Author name: Prasanna

MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 4 Animal Kingdom with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 4 Animal Kingdom with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Animal Kingdom Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Animal Kingdom Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the Animal Kingdom Multiple Choice Questions of Class 11 Biology Chapter 4 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Animal Kingdom Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 4 Biology Class 11 and cross-check your answers during preparation.

I. Select the correct answer of the following questions:

Question 1.
Body cavity in arthoropods is
(a) Coelom
(b) Haemocoel
(c) Psuedocoel
(d) Coelenteron

Answer

Answer: (b) Haemocoel


Question 2.
Digestion is sponges occur in
(a) Spongocoel
(b) Osculum
(c) Ostium
(d) Food Vacuoles

Answer

Answer: (d) Food vacuoles


Question 3.
Classification of Porifera is based on
(a) Branching
(b) Spicules (skeleton)
(c) Reproduction
(d) Symmetry

Answer

Answer: (b) Spicules (skeleton)


Question 4.
Excretion in flatworms occurs by
(a) Nephridia
(b) Flame cells
(c) Malpighian tubules
(d) Green glands

Answer

Answer: (b) Flame cells


Question 5.
Bladder worm (cysticercus) is the larva of
(a) Liver fluke
(b) Tape worm
(c) Nereis
(d) Mussel

Answer

Answer: (b) Tape wrom


Question 6.
A parasite having no intermediate host is
(a) Tape worm
(b) Liver fluke
(c) Ascaris
(d) Plasmodium

Answer

Answer: (c) Ascaris


Question 7.
Pair of hearts present in earthworm are
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four

Answer

Answer: (d) Four.


Question 8.
Mollusc group in which eye resemble the vertebrate eye is
(a) Bivalvia
(b)Gastropoda
(c) Scaphopoda
(d) Cephalopoda

Answer

Answer: (d) Cephalopoda


Question 9.
A phylum that includes exclusively marine animals is
(a) Porifera
(b) Coelanterata
(c) Protozoa
(d) Echinodermata

Answer

Answer: (d) Echinodermata


Question 10.
Sea Star belongs to the class
(a) Crinoidea
(b) Echinoidea
(c) Asteroidea
(d) Qphiuroida

Answer

Answer: (c) Asteroidea


Question 11.
Besides Annelida and Arthropoda, the metamerism is exhibited by
(a) Acanthocephala
(b) Chordata
(c) Mollusca
(d) Cestoda

Answer

Answer: (d) Cestoda


Question 12.
Which of the following is an egg laying mammal?
(a) Kangaroo
(b) Rattus
(c) Ornithorhvnchus
(d) Oryctolagus

Answer

Answer: (c) Omithorhynchus


Question 13.
Which of the following is not a true amphibian?
(a) Salamander
(b) Frog
(c) Toad
(d) Tortoise

Answer

Answer: (d) Tortoise


Question 14.
Metamerism is a characteristic feature of the phylum
(a) Porifera
(b) Annelida
(c) Mollusca
(d) Platyhelminthes

Answer

Answer: (b) Annelida


Question 15.
Animal without respiratory, circulatory and excretory systems are
(a) Liverflukes
(b) Tapeworms
(c) Sponges
(d) Thread worms

Answer

Answer: (c) Sponges


Question 16.
Earthworm has ovaries in the segment
(a) 9
(b) 10
(c) 13
(d) 26)

Answer

Answer: (c) 13


Question 17.
Echinoderms are
(a) Fresh water animals
(b) Marine animals
(c) Both fresh water and marine
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Marine animals.


Question 18.
Which of the following is not a class of the phylum Mollusca?
(a) Decapoda
(b) Gastropoda
(c) Scaphopoda
(d) Cephalopoda

Answer

Answer: (a) Decapoda


Question 19.
Which of the following belongs to the phylum platyhelminthes?
(a) Trypanosoma
(b) Schistosoma
(c) Plasmodium
(d) Wuchereria

Answer

Answer: (b) Schistosoma


Question 20.
A non parasitic animal among the following is
(a) Leech
(b) Sea anemone
(c) Mosquito
(d) Tapeworm

Answer

Answer: (b) Sea anemone


Question 21.
Closed circulatory system is found in
(a) Cockroach
(b) Snail
(c) Cuttle fish
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Cuttle fish


Question 22.
Solenocytes are excretory organs of
(a) Platyhelminthes
(b) Annelida
(c) Mollusca
(d) Echinodermata

Answer

Answer: (a) Platyhelminthes


Question 23.
Long hollow bones with interconnected air passages are char¬acteristic of
(a) Reptiles
(b) Aves
(c) Mammals
(d) All land vertebrates

Answer

Answer: (b) Aves


Question 24.
Hirudinaria and Pheretima are the representative of the phylum
(a) Cnidaria
(b) Platyhelminthes
(c) Annelida
(d) Nemathelminthes

Answer

Answer: (c) Annelida


Question 25.
Avian heart is
(a) Two chambered
(b) Three chambered
(c) Incompletely four chambered
(d) Four chambered

Answer

Answer: (d) Four chambered.


II. Fill in the blanks

Question 1.
However, there are fundamental features common to various individuals in relation to the ……………………

Answer

Answer: arrangement of cells, body summetry, nature of coelom, patterns of digestive, circulatory, or reproductive systems etc.


Question 2.
An …………….. digestive system has only a single opening to the outside of the body that serves as both mouth and anus.

Answer

Answer: incomplete


Question 3.
A …………….. digestive system has two openings ………….. and …………..

Answer

Answer: complete, mouth, anus


Question 4.
The cicrulatory system may be of two types (i) …………, (ii) ……………

Answer

Answer: open type, closed type


Question 5.
Some sponges are …………….

Answer

Answer: asymmetrical


Question 6.
Animals, in which the cells are arranged into two embryonic layers, an external …………. and an internal endoderm, are called ………….. animals.

Answer

Answer: ectoderm, diploblastic


Question 7.
The body cavity, which is lined by mesoderm is called …………. Animals possessing coelom are called ………….

Answer

Answer: coelum, eucoelomates


Question 8.
This kind of segmentation is called metameric segmentation and the phenomenon is known as …………….

Answer

Answer: metamerism


Question 9.
Animals are also grouped into …………… and ……………

Answer

Answer: non-chordates, chordates


Question 10.
Cnidarians exhibit two basic body forms called …………… and …………..

Answer

Answer: Polyp, medusa


Question 11.
………… helps in osmoregulation and excretion.

Answer

Answer: Nephridia


Question 12.
The mouth contains a file-like rasping organ for feeding, called ………….

Answer

Answer: radula


Question 13.
Phylum chordata is divided into three subphyla: …………… , ………….. and Wq Vertebrata.

Answer

Answer: Urocbordata or Tunicata, Cephalochordata, Vertebrata


Question 14.
………….. are present in some species while some possess sting.

Answer

Answer: Poison


Question 15.
The characteristic features of birds are the presence of feathers and most of them can fly with few exceptions, generally called ………….. birds.

Answer

Answer: Flightless


III. Mark the statements True (T) or False (F)

Question 1.
Some Mammalia have even adapted to fly or live in water.

Answer

Answer: True


Question 2.
The digestive tract of birds has additional chambers, the crop and gizzard.

Answer

Answer: True


Question 3.
Reptiles are cold-blooded animals. Excretory organ is kidney.

Answer

Answer: True


Question 4.
The amphibian skin in moist

Answer

Answer: True


Question 5.
Osteichthyes body is streamlined. Mouth is mostly terminal in position.

Answer

Answer: True


Question 6.
Chondrichthyes skin in tough, containing minute placoid, scales, which are embedded in it. These animals are predatory and have powerful jaws with teeth.

Answer

Answer: True


Question 7.
Cyclostomes have a persistent notochord. Circulation is closed type.

Answer

Answer: True


Question 8.
Phylum chordata is divided into three subphyla : Urochordata or Tunicata, Cephalochordata and wq Vertebrata.

Answer

Answer: True


Question 9.
Chordates heart is dorsal.

Answer

Answer: False


Question 10.
Non-chordates heart is ventral

Answer

Answer: False


Question 11.
Hemichordata are bilaterally symmetrical, triploblastic, eucoelomate animals. The body is cylindrical.

Answer

Answer: True


Question 12.
The most distinctive feature of echinoderms is the presense of water vascular system which helps in locomotion, capture and transport of food and respiration

Answer

Answer: True


Question 13.
Over two-third of all names species on earth are arthropods, they have organ-system level of body organization.

Answer

Answer: True


Question 14.
Mollusca body is unsegmented and differentiated into a head, muscular foot, and visceral hump.

Answer

Answer: True


Question 15.
Annelida alimentary canal is complete with a well developed muscular pharynx.

Answer

Answer: False


Question 16.
Pronfera digestion is intracellular

Answer

Answer: True


Question 17.
Cnidaria digestion is only extracellular

Answer

Answer: False


Question 18.
Ctenophores are exclusively marine, radially symmetrical, dipioblastic organisms with tissue level or organization.

Answer

Answer: True


Question 19.
Platyhelminthes are dorso-ventrally flattened and, hence, commonly known as flatworms

Answer

Answer: True


Question 20.
Aschelminthes. the name roundworm

Answer

Answer: True


IV. Match the items or column I with the items of column II

Column IColumn II
A. Cellular Level1. Some platyhelminths.
B. Tissue Level2. bilateral symmery
C. Organ Level3. triploblastic
D. Organ-system Level4. dipioblastic
E. Circulatory system5. The body cavity, which is lined by mesoderm
F. Radial symmetry6. radula
G. Animal like annelids, arthropods7. Animals such as sponges
H. And external ectoderm and an internal endoderm8. Commonly known as sea walnuts or comb jellies.
I. Mesoderm9. parapodia
J. Pseudocoelom10. Animals that have certain cells grouped to form specific tissue are placed in this group.
K. Segmentation11. invertebrates, vertebrates
L. Animals are generally categorized into two major group.12. Some platyelminths, anne-lids, molluscs, arthropods, echi noderms and chordates.
M. Sponges13. Porifera
N. Cnidaria14. Metamerism
O. Ctenophora15. Cnidarians, ctenophoses and echinoderms
P. Platyhelminthes16. roundworm
Q. Aschelminthes17. pseudocolelomates
R. Annelida18. stinging cells, cnidoblasts
S. Mollusca19. Flatworms
T. Coleom20. open type, closed type
Answer

Answer:

Column IColumn II
A. Cellular Level7. Animals such as sponges
B. Tissue Level10. Animals that have certain cells grouped to form specific tissue are placed in this group.
C. Organ Level1. Some platyhelminths.
D. Organ-system Level12. Some platyelminths, anne-lids, molluscs, arthropods, echi noderms and chordates.
E. Circulatory system20. open type, closed type
F. Radial symmetry15. Cnidarians, ctenophoses and echinoderms
G. Animal like annelids, arthropods2. bilateral symmery
H. And external ectoderm and an internal endoderm4. dipioblastic
I. Mesoderm3. triploblastic
J. Pseudocoelom17. pseudocolelomates
K. Segmentation14. Metamerism
L. Animals are generally categorized into two major group.11. invertebrates, vertebrates
M. Sponges13. Porifera
N. Cnidaria18. stinging cells, cnidoblasts
O. Ctenophora8. Commonly known as sea walnuts or comb jellies.
P. Platyhelminthes19. Flatworms
Q. Aschelminthes16. roundworm
R. Annelida9. parapodia
S. Mollusca6. radula
T. Coleom5. The body cavity, which is lined by mesoderm

Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 4 Animal Kingdom with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Biology Animal Kingdom MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 4 Animal Kingdom with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 3 Business Environment with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 3 Business Environment with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Business Studies with Answers. You can also verify your answers from our provided Business Environment Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Business Environment Class 12 Objective Questions.

Business Environment Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Relaxing the restrictions and controls imposed on Business and industry means
(a) Liberalisation
(b) Privatisation
(c) Globalisation
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Liberalisation


Question 2.
Which of the following best indicates the importance of the business environment?
(a) Coping with rapid changes
(b) Identification
(c) Improvement in performance
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 3.
What will be the effect of an increase in tax by the government?
(a) Increase in cost of production
(b) Creates fear in the minds of investors
(c) Increase in profit margin
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Increase in cost of production


Question 4.
What creates fear in the minds of investors to invest in long term projects?
(a) Privatisation
(b) Political Uncertainty
(c) Liberalisation
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Political Uncertainty


Question 5.
Which of the following creates fear in the minds of investors?
(a) Political uncertainty
(b) New innovations
(c) None of these
(d) Technological improvements

Answer

Answer: (a) Political uncertainty


Question 6.
Celebration of Diwali is the example of:
(a) Technological Environment
(b) Social Environment
(c) Political Environment
(d) Legal Environment

Answer

Answer: (b) Social Environment


Question 7.
Booking of Railway tickets through internet from home or office is an example of _________
(a) Political Environment
(b) Technological Environment
(c) Economic Environment
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Technological Environment


Question 8.
Export promotion is concerned with __________
(a) Privatisation
(b) Globalisation
(c) Liberalisation
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Globalisation


Question 9.
Changes in fashions and tastes of consumers will __________
(a) Shift the market demand from an existing product to new ones
(b) Increase the cost of production
(c) Increase the profit
(d) Increase the Sale

Answer

Answer: (a) Shift the market demand from an existing product to new ones


Question 10.
Increased competition in the market will _________
(a) Increase the tax
(b) Increase the profit
(c) Increase the cost of production
(d) Reduce the profit margin

Answer

Answer: (d) Reduce the profit margin


Question 11.
Giving freedom to Indian business and industries from all unnecessary government controls and restrictions is an example of ____________
(a) Privatisation
(b) Globalisation
(c) Liberalisation
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Liberalisation


Question 12.
Technological improvements and innovations result in________
(a) Increase in tax
(b) Render existing products obsolete
(c) Reduction in profit margins
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Render existing products obsolete


Question 13.
Which of the following does not explain the impact of Government policy changes on business and industry?
(a) More demanding customers
(b) Change in agricultural prices
(c) Increasing competition
(d) Market orientation

Answer

Answer: (b) Change in agricultural prices


Question 14.
Globalisation aims at ________
(a) Export Promotion
(b) Foreign exchange reforms
(c) Import liberalization
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 15.
When a company taken over another one and clearly becomes the new owner, the action is called
(a) Merger
(b) Acquisition
(c) Strategic Alliance
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Acquisition


Question 16.
Which of the following does not characterize the business environment?
(a) Complexity
(b) Relativity
(c) Employees
(d) Uncertainty

Answer

Answer: (c) Employees


Question 17.
Gross Domestic Product (GDP) is concerned with _______
(a) Political Environment
(b) Legal Environment
(c) Economic Environment
(d) Social Environment

Answer

Answer: (c) Economic Environment


Question 18.
Rise in GDP lead to rise in ___________________
(a) Increase in new taxes
(b) Cost of Production
(c) Disposable income of people
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Disposable income of people


Question 19.
Facebook, Twitter and Whatsapp is the result of ___________
(a) Political Environment
(b) Social Environment
(c) Technological Environment
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Technological Environment


Question 20.
External environment trends and changes will provide ________
(a) Threats
(b) Goodwill
(c) Less Competition
(d) Profits

Answer

Answer: (a) Threats


Question 21.
Liberalization means
(a) Reduced government controls and restrictions
(b) Policy of planned disinvestments
(c) Integration among economies
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Reduced government controls and restrictions


Question 22.
Reduction in the role of the public sector is due to _______
(a) Political Environment
(b) Privatisation
(c) Globalisation
(d) Liberalisation

Answer

Answer: (b) Privatisation


Question 23.
An increase or decrease in the value of Rupee is an example of _________
(a) Political Environment
(b) Economic Environment
(c) Social Environment
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Economic Environment


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 3 Business Environment with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Business Studies Business Environment MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 3 Business Environment with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 4 Planning with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 4 Planning with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Business Studies with Answers. You can also verify your answers from our provided Planning Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Planning Class 12 Objective Questions.

Planning Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
The first step of planning is __________
(a) Selecting an alternative
(b) Implementing the plan
(c) Follow up action
(d) Setting objectives

Answer

Answer: (d) Setting objectives


Question 2.
No fine or penalty for violation is charged under__________
(a) Rule
(b) Law
(c) Method
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Method


Question 3.
There are two types of plans ________
(a) Single-use plan and Standing plan
(b) Single-use and Double use plan
(c) Traditional Plan and Modern Plan
(d) Short term and Medium-term plan

Answer

Answer: (a) Single-use plan and Standing plan


Question 4.
Plans can be implemented after the __________
(a) Selecting an alternative
(b) Setting objectives
(c) Follow up action
(d) Developing premises

Answer

Answer: (a) Selecting an alternative


Question 5.
Which of the following is not a feature of planning?
(a) Planning is time-consuming
(b) Planning is pervasive
(c) Planning is futuristic
(d) To achieve objectives

Answer

Answer: (a) Planning is time-consuming


Question 6.
What is the last step in the planning process?
(a) Follow up action
(b) Setting objectives
(c) Developing premises
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Follow up action


Question 7.
If a firm has decided to sell its product on a cash basis only, it is part of firms _________
(a) Procedure
(b) Policy
(c) Method
(d) Objectives

Answer

Answer: (b) Policy


Question 8.
Planning is concerned with __________
(a) Looking back
(b) Looking old records
(c) Looking new records
(d) Looking forward

Answer

Answer: (d) Looking forward


Question 9.
Planning helps in reducing the __________
(a) Direction for action
(b) Decision making
(c) Memory
(d) Risk of uncertainty

Answer

Answer: (d) Risk of uncertainty


Question 10.
Planning seeks to bridge the gap between ______
(a) Past and present position
(b) Past and Future position
(c) Present and Future position
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Present and Future position


Question 11.
Training, lectures and seminars are ________
(a) Rules
(b) Procedure
(c) Strategy
(d) Method

Answer

Answer: (d) Method


Question 12.
What to do and how to do is concerned with______
(a) Controlling
(b) Organising
(c) Planning
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Planning


Question 13.
Making decisions on the basis of experience, feelings, and accumulated judgment is called as ______
(a) Decision making
(b) Structured problems
(c) Intuitive decision making
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Intuitive decision making


Question 14.
Estimated cash inflows and cash outflows are _________
(a) Rules
(b) Budget
(c) Procedure
(d) Programme

Answer

Answer: (b) Budget


Question 15.
Planning is a __________
(a) Useless Function
(b) One time process
(c) Mental Exercise
(d) Obsolete Concept

Answer

Answer: (c) Mental Exercise


Question 16.
Single-use plans are designed only ________
(a) To meet the demand of specific situations
(b) To use two times
(c) To achieve the objectives
(d) For an indefinite period

Answer

Answer: (a) To meet the demand of specific situations


Question 17.
Which one of the following is a limitation of planning?
(a) Planning helps in decision making
(b) Planning leads to rigidity
(c) Planning reduces the risk of uncertainty
(d) Planning provides directions

Answer

Answer: (b) Planning leads to rigidity


Question 18.
Which of these is not mentioned in the decision-making matrix?
(a) Analytic
(b) Behavioural
(c) Directive
(d) Performance management

Answer

Answer: (d) Performance management


Question 19.
Development of a new product is a _______
(a) Programme
(b) Strategy
(c) Procedure
(d) Policy

Answer

Answer: (a) Programme


Question 20.
Which of the following is not correct?
(a) Planning is a continuous process
(b) Planning focuses on achieving objectives
(c) Planning reduces the profitability
(d) Planning is futuristic

Answer

Answer: (c) Planning reduces the profitability


Question 21.
Planning leads to rigidity is a
(a) Importance of Planning
(b) Method of Planning
(c) Limitation of planning
(d) Characteristics of planning

Answer

Answer: (c) Limitation of planning


Question 22.
Increasing sale by 15% is _________
(a) Rule
(b) Procedure
(c) Method
(d) Objective

Answer

Answer: (d) Objective


Question 23.
The main purpose of Rule is:
(a) To decide that when is to be done
(b) To set the organizational objectives
(c) To Maintain Discipline
(d) To choose the best alternative

Answer

Answer: (c) To Maintain Discipline


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 4 Planning with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Business Studies Planning MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 4 Planning with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 5 Organising with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 5 Organising with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Business Studies with Answers. You can also verify your answers from our provided Organising Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Organising Class 12 Objective Questions.

Organising Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Authority, Responsibility and Accountability are the elements of ______________
(a) Decentralisation
(b) Informal Organisation
(c) Delegation
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Delegation


Question 2.
_______ is helpful in increasing the role of the subordinates in the organisation
(a) Delegation
(b) Decentralisation
(c) Centralisation
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Decentralisation


Question 3.
The form of organisation known for giving rise to rumors is called
(a) Centralised organisation
(b) Formal organization
(c) Decentralised organisation
(d) Informal organisation

Answer

Answer: (d) Informal organisation


Question 4.
Organisation establishes a relationship between
(a) People, work, and resources
(b) Customer, work, and resources
(c) People, work, and management
(d) Customer, work, and management

Answer

Answer: (a) People, work, and resources


Question 5.
Grouping of activities on the basis of functions is a part of
(a) Decentralised organisation
(b) Centralised organisation
(c) Functional organisation
(d) Divisional organisation

Answer

Answer: (c) Functional organisation


Question 6.
Meaning of authority is__________________
(a) Subordinate to Superior relationship
(b) Right to avoid taxes
(c) Right to Command
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Right to Command


Question 7.
The span of management refers to
(a) Number of managers
(b) Number of subordinates under a superior
(c) Length of term for which a manager is appointed
(d) Number of members in top management

Answer

Answer: (b) Number of subordinates under a superior


Question 8.
A tall structure has a
(a) Narrow span of management
(b) Wide span of management
(c) No span of management
(d) Fewer levels of management

Answer

Answer: (a) Narrow span of management


Question 9.
For delegation to be effective it is essential that responsibility be accompanied by necessary
(a) Manpower
(b) Incentives
(c) Promotions
(d) Authority

Answer

Answer: (d) Authority


Question 10.
Grouping of activities on the basis of product lines is a part of
(a) Delegated organisation
(b) Functional organisation
(c) Autonomous organization
(d) Divisional organisation

Answer

Answer: (d) Divisional organisation


Question 11.
Centralisation refers to
(a) Opening new centers or branches
(b) Retention of decision-making authority
(c) Dispersal of decision-making authority
(d) Creating divisions as profit centers

Answer

Answer: (b) Retention of decision-making authority


Question 12.
The possibilities of inadequate profits or even losses due to uncertainties are known as ________
(a) Business risks
(b) Business contingencies
(c) Business ventures
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Business risks


Question 13.
What is the last step in organising process?
(a) Identification and division of work
(b) Departmentalisation
(c) Assignment of duties
(d) Establishing reporting relationship

Answer

Answer: (d) Establishing reporting relationship


Question 14.
Product Specialisation is concerned with_____________
(a) Functional Structure
(b) Divisional Structure
(c) Normal Structure
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Divisional Structure


Question 15.
A network of social relationship that arises spontaneously due to interaction at work is called:
(a) Informal organisation
(b) Formal organisation
(c) Delegation
(d) Decentralisation

Answer

Answer: (a) Informal organisation


Question 16.
________ cannot be entirely delegated
(a) Responsibility
(b) Accountability
(c) Authority
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Responsibility


Question 17.
Which of the following is arises from a delegation of authority?
(a) Authority
(b) Responsibility
(c) Accountability
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Responsibility


Question 18.
Nature of informal organisation is _______
(a) Mandatory
(b) Rigid
(c) Flexible
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Flexible


Question 19.
Under Accountability a person is answerable for the ___________
(a) Final outcome of the assigned task
(b) Delegation of Authority
(c) Growth of the company
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Final outcome of the assigned task


Question 20.
What is the first step in organising process?
(a) Establishing reporting relationship
(b) Assignment of duties
(c) Departmentalisation
(d) Identification and division of work

Answer

Answer: (d) Identification and division of work


Question 21.
Which of the following is not an element of delegation?
(a) Authority
(b) Responsibility
(c) Accountability
(d) Informal organization

Answer

Answer: (d) Informal organization


Question 22.
Properly perform the assigned duty, is ___________
(a) Accountability
(b) Responsibility
(c) Authority
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Responsibility


Question 23.
_________ is helpful in reducing the burden of the manager
(a) Decentralisation
(b) Centralisation
(c) Delegation
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Delegation


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 5 Organising with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Business Studies Organising MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 5 Organising with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 6 Staffing with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 6 Staffing with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Business Studies with Answers. You can also verify your answers from our provided Staffing Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Staffing Class 12 Objective Questions.

Staffing Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Recruitment is a __________
(a) Day-to-day Process
(b) Negative Process
(c) Positive process
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Positive process


Question 2.
Main aim of Recruitment is _____________
(a) To attract more and more candidates
(b) To attract fewer candidates
(c) To call selected candidates
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) To attract more and more candidates


Question 3.
Which test is helpful in assessing the individual’s capacity for learning new skills?
(a) Trade Test
(b) Aptitude Test
(c) Personality Test
(d) Intelligence Test

Answer

Answer: (b) Aptitude Test


Question 4.
Under which method of training, employees are shifted from one job position to another:
(a) Promotion
(b) Transfer
(c) Training
(d) Job Rotation

Answer

Answer: (d) Job Rotation


Question 5.
Selection is the process of __________
(a) Inviting Applications
(b) Identifying different sources of recruitment
(c) Identifying and choosing the best candidate
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Identifying and choosing the best candidate


Question 6.
Which method of training is concerned with familiarizing the new employee with the organization?
(a) Induction training
(b) Apprenticeship training
(c) Coaching
(d) Job rotation

Answer

Answer: (a) Induction training


Question 7.
The main purpose of Selection is _______________
(a) To Select board members
(b) To Select Recruiters
(c) To attract more candidates
(d) To Select most suitable candidate

Answer

Answer: (d) To Select the most suitable candidate


Question 8.
Lectures and Conferences are method of __________
(a) Training
(b) Development
(c) Recruitment
(d) Selection

Answer

Answer: (a) Training


Question 9.
Staffing is very important function these days because of ______________
(a) Advancement of technology
(b) Increasing size of organisation
(c) Complicated behaviour of human beings
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 10.
Recruitment is the process of _____________
(a) Promotion of employees
(b) Training to employees
(c) Performance Appraisal
(d) Searching for prospective employees

Answer

Answer: (d) Searching for prospective employees


Question 11.
Staffing is __________ function
(a) Top Level Function
(b) Planning
(c) Budget
(d) Managerial Function

Answer

Answer: (d) Managerial Function


Question 12.
Which of the following is not concerned with staffing?
(a) Recruitment
(b) Training
(c) Publicity
(d) Selection

Answer

Answer: (c) Publicity


Question 13.
Staffing function begins with ____________
(a) Selection
(b) Estimating manpower requirements
(c) Training
(d) Promotion

Answer

Answer: (b) Estimating manpower requirements


Question 14.
Face to face conversation between employer and applicant is known as:
(a) Selection
(b) Orientation
(c) Interview
(d) Campus recruitment

Answer

Answer: (c) Interview


Question 15.
Training is a process by which __________ of employees is increased.
(a) Knowledge
(b) Aptitudes
(c) Skills and abilities
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 16.
Training of employees is a _______
(a) Short Term Process
(b) Day to Day Process
(c) Long Term Process
(d) Ongoing Process

Answer

Answer: (a) Short Term Process


Question 17.
Estimating Manpower Requirements include ________
(a) Selection Expenses
(b) Financial Expenses
(c) Training Expenses
(d) Number and types of persons required

Answer

Answer: (d) Number and types of persons required


Question 18.
HRM is much broader concept than ______________
(a) Staffing
(b) Organising
(c) Planning
(d) Controlling

Answer

Answer: (a) Staffing


Question 19.
Selection is done after the __________
(a) Placement
(b) Recruitment
(c) Training
(d) Performance Appraisal

Answer

Answer: (b) Recruitment


Question 20.
Selection is a _______
(a) Day-to-day Process
(b) Negative Process
(c) Positive Process
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Negative Process


Question 21.
Staffing function of management is concerned with ____________
(a) Organising
(b) Right Man on Right Job
(c) Planning
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Right Man on Right Job


Question 22.
Estimating Manpower Requirement is a ________
(a) Job of Supervisor
(b) Job of Directors
(c) Workload analysis
(d) Budgetary Technique

Answer

Answer: (c) Workload analysis


Question 23.
Expand HRM __________
(a) Human Responsibility Management
(b) Human Resource Maintenance
(c) Human Resource Management
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Human Resource Management


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 6 Staffing with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Business Studies Staffing MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 6 Staffing with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 7 Directing with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 7 Directing with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Business Studies with Answers. You can also verify your answers from our provided Directing Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Directing Class 12 Objective Questions.

Directing Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Which of the following is an example of Non-financial incentives?
(a) Recognition
(b) Job Security
(c) Status
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 2.
The software company promoted by Narayana Murthy is
(a) Infosys
(b) HCL
(c) Satyam
(d) Wipro

Answer

Answer: (a) Infosys


Question 3.
Esteem needs are concerned with ____________
(a) Affection
(b) Prestige and Self-respect
(c) Friendship
(d) Acceptance

Answer

Answer: (b) Prestige and Self-respect


Question 4.
Grapevine is
(a) Formal communication
(b) Informal communication
(c) Lateral communication
(d) Barrier to communication

Answer

Answer: (b) Informal communication


Question 5.
Directing is concerned with the following elements _______________
(a) Communication
(b) Supervision and Motivation
(c) Leadership
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 6.
Two way communication technique is used under _________________
(a) Laissez Faire
(b) Democratic style
(c) Autocratic style
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Democratic style


Question 7.
Hierarchy Theory of Motivation was given by ________
(a) Abraham Maslow
(b) Peter Maslow
(c) Henry Maslow
(d) David Maslow

Answer

Answer: (a) Abraham Maslow


Question 8.
Which of the following is not a leadership style?
(a) Free-rein
(b) Autocratic
(c) Democratic
(d) Dictatorship

Answer

Answer: (d) Dictatorship


Question 9.
Which of the following is a financial incentive?
(a) Job Security
(b) Promotion
(c) Employee Participation
(d) Stock Incentive

Answer

Answer: (d) Stock Incentive


Question 10.
Status comes under the following type of barriers
(a) Psychological barrier
(b) Semantic barrier
(c) Non Semantic barrier
(d) Organisational barrier

Answer

Answer: (d) Organisational barrier


Question 11.
Basic Physiological Needs are concerned with ____________
(a) Shelter
(b) Hunger
(c) Thirst
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 12.
Supervision means _________________
(a) Planning for the future
(b) Starting a business
(c) Fulfilment of legal formalities
(d) Overseeing what is being done by subordinates

Answer

Answer: (d) Overseeing what is being done by subordinates


Question 13.
Bonus, Promotion and Recognition are the example of _____________
(a) Controlling
(b) Positive Motivation
(c) Staffing
(d) Planning

Answer

Answer: (b) Positive Motivation


Question 14.
The process of converting the message into communication symbols is known as
(a) Decoding
(b) Encoding
(c) Feedback
(d) Media

Answer

Answer: (b) Encoding


Question 15.
Which of the following is not an element of the communication process?
(a) Communication
(b) Channel
(c) Receiver
(d) Decoding

Answer

Answer: (a) Communication


Question 16.
Which one of the following is not an element of direction?
(a) Delegation
(b) Communication
(c) Supervision
(d) Motivation

Answer

Answer: (a) Delegation


Question 17.
Which of the following is not a financial incentive ______________
(a) Profit Sharing
(b) Recognition
(c) Pension and Gratuity
(d) Bonus

Answer

Answer: (b) Recognition


Question 18.
Under which style of leadership there is no delegation of authority?
(a) Democratic
(b) Autocratic
(c) Laissez Faire
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Autocratic


Question 19.
Leadership is the art or process of ______________
(a) Making people responsible without providing them any authority
(b) Influencing the behaviour of people
(c) Supervision
(d) Delegating Authority

Answer

Answer: (b) Influencing the behaviour of people


Question 20.
The motivation theory which classifies needs in hierarchical order is developed by
(a) Fred Luthans
(b) Abraham Maslow
(c) Scott
(d) Peter F. Drucker

Answer

Answer: (b) Abraham Maslow


Question 21.
Punishment and stopping increments etc. are the examples of __________
(a) Communication
(b) Positive Motivation
(c) Supervision
(d) Negative Motivation

Answer

Answer: (d) Negative Motivation


Question 22.
Social/Affiliation/Belongingness needs are concerned with __________
(a) Salary
(b) Pension
(c) Stability of income
(d) Affection, Acceptance and friendship

Answer

Answer: (d) Affection, Acceptance, and friendship


Question 23.
Which of the following is a function of a supervisor?
(a) Accounting
(b) Staffing
(c) Ensures performance of work
(d) Planning

Answer

Answer: (c) Ensures performance of work


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 7 Directing with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Business Studies Directing MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 7 Directing with Answers Read More »

error: Content is protected !!