Author name: Prasanna

MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 4 Motion in a Plane with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 4 Motion in a Plane with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Physics with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Motion in a Plane Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Motion in a Plane Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the Motion in a Plane Multiple Choice Questions of Class 11 Physics Chapter 4 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Motion in a Plane Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 4 Physics Class 11 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
A body of mass 500 gram is rotating in a vertical circle of radius 1 m. What is the difference in its kinetic energies at the top and the bottom of the circle?
(a) 4.9 J
(b) 19.8 J
(c) 2.8 J
(d) 9.8 J

Answer

Answer: (d) 9.8 J


Question 2.
A particle has a displacement of 2 units along the x -axis, 1 unit along the y – axis and 2 units along the z – axis. Then the resultant displacement of the particle is
(a) 3 units
(b) 5 units
(c) 4 units
(d) 1 units

Answer

Answer: (a) 3 units


Question 3.
A car is moving on a circular path and takes a turn. If R1 and R² are the reactions on the inner and outer wheels respectively, then
(a) R1 = >R²
(b) R1 = R²
(c) R1 < R²
(d) R1 > R²

Answer

Answer: (c) R1 < R²


Question 4.
The angle between centripetal acceleration and tangential acceleration is?
(a) 180°
(b) 0°
(c) 90°
(d) 45°

Answer

Answer: (c) 90°


Question 5.
Large angle produces?
(a) high trajectory
(b) curve trajectory
(c) flat trajectory
(d) straight trajectory

Answer

Answer: (a) high trajectory


Question 6.
He dimensional formula for normal acceleration is
(a) LT-1
(b) L2T2
(c) L3T-2
(d) LT-2

Answer

Answer: (d) LT-2


Question 7.
A book is pushed with an initial horizontal velocity of 5.0 meters per second off the top of a desk. What is the initial vertical velocity of the book?
(a) 10. m/s
(b) 0 m/s
(c) 50 m/s
(d) 2.5 m/s

Answer

Answer: (b) 0 m/s


Question 8.
One radian is defined to be the angle subtended where the arc length S is exactly equal to the?
(a) radius of the circle.
(b) diameter of the circle.
(c) circumference of the circle.
(d) half of radius of the circle.

Answer

Answer: (a) radius of the circle.


Question 9.
A body travels along the circumference of a circle of radius 2 m with a linear velocity of 6 m/s. Then its angular velocity is
(a) 6 rad /s
(b) 3 rad /s
(c) 2 rad / s
(d) 4 rad / s

Answer

Answer: (b) 3 rad /s


Question 10.
One° (1°) is equal to?
(a) 0.1745 rad
(b) 0.01745 rad
(c) 0.001745 rad
(d) 7.1745 rad

Answer

Answer: (b) 0.01745 rad


Question 11.
A body makes a displacement of 4 m due East from a point O and then makes displacement of 3 m due North. Its resultant displacement from O
(a) 7 m
(b) 1 m
(c) 5 m
(d) 1 . 2 m

Answer

Answer: (c) 5 m


Question 12.
A body is allowed to slide on a frictional less track from rest under-gravity. The track ends in a circular loop of diameter D. What should be the minimum height of the body in terms of D, so that it may successfully complete the loop?
(a) D
(b) 4/5 D
(c) 5/4 D
(d) 2D

Answer

Answer: (c) 5/4 D


Question 13.
One radian is equal to?
(a) 57.7°
(b) 53.7°
(c) 59.3°
(d) 57.3°

Answer

Answer: (d) 57.3°


Question 14.
A small body attached at the end of an inextensible string completes a vertical circle, then its
(a) angular momentum remains constant
(b) linear momentum remains constant
(c) angular velocity remains constant
(d) total mechanical energy remains constant

Answer

Answer: (d) total mechanical energy remains constant


Question 15.
A body gose round the circumference of a circle of radius 2 m with an angular velocity of 2 rad/s. Its centripetal acceleration is
(a) 3 m/s²
(b) 1 . 5 m/s²
(c) 6 m/s²
(d) 12 m/s²

Answer

Answer: (d) 12 m/s²


Question 16.
A book is pushed with an initial horizontal velocity of 5.0 meters per second off the top of a desk. What is the initial vertical velocity of the book?
(a) 10. m/s
(b) 0 m/s
(c) 50 m/s
(d) 2.5 m/s

Answer

Answer: (b) 0 m/s


Question 17.
Which is a constant for a freely falling object?
(a) displacement
(b) velocity
(c) acceleration
(d) speed

Answer

Answer: (c) acceleration


Question 18.
The tangential component and centripetal component of acceleration are?
(a) Similar to each other
(b) Parallel to each other.
(c) Equal to each other.
(d) Perpendicular to each other.

Answer

Answer: (d) Perpendicular to each other.


Question 19.
A body travels along the circumference of a circle of radius 2 m with a linear velocity of 4 m/s. Its centripetal acceleration is
(a) 8 m/s²
(b) 16 m/s²
(c) 10 m/s²
(d) 4 m/s²

Answer

Answer: (a) 8 m/s²


Question 20.
A particle is acted upon by a force of constant magnitude which is always perpendicular to the velocity of the particle. The motion takes place in a plane. It follows that
(a) its acceleration is constant
(b) its motion is circular
(c) its velocity is constant
(d) its motion is linear

Answer

Answer: (b) its motion is circular


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 4 Motion in a Plane with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Physics Motion in a Plane MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 4 Motion in a Plane with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 6 Work, Energy and Power with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 6 Work, Energy and Power with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Physics with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Work, Energy and Power Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Work, Energy and Power Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the Work, Energy and Power Multiple Choice Questions of Class 11 Physics Chapter 6 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Work, Energy and Power Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 6 Physics Class 11 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
When a force of 50 N acts on a body, the body is displaced through a distance of 3 m in a direction normal to the direction of the force. The work done by the force
(a) 150 J
(b) 1470 J
(c) Zero
(d) -150 J

Answer

Answer: (c) Zero


Question 2.
A body of mass 20 kg is initially at a height of 3 m above the ground. It is lifted to a height of 2 m from that position. Its increase in potential energy is
(a) 100 J
(b) 392 J
(c) 60 J
(d) -100 J

Answer

Answer: (b) 392 J


Question 3.
A wooden cube having mass 10 kg is dropped from the top of a building . After 1 s, a bullet of mass 20 g fired at it from the ground hits the block with a velocity of 1000 m/s at an angle of 30° to the horizontal moving upwards and gets imbedded in the block . The velocity of the block/bullet system immediately after the collision is
(a) 17 m/s
(b) 27 m/s
(c) 52 m/s
(d) 10 m/s

Answer

Answer: (a) 17 m/s


Question 4.
A body of mass 10 kg is moved parallel to the ground, through a distance of 2 m. The work done against gravitational force is
(a) 196 J
(b) -196 J
(c) 20 J
(d) zero

Answer

Answer: (d) zero


Question 5.
A quantity of work of 1000 J is done in 2 seconds. The power utilised is
(a) 998 W
(b) 1002 W
(c) 2000 W
(d) 500 W

Answer

Answer: (d) 500 W


Question 6.
A body of mass 1 kg travels with a velocity of 10 m/s, this a wall and rebounds. If 50% of its initial energy is wasted as heat, its kinetic energy at the instant of rebounding is
(a) 20 J
(b) 60 J
(c) 50 J
(d) 25 J

Answer

Answer: (d) 25 J


Question 7.
A marble moving with some velocity collides perfectly elastically head-on with another marble at rest having mass 1.5 times the mass of the colliding marble. The percentage of kinetic energy by the colliding marble after the collision is
(a) 4
(b) 25
(c) 44
(d) 67

Answer

Answer: (a) 4


Question 8.
A particle of mass m is moving in a horizontal circle of radius r under a centripetal force given by (-kr²) where k is a constant , then
(a) the total energy of the particle is (- k/2r)
(b) the kinetic energy of the particle is (k/r)
(c) the potential energy of the particle is (k/2r)
(d) the kinetic energy of the particle is (- k/r)

Answer

Answer: (a) the total energy of the particle is (- k/2r)


Question 9.
A sphere of mass m moving with a constant velocity u hits another stationary sphere of the same mass. If e is the coefficient of restitution, then the ratio of velocity of the two spheres after the collision will be
(a) 1 – e / 1 + e
(b) 1 + e / 1 – e
(c) e + 1 / e – 1
(d) e – 1 / e + 1

Answer

Answer: (a) 1 – e / 1 + e


Question 10.
Two masses 1 g and 4 g are moving with equal kinetic energles. The ratio of the magnitudes of their linear momenta is
(a) 4 : 1
(b) 0 : 1
(c) 1 : 2
(d) 1 : 6

Answer

Answer: (c) 1 : 2


Question 11.
A ball is dropped from a height of 1 m. If the coefficient of restitution between the surface and ball is 0.6, the ball rebounds to a height of
(a) 0.6 m
(b) 0.4 m
(c) 1 m
(d) 0.36 m

Answer

Answer: (d) 0.36 m


Question 12.
A wooden cube having mass 10 kg is dropped from the top of a building. After 1 s, a bullet of mass 20 g fired at it from the ground hits the block with a velocity of 1000 m/s at an angle of 30° to the horizontal moving upwards and gets imbedded in the block. The velocity of the block/bullet system immediately after the collision is
(a) 17 m/s
(b) 27 m/s
(c) 52 m/s
(d) 10 m/s

Answer

Answer: (a) 17 m/s


Question 13.
A bullet fired into a fixed target loses half of its velocity after penetrating 3 cm. How much further will it penetrate before coming to rest assuming that it faces constant resistance to motion?
(a) 2.0 cm
(b) 3.0 cm
(c) 1.0 cm
(d) 1.5 cm

Answer

Answer: (c) 1.0 cm


Question 14.
A body of mass 5 kg is initially at a height of 10 m above the ground. It is then moved to another place 40 m from this position in the same horizontal level. Its increase in potential energy is
(a) 200 J
(b) 1960 J
(c) Zero
(d) -200 j

Answer

Answer: (c) Zero


Question 15.
A body of mass 20 kg falls through a vertical height of 3 m. The work done by the gravitational force is
(a) -588 J
(b) 588 J
(c) 60 J
(d) -60 J

Answer

Answer: (b) 588 J


Question 16.
A body of mass 1 kg travels with a velocity of 10 m/s, this a wall and rebounds. If 50% of its initial energy is wasted as heat, its kinetic energy at the instant of rebounding is
(a) 20 J
(b) 60 J
(c) 50 J
(d) 25 J

Answer

Answer: (d) 25 J


Question 17.
An electric heater of rating 1000 W is used for 5 hrs per day for 20 days. The electrical energy utilised is
(a) 150 kWh
(b) 200 kWh
(c) 100 kWh
(d) 300 kWh

Answer

Answer: (c) 100 kWh


Question 18.
A body of mass 20 kg falls vertically through a height of 10 m. Its loss of potential energy is
(a) 300 J
(b) 4000 J
(c) 1000 J
(d) 1960 J

Answer

Answer: (d) 1960 J


Question 19.
A body of mass 10 kg is travelling with uniform speed of 5 m/s. Its kinetic energy is
(a) 25 J
(b) 125 J
(c) 1250 J
(d) 1000 J

Answer

Answer: (b) 125 J


Question 20.
A quantity of work of 1000 J is done in 2 seconds. The power utilised is
(a) 998 W
(b) 1002 W
(c) 2000 W
(d) 500 W

Answer

Answer: (d) 500 W


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 6 Work, Energy and Power with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Physics Work, Energy and Power MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 6 Work, Energy and Power with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 7 System of Particles and Rotational Motion with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 7 System of Particles and Rotational Motion with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Physics with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these System of Particles and Rotational Motion Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

System of Particles and Rotational Motion Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the System of Particles and Rotational Motion Multiple Choice Questions of Class 11 Physics Chapter 7 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on System of Particles and Rotational Motion Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 7 Physics Class 11 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
A particle performing uniform circular motion has angular momentum L. If its angular frequency is doubled and its kinetic energy halved, then the new angular momentum is
(a) L/2
(b) L/4
(c) 2 L
(d) 4 L

Answer

Answer: (b) L/4


Question 2.
A car is moving with a speed of 108 km/hr on a circular path of radius 500 m. Its speed is increasing at the rate of 2 m/s. What is the acceleration of the car?
(a) 9.8 m/s²
(b) 2.7 m/s²
(c) 3.6 m/s²
(d) 1.8 m/s²

Answer

Answer: (b) 2.7 m/s²


Question 3.
The moment of inertia of uniform circular disc about an axis passing its centre is 6kgm². its M.I. about an axis perpendicular to its plane and just touching the rim will be
(a) 18 kg m²
(b) 30 kg m²
(c) 15 kg m²
(d) 3 kg m²

Answer

Answer: (a) 18 kg m²


Question 4.
A particl undergoes uniform circular motion. About which point on the plane of the circle will the angular momentum of the particle remain conserved?
(a) centre of the circle
(b) on the circumference of the corcle
(c) inside the circle
(d) outside the circle

Answer

Answer: (a) centre of the circle


Question 5.
Two particles A and B, initially at rest, moves towards each other under a mutual force of attraction. At the instant when the speed of A is u and the speed of B is 2 u, the speed of centre of mass is,
(a) Zero
(b) u
(c) 1.5 u
(d) 3 u

Answer

Answer: (a) Zero


Question 6.
The moment of inertia of a body about a given axis is 1.2 kg metre². Initially, the body is at rest. In order to produce a rotating kinetic energy of 1500 joules, an angular acceleration of 25 radian/sec² must be applied about that axis for a duration of
(a) 4 sec
(b) 2 sec
(c) 8 sec
(d) 10 sec

Answer

Answer: (b) 2 sec


Question 7.
Two discs has same mass rotates about the same axes. r1 and r2 are densities of two bodies (r1 > r2) then what is the relation between l1 and
(a) l2.
(b) l1 > l2
(c) l1 < l2
(d) l1 = l2
None of these

Answer

Answer: (b) l1 > l2


Question 8.
The kinetic energy of a body is 4 joule and its moment of inertia is 2 kg m² then angular momentum is
(a) 4 kg m²/sec
(b) 5 kg m²/sec
(c) 6 kg m²/sec
(d) 7 kg m²/sec

Answer

Answer: (a) 4 kg m²/sec


Question 9.
A mass is revolving in a circle which is in the plane of the paper. The direction of angular acceleration is
(a) Upward to the radius
(b) Towards the radius
(c) Tangential
(d) At right angle to angular velocity

Answer

Answer: (c) Tangential


Question 10.
By keeping moment of inertia of a body constant, if we double the time period, then angular momentum of body
(a) Remains constant
(b) Becomes half
(c) Doubles
(d) Quadruples

Answer

Answer: (b) Becomes half


Question 11.
If a horizontal cylindrical tube, partly filled with water is rapidly rotated about a vertical axis passing through its centre, the moment of inertia of the water about its axis will
(a) Decrease
(b) Increase
(c) Not change
(d) Increase or decrease depending upon clock wise or anticlockwise sense of rotation

Answer

Answer: (b) Increase


Question 12.
The moment of inertia of a copper disc, rotating about an axis passing through its centre and perpendicular to its plane
(a) Increases f its temperature is increased
(b) Changes if its axis of rotation is changed
(c) Increases if its angular velocity is increased
(d) Both (a) and (b) are correct

Answer

Answer: (d) Both (a) and (b) are correct


Question 13.
The kinetic energy of a body is 4 joule and its moment of inertia is 2 kg m² then angular momentum is
(a) 4 kg m²/sec
(b) 5 kg m²/sec
(c) 6 kg m²/sec
(d) 7 kg m²/sec

Answer

Answer: (a) 4 kg m²/sec


Question 14.
The total energy of rolling ring of mass m and radius R
(a) 3/2 mv²
(b) 1/2 mv²
(c) mv²
(d) 5/2 mv²

Answer

Answer: (c) mv²


Question 15.
Two blocks of masses 10 kg and 4 kg are connected by a spring of negligible mass and placed on a frictionalless horizontal surface . An impulse gives a velocity of 14 m/s to the heavier block in the direction of the lighter block. The velocity of the centre of mass is
(a) 30 m/s
(b) 20 m/s
(c) 10 m/s
(d) 5 m/s

Answer

Answer: (c) 10 m/s


Question 16.
A child is standing with folded hands at the centre of a platform rotating about its central axis. The kinetic energy of the system is K. The child now stretches his arms so that the moment of inertia of the system doubles. The kinetic energy of the system now is
(a) 2 K
(b) K/2
(c) K/4
(d) 4 K

Answer

Answer: (b) K/2


Question 17.
Angular momentum is
(a) A scalar
(b) A polar vector
(c) A scalar as well as vector
(d) An axial vector

Answer

Answer: (d) An axial vector


Question 18.
A particle of mass m is moving with a constant velocity along a line parallel to the +ve direction of the X-axis. The magnitude of its angular momentum w.r.t the origin
(a) Is zero
(b) Goes on increasing as x is increased
(c) Goes on decreasing as x is increased
(d) Remains constant for all positions of the particle

Answer

Answer: (d) Remains constant for all positions of the particle


Question 19.
A solid sphere is rotating in free space. If the radius of the sphere is increased keeping mass same, which one of the following will not be affected?
(a) Moment of inertia
(b) Angular momentum
(c) Angular velocity
(d) Rotational kinetic energy

Answer

Answer: (b) Angular momentum


Question 20.
Two circular discs A and B have equal masses and uniform thickness but have densities r1 and r2 such that r1 > r2. their moment of inertia is
(a) l1 > l2
(b) l1 >> l2
(c) l1 < l2
(d) l1 = l2

Answer

Answer: (c) l1 < l2


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 7 System of Particles and Rotational Motion with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Physics System of Particles and Rotational Motion MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 7 System of Particles and Rotational Motion with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 8 Gravitation with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 8 Gravitation with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Physics with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Gravitation Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Gravitation Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the Gravitation Multiple Choice Questions of Class 11 Physics Chapter 8 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Gravitation Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 8 Physics Class 11 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
A body is projected vertically from the surface of the earth of radius R with velocity equal to half of the escape velocity. The maximum height reached by the body is
(a) R
(b) R/2
(c) R/3
(d) R/4

Answer

Answer: (c) R/3


Question 2.
When the planet comes nearer the sun moves
(a) fast
(b) slow
(c) constant at every point
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) fast


Question 3.
Keplers second law regarding constancy of arial velocity of a planet is a consequence of the law of conservation of
(a) energy
(b) angular momentum
(c) linear momentum
(d) none of these

Answer

Answer: (b) angular momentum


Question 4.
The escape velocity for a body projected vertically upwards from the surface of the earth is 11km/s. If the body is projected at an angle of 45° with the vertical, the escape velocity will be
(a) 11 /√2 km/s
(b) 11√2 km/s
(c) 2 km/s
(d) 11 km/s

Answer

Answer: (d) 11 km/s


Question 5.
The radii of the earth and the moon are in the ratio 10 : 1 while acceleration due to gravity on the earths surface and moons surface are in the ratio 6 : 1. The ratio of escape velocities from earths surface to that of moon surface is
(a) 10 : 1
(b) 6 : 1
(c) 1.66 : 1
(d) 7.74 : 1

Answer

Answer: (d) 7.74 : 1


Question 6.
The escape velocity of a body from the surface of the earth is v. It is given a velocity twice this velocity on the surface of the earth. What will be its velocity at infinity?
(a) v
(b) 2v
(c) √2v
(d) √3v

Answer

Answer: (d) √3v


Question 7.
The period of geostationary artificial satellite is
(a) 24 hours
(b) 6 hours
(c) 12 hours
(d) 48 hours

Answer

Answer: (a) 24 hours


Question 8.
If the radius of the earth were to shrink by 1% its mass remaining the same, the acceleration due to gravity on the earths surface would
(a) decrease by 2%
(b) remain unchanged
(c) increase by 2%
(d) will increase by 9.8%

Answer

Answer: (c) increase by 2%


Question 9.
The mean radius of the earth is R, its angular speed on its own axis is w and the acceleration due to gravity at earths surface is g. The cube of the radius of the orbit of a geo-stationary satellite will be
(a) r²g / w
(b) R²w² / g
(c) RG w²
(d) R²g / w²

Answer

Answer: (d) R²g / w²


Question 10.
If escape velocity from the earths surface is 11.2 km/sec. then escape velocity from a planet of mass same as that of earth but radius one fourth as that of earth is
(a) 11.2 km/sec
(b) 22.4 km/sec
(c) 5.65 km/sec
(d) 44.8 km/sec

Answer

Answer: (b) 22.4 km/sec


Question 11.
Geo-stationary satellite
(a) revolves about the polar axis
(b) has a time period less than that of the earths satellite
(c) moves faster than a near earth satellite
(d) is stationary in the space

Answer

Answer: (a) revolves about the polar axis


Question 12.
If the radius of the earth were to be rease by 1% its mass remaining the same, the acceleration due to gravity on the surface of the earth will
(a) increase by 1%
(b) decrease by 2%
(c) decrease by 1%
(d) increase by 2%

Answer

Answer: (d) increase by 2%


Question 13.
If the distance between the earth and the sun were half its present value , the number of day in a year would have been
(a) 64.5
(b) 129
(c) 182.5
(d) 730

Answer

Answer: (b) 129


Question 14.
If the radius of the earth were to shrink by 1% its mass remaining the same, the acceleration due to gravity on the earths surface would
(a) decrease by 2%
(b) remain unchanged
(c) increase by 2%
(d) will increase by 9.8%

Answer

Answer: (c) increase by 2%


Question 15.
If escape velocity from the earths surface is 11.2 km/sec. then escape velocity from a planet of mass same as that of earth but radius one fourth as that of earth is
(a) 11.2 km/sec
(b) 22.4 km/sec
(c) 5.65 km/sec
(d) 44.8 km/sec

Answer

Answer: (b) 22.4 km/sec


Question 16.
The radii of the earth and the moon are in the ratio 10 : 1 while acceleration due to gravity on the earths surface and moons surface are in the ratio 6 : 1. The ratio of escape velocities from earths surface to that of moon surface is
(a) 10 : 1
(b) 6 : 1
(c) 1.66 : 1
(d) 7.74 : 1

Answer

Answer: (d) 7.74 : 1


Question 17.
Average density of the earth
(a) is a complex function of g
(b) does not de end on g
(c) is inversely proportional to g
(d) is directly proportional to g

Answer

Answer: (b) does not de end on g


Question 18.
An infinite number of identical point masses each equal to m are placed at points x = 1, x = 2, x = 4, x = 8m, ……. The total gravitational potential at point at x = 0 is
(a) -Gm
(b) -2Gm
(c) +2Gm
(d) infinite

Answer

Answer: (b) -2Gm


Question 19.
A body is projected vertically from the surface of the earth of radius R with velocity equal to half of the escape velocity. The maximum height reached by the body is
(a) R
(b) R/2
(c) R/3
(d) R/4

Answer

Answer: (c) R/3


Question 20.
A satellite is revolving around the earth in a circular orbit with a velocity of 7.07 km/s. What minimum increase in its velocity is needed to make it escape gravitational pull of earth?
(a) 4.23 km/s in the direction of its velocity
(b) 11.3 km/s in a direction perpendicular to its velocity
(c) 2.93 km/s in the direction of its velocity
(d) 4.23 km/s in a direction perpendicular to its velocity

Answer

Answer: (c) 2.93 km/s in the direction of its velocity


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 8 Gravitation with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Physics Gravitation MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 8 Gravitation with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 9 Mechanical Properties of Solids with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 9 Mechanical Properties of Solids with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Physics with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Mechanical Properties of Solids Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Mechanical Properties of Solids Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the Mechanical Properties of Solids Multiple Choice Questions of Class 11 Physics Chapter 9 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Mechanical Properties of Solids Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 9 Physics Class 11 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
The ratio of the change in dimension at right angles to the applied force to the initial dimension is known as
(a) Youngs modulus
(b) Poissions ratio
(c) Lateral strain
(d) Shearing strain

Answer

Answer: (c) Lateral strain


Question 2.
Hookes law essentially defines
(a) Stress
(b) Strain
(c) Yield point
(d) Elastic limit

Answer

Answer: (d) Elastic limit


Question 3.
Theoretical value of Poissions ratio lies between
(a) -1 to 0.5
(b) -1 to -2
(c) 0.5 to 1
(d) None

Answer

Answer: (a) -1 to 0.5


Question 4.
A wire suspended vertically from one of its ends is stretched by attaching a weight of 100N to its lower end. What is the elastic potential energy stored in the wire, if the weight stretches the wire by 1.5 mm?
(a) 5 × 10-2 J
(b) 10-3 J
(c) 2.5 × 10-3 J
(d) 7.5 × 10-2 J

Answer

Answer: (d) 7.5 × 10-2 J


Question 5.
An iron bar of length l m and cross section A m² is pulled by a force of F Newton from both ends so as to produce and elongation in meters. Which of the following statement statements is correct
(a) Elongation is inversely proportional to length l
(b) Elongation is directly proportional to cross section A
(c) Elongation is inversely proportional to A
(d) Elongation is directly proportional to Youngs modulus

Answer

Answer: (c) Elongation is inversely proportional to A


Question 6.
Out of the following materials, whose elasticity is independent of temperature?
(a) Copper
(b) Invar steel
(c) Brass
(d) Silver

Answer

Answer: (b) Invar steel


Question 7.
Longitudinal strain is possible in the case of
(a) Gases
(b) Liquid
(c) Only solids
(d) Only gases & liquids

Answer

Answer: (c) Only solids


Question 8.
Two wires A and B are of the same length. The diameters are in the ratio 1 : 2 and the Youngs modulus are in ratio 2 : 1. if they are pulled by the same force, then their elongations will be in ratio
(a) 4 : 1
(b) 1 : 4
(c) 1 : 2
(d) 2 : 1

Answer

Answer: (d) 2 : 1


Question 9.
A body of mass 500 g is fastened to one end of a steel wire of length 2 m and area of cross-section 2 mm². if the breaking stress of he wire is 1.25 × 107 N/m², then the maximum angular velocity with which the body can be rotated in a horizontal circle is
(a) 2 rad/s
(b) 3 rad/s
(c) 4 rad/s
(d) 5 rad/s

Answer

Answer: (d) 5 rad/s


Question 10.
If a material is heated and annealed, then its elasticity is
(a) Increased
(b) Decreased
(c) Not change
(d) Becomes zero

Answer

Answer: (b) Decreased


Question 11.
A wire suspended vertically from one of its ends is stretched by attaching a weight of 100N to its lower end. What is the elastic potential energy stored in the wire, if the weight stretches the wire by 1.5 mm?
(a) 5 × 10-2 J
(b) 10-3 J
(c) 2.5 × 10-3 J
(d) 7.5 × 10-2 J

Answer

Answer: (d) 7.5 × 10-2 J


Question 12.
Out of the following materials, whose elasticity is independent of temperature?
(a) Copper
(b) Invar steel
(c) Brass
(d) Silver

Answer

Answer: (b) Invar steel


Question 13.
When impurities are added to an elastic substance, its elasticity
(a) Increases
(b) Decreases
(c) Becomes zero
(d) May increase or decrease

Answer

Answer: (d) May increase or decrease


Question 14.
A body of mass 1 kg is attached to one end of a wire and rotated in horizontal circle of diameter 40 cm with a constant speed of 2 m/s. what is the area of cross-section of the wire if the stress developed in the wire is 5 × 106 N/m²?
(a) 2 mm²
(b) 3 mm²
(c) 4 mm²
(d) 5 mm²

Answer

Answer: (c) 4 mm²


Question 15.
The ratio of the change in dimension at right angles to the applied force to the initial dimension is known as
(a) Youngs modulus
(b) Poissions ratio
(c) Lateral strain
(d) Shearing strain

Answer

Answer: (c) Lateral strain


Question 16.
What is the energy stored per unit volume in a copper wire, which produces longitudinal strain of 0.1%. [Y = 1.1 × 1011 N/m²]
(a) 11 × 103 J/m³
(b) 5.5 × 103 J/m³
(c) 11 × 104 J/m³
(d) 5.5 × 104 J/m³

Answer

Answer: (d) 5.5 × 104 J/m³


Question 17.
The following four wires of length L and the radius r are made of same material. Which of these will have the largest extension when the same tension is applied.
(a) L = 50 cm, r = 0.25 mm
(b) L = 100 cm, r = 0.5 mm
(c) L = 200 cm, r = 1 mm
(d) L = 3000 cm, r = 1.5 mm

Answer

Answer: (d) L = 3000 cm, r = 1.5 mm


Question 18.
The change in the shape of a regular boy is due to
(a) Bulk strain
(b) Shearing strain
(c) Longitudinal strain
(d) Volume strain

Answer

Answer: (b) Shearing strain


Question 19.
The modulus of elasticity is dimensionally equivalent to
(a) Strain
(b) Stress
(c) Surface tension
(d) Poissions ratio

Answer

Answer: (b) Stress


Question 20.
Longitudinal strain is possible in the case of
(a) Gases
(b) Liquid
(c) Only solids
(d) Only gases & liquids

Answer

Answer: (c) Only solids


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 9 Mechanical Properties of Solids with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Physics Mechanical Properties of Solids MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 9 Mechanical Properties of Solids with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 10 Mechanical Properties of Fluids with Answers

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 10 Mechanical Properties of Fluids with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 11 Physics with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Mechanical Properties of Fluids Class 11 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Mechanical Properties of Fluids Class 11 MCQs Questions with Answers

Solving the Mechanical Properties of Fluids Multiple Choice Questions of Class 11 Physics Chapter 10 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Mechanical Properties of Fluids Class 11 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 10 Physics Class 11 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
Plants get water through the roots because of
(a) Capillarity
(b) Viscosity
(c) Gravity
(d) Elasticity

Answer

Answer: (a) Capillarity


Question 2.
Water rises up to a height h1 in a capillary tube of radius r. the mass of the water lifted in the capillary tube is M. if the radius of the capillary tube is doubled, the mass of water that will rise in the capillary tube will be
(a) M
(b) 2M
(c) M/2
(d) 4M

Answer

Answer: (b) 2M


Question 3.
A number of small drops of mercury coalesce adiabatically to form a single drop. The temperature of drop
(a) Increases
(b) Is infinite
(c) Remains unchanged
(d) May decrease or increase depending upon size

Answer

Answer: (d) May decrease or increase depending upon size


Question 4.
When a soap bubble is charged
(a) It contracts
(b) It expands
(c) It does not undergo any change in siz
(d) None of these

Answer

Answer: (b) It expands


Question 5.
A liquid is kept in a glass vessel. If the liquid solid adhesive force between the liquid and the vessel is very weak as compared to the cohesive force in the liquid, then the shape of the liquid surface near the solid should be
(a) Concave
(b) Convex
(c) Horizontal
(d) Almost vertical

Answer

Answer: (b) Convex


Question 6.
A capillary tube is placed vertically in a liquid. If the cohesive force is less than the adhesive force, then
(a) The meniscus will be convex upwards
(b) The liquid will wet the solid
(c) The angle of contact will be obtuse
(d) The liquid will drip in the capillary tube

Answer

Answer: (b) The liquid will wet the solid


Question 7.
When there are no external forces, the shape of a liquid drop is determined by
(a) Surface tension of the liquid
(b) Density of liquid
(c) Viscosity of liquid
(d) Temperature of air only

Answer

Answer: (a) Surface tension of the liquid


Question 8.
Water can rise up to a height of 12 cm in a capillary tube. If the tube is lowered to keep only 9 cm above the water level then the water at the upper end of the capillary will
(a) Overflow
(b) From a convex surface
(c) From a flat surface
(d) From a concave surface

Answer

Answer: (c) From a flat surface


Question 9.
Rain drops are spherical in shape because of
(a) Surface tension
(b) Capillary
(c) Downward motion
(d) Acceleration due to gravity

Answer

Answer: (a) Surface tension


Question 10.
When the angle of contact between a solid and a liquid is 90°, then
(a) Cohesive force > Adhesive force
(b) Cohesive force < Adhesive force
(c) Cohesive force = Adhesive force
(d) Cohesive force >> Adhesive force

Answer

Answer: (c) Cohesive force = Adhesive force


Question 11.
When a capillary tube is immersed vertically in water the capillary rise is 3 cm. if the same capillary tube is inclined at angle of 60° to the vertical, the length of the water column in the capillary tube above that of the outside level is
(a) 6 cm
(b) 1 cm
(c) 8 cm
(d) Zero

Answer

Answer: (a) 6 cm


Question 12.
Water rises in a capillary tube to a certain height such that the upward force due to surface tension is balanced by 75 × 10-4 N, forces due to the weight of the liquid. If the surface tension of water is 6 × 10-2 N/m, the inner-circumference of the capillary must be
(a) 1.25 × 10-2 m
(b) 0.50 × 10-2 m
(c) 6.5 × 10-2 m
(d) 12.5 × 10-2 m

Answer

Answer: (d) 12.5 × 10-2 m


Question 13.
Plants get water through the roots because of
(a) Capillarity
(b) Viscosity
(c) Gravity
(d) Elasticity

Answer

Answer: (a) Capillarity


Question 14.
A soap bubble (surface tension 30 × 10-3 N/m) has radius 2 cm. the work done in bobbling the radius is
(a) Zero
(b) 1.1355 × 10-4 J
(c) 2.261 × 10-4 J
(d) 4.532 × 10-4 J

Answer

Answer: (d) 4.532 × 10-4 J


Question 15.
Surface tension of a soap solution is 1.9 × 10-2 N/m. work done in blowing a bubble of 2.0 cm diameter will be
(a) 7.6 × 10-6 p J
(b) 15.2 × 10-6 p J
(c) 1.9 × 10-6 p J
(d) 1 × 10-4 p J

Answer

Answer: (b) 15.2 × 10-6 p J


Question 16.
One end of a towel dips into a bucket full of water and other end hangs over the bucket. It is found that after some time the towel becomes fully wet. It happens
(a) Because viscosity of eater is high
(b) Because of the capillary action of cotton threads
(c) Because of gravitational force
(d) Because of evaporation of water.

Answer

Answer: (b) Because of the capillary action of cotton threads


Question 17.
A drop of oil is placed on the surface of water. Which of the following statement is correct?
(a) It will remain on it as a sphere
(b) It will spread as a thin layer
(c) It will partly be as spherical droplets and partly as thin film
(d) It will float as distorted drop on the water surface.

Answer

Answer: (b) It will spread as a thin layer


Question 18.
Pressure inside two soap bubbles is 1.01 and 1.02 atmospheres. ratio between their volume is
(a) 102 : 101
(b) (102)3 : (101)3
(c) 8 : 1
(d) 2 : 1

Answer

Answer: (c) 8 : 1


Question 19.
Water rises up to a height of 4 cm, in a capillary tube immersed vertically in water. What will be the length of water column in the capillary tube, if the tube is immersed in water, at an angle of 60° with the vertical?
(a) 4 cm
(b) 6 cm
(c) 8 cm
(d) 2 cm

Answer

Answer: (c) 8 cm


Question 20.
For tap water and clean glass, the angle of contact is
(a) 0°
(b) 90°
(c) 140°
(d) 8°

Answer

Answer: (d) 8°


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 10 Mechanical Properties of Fluids with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 11 Physics Mechanical Properties of Fluids MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 10 Mechanical Properties of Fluids with Answers Read More »

error: Content is protected !!