Author name: Prasanna

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 3 US Hegemony in World Politics with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 3 US Hegemony in World Politics with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided US Hegemony in World Politics Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on US Hegemony in World Politics Class 12 Objective Questions.

US Hegemony in World Politics Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Why was the ‘First Gulf War’ called the ‘Video Game War’?
(a) Use of military’s in a large number
(b) Use of Mass Destruction Weapons
(c) Widespread television coverage
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Widespread television coverage


Question 2.
When Iraq invaded Kuwait?
(a) June1990
(b) July1990
(c) August 1990
(d) September1990

Answer

Answer: (c) August 1990


Question 3.
The duration of Cold War was_______
(a) 1914 – 1919
(b) 1939 – 1945
(c) 1945 – 1991
(d) 1965 – 1991

Answer

Answer: (c) 1945 – 1991


Question 4.
The United States was founded in which year?
(a) 1774
(b) 1776
(c) 1778
(d) 1780

Answer

Answer: (b) 1776


Question 5.
The ‘Operation Iraqi Freedom’ was launched on __________
(a) 19th March, 2003
(b) 19th March, 2004
(c) 21st March, 2003
(d) 21st March, 2004

Answer

Answer: (a) 19th March 2003


Question 6.
The first business school in the world is
(a) Harvard School
(b) Oxford School
(c) Wharton School
(d) Stanford School

Answer

Answer: (c) Wharton School


Question 7.
The root of the word ‘hegemony’ lies in the
(a) Latin
(b) Classical Greeks
(c) French
(d) Spanish

Answer

Answer: (b) Classical Greeks


Question 8.
The hegemony that shapes minds through ideological forces like values, beliefs, etc., is referred as
(a) Hegemony as unlimited power
(b) Hegemony as structural power
(c) Hegemony as hard power
(d) Hegemony as soft power

Answer

Answer: (d) Hegemony as soft power


Question 9.
US embassies were bombed by Al-Qaeda in
(a) Dublin
(b) New Delhi
(c) Dar-es-Salaam
(d) Zimbabwe

Answer

Answer: (c) Dar-es-Salaam


Question 10.
The US operation in Iraq was called:
(a) Operation Desert Suicide
(b) Operation Desert Storm
(c) Operation Desert Qaeda
(d) Operation Desert Hamas

Answer

Answer: (b) Operation Desert Storm


Question 11.
The headquarters of the US defense department is at
(a) New York
(b) Washington
(c) Pennsylvania
(d) Virginia

Answer

Answer: (d) Virginia


Question 12.
The World Trade Center and Pentagon buildings of the USA were attacked by:
(a) Zamait-e-Islami
(b) Al-Qaeda
(c) Al-Badr
(d) Hamas

Answer

Answer: (b) Al-Qaeda


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 3 US Hegemony in World Politics with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Political Science US Hegemony in World Politics MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 3 US Hegemony in World Politics with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 4 Alternative Centres of Power with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 4 Alternative Centres of Power with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Alternative Centres of Power Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Alternative Centres of Power Class 12 Objective Questions.

Alternative Centres of Power Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
When was the People’s Republic of China established?
(a) 1947
(b) 1948
(c) 1949
(d) 1950

Answer

Answer: (c) 1949


Question 2.
Who proposed the ‘four modernisations’ in China?
(a) Mao Zedong
(b) Zhou Enlai
(c) Deng Xiaoping
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Zhou Enlai


Question 3.
The European Economic Community was formed in 1958 by
(a) 10 countries
(b) 12 countries
(c) 5 countries
(d) 6 countries

Answer

Answer: (d) 6 countries


Question 4.
The major landmark in the Indo-China relations was
(a) Indira Gandhi’s visit to China
(b) A.B. Vajpayee’s visit to China
(c) Hu Jintao’s visit to India
(d) Rajiv Gandhi’s visit to China

Answer

Answer: (d) Rajiv Gandhi’s visit to China


Question 5.
WTO stands for
(a) World Trade Organisation
(b) World Territorial Organisation
(c) War Trust Organisation
(d) World Trade Organ

Answer

Answer: (a) World Trade Organisation


Question 6.
EURATOM is known as
(a) Europe Atom Efficiency Community
(b) Europe Aviation Energy Center
(c) European Atomic Energy Community
(d) European Ariel Energetic Center

Answer

Answer: (c) European Atomic Energy Community


Question 7.
ASEAN stands for ___________
(a) Alliance of Southeast Asian Nations
(b) Alliance of Southern Asian Nations
(c) Association of South West Asian Nations
(d) Association of South-East Asian Nations

Answer

Answer: (d) Association of South-East Asian Nations


Question 8.
The second-largest contributor to the regular budget of the UN is
(a) Japan
(b) China
(c) India
(d) Britain

Answer

Answer: (a) Japan


Question 9.
When China became a member of the WTO?
(a) 1991
(b) 1998
(c) 2001
(d) 2005

Answer

Answer: (c) 2001


Question 10.
In which year OEEC was established?
(a) 1946
(b) 1947
(c) 1948
(d) 1949

Answer

Answer: (c) 1948


Question 11.
When was the European Union established?
(a) 1990
(b) 1991
(c) 1992
(d) 1993

Answer

Answer: (c) 1992


Question 12.
When was The ASEAN Regional Forum established?
(a) 1991
(b) 1992
(c) 1993
(d) 1994

Answer

Answer: (d) 1994


Question 13.
In January 2007, the two countries that joined the EU were
(a) Britain and Denmark
(b) Italy and France
(c) Finland and Sweden
(d) Bulgaria and Romania

Answer

Answer: (d) Bulgaria and Romania


Question 14.
What is the name given to the 13 members of the European Union who have adopted the Euro?
(a) Eurozone
(b) Euro alliance
(c) Euro association
(d) Euro league

Answer

Answer: (a) Eurozone


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 4 Alternative Centres of Power with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Political Science Alternative Centres of Power MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 4 Alternative Centres of Power with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 5 Contemporary South Asia with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 5 Contemporary South Asia with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Contemporary South Asia Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Contemporary South Asia Class 12 Objective Questions.

Contemporary South Asia Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
When was LTTE vanquished?
(a) 2006
(b) 2008
(c) 2009
(d) 2010

Answer

Answer: (c) 2009


Question 2.
When India conducted a nuclear explosion in Pokaran?
(a) 1996
(b) 1997
(c) 1998
(d) 1999

Answer

Answer: (c) 1998


Question 3.
Which party dominates the political affairs of Maldives?
(a) Maldivian Democratic Party
(b) Maldivian Socialist Party
(c) Maldivian Communist Party
(d) Maldivian Republic Party

Answer

Answer: (a) Maldivian Democratic Party


Question 4.
The country that is Bhutan’s biggest source of development aid is
(a) The USA
(b) Russia
(c) India
(d) the Maldives

Answer

Answer: (c) India


Question 5.
The South Asian leaders signed the SAARC Charter on:
(a) 7th November 1985
(b) 8th December 1985
(c) 9th January 1987
(d) 5th December 1988

Answer

Answer: (b) 8th December 1985


Question 6.
In the political field, Pakistan lacks
(a) A courageous and relatively free press
(b) A strong human rights movement
(c) Educated leaders
(d) Genuine international support for democracy

Answer

Answer: (d) Genuine international support for democracy


Question 7.
Expand SAFTA.
(a) South Asian Free Trade
(b) South Asian Free Tax
(c) South Asian Free Tactics
(d) South Asian Free Toll

Answer

Answer: (a) South Asian Free Trade


Question 8.
Nepal was a constitutional monarchy till
(a) 2006
(b) 2005
(c) 2004
(d) 2003

Answer

Answer: (a) 2006


Question 9.
The Seven Party Alliance is a coalition of
(a) Maoist parties only
(b) Monarchial forces
(c) Nepali political parties
(d) Non-governmental organisations in Nepal

Answer

Answer: (c) Nepali political parties


Question 10.
In Nepal, there was a violent conflict between the armed forces of the King and
(a) Maoist guerrillas
(b) Political activists
(c) People’s representatives
(d) Armed military forces

Answer

Answer: (a) Maoist guerrillas


Question 11.
Maoist means
(a) Terrorist groups
(b) Freedom fighters
(c) A secret society
(d) Communists who believe in the ideology of Mao

Answer

Answer: (d) Communists who believe in the ideology of Mao


Question 12.
Expand LTTE.
(a) Liberation Tactics of Tamil Eelam
(b) Liberation Tigers of Tamil Eelam
(c) Liberation Tier of Tamil Eelam
(d) Liberation Team of Tamil Eelam

Answer

Answer: (b) Liberation Tigers of Tamil Eelam


Question 13.
Under which military ruler Pakistan faced Military Crisis?
(a) Yahya Khan
(b) Ayub Khan
(c) Pervez Musharraf
(d) Nawaz Sharif

Answer

Answer: (a) Yahya Khan


Question 14.
A landlocked country of South Asia with Maoist guerillas
(a) the Maldives
(b) Bangladesh
(c) Nepal
(d) Pakistan

Answer

Answer: (c) Nepal


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 5 Contemporary South Asia with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Political Science Contemporary South Asia MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 5 Contemporary South Asia with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 6 International Organisations with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 6 International Organisations with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided International Organisations Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on International Organisations Class 12 Objective Questions.

International Organisations Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
How many non-permanent members does the UN Security Council have?
(a) Eight
(b) Nine
(c) Ten
(d) Eleven

Answer

Answer: (c) Ten


Question 2.
Expand IAEA?
(a) International Atomic Energy Act
(b) International Atomic Energy Accord
(c) International Atomic Energy Agency
(d) International Atomic Eastern Agency

Answer

Answer: (c) International Atomic Energy Agency


Question 3.
The original member nations that signed the charter of the United Nations back in 1945 were
(a) 58
(b) 49
(c) 51
(d) 45

Answer

Answer: (c) 51


Question 4.
The UNs most visible public figure and the representative head is the
(a) Chief Executive Officer
(b) Secretary-General
(c) Administrative Officer
(d) Deputy General

Answer

Answer: (b) Secretary-General


Question 5.
Trygve Lie was the first Secretary-General from
(a) Germany
(b) Norway
(c) France
(d) Italy

Answer

Answer: (b) Norway


Question 6.
The two aspects of Human Rights are
(a) Social and legal aspects
(b) Natural and legal aspects
(c) Economic and political aspects
(d) Economic and natural aspects

Answer

Answer: (b) Natural and legal aspects


Question 7.
The main objectives of the International Atomic Energy Agency are to promote the peaceful use of
(a) Nuclear energy
(b) Global trade
(c) Military power
(d) Veto power

Answer

Answer: (a) Nuclear energy


Question 8.
When was World Trade Organisation was set up?
(a) 1993
(b) 1994
(c) 1995
(d) 1996

Answer

Answer: (c) 1995


Question 9.
The more weightage to India’s proposal for permanent membership in the Security Council is
(a) Nuclear capability
(b) Located in Asia
(c) India’s membership in the UN
(d) India’s growing economic power and stable political system

Answer

Answer: (d) India’s growing economic power and stable political system


Question 10.
How many judges are there in the International Court of Justice?
(a) Fifteen judges
(b) Sixteen judges
(c) Seventeen judges
(d) Eighteen judges

Answer

Answer: (a) Fifteen judges


Question 11.
The International Court of Justice popularly known as the
(a) World Court
(b) Supreme Court
(c) Criminal Court
(d) Subordinate Courts

Answer

Answer: (a) World Court


Question 12.
The international organization that works for the protection of human rights all over the world is
(a) Amnesty International
(b) International Monetary Fund
(c) World Trade Organisation
(d) International Court

Answer

Answer: (a) Amnesty International


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 6 International Organisations with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Political Science International Organisations MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 6 International Organisations with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 7 Security in the Contemporary World with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 7 Security in the Contemporary World with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Security in the Contemporary World Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Security in the Contemporary World Class 12 Objective Questions.

Security in the Contemporary World Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Expand START.
(a) Strategic Arms Reduction Toll
(b) Strategic Arms Reduction Treaty
(c) Strategic Arms Reduction Tactics
(d) Strategic Arms Reduction Tax

Answer

Answer: (b) Strategic Arms Reduction Treaty


Question 2.
When was Nuclear Non-Proliferation Treaty signed?
(a) 1966
(b) 1967
(c) 1968
(d) 1969

Answer

Answer: (c) 1968


Question 3.
The Tutsi tribe are in
(a) Rwanda
(b) Uganda
(c) Nigeria
(d) Greece

Answer

Answer: (a) Rwanda


Question 4.
Disarmament requires all states to give up certain kinds of
(a) Weapons
(b) Arms control
(c) Violence
(d) Internal wars

Answer

Answer: (a) Weapons


Question 5.
Global poverty is another source of:
(a) Insecurity
(b) Security
(c) Internal problem
(d) External threat

Answer

Answer: (a) Insecurity


Question 6.
Human rights are classified into
(a) Three types
(b) Two types
(c) Four types
(d) One type

Answer

Answer: (a) Three types


Question 7.
Al-Qaeda attacked America on which date?
(a) 11th September 2001
(b) 11th September 2002
(c) 11th October 2001
(d) 11th October 2002

Answer

Answer: (a) 11th September 2001


Question 8.
Poverty in South Asia has led to _________
(a) Illiteracy
(b) Population Explosion
(c) Migration
(d) Terrorism

Answer

Answer: (c) Migration


Question 9.
______ refers to political violence that targets civilians deliberately and indiscriminately.
(a) Terrorism
(b) Global security
(c) Human security
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Terrorism


Question 10.
Al-Qaeda is a group of _________
(a) Islamic militants
(b) Tamil militants
(c) Sikh militants
(d) Maoists

Answer

Answer: (a) Islamic militants


Question 11.
The Anti-ballistic Missile Treaty was signed in
(a) 1969
(b) 1970
(c) 1971
(d) 1972

Answer

Answer: (d) 1972


Question 12.
India conducted a second nuclear test in:
(a) 1972
(b) 1985
(c) 1986
(d) 1998

Answer

Answer: (d) 1998


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 7 Security in the Contemporary World with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Political Science Security in the Contemporary World MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 7 Security in the Contemporary World with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 11 Transport in Plants with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 11 Transport in Plants with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Transport in Plants Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Transport in Plants Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the Transport in Plants Multiple Choice Questions of Class 11 Biology Chapter 11 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Transport in Plants Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 11 Biology Class 11 and cross-check your answers during preparation.

I. Select the correct answer from the following Questions:

Question 1.
The movement of molecules of solids, liquids and gases from the region of their higher concentration or kinetic energy through semi- permeable membrane to the region of lower concentration or kinetic energy is termed as
(a) Imbibition
(b) Diffusion
(c) Osmosis
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Diffusion


Question 2.
The phenomenon of absorption of water or any other liquid by the soil particles of a colloidal substance without forming a solution is called
(a) Imbibition
(b) Diffusion
(c) Osmosis
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Imbibition.


Question 3.
In a fully turgid cell turgor pressure (T.P.) is equal to
(a) Osmotic pressure
(b) Diffusion pressure deficit
(c) Wall pressure
(d) None of these.

Answer

Answer: (a) Osmotic pressure.


Question 4.
The contraction of the protoplast due to exosmosis when the cell is placed in hypertonic solution is called
(a) Deplasmolysis
(b) Plasmolysis
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these.

Answer

Answer: (b) Plasmolysis.


Question 5.
If turgidity of a cell surrounded by water increases, the wall pressure will
(a) Decrease
(b) Increase
(c) Fluctuate
(d) Remain unchanged.

Answer

Answer: (b) Increase.


Question 6.
Positive pressure developed in tracheary elements of the root as a result of metabolic activities of the root of plant for pushing the water upwards through xvlem into the shoot system is termed
(a) Diffusion pressure
(b) Osmotic pressure
(c) Turgor pressure
(d) Root pressure.

Answer

Answer: (d) Root pressure.


Question 7.
Guttation in plants is regulated by
(a) Humidity
(b) Availability of water in soil
(c) Temperature
(d) AH of these.

Answer

Answer: (d) All of these.


Question 8.
The conducting tissue which takes part in the path of ascent of sap is
(a) xylem
(b) phloem
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these.

Answer

Answer: (a) xylem.


Question 9.
Water potential in the leaf cells is positive during:
(a) Guttation
(b) Low transpiration
(c) Excessive transpiration
(d) Excessive absorption.

Answer

Answer: (d) Excessive absorption.


Question 10.
Stomata are mainly concerned with
(a) Transpiration
(b) Gaseous exchange
(c) Both (a) and (b)
(d) none of these.

Answer

Answer: (c) both (a) and (b).


Question 11.
Stomata open during day and close during night under inesophytic conditions in type.
(a) Leucerne
(b) Patato
(c) Cereal
(d) Barley

Answer

Answer: (a) Leuceme


Question 12.
Rate of transpiration depends upon
(a) Increase or decrease of atmospheric temperature
(b) Increase in light intensity upto certain limit.
(c) Difference in vapour pressure of intercellular spaces of mesophyll tissue and atmospheric air.
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these.


Question 13.
The direction and rate of water movement from cell to cell is based on:
(a) Wall pressure
(b) Turgor pressure
(c) Incipient plasmolysis
(d) Diffusion pressure deficit.

Answer

Answer: (d) Diffusion pressure deficit.


Question 14.
Passive of water from one cell to another is controlled by:
(a) Wall pressure
(b) Diffusion pressure deficit
(c) Hydrostatic pressure
(d) Osmotic pressure.

Answer

Answer: (b) Diffusion pressure deficit.


Question 15.
Imbibition involves:
(a) Capillary
(b) Diffusion
(c) Osmosis
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (d) Both (a) and (b).


Question 16.
Entry of water from soil to xylem is through:
(a) Gradient of ion concentration
(b) Gradient of suction pressure
(c) Gradient of imbibition
(d) Gradient of turgor pressure.

Answer

Answer: (b) Gradient of suction pressure.


Question 17.
Plasmolysis occurs due to:
(a) Osmosis
(b) Endosmosis
(c) Exomosis
(d) Absorption

Answer

Answer: (c) Exomosis.


Question 18.
Which one of the following helps in holding the leaves position and soft stems to stay erect.
(a) Transpiration
(b) Turgidity of cells.
(c) Rigidity of the cell wall
(d) stomatal cells.

Answer

Answer: (b) Turgidity of cells.


Question 19.
Stomata open when the guard cells have:
(a) Less K+
(b) More K+
(c) More abscisic add
(d) AH of those.

Answer

Answer: (b) More Ki+


II. Fill in the blanks

Question 1.
Transport over longer distances proceeds through the vascular system and is called ………….

Answer

Answer: translocation


Question 2.
…………. is very important to plants since it the only means for gaseous movement within the plant body.

Answer

Answer: Diffusion


Question 3.
Water ehannels-made up of 8 different types of ………….

Answer

Answer: aquaporins


Question 4.
Water is essential for all ………… activities of the plant and plays a very important role in all living organisms.

Answer

Answer: physiological


Question 5.
…………. and …………. are the two main components that determine water potential.

Answer

Answer: Solute potential, pressure potential


Question 6.
Pressure potential is usually positive, though in plants negative potential or tension in the water column in the xylem plays a major role in water …………… up a stem.

Answer

Answer: transport


Question 7.
………. occurs spontaneously in response to a driving force.

Answer

Answer: Osmosis


Question 8.
If the external solution balances the osmotic pressure of the cytoplasm it is said to be …………

Answer

Answer: isotonic


Question 9.
Water and minerals and food are generally moved by a ……….. or ………… system.

Answer

Answer: mass, bulk flow


Question 10.
The …………. movement of water occurs exclusively through the intercellular spaces and the walls of the cells.

Answer

Answer: apoplastic


Question 11.
The ………… system is the system of interconnected protoplasts.

Answer

Answer: symplastic


Question 12.
…………. can only provide a modest push in the overall process of water transport.

Answer

Answer: Root pressure


Question 13.
Creates transpiration pull for ………….. and ………….. of plants.

Answer

Answer: absorption, transport


Question 14.
Ions are absorbed from the soil by both ………… and ………… transport.

Answer

Answer: passive, active


Question 15.
Phloem tissue is composed of ………….. which form long columns with holes in their end walls called sieve plates

Answer

Answer: sieve tube cells


III. Mark the statement true (T) or false (F)

Question 1.
Transport over longer distances proceeds through the vascular system (the xylem and the phloem) and is called transpiration.

Answer

Answer: False.


Question 2.
Diffusion rates are affected by the gradient of concentration, the permeability of the membrane separating them, temperature and pressure.

Answer

Answer: True.


Question 3.
Some channels are always open; others can be controlled. Some are large, allowing a variety of molecules to cross.

Answer

Answer: True.


Question 4.
When a molecule moves across a membrane independent of other molecules, the process is called uniport.

Answer

Answer: True.


Question 5.
A seed may appear dry but it still has water-otherwise it would not be alive and respiring.

Answer

Answer: True.


Question 6.
Water potential is denoted by the greek symbol psi or ψ and is expressed in pressure units such as pascals (Pa).

Answer

Answer: True.


Question 7.
Pressure can build up in a plant system when water enters a plant cell due to diffusion causing a pressure build up against the cell wall, it makes the cell turgid; this increases the pressure potential.

Answer

Answer: True.


Question 8.
The net direction and rate of osmosis depends on both the pressure gradient and concentration gradient.

Answer

Answer: True.


Question 9.
If the external solution balances the osmotic pressure of the cytoplasm it is said to be hypotonic.

Answer

Answer: False.


Question 10.
Water diffuses into the cell causing the cytoplasm to build up a pressure against the wall, that is called turgor pressure.

Answer

Answer: True.


Question 11.
Imbibition is a special type of diffusion when water is absorbed by solids-colloids-causing them to enormously increase in volume.

Answer

Answer: True.


Question 12.
The svmplast is the system of adjacent cell walls that is continuous throughout the plant, except at the apoplast strips of the endodermis in the roots.

Answer

Answer: False


Question 13.
The cortex is impervious to water because of a band of suberised matrix called the endodermis strip.

Answer

Answer: False.


Question 14.
Water is transient in plants. Less than 1% of the water reaching the leaves is used in photosynthesis and plant growth.

Answer

Answer: True.


Question 15.
Surface Tension- attraction of water molecules to polar surfaces (such as the surface of tracheary elements).

Answer

Answer: False.


IV. Match the items of column I with the items of column II

Column IColumn II
(a) Pholem is responsible for1. is not dependent on a ‘living system’.
(b) Diffusion is a slow process and2. facilitated diffusion.
(c) In an antiport, they move in3. transport of food (primarily) sucrose from the source to the sink.
(d) Water potential is a concept4. opposite directions.
(e) Solute potential and pressure potential5. are the two main components that determine water potential.
(f) The net direction and rate of6. fundamental to understanding water movements.
(g) Membrane proteins provide sites at which such molecules cross the membrane.7. Osmosis depends on both the pressure gradient and concentration gradient.
(h) Cells swell in hypotonic solutions8. the cytoplasm to build up a pressure against the wall, that is called turgor pressure.
(i) Water diffuses into the cell causing9. casparian strips of the endodermis in the roots.
(j) The symplastic system is the10. and shrink in hypertonic ones.
(k) A mycorrhiza is symbiotic11. a modest push in the overall process of water transport.
(l) Root pressure can at best only provide12. system of interconnected protoplasts.
(m) In plants capillarity is aided by the direction of movement in the13. association of a fungus with a root system.
(n) Phloem can be upwards or14. i.e. bi-directional.
(o) The apoplast is the system of adjacent cell walls that is continuous throughout the plant, except at the15. the small diameter of the tracheary elements the tracheids and vessel elements
Answer

Answer:

Column IColumn II
(a) Pholem is responsible for3. transport of food (primarily) sucrose from the source to the sink.
(b) Diffusion is a slow process and1. is not dependent on a ‘living system’.
(c) In an antiport, they move in4. opposite directions.
(d) Water potential is a concept6. fundamental to understanding water movements.
(e) Solute potential and pressure potential5. are the two main components that determine water potential.
(f) The net direction and rate of7. Osmosis depends on both the pressure gradient and concentration gradient.
(g) Membrane proteins provide sites at which such molecules cross the membrane.2. facilitated diffusion.
(h) Cells swell in hypotonic solutions10. and shrink in hypertonic ones.
(i) Water diffuses into the cell causing8. the cytoplasm to build up a pressure against the wall, that is called turgor pressure.
(j) The symplastic system is the12. system of interconnected protoplasts.
(k) A mycorrhiza is symbiotic13. association of a fungus with a root system.
(l) Root pressure can at best only provide11. a modest push in the overall process of water transport.
(m) In plants capillarity is aided by the direction of movement in the15. the small diameter of the tracheary elements the tracheids and vessel elements
(n) Phloem can be upwards or14. i.e. bi-directional.
(o) The apoplast is the system of adjacent cell walls that is continuous throughout the plant, except at the9. casparian strips of the endodermis in the roots.

Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 11 Transport in Plants with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Biology Transport in Plants MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 11 Transport in Plants with Answers Read More »

error: Content is protected !!