Author name: Prasanna

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.6

These NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.6 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Exercise 3.6

Question 1.
FindtheH.C.F. ofthe following numbers:
(a) 18, 48
(b) 30,42
(c) 18, 60
(d) 27,63
(e) 36, 84
(f) 34, 102
(g) 70,105, 175
(h) 91,112,49
(i) 18, 54, 81
(j) 12,45,75
Answer:
(a) Factors of 18 = 2 x 3 x 3
Factors of 48 = 2 x 2 x 2 x 2 x 3
H.C.F. (18, 48) = 2 x 3=6

(b) Factors of 30 = 2 x 3 x 5
Factors of 42 = 2 x 3 x 7
H.C.F. (30, 42) = 2 x 3 = 6

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.6

(c) Factors of 18 = 2 x 3 x 3
Factors of 60 = 2 x 2 x 3 x 5
H.C.F. (18, 60) = 2 x 3 = 6

(d) Factors of 27 = 3 x 3 x 3
Factors of 63 = 3 x 3 x 7
H.C.F. (27, 63) = 3 x 3=9

(e) Factors of 36 = 2 x 2 x 3 x 3
Factors of 84 = 2 x 2 x 3 x 7
H.C.F. (36, 84) = 2x2x3 = 12

(f) Factors of 34 = 2 x 17
Factors of 102 = 2 x 3 x 17
H.C.F. (34, 102) = 2 x 17 = 34

(g) Factors of 70 = 2 x 5 x 7
Factors of 105 = 3 x 5 x 7
Factors of 175 = 5 x 5 x 7
H.C.F. = 5 x 7 = 35

(h) Factors of 91 = 7 x 13
Factors of 112 = 2 x 2 x 2 x 2 x 7
Factors of 49 = 7 x 7
H.C.F. = 1 x 7 = 7

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.6

(i) Factors of 18 = 2 x 3 x 3
Factors of 54 = 2 x 3 x 3 x 3
Factors of 81 = 3 x 3 x 3 x 3
H.C.F. = 3×3 = 9

(j) Factors of 12 = 2 x 2 x 3
Factors of 45 = 3 x 3 x 5
Factors of 75 = 3 x 5 x 5
H.C.F. = 1 x 3 = 3

Question 2.
What is the H.C.F. of two consecutive:
(a) numbers?
(b) even numbers?
(c) odd numbers?
Answer:
(a) H.C.F. of two consecutive numbers is 1.
(b) H.C.F. of two consecutive even numbers be is.
(c) H.C.F. of two consecutive odd numbers be is.

Question 3.
H.C.F. of co-prime numbers 4 and 15 was found as follows by factorisation:
4 = 2 x 2 and 15 = 3 x 5 since there is no common prime factor, so H.C.F. of 4 and 15 is 0. Is the answer correct? If not, what is the correct H.C.F.?
Answer:
No, The correct H.C.F. is 1.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.6 Read More »

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.5

These NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.5 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Exercise 3.5

Question 1.
Which of the following statements are true:
(a) If a number is divisible by 3, it must be divisible by 9.
(b) If a number is divisible by 9, it must be divisible by 3.
(c) A number is divisible by 18, if it is divisible by both 3 and 6.
(d) If a number is divisible by 9 and 10 both, then it must be divisible by 90.
(e) If two numbers are co-primes, at least one of them must be prime.
(f) All numbers which are divisible by 4 must also be divisible by 8.
(g) All numbers which are divisible by 8 must also be divisible by 4.
(h) If a number exactly divides two numbers separately, it must exactly divide their sum.
(i) If a number is exactly divides the sum of two numbers, it must exactly divide the two numbers separately.
Answer:
Statements (b), (d), (g) and (h) are true.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.5

Question 2.
Here are two different factor trees for 60. Write the missing numbers.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.5 1
Answer:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.5 2
Since, 6 = 2 × 3
and 10 = 5 × 2
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.5 3
Since, 60 = 30 × 2
30= 10 × 3
10 = 5 × 2

Question 3.
Which factors are not included in the prime factorisation of a composite number?
Answer:
1 and the number it self are not included in the prime factorisation of a composite number.

Question 4.
Write the greatest 4-digit number and express it in terms of its prime factors.
Answer:
The greatest 4-digit number = 9999
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.5 4
The prime factors of 9999 are 3 × 3 × 11 × 101.

Question 5.
Write the smallest 5-digit number and express it in the form of its prime factors.
Answer:
The smallest five digit number is 10000.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.5 5
The prime factors of 10000 are 2 × 2 × 2 × 2 × 5 × 5 × 5 × 5.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.5

Question 6.
Find all the prime factors of 1729 and arrange them in ascending order. Now state the relation, if any, between, two consecutive prime factors.
Answer:
Prime factors of 1729 are 7 × 13 × 19.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.5 6
The difference of two consecutive prime factors is 6.

Question 7.
The product of three consecutive numbers is always divisible by 6. Verify this statement with the help of some examples.
Answer:
Among the three consecutive numbers, there must be one even number and one multiple of 3. Thus, the product must be multiple of 6.
Example: (i) 2 × 3 × 4 = 24
(ii) 4 × 5 × 6 = 120

Question 8.
The sum of two consecutive odd numbers is divisible by 4. Verify this statement with the help of some examples.
Answer:
3 + 5 = 8 and 8 is divisible by 4.
5 + 7 = 12 and 12 is divisible by 4.
7 + 9 = 16 and 16 is divisible by 4.
9 + 11 = 20 and 20 is divisible by 4.

Question 9.
In which of the following expressions, prime factorisation has been done?
(a) 24 = 2 × 3 × 4
(b) 56 = 7 × 2 × 2 × 2
(c) 70 = 2 × 5 × 7
(d) 54 = 2 × 3 × 9
Answer:
In expressions (b) and (c), prime factorisation has been done.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.5

Question 10.
Determine if 25110 is divisible by 45. [Hint: 5 and 9 are co-prime numbers. Test the divisibility of the number by 5 and 9.
Answer:
The prime factorization of 45 = 5 × 9
25110 is divisible by 5 as ‘0’ is at its unit place.
25110 is divisible by 9 as sum of digits is divisible by 9.
Therefore, the number must be divisible by 5 × 9 = 45

Question 11.
18 is divisible by both 2 and 3. It is also divisible by 2 × 3 = 6. Similarly, a number is divisible by 4 and 6. Can we say that the number must be divisible by 4 × 6 = 24? If not, give an example to justify your answer.
Answer:
No, Number 12 is divisible by both 6 and 4 but 12 is not divisible by 24.

Question 12.
I am the smallest number, having four different prime factors. Can you find me?
Answer:
The smallest four prime numbers are 2, 3, 5 and 7.
Hence, the required number is 2 × 3 × 5 × 7 = 210

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.5 Read More »

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.4

These NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.4 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Exercise 3.4

Question 1.
Find the common factors of:
(a) 20 and 28
(b) 15 and 25
(c) 35 and 50
(d) 56 and 120
Answer:
(a) Factors of 20 = 1, 2, 4, 5, 10, 20
Factors of 28 = 1,2, 4, 7, 14, 28
Common factors = 1, 2, 4

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.4

(b) Factors of 15 = 1, 3, 5, 15
Factors of 25 = 1,5, 25
Common factors = 1,5

(c) Factors of 35 = 1, 5, 7, 35
Factors of 50 = 1, 2, 5, 10, 25, 50
Common factors = 1, 5

(d) Factors of 56 = 1, 2, 4, 7, 8, 14, 28, 56
Factors of 120 = 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15, 20, 24, 30, 60, 120
Common factors = 1, 2, 4, 8

Question 2.
Find the common factors of:
(a) 4, 8 and 12
(b) 5, 15 and 25
Answer:
(a) Factors of 4 = 1, 2, 4
Factors of 8 = 1, 2, 4, 8
Factors of 12 = 1, 2, 3, 4, 6, 12
Common factors of 4,8 and 12 = 1,2,4

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.4

(b) Factors of 5 = 1, 5
Factors of 15 = 1, 3, 5, 15
Factors of 25 = 1, 5, 25
Common factors of 5, 15 and 25 = 1, 5

Question 3.
Find first three common multiples of:
(a) 6 and 8
(b) 12 and 18
Answer:
(a) Multiple of 6 = 6, 12, 18, 24, 30, 36, 42, 28, 54, 60, 72,…
Multiple of 8 = 8, 16, 24, 32, 40, 48, 56, 64, 72,…
Common multiples of 6 and 8 = 24, 48, 72

(b) Multiple of 12 = 12, 24, 36, 48, 60, 72, 84, 96, 108, 120,…
Multiple of 18 = 18, 36, 54, 72, 90, 108,…
Common multiples of 12 and 18 = 36, 72, 108

Question 4.
Write all the numbers less than 100 which are common multiples of 3 and 4.
Answer:
Multiple of 3 = 3,6, 9,12,15,18,21,24, 27, 30, 33, 36, 39, 42, 45, 48, 51, 54, 57, 60, 63, 66, 69, 72, 75, 78, 81, 84, 87, 90, 93, 96, 99 Multiple of 4 = 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36, 40, 44, 48, 52, 56, 60, 64, 68, 72, 76, 80, 84, 88, 92, 96, 100
Common multiples of 3 and 4= 12,24, 36, 48, 60, 72, 84, 96

Question 5.
Which of the following numbers are co-prime:
(a) 18 and 35
(b) 15 and 37
(c) 30 and 415
(d) 17 and 68
(e) 216 and 215
(f) 81 and 16
Answer:
(a) Factors of 18 = 1, 2, 3, 6, 9, 18
Factors of 35 = 1, 5, 7, 35
Common factor = 1
Since, both have only one common factor, i.e., 1, therefore, they are co-prime numbers.

(b) Factors of 15 = 1, 3, 5, 15
Factors of 37 = 1, 37
Common factor = 1
Since, both have only one common factor, i.e., 1, therefore, they are co-prime numbers.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.4

(c) Factors of 30 = 1,2, 3, 5, 6, 15, 30
Factors of 415 = 1, 5,…, 83, 415
Common factors =1,5
Since, both have more than one common factor, therefore, they are not co-prime numbers.

(d) Factors of 17 = 1, 17
Factors of 68 = 1,2, 4, 17, 34, 68
Common factors =1,17
Since, both have more than one common factor, therefore, they are not co-prime numbers.

(e) Factors of 216 = 1, 2, 3, 4, 6, 8, 36, 72, 108,216
Factors of 215 = 1, 5, 43, 215
Common factor = 1
Since, both have only one common factor, i.e., 1, therefore, they are coprime numbers.

(f) Factors of 81 = 1,3, 9, 27, 81
Factors of 16 = 1, 2,4, 8, 16
Common factor = 1
Since, both have only one common factor, i.e., 1, therefore, they are coprime numbers.

Question 6.
A number is divisible by both 5 and 12. By which other number will that number be always divisible?
Answer:
5 x 12 = 60. The number must be divisible by 60.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.4

Question 7.
A number is divisible by 12. By what other numbers will that number be divisible?
Answer:
Factors of 12 are 1, 2, 3, 4, 6 and 12.
Therefore, the number also be divisible by 1, 2, 3 4 and 6.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.4 Read More »

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.3

These NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.3 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Exercise 3.3

Question 1.
Using divisibility tests, determine which of the following numbers are divisible by 2; by 3; by 4; by 5; by 6; by 8; by 9; by 10; by 11 (say, yes or no):
Answer:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.3 1

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.3

Question 2.
Using divisibility tests, determine which of the following numbers are divisible by 4; by 8:
(a) 572
(b) 726352
(c) 5500
(d) 6000
(e) 12159
(f) 14560
(g) 21084
(h) 31795072
(i) 1700
(j) 2150
Answer:
(a) 572
→ Divisible by 4 as its last two digits are divisible by 4.
→ Not divisible by 8 as its last three digits are not divisible by 8.

(b) 726352
→ Divisible by 4 as its last two digits are divisible by 4.
→ Divisible by 8 as its last three digits are divisible by 8.

(c) 5500
→ Divisible by 4 as its last two digits are divisible by 4.
→ Not divisible by 8 as its last three digits are not divisible by 8.

(d) 6000
→ Divisible by 4 as its last two digits are 0.
→ Divisible by 8 as its last three digits are 0.

(e) 12159
→ Not divisible by 4 and 8 as it is an odd number.

(f) 14560
→ Divisible by 4 as its last two digits are divisible by 4.
→ Divisible by 8 as its last three digits are divisible by 8.

(g) 21084
→ Divisible by 4 as its last two digits are divisible by 4.
→ Not divisible by 8 as its last three digits are not divisible by 8.

(h) 31795072
→ Divisible by 4 as its last two digits are divisible by 4.
→ Divisible by 8 as its last three digits are divisible by 8.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.3

(i) 1700
→ Divisible by 4 as its last two digits are 0.
→ Not divisible by 8 as its last three digits are not divisible by 8.

(j) 2150
→ Not divisible by 4 as its last two digits are not divisible by 4.
→ Not divisible by 8 as its last three digits are not divisible by 8.

Question 3.
Using divisibility tests, determine which of following numbers are divisible by 6:
(a) 297144
(b) 1258
(c) 4335
(d) 61233
(e) 901352
(f) 438750
(g) 1790184
(h) 12583
(i) 639210
(j) 17852
Answer:
(a) 297144
→ Divisible by 2 as its unit’s place is an even number.
→ Divisible by 3 as sum of its digits (= 27) is divisible by 3.
Since the number is divisible by both 2 and 3, therefore, it is also divisible

(b) 1258
→ Divisible by 2 as its units place is an even number.
→ Not divisible by 3 as sum of its digits (= 16) is not divisible by 3.
Since the number is not divisible by both 2 and 3, therefore, it is not divisible by 6.

(c) 4335
→ Not divisible by 2 as its unit’s place is not an even number.
→ Divisible by 3 as sum of its digits (= 15) is divisible by 3.
Since the number is not divisible by both 2 and 3, therefore, it is not divisible by 6.

(d) 61233
→ Not divisible by 2 as its unit’s place is not an even number.
→ Divisible by 3 as sum of its digits (= 15) is divisible by 3.
Since the number is not divisible by both 2 and 3, therefore, it is not divisible by 6.

(e) 901352
→ Divisible by 2 as its unit’s place is an even number.
→ Not divisible by 3 as sum of its digits (= 20) is not divisible by 3.
Since the number is not divisible by both 2 and 3, therefore, it is not divisible by 6.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.3

(f) 438750
→ Divisible by 2 as its unit’s place is an even number.
→ Divisible by 3 as sum of its digits (= 27) is divisible by 3.
Since the number is divisible by both 2 and 3, therefore, it is divisible by 6.

(g) 1790184
→ Divisible by 2 as its unit’s place is an even number.
→ Divisible by 3 as sum of its digits (= 30) is divisible by 3.
Since the number is divisible by both 2 and 3, therefore, it is divisible by 6.

(h) 12583
→ Not divisible by 2 as its unit’s place is not an even number.
→ Not divisible by 3 as sum of its digits (= 19) is not divisible by 3.
Since the number is not divisible by both 2 and 3, therefore, it is not divisible by 6.

(i) 639210
→ Divisible by 2 as its unit’s place is an even number.
→ Divisible by 3 as sum of its digits (= 21) is divisible by 3.
Since the number is divisible by both 2 and 3, therefore, it is divisible by 6.

(j) 17852
→ Divisible by 2 as its units place is an even number.
→ Not divisible by 3 as sum of its digits (= 23) is not divisible by 3.
Since the number is not divisible by both 2 and 3, therefore, it is not divisible by 6.

Question 4.
Using divisibility tests, determine which of the following numbers are divisible by 11:
(a) 5445
(b) 10824
(c) 7138965
(d) 70169308
(e) 10000001
(f) 901153
Answer:
(a) 5445
Sum of the digits at odd places =4+5=9
→ Sum of the digits at even places =4+5=9
→ Difference of both sums = 9-9 = 0 Since the difference is 0, therefore, the number is divisible by 11.

(b) 10824
→ Sum of the digits at odd places = 4 + 8 +1 = 13
→ Sum of the digits at even places =2+0=2
→ Difference of both sums = 13 – 2 = 11 Since the difference is 11, therefore, the number is divisible by 11.

(c) 7138965
→ Sum of the digits at odd places = 5 + 9 + 3 + 7 = 24
→ Sum of the digits at even places = 6 + 8 + 1 = 15
→ Difference of both sums = 24 – 15 = 9
Since the difference is neither 0 nor 11, therefore, the number is not divisible by 11.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.3

(d) 70169308
→ Sum of the digits at odd places = 8 + 3 + 6 + 0 = 17
→ Sum of the digits at even places = 0 + 9 + 1 + 7 = 17
→ Difference of both sums = 17 – 17 = 0
Since the difference is 0, therefore, the number is divisible by 11.

(e) 10000001
→ Sum of the digits at odd places
= 1 + 0 + 0 + 0 = 1
→ Sum of the digits at even places
= 0 + 0 + 0 + 1 = 1
→ Difference of both sums =1-1=0 Since the difference is 0, therefore, the number is divisible by 11.

(f) 901153
Sum of the digits at odd places = 3 + 1 +0 = 4
→ Sum of the digits at even places = 5 + 1 + 9 = 15
→ Difference of both sums =15 – 4 = 11
Since the difference is 11, therefore, the number is divisible by 11.

Question 5.
Write the smallest digit and the greatest digit in the blanks space of each of the following numbers so that the number formed is divisibly by 3:
(a) ………………. 6724
(b) 4765 ………………. 2
Answer:
(a) We know that a number is divisible by 3 if the sum of all digits is divisible by 3.
Therefore, Smallest digit: 2 → 26724 = 2 + 6 + 7 + 2 + 4 = 21
Largest digit: 8 → 86724 = 8 + 6 + 7 + 2 + 4 = 27

(b) We know that a number is divisible by 3 if the sum of all digits is divisible by 3.
Therefore, Smallest digit: 0 → 476502 =4+7+6+5+0+2=24
Largest digit: 9 → 476592 = 9 + 4 + 7 + 6 + 5 + 0 + 2 = 33

Question 6.
Write a digit in the blank space of each of the following numbers so that the number formed is divisibly by 11:
(a) 92 …………… 389
(b) 8 ……………….. 9484
Answer:
(a) We know that a number is divisible by 11 if the difference of the sum of the digits at odd places and that of even places should be either 0 or 11.
Therefore, 928389 →
Odd places = 9 + 8 + 8 = 25
Even places = 2 + 3 + 9 = 14
Difference = 25 – 14 = 11

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.3

(b) We know that a number is divisible by 11 if the difference of the sum of the digits at odd places and that of even places should be either 0 or 11.
Therefore, 869484 →
Odd places = 8 + 9 + 8 = 25
Even places = 6 + 4 + 4 = 14
Difference = 25 – 14 = 11

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.3 Read More »

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.2

These NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.2 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Exercise 3.2

Question 1.
What is the sum of any two
(a) Odd numbers?
(b) Even numbers?
Answer:
(a) The sum of any two odd numbers is an even numbers.
Example: 1 + 3 = 4, 3 + 5 = 8
(b) The sum of any two even numbers is also an even numbers.
Example: 2 + 4 = 6, 6 + 8 = 14

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.2

Question 2.
State whether the following statements are True or False:
(a) The sum of three odd numbers is even.
(b) The sum of two odd numbers and one even number is even.
(c) The product of three odd numbers is odd.
(d) If an even number is divided by 2, the quotient is always odd.
(e) All prime numbers are odd.
(f) Prime numbers do not have any factors.
(g) Sum of two prime numbers is always even.
(h) 2 is the only even prime number.
(i) All even numbers are composite numbers.
(j) The product of two even numbers is always even.
Answer:
(a) False
(b) True
(c) True
(d) False
(e) False
(f) False
(g) False
(h) True
(i) False
(j) True

Question 3.
The numbers 13 and 31 are prime numbers. Both these numbers have same digits 1 and 3. Find such pairs of prime numbers up to 100.
Answer:
17 and 71; 37 and 73; 79 and 97.

Question 4.
Write down separately the prime and composite numbers less than 20.
Answer:
Prime numbers : 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19 Composite numbers : 4, 6, 8, 9, 10, 12, 14, 15, 16, 18

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.2

Question 5.
What is the greatest prime number between 1 and 10?
Answer:
2, 3, 5 and 7 are the prime numbers between 1 and 10.
The greatest prime number between 1 and 10 is ‘7’.

Question 6.
Express the following as the sum of two odd primes.
(a) 44
(b) 36
(c) 24
(d) 18
Answer:
(a) 3+ 41 = 44
(b) 5 + 31 = 36
(c) 5 + 19 = 24
(d) 5 + 13 = 18

Question 7.
Give three pairs of prime numbers whose difference is 2.
[Remark: Two prime numbers whose difference is 2 are called twin primes].
Answer:
3 and 5;
5 and 7;
11 and 13

Question 8.
Which of the following numbers are prime?
(a) 23
(b) 51
(c) 37
(d) 26
Answer:
(a) 23 and (c) 37 are prime numbers.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.2

Question 9.
Write seven consecutive composite numbers less than 100 so that there is no prime number between them.
Answer:
Seven consecutive composite numbers are: 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96

Question 10.
Express each of the following numbers as the sum of three odd primes:
(a) 21
(b) 31
(c) 53
(d) 61
Ans. (a) 21 = 3 + 5 + 13
(b) 31 = 3 + 5 + 23
(c) 53=13 + 17 + 23
(d) 61=7 + 13 + 41

Question 11.
Write five pairs of prime numbers less than 20 whose sum is divisible by 5. (Hint: 3 + 7=10)
Answer:
2 + 3 = 5;
2 + 13 = 15;
3 + 17 = 20;
7 + 13 = 20;
11 + 19 = 30

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.2

Question 12.
Fill in the blanks:
(a) A number which has only two factors is called a ………………
(b) A number which has more than two factors is called a …………………
(c) 1 is neither ………………… nor ……………………..
(d) The smallest prime number is …………………….
(e) The smallest composite number is ……………….
(f) The smallest even number is …………………
Answer:
(a) prime number
(b) composite number
(c) prime number and composite number
(d) 2
(e) 4
(f) 2

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.2 Read More »

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.1

These NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.1 Questions and Answers are prepared by our highly skilled subject experts.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Exercise 3.1

Question 1.
Write all the factors of the following numbers:
(a) 24
(b) 15
(c) 21
(d) 27
(e) 12
(f) 20
(g) 18
(h) 23
(i) 36
Answer:
(a) 24 = 1 × 24 = 2 × 12 = 3 × 8
= 4 × 6 = 6 × 4
∴ Factors of 24 = 1, 2, 3, 4, 6, 12, 24

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.1

(b) 15 = 1 × 15 = 3 × 5 = 5 × 3
∴ Factors of 15 = 1, 3, 5, 15

(c) 21 = 1 × 21 = 3 × 7 = 7 × 3
∴ Factors of 21 = 1, 3, 7, 21

(d) 27 = 1 × 27 = 3 × 9 = 9 × 3
∴ Factors of 27 = 1, 3, 9, 27

(e) 12 = 1 × 12 = 2 × 6 = 3 × 4 = 4 × 3
∴ Factors of 12 = 1, 2, 3, 4, 6, 12

(f) 20 = 1 × 20 = 2 × 10 = 4 × 5 = 5 × 4
∴ Factors of 20= 1,2,4, 5, 10, 20

(g) 18 = 1 × 18 = 2 × 9 = 3 × 6
∴ Factors of 18 = 1, 2, 3, 6, 9, 18

(h) 23 = 1 × 23
∴ Factors of 23 = 1, 23

(i) 36 = 1 × 36 = 2 × 18 = 3 × 12
= 4 × 9 = 6 × 6
∴ Factors of 36 = 1, 2, 3,4, 6, 9, 12,18, 36

Question 2.
Write first five multiples of:
(a) 5
(b) 8
(c) 9
Answer:
(a) 5 × 1 = 5, 5 × 2 = 10,
5 × 3 = 15, 5 × 4 = 20, 5 × 5 = 25
∴ First five multiples of 5 are 5, 10, 15, 20, 25.

(b) 8 × 1 = 8, 8 × 2 = 16, 8 × 3 = 24, 8 × 4 = 32, 8 × 5 = 40
∴ First five multiples of 8 are 8, 16, 24, 32, 40.

(c) 9 × 1 = 9, 9 × 2 = 18, 9 × 3 = 27, 9 x 4 = 36, 9 × 5 = 45
∴ First five multiples of 9 are 9, 18, 27, 36, 45.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.1

Question 3.
Match the items in column 1 with the items in column 2:
Column 1 — Column 2
(i) 35 — (a) Multiple of 8
(ii) 15 — (b) Multiple of 7
(iii) 16 — (c) Multiple of 70
(iv) 20 — (d) Factor of 30
(v) 25 — (e) Factor of 50
— (f) Factor of 20
Answer:
(i) → (b)
(ii) → (d)
(iii) → (a)
(iv) → (f)
(v) → (e)

Question 4.
Find all the multiples of 9 up to 100.
Answer:
∴ All the multiples of 9 up to 100 are: 9, 18, 27, 36, 45, 54, 63, 72, 81, 90, 99

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 3 Playing With Numbers Ex 3.1 Read More »

error: Content is protected !!