Author name: Prasanna

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.2

These NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Exercise 12.2

Question 1.
Express the following numbers in standard form.
(i) 0.0000000000085
(ii) 0.00000000000942
(iii) 6020000000000000
(iv) 0.00000000837
(v) 31860000000
Answer:
(i) 0.0000000000085 = \(\frac{85}{10^{13}}=\frac{8.5 \times 10}{10^{13}}\)
= 8.5 × 10 × 10-13 = 8.5 × 10-12

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.2

(ii) 0.00000000000942 = \(\frac{942}{10^{14}}\)
= \(\frac{9.42 \times 100}{10^{14}}=\frac{9.42 \times 10^{2}}{10^{14}}\)
= 9.42 × 102 × 10-14 = 9.42 × 10-12

(iii) 6020000000000000 = 602 × 1013
= 6.02 × 102 × 1013 = 6.02 × 1015

(iv) 0.00000000837 = \(\frac{837}{10^{11}}=\frac{8.37 \times 10^{2}}{10^{11}}\)
= 8.37 × 102 -11 = 8.37 × 10-9

(v) 31860000000 = 3186 × 107
= 3.186 × 103 × 107
= 3.186 × 103 + 103+7
= 3.186 × 1010

Question 2.
Express the following numbers in usual form.
(i) 3.02 × 10-6
(ii) 4.5 × 104
(iii)3 × 10-8
(iv) 1.0001 × 109
(v) 5.8 × 1012
(vi) 3.61492 × 106
Answer:
(i) 3.02 × 10-6 = 302 x 10-2 × 10-6
= 302 × 10-8 = 0.00000302

(ii) 4.5 × 104 = \(\frac{45}{10}\) × 10000 = 45000

(iii) 3 × 10-5 = \(\frac{3}{10^{8}}\) = 0.00000003

(iv) 1.0001 × 109 = \(\frac{10001 \times 10^{9}}{10^{4}}\)
= 10001 × 109-4 = 10001 × 105
= 1000100000

(v) 5.8 × 1012 = \(\frac{58}{10}\) × 1012 = 58 × 1012-1
= 58 × 1012-1 = 58 × 1011
= 5800000000000

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.2

(vi) 3.61492 x 106 = \(\frac{361492}{10^{5}}\) × 106
= 361492 × 106-5 = 361492 × 10
= 36149200

Question 3.
Express the number appearing in the following statements in standard form.
(i) 1 micron is equal to \(\frac{1}{1000000}\) m.
(ii) Charge of an electron is 0.000,000,000,000,000,000,16 coulomb.
(iii) Size of a bacteria is 0.0000005 m
(iv) Size of a plant cell is 0.00001275 m
(v) Thickness of a thick paper is 0.07 mm
Answer:
(i) \(\frac{1}{1000000}=\frac{1}{10^{6}}\) = 1 × 10-6
1 micron = 1 × 10-6

(ii) 0.000,000,000,000,000,000,16 = \(\frac{16}{10^{20}}\)
= \(\frac{1.6 \times 10}{10^{20}}\) = 1.6 × 101-20 = 1.6 × 10-19
.’. Charge on an electron is 1.6 × 10-19 coulomb.

(iii) 0.0000005 = \(\frac{5}{10^{7}}\) = 5 × 10-7
Size of a bacteria = 5 × 10-7 m

(iv) 0.00001275 = \(\frac{1275}{10^{8}}=\frac{1.275 \times 10^{3}}{10^{8}}\)
= 1.275 × 103-8 = 1.275 × 10-5
Size of a plant cell is 1.275 × 10-5m

(v) 0.07 = \(\frac{7}{10^{2}}\) = 7 × 10-2
.’. Thickness of a thick paper is 7 × 10-2mm

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.2

Question 4.
In a stack, there are 5 books each of thickness 20 mm and 5 paper sheets each of thickness 0.016 mm. What is the total thickness of the stack.
Answer:
Thickness of one book = 20 mm
Thickness of 5 books = 5 × 20 mm = 100 mm
Again, Thickness of one paper sheet = 0.016 mm
.’. Thickness of 5 paper sheets = 5× 0.016 mm
= 0.080 m
Total thickness =100 mm + 0.080 mm = 100.08 mm
\(\frac{10008}{10^{2}}=\frac{1.0008 \times 10^{4}}{10^{2}}\)
= 1.0008 × 102 mm

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.2 Read More »

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1

These NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Exercise 12.1

Question 1.
Evaluate
(i) 3-2
(ii) (-4)-2
(iii) \(\left(\frac{1}{2}\right)^{-5}\)
Answer:
(i) 3-2 = \(\frac{1}{3^{2}}=\frac{1}{9}\)
(ii) (-4)-2 = \(\frac{1}{(-4)^{2}}=\frac{1}{16}\)
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 1

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1

Question 2.
Simplify and express the result in power notation with positive exponent.
(i) (-4)5 ÷ (-4)8
(ii) \(\left(\frac{1}{2^{3}}\right)^{2}\)
(iii) (-3)4 × \(\left(\frac{5}{3}\right)^{4}\)
(iv) (3-7 ÷ 310) × 3-5
(v) 2-3 × (-7)-3
Answer:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 2
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 3

Question 3.
Find the value of
(i) (3° + 4-1) × 22
(ii) (2-1 × 4-1) ÷ 2-2
(iii) \(\left(\frac{1}{2}\right)^{-2}+\left(\frac{1}{3}\right)^{-2}+\left(\frac{1}{4}\right)^{-4}\)
(iv) (3-1 + -1 + 5-1)0
(v) \(\left\{\left(\frac{-2}{3}\right)^{-2}\right\}^{2}\)
Answer:
(i) (3° + 4-1) × 22
= (1 + \(\frac{1}{4}\) ) × 22
[(i) a0 = 1 (ii) a-m = \(\frac{1}{a^{m}}\) ]
= \(\left(\frac{4+1}{4}\right)\) × 4 = \(\frac{5}{4}\) × 4 = 5

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 4
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 5

Question 4.
Evaluate:
(i) \(\frac{8^{-1} \times 5^{3}}{2^{-4}}\)
(ii) (5-1 × 2-1) × 6-1
Answer:
\(\frac{8^{-1} \times 5^{3}}{2^{-4}}=\frac{5^{3} \times 2^{4}}{8^{1}}=\frac{(5 \times 5 \times 5) \times 2^{4}}{2^{3}}\)
= 125 × 24-3 = 125 × 21 = 250

(ii) (5-1 × 2-1) × 6-1 = \(\left(\frac{1}{5} \times \frac{1}{2}\right) \times \frac{1}{6}\)
[a-m = \(\frac{1}{\mathrm{a}^{\mathrm{m}}}\) ]
= \(\frac{1}{10} \times \frac{1}{6}=\frac{1}{60}\)

Question 5.
Find the value of m for which 5m ÷ 5 3 = 55.
Answer:
5m ÷ 5-3 = 55
5m ÷ \(\frac{1}{5^{3}}\) = 55
5m × 53 = 55
5m+3 = 55 (am × an = am+n)
∴ m + 3 = 5 (since the bases are equal, the exponents are equal)
m = 5 – 3
m = 2
The value of m = 2.

Question 6.
Evaluate
(i) \(\left\{\left(\frac{1}{3}\right)^{-1}-\left(\frac{1}{4}\right)^{-1}\right\}^{-1}\)
(ii) \(\left(\frac{5}{8}\right)^{-7} \times\left(\frac{8}{5}\right)^{-4}\)
Answer:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 6

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1

Question 7.
Simplify:
(i) \(\frac{25 \times \mathrm{t}^{-4}}{5^{-3} \times 10 \times \mathrm{t}^{-8}}(\mathrm{t} \neq 0)\)
(ii) \(\frac{3^{-5} \times 10^{-5} \times 125}{5^{-7} \times 6^{-5}}\)
Answer:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 7

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 12 Exponents and Powers Ex 12.1 Read More »

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions InText Questions

These NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions InText Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions InText Questions

NCERT Intext Question Page No. 204

Question 1.
Observe the following tables and find if x and y are directly proportional.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions InText Questions 1
Answer:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions InText Questions 2
i. e. each ratio is the same
.’. x and y are directly proportional

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions InText Questions 3
i. e. all the ratios are not the same x
and y are not directly proportional.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions InText Questions

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions InText Questions 4
i.e. all the ratios are not the same
x and y are not directly proportional.

Question 2.
Principal = ₹ 1000, Rate = 8% per annum. Fill in the following table and find which type of interest (simple or compound) change is in direct proportion with time period.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions InText Questions 5
Answer:
Case of Simple Interest
[P = ₹ 1000, r = 8% p.a.]
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions InText Questions 6
In each case the ratio is the same.
The simple interest changes in direct proportion with time period.
Case of Compound Interest [P = ₹ 1000, r = 8% p.a.]
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions InText Questions 7
\(\frac{\mathrm{CI}}{\mathrm{T}}\) is not the same in each case.
∴ The compound interest does not change in direct proportion with time period.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions InText Questions

NCERT Intext Question Page No. 211

Question 1.
Observe the following tables and find which pair of variables (here x and y) are in the inverse proportion.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions InText Questions 8
Answer:
(i) x1y1 = 50 x 5 = 250
x2y2 = 40 x 6 = 240
x1y1 ≠ x2y2
Hence, x and y are not in inverse proportion.

(ii) x1y1 = 100 x 60 = 6000
x2y2 = 200 x 30 = 6000
x3y3 = 300 x 20 = 6000
x4y4 = 400 x 15 = 6000

x1y1 = x2y2 = x3y3 = x4y4
Hence x and y are in inverse proportion.
(iii) x1y1 = 90 x 10 = 900
x2y2 = 60 x 15 = 900
x3y3 = 45 x 20 = 900
x4y4 = 30 x 25 = 750
x1y1 = x2y2 = x3y3 ≠ x4y4
.’. x and y are not in inverse proportion.
Note: (1) When two quantities x and y are in direct proportion (or vary directly), they are also written is x ∝ y.
(2) When two quantities x and y are in inverse proportion (or very inversely), they are also written as x ∝ \(\frac{1}{y}\).

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions InText Questions Read More »

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.2

These NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.2 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Exercise 13.2

Question 1.
Which of the following are in inverse proportion?
(i) The number of workers on a job and the time to complete the job.
(ii) The time taken for a journey and the distance travelled in a uniform speed.
(iii) Area of cultivated land and the crop harvested.
(iv) The time taken for a fixed journey and the speed of the vehicle.
(v) The population of a country and the area of land per person.
Answer:
(i) If the number of workers increases then time to complete the job would decrease.
∴ It is an inverse proportion.
(ii) The time taken for a journey and the distance travelled in a uniform speed are not an inverse proportion.
(iii) More the area of land, more the crops that would be harvested.
∴ It is not an inverse proportion.
(iv) If speed is more, time to cover a fixed distance would be less.
∴ It is an inverse proportion.
(v) For more population, less area per person would be required.
∴ It is an inverse proportion.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.2

Question 2.
In a Television game show, the prize money of ₹ 1,00,000 is to be divided equally amongst the winners. Complete the following table and find whether the prize money given to an individual winner is directly or inversely proportional to the number of winners?
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.2 1
Answer:
More the number of winners, less would be the prize money.
∴ It is an inverse variation.
1 x 1,00,000 = 4 x x1
x1 = \(\frac{1 \times 1,00,000}{4}\) = ₹ 25000
1 x 1,00,000 = 5 x x2
x2 = \(\frac{1 \times 1,00,000}{5}\) = ₹ 20000
1 x 1,00,000 = 8 x x3
x3 = \(\frac{1 \times 1,00,000}{8}\) = ₹ 12500
1 x 1,00,000 = 10 x x4
x4 = \(\frac{1 \times 1,00,000}{10}\) = ₹ 10000
1 x 1,00,000 = 20 x x5
x5 = \(\frac{1 \times 1,00,000}{20}\) = ₹ 5000
Thus, the table is completed as follows:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.2 2
Since 1 x 1,00,000 = 2 x 50,000 = 4 x 25,000 = 5 x 20,000
= 8 x 12500 = 10 x 10,000 = 20 x 5,000
So, the prize money given to an individual winner is inversely proportion to the number of winners.

Question 3.
Rehman is making a wheel using spokes. He wants to fix equal spokes in such a way that the angles between any pair of consecutive spokes are equal. Help him by completing the following table.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.2 3
(i) Are the number of spokes and the angles formed between the pairs of consecutive spokes in inverse proportion?
(ii) Calculate the angle between a pair of consecutive spokes on a wheel with 15 spokes.
(iii) How many spokes would be needed, if the angle between a pair of consecutive spokes is 40°?
Answer:
(i) Obviously, more the number of spokes, less the measure of angle between a pair of consecutive spokes.
∴ It is an inverse variation
4 x 90 = 8 x x1
x1 = \(\frac{4 \times 90}{8}\) =45°
4 x 90 = 10 x x2
x2 = \(\frac{4 \times 90}{10}\) = 36°
4 x 90 = 12 x x3
x3 = \(\frac{4 \times 90}{12}\) = 30°
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.2 4
(ii) Let the required measure of angle be x°
∴ 15 x x° = 4 x 90°
∴ x = \(\frac{4 \times 90}{15}\) = 24°
(iii) Let the required number of spokes be ‘n’
∴ n x 40° = 4 x 90°
n = \(\frac{4 \times 90^{\circ}}{40^{\circ}}\)
∴ The required number of spokes = 9.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.2

Question 4.
If a box of sweets is divided among 24 children, they will get 5 sweets each. How many would each get, if the number of the children is reduced by 4?
Answer:
Let the number of sweets for each student be ‘x’
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.2 5
Less the no. of students more the no. of sweets that each student will get.
∴ It is an inverse variation.
24 x 5 = 20 x x
x = \(\frac{24 \times 5}{20}\) = 6
Hence, each student will get 6 sweets.

Question 5.
A farmer has enough food to feed 20 animals in his cattle for 6 days. How long would the food last if there were 10 more animals in his cattle?
Answer:
Let the number of days the food last be Y
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.2 14
As the number of animals increases, the number of days decreases.
∴ 20 x 6 = 30 x x
x = \(\frac{20 \times 6}{30}\) = 4
Hence, the food would last for 4 days.

Question 6.
A contractor estimates that 3 persons could rewire Jasminder’s house in 4 days. If, he uses 4 persons instead of three, how long should they take to complete the job?
Answer:
Let the required number of days be ‘x’
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.2 6
If the number of persons increases, number of days decreases.
∴ It is an inverse proportion
3 x 4 = 4 x x 3×4
x = \(\frac{3 \times 4}{4}\) = 3
∴ Hence, they would take 3 days to complete the job.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.2

Question 7.
A batch of bottles were packed in 25 boxes with 12 bottles in each box. If the same batch is packed using 20 bottles in each box, how many boxes would be filled?
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.2 7
Answer:
Let the required number of boxes be ‘x’.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.2 8
More the number of bottles in a box, lesser will be the number of boxes that are required to be filled.
∴ It is an inverse variation.
12 x 25 = 20 x x
x = \(\frac{12 \times 25}{20}\) = 15
∴ The required number of boxes = 15.

Question 8.
A factory requires 42 machines to produce a given number of articles in 63 days. How many machines would be required to produce the same number of articles in 54 days?
Answer:
Let the required number of machines be ‘x’
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.2 9
As number of machines increases, no. of days decreases.
∴ It is an inverse proportion
42 x 63 = x x 54
x = \(\frac{42 \times 63}{54}\) = 49
∴ The required number of machines = 49.

Question 9.
A car takes 2 hours to reach a destination by travelling at the speed of 60 km/h. How long will it take when the car travels at the speed of 80 km/h?
Answer:
Let the required number of hours be “x”.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.2 10
If the speed increases, the number of
hours decreases.
It is an inverse proportion
∴ 60 x 2 = 80 x x
x = \(\frac{60 \times 2}{80}\) = — = 1\(\frac { 1 }{ 2 }\)
The time taken is 1\(\frac { 1 }{ 2 }\) hours.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.2

Question 10.
Two persons could fit new windows in a house in 3 days.
(i) One of the persons fell ill before the work started. How long would the job take now?
(ii) How many persons would be needed to fit the windows in one day?
Answer:
(i) Let the the required no. of days be x.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.2 11
As the number of persons decreases, number of days increases.
∴ It is an inverse proportion 2 x 3 = 1 x x
x = 2 x 3 = 6 days
One person will complete the work in 6 days.

(ii) Let the required number of persons be ‘x’
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.2 12
As the number of days decreases, number of person increases.
It is a inverse proportion
2 x 3 = x x 1
x = \(\frac{2 \times 3}{1}\) = 6
The required number of persons = 6.

Question 11.
A school has 8 periods a day each of 45 minutes duration. How long would each period be, if the school has 9 periods a day, assuming the number of school hours to be the same?
Answer:
Let the duration of each period be ‘x’
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.2 13
As the number of periods increases, duration of a period decreases.
∴ It is an inverse proportion
8 x 45 = 9 x x
x = \(\frac{8 \times 45}{9}\) = 8 x 5 = 40 minutes
Duration of each period = 40 minutes

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.2 Read More »

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.3

These NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.3 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Exercise 11.3

Question 1.
There are two cuboidal boxes as shown in the adjoining figure. Which box requires the lesser amount of material to make?
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.3 1
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.3 2
Answer:
(a) Here, l = 60 cm, b = 40 cm; h = 50 cm Total surface area of the cuboid
= 2 (lb + bh + hl)
= 2 [(60 × 40) + (40 × 50) + (50 × 60)] cm2
= 2 [2400 + 2000 + 3000] cm2
= 2 (7400) cm2 = 14800 cm2

(b) Here, l = 50 cm, b = 50 cm, h = 50 cm
Total surface area of the cuboid
= 2 (lb + bh + lh)
= 2 [(50 × 50)+ (50 × 50)+ (50 × 50)] cm2
= 2 [2500 + 2500 + 2500] cm2
= 2 × 7500 cm2 = 15000 cm2
Since, the total surface area of the second (b) is greater:
∴ Cuboid (a) will required lesser material.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.3

Question 2.
A suitcase with measures 80 cm × 48 cm × 24 cm is to be covered with a tarpaulin cloth. How many metres of tarpaulin of width 96 cm is required to cover 100 such suitcases?
Answer:
Here, length = 80 cm, breadth = 48 cm, height = 24 cm
Total surface are a of asuitcase = 2(lb+bh+lh)
= 2[80 × 48 + 48 × 24 + 24 × 80]
= 2 [3840 + 1152 + 1920]cm2
= 2[6912] cm2 = 13824 cm2
Required tarpaulin for 100 suitcases = 13824 x 100 cm2
Width of the tarpaulin = 96 cm
Length, tarpaulin required = \(\frac{13824 \times 100}{96}\)cm
[1 m = 100 cm]
= \(\frac{13824 \times 100}{96 \times 100}\)m = \(\frac{13824}{96}\)m = 144 m
The required length of tarpaulin for 100 suitcases = 144 m

Question 3.
Find the side of a cube whose surface area is 600 cm2
Answer:
Let the side of a cube be ‘x’ cm
Total surface area of the cube = 600 cm2
6 × x2 = 600
x2 = \(\frac{600}{6}\)
x2 = 100
x2 = 102
x = 10
The required side of the cube =10 cm.

Question 4.
Rukshar painted the outside of the cabinet of measure 1m × 2m × 1.5m. How much surface area did she cover if she painted all except the bottom of the cabinet.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.3 3
Answer:
Total surface area of the cabinet = 2 × [lb + bh + lh] sq m
Area not to be painted = Bottom of the cabinet = lb
Area to be painted = T.S.A – lb
= 2 (lb + bh + lh) – lb
= 2[1 × 2 + 2 × 1.5 + 1.5 × 1]-(1 × 2)m2
= 2(2 + 3 + 1.5) -2 m2
= 2 × 6.5 – 2 m2
= 13 – 2 m2
= 11 m2
Area to be painted = 11 m2.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.3

Question 5.
Daniel is painting the walls and ceiling of a cuboidal hall with length, breadth and height of 15 m, 10 m and 7 m respectively. From each can of paint, 100 m2 of area is painted. How many cans of paint will she need to paint the room?
Answer:
Here l = 15 m, b = 10 m and h = 7 m.
Area to the painted = Area of four walls + Area of ceiling.
= 2 (bh + hl) + lb
2 [10 × 7 +7 × 15] + 15 × 10 m2
= 2 [70 + 105] + 150 m2
= 2(175) + 150 m2
= 350 + 150 m2 = 500 m2
= Number of cans needed = \(\frac{\text { Area to be painted }}{\text { Area painted by } 1 \text { can }}\) = \(\frac{500}{100}\) = 5
Number of cans needed = 5.

Question 6.
Describe how the two figures at the right are alike and how they are different. Which box has larger lateral surface area?
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.3 4
Answer:
Similarity: Both have the same height
Difference: Cylinder has curved and circular surfaces.
but in cube, all faces are identical squares
Lateral surface area of the cylinder
= 2πrh = 2 × \(\frac{22}{7}\) × \(\frac{7}{2}\) × 7 cm2
= 7 × 22 cm2 =154 cm2
Lateral surface area of the cube = 4l2 sq.m
= 4 × 7 × 7 cm2 = 196 cm2

Question 7.
A closed cylindrical tank of radius 7 m and height 3 m is made from a sheet of metal. How much sheet of metal is required?
Answer:
Here r = 7m, h = 3m
Total surface area of the cylinder = 2 π r (r + h)sq. units
= 2 × \(\frac{22}{7}\) × 7(7 + 3) = 44 × 10 m2 = 440 m2
Metal required for the tank = 440 m2.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.3

Question 8.
The lateral surface area of a hollow cylinder is 4224 cm2. It is cut along its height and formed a rectangular sheet of width 33 cm. Find the perimeter of rectangular sheet?
Answer:
Lateral surface area of the cylinder = 4224 cm2
Let the length of the rectangular sheet be l cm
Width of the sheet = 33 cm.
Area of the rectangular sheet = L.S.A of the cylinder
l × 33 = 4224
l = \(\frac{4224}{33}\) cm = 128 cm
Perimeter of the rectangular sheet = 2 (l + b)
= 2 (128 + 33) cm = 2 × 161 cm = 322 cm

Question 9.
A road roller takes 750 complete revolutions to move once over to level a road. Find the area of the road if the diameter of a road roller is 84 cm and length is 1m.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.3 5
Answer:
Radius of the roller = \(\frac{84}{2}\) = 42cm
Length of the roller = 1 m = 100 cm
Lateral surface area = 2 π rh sq unit
[road roller is a cylinder]
= 2 × \(\frac{22}{7}\) × 42 × 100 cm2
= 44 × 6 × 100 cm2 = 26400 cm2
Area levelled by 750 revolutions
= 750 × 26400 cm2
=\(\frac{750 \times 26400}{100 \times 100}\)m2 = \(\frac{75 \times 264}{10}\) = 1980 m2

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.3

Question 10.
A company packages its milk powder in cylindrical container whose base has a diameter of 14 cm and height 20 cm. Company places a label around the surface of the container (as shown in the figure). If the label is placed 2 cm from top and bottom, what is the area of the label.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.3 6
Answer:
Radius of the label = \(\frac{14}{2}\) = 7 cm
Height of the label = [20 – (2 + 2)] cm
= (20 – 4) cm = 16 cm
Area of the label = Lateral surface area of the cylinder.
= 2πrh = 2 × \(\frac{22}{7}\) × 7 × 16
= 44 × 16 cm2 = 704 cm2

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration Ex 11.3 Read More »

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.1

These NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.1 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Exercise 13.1

Question 1.
Following are the car parking charges near a railway station upto

4 hours₹ 60
8 hours₹ 100
12 hours₹ 140
24 hours₹ 180

Check if the parking charges are in direct proportion to the parking time.
Answer:

Parking timeParking chargesRatio
4 hours₹ 60\(\frac { 60 }{ 4 }\) = 15
8 hours₹ 100\(\frac{100}{8}=\frac{25}{2}\)
12 hours₹ 140\(\frac{140}{12}=\frac{35}{3}\)
24 hours₹ 180\(\frac{180}{24}=\frac{15}{2}\)

Since \(\frac{15}{1} \neq \frac{25}{2} \neq \frac{35}{3} \neq \frac{15}{2}\)
∴ The parking charges are not in direct proportion with the parking time.

Question 2.
A mixture of paint is prepared by mixing 1 part of red pigments with 8 parts of base. In the following table, find the parts of base that need to be added.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.1 1
Answer:
Let the number of parts of red pigment be x1, x2, x3, x4 , x5 and the number of parts of
the base be y1, y2, y3, y4, y5
As the number of parts of red pigment increases, number of parts of the base also increases in the same ratio It is a direct proportion
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.1 3
The required parts of bases are 32, 56, 96 and 160.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.1

Question 3.
In question 2 above, if 1 part of a red pigment requires 75 mL of base, how much red pigment should we mix with 1800 mL of base?
Answer:
We have \(\frac{\mathrm{x}_{1}}{\mathrm{y}_{1}}=\frac{1}{8}=\frac{\mathrm{x}_{2}}{\mathrm{y}_{2}}\)
Here x1 = 1, y1 = 75 and y2 = 1800
∴ \(\frac{1}{75}=\frac{x_{2}}{1800}\)
x2 = \(\frac{1 \times 1800}{75}\) = 24
Thus, the required no. of red pigments = 24.

Question 4.
A machine in a soft drink factory fills 840 bottles in six hours. How many bottles will it fill in five hours?
Answer:

Number of bottles filledNumber of hours
8406
X5

More the number of hours, more the number of bottles that would be filled. Thus, given quantities vary directly.
∴ \(\frac{840}{x}=\frac{6}{5}\)
x = \(\frac{840 \times 5}{6}\) = 140 × 5 = 700
∴ The required number of bottles = 700

Question 5.
A photograph of a bacteria enlarged 50,000 times attains a length of 5 cm as shown in the diagram. What is the actual length of the bacteria? If the photograph is enlarged 20,000 times only, what would be its enlarged length?
Answer:
Actual length = \(\frac{5}{50000}=\frac{1}{10000}\) = 10-4 cm

Number of times pho­tograph enlargedLength (in cm)
50,0005
20,000x

The length increases with an increment in the number of times the photograph enlarged.
∴ It is a case of direct proportion.
\(\frac{50000}{20000}=\frac{5}{x}\)
50,000 × x = 5 × 20,000
x = \(\frac{5 \times 20,000}{50,000}\) = 2
∴The enlarged length = 2 cm.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.1

Question 6.
In a model of a ship, the mast is 9 cm high, while the mast of the actual ship is 12 m high. If the length of the ship is 28 m, how long is the model ship?
Answer:
Let the required length of the model ship be ‘x’ cm
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.1 2

Length of the shipHeight of the mast
2812
X9

Since, more the length of the ship, more would be the length of its mast.
∴ It is a direct variation \(\frac{28}{x}=\frac{12}{9}\)
12 × x = 28 × 9
x = \(\frac{28 \times 9}{12}=\frac{7 \times 9}{3}\) = 7 × 3 = 21
The required length of the model = 21 cm.

Question 7.
Suppose 2 kg of sugar contains 9 x 106 crystals. How many sugar crystals are there in (i) 5 kg of sugar? (ii) 1.2 kg of sugar?
Answer:
(i) Let the required number of sugar crystals be Y.
Since more the amount of sugar, more would be the number of sugar crystals.
∴ It is a direct variation
\(\frac{2}{5}=\frac{9 \times 10^{6}}{\mathrm{x}}\)
2x = 5 × 9 × 106
x = \(\frac{5 \times 9 \times 10^{6}}{2}=\frac{45 \times 10^{6}}{2}\) = 22.5 × 106
= 2.25 × 10 × 106
= 2.25 × 107
∴ Required number of sugar crystals = 2.25 x 107

(ii) Let the number of sugar crystals in a sugar be ‘y’
It is a direct variation
\(\frac{2}{1.2}=\frac{9 \times 10^{6}}{\mathrm{y}}\)
2y = 9 × 106 × 1.2
y = \(\frac{9 \times 10^{6} \times 1.2}{2}\) = 9 × 106 × 0.6
= 5.4 × 106
The required number of sugar crystals = 5.4 × 106

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.1

Question 8.
Rashmi has a road map with a scale of 1 cm representing 18 km. She drives on a road for 72 km. What would be her distance covered in the map?
Answer:
Let the required distance covered in the map be ‘x’ cm.

Distance covered on the Road (in km)Distance represented on the map (in cm)
181
72x

It is a direct variation
\(\frac{18}{72}=\frac{1}{x}\)
18 × x = 72 × 1
x = \(\frac{72 \times 1}{18}\) = 4 × 1 = 4
∴ The required distance on the map is 4 cm

Question 9.
A 5 m 60 cm high vertical pole casts a shadow 3 m 20 cm long. Find at the same time
(i) the length of the shadow cast by another pole 10 m 50 cm high
(ii) the height of a pole which casts a shadow 5 m long.
Answer:
Let the required length of shadow be ‘x’ cm

Height of the poleLength of the shadow
5 m 60 cm = 560 cm3 m 20 cm = 320 cm
10 m 50 cm = 1050 cmcm

As the height of the pole increases, the length of the shadow also increases in the same ratio
It is a direct variation.
\(\frac{560}{1050}=\frac{320}{\mathrm{x}}\)
560 × x = 1050 × 320
x = \(\frac{1050 \times 320}{560}\) = 600 cm
∴ Required length of the shadow = 600 cm (6 m)

(ii) Let the required height of the pole be y’ cm

Height of the poleLength of the shadow
560 cm320 cm
y5 m = 500 cm

It is a direct variation.
\(\frac{560}{y}=\frac{320}{500}\)
y × 320 = 560 × 500
y = \(\frac{560 \times 500}{320}\) = 125 × 7 = 875
7 320
∴ The height of the pole = 875 cm (or) 8 m 75 cm.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.1

Question 10.
A loaded truck travels 14 km in 25 minutes. If the speed remains the same, how for can it travel in 5 hours?
Answer:
Let the distance travelled in 5 hours be ‘x’ km.

Distance (km)Time (minutes)
1425
x300

If the time increases, the distance also increases.
∴ It is a direct variation.
\(\frac{14}{x}=\frac{25}{300}\)
25 × x = 300 × 14
x = \(\frac{300 \times 14}{25}\) = 12 × 14 = 168
∴ The required distance =168 km.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.1 Read More »

error: Content is protected !!