Author name: Prasanna

NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Poem 1 The Squirrel

NCERT Solutions for Class 7 English

The Squirrel NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Poem 1

The Squirrel NCERT Text Book Questions and Answers

The Squirrel Working with the poem

Question 1.
Why does the poet say the squirrel “wore a question mark for tail ”? Draw a squirrel, or find a picture of a squirrel sitting on the ground. How would you describe its tail?
Answer:
The poet says that the squirrel “wore a question mark for tail” because its tail twirls in a way that it resembles the shape of a question mark.

A squirrel’s tail is big, bushy, fuzzy and soft. It is greyish brown in colour and looks like a parachute on its body. It helps the squirrel to keep itself steady as it leaps from across treetops and telephone lines. One can often see a quirrel flick and wag its tail. (Encourage the students to draw a squirrel, or find a picture of a squirrel sitting on the ground.)

NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Poem 1 The Squirrel

Question 2.
Do we usually say that an animal ‘wears’ a tail? What do we say? (Think: Does an animal wear a coat? Consult a dictionary if you like, andfind out how ‘wear ’ is used in different ways.)
Answer:
No, we usually say that an animal ‘has’ a tail. The term ‘wear’ is usually used to denote what a person puts on his or her body or what they dress like. This may include clothes, accessories, the type of hair, perfume or even the kind of expression one has.

NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Poem 1 The Squirrel

Question 3.
“He liked to tease and play”. Who is teasing whom? How?
Answer:
The squirrel is a playful animal, and leaps and jumps about. It is teasing the poet and his friends by running and jumping around. The squirrel is playing with them. He scampers about so fast that it is nearly impossible to catch his glimpse. He is making them run around the tree.

NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Poem 1 The Squirrel Read More »

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 6 Lines and Angles (Hindi Medium)

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 6 Lines and Angles (Hindi Medium)

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 6 Lines and Angles (रेखाएँ और कोण) (Hindi Medium)

These Solutions are part of NCERT Solutions for Class 9 Maths in Hindi Medium. Here we have given NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 6 Lines and Angles.

प्रश्नावली 6.1

Ex 6.1 Class 9 गणित Q1.  आकृति. 6.13 में, रेखाएँ AB और CD बिंदु O पर प्रतिच्छेद करती हैं | यदि  ∠AOC + ∠ BOE = 70° है और ∠BOD = 40° है तो ∠BOE और प्रतिवर्ती ∠COE ज्ञात कीजिए | 
हल:
NCERT Solutions For Class 9 Maths Lines and Angles Hindi Medium 6.1 1
∠BOD = 40°
∠AOC  = ∠BOD (शीर्षाभिमुख कोण)
∠AOC = 40°
∠AOC  + ∠ BOE = 70° (दिया है)
∠BOE = 70°
∠BOE = 70° – 40°
∠BOE = 30°
चूँकि, AOB एक सरल रेखा है |
इसलिए, ∠AOC +  ∠COE +∠BOE = 180° (रैखिक युग्म)
⇒ 70° + ∠COE = 180°
⇒ ∠COE = 180° – 70°
⇒ ∠COE = 110°
प्रतिवर्ती ∠COE = 360 – 110° = 250°

Ex 6.1 Class 9 गणित Q2. आकृति 6.14 में, रेखाएँ  XY और MN बिंदु O पर प्रतिच्छेद करती हैं | यदि ∠POY = 90° और a : b= 2 : 3 है तो  c  ज्ञात कीजिए | 
हल :
Maths NCERT Solutions Class 9 Lines and Angles Hindi Medium 6.1 2
∠POY=90° (दिया है)
माना  ∠a और ∠b = 2x और 3x है |
चूँकि, XOY एक सरल रेखा है |
इसलिए, ∠a + ∠b + ∠POY = 180° (रैखिक युग्म)
⇒ 2x + 3x + 90°= 180°
⇒ 5x  = 180° ­­- 90°
⇒ 5x = 90°
⇒ x = 18°
अब, ∠a = 2 x 18° = 36°
∠b =3 x 18° = 54°
यहाँ, MON भी एक सरल रेखा है |
∠b + ∠c = 180°(रैखिक युग्म)
∠54° + ∠c = 180°
⇒ ∠c = 180° – 54° = 126°

Ex 6.1 Class 9 गणित Q3. आकृति 6.15 में, ∠PQR = ∠PRQ है, सिद्ध कीजिए कि ∠PQS = ∠PRT है | 
हल : 
दिया है : ∠PQR = ∠PRQ
सिद्ध करना है : ∠PQS = ∠PRT
प्रमाण :
∠PQS + ∠PQR = 180°  ………. (1)  रैखिक युग्म
∠PRT + ∠PRQ = 180°  ………. (2)  रैखिक युग्म
समीकरण (1) तथा (2) से
∠PQS + ∠PQR = ∠PRT + ∠PRQ
Or,  ∠PQS + ∠PQR = ∠PRT + ∠PQR    (∠PQR = ∠PRQ दिया है)
Class 9 Maths NCERT Lines and Angles Solutions Hindi Medium 6.1 3
Or, ∠PQS = ∠PRT सिद्ध हुआ |

Ex 6.1 Class 9 गणित Q4. आकृति 6.16 में, यदि x + y = w + y है, तो सिद्ध कीजिए कि AOB एक सरल रेखा है| 
NCERT Maths Solutions For Class 9 Lines and Angles Hindi Medium 6.1 4
दिया है : x + y = w + z
सिद्ध करना है : AOB एक सरल रेखा है |
प्रमाण : x + y + w + z = 360
अथवा   x + y + x + y = 360
⇒  2x + 2y = 360
⇒ 2 (x + y) = 360
⇒ x + y = 180०   (रैखिक युग्म)
जब कोई संलग्न दो कोणों का योग 180० होता है तो रेखा सीधी एवं सरल होती है |
अत: AOB एक सरल रेखा है|
Hence Proved.

Ex 6.1 Class 9 गणित Q5. आकृति 6.17 में, POQ एक रेखा है | किरण OR रेखा PQ पर लम्ब है | किरणों OP और OR के बीच में OS एक अन्य किरण है | सिद्ध कीजिए:
NCERT Class 9 Maths Hindi Medium Lines and Angles Solutions 6.1 5.3
NCERT Maths Class 9 Hindi Medium Lines and Angles Solutions 6.1 5
हल: 
दिया है : ​POQ एक रेखा है और OR ⊥ PQ तथा OS ∠POR के बीच एक किरण है |
सिद्ध करना है : 
NCERT Solutions For Maths Class 9 Lines and Angles Hindi Medium 6.1 5.1
प्रमाण : ∠ROQ = 90    ( दिया है )
अब,  ∠POR + ∠ROQ = 180० [रैखिक युग्म]
या  ∠POR + 90 = 180
या  ∠POR = 180 – 90
या     ∠POR = 90
∠ROS = ∠POR – ∠POS  ………. (1)
और
∠ROS = ∠QOS – ∠ROQ  ……… (2)
समीकरण (1) तथा (2) को जोड़ने पर
∠ROS + ∠ROS = ∠QOS – ∠ROQ + ∠POR – ∠POS
अथवा    2∠ROS = ∠QOS – 90 + 90 – ∠POS
अथवा    2∠ROS = ∠QOS – ∠POS
Maths NCERT Solutions Class 9 Lines and Angles Hindi Medium 6.1 5.2
Proved.

Ex 6.1 Class 9 गणित Q6. यह दिया है कि ∠ XYZ = 64° है और XY को बिंदु P तक बढाया गया है | दी हुई सुचना से एक आकृति खींचिए | यदि किरण YQ, ∠ ZYP को समद्विभाजित करती है, तो ∠ XYQ और प्रतिवर्ती  ∠ QYP के मान ज्ञात कीजिए | 
हल : 
Maths NCERT Class 9 Solutions Lines and Angles Hindi Medium 6.1 6
∠ XYZ = 64°
YQ, ∠ ZYP को समद्विभाजित करती है;
इसलिए
∠ QYP =  ∠ ZYQ     ………… (1)
XY को बिंदु P तक बढाया गया है |
∴ XYP एक सरल रेखा है |
अत: ∠ XYZ + ∠ QYP + ∠ ZYQ = 180° (रैखिक युग्म)
⇒ 64° + ∠ QYP + ∠ QYP = 180°
⇒ 2∠ QYP = 180° – 64°
⇒ 2∠ QYP = 116°
⇒ ∠ QYP = 58°
⇒ ∠ QYP =  ∠ ZYQ = 58°
⇒ ∠ XYQ = ∠XYZ + ∠ ZYQ =  64° + 58° =  122°
प्रतिवर्ती ∠ QYP = 360° – 58° = 302°

प्रश्नावली 6.2

Ex 6.2 Class 9 गणित Q1. आकृति 6.28 में, x और y के मान ज्ञात कीजिए और फिर दर्शाइए कि AB || CD है।
हल : 
Maths Class 9 NCERT Solutions Hindi Medium 6.2 1
x + 50° =  180°   (रैखिक युग्म)
⇒ x = 180° –  50°
⇒ x = 130°
y = 130°
x = y = 130° (एकांतर कोण गुणधर्म से )
AB || CD

Ex 6.2 Class 9 गणित Q2. आकृति 6.29 में, यदि AB || CD, CD || EF और y : z = 3 : 7 है, तो x का मान ज्ञात कीजिए | 
Lines and Angles Maths Solutions For Class 9 NCERT Hindi Medium 6.2 2
हल :
AB || CD …….. (1) दिया है ;
CD || EF …….. (2) दिया है ;
समीकरण (1) तथा (2) से हम पाते है कि
AB || EF ……….(3)
∴ x = z …….. (4)     एकांतर कोण
अब, y = 3k तथा z = 7k माना
AB || CD  दिया है;
∴ x + y = 180°    (एक ही ओर के अंत: कोणों का योग )
अथवा   z + y = 180°
⇒ 7k + 3k = 180°
⇒ 10k =  180°
⇒ k =  18°
चूँकि  x = z समी० (4) से
∴ x = 7k = 7 × 18° = 126°

Ex 6.2 Class 9 गणित Q3. आकृति 6.30 में, यदि AB || CD, EF ⊥ CD और ∠ GED = 126° है,तो ∠ AGE, ∠GEF   और ∠ FGE ज्ञात कीजिए |
NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 6 (Hindi Medium) 6.2 3
हल : ∠GED = 126°
AB || CD दिया है |
∴ ∠AGE = ∠GED (एकांतर कोण)
अत : ∠AGE = 126°
∠GED = 126°
∠GED = ∠GEF + ∠FED = 126°
∠GEF + ∠FED = 126°
∠GEF + 90° = 126°    (∵ EF ⊥ CD ∴ ∠FED = 90°)
∠GEF = 126° – 90°
∠GEF = 36°
अब,
∠AGE + ∠FGE = 180°    ( रैखिक युग्म )
126° + ∠FGE = 180°
∠FGE = 180° – 126°
∠FGE = 54°
∠AGE = 126°, ∠GEF = 36° और ∠FGE = 54°

Ex 6.2 Class 9 गणित Q4.आकृति 6.31 में, यदिPQ || ST, ∠ PQR = 110° और ∠ RST = 130° है, तो ∠QRS ज्ञात कीजिए |
NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 6 (Hindi Medium) 6.2 4
[संकेत : बिंदु R से होकर ST के समांतर एक रेखा  खिचिए|]
हल :
रचना : बिंदु R से  होकर XY || ST खिंचा |
PQ || ST    …………..  (1)  दिया है |
Lines and Angles Solutions For Maths NCERT Class 9 Hindi Medium 6.2 4.1
XY || ST    ……………..(2) रचना से
समी० (1) तथा (2) से
PQ || XY   …………….. (3)
XY || ST   रचना से
∠RST + ∠SRY = 180°  (एक ही ओर के अंत:कोणों का योग )
⇒  130° + ∠SRY = 180°
⇒  ∠SRY = 180° – 130°
⇒  ∠SRY = 50°
PQ || XY   …………….. (3) से
∴ ∠PQR = ∠QRY    (एकांतर कोण)
110° =  ∠QRS + ∠SRY
110° =  ∠QRS + 50°
∠QRS = 110° – 50°
∠QRS = 60°

Ex 6.2 Class 9 गणित Q5  आकृति6.32 में, यदि  AB || CD, ∠ APQ = 50° और ∠ PRD = 127° है ,तो x और Y ज्ञात  कीजिए |
Class 9 NCERT Maths Lines and Angles Solutions Hindi Medium 6.2 5
हल: ∠ APQ = 50° और ∠ PRD = 127°
AB || CD   दिया है |
∴  ∠APQ = ∠PQR      ( एकांतर कोण )
या  x = 50°
पुन: ∠APR  = ∠PRD     ( एकांतर कोण )
या y + 50° = 127°
या y = 127° – 50°
या y = 77°
x = 50° और y = 77°

Ex 6.2 Class 9 गणित Q6.आकृति 6.33  में ,PQ और RS दो है जो एक दूसरे के सामान्तर रखे गए है | या आपतन किरण (incident ray )AB,दर्पण PQ से B पर टकराती है और प्रवार्तित किरण (reflected ray ) पथ BC पर टकराती है तथा पुनः CDके अनुदिश प्रवार्तित हो जाती है | सिद्ध कीजिए कि  AB || CD है |
NCERT Solutions For Class 9 Maths Lines and Angles PDF Hindi Medium 6.2 6
हल: 
दिया है: PQ || RS और AB एक आपतन कोण है, CD एक परावर्तित किरण है |
सिद्ध करना है : AB || CD
रचना :
BM ⊥ PQ और CN ⊥ RS खिंचा |
Class 9th Maths NCERT Lines and Angles Solutions Hindi Medium 6.2 6.1
प्रमाण : 
BM ⊥ PQ and CN ⊥ RS
∴ BM || CM और BC एक तिर्यक रेखा है |
∴ ​∠2 = ∠ 3   ………… (1) (एकांतर अंत:कोण )
जबकि हम जानते है कि –
आपतन कोण = परावर्तन कोण, जहाँ BM और CN अभिलंब हैं |
∴ ​∠1 = ∠ 2   ………….. (2)
इसीप्रकार,
∴ ​∠3 = ∠ 4   ………….. (3)
समी० (1), (2) और (3) से हम पाते है |
∠1 = ∠ 4  ……………. (4)
समी० (1) तथा (4) को जोड़ने पर
∠1 + ∠2 = ∠ 3 + ∠ 4
∠ABC = ∠ BCD  (एकांतर अत: कोण)
इसलिए, AB || CD
Proved.

प्रश्नावली 6.3

Ex 6.3 Class 9 गणित Q1. आकृति 6.39 में, Δ PQR की भुजाओं QP और RQ को क्रमश: बिन्दुओं S और T तक बढाया गया है | यदि ∠SPR = 135° है और ∠ PQT = 110° है, तो ∠ PRQ ज्ञात कीजिए |
NCERT Maths Book Class 9 Lines and Angles Solutions Hindi Medium 6.3 1
हल :
∠QPR + ∠SPR = 180° ( रैखिक युग्म )
⇒ ∠QPR + 135° = 180°
⇒ ∠QPR  = 180° – 135°
⇒ ∠QPR  = 45°
इसीप्रकार,
∠PQR + ∠TQP = 180° ( रैखिक युग्म )
⇒ ∠PQR + 110° = 180°
⇒ ∠PQR  = 180° – 110°
⇒ ∠PQR  = 70°
अब त्रिभुज PQR में,
∠QPR + ∠PQR + ∠PRQ = 180°
45° + 70° + ∠PRQ = 180°
115° + ∠PRQ = 180°
∠PRQ = 180° – 115°
∠PRQ = 65°

Ex 6.3 Class 9 गणित Q2. दी गई आकृति में, ∠X = 62° और ∠XYZ = 54° है। यदि YO और ∠O क्रमशः ∆XYZ के ∠XYZ और ∠XZY के समद्विभाजक हैं, तो ∠OZY और ∠YOZ ज्ञात कीजिए।
Class 9 NCERT Solutions Maths Lines and Angles Hindi Medium 6.3 2
हल-
∆XYZ में,
∠X + ∠XYZ + ∠XZY = 180° (त्रिभुज के अन्त:कोणों का योग 180° होता है।)
62° + 54° + ∠XZY = 180°
∠XZY = 180° – (62° + 54°) = 180° – 116° = 64°
YO, ∠XYZ का और ∠O, ∠XZY का समद्विभाजक है।
∠OYZ = \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠XY∠ और ∠OZY = \(\frac { 1 }{ 2 }\) XZY
∠OYZ = \(\frac { 1 }{ 2 }\) x 54° और ∠OZY = \(\frac { 1 }{ 2 }\) x 64०
∠OYZ = 27° और ∠OZY = 32°
तब ∆OYZ में,
∠OYZ + ∠OZY + ∠YOZ = 180° (त्रिभुज के सभी अन्त:कोणों का योग 180° होता है।)
27° + 32° + ∠YOZ = 180°
∠YOZ = 180° – (27° + 32°) = 180° – 59°
∠YOZ = 121°
∠OZY = 32° तथा ∠YOZ = 121°

Ex 6.3 Class 9 गणित Q3. दी गई आकृति में, यदि AB || DE, ∠BAC = 35° और ∠CDE = 53° है, तो ∠DCE ज्ञात कीजिए।
9th Class Maths NCERT Lines and Angles Hindi Medium Solutions 6.3 3
हल-
AB || DE और ऋजु रेखा AE इन्हें काटती है। तब,
∠BAE = ∠AED (एकान्तर कोण)
परन्तु ∠BAE = ∠BAC और ∠AED = ∠CED
∠BAC = ∠CED या 35° = ∠CED
∠CED = 35°
तब ΔCDE में,
∠CDE + ∠CED + ∠DCE = 180° (त्रिभुज के सभी अन्त:कोणों को योग 180° होता है)
53° + 35° + ∠DCE = 180°
∠DCE = 180° – (53° + 35°) = 180° – 88°= 92°
अतः ∠DCE = 92°

Ex 6.3 Class 9 गणित Q4. दी गई आकृति में, यदि रेखाएँ PQ और RS बिन्दु T पर इस प्रकार प्रतिच्छेद करती हैं कि ∠PRT = 40°, ∠RPT = 95° और ∠TSQ = 75° है, तो ∠SQT ज्ञात कीजिए।
CBSE Class 9 Maths Lines and Angles Hindi Medium Solutions 6.3 4
हल-
ΔPRT में,
∠PRT + ∠RPT + ∠PTR = 180° (त्रिभुज के अन्त:कोणों का योग 180° होता है)
40° + 95° + ∠PTR = 180°
∠PTR = 180° – (95° + 40°) = 180° – 135°
∠PTR = 45°
ऋजु रेखाएँ P और RS परस्पर बिन्दु T पर प्रतिच्छेद करती हैं।
∠QTS = ∠PIR (शीर्षाभिमुख कोण)
∠QTS = 45° (∠PTR = 45°)
अब ΔQTS में,
∠QTS + ∠TSQ + ∠SQT = 180° [त्रिभुज के सभी अन्तः कोणों का योग 180° होता है।]
45° + 75° + ∠SQT = 180°
∠SQT = 180° – (45° + 75°) = 180° – 120° = 60°
∠SQT = 60°

Ex 6.3 Class 9 गणित Q5. दी गई आकृति में, यदि PQ ⊥ PS, PQ || SR, ∠SQR = 28° और ∠QRT = 65° है, तो x और y का मान ज्ञात कीजिए।
NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 6 (Hindi Medium) 6.3 5
हल-
ΔQRS में,
∠SQR + ∠QSR = बहिष्कोण ∠QRT
28° + ∠QSR = 65°
∠∠QSR = 65° – 28° = 37°
अब :: PQ || SR और QS एक तिर्यक प्रतिच्छेदी रेखा है,
∠PQS = ∠QSR (एकान्तर कोण)
x = 37° (∠PQS = x, ∠QSR = 37°)
PQ ⊥ PS
∠P = 90°
ΔPQS में, ∠P + ∠PQS + ∠PSQ = 180° [त्रिभुज के तीनों अन्त:कोणों का योग 180° होता है।]
90° + x + y = 180°
⇒ x + y = 90°
⇒ 37° + y = 90°
⇒ y = 90° – 37°
⇒ y = 53°
अतः x = 37° तथा y = 53°

Ex 6.3 Class 9 गणित Q6. दी गई आकृति में, ΔPQR की भुजा QR को P बिन्दु S तक बढ़ाया गया है। यदि ∠PQR और ∠PRS के समद्विभाजक बिन्दु Tपर मिलते हैं,
तो सिद्ध कीजिए कि ∠QTR = \(\frac { 1 }{ 2 }\) QPR है।
NCERT Solutions For Class 9 Maths Lines and Angles Hindi Medium 6.3 6
हल-
ΔPQR में,
∠PQR + ∠PRQ + ∠QPR = 180° ……..(1)
तथा ΔTQR में,
∠TQR + ∠QRT + ∠QTR = 180° ……….(2)
समीकरण (1) व (2) से,
∠ TQR + ∠QRT + ∠QTR = ∠PQR + ∠PRQ + ∠QPR
∠TQR + (∠ PRQ + ∠PRT) + ∠QTR = ∠PQR + ∠PRQ + ∠QPR [∠QRT = ∠PRQ+ ∠PRT]
∠TQR + ∠ PRQ + ∠PRT + ∠QTR = ∠PQR + ∠PRQ + ∠QPR
∠TQR + ∠PRT + ∠QTR = ∠ PQR + ∠QPR …(3)
चूँकि QT, ∠PQR का समद्विभाजक है।
∠TQR = \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠PQR या PQR = 2 ∠TQR ……….(4)
समीकरण (3) व समीकरण (4) से,
∠TQR + ∠PRT + ∠QTR = 2 ∠TQR + ∠QPR
∠ PRT + ∠QTR = ∠TQR + ∠QPR …….(5)
चूँकि RT, ∠ PRS का समद्विभाजक है।
∠PRT = \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠PRS
और ∠PRS, ΔPQR का बहिष्कोण है।
∠PRS = ∠PQR + ∠QPR
∠PRS = 2 ∠TQR + ∠QPR ……(6)
∠PRT = \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠PRS = \(\frac { 1 }{ 2 }\) (2 ∠TQR + ∠QPR)
∠PRT = ∠TQR + \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠QPR
समीकरण (5) में से समीकरण (7) को घटाने पर,
∠QTR = ∠QPR – \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠QPR
∠QTR = \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠QPR
इति सिद्धम.

Hope given NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 6 are helpful to complete your homework.

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 6 Lines and Angles (Hindi Medium) Read More »

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 10 Kathmandu

NCERT Solutions for Class 9 English

Kathmandu NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 10

Kathmandu NCERT Text Book Questions and Answers

Kathmandu Thinking About the Text

Question 1.
On the following map mark out the route, which the author thought of but did not take, to Delhi.
NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 10 Kathmandu 1
Answer:
The route the author had thought of but did not take is given below: Kathmandu — Bihar (Patna) — Uttar Pradesh (Benares-Allahabad-Agra) — Delhi

I. Answer these questions in one or two words or in short phrases.

Question 1.
Name the two temples the author visited in Kathmandu.
Answer:
The two temples the author visited in Kathmandu were the Pashupatinath temple and the Baudhnath stupa.

Question 2.
The writer says, “All this I wash down with Coca Cola.” What does ‘all this’ refer to?
Answer:
‘All this’ refers to eating a bar of marzipan, a corn-on-the-cob roasted in a charcoal stove (rubbed with salt, chilli powder and lemon), and reading a couple of love story, comics and a Reader’s Digest.

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 10 Kathmandu

Question 3.
What does Vikram Seth compare to the quills of a porcupine?
Answer:
Vikram Seth compares the fifty or sixty bansuris protruding in all directions from the pole of a flute seller to the quills of a porcupine.

Question 4.
Name five kinds of flutes.
Answer:
The reed neh, the Japanese shakuhachi, the deep bansuri of Hindustani classical music, the clear or breathy flutes of South America, and the high-pitched Chinese flutes.

II. Answer each question in a short paragraph.

Question 1.
What difference does the author note between the flute seller and the other hawkers?
Answer:
The flute seller is different from other hawkers. He moves to different places playing the flute slowly and meditatively. He does not shout like other hawkers to sell his flute. The author found the music captivating.

Question 2.
What is the belief at Pashupatinath about the end of Kaliyug?
Answer:
A small shrine half protrudes from the stone platform on the river Bagmati. It is believed that when it emerges fully, the goddess inside will escape and the evil period of the Kaliyug will end on the earth.

The author has drawn powerful images and pictures. Pick out three examples each of
(i) the atmosphere of ‘febrile confusion’ outside the temple of Pashupatinath (for example some people trying to get the priest’s attention are elbowed aside…)
(ii) the things he sees
(iii) the sounds he hears

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 10 Kathmandu

(i) The author has drawn powerful images’ and pictures of the atmosphere of ‘febrile confusion’ outside the temple of Pashupatinath. These include the following: a group of saffron-clad Westerners struggling to enter the main gate as only Hindus were allowed to enter the temple; a fight that breaks out between two monkeys; and a royal Nepalese princess for whom everyone makes way.

(ii) He saw that the Baudhnath stupa had an immense white dome, which was ringed by a road. Small shops were there on the outer edge where felt bags, Tibetan prints and silver jewellery could be bought. There were no crowds there. On the busiest streets of Kathmandu, he saw fruit sellers, flute sellers, hawkers of postcards, shops selling Western cosmetics, film rolls, chocolate, copper utensils and Nepalese antiques.

(iii) The sounds he heard were film songs that were blaring out from the radios, car horns, bicycle bells, vendors shouting out their’wares. He also listened to flute music, calling it the most universal and most particular of sounds.

III. Answer the following questions in not more than 100-150 words each.

Question 1.
Compare and contrast the atmosphere in and around the Baudhnath shrine with the Pashupatinath temple.
Answer:
The atmosphere around the two holy places is in contrast to each other. At Pashupatinath temple there is an atmosphere of ‘febrile confusion’ and chaos. The priests, hawkers, devotees, tourists, birds and animals roam freely throughout the grounds. There is a large gathering of worshippers who are jostling with one another to get the attention of the priest. Some tourists from West also try to get entry in vain. There is a fight between two monkeys. The atmosphere is extremely noisy. In Baudhnath shrine, there is, in contrast, a sense of stillness. Beggars and the self-proclaimed messengers of God irritate me most at any religious place. In the name of God they bother not only the locals but the foreigners too. Extortion of money in the name of donation is another thing that disturbs the tourists at such places.

Question 2.
How does the author describe Kathmandu’s busiest streets?
Answer:
Along Kathmandu’s narrowest and busiest streets, there are small shrines and flower-adorned deities. Apart from these, there are fruit sellers, flute sellers, hawkers of postcards, shops selling Western cosmetics, film rolls, chocolate, those selling copper utensils and Nepalese antiques. The author hears film songs that were blaring out from the radios, sounds of car horns and bicycle bells, vendors shouting out their wares. He says that stray cows roam about on the roads. He also draws a vivid picture of a flute seller with many bansuris protruding from his pole. He describes how the serene music produced by the flute seller is heard clearly above all the other noise.

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 10 Kathmandu

Question 3.
“To hear any flute is to be drawn into the commonality of all mankind.” Why does the author say this?
Answer:
The author considers flute music to be “the most universal and most particular” of all sounds. This is a musical instrument that is common to all cultures. We have the reed neh, the recorder, the Japanese shakuhachi, the deep bansuri of Hindustani classical music, the clear or breathy flutes of South America, the high-pitched Chinese flutes, etc.

Even though each of these has its specific fingering and compass yet, for the author, to hear any flute is “to be drawn into the commonality of all mankind”. This is because in spite of their differences, every flute produces music with the help of the human voice. Similarly, despite the differences in caste, culture, religion, faith, all human beings are the same, with the same living breath running through all of them.

Kathmandu Thinking about Language

II.
Question 1.
Use the suffixes -ion or -tion to form nouns from the following verbs. Make the necessary changes in the spelling of the words.
Example: proclaim – proclamation
NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 10 Kathmandu 2
Answer:

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 10 Kathmandu .3

Question 2.
Now fill in the blanks with suitable words from the ones that you have formed.
(i) Mass literacy was possible only after the of the printing machine.
(ii) Ramesh is unable to tackle the situation as he lacks .
(iii) I could not resist the to open the letter.
(iv) Hardwork and are the main keys to success.
(v) The children were almost fainting with after being made to stand in the sun.
Answer:
(i) Mass literacy was possible only after the invention of the printing machine.
(ii) Ramesh is unable to tackle the situation as he lacks direction.
(iii) I could not resist the temptation to open the letter.
(iv) Hardwork and dedication are the main keys to success.
(v) The children were almost fainting with exhaustion after being made to stand in the sun.

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 10 Kathmandu

III. Punctuation

Use capital letters, full stops, question marks, commas and inverted commas wherever necessary in the following paragraph.
an Arrogant lion was wandering through the jungle one day he asked the tiger who is stronger than you you O lion replied the tiger who is more fierce than a leopard asked the lion you sir replied the leopard he marched upto an elephant and asked the same question the elephant picked him up in his trunk swung him in the air and threw him down look said the lion there is no need to get mad just because you don’t know the answer
Answer:
An arrogant lion was wandering through the jungle. One day, he asked the tiger, “Who is stronger than you?” “You, O lion!” replied the tiger. “Who is more fierce than a leopard?” asked the lion. “You sir,” replied the leopard. He marched up to an elephant and asked the same question. The elephant picked him up in his trunk, swung him in the air, and threw him down. “Look,” said the lion, “there is no need to get mad just because you don’t know the answer.”

IV. Simple Present Tense

Study these sentences from the lesson.

  • A fight breaks out between two monkeys.
  • Film songs blare out from the radios.
  • I wash it down with Coca-Cola.

The italicised verbs are in the simple present tense. The writer is here describing what he saw and heard but he uses the present tense instead of the past tense. A narration or a story can be made more dramatic or immediate by using the present tense in this way.

Now look at the following sentences.

  • A small shrine half protrudes from the stone platform on the riverbank.
  • Small shops stand on the outer edge of the stupa.

We use the simple present tense to speak about what is usually or generally true. The sentences above describe facts. We also use the simple present tense in sentences depicting ‘universal truths’.
For example:

  • The sun rises in the east.
  • The earth revolves round the sun.

We can also refer to habitual actions using the simple present tense.

  • He usually takes a train instead of a bus to work.
  • We often get fine drizzles in winter.

In these sentences, words like everyday, often, seldom, never, every month, generally, usually, etc. may be used.

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 10 Kathmandu

Question 1.
Fill in the blanks with the correct form of the verb in brackets.
(i) The heart is a pump …………….. that (send) the blood circulating through our
body. The pumping action ………………… (take place) when the left ventricle of the
heart …………………… (contract). This ……………………. (force) the blood out into
the arteries, which ……………………… (expand) to receive the oncoming blood.
Answer:
The heart is a pump that sends the blood circulating through our body. The pumping action takes place when the left ventricle of the heart contracts. This forces the blood out into the arteries, which expands to receive the oncoming blood.

(ii) The African lungfish can live without water for up to four years. During a drought it ………………. (dig) a pit and ………………. (enclose) itself in a capsule of slime and earth, leaving a tiny opening for air. The capsule ………………. (dry) and ………………. (harden), but when rain ……………….  (come), the mud ………………. (dissolve) and the lungfish ………………. (swim) away.
Answer:
The African lungfish can live without water for up to four years. During a drought, it digs a pit and encloses itself in a capsule of slime and earth, leaving a tiny opening for air. The capsule dries and hardens, but when rain comes, the mud dissolves and the Iungfish swims away.

(iii) MAHESH : We have to organise a class party for our teacher.
(Do) anyone play an instrument?
VIPUL : Rohit ………………. (play) the flute.
MAHESH ………………. (Do) he also act?
VIPUL : No, he ……………… (compose) music.
MAHESH : That’s wonderful!
Answer:
Mahesh : We have to organise a class party for our teacher. Does anyone play an instrument?
Vipul : Rohit plays the flute.
Mahesh : Does he also act?
Vipul : No, he composes music.
Mahesh : That’s wonderful!

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 10 Kathmandu Read More »

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 7 A Visit to Cambridge

NCERT Solutions for Class 8 English

A Visit to Cambridge NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 7

A Visit to Cambridge NCERT Text Book Questions and Answers

A Visit to Cambridge Comprehension check
Which is the right sentence?

Question 1.
“Cambridge was my metaphor for England. ” To the writer,
i. Cambridge was a reputed university in England.
ii. England was famous for Cambridge.
iii. Cambridge was the real England.
Answer:
iii. Cambridge was the real England.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 7 A Visit to Cambridge

Question 2.
The writer phoned Stephen Hawking s house
i. from the nearest phone booth.
ii. from outside a phone booth.
iii. from inside a phone booth.
Answer:
ii. from outside a phone booth.

Question 3.
Every time he spoke to the scientist, the writer felt guilty because
i. he wasn’t sure what he wanted to ask.
ii. he forced the scientist to use his voice synthesizer.
iii. he was face to face with a legend.
Answer:
ii. he forced the scientist to use his voice synthesizer.

Question 4.
“/felt a huge relief… in the possibilities of my body. ” In the given context, the highlighted words refer to
i. shifting in the wheelchair, turning the wrist.
ii. standing up, walking.
iii. speaking, writing.
Answer:
i. shifting in the wheelchair, turning the wrist.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 7 A Visit to Cambridge

A Visit to Cambridge Working with the text
Answer the following questions.

Question 1.
i. Did the prospect of meeting Stephen Hawking make the writer nervous?
If so, why?
Answer:
Yes, the prospect of meeting Stephen Hawking made the writer nervous because he is a world-renowned personality

ii. Did he at the same time feel very excited? If so, why?
Answer:
Yes, he was very excited about his meeting as he had got the chance to interview with him for half hour.

Question 2.
Guess the first question put to the scientist by the writer.
Answer:
The writer’s first question would have pertained to Hawking’s disability and his acceptance of it.

Question 3.
Stephen Hawking said, “I’ve had no choice. ” Does the writer think there was a choice? What was it?
Answer:
Yes, the writer thinks there was a choice of living creatively with the reality of his disintegrating body. He believes that Hawking was doing just that.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 7 A Visit to Cambridge

Question 4.
“I could feel his anguish. ” What could be the anguish?
Answer:
The anguish could be that Stephen’s mind worked so much faster than his voice synthesizer. Even though his mind was full of thoughts, the words were produced from an artificial medium and could never have the same depth as his thoughts.

Question 5.
What endeared the scientist to the writer so that he said he was looking at one of the most beautiful men in the world?
Answer:
When the writer asked Hawking if people like him came and disturbed his work, he replied in affirmative with a one-way smile on his face. This made the writer feel that he was looking at one of the most beautiful men in the world.

Question 6.
Read aloud the description of ‘the beautiful’man. Which is the most beautiful sentence in the description?
Answer:
Before you, like a lantern whose walls are worn so thin you glimpse only the light inside, is the incandescence of a man.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 7 A Visit to Cambridge

Question 7.

i. If ‘the lantern’is the man, what would its ‘walls’be?
Answer:
The ‘walls’ would be the outer body, that is, Hawking’s outer body.

ii. What is housed within the thin walls?
Answer:
His intellect and inner glow is housed within these walls.

iii. What general conclusion does the writer draw from this comparison?
Answer:
The writer believes that even though Hawking’s body had disintegrated, his soul radiated his inner glow. His mind was his real place of residence, and his body was a mere accessory to it.

Question 8.
What is the scientist s message for the disabled?
Answer:
The scientist’s message for the disabled is that they should concentrate on what they are good at and not waste their time on pursuits that seem like a waste of time.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 7 A Visit to Cambridge

Question 9.
Why does the writer refer to the guitar incident? Which idea does it support?
Answer:
Hawking’s advice that the disabled should concentrate on what they are good at takes the writer back to his guitar incident. It supports Hawking’s idea completely.

Question 10.
The writer expresses his great gratitude to Stephen Hawking. What is the gratitude for?
Answer:
The writer realizes how difficult it was for Hawking to speak through his synthesizer. Despite this, he gives him an interview of half hour and also gives him a tour of his garden. The writer is filled with gratitude towards Stephen for leaving him many inspiring thoughts.

Question 11.
Complete the following sentences taking their appropriate parts from both the boxes below.
Completed

  1. There was his assistant on the line and I told him I had come in a wheelchair from India.
  2. You get fed up with people asking you to be brave, as if you have a courage account on which you are too lazy to draw a cheque.
  3. There he was, tapping at a little switch in his hand trying to find the words on his computer.
  4. You look at his eyes which can speak, and they are saving something huge and urgent: it is hard to tell what.
  5. It doesn’t do much good to know that there are people smiling with admiration to see you breathing still.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 7 A Visit to Cambridge

A Visit to Cambridge Working with language

Question 1.
Fill in the blanks in the sentences below using the appropriate forms of the words given in the following box.

  1. I met a traveller from an antique land.
  2. I need special guidance in mathematics. I can’t count the number of times I have failed in the subject.
  3. The guide called Stephen Hawking a worthy successor to Issac Newton..
  4. His other problems paled into insignificance beside this unforeseen mishap.
  5. The meeting was chaired by the youngest member of the board.
  6. Some people say ‘yours truly’ when they informally refer to themselves.
  7. I wish it had been a drawn match. We would have been spared the noise of celebrations, at least.

Question 2.
Now make six such phrases using the words given in the box. read/session smile/face revolve/chair
walk/tour dance/doll win/chance
reading session; smiling face; revolving chair; walking tour; dancing doll; winning chance

Question 3.
Use all or both in the blanks. Tell your partner why you chose one or the other.

  1. He has two brothers. Both are lawyers.
  2. More than ten persons called. All of them wanted to see you.
  3. They all cheered the team.
  4. Both her parents are teachers.
  5. How much have you got? Give me all of it.

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 7 A Visit to Cambridge

Question 4.
Complete each sentence using the right form of the adjective given in brackets.

  1. My friend has one of the fastest cars on the road, (fast)
  2. This is the most interesting story I have ever read, (interesting)
  3. What you are doing now is easier than what you did yesterday, (easy)
  4. Ramesh and his wife are both short, (short)
  5. He arrived late as usual. Even the chief guest came earlier than he did. (late, early)

A Visit to Cambridge Speaking and writing

Question 1.
Say the following words with correct stress. Pronounce the parts given in colour loudly and clearly.
Encourage the students to say the given words with the correct stress.

Question 2.
Underline stressed syllables in the following words. Consult the dictionary or ask the teacher if necessary.

Question 3.
Writing a notice for the School Notice Board. Compare your notice with the other notices, and make changes, if necessary, with the help of the teacher.
Answer:

Army Public School
Barakhamba Road, New Delhi

13th July 20XX

NOTICE
Lost History Notebook

This is to inform all my fellow students that I lost my history notebook in the school premises yesterday. The book is wrapped with a brown sheet of paper and there is a name sticker on it. It has my name written on it. I request anyone who finds it to return it to me as soon as possible.
Ashraf Khan
Class VIIIA

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 7 A Visit to Cambridge

Or
Imagine that you are a journalist. You have been asked to interview the president of the village panchayat. Write eight to ten questions you wish to ask. The questions should elicit comments as well as plans regarding water and electricity, cleanliness and school education in the village.

Some questions that I would like to ask the president of the village panchayat are as follows:
1. What are your plans about improving the sanitation of the village?
2. Do we have reasons to expect that the water logging problem during the rains would be improved?
3. What are you doing to improve the state of the government schools in our village?
4. Do you think it is important to hire good educationists for these schools?
5. Why do you think there is no tourism in the village?
6. What are you doing to promote tourism in the village?
7. Do you think it is possible to get electricity to every home in the village?
8. What are you doing to fix the problem of open defecation?

NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 7 A Visit to Cambridge Read More »

NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why Do we Fall Ill (Hindi Medium)

NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why Do we Fall Ill (Hindi Medium)

NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why Do we Fall Ill (Hindi Medium)

These Solutions are part of NCERT Solutions for Class 9 Science in Hindi Medium. Here we have given NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why Do we Fall Ill.

पाठगत हल प्रश्न (NCERT IN-TEXT QUESTIONS SOLVED)

NCERT पाठ्यपुस्तक (पृष्ठ संख्या 200)

प्र० 1. अच्छे स्वास्थ्य की दो आवश्यक स्थितियाँ बताइए।
उत्तर- अच्छे स्वास्थ्य की आवश्यक स्थितियाँ निम्न हैं –
(i) उपयुक्त एवं संतुलित आहार
(ii) अच्छा भौतिक पर्यावरण
(iii) अच्छा सामाजिक पर्यावरण ।
(iv) अच्छी आर्थिक स्थितियाँ तथा कार्य

प्र० 2. रोगमुक्ति की कोई दो आवश्यक परिस्थितियाँ बताइए।
उत्तर- (i) व्यक्तिगत एवं घरेलू स्वच्छता
(ii) सामुदायिक स्वच्छता

प्र० 3. क्या उपर्युक्त प्रश्नों के उत्तर एक जैसे हैं अथवा भिन्न? क्यों?
उत्तर- हाँ, दोनों प्रश्नों के उत्तर एक जैसे हैं। क्योंकि यदि अच्छा स्वास्थ्य होगा तो हम रोगमुक्त भी होंगे। अतः अच्छे स्वास्थ्य एवं रोगमुक्त रहने के लिए आवश्यक स्थितियाँ समान हैं।

NCERT पाठ्यपुस्तक (पृष्ठ संख्या 203)

प्र० 1. ऐसे तीन कारण लिखिए, जिससे आप सोचते हैं कि आप बीमार हैं तथा चिकित्सक के पास जाना चाहते हैं। यदि इनमें से एक भी लक्षण हो तो क्या आप फिर भी चिकित्सक के पास जाना चाहेंगे? क्यों अथवा क्यों नहीं?
उत्तर- ऐसे तीन कारण हैं-

  1. सिरदर्द
  2. ठंड लगना और खाँसी होना
  3. लगातार दस्त होना।

ऐसे अनेक प्रकार के लक्षण हो सकते हैं। हमें चिकित्सक के पास जाना चाहिए क्योंकि यह जानना आवश्यक होता है कि ये लक्षण वास्तव में किस बीमारी के कारण हो रहा है। उदाहरणार्थ, सिरदर्द कई बीमारियों के कारण हो सकता है। अतः रोग के लक्षण से रोग का पता नहीं चलता इसलिए जाँच करवानी चाहिए।

प्र० 2. निम्नलिखित में से किसके लंबे समय तक रहने के कारण आप समझते हैं कि आपके स्वास्थ्य पर बुरा प्रभाव पड़ेगा तथा क्यों?

  • यदि आप पीलिया से ग्रस्त हैं।
  • यदि आपके शरीर पर जूं (lice) हैं।
  • यदि आप मुँहासों से ग्रस्त हैं।

उत्तर- हूँ एक परजीवी है जो कुछ समय तक आपके शरीर पर रहती है और इसका कोई दीर्घकालिक प्रभाव नहीं पड़ता है। इसी प्रकार मुँहासे भी कुछ समय बाद ठीक हो जाते हैं। यानी इन दोनों रोगों का प्रभाव लंबे समय तक नहीं रहता तथा आसानी से ठीक हो जाते हैं। परंतु पीलिया रोग का प्रभाव दीर्घकालिक होता है और इसमें जिगर (यकृत) की कार्यविधि क्षतिग्रस्त हो जाती है। इसलिए यदि आप पीलिया रोग से ग्रस्त हैं तो स्वास्थ्य पर बुरा प्रभाव पड़ेगा।

NCERT पाठ्यपुस्तक (पृष्ठ संख्या 210)

प्र० 1. जब हम बीमार होते हैं तो आपको सुपाच्य तथा पोषणयुक्त भोजन खाने का परामर्श क्यों दिया जाता है?
उत्तर- बीमार होने पर सुपाच्य भोजन द्वारा हमारा स्वास्थ्य ठीक रहता है। क्योंकि बीमार होने पर हमारा पाचनतंत्र कमजोर हो जाता है तथा हमारी भूख कम हो जाती है। सुपाच्य भोजन नरम होता है और आसानी से पचकर शरीर द्वारा अवशोषित कर लिया जाता है। पोषणयुक्त भोजन से रोग के विरुद्ध लड़ने की शक्ति बढ़ती है। तथा यह कमजोर पड़ गए प्रतिरक्षा तंत्र को मजबूती प्रदान करती है। पोषणयुक्त भोजन से विटामिन, मिनरल (minerals) एवं अन्य पोषक तत्वों की क्षतिपूर्ति हो जाती है। भोजन हमें ऊर्जा देता है तथा हमारे टूटे-फूटे ऊतकों की मरम्मत भी करता है।

प्र० 2. संक्रमण रोग फैलने की विभिन्न विधियाँ कौन-कौन सी हैं?
उत्तर- संक्रमण रोग फैलने की विभिन्न विधियाँ निम्न हैं –
(a) कई रोग हवा के माध्यम से फैलते है; जैसे खांसी-जुकाम, क्षय रोग आदि वायु के द्वारा बैक्टीरिया, वायरस आदि सूक्ष्मजीव इन रोगों को संक्रमित व्यक्ति से स्वस्थ व्यक्ति तक फैलाते हैं।

(b) अप्रत्यक्ष संपर्क द्वारा; जैसे-बिस्तर, खाने-पीने के बर्तन, कपड़े आदि के संपर्क से।

(c) प्रत्यक्ष संपर्क द्वारा; जैसे-अनेक रोग प्रत्यक्ष संपर्क | जैसे लैंगिक क्रियाओं द्वारा फैलते हैं; जैसे-AIDS और सिफलिस ऐसे रोग सामान्य संपर्क; जैसे—हाथ मिलाने, खेलकूद, कुश्ती आदि से नहीं फैलते हैं।

(d) दूषित भोजन/पानी द्वारा; जैसे-दूषित पानी से हैजा, कोलरा, टाइफाइड तथा हेपेटाइटिस।

(e) मच्छर/कीट के द्वारा; जैसे-मलेरिया, डेंगू आदि।

(f) संक्रमित पशु द्वारा; जैसे-कुत्तों, बंदरों आदि के काटने पर रैबीज फैलता है।
NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why do we fall ill अभ्यास के प्रश्न उत्तर

प्र० 3. संक्रमण रोगों को फैलने से रोकने के लिए आपके विद्यालय में कौन-कौन सी सावधानियाँ आवश्यक हैं?
उत्तर- निम्नलिखित सावधानियाँ रखकर संक्रामक रोगों का फैलना कम किया जा सकता है

  • साफ़ पेयजल उपलब्ध कराना।
  • टिफिन खाने के पूर्व हाथ अच्छी तरह साफ़ करना।
  • विद्यालय परिसर में एवं इसके आसपास सफ़ाई का ध्यान रखना।
  • यदि कोई बीमार हो तो उसे घर पर ही आराम करने की सलाह देना।
  • टीके लगवाना आदि।
  • छात्रों के विभिन्न संक्रामक रोगों के फैलने के कारणों से परिचित करवाना; जैसे-कोलरा, हेपेटाइटिस, फ्लू (Flue) AIDS आदि।
  • विद्यालय के आसपास ठहरा हुआ जल एकत्रित नहीं होने देना।
  • संतुलित एवं पौष्टिक आहार लेने की प्रेरणा देनी चाहिए।

प्र० 4. प्रतीरक्षीकरण क्या होता है?
उत्तर- जब हमारा शरीर किसी रोग के विरुद्ध टीकाकरण द्वारा प्रतिरक्षा प्राप्त कर लेता है तो इस प्रक्रिया को प्रतीरक्षीकरण कहते हैं। प्रतिरक्षा पौष्टिक आहार से भी प्राप्त की जाती है।

प्र० 5. आपके पास में स्थिति स्वास्थ्य केंद्र में टीकाकरण के कौन से कार्यक्रम उपलब्ध हैं? आपके क्षेत्र में कौन-कौन सी स्वास्थ्य संबंधी मुख्य समस्या हैं?
उत्तर- हमारे घर के पास स्वास्थ्य केंद्र में निम्नलिखित
टीकाकरण कार्यक्रम उपलब्ध हैं

  • पोलियो, B.C.G. (जन्म के बाद तुरंत)
  • D.PT.-डिपथीरिया, कुकुर खाँसी और टेटनस के लिए [6 सप्ताह से 9 सप्ताह)
  • बूस्टर डोज, चेचक, हेपेटाइटिस A, B आदि (9-19 माह तक)।
  • H,NI की जाँच (H,N, Screening programme) झुग्गी-झोंपड़ियों वाले इलाकों (Slum areas) में आज भी पोलियो रोग के शिकार मिल जाते हैं। जोकि एक मुख्य समस्या है इसके अलावा मलेरिया, रैबीज़ आदि की भी समस्या है।

पाठ्यपुस्तक से हल प्रश्न (NCERT TEXTBOOK QUESTIONS SOLVED)

प्र० 1. पिछले एक वर्ष में आप कितनी बार बीमार हुए? बीमारी क्या थीं?
(a) इन बीमारियों को हटाने के लिए आप अपनी दिनचर्या में क्या परिवर्तन करेंगे?
(b) इन बीमारियों से बचने के लिए आप अपने पास-पड़ोस में क्या परिवर्तन करना चाहेंगे?
उत्तर- पिछले एक वर्ष में मुझे एक बार मलेरिया बुखार तथा दूसरी बार दस्त हुई थी।
(a) मैंने अपनी दिनचर्या में निम्नलिखित परिवर्तन किए
(i) सोते समय मच्छरदानी का प्रयोग।
(ii) वर्षा ऋतु में पूरी बाजू (आस्तीन) वाले। कमीज और पतलून पहनना शुरू किया।

(b) पास-पड़ोस में परिवर्तन :
(i) आसपास पानी जमा नहीं होने दिया।
(ii) पानी की टंकी को साफ़ तथा ढककर रखना शुरू किया।
(iii) खिड़कियों में तथा दरवाजों में तार की जाली लगवाया।

दस्त से बचने के उपाय :
(a) पानी में कलोरीन की गोलियाँ डालकर रोगाणुमुक्त करना, पानी गर्म करके प्रयोग करना, पानी फ़िल्टर करके प्रयोग करना, घर का ताजा बना हुआ भोजन इस्तेमाल करना।
(b) आसपास साफ-सफ़ाई का ध्यान रखना ताकि मक्खियाँ, मच्छर आदि पैदा न हो सके।

प्र० 2. डॉक्टर/नर्स/स्वास्थ्य कर्मचारी अन्य व्यक्तियों की अपेक्षा रोगियों के संपर्क में अधिक रहते हैं। पता करो कि वे अपने आपको बीमार होने से कैसे बचाते हैं?
उत्तर- डॉक्टर/नर्स/स्वास्थ्य कर्मचारी निम्न तरीकों से
अपने – आपको बीमार होने से बचाते हैं
(i) वे रोगी को छूते समय हाथों पर दस्ताने पहनते हैं।
(ii) फिनाइल आदि के द्वारा कार्यस्थल को विसंक्रमित (Sterilised) करते हैं।
(iii) वे मास्क का प्रयोग करते हैं ताकि रोग के कीटाणु नाक और मुँह से उसके शरीर में न जा पाए।
(iv) किसी संक्रमित व्यक्ति को स्पर्श करने के बाद साबुन और रोगाणुरोधक लोशन (Antisepticlotion) से हाथ धो लेते हैं।
(v) साफ़ कपड़े पहनते हैं तथा विसंक्रमित उपकरणों (Sterilised Equipments) का प्रयोग करते

प्र० 3. अपने आस-पड़ोस में एक सर्वेक्षण कीजिए तथा पता लगाइए कि सामान्यता कौन-सी तीन बीमारियाँ होती हैं। इन बीमारियों को फैलने से रोकने के लिए अपने स्थानीय प्रशासन को तीन सुझाव दें।
उत्तर-
NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why do we fall ill अभ्यास के प्रश्न उत्तर guide free

प्र० 4. एक बच्चा अपनी बीमारी के विषय में नहीं बता पा रही है। हम कैसे पता करेंगे कि
(a) बच्चा बीमार है?
(b) उसे कौन-सी बीमारी है?
उत्तर-
(a) बीमारी के लक्षण से पता चलता है कि बच्चा बीमार है या स्वस्थ। बीमार बच्चा सामान्य से अधिक रोता है, खाना नहीं खाएगा, बेचैन रहेगा। कुछ अन्य लक्षण हैंशरीर का तापमान बढ़ना (बुखार), खाँसी साँस लेने में परेशानी, दस्त, उल्टी, ठंड लगना, शरीर पर दाने इत्यादि।

(b) वह बच्चा बार-बार उस अंग को स्पर्श करेगा जहाँ उसे कोई कष्ट है। वह उसी तरफ झुकेगा और अकड़ेगा।

प्र० 5. निम्नलिखित किन परिस्थितियों में कोई व्यक्ति पुनः बीमार हो सकता है? क्यों?
(a) जब वह मलेरिया से ठीक हो रहा हो।
(b) जब वह मलेरिया से ठीक हो चुका है और वह चेचक के रोगी की सेवा कर रहा है?
(c) मलेरिया से ठीक होने के बाद चार दिन उपवास करता है और चेचक के रोगी की सेवा कर रहा है।
उत्तर- उपरोक्त विकल्पों में से (c) में बताए गए परिस्थितियों में वह पुनः बीमार हो सकता है।
कारण : बीमार होने के बाद व्यक्ति के शरीर का प्रतिरक्षा तंत्र कमजोर हो जाता है। चार दिन उपवास के बाद शरीर का प्रतिरक्षा तंत्र और भी कमजोर हो जाएगा, जिसे चेचक जैसे छूत की बीमारी होने की संभावना अधिक होगी।

प्र० 6. निम्नलिखित में से किन परिस्थितियों में आप बीमार हो सकते हैं? क्यों?
(a) जब आपकी परीक्षा का समय है?
(b) जब आप बस या रेलगाड़ी में दो दिन तक यात्रा कर चुके हैं?
(c) जब आपका मित्र खसरा से पीड़ित है।
उत्तर- आप परिस्थिति (b) तथा (c) में बीमार हो सकते हैं

(b) बस या रेलगाड़ी में अनेक लोग यात्रा करते हैं। यदि कोई व्यक्ति संक्रामक बीमारी से पीड़ित होगा तो उसके संपर्क में आने से आप भी बीमार हो सकते हैं। इसका दूसरा कारण यह भी है कि यात्री के दौरान खाने-पीने में तथा सोने में भी असुविधा होती है जिससे प्रतिरक्षा तंत्र कमजोर हो जाता है।

(c) खसरा एक संक्रामक रोग है। यदि आपने खसरे का टीका नहीं लगवाया हो तो उसके पास बैठने, बातें करने, एक साथ खाने, उसकी वस्तुओं को छूने से खसरे के वायरस से संक्रमित हो सकते हैं और बीमार हो सकते हैं।

Hope given NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 are helpful to complete your homework.

NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why Do we Fall Ill (Hindi Medium) Read More »

NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Chapter 10 The Story of Cricket

NCERT Solutions for Class 7 English

The Story of Cricket NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Chapter 10

The Story of Cricket NCERT Text Book Questions and Answers

The Story of Cricket Comprehension check-I

Question 1.
Cricket is originally a/an
i. Indian game.
ii. British game.
iii. international game.
Mark the right answer.
Answer:
ii. British game.

Question 2.
“There is a historical reason behind both these oddities. ” In the preceding two paragraphs, find two words/phrases that mean the same as ‘oddities ’.
Answer:
The two words/phrases that mean the same as ‘oddities’ are ‘peculiarities’ and ‘curious characteristic’.

NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Chapter 10 The Story of Cricket

Question 3.
How is a cricket bat different from a hockey stick?
Answer:
Hockey-sticks curve outwards at the bottom, and till the early eighteenth century, this was the case with bats as well. However, later, the curved bat was replaced with the straight one. A bat is relatively thicker than a hockey stick and does not curve at the bottom. It is also wider than a hockey stick. A bat comprises of two parts—the blade and the handle.

The Story of Cricket Comprehension check-II

Write True or False against each of the following sentences.

  1. India joined the world of Test cricket before Independence. True
  2. The colonizers did nothing to encourage the Parsis in playing cricket. True
  3. Palwankar Baloo was India s first Test captain. False
  4. Australia played its first Test against England as a sovereign nation. False

The Story of Cricket Comprehension check-III

Question 1.
A ‘professional’ cricket player is one who makes a living by playing cricket. Find the opposite of ‘professional ’ in the last paragraph.
Answer:
Amateur

Question 2.
In “the triumph of the one-day game”, ‘triumph’means the one-day game’s
i. superiority to Test cricket.
ii. inferiority to Test cricket.
iii. achievement and success over Test cricket.
iv. popularity among viewers.
Mark the right answer.
Answer:
iv. popularity among viewers.

NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Chapter 10 The Story of Cricket

Question 3.
“…the men for whom the world is a stage ”.
i. It refers to the famous cricket fields in the world.
ii. It means that there are many cricket playing countries in the world.
iii. It implies that cricketers are like actors and every cricket ground is like a stage on which the drama of cricket is enacted the world over.
Mark the right answer.
Answer:
iii. It implies that cricketers are like actors and every cricket ground is like a stage on which the drama of cricket is enacted the world over.

The Story of Cricket Working with the text

Question 1.
Name some stick-and-ball games that you have witnessed or heard of.
Answer:
Some stick-and-ball games that I know of include hockey, baseball, cricket and polo.

Question 2.
The Parsis were the first Indian community to take to cricket. Why?
Answer:
The Parsis were the first Indian community to take to cricket because they were brought into close contact with the British because of their interest in trade and were also the first Indian community to westernize. They founded the first Indian cricket club, the Oriental Cricket Club, in Bombay in 1848.

Question 3.
The rivalry between the Parsis and the Bombay Gymkhana had a happy ending for the former. What does ‘a happy ending’refer to?
Answer:
The happy ending referred to here is that the Parsi team beat the Bombay Gymkhana at cricket in 1889, just four years after the foundation of the Indian National Congress in 1885, an organisation that was lucky to have amongst its early leaders the great Parsi statesman and intellectual Dadabhai Naoroji.

NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Chapter 10 The Story of Cricket

Question 4.
Do you think cricket owes its present popularity to television? Justify your answer.
Answer:
Yes, cricket owes its present popularity to television. It expanded the audience for the game by beaming cricket into small towns and villages. It also broadened cricket social base.

Children who had never previously had the chance to watch international cricket because they lived outside the big cities, could now watch and learn by imitating their heroes. The technology of satellite television and the world-wide reach of multi-national television companies created a global market for cricket.

Question 5.
Why has cricket a large viewership in India, not in China or Russia?
Answer:
India has the largest viewership for the game amongst the cricket-playing nations because the game enjoys a lot of prestige and honour. It is one game that brings the people of all regions together. It is a uniting factor, in that sense. Cricket is hugely popular in India and is played at grassroot level.

Besides, there have been countless stories of cricketers who have come from poor backgrounds but have made a name for themselves in the field of cricket. It is not the same in countries like Russia and China, where other sports are more popular than cricket.

Question 6.
What do you understand by the game’s (cricket) ‘equipment ’?
Answer:
The equipment needed to play cricket include a bat, a ball, gloves, helmets, stumps and pads. Cricket’s most important tools are all made of natural, preindustrial materials. The bat is made with leather, twine and cork. Even today both bat and ball are handmade, not industrially manufactured. The material of the bat changed slightly over time.

Once it was cut out of a single piece of wood. Now it consists of two pieces, the blade which is made out of the wood of the willow tree and the handle which is made out of cane. The gloves and pads are made of vulcanized rubber, and the helmets are made out of metal and synthetic lightweight materials.

NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Chapter 10 The Story of Cricket

Question 7.
How is Test cricket a unique game in many ways?
Answer:
Test cricket is a unique game in many ways because a test match can go on for five days and still end in a draw. No other modem team sport takes even half as much time to complete.

Question 8.
How is cricket different from other team games?
Answer:
A cricket match is different from other team games because a match can take five days to be completed, and still end in a draw. No other modem team sport takes even half as much time to complete. A football match is generally over in an hour-and-a-half. Even baseball completes nine innings in less than half the time that it takes to play a limited-overs match.

Another curious characteristic of cricket is that the length of the pitch is specified — 22 yards — but the size or shape of the ground is not. Most other team sports, such as, hockey and football lay down the dimensions of the playing area. Cricket does not. Grounds can be oval or nearly circular. This is not the case in other sports, where the size and shape of a ground is always fixed.

Question 9.
How have advances in technology affected the game of cricket?
Answer:
In the matter of protective equipment, cricket has been influenced by technological change. The invention of vulcanized rubber led to the introduction of pads in 1848 and protective gloves soon afterwards. The modem game would be unimaginable without helmets made out of metal and synthetic lightweight materials.

NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Chapter 10 The Story of Cricket

Question 10.
Explain how cricket changed with changing times and yet remained unchanged in some ways.
Answer:
As far as the rules are concerned, a lot of changes have characterized cricket. The bats used to be shaped like a hockey stick, and players used to bowl underarm. It is no longer an elite sport that it started out to be. However, we can say that in many ways it has also remained unchanged. The cricket equipment has not undergone a lot of change. Cricket’s most important tools are still made of natural, pre-industrial materials. The bat is made with leather, twine and cork. Even today, both bat and ball are handmade, not industrially manufactured. Unlike golf and tennis, cricket has refused to remake its tools with industrial or man-made materials such as plastic, fibreglass and metal.

However, in the matter of protective equipment, cricket has been influenced by technological change. The invention of vulcanized rubbber led to the introduction of pads in 1848 and protective gloves soon afterwards. The modem game is unimaginable without helmets made out of metal and synthetic lightweight materials.

The Story of Cricket Working with language

Question 1.
Word search

  • Twelve words associated with cricket are hidden in this grid.
  • Six can be found horizontally and the remaining six vertically.
  • Two words have been found for you.

Solved
NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Chapter 10 The Story of Cricket

NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Chapter 10 The Story of Cricket

Question 2.
Add -ly to the italicized word in each sentence. Rewrite the sentence using the new word. See the examples first.
i. It is obvious that the work has not been done in a proper way.
It is obvious that the work has not been done properly.

ii. He made the statement in a firm manner.
He made the statement firmly.

iii. The job can be completed within a week in an easy way.
The job can be completed within a week easily.

iv. You did not play in a serious manner, or else you would have won the match.
You did not play seriously, or else you would have won the match.

v. She recited the poem in a cheerful manner.
She recited the poem cheerfully.

Question 3.
Use the following phrases appropriately in place of the italicized words in the sentences given below.

i. Actually, I didn’t intend to come to your place. I reached here without planning.
Actually, I didn’t intend to come to your place. I reached here by accident.

ii. Sunil, there’s a letter for you in today’s post. There’s one for me also.
Sunil, there’s a letter for you in today’s post. There’s one for me as well.

iii. Everybody thought I had composed the poem. The truth is my younger sister did it.
Everybody thought I had composed the poem. As a matter of fact, my younger sister did it.

iv. The doctor told the patient to make sure that he took his pills on time.
The doctor told the patient to see to it that he took his pills on time.

v. It will be better for us to plan our trip before setting out.
We had better plan our trip before setting out.

The Story of Cricket Speaking and writing

Question 1.
Complete each of the following words using gh, ff or f Then say each word clearly after your teacher.
(Encourage the students to say each word clearly.)
Answer:

  • effort
  • fact
  • confess
  • laughing
  • enough
  • half
  • scruff
  • rough
  • stiffly
  • difference
  • safety
  • flush

NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Chapter 10 The Story of Cricket

Question 2.
Write two paragraphs describing a bus ride to watch a cricket match in a village. Use the following points. Add some of your own. (Encourage the students to use their creativity and formulate their answers.)
Answer:
My friends and I wanted to go to a farway village to watch a cricket match. It was a two-hour long journey. My mother was more than glad to send me away for a few hours with our neigbours, the Sharmas and their children, to watch the match. I guess it is tiring for her to look after all of us every day, and she could use a break.

So, I was ready to go. However, at the last minute, their car broke down. Fixing it would have meant that we would miss the first innings of the match. After all, everybody was going to the village that day. So, we all decided to take the bus instead. It would be another kind of adventure for us. We went to the bus stop and were not expecting the old, rickety and crowded bus staring down at us.

However, I was so looking forward to spending this time with my friends. So, I didn’t think much about it. But with every stop, more and more people boarded the bus, and there was hardly any room to stand or breathe. Nonethessless,

I was enjoying the views outside. And the passengers were also very friendly. They were all going to see the match. They were discussing the players and the pitch, and placing bets on who was going to win today. I was happy to join in and share my opinion.

We reached the venue of thematch quite tired with the journey. But we did not want to spoil our trip so easily. We had come to watch the match, and the match we will see. It was between two villages, and the players all looked robust and in good shape. What caught my attention were the makeshift stumps, rough pitch and a rubber ball. Nonetheless, the match was enjoyable, and we were cheering for our favourite team and players. In the end, our team won.

But I was not ready for another trip in the bus. So, we all decided that it would be better to get a taxi from there. In the comfort of the taxi, I remembered how tiring the bus journey was, but the friendly passengers and the lovely views did make up for all the trouble we faced on the trip.

NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Chapter 10 The Story of Cricket Read More »

error: Content is protected !!