Author name: Prasanna

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 10 Circles Ex 10.4

These NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 10 Circles Ex 10.4 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 10 Circles Exercise 10.4

Question 1.
Two circles of radii 5 cm and 3 cm intersect at two points and the distance between their centres is 4 cm. Find the length of the common chord.
Solution:
Two circles with centre O, and A having radius 5 cm and 3 cm respectively.
The distance between the centres i.e. OA = 4 cm CD is the common chord. OA is perpendicular to CD and bisects CD.
NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 10 Circles Ex 10.4 Q1
OA ⊥ CD and AC = AD
In ∆OAC, OC = 5 cm, OA = 4 cm.
By Pythagoras theorem
AC2 = OC2 – OA2
⇒ AC2 = 9
⇒ AC = 3 cm
Hence CD passes through the centre of a smaller circle and equal to the diameter of the circle.
CD = 2AC = 2 × 3 = 6 cm

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 10 Circles Ex 10.4

Question 2.
If two equal chords of a circle intersect within the circle, prove that the segments of one chord are corresponding segments of the other chord.
Solution:
Given: AB and CD are two equal chords of the circle which intersect each other at P.
NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 10 Circles Ex 10.4 Q2
To prove that: Segment ACB ≅ Segment CBD.
Proof: We have given,
chord AB = chord CD
∴ \(\widetilde{\mathrm{AB}} \cong \widetilde{\mathrm{CD}}\)
We know that, the segment made between congruent arcs and equal chords are congruent.
∴ Segment ACB ≅ Segment CBD.

Question 3.
If two equal chords of a circle intersect within the circle, prove that the line joining the point of intersection to the centre makes equal angles with the chords.
Solution:
Given: AB and CD are two equal chords of a circle whose centre is O. Chord AB and CD intersect each other at E.
NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 10 Circles Ex 10.4 Q3
To prove that: ∠1 = ∠2
Construction: Draw OM ⊥ AB and ON ⊥ CD, and join OE.
Proof: In ∆OME and ∆ONE
OM = ON (Equal chords are equidistance from the centre)
∠OME = ∠ONE (Each 90°)
OE = OE (Common)
So, by R-H-S congruency condition
∆OME ≅ ∆ONE
∠1 = ∠2 (By CPCT)

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 10 Circles Ex 10.4

Question 4.
If a line intersects two concentric circles (circles with the same centre) with centre O at A, B, C and D. Prove that AB = CD (see Fig. 10.25)
NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 10 Circles Ex 10.4 Q4
Solution:
Let OM be perpendicular from O on line l.
We know that the perpendicular from the centre of a circle to a chord; bisect the chord. Since BC is a chord of the smaller circle and OM ⊥ BC.
∴ BM = CM ……(i)
Again, AD is a chord of the larger circle and OM ⊥ AD.
∴ AM = DM ……(ii)
Subtracting equation (i) from (ii), we get
AM – BM = DM – CM
or, AB = CD.

Question 5.
Three girls Reshma, Salma, and Mandeep are playing a game by standing on & circle of radius 5 m drawn in a park. Reshma throws a ball to Salma, Salma to Mandip, Mandip to Resma. If the distance between Reshma and Salma and between Salma and Mandip is 6 m each, what is the distance between Reshma and Mandip?
Solution:
Let Reshma, Salma and Mandip are standing on the point R, S, and M respectively where O is the centre of the circle.
NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 10 Circles Ex 10.4 Q5
RS = SM = 6m
OR = 5m
∆RSM is Issosclus Triangle
∴ SP ⊥ RM and also P is mid-point of RM
RP = PM
ar (∆ORS) = \(\frac {1}{2}\) × OS × PR
= \(\frac {1}{2}\) × 5 × x …….(i)
Draw OT ⊥ RS here OR = OS (Radii of circle)
So, ∆ORS is Issosceles Triangle
∴ RT = TS = 3 cm
In right ∆OTS,
OS = 5 cm, TS = 3 cm
Using Pythagoras theorem,
OT2 = OS2 – TS2
⇒ OT2 = (5)2 – (3)2
⇒ OT2 = 16
⇒ OT = √16 = 4 cm
Again, ar (∆ORS) = \(\frac {1}{2}\) × RS × OT
= \(\frac {1}{2}\) × 6 × 4 ……(ii)
From equation (i) and (ii)
\(\frac {1}{2}\) × 5 × x = \(\frac {1}{2}\) × 6 × 4
or \(\frac {5x}{2}\) = 12
x = \(\frac{12 \times 2}{5}=\frac{24}{5}\)
We have to calculate
RM = 2RP = 2 × \(\frac{24}{5}\) = \(\frac{48}{5}\)
∴ RM = 9.6 m
Distance between Reshma and Mandip is equal to 9.6 m.

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 10 Circles Ex 10.4

Question 6.
A circular park of a radius of 20 m is situated in a colony. Three boys Ankur, Syed, and David are sitting at an equal distance on its boundary each having a toy telephone in his hands to talk to each other. Find the length of the string of each phone.
Solution:
Let three boys Ankur, Syed and David are sitting on the point A, B, and C respectively.
O is the centre of the circle.
According to question AB = BC = CA = x (Let)
NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 10 Circles Ex 10.4 Q6
So, ∆ABC is an equilateral triangle
OA = OB = OC = Radius of die circle = 20 meter
Join A, O and extand to D.
As ∆ABC is an equilateral triangle
\(\frac{\mathrm{OA}}{\mathrm{OD}}=\frac{2}{1}\)
or \(\frac{\mathrm{20}}{\mathrm{OD}}=\frac{2}{1}\) (∵ OA = 20 m)
OD = 10 meter
In right angle triangle ACD
(AD)2 = (CD)2 + (AD)2
⇒ (x)2 = \(\left(\frac{x}{2}\right)^{2}\) + (30)2 (∵ AD ⊥ BC and D is the mid point)
⇒ x2 = \(\frac{x^{2}}{4}\) + 900
⇒ x2 – \(\frac{x^{2}}{4}\) = 900
⇒ \(\frac{4 x^{2}-x^{2}}{4}\) = 900
⇒ \(\frac{3 x^{2}}{4}\) = 900
⇒ x2 = \(\frac{900 \times 4}{3}\)
⇒ x2 = 1200
⇒ x = √1200
⇒ x = 20√3 meteres
Therefore, the length of the string of each phone is 20√3 meters.

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 10 Circles Ex 10.4 Read More »

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration InText Questions

These NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration InText Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration InText Questions

NCERT In-text Question Page No. 206
Question 1.
Measure and write the length of the four sides of the top of your study table.
AB = …………… cm BC = ………….. cm
CD = ………….. cm DA = …………… cm
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration InText Questions 1
Now, the sum of the lengths of the four sides
= AB + BC + CD + DA
= ……….. cm + ……….. cm + ………….. cm + ……………. cm
= …………… cm
What is the perimeter?
Answer:
AB = 140 cm, BC = 80 cm,
AB = 140 cm, DA = 80 cm
∴ AB + BC + CD + DA
= 140 cm + 80 cm + 140 cm + 80 cm
= 140 cm
The perimeter 440 cm.
Note :This is an activity so the measures of AB, BC, CD and DA will be different for different table tops.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration InText Questions

Question 2.
Measure and write the lengths of the four sides of a page of your notebook. The sum of the lengths of the four sides
= AB + BC + CD + DA
= ………….. cm + ………………. cm + ……………. cm + ……………. cm
= ……………… cm
What is the perimeter of the page?
Answer:
Please try yourself.

Question 3.
Meera went to a park 150 m long and 80 m wide. She took one complete round
on its boundary. What is the distance covered by her?
Answer:
The park is in the shape of rectangle.
Since she takes one complete round which is equal to perimeter of the rectangular park.
Perimeter of rectangular park
= 2 (length + breadth)
= 2 ( 150+ 80)
= 2 × 230
= 460 m
Therefore, the distance covered by her is 460m.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration InText Questions

Question 4.
Find the perimeter of the following figures:
(a) Perimeter = AB + BC + CD + DA
= …………… + …………… + ……………. + ……………….+
= ………………
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration InText Questions 2

(b) Perimeter = AB + BC + CD + DA
= ……………. + …………. + ………….. + …………… +
= ……………..
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration InText Questions 3

(c) Perimeter = AB + BC + CD + DE + EF + FG + GH + HI+ IJ + JK+ KL + LA
= ……………… + ……………… + …………… + …………… +
……………… + …………….. + …………….. + ……………. +
……………. + …………….. + ……………. + …………….. +
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration InText Questions 4

(d) Perimeter=AB + BC + CD + DE + EF + FA
= ……………. + ……………. + ……………… + …………….. +
……………… + ……………. +
= ………………
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration InText Questions 5
Answer:
(a) AB = 40 cm, BC =10 cm,
AD = 10 cm and DC = 40 cm
∴ Perimeter = AB + BC + AD + DC
= 40 cm + 10 cm + 10 cm + 40 cm
= 100 cm

(b) AB = 5 cm, BC = 5 cm,
AD = 5 cm and AD = 5 cm
∴ Perimeter = AB + BC + CD + AD
= 5 cm + 5 cm + 5 cm + 5 cm = 20 cm

(c) Here, perimeter = AB + BC + CD + DE + EF + FG + GH + HI + IJ + JK + KL + LA
= 1 cm + 3 cm + 3 cm + 1 cm + 3 cm + 3cm + 1 cm + 3 cm + 3 cm + 1 cm + 3 cm + 3 cm = 28 cm

(d) Here, perimeter = AB + BC + CD + DE + EF + FA
= 100 m + 120 m + 90 m + 45 m + 60 m + 80 m = 495m

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration InText Questions

NCERT In-text Question Page No. 208
Question 1.
Find the perimeter of the following rectangle :
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration InText Questions 6
Answer:
Do yourself.

NCERT In-text Question Page No. 211
Question 1.
Find various objects from your surroundings which have regular shapes and find their perimeters.
Answer:
It is a project work. You can find objects having regular shapes such as a ‘name plae’ a road signal’, etc. Measure their sides and find perimeters.

NCERT In-text Question Page No. 215
Question 1.
Draw any circle on a graph sheet. Count the squares and use them to estimate the area of the circular region.
Answer:
It is an ‘activity’. Please do it yourself.

Question 2.
Trace shapes of leaves, flower petals and other such objects on the graph paper and find their areas.
Answer:
It is an ‘activity’. Please do it yourself.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration InText Questions

NCERT In-text Question Page No. 217
Question 1.
Find the area of the floor of your classroom.
Answer:
This is an activity. Please do it yourself.

Question 2.
Find the area of any one door in your house.
Answer:
This is an activity. Please do it yourself.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration InText Questions Read More »

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 10 Circles Ex 10.3

These NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 10 Circles Ex 10.3 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 10 Circles Exercise 10.3

Question 1.
Draw different pairs of circles. How many points does each pair have in common? What is the maximum number of common points?
Solution:
There are three different pairs of circle.
NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 10 Circles Ex 10.3 Q1
It is clear that in Fig. I, there is no any common point in pair of circle O and O’.
In Fig. II, there is only one point A is common point in pair of circle P and P’.
In Fig. III, there are two points X and Y are common points in pair of circle Q and Q’.
The maximum number of common points are two.

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 10 Circles Ex 10.3

Question 2.
Suppose you are give a circle. Give a construction to find its centre.
Solution:
To find the centre of the circle we take following steps:
NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 10 Circles Ex 10.3 Q2
Step (i) – Take three points A, B and Con die circle.
Step (ii) – Join AB and AC.
Step (iii) – Draw perpendicular bisector of AB and BC.
Step (iv) – Both perpendicular bisector intersect each other at point O.
Step (v) – Point O is centre of the required circle.
Remark: We know that centre lie on perpendicular bisector of chord. Therefore centre must be lie on perpendicular bisector of AB. Again centre also must be lie on perpendicular bisector of BC. Both cases are possible only when centc lie on their point of intersection.

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 10 Circles Ex 10.3

Question 3.
If two circles intersect at two points, prove that their centres lie on the perpendicular bisector of the common chord.
Solution:
Given: Two circles O and O’ intersect each other at A and B. AB is a common chord for both circles.
NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 10 Circles Ex 10.3 Q3
To prove that: OO’ is perpendicular bisector of AB.
Construction: Draw line segments OA, OB, O’A and O’B.
Proof: In ∆OAO’ and ∆OBO’ we have
OA = OB (Radii of same circle)
O’A = O’B (Radii of same circle)
and OO’ = OO’ (Common)
So, by S-S-S congruency condition
∆OAO’ ≅ ∆OBO’
∴ ∠AOO’ = ∠BOO’ (By C.P.C.T)
or ∠AOM = ∠BOM …..(i)
Now, In ∆AOM and ∆BOM
OA = OB (Radii of samecircle)
∴ ∠AOM = ∠BOM (From (i))
OM = OM (Common)
So, by S-A-S congruency condition
∆AOM ≅ ∆BOM
∴ AM = BM (By CPCT)
and ∠AMO = ∠BMO (By CPCT)
But, ∠AMO + ∠BMO = 180° (Liner pair)
2∠AMO = 180° (∵ ∠AMO = ∠BMO prove above)
or, ∠AMO = 90°
Hence, OO’ lie on the perpendicular bisector of AB.

NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 10 Circles Ex 10.3 Read More »

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.3

These NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.3 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Exercise 7.3

Question 1.
Write the fractions. Are all these fractions equivalent?
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.3 1
Answer:
(a) We can find fraction in each figure by the formula
\(\frac{\text { Dark part }}{\text { Total part }}\)
\(=\frac{1}{2}, \frac{2}{4}=\frac{1}{2}, \frac{3}{6}=\frac{1}{2}, \frac{4}{8}=\frac{1}{2}\)
These all fractions are equivalent.

(b) We can find fraction in each figure by the formula Dark part Total part
\(\frac{\text { Dark part }}{\text { Total part }}\)
\(=\frac{4}{12}=\frac{1}{3}, \frac{3}{9}=\frac{1}{3}, \frac{2}{6}=\frac{1}{3}, \frac{6}{15}=\frac{2}{5}\)
These all are not equivalent fractions.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.3

Question 2.
Write the fractions and pair up the equivalent fractions from each row.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.3 2
Answer:
Equivalent fraction would be then
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.3 3
(a) and (ii) = \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) and (iv) = \(\frac { 2 }{ 3 }\)
(c) and (i) = \(\frac { 1 }{ 3 }\)
(d) and(v)= \(\frac { 1 }{ 4 }\)
(e) and (iii) = \(\frac { 3 }{ 4 }\)

Question 3.
Replace □ in each of the following by the correct number:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.3 4
Answer:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.3 5
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.3 6

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.3

Question 4.
Find the equivalent fraction of \(\frac { 3 }{ 5 }\) having
(a) denominator 20 1
(b) numerator 9
(c) denominator 30
(d) numerator 27
Answer:
To find an equivalent fraction, we may multiply/divide both the numerator and the denominator by the same number.

(a)To make denominator 20, we need to multiple both by 4\(\frac { 12 }{ 20 }\)
(b)To make numerator 9, we need to multiple both by 3\(\frac { 9 }{ 15 }\)
(c)To make denominator 30, we need to multiple both by 6\(\frac { 18 }{ 30 }\)
(d)To make numerator 27, we need to multiple both by 9\(\frac { 27 }{ 45 }\)

Question 5.
Find the equivalent fraction of \(\frac { 36 }{ 48 }\) with
(a) numerator 9
(b) denominator 4
Answer:

(a)To make numerator 9, we need to divide both by 4\(\frac { 9 }{ 12 }\)
(b)To make denominator 4, we need to divide both by 12\(\frac { 3 }{ 4 }\)

(a) Hence, the equivalent fraction is \(\frac { 9 }{ 12 }\)
(b) Hence, the equivalent fraction is \(\frac { 3 }{ 4 }\)

Question 6.
Check whether the given fractions are equivalent:
(a) \(\frac{5}{9}, \frac{30}{54}\)
(b) \(\frac{3}{10}, \frac{12}{50}\)
(c) \(\frac{7}{13}, \frac{5}{11}\)
Answer:
(a) \(\frac{5}{9}, \frac{30}{54}\)
We have 5 x 54 = 270
and 9 x 30 = 270
Here 5 x 54 = 9 x 30
\(\frac{5}{9}\) and \(\frac{30}{54}\) are equivalent fractions.

(b) \(\frac{3}{10}, \frac{12}{50}\)
We have 3 x 50 = 150
and 10 x 12 = 120
Here 3 x 50 ≠ 10 x 12
\(\frac{3}{10}\) and \(\frac{12}{50}\) are not equivalent fractions.

(c) \(\frac{7}{13}, \frac{5}{11}\)
We have 7 x 11 = 77 and 5 x 13 = 65
Here 7 x 11 ≠ 5 x 13
\(\frac{7}{13}\) anCl \(\frac{5}{11}\) ecluivalent fractions.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.3

Question 7.
Reduce the following fractions to simplest form:
(a) \(\frac { 48 }{ 60 }\)
(b) \(\frac { 150 }{ 60 }\)
(c) \(\frac { 84 }{ 98 }\)
(d) \(\frac { 12 }{ 52 }\)
(e) \(\frac { 7 }{ 28 }\)
Answer:
To reduce the fraction to simplest form, we need to find the HCF of numerator and denominator

(a)HCF of 48 and 60 is 12, So dividing by 12 on both numerator and denominator\(\frac { 4 }{ 5 }\)
(b)HCF of 150 and 60 is 12, So dividing by 30 on both numerator and denominator\(\frac { 5 }{ 2 }\)
(c)HCF of 84 and 98 is 14, So dividing by 14 on both numerator and denominator\(\frac { 6 }{ 7 }\)
(d)HCF of 12 and 52 is 4, So dividing by 4 on both numerator and denominator\(\frac { 3 }{ 13 }\)
(e)HCF of 7 and 28 is 7, So dividing by 7 on both numerator and denominator\(\frac { 1 }{ 4 }\)

Question 8.
Ramesh had 20 pencils, Sheelu had 50 pencils and Jamaal had 80 pencils. After 4 months, Ramesh used up 10 pencils, Sheelu used up 25 pencils and Jamaal used up 40 pencils. What fraction did each use up? Check if each has used up an equal fraction of her/his pencils?
Answer:
Fraction of pencils used by Ramesh
\(=\frac{\text { Used pencil }}{\text { Total pencil }}=\frac{10}{20}=\frac{1}{2}\)
Fraction of pencils used by Sheelu
\(=\frac{\text { Used pencil }}{\text { Total pencil }}=\frac{25}{50}=\frac{1}{2}\)
Fractions of pencils used by Jamaal
\(=\frac{\text { Used pencil }}{\text { Total pencil }}=\frac{40}{80}=\frac{1}{2}\)
Yes, they have all used up an equal fraction of his/her pencils i.e. \(\frac{1}{2}\)

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.3

Question 9.
Match the equivalent fractions and write two more for each.

(i) \(\frac { 250 }{ 440 }\)(a) \(\frac { 2 }{ 3 }\)
(ii) \(\frac { 180 }{ 200 }\)(b) \(\frac { 2 }{ 5 }\)
(iii)\(\frac { 660 }{ 990 }\)(c) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(iv)\(\frac { 180 }{ 360 }\)(d) \(\frac { 5 }{ 8 }\)
(v)\(\frac { 220 }{ 550 }\)(e) \(\frac { 9 }{ 10 }\)

Answer:

(i) \(\frac { 250 }{ 440 }\)(Dividing both numerator and denominator by 50)(d) \(\frac { 5 }{ 8 }\)
(ii) \(\frac { 180 }{ 200 }\) (Dividing both numerator and denominator by 20)(e) \(\frac { 9 }{ 10 }\)
(iii)\(\frac { 660 }{ 990 }\) (Dividing both numerator and denominator by 330)(a) \(\frac { 2 }{ 3 }\)
(iv)\(\frac { 180 }{ 360 }\) (Dividing both numerator and denominator by 180)(c) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(v)\(\frac { 220 }{ 550 }\) (Dividing both numerator and denominator by 110)(b) \(\frac { 2 }{ 5 }\)

 

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.3 Read More »

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration Ex 10.3

These NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration Ex 10.3 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration Exercise 10.3

Question 1.
Find the areas of the rectangles whose sides are:
(a) 3 cm and 4 cm
(b) 12 m and 21 m
(c) 2 km and 3 km
(d) 2 m and 70 cm
Answer:
(a) Area of rectangle
= length × breadth
= 3 cm × 4 cm = 12 cm2

(b) Area of rectangle
= length × breadth
= 12 m × 21 m = 252 m2

(c) Area of rectangle
= length × breadth
= 2 km × 3 km = 6 km2

(d) Area of rectangle
= lenght × breadth
= 2m ( lm = 100cm)
= 200 cm × 70 cm = 14000sq.cm

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration Ex 10.3

Question 2.
Find the areas of the squares whose sides are:
(a) 10 cm
(b) 14 cm
(c) 5 m
Answer:
(a) Area of square = side × side
= 10 cm × 10 cm = 100 cm2

(b) Area of square = side × side
= 14 cm × 14 cm = 196 cm2

(c) Area of square = side × side
= 5 m × 5 m = 25 m2

Question 3.
The length and breadth of three rectangles are as given below:
(a) 9 m and 6 m
(b) 17 m and 3 m
(c) 4 m and 14 m
Which one has the largest area and which one has the smallest?
Answer:
(a) Area of rectangle
= length × breadth
= 9 m × 6 m = 54 m2

(b) Area of rectangle
= length × breadth
= 3 m × 17 m = 51 m2

(c) Area of rectangle
= length × breadth
= 4 m × 14 m = 56 m2
Thus, the rectangle (c) has largest area, and rectangle (b) has smallest area.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration Ex 10.3

Question 4.
The area of a rectangular garden 50 m long is 300 sq m. Find the width of the garden.
Answer:
Length of rectangle
= 50 m and Area of rectangle = 300 m2 Since, Area of rectangle
= length × breadth
Therefore, breadth
\(\frac{\text { Area of rectangle }}{\text { Length }}\) = \(\frac{300}{50}\) = 6m
Thus, the breadth of the garden is 6 m.

Question 5.
What is the cost of tiling a rectangular plot of land 500 m long and 200 m wide at the rate of ₹ 8 per hundred sq m?
Answer:
Length of land
= 500 m and Breadth of land = 200 m
Area of land = length × breadth
= 500 m × 200 m = 1,00,000 m2
Cost of tilling 100 sq. m of land = 8
∴ Cost of tilling 1,00,000 sq. m of land
\(\frac{8 \times 100000}{100}\) = 8000

Question 6.
A table-top measures 2 m by 1 m 50 cm. What is its area in square metres?
Answer:
Length of table = 2 m
Breadth of table = 1 m 50 cm = 1.50 m
Area of table = length × breadth
= 2 m × 1.50 m = 3 m2

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration Ex 10.3

Question 7.
A room is 4 m long and 3 m 50 cm wide. How many square metres of carpet is needed to cover the floor of the room?
Answer:
Length of room = 4 m
Breadth of room = 3 m 50 cm = 3.50 m
Area of carpet = length × breadth
= 4 × 3.50= 14 m2

Question 8.
A floor is 5 m long and 4 m wide. A square carpet of sides 3 m is laid on the floor. Find the area of the floor that is not carpeted.
Answer:
Length of floor
= 5 m and breadth of floor = 4 m
Area of floor = length × breadth
= 5m × 4m = 20m2
Now, Side of square carpet = 3 m
Area of square carpet = side × side
= 3 × 3 = 9 m2
Area of floor that is not carpeted = 20m2 – 9m2 = 11m2

Question 9.
Five square flower beds each of sides 1 m are dug on a piece of land 5 m long and 4 m wide. What is the area of the remaining part of the land?
Answer:
Side of square bed = 1 m
Area of square bed = side × side
= 1m × 1m = 1m2
∴ Area of 5 square beds = 1 × 5 = 5 m2
Now, Length of land = 5 m
Breadth of land = 4 m
∴ Area of land = length × breadth
= 5 m × 4 m = 20 m2
Area of remaining part
= Area of land – Area of 5 flower beds = 20 m2 – 5 m2 = 15 m2

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration Ex 10.3

Question 10.
By splitting the following figures into rectangles, find their areas (The measures are given in centimetres).
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration Ex 10.3 1
Answer:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration Ex 10.3 2
Area of HKLM = 3 × 3 = 9 cm2
Area of IJGH = 1 × 2 = 2 cm2
Area of FEDG = 3 × 3 = 9 cm2
Area of ABCD = 2 × 4 = 8 cm2
Total area of the figure
= 9 + 2 +9 + 8
= 28 cm2

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration Ex 10.3 3
Area of ABCD = 3 × 1 = 3 cm2
Area of BDEF = 3 × 1 = 3 cm2
Area of FGHI = 3 × 1 = 3 cm2
Total area of the figure = 3 + 3 + 3 = 9 cm2

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration Ex 10.3

Question 11.
Split the following shapes into rectangles and find their areas. (The measures are given in centimetres)
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration Ex 10.3 4
Answer:
(a) Area of rectangle ABCD
= 2 × 10 = 20 cm2
Area of rectangle DEFG
= 10 × 2 = 20 cm2
Total area of the figure
= 20 + 20 = 40 cm2
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration Ex 10.3 5

(b) There are 5 squares each of side 7 cm.
Area of one square
= 7 × 7 = 49 cm2
Area of 5 square
= 49 × 5 = 245 cm2
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration Ex 10.3 6

(c) Area of rectangle ABCD
= 5 × 1 = 5 cm2
Area of rectangle EFGH
= 4 × 1 = 4 cm2
Total area of the figure
= 5 + 4 cm2
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration Ex 10.3 7

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration Ex 10.3

Question 12.
How many tiles whose length and breadth are 12 cm and 5 cm respectively will be needed to fit in a rectangular region whose length and breadth are respectively:
(a) 100 cm and 144 cm
(b) 70 cm and 36 cm
Answer:
(a) Area of region
= 100 cm × 144 cm = 14400 cm2
Area of one tile
= 5 cm × 12 cm = 60 cm2
Number of tiles = \(\frac{\text { Area of region }}{\text { Area of one tile }}\) = \(\frac{14400}{60}\) = 240
Thus, 240 tiles are required.

(b) Area of region
= 70 cm × 36 cm = 2520 cm2
Area of one tile
= 5 cm × 12 cm = 60 cm2
Number of tiles
= \(\frac{\text { Area of region }}{\text { Area of one tile }}\) = \(\frac{2520}{60}\) = 42
Thus, 42 tiles are required.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration Ex 10.3 Read More »

NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 10 An Alien Hand

NCERT Solutions for Class 7 English

An Alien Hand NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 10

An Alien Hand NCERT Text Book Questions and Answers

An Alien Hand Exercises Question and Answer 

Discuss the following topics in groups.

Question 1.
If you had to live in a home like Tilloo s, what parts of life would you find most difficult? What compensations might there be?
(Encourage the students to discuss their answers in groups.)
Answer:
If I had to live in a home like Tilloo’s, I would miss the oudoors and the trees and plants. I would definitely miss the clean, fresh air very often as I might find it difficult to breathe in a claustrophobic environment. Living closer to the core of a planet would mean that it would be uncomfortably hot there.The only compensation that I can see in Tilloo’s life is that he is living with his family that loves him a lot.

NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 10 An Alien Hand

Question 2.
What, if anything, might drive mankind to make their homes underground?
Answer:
A nuclear attack, or an alien attack can make human beings live under the ground. This resonates with the World War II when the Jews had to find homes under the ground to remain protected and hidden from the Nazis.

NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 10 An Alien Hand

Question 3.
Do you think there is life on other planets? Can you guess what kind of people there may be on them? In what ways are they likely to be different from us?
Answer:
Yes, there is a huge possibility that there is life on other planets because the universe is unimaginably vast. The Earth is but merely one of the planets in one of the galaxies. And there are billions and billions of galaxies in the universe.I think the people on other planet may look like us, but may be far more advanced in terms of technology.

They may have a completely different culture. In fact, they may even eat different food than us. The way they use energy in their lives may be significantly different as well.

NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 10 An Alien Hand Read More »

error: Content is protected !!