Author name: Prasanna

MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 7 Permutations and Combinations with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 7 Permutations and Combinations with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 11 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Permutations and Combinations Class 11 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 11 Maths Chapter 7 Permutations and Combinations Objective Questions.

Permutations and Combinations Class 11 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Permutations and Combinations Multiple Choice Questions of Class 11 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Permutations and Combinations Class 11 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Permutations and Combinations Class 11 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
It is required to seat 5 men and 4 women in a row so that the women occupy the even places. The number of ways such arrangements are possible are
(a) 8820
(b) 2880
(c) 2088
(d) 2808

Answer

Answer: (b) 2880
Total number of persons are 9 in which there are 5 men and 4 women
So total number of place = 9
Now women seat in even place
So total number of arrangement = 4! (_W_W_W_W_) (W-Woman)
Men sit in odd place
So total number of arrangement = 5! (MWMWMWMWM) (M-Man)
Now Total number of arrangement = 5! × 4! = 120 × 24 = 2880


Question 2.
Six boys and six girls sit along a line alternately in x ways and along a circle (again alternatively in y ways), then
(a) x = y
(b) y = 12x
(c) x = 10y
(d) x = 12y

Answer

Answer: (d) x = 12y
Given, six boys and six girls sit along a line alternately in x ways and along a circle
(again alternatively in y ways).
Now, x = 6! × 6! + 6! × 6!
⇒ x = 2 × (6!)2
and y = 5! × 6!
Now, x/y = {2 × (6!)2}/(5! × 6!)
⇒ x/y = {2 × 6! × 6! }/(5! × 6!)
⇒ x/y = {2 × 6!}/5!
⇒ x/y = {2 × 6 × 5!}/5!
⇒ x/y = 12
⇒ x = 12y


Question 3.
How many 3-letter words with or without meaning, can be formed out of the letters of the word, LOGARITHMS, if repetition of letters is not allowed
(a) 720
(b) 420
(c) none of these
(d) 5040

Answer

Answer: (a) 720
The word LOGARITHMS has 10 different letters.
Hence, the number of 3-letter words(with or without meaning) formed by using these letters
= 10P3
= 10 × 9 × 8
= 720


Question 4.
A committee of 7 has to be formed from 9 boys and 4 girls. In how many ways can this be done when the committee consists of at least 3 girls
(a) 588
(b) 885
(c) 858
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 588
Given number of boys = 9
Number of girls = 4
Now, A committee of 7 has to be formed from 9 boys and 4 girls.
Now, the committee consists of atleast 3 girls:
4C3 × 9C4 + 4C4 × 9C3
= [{4! / (3! × 1!)} × {9! / (4! × 5!)}] + 9C3
= [{(4 × 3!) /3!} × {(9 × 8 × 7 × 6 × 5!) / (4! × 5!)}] + 9! /(3! × 6!)
= [4 × {(9 × 8 × 7 × 6) / 4!}] + (9×8×7×6!)/(3! × 6!)
= [{4 × (9 × 8 × 7 × 6)} / (4 × 3 × 2 × 1)] + (9 × 8 × 7)/3!
= (9 × 8 × 7) + (9 × 8 × 7)/(3 × 2 × 1)
= 504 + (504/6)
= 504 + 84
= 588


Question 5.
In how many ways can 12 people be divided into 3 groups where 4 persons must be there in each group?
(a) none of these
(b) 12!/(4!)³
(c) Insufficient data
(d) 12!/{3! × (4!)³}

Answer

Answer: (d) 12!/{3! × (4!)³}
Number of ways in which
m × n”>
m × n distinct things can be divided equally into n
n”> groups
= (mn)!/{n! × (m!)n }
Given, 12(3 × 4) people needs to be divided into 3 groups where 4 persons must be there in each group.
So, the required number of ways = (12)!/{3! × (4!)n}


Question 6.
How many factors are 25 × 36 × 5² are perfect squares
(a) 24
(b) 12
(c) 16
(d) 22

Answer

Answer: (a) 24
Any factors of 25 × 36 × 5² which is a perfect square will be of the form 2a × 3b × 5c
where a can be 0 or 2 or 4, So there are 3 ways
b can be 0 or 2 or 4 or 6, So there are 4 ways
a can be 0 or 2, So there are 2 ways
So, the required number of factors = 3 × 4 × 2 = 24


Question 7.
If ⁿC15 = ⁿC6 then the value of ⁿC21 is
(a) 0
(b) 1
(c) 21
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 1
We know that
if ⁿCr1 = ⁿCr2
⇒ n = r1 + r2
Given, ⁿC15 = ⁿC6
⇒ n = 15 + 6
⇒ n = 21
Now, 21C21 = 1


Question 8.
If n+1C3 = 2 ⁿC2, then the value of n is
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6

Answer

Answer: (d) 6
Given, n+1C3 = 2 ⁿC2
⇒ [(n + 1)!/{(n + 1 – 3) × 3!}] = 2n!/{(n – 2) × 2!}
⇒ [{n × n!}/{(n – 2) × 3!}] = 2n!/{(n – 2) × 2}
⇒ n/3! = 1
⇒ n/6 = 1
⇒ n = 6


Question 9.
There are 15 points in a plane, no two of which are in a straight line except 4, all of which are in a straight line. The number of triangle that can be formed by using these 15 points is
(a) 15C3
(b) 490
(c) 451
(d) 415

Answer

Answer: (c) 451
The required number of triangle = 15C34C3 = 455 – 4 = 451


Question 10.
In how many ways in which 8 students can be sated in a circle is
(a) 40302
(b) 40320
(c) 5040
(d) 50040

Answer

Answer: (c) 5040
The number of ways in which 8 students can be sated in a circle = ( 8 – 1)!
= 7!
= 5040


Question 11.
Let R = {a, b, c, d} and S = {1, 2, 3}, then the number of functions f, from R to S, which are onto is
(a) 80
(b) 16
(c) 24
(d) 36

Answer

Answer: (d) 36
Total number of functions = 34 = 81
All the four elements can be mapped to exactly one element in 3 ways, and exactly 3
elements in 3(24 – 2) = 3(16 – 2) = 3 × 14 = 42
Thus the number of onto functions = 81 – 42 -3 = 81 – 45 = 36


Question 12.
If (1 + x)ⁿ = C0 + C1 x + C2 x² + …………..+ Cn xⁿ, then the value of C0² + C1² + C2² + …………..+ Cnⁿ = ²ⁿCn is
(a) (2n)!/(n!)
(b) (2n)!/(n! × n!)
(c) (2n)!/(n! × n!)2
(d) None of these

Answer

Answer: (b) (2n)!/(n! × n!)
Given, (1 + x)ⁿ = C0 + C1 x + C2 x² + ………….. + Cn xⁿ ………. 1
and (1 + x)ⁿ = C0 xⁿ + C1 xn-1 + C2 xn-2 + ………….. Cr xn-r + ………. + Cn-1 x + Cn ……….. 2
Multiply 1 and 2, we get
(1 + x)²ⁿ = (C0 + C1 x + C2 x² + …………..+ Cn xⁿ) × (C0 xⁿ + C1 xn-1 + C2 xn-2 + ………….. Cr xn-r + ………. + Cn-1 x + Cn)
Now, equating the coefficient of xn on both side, we get
C0² + C1² + C2² + …………..+ Cnⁿ = ²ⁿCn = (2n)!/(n! × n!)


Question 13.
The total number of 9 digit numbers of different digits is
(a) 99!
(b) 9!
(c) 8 × 9!
(d) 9 × 9!

Answer

Answer: (d) 9 × 9!
Given digit in the number = 9
1st place can be filled = 9 ways = 9 (from 1-9 any number can be placed at first position)
2nd place can be filled = 9 ways (from 0-9 any number can be placed except the number which is placed at the first position)
3rd place can be filled = 8 ways
4th place can be filled = 7 ways
5th place can be filled = 6 ways
6th place can be filled = 5 ways
7th place can be filled = 4 ways
8th place can be filled = 3 ways
9th place can be filled = 2 ways
So total number of ways = 9 × 9 × 8 × 7 × 6 × 5 × 4 × 3 × 2
= 9 × 9!


Question 14.
The number of ways in which 6 men add 5 women can dine at a round table, if no two women are to sit together, is given by
(a) 30
(b) 5 ! × 5 !
(c) 5 ! × 4 !
(d) 7 ! × 5 !

Answer

Answer: (b) 5 ! × 5 !
Again, 6 girls can be arranged among themselves in 5! ways in a circle.
So, the number of arrangements where boys and girls sit attentively in a circle = 5! × 5!


Question 15.
There are 15 points in a plane, no two of which are in a straight line except 4, all of which are in a straight line. The number of triangle that can be formed by using these 15 points is
(a) 15C3
(b) 490
(c) 451
(d) 415

Answer

Answer: (c) 451
The required number of triangle = 15C34C3 = 455 – 4 = 451


Question 16.
The number of 6-digit numbers can be formed from the digits 0, 1, 3, 5, 7 and 9 which are divisible by 10 and no digit is repeated are
(a) 110
(b) 120
(c) 130
(d) 140

Answer

Answer: (b) 120
A number is divisible by 10 if the unit digit of the number is 0.
Given digits are 0, 1, 3, 5, 7, 9
Now we fix digit 0 at unit place of the number.
Remaining 5 digits can be arranged in 5! ways
So, total 6-digit numbers which are divisible by 10 = 5! = 120


Question 17.
6 men and 4 women are to be seated in a row so that no two women sit together. The number of ways they can be seated is
(a) 604800
(b) 17280
(c) 120960
(d) 518400

Answer

Answer: (a) 604800
6 men can be sit as
× M × M × M × M × M × M ×
Now, there are 7 spaces and 4 women can be sit as 7P4 = 7P3 = 7!/3! = (7 × 6 × 5 × 4 × 3!)/3!
= 7 × 6 × 5 × 4 = 840
Now, total number of arrangement = 6! × 840
= 720 × 840
= 604800


Question 18.
A committee of 7 has to be formed from 9 boys and 4 girls. In how many ways can this be done when the committee consists of exactly 3 girls
(a) 540
(b) 405
(c) 504
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 504
Given number of boys = 9
Number of girls = 4
Now, A committee of 7 has to be formed from 9 boys and 4 girls.
Now, If in committee consist of exactly 3 girls:
4C3 × 9C4
= {4! / (3! × 1!)} × {9! / (4! × 5!)}
= {(4×3!) /3!} × {(9 × 8 × 7 × 6 × 5!) / (4! × 5!)}
= 4 × {(9 × 8 × 7 × 6) / 4!}
= {4 × (9 × 8 × 7 × 6)} / (4 × 3 × 2 × 1)
= 9 × 8 × 7
= 504


Question 19.
How many factors are 25 × 36 × 5² are perfect squares
(a) 24
(b) 12
(c) 16
(d) 22

Answer

Answer: (a) 24
Any factors of 25 × 36 × 5² which is a perfect square will be of the form 2a × 3b × 5c
where a can be 0 or 2 or 4, So there are 3 ways
b can be 0 or 2 or 4 or 6, So there are 4 ways
a can be 0 or 2, So there are 2 ways
So, the required number of factors = 3 × 4 × 2 = 24


Question 20.
The value of 2 × P(n, n-2) is
(a) n
(b) 2n
(c) n!
(d) 2n!

Answer

Answer: (c) n!
Given, 2 × P(n, n – 2)
= 2 × {n!/(n – (n – 2))}
= 2 × {n!/(n – n + 2)}
= 2 × (n!/2)
= n!
So, 2 × P(n, n – 2) = n!


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 7 Permutations and Combinations with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 11 Maths Permutations and Combinations MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 7 Permutations and Combinations with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 10 Straight Lines with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 10 Straight Lines with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 11 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Straight Lines Class 11 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 11 Maths Chapter 10 Straight Lines Objective Questions.

Straight Lines Class 11 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Straight Lines Multiple Choice Questions of Class 11 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Straight Lines Class 11 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Straight Lines Class 11 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
In a ΔABC, if A is the point ( 1, 2) and equations of the median through B and C are respectively x + y = 5 and x = 4, then B is
(a) (1, 4)
(b) (7, -2)
(c) none of these
(d) (4, 1)

Answer

Answer: (b) (7, -2)
The equation of median through B is x + y = 5
The point B lies on it.
Let the coordinates of B are (x1, 5 – x1)
Now CF is a median through C,
So coordiantes of F i.e. mid-point of AB are
((x1 + 1)/2, (5 – x1 + 2)/2)
Now since this lies on x = 4
⇒ (x1 + 1)/2 = 4
⇒ x1 + 1 = 8
⇒ x1 = 7
Hence, the cooridnates of B are (7, -2)


Question 2.
The equation of straight line passing through the point (1, 2) and perpendicular to the line x + y + 1 = 0
(a) y – x + 1 = 0
(b) y – x – 1 = 0
(c) y – x + 2 = 0
(d) y – x – 2 = 0

Answer

Answer: (b) y – x – 1 = 0
Given straight line is: x + y + 1 = 0
⇒ y = -x – 1
Slope = -1
Now, required line is perpendicular to this line.
So, slope = -1/-1 = 1
Hence, the line is
y – 2 = 1 × (x – 1)
⇒ y – 2 = x – 1
⇒ y – 2 – x + 1 = 0
⇒ y – x – 1 = 0


Question 3.
The points (-a, -b), (0, 0), (a, b) and (a², ab) are
(a) vertices of a square
(b) vertices of a parallelogram
(c) collinear
(d) vertices of a rectangle

Answer

Answer: (c) collinear
Let the four points are P(-a, -b), O(0, 0), Q(a, b) and R(a², ab)
Now,
m1 = slope of OP = b/a
m2 = slope of OQ = b/a
m3 = slope of OR = b/a
Since m1 = m2 = m3
So, the points O, P, Q, R are collinear.


Question 4.
The equation of the line through the points (1, 5) and (2, 3) is
(a) 2x – y – 7 = 0
(b) 2x + y + 7 = 0
(c) 2x + y – 7 = 0
(d) x + 2y – 7 = 0

Answer

Answer: (c) 2x + y – 7 = 0
Given, points are: (1, 5) and (2, 3)
Now, equation of line is
y – y1 = {(y2 – y1)/(x2 – x1)} × (x – x1)
⇒ y – 5 = {(3 – 5)/(2 – 1)} × (x – 1)
⇒ y – 5 = (-2) × (x – 1)
⇒ y – 5 = -2x + 2
⇒ 2x + y – 5 – 2 = 0
⇒ 2x + y – 7 = 0


Question 5.
The slope of a line which passes through points (3, 2) and (-1, 5) is
(a) 3/4
(b) -3/4
(c) 4/3
(d) -4/3

Answer

Answer: (b) -3/4
Given, points are (3, 2) and (-1, 5)
Now, slope m = (5 – 2)/(-1 – 3)
⇒ m = -3/4
So, the slope of the line is -3/4


Question 6.
The ratio of the 7th to the ( n – 1)th mean between 1 and 31, when n arithmetic means are inserted between them, is 5 : 9. The value of n is
(a) 15
(b) 12
(c) 13
(d) 14

Answer

Answer: (d) 14
Let the A.P. are 1, A1, A2, A3 …… Am, 31
a = 1, an = 31 and n = m + 2
Now, an = a + (n – 1)d
⇒ 31 = 1 + (m + 2 – 1)d
⇒ 30 = (m + 1)d
⇒ d = 30/(m + 1)
Again, A7 = a + 7d = 1 + 7[30/(m + 1)] …………….. 1
and Am-1 = a + (m – 1)d = 1 + (m – 1)[30/(m + 1)] ………. 2
From equation 1 and 2, we get
A7/Am-1 = 5/9
⇒ 1 + 7[30/(m + 1) / 1 + (m – 1)[30/(m + 1)] = 5/9
⇒ [m + 1 + 7(30)] / [m + 1 + 30 m – 30] = 5/9
⇒ [m + 211] / [31 m – 29] = 5/9
⇒ 9[m + 211] = 5[31 m – 29]
⇒ 9 m + 1899 = 155 m – 145
⇒ 146 m = 2044
⇒ m = 2044/146
⇒ m = 14
So, the value of m is 14


Question 7.
The ortho centre of the triangle formed by lines xy = 0 and x + y = 1 is :
(a) (0, 0)
(b) none of these
(c) ( 1/2, 1/2)
(d) ( 1/3, 1/3)

Answer

Answer: (a) (0, 0)
Given lines are:
xy = 0 and x + y = 1
⇒ x = 0, y = 0 and x + y = 1
MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 10 Straight Lines with Answers 1
In a triangle OAB, OA and OB are the altitudes which intersect at O.
So, the required orthocentre is (0, 0)


Question 8.
Two lines a1 x + b1 y + c1 = 0 and a2 x + b2 y + c2 = 0 are parallel if
(a) a1 /a2 = b1 /b2 ≠ c1 /c2
(b) a1 /a2 ≠ b1 /b2 = c1 /c2
(c) a1 /a2 ≠ b1 /b2 ≠ c1 /c2
(d) a1 /a2 = b1 /b2 = c1 /c2

Answer

Answer: (a) a1 /a2 = b1 /b2 ≠ c1 /c2
Two lines a1 x + b1 y + c1 = 0 and a2 x + b2 y + c2 = 0 are parallel if
a1 /a2 = b1 /b2 ≠ c1 /c2


Question 9.
If the line x/a + y/b = 1 passes through the points (2, -3) and (4, -5), then (a, b) is
(a) a = 1 and b = 1
(b) a = 1 and b = −1
(c) a = −1 and b = 1
(d) a = −1 and b = -1

Answer

Answer: (d) a = −1 and b = -1
Given equation of the line is x/a + y/b = 1
⇒ bx + ay = ab
It is given that this line passes through (2, -3)
⇒ b(2) + a(-3) = ab
⇒ 2b – 3a = ab ——– (1)
It also passes through (4, -5)
⇒ 4b – 5a = ab ——– (2)
On solving equation (1) and (2), we get
a = -1 and b = -1


Question 10.
The angle between the lines x – 2y = y and y – 2x = 5 is
(a) tan-1 (1/4)
(b) tan-1 (3/5)
(c) tan-1 (5/4)
(d) tan-1 (2/3)

Answer

Answer: (c) tan-1 (5/4)
Given, lines are:
x – 2y = 5 ………. 1
and y – 2x = 5 ………. 2
From equation 1,
x – 5 = 2y
⇒ y = x/2 – 5/2
Here, m1 = 1/2
From equation 2,
y = 2x + 5
Here. m2 = 2
Now, tan θ = |(m1 + m2)/{1 + m1 × m2}|
= |(1/2 + 2)/{1 + (1/2) × 2}|
= |(5/2)/(1 + 1)|
= |(5/2)/2|
= 5/4
⇒ θ = tan-1 (5/4)


Question 11.
The points on the y-axis whose distance from the line x/3 + y/4 = 1 is 4 units is
(a) (0, 32/3) and (0, 8/3)
(b) (0, -32/3) and (0, 8/3)
(c) (0, -32/3) and (0, -8/3)
(d) (0, 32/3) and (0, -8/3)

Answer

Answer: (d) (0, 32/3) and (0, -8/3)
Given equation of line is (x/3) + (y/4) = 1
⇒ 4x + 3y = 12
⇒ 4x + 3y – 12 = 0 ……………. 1
Let (0, b) is the point of the y-axis whose distance from given line is 4 unit.
When we compare equation 1 with general form of the equation Ax + By + C = 0, we get
A = 4, B = 3, C = -12
Now perpendicular distance of a line Ax + By + C = 0 from a point (x1, y1) is
d = |Ax1 + By1 + C|/√(A² + B²)
So perpendicular distance of a line 4x + 3y – 12 = 0 from a point (0 ,b) is
4 = |4×0 + 3×b – 12|/√(4² + 3²)
⇒ 4 = |3b – 12|/√(16 + 9)
⇒ 4 = |3b – 12|/√25
⇒ 4 = |3b – 12|/5
⇒ 4 × 5 = |3b – 12|
⇒ |3b – 12| = 20
Now
3b – 12 = 20 and 3b – 12 = -20
⇒ 3b = 20 12 and 3b = -20 + 12
⇒ 3b = 32 and 3b = -8
⇒ b = 32/3 and b = -8/3
So the points are (0, 32/3) and (0, -8/3)


Question 12.
Equation of the line passing through (0, 0) and slope m is
(a) y = mx + c
(b) x = my + c
(c) y = mx
(d) x = my

Answer

Answer: (c) y = mx
Equation of the line passing through (x1, y1) and slope m is
(y – y1) = m(x – x1)
Now, required line is
(y – 0 ) = m(x – 0)
⇒ y = mx


Question 13.
The distance between the lines 3x + 4y = 9 and 6x + 8y = 15 is
(a) 3/10
(b) 2/3
(c) 3/2
(d) 7/10

Answer

Answer: (a) 3/10
Given equations are:
3x + 4y = 9
⇒ 3x + 4y – 9 = 0 and
6x + 8y = 15
⇒ 6x + 8y – 15 = 0
⇒ 3x + 4y – 15/2 = 0
Now, compare these lines with a1 x + b1 y + c1 = 0 and a2 x + b2 y + c2 = 0, we get
a1 = 3, b1 = 4, c1 = -9 and
a2 = 3, b2 = 4, c2 = -15/2
Now, distance between two parallel line = |c1 – c2|/√(a1² + b1²)
= |-9 + 15/2|/√(3² + 4²)
= |(-18 + 15)/2|/√25
= |(-3/2)|/5
= (3/2)/5
= 3/10


Question 14.
What can be said regarding if a line if its slope is negative
(a) θ is an acute angle
(b) θ is an obtuse angle
(c) Either the line is x-axis or it is parallel to the x-axis.
(d) None of these

Answer

Answer: (b) θ is an obtuse angle
Let θ be the angle of inclination of the given line with the positive direction of x-axis in the anticlockwise sense.
Then its slope is given by m = tan θ
Given, slope is positive
⇒ tan θ < 0
⇒ θ lies between 0 and 180 degree
⇒ θ is an obtuse angle


Question 15.
Two lines a1 x + b1 y + c1 = 0 and a2 x + b2 y + c2 = 0 are parallel if
(a) a1 /a2 = b1 /b2 ≠ c1 /c2
(b) a1 /a2 ≠ b1 /b2 = c1 /c2
(c) a1 /a2 ≠ b1 /b2 ≠ c1 /c2
(d) a1 /a2 = b1 /b2 = c1 /c2

Answer

Answer: (a) a1 /a2 = b1 /b2 ≠ c1 /c2
Two lines a1 x + b1 y + c1 = 0 and a2 x + b2 y + c2 = 0 are parallel if
a1/a2 = b1/b2 ≠ c1/c2


Question 16.
The slope of a line making inclination of 30° with the positive direction of x-axis is
(a) 1/2
(b) √3
(c) √3/2
(d) 1/√3

Answer

Answer: (d) 1/√3
Here inclination of the line is 30°
So, slope of the line m = tan 30° = 1/√3


Question 17.
The perpendicular distance of a line 4x + 3y + 5 = 0 from the point (-1, 2) is
(a) 5
(b) 4
(c) 2
(d) 1

Answer

Answer: (c) 2
The perpendicular distance of a line 4x + 3y + 5 = 0 from the point (-1, 2)
d = |4 × (-1) + 3 × 3 + 5|/√(4² + 3²)
⇒ d = |-4 + 9 + 5|/√(16 + 9)
⇒ d = 10/√(25)
⇒ d = 10/5
⇒ d = 2


Question 18.
The inclination of the line 5x – 5y + 8 = 0 is
(a) 30°
(b) 45°
(c) 60°
(d) 90°

Answer

Answer: (b) 45°
Given line is: 5x – 5y + 8 = 0
⇒ 5y = 5x + 8
⇒ y = (5/5)x + 8/5
⇒ y = x + 8/5
Now tan θ = 1
⇒ tan θ = tan 45°
⇒ θ = 45°
So, the inclination of the line is 45°


Question 19.
The points (-a, -b), (0 , 0), (a, b) and (a², ab) are
(a) vertices of a square
(b) vertices of a parallelogram
(c) collinear
(d) vertices of a rectangle

Answer

Answer: (c) collinear
Let the four points are P(-a, -b), O(0, 0), Q(a, b) and R(a², ab)
Now,
m1 = slope of OP = b/a
m2 = slope of OQ = b/a
m3 = slope of OR = b/a
Since m1 = m2 = m3
So, the points O, P, Q, R are collinear.


Question 20.
Given the three straight lines with equations 5x + 4y = 0, x + 2y – 10 = 0 and 2x + y + 5 = 0, then these lines are
(a) none of these
(b) the sides of a right angled triangle
(c) concurrent
(d) the sides of an equilateral triangle

Answer

Answer: (c) concurrent
Since the determinant of these lines is equal to zero
i.e.
|5 4 0|
|1 2 -10| = 0
|2 1 -5|
So, these three lines are concurrent.


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 10 Straight Lines with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 11 Maths Straight Lines MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 10 Straight Lines with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 9 Sequences and Series with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 9 Sequences and Series with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 11 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Sequences and Series Class 11 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 11 Maths Chapter 9 Sequences and Series Objective Questions.

Sequences and Series Class 11 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Sequences and Series Multiple Choice Questions of Class 11 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Sequences and Series Class 11 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Sequences and Series Class 11 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
Let Tr be the rth term of an A.P. whose first term is a and the common difference is d. If for some positive integers m, n, m ≠ n, T m = 1/n and T n = 1/m then (a-d) equals to
(a) 0
(b) 1
(c) 1/mn
(d) 1/m + 1/n

Answer

Answer: (a) 0
Given the first term is a and the common difference is d of the AP
Now, Tm = 1/n
⇒ a + (m – 1)d = 1/n ………… 1
and Tn = 1/m
⇒ a + (n – 1)d = 1/m ………. 2
From equation 2 – 1, we get
(m – 1)d – (n – 1)d = 1/n – 1/m
⇒ (m – n)d = (m – n)/mn
⇒ d = 1/mn
From equation 1, we get
a + (m – 1)/mn = 1/n
⇒ a = 1/n – (m – 1)/mn
⇒ a = {m – (m – 1)}/mn
⇒ a = {m – m + 1)}/mn
⇒ a = 1/mn
Now, a – d = 1/mn – 1/mn
⇒ a – d = 0


Question 2.
The first term of a GP is 1. The sum of the third term and fifth term is 90. The common ratio of GP is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (c) 3
Let first term of the GP is a and common ratio is r.
3rd term = ar²
5th term = ar4
Now
⇒ ar² + ar4 = 90
⇒ a(r² + r4) = 90
⇒ r² + r4 = 90
⇒ r² × (r² + 1) = 90
⇒ r² (r² + 1) = 3² × (3² + +1)
⇒ r = 3
So the common ratio is 3


Question 3.
If a is the first term and r is the common ratio then the nth term of GP is
(a) (ar)n-1
(b) a × rⁿ
(c) a × rn-1
(d) None of these

Answer

Answer: (c) a × rn-1
Given, a is the first term and r is the common ratio.
Now, nth term of GP = a × rn-1


Question 4.
The sum of odd integers from 1 to 2001 is
(a) 10201
(b) 102001
(c) 100201
(d) 1002001

Answer

Answer: (d) 1002001
The odd numbers from 1 to 2001 are:
1, 3, 5, ………, 2001
This froms an AP
where first term a = 1
Common difference d = 3 – 1 = 2
last term l = 2001
Let number of terms = n
Now, l = a + (n – 1)d
⇒ 2001 = 1 + (n – 1)2
⇒ 2001 – 1 = (n – 1)2
⇒ 2(n – 1) = 2000
⇒ n – 1 = 2000/2
⇒ n – 1 = 1000
⇒ n = 1001
Now, sum = (n/2) × (a + 1)
= (1001/2) × (1 + 2001)
= (1001/2) × 2002
= 1001 × 1001
= 1002001
So, the sum of odd integers from 1 to 2001 is 1002001


Question 5.
If a, b, c are in AP and x, y, z are in GP then the value of xb-c × yc-a × za-b is
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 1
Given, a, b, c are in AP
⇒ 2b = a + c ………. 1
and x, y, z are in GP
⇒ y² = xz ……….. 2
Now, xb-c × yc-a × za-b = xb-c × (√xz)c-a × za-b
= xb-c × x(c-a)/2 × z(c-a)/2 × za-b
= xb-c + x(c-a)/2 × z(c-a)/2+ a -b
= x2b+(c+a) × z(c+a)-2b
= x° × z°
= 1
So, the value of xb-c × yc-a × za-b is 1


Question 6.
An example of geometric series is
(a) 9, 20, 21, 28
(b) 1, 2, 4, 8
(c) 1, 2, 3, 4
(d) 3, 5, 7, 9

Answer

Answer: (b) 1, 2, 4, 8
1, 2, 4, 8 is the example of geometric series
Here common ratio = 2/1 = 4/2 = 8/4 = 2


Question 7.
Three numbers from an increasing GP of the middle number is doubled, then the new numbers are in AP. The common ratio of the GP is
(a) 2
(b) √3
(c) 2 + √3
(d) 2 – √3

Answer

Answer: (c) 2 + √3
Given that three numbers from an increasing GP
Let the 3 number are: a, ar, ar² (r > 1)
Now, according to question,
a, 2ar, ar² are in AP
So, 2ar – a = ar² – 2ar
⇒ a(2r – 1) = a(r² – 2r)
⇒ 2r – 1 = r² – 2r
⇒ r² – 2r – 2r + 1 = 0
⇒ r² – 4r + 1 = 0
⇒ r = [4 ± √{16 – 4 × 1 × 1}]/2
⇒ r = [4 ± √{16 – 4}]/2
⇒ r = {4 ± √12}/2
⇒ r = {4 ± 2√3}/2
⇒ r = {2 ± √3}
Since r > 1
So, the common ratio of the GP is (2 + √3)


Question 8.
An arithmetic sequence has its 5th term equal to 22 and its 15th term equal to 62. Then its 100th term is equal to
(a) 410
(b) 408
(c) 402
(d) 404

Answer

Answer: (c) 402
Let ais the first term and d is the common difference of the AP
Given,
a5 = a + (5 – 1)d = 22
⇒ a + 4d = 22 ………….1
and a15 = a + (15 – 1)d = 62
⇒ a + 14d = 62 ………2
From equation 2 – 1, we get
62 – 22 = 14d – 4d
⇒ 10d = 40
⇒ d = 4
From equation 1, we get
a + 4 × 4 = 22
⇒ a + 16 = 22
⇒ a = 6
Now,
a100 = 6 + 4(100 – 1 )
⇒ a100 = 6 + 4 × 99
⇒ a100 = 6 + 396
⇒ a100 = 402


Question 9.
Suppose a, b, c are in A.P. and a², b², c² are in G.P. If a < b < c and a + b + c = 3/2, then the value of a is
(a) 1/2√2
(b) 1/2√3
(c) 1/2 – 1/√3
(d) 1/2 – 1/√2

Answer

Answer: (d) 1/2 – 1/√2
Given, a, b, c are in AP
⇒ 2b = a + c
⇒ b = (a + c)/2 ………….. 1
Again given, a², b², c² are in GP then b4 = a² c²
⇒ b² = ± ac ………… 2
Using 1 in a + b + c = 3/2, we get
3b = 3/2
⇒ b = 1/2
hence a + c = 1
and ac = ± 1/4
So a & c are roots of either x2 −x + 1/4 = 0 or x² − x − 1/4 = 0
The first has equal roots of x = 1/2 and second gives x= (1 ± √2)/2 for a and c
Since a < c,
we must have a = (1−√2)/2
⇒ a – 1/2 – √2/2
⇒ a – 1/2 – √2/(√2×√2)
⇒ a – 1/2 – 1/√2


Question 10.
If the positive numbers a, b, c, d are in A.P., then abc, abd, acd, bcd are
(a) not in A.P. / G.P. / H. P.
(b) in A.P.
(c) in G.P.
(d) in H.P.

Answer

Answer: (d) in H.P.
Given, the positive numbers a, b, c, d are in A.P.
⇒ 1/a, 1/b, 1/c, 1/d are in H.P.
⇒ 1/d, 1/c, 1/b, 1/a are in H.P.
Now, Multiply by abcd, we get
abcd/d, abcd/c, abcd/b, abcd/a are in H.P.
⇒ abc, abd, acd, bcd are in H.P.


Question 11.
Let Tr be the rth term of an A.P. whose first term is a and the common difference is d. If for some positive integers m, n, m ≠ n, T m = 1/n and T n = 1/m then (a-d) equals to
(a) 0
(b) 1
(c) 1/mn
(d) 1/m + 1/n

Answer

Answer: (a) 0
Given the first term is a and the common difference is d of the AP
Now, Tm = 1/n
⇒ a + (m – 1)d = 1/n ………… 1
and Tn = 1/m
⇒ a + (n – 1)d = 1/m ………. 2
From equation 2 – 1, we get
(m – 1)d – (n – 1)d = 1/n – 1/m
⇒ (m – n)d = (m – n)/mn
⇒ d = 1/mn
From equation 1, we get
a + (m – 1)/mn = 1/n
⇒ a = 1/n – (m – 1)/mn
⇒ a = {m – (m – 1)}/mn
⇒ a = {m – m + 1)}/mn
⇒ a = 1/mn
Now, a – d = 1/mn – 1/mn
⇒ a – d = 0


Question 12.
In the sequence obtained by omitting the perfect squares from the sequence of natural numbers, then 2011th term is
(a) 2024
(b) 2036
(c) 2048
(d) 2055

Answer

Answer: (d) 2055
Before 2024, there are 44 squares,
So, 1980th term is 2024
Hence, 2011th term is 2055


Question 13.
If the first term minus third term of a G.P. = 768 and the third term minus seventh term of the same G.P. = 240, then the product of first 21 terms =
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (a) 1
Let first term = a
and common ratio = r
Given, a – ar² = 768
⇒ a(1 – r²) = 768
and ar² – ar6 = 240
⇒ ar² (1 – r4) = 240
Dividing the above 2 equations, we get
ar² (1 – r4)/a(1 – r²) = 240/768
⇒ {ar² (1 – r²) × (1 + r²)}/a(1 – r²) = 240/768
⇒ 1 + r² = 0.3125
⇒ r² = 0.25
⇒ r² = 25/100
⇒ r² = √(1/4)
⇒ r = ± 1/2
Now, a(1 – r²) = 768
⇒ a(1 – 1/4 ) = 768
⇒ 3a/4 = 768
⇒ 3a = 4 × 768
⇒ a = (4 × 768)/3
⇒ a = 4 × 256
⇒ a = 1024
⇒ a = 210
Now product of first 21 terms = (a² × r20)10 × a × r10
= a21 × r210
= (210)21 × (1/2)210
= 2210 /2210
= 1


Question 14.
If the sum of the first 2n terms of the A.P. 2, 5, 8, ….., is equal to the sum of the first n terms of the A.P. 57, 59, 61, ….., then n equals
(a) 10
(b) 12
(c) 11
(d) 13

Answer

Answer: (c) 11
Given, the sum of the first 2n terms of the A.P. 2, 5, 8, ….. = the sum of the first n terms of the A.P. 57, 59, 61, ….
⇒ (2n/2) × {2 × 2 + (2n – 1)3} = (n/2) × {2 × 57 + (n – 1)2}
⇒ n × {4 + 6n – 3} = (n/2) × {114 + 2n – 2}
⇒ 6n + 1 = {2n + 112}/2
⇒ 6n + 1 = n + 56
⇒ 6n – n = 56 – 1
⇒ 5n = 55
⇒ n = 55/5
⇒ n = 11


Question 15.
If a, b, c are in GP then log aⁿ, log bⁿ, log cⁿ are in
(a) AP
(b) GP
(c) Either in AP or in GP
(d) Neither in AP nor in GP

Answer

Answer: (a) AP
Given, a, b, c are in GP
⇒ b² = ac
⇒ (b²)ⁿ = (ac)ⁿ
⇒ (b2 )ⁿ= aⁿ × cⁿ
⇒ log (b²)ⁿ = log(an × cn )
⇒ log b²ⁿ = log aⁿ + log cⁿ
⇒ log (bⁿ)² = log aⁿ + log cⁿ
⇒ 2 × log bⁿ = log aⁿ + log cⁿ
⇒ log aⁿ, log bⁿ, log cⁿ are in AP


Question 16.
If the nth term of an AP is 3n – 4, the 10th term of AP is
(a) 12
(b) 22
(c) 28
(d) 30

Answer

Answer: (c) 28
Given, an = 3n – 2
Put n = 10, we get
a10 = 3 × 10 – 2
⇒ a10 = 30 – 2
⇒ a10 = 28
So, the 10th term of AP is 28


Question 17.
If the third term of an A.P. is 7 and its 7 th term is 2 more than three times of its third term, then the sum of its first 20 terms is
(a) 228
(b) 74
(c) 740
(d) 1090

Answer

Answer: (c) 740
Let a is the first term and d is the common difference of AP
Given the third term of an A.P. is 7 and its 7th term is 2 more than three times of its third term
⇒ a + 2d = 7 ………….. 1
and
3(a + 2d) + 2 = a + 6d
⇒ 3 × 7 + 2 = a + 6d
⇒ 21 + 2 = a + 6d
⇒ a + 6d = 23 ………….. 2
From equation 1 – 2, we get
4d = 16
⇒ d = 16/4
⇒ d = 4
From equation 1, we get
a + 2 × 4 = 7
⇒ a + 8 = 7
⇒ a = -1
Now, the sum of its first 20 terms
= (20/2) × {2 × (-1) + (20-1) × 4}
= 10 × {-2 + 19 × 4)}
= 10 × {-2 + 76)}
= 10 × 74
= 740


Question 18.
If a, b, c are in AP then
(a) b = a + c
(b) 2b = a + c
(c) b² = a + c
(d) 2b² = a + c

Answer

Answer: (b) 2b = a + c
Given, a, b, c are in AP
⇒ b – a = c – b
⇒ b + b = a + c
⇒ 2b = a + c


Question 19.
If 1/(b + c), 1/(c + a), 1/(a + b) are in AP then
(a) a, b, c are in AP
(b) a², b², c² are in AP
(c) 1/1, 1/b, 1/c are in AP
(d) None of these

Answer

Answer: (b) a², b², c² are in AP
Given, 1/(b + c), 1/(c + a), 1/(a + b)
⇒ 2/(c + a) = 1/(b + c) + 1/(a + b)
⇒ 2b2 = a² + c²
⇒ a², b², c² are in AP


Question 20.
3, 5, 7, 9, …….. is an example of
(a) Geometric Series
(b) Arithmetic Series
(c) Rational Exponent
(d) Logarithm

Answer

Answer: (b) Arithmetic Series
3, 5, 7, 9, …….. is an example of Arithmetic Series.
Here common difference = 5 – 3 = 7 – 5 = 9 – 7 = 2


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 9 Sequences and Series with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 11 Maths Sequences and Series MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 9 Sequences and Series with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 11 Conic Sections with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 11 Conic Sections with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 11 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Conic Sections Class 11 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 11 Maths Chapter 11 Conic Sections Objective Questions.

Conic Sections Class 11 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Conic Sections Multiple Choice Questions of Class 11 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Conic Sections Class 11 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Conic Sections Class 11 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
The straight line y = mx + c cuts the circle x² + y² = a² in real points if
(a) √{a² × (1 + m²)} < c
(b) √{a² × (1 – m²)} < c
(c) √{a² × (1 + m²)} > c
(d) √{a² × (1 – m²)} > c

Answer

Answer: (c) √{a² × (1 + m²)} > c
The straight line y = mx + c cuts the circle x² + y² = a² in real points if
√{a² × (1 + m²)} > c


Question 2.
Equation of the directrix of the parabola x² = 4ay is
(a) x = -a
(b) x = a
(c) y = -a
(d) y = a

Answer

Answer: (c) y = -a
Given, parabola x² = 4ay
Now, its equation of directrix = y = -a


Question 3.
The equation of parabola with vertex at origin and directrix x – 2 = 0 is
(a) y² = -4x
(b) y² = 4x
(c) y² = -8x
(d) y² = 8x

Answer

Answer: (c) y² = -8x
Since the line passing through the focus and perpendicular to the directrix is x-axis,
therefore axis of the required parabola is x-axis.
Let the coordinate of the focus is S(a, 0).
Since the vertex is the mid point of the line joining the focus and the point (2, 0) where the directix is x – 2 = 0 meets the axis.
So, 0 = {a – (-2)}/2
⇒ 0 = (a + 2)/2
⇒ a + 2 = 0
⇒ a = -2
Thus the coordinate of focus is (-2, 0)
Let P(x, y) be a point on the parabola.
Then by definition of parabola
(x + 2)² + (y – 0)² = (x – 2)²
⇒ x² + 4 + 4x + y² = x² + 4 – 4x
⇒ 4x + y² = – 4x
⇒ y² = -4x – 4x
⇒ y² = -8x
This is the required equation of the parabola.


Question 4.
The perpendicular distance from the point (3, -4) to the line 3x – 4y + 10 = 0
(a) 7
(b) 8
(c) 9
(d) 10

Answer

Answer: (a) 7
The perpendicular distance = {3 × 3 – 4 × (-4) + 10}/√(3² + 4²)
= {9 + 16 + 10}/√(9 + 16)
= 35/√25
= 35/5
= 7


Question 5.
The equation of a hyperbola with foci on the x-axis is
(a) x²/a² + y²/b² = 1
(b) x²/a² – y²/b² = 1
(c) x² + y² = (a² + b²)
(d) x² – y² = (a² + b²)

Answer

Answer: (b) x²/a² – y²/b² = 1
The equation of a hyperbola with foci on the x-axis is defined as
x²/a² – y²/b² = 1


Question 6.
If the line 2x – y + λ = 0 is a diameter of the circle x² + y² + 6x − 6y + 5 = 0 then λ =
(a) 5
(b) 7
(c) 9
(d) 11

Answer

Answer: (c) 9
Given equation of the circle is
x² + y² + 6x − 6y + 5 = 0
Center O = (-3, 3)
radius r = √{(-3)² + (3)² – 5} = √{9 + 9 – 5} = √13
Since diameter of the circle passes through the center of the circle.
So (-3, 3) satisfies the equation 2x – y + λ = 0
⇒ -3 × 2 – 3 + λ = 0
⇒ -6 – 3 + λ = 0
⇒ -9 + λ = 0
⇒ λ = 9


Question 7.
The number of tangents that can be drawn from (1, 2) to x² + y² = 5 is
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) More than 2

Answer

Answer: (b) 1
Given point (1, 2) and equation of circle is x² + y² = 5
Now, x² + y² – 5 = 0
Put (1, 2) in this equation, we get
1² + 2² – 5 = 1 + 4 – 5 = 5 – 5 = 0
So, the point (1, 2) lies on the circle.
Hence, only one tangent can be drawn.


Question 8.
The equation of the circle x² + y² + 2gx + 2fy + c = 0 will represent a real circle if
(a) g² + f² – c < 0
(b) g² + f² – c ≥ 0
(c) always
(d) None of these

Answer

Answer: (b) g² + f² – c ≥ 0
Given, equation of the circle is: x² + y² + 2gx + 2fy + c = 0
This equation can be written as
{x – (-g)}² + {y – (-f)}² + = √{g² + f² – c}²
So, the circle is real is g² + f² – c ≥ 0


Question 9.
The equation of parabola whose focus is (3, 0) and directrix is 3x + 4y = 1 is
(a) 16x² – 9y² – 24xy – 144x + 8y + 224 = 0
(b) 16x² + 9y² – 24xy – 144x + 8y – 224 = 0
(c) 16x² + 9y² – 24xy – 144x – 8y + 224 = 0
(d) 16x² + 9y² – 24xy – 144x + 8y + 224 = 0

Answer

Answer: (d) 16x² + 9y² – 24xy – 144x + 8y + 224 = 0
Given focus S(3, 0)
and equation of directrix is: 3x + 4y = 1
⇒ 3x + 4y – 1 = 0
Let P (x, y) be any point on the required parabola and let PM be the length of the perpendicular from P on the directrix
Then, SP = PM
⇒ SP² = PM²
⇒ (x – 3)² + (y – 0)² = {(3x + 4y – 1) /{√(3² + 4²)}²
⇒ x² + 9 – 6x + y² = (9x² + 16y² + 1 + 24xy – 8y – 6x)/25
⇒ 25(x² + 9 – 6x + y²) = 9x² + 16y² + 1 + 24xy – 8y – 6x
⇒ 25x² + 225 – 150x + 25y² = 9x² + 16y² + 1 + 24xy – 8y – 6x
⇒ 25x² + 225 – 150x + 25y² – 9x² – 16y² – 1 – 24xy + 8y + 6x = 0
⇒ 16x² + 9y² – 24xy – 144x + 8y + 224 = 0
This is the required equation of parabola.


Question 10.
If the parabola y² = 4ax passes through the point (3, 2), then the length of its latusrectum is
(a) 2/3
(b) 4/3
(c) 1/3
(d) 4

Answer

Answer: (b) 4/3
Since, the parabola y² = 4ax passes through the point (3, 2)
⇒ 2² = 4a × 3
⇒ 4 = 12a
⇒ a = 4/12
⇒ a = 1/3
So, the length of latusrectum = 4a = 4 × (1/3) = 4/3


Question 11.
The eccentricity of an ellipse is?
(a) e = 1
(b) e < 1
(c) e > 1
(d) 0 < e < 1

Answer

Answer: (d) 0 < e < 1
The eccentricity of an ellipse e = √(1 – a²/b²) and 0 < e < 1


Question 12.
If the length of the tangent from the origin to the circle centered at (2, 3) is 2 then the equation of the circle is
(a) (x + 2)² + (y – 3)² = 3²
(b) (x – 2)² + (y + 3)² = 3²
(c) (x – 2)² + (y – 3)² = 3²
(d) (x + 2)² + (y + 3)² = 3²

Answer

Answer: (c) (x – 2)² + (y – 3)² = 3²
Radius of the circle = √{(2 – 0)² + (3 – 0)² – 2²}
= √(4 + 9 – 4)
= √9
= 3
So, the equation of the circle = (x – 2)² + (y – 3)² = 3²


Question 13.
If the length of the major axis of an ellipse is three times the length of the minor axis then its eccentricity is
(a) 1/3
(b) 1/√3
(c) 1/√2
(d) 2√2/√3

Answer

Answer: (d) 2√2/√3
Given, the length of the major axis of an ellipse is three times the length of the minor axis
⇒ 2a = 3(2b)
⇒ 2a = 6b
⇒ a = 3b
⇒ a² = 9b²
⇒ a² = 9a² (1 – e²) {since b² = a²(1 – e²)}
⇒ 1 = 9(1 – e²)
⇒ 1/9 = 1 – e²
⇒ e² = 1 – 1/9
⇒ e² = 8/9
⇒ e = √(8/9)
⇒ e = 2√2/√3
So, the eccentricity of the ellipse is 2√2/√3


Question 14.
The equation of parabola with vertex at origin and directrix x – 2 = 0 is
(a) y² = -4x
(b) y² = 4x
(c) y² = -8x
(d) y² = 8x

Answer

Answer: (c) y² = -8x
Since the line passing through the focus and perpendicular to the directrix is x-axis,
therefore axis of the required parabola is x-axis.
Let the coordinate of the focus is S(a, 0).
Since the vertex is the mid point of the line joining the focus and the point (2, 0) where the directix is x – 2 = 0 meets the axis.
So, 0 = {a – (-2)}/2
⇒ 0 = (a + 2)/2
⇒ a + 2 = 0
⇒ a = -2
Thus the coordinate of focus is (-2, 0)
Let P(x, y) be a point on the parabola.
Then by definition of parabola
(x + 2)² + (y – 0)² = (x – 2)²
⇒ x² + 4 + 4x + y² = x² + 4 – 4x
⇒ 4x + y² = – 4x
⇒ y² = -4x – 4x
⇒ y² = -8x
This is the required equation of the parabola.


Question 15.
In an ellipse, the distance between its foci is 6 and its minor axis is 8 then its eccentricity is
(a) 4/5
(b) 1/√52
(c) 3/5
(d) 1/2

Answer

Answer: (c) 3/5
Given, distance between foci = 6
⇒ 2ae = 6
⇒ ae = 3
Again minor axis = 8
⇒ 2b = 8
⇒ b = 4
⇒ b² = 16
⇒ a² (1 – e²) = 16
⇒ a² – a² e² = 16
⇒ a² – (ae)² = 16
⇒ a² – 3² = 16
⇒ a² – 9 = 16
⇒ a² = 9 + 16
⇒ a² = 25
⇒ a = 5
Now, ae = 3
⇒ 5e = 3
⇒ e = 3/5
So, the eccentricity is 3/5


Question 16.
One of the diameters of the circle x² + y² – 12x + 4y + 6 = 0 is given by
(a) x + y = 0
(b) x + 3y = 0
(c) x = y
(d) 3x + 2y = 0

Answer

Answer: (b) x + 3y = 0
The coordinate of the centre of the circle x² + y² – 12x + 4y + 6 = 0 are (6, -2)
Clearly, the line x + 3y passes through this point.
Hence, x + 3y = 0 is a diameter of the given circle.


Question 17.
The center of the circle 4x² + 4y² – 8x + 12y – 25 = 0 is?
(a) (2, -3)
(b) (-2, 3)
(c) (-4, 6)
(d) (4, -6)

Answer

Answer: (a) (2, -3)
Given, equation of the circle is 4x² + 4y² – 8x + 12y – 25 = 0
⇒ x² + y² – 8x/4 + 12y/4 – 25/4 = 0
⇒ x² + y² – 2x + 3y – 25/4 = 0
Now, center = {-(-2), -3} = (2, -3)


Question 18.
If the parabola y² = 4ax passes through the point (3, 2), then the length of its latusrectum is
(a) 2/3
(b) 4/3
(c) 1/3
(d) 4

Answer

Answer: (b) 4/3
Since, the parabola y² = 4ax passes through the point (3, 2)
⇒ 2² = 4a × 3
⇒ 4 = 12a
⇒ a = 4/12
⇒ a = 1/3
So, the length of latusrectum = 4a = 4 × (1/3) = 4/3


Question 19.
The equation of ellipse whose one focus is at (4, 0) and whose eccentricity is 4/5 is
(a) x²/5 + y²/9 = 1
(b) x2 /25 + y² /9 = 1
(c) x²/9 + y²/5 = 1
(d) x²/9 + y²/25 = 1

Answer

Answer: (b) x² /25 + y² /9 = 1
Given focus is (4, 0)
⇒ ae = 4
and e = 4/5
a × (4/5) = 4
⇒ a = 5
Now, b² = a² (1 – e²)
⇒ b² = 5² {1 – (4/5)²}
⇒ b² = 25{1 – 16/25}
⇒ b² = 25{(25 – 16)/25}
⇒ b² = 9
Hence, the equation of the ellipse is x²/a² + y²/b² = 1
⇒ x²/5² + y²/9 = 1
⇒ x²/25 + y²/9 = 1


Question 20.
The focus of parabola y² = 8x is
(a) (2, 0)
(b) (-2, 0)
(c) (0, 2)
(d) (0, -2)

Answer

Answer: (a) (2, 0)
Given, y² = 8x
General equation is y² = 4ax
Now, 4a = 8
⇒ a = 2
Now, focus = (a, 0) = (2, 0)


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 11 Conic Sections with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 11 Maths Conic Sections MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 11 Conic Sections with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 12 Introduction to Three Dimensional Geometry with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 12 Introduction to Three Dimensional Geometry with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 11 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Introduction to Three Dimensional Geometry Class 11 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 11 Maths Chapter 12 Introduction to Three Dimensional Geometry Objective Questions.

Introduction to Three Dimensional Geometry Class 11 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Introduction to Three Dimensional Geometry Multiple Choice Questions of Class 11 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Introduction to Three Dimensional Geometry Class 11 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Introduction to Three Dimensional Geometry Class 11 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
The projections of a directed line segment on the coordinate axes are 12, 4, 3. The DCS of the line are
(a) 12/13, -4/13, 3/13
(b) -12/13, -4/13, 3/13
(c) 12/13, 4/13, 3/13
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 12/13, 4/13, 3/13
Let AB be the given line and the DCs of AB be l, m, n. Then
Projection on x-axis = AB . l = 12 (Given)
Projection on y-axis = AB . m = 4 (Given)
Projection on z-axis = AB . n = 3 (Given)
⇒ (AB²) (l² + m² + n²) = 144 + 16 + 9
⇒ (AB²) = 169 {since l² + m² + n² = 1}
⇒ AB = 13
Hence, DCs of AB are 12/13, 4/13, 3/13


Question 2.
The angle between the planes r . n1 = d1 and r . n1 = d2 is
(a) cos θ ={|n1| × |n2|}/ (n1. n2)
(b) cos θ = (n1 . n2)/{|n1| × |n2|}²
(c) cos θ = (n1 . n2)/{|n1| × |n2|}
(d) cos θ = (n1 . n2)² /{|n1| × |n2|}

Answer

Answer: (c) cos θ = (n1 . n2)/{|n1| × |n2|}
The angle between the planes r . n1 = d1 and r . n2 = d2 is defined as
cos θ = (n1 . n2)/{|n1| × |n2|}


Question 3.
For every point P(x, y, z) on the xy-plane
(a) x = 0
(b) y = 0
(c) z = 0
(d) None of these

Answer

Answer: (c) z = 0
The perpendicular distance of P(x, y, z) from xy-plane is zero.


Question 4.
The locus of a point P(x, y, z) which moves in such a way that x = a and y = b, is a
(a) Plane parallel to xy-plane
(b) Line parallel to x-axis
(c) Line parallel to y-axis
(d) Line parallel to z-axis

Answer

Answer: (b) Line parallel to x-axis
Since x = 0 and y = 0 together represent x-axis, therefore x = a and y = b represent a line parallel to x-axis.


Question 5.
The equation of the plane containing the line 2x – 5y + z = 3, x + y + 4z = 5 and parallel to the plane x + 3y + 6z = 1 is
(a) x + 3y + 6z + 7 = 0
(b) x + 3y – 6z – 7 = 0
(c) x – 3y + 6z – 7 = 0
(d) x + 3y + 6z – 7 = 0

Answer

Answer: (d) x + 3y + 6z – 7 = 0
Let the equation of the plane is
(2x – 5y + z – 3) + λ(x + y + 4z – 5) = 0
⇒ (2 + λ)x + (λ – 5)y + (4λ + 1)z – (3 + 5λ) = 0
Since the plane is parallel to x + 3y + 6z – 1 = 0
⇒ (2 + λ)/1 = (λ – 5)/3 = (1 + 4λ)/6
⇒ 6 + 3λ = λ – 5
⇒ 2λ = -11
⇒ λ = -11/2
Again,
6λ – 30 = 3 + 12λ
⇒ -6λ = -33
⇒ λ = -33/6
⇒ λ = -11/2
So, the required equation of plane is
(2x – 5y + z – 3) + (-11/2) × (x + y + 4z – 5) = 0
⇒ 2(2x – 5y + z – 3) + (-11) × (x + y + 4z – 5) = 0
⇒ 4x – 10y + 2z – 6 – 11x – 11y – 44z + 55 = 0
⇒ -7x – 21y – 42z + 49 = 0
⇒ x + 3y + 6z – 7 = 0


Question 6.
The coordinate of foot of perpendicular drawn from the point A(1, 0, 3) to the join of the point B(4, 7, 1) and C(3, 5, 3) are
(a) (5/3, 7/3, 17/3)
(b) (5, 7, 17)
(c) (5/3, -7/3, 17/3)
(d) (5/7, -7/3, -17/3)

Answer

Answer: (a) (5/3, 7/3, 17/3)
Let D be the foot of perpendicular and let it divide BC in the ration m : 1
Then the coordinates of D are {(3m + 4)/(m + 1), (5m + 7)/(m + 1), (3m + 1)/(m + 1)}
Now, AD ⊥ BC
⇒ AD . BC = 0
⇒ -(2m + 3) – 2(5m + 7) – 4 = 0
⇒ m = -7/4
So, the coordinate of D are (5/3, 7/3, 17/3)


Question 7.
The coordinates of the point where the line through (5, 1, 6) and (3, 4, 1) crosses the YZ plane is
(a) (0, 17/2, 13/2)
(b) (0, -17/2, -13/2)
(c) (0, 17/2, -13/2)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) (0, 17/2, -13/2)
The line passing through the points (5, 1, 6) and (3, 4, 1) is given as
(x – 5)/(3 – 5) = (y – 1)/(4 – 1) = (z – 6)/(1 – 6)
⇒ (x – 5)/(-2) = (y – 1)/3 = (z – 6)/(-5) = k(say)
⇒ (x – 5)/(-2) = k
⇒ x – 5 = -2k
⇒ x = 5 – 2k
(y – 1)/3 = k
⇒ y – 1 = 3k
⇒ y = 3k + 1
and (z – 6)/(-5) = k
⇒ z – 6 = -5k
⇒ z = 6 – 5k
Now, any point on the line is of the form (5 – 2k, 3k + 1, 6 – 5k)
The equation of YZ-plane is x = 0
Since the line passes through YZ-plane
So, 5 – 2k = 0
⇒ k = 5/2
Now, 3k + 1 = 3 × 5/2 + 1 = 15/2 + 1 = 17/2
and 6 – 5k = 6 – 5 × 5/2 = 6 – 25/2 = -13/2
Hence, the required point is (0, 17/2, -13/2)


Question 8.
If P is a point in space such that OP = 12 and OP inclined at angles 45 and 60 degrees with OX and OY respectively, then the position vector of P is
(a) 6i + 6j ± 6√2k
(b) 6i + 6√2j ± 6k
(c) 6√2i + 6j ± 6k
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 6√2i + 6j ± 6k
Let l, m, n be the DCs of OP.
Then it is given that l = cos 45 = 1/√2
m = cos 60 = 1/2
Now, l² + m² + n² = 1
⇒ 1/2 + 1/4 + n² = 1
⇒ n² = 1/4
⇒ n = ±1/2
Now, r = |r|(li + mj + nk)
⇒ r = 12(i/√2 + j/2 ± k/√2)
⇒ r = 6√2i + 6j ± 6k


Question 9.
The image of the point P(1,3,4) in the plane 2x – y + z = 0 is
(a) (-3, 5, 2)
(b) (3, 5, 2)
(c) (3, -5, 2)
(d) (3, 5, -2)

Answer

Answer: (a) (-3, 5, 2)
Let image of the point P(1, 3, 4) is Q in the given plane.
The equation of the line through P and normal to the given plane is
(x – 1)/2 = (y – 3)/-1 = (z – 4)/1
Since the line passes through Q, so let the coordinate of Q are (2r + 1, -r + 3, r + 4)
Now, the coordinate of the mid-point of PQ is
(r + 1, -r/2 + 3, r/2 + 4)
Now, this point lies in the given plane.
2(r + 1) – (-r/2 + 3) + (r/2 + 4) + 3 = 0
⇒ 2r + 2 + r/2 – 3 + r/2 + 4 + 3 = 0
⇒ 3r + 6 = 0
⇒ r = -2
Hence, the coordinate of Q is (2r + 1, -r + 3, r + 4) = (-4 + 1, 2 + 3, -2 + 4)
= (-3, 5, 2)


Question 10.
There is one and only one sphere through
(a) 4 points not in the same plane
(b) 4 points not lie in the same straight line
(c) none of these
(d) 3 points not lie in the same line

Answer

Answer: (a) 4 points not in the same plane
Sphere is referred to its center and it follows a quadratic equation with 2 roots. The mid-point of chords of a sphere and parallel to fixed direction lies in the normal diametrical plane.
Now, general equation of the plane depends on 4 constants. So, one sphere passes through 4 points and they need not be in the same plane.


Question 11.
The points on the y- axis which are at a distance of 3 units from the point ( 2, 3, -1) is
(a) either (0, -1, 0) or (0, -7, 0)
(b) either (0, 1, 0) or (0, 7, 0)
(c) either (0, 1, 0) or (0, -7, 0)
(d) either (0, -1, 0) or (0, 7, 0)

Answer

Answer: (d) either (0, -1, 0) or (0, 7, 0)
Let the point on y-axis is O(0, y, 0)
Given point is A(2, 3, -1)
Given OA = 3
⇒ OA² = 9
⇒ (2 – 0)² + (3 – y)² + (-1 – 0)² = 9
⇒ 4 + (3 – y)² + 1 = 9
⇒ 5 + (3 – y)² = 9
⇒ (3 – y)² = 9 – 5
⇒ (3 – y)² = 4
⇒ 3 – y = √4
⇒ 3 – y = ±4
⇒ 3 – y = 4 and 3 – y = -4
⇒ y = -1, 7
So, the point is either (0, -1, 0) or (0, 7, 0)


Question 12.
The coordinates of the point where the line through (5, 1, 6) and (3, 4, 1) crosses the YZ plane is
(a) (0, 17/2, 13/2)
(b) (0, -17/2, -13/2)
(c) (0, 17/2, -13/2)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) (0, 17/2, -13/2)
The line passing through the points (5,1,6) and (3,4,1) is given as
(x – 5)/(3 – 5) = (y – 1)/(4 – 1) = (z – 6)/(1 – 6)
⇒ (x – 5)/(-2) = (y – 1)/3 = (z – 6)/(-5) = k(say)
⇒ (x – 5)/(-2) = k
⇒ x – 5 = -2k
⇒ x = 5 – 2k
(y – 1)/3 = k
⇒ y – 1 = 3k
⇒ y = 3k + 1
and (z-6)/(-5) = k
⇒ z – 6 = -5k
⇒ z = 6 – 5k
Now, any point on the line is of the form (5 – 2k, 3k + 1, 6 – 5k)
The equation of YZ-plane is x = 0
Since the line passes through YZ-plane
So, 5 – 2k = 0
⇒ k = 5/2
Now, 3k + 1 = 3 × 5/2 + 1 = 15/2 + 1 = 17/2
and 6 – 5k = 6 – 5 × 5/2 = 6 – 25/2 = -13/2
Hence, the required point is (0, 17/2, -13/2)


Question 13.
he equation of plane passing through the point i + j + k and parallel to the plane r . (2i – j + 2k) = 5 is
(a) r . (2i – j + 2k) = 2
(b) r . (2i – j + 2k) = 3
(c) r . (2i – j + 2k) = 4
(d) r . (2i – j + 2k) = 5

Answer

Answer: (b) r . (2i – j + 2k) = 3
The equation of plane parallel to the plane r . (2i – j + 2k) = 5 is
r . (2i – j + 2k) = d
Since it passes through the point i + j + k, therefore
(i + j + k) . (2i – j + 2k) = d
⇒ d = 2 – 1 + 2
⇒ d = 3
So, the required equation of the plane is
r . (2i – j + 2k) = 3


Question 14.
The cartesian equation of the line is 3x + 1 = 6y – 2 = 1 – z then its direction ratio are
(a) 1/3, 1/6, 1
(b) -1/3, 1/6, 1
(c) 1/3, -1/6, 1
(d) 1/3, 1/6, -1

Answer

Answer: (a) 1/3, 1/6, 1
Give 3x + 1 = 6y – 2 = 1 – z
= (3x + 1)/1 = (6y – 2)/1 = (1 – z)/1
= (x + 1/3)/(1/3) = (y – 2/6)/(1/6) = (1 – z)/1
= (x + 1/3)/(1/3) = (y – 1/3)/(1/6) = (1 – z)/1
Now, the direction ratios are: 1/3, 1/6, 1


Question 15.
Under what condition does the equation x² + y² + z² + 2ux + 2vy + 2wz + d represent a real sphere
(a) u² + v² + w² = d²
(b) u² + v² + w² > d
(c) u² + v² + w² < d
(d) u² + v² + w² < d²

Answer

Answer: (b) u² + v² + w² > d
Equation x² + y² + z² + 2ux + 2vy + 2wz + d represent a real sphere if
u² + v² + w² – d > 0
⇒ u² + v² + w² > d


Question 16.
The locus of a first-degree equation in x, y, z is a
(a) sphere
(b) straight line
(c) plane
(d) none of these

Answer

Answer: (c) plane
In an x-y-z cartesian coordinate system, the general form of the equation of a plane is
ax + by + cz + d = 0
It is an equation of the first degree in three variables.


Question 17.
The image of the point P(1,3,4) in the plane 2x – y + z = 0 is
(a) (-3, 5, 2)
(b) (3, 5, 2)
(c) (3, -5, 2)
(d) (3, 5, -2)

Answer

Answer: (a) (-3, 5, 2)
Let image of the point P(1, 3, 4) is Q in the given plane.
The equation of the line through P and normal to the given plane is
(x – 1)/2 = (y – 3)/-1 = (z – 4)/1
Since the line passes through Q, so let the coordinate of Q are (2r + 1, -r + 3, r + 4)
Now, the coordinate of the mid-point of PQ is
(r + 1, -r/2 + 3, r/2 + 4)
Now, this point lies in the given plane.
2(r + 1) – (-r/2 + 3) + (r/2 + 4) + 3 = 0
⇒ 2r + 2 + r/2 – 3 + r/2 + 4 + 3 = 0
⇒ 3r + 6 = 0
⇒ r = -2
Hence, the coordinate of Q is (2r + 1, -r + 3, r + 4) = (-4 + 1, 2 + 3, -2 + 4)
= (-3, 5, 2)


Question 18.
The distance of the point P(a, b, c) from the x-axis is
(a) √(a² + c²)
(b) √(a² + b²)
(c) √(b² + c²)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) √(b² + c²)
The coordinate of the foot of the perpendicular from P on x-axis are (a, 0, 0).
So, the required distance = √{(a – a)² + (b – 0)² + (c – 0)²}
= √(b² + c²)


Question 19.
The vector equation of a sphere having centre at origin and radius 5 is
(a) |r| = 5
(b) |r| = 25
(c) |r| = √5
(d) none of these

Answer

Answer: (a) |r| = 5
We know that the vector equation of a sphere having center at the origin and radius R
= |r| = R
Here R = 5
Hence, the equation of the required sphere is |r| = 5


Question 20.
The ratio in which the line joining the points(1, 2, 3) and (-3, 4, -5) is divided by the xy-plane is
(a) 2 : 5
(b) 3 : 5
(c) 5 : 2
(d) 5 : 3

Answer

Answer: (b) 3 : 5
Let the points are P(1, 2, 3) and Q(-3, 4, -5)
Let the line joining the points P(1, 2, 3) and Q(-3, 4, -5) is divided by the xy-plane at point R in the ratio k : 1
Now, the coordinate of R is
{(-3k + 1)/(k + 1), (4k + 2)/(k + 1), (-5k + 3)/(k + 1)}
Since R lies on the xy-plane.
So, z-coordinate is zero
⇒ (-5k + 3)/(k + 1) = 0
⇒ k = 3/5
So, the ratio = 3/5 : 1 = 3 : 5


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 12 Introduction to Three Dimensional Geometry with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 11 Maths Introduction to Three Dimensional Geometry MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 12 Introduction to Three Dimensional Geometry with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 11 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Limits and Derivatives Class 11 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Objective Questions.

Limits and Derivatives Class 11 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Limits and Derivatives Multiple Choice Questions of Class 11 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Limits and Derivatives Class 11 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Limits and Derivatives Class 11 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
The expansion of log(1 – x) is
(a) x – x² /2 + x³ /3 – ……..
(b) x + x² /2 + x³ /3 + ……..
(c) -x + x² /2 – x³ /3 + ……..
(d) -x – x² /2 – x³ /3 – ……..

Answer

Answer: (d) -x – x² /2 – x³ /3 – ……..
log(1 – x) = -x – x² /2 – x³ /3 – ……..


Question 2.
The value of Limx→a (a × sin x – x × sin a)/(ax² – xa²) is
(a) = (a × cos a + sin a)/a²
(b) = (a × cos a – sin a)/a²
(c) = (a × cos a + sin a)/a
(d) = (a × cos a – sin a)/a

Answer

Answer: (b) = (a × cos a – sin a)/a²
Given,
Limx→a (a × sin x – x × sin a)/(ax² – xa²)
When we put x = a in the expression, we get 0/0 form.
Now apply L. Hospital rule, we get
Limx→a (a × cos x – sin a)/(2ax – a²)
= (a × cos a – sin a)/(2a × a – a²)
= (a × cos a – sin a)/(2a² – a²)
= (a × cos a – sin a)/a²
So, Limx→a (a × sin x – x × sin a)/(ax² – xa²) = (a × cos a – sin a)/a²


Question 3.
Limx→-1 [1 + x + x² + ……….+ x10] is
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) 2

Answer

Answer: (b) 1
Given, Limx→-1 [1 + x + x² + ……….+ x10]
= 1 + (-1) + (-1)² + ……….+ (-1)10
= 1 – 1 + 1 – ……. + 1
= 1


Question 4.
The value of the limit Limx→0 {log(1 + ax)}/x is
(a) 0
(b) 1
(c) a
(d) 1/a

Answer

Answer: (c) a
Given, Limx→0 {log(1 + ax)}/x
= Limx→0 {ax – (ax)² /2 + (ax)³ /3 – (ax)4 /4 + …….}/x
= Limx→0 {ax – a² x² /2 + a³ x³ /3 – a4 x4 /4 + …….}/x
= Limx→0 {a – a² x /2 + a³ x² /3 – a4 x³ /4 + …….}
= a – 0
= a


Question 5.
The value of the limit Limx→0 (cos x)cot² x is
(a) 1
(b) e
(c) e1/2
(d) e-1/2

Answer

Answer: (d) e-1/2
Given, Limx→0 (cos x)cot² x
= Limx→0 (1 + cos x – 1)cot² x
= eLimx→0 (cos x – 1) × cot² x
= eLimx→0 (cos x – 1)/tan² x
= e-1/2


Question 6.
Then value of Limx→1 (1 + log x – x)}/(1 – 2x + x²) is
(a) 0
(b) 1
(c) 1/2
(d) -1/2

Answer

Answer: (d) -1/2
Given, Limx→1 (1 + log x – x)}/(1 – 2x + x²)
= Limx→1 (1/x – 1)}/(-2 + 2x) {Using L. Hospital Rule}
= Limx→1 (1 – x)/{2x(x – 1)}
= Limx→1 (-1/2x)
= -1/2


Question 7.
The value of limy→0 {(x + y) × sec (x + y) – x × sec x}/y is
(a) x × tan x × sec x
(b) x × tan x × sec x + x × sec x
(c) tan x × sec x + sec x
(d) x × tan x × sec x + sec x

Answer

Answer: (d) x × tan x × sec x + sec x
Given, limy→0 {(x + y) × sec (x + y) – x × sec x}/y
= limy→0 {x sec (x + y) + y sec (x + y) – x × sec x}/y
= limy→0 [x{ sec (x + y) – sec x} + y sec (x + y)]/y
= limy→0 x{ sec (x + y) – sec x}/y + limy→0 {y sec (x + y)}/y
= limy→0 x{1/cos (x + y) – 1/cos x}/y + limy→0 {y sec (x + y)}/y
= limy→0 [{cos x – cos (x + y)} × x/{y × cos (x + y) × cos x}] + limy→0 {y sec (x + y)}/y
= limy→0 [{2sin (x + y/2) × sin(y/2)} × 2x/{2y × cos (x + y) × cos x}] + limy→0 {y sec (x + y)}/y
= limy→0 {sin (x + y/2) × limy→0 {sin(y/2)/(2y/2)} × limy→0 { x/{y × cos (x + y) × cos x}] + sec x
= sin x × 1 × x/cos² x + sec x
= x × tan x × sec x + sec x
So, limy→0 {(x + y) × sec (x + y) – x × sec x}/y = x × tan x × sec x + sec x


Question 8.
Limx→0 (e – cos x)/x² is equals to
(a) 0
(b) 1
(c) 2/3
(d) 3/2

Answer

Answer: (d) 3/2
Given, Limx→0 (e – cos x)/x²
= Limx→0 (e – cos x – 1 + 1)/x²
= Limx→0 {(e – 1)/x² + (1 – cos x)}/x²
= Limx→0 {(e – 1)/x² + Limx→0 (1 – cos x)}/x²
= 1 + 1/2
= (2 + 1)/2
= 3/2


Question 9.
The expansion of ax is
(a) ax = 1 + x/1! × (log a) + x² /2! × (log a)² + x³ /3! × (log a)³ + ………..
(b) ax = 1 – x/1! × (log a) + x² /2! × (log a)² – x³ /3! × (log a)³ + ………..
(c) ax = 1 + x/1 × (log a) + x² /2 × (log a)² + x³ /3 × (log a)³ + ………..
(d) ax = 1 – x/1 × (log a) + x² /2 × (log a)² – x³ /3 × (log a)³ + ………..

Answer

Answer: (a) ax = 1 + x/1! × (log a) + x² /2! × (log a)² + x³ /3! × (log a)³ + ………..
ax = 1 + x/1! × (log a) + x² /2! × (log a)² + x³ /3! × (log a)³ + ………..


Question 10.
The value of the limit Limn→0 (1 + an)b/n is
(a) ea
(b) eb
(c) eab
(d) ea/b

Answer

Answer: (c) eab
Given, Limn→0 (1 + an)b/n
= eLimn→0(an × b/n)
= eLimn→0(ab)
= eab


Question 11.
The value of Limx→0 cos x/(1 + sin x) is
(a) 0
(b) -1
(c) 1
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 1
Given, Limx→0 cos x/(1 + sin x)
= cos 0/(1 + sin 0)
= 1/(1 + 0)
= 1/1
= 1


Question 12.
Lim tanx→π/4 tan 2x × tan(π/4 – x) is
(a) 0
(b) 1
(c) 1/2
(d) 3/2

Answer

Answer: (c) 1/2
Given, Lim tanx→π/4 tan 2x × tan(π/4 – x)
= Lim tanh→0 tan 2(π/4 – x) × tan(-h)
= Lim tanh→0 -cot 2h/(-cot h)
= Lim tanh→0 tan h/tan 2h
= (1/2) × Lim tanh→0 (tan h/h)/(2h/tan 2h)
= (1/2) × {Lim tanh→0 (tan h/h)}/{Lim tanh→0 (2h/tan 2h)}
= (1/2) × 1
= 1/2


Question 13.
Limx→2 (x³ – 6x² + 11x – 6)/(x² – 6x + 8) =
(a) 0
(b) 1
(c) 1/2
(d) Limit does not exist

Answer

Answer: (c) 1/2
When x = 2, the expression
(x³ – 6x² + 11x – 6)/(x² – 6x + 8) assumes the form 0/0
Now,
Limx→2 (x³ – 6x² + 11x – 6)/(x² – 6x + 8) = Limx→2 {(x – 1) × (x – 2) × (x – 3)}/{(x – 2) × (x – 4)}
= Limx→2 {(x – 1) × (x – 3)}/(x – 4)
= {(2 – 1) × (2 – 3)}/(2 – 4)
= 1/2


Question 14.
The value of the limit Limx→2 (x – 2)/√(2 – x) is
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) 2

Answer

Answer: (a) 0
Given, Limx→2 (x – 2)/√(2 – x)
= Limx→2 -(2 – x)/√(2 – x)
= Limx→2 -{√(2 – x) × √(2 – x)}/√(2 – x)
= Limx→2 -√(2 – x)
= -√(2 – 2)
= 0


Question 15.
The derivative of the function f(x) = 3x³ – 2x³ + 5x – 1 at x = -1 is
(a) 0
(b) 1
(c) -18
(d) 18

Answer

Answer: (d) 18
Given, function f(x) = 3x³ – 2x² + 5x – 1
Differentiate w.r.t. x, we get
df(x)/dx = 3 × 3 × x² – 2 × 2 × x + 5
⇒ df(x)/dx = 9x² – 4x + 5
⇒ {df(x)/dx}x =-1 = 9 × (-1)² – 4 × (-1) + 5
⇒ {df(x)/dx}x =-1 = 9 + 4 + 5
⇒ {df(x)/dx}x =-1 = 18


Question 16.
Limx→0 sin²(x/3)/x² is equals to
(a) 1/2
(b) 1/3
(c) 1/4
(d) 1/9

Answer

Answer: (d) 1/9
Given, Limx→0 sin² (x/3)/ x²
= Limx→0 [sin² (x/3)/ (x/3)² × {(x/3)² /x²}]
= Limx→0 [{sin (x/3)/ (x/3)}² × {(x² /9)/x²}]
= 1 × 1/9
= 1/9


Question 17.
The expansion of ax is
(a) ax = 1 + x/1! × (log a) + x² /2! × (log a)² + x³ /3! × (log a)³ + ………..
(b) ax = 1 – x/1! × (log a) + x² /2! × (log a)² – x³ /3! × (log a)³ + ………..
(c) ax = 1 + x/1 × (log a) + x² /2 × (log a)² + x³ /3 × (log a)³ + ………..
(d) ax = 1 – x/1 × (log a) + x² /2 × (log a)² – x³ /3 × (log a)³ + ………..

Answer

Answer: (a) ax = 1 + x/1! × (log a) + x² /2! × (log a)² + x³ /3! × (log a)³ + ………..
ax = 1 + x/1! × (log a) + x² /2! × (log a)² + x³ /3! × (log a)³ + ………..


Question 18.
Differentiation of cos √x with respect to x is
(a) sin x /2√x
(b) -sin x /2√x
(c) sin √x /2√x
(d) -sin √x /2√x

Answer

Answer: (d) -sin √x /2√x
Let y = cos √x
Put u = √x
du/dx = 1/2√x
Now, y = cos u
dy/du = -sin u
dy/dx = (dy/du) × (du/dx)
= -sin u × (1/2√x)
= -sin √x /2√x


Question 19.
Differentiation of log(sin x) is
(a) cosec x
(b) cot x
(c) sin x
(d) cos x

Answer

Answer: (b) cot x
Let y = log(sin x)
Again let u = sin x
du/dx = cos x
Now, y = log u
dy/du = 1/u = 1/sin x
Now, dy/dx = (dy/du) × (du/dx)
⇒ dy/dx = (1/sin x) × cos x
⇒ dy/dx = cos x/sin x
⇒ dy/dx = cot x


Question 20.
Limx→∞ {(x + 5)/(x + 1)}x equals
(a) e²
(b) e4
(c) e6
(d) e8

Answer

Answer: (c) e6
Given, Limx→∞ {(x + 5)/(x + 1)}x
= Limx→∞ {1 + 6/(x + 1)}x
= eLimx→∞6x/(x + 1)
= eLimx→∞ 6/(1 + 1/x)
= e6/(1 + 1/∞)
= e6/(1 + 0)
= e6


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 11 Maths Limits and Derivatives MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives with Answers Read More »

error: Content is protected !!