Author name: Prasanna

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 4 India’s External Relations with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 4 India’s External Relations with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided India’s External Relations Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on India’s External Relations Class 12 Objective Questions.

India’s External Relations Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
When China annexed Tibet?
(a) 1930
(b) 1940
(c) 1950
(d) 1960

Answer

Answer: (c) 1950


Question 2.
Expand NEFA.
(a) North-Eastern Far Agency
(b) North Eastern Frontier Agency
(c) North-Eastern Fullest Agency
(d) North Eastern Farther Agency

Answer

Answer: (b) North Eastern Frontier Agency


Question 3.
India convened the Asian Relations Conference in March 1947 under the leadership of
(a) Dr. B.R. Ambedkar
(b) Dr. Radha Krishnan
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Rajendra Prasad

Answer

Answer: (c) Jawaharlal Nehru


Question 4.
Who exercised a profound influence in the formulation and implementation of India’s foreign policy from 1946 to 1964?
(a) Motilal Nehru
(b) Sardar Patel
(c) Indira Gandhi
(d) Jawaharlal Nehru

Answer

Answer: (d) Jawaharlal Nehru


Question 5.
Who accompanied the Tibetan spiritual leader Dalai Lama during the official Chinese visit to India in 1956?
(a) Hua Guofeng
(b) Zhao Ziyang
(c) Chinese Premier Zhou Enlai
(d) Li Peng

Answer

Answer: (c) Chinese Premier Zhou Enlai


Question 6.
Apartheid is the practice of
(a) religious discrimination
(b) racial discrimination
(c) linguistic differences
(d) human behaviour

Answer

Answer: (b) racial discrimination


Question 7.
The basis of India’s foreign policy is
(a) non-alignment
(b) promoting US bloc
(c) promoting USSR bloc
(d) aligning with China

Answer

Answer: (a) non-alignment


Question 8.
For the early freedom of which country India made an earnest effort by convening an international conference?
(a) Malaysia
(b) Indonesia
(c) Vietnam
(d) Singapore

Answer

Answer: (b) Indonesia


Question 9.
Why Britain attacked Egypt in 1956?
(a) over Suez Canal issue
(b) over Suzhou Canal issue
(c) over Panama Canal issue
(d) over Bruges Canal issue

Answer

Answer: (a) over the Suez Canal issue


Question 10.
Which conference marked the zenith of India’s engagement with the newly independent Asian and African nations?
(a) Bandung Conference
(b) Singapore Conference
(c) Egyptian Conference
(d) Malaysian Conference

Answer

Answer: (a) Bandung Conference


Question 11.
In the Nehru cabinet who was apprehensive of the future attack from china?
(a) Vallabhbhai Patel
(b) C. Rajagopalachari
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Jagjivan Ram

Answer

Answer: (a) Vallabhbhai Patel


Question 12.
After Nehru, the first Prime Minister to visit China was
(a) Lal Bahadur Shastri
(b) Indira Gandhi
(c) Rajiv Gandhi
(d) V.P. Singh

Answer

Answer: (c) Rajiv Gandhi


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 4 India’s External Relations with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Political Science India’s External Relations MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 4 India’s External Relations with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 5 Challenges to and Restoration of Congress System with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 5 Challenges to and Restoration of Congress System with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Challenges to and Restoration of Congress System Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Challenges to and Restoration of Congress System Class 12 Objective Questions.

Challenges to and Restoration of Congress System Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Indira Gandhi got the Congress Working Committee to adopt a Ten-Point Programme in ______
(a) April 1967
(b) May 1967
(c) June 1967
(d) July 1967

Answer

Answer: (b) May 1967


Question 2.
The factional rivalry between the Syndicate and Indira Gandhi came in the open ______
(a) Presidential Election, 1969
(b) Parliamentary Election, 1969
(c) State Election, 1969
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Presidential Election, 1969


Question 3.
The socialist leader who gave the strategy ‘non-congress’ was
(a) Giani Zail Singh
(b) V.V. Giri
(c) Ram Manohar Lohia
(d) V.P. Singh

Answer

Answer: (c) Ram Manohar Lohia


Question 4.
The era of coalition government began in India in
(a) 1971
(b) 2004
(c) 1989
(d) 1967

Answer

Answer: (c) 1989


Question 5.
The policy initiatives of Mrs.Indira Gandhi’s government did not include
(a) abolition of the privy purse
(b) nationalisation of banks
(c) nuclear tests
(d) ban on nuclear tests

Answer

Answer: (d) ban on nuclear tests


Question 6.
The fifth general election to Lok Sabha was held in _______
(a) October 1970
(b) November 1970
(c) January 1971
(d) February 1971

Answer

Answer: (d) February 1971


Question 7.
After the death of Shastri, there was an intense competition between Indira Gandhi and
(a) Ram Manohar Lohia
(b) K. Kamaraj
(c) Morarji Desai
(d) Karpoori Thakur

Answer

Answer: (c) Morarji Desai


Question 8.
The slogan of ‘garibi hatao’ was used before the
(a) 1952 elections
(b) 1967 elections
(c) 1971 elections
(d) 1977 elections

Answer

Answer: (c) 1971 elections


Question 9.
Shastri was the country’s Prime Minister from _____
(a) 1962 to 1965
(b) 1964 to 1966
(c) 1962 to 1967
(d) 1964 to 1969

Answer

Answer: (b) 1964 to 1966


Question 10.
The Indian leader who gave the slogan ‘Garibi Hatao’ was
(a) Lal Bahadur Shastri
(b) Indira Gandhi
(c) Jawaharlal Nehru
(d) B.R. Ambedkar

Answer

Answer: (b) Indira Gandhi


Question 11.
The chairman of the drafting committee of the Constituent Assembly was
(a) Lal Bahadur Shastri
(b) Indira Gandhi
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Dr. B.R. Ambedkar

Answer

Answer: (d) Dr. B.R. Ambedkar


Question 12.
The use of the English language was strongly opposed by the
(a) Gulzari Lal Nanda
(b) J. L. Nehru
(c) Charan Singh
(d) Karpoori Thakur

Answer

Answer: (d) Karpoori Thakur


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 5 Challenges to and Restoration of Congress System with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Political Science Challenges to and Restoration of Congress System MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 5 Challenges to and Restoration of Congress System with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 6 The Crisis of Democratic Order with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 6 The Crisis of Democratic Order with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided The Crisis of Democratic Order Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on The Crisis of Democratic Order Class 12 Objective Questions.

The Crisis of Democratic Order Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Find the odd one out in the context of the proclamation of Emergency.
(a) The call for ‘Total Revolution’
(b) The Railway Strike of 1974
(c) The Naxalite Movement
(d) The Allahabad High Court Verdict

Answer

Answer: (c) The Naxalite Movement


Question 2.
Through which Article of the Constitution, the government declared an emergency in 1975?
(a) Article 350
(b) Article 351
(c) Article 352
(d) Article 354

Answer

Answer: (c) Article 352


Question 3.
Shah Commission was appointed to inquire
(a) abuse of authority during an emergency
(b) domestic violence
(c) child labour
(d) conditions of Dalits

Answer

Answer: (a) abuse of authority during an emergency


Question 4.
The Janata Party made which election into a referendum on the Emergency?
(a) 1977
(b) 1980
(c) 1971
(d) 1984

Answer

Answer: (a) 1977


Question 5.
The ”state of emergency” was declared on
(a) 13th May 1971
(b) 23rd May 1972
(c) 25th June 1975
(d) 11th March 1975

Answer

Answer: (c) 25th June 1975


Question 6.
The Prime Minister of India during 1977-79 was
(a) Indira Gandhi
(b) Charan Singh
(c) Chandra Shekhar
(d) Morarji Desai

Answer

Answer: (d) Morarji Desai


Question 7.
After the 1977 general elections, which government came into power?
(a) Bharatiya Jana Sangh
(b) Congress
(c) Janata Party
(d) Socialist Party

Answer

Answer: (c) Janata Party


Question 8.
The railway strike of 1974 was called by ________ led by George Fernandes.
(a) National Coordination Committee
(b) National Coordination Corporation
(c) National Coordination Call
(d) National Coordination Association

Answer

Answer: (a) National Coordination Committee


Question 9.
Congress was defeated in the Lok Sabha elections of
(a) January 1975
(b) February 1976
(c) March 1977
(d) April 1977

Answer

Answer: (c) March 1977


Question 10.
When JP led a people’s march to the Parliament?
(a) 1975
(b) 1976
(c) 1977
(d) 1978

Answer

Answer: (a) 1975


Question 11.
Who left the Congress party and founded Bharatiya Kranti Dal in 1967?
(a) Sanjay Gandhi
(b) Jagjivan Ram
(c) Chaudhary Charan Singh
(d) Morarji Desai

Answer

Answer: (c) Chaudhary Charan Singh


Question 12.
The Bihar Movement in 1974 was led by
(a) Charu Majumdar
(b) Jayaprakash Narayan
(c) Morarji Desai
(d) C. Natarajan

Answer

Answer: (b) Jayaprakash Narayan


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 6 The Crisis of Democratic Order with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Political Science The Crisis of Democratic Order MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 6 The Crisis of Democratic Order with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 7 Rise of Popular Movements with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 7 Rise of Popular Movements with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Rise of Popular Movements Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Rise of Popular Movements Class 12 Objective Questions.

Rise of Popular Movements Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Dalit Panthers, a militant organisation was formed in which state?
(a) Uttar Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Rajasthan
(d) Bihar

Answer

Answer: (b) Maharashtra


Question 2.
Which popular movement led to the empowerment of women?
(a) Chipko Movement
(b) Anti-Arrack Movement
(c) Narmada Movement
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Anti-Arrack Movement


Question 3.
In the early 1990s, the BKU pressurised the state to accept its
(a) political demands
(b) social demands
(c) cultural demands
(d) economic demands

Answer

Answer: (d) economic demands


Question 4.
Dalit Panthers is a:
(a) Social Organisation
(b) Student federation
(c) Dalit Militant Organisaiton
(d) Pressure Group

Answer

Answer: (a) Social Organisation


Question 5.
Anti-Arrack Movement demanded the ban on the
(a) falling of trees
(b) practice of untouchability
(c) sale of alcohol
(d) construction of dam

Answer

Answer: (c) sale of alcohol


Question 6.
On what issue the villagers related to the Chipko movement protested?
(a) Deforestation and commercial logging
(b) Construction of big dams
(c) Untouchability
(d) Exploitation of Adivasis

Answer

Answer: (a) Deforestation and commercial logging


Question 7.
What was the main demand of the Chipko Movement?
(a) To prevent child marriages
(b) To fight against discrimination
(c) To prevent trees from being cut and fell
(d) To discontinue child labour

Answer

Answer: (c) To prevent trees from being cut and fell


Question 8.
One of the most successful social movement of the eighties was
(a) farmer’s movement
(b) anti-arrack movement
(c) movement for the right to information
(d) fish worker’s movement

Answer

Answer: (a) farmer’s movement


Question 9.
Which of these statements are incorrect regarding The Chipko Movement.
(a) Was an environmental movement to prevent cutting down of trees
(b) Raised questions of ecological and economic exploitation
(c) Was a movement against alcoholism started by the women
(d) Demanded that local communities should have control over their natural resources

Answer

Answer: (c) Was a movement against alcoholism started by the women


Question 10.
Mazdoor Kisan Shakti Sangathan started in 1990 in
(a) Rajasthan
(b) Madhya Pradesh
(c) Gujarat
(d) Maharashtra

Answer

Answer: (a) Rajasthan


Question 11.
Chipko Movement started in which of the following states?
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Uttarakhand
(d) Punjab

Answer

Answer: (c) Uttarakhand


Question 12.
The non-political organization ‘Bharatiya Kisan Union’ was formed by
(a) Brinda Karat
(b) George Fernandes
(c) Mahendra Singh Tikait
(d) Sanal Edamaruku

Answer

Answer: (c) Mahendra Singh Tikait


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 7 Rise of Popular Movements with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Political Science Rise of Popular Movements MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 7 Rise of Popular Movements with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 8 Regional Aspirations with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 8 Regional Aspirations with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Regional Aspirations Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Regional Aspirations Class 12 Objective Questions.

Regional Aspirations Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Which student group led the anti-foreigner movement in Assam?
(a) All Assam Workers Union
(b) All Assam Students Union
(c) All Assam Official Union
(d) All Assam Women Union

Answer

Answer: (b) All Assam Students Union


Question 2.
What was the anther name of Rajiv Gandhi – Longowal Accord?
(a) Maharashtra Accord
(b) Punjab Accord
(c) Uttar Pradesh Accord
(d) Kerala Accord

Answer

Answer: (b) Punjab Accord


Question 3.
Nagaland state was created in the year
(a) 1980
(b) 1963
(c) 1950
(d) 1970

Answer

Answer: (b) 1963


Question 4.
Rajiv Gandhi joined active politics after
(a) 1950
(b) 1960
(c) 1970
(d) 1980

Answer

Answer: (d) 1980


Question 5.
During the period between 1953 and 1974, lots of influence on the politics of Kashmir was exercised by the
(a) Congress
(b) Bhartiya Janata Party
(c) Communist Party of India
(d) Akali Dal

Answer

Answer: (a) Congress


Question 6.
Anandpur Sahib Resolution was passed at the conference of Akali Dal in _______
(a) 1971
(b) 1972
(c) 1973
(d) 1974

Answer

Answer: (c) 1973


Question 7.
The ”Kashmir issue” is a dispute between India and
(a) Bangladesh
(b) Sri Lanka
(c) Pakistan
(d) China

Answer

Answer: (c) Pakistan


Question 8.
‘Bodo’ is a community in
(a) Manipur
(b) Assam
(c) Mizoram
(d) Arunachal Pradesh

Answer

Answer: (b) Assam


Question 9.
Which two states were created in 1966?
(a) Delhi and Haryana
(b) Rajasthan and Gujarat
(c) Punjab and Haryana
(d) Maharashtra and Gujarat

Answer

Answer: (c) Punjab and Haryana


Question 10.
On the question of diversity which approach is adopted by India?
(a) Totalitarian approach
(b) Dictatorial approach
(c) Fascist approach
(d) Democratic approach

Answer

Answer: (d) Democratic approach


Question 11.
Master Tara Singh was a leader of
(a) SGPC
(b) AIADMK
(c) MDMK
(d) PDP

Answer

Answer: (a) SGPC


Question 12.
Which region is referred to as the ‘seven sisters’?
(a) East-West Region
(b) North-West Region
(c) South-East Region
(d) North-East Region

Answer

Answer: (d) North-East Region


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 8 Regional Aspirations with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Political Science Regional Aspirations MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 8 Regional Aspirations with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 13 Photosynthesis in Higher Plants with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 13 Photosynthesis in Higher Plants with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Photosynthesis in Higher Plants Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Photosynthesis in Higher Plants Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the Photosynthesis in Higher Plants Multiple Choice Questions of Class 11 Biology Chapter 13 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Photosynthesis in Higher Plants Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 13 Biology Class 11 and cross-check your answers during preparation.

I. Select the correct answer from the following questions:

Question 1.
Kranz anatomy is found in or is typical of
(a) C3 plants
(b) C4 plants
(c) C2 plants
(d) Succulents (CAM Plants)

Answer

Answer: (b) C4 plants


Question 2.
A cell that lacks chloroplast does not
(a) Utlize carbohydrates
(b) Evolve carbon dioxide
(c) Require water
(d) Liberate oxygen

Answer

Answer: (d) Liberate oxygen


Question 3.
Energy is transformed from the light reaction step to the dark reaction step by
(a) ATP
(b) RUBP
(c) ADP
(d) Chlorophyll

Answer

Answer: (a) ATP


Question 4.
Translocation of carbohydrates or sugars (photosynthetic products) in flowering plants occurs in the form of
(a) Glucose
(b) Starch
(c) Maltose
(d) Sucrose

Answer

Answer: (d) Sucrose


Question 5.
Photo-respiration is induced by
(a) High oxygen content
(b) High temperature
(c) High light intensity
(d) High CO2 content

Answer

Answer: (a) High oxygen content


Question 6.
AH vegetation is only due to
(a) Oxygen
(b) CO2
(c) Water
(d) Hydrogen

Answer

Answer: (c) Water


Question 7.
Site of dark reaction is
(a) Granum
(b) Unit membrane
(c) Lamella
(d) Stroma

Answer

Answer: (d) Stroma


Question 8.
All vegetation is only due to water was proved experimentally by
(a) Aristotle
(b) Van Helmont
(c) Joseph
(d) Stephen Hales

Answer

Answer: (b) Van Helmont


Question 9.
Vegetation always purifies the air was proved experimentally first by
(a) Liebig
(b) Warburg
(c) Stephen Hales
(d) Joseph Priestly

Answer

Answer: (d) Joseph Priestly


Question 10.
Reduction of NADP+ to NADPH occurs during
(a) PSI
(b) Calvin Cycle
(c) Cyclic photophosphorylation
(d) Non cyclic photophosphorylaction

Answer

Answer: (d) Non cyclic photophosphorylaction


Question 11.
Wastage of energy is associated with
(a) Krebs cycle
(b) Photorespiration
(c) Photosynthesis
(d) Glycolysis

Answer

Answer: (b) Photorespiration


Question 12.
Green plants convert solar energy into chemical energy of organic matter was proved by
(a) Joseph Priestly
(b) Van Mayer
(c) Semebier
(d) Lavoisier

Answer

Answer: (b) Van Mayer


Question 13.
When the rate of translocation is slow, the rate of photosyntheis shall
(a) Increase
(b) Decrease
(c) Remain Unaffected
(d) Become Zero

Answer

Answer: (b) Decrease


Question 14.
The first visible product of photosynthesis is
(a) Starch
(b) Glycogen
(c) Sugar
(d) Fatty acids

Answer

Answer: (b) Starch


Question 15.
The enzyme ribulose biphosphate carboxylase oxygenase is located in
(a) Mitochondria
(b) Chloroplasts
(c) Golgi bodies
(d) peroxisomes

Answer

Answer: (b) Chloroplasts


Question 16.
C4 plants are
(a) Dicots
(b) Monocots
(c) Both dicots and monocots
(d) Cereals

Answer

Answer: (c) Both dicots and monocots


Question 17.
Photosynthesis has two reaction complexes, one followed by the other. The second seaction complex
(a) Traps light energy
(b) Fixes carbon dioxide
(c) Synthesizes starch
(d) Evolves oxygen

Answer

Answer: (b) Fixes carbon dioxide


Question 18.
Calvin cycle of C4 plants operates in
(a) Stroma of bundle sheath chloroplasts
(b) The statement is wrong
(c) Grana of mesophyll chloroplasts
(d) Stroma of bundle sheath chloroplasts

Answer

Answer: (a) Stroma of bundle sheath chloroplasts


Question 19.
Flashing light experiment and existence of light and dark reactions were demonstrated first by
(a) Van iteil
(b) Emerson and Arnold
(c) Blackmann
(d) Warburg

Answer

Answer: (b) Emerson and Arnold


Question 20.
Mass flow hypothesis was given by
(a) Munch
(b) Dixon
(c) Devries
(d) Curtis

Answer

Answer: (a) Munch


Question 21.
Rate of photosynthesis is independent of
(a) CO2
(b) Quality of light
(c) Light duration
(d) Light intensity

Answer

Answer: (d) Light intensity


Question 22.
Carbon dioxide acceptor in C3 plants is
(a) RUBP
(b) PGA
(c) RMP
(d) PEP

Answer

Answer: (a) RUBP


Question 23.
Photosynthetic process is completed in
(a) mitochondria
(b) Chromatophores
(c) Chloroplasts
(d) Chlorophyll

Answer

Answer: (c) Chloroplasts


Question 24.
In photosynthesis
(a) CO2 is reduced while water is oxidised
(b) Both CO2 and H2O are oxidised
(c) CO2 is oxidised while H2O is reduced
(d) Both CO2 and H2O are oxidised

Answer

Answer: (a) CO2 is reduced while water is oxidised.


Question 25.
In C3 plants, the first stable product of photosynthesis is
(a) Ribulose biphosphate
(b) Oxaloacetic acid
(c) Phosphoglyceric acid
(d) Glvceraldehyde 3-phosphate

Answer

Answer: (c) Phosphoglyceric acid.


Question 26.
Chloroplast DNA or Cl DNA is
(a) Circular
(b) Single stranded
(c) Naked
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 27.
Photosynthetic units are of two types
(a) Photosystem I and II
(b) Chlorophylls and Carotenoids
(c) Carotenoids and phvcobilins
(d) Chlorophyll a and Chlorophyll b

Answer

Answer: (a) Photosystem I and II


Question 28.
Most effective wave length of light for photosynthesis is
(a) Yellow
(b) Green
(c) Red
(d) violet

Answer

Answer: (a) Red


Question 29.
Chloroplast pigments are
(a) Chlorophylls
(b) Phvcobilins
(c) Carotenoids
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 30.
During synthesis of a glucose molecule, ATP and NADPH consumed are respectively
(a) 12 and 8
(b) 18 and 12
(c) 15 and 12
(d) 30 and 20

Answer

Answer: (b) 18 and 12


Question 31.
If plant stop photosynthesis which gas will disappear
(a) CO2
(b) O2
(c) NH3
(d) N2

Answer

Answer: (b) O2


Question 32.
Which plant shows chloroplast dimorphism?
(a) Rice
(b) Sugar Beet
(c) Sugarcane
(d) Wheat

Answer

Answer: (c) Sugarcane


Question 33.
First product of photorespiration is
(a) Glycolate
(b) Glycine
(c) Phosphoglycolate
(d) Glyceine

Answer

Answer: (c) Phosphoglycolate


Question 34.
Which is a C4 Plant?
(a) Sugarcane
(b) sorghum
(c) Maize
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 35.
Natural hydrogen acceptor of Hill reaction is
(a) NADPH
(b) H2O
(c) NADP
(d) None of these

Answer

Answer: (c) NADP


Question 36.
Photorespiration is characteristic of
(a) CAM Plants
(b) C3 plants
(c) C4 Plants
(d) All of these

Answer

Answer: (b) C3/sub> plants


Question 37.
Calvin cycle is
(a) Dependent upon light
(b) Independent of light
(c) Inhibited by light
(d) Supported by light

Answer

Answer: (d) Supported by light


Question 38.
Which one is common product of both photosynthesis and respiration?
(a) ATP
(b) Chlorophyll
(c) Cytochrome
(d) Quinone

Answer

Answer: (a) ATP


Question 39.
C4 Cycle was discovered in
(a) Chrysanthemum
(b) Groundnut
(c) Apple/Pea
(d) Sugarcane

Answer

Answer: (d) Sugarcane


Question 40.
In C4 Plants, fixation of CO2 occurs in
(a) cortex of stem
(b) palisade tissue
(c) Transfusion
(d) Spongy mesophyll and bundle sheath cells

Answer

Answer: (d) Spongy mesophyll and bundle sheath cells


Question 41.
Calvin cycle is investigated by the use of
(a) C14
(b) C12
(c) O18
(d) O16

Answer

Answer: (a) C14


Question 42.
The first receiver of CO2 in C4 plants is :
(a) Malic acid
(b) Phosphophenol
(c) Qxaloacetic acid
(d) Aspartic acid

Answer

Answer: (c) Qxaloacetic acid


Question 43.
The acceptor of CO2 in C3 plants is
(a) Xglulose-5-Phosphate
(b) 3- phosphoglyceric acid
(c) Phosphoenol pyruvic acid
(d) Ribulose 1, 5 biphosphate

Answer

Answer: (c) Ribulose 1, 5 biphosphate


Question 44.
RUBP of Calvin cycle is called in C4 plants
(a) Secondary of final acceptor of CO2
(b) Primary acceptor of CO2
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Secondary of final cycle is called in CO2


II. Fill in the blanks:

Question 1.
All animals including human beings depend on …………. for their food.

Answer

Answer: plants


Question 2.
Green plants carry out …………….. process by which they use light energy to derive the synthesis of organic compounds.

Answer

Answer: photosynthesis a physico chemical


Question 3.
Photosynthesis is important for life due to two reasons: It is the ……………. by which all food gets synthesised on earth and is also responsible for the release of ………… into the atmosphere by plants.

Answer

Answer: mechanism, oxygen


Question 4.
A first ………., ………… of photosynthesis was thus described.

Answer

Answer: action, spectrum


Question 5.
A milestone contribution to the understanding of …………… was that made by a microbiologist, ………….. (1897-1985), who based on his studies of ………….. and green …………

Answer

Answer: photosynthesis, Cornelius van Niel, purple, bacteria


Question 6.
6CO2 + 12H2O ……………..

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 13 Photosynthesis in Higher Plants with Answers 1


Question 7.
The membrane system is responsible for trapping the light energy and synthesising of ………. and …………..

Answer

Answer: ATP, NADPH


Question 8.
The former sets or reactions since they are light dependent are called ……………

Answer

Answer: light reactions


Question 9.
ATP and NADPH, can theoretically take place in the dark and are called ……………

Answer

Answer: dark reactions


Question 10.
Chromatography, that literally means ‘…………..’

Answer

Answer: colour writing


Question 11.
We see in leaves is not due to a single pigment but due to four pigments: chlorophyll a (bright or blue green in the chromatogram), chlorophyll b (yellow green), ………… (yellow) and …………. (yellow to yellow-orange).

Answer

Answer: Xanthophylls, Carotenoids


Question 12.
Of course you are familiar with the. wavelength of the visibl specturm of light as well as the ……………

Answer

Answer: VIBGYOR


Question 13.
The pigments chlorophyll b and the carotenoids -Xanthophylls and carotene are called …………….

Answer

Answer: accessory pigments


Question 14.
In PSI the reaction centre chlorophyll a has an absoiption pea at 700 nm hence is called ……………. while in PS II it has absorption maxim.” at 680 nm, and is called ……………

Answer

Answer: P700, P680


Question 15.
When the two photosystems work in a series, first PS II and the: PS I, a process called …………….. occurs.

Answer

Answer: non-cyclic photo-phosphosylation


Question 16.
The Calvin pathway occurs in ……………

Answer

Answer: all photorynthetic plants


Question 17.
C4 plants are special they have a special type of …………. anatomy they tolerate higher ………….. they show a response to highligh ………., they lack a process called ………….. and have greate productivity.

Answer

Answer: leaf, temperatures, intensities, photorespiration


Question 18.
The particularly large cells around the vascular bundles of the C4 pathway plants are called ………….. and the leaves which have such anatomy are said to have ‘…………..’ anatomy.

Answer

Answer: bundle sheath cells, Kranz


Question 19.
In C3 plants some O2 does bind to RuBisco, and hence CO2 fixation is decreased. Here the RUBP instead of being converted to PGA is broken down in a pathway called …………….

Answer

Answer: Photorespiration


Question 20.
The C4 plants respond to ………….. and show higher rate of …………. while C3 plants have a much ………….

Answer

Answer: higher temperatures, photosynthesis, temperature optimum


III. Mark the statement True (T) or False (F)

Question 1.
Water stress causes the stomata to close hence reducing the CO2 availability.

Answer

Answer: True


Question 2.
Tropical plants have a higher temperature optimum than that of the plants adapted to temperate climates.

Answer

Answer: True


Question 3.
The C4 plants show saturation at about 450 µ. L-1 while C3 responds to increased CO2 concentration and saturation is seen only beyond 360µ. L-1

Answer

Answer: True


Question 4.
Green plants carry out ‘photosynthesis’, a physico-chemical process by which they use light energy to drive the synthesis of organic compounds.

Answer

Answer: True


Question 5.
Julius Von Sachs in 1770’s performed a series of experiment that revealed the essential role of air in growth of green plants.

Answer

Answer: False


Question 6.
Joseph Priestlay showed that sunlight is essential to the plant process that somehow purifies the air fouled by burning candles or breathing animals.

Answer

Answer: False


Question 7.
Jan Ingenhourz provided evidence for production of glucose when plants grow.

Answer

Answer: False


Question 8.
The former set of reations since they are light dependent, are called light reactions.

Answer

Answer: True


Question 9.
The pigments are organised into two discrete photochemical fight harvesting complexes (LHC) called photosystem I (PS-I) and Photosystem II (PS II).

Answer

Answer: True


Question 10.
Reduction is the most crucial step of the Calvin cycle where CO2 is utilised for the carboxylation of RUBP.

Answer

Answer: False


Question 11.
C4 Plants are special: They have a special type of leaf anatomy, they tolerate higher temperatures, they show a response to high fight intensities, they lack a process called photorespiration and have greater productivity of biomass.

Answer

Answer: True


Question 12.
The primary CO2 acceptor is 3 carbon molecule phosphoenol pyruvate (PEP) and is present in the mesophyll cells.

Answer

Answer: True


Question 13.
Oxygen is the major limiting factor for photosynthesis.

Answer

Answer: False


Question 14.
The C3 plants respond to higher temperatures and show higher rate of photosynthesis while C4 plants have a much lower temperature optimum.

Answer

Answer: False


Question 15.
The vascular bundles of the C4 pathway plants are called bundle sheath cells, and the leaves which have such anatomy are said to have ‘kranz’ anatomy.

Answer

Answer: True


IV Match the items in Column I with the items in Column II

Column IColumn II
(a) Photosynthesis1. Out 18 ADP
(b) It was not until about 1854 that Julius2. Law of limiting factors
(c) T.W Engelmann3. Consisting of cytochromes
(d) The former set of reactions since they are directly light driven4. a physico-chemical process
(e) Wavelength of the visible specturm5. light absorption, water splitting, oxygen release
(f) electrons transport system6. the plants adapted to temperate climates.
(g) Calvin cycle : In 18 ATP7. Von Sachs provided evidence for production of glucose when plants grow.
(h) Calvin cycle : In six CO28. of light as well as the VIBGYOR.
(i) RiBulose bisphosphate carboxy-lase-oxygenase9. Using a prism he split light into its spectral components and then illuminated a green alga, cladophora.
(j) Blackman’s (1905)10. are called dark reactions
(k) Tropical plants have a higher temperature optimum than11. out one Glucose
(l) Photochemical phase12. (RuBisco)
(m) PS I13. P700
(n) PS II14. Purple and green bacteria
(o) Cornelius Van Niel (1897 – 1985), who based on his studies of15. P680
Answer

Answer:

Column IColumn II
(a) Photosynthesis4. a physico-chemical process
(b) It was not until about 1854 that Julius7. Von Sachs provided evidence for production of glucose when plants grow.
(c) T.W Engelmann9. Using a prism he split light into its spectral components and then illuminated a green alga, cladophora.
(d) The former set of reactions since they are directly light driven10. are called dark reactions
(e) Wavelength of the visible specturm8. of light as well as the VIBGYOR.
(f) electrons transport system3. Consisting of cytochromes
(g) Calvin cycle : In 18 ATP1. Out 18 ADP
(h) Calvin cycle : In six CO211. out one Glucose
(i) RiBulose bisphosphate carboxy-lase-oxygenase12. (RuBisco)
(j) Blackman’s (1905)2. Law of limiting factors
(k) Tropical plants have a higher temperature optimum than6. the plants adapted to temperate climates.
(l) Photochemical phase5. light absorption, water splitting, oxygen release
(m) PS I13. P700
(n) PS II15. P680
(o) Cornelius Van Niel (1897 – 1985), who based on his studies of14. Purple and green bacteria

Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 13 Photosynthesis in Higher Plants with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Biology Photosynthesis in Higher Plants MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 13 Photosynthesis in Higher Plants with Answers Read More »

error: Content is protected !!