Author name: Prasanna

Fire and Ice Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 2

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 2 Fire and Ice

I. Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :
Some say the world will end in fire,
Some say in ice.
From what I’ve tasted of desire
I hold with those who favor fire.

But if it had to perish twice,
I think I know enough of hate
To say that for destruction ice Is also great
And would suffice.

Question 1.

Choose the CORRECT statement about the given poem.

(A) Fire and ice are images — they help the readers visualise the power of nature over man.
(B) Fire and ice are symbols — not of natural disasters, but of humanity’s ability to create disasters of its own.
(C) Fire and ice are elements — not of Nature but man-made’and possess the ability to create havoc for mankind.
(D) Fire and ice are agents — they change the thinking of mankind from negative to positive and bring harmony.
Answer:
(B) Fire and ice are symbols — not of natural disasters, but of humanity’s ability to create disasters of its own.

Question 2.

Select the option that correctly classifies the connotations for fire and ice, as suggested in the poem.

(1) rage
(2) violence
(3) indifference
(4) hate
(5) greed

(A) Fire- 3,4; Ice-1,2,5
(B) Fire – 2,5; Ice -1,3,4
(C) Fire -1, 3, 5; Ice – 2,4
(D) Fire -1, 2, 4; Ice – 3, 5
Answer:
(D) Fire -1, 2, 4; Ice – 3, 5

Explanation:
In the poem, the ‘fire’ has been used as a symbol to denote aggressive emotions like rage (anger), violence and hate. The ‘ice’ has been used as a symbol to denote pacifying emotions like indifference and greed.

Fire and Ice Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 2c

Question 3.

The poem is a, put across by the poet.

(A) powerful warning
(B) heart-felt apology
(C) earnest appeal
(D) vengeful threat
Answer:
(A) powerful warning

Explanation:
The poet has warned in the poem that the world will end due to escalation of negative human emotions like greed, hate, violence, rage and indifference.

Question 4.

The poet uses the phrasal verb -hold with. Choose the option that DOES NOT indicate a valid phrasal verb.

(1) off (2) back
HOLD
(3) on (4) into

(A) Option 1
(B) Option 2
(C) Option 3
(D) Option 4
Answer:
(D) Option 4

Explanation:
The phrasal verb ‘hold off’ means fail to occur. The phrasal verb ‘hold back’ means to stop. The phrasal verb ‘hold on’ means to wait or to stop. There is no phrasal verb as ‘hold into’.

Question 5.

Pick the option that is NOT TRUE about the poet according to the extract. The poet

(A) is inclined to believe that the world would most likely end with fire.
(B) has heard divided opinions about the way the world would end in all likelihood.
(C) preaches love and kindness to combat the spread of hate among all.
(D) declares the power of ice to be as destructive as that of fire.
Answer:
(C) preaches love and kindness to combat the spread of hate among all.

Explanation:
The poem is a warning that human negativity will bring an end of this world. The poet has never in the poem advocated or preached that we should overcome this negativity and spread love and kindness to prevent the earth from ending in either ice or fire.

II. Some say the world will end in fire
Some say in ice.
From what I’ve tasted of desire
I hold with those who favour fire.
But if it had to perish twice
I think I know enough of hate
to say that for destruction ice
Is also great.

Question 1.

The people of the world think that the world will end in

(A) fire and tsunami
(B) earthquake and cyclone
(C) melting of glaciers
(D) fire and ice
Answer:
(D) fire and ice

Explanation:
According to the poet, the people of the world think that earth will end in either fire (representing violence and hate) or ice (representing greed and indifference.

Fire and Ice Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 2

Question 2.

The poet’s opinion is that the world will end in…………..

(A) fire
(B) ice
(C) earthquake
(D) tsunami
Answer:
(A) fire

Explanation:
The poet is more inclined towards the view that the earth will end in fire, that is greed and violence. ‘

Question 3.

Find the word from the passage which means the same as ‘endless greed’.

(A) favour
(B) desire
(C) perish
(D) destruction
Answer:
(B) desire

Explanation:
‘Favour’ means support/kindness/preference. ‘Desire’ means an endless want for something or the other. ‘Perish’ means end. ‘Destruction’ means causing irreparable damage.

Question 4.

Who is the poet of this poem?

(A) R. L. Stevenson
(B) Sarojini Naidu
(C) William Wordsworth
(D) Robert Frost
Answer:
(D) Robert Frost

Fire and Ice Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 2

Question 5.

The rhyme scheme of the given line is…………

(A) abab; abab
(B) abba; abbc
(C) abaa ; abab
(D) aabb; aabb
Answer:
(C) abaa ; abab

Explanation:
In the first four lines: the first, third and fourth lines rhyme (fire/desire/fire). In the next four | lines: the first and third lines rhyme (twice/ice) and the second and fourth lines rhyme (hate/great).

III. Some say the world will end in fire
Some say in ice.
From what I’ve tasted of desire
I hold with those who favour fire.

Question 1.

What can be the cause of world’s destruction as per these lines?

(A) Fire
(B) Ice
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer:
(C) Both (A) and (B)

Explanation:
According to the poet, either fire (violence and hatred) or ice (greed and indifference) will be the cause of world’s destruction.

Question 2.

According to the poet, fire refers to……….

(A) violent desires
(B) passions all of these
(C) jealousy
(D) all of these
Answer:
(D) all of these

Explanation:
According to the poet, fire represent human emotions that develop burning sensation inside us. Such emotions are violence, passion, jealousy, hatred, etc.

Fire and Ice Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 2

Question 3.

What does ‘ice’ symbolise?

(A) Indifference
(B) Love
(C) Sympathy
(D) Passion
Answer:
(A) Indifference

Explanation:
According to the poet, the ‘ice’ symbolises indifference which is a cold emotion. Rest all options represent burning emotions or fire.

Question 4.

What message does the poet want to convey through this poem?

(A) Everything is transitory
(B) Life is unpredictable
(C) Death is inevitable
(D) Both (A) and (C)
Answer:
(D) Both (A) and (C)

Explanation:
Through the poem, the poet has given the message that end or destruction is inevitable. Only the mode of end may be undecided – fire or ice. Also, whether fire or ice every human emotions is a temporary or a transition phase and will change sooner or later.

Question 5.

What is the rhyme scheme of the poem?

(A) abaa
(B) aabb
(C) abca
(D) abba
Answer:
(A) abaa

IV. But if it had to perish twice
I think I know enough of hate
To say that for destruction ice
Is also great
And would suffice

Question 1.

What does ‘It’ here refer to?

(A) Fire
(B) Ice
(C) Earth
(D) World
Answer:
(D) World

Explanation:
The poet is talking about the destruction of the world which is inevitable but its cause is presently uncertain fire or ice.

Question 2.

The word ‘perish’ means.

(A) decay
(B) loose one’s life
(C) appear
(D) improve
Answer:
(A) decay

Explanation:
‘Loose one’s life’ means death. ‘Appear’ means come into sight. ‘Improve’ means becoming better. ‘Decay’ means slow and gradual decomposition resulting in an end of the thing (perish).

Fire and Ice Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 2

Question 3.

Here the rhyming scheme used by the poet is………..

(A) abcab
(B) ababc
(C) ababa
(D) aabbC
Answer:
(C) ababa

Explanation:
The first, third and fifth lines rhyme (twice/ice/suffice) while the second and fourth line rhyme (hate/great).

Question 4.

What does the poet want to convey through this poem?

(A) We should not be greedy.
(B) All humans should check their desires and hatred.
(C) We should restrain our desires and love fellow beings.
(D) Both (A) and (C)
Answer:
(C) We should restrain our desires and love fellow beings.

Explanation:
The poet warns the humankind to control their desires otherwise the world will be destroyed due to greed, hatred, violence, etc.

Fire and Ice Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 2

Question 5.

The word ‘suffice’ means ………

(A) sufficient
(B) insufficient
(C) unhappy
(D) courageous
Answer:
(A) sufficient

MCQ Questions for Class 10 English with Answers

Fire and Ice Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 2 Read More »

Dust of Snow Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 1

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 1 Dust of Snow

I. Read the following extracts and answer the questions/complete the sentences that follow :
The way a crow
Shook down on me
The dust of snow
From a hemlock tree

Has given my heart
A change of mood
And saved some part
Of a day had rued.

Question 1.

Of the many symbols the hemlock tree represents, choose the one that Frost drew upon in all likelihood, for this poem. symbol of

(A) longevity.
(B) togetherness.
(C) healing.
(D) protection.
Answer:
(C) healing.

Explanation:
Frost had tried to bring his aching heart to peace. In other words, he has used it as a symbol of healing for his aching heart.

Dust of Snow Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 1

Question 2.

Choose the option that lists the possible feelings of the poet prior to the experience shared in the poem.

(1) reassured
(2) disappointed
(3) curious
(4) demotivated
(5) thankful
(6) disheartened
(7) impulsive

(A) 1,3 & 7
(B) 2,4 & 6
(C) 5 & 7
(D) 1 & 3
Answer:
(B) 2,4 & 6

Explanation:
The poet was upset or saddened (disappointed), discouraged (demotivated) and dismayed and dejected (disheartened).

Question 3.

Identify the option that DOES NOT use the word ‘rue’ correctly.

(A) The film was a disaster and he rued his decision to act in it.
(B) I am sure she rued the day she listened to a fortune-teller.
(C) It wasn’t long before I rued my disobedience and my deceit.
(D) Others finally rue the one who is dishonest and heartless.
Answer:
(D) Others finally rue the one who is dishonest and heartless.

Explanation:
The meaning of ’rue’ is sorrow or regret. The ones who are dishonest or heartless are not sorrowed upon or regretted. They are rather hated.

Dust of Snow Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 1

Question 4.

Synecdoche is a poetic device that uses a part to represent the whole. E.g. That’s a great set of wheels! (Set of wheels has been used for car.) Pick an example of synecdoche from the poem.

(A) Has given my heart / A change of mood.
(B) The way a crow/ Shook down on me.
(C) The dust of snow / From a hemlock tree.
(D) And saved some part / Of a day I had rued.
Answer:
(A) Has given my heart / A change of mood.

Explanation:
The phrase ‘has given my heart’ indicate the change of mood from sorrow or disappointment to love or care.

Question 5.

Choose the option showing the reason NOT corresponding with “… a crow/ Shook down on me / The dust of snow”.

(A) The crow’s landing on the branch of the tree.
(B) The shivering of the crow, due to the cold.
(C) The readjustment of position of the crow on the branch.
(D) The cawing of the crow hidden in the foliage.
Answer:
(D) The cawing of the crow hidden in the foliage.

Explanation:
The dust of snow will upon the poet when the crow makes some movement like lands on branch of tree, shivers due to cold or readjusts its position on the branch. The mere cawing of crow does not make any movement and will nit correspond with “…a crow / Shook down on me / The dust of snow”.

II. The way a crow Shook down on me The dust of snow From a hemlock tree

Question 1.

Who shook down the Hemlock tree?

(A) Cuckoo
(B) Crow
(C) Mynah
(D) Parrot
Answer:
(B) Crow

Explanation:
The crow shook down the hemlock tree when the poet was passing underneath it.

Question 2.

Which tree did the crow shake?

(A) Banyan
(B) Mango
(C) Oak
(D) Hemlock
Answer:
(D) Hemlock

Explanation:
The closing line of the extract ‘From a Hemlock Tree’ indicates the name of the tree which was shook by the crow.

Question 3.

What fell on the poet?

(A) Dust of tree
(B) Dust of snow
(C) Dust of rain
(D) Dust of crow
Answer:
(B) Dust of snow

Explanation:
When the poet was passing under the hemlock tree, a crow made some movement and the powder of the snow indicated as ‘Dust of Snow’ accumulated on the tree and its branches fell upon the poet

Dust of Snow Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 1

Question 4.

Earlier the poet was in a mood.

(A) happy
(B) pleasant
(C) gloomy
(D) good
Answer:
(C) gloomy

Explanation:
Happy, pleasant and good represents the moods when the person is in a state of joy or enjoying something. Gloomy represents the mood when one is disappointed, feeling lonely and the like which are the 1 j feelings of the poet in the beginning of the poem.

Question 5.

What is the rhyme scheme of the poem?

(A) abab
(B) aabb
(C) abcabc
(D) no rhyme scheme
Answer:
(A) abab

Explanation:
The first and third lines rhyme (crow and snow) and the second and four lines rhyme (me and tree). So, the rhyme scheme is abab.

III. Has given my heart A change of mood And saved some part Of a day had rued.

Question 1.

What was the effect of the fall of the dust of snow on the poet?

(A) It changed his mood
(B) Changed his luck
(C) Changed his car
(D) Changed his job
Answer:
(A) It changed his mood

Explanation:
When the dust of snow fell on the shoulder of the poet, it suddenly changed the mood of the poet to full of hope and motivated, not to waste the rest of the day over a petty moment of sorrow.

Question 2.

Under which tree was the poet sitting?

(A) Neem
(B) Mango
(C) Hemlock
(D) Banyan
Answer:
(C) Hemlock

Explanation:
The poet was sitting under a hemlock tree when the dust of snow fell on him.

Question 3.

What was saved for the poet?

(A) His whole day
(B) A few days
(C) Some part of the day
(D) The whole week
Answer:
(C) Some part of the day

Explanation:
The poet had already wasted a part of his day grieving over a moment of sorrow, but after the incident in the poem, he got motivated not to waste the rest of the day. So, some part of the day was saved for the poet.

Dust of Snow Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 1

Question 4.

Which word is the synonym of ‘feel remorse’ or ‘regret’ as used in the stanza?

(A) Change
(B) Rued
(C) Mood
(D) Saved
Answer:
(B) Rued

Explanation:
‘Change’ means modify, ‘Rued’ means regret or sorrow, ‘Mood’ is an emotion and ‘Saved’ means preserved.

Question 5.

What is the rhyme scheme of the poem?

(A) abab
(B) aabb
(C) abcabc
(D) no rhyme scheme
Answer:
(A) abab

Explanation:
The first and third lines rhyme (heart and part) and the second and four lines rhyme (mood and rued). So, the rhyme scheme is abab.

IV. The way a crow , Shook down on me The dust of snow From a hemlock tree Has given my heart A change of mood And saved some part Of a day had rued.

Question 1.

Where was the crow sitting?

(A) on a banyan tree
(B) on a hemlock tree
(C) on a pine tree
(D) on a gulmohar tree
Answer:
(B) on a hemlock tree

Explanation:
The last line of the first stanza give the answer ‘From a hemlock tree’.

Dust of Snow Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 1

Question 2.

What did it shake on the poet?

(A) rubber ball
(B) fruit of a tree
(C) a small pebble
(D) dust of snow
Answer:
(D) dust of snow

Explanation:
The crow made some movement due to which the powdered snow referred to as ‘dust of snow’ fell on the shoulder of the poet sitting under the tree.

Question 3.

Give a rhyming word of’ crow’ from the passage.

(A) heart
(B) mood
(C) snow
(D) rued
Answer:
(C) snow

Question 4.

What was the poet’s state of mind at that time?

(A) good mood
(B) best mood
(C) not very good mood
(D) depressive mood
Answer:
(B) best mood

Explanation:
In the beginning of the poem, the poet was feeling demotivated, disappointed and depressed.

Dust of Snow Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 1

Question 5.

The rhyme scheme of these line is ………..

(A) aabb;abab
(B) abab; abab
(C) abbc;aabb
(D) aaba; aabc
Answer:
(B) abab; abab

Explanation:
The first and third lines of each stanza rhyme (crow and snow / heart and part) and the second and four lines of each stanza rhyme (me and tree / mood and rued). So, the rhyme scheme is abab; abab.

MCQ Questions for Class 10 English with Answers

Dust of Snow Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 1 Read More »

The Proposal Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 11

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 11 The Proposal

I. Read the extracts given below and attempt ANY ONE, by answering the questions that follow.
Never mind about my people! The Lomovs have all been honourable people, and not one has ever been tried for embezzlement, like your grandfather!
CHUBUKOV: You Lomovs have had lunacy in your family, all of you!
NATALYA: All, all, all!
CHUBUKOV: Your grandfather was a drunkard, and your younger aunt, Nastasya Mihailovna, ran away with an architect, and so on…
LOMOV: And your mother was hump-backed. [Clutches at his heart] Something pulling in my side… My head…. Help! Water!
CHUBUKOV: Your father was a guzzling gambler!

Question 1.

Choose the option that correctly identifies the tone of the characters in the given extract.

(1) antagonism
(2) humour
(3) contempt
(4) irony

(A) (l)and (2)
(B) (2) and (4)
(C) (l)and (3)
(D) (3) and (4)
Answer:
(C) (l)and (3)

Explanation:
The tone of the characters is that of dislike and resentment (antagonism) and disapproval and disrespect (contempt).

Question 2.

The playwright’s intention in the given extract is to

(A) throw light upon the weaknesses of the rich in any society.
(B) emphasize that family history is important in a marriage proposal.
(C) satirise the superficiality of the upper class in Russian society.
(D) send a message that ego is not healthy in any relationship.
Answer:
(C) satirise the superficiality of the upper class in Russian society.

Explanation:
The playwright is making fun of the upper class in the Russian society.

The Proposal 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 11

Question 3.

If according to Chubukov and Natalya, Lomovs are not “honourable people”, why do they still consider Lomov’s proposal?

(A) Natalya can take care of her father if she marries close by.
(B) They were exaggerating in the argument and didn’t mean it.
(C) They understand that honour is superficial ancFoverrated.
(D) Lomov’s status in society supersedes everything. ’
Answer:
(D) Lomov’s status in society supersedes everything. ’

Question 4.

Imagine you found the playwright’s notes for each scene in the play and noticed that some of the words were missing.

Choose the option that fills the missing words most appropriately. A conversation that starts pleasantly quickly turns into a (i) ……….. argument. With (ii) …….. of Oxen Meadows at the heart of the matter, Lomov and Natalya quarrel and are later joined by Chubukov. Thus, begins a (iii)……… of insults, accusations and name-calling. All (iv)………… disappears. Eventually, Lomov leaves clutching at his heart, his foot numb.

(A) (i) petty; (ii) history; (iii) series; (iv) politeness
(B) (i) vicious; (ii) ownership; (iii) circus; (iv) civility
(C) (i) curious; (ii) land; (iii) outpouring; (iv) laughter
(D) (i) ugly; (ii) neighbourhood ; (iii) barrage; (iv) goodness
Answer:
(B) (i) vicious; (ii) ownership; (iii) circus; (iv) civility

Explanation:
Vicious means spiteful or malicious. Ownership means; being owner of something. Circus (here) means show or extravaganza. Civility means politeness and graciousness.

Question 5.

Which of the following options comes closest to the meaning of ‘tried’ as used in the extract?

(A) She mastered the game through a process of trial and error.
(B) He followed the trial closely and was seen in court every day.
(C) This had been a tried and tested formula for the organisation.
(D) They tried with all their might to repeat their earlier successes.
Answer:
(B) He followed the trial closely and was seen in court every day.

Explanation:
In the given extract, tried refers to proceedings of a court case which is closest to that used in option (b)

II. Read the extracts given below and attempt ANY ONE, by answering the questions that follow. CHUBUKOV: What a weight off my shoulders, ouf
NATALYA: But, still you will admit now that Guess is worse than Squeezer.
LOMOV: Better!
NATALYA: Worse!
CHUBUKOV: Well, that’s a way to start your family bliss! Have some champagne!
LOMOV: He’s better!
NATALYA: Worse! Worse! Worse!
CHUBUKOV: [trying to shout her down] Champagne! Champagne!

Question 1.

Which of the following titles of Shakespeare’s plays might best apply to the relationship of Lomov and Natalya’s relationship?

(A) The Taming of the Shrew
(B) Romeo and Juliet
(C) As You Like It
(D) Two Gentlemen of Verona
Answer:
(C) As You Like It

The Proposal 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 11

Question 2.

How would you characterise Chubukov’s mood based on the given extract?

(A) cautious and celebratory
(B) relieved and jubilant
(C) merry, yet thoughtful
(D) grateful, yet hurt
Answer:
(B) relieved and jubilant

Explanation:
Chubukov is relaxed and celebrating the moment.

Question 3.

Based on the extract, Lomov and Natalya’s closing lines can best be seen as

(A) a humorous and ironic take on typical marriage vows.
(B) a reflection of their affections for Guess and Squeezer. –
(C) a sign of the prospective instability in their marital bliss.
(D) the writer’s statement that disagreement is part of marriage.
Answer:
(A) a humorous and ironic take on typical marriage vows.

Explanation:
The closing remarks of Lomov and atalya in the extract are sarcastic and funny.

Question 4.

Choose the option that correctly uses the idioms to the fill in the blanks of the paragraph below. In a team, it is important to (i)……….. Otherwise, you would become (ii)………….. and incur the displeasure of the others. When that happens, you might feel (iii)………… However, for the others, not having to carry you along would be a (iv)…………

(A) (i) pull your weight; (ii) dead weight; (iii) the weight of the world on your shoulders; (iv) weight off the shoulders.
(B) (i) weight yourself; (ii) the weight of the world on your shoulder; (iii) like dead weight; (iv) weight off their shoulders
(C) (i) throw weight around; (ii) worth your weight in gold; (iii) weight off your shoulders; (iv) dead weight
(D) (i) lend weight to someone; (ii) heavy weight; (iii) like pulling your weight; (iv) weight off their shoulders
Answer:
(A) (i) pull your weight; (ii) dead weight; (iii) the weight of the world on your shoulders; (iv) weight off the shoulders.

Explanation:
Pull your weight refers to join hands and get together. Dead weight refers to becoming a burden on team, society, etc. The weight of the world on your shoulders refers to feeling overburdened. Weight off the shoulder refers to feeling relived after removing of some burden.

Question 5.

The liberal use of exclamatory marks in the given extract indicate that the characters are expressing

(A) apologies in a solemn and heartfelt tone. _
(B) good counsel and advice in a serious matter.
(C) reconciliation on matters leading to argument.
(D) strong feelings with a raised voice.
Answer:
(D) strong feelings with a raised voice.

Explanation:
The characters in the passage are expressing their surprise in the given extract.

III. Read the extracts given below and attempt ANY ONE, by answering the questions that follow.
But, please, Stephen Stepanovitch, how can they be yours? Do be a reasonable man. My aunt’s grandmother gave the Meadows for the temporary and free use of your grandfather’s peasants. The peasants used the land for forty years and got accustomed to it as if it was their own, when it happened that

Question 1.

Who is the speaker of above lines?

(A) Stephan Stepanovitch
(B) Grandmother
(C) Lomov
(D) Natalya
Answer:
(C) Lomov

Question 2.

Why did his aunt’s grand mother give the meadows?

(A) For temporary and free use.
(B) In return for making bricks for her
(C) In charity
(D) Both (A) and (B) are correct
Answer:
(D) Both (A) and (B) are correct

Explanation:
The aunt’s grandmother had given the meadows for small time period and without any rent 1 or on charity.

The Proposal 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 11

Question 3.

Why did the peasants treat the land as their own?

(A) It was their own land
(B) They had used it for forty years
(C) They had got accustomed to it as their own.
(D) Both (B) and (C)
Answer:
Option (B) and (C) are correct.

Explanation:
The presents had been using the land for more than forty years and had started treating it as their own land.

Question 4.

What light do these lines throw on the speaker’s character? He is ……

(A) logical
(B) Rational
(C) Polite
(D) All the above
Answer:
(D) All the above

Explanation:
These lines tell us that Lomov is logical (reasonable having common sense), rational (normal) and gracious (polite).

Question 5.

Find the synonym of ‘Sensible’ from the above passage

(A) reasonable
(B) temporary
(C) accustomed
(D) free
Answer:
(A) reasonable

Explanation:
Reasonable means sensible. Temporary means for short period of time only. Accustomed means used to. Free means independent and without any charge.

IV. Read the extracts given below and attempt ANY ONE, by answering the questions that follow.
“Please don’t shout! You can shout yourself hoarse in your own house but here I must ask you to restrain yourself!”

Question 1.

Who is the speaker?

(A) Lomov
(B) Natalya
(C) Chubukov
(D) None
Answer:
(B) Natalya

Question 2.

Who is the speaker speaking to?

(A) Lomov
(B) Natalya
(C) Chubukov
(D) Stephan
Answer:
(A) Lomov

Question 3.

What is the dispute over?

(A) Over the ownership of oxen meadows.
(B) Over their relationship
(C) Over their marriage
(D) Over their love affair.
Answer:
(A) Over the ownership of oxen meadows.

Explanation:
Natalya and Lomov are arguing over

The Proposal 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 11

Question 4.

Which word describes the speaker the best?

(A) Possessive
(B) Short tempered
(C) Polite
(D) Both (A) and (B)
Answer:
(D) Both (A) and (B)

Explanation:
The speaker is shown to be careful of his belongings (possessive) and getting angry very quickly (short-tempered).

Question 5.

What does the word ‘restrain’ mean?

(A) Uncontrolled
(B) Unchecked
(C) Control
(D) Limited
Answer:
(C) Control

Explanation:
Uncontrolled and Unchecked are close antonyms of restrain. Limited means in short supply. Control means restraint.

V. Read the extracts given below and attempt ANY ONE, by answering the questions that follow.

“Why, you’re in evening dress Well, never Are you going to a ball or what? Though must say you look better …”

Explanation:
Lomov was planning to propose Natalya that night. ‘

Question 3.

The speaker is very…………

(A) happy
(B) Relaxed
(C) Possessive
(D) Old
Answer:
(C) Possessive

Explanation:
The speaker has shown to be very careful about own belongings.

Question 4.

Did the speaker seem happy to the listener?

(A) No
(B) Yes
(C) Neutral
(D) Not at all
Answer:
(B) Yes

The Proposal 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 11

Question 5.

What does the word ‘ball mean here?

(A) A toy
(B) Cricket ball
(C) A formal dance party
(D) None of the above
Answer:
(C) A formal dance party

Explanation:
Ball is generally understood as a toy or as a sport equipment. In this extract, however, ball refers to a formal dance party.

VI. Read the extracts given below and attempt ANY ONE, by answering the questions that follow.
These meadows aren’t worth much to me. They only come to five dessiatins, and are worth perhaps 300 roubles, but can’t stand unfairness. Say what you will, can’t stand unfairness.

Question 1.

What was the measurement of the meadows?

(A) 5 acres
(B) 5 sQuestion meters
(C) 5 dessiatins
(D) 5 Km
Answer:
(C) 5 dessiatins

Question 2.

How much are the meadows worth approximately?

(A) 500 roubles
(B) 200 roubles
(C) 300 roubles
(D) 400 roubles
Answer:
(C) 300 roubles

Question 3.

Natalya’s family had the land for nearly……….. years.

(A) two hundred
(B) three hundred
(C) four hundred
(D) forty
Answer:
(D) forty

Question 4.

Identify the speaker and the listener of the above lines.

(A) Natalya/Lomov
(B) Lomov/Natalya
(C) Natalya/Chubukov
(D) Chubukov/Lomov
Answer:
(A) Natalya/Lomov

The Proposal 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 11

Question 5.

Find a word in the extract that means ‘not based on what is just or fair?

(A) Unfairness
(B) Fairly
(C) fairway
(D) fairness
Answer:
(A) Unfairness

MCQ Questions for Class 10 English with Answers

The Proposal Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 11 Read More »

The Sermon at Benares Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 10

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 10 The Sermon at Benares

I. Read the extracts given below and attempt ANY ONE, by answering the questions that follow:
Poor Kisa Gotami now went from house to house, and the people pitied her and said, “Here is mustard-seed; take it!” But when she asked, “Did a son or daughter, a father or mother, die in your family?” they answered her, “Alas! the living are few, but the dead are many. Do not remind us of our deepest grief.” And there was no house but some beloved one had died in it.

Question 1.

The community’s response to Kisa in the above extract was somewhat different from before. Why do you think that was the case?

(A) They had learnt from Buddha’s sermons.
(B) They were able to help Kisa in some way this time.
(C) They understood parental grief.
(D) They liked Kisa and enjoyed talking to her.
Answer:
(B) They were able to help Kisa in some way this time.

Explanation:
Earlier, they could not help Kisa, but tfiis time they wanted and were able to help Kisa in their own ways.

The Sermon at Benares 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 10

Question 2.

Which of the following options represent the correct understanding of the word “poor” in the phrase “Poor Kisa Gotami”?

(A) in need of money
(B) weak
(C) unfortunate
(D) inferior
Answer:
(C) unfortunate

Explanation:
Kisa Gotami was considered and referred to as unfortunate because of her emotional losses.

Question 3.

“Do not remind us of our deepest grief.” The tone of the speaker(s) is

(A) disillusioned.
(B) sceptical.
(C) ironic.
(D) solemn.
Answer:
(D) solemn.

Explanation:
Disillusioned means disappointed or disheartened. Sceptical means not convinced or having doubts. Ironic means satirical or sarcastic. Solemn means sincere or grave. The speaker here is feeling solemn for Kisa.

Question 4.

Pick the option that explains — ‘…the living are few, but the dead many.’

(A) It shows the high death rate and low birth rate in the city of Benares.
(B) It highlights the holy status of Benares where many Hindus go to die.
(C) It throws light on the numerous loved ones the villagers had lost over time.
(D) It reflects that many children who had died in the village for various reasons.
Answer:
(C) It throws light on the numerous loved ones the villagers had lost over time.

Explanation:
It refers to the few loved ones who are alive but dead loved ones who are many more in number and lost by all the villagers.

The Sermon at Benares 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 10
Question 5.

Imagine you are a photo journalist visiting the city at the time Kisa Gotami went from house to house. You documented her experience given in the above extract in a photo series. Your publisher wants to publish the photo series in three parts wherein Part 1 shows Kisa’s visits to the houses; Part 2 depicts her conversations with people, and Part 3 captures Kisa’s reflections at the end of the day sitting by the wayside. The publisher would also like you to choose titles for the series and its three parts. Look at the titles given below, and choose the options that provide the most appropriate set of titles.

(1) Series Title – From Darkness to Light.
Part I – Living in Loss; Part II – A Mother’s Journey; Part III – Mustard Seed Series Title – Mustard Seed.
(2) Series Title – Series Title
Part I -Series Title; Part II – From Darkness to Light; Part III -Living in Loss Series Title – A Mother’s Journey.
(3) Series Title – A Mother’s Journey.
Part I – Mustard Seed; Part II – Living in Loss; Part III – From Darkness to Light Series Title – Living in Loss.
(4) Series Title – A Mother’s Journey
Part I – From Darkness to Light; Part II – Mustard Seed; Part III – A Mother’s Journey

(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 3 and 4
(D) 1 and 4
Answer:
(B) 2 and 3

II. Read the extracts given below and attempt ANY ONE, by answering the questions that follow.
Not from weeping nor from grieving will anyone obtain peace of mind; on the contrary, his pain will be the greater and his body will suffer… Fie who seeks peace should draw out the arrow of lamentation, and complaint, and grief. He who has drawn out the arrow and has become composed will obtain peace of mind.”

Question 1.

If the Buddha were a counsellor, which of the following options would you find in a brochure of his service?

The Sermon at Benares 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 10 1

(A) Image (i)
(B) Image (ii)
(C) Image (iii)
(D) Image (iv)
Answer:
(C) Image (iii)

Explanation:
Buddha advocated that Death is the ultimate truth of life which cannot be escaped. He preached that we should work according to our dharma and try to get rid of sufferings. So, image (iii) best suits the teachings of Buddha.

Question 2.

Which of the following statements cannot be attributed to the Buddha based on the given extract?

(i) Pain and grief are unavoidable and necessary.
(ii) The inevitability of death makes grieving futile.
(iii) Universality of grief and pain makes us sad.
(iv) Understanding that life is finite leads to wisdom.

(A) (i) and (ii)
(B) (i) and (iii)
(C) (iii) and (iv)
(D) (i) and (iv)
Answer:
(B) (i) and (iii)

Explanation:
Buddha preached that pain and grief cannot be avoided. They are necessary to understand life. They are universal. Grief and pain are the cause of all suffering and sadness.

The Sermon at Benares 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 10

Question 3.

Chose the option that appropriately completes the following lamentation :………. grief:………..

(A) laughter : joke
(B) discomfort: fear
(C) celebration: joy
(D) resignation: loss
Answer:
(C) celebration: joy

Explanation:
Just like lamentation is the result of grief, similarly, celebration is the result of joy.

Question 4.

According to the Buddha, peace of mind is attainable by those who

(A) renounce worldly life like the Buddha
(B) take out the arrow and become strong
(C) grieve, suffer and then move on
(D) recognize terms of life and let go of complaint
Answer:
(D) recognize terms of life and let go of complaint

Explanation:
Buddha preached that peace of mind can be achieved only when we accept the reality and stop complaining about what we have not got.

Question 5.

The given extract is paraphrased below. Choose the option that includes the most appropriate solutions for the blanks.

(i)……………… The act of serves to (iii)………..is not only pointless but (ii) rather……………., causing pain and suffering. It only peace of mind, (iv)……………. without complaint is crucial to well-being and peace.

(A) grief, harmful, destroy, accepting
(B) grieving, counterproductive, take away, acceptance
(C) weeping, productive, take away, lamentation
(D) grieving, harmful, destroy, lamenting.
Answer:
(B) grieving, counterproductive, take away, acceptance

III. Read the extract given below and attempt ANY ONE, by answering the questions that follow.
At about the age of twenty five, the Prince, thereof shielded from the sufferings of the world, while hunting out glanced upon a sick man, then an aged man, then a funeral procession, and finally a monk begging for alms. These sights so moved him that he at once became a beggar and went out into the world to seek enlightenment concerning the sorrows he had witnessed.

The Sermon at Benares 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 10

Question 1.

What was the age of Gautam Buddha when he shielded himself from the sufferings of the world?

(A) twenty two
(B) twenty four
(C) twenty eight
(D) twenty five
Answer:
(D) twenty five

Question 2.

The Prince was……….. by the effect of sights.

(A) moved
(B) carried away
(C) not moved
(D) not disturbed
(A) moved

Explanation:
‘Moved’ here means stirred and stimulated.

Question 3.

The Prince left the palace in search of……………… .

(A) freedom
(B) treasure
(C) knowledge
(D) enlightenment
Answer:
(D) enlightenment

Question 4.

Find a word from the passage that means the same as ’looked at’.

(A) shielded
(B) glanced
(C) procession
(D) enlightenment
Answer:
(B) glanced

Explanation:
Shielded refers to giving protection. Glanced refers to giving a quick look. Procession refers to a great crowd of people following something or someone. Enlightenment means attaining the divine light:

The Sermon at Benares 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 10

Question 5.

Gautam Buddha got enlightenment…………….. under

(A) Banyan
(B) Mango
(C) Ashoka
(D) Bodhi
Answer:
(D) Bodhi

Explanation:
Gautama Buddha attained enlightenment at Bodhi tree in Bodhgaya.

MCQ Questions for Class 10 English with Answers

The Sermon at Benares Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 10 Read More »

Madam Rides the Bus Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 9

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 9 Madam Rides the Bus

I. Read the extracts given below and attempt ANY ONE, by answering the questions that follow.
Suddenly she was startled by a voice. “Listen, child,” said the voice, “you shouldn’t stand like that. Sit down.” Sitting down, she looked to see who had spoken. It was an elderly man who had honestly been concerned for her, but she was annoyed by his attention.

“There’s nobody here who’s a child/’ she said haughtily. “I’ve paid my thirty paise like everyone else.” The conductor chimed in. “Oh, sir, but this is a very grown-up madam. Do you think a mere girl could pay her own fare and travel to the city all alone?” Valli shot an angry glance at the conductor and said, “I am not a madam. Please remember that. And you’ve not yet given me my ticket.” “I’ll remember,” the conductor said, mimicking her tone. Everyone laughed, and gradually Valli too joined in the laughter.

Question 1.

How did Valli feel when the elderly man expressed concern that she was standing?

(A) Rather shocked
(B) Somewhat happy
(C) Fairly displeased
(D) Quite embarrassed
Answer:
(C) Fairly displeased

Explanation:
Valli was annoyed or displeased by the concern expressed by the elderly man because he addressed her as ‘a child’.

Madam Rides the Bus 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 9

Question 2.

Choose the option that lists the set of statements that are NOT TRUE according to the given extract.

1. Valli was travelling without a guardian.
2. The conductor was bullying Valli.
3. Valli was nervous in her interactions.
4. Valli was a child passenger.
5. Valli followed the elderly man’s advice.
6. Valli’s response to the elderly man was respectful.
7. It took Valli some time to participate in the jocular conversations.

(A) 2,3,4
(B) 5,6,7
(C) 3,5,7
(D) 2,3,6
Answer:
(D) 2,3,6

Explanation:
The conductor was not bullying with,’Valli. Valli was outspoken and bold in her interactions with the fellow passengers. Valli was annoyed by the concern shown by the elderly man and shouted at him showing a disrespectful attitude towards him.

Question 3.

Pick the option that correctly classifies fact/s (F) and opinion/s (O) of the students below.

Madam Rides the Bus 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 9 1
(A) F -1,2 and O – 3,4
(B) F – 2,3,4 and O -1
(C) F-2,4 and O-1,3
(D) F – 3 and O -1,2,4
Answer:
(D) F – 3 and O -1,2,4

Explanation:
Fact is something that is true and actually happened – Valli paid for her ticket. Opinion is something which is a discussion and views of one person may differ from one person to another Some will think that conductor should have allowed Valli to board, while some will think he shouldn’t have. Some will think that Valli was responsible while others will think that she was responsible. Some will think that Valli had gone out just once for adventure while others may not think so about her.

Question 4.

Which word does ‘chimed in’ NOT correspond to?

(A) Intervened
(B) Interrupted
(C) Intersected
(D) Interjected
Answer:
(C) Intersected

Explanation:
‘Chimed in’ refers to a situation when two different events meet at one point which is same as ‘Intersect’.

Madam Rides the Bus 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 9

Question 5.

Choose the characteristic displayed by the conductor when he addressed Valli and declared that she couldn’t be ‘a mere girl’.

(A) encouragement
(B) indulgence
(C) embarrassment
(D) authority
Answer:
(B) indulgence

Explanation:
Indulgence here has been used in a sarcastic sense as to mean that everyone was tolerating Valli for her rude attitude who was considering everyone below her level.

II. “Day after day she watched the bus, and gradually a tiny wish crept into her head and grew there: she wanted to ride on that bus, even if it was just once. This wish became stronger, until it was an overwhelming desire. Valli would stare wistfully at the people who got on and off the bus when it stood at the street corner. Their faces would kindle in her longings, dreams, and hopes. If one of her friends happened to ride the bus and tried to describe the sights of the town to her. Valli would be jealous to listen and would shout, in English: “Proud! Proud!”

Question 1.

Valli would stare wistfully at the people as she

(A) had been watching the bus for a long time.
(B) was inspired by the people travelling on the bus.
(C) had a strong desire to take a ride on the bus.
(D) envied the people who could travel on the bus.
Answer:
(C) had a strong desire to take a ride on the bus.

Explanation:
Valli longed to travel on a bus. She had a strong desire to take the bus ride.

Question 2.

Pick the option that shows the list of words that collocate with ’overwhelming’ (e.g. overwhelming desire) response support pets 1, 5 & 6 2 & 5

1. respones
2. lies
3. support
4. majority
5. pets
6. places

(A) 1, 5 & 6
(B) 1, 3 & 4
(C) 2 & 5
(D) 3, 5 & 6
Answer:
(B) 1, 3 & 4

Explanation:
Overwhelming response is said to be when an unexpected response in favour is received. Overwhelming support is said to be when unexpectedly high level of support is extended. Overwhelming I majority is said to be when one person or party gets votes in favour and the response between the winner and the others is too high.

Madam Rides the Bus 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 9

Question 3.

‘Valli would be jealous to listen…’ This indicates Valli’s

(A) longing to ride the bus.
(B) nature as an envious person.
(C) denial to accept her situation.
(D) inclination to trouble travellers.
Answer:
(A) longing to ride the bus.

Explanation:
Valli was jealous that her friends took the bus ride but she could not. She also wanted to take the bus ride like her friends. In short, she longed to have the bus ride.

Question 4.

A part of the extract has been paraphrased. Choose the option that includes the most appropriate solution to the blanks. The desire became so (i)…….. that it transformed into an (ii)………. one. Valli would look (iii)……………. at people who boarded the bus and got off.

(A) (i) active (ii) overt (iii) longingly
(B) (i) vigorous (ii) overpowering (iii) cheerfully
(C) (i) staunch (ii) overt (iii) joyfully
(D) (i) vigorous (ii) overpowering (iii) longingly
Answer:
(D) (i) vigorous (ii) overpowering (iii) longingly

Explanation:
Vigorous means strong and forceful. Overpowering means intense or uncontrollable. Longingly means yearningly or desirously.

Question 5.

What does the line ‘gradually a tiny wish crept into her head and grew there’, mean?

(A) The wish developed in her head over a period of time.
(B) The wish was a feeling of wanting to prove her strength.
(C) The wish was planted in her head by someone’s suggestion.
(D) The wish was small and was overpowered by a sense of doubt.
Answer:
(A) The wish developed in her head over a period of time.

III. “Yes, I’m travelling alone,” she answered curtly. And I’ve got a ticket too.’ ‘Yes she’s on her way to town,’ said the conductor. ‘With a thirty paise ticket.’ Oh, why don’t you mind your own business; said Valli. But she laughed all the same, and the conductor laughed too. But the old woman went on with her drivel. ‘Is it proper for such a young person to travel alone? Do you know exactly where you’re going in town? What’s the street? What’s the house number? ‘You needn’t bother about me. can take care of myself,’ Valli said, turning her face towards the window and staring out.”

Madam Rides the Bus 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 9

Question 1.

Pick the option that matches the expressions with ‘mind’ correctly.

            ExpressionMeaning
1. bring to mindA. be receptive to someone’s ideas
2. be in two mindsB. think about only one subject
3. have an open mindC. recall something
4. put your mind at easeD. undecided

(A) 1-F, 2-C, 3-A, 4-D
(B) 1-C, 2-D, 3-A, 4-E
(C) 1-B, 2-F, 3-E, 4-A
(D) 1-F, 2-D, 3-C, 4-B
Answer:
(B) 1-C, 2-D, 3-A, 4-E

Explanation:
Bring to mind refers to recollecting an old thought or memory. Be in two minds refers to confused between two or more ideas. Have an open mind refers to consider someone-else’s ideas also. Put your mind at ease refers to giving surety to someone that the problem will be resolved.

Question 2.

Valli told the conductor to mind his own business and laughed as well. This shows that Valli…

(A) was not really bothered about what the conductor said. • ‘
(B) didn’t like the conductor speaking about her.
(C) disliked what the conductor said but was amused.
(D) was impressed with what the conductor said.
Answer:
(C) disliked what the conductor said but was amused.

Explanation:
Commenting to mind own business indicates that she did not like what the conductor said. She laughed indicates that she was amused by what the conductor said.

Question 3.

The old woman went on with her drivel. Why is the word ‘drivel’ used here? It is used to show that the old woman

(A) was talking incessantly.
(B) kept muttering a lot of nonsense.
(C) was volunteering advice on request.
(D) spoke non-stop about herself.
Answer:
(B) kept muttering a lot of nonsense.

Explanation:
Drivel means nonsense. Here the old lady was continuously muttering something to herself which no one else could make any meaning of.

Question 4.

The old woman asked her questions

(A) due to anxiety about Valli travelling alone.
(B) out of curiosity and concern for Valli.
(C) interest in Valli’s life and need for travel.
(D) due to the habit of interfering in Valli’s life.
Answer:
(B) out of curiosity and concern for Valli.

Madam Rides the Bus 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 9

Question 5.

How do you think Valli felt when the old woman asked her questions? Pick the option that best describes her feelings.

(A) (i) irritated
(B) (i) concerned
(C) (i) upset (ii) agitated
(D) (i) upset (ii) irritated
Answer:
(D) (i) upset (ii) irritated

Explanation:
The Valli was not happy (upset) and was also wanting to get rid of (feeling irritated) of the old lady

MCQ Questions for Class 10 English with Answers

Madam Rides the Bus Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 9 Read More »

Glimpses of India Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 7

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 7 Glimpses of India

I. “Our elders are often heard reminiscing nostalgically about those good old Portuguese days, the Portuguese and their famous loaves of bread. Those eaters might have vanished but the makers are still there. We still have amongst us the mixers, the moulders and those who bake the loaves. Those age-old, time-tested furnaces still exist. The fire in these furnaces has not yet been extinguished. The thud and jingle of traditional baker’s bamboo, heralding his arrival in the morning, can still be heard in some places.”

Question 1.

The narrator says that the furnaces were ‘time-tested’ because :

(A) they had been thoroughly tested each time, before being used.
(B) they had proved the test of time and were working well.
(C) they had been tested by modern day experts.
(D) they had the power to withstand inexperienced usage.
Answer:
(B) they had proved the test of time and were working well.

Explanation:
Time-tested means that the furnaces have been used for a long period and have well-working with passage of time.

Glimpses of India Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 7

Question 2.

‘Those eaters might have vanished but the makers are still there1. Pick the option that expresses narrator.

(1) Elated
(2) Morose
(3) Nostalgic
(4) Hopeful
(5) Sarcastic
(6) Critical
(7) Celebratory

(A) (1) and (7)
(B) (2) and (6)
(C) (3) and (4)
(D) (4) and (5)
Answer:
(C) (3) and (4)

Explanation:
The narrator is feeling sentimental and yearning (nostalgic) and optimistic and positive (hopeful).

Question 3.

Pick the idiom that brings out the same meaning of ‘reminiscing’ as used in the passage.

(A) Train of thought.
(B) Commit something to memory.
(C) A trip down memory lane.
(D) Jog somebody’s memory.
Answer:
(C) A trip down memory lane.

Explanation:
Reminiscing, recalling or recollecting old thoughts or memories.

Glimpses of India Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 7

Question 4.

Why do you think the baker came in with ‘a thud and a jingle’?

(A) He wanted to make everyone alert and active with his presence.
(B) He wanted to wake up everyone from their slumber and ask them to visit the bakery.
(C) He was used to make a loud noise as most people responded to just that.
(D) He wanted to make people aware that he had come around to sell his goodies.
Answer:
(D) He wanted to make people aware that he had come around to sell his goodies.

Explanation:

He wanted to attract attention of the people towards the goods which he had brought with himself for selling.

Question 5.

The ‘fire in the furnaces has not yet been extinguished’ implies that:

(A) The furnaces are still being used to bake the loaves of bread.
(B) The fire is in the process of being reviewed as a replaceable method for heating furnaces.
(C) The furnaces are very strong and cannot be shifted for use in other areas.
(D) The fire in the furnaces takes a long time to cease burning, once lighted.
Answer:
(A) The furnaces are still being used to bake the loaves of bread.

Explanation:
The fire in the furnaces has not yet been extinguished here refers to that they are still in use at present. It does not mean replacement of fire or strength of furnaces or duration for which furnaces keep burning.

II. The baker or bread-seller of those days had a peculiar dress known as the kabai. It was a single piece long frock reaching down to the knees. In our childhood, we<saw bakers wearing shirt and trousers which were shorter than full-length ones and longer than half pants. Even today, anyone who wears a half pant which reaches just below the knees invites the comment that he is dressed like a pader

Question 1.

Choose the answer that lists the correct option about the recording of the baker’s monthly accounts.

Glimpses of India Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 7 a
(A) Option (1)
(B) Option (2)
(C) Option (3)
(D) Option (4)
Answer:
(C) Option (3)

Explanation:
Baker used to write the accounts on a paper or hand.

Question 2.

When the writer says, ‘Baking was indeed a profitable profession in the old days’, he means that:

(A) baking isn’t as popular in Goa currently.
(B) bakers have chosen to adopt other professions.
(C) baking, as a job, isn’t as gainful as it used to be.
(D) bakers’ goods were of a better quality in earlier times.
Answer:
(C) baking, as a job, isn’t as gainful as it used to be.

Explanation:
This means that in the past, the bakers could earn more profits and now-a-days, baking is not as profitable or gainful.

Glimpses of India Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 7

Question 3.

The statement that is TRUE about payment collection, according to the passage is:

(A) The baker received payment on a daily basis.
(B) The baker was paid for his services at the end of the month.
(C) The baker insisted that customers pay before the month-end.
(D) The baker chose to receive payment any day of the month.
Answer:
(B) The baker was paid for his services at the end of the month.

Explanation:
The baker had to keep an account of purchases made by everyone and he was paid for his services at the end of the month.

Question 4.

The kabai was a ‘peculiar’ outfit as it was:

(A) a tight-fitting apparel.
(B) too colourful.
(C) made of unsuitable materials.
(D) a dress-like attire.
Answer:
(D) a dress-like attire.

Explanation:
The kabai was not a dress in the real sense, but resembled a special or peculiar type of attire which can be used as a dress.

Question 5.

The extract uses the phrase, ‘invites (the) comments’. Which of the following expressions is INCORRECT with respect to the word ‘invites’?

Glimpses of India Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 7 2
(A) Option (1)
(B) Option (2)
(C) Option (3)
(D) Option (4)
Answer:
(B) Option (2)

Explanation:
The guests, the troubles and the applications can-be invited. Prayers are not invited, they are offered.

III. The baker usually collected his bills at the end of the month. Monthly accounts used to be recorded on some wall in pencil. Baking was indeed a profitable profession in the old days. The baker and his family never starved. He, his family and his servants always looked happy and prosperous. Their plump physique was an open testimony to this. Even today, any person with a jackfruit-like physical appearance is easily compared to a baker.

Question 1.

Where did the baker record his accounts?

(A) In a diary
(B) On a computer
(C) On the wall in pencil
(D) In his memory ‘
Answer:
(C) On the wall in pencil

Explanation:
The line in the passage ‘recorded on some wall in pencil’ tells the answer.

Question 2.

Why did the baker and his family never starve?

(A) They have enough to eat.
(B) They were very rich.
(C) They had servants.
(D) Baking was a profitable business.
Answer:
(D) Baking was a profitable business.

Explanation:
This was because in the past, the baking profession was counted as a profitable business which I gives huge income to the baker.

Glimpses of India Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 7

Question 3.

A baker in Goa can be identified

(A) with his attire
(B) with a jack fruit life physical appearance
(C) with this plump physique.
(D) Both (B) and (C)
Answer:
(D) Both (B) and (C)

Explanation:
Plump physique means healthily built. Jackfruit like appearance was associated with bakers. So, both (B) and (C) are correct options.

Question 4.

The records were maintained

(A) daily
(B) weekly
(C) fortnightly
(D) monthly
Answer:
(D) monthly

Explanation:
As the baker received payment at the end of the month, so, the records were maintained monthly.

Question 5.

Which word in the extract is a synonym of ‘rich’?

(A) Wealthy
(B) Testimony
(C) Profitable
(D) Prosperous
Answer:
(D) Prosperous

Explanation:
Wealthy means rich but has not been used in the passage. Testimony means witness and profitable means something that gives good returns. Prosperous means having lot of wealth, thereby meaning rich.

I. Coorg, or Kodagu, the smallest district of Karnataka, is home to evergreen rainforests, spices and coffee plantations. Evergreen rainforests cover thirty per cent of this district. During the monsoons, it pours enough to keep many visitors away. The season of joy commences from September and continues till March. The weather is perfect, with some showers thrown in for good measure. The air breathes of invigorating coffee. Coffee estates and colonial bungalows stand tucked under tree canopies in prime corners.

Question 1.

Coorg is a district in

(A) Kerala
(B) Andhra Pradesh
(C) Karnataka
(D) Tamil Nadu
Answer:
(C) Karnataka

Explanation:
If is the smallest district in the Indian state of Karnataka.

Question 2.

Which word in the extract means ‘begins’?

(A) Commences
(B) Measure
(C) Tucked
(D) Canopies
Answer:
(A) Commences

Explanation:
Measure means to ascertain size, degree, quantity, etc., of something. Tucked means pushed, folded or turned something to hide it. Canopies are ornamental cloth held up over something. Commences means to start something.

Glimpses of India Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 7

Question 3.

Which is the best season in Coorg?

(A) January to March
(B) April to September
(C) September to March
(D) November to January
Answer:
(C) September to March

Explanation:
The season of September to March is referred to as the season of joy or the best season.

Question 4.

Coorg is famous for.

(A) coffee
(B) tea
(C) cotton
(D) rubber
Answer:
(A) coffee

Explanation:
Out of the given options, Coorg is famous for coffee. Other things for which Coorg is famous for are its rainforests and spices.

Question 5.

How much of Coorg is covered with rainforest?

(A) Thirty percent
(B) Forty percent
(C) Fifty percent
(D) Seventy percent
Answer:
(A) Thirty percent

Explanation:
According to the passage, around one-third or thirty percent Coorg is covered with rainforests.

II. Coorgi homes have a tradition of hospitality and they are more than willing to recount numerous tales of valor related to their sons and fathers. The Coorg Regiment is one of the most decorated in the Indian Army, and the first Chief of the Indian Army, General Cariappa, was a Coorgi. Even now, Kodavus are the only people in India permitted to carry firearms without a licence.

Question 1.

What kind of stories are the Coorg people always ready to tell?

(A) Tales of valour of their forefather.
(B) Tales of bravery and courage of their sons.
(C) Tales of their own bravery.
(D) Both (A) and (B) correct.
Answer:
(D) Both (A) and (B) correct.

Explanation:
According to the given passage, Coorgi people told stories about their fathers, forefathers and sons.

Question 2.

Who was the first chief of the Indian Army?

(A) Acoorgi
(B) General Cariappa
(C) Kodavus
(D) Both (A) and (B) are correct.
Answer:
(D) Both (A) and (B) are correct.

Explanation:
The first Chief General of the Indian Army was General Cariappa, who was a Coorgi.

Glimpses of India Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 7

Question 3.

What is the special favour granted to the Kodavus even now?

(A) They can carry firearms with licence.
(B) They can carry firearms without licence.
(C) They can travel around the nation without licence.
(D) None of the above is correct.
Answer:
(B) They can carry firearms without licence.

Explanation:
Owing to their bravery and valour, the Kodavus have been given special permission to carry firearms without licence.

Question 4.

What is the tradition of Coorgi homes?

(A) hospitality
(B) bravery
(C) valour
(D) courage
Answer:
(A) hospitality

Explanation:
The Coorgis are famous for their bravery, valour and courage, but their homes are famous for the friendliness, kindness and generosity they offer to the visitors.

Question 5.

Which word in the passage means the same as ‘friendliness?

(A) Tradition
(B) Valour
(C) Hospitality
(D) Regiment
Answer:
(C) Hospitality

Explanation:
Tradition means something which has Been followed for long. Valour means bravery. Regiment 1 means an army battalion. Hospitality means friendliness.

(III) Tea from Assam

I. “Tell me another!” scoffed Pranjol. “We have an Indian legend too. Bodhidharma, an ancient Buddhist ascetic, cut off his eyelids because he felt sleepy during meditations. Ten tea plants grew out of the eyelids. The leaves of these plants when put in hot water and drunk, banished sleep.”
“Tea was first drunk in China,” Rajvir added, “as far back as 2700 B.C.! In fact, words such as tea, chai and chini are from the Chinese. Tea came to Europe only in the sixteenth century and was drunk more as medicine than as beverage.”

Question 1.

The main idea of this extract is

(A) Tea as a popular beverage in Europe and how it spread.
(B) Origin of tea in India and why it became popular in Europe.
(C) Importance of India in popularising tea and influencing Europe.
(D) Indian legend on tea and how it travelled from China to Europe.
Answer:
(D) Indian legend on tea and how it travelled from China to Europe.

Explanation:
The extract primarily tells Indian legend about tea and the journey covered by tea for reaching from China to Europe.

Question 2.

Why do you think Pranjol ‘scoffed’?

(A) He was upset with the legend Rajvir shared.
(B) He was mocking Rajvir for his lack of knowledge.
(C) He was amused and tickled at what Rajvir shared.
(D) He was impressed with what Rajvir had shared.
Answer:
(C) He was amused and tickled at what Rajvir shared.

Explanation:
Scoffed means ridiculed or mocked. So, Pranjol was entertained at what Rajvir shared.

Glimpses of India Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 7

Question 3.

Pick the option that includes the tea label information that corresponds to the given sentence. “The leaves of these plants when put in hot water and drunk, banished sleep.”

(1) Its calming effects may be attributed to an antioxidant called apigenin, which is found in abundance in chamomile tea. Apigenin binds to specific receptors in your brain that may decrease anxiety and initiate sleep.
(2) It increases levels of a neurotransmitter called gamma-aminobutyric acid (GABA) and improves overall sleep quality by shortening the time it takes to fall asleep and decreasing night-time awakenings.
(3) It interferes with REM sleep, has some unwanted side effects, keeps sleep away and allows the possibility of inducing hours of sleeplessness and increased night-time awakenings.
(4) It alleviates anxious thoughts and soothes the spirit before bedtime. It improves energy levels and helps banish stress and results in a better night’s sleep, naturally.

(A) Option 1
(B) Option 2
(C) Option 3
(D) Option 4
Answer:
(C) Option 3

Explanation:
Options 1,2,4 state the fact that tea initiates decreases results in better night sleep, whereas option 3 states that tea keeps sleep away.

Question 4.

Based on the inference from the extract, which of these is NOT TRUE about tea drinking in the sixteenth century Europe? Dr. Smith is a doctor.of sixteenth century Europe.

(A) Dr. Smith encouraged drinking of green tea whenever available, to reduce chances of tooth loss.
(B) Dr. Smith prescribed regular tea drinking to all his patients with a weak heart.
(C) Dr. Smith always served tea as refreshment when he has guests, as they all enjoyed this beverage.
(D) Dr. Smith usually recommended black tea to reduce inflammation in the body.
Answer:
(C) Dr. Smith always served tea as refreshment when he has guests, as they all enjoyed this beverage.

Explanation:
In 16th century Europe, tea was consumed as a medicine and not as a beverage.

Question 5.

Based on this extract, how do you think Rajvir felt while narrating?

(A) (i) excited (ii) agitated
(B) (i) hysterical (ii) nervous
(C) (i) nervous (ii) agitated
(D) (i) enthusiastic (ii) passionate
Answer:
(D) (i) enthusiastic (ii) passionate

Explanation:
Enthusiastic is when one wants to tell maximum about something in the minimum possible time. Passionate is when someone loves to talk about something.

I. “We have an Indian legend too. Bodhidharma, an ancient Buddhist ascetic, cut off his eyelids because he felt sleepy during meditations. Ten tea plants grew out of the eyelids. The leaves of these plants when put in hot water and drunk banished sleep. “Tea was first drunk in China,” Rajvir added, “as far back as 2700 B.C.! In fact words such as tea, ‘chai’ and ‘chini’ are from Chinese. Tea came to Europe only in the sixteenth century and was drunk more as medicine than as beverage.” The train clattered into Mariani junction. The boys collected their luggage and pushed their way to the crowded platform.

Question 1.

Bodhidharma was a……………… ascetic.

(A) Buddhist
(B) Jain
(C) Chinese
(D) none of the above
Answer:
(A) Buddhist

Glimpses of India Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 7

Question 2.

What did he cut to prevent feeling sleepy?

(A) Hair
(B) Eyelids
(C) Ear
(D) Limbs
Answer:
(B) Eyelids

Question 3.

Where was tea first drunk?

(A) Russia
(B) Europe
(C) China
(D) Japan
Answer:
(C) China

Explanation:
Tea was started to be drunk in China and later spread to entire world through Europe.

Question 4.

Which word in the extract means ‘a drink’?

(A) Clattered
(B) junction
(C) Legend
(D) Beverage
Answer:
(D) Beverage

Explanation:
Clattered means smashed, Junction means joint or intersection, Legend means famous story or person and Beverage means something that can be drunk.

Question 5.

When did tea come to Europe?

(A) Seventeenth century
(B) Sixteenth century
(C) Fifth century
(D) Eighteenth century
Answer:
(B) Sixteenth century

Explanation:
Prior to 16th century, Europeans were not aware of tea, Even in 16th century, European consumed tea as a medicine and not as a beverage.

III. ‘Chai garam .. garam chai’ a vendor called out in a high pitched voice. He came up to their window and asked, ‘Chai, sa’ab’? ‘Give us two cups,’ Pranjol said. They sipped the steaming hot liquid. Almost everyone in their compartment was drinking too. Do you know that over eighty crore cups of tea are drunk every day all over the world? Rajvir said ‘When!’ exclaimed Pranjol. “Tea really is very popular. The train pulled out of the station. Pranjol buried his nose in his detective book again.

Question 1.

Who was speaking in a high pitched voice?

(A) Rajvir
(B) Tea vendor
(C) Pranjol
(D) Mr. Barua
Answer:
(B) Tea vendor

Explanation:
The tea vendor was speaking in high pitched voice to attract the customers who want to drink

Glimpses of India Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 7

Question 2.

Who ordered two cups of tea?

(A) Mr Barua
(B) Rajvir
(C) Stranger
(D) Pranjol
Answer:
(D) Pranjol

Question 3.

Which of the statements given below is NOT TRLJE about the two friends -Rajvir and Pranjol?

(A) Pranjol was a youngster from Assam.
(B) Rajvir did not like reading detective stories
(C) Rajvir was going to Assam for the first time.
(D) Pranjol was not interested in the greenery outside.
Answer:
(B) Rajvir did not like reading detective stories

Explanation:
In the story, both the friends Rajvir and Pranjol have been shown to have immense interest in detective stories. The author has used a colloquial word in the given extract. Which of the following is it?

Question 4.

The author has used a colloquial word in the given extract. Which of the following is it?

Explanation:
Colloquial is a word that is used in common day-to-day conversational word.

(A) high-pitched
(B) steaming
(C) when
(D) compartment
Answer:
(C) when

Explanation:
Colloquial is a word that is used in common day-to-day conversational word.

Glimpses of India Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 7

Question 5.

Choose the word that correctly states the meaning of ‘drank slowly’.

(A) pitched
(B) sipped
(C) steaming
(D) compartment
Answer:
(B) sipped

Explanation:
Pitched (here) means shrill, Sipped means drinking slowly by taking small sips, Steaming means producing lot of steam or something which is hot and Compartment means a bogie of the train.

MCQ Questions for Class 10 English with Answers

Glimpses of India Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 7 Read More »

error: Content is protected !!