Author name: Prasanna

MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 4 Maps with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 4 Maps with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Maps Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 4 Geography Objective Questions.

Maps Class 6 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 6 Exams can download MCQ on Maps Class 6 with Answers from here. By practicing Class 6 Geography Chapter 4 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 6 SST Geography Chapter 4 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Which one is not a component of Map?
(i) Distance
(ii) Direction
(iii) Scale
(iv) Symbol

Answer

Answer: (iv) Symbol


Question 2.
When drawing a small area on a large scale is called:
(i) Plan
(ii) Map
(iii) Symbol
(iv) Sketch

Answer

Answer: (i) Plan


Question 3.
A large scale map is used to show:
(i) Small area
(ii) Large area
(iii) (i) & (ii) both
(iv) None

Answer

Answer: (i) Small area


Question 4.
A plan is a drawing of a small area on a:
(i) Small scale
(ii) Large scale
(iii) (i) & (ii) both
(iv) None

Answer

Answer: (ii) Large scale


Question 5.
Green colour is used for showing:
(i) Mountains
(ii) Plateaus
(iii) Plains
(iv) Waterbodies.

Answer

Answer: (iii) Plains


Question 6.
Topographical map are those
(a) Smaller than the atlas map
(b) Are used by engineers
(c) Larger than cadastral map
(d) Are based on actual survey of small area

Answer

Answer: (d) Are based on actual survey of small area


Question 7.
Symbol on map that represent human and physical features on surface of Earth is classified as
(a) Legend
(b) Grid
(c) Key
(d) Both a and c

Answer

Answer: (a) Legend


Question 8.
Which of the following is not the limitation of the globe
(a) Maximum distortion is seen in the region around the poles
(b) Represents earth on the flat surface
(c) Details are not given in the form of symbols
(d) Can study the detail part of the earth

Answer

Answer: (d) Can study the detail part of the earth


Question 9.
Atlas map are drawn on a ___________ scale.
(a) Infinite
(b) Small
(c) Very large
(d) Large

Answer

Answer: (b) Small


Question 10.
Plan is useful to show
(a) Details such as length and breadth of a room or place
(b) To find the location of place of the map
(c) Details of counties river, ocean
(d) Can be put together to make an Atlas

Answer

Answer: (a) Details such as length and breadth of a room or place


Question 11.
Which of the following is not among the cardinal direction
(a) South
(b) North-east
(c) East
(d) West

Answer

Answer: (b) North-east


Question 12.
Boundaries between different states are shown in __________ .
(a) Political Map
(b) Relief Map
(c) Vegetation
(d) Commercial Map

Answer

Answer: (a) Political Map


Question 13.
Usually top of the map indicates ___________ direction.
(a) West
(b) North
(c) South
(d) East

Answer

Answer: (b) North


Question 14.
Map showing the distribution of important crops, minerals, industries etc are called
(a) Distribution map
(b) Political map
(c) Divided map
(d) Physical map

Answer

Answer: (a) Distribution map


Question 15.
In map Light brown colour is used to show
(a) Rainfall
(b) Mountains
(c) Rivers
(d) Forest

Answer

Answer: (b) Mountains


Match the following

1.

Column -IColumn-II
1. Physical maps(a) contain specific information – Roads, rainfall, forest, industries
2. Political maps(b) contain natural features of the earth
3. Thematic maps(c) showing small areas with detailed information.
4. A small scale map(d) Showing cities, countries, states, towns etc.
5. A large scale map(e) contain large areas — continent or countries
Answer

Answer:

Column -IColumn-II
1. Physical maps(b) contain natural features of the earth
2. Political maps(d) Showing cities, countries, states, towns etc.
3. Thematic maps(a) contain specific information – Roads, rainfall, forest, industries
4. A small scale map(e) contain large areas — continent or countries
5. A large scale map(c) showing small areas with detailed information.

Fill in the blanks

1. A collection of map is called ……………………… .
(i) Symbol (ii) Atlas (iii) Scale (iv) Direction

Answer

Answer: (ii) Atlas


2. There are ……………………… components of Map.
(i) Three (ii) Four (iii) Five (iv) Six

Answer

Answer: (i) Three


3. A ……………………… is needed to represent a large distance.
(i) Symbol (ii) Atlas (iii) Scale (iv) Direction

Answer

Answer: (iii) three


4. There are ……………………… intermediate directions.
(i) one (ii) two (iii) three (iv) four

Answer

Answer: (iv) four


5. Conventional symbols are the universal symbols used in the map adopted by an ……………………… .
(i) Inter State Agreement (ii) National Agreement
(iii) bilateral agreement (iv) international agreement

Answer

Answer: (iv) international agreement


Picture Based Questions
MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 4
1. Look the picture given above and find out:
(i) In which direction is the river flowing?
(ii) What kind of road passes by the side of village Dumri?
(iii) On what type of railway line is Sunderpur situated?
(iv) On which side of the railway bridge is the police station situated?
(v) On which side of the railway line do the following lie?
(a) Chhatri (b) Church (c) Pond (d) Mosque
(e) River (f) Post and Telegraph Office (g) Graveyard

Answer

Answer:
(i) The river is following eastern to southern side.
(ii) Metalled Road
(iii) Broad Gauge
(iv) North side
(v) (a) South (b) South (c) North to the Broad gauge and south to the metre gauge
(d) North (e) South (f) South (g) South


2. Look the picture carefully given below and find out:
MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 4

Answer

Answer:
(i) Railway Line: Broad gauge, Metre Guage, Railway sation
(ii) Roads: Metalled, Unmetalled
(iii) Boundary: International, State, District
(iv) River, Well, Tank, Canal, Bridge
(v) Temple, Church, Mosque, Chhatri
(vi) Post Office, Post and Telegraph Office, Police Station
(vii) Settlement, Graveyard
(viii) Trees, Grass


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 4 Maps with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Maps Class 6 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 4 Maps with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 2 Role of the Government in Health with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 2 Role of the Government in Health with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Role of the Government in Health Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 2 Civics Objective Questions.

Role of the Government in Health Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on Role of the Government in Health Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 Civics Chapter 2 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST Civics Chapter 2 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Costa Rica is a country in:
(a) Europe
(b) South America
(c) North America

Answer

Answer: (b) South America


Question 2.
The healthiest country in the American continent is:
(a) Brazil
(b) Canada
(c) Costa Rica

Answer

Answer: (c) Costa Rica


Question 3.
The services that are easily available in rural areas is:
(a) Public services
(b) Private services
(c) None

Answer

Answer: (a) Public services


Question 4.
In 1996 the state that gave 40% of the entire state budget to Panchayats is:
(a) Tamil Nadu
(b) Karnataka
(c) Kerala

Answer

Answer: (c) Kerala


Question 5.
Health care is divided into:
(a) 6 categories
(b) 2 categories
(c) 3 categories

Answer

Answer: (b) 2 categories


Question 6.
Which country has the largest number of medical colleges in the world?
(a) United states of America
(b) India
(c) China

Answer

Answer: (b) India


Question 7.
In India about how many people die from tuberculosis every year?
(a) 5 lakh
(b) 2 lakh
(c) 7 lakh

Answer

Answer: (a) 5 lakh


Question 8.
RMPs are found in:
(a) Urban areas
(b) Rural areas
(c) Posh areas

Answer

Answer: (b) Rural areas


Question 9.
what do you mean by ‘medical tourist’?
(a) People from other village
(b) Foreigners came for medical treatments
(c) Indian goes for medical treatments in other countries
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Foreigners came for medical treatments
Medical tourist refers to the foreigners that came to hospitals, especially for medical treatment, where they are provided world class facilities at a lower rate comparative to the money they pay in their own country.


Question 10.
where do most doctors prefer to settle?
(a) Urban areas
(b) Rural areas
(c) Foreign region
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Urban areas
Most doctors prefer to settle in urban areas. Urban areas have a large number of doctors, many of them providing specialized services. There are hospitals and nursing homes that are privately owned.


Question 11.
How many people die by tuberculosis every year?
(a) 2 lakh
(b) 3 lakh
(c) 5 lakh
(d) 1 lakh

Answer

Answer: (c) 5 lakh
About five lakh people die from tuberculosis every year. This number is almost unchanged since Independence. Almost two million cases of malaria are reported every year.


Question 12.
which one is not a water borne disease?
(a) Diarrhea
(b) Hepatitis
(c) Worms
(d) Cancer

Answer

Answer: (d) Cancer
21% of communicable disease is water borne. For example, diarrhea, worms, hepatitis, etc.


Question 13.
what does PHC means?
(a) Private health center
(b) Public health center
(c) Primary health center
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Primary health center
These centers are trained in dealing with common illnesses and work under the supervision of doctors at the Primary Health Centre (PHC). Such a center covers many villages in a rural area.


Question 14.
How many children die every year in India?
(a) 2 million
(b) 5 million
(c) 1 million
(d) 4 million

Answer

Answer: (a) 2 million
According to UNICEF, more than two million children die every year in India from preventable infections


Question 15.
what do you mean by an OPD?
(a) Operation patient department
(b) Out Patient Department
(c) Out premier department
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Out Patient Department
An OPD is the Out Patient Department of the hospital where people are first brought in and treated without being admitted.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Costa Rica(a) Very expensive
2. India(b) 2,717 hospitals in India
3. Tax money(c) Healthiest country
4. 1950(d) Either free or at very low cost
5. Private(e) Providing health services
6. Public(f) Fourth largest producer of medicines
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Costa Rica(c) Healthiest country
2. India(f) Fourth largest producer of medicines
3. Tax money(e) Providing health services
4. 1950(b) 2,717 hospitals in India
5. Private(a) Very expensive
6. Public(d) Either free or at very low cost

Fill in the blanks

1. ……………. means our ability to remain free of illness and injuries.

Answer

Answer: health


2. ……………. has the largest number of medical colleges in the world and is among the largest producers of doctors.

Answer

Answer: India


3. India is the ……………. largest producer of medicines in the worl(d)

Answer

Answer: fourth


4. When health services are provided to people by the government these are called ……………. healthcare.

Answer

Answer: public


5. In India ……………. cases of malaria are reported every year.

Answer

Answer: 2 million


6. Registered Medical Practitioners are referred by ……………. .

Answer

Answer: RMPs


7. ……………. is a service that is organized by an individual or company for its own profit.

Answer

Answer: Private


8. ……………. health concerns are generally ignore(d)

Answer

Answer: Women’s


9. Government uses ……………. money for providing many public services.

Answer

Answer: tax


10. Private hospitals are ……………. while public hospitals are

Answer

Answer: expensive, cheap


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 2 Role of the Government in Health with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Role of the Government in Health Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 2 Role of the Government in Health with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 3 How the State Government Works with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 3 How the State Government Works with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided How the State Government Works Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 3 Civics Objective Questions.

How the State Government Works Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on How the State Government Works Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 Civics Chapter 3 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST Civics Chapter 3 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
The head of the executive is:
(a) Governor
(b) Minister
(c) Chief minister

Answer

Answer: (c) Chief minister


Question 2.
Government works at levels:
(a) 4
(b) 3
(c) 2

Answer

Answer: (b) 3


Question 3.
How many assembly constituencies Himachal Pradesh has?
(a) 56
(b) 68
(c) 67

Answer

Answer: (b) 68


Question 4.
An MLA is elected by the:
(a) People
(b) Government
(c) Chief minister

Answer

Answer: (a) People


Question 5.
Who appoints the chief minister and other minister?
(a) Prime minister
(b) MLA
(c) Governor

Answer

Answer: (c) Governor


Question 6.
Ministers and their portfolio are decided by:
(a) Chief minister
(b) Prime minister
(c) Governor

Answer

Answer: (a) Chief minister


Question 7.
what do you mean by Legislature?
(a) Member of opposition party
(b) Member in legislative assembly
(c) Member in ruling party
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Member in legislative assembly
All the MLAs who gather together in the Legislative Assembly are called Legislature.


Question 8.
what does MLAs dual responsibilities mean?
(a) As a MLA
(b) As a minister
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
Some MLAs have dual responsibilities. Dual responsibilities of some MLAs are one as an MLA and other a minister.


Question 9.
what name is given to the elected representatives who are not member of ruling party?
(a) Opposition
(b) Constituency
(c) Majority
(d) Press conference

Answer

Answer: (a) Opposition
Opposition refers to elected representatives who are not members of the ruling party and who play the role of questioning government decisions and actions as well as raise new issues for consideration in the Assembly.


Question 10.
Who becomes the chief minister?
(a) Leader of the winning party
(b) Leader of the losing party
(c) Prime minister of the country
(d) President of the country

Answer

Answer: (a) Leader of the winning party
A political party that MLAs have won more than half the number of constituencies in a state can be said to be in a majority. The leader of the winning party becomes the chief minister.


Question 11.
what is the full form of MLA?
(a) Member of Law Authority
(b) Member of Legal Arm
(c) Member of Legislative Assembly
(d) Member of Legislative Arm

Answer

Answer: (c) Member of Legislative Assembly
Members of the Legislative Assembly (MLAs) are elected by the people. They then become members of the legislative assembly and also form the government.


Question 12.
What do you mean by majority?
(a) Situation when more than half the number is on one idea
(b) Situation when less than half the number is on one idea
(c) Situation of equal voting
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Situation when more than half the number is on one idea
Majority is a situation when more than half the number in a group supports a decision or an ide(a) This is also called a simple majority.


Question 13.
What were organized by the assembly to discuss about government work?
(a) Live session
(b) Press conference
(c) Janta polls
(d) none of these

Answer

Answer: (b) Press conference
Soon after the discussion in the assembly, there was a press conference organized by the health minister.


Question 14.
What do you mean by coalition?
(a) Group of poor farmers
(b) Group of rich merchants
(c) Group of parties working together
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Group of parties working together
At times, the ruling party may not be a single party but a group of parties working together. This is called a coalition.


Question 15.
By whom the governor is appointed?
(a) MLA
(b) Central Government
(c) President
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Central Government
The Head of the State is the Governor. She/he is appointed by the Central Government to ensure that the State Government works within the rules and regulations of the Constitution.


Question 16.
Who is responsible for the welfare of the constituency?
(a) Prime Minister
(b) Chief Minister
(c) MLA
(d) None of these

Answer

Answer: (c) MLA
The MLA is responsible for the welfare of the constituency.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Constituency(a) Protest
2. Himachal Pradesh(b) Legislative Assembly
3. Chief minister(c) Head of the state
4. Rally(d) Real authority of the state
5. MLA(e) State
6. Governor(f) 68 assembly constituencies
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Constituency(e) State
2. Himachal Pradesh(f) 68 assembly constituencies
3. Chief minister(d) Real authority of the state
4. Rally(a) Protest
5. MLA(b) Legislative Assembly
6. Governor(c) Head of the state

Fill in the blanks

1. An MLA is a member of the ……………. .

Answer

Answer: Legislative Assembly


2. Every ……………. in India has a legislative assembly.

Answer

Answer: state


3. Each state in India is divided into ……………. .

Answer

Answer: constituencies


4. A ……………. is generally held in the assembly to discuss current problems.

Answer

Answer: debate


5. The head of the state is the ……………. .

Answer

Answer: Governor


6. ORS packets are given to those who are suffering from ……………. .

Answer

Answer: diarrhoea


7. The governor of the state is appointed by the ……………. government.

Answer

Answer: central


8. ……………. is the leader of the ruling party.

Answer

Answer: Chief minister


9. The head of the government consists of the council of ……………. headed by chief minister.

Answer

Answer: ministers


10. Every MLA is elected from one are(a) This area is known as ……………. .

Answer

Answer: constituency


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 3 How the State Government Works with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of How the State Government Works Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 3 How the State Government Works with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 15 Light

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 15 Light with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 7 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Light Class 7 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Light Class 7 MCQs Questions with Answers

Solving the Light Multiple Choice Questions of Class 7 Science Chapter 15 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Light Class 7 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 15 Science Class 7 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
Light travels in:
(a) curved line
(b) straight line
(c) linear line
(d) can’t say

Answer

Answer: (a)
Light travels in straight line.


Question 2
is the change of direction of light that is falling on a mirror.
(a) direction
(b) conversion
(c) reflection
(d) none of these

Answer

Answer: (a)
Reflection is the change of direction of light that is falling on a mirror.


Question 3.
The image formed by plane mirror is:
(a) erect
(b) virtual
(c) concave
(d) convex

Answer

Answer: (a)
The image formed by plane mirror is erect.


Question 4.
An image formed by a mirror or lens which is upright is:
(a) virtual
(b) concave
(c) erect
(d) convex

Answer

Answer: (a)
An image formed by plane mirror or lens which is upright is erect.


Question 5.
An image being in such a position that top and bottom are reversed is:
(a) erect
(b) virtual
(c) concave
(d) inverted

Answer

Answer: (a)
An image being in such a position that top and bottom are reveresed is inverted.


Question 6.
The image formed by a plane mirror is:
(a) erect
(b) laterally inverted
(c) convex
(d) concave

Answer

Answer: (a)
The image formed by a plane mirror is laterally inverted.


Question 7.
A spherical mirror is a part of:
(a) sphere
(b) rectangle
(c) circle
(d) square

Answer

Answer: (a)
Spherical mirror is a part of sphere.


Question 8.
The most common example of a curved mirror is a:
(a) concave mirror
(b) erect mirror
(c) convex mirror
(d) spherical mirror

Answer

Answer: (a)
The most common example of a curved mirror is a spherical mirror.


Question 9.
If the reflecting surface of a spherical mirror is then it is called a concave mirror.
(a) concave
(b) erect
(c) convex
(d) virtual

Answer

Answer: (a)
If the reflecting surface of a spherical mirror is concave, then it is a concave mirror.


Question 10.
If reflecting surface is convex, then it is a:
(a) concave mirror
(b) erect
(c) virtual
(d) convex mirror

Answer

Answer: (a)
If reflecting surface is convex, then it is a convex mirror.


Question 11.
An image formed on a screen is called:
(a) virtual image
(b) concave image
(c) real image
(d) convex image

Answer

Answer: (a)
An image formed on a screen is called real image.


Question 12.
An image which cannot be obtained on a screen is called:
(a) erect image
(b) concave image
(c) virtual image
(d) real image

Answer

Answer: (a)
An image which cannot be obtained on a screen is called virtual image.


Question 13.
The image formed by a plane mirror is called:
(a) virtual
(b) real
(c) erect
(d) concave

Answer

Answer: (a)
An image formed by a plane mirror is virtual.


Question 14.
The image formed by a concave mirror can be smaller or larger in size than the object, the image may also be real or:
(a) erect
(b) virtual
(c) convex
(d) concave

Answer

Answer: (a)
The image formed by concave mirror can be smaller or larger in size than the object, the image may also be real or virtual.


Question 15.
The mirror used by doctor for examining eyes, ears, nose and throat is:
(a) real
(b) concave
(c) virtual
(d) convex

Answer

Answer: (a)
The mirror used by doctor for examining eyes, ears, nose and throat is concave.


Question 16.
Mirrors used by dentists to see an enlarged image of the teeth are:
(a) concave
(b) real
(c) virtual
(d) convex

Answer

Answer: (a)
Mirrors used by dentists to see an enlarged image of the teeth are concave.


Question 17.
Image of objects spread over a large area form in:
(a) concave mirror
(b) virtual mirror
(c) spherical mirror
(d) convex miri’or

Answer

Answer: (a)
Image of objects spread over a large area form in convex mirror.


Question 18.
Image formed is same as the object in which of the following mirror:
(a) plane
(b) convex
(c) concave
(d) spherical

Answer

Answer: (a)
Image formed is same as the object is in plane mirror.


Question 19.
The mirror used in scooters, cars etc. to see the vehicles coming from the back is:
(a) concave mirror
(b) convex mirror
(c) plane mirror
(d) virtual mirror

Answer

Answer: (a)
The mirror used as a shaving mirror is plane mirror.


Question 20.
The mirror used as a shaving mirror is:
(a) plane
(b) convex
(c) concave
(d) spherical

Answer

Answer: (a)
The rotten dead matter in the soil is called sand.


Question 21.
Which of the foilowing mirror is a car mirror made up of convex mirror that reflects the view out of the rear window?
(a) concave mirror
(b) rear-view mirror
(c) convex mirror
(d) none of these

Answer

Answer: (a)
Rear view mirror is a car mirror made up of convex mirror.


Question 22.
Lens are widely used in:
(a) spectacles
(b) telescopes
(c) microscope
(d) all of these

Answer

Answer: (a)
Lens are widely used in spectacles, telescopes and microscopes.


Question 23.
Those lenses which feel thicker in the middle than that the edges are:
(a) concave lens
(b) real lens
(c) convex lens
(d) can’t say

Answer

Answer: (a)
Those lenses which feel thicker in the middle than the edges are convex lens.


Question 24.
Light can pass through lenses as they are:
(a) translucent
(b) opaque
(c) black
(d) transparent

Answer

Answer: (a)
Light can pass through lenses as they are transparent.


Question 25.
Looking through a lens at the sun or a bright light is:
(a) easy
(b) dangerous
(c) difficult
(d) good

Answer

Answer: (a)
Looking through a lens at the sun or bright light is dangerous.


Question 26.
Those lenses which feel thinner in the middle then at the edges are:
(a) concave
(b) convex
(c) real
(d) spherical

Answer

Answer: (a)
Those lenses which feel thinner in the middle than the edges are concave lens.


Question 27.
Convex lens converges the light generally falling on it and it is called:
(a) diverging lens
(b) concave lens
(c) converging lens
(d) coming lens

Answer

Answer: (a)
Convex lens converges the light generally falling on it and is called converging lens.


Question 28.
A convex lens can form:
(a) horizontal and vertical image
(b) real and inverted image
(c) real and virtual image
(d) virtual and erect image

Answer

Answer: (a)
A convex lens can form real and inverted image.


Question 29.
A concave lens diverges the light and is called a:
(a) diverging lens
(b) converging lens
(c) convex lens
(d) real lens

Answer

Answer: (a)
A concave lens diverges the light and is called a diverging lens.


Question 30.
When the object is placed very close in the lens, the image formed is virtual erect and:
(a) real
(b) smaller in size
(c) magnified
(d) bigger in size

Answer

Answer: (a)
When the object is placed very close to the lens, the image formed is virtual, erect and magnified.


Question 31.
When used to see objects magnified, the concave lens is called a:
(a) virtual glass
(b) erect glass
(c) real glass
(d) magnified glass

Answer

Answer: (a)
When used to see objects magnified, the convex lens is called a magnified glass.


Question 32.
The image formed by a concave lens is always virtual, erect and:
(a) bigger in size
(b) smaller in size
(c) medium in size
(d) all of these

Answer

Answer: (a)
The image formed by a concave lens is always virtual, erect and small in size.


Question 33.
Rainbow has:
(a) five colours
(b) seventeen colours
(c) six colours
(d) seven colours

Answer

Answer: (a)
Rainbow has seven colours.


Question 34.
Newton’s disc is a disc with seven colours which appear on rotating.
(a) black
(b) green
(c) white
(d) blue

Answer

Answer: (a)
Newton’s disc is a disc with seven colours which appears white on rotating.


Question 35.
The sunlight is said to be white light, a prism splits sunlight into:
(a) seven colours
(b) seventeen colours
(c) seven hundred colours
(d) seventy colours

Answer

Answer: (a)
A sunlight is said to be white light, a prism splits sunlight into seven colours.


Match the column A with column B:

Question 1.

Column-AColumn-B
 (a) Light(i) are transparent
(b) Lens(ii) straight line
(c) Doctors use(iii) spectacles, microscopes and telescopes
(d) Reflectors of torches, headlights of cars are(iv) concave mirrors
(e) Light passes through lens becuase they(v) concave in shape
Answer
Column-AColumn-B
 (a) Light(ii) straight line
(b) Lens(iii) spectacles, microscopes and telescopes
(c) Doctors use(iv) concave mirrors
(d) Reflectors of torches, headlights of cars are(v) concave in shape
(e) Light passes through lens becuase they(i) are transparent

Question 2.

Column-AColumn-B
(a) Change of direction of light that falling on a mirror(i) laterally inverted
(b) The image formed by plane mirror(ii) reflection
(c) Image formed on a screen(iii) virtual image
(d) Concave lens(iv) real image
(e) Image cannot formed on a screen(v) magnifying glass
Answer
Column-AColumn-B
(a) Change of direction of light that falling on a mirror(ii) reflection
(b) The image formed by plane mirror(i) laterally inverted
(c) Image formed on a screen(iv) real image
(d) Concave lens(v) magnifying glass
(e) Image cannot formed on a screen(iii) virtual image

State the following statements are True or False:

Question 1.
The image of an object seen through concave lens is always real and erect.

Answer

False


Question 2.
The white light is made up of four colours.

Answer

False


Question 3.
ENT doctors use convex mirror.

Answer

False


Question 4.
The mirror used in scooters, cars etc. to see vehicle coming from back is concave mirror.

Answer

False


Question 5.
The image formed by convex mirror is always erect and small.

Answer

True


Question 6.
Light travels in straight line.

Answer

True


Question 7.
Lenss are widely used in spectacles, microscopes and telescopes.

Answer

True


Question 8.
Mirror is polished or a shinning reflecting surface.

Answer

True


Question 9.
If the reflecting surface is convex, then it is a concave mirror.

Answer

False


Question 10.
Real image can be obtained on a screen.

Answer

True


Fill in the blanks:

Question 1.
………………………. mirrors can form images of objects spread over a large area.

Answer

Rear-veiw


Question 2.
There are ………………………. colours in rainbow.

Answer

seven


Question 3.
The most common example of a curved mirror is ………………………. mirror.

Answer

spherical


Question 4.
Light travels along ………………………. line.

Answer

straight


Question 5.
The concave lens diverge the light generally and it is called ………………………. lens.

Answer

diverging


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 15 Light with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 7 Science Light MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 15 Light Read More »

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 16 Water: A Precious Resource

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 16 Water: A Precious Resource with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 7 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Water: A Precious Resource Class 7 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Water: A Precious Resource Class 7 MCQs Questions with Answers

Solving the Water: A Precious Resource Multiple Choice Questions of Class 7 Science Chapter 16 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Water: A Precious Resource Class 7 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 16 Science Class 7 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
The ground water bearing layer of the earth which is below the water table is:
(a) water table
(b) sea level
(c) aquifer
(d) none of these

Answer

(c) aquifer
Aquifer is the place where the ground water is stored between layer of hard rock below the water table.


Question 2.
The cause of depletion of water table is:
(a) increasing industries
(b) water table
(c) rain water
(d) none of these

Answer

(a) increasing industries
Increasing industries is the cause of depletion of water table.


Question 3.
Minimum wastage of water is called:
(a) water management
(b) water cycle
(c) sea level
(d) none of these

Answer

(a) water management
Minimum wastage of water is called water management.


Question 4.
The solid parts of the earth’s crust called:
(a) atmosphere
(b) lithosphere
(c) hydrosphere
(d) none of these

Answer

(b) lithosphere
The solid part of earth’s crust called lithosphere.


Question 5.
The gases surrounding the earth is:
(a) hydrosphere
(b) atmosphere
(c) lithosphere
(d) none of these

Answer

(b) atmosphere
The gases surrounding the earth is atmosphere.


Question 6.
Water and forest are:
(a) non-renewable resources
(b) water cycle
(c) renewable resources
(d) none of these

Answer

(c) renewable resources
Water and forest are renewable resources.


Question 7.
Top soil and petroleum are:
(a) non-renewable resources
(b) water cycle
(c) renewable resources
(d) none of these

Answer

(a) non-renewable resources
Top soil and petroleum are non-renewable resources.


Question 8.
The traditional way of collecting water was:
(a) bawaris
(b) well
(c) rivers
(d) none of these

Answer

(a) bawaris
Bawari was the traditional way of collecting water.


Question 9.
People obtain ground water through:
(a) wells
(b) hand pump
(c) both (a) and (c)
(d) none of these

Answer

(c) both (a) and (c)
People obtain ground water through hand pumps and wells.


Question 10.
To minimise the wastage of water is:
(a) wash cloth with machine
(b) wash the floor everyday.
(c) turn off taps while brushing
(d) none of these

Answer

(c) turn off taps while brushing
To minimise the wastage of water is turn off taps while brushing.


Question 11.
The advantages of water harvesting are:
(a) soil and water pollution is reduced
(b) the effects of drought are essential
(c) an improvement of water quality
(d) all of these

Answer

(d) all of these
All of these statements are the advantages of water


Question 12.
In wells, boring and hand pumps water comes from:
(a) sea
(b) rivers
(c) ground water
(d) none of these

Answer

(c) ground water
In wells, boring and hand pumps water comes horn ground water.


Question 13.
Main source of water on earth is:
(a) rain
(b) snow
(c) glaciers
(d) all the above

Answer

(a) rain
Rain is main source of water on earth.


Question 14.
Which of the following helps in raising water table ?
(a) rain water harvesting
(b) making artificial lakes
(c) crop harvesting
(d) none of these

Answer

(a) rain water harvesting
Rain water harvesting helps in raising water table.


Question 15.
What from this source cannot be consumed ?
(a) lake
(b) rain
(c) river
(d) sea

Answer

(d) sea
This source cannot be consumed from sea.


Question 16.
One of these is not a source of surface water:
(a) rain
(b) river
(c) lake
(d) spring

Answer

(c) lake
Spring is not a source of surface water.


Question 17.
Purest form of natural water is:
(a) rainwater
(b) ground water
(c) sea water
(d) spring water

Answer

(a) rainwater
Rain water is the purest form of natural water.


Question 18.
This method does not result in conservation of water:
(a) recycling water
(b) planting more trees
(c) cutting vegetation
(d) using drip irrigation

Answer

(c) cutting vegetation
Cutting vegetation does not conserve plant.


Question 19.
This is level of ground water:
(a) aquifer
(b) water table
(c) sea level
(d) both (a) and (b)

Answer

(b) water table
Level of water is water table.


Question 20.
This method of irrigation can minimise wastage of water:
(a) irrigation by pipes
(b) irrigation by drip
(c) irrigation by channels
(d) none of these

Answer

(b) irrigation by drip
Irrigation by drip can minimise wastage of water.


Question 21.
Seeping of water into the soil is called:
(a) infiltration
(b) irrigation
(c) depletion
(d) replenishing

Answer

(a) infiltration
Seeping of water into the soil is called infiltration.


Question 22.
Which is not responsible for shortage:
(a) rapid growth of industries
(b) increasing population
(c) heavy rainfall
(d) mismanagement of water resources

Answer

(d) mismanagement of water resources
Heavy rainfall is not responsible for shortage.


Question 23.
The total water:
(a) in the lakes and rivers of the world remains constant
(b) under the ground remains constant
(c) in the seas and oceans of the world remains constant
(d) of the world remains constant

Answer

(d) of the world remains constant
The total water of the world remains constant.


Question 24.
The World Water Day is on:
(a) 22nd March
(b) 23rd March
(c) 21st March
(d) 24th March

Answer

(a) 22nd March
The world water day is on 22nd March.


Question 25.
Earth appears blue because:
(a) 81% of the earth’s surface is covered with water
(b) 91% of the earth’s surface is covered with water
(c) 61% of the earth’s surface is covered with water
(d) none of these

Answer

(a) 81% of the earth’s surface is covered with water
Earth appears blue because 81% of the earth’s surface is covered with water.


Question 26.
Snow and ice, is present as ice caps in the form of:
(a) liquid
(b) solid
(c) gas
(d) none of these

Answer

(b) solid
Snow and ice is present in the form of solids.


Question 27.
Water is present in lakes in the form of:
(a) solid
(b) liquid
(c) gas
(d) none of these

Answer

(b) liquid
Water is present in the form of liquid.


Question 28.
The water vapour is present in the air, in the form of:
(a) solid
(b) liquid
(c) gas
(d) none of these

Answer

(c) gas
Water vapour is present in the form of gas.


Match the column A with column B:

Question 1.

Column-AColumn-B
(a) World Water Day(i) ice, snow
(b) Solids(ii) rivers, oceans
(c) Gas(iii) 22nd March
(d) Liquid(iv) air
Answer
Column-AColumn-B
(a) World Water Day(iii) 22nd March
(b) Solids(i) ice, snow
(c) Gas(iv) air
(d) Liquid(ii) rivers, oceans

Question 2.

Column-AColumn-B
(a) Upper limit(i) rain water
(b) Seeping of water(ii) water table
(c) Purest form(iii) infiltration
(d) Conservation of water(iv) by planting more trees
Answer
Column-AColumn-B
(a) Upper limit(ii) water table
(b) Seeping of water(iii) infiltration
(c) Purest form(i) rain water
(d) Conservation of water(iv) by planting more trees

State the following statements are True or False:

Question 1.
A technique using broad tubing to water plants directly is drip irrigation.

Answer

False


Question 2.
Overflowing of water tank should be avoided.

Answer

True


Question 3.
Decreasing population is a cause of depletion of water table.

Answer

False


Question 4.
Water harvesting is very important in low rainfall area.

Answer

True


Question 5.
Main source of water on earth is snow.

Answer

False


Question 6.
Purest form of natural water is rain water.

Answer

True


Question 7.
Recycling water is a method of conserve water.

Answer

True


Question 8.
Spring is a source of surface water.

Answer

False


Question 9.
Rapid growth is not responsible for shortage.

Answer

False


Question 10.
Rain are the ultimate source of water.

Answer

True


Question 11.
Water from rivers is the only source for irrigation in the fields.

Answer

False


Question 12.
The fresh water stored in the ground is much more than that present in the rivers and lakes of the world.

Answer

True


Fill in the blanks:

Question 1.
People obtain ground water through …………………. and ………………….

Answer

well and pumps


Question 2.
Three forms of water are …………………. , …………………. and ………………….

Answer

solids, liquid, gas


Question 3.
The water bearing layer of the earth is ………………….

Answer

aquifer


Question 4.
The process of water seepage into the ground is called ………………….

Answer

infiltration


Question 5.
…………………. is the source of water in wells and tube-wells.

Answer

Ground water


Question 6.
Soil and water pollution is reduced by ………………….

Answer

water harvesting


Question 7.
…………………. of the earth’s surface is covered with water.

Answer

81%


Question 8.
…………………. of water is called water management.

Answer

Minimum wastage


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 16 Water: A Precious Resource with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 7 Science Water: A Precious Resource MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 16 Water: A Precious Resource Read More »

MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 5 Major Domains of the Earth with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 5 Major Domains of the Earth with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Major Domains of the Earth Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 5 Geography Objective Questions.

Students can also visit the most accurate and elaborate NCERT Solutions for Class 6 Geography Chapter 5 (Hindi Medium). Every question of the textbook has been answered here.

Major Domains of the Earth Class 6 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 6 Exams can download MCQ on Major Domains of the Earth Class 6 with Answers from here. By practicing Class 6 Geography Chapter 5 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 6 SST Geography Chapter 5 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
The Tropic of Cancer, the Equator and the Tropic of Capricorn pass through:
(i) Asia
(ii) Africa
(iii) South America
(iv) Antarctica

Answer

Answer: (ii) Africa


Question 2.
The combined landmass of Europe and Asia is called:
(i) Asia
(ii) Africa
(iii) South America
(iv) Eurasia

Answer

Answer: (iv) Eurasia



Question 3.
Name the Blue Planet:
(i) Earth
(ii) Oceans
(iii) Mountains
(iv) Rivers

Answer

Answer: (i) Earth


Question 4.
The first woman climber on the peak of Mt. Everest is:
(i) Bachendri Pal
(ii) Junko Tabei
(iii) Edmund Hillary
(iv) None

Answer

Answer: (ii) Junko Tabei


Question 5.
A narrow strip of land joining two landmasses is called:
(i) Strait
(ii) Isthmus
(iii) Strip
(iv) Beach

Answer

Answer: (ii) Isthmus


Question 6.
About 29% of Earth is covered with:
(i) Land
(ii) Water
(iii) Mountains
(iv) Rivers

Answer

Answer: (i) Land


Question 7.
More than 97% of the Earth’s water is found in the:
(i) Land
(ii) Ocean
(iii) Mountains
(iv) Rivers

Answer

Answer: (ii) Ocean


Question 8.
Which water is too salty?
(i) Land
(ii) Ocean
(iii) Mountains
(iv) River

Answer

Answer: (ii) Ocean


Question 9.
Maitri and Dakshin Gangotri are the India’s research stations situated in:
(i) Asia
(ii) Africa
(iii) South America
(iv) Antarctica

Answer

Answer: (iv) Antarctica


Question 10.
Which ocean is triangular in shape?
(i) Pacific
(ii) Indian
(iii) Atlantic
(iv) Arctic

Answer

Answer: (ii) Indian


Question 11.
Which one of the following continents lies on both sides of the equator
(a) South America
(b) Australia
(c) Africa
(d) Europe

Answer

Answer: (c) Africa


Question 12.
Which of the following is NOT a continent?
(a) India
(b) Africa
(c) Europe
(d) Australia

Answer

Answer: (a) India


Question 13.
The _____________ ocean is named after a country
(a) Arctic
(b) Indian
(c) Antarctic
(d) Pacific

Answer

Answer: (b) Indian


Question 14.
Which of the following is NOT among the major domains of the earth?
(a) Lithosphere
(b) Hydrosphere
(c) Stratosphere
(d) Atmosphere

Answer

Answer: (c) Stratosphere


Question 15.
The domain of the earth consisting of solid rocks is
(a) Hydrosphere
(b) Atmosphere
(c) Lithosphere
(d) Mesosphere

Answer

Answer: (c) Lithosphere


Question 16.
The major constituent of atmosphere by percent is
(a) Oxygen
(b) Nitrogen
(c) Hydrogen
(d) Carbon

Answer

Answer: (b) Nitrogen


Question 17.
The water mass of the earth including oceans, seas, rivers etc in the atmosphere
(a) Hydrosphere
(b) Lithosphere
(c) Atmosphere
(d) Biosphere

Answer

Answer: (a) Hydrosphere


Question 18.
The highest mountain peak on the earth is
(a) Everest
(b) K2
(c) Aravalli
(d) Kanchenjunga

Answer

Answer: (a) Everest


Question 19.
Which of the following NOT among the different layers of the atmosphere
(a) Hydrosphere
(b) Troposphere
(c) Thermosphere
(d) Mesosphere

Answer

Answer: (a) Hydrosphere


Question 20.
Which of the following is NOT an ocean
(a) Indian
(b) Pacific
(c) Antarctica
(d) Atlantic

Answer

Answer: (c) Antarctica


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. Largest ocean(a) Indian Ocean
2. 2nd largest ocean(b) Pacific Ocean
3. 3rd largest ocean(c) Atlantic Ocean
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Largest ocean(b) Pacific Ocean
2. 2nd largest ocean(c) Atlantic Ocean
3. 3rd largest ocean(a) Indian Ocean

2.

Column-IColumn-II
1. Asia(a) Arctic Ocean in North and Pacific Ocean in West and Atlantic Ocean in South.
2. Africa(b) Atlantic Ocean in East and Pacific Ocean West.
3. South America(c) Indian Ocean in East and Atlantic Ocean in West.
4. Europe(d) Indian Ocean in south and Pacific Ocean in the East.
5. North America(e) Arctic Ocean in North and Atlantic Ocean in West.
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Asia(d) Indian Ocean in south and Pacific Ocean in the East.
2. Africa(c) Indian Ocean in East and Atlantic Ocean in West.
3. South America(b) Atlantic Ocean in East and Pacific Ocean West.
4. Europe(e) Arctic Ocean in North and Atlantic Ocean in West.
5. North America(a) Arctic Ocean in North and Pacific Ocean in West and Atlantic Ocean in South.

Fill in the blanks

1. The solid portion of the Earth on which we live is called the ……………………… .

Answer

Answer: Lithosphere


2. The large landmasses are known as the ……………………… .

Answer

Answer: continents


3. Marina Trench, the deepest part of the Earth, lies in the ……………………… .

Answer

Answer: Pacific Ocean


4. ……………………… was the first man of India to climb on the peak of Mt. Everest.

Answer

Answer: Tenzing Norgay Sherpa


5. The combined landmass of Europe and Asia is called ……………………… .

Answer

Answer: Eurasia


6. The world’s largest hot desert is ……………………… .

Answer

Answer: Sahara


7. The world’s longest river the ……………………… flows through Africa.

Answer

Answer: Nile


8. North America and South America are linked by a very narrow strip of land called the ……………………… .

Answer

Answer: (Isthmus) of Panama


9. ……………………… has the wold’s largest river, the Amazon.

Answer

Answer: South America


10. More than 71% of the Earth is covered with ……………………… .

Answer

Answer: water


Picture Based Questions

1. In the given world’s map carefully mark the following.
(i) Oceans: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Arctic Ocean
(ii) Continents: Asia, Europe, Africa, North America, South America, Australia and Antarctica.

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 5


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 5 Major Domains of the Earth with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Major Domains of the Earth Class 6 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 5 Major Domains of the Earth with Answers Read More »

error: Content is protected !!