Author name: Prasanna

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 8 Environment and Natural Resources with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 8 Environment and Natural Resources with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Environment and Natural Resources Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Environment and Natural Resources Class 12 Objective Questions.

Environment and Natural Resources Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
India signed and ratified the 1997 Kyoto Protocol in:
(a) July 2002
(b) August 2002
(c) September 2002
(d) October 2002

Answer

Answer: (b) August 2002


Question 2.
The World Council of Indigenous Peoples was formed in:
(a) 1973
(b) 1974
(c) 1975
(d) 1976

Answer

Answer: (c) 1975


Question 3.
The progress that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs is:
(a) The tragedy of global commons
(b) Sustainable development
(c) Development without Destruction
(d) The politics of the developed nations

Answer

Answer: (b) Sustainable development


Question 4.
Smog is a combination of
(a) Air and water vapours
(b) Water and smoke
(c) Fire and water
(d) Smoke and fog

Answer

Answer: (d) Smoke and fog


Question 5.
Expand UNFCCC?
(a) United Nations Framework Convention on Climate Change
(b) United Nations Framework Counter on Climate Change
(c) United Nations Framework Convention on Climate Call
(d) United Nations Fast Convention on Climate Change

Answer

Answer: (a) United Nations Framework Convention on Climate Change


Question 6.
The multinational company Western Mining Corporation (WMC) belongs to
(a) USA
(b) Australia
(c) the UK
(d) New Zealand

Answer

Answer: (b) Australia


Question 7.
The Government of India refers to indigenous people as
(a) Scheduled tribes
(b) Refugee people
(c) Prisoners of war
(d) Outclass people

Answer

Answer: (a) Scheduled tribes


Question 8.
The animal that is the symbol of the World Wide Wildlife Fund is:
(a) Tiger
(b) Panda
(c) Hornbill
(d) White Bear

Answer

Answer: (b) Panda


Question 9.
An example of global commonality is
(a) Gasoline pumps
(b) Giant oil refineries
(c) The ocean floor
(d) Chain of hotels

Answer

Answer: (c) The ocean floor


Question 10.
According to Kyoto Protocol, the major nations abide to reduce the concentration of greenhouse gases was by
(a) 2008
(b) 2010
(c) 2012
(d) 2018

Answer

Answer: (c) 2012


Question 11.
The Constitution of India provides for the safeguard of cultural and educational rights of minorities under fundamental rights of Article
(a) 20
(b) 23
(c) 28
(d) 29

Answer

Answer: (d) 29


Question 12.
WWF stands for
(a) World Wild Foundation
(b) World Wildlife Federation
(c) World Wide Wildlife
(d) World Wildlife Fund

Answer

Answer: (d) World Wildlife Fund


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 8 Environment and Natural Resources with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Political Science Environment and Natural Resources MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 8 Environment and Natural Resources with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 9 Globalisation with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 9 Globalisation with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Globalisation Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Globalisation Class 12 Objective Questions.

Globalisation Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Which of the statements are true about globalisation?
(a) Globalisation is purely an economic phenomenon
(b) Globalisation began in 1991
(c) Globalisation is the same thing as westernisation
(d) Globalisation is a multidimensional phenomenon

Answer

Answer: (d) Globalisation is a multidimensional phenomenon


Question 2.
Which of the statements are true about the causes of globalisation?
(a) Technology is an important cause of globalisation
(b) Globalisation is caused by a particular community of people
(c) Globalisation originated in the US
(d) Economic interdependence alone causes globalisation

Answer

Answer: (a) Technology is an important cause of globalisation.


Question 3.
Globalization has led to the flow of ideas across
(a) National boundaries
(b) State
(c) Political parties
(d) Different planets

Answer

Answer: (a) National boundaries


Question 4.
According to the rightist view in India, globalisation tends to(a) Benefits the weaker section of the society.
(b) Divides the State into rich and poor
(c) Weakens the State
(d) Reduces political party competition

Answer

Answer: (c) Weakens the State


Question 5.
This type of globalisation refers to global markets and the flow of capital, technology & goods is
(a) Political globalisation
(b) Cultural globalisation
(c) Economic globalisation
(d) Opposing globalisation

Answer

Answer: (c) Economic globalisation


Question 6.
In 1986-87, the overall fiscal deficit of India touched an all-time high of
(a) 5% of GDP
(b) 7% of GDP
(c) 9% of GDP
(d) 10% of GDP

Answer

Answer: (c) 9% of GDP


Question 7.
During the colonial period, India became an
(a) importer of primary goods and raw materials
(b) exporter of finished goods and also raw materials
(c) exporter of primary goods and importer of raw materials
(d) exporter of primary goods and raw materials

Answer

Answer: (d) exporter of primary goods and raw materials


Question 8.
With the globalisation of markets, the tastes and preferences of consumers worldwide are
(a) Becoming similar to the tastes and preferences of American consumers
(b) Being encouraged by multinational organizations to become increasingly similar
(c) So different that they can be ignored by international organizations
(d) Converging upon a global norm

Answer

Answer: (d) Converging upon a global norm


Question 9.
Which of the statements are true about the impact of globalisation?
(a) Globalisation has been uneven in its impact on states and societies
(b) Globalisation has had a uniform impact on all states and societies
(c) The impact of globalisation has been confined to the political sphere
(d) Globalisation inevitably results in cultural homogeneity

Answer

Answer: (a) Globalisation has been uneven in its impact on states and societies


Question 10.
Which of the following is available in India due to globalisation?
(a) Foreign TV channels
(b) Coca Cola and Pepsi
(c) Sansui brand of electronics
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 11.
India implemented the New Economic Policy in the year
(a) 1980
(b) 1981
(c) 1990
(d) 1991

Answer

Answer: (d) 1991


Question 12.
Liberalisation means:
(a) integration among economies
(b) reduced government controls and restrictions
(c) the policy of planned disinvestments
(d) competitive market

Answer

Answer: (b) reduced government controls and restrictions


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 9 Globalisation with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Political Science Globalisation MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 9 Globalisation with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 1 Challenges of Nation Building with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 1 Challenges of Nation Building with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Challenges of Nation Building Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Challenges of Nation Building Class 12 Objective Questions.

Challenges of Nation Building Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
When Meghalaya was carved out of Assam?
(a) 1970
(b) 1971
(c) 1972
(d) 1973

Answer

Answer: (c) 1972


Question 2.
When Gujarat was carved out of Bombay?
(a) 1950
(b) 1960
(c) 1970
(d) 1980

Answer

Answer: (b) 1960


Question 3.
The interim government formed under the cabinet mission plan was headed by
(a) Dr. Rajendra Prasad
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Sardar Vallabhbhai Patel
(d) Rajagopalachari

Answer

Answer: (b) Jawaharlal Nehru


Question 4.
The ”communal zones” exclude
(a) Lahore
(b) Amritsar
(c) Kolkata
(d) Jammu & Kashmir

Answer

Answer: (d) Jammu & Kashmir


Question 5.
The States Reorganisation Commission was appointed in which year?
(a) 1950
(b) 1951
(c) 1953
(d) 1954

Answer

Answer: (c) 1953


Question 6.
The Cities that were divided into ‘communal zones’ during the partition violence were
(a) Lahore, Amritsar, and Calcutta
(b) Kashmir, Lucknow, and Allahabad
(c) Madras, Hyderabad, and Mysore
(d) Delhi, Mumbai, and Gwalior

Answer

Answer: (a) Lahore, Amritsar, and Calcutta


Question 7.
Name the original state from which Chattisgarh was carved out.
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) Jharkhand
(d) Madhya Pradesh

Answer

Answer: (d) Madhya Pradesh


Question 8.
Which one of the following is a princely state of India initially resisted joining the Indian Union?
(a) Baroda
(b) Hyderabad
(c) Mysore
(d) Gwalior

Answer

Answer: (b) Hyderabad


Question 9.
How many princely states existed at the time of independence of India?
(a) 560
(b) 562
(c) 563
(d) 565

Answer

Answer: (d) 565


Question 10.
The states created in 1960 were________
(a) Maharashtra and Gujarat
(b) Orissa and West Bengal
(c) Rajasthan and Gujarat
(d) Punjab and Haryana

Answer

Answer: (a) Maharashtra and Gujarat


Question 11.
Which state was not created in 2000?
(a) Jharkhand
(b) Chhattisgarh
(c) Uttaranchal
(d) Bihar

Answer

Answer: (d) Bihar


Question 12.
Which one of the following leaders played a vital role in the integration of princely states with India?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Sardar Vallabhbhai Patel
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Dr. Bhimrao Ambedkar

Answer

Answer: (b) Sardar Vallabhbhai Patel


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 1 Challenges of Nation Building with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Political Science Challenges of Nation Building MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 1 Challenges of Nation Building with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 2 Era of One Party Dominance with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 2 Era of One Party Dominance with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Era of One Party Dominance Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Era of One Party Dominance Class 12 Objective Questions.

Era of One Party Dominance Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Which one of the following is a state where Congress was not in power even after a huge victory in the first general elections?
(a) Bihar
(b) Orissa
(c) Madhya Pradesh
(d) Maharashtra

Answer

Answer: (b) Orissa


Question 2.
Who was the founder of Bharatiya Jana Sangh?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Indira Gandhi
(c) Shayama Prasad Mukherjee
(d) Sukumar Sen

Answer

Answer: (c) Shyama Prasad Mukherjee


Question 3.
The Indian leader who is the first recipient of the Bharat Ratna Award is
(a) Balraj Madhok
(b) Rajagopalachari
(c) B.R. Ambedkar
(d) K.M. Munshi

Answer

Answer: (b) Rajagopalachari


Question 4.
One of the guiding principles of the ideology of the Swatantra Party was:
(a) Interests of the working class
(b) Protection of princely states
(c) Economy free from state control
(d) Autonomy of states within the union

Answer

Answer: (c) Economy free from state control


Question 5.
The party that won the second largest number of Lok Sabha seats in the first General elections was the
(a) Praja Socialist Party
(b) Bhartiya Jana Sangh
(c) Communist Party of India
(d) Bhartiya Janta party

Answer

Answer: (c) Communist Party of India


Question 6.
Institutional Revolutionary Party exercised power in:
(a) Mexico
(b) Finland
(c) Cairo
(d) Brazil

Answer

Answer: (a) Mexico


Question 7.
An Electronic Voting Machine (EVM) is used to record
(a) politicians preferences
(b) voters preferences
(c) senior citizens preferences
(d) pressure groups preferences

Answer

Answer: (b) voters preferences


Question 8.
The First General Elections in India were held in the year
(a) 1951
(b) 1952
(c) 1953
(d) 1954

Answer

Answer: (b) 1952


Question 9.
The first three Lok Sabha elections of 1952, 1957, and 1962 were dominated by the Congress Party under the leadership of:
(a) Mahatma Gandhi
(b) Indira Gandhi
(c) Shyama Prasad Mukherjee
(d) Jawahar Lal Nehru

Answer

Answer: (d) Jawahar Lal Nehru


Question 10.
Name the founder President of Congress Socialist Party.
(a) Acharya Narendra Dev
(b) K.M. Munshi
(c) Shayama Prasad Mukherjee
(d) Sukumar Sen

Answer

Answer: (a) Acharya Narendra Dev


Question 11.
Who was the first Chief Election Commissioner of India?
(a) Shayama Prasad Mukherjee
(b) Sukumar Sen
(c) Rajagopalachari
(d) Balraj Madhok

Answer

Answer: (b) Sukumar Sen


Question 12.
The socialists advocated the ideology of
(a) Democratic Socialism
(b) Socialism
(c) Communalism
(d) Hindutva

Answer

Answer: (a) Democratic Socialism


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 2 Era of One Party Dominance with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Political Science Era of One Party Dominance MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 2 Era of One Party Dominance with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 12 Mineral Nutrition with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 12 Mineral Nutrition with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Mineral Nutrition Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Mineral Nutrition Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the Mineral Nutrition Multiple Choice Questions of Class 11 Biology Chapter 12 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Mineral Nutrition Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 12 Biology Class 11 and cross-check your answers during preparation.

I. Select the correct answer from the following questions:

Question 1.
Name the scientist who first showed that plants obtain minerals from the soil for their growth and development.
(a) Woodward
(b) de-Saussure
(c) Armon
(d) Stout.

Answer

Answer: (a) Woodward.


Question 2.
A mineral element is considered essential for plant if it fulfills the need for
(a) Specific symptoms
(b) Normal growth and development
(c) Direct nutrition of plant
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these.


Question 3.
An element which is constituent of every enzyme and is thus essential for ail biochemical reactions in plants is
(a) Nitrogen
(b) Sulphur
(c) Phosphorus
(d) Carbon

Answer

Answer: (a) Nitrogen.


Question 4.
An element which is constituent of cholrophyll and also acts as a co-factor for various enzymes taking part in cellular respiration is
(a) Magnesium
(b) Nitrogen
(c) Carbon
(d) Iron.

Answer

Answer: (a) Magnesium.


Question 5.
Main source of nitrogen for plants is
(a) Atmoshpere
(b) Soil
(c) Nitrifying bacteria
(d) Water soluble nitrites nitrates.

Answer

Answer: (a) Atmosphere.


Question 6.
Animal and other heterotrophic organisms obtain nitrogen from
(a) Atmosphere
(b) Plants
(c) Nitrifying bacteria
(d) All of these.

Answer

Answer: (b) Plants.


Question 7.
Elements obtained by plants from the soil are known as
(a) Mineral elements
(b) Non-mineral elements
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these.

Answer

Answer: (a) Mineral elements.


Question 8.
Elements obtained by plants from atmosphere of water are known as
(a) Mineral elements
(b) Non-mineral elements
(c) Gases
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (b) Non-mineral elements.


Question 9.
Non-mineral elements of plants are
(a) Carbon, hydrogen and sulphur
(b) Carbon, oxygen and nitrogen
(c) Sulphar, chlorine and nitrogen
(d) Carbon, hydrogen and oxygen.

Answer

Answer: (d) Carbon, hydrogen and oxygen.


Question 10.
An element of plants which is derived both from mineral and non-mineral resources is
(a) Carbon
(b) Sulphur
(c) Nitrogen
(d) Hydrogen.

Answer

Answer: (c) Nitrogen.


Question 11.
The technique of growing the plants by placing their roots in nutrient solution instead of growing in soil is called
(a) Water culture
(b) Hydroponics
(c) Soilless culture
(d) All of these.

Answer

Answer: (d) All of these.


Question 12.
Phosphorus is very essential for
(a) Photosynthesis and respiration as carbohydrates taking part in different reactions react in phosphorylated form
(b) It is constituent of NADP which plays crucial role in light reaction of photosynthesis.
(c) Helps in storing chemical energy in glucose.
(d) All of these.

Answer

Answer: (d) All of these.


Question 13.
Loss of chloropvll that leads to yellowing of entire leaf or part of it is called
(a) Chlorosis
(b) Necrosis
(c) Abscission
(d) Mottling

Answer

Answer: (a) Chorosis


Question 14.
Appearance of patches of green and non-green areas on the leaves are called
(a) Necrosis
(b) Chlorosis
(c) Curling
(d) Mottling.

Answer

Answer: (d) Mottling.


Question 15.
Localised death of tissue of leaf is called
(a) Chlorosis
(b) Necrosis
(c) Mottling
(d) Dieback.

Answer

Answer: (b) Necrosis.


Question 16.
The yellow disease in tea plant occurs due to
(a) Deficiency of sulphur
(b) Deficiency of nitrogen
(c) Excess of sulphur
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Deficiency of sulphur.


Question 17.
Which one is not related with plant ash?
(a) Trace element
(b) Essential elements
(c) Nitrogen
(d) Mineral elements.

Answer

Answer: (c) Nitrogen.


Question 18.
Deficiency of boron in plants causes disease
(a) Corky spot of apples
(b) Heart rot of sugar beet
(c) Top sickness of tobacco
(d) All of these.

Answer

Answer: (d) All of these


Question 19.
In nitrogen cycle, the nitrifying bacteria
(a) convert ammonia into nitrogen
(b) Fix atmospheric nitrogen
(c) Convert amino acids into ammonia
(d) Convert ammonia into nitrates.

Answer

Answer: (d) Convert ammonia into nitrates.


Question 20.
The most common symbiotic nitrogen fixing organism/s is
(a) Azotobacter
(b) Closteridium
(c) Rhizobium leguminaris
(d) Chlorobium.

Answer

Answer: (c) Rhizobium leguminaris


Question 21.
In non-leguminous plants like Casurina and Alnus symbiotic N fixing bacteria occur in their roots like
(a) Frankia
(b) Closteridium
(c) Rhizobium
(d) Azotobacter.

Answer

Answer: (a) Frankia.


Question 22.
The main source of nitrogen nutrition in plants is
(a) Nitrogen in the atmosphere
(b) Nitrogen fixing bacteria
(c) Mineral nitrogen
(d) All of these.

Answer

Answer: (a) Nitrogen in the atmosphere.


Question 23.
The mineral uptake occurs in plants
(a) Against concentration gradient
(b) Along concentration gradient
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these.

Answer

Answer: (a) Against concentration gradient.


Question 24.
The most common mineral element which becomes deficient in agricultural soils is
(a) Phosphorus
(b) Nitrogen
(c) Potassium
(d) All of these.

Answer

Answer: (d) All of these.


Question 25.
Biological nitrogen fixation involves reduction of N2 by addition of
(a) A pair of hydrogen atoms
(b) A pair of CO2 molecules
(c) A pair of oxygen atoms
(d) None of these.

Answer

Answer: (a) A pair of hydrogen atoms.


II. Fill in the blanks

Question 1.
Julius Sachs technique of growing plants in a nutrient solution is known as ………….

Answer

Answer: hydroponics


Question 2.
The element must be …………. necessary for supporting normal growth and reproduction.

Answer

Answer: obsolutely


Question 3.
The requirement of the element …………. and not ………….. by another element.

Answer

Answer: must be specific, replaceable


Question 4.
The element must be ………….. in the metabolism of the plant.

Answer

Answer: directly involved


Question 5.
………… must generally be present in plant tissues in concentration of 1 to 10 mg/L of dry matter.

Answer

Answer: Macronutrients


Question 6.
…………. or trace elements, are needed in very small amount (equal to or less than 0.1 mg/L of dry matter).

Answer

Answer: Micronutrients


Question 7.
……….. is the mineral element required by plants in the greatest amount.

Answer

Answer: Nitrogen


Question 8.
………… is absorbed by the plants from soil in the form of phosphate ions (either as H2 PO4 or HPO2-4).

Answer

Answer: Phosphorus


Question 9.
………… is absorbed as potassium ion (K+)

Answer

Answer: Potassium


Question 10.
Plant absorbs …………. from the soil in the form of calcium ions (Ca2+).

Answer

Answer: calcium


Question 11.
Magnesium activates the enzymes of respiration, photosynthesis and are involved in the synthesis of ………. and …………

Answer

Answer: DNA, RNA


Question 12.
Sulphur is present in two amino acids ………… and ………….. and is the main constituent of several coenzymes, vitamins and ferredoxin.

Answer

Answer: Cysteine, methionine


Question 13.
Plants obtain ……….. in the form of ferric ions (Fe3+).

Answer

Answer: iron


Question 14.
Manganese activates many enzymes involved in ……….., ………… and ………….

Answer

Answer: photosynthesis, respiration, nitrogen metabolism


Question 15.
Copper is essential for the overall …………. in plants. Like iron

Answer

Answer: metablism


III. Mark the statement true (T) or false (F)

Question 1.
Chlorine is absorbed in the form of chloride anion (Cl).

Answer

Answer: True.


Question 2.
Boron is required for uptake and utilisation of Ca2+, membrane functioning, pollen germination, cell elongation, cell differentiation and carbohydrate translocation.

Answer

Answer: True.


Question 3.
Plants obtain it in the form of molybdate ions (MoO22+).

Answer

Answer: True.


Question 4.
The concentration of the essential element below which plant growth is retarded is termed as critical concentration.

Answer

Answer: True.


Question 5.
The toxicity symptoms are very easy to identify.

Answer

Answer: False.


Question 6.
The process of conversion of nitrogen (N2) to ammonia is termed as nitrogen fixation.

Answer

Answer: True.


Question 7.
Ammonia is second oxidised to nitrite by the bacteria Nitrosomonas and/or Nitrococcus.

Answer

Answer: False.


Question 8.
Reduction of nitrogen to ammonia by living organisms is called symbiotic nitrogen fixation.

Answer

Answer: False.


Question 9.
Both Rhizobium and Frankia are free-living in soil, but as symbionts, can fix the atmospheric nitrogen.

Answer

Answer: True.


Question 10.
At physiological pH, the ammonia is protonated to form NH+4 (ammonium) ion.

Answer

Answer: True.


Question 11.
Glutamic acid is the main amino acid from which the transfer of NH2</sub, the amino group takes place and other amino acids are formed through transamination.

Answer

Answer: True.


Question 12.
Majority of the minerals that are essential for the growth and development of plant become available to roots due to weathering and breakdown of rocks.

Answer

Answer: True.


Question 13.
Mineral salts are translocated through xylem along with the ascending stream of water, which is pulled up through the plant by transpirational pull.

Answer

Answer: True.


Question 14.
Any mineral ion concentration in tissues that reduces the dry weight of tissues by about 80 percent is considered toxic.

Answer

Answer: False.


Question 15.
The basic needs of all living organisms are essentially the some. They require macromolecules, such as carbohydrates, proteins and fats, and minerals for their growth and developments..

Answer

Answer: True.


IV. Match the items of column I with the items of column II

Column IColumn II
(a) Hydroponics.1. Macronutrients
(b) Iron, manganese, copper, molybdenum, zinc, boron, chlorine and nickel.2. NO2 or NO4.
(c) Potassium3. In plants, this is required in more abundant quantities in meristematic tissues, buds, leaves and root tips.
(d) Nitrogen is absorbed mainly as NO3 though some are also taken up as4. Micronutrients
(e) Carbon, hydrogen, Oxygen, nitrogen, phosphorous, sulphur, potassium, calcium and magnesium.5. The technique of growing plants in a nutrient solution.
(f) It is an important constituent of proteins involved in the transfer of electrons like ferredoxih and cytochromes.6. This symptom is caused by the deficiency of elements N, K, Mg, S Fe, Mn, Zn
(g) Chlorosis is the loss of chlorophyll leading to yellowing in leaves.7. Flux
(h) The movement of ions is usually called8. Iron
(i) The process of conversion of nitrogen (N2) to ammonia is termed as9. Fate of ammonia.
(j) Rhizobium10. Transamination
(k) At physiological pH, the ammonia is protonated to from NH+4 (ammonium) ion.11. It is absorbed in the form of chloride onion (Cl)
(l) It involves the transfer of amino group from one amino acid to the keto group of a keto acid.12. Zinc.
(m) It is also needed in the synthesis of auxin.13. nitrogen- fixation.
(n) Chlorine14. Symbiotic biological nitrogen fixation.
(o) Potassium plays an important role in the15. opening and closing of stomata.
Answer

Answer:

Column IColumn II
(a) Hydroponics.5. The technique of growing plants in a nutrient solution.
(b) Iron, manganese, copper, molybdenum, zinc, boron, chlorine and nickel.4. Micronutrients
(c) Potassium3. In plants, this is required in more abundant quantities in meristematic tissues, buds, leaves and root tips.
(d) Nitrogen is absorbed mainly as NO3 though some are also taken up as2. NO2 or NO4.
(e) Carbon, hydrogen, Oxygen, nitrogen, phosphorous, sulphur, potassium, calcium and magnesium.1. Macronutrients
(f) It is an important constituent of proteins involved in the transfer of electrons like ferredoxih and cytochromes.8. Iron
(g) Chlorosis is the loss of chlorophyll leading to yellowing in leaves.6. This symptom is caused by the deficiency of elements N, K, Mg, S Fe, Mn, Zn
(h) The movement of ions is usually called7. Flux
(i) The process of conversion of nitrogen (N2) to ammonia is termed as13. nitrogen- fixation.
(j) Rhizobium14. Symbiotic biological nitrogen fixation.
(k) At physiological pH, the ammonia is protonated to from NH+4 (ammonium) ion.9. Fate of ammonia.
(l) It involves the transfer of amino group from one amino acid to the keto group of a keto acid.10. Transamination
(m) It is also needed in the synthesis of auxin.12. Zinc.
(n) Chlorine11. It is absorbed in the form of chloride onion (Cl)
(o) Potassium plays an important role in the15. opening and closing of stomata.

Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 12 Mineral Nutrition with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Biology Mineral Nutrition MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 12 Mineral Nutrition with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 3 Politics of Planned Development with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 3 Politics of Planned Development with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Politics of Planned Development Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Politics of Planned Development Class 12 Objective Questions.

Politics of Planned Development Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
_______ was introduced to bring about revolutionary changes in agriculture.
(a) WhiteRevolution
(b) Green Revolution
(c) Yellow Revolution
(d) Pink Revolution

Answer

Answer: (b) Green Revolution


Question 2.
Which of the following is not a contributory factor for development?
(a) Abundance of national resources
(b) Character of people
(c) Frequent and free elections
(d) Level of technology

Answer

Answer: (b) Character of people


Question 3.
Which of these statements about the Bombay Plan is incorrect?
(a) It was a blueprint for India’s economic future
(b) It supported state-ownership of industry
(c) It was made by some leading industrialists
(d) It supported strongly the idea of planning

Answer

Answer: (a) It was a blueprint for India’s economic future


Question 4.
Which are the two models of development?
(a) Capitalist and Socialist
(b) Capitalist and Marxist
(c) Capitalist and Gandhism
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Capitalist and Socialist


Question 5.
The state which has achieved nearly total literacy in India is
(a) Tamil Nadu
(b) Andhra Pradesh
(c) Kerala
(d) Manipur

Answer

Answer: (c) Kerala


Question 6.
The idea of Five Year Plan was adopted in India from
(a) the United States of America
(b) Japan
(c) United Soviet Socialist Republics
(d) Australia

Answer

Answer: (c) United Soviet Socialist Republics


Question 7.
The Socialist model of development was related to
(a) The U.S.A.
(b) Europe
(c) USSR
(d) Pakistan

Answer

Answer: (c) USSR


Question 8.
Tribals of Odisha fear their displacement due to the extraction of which mineral?
(a) Copper
(b) Zinc
(c) Uranium
(d) Iron ore

Answer

Answer: (d) Iron ore


Question 9.
Which of the following ideas did not form part of the early phase of India’s development policy?
(a) Planning
(b) Liberalisation
(c) Co-operative Farming
(d) Self-sufficiency

Answer

Answer: (b) Liberalisation


Question 10.
During 1965-67 which state faced a near-famine situation?
(a) Tamil Nadu
(c) Andhra Pradesh
(b) Bihar
(d) Manipur

Answer

Answer: (c) Bihar


Question 11.
What was the name given to the model of decentralised planning adopted by the southern state of India?
(a) Kerala Model
(b) Tamil Nadu Model
(c) Andhra Pardesh Model
(d) Karnataka Model

Answer

Answer: (a) Kerala Model


Question 12.
What is the name of the document that the government of India prepares that has a plan for all its income and expenditure?
(a) Census Report
(b) Statistical Abstract
(c) Budget
(d) Union Addresses

Answer

Answer: (c) Budget


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 3 Politics of Planned Development with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Political Science Politics of Planned Development MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 3 Politics of Planned Development with Answers Read More »

error: Content is protected !!