Author name: Prasanna

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 2 The World Population: Distribution, Density and Growth with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Chapter 2 The World Population: Distribution, Density and Growth with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided The World Population: Distribution, Density and Growth Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on The World Population: Distribution, Density and Growth Class 12 Objective Questions.

The World Population: Distribution, Density and Growth Class 12 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Questions:

Question 1.
Which one of the following continents has the highest growth of population?
(a) Africa
(b) South America
(c) Asia
(d) North America

Answer

Answer: (a) Africa


Question 2.
Which one of the following is not an area of sparse population?
(a) The Atacama
(b) Equatorial Region
(c) South-East Asia
(d) Polar Regions

Answer

Answer: (c) South-East Asia


Question 3.
Which of the following is not a push factor?
(a) Water shortage
(b) Unemployment
(c) Medical/Educational facilities
(d) Epidemics

Answer

Answer: (c) Medical/Educational facilities


Question 4.
Which one of the following is not a fact?
(a) Human population increased more than ten times during the past 500 years
(b) Nearly 80 million people are added to the world population each year
(c) It took 100 years for the population to rise from five billions to six billions
(d) Population growth is high in the first stage of demographic transition

Answer

Answer: (c) It took 100 years for the population to rise from five billions to six billions


Question 5.
Which of the following is not one of the most populous countries?
(a) India
(b) China
(c) Norway
(d) Brazil

Answer

Answer: (c) Norway


Question 6.
Which of the following is the factor affecting the population distribution?
(a) Availability of water
(b) Fertile soil
(c) Comfortable climate
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 7.
What was the world population at the beginning of the 21st century?
(a) Over 2.1 billion
(b) Over 6 billion
(c) Over 7.2 billion
(d) Over 9.1 billion

Answer

Answer: (b) Over 6 billion


Question 8.
Which of these statements is not true?
(a) Human population increase more than ten times in the past 500 years.
(b) Human population rose from 5 billion to 6 billion in 100 years.
(c) It took more than a million years for the human population to attain the one billion mark.
(d) In the twentieth century itself the human population has increased four times.

Answer

Answer: (b) Human population rose from 5 billion to 6 billion in 100 years.


Question 9.
Which are the components of population change?
(a) Birth rate
(b) Death rate
(c) Migration
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 10.
Which continent has the highest growth rate of population in the world in 2010¬2015?
(a) Asia
(b) Africa
(c) North America
(d) Europe

Answer

Answer: (b) Africa


Question 11.
Which of the following are the economical factors that affect the distribution of population?
(a) Landforms
(b) Industrialisation
(c) Urbanisation
(d) Both (b) and (c)

Answer

Answer: (d) Both (b) and (c)


Question 12.
Which of the following is not a push factor for migration?
(a) Climate
(b) Unemployment
(c) Epidemics
(d) Security of life

Answer

Answer: (d) Security of life


Question 13.
Which of the following geographical factors affect the distribution of population?
(a) Climate
(b) Minerals
(c) Soil
(d) Availability of water

Answer

Answer: (b) Minerals


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 2 The World Population: Distribution, Density and Growth with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Geography The World Population: Distribution, Density and Growth MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 2 The World Population: Distribution, Density and Growth with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 11 Water in the Atmosphere with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 11 Water in the Atmosphere with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided Water in the Atmosphere Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Water in the Atmosphere Class 11 Objective Questions.

Water in the Atmosphere Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
What is the main source of atmospheric moisture?
(a) river
(b) rain water
(c) lakes
(d) ocean surface

Answer

Answer: (d) ocean surface.


Question 2.
Amount of water present in air is known as
(a) humidity
(b) moisture
(c) vapour
(d) none of these

Answer

Answer: (a) humidity.


Question 3.
Which factor controls evaporation?
(a) temperature
(b) aridity
(c) movement of air
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these.


Question 4.
At what temperature the given sample of air becomes saturated?
(a) freezing point
(b) absolute zero
(c) dew point
(d) none of these

Answer

Answer: (c) Dew point.


Question 5.
What is called the cooling of saturated air?
(a) evaporation
(b) condensation
(c) freezing
(d) dew formation

Answer

Answer: (b) Condensation.


Question 6.
The actual amount of water vapour present in the atmosphere is known as
(a) humidity
(b) absolute humidity
(c) aridity
(d) relative humidity

Answer

Answer: (b) absolute humidity.


Question 7.
The % of moisture present in the atmosphere as compared to its full capacity is known as
(a) absolute humidity
(b) relative humidity
(c) humidity
(d) none of these

Answer

Answer: (b) relative humidity.


Question 8.
At what temperature does saturation occur?
(a) freezing point
(b) absolute zero
(c) dew point
(d) none of these

Answer

Answer: (c) dew point.


Question 9.
Name the process by which liquid vapour changes into solid form
(a) evaporation
(b) condensation
(c) dew formation
(d) none of these

Answer

Answer: (b) condensation.


Question 10.
Falling of frozen rain drops on the surface of the earth is known as
(a) precipitation
(b) sleet
(c) both of these
(d) none of these

Answer

Answer: (b) sleet.


Question 11.
The amount of water vapour actually present per unit weight of air is known as
(a) absolute humidity
(b) relative humidity
(c) specific humidity
(d) none of these

Answer

Answer: (b) relative humidity.


Question 12.
Which factors increase the rate of evaporation?
(a) high temperature
(b) clear sky
(c) dry winds
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these.


Question 13.
Which one is the form of precipitation?
(a) snow
(b) sleet
(c) rainfall
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these.


Question 14.
The unit of relative humidity is known as
(a) percent
(b) gram
(c) volume
(d) none of these

Answer

Answer: (a) percent


Question 15.
Tiny droplets of water suspended in air are known as
(a) mist
(b) dew
(c) smog
(d) cloud

Answer

Answer: (d) cloud.


Question 16.
Which factor controls the rate of evaporation?
(a) temperature
(b) moisture
(c) movement of air
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these.


Question 17.
When moist air comes into contact with cold air, it gets condensed around the floating dust particles. This is called
(a) fog
(b) dew
(c) smog
(d) mist

Answer

Answer: (a) fog.


Question 18.
Which one is the form of a cloud?
(a) cirrus
(b) cumulus
(c) stratus
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these.


Question 19.
Which type of clouds are formed at high altitude (8000-12000 m)?
(a) cirrus
(b) cumulus
(c) stratus
(d) nimbus

Answer

Answer: (a) cirrus.


Question 20.
Which type of clouds are formed at a height of (4000-7000 m)?
(a) stratus
(b) nimbus
(c) cumulus
(d) cirrus

Answer

Answer: (c) cumulus.


Question 21.
Which one is known as a type of layered clouds?
(a) stratus
(b) nimbus
(c) cumulus
(d) none of these

Answer

Answer: (a) stratus.


Question 22.
On the basis of origin, rainfall is classified into types.
(a) two
(b) three
(c) five
(d) four

Answer

Answer: (b) three.


Question 23.
In which area the cyclonic rain is most common?
(a) easterlies
(b) westerlies
(c) temperate region
(d) none of these

Answer

Answer: (b) westerlies.


Question 24.
The equatorial belt receives annual rainfall
(a) 100-200 cm.
(b) 200 cm.
(c) 50-100 cm.
(d) less than 50 cm.

Answer

Answer: (b) 200 cm.


II. Fill up the blanks with suitable words

Question 1.
……………. is the most important constituent of atmosphere.

Answer

Answer: Water vapour


Question 2.
Water vapour present in the air is known as …………….

Answer

Answer: humidity.


Question 3.
The ……………….. differs from place to place on the surface of the earth.

Answer

Answer: absolute humidity


Question 4.
The ……………… at which saturation occurs in air is known as ……………..

Answer

Answer: temperature, dew point.


Question 5.
………………. is the process by which water is transformed from liquid to gaseous state.

Answer

Answer: Evaporation


Question 6.
………………. is the main cause for evaporation.

Answer

Answer: Heat


Question 7.
…………………. of water vapour into water is called condensation.

Answer

Answer: Transformation


Question 8.
Ideal conditions for the formation of dew are ……………., ………………, ……………

Answer

Answer: clear sky, calm air, cold nights.


Question 9.
Cirrus clouds are formed at height of ……………

Answer

Answer: 8000-12000 m.


Question 10.
……………… clouds are formed either due to loss of heat or mixing of air masses with different temperatures.

Answer

Answer: Stratus


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 11 Water in the Atmosphere with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Geography Water in the Atmosphere MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 11 Water in the Atmosphere with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 3 Population Composition with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Chapter 3 Population Composition with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided Population Composition Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Population Composition Class 12 Objective Questions.

Population Composition Class 12 MCQs Questions with Answers

Multiple Choice Questions:

Question 1.
Which one of the following has caused the sex ratio of the United Arab Emirates to below?
(a) Selective migration of working population
(b) High birth rate of males
(c) Low birth rate of females
(d) High outmigration of females

Answer

Answer: (d) High outmigration of females


Question 2.
Identify the age group from the options that is called the working population.
(a) 15 to 65 years
(b) 15 to 66 years
(c) 15 to 59 years
(d) 15 to 64 years

Answer

Answer: (c) 15 to 59 years


Question 3.
Which country has recorded the highest sex ratio in the world?
(a) Qatar
(b) Latvia
(c) India
(d) France

Answer

Answer: (b) Latvia


Question 4.
According to the UNO, how many countries have sex ratio favourable for females?
(a) 139
(b) 192
(c) 168
(d) 123

Answer

Answer: (a) 139


Question 5.
According to the UNO, how many countries have sex ratio unfavourable for females?
(a) 13
(b) 92
(c) 72
(d) 23

Answer

Answer: (c) 72


Question 6.
Which diagram shows age-sex structure?
(a) A line graph
(b) A bar graph
(c) A pie diagram
(d) A population pyramid

Answer

Answer: (d) A population pyramid


Question 7.
In which country, is the lowest sex ratio found?
(a) Latvia
(b) Japan
(c) Qatar
(d) France

Answer

Answer: (c) Qatar


Question 8.
Which country’s population shows a constant population?
(a) India
(b) Japan
(c) Australia
(d) France

Answer

Answer: (c) Australia


Question 9.
The highest sex ratio in the world has been recorded in Latvia which is
(a) 85 males per 100 females
(b) 37 males per 100 females
(c) 108 males per 100 females
(d) 90 males per 100 males

Answer

Answer: (a) 85 males per 100 females


Question 10.
Which of the following are the characteristics of population in developed countries?
(a) Share of older people is large
(b) Population in higher age group has increased due to increased life expectancy
(c) The proportion of children has declined due to reduction in birth rates
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 11.
Which of the following age group is considered an ageing population?
(a) Above 30 years
(b) Above 40 years
(c) Above 50 years
(d) Above 60 years

Answer

Answer: (d) Above 60 years


Question 12.
Which country’s population shows expanding population?
(a) Japan
(b) Bangladesh
(c) Mexico
(d) Both (b) and (c)

Answer

Answer: (d) Both (b) and (c)


Question 13.
Which of the following type of population pyramid is reflected by Australia?
(a) Constant
(b) Expanding
(c) Declining
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Constant


Question 14.
Which of the following options is reflected by the population pyramid of Japan?
(a) Low birth and high death rates
(b) High birth and low death rates
(c) Low birth and low death rates
(d) High birth and high death rates

Answer

Answer: (c) Low birth and low death rates


Question 15.
Which of the following options are reflected by the proportion of literate population of a country?
(a) Standard of Living
(b) Social status of females
(c) AvaiLabiLity of educational facilities
(d) ALL of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 16.
MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 3 Population Composition with Answers 1

Answer

Answer: Expanding population.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 3 Population Composition with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Geography Population Composition MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 3 Population Composition with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 12 World Climate and Climate Change with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 12 World Climate and Climate Change with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Geography with Answers. You can also verify your answers from our provided World Climate and Climate Change Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on World Climate and Climate Change Class 11 Objective Questions.

World Climate and Climate Change Class 11 MCQs Questions with Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
KOEPPEN’s climate classification is
(a) genetic
(b) empirical
(c) applied
(d) none of these

Answer

Answer: (b) empirical.


Question 2.
Polar climatic group is represented by the letter:
(a) A
(b) C
(c) D
(d) E

Answer

Answer: (a) A.


Question 3.
Symbol ‘E’ represents which type of climate?
(a) polar climate
(b) sub-tropical
(c) boreal
(d) dry

Answer

Answer: (c) boreal.


Question 4.
Dry climatic group is represented by which letter?
(a) D
(b) E
(c) B
(d) A

Answer

Answer: (c) B.


Question 5.
The classification of world climate which emphasises the causes or origin of their formation based on weather condition:
(a) empirical classification
(b) genetic classification
(c) none of these
(d) both of these

Answer

Answer: (b) genetic classification.


Question 6.
The scientist who used precipitation effectiveness and potential evapo-transpiration as criteria to classify world climate is:
(a) Thornthwaite
(b) KOEPPEN
(c) both of them
(d) none of them

Answer

Answer: (a) Thornthwaite.


Question 7.
What is the other name of the tropical wet and dry climate?
(a) savanna climate
(b) marine climate
(c) polar climate
(d) none of these

Answer

Answer: (a) savanna climate.


Question 8.
The type of climate found on the western sides of continents in temperate zone is known as
(a) temperate marine climate
(b) polar climate
(c) dry climate
(d) savanna climate

Answer

Answer: (a) temperate marine climate.


Question 9.
Name the common element present in carbon dioxide, methane and chlorofluorocarbon gases
(a) hydrogen
(b) oxygen
(c) carbon
(d) none of these

Answer

Answer: (c) carbon.


Question 10.
Name the gas which has more effect on greenhouse effect
(a) carbon dioxide
(b) oxygen
(c) nitrogen
(d) hydrogen

Answer

Answer: (a) carbon dioxide.


Question 11.
Which are known as greenhouse gases?
(a) carbon dioxide
(b) methane
(c) chlorofluoro carbon
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these.


Question 12.
The collective name of carbon dioxide, methane and chlorofluorocarbon is
(a) greenhouse gases
(b) breathing gases
(c) both of these
(d) none of these

Answer

Answer: (a) greenhouse gases.


Question 13.
In global warming the most effective factor is
(a) temperature
(b) precipitation
(c) humidity
(d) none of these

Answer

Answer: (a) temperature.


Question 14.
Which programme was undertaken to analyse the trapped gases in ice cap during the last 1,00,000 years?
(a) ice-coring programme
(b) KOEPPEN’s classification
(c) none of these
(d) both of these

Answer

Answer: (a) Ice-coring programme.


Question 15.
The concept of heating of the atmosphere indirectly from the earth’s surface is known as
(a) greenhouse effect
(b) global warming
(c) ice-coring programme
(d) none of these

Answer

Answer: (a) greenhouse effect.


Question 16.
The intermediate climatic zone between tropics and polar V area is
(a) dry climate
(b) moisture
(c) temperate
(d) subtropical

Answer

Answer: (c) temperate.


Question 17.
At which place the tropical monsoon climate is found?
(a) north Eastern part of South America
(b) northern Australia
(c) both of these
(d) none of these

Answer

Answer: (c) both of these.


Question 18.
In how many types is the tropical group divided into?
(a) Af
(b) Am
(c) Aw
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these.


Question 19.
Dry climates cover a large area extending over large latitudes from
(a) 35° to 60° north
(b) 15° to 60° north
(c) 15° to 35° north
(d) 35° to 60° north

Answer

Answer: (b) 15° to 60° north.


Question 20.
The highest shade temperature recorded at Al-Aziziyah, Libya on 13th September, 1922 is
(a) 55°C
(b) 53°C
(c) 58°C
(d) 48°C

Answer

Answer: (c) 58°C.


Question 21.
The climograph for Lovelock in Nevada in USA is a typical example for
(a) polar climate
(b) dry climate
(c) temperate climate
(d) sub-tropical climate

Answer

Answer: (b) dry climate.


Question 22.
In how many types the dry climate is divided into?
(a) steppe
(b) arid climate
(c) Desert climate
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these.


Question 23.
Which type of climate is found in the region of eastern United States of America, southern and eastern China, southern Japan, North-eastern Argentina?
(a) humid sub tropical
(b) mediterranian
(c) warm temperate
(d) steppe

Answer

Answer: (a) humid sub-tropical.


Question 24.
Where is marine west coast climate located?
(a) poleward
(6) equatorward
(c) eastward
(d) westward

Answer

Answer: (a) poleward.


Question 25.
Cold climate with humid winter occurs
(a) poleward
(b) equatorward
(c) westerlies
(d) easterlies

Answer

Answer: (a) poleward.


Question 26.
Polar climates consists of
(a) tundra (ET)
(b) ice-cap (EF)
(c) both of these
(d) none of these

Answer

Answer: (c) both of these.


II. Fill up the blanks with suitable words

Question 1.
KOEPPEN identified a close relationship between the distribution of ……………… and ……………..

Answer

Answer: vegetation, climate


Question 2.
The first capital letter A, C, D and E delineates …………….. and B …………….

Answer

Answer: humid, dry climate


Question 3.
The ……………… temperature of the coldest month of the year is below ……………..

Answer

Answer: average, minus 3°C


Question 4.
The average temperature for all months is greater than ………………

Answer

Answer: 18°C


Question 5.
…………….. climate is found near equator.

Answer

Answer: Tropical wet


Question 6.
Tropical humid climates exist between …………….. and ……………….

Answer

Answer: Tropic of Cancer, Tropic of Capricorn


Question 7.
Dry climates are divided into …………… and …………….

Answer

Answer: steppe, desert


Question 8.
The ………………. for Lovelock in Nevada (USA) is a typical example for …………..

Answer

Answer: climograph, dry climates


Question 9.
During summer the ……………. have very long duration of …………..

Answer

Answer: tundra regions, daylight


Question 10.
The …………… in the trees provide clues about wet and dry periods.

Answer

Answer: rings


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 12 World Climate and Climate Change with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 11 Geography World Climate and Climate Change MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 11 Geography Chapter 12 World Climate and Climate Change with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 1 The Earth in the Solar System with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 1 The Earth in the Solar System with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided The Earth in the Solar System Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 1 Geography Objective Questions.

The Earth in the Solar System Class 6 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 6 Exams can download MCQ on The Earth in the Solar System Class 6 with Answers from here. By practicing Class 6 Geography Chapter 1 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 6 SST Geography Chapter 1 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Which is the recently located planet?
(a) Pluto
(b) Mars
(c) Earth
(d) Uranus major

Answer

Answer: (a) Pluto


Question 2.
What is ultimate source of heat and light for the planets?
(a) Pluto
(b) Sun
(c) Moon
(d) Ursa Major

Answer

Answer: (b) Sun


Question 3.
Which among the following is an constellation?
(a) Ursa Major
(b) Pluto
(c) Earth
(d) Mars

Answer

Answer: (a) Ursa Major


Question 4.
Which is the third nearest planet to the Sun?
(a) Mars
(b) Saturn
(c) Pluto
(d) Earth

Answer

Answer: (d) Earth


Question 5.
Name the natural satellite of the Earth?
(a) Saturn
(b) Moon
(c) Sun
(d) Mars

Answer

Answer: (b) Moon


Question 6.
How does the moon shine
(a) Have their own natural light
(b) Reflects the Venus light
(c) Reflects the earth light
(d) Reflects the sunlight

Answer

Answer: (d) Reflects the sunlight


Question 7.
What is the orbital period of the Moon?
(a) 25 days
(b) 27.32 days
(c) 28 days
(d) 29 days

Answer

Answer: (b) 27.32 days


Question 8.
The Stars are not visible during the day because
(a) Of their self illumination
(b) Stars are far away from the earth
(c) Sun light is very bright
(d) Their size is large

Answer

Answer: (c) Sun light is very bright


Question 9.
Moon appears big because
(a) It is very big than the earth
(b) It is bigger than the sun
(c) It is near to the earth
(d) It is far away from the earth

Answer

Answer: (c) It is near to the earth


Question 10.
Which star is the head of the solar system
(a) Earth
(b) Moon
(c) Sun
(d) Big bear

Answer

Answer: (c) Sun


Question 11.
Which is the closest planet to the Sun
(a) Earth
(b) Venus
(c) Mars
(d) Mercury

Answer

Answer: (d) Mercury


Question 12.
Which is the brightest planet in the universe?
(a) Mercury
(b) Venus
(c) Earth
(d) Saturn

Answer

Answer: (b) Venus


Question 13.
Which is the nearest star to the earth
(a) Mercury
(b) Moon
(c) Venus
(d) Sun

Answer

Answer: (d) Sun


Question 14.
All the planets move around the sun in an _________
(a) Rectangular path
(b) Straight path
(c) Elliptical path
(d) Circular path

Answer

Answer: (c) Elliptical path


Question 15.
Why is the earth called as Blue Planet?
(a) Air colour is blue
(b) Land colour is blue
(c) Building having blue colour
(d) Two-third surface is covered by water

Answer

Answer: (d) Two-third surface is covered by wate


Fill in the blanks

1. Celestial bodies are made of ……………………… .

Answer

Answer: gases


2. The Sun is a ……………………… .

Answer

Answer: star


3. The Earth is a ……………………… .

Answer

Answer: planet


4. In the ancient times, people used to determine directions during the night with the help of ……………………… .

Answer

Answer: stars


5. The Sun is about ……………………… km away from the Earth.

Answer

Answer: 150 million


6. It is made up of extremely hot ……………………… .

Answer

Answer: gases


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 1 The Earth in the Solar System with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of The Earth in the Solar System Class 6 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 1 The Earth in the Solar System with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 6 Anatomy of Flowering Plants with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 6 Anatomy of Flowering Plants with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Anatomy of Flowering Plants Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Anatomy of Flowering Plants Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the Anatomy of Flowering Plants Multiple Choice Questions of Class 11 Biology Chapter 6 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Anatomy of Flowering Plants Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 6 Biology Class 11 and cross-check your answers during preparation.

I. Select the correct answer from the following questions:

Question 1.
Intercalary meristem is derived from
(a) Apical meristem
(b) Protoderm
(c) Calyptrogen
(d) Lateral meristem

Answer

Answer: (a) Apical meristem.


Question 2.
Secondary meristem develops from
(a) Apical meristem
(b) Permanent tissue
(c) Secondary tissue
(d) Vascular combium

Answer

Answer: (b) Permanent tissue


Question 3.
Cambium is considered to be a lateral meristem because it
(a) Gives rise to lateral branches
(b) Increase the girth of the plant
(c) Increase both length and girth of plant
(d) Increase the length of the plant.

Answer

Answer: (b) Increase the girth of the plant


Question 4.
Quiscent centre is located in
(a) Shoot apex
(b) Root apex
(c) Bud apex
(d) Leaf apex

Answer

Answer: (b) Root apex


Question 5.
Casparian strips occur in the cells of
(a) Exodermis
(b) Epiderms
(c) Hypodermis
(d) Endoderms

Answer

Answer: (d) Endoderms


Question 6.
Lignified cells with narrow and pointed end wall are
(a) Chlorenchyma
(b) Parenchyma
(c) Sclerenchyma
(d) Endoderms

Answer

Answer: (c) Sclerenchyma


Question 7.
Nucleus is absent in
(a) Vessels
(b) Sieve tube elements
(c) Tracheid
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 8.
Age of a tree is calculated by its
(a) Girth
(b) Height
(c) Number of annual rings
(d) Number of branches

Answer

Answer: (c) Number of annual rings.


Question 9.
Youngest secondary xylem occurs
(a) Just outside the vascular cambium
(b) Just inside the vascular cambium
(c) Just outside the vascular cambium
(d) Just inside the cork cambium

Answer

Answer: (b) Just inside the vascular cambium.


Question 10.
Mesophll cells in a leaf are
(a) Sclerenchymatous
(b) Collenehymatous
(c) Parenchymatous
(d) Meristem

Answer

Answer: (c) Parenchymatous


Question 11.
Healing of wounds occur due to the activity of
(a) Intercalary meristem
(b) Secondary meristem
(c) Primary meristem
(d) Apical meristem

Answer

Answer: (b) Secondary meristem


Question 12.
Lateral root arise from
(a) Cambium
(b) Pericycle
(c) Epidermis
(d) Endodermis

Answer

Answer: (b) Pericycle


Question 13.
Vascular bundles are absent in
(a) Dicots
(b) Monocots
(c) Cambium
(d) Pteridophytes

Answer

Answer: (d) Pteridophytes


Question 14.
Which one contain only living cells?
(a) Vessels
(b) Sclerenchyma
(c) Trachieds
(d) Parenchyma

Answer

Answer: (d) Parenchyma


Question 15.
Vascular bundle having cambium is
(a) Closed
(b) Open
(c) Colleral
(d) Conjoint

Answer

Answer: (b) Open


Question 16.
Lignified cell well occurs in
(a) Xylem cells
(b) Epidermal cells
(c) Cambial cells
(d) Phloem cells

Answer

Answer: (a) Xylem cells .


Question 17.
Bordered pits are more common in
(a) Gymmosperms
(b) Monocots
(c) Dicots
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Gymmosperms


Question 18.
Both apical meristems and intercalary meristem are also called
(a) Intercalary meristems
(b) Lateral meristems
(c) Primary meristems
(d) Meristems

Answer

Answer: (c) Primary meristems


Question 19.
Complex tissues also provides mechanical strength to the plant parts. It is composed elements
(a) Trachieds
(b) Vessels
(c) Xylem fibres
(d) Xylem parenchyma
(e) All of these

Answer

Answer: (e) All of these


Question 20.
The first formed xylem elements are called
(a) Metaxylem
(b) Endarch
(c) Protoxylem
(d) Exarch

Answer

Answer: (c) Protoxylem


II. Fill in the blanks:

Question 1.
The plant is made up of Cells which are organised into ………… and the tissues into …………..

Answer

Answer: tissues, organs


Question 2.
Plants have different kinds of ………..

Answer

Answer: meristems


Question 3.
Fascicular vascular cambium, interfascicular cambium and cork- cambium are examples of ………… meristems.

Answer

Answer: lateral


Question 4.
The various simple tissues are …………, ………….. and ……………

Answer

Answer: parenchyma, collenchyma, sclerenchyma


Question 5.
Parenchymatous cells form the major components like ……………… of ………….. and ………… parts.

Answer

Answer: cortex., pit, mesophyll, leaves, floral


Question 6.
…………. forms …………… below the epidermis, in dicotyle-donous plants.

Answer

Answer: Collenchyma, hypodermis


Question 7.
…………. consists of long, narrow cells with thick and lignified i cell walls having a few or numerous pits.

Answer

Answer: Sclerenchyma


Question 8.
………….. is cbmposed of four different kinds of elements, namely, trachieds, vessels, xylem fibres and xylem paranchyma.

Answer

Answer: Complex tissues


Question 9.
…………… are long, tube-like structures, arranged longitudinally and are associated with the companion cells.

Answer

Answer: Sieve tube elements


Question 10.
Each stoma is composed of two bean-shaped cells known as the …………….

Answer

Answer: guard cells


Question 11.
The cells of epidermis bear a number of hair known as …………..

Answer

Answer: trichomes


Question 12.
The outermost layer is …………..

Answer

Answer: epidermis


Question 13.
The …………. consists of several layers of thin-walled parenchymata with intercellular spaces.

Answer

Answer: cortex


Question 14.
A number of …………. are arranged in a ring. Each vascular bundle is …………., ……………. and …………

Answer

Answer: vascular, conjoint, collateral endarch, open


Question 15.
When the ………….. cells in the leaves are turgid, the leaf surface is exposed.

Answer

Answer: bulliform


III. Mark the statements True (T) or False (F)

Question 1.
The spring wood is lighter in colour and has a low density whereas the autumn wood is darker and has a higher density.

Answer

Answer: True


Question 2.
The wood formed during spring season is called autumn wood or late wood.

Answer

Answer: False


Question 3.
Phellogen, phellem, and phelloderm are collectively known as lenticel.

Answer

Answer: False


Question 4.
The peripheral region of the secondary xylem, is lighter in colour and is known as the sapwood.

Answer

Answer: True


Question 5.
Secondary growth also occur in stems and roots of gymnosperms. However, secondary growth does not occur in monocotyledons.

Answer

Answer: True


Question 6.
All the dead cells lying outside the active cork cambium constitute the bark.

Answer

Answer: True


Question 7.
Lenticels permit the exchange of gases between the outer at-mosphere and the internal tissue of the stem.

Answer

Answer: True


Question 8.
The two kinds of woods appear as alternate concentric rings, constituting an annual ring.

Answer

Answer: True


Question 9.
Vascular system includes vascular bundles, which can be seen in the veins.

Answer

Answer: True


Question 10.
When xylem and phloem within a vascular bundle are arranged in an alternate manner on different radii as in the roots are called radial as in the roots.

Answer

Answer: True


IV. Match the items or column I with the items of column II

Column IColumn II
(i) Heart wood(a) spring wood
(ii) Spring season(b) innermost layer of the cortex
(iii) Secondary growth(c) unicellular
(iv) Isobilateral leaf(d) tapering cylindrical cells
(v) Endodermis(e) comprises dead elements with highly lingnifled walls.
(vi) Root hairs(f) thick-walled, elongated and pointed cells.
(vii) Phloem paranchyma(g) two lateral mertstems vascular cambium and cork cambium.
(viii) Primary xylem(h) they are mostly dead and without protoplasts
(ix) Xylem parenchymatous(i) bulliform cells.
(x) Sclereids(j) walls are made up of cellulose
(xi) Collenchyma(k) hypodermis below the epidermis.
(xii) Parenchymatous(l) cortex, pith, mesophyll of leaves, floral parts.
(xiii) Fibres(m) protoxylem and metaxylem
(xiv) Sclerenchyma(n) spherical, oval or cylindrical, highly thickened dead cells with very narrow cavities.
Answer

Answer:

Column IColumn II
(i) Heart wood(e) comprises dead elements with highly lingnifled walls.
(ii) Spring season(a) spring wood
(iii) Secondary growth(g) two lateral mertstems vascular cambium and cork cambium.
(iv) Isobilateral leaf(i) bulliform cells.
(v) Endodermis(b) innermost layer of the cortex
(vi) Root hairs(c) unicellular
(vii) Phloem paranchyma(d) tapering cylindrical cells
(viii) Primary xylem(m) protoxylem and metaxylem
(ix) Xylem parenchymatous(j) walls are made up of cellulose
(x) Sclereids(n) spherical, oval or cylindrical, highly thickened dead cells with very narrow cavities.
(xi) Collenchyma(k) hypodermis below the epidermis.
(xii) Parenchymatous(l) cortex, pith, mesophyll of leaves, floral parts.
(xiii) Fibres(f) thick-walled, elongated and pointed cells.
(xiv) Sclerenchyma(h) they are mostly dead and without protoplasts

Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 6 Anatomy of Flowering Plants with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Biology Anatomy of Flowering Plants MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 6 Anatomy of Flowering Plants with Answers Read More »

error: Content is protected !!