Author name: Prasanna

Bholi Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 9

MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 9 Bholi with Answers

I. “Ramlai stood rooted to the ground, his head bowed low with the weight of grief and shame. The flames of the sacred fire slowly died down.Everyone was gone. Ramlai turned to Bholi and said, “But what about you, no one will ever marry you now. What shall we do with you?” And Sulekha said in a voice that was calm and steady. “Don’t you worry, Pitaji! In your old age I will serve you and Mother and I will teach in the same School where I learnt so much. Isn’t that right, Ma’am?” The Teacher had all along stood in a corner, watching the Drama. “Yes, Bholi, of course,” she replied. And in her smiling eyes was the light of a deep satisfaction that an Artist feels when contemplating the completion of her Masterpiece.”

Question 1.

Ramlai stood rooted to the ground because he:

(A) Was moved by what he heard.
(B) Was influenced by Bholi’s words.
(C) Was in a state of shock.
(D) Was in an immovable position.
Answer:
(C) Was in a state of shock.

Explanation:
Ramlai was in grief and full of shame. He was shocked.

Bholi Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 9

Question 2.

Bholi had refused to get married as:

(A) Her father couldn’t afford the Dowry that was demanded.
(B) The Bridegroom had been greedy and was disrespectful. ’
(C) The Bridegroom had insulted her Father.
(D) Her Father was getting her married to a Man older to her.
Answer:
(B) The Bridegroom had been greedy and was disrespectful. ’

Explanation:
Bholi was a girl of self-dignity. She was against Dowry and did not want to marry a person who wanted Dowry or could not show due respect towards others – especially Women.

Question 3.

Pick the sentence that brings out the meaning of ‘contemplating’ as used in the extract.

(A) Contemplating sharing my belongings with someone is definitely tough.
(B) She took some time to respond as she was contemplating what to say.
(C) I was contemplating my reflection in the mirror and was speechless. v
(D) She was contemplating through the pages of the document that was with her.
Answer:
(B) She took some time to respond as she was contemplating what to say.

Explanation:
In the extract, contemplating is used to mean Planning or intending. This meaning is reflected in option (B).

Question 4.

Why did the Teacher stand in one corner watching the Drama?

(A) She was elated to see what was happening.
(B) She wanted to see what Bholi would be doing.
(C) She didn’t want to interfere in a Family matter.
(D) She had faith in Bholi standing up for herself.
Answer:
(D) She had faith in Bholi standing up for herself.

Explanation:
The Teacher was sure about what she had taught to Bholi. She was confident that her teachings will make Bholi stand for herself and her dignity in the right manner.

Bholi Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 9

Question 5.

Pick the option that includes the correct matches of Column A with Column B.

Column AColumn B
I. Bholi(i) independent and confident
II. Ramlal(ii) burdenless and free
III. Teacher(iii) sense of contentment and accomplishment
(iv) embarrassed and anxious

(A) I-(ii); Il-(iv); Ill-(iii)
(B) I-(i); Il-(iv); Ill-(iii)
(C) I-(iii); Il-(ii); III-(i)
(D) I-(ii); Il-(iii); III-(iv)
Answer:
(B) I-(i); Il-(iv); Ill-(iii)

II. “What’s the matter with you, you fool”? Shouted Ramlal. “I am only taking you to School.” Then he told his Wife, “Let her wear some Decent Clothes today or else what will the Teachers and the other School Girls think of us when they see her New clothes had never been made for Bholi. The Old Dresses of her Sisters were passed on to her. No one cared to mend or wash her clothes. But today, she was lucky to receive a Clean Dress which had shrunk after many washings and no longer fitted Champa. She was even bathed and oil was rubbed into her dry and matted hair. Only then did she believe that she was being taken to a Place better than her Home! When they reached the School, the Children were already in their Classrooms.”

Question 1.

Why did Ramlal call Bholi a fool?

This was because:
(A) Bholi had become hysterical and was screaming.
(B) Bholi shouted in fear and pulled her hand away. ,
(C) Bholi was behaving foolishly and was running away.
(D) Bholi had been behaving very strangely with her Father. ’
Answer:
(B) Bholi shouted in fear and pulled her hand away. ,

Explanation:
Ramlal called Bholi a fool because when he took her hand to take her to school, she screamed and pulled her hand away.

Bholi Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 9

Question 2.

Pick the sentence that brings out the meaning of ‘decent’ as used in the extract.

(A) He gets a decent amount of salary.
(B) One must be decent when having a conversation with Strangers.
(C) She was dressed in a decent manner for the Interview.
(D) It was very decent of him to lend me some Money.
Answer:
(C) She was dressed in a decent manner for the Interview.

Explanation:
In the extract, decent has been used to mean proper attire, which is the same as used in option

Question 3.

Pick the option that best describes how Bholi felt at the end of her First Day in School.

(A) Lost and scared
(B) Calm and Peaceful
(C) Elated and Peaceful
(D) Hopeful and Elated
Answer:
(D) Hopeful and Elated

Explanation:
Bholi was hoping to make new friends and get accustomed to her New Class and School very soon

Question 4.

Why was Bholi’s hair matted?

(A) It was entangled and oiled.
(B) It was never oiled or combed.
(C) It was not combed regularly.
(D) It was unkempt and oiled.
Answer:
(B) It was never oiled or combed.

Explanation:
Bholi’s hairs were never oiled or combed earlier, so they looked matted and everyone in Class 1 1 made fun of how her hairs looked.

Bholi Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 9

Question 5.

What fear did Bholi have when she was told about being taken to School?

(A) She thought she was going to be neglected by her Parents.
(A) She thought her Parents were going to get rid of her.
(C) She felt that she would be thrown out of the House and sold.
(D) She thought her Parents were thinking of ways to throw her out.
Answer:
(C) She felt that she would be thrown out of the House and sold.

MCQ Questions for Class 10 English with Answers

Bholi Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 9 Read More »

The Hack Driver Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 8

MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 8 The Hack Driver with Answers

I. After Graduating with Honours, 1 became a Junior Assistant Clerk in a Magnificent Law Firm. I was sent, not to prepare Legal briefs, but to Serve Summons, like a Cheap Private Detective. I had to go to Dirty and Shadowy Corners of the City to seek out My Victims. Some of the larger and more self confident ones even beat me up. I hated this unpleasant work and the side of city life it revealed to me.

Question 1.

The Law Firm that The Narrator joined was:

(A) Splendid.
(B) Philanthropic.
(C) Reputable.
(D) Contemporary.
Answer:
(A) Splendid.

Explanation:
The Narrator had joined one of the Top Law Firms of the Town. The Law Firm he joined was Superb, Impressive and Marvellous (Splendid).

The Hack Driver Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 8

Question 2.

‘Like a Cheap Private Detective’ is a reference to the fact that the Speaker:

(A) Wasn’t drawing as good a salary as a Detective.
(B) Was upset about working in the Private Sector.
(C) Wasn’t trying to be an Established Detective.
(D) Was disappointed with his allotted work.
Answer:
(D) Was disappointed with his allotted work.

Explanation:
After joining the Best Law Firm, he was hoping to represent Prestigious Firms in Legal Cases, | but was asked to Serve Summons on Clients. So, he was deeply disappointed.

Question 3.

Which of the following options was NOT a part of this Unpleasant work?

(A) Searching for Law-breakers.
(B) Serving Summons.
(C) Getting beaten up.
(D) Preparing Legal Documents.
Answer:
(D) Preparing Legal Documents.

Explanation:
He was not allotted the work of preparing legal documents which was the work he was actually looking forward to do.

The Hack Driver Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 8

Question 4.

The Shadowy Corners of the City conjure up Images of Places:

(A) With many trees to provide shade.
(B) Where crime is not uncommon.
(C) Which receive absolutely no sunlight.
(D) With tall Buildings and their shadows.
Answer:
(B) Where crime is not uncommon.

Question 5.

Choose the option that is NOT TRUE.

The Speaker found this side of the city life unpleasant because it revealed People who had:

(A) Robbed others of their Belongings.
(B) Threatened others.
(C) Swindled the Innocent.
(D) Served Summons for a Case.
Answer:
(A) Robbed others of their Belongings.

II. Fritz looked at me, hiding behind Bill. He hesitated and then admitted, “Yes, he was in here a little while ago. Guess he’s gone over to Gustaff’s to get a shave.” “Well, if he comes in, tell him I’m looking for him.” We drove to Gustaff’s Barber shop. Again, Bill went in first, and I lingered at the Door. He asked not only the Swede but Two Customers if they had seen Lutkins. The Swede had not. He said angrily, “I haven’t seen him and don’t care to. But if you find him, you can just collect that Dollar Thirty-five, he owes me.” One of the Customers thought he had seen Lutkins walking down Main Street, this side of the Hotel.

Question 1.

Fritz’s hesitation was on account of wanting to:

(A) Take a moment to comprehend and fall in with the prank.
(B) Understand what was being asked and answer accordingly.
(C) Pretend ignorance at the question asked to waste time.
(D) Confirm that it was him being addressed, before replying.
Answer:
(A) Take a moment to comprehend and fall in with the prank.

The Hack Driver Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 8

Question 2.

The Narrator lingered at the Door while Bill went in first and made enquiries. Pick up the option that does not correctly use the word ‘linger’ in the sentence:

(A) It’s best if you can linger in the Lobby while I get my luggage.
(B) I blurted out the final question that had been lingering in my mind. ^
(C) If a Customer lingers over a Product, the Cameras zoom in to record facial expressions.
(D) Mom reminded us that Household Business cannot be lingered hastily.
Answer:
(D) Mom reminded us that Household Business cannot be lingered hastily.

Explanation:
Linger means to stay and wait.

Question 3.

The Narrator hovered near the Door because he:

(A) Wanted to eavesdrop on the conversation.
(B) Didn’t trust Bill to enquire sternly.
(C) Had been asked to remain there by Bill.
(D) Found the Interior too stuffy.
Answer:
(C) Had been asked to remain there by Bill.

Explanation:
Bill very cleverly made him wait in the background while he arranged to play prank on him in association with his friends.

Question 4.

One person mentioned that he had seen Lutkins walking down Main Street. This was an example of:

(A) Being taken to the cleaners.
(B) Sending someone on a wild goose chase.
(C) Stretching the truth.
(D) Making scales fall off someone’s eyes.
Answer:
(B) Sending someone on a wild goose chase.

Explanation:
To send someone on a wild goose chase means to send someone to find something which is difficult or impossible to find. When Bill was already with the Narrator, it was impossible to find him in any other direction.

The Hack Driver Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 8

Question 5.

The extract is an example of writing in the style of a/an:

(A) Personal narrative.
(B) Biography.
(C) Historical fiction.
(D) Research article.
Answer:
(A) Personal narrative.

Explanation:
The Story appears to be written from the point of the person who personally experienced it all. It is like a Personal narrative.

MCQ Questions for Class 10 English with Answers

The Hack Driver Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 8 Read More »

The Necklace Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 7

MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 7 The Necklace with Answers

I. “She suffered incessantly, feeling herself born for all delicacies and’luxuries. She suffered from the Poverty of her Apartment, the Shabby Walls and the Worn Chairs. All these things tortured and angered her. When she sea ted herself for Dinner opposite her Husband who uncovered the Tureen with a delighted air, saying, “Oh! the Good Potpie! I know nothing better than that…,” she would think of Elegant Dinners of Shining Silver; she thought of the Exquisite Food served in Marvellous Dishes. She had neither Frocks nor Jewels, nothing. And she loved only those things. She had a Rich Friend, a Schoolmate at the Convent, who she did not like to visit. She suffered so much when she returned. She wept for whole days from despair and disappointment.”

Question 1.

Choose the options that list the set of statements that are NOT TRUE according to the given extract:

1. Matilda was very pleased with her life.
2. Matilda envied her friend for being well-off.
3. M Loisel didn’t appreciate what Matilda cooked.
4. Matilda despised the fact that she lived a Life of Poverty.
5. Matilda never felt troubled, though she desired a Luxurious Life.
6. Matilda thought of Grand Dinners and Silverware sitting at the Dinner table.
7. Matilda felt depressed after visiting her friend.

(A) Options 1, 3 & 6
(B) Options 3, 5 & 7
(C) Options 1, 3 & 5
(D) Options 2,4 & 7
Answer:
(C) Options 1, 3 & 5

Explanation:
Matilda was highly dissatisfied and displeased with her life. M Loisel always appreciated whatever Matilda cooked even if he did not like the food at all. Matilda desired Luxurious Life and was troubled by the Pettiness of her Own Life.

The Necklace Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 7

Question 2.

Which word does ‘delicacies’ NOT correspond to?

(A) Etherealness
(B) Elegance
(C) Exquisiteness
(D) Robustness
Answer:
(D) Robustness

Explanation:
Etherealness means belonging to some other World, elegance means grace and exquisiteness J and loveliness can be used to refer to delicacies or delicate items. Such delicate items cannot be robust or ; strong.

The Necklace Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 7

Question 3.

Choose the answer that lists the correct option of what a ‘Tureen’ is?

The Necklace Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 7 1
(A) Option (i)
(B) Option (ii)
(C) Option (iii)
(D) Option (iv)
Answer:
(C) Option (iii)

Explanation:
Tureen is a serving dish. Option (i) is cooker used to Cook food, option (ii) is like an Earthen pot used to store and pour liquids, option (iv) is a bowl used to store food. Option (iii) has a spoon with it which can be used to serve dishes.

Question 4.

Choose the characteristic displayed by M Loisel in the extract.

(A) Conceited
(B) Contended
(C) Appeased
(D) Subdued
Answer:
(B) Contended

Explanation:
M. Loisel is contended with his life in stark contrast to the lookout of Matilda towards life who was highly discontented with her life.

Question 5.

The extract uses the phrase ‘Elegant Dinners’. Which of the following expressions is incorrect with respect to the word ‘elegant’?

The Necklace Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 7 2
(A) Option (i)
(B) Option (ii)
(C) Option (iii)
(D) Option (iv)
Answer:
(C) Option (iii)

II. “He was silent, stupefied, in dismay, at the sight of his Wife is the matter?” By a violent effort, she had controlled her vexation and responded in a calm voice, wiping her moist cheeks, “Nothing. Only I have no Dress and consequently I cannot go to this affair. Give your Card to some Colleague whose Wife is better fitted out than He was grieved, but answered, “Let us see, Matilda. How much would a Suitable Costume cost, something that would serve for other occasions, something very simple? She reflected for some seconds thinking of a sum that she could ask for without bringing with it an immediate refusal and a frightened exclamation from the Economical Clerk.

The Necklace Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 7

Question 1.

What does ‘Economical Clerk’ indicate?

(A) M Loisel was a Spendthrift even though he earned a lot.
(B) M Loisel was Thrifty as he had a Major Income.
(C) M Loisel calculated money all the time as he was a Clerk.
(D) M Loisel was Stingy about Money and didn’t spend it.
Answer:
(B) M Loisel was Thrifty as he had a Major Income.

Explanation:
Spendthrift is one who has money but does not want to spend it. He has not collected money. Stingy is almost same as Spendthrift. Loisel had a Meagre (low) Income and was Thrifty (One does not spend much).

Question 2.

Pick the option that correctly classifies fact/s (P) and The Necklace Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 7 3

(A) F-l, 2 and 0-3,4
(B) F-3,0-1,2,4
(C) F-2, 4, 0-1, 3
(D) F-2,3, 4, 0-1
Answer:
(B) F-3,0-1,2,4

Explanation:
‘l think..’I feel…’ and ‘I really don’t think…’ are used to express opinion about someone. ‘It is important’ is a statement of fact.

The Necklace Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 7

Question 3.

Fick the correct set that matches with the feelings of the highlighted words related to the characters:

Matilda: By a violent effort, she had controlled…
M Loisel: He was grieved….
(i) Matilda felt aggressive; M Loisel was troubled
(ii) Matilda was irritated; M Loisel was upset and cried .
(iii) Matilda tried extremely hard; M Loisel felt intense sorrow
(iv) Matilda was quite calm; M Loisel’s heart ached for love

(A) Option (i)
(B) Option (ii)
(C) Option (iii)
(D) Option (iv)
Answer:
(C) Option (iii)

Question 4.

M Loisel was astonished seeing his Wife’s reaction. He writes a Diary entry that night. Complete the entry with the missing words, by choosing the correct option.

11 January, Monday   9:00 pmI thought Matilda would be (i) ……… seeing the Invitation in my hand.
However, her reaction has left me (ii)…………  I don’t know how I
would be able to (iii)……….. a new dress for her.

(A) (i) vexed (ii) disturbed (iii) bring
(B) (i) elated (ii) disturbed (iii) afford
(C) (i) keen (ii) depressed (iii) bring
(D) (i) elated (ii) distressed (iii) afford
Answer:
(D) (i) elated (ii) distressed (iii) afford

Explanation:
When One sees an Invitation, he/she feels happy (elated). The reaction may leave the other person troubled or upset (distressed). There was confusion how the Funds for the Dress will be managed (afforded).

The Necklace Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 7

Question 5.

Choose the option that gives the most appropriate response to the statement made by the Speaker.

The Necklace Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 7 4
(A) I think Matilda was being unreasonable and unrealistic.
(B) I feel that M Loisel loved Matilda and wanted her to be happy.
(C) In my opinion M Loisel was being too harsh with Matilda.
(D) I feel that M Loisel should not have brought the Invitation home.
Answer:
(B) I feel that M Loisel loved Matilda and wanted her to be happy.

Explanation:
Loisel loved his wife too much and had spoiled (pampered) her.

MCQ Questions for Class 10 English with Answers

The Necklace Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 7 Read More »

The Making of a Scientist Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 6

MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 6 The Making of a Scientist with Answers

I. “I didn’t get any real results,” he said. “But I went ahead and showed that I had tried the Experiment. This time I won.” The next year his Science Fair Project was testing the Theory that Viceroy Butterflies copy Monarchs. The Theory was that Viceroys look like Monarchs because Monarchs don’t taste good to Birds. Viceroys, on the other hand, do taste good to Birds. So, the more they look like Monarchs, the less likely they are to become a Bird’s Dinner. Ebright’s Project was to see whether, in fact, Birds would eat Monarchs. He found that a starling would not eat ordinary Bird food. It would eat all the Monarchs it could get.

Question 1.

Choose the option listing Ebright’s Qualities as depicted by the above extract.

1. Persevering
2. Visionary
3. Determined
4. Liberal
5. Conceited

(A) Options 1 & 2
(B) Options 3 & 5
(C) Options 1 & 3
(D) Options 4 & 5
Answer:
(C) Options 1 & 3

Explanation:
The extract depicts Ebright as resolute (persevering and determined).

The Making of a Scientist Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 6

Question 2.

According to the Dictionary, ‘fair’ as a noun, shows the following meanings.

Choose the option that lists the meaning similar to the usage to that in the extract.
(A) A gathering of Stalls and Amusements for Public Entertainment.
(B) A Competitive Exhibition showcasing Products or Ideas. ’
(C) A Periodic Gathering for the Sale of Goods.
(D) An Annual Exhibition of Livestock, Agricultural products, etc., held by a Town, County or State.
Answer:
(B) A Competitive Exhibition showcasing Products or Ideas. ’

Explanation:
Ebright was performing an Experiment at a Science ‘Fair’ where young minds were showcasing their ideas.

Question 3.

Choose the option that is true for the two statements given about the information in the extract:

Statement 1- Starling feeds on Viceroys.
Statement 2- Starling does not eat Seeds and Insects.
(A) Both statements are clearly mentioned in the extract.
(B) Statement 1 cannot be clearly inferred from the Text and statement 2 is true.
(C) Statement 1 is false and statement 2 cannot be clearly inferred from the Extract.
(D) Both statements need to be inferred from the given Extract.
Answer:
(C) Statement 1 is false and statement 2 cannot be clearly inferred from the Extract.

Explanation:
Starling likes to eat Monarchs and not Viceroys. What the author means by ordinary Bird food is not clarified in the passage, so Statement 2 cannot be inferred from the extract.

Question 4.

Choose the statements that are TRUE for the given extract contextually:

1. Ebright didn’t get any Results for the Experiment he conducted on Butterflies.
2. Monarchs tasted awfully to the Birds.
3. Ebright wanted to explore the possibility of Monarchs getting eaten by Birds.
4. He wanted to prove that Viceroys are look alikes of Monarchs.

(A) 1,2
(B) 2,3
(C) 1,3
(D) 2,4
Answer:
(B) 2,3

Explanation:
Ebright did get the wanted results from his Experiment. Everyone knew that Monarchs are look alikes of Viceroys, so he did not want to prove this.

The Making of a Scientist Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 6

Question 5.

Four Friends bring their Pets to a pet show. Choose the option that mentions the Friend with a starling as a pet. Friend has a Turtle named Missy.

Friend 2 has a Dragonfly named Majesty.
Friend 3 has a Rabbit named Molly.
Friend 4 has a Bird named Mitch.

(A) Friend 1
(B) Friend 2
(C) Friend 3
(D) Friend 4
Answer:
(D) Friend 4

II. When he saw those photos, Ebright didn’t shout, ‘Eureka!’ or even, ‘I’ve got it!’ But he believed that, along with his findings about Insect hormones, the photos gave him the answer to one of biology’s puzzles: how the cell can ‘read’ the blueprint of its DNA. DNA is the substance in the Nucleus of a Cell that controls heredity. It determines the form and function of the cell. Thus, DNA is the Blueprint for life. Ebright and his College Room-mate, James R. Wong, worked all that night Drawing Pictures and Constructing Plastic Models of Molecules to show how it could happen. Together they later wrote the paper that explained the Theory.

Question 1.

Choose the option that shows the picture of the type of task Ebright and Wong were engaged in, as per the extract.

The Making of a Scientist Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 6 1
(A) Option (1)
(B) Option (2)
(C) Option (3)
(D) Option (4)
Answer:
(C) Option (3)

Explanation:
Ebright and Wong were engaged in how it formed chains with other similar cells.Study of the Internal Functioning of a Biological Cell and how it formed chains with other similar cells.

The Making of a Scientist Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 6

Question 2.

Ebright was perhaps expected to shout ‘Eureka!’ because he had:

(A) Realised that he needed a Partner to work with to finalise his findings.
(B) Discovered something new and ‘Eureka!’ was a cry to announce it.
(C) Worked hard and was relieved at nearing the end of his Project.
(D) Given shape to the teachings of his Teachers by choosing this Field of Science.
Answer:
(B) Discovered something new and ‘Eureka!’ was a cry to announce it.

Explanation:
Eureka is a famous cry made at the time of a New Invention or Discovery. It owes its origin to the famous Greek Inventor and Mathematician, Archimedes.

Question 3.

“Thus, DNA is the Blueprint for Life”, is another way of saying that the DNA contains a Genetic………………….

(A) Experiment
(B) Ultimatum
(C) Takeaway
(D) Plan
Answer:
(D) Plan

Explanation:
‘Blueprint’ for Life means a ‘Plan’ as to how life will continue from one cell to another and from one generation to the next.

The Making of a Scientist Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 6

Question 4.

Four Newspapers published a headline about Ebright and Wong. Choose the option that published a factually correct headline, as per the extract.

Newspaper 1Newspaper 2Newspaper 3Newspaper 4
WONG DENIES
CONTRIBUTING
TO EBRIGHT’S
THEORY
EBRIGHT
COLLABORATES
WITH ROOM-
MATE WONG
WONG AND
EBRIGHT
EXAGGERATE
THEIR THEORY
DEFY LOGIC
EBRIGHT AND
WONG’S THEORY
PROVED WRONG

(A) Newspaper 1
(B) Newspaper 2
(C) Newspaper 3
(D) Newspaper 4
Answer:
(B) Newspaper 2

Explanation:
The First, Third and Fourth Newspaper Clippings criticise Ebright and Wong’s Theory and present it in a negative sense. Wong and Ebright shared Room, Drew Pictures Related to Experiment, Made Plastic Models all night long.

The Making of a Scientist Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 6

Question 5.

Compound words are those words which are formed by joining two separate words to create a new word with an entirely different meaning.

1. Determines
2. Blueprint
3. Nucleus
4. Heredity
5. Room-Mate

(A) Options 1 & 3
(B) Options 2 & 4
(C) Options 1 & 4
(D) Options 2 & 5
Answer:
(D) Options 2 & 5

Explanation:
Room and mate are two words joined by a – Room Mate. Choose the option that lists the compound words from the above extract

MCQ Questions for Class 10 English with Answers

The Making of a Scientist Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 6 Read More »

Footprints without Feet Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 5

MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 5 Footprints without Feet with Answers

I. As she and her husband turned away in terror, the extraordinary chair pushed them both out of the room and then appeared to slam and lock the door after them. Mrs. Hall almost fell down the stairs in hysterics. She was convinced that the Room was haunted by Spirits, and that the stranger had somehow caused these to enter into her Furniture. “My Poor Mother used to sit in that Chair,” she moaned! To think it should rise up against me now!
The feeling among the Neighbours was that the trouble was caused by Witchcraft.

Question 1.

Mrs. Hall felt that the Room was haunted by Spirits because:

(A) She could see Evil Spirits.
(B) She heard strange noise.
(C) Uncanny things happened there.
(D) The Door slammed shut.
Answer:
(C) Uncanny things happened there.

Explanation:
Uncanny means mysterious. Mrs. Hall was pushed by a Chair, the Door was slammed and locked on its own, it was full of mystery for her.

Footprints without Feet Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 5

Question 2.

Pick the option that best describes how Mrs. Hall must be feeling at the moment described in the extract.

(A) Stunned and furious
(B) Shocked and outraged
(C) Outraged and nervous
(D) Stunned and agitated
Answer:
(D) Stunned and agitated

Explanation:
Mrs. Hall was astonished (stunned) and frantic or disturbed (agitated) at the strange behaviour I of the Chaiir and the Door.

Question 3.

Pick the sentence that brings out the meaning of ‘hysterics’ as used in the extract.

(A) My friend and I were in splits when we saw the Clown’s antics.
(B) I don’t know why I suddenly felt worried about Flying Home.
(C) The sight of Blood put the Old Man in frenzy. „
(D) The People who had witnessed the accident were spellbound.
Answer:
(C) The sight of Blood put the Old Man in frenzy. „

Explanation:
Hysterics here refers to fits in a negative or terrified sense. The samejs reflected in the option (C) where the Old Man was in frenzy upon seeing the blood.

Question 4.

Pick the option that displays a cause → effect relationship.

(A) Pushed and locked out → hysterical
(B) Rising of the Chair → moaning
(C) Troubled Neighbours → Witchcraft
(D) Stranger → Haunted Spirits
Answer:
(A) Pushed and locked out → hysterical

Explanation:
Rising of the Chair does not produce moaning sound. Troubled Neighbours do not represent Witchcraft. Stranger may not be followed by Haunted Spirits. But, pushed and locked out is enough to make someone hysterical.

Footprints without Feet Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 5

Question 5.

The Neighbours thought it was ‘Witchcraft’. This tells us that Neighbours were:

(A) Suspicious.
(B) Superstitious.
(C) Nervous wrecks.
(D) Gossip-mongers.
Answer:
(B) Superstitious.

Explanation:
Witchcraft or black magic reflect superstition.

Question 6.

Pick the option that includes the correct matches of Column A with Column B.

Column AColumn B
(i) The stranger was1. eccentric, lonely and callous
(ii) He had escaped2. eccentric, callous and short-tempered
(iii) He had an uncommon appearance3. from Iping to London
4. as he wore bandages round his forehead

(A) (i)-2; (ii)-4; (iii)-3
(B) (i)-l; (ii)-3; (iii)-4
(C) (i)-3; (ii)-2; (iii)-1
(D) (i)-2; (ii)-3; (iii)-4
Answer:
(D) (i)-2; (ii)-3; (iii)-4

Question 7.

Look at the different meanings of ‘haunt’. Pick the option that DOES NOT correspond to its meaning:

(A) To be conscious of a strange phenomenon.
(B) Be persistently and disturbingly present in (the mind).
(C) (of something unpleasant) continue to affect or cause problems for.
(D) A place frequented by a specified person.
Answer:
(A) To be conscious of a strange phenomenon.

Explanation:
When One is conscious of a strange phenomenon, he/she is said to be aware of that phenomenon.

Footprints without Feet Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 5

II. The Two Boys started in surprise at the fresh muddy imprints of a pair of bare feet. What was a Barefooted Man doing on the Steps of a House in the middle of London? And where was the Man? As they gazed, a remarkable sight met their eyes. A fresh foot mark appeared from nowhere! Further footprints followed, one after another, descending the Steps and progressing down the Street. The Boys followed, fascinated, until the muddy impressions became fainter and fainter, and at last disappeared altogether.

Question 1.

Why were the Boys surprised to see a Barefooted Man in London?

The Boys were surprised as:
(A) It was an unusual sight to see someone this way.
(B) Everybody in London moved around in Shoes.
(C) It was pretty cold to move around Bare feet.
(D) Only a person who is homeless and wandering does so.
Answer:
(C) It was pretty cold to move around Bare feet.

Explanation:
That time of season in London was very cold. So, it was not practical to find a Man walking barefoot on such Cold Streets or Floor

Question 2.

Pick out the option that is NOT related to ‘started’ as used in the extract:

Footprints without Feet Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 5 1
(A) Option (i)
(B) Option (ii)
(C) Option (iii)
(D) Option (iv)
Answer:
(D) Option (iv)

Footprints without Feet Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 5

Question 3.

Pick the option that best describes how the Boys are feeling based on the extract.

(A) Enchanted, curious, puzzled
(B) Captivated, curious, puzzled
(C) Repulsed, curious, captivated
(D) Enchanted, repulsed, curious
Answer:
(B) Captivated, curious, puzzled

Explanation:
The Boys are hypnotised (captivated), interested to know (curious) and bewildered or confused  (puzzled) by the sight.

Question 4.

The Boys felt that the footprints were:

(A) Seen due to some Magic trick.
(B) A figment of imagination.
(C) Of a man who was Invisible.
(D) Those of a Mysterious Man.
Answer:
(D) Those of a Mysterious Man.

Explanation:
The Boys never knew that someone could be Invisible. So, they thought that the footprints belong to a Mystery Man.

Question 5.

Pick the option that best matches synonyms of the word ‘gazed’.

(A) (i) gaped (ii) gawked
(B) (i) admired (ii) disbelieved
(C) (i) overlooked (ii) stared
(D) (i) surveyed (ii) overlooked
Answer:
(A) (i) gaped (ii) gawked

Explanation:
Gazed means stared. This meaning is brought about by the synonyms gaped and gawked.

Footprints without Feet Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 5

Question 6.

Pick the option that lists correct direction of the footprints on the Stairs, as noticed by the Boys.

Footprints without Feet Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 5 2
(A) Option (i)
(B) Option (ii)
(C) Option (iii)
(D) Option (iv)
Answer:
(B) Option (ii)

Explanation:
The observed the footsteps descending the Steps. Descending means coming from top to bottom. So, option (B) indicates the correct direction using a downward pointing arrow.

MCQ Questions for Class 10 English with Answers

Footprints without Feet Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 5 Read More »

The Thief’s Story Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 2

MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 2 A The Thief’s Story with Answers

I. Anil was watching a Wrestling Match when I approached him. He was about 25- a tall, lean fellow – and he looked easy-going, kind and simple enough for my purpose. I hadn’t had much luck of late and thought I might be able to get into the young man’s confidence. ‘You look a bit of a wrestler yourself,” I said. A little flattery helps in making friends.

Question 1.

According to the extract, the young boy was watching the Wrestling Match because he:

(A) Had been invited there by the Wrestlers.
(B) Was supposed to meet someone there.
(C) Was looking for simple people to dupe.
(D) Loved wrestling and followed it very closely.
Answer:
(C) Was looking for simple people to dupe.

Explanation:
The young boy used to make fool of simple people who trusted him too much. So, he was keenly looking at the match so that someone approaches him and he can dupe that simple person.

The Thief’s Story Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 2

Question 2.

‘I hadn’t had much luck of late’ means that the boy hadn’t:

(A) Ever conned people successfully.
(B) Been successful in duping people lately.
(C) Understood the consequences of Thievery till date.
(D) Considered the role of fate in deceiving others.
Answer:
(B) Been successful in duping people lately.

Explanation:
The Boy was not talking about some winnings. He was just trying to say that he had not been able to dupe anyone that night in carefully wrapped words.

Question 3.

‘I might be able to get into the young man’s confidence.’ Choose the option that DOES NOT display what the statement meAnswer:

(A) He wanted to win his trust.
(B) He wanted him to share his thoughts without caution.
(C) He wanted him to feel comfortable revealing more details about himself.
(D) He wanted to be able to spend quality time with him.
Answer:
(D) He wanted to be able to spend quality time with him.

Question 4.

Anil looked easy-going, kind and simple to the Narrator. Which of the given characteristics would NOT fit in with this description?

(A) Compassionate
(B) Suave
(C) Uncomplicated
(D) Carefree
Answer:
(B) Suave

Explanation:
Easy going, kind and simple reflect that Anil was a smooth character. The word Suave means smooth.

The Thief’s Story Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 2

Question 5.

Based on the line, “A little flattery helps in making friends.”, choose the option that displays the quote closest in meaning.

(A) Imitation is the best form of flattery; people generally understand that my comedy is not intended to hurt anybody.
(B) I know imitation is the highest form of flattery, but stealing one’s identity is totally different.
(C) Nothing is so great an example of bad manners as flattery. If you flatter all the company, you please none; if you flatter only one or two, you offend the rest.
(D) One may define flattery as a base companionship which is most advantageous to the flatterer.
Answer:
(D) One may define flattery as a base companionship which is most advantageous to the flatterer.

Explanation:
Flattery can be in any form and differs from one person to another. One person may be flattered by one thing and another person may be flattered by some other thing. So, flattery forms only the base of companionship which benefits the flatterer

II. I think he knew I made a little money this way but he did not seem to mind. Anil made money by fits and starts. He would borrow one week, lend the next. He kept worrying about his next cheque, but as soon as it arrived, he would go out and celebrate. It seems he wrote for magazines—a queer way to make a living

Question 1.

Anil made money ‘by fits and starts’ means that he:

(A) Deemed it fit to start investing money.
(B) Started earning money in the recent past.
(C) Received money intermittently.
(D) Put his money to use frequently.
Answer:
(C) Received money intermittently.

Explanation:
Intermittently means irregularly which is the same as the proverb ‘by fits and starts’.

The Thief’s Story Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 2

Question 2.

The information in the extract suggests that Anil could be a:

(A) Salaried professional
(B) Freelancer
(C) Business man
(D) Volunteer
Answer:
(B) Freelancer

Explanation:
Anil used to work for anyone who is a source’of income to him. So, he is a Freelancer.

Question 3.

If borrow: Tend, then pick the ODD pair from the options below:

(A) Give : : take
(B) Lose : : find
(C) Hop : : skip
(D) Buy : : sell
Answer:
(C) Hop : : skip

Explanation:
borrow or lend work as synonyms. Give and take, Lose and find, Buy and sell are antonyms. Hop and skip are the same ways of expressing a method of walking.

Question 4.

The reference to making a little money ‘this way’ refers to a way that is viewed by most people as:

(A) Sensible
(B) Inappropriate
(C) Charitable
(D) Aggressive
Answer:
(C) Charitable

Explanation:
The method of earning money by Anil is considered as charitable for those who help him.

The Thief’s Story Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 2

Question 5.

Based on your understanding of Anil in the extract, choose the option that synchronizes with his thinking.

(A) So what if I don’t have much money? Giving it to that person is important as they could do with a helping hand.
(B) I better learn how to protect my money. I think I’m being looted.
(C) I earn money with such tremendous effort. Where does it all go?
(D) When I become rich, I can begin to help friends then. Right now, I will spend only on myself.
Answer:
(A) So what if I don’t have much money? Giving it to that person is important as they could do with a helping hand.

MCQ Questions for Class 10 English with Answers

The Thief’s Story Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 2 Read More »

error: Content is protected !!