Author name: Prasanna

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 8 Secularism with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 8 Secularism with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Secularism Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Secularism Class 11 Objective Questions.

Secularism Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Multiple Choice Questions.

Question 1.
Which of the following is not a secular state.
(a) India
(b) USA
(c) Britain
(d) Sri Lanka

Answer

Answer: (c) Britain


Question 2.
By which amendment the world ‘secular’ was added in the Premble of Indian Constitution.
(a) 44th Amendment
(b) 52nd Amendment
(c) 42nd Amendment
(d) 61st Amendment

Answer

Answer: (c) 42nd Amendment.


Question 3.
Western view of Secularism is originated from:
(a) Britain
(b) USA
(c) France
(d) German

Answer

Answer: (b) USA.


II. Fill in the blanks with suitable words

Question 1.
The word secular was added in the ……………. by 42nd Amendment.

Answer

Answer: Preamble


Question 2.
For a secular state there should not be ……………… religion.

Answer

Answer: State


Question 3.
Indian secularism allows …………… interference in religious matters.

Answer

Answer: Positive


Question 4.
Discovery of India was written by ……………..

Answer

Answer: Pt. Jawahar Lal Nehru


Question 5.
Secularism has western and …………….. online.

Answer

Answer: Non Western.


III. Right and Wrong Questions

Question 1.
India has a culture of religious tolerance.

Answer

Answer: Right


Question 2.
India is not a secular state.

Answer

Answer: Wrong


Question 3.
The word secular is given in preamble.

Answer

Answer: Right


Question 4.
Britain is a secular state.

Answer

Answer: Wrong


Question 5.
Secularism is anti religiousness.

Answer

Answer: Wrong


Question 6.
Western secularism is originated from USA.

Answer

Answer: Right


Question 7.
Indian secularism does and allow minority rights.

Answer

Answer: Wrong


Question 8.
Indian secularism does not support religious tyranny.

Answer

Answer: Right


Question 9.
Indian secularism is western in contents.

Answer

Answer: Right


Question 10.
Indian secularism is not pseudo-secularism.

Answer

Answer: Right


IV. Matching Questions

Column AColumn B
1. TheocrayA. Turkey ruler
2. SecularismB. Indian Secularism
3. Kemal AtaturkC. Separation of religion and state
4. Positive interference in religionD. Religion dominated government
5. Discovery of IndiaE. Pt. Jawahar Lal Nehru
Answer

Answer:

Column AColumn B
1. TheocrayD. Religion dominated government
2. SecularismC. Separation of religion and state
3. Kemal AtaturkA. Turkey ruler
4. Positive interference in religionB. Indian Secularism
5. Discovery of IndiaE. Pt. Jawahar Lal Nehru

Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 8 Secularism with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Political Science Secularism MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 8 Secularism with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 9 Peace with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 9 Peace with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Peace Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Peace Class 11 Objective Questions.

Peace Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Multiple choice type questions

Question 1.
Who among he following preached peace?
(a) Bernard Shah
(b) Mussolini
(c) M.K. Gandhi
(d) F. Nietzsche

Answer

Answer: (d) F. Nietzsche


Question 2.
Which is not the element of peace?
(a) Justice
(b) Truth
(c) Honesty
(d) Selfishness

Answer

Answer: (d) Selfishness


Question 3.
Which is not the example of structural violence?
(a) Untouchability
(b) Colonialism
(c) Communalism
(d) Cold war

Answer

Answer: (a) Untouchability


II. Fill up the blanks with suitable words

Question 1.
Truth and ……………. are main principles of Gandhism.

Answer

Answer: Non Violence


Question 2.
Gautam Buddha denounced ………….. due to excessive violence.

Answer

Answer: War


Question 3.
…………… is a philosophy which seeks the settlement of disputes through peaceful methods.

Answer

Answer: Pacifism


Question 4.
…………. is war without arms.

Answer

Answer: Cold war


Question 5.
…………… is a big threat for peace today.

Answer

Answer: Terrorism


III. Right/Wrong questions. Choose the correct one

Question 1.
Peace is eternal value.

Answer

Answer: Right


Question 2.
Peace is relative value.

Answer

Answer: Right


Question 3.
To achieve peace is impossible in today’s world.

Answer

Answer: Wrong


Question 4.
Gandhian principles of peace are irrelevant today.

Answer

Answer: Wrong


Question 5.
Indian caste hierarchy is based on structural violence.

Answer

Answer: Right


Question 6.
Violence can achieve just ends.

Answer

Answer: Wrong


Question 7.
Modern state is instrument of violence.

Answer

Answer: Wrong


Question 8.
Peace is more related with state of mind.

Answer

Answer: Right


Question 9.
Socio-economic equilibrium is not related with peace.

Answer

Answer: Wrong


Question 10.
Atom bomb was used in Second World War.

Answer

Answer: Right


IV. Matching questions

Column AColumn B
1. Gautam Buddha(a) Cold war
2. Marx(b) M. K. Gandhi
3. Colonialism(c) Peace
4. War without arms(d) Voilent revolution
5. My experiment with truth(e) Structural violence
Answer

Answer:

Column AColumn B
1. Gautam Buddha(c) Peace
2. Marx(d) Voilent revolution
3. Colonialism(e) Structural violence
4. War without arms(a) Cold war
5. My experiment with truth(b) M. K. Gandhi

Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 9 Peace with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Political Science Peace MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 9 Peace with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 10 Development with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 10 Development with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Development Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Development Class 11 Objective Questions.

Development Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Multiple Choice Type Questions.

Question 1.
The meaning of development is
(a) Welfare of all
(b) Common good
(c) Improve quality of life
(d) All the three

Answer

Answer: (d) All the three


Question 2.
Social cost of development is
(a) Loss of traditional occupational
(b) Pollution
(c) Global,warming
(d) None of the three

Answer

Answer: (a) Loss of traditional occupational


Question 3.
Who is associated with Narmada Bachao Andolan?
(a) Mega Patekar
(b) Sunder Lai Bahuguna
(c) Smt. Menaka Gandhi
(d) All the three.

Answer

Answer: (a) Mega Patekar


II. Fill in the blanks with suitable words

Question 1.
Lucian Pye is the author of the book …………….

Answer

Answer: Aspects of development


Question 2.
Global warming is ………….. cost of development.

Answer

Answer: Environmental


Question 3.
…………. is associated with Chipko movement.

Answer

Answer: Sunder Lai Bahuguna


Question 4.
…………. was worst hit by Tsunami.

Answer

Answer: Indonesia


Question 5.
UNDP stands for …………….

Answer

Answer: United Nations Development Programme.


III. Right and Wrong statements. Choose the correct one.

Question 1.
Development is a broader concept.

Answer

Answer: Right


Question 2.
The objective of growth and development are same.

Answer

Answer: Right


Question 3.
Proper model of development is still in search.

Answer

Answer: Right


Question 4.
Change is development.

Answer

Answer: Wrong


Question 5.
Mega Patekar is social activist.

Answer

Answer: Right


Question 6.
M. F. Hussain is environmentalist.

Answer

Answer: Wrong


Question 7.
India has communist modal of development.

Answer

Answer: Wrong


Question 8.
The fruits of development have been cornered by privileged class.

Answer

Answer: Right


Question 9.
We need Gandhian model of development.

Answer

Answer: Right


Question 10.
Progress is hot development.

Answer

Answer: Right


IV. Matching Questions

Column AColumn B
1. Sunder Lai Bahugunaa. Growth
2. To preserve the resources for future generationb. Development
3. Material progress in terms  of infrastructure, production and industrialisationc. Human Development Index
4. To improve the quality of life by just distributiond. Chipko movement
5. UNDPe. Sustainable development.
Answer

Answer:

Column AColumn B
1. Sunder Lai Bahugunad. Chipko movement
2. To preserve the resources for future generatione. Sustainable development.
3. Material progress in terms  of infrastructure, production and industrialisationa. Growth
4. To improve the quality of life by just distributionb. Development
5. UNDPc. Human Development Index

Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 10 Development with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Political Science Development MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Political Science Chapter 10 Development with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Accountancy Chapter 5 Dissolution of a Partnership Firm with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Chapter 5 Dissolution of a Partnership Firm with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Accountancy with Answers. You can also verify your answers from our provided Dissolution of a Partnership Firm Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Dissolution of a Partnership Firm Class 12 Objective Questions.

Dissolution of a Partnership Firm Class 12 MCQs Questions with Answers

State which of the following is correct:

Question 1.
Revaluation account and reaLisation account are _______ accounts.
(a) same
(b) opposite
(c) different
(d) real

Answer

Answer: (c) different


Question 2.
Realisation account is a ________ account
(a) real
(b) personal
(c) nominal
(d) cash.

Answer

Answer: (c) nominal


Question 3.
At the time of dissolution of a partnership firm ___________ account is prepared.
(a) revaluation
(b) realisation
(c) profit & loss
(d) trading

Answer

Answer: (b) realisation


Question 4.
At the time of dissolution of a partnership firm, all assets (except fictitious) are transferred to _______ account.
(a) realisation
(b) revaluation
(c) capital
(d) loan.

Answer

Answer: (a) realisation


Question 5.
At the time of dissolution, partner’s loan account is closed by _______.
(a) transferring in realisation
(b) payment
(c) abolished
(d) none of these.

Answer

Answer: (b) payment


Question 6.
At the time of dissolution of partnership firm, balance of cash and bank will be transferred to _____ account.
(a) realisation
(b) revaluation
(c) bank
(d) capital

Answer

Answer: (c) bank


Question 7.
At the time of dissolution of partnership firm _______ account is prepared.
(a) realisation
(b) partners capital
(c) bank
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 8.
After the dissolution of firm, business of the firm will automatically ______.
(a) continued
(b) closed
(c) extended
(d) None of these

Answer

Answer: (b) closed


Question 9.
Realisation account can be prepared _______ in the life of firm.
(a) many
(b) once
(c) two
(d) three

Answer

Answer: (b) once


Question 10.
Revaluation account can be prepared ______ time(s) in the firm.
(a) many
(b) one
(c) two
(d) three

Answer

Answer: (a) many


Question 11.
Unrecorded assets taken over any creditor will ______.
(a) be debited to realisation account
(b) be debited and credited both to realisation account
(c) be credited to realisation account
(d) not be recorded anywhere.

Answer

Answer: (d) not be recorded anywhere.


Question 12.
Unrecorded liability will be ________ to realisation account when paid.
(a) debited
(b) debited and credited both
(c) credited
(d) paid

Answer

Answer: (a) debited


Question 13.
Goodwill already appearing in the balance sheet of the firm will be transferred on the ________ side of account.
(a) debit, capital
(b) debit, realisation
(c) debit, bank
(d) credit, bank

Answer

Answer: (b) debit, realisation


Question 14.
When a partner agrees to receive the sum due to him in lump sum, ______ account is debited.
(a) realisation
(b) concerned partners’ capital
(c) bank
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) concerned partners’ capital


Question 15.
At the time of dissolution of a firm, all assets and liabilities will be transferred to realisation account at ______ values.
(a) book
(b) market
(c) cost
(d) realised.

Answer

Answer: (a) book


Question 16.
At the time of dissolution of firm, goodwill account is closed by transferring it to ________ account.
(a) realisation
(b) partners loan
(c) partners capital
(d) bank

Answer

Answer: (a) realisation


Question 17.
On dissolution, balance of partner’s capital account will be transferred to _____ account.
(a) realisation
(b) revaluation
(c) bank
(d) loan.

Answer

Answer: (c) bank


Question 18.
After settlement of dissolving firm, bank account may have _____ balance.
(a) debit
(b) credit
(c) overdraft
(d) nil.

Answer

Answer: (d) nil.


Question 19.
On dissolution of a partnership firm, over draft will be transferred to _______.
(a) bankA/c
(b) cashA/c
(c) realisation A/c
(d) either realisation account or bank account

Answer

Answer: (d) either realisation account or bank account


Question 20.
Realisation expenses are debited to ________.
(a) bankA/c
(b) realisation A/c
(c) revaluation A/c
(d) partners’ capital A/c

Answer

Answer: (b) realisation A/c


Question 21.
Accumulated profits are transferred to credit of _______.
(a) revaluation A/c
(b) partners’capital A;c
(c) realisation Ac
(d) bankA/c

Answer

Answer: (b) partners’capital A;c


Question 22.
Accumulated losses and reserves are transferred to debit of ________ A/c.
(a) revaluation
(b) partners’capital A/c
(c) realisation
(d) bank

Answer

Answer: (b) partners’capital A;c


Question 23.
Anu, Bina and Charan are partners. The firm had given a loan of ₹ 20,000 to Bina. They decided to dissolve the firm. In the event of dissolution, the loan will be settled by
(a) transferring it to debit side of Realisation account.
(b) transferring it to credit side of Realisation account.
(c) transferring it to debit side of Bina’s capital account.
(d) Bina paying Anu and Charan privately.

Answer

Answer: (c) transferring it to debit side of Bina’s capital account.


Fill in the blanks with correct word:

Question 24.
When a liability is discharged by a partner, at the time of dissolution, Capital Account is credited because ______.

Answer

Answer: the claim of the partner against the firm is increased by the amount of liability assumed.


Question 25.
After dissolution of firm business of the firm is _________.

Answer

Answer: Closed


Question 26.
At the time of dissolution of firm assets are _______ and liabilities are ________.

Answer

Answer: sold, paid off


Question 27.
If firm is dissolved then economic relationship between the partners comes to an ________.

Answer

Answer: end


Question 28.
If firm is dissolved the books of accounts are ______.

Answer

Answer: Closed


Question 29.
If firm is dissolved then ________ automatically will dissolved.

Answer

Answer: partnership


Question 30.
At the time of dissolution of firm, first of all ______ are settled.

Answer

Answer: losses


Question 31.
Personal _______ are paid by the partner through assets, at the time of dissolution.

Answer

Answer: debts, personal


Question 32.
_______ debt are paid by the firm through firm’s at the time of dissolution.

Answer

Answer: Firm’s, assets


Question 33.
Realisation expenses are paid by the _________ at the time of dissolution of firm.

Answer

Answer: firm


Question 34.
If any partner takes any asset, then such partner’s capital account will be

Answer

Answer: debited


Question 35.
If any partner takes the responsibility to pay any loan, then such partner’s capital account will be ________.

Answer

Answer: Credited


Question 36.
If any partner pays the realisation expenses on behalf of firm, then such partner’s capital account will be _______.

Answer

Answer: Credited


Question 37.
At the time of dissolution, partner’s current account balance will be transferred to _______ account.

Answer

Answer: Partner’s Capital


Question 38.
At the time of dissolution, Partner’s capital account balance will be transferred to _______ account.

Answer

Answer: Bank


Question 39.
Partner’s loan will ________ be recorded in realisation account.

Answer

Answer: not


Question 40.
No entry is required when any ________ accepts fixed assets in lieu of his balance (due).

Answer

Answer: Creditor


Question 41.
Partner’s loan on the assets side is transferred on the ______ side of account.

Answer

Answer: debit, capital


Question 42.
Loan due to outsider is paid _____ (after/before) the loan payable to any partner is paid.

Answer

Answer: Before


Question 43.
Provision for doubtful debts is transferred on the credit side of _______ account.

Answer

Answer: realisation


Question 44.
Under partnership at ____, any partner may ask for the dissolution of the firm.

Answer

Answer: will


State whether the following statements are true or false:

Question 45.
At the time of dissolution of firm revaluation account is prepared.

Answer

Answer: False


Question 46.
At the time of dissolution of partnership firm, realisation account is prepared.

Answer

Answer: True


Question 47.
Revaluation Account and Realisation Account both are prepared for same purpose.

Answer

Answer: False


Question 48.
Realisation Account is a nominal Account.

Answer

Answer: True


Question 49.
After dissolution of partnership firm, books of accounts are closed.

Answer

Answer: True


Question 50.
Realisation Account is prepared once in the life of a partnership firm.

Answer

Answer: True


Question 51.
At the time of dissolution, first of all firms’ debt are paid out of partners’ personal assets.

Answer

Answer: False


Question 52.
At the time of firm’s dissolution, partners’ loan is settled before outside liabilities.

Answer

Answer: False


Question 53.
At the time of firm’s dissolution, partners’ loan is settled before partner’s capital.

Answer

Answer: True


Question 54.
At the time of firm’s dissolution, after settling all the accounts, Bank / Cash Account automaticallyclosed. After dissolution of firm, business of firm may be continue.

Answer

Answer: True


Question 55.
After dissolution of firm. business of firm may be continue.

Answer

Answer: False


Question 56.
Firm can be dissolved by the Court.

Answer

Answer: True


Question 57.
Firm can be dissolved by notice if partnership at will.

Answer

Answer: True


Question 58.
A firm can be dissolved with the consent of all the partners.

Answer

Answer: True


Question 59.
At the time dissolution of firm balance of bank will be transferred to Realisation Account.

Answer

Answer: False


One word Questions:

Question 60.
Differentiate between Dissolution of Partnership and Dissolution of a Partnership Firm on the basis of ‘Court’s Intervention’

Answer

Answer:

BaseDissolution of PartnershipDissolution of Firm
Court’s InterventionCourt does not intervene because partnership is dissolved by mutual agreement.A firm can be dissolved by court’s order.

Question 61.
State any two situations when a partnership firm can be compulsorily dissolved. (CBSE Delhi 2019)

Answer

Answer: A firm is compulsorily dissolved in the following cases: (Any two)
(i) When all the partners or all but one partner become insolvent.
(ii) When the business of the firm becomes illegal.


Question 62.
Distinguish between ‘Reconstitution of Partnership’ and ‘Dissolution of Partnership Firm’ on the basis of ‘Closure of books’.

Answer

Answer:

BasicsReconstitution of PartnershipDissolution of Partnership Firm
Closure of BooksDoes not require because the business is not terminated.The books of the accounts are closed.

Question 63.
State the basis of calculating the amount of profit payable to the legal representative of a deceased partner in the year of death. (CBSE Outside Delhi 2019)

Answer

Answer:
Profit may be estimated
(a) On the basis of Last year’s profit/Average profits of last given no. of years
(b) On the basis of Tumover/Sales.


Question 64.
State any two grounds on the basis of which court may order for the dissolution of partnership firm. (CBSE Outside Delhi 2019)

Answer

Answer:
At the suit of a partner, the court may order a partnership firm to be dissolved on any of the following grounds:
(a) when a partner becomes insane;
(b) when a partner becomes permanently incapable of performing his duties as a partner.


Question 65.
State any two situations when a partnership firm can be compulsorily dissolved. (CBSE Outside Delhi 2019)

Answer

Answer:
A firm is compulsorily dissolved in the following-cases:
(i) When all the partners or all but one partner become insolvent.
(ii) When the business of the firm becomes illegal.


Question 66.
State any two contingencies that may result into dissolution of a partnership firm.(CBSE Outside Delhi 2019)

Answer

Answer:
Contingencies that may result into dissolution of a partnership firm: .
(i) If the firm is constituted for a fixed term, on the expiry of that term
(ii) If constituted to carry out one or more ventures, on the completion of the venture.


Question 67.
State the order of payment of the following, in case of dissolution of partnership firm.
(i) to each partner proportionately what is due to him/her from the firm for advances as distinguished from capital (i.e. partner’ loan);
(ii) to each partner proportionately what is due to him on account of capital; and
(iii) for the debts of the firm to the third parties; (CBSE Sample Paper 2019-20)

Answer

Answer:
(iii) for the debts of the firm to the third parties;
(i) to each partner proportionately what is due to him/her from the firm for advances as distinguished from capital (i.e. partner’ loan);
(ii) to each partner proportionately what is due to him on account of capital


Question 68.
A and B are partners in a firm sharing profits in the ratio of 3 : 2 Mrs. B has given a loan of ₹ 40,000 to the firm and A has also given a loan of ₹ 80,000 to the firm. The firm was dissolved and its assets realised ₹ 60,000.
State the order of payment of Mrs. B’s loan and A’s loan assuming that there was no other third party liability – of the firm.

Answer

Answer:
Order of payment:
First, the third party loan i.e. Mrs. B’s loan will be paid.
The Partner’s loan i.e. A’s loan will be paid.


Question 69.
A, B and C are partners in a firm. On April 1, 2013, A and B were declared insolvent by a court. Will the partnership firm be treated as dissolved?

Answer

Answer: Yes.


Question 70.
Mohan and Kanwar are partners in a firm. Their firm was dissolved on 1.1.2013. Mohan was assigned the work of dissolution. For this work, Mohan was paid ₹ 500. Mohan paid dissolution expenses of ₹ 400 from his own pocket. Will any Journal Entry be passed for ₹ 400 paid by Mohan?

Answer

Answer: No.


Ans.

Question 71.
A firm has investments fluctuation fund of? 10,000. It does not have investments on its Balance Sheet at the time of its dissolution. In which account(s), amount of investments fluctuation fund be transferred?

Answer

Answer: In Partners’ Capital Accounts.


Question 72.
Why is cash balance not transferred to Realisation Account on dissolution of a partnership firm?

Answer

Answer: Cash is a liquid asset.


Question 73.
A firm was dissolved on April 1, 2013. Assets side of its Balance Sheet has furniture of ₹ 2,500 whereas on the liabilities side, creditors appeared for ₹ 4,000.-Half of the creditors took half of the furniture at 10% discount and remaining creditors were paid at 10% premium. What journal entries are required?

Answer

Answer:
No journal entry will be passed for the first half of the creditors but for the remaining creditors, entry will be:
MCQ Questions for Class 12 Accountancy Chapter 5 Dissolution of a Partnership Firm with Answers 1


Question 74.
Should intangible assets be treated in the manner of treatment of tangible assets at the time of dissolution of partnership firm?

Answer

Answer: Yes.


Question 75.
In case of dissolution of a firm which liabilities are to be paid first? (CBSE 2011 Compartment Delhi)

Answer

Answer: Debts of third parties.


Question 76.
In case of dissolution of a firm, which item on the liabilities side is to be paid last? (CBSE 2011 Compartment Delhi)

Answer

Answer: Partners’ capital.


Question 77.
A firm has furniture of ₹ 6,000 which was taken over by a creditor of ₹ 5,000 in full settlement of his claim. Mention whether any journal entry will be passed for this. If yes, pass the journal entry.

Answer

Answer: No, journal entry will be passed.


Question 78.
Creditors of ₹ 50,000 took over stock at agreed value of ₹ 45,000 and balance Was paid to him. Pass the journal entry for this transaction.

Answer

Answer: The Journal entry will be:
MCQ Questions for Class 12 Accountancy Chapter 5 Dissolution of a Partnership Firm with Answers 2


Question 79.
Drawers of bills payable ₹ 25,000 took over furniture at agreed value of ₹ 29,000 and paid the excess value. Pass journal entry for this transaction.

Answer

Answer: The Journal entry will be:
MCQ Questions for Class 12 Accountancy Chapter 5 Dissolution of a Partnership Firm with Answers 3


Ans.

Question 80.
Land and Building (book value) ₹ 1,60,000 sold for ₹ 3,00,000 through a broker who charged 2% commission on the deal. Journalise the transaction, at the time of dissolution of the firm. (CBSE Sample Paper 2018-19)

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 12 Accountancy Chapter 5 Dissolution of a Partnership Firm with Answers 4


Question 81.
State any one occasion for the dissolution of the firm on court’s orders when a partner becomes. (Compt. Delhi 2017)

Answer

Answer: Partner becomes permanently incapable of performing his duties as a partner.


Question 82.
Name the asset that is not transferred to the debit side of Realisation account, but brings certain amount of cash against its disposal at the time of dissolution of the firm. (CBSE Delhi 2014)

Answer

Answer: Unrecorded assets


Question 83.
Ram and Shyam formed partnership at will. Ram gave a notice on January 1, 2013 to dissolve the firm. Can partnership firm be dissolved even without consent of Shyam? Give reason.

Answer

Answer: Yes.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Accountancy Chapter 5 Dissolution of a Partnership Firm with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Accountancy Dissolution of a Partnership Firm MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Accountancy Chapter 5 Dissolution of a Partnership Firm with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 2 The Origin and Evolution of the Earth with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 2 The Origin and Evolution of the Earth with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided The Origin and Evolution of the Earth Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on The Origin and Evolution of the Earth Class 11 Objective Questions.

The Origin and Evolution of the Earth Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
Who gave the nebular hypothesis?
(a) Immanual Kant
(b) Aristotle
(c) Chamberlain
(d) none of these

Answer

Answer: (a) Immanual Kant.


Question 2.
When was nebular hypothesis revised?
(a) 1796
(b) 1900
(c) 1950
(d) 1920

Answer

Answer: (a) 1796.


Question 3.
The sun is surrounded by
(a) solar nebula
(b) dust material
(c) none of them
(d) both of them

Answer

Answer: (a) solar nebula.


Question 4.
Who gave the Big Bang theory?
(a) Kant
(b) Chamberlain
(c) Edwin Hubble
(d) none of them

Answer

Answer: (c) Edwin Hubble.


Question 5.
When did the event of Big Bang take place?
(a) 13.6 million years ago
(b) 13.7 billion years ago
(c) 4.6 billion years ago
(d) 4.6 million years ago

Answer

Answer: (b) 13.7 billion years ago.


Question 6.
A galaxy start to form a large cloud of hydrogen gas called
(a) Planet
(b) Earth
(c) Moon
(d) Nebula

Answer

Answer: (d) Nebula.


Question 7.
The size of the galaxies range from
(A) 80,000 to 150,000
(b) 80,000 to 160,000
(c) 50,000 to 180,000
(d) 60,150,000

Answer

Answer: (a) 80,000 to 150,000.


Question 8.
The formation of stars have taken place before
(a) 5 million years
(b) 5 billion years
(c) 6 million years
(d) 5 to 6 billion years ago.

Answer

Answer: (d) 5 to 6 billion years ago.


Question 9.
A light year is a measure of
(a) distance
(b) time
(c) both
(d) none of them

Answer

Answer: (a) distance.


Question 10.
What is the speed of light?
(a) 300,000 km/second
(b) 330,000 km/second
(c) 30,000 km/second
(d) 3.0 km/second

Answer

Answer: (a) 300.000 km/second.


Question 11.
One light year is equal to
(a) 9.461 × 1012 km
(b) 9.461 × 1011 km
(c) 9.4 × 1012 km
(d) none of these

Answer

Answer: (a) 9.461 × 1012 km.


Question 12.
The mean distance between the sun and the earth is
(a) 149,598,000 km
(b) 159,598,000 km
(c) 149,498,000 km
(d) 149,5,980 km

Answer

Answer: (a) 149,598,000 km.


Question 13.
The distance between the sun and the earth in terms of light years is
(a) 8.311 minutes
(b) 8.31 minutes
(c) 8.310 minutes
(d) 8.312 minutes

Answer

Answer: (a) 8.311 minutes.


Question 14.
How many planets are there in the solar system?
(a) 9
(b) 8
(c) 7
(d) 11

Answer

Answer: (a) 9.


Question 15.
From which of these our solar system has been formed?
(a) nebula
(b) dust grains
(c) planetesimal
(d) none of these

Answer

Answer: (a) nebula.


Question 16.
Which one is known as an inner planet?
(a) Mercury
(b) Venus
(c) Earth
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them.


Question 17.
Which one is known as an outer planet
(a) Jupiter
(b) Saturn
(c) Neptune
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them.


Question 18.
Which one is known as a terrestrial planet?
(a) Venus
(b) Neptune
(c) Pluto
(d) none of them

Answer

Answer: (a) Venus.


Question 19.
What are Jovian or Gas Giant planets?
(a) Inner planets
(b) Outer planets
(c) none of these
(d) both of these

Answer

Answer: (b) Outer planets.


Question 20.
Planets were formed about ……….. years ago
(a) 4.6 billion
(b) 4.6 million
(c) 3.8 billion
(d) 3.8 million

Answer

Answer: (a) 4.6 billion.


Question 21.
Name the natural satellite
(a) Venus
(b) Mercury
(c) Moon
(d) Earth

Answer

Answer: (c) Moon.


Question 22.
Initially, earth was a thin atmosphere mostly containing
(a) Hydrogen
(b) Helium
(c) both
(d) none of them

Answer

Answer: (a) both.


Question 23.
When were oceans formed
(a) 500 million years ago
(b) 500 billion years ago
(c) 50 million years ago
(d) 50 billion years ago

Answer

Answer: (a) 500 million years ago.


II. Fill up the blanks with suitable words

Question 1.
………………. of material was separated from the solar surface.

Answer

Answer: Cigar shaped tongue


Question 2.
The …………… and ………….. of particles led to the formation of a disc shaped cloud and the planets were formed through the process of ……………..

Answer

Answer: friction, collision, accretion


Question 3.
The Big Bang theory is also called ……………..

Answer

Answer: expanding universe


Question 4.
The expansion of universe means increase in space between ……………

Answer

Answer: galaxies


Question 5.
…………….. is a measure of distance and not of time.

Answer

Answer: A light year


Question 6.
Our solar system consists of …………… planets.

Answer

Answer: 9


Question 7.
…………., …………, …………… and …………… are called inner planets.

Answer

Answer: Mercury, Venus, Earth, Mars


Question 8.
Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune and Pluto are called ……………

Answer

Answer: outer planets


Question 9.
…………… means earth-like.

Answer

Answer: Terrestrial


Question 10.
There are ………….. in the evolution of the present atmosphere.

Answer

Answer: three stages


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 2 The Origin and Evolution of the Earth with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Geography The Origin and Evolution of the Earth MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 2 The Origin and Evolution of the Earth with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Accountancy Chapter 6 Accounting for Share Capital with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Chapter 6 Accounting for Share Capital with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Accountancy with Answers. You can also verify your answers from our provided Accounting for Share Capital Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Accounting for Share Capital Class 12 Objective Questions.

Accounting for Share Capital Class 12 MCQs Questions with Answers

State which of the following is correct:

Question 1.
A Joint stock company has:
(a) Common Seal
(b) Limited Liability
(c) Separate Legal Entity
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 2.
Private company is one which:
(a) Restrict the right of members to transfer shares
(b) Prohibits any invitation to the public to subscribe
(c) Limit the number of members to two hundred
(d) All of the above.

Answer

Answer: (d) All of the above.


Question 3.
Minimum number of members in a public company:
(a) 2
(b) 7
(c) 50
(d) No limit.

Answer

Answer: (b) 7


Question 4.
Minimum number of members in a private company:
(a) 2
(b) 7
(c) 50
(d) No limit.

Answer

Answer: (a) 2


Question 5.
Maximum number of members in a private company:
(a) 7
(b) 50
(c) 100
(d) 200.

Answer

Answer: (d) 200.


Question 6.
Maximum number of members in a public company:
(a) 2
(b) 7
(c) 50
(d) No limit.

Answer

Answer: (d) No limit.


Question 7.
Equity shareholders are the _______ of the company.
(a) Owners
(b) Creditors
(c) Money lenders
(d) Customers.

Answer

Answer: (a) Owners


Question 8.
Debenture holders are the ______ of the company.
(a) Owners
(b) directors
(c) Moneylenders
(d) Customers.

Answer

Answer: (c) Moneylenders


Question 9.
Preference shareholders are the _______ of the company.
(a) First Owners
(b) Second Owners
(c) Money lenders
(d) Customers.

Answer

Answer: (b) Second Owners


Question 10.
Companies in India are governed by companies Act:
(a) 1912
(b) 1976
(c) 1932
(d) All of these.

Answer

Answer: (d) All of these.


Question 11.
_________ is the fractional part of the total Capital of the company.
(a) Share
(b) Debenture
(c) Bond
(d) All of these.

Answer

Answer: (a) Share


Question 12.
______ shares have to be repaid by the company after a specified period.
(a) Equity
(b) Preference
(c) Both equity and preference
(d) All of these.

Answer

Answer: (b) Preference


Question 13.
Rate of return is not fixed on _______.
(a) Preference share
(b) Equity share
(c) Debentures
(d) All of these.

Answer

Answer: (b) Equity share


Question 14.
_________ enjoys the rights of voting.
(a) Equity share holder
(b) Preference share holder
(c) Debenture holder
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Equity share holder


Question 15.
________ can not be redeemed during the life time of a company.
(a) Equity shares
(b) Preference shares
(c) Debentures
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Equity shares


Question 16.
Shares can be issued at:
(a) Par
(b) Discount (sweat equity)
(c) Premium
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 17.
_______ capital is the sum mentioned in capital clause of Memorandum of Association.
(a) Nominal
(b) Authorised
(c) Registered
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 18.
________ capital is that portion of uncalled share capital which shall not be called except in the event and for the purpose of the company wound up.
(a) Nominal
(b) Called up
(c) Paid up
(d) Reserve.

Answer

Answer: (d) Reserve.


Question 19.
Issued capital can never be more than _______ capital.
(a) Subscribed
(b) Nominal
(c) Paid up

Answer

Answer: (b) Nominal


Question 20.
When the number of shares applied for is less than the number of shares offered, is called ______ subscription.
(a) minimum
(b) over
(c) under
(d) par

Answer

Answer: (c) under


Question 21.
When the number of shares applied for is more than the number of shares offered, is called ______ subscription.
(a) minimum
(b) over
(c) under
(d) par

Answer

Answer: (b) over


Question 22.
Application money never is less than ________ of face value.
(a) 5%
(b) 10%
(c) 25%
(d) 100%

Answer

Answer: (a) 5%


Question 23.
Minimum subscription amount must be received within _____ subscription list.
(a) 10
(b) 120
(c) 30
(d) 7

Answer

Answer: (c) 30


Question 24.
Maximum paid-up capital in case of OPC is restricted to rupees ______.
(a) ₹ 2,00,000
(b) ₹. 5,00,000
(c) ₹ 50,00,000
(d) ₹ 2,00,00,000

Answer

Answer: (c) X 50,00,000


Question 25.
Calls amount should not exceed _______ of the face value.
(a) 30%
(b) 25%
(c) 90%
(c) 10%

Answer

Answer: (b) 25%


Question 26.
Section ______ of Companies Act provide those conditions which must be followed if share are issued at discount.
(a) 52
(b) 53
(c) 54
(d) 79.

Answer

Answer: (c) 54


Question 27.
Interest on calls arrears will be charged@ _______ pa.
(a) 5%
(b) 6%
(c) 10%
(d) 12%.

Answer

Answer: (c) 10%


Question 28.
Interest on calls in advance will be allowed @ ______ p.a.
(a) 5%
(b) 6%
(c) 10%
(d) 12%.

Answer

Answer: (d) 12%.


Question 29.
Amount received for security premium will be credited to:
(a) Cash Account
(b) Share Capital Account
(c) Capital Reserve
(d) Security Premium Account.

Answer

Answer: (d) Security Premium Account.


Question 30.
Discount (Loss) allowed on Re-issue of shares will be debited to:
(a) Share Discount A/c
(b) Share forfeiture A/c
(c) Profit and Loss A/c
(d) Share Capital A/c.

Answer

Answer: (b) Share forfeiture A/c


Question 31.
Amount of security premium may be called along with:
(a) Application
(b) Allotment
(c) Calls
(d) Any of a,b,c

Answer

Answer: (d) Any of a,b,c


Question 32.
The balance of share forfeiture account after re-issue is transferred to:
(a) Share Capital
(b) Capital Reserve
(c) General Reserve
(d) Security Premium.

Answer

Answer: (b) Capital Reserve


Question 33.
Joy Ltd. issued 1,00,000 equity shares of ₹ 10 each. The amount was payable as follows:
On application -₹ 3 per share.
On allotment – ₹ 4 per share.
On 1st and final call balance.
Applications for 95,000 shares were received and shares were allotted to all the applicants. Sonam to whom 500 shares were allotted failed to pay allotment money and Gautam paid his entire amount due including the amount due on first and final call on the 750 shares allotted to him along with allotment. The amount received on allotment was:
(a) ₹ 3,80,000
(b) ₹ 3,78,000
(c) ₹ 3,80,250
(d) ₹ 4,00,250 (CBSEDelhi 2015)

Answer

Answer: (c) ₹ 3,80,250


Question 34.
Nirman Ltd. issued 50,000 equity shares of ₹ 10 each. The amount was payable as follows:
On application – ₹ 3 per share
On allotment – ₹ 2 per share On first and final call – The balance
Applications for 45,000 shares were received and shares were allotted to all the applicants. Pooja, to whom 500 shares were allotted, paid her entire share money at the time of allotment, whereas Kundan did not pay the first and final call on his 300 shares. The amount received at the time of making first and final call was:
(a) ₹ 2,25,000
(b) ₹ 2,20,000
(c) ₹ 2,21,000
(d) ₹ 2,19,500

Answer

Answer: (c) ₹ 2,21,000


Question 35.
Metacaf Ltd. issued 50,000 shares of ₹ 100 each payable ₹ 20 on application (on 1 st may 2012) ₹ 30 on allotment (on 1st January 2013) ₹ 20 on first call (on 1st July 2013) and the balance on final call (on 1st February 2014). Shankar, a shareholder holding 5,000 shares did not pay the first call on the due date. The second call was made and Shankar paid the first call amount along with the second call. All sums due were received.
(a) ₹ 15,00,000
(b) ₹ 16,00,000
(c) ₹ 10,00,000
(d) ₹ 11,00,000

Answer

Answer: (b) ₹ 16,00,000


Fill in the blanks with correct word:

Question 36.
A portion of share capital that is reserved by the company and will be utilized only on the happening of winding up of the company is called _______.

Answer

Answer: Reserve Capital


Question 37.
Company is an _____ person.

Answer

Answer: artificial


Question 38.
Company is _______ under the provisions of Companies Act 2013.

Answer

Answer: incorporated


Question 39.
Company is an artificial person created by _______.

Answer

Answer: Law


Question 40.
Liability of members of a company is _______ to the extent of the value of shares held by him.

Answer

Answer: Limited


Question 41.
A joint State company has a ______ seal.

Answer

Answer: Common


Question 42.
Reserve capital is the part of _______ capital.

Answer

Answer: 5 Uncalled


Question 43.
Public Ltd. companies arc required to write ________ after their name.

Answer

Answer: Limited


Question 44.
Private Companies are required to use _____ after their names

Answer

Answer: Private Limited


Question 45.
Public Ltd. Company imposes ______ on the transfer of share.

Answer

Answer: No restriction


Question 46.
Shares come into existence when ______ money is demanded.

Answer

Answer: allotment


Question 47.
There is no fixed rate of dividend on ______ .

Answer

Answer: equity shares


Question 48.
On cumulative preference shares, arrears of dividend _________ automatically.

Answer

Answer: accumulate


Question 49.
______ shareholders don’t have normal voting rights.

Answer

Answer: preference


Question 50.
Shares which are not preference shares are called __________ shares.

Answer

Answer: Equity


Question 51.
At the time of forfeiture of shares, ________ will be debited.

Answer

Answer: Share Capital Account


Question 52.
Shares cannot be issued at ___________ to the public.

Answer

Answer: Discount


Question 53.
________ Capital is not a part of balance sheet.

Answer

Answer: Reserve


Question 54.
The purpose of creating __________ capital is to assure security to unsecured creditors.

Answer

Answer: Reserve


Question 55.
Section _______ of the Companies Act., 2013 provides issue of sweat equity shares.

Answer

Answer: 54


Question 56.
Section ________ of Companies Act. 2013 provides for ESOP.

Answer

Answer: 62.


State whether the following statements are true or false:

Question 57.
Minimum number of members in a private limited company is three.

Answer

Answer: False


Question 58.
Maximum number of directors in a company can be fifteen.

Answer

Answer: True


Question 59.
One person company is the extension of sole proprietorship with limited liability.

Answer

Answer: True


Question 60.
Irredeemable preference shares carry the same features as that of equity shares.

Answer

Answer: False


Question 61.
Fixed dividend is allowed on equity shares.

Answer

Answer: False


Question 62.
Preference shareholders have no normal voting rights.

Answer

Answer: True


Question 63.
Equity shareholders are owner of the company.

Answer

Answer: True


Question 64.
Company have perpetual succession.

Answer

Answer: True


Question 65.
If shareholders are unable to pay their dues then company can forfeit their shares.

Answer

Answer: True


Question 66.
Company can forfeit shares without any notice.

Answer

Answer: False


Question 67.
There is no difference between private company and public company.

Answer

Answer: False


Question 68.
Table F deals with calls in arrears.

Answer

Answer: True


Question 69.
Private placement refers to issue of shares privately without disclosing the facts on issue.

Answer

Answer: False


Question 70.
Called up capital may be greater than issued capital.

Answer

Answer: False


Question 71.
Company can exceed the limit of nominal capital through alteration in the memorandum of association.

Answer

Answer: True


Question 72.
Reserve capital and capital reserve are same in nature.

Answer

Answer: False


Question 73.
There is lot of difference between minimum subscription and under subscription.

Answer

Answer: True


Question 74.
Issue of shares at discount can be issued only to directors and employees of a company.

Answer

Answer: True


Question 75.
Securities premium reserves can be used to issue bonus shares to the equity shareholders.

Answer

Answer: True


Question 76.
Called up value on share cannot be more than 25% of the face value of a share.

Answer

Answer: True


One Word Questions:

Question 77.
What is meant by over subscription of shares? (CBSE Compt. 2019)

Answer

Answer: Oversubscription of shares means that the company receives applications for more than the number of shares offered to the public for subscription.


Question 78.
What is meant by ‘par value’ of a share? (CBSE Compt. 2019)

Answer

Answer: Par value is the nominal value or the face value of the share.


Question 79.
Is Reserve Capital a part of Unsubscribed Capital or Uncalled Capital? (CBSE Delhi 2018)

Answer

Answer: Yes.


Question 80.
A company issued 25,000 equity shares of ₹ 10 each but received applications for 30,000 shares. Name the case of subscription.

Answer

Answer: Over subscription


Question 81.
Neelam Limited has the following balances appearing in the balance sheet:

Securities Premium Reserve₹ 22,00,000
9% Debentures₹ 1,20,00,000
Underwriting Commission₹ 10,00.000

The company decided to redeem its 9% debentures at a premium of 10%. You are required to state how much securities premium amount can be used for redemption of debentures.

Answer

Answer: ₹ 12,00,000.


Question 82.
On 1.1.2016 the first call of ₹ 3 per share became due on 1,00,000 equity shares issued by Kamini Ltd. Karan a holder of 500 shares did not pay the first call money. Arjun a shareholder holding 1000 shares paid the second and final call of ₹ 5 per share along with the first call.
Pass the necessary journal entry for the amount received by opening ‘Calls-in-arrears’ and ‘Calls-in- advance’ account in the books of the company.

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 12 Accountancy Chapter 6 Accounting for Share Capital with Answers 1


Question 83.
Where will you show call in arrears in the balance sheet?

Answer

Answer: As deduction from the subscribed but not fully paid share capital.


Question 84.
Where will you show call in advance in the balance sheet?

Answer

Answer: It is shown under other current liabilities.


Question 85.
At what rate of interest, interest on call in arrears, is charged?

Answer

Answer: 10%p.a.


Question 86.
At what rate interest on calls-in-advance is paid by the company according to Table F of Companies Act, 2013? (CBSE Delhi Compt.2014)

Answer

Answer: As per Table F, company is required to pay interest on the amount of calls in advance @ 12% p.a.


Question 87.
How would you deal in a situation where the value of purchase considerations is more than the value of net assets while acquiring a business?

Answer

Answer: It would refer to loss.


Question 88.
How will you deal in a situation where the value of net assets is more than the value of purchase consideration while acquiring a business?

Answer

Answer: It would refer to gain.


Question 89.
Which account will you debit while issuing the shares to the promoters of a company against their services?

Answer

Answer: Goodwill Account or Incorporation Expenses Account.


Question 90.
When can shares held by a shareholder be forfeited? (CBSE Delhi 2017)

Answer

Answer: On the non-payment of call money due.


Question 91.
An Ltd forfeited a share of 100 issued at a premium of 20% for non-payment of first call of 30 per share and’ final call of 10 per share. State the minimum price at which this share can be reissued. (CBSE Sample Paper 2016)

Answer

Answer: ₹ 40 per share


Question 92.
Give the meaning of forfeiture of share.

Answer

Answer: Cancellation of shares.


Question 93.
At the time of forfeiture of shares, what amount is credited to share forfeiture account?

Answer

Answer: The amount already received.


Question 94.
Where will you show the share forfeited account in the balance sheet of a company?

Answer

Answer: As an addition in the subscribed capital.


Question 95.
What amount of share capital is debited when the shares are forfeited?

Answer

Answer: Called up money.


Question 96.
What amount of share capital is credited when the forfeited shares are reissued?

Answer

Answer: Paid up capital of shares at the time of reissue.


Question 97.
Y Ltd. forfeited 100 equity shares of ₹ 10 each for the non-payment of first call of ₹ 2 per share. The final call of ? 2 per share was yet to be made.
Calculate the maximum amount of discount at which these shares can be re-issued. (CBSE Delhi 2017)

Answer

Answer: ₹ 6 per share or ₹ 600.


Question 98.
If a question is silent on the question of excess money received with application, how would you treat it?

Answer

Answer: In the absence of any information, excess money over the amount due on allotment shall be refunded.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Accountancy Chapter 6 Accounting for Share Capital with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Accountancy Accounting for Share Capital MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Accountancy Chapter 6 Accounting for Share Capital with Answers Read More »

error: Content is protected !!