Author name: Prasanna

MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 14 Mathematical Reasoning with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 14 Mathematical Reasoning with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 11 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Mathematical Reasoning Class 11 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 11 Maths Chapter 14 Mathematical Reasoning Objective Questions.

Mathematical Reasoning Class 11 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Mathematical Reasoning Multiple Choice Questions of Class 11 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Mathematical Reasoning Class 11 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Mathematical Reasoning Class 11 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
Which of the following statement is a conjunction
(a) Ram and Shyam are friends
(b) Both Ram and Shyam are friends
(c) Both Ram and Shyam are enemies
(d) None of these

Answer

Answer: (d) None of these
All the statements are conjunction. So, option 4 is the correct answer.


Question 2.
Which of the following is true
(a) A prime number is either even or odd
(b) √3 is irrational number.
(c) 24 is a multiple of 2, 4 and 8
(d) Everyone in India speaks Hindi.

Answer

Answer: (d) Everyone in India speaks Hindi.
The statement Everyone in India speaks Hindi is not true.
This is because, there are some states like Tamilnadu, Kerala, etc. where the person does not speak Hindi.


Question 3.
The contrapositive of the statement If a number is not divisible by 3, it is not divisible by 9 is
(a) If a number is divisible by 3, it is not divisible by 9
(b) If a number is not divisible by 3, it is divisible by 9
(c) If a number is divisible by 3, it is divisible by 9
(d) If a number is not divisible by 3, it is not divisible by 9

Answer

Answer: (c) If a number is divisible by 3, it is divisible by 9
Given, statement is: If a number is not divisible by 3, it is not divisible by 9
Now, contrapositive is:
If a number is divisible by 3, it is divisible by 9


Question 4.
The negation of the statement The product of 3 and 4 is 9 is
(a) It is false that the product of 3 and 4 is 9
(b) The product of 3 and 4 is 12
(c) The product of 3 and 4 is not 12
(d) It is false that the product of 3 and 4 is not 9

Answer

Answer: (a) It is false that the product of 3 and 4 is 9
Given, statement is The product of 3 and 4 is 9
The negation of the statement is:
It is false that the product of 3 and 4 is 9


Question 5.
The connective in the statement Earth revolves round the Sun and Moon is a satellite of earth is
(a) or
(b) Earth
(c) Sun
(d) and

Answer

Answer: (d) and
Given, statement is Earth revolves round the Sun and Moon is a satellite of earth.
Here, and is the connective.
It connects two statements Earth revolves round the Sun, Moon is a satellite of earth.


Question 6.
If p is a statement then the negation of p is
(a) p
(b) -p
(c) ~p
(d) p~

Answer

Answer: (c) ~p
If p is a statement then the negation of p is ~p


Question 7.
If (p or q) is false when
(a) p is true and q is false
(b) p is true and q is true
(c) p is false and q is false
(d) p is false and q is true

Answer

Answer: (a) p is true and q is false
(p or q) is false when both p and q are false otherwise it is true.


Question 8.
If (p and q) is true then
(a) p is true and q is false
(b) p is false and q is false
(c) p is false and q is true
(d) p is true and q is true

Answer

Answer: (d) p is true and q is true
(p and q) is true when both p and q are true otherwise it is false.


Question 9.
If (p and q) is false then
(a) p is true and q is false
(b) p is false and q is false
(c) p is false and q is true
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above
(p and q) is true when both p and q are true otherwise it is false.


Question 10.
The compound statement with AND is true if all its component statements are
(a) true
(b) false
(c) either true or false
(d) None of these

Answer

Answer: (a) true
The compound statement with AND is true if all its component statements are true.
Ex: Sheela is an honest and nice girl
If this statement is true when the statements
Sheela is an honest girl, Sheela is a nice girl are true separately.


Question 11.
Which of the following is not a negation of the statement A natural number is greater than zero
(a) A natural number is not greater than zero
(b) It is false that a natural number is greater than zero
(c) It is false that a natural number is not greater than zero
(d) None of these

Answer

Answer: (c) It is false that a natural number is not greater than zero
Given statement is:
A natural number is greater than zero
Negation of the statement:
A natural number is not greater than zero
It is false that a natural number is greater than zero
So, option 3 is not true.


Question 12.
If a recipe calls for 2/3 cups of sugar but I only want to make 1/4 of the recipe, how much sugar do I need?
(a) 2/3
(b) 1/4
(c) 1/6
(d) 1/3

Answer

Answer: (c) 1/6
The sugar I need = (1/4)*(2/3) = 2/12 = 1/6


Question 13.
Which of the following is the conditional p → q
(a) q is sufficient for p
(b) p is necessary for q
(c) p only if q
(d) if q then p

Answer

Answer: (c) p only if q
Given, p → q
Now, conditional of the statement is
p only if q


Question 14.
Which of the following is true
(a) A prime number is either even or odd
(b) √3 is irrational number.
(c) 24 is a multiple of 2, 4 and 8
(d) Everyone in India speaks Hindi.

Answer

Answer: (d) Everyone in India speaks Hindi.
The statement Everyone in India speaks Hindi is not true.
This is because, there are some states like Tamilnadu, Kerala, etc. where the person does not speak Hindi.


Question 15.
Which of the following statement is a conjunction
(a) Ram and Shyam are friends
(b) Both Ram and Shyam are friends
(c) Both Ram and Shyam are enemies
(d) None of these

Answer

Answer: (d) None of these
All the statements are conjunction. So, option 4 is the correct answer.


Question 16.
The converse of the statement If a number n is even, then n² is even is
(a) If a number n is even, then n² is even
(b) If a number n is even, then n² is not even
(c) If a number n² is even, then n is even
(d) If a number n² is not even, then n is even

Answer

Answer: (c) If a number n² is even, then n is even
Given, statement is: If a number n is even, then n² is even
Now, the converse of the number is:
If a number n² is even, then n is even


Question 17.
Which of the following is a statement
(a) 8 is less than 5
(b) Every set is finite set
(c) Mathematics is fun.
(d) 2 is the only even prime number

Answer

Answer: (d) 2 is the only even prime number
The statement 2 is the only even prime number is true.
So, it is a statement.


Question 18.
Which of the following is a statement
(a) I will go tomorrow
(b) She will come today
(c) 3 is a prime number
(d) Tomorrow is Friday

Answer

Answer: (c) 3 is a prime number
The statement 3 is a prime number is true.
So, it is a statement.


Question 19.
if p then q is written as
(a) p ⇒ q
(b) q ⇒ p
(c) p ⇔ q
(d) q ⇔ p

Answer

Answer: (a) p ⇒ q
if p then q is written as
p ⇒ q


Question 20.
Which of the following is not a statement
(a) The product of (-1) and 8 is 8
(b) All complex number are real number
(c) Today is windy day
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
A sentence is a statement if it is true.
None of the above sentence is true.
So, option 4 is the correct answer.


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 14 Mathematical Reasoning with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 11 Maths Mathematical Reasoning MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 14 Mathematical Reasoning with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 11 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Statistics Class 11 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 11 Maths Chapter 15 Statistics Objective Questions.

Statistics Class 11 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Statistics Multiple Choice Questions of Class 11 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Statistics Class 11 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Statistics Class 11 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
If the varience of the data is 121 then the standard deviation of the data is
(a) 121
(b) 11
(c) 12
(d) 21

Answer

Answer: (b) 11
Given, varience of the data = 121
Now, the standard deviation of the data = √(121)
= 11


Question 2.
The mean deviation from the mean for the following data: 4, 7, 8, 9, 10, 12, 13 and 17 is
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer

Answer: (b) 3
Mean = (4 + 7 + 8 + 9 + 10 + 12 + 13 + 17)/10 = 80/10 = 8
|xi – mean|= |4 – 10| + |7 – 10| + |8 – 10| + |9 – 10| + |10 – 10| + |12 – 10| + |13 – 10| + |17 – 10|
= 6 + 3 + 2 + 1 + 0 + 2 + 3 + 7 = 24
Now, mean deviation form mean = 24/8 = 3


Question 3.
The mean of 1, 3, 4, 5, 7, 4 is m the numbers 3, 2, 2, 4, 3, 3, p have mean m – 1 and median q. Then, p + q =
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 7

Answer

Answer: (d) 7
The mean of 1, 3, 4, 5, 7, 4 is m
⇒ (1 + 3 + 4 + 5 + 7 + 4)/6 = m
⇒ m = 24/6
⇒ m = 4
The numbers 3, 2, 2, 4, 3, 3, p have mean m – 1
⇒ (3 + 2 + 2 + 4 + 3 + 3 + p)/7 = m – 1
⇒ (17 + p)/7 = 4 – 1
⇒ (17 + p)/7 = 3
⇒ 17 + p = 7 × 3
⇒ 17 + p = 21
⇒ p = 21 – 17
⇒ p = 4
The numbers 3, 2, 2, 4, 3, 3, p have median q.
⇒ The numbers 2, 2, 3, 3, 3, 4, 4 have median q
⇒ (7 + 1)/2 th term = q
⇒ 4th term = q
⇒ q = 3
Now p + q = 4 + 3 = 7


Question 4.
If the difference of mode and median of a data is 24, then the difference of median and mean is
(a) 12
(b) 24
(c) 8
(d) 36

Answer

Answer: (a) 12
Given the difference of mode and median of a data is 24
⇒ Mode – Median = 24
⇒ Mode = Median + 24
Now, Mode = 3 × Median – 2 × Mean
⇒ Median + 24 = 3 × Median – 2 × Mean
⇒ 24 = 3 × Median – 2 × Mean – Median
⇒ 24 = 2 × Median – 2 × Mean
⇒ Median – Mean = 24/2
⇒ Median – Mean = 12


Question 5.
The coefficient of variation is computed by
(a) S.D/.Mean × 100
(b) S.D./Mean
(c) Mean./S.D × 100
(d) Mean/S.D.

Answer

Answer: (b) S.D./Mean
The coefficient of variation = S.D./Mean


Question 6.
The geometric mean of series having mean = 25 and harmonic mean = 16 is
(a) 16
(b) 20
(c) 25
(d) 30

Answer

Answer: (b) 20
The relationship between Arithmetic mean (AM), Geometric mean (GM) And Harmonic mean (HM) is
GM² = AM × HM
Given AM = 25
HM = 16
So GM² = 25 × 16
⇒GM = √(25 × 16)
= 5 × 4
= 20
So, Geometric mean = 20


Question 7.
When tested the lives (in hours) of 5 bulbs were noted as follows: 1357, 1090, 1666, 1494, 1623. The mean of the lives of 5 bulbs is
(a) 1445
(b) 1446
(c) 1447
(d) 1448

Answer

Answer: (b) 1446
Given, lives (in hours) of 5 bulbs were noted as follows: 1357, 1090, 1666, 1494, 1623
Now, mean = (1357 + 1090 + 1666 + 1494 + 1623)/5
= 7230/5
= 1446


Question 8.
Mean of the first n terms of the A.P. a + (a + d) + (a + 2d) + ……… is
(a) a + nd/2
(b) a + (n – 1)d
(c) a + (n − 1)d/2
(d) a + nd

Answer

Answer: (c) a + (n − 1)d/2
Mean of the first n terms of the A.P. {a + (a + d) + (a + 2d) + ……… a + (n-1)d}/n
= (n/2){2a + (n – 1)d}/n
= (1/2){2a + (n – 1)d}
= a + (n – 1)d/2


Question 9.
The mean of a group of 100 observations was found to be 20. Later on, it was found that three observations were incorrect, which was recorded as 21, 21 and 18. Then the mean if the incorrect observations are omitted is
(a) 18
(b) 20
(c) 22
(d) 24

Answer

Answer: (b) 20
Given mean of 100 observations is 20
Now
∑ xi/100 = 20 (1 <= i <= 100)
⇒ ∑ xi = 100 × 20
⇒ ∑ xi = 2000
3 observations 21, 21 and 18 are recorded incorrectly.
So ∑ xi = 2000 – 21 – 21 – 18
⇒ ∑ xi = 2000 – 60
⇒ ∑ xi = 1940
Now new mean is
∑ xi/100 = 1940/97 = 20
So, the new mean is 20


Question 10.
If covariance between two variables is 0, then the correlation coefficient between them is
(a) nothing can be said
(b) 0
(c) positive
(d) negative

Answer

Answer: (b) 0
The relationship between the correlation coefficient and covariance for two variables as shown below:
r(x, y) = COV (x, y)/{sx × sy}
r(x, y) = correlation of the variables x and y
COV (x, y) = covariance of the variables x and y
sx = sample standard deviation of the random variable x
sy = sample standard deviation of the random variable y
Now given COV (x, y) = 0
Then r(x, y) = 0


Question 11.
The mean of 1, 3, 4, 5, 7, 4 is m the numbers 3, 2, 2, 4, 3, 3, p have mean m – 1 and median q. Then, p + q =
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 7

Answer

Answer: (d) 7
The mean of 1, 3, 4, 5, 7, 4 is m
⇒ (1 + 3 + 4 + 5 + 7 + 4)/6 = m
⇒ m = 24/6
⇒ m = 4
The numbers 3, 2, 2, 4, 3, 3, p have mean m – 1
⇒ (3 + 2 + 2 + 4 + 3 + 3 + p)/7 = m – 1
⇒ (17 + p)/7 = 4 – 1
⇒ (17 + p)/7 = 3
⇒ 17 + p = 7 × 3
⇒ 17 + p = 21
⇒ p = 21 – 17
⇒ p = 4
The numbers 3, 2, 2, 4, 3, 3, p have median q.
⇒ The numbers 2, 2, 3, 3, 3, 4, 4 have median q
⇒ (7 + 1)/2th term = q
⇒ 4th term = q
⇒ q = 3
Now p + q = 4 + 3 = 7


Question 12.
In a series, the coefficient of variation is 50 and standard deviation is 20 then the arithmetic mean is
(a) 20
(b) 40
(c) 50
(d) 60

Answer

Answer: (b) 40
Given, in a series, the coefficient of variation is 50 and standard deviation is 20
⇒ (standard deviation/AM) × 100 = 50
⇒ 20/AM = 50/100
⇒ 20/AM = 1/2
⇒ AM = 2 × 20
⇒ AM = 40
So, the arithmetic mean is 40


Question 13.
The coefficient of correlation between two variables is independent of
(a) both origin and the scale
(b) scale but not origin
(c) origin but not scale
(d) neither scale nor origin

Answer

Answer: (a) both origin and the scale
The coefficient of correlation between two variables is independent of both origin and the scale.


Question 14.
The geometric mean of series having mean = 25 and harmonic mean = 16 is
(a) 16
(b) 20
(c) 25
(d) 30

Answer

Answer: (b) 20
The relationship between Arithmetic mean (AM), Geometric mean (GM) And Harmonic mean (HM) is
GM² = AM × HM
Given AM = 25
HM = 16
So GM² = 25 × 16
⇒ GM = √(25 × 16)
= 5 × 4
= 20
So, Geometric mean = 20


Question 15.
One of the methods of determining mode is
(a) Mode = 2 Median – 3 Mean
(b) Mode = 2 Median + 3 Mean
(c) Mode = 3 Median – 2 Mean
(d) Mode = 3 Median + 2 Mean

Answer

Answer: (c) Mode = 3 Median – 2 Mean
We can calculate the mode as
Mode = 3 Median – 2 Mean


Question 16.
If the correlation coefficient between two variables is 1, then the two least square lines of regression are
(a) parallel
(b) none of these
(c) coincident
(d) at right angles

Answer

Answer: (c) coincident
If the correlation coefficient between two variables is 1, then the two least square lines of regression are coincident


Question 17.
The mean and variance of 7 observations are 8 and 16, respectively. If five of the observations are 2, 4, 10, 12, 14. then the remaining two observations are
(a) 4, 6
(b) 6, 8
(c) 8, 10
(d) 10, 12

Answer

Answer: (b) 6, 8
Given mean and variance of 7 observations are 8 and 16.
Five observations are 2, 4, 10, 12, 14.
Let the other two observations are x and y.
So 7 observations are : 2, 4, 10, 12, 14 ,x ,y
Now
Mean = (2 + 4 + 10 + 12 + 14 + x + y)/7
⇒ 8 = (2 + 4 + 10 + 12 + 14 + x + y)/7
⇒ 8 × 7 = 2 + 4 + 10 + 12 + 14 + x + y
⇒ 56 = 42 + x + y
⇒ x + y = 56 – 42
⇒ x + y = 14 ………….. 1
Again Given varience = 16
⇒ (1/7) × ∑ (xi – mean)² = 16 (7 <= i <= 1)
⇒ ∑ (xi – mean)² = 16 × 7
⇒ ∑ (xi – mean)² = 112
⇒ {(2 – 8)² + (4 – 8)² + (10 – 8)² + (12 – 8)² + (14 – 8)² + (x – 8)² + (y – 8)²} = 112
⇒ {(-6)² +(-4)² + (2)² + (4)² + (6)² + x² + 64 – 16x + y² + 64 – 16y } = 112
⇒ {36 + 16 + 4 + 16 + 36 + x² + y² + 64 + 64 – 16(x + y) } = 112
⇒ {108 + x² + y² + 128 – (16 × 14)} = 112 (since x + y = 14)
⇒ {108 + x² + y² + 128 – 224} = 112
⇒ x² + y² + 236 – 224 = 112
⇒ x² + y² + 12 = 112
⇒ x² + y² = 12 – 12
⇒ x² + y² = 100…………….2
Squaring equation 1, we get
(x + y)² = 196
⇒ x² + y² + 2xy = 196
⇒ 100 + 2xy = 196
⇒ 2xy = 196 – 100
⇒2xy = 96
⇒ xy = 96/2
⇒ xy = 48 …………. 3
Now (x – y)² = x² + y² – 2xy
= 100 – 2 × 48
= 100 – 96
= 4
⇒ x – y = √2
⇒ x – y = 2, -2
case 1: when x – y = 2 and x + y = 14
After solving it, we get x = 8, y = 6
case 2: when x – y = -2 and x + y = 14
After solving it, we get x = 6, y = 8
So, the two numbers are 6 and 8


Question 18.
Range of a data is calculated as
(a) Range = Max Value – Min Value
(b) Range = Max Value + Min Value
(c) Range = (Max Value – Min Value)/2
(d) Range = (Max Value + Min Value)/2

Answer

Answer: (a) Range = Max Value – Min Value
Range of a data is calculated as
Range = Max Value – Min Value


Question 19.
Mean deviation for n observations x1, x2, ……….., xn from their mean x is given by
(a) ∑(xi – x) where (1 ≤ i ≤ n)
(b) {∑|xi – x|}/n where (1 ≤ i ≤ n)
(c) ∑(xi – x)² where (1 ≤ i ≤ n)
(d) {∑(xi – x)²}/n where (1 ≤ i ≤ n)

Answer

Answer: (b) {∑|xi – x|}/n where (1 ≤ i ≤ n)
Mean deviation for n observations x1, x2, ……….., xn from their mean x is calculated as
{∑|xi – x|}/n where (1 ≤ i ≤ n)


Question 20.
If the mean of the following data is 20.6, then the value of p is
x: 10 15 p 25 35
f: 3 10 25 7 5
(a) 30
(b) 20
(c) 25
(d) 10

Answer

Answer: (b) 20
Mean = ∑ fi × xi /∑ fi
⇒ 20.6 = (10 × 3 + 15 × 10 + p × 25 + 25 × 7 + 35 × 5)/(3 + 10 + 25 + 7 + 5)
⇒ 20.6 = (30 + 150 + 25p + 175 + 175)/50
⇒ 20.6 = (530 + 25p)/50
⇒ 530 + 25p = 20.6 × 50
⇒ 530 + 25p = 1030
⇒ 25p = 1030 – 530
⇒ 25p = 500
⇒ p = 500/25
⇒ p = 20
So, the value of p is 20


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 11 Maths Statistics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 15 Statistics with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 16 Probability with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 16 Probability with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 11 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Probability Class 11 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 11 Maths Chapter 16 Probability Objective Questions.

Probability Class 11 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Probability Multiple Choice Questions of Class 11 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Probability Class 11 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Probability Class 11 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
Events A and B are independent if
(a) P (A ∩ B) = P (A/B) P (B)
(b) P (A ∩ B) = P (B/A) P (A)
(c) P (A ∩ B) = P (A) + P (B)
(d) P (A ∩ B) = P (A) × P (B)

Answer

Answer: (d) P (A ∩ B) = P (A) × P (B)
Events are said to be independent if the occurrence or non-occurrence of one event does not affect the probability of the occurrence or non-occurrence of the other.
Now, by the multiplication theorem,
P(A ∩ B) = P(A) × P(B/A) ………… 1
Since A and B are independent events,
So, P(B/A) = P(B)
From equation 1, we get
P(A ∩ B) = P(A) × P(B)


Question 2.
A single letter is selected at random from the word PROBABILITY. The probability that it is a vowel is
(a) 2/11
(b) 3/11
(c) 4/11
(d) 5/11

Answer

Answer: (b) 3/11
There are 11 letters in the word PROBABILITY out of which 1 can be selected in 11C1 ways.
So, exhaustive number of cases = 11
There are 3 vowels i.e. A, I, O
So, the favorable number of cases = 3
Hence, the required probability = 3/11


Question 3.
A die is rolled, find the probability that an even prime number is obtained
(a) 1/2
(b) 1/3
(c) 1/4
(d) 1/6

Answer

Answer: (d) 1/6
When a die is rolled, total number of outcomes = 6 (1, 2, 3, 4, 5, 6)
Total even number = 3 (2, 4, 6)
Number of even prime number = 1 (2)
So, the probability that an even prime number is obtained = 1/6


Question 4.
When a coin is tossed 8 times getting a head is a success. Then the probability that at least 2 heads will occur is
(a) 247/265
(b) 73/256
(c) 247/256
(d) 27/256

Answer

Answer: (c) 247/256
Let x be number a discrete random variable which denotes the number of heads obtained in n (in this question n = 8)
The general form for probability of random variable x is
P(X = x) = nCx × px × qn-x
Now, in the question, we want at least two heads
Now, p =q = 1/2
So, P(X ≥ 2) = 8C2 × (1/2)² × (1/2)8-2
⇒ P(X ≥ 2) = 8C2 × (1/2)² × (1/2)6
⇒ 1 – P(X < 2) = 8C0 × (1/2)0 × (1/2)8 + 8C1 × (1/2)1 × (1/2)8-1
⇒ 1 – P(X < 2) = (1/2)8 + 8 × (1/2)1 × (1/2)7
⇒ 1 – P(X < 2) = 1/256 + 8 × (1/2)8
⇒ 1 – P(X < 2) = 1/256 + 8/256
⇒ 1 – P(X < 2) = 9/256
⇒ P(X < 2) = 1 – 9/256
⇒ P(X < 2) = (256 – 9)/256
⇒ P(X < 2) = 247/256


Question 5.
The probability that the leap year will have 53 sundays and 53 monday is
(a) 2/3
(b) 1/2
(c) 2/7
(d) 1/7

Answer

Answer: (d) 1/7
In a leap year, total number of days = 366 days.
In 366 days, there are 52 weeks and 2 days.
Now two days may be
(i) Sunday and Monday
(ii) Monday and Tuesday
(iii) Tuesday and Wednesday
(iv) Wednesday and Thursday
(v) Thursday and Friday
(vi) Friday and Saturday
(vii) Saturday and Sunday
Now in total 7 possibilities, Sunday and Monday both come together is 1 time.
So probabilities of 53 Sunday and Monday in a leap year = 1/7


Question 6.
Let A and B are two mutually exclusive events and if P(A) = 0.5 and P(B ̅) =0.6 then P(AUB) is
(a) 0
(b) 1
(c) 0.6
(d) 0.9

Answer

Answer: (d) 0.9
Given, A and B are two mutually exclusive events.
So, P(A ∩ B) = 0
Again given P(A) = 0.5 and P(B ̅) = 0.6
P(B) = 1 – P(B ̅) = 1 – 0.6 = 0.4
Now, P(A ∪ B) = P(A) + P(B) – P(A ∩ B)
⇒ P(A ∪ B) = P(A) + P(B)
⇒ P(A ∪ B) = 0.5 + 0.4 = 0.9


Question 7.
Seven white balls and three black balls are randomly placed in a row. The probability that no two black balls are placed adjacently equals
(a) 1/2
(b) 7/15
(c) 2/15
(d) 1/3

Answer

Answer: (b) 7/15
While placing 7 while balls in a row, total gaps = 8
3 black balls can be placed in 8 gaps = C = (8 × 7 × 6)/(3 × 2 × 1) = 8 × 7 = 56
So, the total number of ways of arranging white and black balls such that no two black balls are adjacent = 56 × 3! × 7!
Actual number of arrangement possible with 7 white and 3 black balls = (7 + 3)! = 10!
So, the required Probability = (56 × 3! × 7!)/10!
= (56 × 3! × 7!)/(10 × 9 × 8 × 7!)
= (56 × 3!)/(10 × 9 × 8)
= (56 × 3 × 2 × 1)/(10 × 9 × 8)
= (7 × 3 × 2 × 1)/(10 × 9)
= (7 × 2)/(10 × 3)
= 7/(5 × 3)
= 7/15


Question 8.
The events A, B, C are mutually exclusive events such that P (A) = (3x + 1)/3, P (B) = (x – 1)/4 and P (C) = (1 – 2x)/4. The set of possible values of x are in the interval
(a) [1/3, 1/2]
(b) [1/3, 2/3]
(c) [1/3, 13/3]
(d) [0, 1]

Answer

Answer: (a) [1/3, 1/2]
P(A) = (3x + 1)/3
P(B) = (x – 1)/4
P(C) = (1 – 2x)/4
These are mutually exclusive events.
⇒ -1 ≤ 3x ≤ 2, -3 ≤ x ≤ 1, -1 ≤ 2x ≤ 1
⇒ -1/3 ≤ x ≤ 2/3, -2 ≤ x ≤ 1, -1/2 ≤ x ≤ 1/2
Also, 0 ≤ (3x + 1)/3 + (x – 1)/4 + (1 – 2x)/4 ≤ 1
⇒ 1/3 ≤ x ≤ 13/3
⇒ max {-1/3, -3, -1/2, 1/3} ≤ x ≤ min {2/3, 1/2, 1, 13/3}
⇒ 1/3 ≤ x ≤ 1/2
⇒ x ∈ [1/3, 1/2]


Question 9.
A bag contains 2 red, 3 green and 2 blue balls. Two balls are drawn at random. The probability that none of the balls drawn is blue is
(a) 10/21
(b) 11/21
(c) 2/7
(d) 5/7

Answer

Answer: (a) 10/21
Total number of balls = 2 + 3 + 2 = 7
Two balls are drawn.
Now, P(none of them is blue) = 5C2 / 7C2
= {(5 × 4)/(2 × 1)}/{(7 × 6)/(2 × 1)}
= (5 × 4)/(7 × 6)
= (5 × 2)/(7 × 3)
= 10/21


Question 10.
If 4-digit numbers greater than 5000 are randomly formed from the digits 0, 1, 3, 5 and 7, then the probability of forming a number divisible by 5 when the digits are repeated is
(a) 1/5
(b) 2/5
(c) 3/5
(d) 4/5

Answer

Answer: (b) 2/5
Given digits are 0, 1, 3, 5, 7
Now we have to form 4 digit numbers greater than 5000.
So leftmost digit is either 5 or 7.
When digits are repeated
Number of ways for filling left most digit = 2
Now remaining 3 digits can be filled = 5 × 5 × 5
So total number of ways of 4 digits greater than 5000 = 2 × 5 × 5 × 5 = 250
Again a number is divisible by 5 if the unit digit is either 0 or 5. So there are 2 ways to fill the unit place.
So total number of ways of 4 digits greater than 5000 and divisible by 5 = 2 × 5 × 5 × 2 = 100
Now probability of 4 digit numbers greater than 5000 and divisible by 5
= 100/250
= 2/5


Question 11.
Events A and B are said to be mutually exclusive iff
(a) P (A U B) = P (A) + P (B)
(b) P (A ∩ B) = P (A) × P (B)
(c) P(A U B) = 0
(d) None of these

Answer

Answer: (a) P (A U B) = P (A) + P (B)
If A and B are mutually exclusive events,
Then P(A ∩ B) = 0
Now, by the addition theorem,
P(A U B) = P(A) + P(B) – P(A ∩ B)
⇒ P(A U B) = P(A) + P(B)


Question 12.
Two numbers are chosen from {1, 2, 3, 4, 5, 6} one after another without replacement. Find the probability that the smaller of the two is less than 4.
(a) 4/5
(b) 1/15
(c) 1/5
(d) 14/15

Answer

Answer: (a) 4/5
Total number of ways of choosing two numbers out of six = 6C2 = (6 × 5)/2 = 3 × 5 = 15
If smaller number is chosen as 3 then greater has choice are 4, 5, 6
So, total choices = 3
If smaller number is chosen as 2 then greater has choice are 3, 4, 5, 6
So, total choices = 4
If smaller number is chosen as 1 then greater has choice are 2, 3, 4, 5, 6
So, total choices = 5
Total favourable case = 3 + 4 + 5 = 12
Now, required probability = 12/15 = 4/5


Question 13.
If the integers m and n are chosen at random between 1 and 100, then the probability that the number of the from 7m + 7ⁿ is divisible by 5 equals
(a) 1/4
(b) 1/7
(c) 1/8
(d) 1/49

Answer

Answer: (a) 1/4
Since m and n are selected between 1 and 100,
Hence total sample space = 100 × 100
Again, 71 = 7, 72 = 49, 73 = 343, 74 = 2401, 75 = 16807, etc
Hence 1, 3, 7 and 9 will be the last digit in the power of 7.
Now, favourable number of case are
→ 1,1 1,2 1,3 …………. 1,100
2,1 2,2 2,3 …………. 2,100
3,1 3,2 3,3 …………. 3,100
……………….
………………
100,1 100,2 100,3 …………. 100,100
Now, for m = 1, n = 3, 7, 11, ………, 97
So, favourable cases = 25
Again for m = 2, n = 4, 8, 12, ………, 100
So, favourable cases = 25
Hence for every m, favourable cases = 25
So, total favourable cases = 100 × 25
Required Probability = (100 × 25)/(100 × 100)
= 25/100
= 1/4


Question 14.
A card from a pack of 52 cards is lost. From the remaining cards of the pack, two cards are drawn. Then the probability that they both are diamonds is
(a) 84/452
(b) 48/452
(c) 84/425
(d) 48/425

Answer

Answer: (d) 48/425
Total number of cards = 52 and one card is lost.
Case 1: if lost card is a diamond card
Total number of cards = 51
Number of diamond cards = 12
Now two cards are drawn.
P(both cards are diamonds) = 12C2 / 51C2
Total number of cards = 52 and one card is lost.
Case 2: If lost card is not a diamond card
Total number of cards = 51
Number of diamond cards = 13
Now two cards are drawn.
P(both cards are diamonds) = 13C2 / 51C2
Now probability that both cards are diamond = 12C2 / 51C2 + 13C2 / 51C2
= (12C2 + 13C2) / 51C2
= {(12 × 11)/(2 × 1) + (13 × 12)/(2 × 1)}/{(51 × 50)/(2 × 1)}
= (12 × 11 + 13 × 12)/(51 × 50)
= (132 + 156)/2550
= 288/2550
= 96/850 (288 and 2550 divided by 3)
= 48/425 (96 and 850 divided by 2)
So probability that both cards are diamond is 48/425


Question 15.
The probability that when a hand of 7 cards is drawn from a well-shuffled deck of 52 cards, it contains 3 Kings is
(a) 1/221
(b) 5/716
(c) 9/1547
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 9/1547
Total number of cards = 52
Number of king card = 4
Now, 7 cards are drawn from 52 cards.
P (3 cards are king) = {4C3 × 48C4}/ 52C7
= {4 × (48 × 47 × 46 × 45)/(4 × 3 × 2 × 1)}/{(52 × 51 × 50 × 49 × 48 × 47 × 46)/(7 × 6 × 5 × 4 × 3 × 2 × 1)}
= {4 × (48 × 47 × 46 × 45) × (7 × 6 × 5 × 4 × 3 × 2 × 1)}/{(4 × 3 × 2 × 1) × {(52 × 51 × 50 × 49 × 48 × 47 × 46)}
= (7 × 6 × 5 × 4 × 45)/(52 × 51 × 50 × 49)
= (6 × 5 × 4 × 45)/(52 × 51 × 50 × 7)
= (6 × 4 × 45)/(7 × 52 × 51 × 10)
= (6 × 45)/(7 × 13 × 51 × 10)
= (6 × 3)/(7 × 13 × 17 × 2)
= (3 × 3)/(7 × 13 × 17)
= 9/1547


Question 16.
A die is rolled, then the probability that an even number is obtained is
(a) 1/2
(b) 2/3
(c) 1/4
(d) 3/4

Answer

Answer: (a) 1/2
When a die is rolled, total number of outcomes = 6 (1, 2, 3, 4, 5, 6)
Total even number = 3 (2, 4, 6)
So, the probability that an even number is obtained = 3/6 = 1/2


Question 17.
Six boys and six girls sit in a row at random. The probability that the boys and girls sit alternatively is
(a) 1/462
(b) 11/462
(c) 5/121
(d) 7/123

Answer

Answer: (a) 1/462
Given, 6 boys and 6 girls sit in a row at random.
Then, the total number of arrangement of 6 boys and 6 girls = arrangement of 12 persons = 12!
Now, boys and girls sit alternatively.
So, the total number of arrangement = 2 × 6! × 6!
Now, P(boys and girls sit alternatively) = (2 × 6! × 6!)/12!
= (2× 6 × 5! × 6!)/(12 × 11!)
= (5! × 6!)/11!
= (5 × 4 × 3 × 2 × 1 × 6!)/(11 × 10 × 9 × 8 × 7 × 6!)
= (5 × 4 × 3 × 2)/(11 × 10 × 9 × 8 × 7)
= (4 × 3)/(11 × 9 × 8 × 7)
= 3/(11 × 9 × 2 × 7)
= 1/(11 × 3 × 2 × 7)
= 1/462


Question 18.
Two dice are thrown the events A, B, C are as follows A: Getting an odd number on the first die. B: Getting a total of 7 on the two dice. C: Getting a total of greater than or equal to 8 on the two dice. Then AUB is equal to
(a) 15
(b) 17
(c) 19
(d) 21

Answer

Answer: (d) 21
When two dice are thrown, then total outcome = 6 × 6 = 36
A: Getting an odd number on the first die.
A = {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4),(1, 5), (1, 6), (3, 1), (3, 2), (3, 3), (3, 4),(3, 5), (3, 6), (5, 1), (5, 2), (5, 3), (5, 4),(5, 5), (5, 6)}
Total outcome = 18
B: Getting a total of 7 on the two dice.
B = {(1, 6), (2, 5), (3, 4), (4, 3), (5, 2), (6, 1)}
Total outcome = 6
C: Getting a total of greater than or equal to 8 on the two dice.
C = {(2, 6), (3, 5), (3, 6), (4, 4),(4, 5), (4, 6), (5, 3), (5, 4), (5, 5), (5, 6),(6, 2), (6, 3), (6, 4), (6, 5), (6, 6)}
Total outcome = 15
Now n(A U B) = n(A) + n(B) – n(A ∩ B)
⇒ n(A U B) = 18 + 6 – 3
⇒ n(A U B) = 21


Question 19.
Let A and B are two mutually exclusive events and if P(A) = 0.5 and P(B ̅) =0.6 then P(AUB) is
(a) 0
(b) 1
(c) 0.6
(d) 0.9

Answer

Answer: (d) 0.9
Given, A and B are two mutually exclusive events.
So, P(A ∩ B) = 0
Again given P(A) = 0.5 and P(B ̅) = 0.6
P(B) = 1 – P(B ̅) = 1 – 0.6 = 0.4
Now, P(A ∪ B) = P(A) + P(B) – P(A ∩ B)
⇒ P(A ∪ B) = P(A) + P(B)
⇒ P(A ∪ B) = 0.5 + 0.4 = 0.9


Question 20.
A certain company sells tractors which fail at a rate of 1 out of 1000. If 500 tractors are purchased from this company, what is the probability of 2 of them failing within first year
(a) e-1/2 /2
(b) e-1/2 /4
(c) e-1/2 /8
(d) none of these

Answer

Answer: (c) e-1/2 /8
This question is based on Poisson distribution.
Now, λ = np = 500×(1/1000) = 500/1000 = 1/2
Now, P(x = 2) = {e-1/2 × (1/2)²}/2! = e-1/2 /(4 × 2) = e-1/2 /8


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 16 Probability with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 11 Maths Probability MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 16 Probability with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 1 Physical World with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 1 Physical World with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Physics with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Physical World Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Physical World Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the Physical World Multiple Choice Questions of Class 11 Physics Chapter 1 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Physical World Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 1 Physics Class 11 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
Atomic and molecular phenomena are dealt with by
(a) Newtonian Mechanics
(b) fluid Mechanics
(c) applied Mechanics
(d) Quantum Mechanics

Answer

Answer: (d) Quantum Mechanics


Question 2.
Which of the following is a possible final step in applying the scientific method
(a) Formulating a hypothesis
(b) Building a theory
(c) Analysis of test results
(d) Formulation of a question

Answer

Answer: (c) Analysis of test results


Question 3.
Which of the following is a possible first step in applying the scientific method
(a) Conducting tests
(b) Formulating a hypothesis
(c) Formulation of a question
(d) Building a theory

Answer

Answer: (c) Formulation of a question


Question 4.
A scientific theory
(a) cannot be changed but can be reformulated
(b) is fixed once and for all because it is logical
(c) is changed to suit new fashion among scientists
(d) can be revised if required to fit new phenomenon or data

Answer

Answer: (d) can be revised if required to fit new phenomenon or data


Question 5.
The scientific method is
(a) a prescribed method for investigating phenomena, acquiring new knowledge.
(b) A procedure for proposing new hypothesis
(c) a body of techniques for investigating phenomena, acquiring new knowledge.
(d) A method for proposing new theories.

Answer

Answer: (c) a body of techniques for investigating phenomena, acquiring new knowledge.


Question 6.
Newtonian mechanics could not explain
(a) fall of bodies on earth
(b) Some of the most basic features of atomic phenomena.
(c) movement of planets
(d) flight of rockets

Answer

Answer: (b) Some of the most basic features of atomic phenomena.


Question 7.
Heliocentric theory proposed by Nicolas Copernicus was
(a) replaced by circular orbits to fit the data better
(b) replaced by elliptical orbits to fit the data better
(c) replaced by elliptical orbits to fit the taste of new rulers of Italy
(d) replaced by parabolic orbits to fit the data better

Answer

Answer: (b) replaced by elliptical orbits to fit the data better


Question 8.
Physics is a
(a) Applied Science
(b) Mathematical Science
(c) Engineering Science
(d) Natural Science

Answer

Answer: (d) Natural Science


Question 9.
The word Science originates from the Latin verb Scientia meaning
(a) to know
(b) to see
(c) to experience
(d) to observe

Answer

Answer: (a) to know


Question 10.
Just as a new experiment may suggest an alternative theoretical model, a theoretical advance may suggest what to look for in some for in some experiments. Which of the following experiments can be considered to support this claim?
(a) Davisson and Germer Experiment
(b) experimental discovery of positron
(c) scattering of alpha particle or the gold foil experiment
(d) Michelson Morley experiment

Answer

Answer: (b) experimental discovery of positron


Question 11.
Physics is a
(a) Applied Science
(b) Mathematical Science
(c) Engineering Science
(d) Natural Science

Answer

Answer: (d) Natural Science


Question 12.
Just as a new experiment may suggest an alternative theoretical model, a theoretical advance may suggest what to look for in some for in some experiments. Which of the following experiments can be considered to support this claim?
(a) Davisson and Germer Experiment
(b) experimental discovery of positron
(c) scattering of alpha particle or the gold foil experiment
(d) Michelson Morley experiment

Answer

Answer: (b) experimental discovery of positron


Question 13.
Newtonian mechanics could not explain
(a) fall of bodies on earth
(b) Some of the most basic features of atomic phenomena.
(c) movement of planets
(d) flight of rockets

Answer

Answer: (b) Some of the most basic features of atomic phenomena.


Question 14.
Wave picture of light failed to explain.
(a) the photoelectric effect
(b) polarization of light
(c) diffraction of light
(d) interference of light

Answer

Answer: (a) the photoelectric effect


Question 15.
The scientific method is
(a) a prescribed method for investigating phenomena, acquiring new knowledge.
(b) A procedure for proposing new hypothesis
(c) a body of techniques for investigating phenomena, acquiring new knowledge.
(d) A method for proposing new theories.

Answer

Answer: (c) a body of techniques for investigating phenomena, acquiring new knowledge.


Question 16.
Atomic and molecular phenomena are dealt with by
(a) Newtonian Mechanics
(b) fluid Mechanics
(c) applied Mechanics
(d) Quantum Mechanics

Answer

Answer: (d) Quantum Mechanics


Question 17.
The word Science originates from the Latin verb Scientia meaning
(a) to know
(b) to see
(c) to experience
(d) to observe

Answer

Answer: (a) to know


Question 18.
Heliocentric theory proposed by Nicolas Copernicus was
(a) replaced by circular orbits to fit the data better
(b) replaced by elliptical orbits to fit the data better
(c) replaced by elliptical orbits to fit the taste of new rulers of Italy
(d) replaced by parabolic orbits to fit the data better

Answer

Answer: (b) replaced by elliptical orbits to fit the data better


Question 19.
Which of the following is a possible final step in applying the scientific method
(a) Formulating a hypothesis
(b) Building a theory
(c) Analysis of test results
(d) Formulation of a question

Answer

Answer: (c) Analysis of test results


Question 20.
Which of the following is a possible first step in applying the scientific method
(a) Conducting tests
(b) Formulating a hypothesis
(c) Formulation of a question
(d) Building a theory

Answer

Answer: (c) Formulation of a question


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 1 Physical World with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Physics Physical World MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 1 Physical World with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Physics with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Units and Measurements Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Units and Measurements Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the Units and Measurements Multiple Choice Questions of Class 11 Physics Chapter 2 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Units and Measurements Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 2 Physics Class 11 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
Electron volt is a unit of
(a) charge
(b) potential difference
(c) energy
(d) magnetic force

Answer

Answer: (c) energy


Question 2.
Light year is a unit of
(a) time
(b) distance
(c) sunlight intensity
(d) mass

Answer

Answer: (b) distance


Question 3.
Which of the following pairs has the same dimensions?
(a) specific heat and latent heat
(b) lmpulse and momentum
(c) surface tension and force
(d) moment of lnertia and torque

Answer

Answer: (b) lmpulse and momentum


Question 4.
Which of the following sets of quantities has the same dimensional formula?
(a) Frequency, angular frequency and angular momentum
(b) Surface tension, stress and spring constant
(c) Acceleration, momentum and retardation
(d) Work, energy and torque

Answer

Answer: (d) Work, energy and torque


Question 5.
If C and R denote capacitance and resistance respectively, what will be the dimensions of C x R?
(a) [M0L0TA0]
(b) [ML0TA-2]
(c) [ML0TA2]
(d) [MLTA-2]

Answer

Answer: (a) [M0L0TA0]


Question 6.
A particle starting from the origin (0, 0) moves in a straight line in the (x, y) plane. Its coordinates at a later time are (The path of the particle makes with the x-axis an angle of
(a) 300
(b) 450
(c) 600
(d) 0

Answer

Answer: (c) 600


Question 7.
Resolution is
(a) a measure of the bias in the instrument
(b) None of these
(c) the smallest amount of input signal change that the instrument can detect reliably
(d) a measure of the systematic errors

Answer

Answer: (d) a measure of the systematic errors


Question 8.
Fundamental or base quantities are arbitrary. In SI system these are
(a) length, force, time, electric current, thermodynamic temperature, amount of substance, and luminous intensity
(b) length, mass, time, electric current, thermodynamic temperature, amount of substance, and luminous intensity
(c) as length, mass, time, electric charge, thermodynamic temperature, amount of substance, and luminous intensity
(d) length, mass, force, electric current, thermodynamic temperature, amount of substance, and luminous intensity

Answer

Answer: (b) length, mass, time, electric current, thermodynamic temperature, amount of substance, and luminous intensity


Question 9.
Unit for a fundamental physical quantity is
(a) defined as best of various reference standards
(b) the smallest measurable value of the physical quantity
(c) defined as average various reference standards
(d) reference standard for the physical quantity

Answer

Answer: (d) reference standard for the physical quantity


Question 10.
The volume of a cube in m³ is equal to the surface area of the cube in m². The volume of the cube is
(a) 64 m³
(b) 216 m³
(c) 512 m³
(d) 196 m³

Answer

Answer: (b) 216 m³


Question 11.
In SI system the fundamental units are
(a) meter, kilogram, second, ampere, Kelvin, mole and candela
(b) meter, kilogram, second, coulomb, Kelvin, mole and candela
(c) meter, Newton, second, ampere, Kelvin, mole and candela
(d) meter, kilogram, second, ampere, Kelvin, mole and lux

Answer

Answer: (b) meter, kilogram, second, coulomb, Kelvin, mole and candela


Question 12.
F energy (E), velocity (v) and force (F) are taken as fundamental quantities, what are the dimensions of mass?
(a) Ev2
(b) Ev -2
(c) Fv -1
(d) Fv -2

Answer

Answer: (b) Ev -2


Question 13.
Unit for a fundamental physical quantity is
(a) defined as best of various reference standards
(b) the smallest measurable value of the physical quantity
(c) defined as average various reference standards
(d) reference standard for the physical quantity

Answer

Answer: (d) reference standard for the physical quantity


Question 14.
Fundamental or base quantities are arbitrary. In SI system these are
(a) length, force, time, electric current, thermodynamic temperature, amount of substance, and luminous intensity
(b) length, mass, time, electric current, thermodynamic temperature, amount of substance, and luminous intensity
(c) as length, mass, time, electric charge, thermodynamic temperature, amount of substance, and luminous intensity
(d) length, mass, force, electric current, thermodynamic temperature, amount of substance, and luminous intensity

Answer

Answer: (b) length, mass, time, electric current, thermodynamic temperature, amount of substance, and luminous intensity


Question 15.
Physical quantities are
(a) quantities such as degrees, radians and steradians
(b) quantities such as length, mass, time, electric current, thermodynamic temperature, amount of substance, and luminous intensity
(c) quantities such as pounds, dollars and rupees
(d) quantities such as kilos, pounds and gallons

Answer

Answer: (b) quantities such as length, mass, time, electric current, thermodynamic temperature, amount of substance, and luminous intensity


Question 16.
Which of the following units denotes the dimensions [ML2/Q2], where Q represents the electric charge?
(a) Wb/m²
(b) Henry(H)
(c) H/m²
(d) Weber(Wb)

Answer

Answer: (b) Henry(H)


Question 17.
Which of the following sets of quantities has the same dimensional formula?
(a) Frequency, angular frequency and angular momentum
(b) Surface tension, stress and spring constant
(c) Acceleration, momentum and retardation
(d) Work, energy and torque

Answer

Answer: (d) Work, energy and torque


Question 18.
If C and R denote capacitance and resistance respectively, what will be the dimensions of CxR?
(a) [M0L0TA0]
(b) [ML0TA-2]
(c) [ML0TA2]
(d) [MLTA-2]

Answer

Answer: (a) [M0L0TA0]


Question 19.
The volume of a cube in m³ is equal to the surface area of the cube in m². The volume of the cube is
(a) 64 m³
(b) 216 m³
(c) 512 m³
(d) 196 m³

Answer

Answer: (b) 216 m³


Question 20.
Electron volt is a unit of
(a) charge
(b) potential difference
(c) energy
(d) magnetic force

Answer

Answer: (c) energy


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Physics Units and Measurements MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 3 Motion in a Straight Line with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 3 Motion in a Straight Line with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Physics with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Motion in a Straight Line Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Motion in a Straight Line Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the Motion in a Straight Line Multiple Choice Questions of Class 11 Physics Chapter 3 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Motion in a Straight Line Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 3 Physics Class 11 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
A boy starts from a point A, travels to a point B at a distance of 3 km from A and returns to A. If he takes two hours to do so, his speed is
(a) 3 km/h
(b) zero
(c) 2 km/h
(d) 1.5 km/h

Answer

Answer: (a) 3 km/h


Question 2.
A body starts from rest and travels with uniform acceleration a to make a displacement of 6 m. If its velocity after making the displacement is 6 m/s, then its uniform acceleration a is
(a) 6 m/s²
(b) 2 m/s²
(c) 3 m/s²
(d) 4 m/s²

Answer

Answer: (c) 3 m/s²


Question 3.
Which one of the following is the unit of acceleration?
(a) m/s
(b) m/s²
(c) km/hr
(d) cm/s

Answer

Answer: (b) m/s²


Question 4.
The dimensional formula for speed is
(a) T-1
(b) LT-1
(c) L-1T-1
(d) L-1T

Answer

Answer: (b) LT-1


Question 5.
A body starts from rest and travels for t second with uniform acceleration of 2 m/s². If the displacement made by it is 16 m, the time of travel t is
(a) 4 s
(b) 3 s
(c) 6 s
(d) 8 s

Answer

Answer: (b) 3 s


Question 6.
The dimensional formula for acceleration is
(a) [LT2]
(b) [LT?2]
(c) [L2T]
(d) [L2T2]

Answer

Answer: (b) [LT?2]


Question 7.
A body starts from rest and travels for five seconds to make a displacement of 25 m .if it has travelled the distance with uniform acceleration a then a is
(a) 3 m/s²
(b) 4 m/s²
(c) 2 m/s²
(d) 1 m/s²

Answer

Answer: (c) 2 m/s²


Question 8.
A 180 metre long train is moving due north at a speed of 25 m/s. A small bird is flying due south, a little above the train, with a speed of 5 m/s. The time taken by the bird to cross the train is
(a) 10 s
(b) 12 s
(c) 9 s
(d) 6 s

Answer

Answer: (d) 6 s


Question 9.
The dimensional formula for velocity is
(a) [LT]
(b) [LT-1]
(c) [L2T]
(d) [L-1T]

Answer

Answer: (b) [LT-1]


Question 10.
A body starts from rest and travels with an acceleration of 2 m/s². After t seconds its velocity is 10 m/s. Then t is
(a) 10 s
(b) 5 s
(c) 20 s
(d) 6 s

Answer

Answer: (b) 5 s


Question 11.
The dimensional formula for velocity is
(a) [LT]
(b) [LT-1]
(c) [L2T]
(d) [L-1T]

Answer

Answer: (b) [LT-1]


Question 12.
A body starts from rest and travels with uniform acceleration of 2 m/s². If its velocity is v after making a displacement of 9 m, then v is
(a) 8 m/s
(b) 6 m/s
(c) 10 m/s
(d) 4 m/s

Answer

Answer: (b) 6 m/s


Question 13.
Which one of the following is the unit of velocity?
(a) kilogram
(b) metre
(c) m/s
(d) second

Answer

Answer: (c) m/s


Question 14.
Which one of the following is the unit of acceleration?
(a) m/s
(b) m/s²
(c) km/hr
(d) cm/s

Answer

Answer: (b) m/s²


Question 15.
The dimensional formula for acceleration is
(a) [LT2]
(b) [LT?2]
(c) [L2T]
(d) [L2T2]

Answer

Answer: (b) [LT?2]


Question 16.
A boy moves on a circular distance of radius R. Starting from a point A he moves to a point B which is on the other end of the diameter AB. The ratio of the distance travelled to the displacement made by him is
(a) ∏/2
(b) ∏
(c) 2∏
(d) 4∏

Answer

Answer: (a) ∏/2


Question 17.
A boy starts from a point A, travels to a point B at a distance of 3 km from A and returns to A. If he takes two hours to do so, his speed is
(a) 3 km/h
(b) zero
(c) 2 km/h
(d) 1.5 km/h

Answer

Answer: (a) 3 km/h


Question 18.
A boy starts from a point A, travels to a point B at a distance of 1.5 km and returns to A If he takes one hour to do so, his average velocity is
(a) 3 km/h
(b) zero
(c) 1.5 km/h
(d) 2 km/h

Answer

Answer: (a) 3 km/h


Question 19.
A body starts from rest and travels for t second with uniform acceleration of 2 m/s². If the displacement made by it is 16 m, the time of travel t is
(a) 4 s
(b) 3 s
(c) 6 s
(d) 8 s

Answer

Answer: (a) 4 s


Question 20.
A body starts from rest and travels with uniform acceleration on a straight line . If its velocity after making a displacement of 32 m is 8 m/s , its acceleration is
(a) 1 m/s²
(b) 2 m/s²
(c) 3 m/s²
(d) 4 m/s²

Answer

Answer: (a) 1 m/s²


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 3 Motion in a Straight Line with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Physics Motion in a Straight Line MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 3 Motion in a Straight Line with Answers Read More »

error: Content is protected !!