 }{ 2 }\)(x + 1)
Area of ∆ ABC = Area of ∆ ADB + Area of trapezium BDEC – Area of ∆ AEC
Ex 8.2 Class 12 Ncert Solutions

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.2

Exercise 8.2 Class 12 Maths Ncert Solutions Question 5.
Using integration find the area of the triangular region whose sides have the equations y = 2x + 1,y = 3x + 1 and x = 4.
Solution:
The equations of sides of the triangle are
y = 2x+ 1 … (1), y = 3x + 1 … (2), x = 4 … (3)
Solving equations (1) and (2), we get x = 0 and y = 1
Let A be the point (0,1)
Solving equations (1) and (3), we get x = 4 and y = 9.
Let B be the point (4, 9) Solving equations (2) and (3) we get x = 4 and y = 13
Let C be the point (4, 13)
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.2 5a

Ex 8.2 Class12 NCERT Solutions Question 6.
Smaller area bounded by the circle x² + y² = 4 and the line x + y = 2
(a) 2 (π – 2)
(b) π – 2
(c) 2π – 1
(d) 2(π + 2)
Solution:
x² + y² = 4 intersects the positive x-axis at (2, 0) and the positive y-axis at (0, 2). The line x + y = 2 passes through (2, 0) and (0, 2).
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.2 8
Required area is shaded in the figure. Required Area = (Area of circle – Area under the line) lying in the first quadrant
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.2 8a

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.2

Ex 8.2 Class 12 Ncert Solutions Question 7.
Area lying between the curves y² = 4x and y = 2x.
(a) \(\frac { 2 }{ 3 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 3 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(d) \(\frac { 3 }{ 4 }\)
Solution:
(b) \(\frac { 1 }{ 3 }\)
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.2 9
The given curves are y² = 4x … (1)
y = 2x … (2)
4x(x – 1) = 0 ⇒ x = 0, x = 1
When x = 0, y = 0
When x = 1, y = 2
The points of intersection are (0, 0) and (1, 2)
Required area is shaded in the figure.
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.2 10

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.2 Read More »

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.1

These NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.1 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts. https://mcq-questions.com/ncert-solutions-for-class-12-maths-chapter-8-ex-8-1/

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Exercise 8.1

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.1

Question 1.
Find the area of the region bounded by the curve y² = x and the lines x = 1, x = 4, and the x-axis.
Solution:
The required area is shaded in the figure and lies between the lines x = 1 and x = 4. Hence the limits of integration are 1 and 4.
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.1 1

Question 2.
Find the area of the region bounded by y² = 9x, x = 2, x = 4 and x-axis in the first quadrant
Solution:
The required area is shaded in the figure lies between the lines x = 2 and x = 4. Hence the limits of integration are 2 and 4.
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.1 2

Question 3.
Find the area of the region bounded by x² = 4y, y = 2, y = 4 and the y-axis in the first quadrant.
Solution:
x² = 4y ∴ x = 2\(\sqrt{y}\)
The required area is shaded in the figure and lies between the lines y = 2 and y = 4. Hence the limits of integration are 2 and 4.
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.1 3

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.1

Question 4.
Find the area of the region bounded by the ellipse \(\frac { { x }^{ 2 } }{ 16 } +\frac { { y }^{ 2 } }{ 9 }\) = 1
Solution:
i. Put y = o in \(\frac { { x }^{ 2 } }{ 16 } +\frac { { y }^{ 2 } }{ 9 }\) = 1, we get \(\frac{x^{2}}{16}=1\)
i.e., x² = 16 ∴ x = ± 4
∴ The points of intersection with x-axis are (-4, 0) and (4, 0)
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.1 4

ii. The shaded area lies between x = 0 and x = 4.
∴ The limits of integration are 0 and 4.
The curve is symmetrical w.r.t both the axes
∴ Required area = 4 x area of the shaded region
\(\frac { { x }^{ 2 } }{ 16 } +\frac { { y }^{ 2 } }{ 9 }\) = 1 i.e., \(\frac{y^{2}}{9}=1\) – \(\frac{x^{2}}{16}=1\)
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.1 5

Question 5.
Find the area of the region bounded by the ellipse \(\frac { { x }^{ 2 } }{ 4 } +\frac { { y }^{ 2 } }{ 9 } \) = 1
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.1 6
The points of intersection of the curve and the x-axis is obtained by substituting y = 0 in the equation of the curve.
We get \(\frac{x^{2}}{4}=1\), x² = 4 ∴ x = ±2
The curve intersects the x-axis at (-2, 0) and (2,0).
\(\frac { { x }^{ 2 } }{ 4 } +\frac { { y }^{ 2 } }{ 9 } \) = 1 ∴ \(\frac{y^{2}}{9}\) = 1 – \(\frac{x^{2}}{4}=1\)
= \(\frac{4-x^{2}}{4}\)
∴ y² = \(\frac { 9 }{ 4 }\)(4 – x²) ∴ y = \(\frac{3}{2} \sqrt{4-x^{2}}\)
The curve is symmetrical about both the axes.
Area of the ellipse = 4 x area of the shaded region
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.1 7

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.1

Question 6.
Find the area of the region in the first quadrant enclosed by x-axis, line x = \(\sqrt{3}\)y and the circle x² + y² = 4.
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.1 8
The given equations are x = \(\sqrt{3}\)y … (1)
x² + y = 4 … (2)
To get the point of intersection of the line and the circle, solve (1) and (2)
From (1), we get y = \(\frac{x}{\sqrt{3}}\)
∴ (2) → x² + \(\left(\frac{x}{\sqrt{3}}\right)^{2}\) = 4 ⇒ x² + \(\frac{x^{2}}{3}\) = 4
\(\frac{4x^{2}}{3}\) = 4 ⇒ x² = 3 ⇒ x = ±\(\sqrt{3}\)
To get the point of intersection of the circle and x-axis puty = 0 in (2)
(2) → x² = 4 ∴x = ± 2
∴ The x coordinate of A and B are \(\sqrt{3}\) and 2 respectively.
Required area = Area of OAC + Area of ACB
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.1 9

Question 7.
Find the area of the smaller part of the circle x² + y² = a² cut off by the line x = \(\frac { a }{ \sqrt { 2 } }\).
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.1 10
x² + y² = a² is a circle which intersects the positive x axis at (a, 0).
x² + y² = a²
∴ y = \(\sqrt{a^{2}-x^{2}}\)
The required area is shaded in the figure and lies between x = \(\frac { a }{ \sqrt { 2 } }\) and x – a
∴ Limits of integration are \(\frac { a }{ \sqrt { 2 } }\) and a
Area of the shaded region = 2 x Area of the shaded region in the first quadrant
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.1 11

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.1

Question 8.
The area between x = y² and x = 4 is divided into two equal parts by the line x = a, find the value of a.
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.1 12
The given curves are x = y² … (1)
x = 4 ….. (2) and x = a … (3)
Since the line x = a divides the area in two equal parts, we get \(2 \int_{0}^{a} y d x=2 \int_{a}^{4} y d x\)
Since the areas are symmetric w.r.t. x-axis
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.1 13

Question 9.
Find the area of the region bounded by the parabola y = x² and y = |x|.
Solution:
Clearly x² = y represents a parabola with vertex at (0, 0) positive direction of y-axis as its axis it opens upwards.
y = |x| i.e., y = x and y = – x represent two lines passing through the origin and making an angle of 45° and 135° with the positive direction of the x-axis.
The required region is the shaded region as shown in the figure. Since both the curve are symmetrical about y-axis.
So,
Required area = 2 (shaded area in the first quadrant)
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.1 14

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.1

Question 10.
Find the area bounded by the curve x² = 4y and the line x = 4y – 2
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.1 15
The given curves are x² = 4y … (1)
and x – 4y – 2 … (2)
Substituting (2) in (1),
we get (4y – 2)² = 4y
⇒ 16y² – 16y + 4 = 4y
⇒ 16y² – 20y + 4 = 0
⇒ 4y² – 5y + 1 = 0
⇒ 4y² – 4y – y + 1 = 0
⇒ 4y(y – 1) – 1(y – 1) = 0
⇒ (y – 1)(4y – 1) = 0
⇒ y = 1, y = \(\frac { 1 }{ 4 }\)
When y = 1, x = 2
When y = \(\frac { 1 }{ 4 }\), x = – 1
∴ Points of intersection are (-1, \(\frac { 1 }{ 4 }\)) and (2, 1)
The required area is shaded in the figure. Required area = (Area under the line x = 4y – 2) – (Area under the parabola x² = 4y) :
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.1 16

Question 11.
Find the area of the region bounded by the curve y² = 4x and the line x = 3.
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.1 17
The given curves are y² = 4x … (1)
and x = 3
The shaded region is symmetric w.r.t. x-axis.
∴ Required area = 2 x Shaded area in the first quadrant
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.1 18

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.1

Question 12.
Area lying in the first quadrant and bounded by the circle x² + y² = 4 and the lines x = 0 and x = 2 is
(a) π
(b) \(\frac { \pi }{ 2 } \)
(c) \(\frac { \pi }{ 3 } \)
(d) \(\frac { \pi }{ 4 } \)
Solution:
(a) π
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.1 19

Question 13.
Area of the region bounded by the curve y² = 4x, y-axis and the line y = 3 is
(a) 2
(b) \(\frac { 9 }{ 4 }\)
(c) \(\frac { 9 }{ 3 }\)
(d) \(\frac { 9 }{ 2 }\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.1 20

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals Ex 8.1 Read More »

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.11

These NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.11 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts. https://mcq-questions.com/ncert-solutions-for-class-12-maths-chapter-7-ex-7-11/

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Exercise 7.11

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.11

Ex 7.11 Class 12 NCERT Solutions Question 1.
\(\int _{ 0 }^{ \frac { \pi }{ 2 } }{ { cos }^{ 2 }x\quad dx }\)
Solution:
Ex 7.11 Class 12 NCERT Solutions

7.11 Class 12 NCERT Solutions Question 2.
\(\int _{ 0 }^{ \frac { \pi }{ 2 } }{ \frac { \sqrt { sinx } }{ \sqrt { sinx } +\sqrt { cosx } } dx } \)
Solution:
7.11 Class 12 NCERT Solutions

Exercise 7.11 Maths Class 12 Question 3.
\(\int_{0}^{\frac{\pi}{2}} \frac{\sin ^{\frac{3}{2}} x d x}{\sin ^{\frac{3}{2}} x+\cos ^{\frac{3}{2}} x}\)
Solution:
Exercise 7.11 Maths Class 12

7.11 Maths Class 12 NCERT Solutions Question 4.
\(\int_{0}^{\frac{\pi}{2}} \frac{\cos ^{5} x d x}{\sin ^{5} x+\cos ^{5} x}\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.11 4

Exercise 7.11 Class 12  Question 5.
\(\int_{-5}^{5}|x+2| d x\)
Solution:
|x+2| = x + 2 if x + 2 ≥ 0 ⇒ x ≥ – 2
|x+2| = -(x + 2) if x + 2 < 0 ⇒ x < – 2
7.11 Maths Class 12 NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.11

Ex 7.11 Class 12 Maths Ncert Solutions Question 6.
\(\int_{2}^{8}|x-5| d x\)
Solution:
Ex 7.11 Class 12 Maths Ncert Solutions

Ex7.11 Class 12 NCERT Solutions Question 7.
\(\int _{ 0 }^{ 1 }{ x(1-x)^{ n }dx } =I\)
Solution:
Ex7.11 Class 12 NCERT Solutions

Class 12 Ex 7.11 NCERT Solutions Question 8.
\(\int _{ 0 }^{ \frac { \pi }{ 4 } }{ log(1+tanx)dx } \)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.11 7

7.11 Class 12 Maths Question 9.
\(\int_{0}^{2} x \sqrt{2-x} d x\)
Solution:
Class 12 Ex 7.11 NCERT Solutions

Class 12 Maths Exercise 7.11 Solutions Question 10.
\(\int_{0}^{\frac{\pi}{2}}(2 \log \sin x-\log \sin 2 x)\)dx
Solution:
7.11 Class 12 Maths

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.11

Question 11.
\(\int_{-\frac{\pi}{2}}^{\frac{\pi}{2}} \sin ^{2} x d x\)
Solution:
Here f(x) = sin²x
∴ f(x) = sin²(-x) = [sin(-x)]²
= (-sinx)² = sin²x
Since f(-x) = f(x),
f(x) = sin²x is an even function.
Class 12 Maths Exercise 7.11 Solutions

Question 12.
\(\int_{0}^{\pi} \frac{x d x}{1+\sin x}\)
Solution:
Exercise 7.11 Class 12 Maths

Question 13.
\(\int _{ \frac { -\pi }{ 2 } }^{ \frac { \pi }{ 2 } }{ { sin }^{ 7 } } xdx\)
Solution:
Let f(x) = sin7 xdx
⇒ f(-x) = -sin7 x = -f(x)
⇒ f(x) is an odd function of x
⇒ \(\int _{ \frac { -\pi }{ 2 } }^{ \frac { \pi }{ 2 } }{ { sin }^{ 7 } } xdx=0\)

Question 14.
\(\int _{ 0 }^{ 2\pi }{ { cos }^{ 5 } } xdx\)
Solution:
Let f(x) = cos5 x
f(2π – x) = cos5(2π – x) = cos5 x
f(2π – x) = f(x)
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.11 12

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.11

Question 15.
\(\int _{ 0 }^{ \frac { \pi }{ 2 } }{ \frac { sinx-cosx }{ 1+sinx\quad cosx } dx } \)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.11 13

Question 16.
\(\int_{0}^{\pi} \log (1+\cos x) d x\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.11 14

Question 17.
\(\int_{0}^{a} \frac{\sqrt{x}}{\sqrt{x}+\sqrt{a-x}} d x\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.11 15

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.11

Question 18.
\(\int_{0}^{4}|x-1| d x\)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.11 16

Question 19.
Show that \(\int_{0}^{a} f(x) g(x) d x=2 \int_{0}^{a} f(x) d x\) if f and g are defined as f(x) = f(a – x) and g(x) + g(a – x) = 4
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.11 17

Question 20.
The value of
\(\int _{ \frac { -\pi }{ 2 } }^{ \frac { \pi }{ 2 } }{ \left( { x }^{ 3 }+xcosx+{ tan }^{ 5 }x+1 \right) dx } \) is
(a) 0
(b) 2
(c) π
(d) 1
Solution:
(c) π
Let f(x) = x³ + x cosx + tan5x
f(- x) = (- x)³ + (- x)cos(- x) + tan5(- x)
= – x³ – x cosx – tan5x
= – f(x)
∴ f(x) is an odd function
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.11 18

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.11

Question 21.
The value of \(\int_{0}^{\frac{x}{2}} \log \left(\frac{4+3 \sin x}{4+3 \cos x}\right) d x\) is
(a) 2
(b) \(\frac { 3 }{ 4 }\)
(c) 0
(d) – 2
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.11 19
I = – 1
2I = 0 Hence I = 0
Evaluate the following.

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.11 Read More »

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.8

These NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.8 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts. https://mcq-questions.com/ncert-solutions-for-class-12-maths-chapter-7-ex-7-8/

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Exercise 7.8

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.8

Question 1.
\(\int_{a}^{b} x d x\)
Solution:
Let I = \(\int_{a}^{b} x d x\)
f(x) = x, nh = b – a
f(a) = a
f[a + h) = a + h
f(a + 2 h) = a+ 2h,
……………………….
f[a + (n – 1)h) = a + (n – 1)h
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.8 1

Question 2.
\(\int_{0}^{5}(x+1) d x\)
Solution:
Let I = \(\int_{0}^{5}(x+1) d x\)
We have a = 0, b = 5 and f(x) = x + 1
nh = b-a = 5 – 0 = 5
f(0) = 0 + 1 = 1
f(0 + h) = 0 + h + 1 = h + 1
f(0 + 2h) = 0 + 2h + 1 = 2h + 1
………………………….
f(0 + (n – 1 )h) = 0 + (n – 1)h + 1 = (n – 1)h + 1
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.8 2

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.8

Question 3.
\(\int_{2}^{3} x^{2} d x\)
Solution:
Let I = \(\int_{2}^{3} x^{2} d x\)
f(x) = x², a = 2, b = 3, nh = b – a = 3 – 2 = 1
f(2) = 2² = 4,
f(2 + h) = (2 + h)² = 4 + h² + 4h
f(2 + 2h) = (2 + 2h)² = 4+ 4h² + 8h
………………………….
f(2 + (n – 1 )h) = (2 + (n – 1)h]² = 4 + (h – 1)²h² + 4(n – 1)h
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.8 3

Question 4.
\(\int_{1}^{4}\left(x^{2}-x\right) d x\)
Solution:
Let I = \(\int_{1}^{4}\left(x^{2}-x\right) d x\)
We have a = 1, b = 4, f(x) = x² – x and nh = b – a = 4 – 1 = 3
f(1) = 1² – 1 = 0
f(1 + h) = (1 + h)² – (1 + h) = h² + h
f(1 + 2h) = (1 + 2h)² – (1 + 2 h) = 2²h² + 2 h
………………………….
f(1 + n – 1)h) = [1 + (n – 1)h]² – [1 + (n – 1)h] = (n – 1)² h² +(n – 1 )h
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.8 4

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.8

Question 5.
\(\int_{-1}^{1} e^{x} d x\)
Solution:
Let I = \(\int_{-1}^{1} e^{x} d x\)
We have a = – 1, b = 1, f(x) = ex, nh = b – a = 1 + 1 = 2
f(- 1) = e-1
f(- 1 + h) = e-1+h
f(- 1 + 2h) = e-1+2h
………………………….
f(- 1 + (n – h)h) = e-1+(n-1)h
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.8 5

Question 6.
\(\int_{0}^{4}\left(x+e^{2 x}\right) d x\)
Solution:
Let I = \(\int_{0}^{4}\left(x+e^{2 x}\right) d x\)
f(x) = x + e2x
a = 0, b = 4, nh = b – a = 4 – 0 = 4
f(0) = 0 + e0 = 1
f(0 + h) = (0 + h) + e2(0+h) = h + e2h
f(0 + 2h) = (0 + 2h) + e2(0+h) = 2h + e2h
………………………….
f(0 + (n – 1)h) = (0 + (n – 1 )h) + e2(0+h)=(n – 1 )h + e2(n-1)h
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.8 6

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 Integrals Ex 7.8 Read More »

error: Content is protected !!