Author name: Prasanna

MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 4 Growing up as Boys and Girls with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 4 Growing up as Boys and Girls with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Growing up as Boys and Girls Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 4 Civics Objective Questions.

Growing up as Boys and Girls Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on Growing up as Boys and Girls Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 Civics Chapter 4 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST Civics Chapter 4 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Samoa island is located in:
(a) Atlantic Ocean
(b) Pacific Ocean
(c) Indian Ocean

Answer

Answer: (b) Pacific Ocean


Question 2.
Girls in Samoan are free when they become:
(a) Adult
(b) Married
(c) Teenagers

Answer

Answer: (c) Teenagers


Question 3.
Whose work is devalued?
(a) Men
(b) Women
(c) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (b) Women


Question 4.
Which was a very important activity on the Samoan islands in 1920s?
(a) Fishing
(b) Weaving
(c) Farming

Answer

Answer: (a) Fishing


Question 5.
Which of the following is not a toy of the girls?
(a) Guns
(b) Kitchen set
(c) Doll

Answer

Answer: (a) Guns


Question 6.
How the provision of crèches helped many women?
(a) Helps women to take up employment inside the home
(b) Helps women to take up employment outside the home
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Helps women to take up employment outside the home
The provision of crèches helps many women to take up employment outside the home. It also makes it possible for more girls to attend schools.


Question 7.
Why the wages of the domestic workers are very low?
(a) Work done by they are lesser in value
(b) They do unpaid jobs
(c) There is not much demand of their work
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Work done by they are lesser in value
The wages of the domestic workers are very low because the work those domestic workers do, does not have much value.


Question 8.
what was the purpose for setting up Anganwadis in several villages?
(a) Adult education centers
(b) Child care centers
(c) Health centers
(d) Yoga centers

Answer

Answer: (b) Child care centers
The government has set up Anganwadis in several villages. These are Child care centers.


Question 9.
what girls were given to play while boys were given cars?
(a) Bus
(b) Trains
(c) Trucks
(d) Dolls

Answer

Answer: (d) Dolls
Boys are usually given cars to play with and girls’ dolls. Both toys can be a lot of fun to play with.


Question 10.
Which one activity was not associated with the Samoan children in the 1920s?
(a) Fishing
(b) Planting coconuts
(c) Playing cricket
(d) Looking after their siblings

Answer

Answer: (c) Playing cricket
The Samoan Islands are part of a large group of small islands in the southern part of the Pacific Ocean. In the 1920s, according to research reports on Samoan society, children did not go to school.


Question 11.
How are domestic workers treated by their employers?
(a) They are treated very well
(b) They are having facilities of elite class
(c) They are often not treated well
(d) None of these

Answer

Answer: (c) They are often not treated well
Domestic workers are often not treated well by their employer. Despite the hard work, their wages are low and their employers often do not show them much respect.


Question 12.
What do you mean by the term ‘double burden’?
(a) Working inside the house
(b) Working outside the house
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
Several women today work both inside and outside the home. This is often referred to as ‘double burden’.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Samoan islands(a) Devalue
2. Work done by women(b) Low wages
3. Boys(c) Pacific ocean
4. Domestic workers(d) Child care centers
5. Anganwadi(e) Women
6. Care-giving tasks(f) Tough and masculine
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Samoan islands(c) Pacific ocean
2. Work done by women(a) Devalue
3. Boys(f) Tough and masculine
4. Domestic workers(b) Low wages
5. Anganwadi(d) Child care centers
6. Care-giving tasks(e) Women

Fill in the blanks

1. We find ……………. between boys and girls in our societies.

Answer

Answer: distinctions


2. The term housework involves many different tasks which require heavy ……………. work.

Answer

Answer: physical


3. The work of women is time ……………. .

Answer

Answer: consuming


4. When we do not give due recognition for a work, it means we ……………. it.

Answer

Answer: devalue


5. The Samoan children are very much ……………. from today’s children.

Answer

Answer: different


6. In our society men and women do not have the same ……………. .

Answer

Answer: status


7. Several women today work both inside and outside the home. This is often referred to as ……………. .

Answer

Answer: double burden


8. ……………. are often not treated well by their employers. Despite the hard work they do, their employers often do not show them much respect.

Answer

Answer: Domestic workers


9. We teach boys that they need to be ……………. and ……………. .

Answer

Answer: tough, masculine


10. Our ……………. says that being male or female should not become a reason for discrimination.

Answer

Answer: constitution


11. Samoa Island is located in ……………. .

Answer

Answer: Pacific Ocean


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 4 Growing up as Boys and Girls with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Growing up as Boys and Girls Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 4 Growing up as Boys and Girls with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 5 Women Change the World with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 5 Women Change the World with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Women Change the World Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 5 Civics Objective Questions.

Women Change the World Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on Women Change the World Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 Civics Chapter 5 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST Civics Chapter 5 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Driving her train was written by:
(a) Rokeya Sekhawat Hossain
(b) Ramabai
(c) Neeta Lai

Answer

Answer: (c) Neeta Lai


Question 2.
Ramabai was given the title of ‘pandita’ because she could read and write the language:
(a) English
(b) Sanskrit
(c) Hindi

Answer

Answer: (b) Sanskrit


Question 3.
Rashsundari Devi was from:
(a) Bengal
(b) Maharashtra
(c) manipur

Answer

Answer: (a) Bengal


Question 4.
Who became the first woman engine driver of the northern
(a) Laxmi Lakra
(b) Rashsundari Devi
(c) Rokeya Sakhawat Hossain

Answer

Answer: (a) Laxmi Lakra


Question 5.
International women’s day is celebrated on:
(a) 7 March
(b) 8 March
(c) 9 March

Answer

Answer: (b) 8 March


Question 6.
what do you mean by stereotypes?
(a) All boys are superior in class
(b) All people are behaved in a particular manner
(c) Rich people are higher in class
(d) None of these

Answer

Answer: (b) All people are behaved in a particular manner
When it is believed that people belonging to certain group based on religion, wealth, language, sex etc. would behave in a particular manner, we create a stereotype. For example, people believe that girls or boys will behave in a certain manner.


Question 7.
In which year the law was passed to give women protection from domestic violence?
(a) 2000
(b) 2001
(c) 2006
(d) 2005

Answer

Answer: (c) 2006
A law was passed in 2006 to give women who face physical and mental violence within their homes, also called domestic violence, some legal protection.


Question 8.
what percentage of ST girls leaves school at primary level?
(a) 36%
(b) 67%
(c) 49%
(d) 78%

Answer

Answer: (c) 49%
Girls that are from Dalit and Adivasi backgrounds are less likely to remain in school. The 2001 census 49% is less likely, than Dalit and Adivasi girls, to complete primary school.


Question 9.
what was the title given to Rama bai?
(a) Swami
(b) Intellectual
(c) Lady
(d) Pandita

Answer

Answer: (d) Pandita
Ramabai championed the cause of women’s education. She was given the title Pandita because she could read and write Sanskrit, a remarkable achievement as women then were not allowed such knowledge.


Question 10.
What is the main aim of families in general for the future of girls?
(a) Higher education
(b) Marriage
(c) Good career
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Marriage
In most families once girls finish school, they are encouraged by their families to see marriage as their main aim in life.


Question 11.
Who were the famous women who make changes in other women’s life?
(a) Rashsundari Devi
(b) Ramabai
(c) Rokeya Sakhawat Hossain
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
Learning the alphabet was so important to women like Rashsundari Devi, Ramabai and Rokeya. Women and girls now want to have the right to study and go to school.


Question 12.
Which famous book is written by Rashsundari Devi?
(a) Amar Jiban
(b) Godan
(c) Madhushala
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Amar Jiban
Rashsundari Devi was born in West Bengal. At the age of 60, she wrote her autobiography in Bangla. Her book titled Amar Jiban is the first known autobiography written by an Indian woman.


Question 13.
what do you mean by women’s movement?
(a) Movement planned by senior citizen
(b) Women struggle for improvement in life
(c) Men struggle for improvement in life
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Women struggle for improvement in life
Women as a whole struggled for long to bring out all round improvement in women’s condition. This is known as the Women’s Movement.


Question 14.
why many girls do not continue their education?
(a) Poverty
(b) Discrimination
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
Many girls do not continue their education due to poverty and discrimination.


Question 15.
which are the languages Rokeya Sakhawat learned?
(a) Bangla
(b) English
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
Rokeya Sakhawat learned to read and write Bangle and English.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Rokeya Sakhawat Hossain(a) Official term for Dalits
2. ST(b) Amar Jiban
3. SC(c) Sultana’s dream
4. Laxmi Lakra(d) Neeta Lai
5. Driving her train(e) Woman engine driver
6. Rashsundari Devi(f) Official term for Adivasi
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Rokeya Sakhawat Hossain(c) Sultana’s dream
2. ST(f) Official term for Adivasi
3. SC(a) Official term for Dalits
4. Laxmi Lakra(e) Woman engine driver
5. Driving her train(d) Neeta Lai
6. Rashsundari Devi(b) Amar Jiban

Fill in the blanks

1. ……………. are pressurised to think about getting a job that will pay a good salary.

Answer

Answer: Boys


2. Showing solidarity is an important part of the education of ……………. .

Answer

Answer: women


3. Rokey Hossain in started a school for ……………. .

Answer

Answer: girls


4. Amar Jiban was written by ……………. .

Answer

Answer: Rashsundari Devi


5. Scheduled caste is the official term for ……………. .

Answer

Answer: Dalit


6. The title ‘pandita’ was given to ……………. .

Answer

Answer: Ramabai


7. Satyarani’s daughter was murdered for ……………. .

Answer

Answer: dowry


8. International women’s day is celebrated on ……………. every year.

Answer

Answer: 8 March


9. To raise voice against the wrong action or decision is known as ……………. .

Answer

Answer: protest


10. ……………. is the life sketch of the writer himself.

Answer

Answer: Autobiography


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 5 Women Change the World with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Women Change the World Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 5 Women Change the World with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 7 Our Country India with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 7 Our Country India with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Our Country India Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 7 Geography Objective Questions.

Students can also visit the most accurate and elaborate NCERT Solutions for Class 6 Geography Chapter 7 Our Country: India (Hindi Medium). Every question of the textbook has been answered here.

Our Country India Class 6 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 6 Exams can download MCQ on Our Country India Class 6 with Answers from here. By practicing Class 6 Geography Chapter 7 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 6 SST Geography Chapter 7 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
The world’s highest peak is located in:
(a) Great Himalaya or Himadri
(b) Peninsular plateau
(c) Western Ghats

Answer

Answer: (a) Great Himalaya or Himadri


Question 2.
Which of the following country does not share the land boundary with India?
(a) Afghanistan
(b) Myanmar
(c) Sri Lanka

Answer

Answer: (c) Sri Lanka


Question 3.
The capital of Manipur is:
(a) Aizawl
(b) Kolkata
(c) Imphal

Answer

Answer: (c) Imphal


Question 4.
Lakshadweep islands are located in the:
(a) Arabian Sea
(b) Bay of Bengal
(c) Indian Ocean

Answer

Answer: (a) Arabian Sea


Question 5.
The Andaman and Nicobar islands lie to the south-east of the Indian mainland in the:
(a) Arabian Sea
(b) Bay of Bengal
(c) Indian Ocean

Answer

Answer: (b) Bay of Bengal


Question 6.
In which part of India lays the Great Indian Desert?
(a) Southern
(b) Western
(c) Eastern

Answer

Answer: (b) Western


Question 7.
Sri Lanka is separated from India by the:
(a) Isthmus
(b) Mountains
(c) Palk Strait

Answer

Answer: (c) Palk Strait


Question 8.
In the east of India is the
(a) Arctic Ocean
(b) Pacific ocean
(c) Arabian sea
(d) Bay of Bengal

Answer

Answer: (d) Bay of Bengal


Question 9.
Which of the following States is a member of the ‘ Seven Sisters ‘
(a) West Bengal
(b) Orissa
(c) Tripura
(d) Bihar

Answer

Answer: (c) Tripura


Question 10.
Which is the standard meridian of India?
(a) 82 x 1 / 2° W
(b) 82 x 1 / 2° N
(c) 82 x 1 / 2° E
(d) 82 x 1 / 2° S

Answer

Answer: (c) 82 x 1 / 2° E


Question 11.
Which of the following states does not common boundaries with Pakistan
(a) Punjab
(b) Gujarat
(c) Haryana
(d) Rajasthan

Answer

Answer: (c) Haryana


Question 12.
The river which is called the Ganga of the south
(a) Krishna
(b) Tapi
(c) Narmada
(d) Godavari

Answer

Answer: (d) Godavari


Question 13.
Peninsular plateau is
(a) Triangular in shape
(b) Circular shape
(c) Square in shape
(d) Rectangular in shape

Answer

Answer: (a) Triangular in shape


Question 14.
Which of the following is not the sea which surrounds the India Peninsula
(a) Pacific Ocean
(b) Indian Ocean
(c) Arabian sea
(d) Bay of Bengal

Answer

Answer: (a) Pacific Ocean


Question 15.
The northern most limit of India is
(a) 73º2 N
(b) 37º 6′ N
(c) 45º4 N
(d) 67º3 N

Answer

Answer: (b) 37º 6′ N


Question 16.
India is located in which continent?
(a) Europe
(b) Africa
(c) Asia
(d) Australia

Answer

Answer: (c) Asia


Question 17.
Himalaya means the abode of?
(a) Snow
(b) Milk
(c) Water
(d) Gas

Answer

Answer: (a) Snow


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. States in India(a) Sri Lanka and Maldives
2. Union territories in India(b) India
3. Second most populous country(c) 7
4. Island neighbours of India(d) 29
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. States in India(d) 29
2. Union territories in India(c) 7
3. Second most populous country(b) India
4. Island neighbours of India(a) Sri Lanka and Maldives

Fill in the blanks

1. The north-south extent from Kashmir to Kanyakumari is about ……………………… .

Answer

Answer: 3,200 km


2. The east-west extent from Arunachal Pradesh to Kuchchh is about ……………………… .

Answer

Answer: 2,900 km


3. ……………………… is the southernmost range of the Himalaya.

Answer

Answer: Shiwalik


4. The Vindhyas and the Satpuras lie in the ……………………… plateau.

Answer

Answer: Peninsula


5. A peninsula is a piece of land surrounded by ……………………… on all the three sides.

Answer

Answer: water


6. Polyps are very small ……………………… animals.

Answer

Answer: marine


7. The Ganga and the Brahmaputra form the world’s largest delta, the ……………………… delta.

Answer

Answer: Sunderban


8. ……………………… is the largest and ……………………… is the smallest state in India.

Answer

Answer: Rajasthan, Goa


9. Himalaya means ‘ ……………………… ’.

Answer

Answer: The abode of snow


10. The rivers ……………………… , ……………………… , ……………………… and drain into the Bay of Bengal.

Answer

Answer: Mahanadi, Godavari, Krishna and Kaveri


Picture Based Questions

1. On the outline map of India locate the countries that share land boundaries with India:

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 7


2. Locate the following states on the map of India:
(i) Sikkim (ii) Manipur (iii) Kerala
(iv) West Bengal (v) Meghalaya (vi) Himachal Pradesh
(vii) Odisha (viii) Jammu and Kashmir (ix) Maharashtra (x) Punjab

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 7


3. Locate the following on the map of India.
(a) The largest state on the basis of area
(b) The smallest state
(c) The state whose capital is Bengaluru
(d) The state whose capital is Aizawl
(e) Country’s capital
(f) The islands lying to the southeast of the Indian mainland in Bay of Bengal.

Answer

Answer:
(a) Rajasthan (b) Goa (c) Karnataka (d) Mizoram
(e) Delhi (f) Andaman and Nicobar Islands
MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 7


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 7 Our Country India with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Our Country India Class 6 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 7 Our Country India with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 6 Major Landforms of the Earth with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 6 Major Landforms of the Earth with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Major Landforms of the Earth Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 6 Geography Objective Questions.

Students can also visit the most accurate and elaborate NCERT Solutions for Class 6 Geography Chapter 6 Major Landforms of the Earth (Hindi Medium). Every question of the textbook has been answered here.

Major Landforms of the Earth Class 6 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 6 Exams can download MCQ on Major Landforms of the Earth Class 6 with Answers from here. By practicing Class 6 Geography Chapter 6 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 6 SST Geography Chapter 6 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Which is ideal for cultivation of crops?
(i) River valleys
(ii) Flora and fauna
(iii) Glaciers

Answer

Answer: (i) River valleys


Question 2.
The Tibet plateau is the highest plateau in the world with a height of:
(i) 2000-4000 mtr.
(ii) 4000-6000 mtr.
(iii) 8000-9000 mtr.

Answer

Answer: (ii) 4000-6000 mtr.


Question 3.
African plateau is famous for:
(i) Gold and diamond
(ii) Iron mining
(iii) Coalmining

Answer

Answer: (i) Gold and diamond


Question 4.
Which are the most useful areas for human habitation?
(i) Plateaus
(ii) Mountains
(iii) Plains

Answer

Answer: (iii) Plains


Question 5.
The plains of Asia are formed by rivers:
(i) Ganga and Brahmaputra
(ii) Yamuna
(iii) Kaveri

Answer

Answer: (i) Ganga and Brahmaputra


Question 6.
Undersea mountain is:
(i) Mauna Kea
(ii) Kilimanjaro
(iii) Fujiyama

Answer

Answer: (i) Mauna Kea


Question 7.
The continuous wearing down and rebuilding of the land surface is a/an:
(i) Internal process
(ii) External process
(iii) Glaciers.

Answer

Answer: (ii) External process


Question 8.
The Himalayan Mountains and the Alps are example of:
(i) Fold Mt.
(ii) Block Mt
(iii) Volcanic Mt.

Answer

Answer: (i) Fold Mt.


Question 9.
Mt. Kilimanjaro is situated in:
(i) India
(ii) Japan
(iii) Africa

Answer

Answer: (iii) Africa


Question 10.
Mt. Fujiyama is situated in:
(i) India
(ii) Japan
(iii) Africa

Answer

Answer: (ii) Japan


Question 11.
_______________ forces originate from within the earth and _______________ forces originate from outside the earth
(a) Volcanic and Tectonic
(b) Tectonic and Gradational
(c) Gradational and Volcanic
(d) Gradational and Tectonic

Answer

Answer: (b) Tectonic and Gradational


Question 12.
Which of the following is not the type of mountains
(a) Rockies Mountain
(b) Block mountains
(c) Fold mountains
(d) Volcanic mountains

Answer

Answer: (a) Rockies Mountain


Question 13.
What are two land forming processes
(a) Upper processes and Lower processes
(b) Block processes and Fold processes
(c) Internal processes and External processes
(d) Minor processes and Major processes

Answer

Answer: (c) Internal processes and External processes


Question 14.
Which of the following is the Peninsular plateau?
(a) Deccan
(b) Sahara
(c) Chotanagpur
(d) North

Answer

Answer: (a) Deccan


Question 15.
How plateau is differ from the mountains
(a) It is considerably higher than the surroundings
(b) Plateau is elevated flat land
(c) There are three types of mountains
(d) Its elevation is more than 600 metres

Answer

Answer: (b) Plateau is elevated flat land


Question 16.
__________ is the continuous wearing down and rebuilding of the land surface
(a) Minor process
(b) External process
(c) Internal process
(d) Major process

Answer

Answer: (b) External process


Question 17.
Which of the following is not a volcanic mountain
(a) Cotopaxi
(b) Rockies
(c) Fujiyama
(d) Krakatoa

Answer

Answer: (b) Rockies


Question 18.
Mountains are very useful. The mountains are a storehouse of
(a) Water
(b) Gas
(c) Rice
(d) Minerals

Answer

Answer: (a) Water


Question 19.
These are large stretches of flat land
(a) River
(b) Mountain
(c) Plateau
(d) Plain

Answer

Answer: (d) Plain


Question 20.
Wearing away of earth
(a) Erosion
(b) Weather
(c) Climate
(d) Horst

Answer

Answer: (a) Erosion


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. Fold Mountains(a) Large areas are broken and displaced vertically.
2. Block Mountains(b) Volcanic activity.
3. Volcanic Mountains(c) Rugged relief and high conical peaks.
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Fold Mountains(c) Rugged relief and high conical peaks.
2. Block Mountains(a) Large areas are broken and displaced vertically.
3. Volcanic Mountains(b) Volcanic activity.

Fill in the blanks

1. ……………………… leads to the upliftment and sinking of the Earth’s surface at several places.

Answer

Answer: Internal process


2. The surface is being rebuilt by the process of ……………………… .

Answer

Answer: deposition


3. Permanently frozen rivers of ice are called ……………………… .

Answer

Answer: glaciers


4. Horst and graben blocks are concerned to the ……………………… .

Answer

Answer: Block Mountains


5. Mauna Kea in the ……………………… Ocean is an undersea mountain.

Answer

Answer: Pacific


6. The mountains are storehouse of ……………………… .

Answer

Answer: water


7. The Deccan plateau in India is one of the ……………………… plateaus.

Answer

Answer: oldest


8. In India huge reserves of ……………………… , ……………………… and ……………………… are found in the Chhotanagpur plateau.

Answer

Answer: iron, coal, manganese


9. In China, the plains are formed by river ……………………… .

Answer

Answer: Yangtze


10. Ural mountains are situated in ……………………… .

Answer

Answer: Russia


Picture Based Questions

1.
Find out where are the following situated in the map.
1. Himalaya Mt. 2. Vindhya Range
3. Aravali Range 4. Deccan Plateau

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 6


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 6 Major Landforms of the Earth with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Major Landforms of the Earth Class 6 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 6 Major Landforms of the Earth with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 8 India Climate Vegetation and Wildlife with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 8 India Climate Vegetation and Wildlife with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided India Climate Vegetation and Wildlife Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 8 Geography Objective Questions.

India Climate Vegetation and Wildlife Class 6 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 6 Exams can download MCQ on India Climate Vegetation and Wildlife Class 6 with Answers from here. By practicing Class 6 Geography Chapter 8 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 6 SST Geography Chapter 8 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
The trees having conical shape are called:
(i) Cactus
(ii) Thorny
(iii) Coniferous

Answer

Answer: (iii) Coniferous


Question 2.
Peepal, Neem and Shisham are trees:
(i) Tropical Deciduous Forests
(ii) Thorny Bushes
(iii) Mangrove

Answer

Answer: (i) Tropical Deciduous Forests


Question 3.
Jaisalmer and Bikaner of Rajasthan are:
(i) Hot
(ii) Very Hot
(iii) Moderate

Answer

Answer: (ii) Very Hot


Question 4.
The word ‘Barish’ is the world of:
(i) Hindi
(ii) Urdu
(iii) Sanskrit

Answer

Answer: (ii) Urdu


Question 5.
Season of Retreating Monsoon is also called:
(i) Winter
(ii) Rainy
(iii) Autumn

Answer

Answer: (iii) Autumn


Question 6.
Our National animal is:
(i) Lion
(ii) Tiger
(iii) Elephant

Answer

Answer: (ii) Tiger


Question 7.
Our National Bird is:
(i) Sparrow
(ii) Parrots
(iii) Peacock

Answer

Answer: (iii) Peacock


Question 8.
Siberian Cranes arrive in India in the month of:
(i) December
(ii) January
(iii) February

Answer

Answer: (i) December


Question 9.
The roots of plans control:
(i) Underground water
(ii) Fertility
(iii) Soil erosion

Answer

Answer: (iii) Soil erosion


Question 10.
Plants release:
(i) Oxygen
(ii) Carbon dioxide
(iii) Nitrogen

Answer

Answer: (i) Oxygen


Question 11.
Which of the following of not the among the season of India
(a) Climate
(b) Retreating monsoon
(c) Winter
(d) Rainy

Answer

Answer: (a) Climate


Question 12.
March to May is the season of
(a) Monsoon
(b) South-west Monsoon season
(c) Hot weather Season
(d) Cold weather season

Answer

Answer: (c) Hot weather Season


Question 13.
Agriculture in India depends upon
(a) Drought
(b) Snowfall
(c) Rains
(d) Flood

Answer

Answer: (c) Rains


Question 14.
Mangrove forests can thrive in
(a) Sweet water
(b) Polluted water
(c) Fresh water
(d) Saline water

Answer

Answer: (d) Saline water


Question 15.
Sunderban is located in
(a) Rajasthan
(b) West Bengal
(c) Gujarat
(d) Western Ghats

Answer

Answer: (b) West Bengal


Question 16.
During the winter season the sun rays
(a) Falls zigzag manner
(b) Falls horizontally
(c) Falls directly
(d) Falls slantly

Answer

Answer: (d) Falls slantly


Question 17.
When does the cold season recognise in India?
(a) July to August
(b) December to February
(c) October to November
(d) May to June

Answer

Answer: (b) December to February


Question 18.
Which of the following is the Tropical Rainforest
(a) Western Ghats forest
(b) Himalaya vegetation
(c) Desert vegetation
(d) Mountain vegetation

Answer

Answer: (a) Western Ghats forest


Question 19.
Tropical deciduous forest are also called
(a) Desert
(b) Hot Forest
(c) Monsoon
(d) Mountain

Answer

Answer: (c) Monsoon


Question 20.
Gir forest in _____________ is the home of lions.
(a) Punjab
(b) Rajasthan
(c) Delhi
(d) Gujarat

Answer

Answer: (d) Gujarat


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. Tropical Rain Forests(a) Saline water
2. Tropical Deciduous Forests(b) Heavy rainfall
3. Thorny Bushes(c) Average rainfall
4. Mangrove Forests(d) Very short rainfall
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Tropical Rain Forests(b) Heavy rainfall
2. Tropical Deciduous Forests(c) Average rainfall
3. Thorny Bushes(d) Very short rainfall
4. Mangrove Forests(a) Saline water

Fill in the blanks

1. ……………………… is our national animal.

Answer

Answer: Tiger


2. ……………………… is our national bird.

Answer

Answer: Peacock


3. ……………………… provide the birds protection from hunters.

Answer

Answer: Sanctuaries


4. Cold weather season remains from ……………………… to ……………………… .

Answer

Answer: December, February


5. ……………………… is the average weather condition which has measured over many years.

Answer

Answer: Climate


6. Small plants are called ……………………… .

Answer

Answer: bushes


7. Mawsynram is situated in ……………………… .

Answer

Answer: Meghalaya


8. ……………………… climate refers to the climate which is neither very cold nor very hot.

Answer

Answer: Moderate


9. Due to India’s location in the ……………………… region, most of the rain is brought by monsoon winds.

Answer

Answer: tropical


10. Thorny bushes are found in ……………………… areas of the country.

Answer

Answer: dry


11. ……………………… and ……………………… are two important species of snakes found in India.

Answer

Answer: Cobras, kraits


Picture Based Questions

1.
Find out following National Parks in the Map of India.
(i) Gir (ii) Kaziranga (Hi) Dachigam (iv) Dudhwa (v) Corbet

2.
Find out following Wildlife Sanctuaries in the Map of India.
(i) Sariska (ii) Pocharam (Hi) Chandra Prabha (iv) Periyar (v) Eturnagaram

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 8


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 8 India Climate Vegetation and Wildlife with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of India Climate Vegetation and Wildlife Class 6 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 8 India Climate Vegetation and Wildlife with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 5 Separation of Substances

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 5 Separation of Substances with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 6 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Separation of Substances Class 6 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Separation of Substances Class 6 MCQs Questions with Answers

Solving the Separation of Substances Multiple Choice Questions of Class 6 Science Chapter 5 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Separation of Substances Class 6 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 5 Science Class 6 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
A mixture of iodine and sand can be separated by:
(a) Decantation
(b) Centrifugation
(c) Filtration
(d) Sublimation

Answer

(d) Sublimation
A mixture of iodine and sand can be separated by sublimating.


Question 2.
A mixture of tea leaves and iron filling can be separated by:
(a) Filtration
(b) Evaporation
(c) Separating funnel
(d) Magnet

Answer

(d) Magnet
A mixture of tea leaves and iron fillings can be separated by magnet.


Question 3.
A mixture of mustard oil and kerosene oil can be separated by:
(a) Sublimation
(b) Evaporation
(c) Separating funnel
(d) Filtration

Answer

(c) Separating funnel
A mixture of mustard oil and kerosene oil can be separated by separating funnel.


Question 4.
Insects are separated from wheat by:
(a) Hand picking
(b) Sieving
(c) Magnet
(d) None of these

Answer

(a) Hand picking
Insects from wheat are separated by hand picking.


Question 5.
Larger quantity of salt can be dissolved in water by:
(a) Heating
(b) Coaling
(c) Icing
(d) None of these

Answer

(a) Heating
Larger quantity of salt can be dissolved in water by heating.


Question 6.
……………….. cannot dissolve any amount of substances:
(a) Solid
(b) Water
(c) Gas
(d) Vapour

Answer

(b) Water
Water cannot dissolve any amount of substances.


Question 7.
To separate husk from grains in a field by
(a) Tailor
(b) Grocer
(c) Watchman
(d) Farmers

Answer

(d) Farmers
Husk separated from grains by farmers.


Question 8.
the husk which is ………………., is carried away by the wind and forms a Separate heap at a short distance from the heap of grain,
(a) Heavier
(b) Lighter
(c) Stronger
(d) None of these

Answer

(b) Lighter
The husk is lighter is carried away by wind and forms a separate heap at a short distance from the heap of grain.


Question 9.
The grains which are fall vertically down on the ground,
(a) Heavier
(b) Lighter
(c) Stronger
(d) None of these

Answer

(a) Heavier
The grains which are heavier fall vertically down on the ground.


Question 10.
A method of separation used when the components of a mixture are of different sizes is known as:
(a) Separation
(b) Winnowing
(c) Sieving
(d) None of these

Answer

(c) Sieving
A method of separation used when the components of a mixture are of different sizes is known as sieving.


Question 11.
water is cleared by the process of loading.
(a) Lemon water
(b) Milky water
(c) Muddy water
(d) None of these

Answer

(c) Muddy water
Muddy water is cleaned by the process of loading.


Question 12.
The method to separating seeds of paddy from its stalks is called:
(a) Filtration
(b) Hand-picking
(c) Decantation
(d) Threshing

Answer

(d) Threshing
Seeds of paddy from its stalks is separating by thrushing.


Question 13.
Common salt is then obtained from this mixture of salts by:
(a) Evaporation
(b) Filtration
(c) Purification
(d) None of these

Answer

(c) Purification
Common salt is then obtained from this mixture of salts by purification.


Question 14.
Which types of filters are used to purify drinking water ?
(a) Electric water filters
(b) Common water filter
(c) Pure it filter
(d) None of these

Answer

(a) Electric water filters
Electric water filters are used to purify drinking water.


Question 15.
Give an example of where filtration is used at home.
(a) Mustard oil and water can be separated by using filtration
(b) Husk from rice is separated by filtration
(c) Paneer from milk is separated by filtration
(d) All of these

Answer

(c) Paneer from milk is separated by filtration
Paneer from milk is separated by filtration.


Question 16.
………………. is used in loading as it quickly dissolves in water.
(a) Tea leaves
(b) Spirit
(c) Alum
(d) None of these

Answer

(c) Alum
Alum is used in loading as it quickly dissolves in water.


Question 15.
Give examples of substances used in daily life.
(a) Sugar
(b) Common salt
(c) Wheat
(d) All of these

Answer

(d) All of these
All of these (sugar, wheat, common salt) substances used in daily life.


Question 16.
Give an example of materials that require separation.
(a) We filter the tea leaves before drinking
(b) Obtain harmful components
(c) Mixed impurities for getting a pure sample
(d) Both (a) and (c)

Answer

(a) We filter the tea leaves before drinking
After preparing tea, it is passed through a stainer to separate the tea leaves.


Question 17.
Some times, threshing is done with the help of ………………….. cart.
(a) goat
(b) bullock
(c) cow
(d) camel

Answer

(b) bullock
Sometimes, threshing is done witli the help of bullockcart.


Question 18.
…………………. are also used to thresh large quantities of grain.
(a) Cart
(b) By beating
(c) Machines
(d) None of these

Answer

(c) Machines
Machine are also used to thresh large quantities.


Question 19.
Money substances contain only one type of constituent particles are called:
(a) Mixture
(b) Pure substances
(c) Winnowing
(d) None of these

Answer

(b) Pure substances
Many substances contain only one type of constituent particles are called pure substances.


Question 20.
A substance which consists two or more types of contituents which are present in any amount or any ratio is called:
(a) Mixture
(b) Pure substances
(c) Winnowing
(d) None of these

Answer

(a) Mixture
A substances consists more types of constituents which are present in any amount or ratio is mixture.


Question 21.
The process by which the undesirable components forming the mixture are removed to get a desirable component is called:
(a) Mixture
(b) Separation
(c) Loading
(d) Filtration

Answer

(b) Separation
The undesirable components forming the mixture are removed to get a desirable components is called separation.


Question 22.
A separation method which involves blowing of light particles by air is known as:
(a) Winnowing
(b) Decantation
(c) Filtration
(d) None of these

Answer

(a) Winnowing
A separation method which involves blowing of light particles by air is known as winnowing.


Question 23.
The process of setting down of heavier insoluble particles from a mixture is called:
(a) Filtration
(b) Separation
(c) Evaporation
(d) Sedimentation

Answer

(d) Sedimentation
Setting down of heavier insoluble particles from a mixture is called sedimentation.


Question 24.
The process of transferring clear liquid without disturbing sedimeption is known as:
(a) Sublimation
(b) Loading
(c) Decantation
(d) None of these

Answer

(c) Decantation
Transferring clear liquid without disturbing sediments is known as decantation.


Question 25.
The process in which insoluble small suspended particles in a solution are made heavier to increase the rate of sedimentation of particles is called:
(a) Crystallization
(b) Loading
(c) Saturated
(d) None of these

Answer

(b) Loading
The process in which insoluble small suspended particles in a solution are made heavier to increase the rate of sedimentation of particles is called loading.


Question 26.
The method of separation in which particles suspended in a liquid are rotated in a centrifuge machine and heavier particles settle down is called:
(a) Centrifugation
(b) Crystallization
(c) Saturated
(d) None of these

Answer

(a) Centrifugation
The particles suspended in a liquid are rotated in a centrifuge machine and heavier particles settle down is centrifugation.


Question 27.
The process of separation insoluble solid from a liquid by passing the liquid through a filter paper is known as:
(a) Evaporation
(b) Filtration
(c) Separation
(d) None of these

Answer

(b) Filtration
The process of separating insoluble solid from a liquid by passing the liquid through a filter paper is known as filtration.


Question 28.
The process of separating any salt from its solution by removing water is called:
(a) Separation
(b) Filtration
(c) Evaporation
(d) None of these

Answer

(c) Evaporation
Separating any salt from its solution by removing water is called evaporation.


Question 29.
The process in which a solid changes directly to gas without changing into liquid is known as:
(a) Evaporation
(b) Solid
(c) Gas
(d) Sublimation

Answer

(d) Sublimation
A solid changes directly to gas without changing into liquid is sublimation.


Question 30.
The process of separating a pure substance in the form of crystals from its hot saturated solution by cooling is called:
(a) Crystallization
(b) Filtration
(c) Distillation
(4) Evaporation

Answer

(a) Crystallization
Separating a pure substance in the form of crystals from its hot saturated solution by cooling is called crystallization.


Question 31.
The process of heating a liquid to form vapour and then cooling the vapour to get back the liquid is called:
(a) Crystallization
(b) Saturated
(c) Distillation
(d) None of these

Answer

(c) Distillation
Heating a liquid to form vapour and then cooling the vapour to get back the liquid is called distillation.


Question 32.
A solution is said to be saturated if it cannot dissolve more of substance in it by:
(a) Crystallization
(b) Saturated solution
(c) Distillation
(d) None of these

Answer

(b) Saturated solution
A solution is said to be saturated if it cannot dissolve more of substances in it by distillation.


Match the following:

Question 1.

Column-AColumn-B
(a) By electric water filter(i) For purification of river water
(b) By heating(ii) Obtain pebbles from sand
(c) By loading(iii) Muddy water is purified
(d) By sedimentation(iv) Purify the drinking water
(e) By sieving(v) Convert a liquid into its vapour
Answer
Column-AColumn-B
(a) By electric water filter(iv) Purify the drinking water
(b) By heating(v) Convert a liquid into its vapour
(c) By loading(iii) Muddy water is purified
(d) By sedimentation(i) For purification of river water
(e) By sieving(ii) Obtain pebbles from sand

Question 2.

Column-AColumn-B
(a) Separate stones from rice(i) We throw away the solid components
(b) Churning milk to obtain butter(ii) We throw away the impurities
(c) Separate tea leaves(iii) We use both the components
Answer
Column-AColumn-B
(a) Separate stones from rice(ii) We throw away the impurities components
(b) Churning milk to obtain butter(iii) We use both the components
(c) Separate tea leaves(i) We throw away the solid

State whether the statements are True or False:

Question 1.
A mixture of milk and water can be separated by filtration.

Answer

False


Question 2.
A mixture of powdered salt and sugat can be separated by the process of winnowing.

Answer

False


Question 3.
Large quantity , of salt can be dissolved in water by heating.

Answer

True


Question 4.
It is possible to separate sugar mixed with wheat flour by sieving.

Answer

True


Question 5.
Winnowing is a method of separation which is used to separation lighter and heavier components of mixture.

Answer

True


Question 6.
Sedimentation method is used for purification of river water in villages.

Answer

True


Question 7.
Separation of sugar from tea can be done with filtration.

Answer

False


Question 8.
Grain and husk can be separated by decantation.

Answer

False


Question 9.
Evaporation is employed to separate soluble solids from liquids.

Answer

True


Question 10.
Gil and Water dissolved in one another.

Answer

False


Question 11.
Water dissolved any amount of substances.

Answer

False


Question 12.
The loaded mud particles settle down at the bottom of the container.

Answer

True


Fill in the blanks:

Question 1.
The method of separating seed of paddy from its stalks is called ……………………

Answer

threshing


Question 2.
When milk is poured on to a piece of cloth the cream is left behind on it. This process of separating cream from milk is an example of …………………….

Answer

filtration


Question 3.
Salt is obtained from sea water by the process of …………………….

Answer

evaporation


Question 4.
Impurities settled at the bottom when muddy water was kept over night in a bucket. The clear water was then poured off from the top. The process of separation used in the example is called ……………………

Answer

sedimentation and decantation


Question 5.
A mixture of mustard oil and water can be separated by using ……………………

Answer

separating funnel


Question 6.
Ammonium chloride is separated from common salt by ……………………

Answer

sublimation


Question 7.
Husk is separated from rice by …………………….

Answer

winnowind


Question 8.
Cream is separated from milk by …………………….

Answer

centrifugation


Question 9.
Insects are separated from wheat by ……………………

Answer

hand-picking


Question 10.
Naphthalene is separated from common salt by ……………………

Answer

sublimation


Question 11.
The farmers allow the mixture of grains and the husk to fall from a …………………….

Answer

height


Question 12.
Husk or dirt particles are separated from pulses before cooking by …………………….

Answer

hand-picking


Mention the harmful component present in the following mixture:

Question 13.
A mixture of Kesari Dal and other Dal.

Answer

Kesari Dal


Question 14.
Water from an abandoned well.

Answer

Harmful insects, bacteria


Question 15.
Argemone oil and mustard oil.

Answer

Argemone oil.


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 5 Separation of Substances with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 6 Science Separation of Substances MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 5 Separation of Substances Read More »

error: Content is protected !!